У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

МАСНА Орислава Іванівна

УДК 336.77:338.3

ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ МІКРОКРЕДИТУВАННЯ

МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ

В УКРАЇНІ

Спеціальність 08.00.08 – Гроші, фінанси і кредит

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівському інституті банківської справи Університету банківської справи Національного банку України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Єлейко Василь Іванович,

Львівська комерційна академія,

завідувач кафедри економетрії

та статистики

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Мороз Анатолій Миколайович,

Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана,

завідувач кафедри банківської справи;

кандидат економічних наук, доцент

Колісник Марія Костянтинівна,

Національний університет

„Львівська політехніка”,

доцент кафедри фінансів

Захист відбудеться “ 25 ” червня 2008 року о 1400 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 35.154.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий “ 23 ” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук,

старший науковий співробітник І. З. Сторонянська

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В умовах ринкової економіки України важливого значення набуває проблема фінансового забезпечення діяльності малого та середнього бізнесу, фінансові ресурси яких доволі обмежені. Одним із важливих джерел фінансування розвитку підприємництва є надання мікрокредитів вітчизняними банками та різного роду фондами і небанківськими фінансово-кредитними установами, а також іноземними банківськими інститутами і фондами.

Актуальність дослідження цих проблем посилюється ще й тим, що повільність і суперечливість просування України шляхом ринкових реформ значною мірою зумовлені саме недооцінкою ролі та значення малого та середнього бізнесу як структуроутворювального елемента ринкової економіки.

Дослідженням становлення та розвитку малих підприємницьких структур присвячені праці як зарубіжних, так і вітчизняних учених, зокрема: Р. Кантільйона, А. Маршалла, Д. Рікарда, Ф. Хайєка, О. Шулуса, Й. Шумпетера, А. Блінова, В. Гейця, В. Голікова, І. Лукінова, С. Мочерного, В. Новікова, В. Савченка, В. Савчука, О. Турчинова, А. Чухна та інших.

Дослідженням механізмів фінансового забезпечення мікрокредитування сфери малого та середнього бізнесу на сучасному етапі розвитку економіки займались учені-економісти: О. Барановський, З. Варналій, М. Долішній, В. Єлейко, М. Козоріз, М. Колісник, М. Крупка, А. Мороз, С. Реверчук, Т. Смовженко, С. Соболь та інші.

Однак проблема фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу у вітчизняній літературі та публікаціях науковців недостатньо розроблена і висвітлена. Брак наукових праць, які б комплексно розглядали та ґрунтовно відображали: економічну природу, роль та місце малого підприємництва в економічному розвитку як регіонів зокрема, так і держави загалом; проблему фінансового забезпечення і особливо мікрокредитування малих підприємств; стан та джерела формування фінансових ресурсів для кредитування малого підприємництва; вплив малого підприємництва на загальний розвиток економіки.

Необхідність дослідження фінансового забезпечення мікрокредитування малого та середнього бізнесу в Україні зумовлена його високою соціально-економічною роллю та недостатнім науково-теоретичним, методичним та організаційно-економічним обґрунтуванням.

Усе зазначене вище свідчить, що дослідження проблеми фінансового забезпечення розвитку малого і середнього бізнесу та його мікрокредитування є важливим і актуальним, що й зумовило вибір теми наукового дослідження, її зміст і структуру.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано у Львівському інституті банківської справи Університету банківської справи Національного банку України за темою: «Підвищення ефективності взаємодії банківського та реального секторів економіки в умовах євроінтеграції та глобалізації» (номер державної реєстрації 0105V008982). Результати дисертаційного дослідження використані при обґрунтуванні перспективних планів розвитку фінансового забезпечення малого та середнього бізнесу на рівні міст і районів області.

Мета і завдання наукового дослідження. Метою дисертаційного дослідження є обґрунтування теоретико-методологічних засад і практичних рекомендацій щодо побудови системи фінансового забезпечення мікрокреди- тування малого і середнього бізнесу. Для досягнення поставленої мети визначено такі завдання:

– здійснити аналіз фактичного стану становлення і функціонування малого та середнього бізнесу в Україні, форм і методів його фінансового забезпечення та визначити критерії і фактори, які впливають на розвиток малих підприємницьких структур;

– визначити роль і функції мікрокредитування різними інститутами (банками, фондами тощо) та обґрунтувати перспективні способи і напрями кредитування малого підприємництва в Україні та на регіональному рівні;

– провести порівняльний аналіз світового та вітчизняного досвіду у сфері мікрокредитування малих підприємницьких структур;

– розробити проект заходів фінансового забезпечення мікрокредитування підприємств малого та середнього бізнесу;

– оцінити ефективність малого підприємництва та його вплив на розвиток економіки регіону;

– удосконалити процедури мікрокредитування суб’єктів малого підпри-ємництва;

– визначити основні принципи державної підтримки мікрокредитування малих підприємств;

– обґрунтувати методи зниження кредитних ризиків при мікрокреди-туванні малих підприємницьких структур;

– обчислити прогнозні обсяги кредитних ресурсів для мікрокредитування сфери малого і середнього бізнесу.

Об’єктом дослідження є процеси мікрокредитування малого та середнього бізнесу в Україні.

Предметом дослідження є закономірності та механізми фінансового забезпечення мікрокредитування підприємств малого і середнього бізнесу.

Методологія та методика дослідження. Методологічною основою роботи є положення економічної теорії, теорії фінансів, теорії інноваційного розвитку суб’єктів підприємницької діяльності, дослідження сучасних вітчизняних та зарубіжних учених різних галузей знань, у яких висвітлено основні положення трансформації економіки в перехідний період та в умовах ринкових відносин, формування політики сприяння розвиткові малого підприємництва, становлення і розвитку малих підприємницьких структур у сфері малого та середнього бізнесу в сучасних умовах господарювання.

У процесі наукового дослідження основних тенденцій і особливостей фінансового забезпечення мікрокредитування малих підприємницьких структур сфери малого і середнього бізнесу в Україні в їх взаємодії із зовнішнім середовищем використано низку методів, серед яких найважливішими є: статистичний, методи візуального, економічного, системного аналізу, логічного узагальнення – для всестороннього вивчення об’єкта дослідження; структурний аналіз – для дослідження джерел фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу; метод порівняння – для визначення ролі малого підприємництва в регіональній економіці; графічний метод – для зіставлення різних чинників і критеріїв впливу на становлення та розвиток малого і середнього бізнесу, а також різних показників діяльності малих підприємств; моделювання та комп’ютерні технології – для обчислення прогнозованих обсягів мікрокредитування малого і середнього бізнесу.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі та нормативні акти Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, нормативні документи міністерств і відомств України, офіційні статистичні дані Державного комітету статистики України, матеріали галузевих управлінь, міжнародних організацій, наукові праці вітчизняних та зарубіжних учених-економістів, звіти малих підприємств, банківських установ щодо кредитування малих підприємницьких структур, а також результати власного дослідження.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна одержаних результатів полягає в розвитку системи фінансового забезпечення мікрокреди-тування малого і середнього бізнесу, а саме:

уперше:

· запропоновано фінансовий показник: коефіцієнт надійності пози-чальника (), що дасть можливість на початковому етапі кредитного процесу визначити кредитоспроможність позичальника і прийняти справедливе рішення щодо надання та забезпечення кредиту;

· побудовано моделі трендів і обчислено прогнозні значення та їх відповідні оцінки для досліджувальних показників, що дасть можливість більш якісно розробляти загальнодержавні і регіональні програми та прогнозувати необхідні фінансові ресурси для розвитку малого і середнього бізнесу;

удосконалено:

· структуру процедури мікрокредитування суб’єктів підприємницької діяльності, що дасть змогу зменшити витрати від неповернення кредитів, зменшити обсяги прострочених кредитів;

· оцінку впливу банківського мікрокредитування на розвиток малого та середнього бізнесу, що дасть можливість суттєво поліпшити роботу банківських та небанківських установ у сфері кредитування національної економіки;

отримало подальший розвиток:

· класифікація мікрокредитів, виходячи з орієнтації на ринкову економіку, що дасть можливість більш чітко застосувати поняття мікрокреди-тування;

· система заходів щодо поліпшення фінансування розвитку малого та середнього бізнесу як за рахунок внутрішніх, так і зовнішніх джерел фінансування, а також міжнародних програм фінансування сфери малого підприємництва.

Практичне значення отриманих результатів. Практичне значення отриманих результатів у процесі наукового дослідження полягає в розроблені рекомендацій, які будуть основою для фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу вітчизняною банківською системою та небанківськими установами.

Основні положення дисертаційного дослідження можуть бути використані законотворчими та виконавчими органами влади при формуванні законопроектів, довгострокових програм менеджерами підприємств різних методів господарю-вання та форм власності, банківськими та небанківськими установами, інвестиційними фондами і компаніями, а також навчальними закладами у процесі навчання студентів, які вивчають систему кредитування, підприємництво, менеджмент тощо. Вони будуть особливо корисними для малих банків, банків регіонального значення, небанківського сектора економіки та підприємницьких структур.

Механізми фінансового забезпечення мікрокредитування малого підпри-ємництва і основні напрями підвищення його ефективності, висвітлені та обґрунтовані у дисертаційному дослідженні знайшли своє практичне впро-вадження у Львівській філії ВАТ „Універсальний банк розвитку і партнерства” при мікрокредитуванні малого і середнього бізнесу (довідка №_287 від 27 грудня 2007 року) та Головному управлінні Львівської обласної державної адміністрації при розробленні та впровадженні програм енергозберігальних технологій (довідка № 5-51-169 від 25 березня 2008 року).

Основні положення дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Львівського інституту банківської справи Університету банківської справи Національного банку України (довідка № 01-15/303 від 17 березня 2008 року) у навчальному процесі.

Особистий внесок автора. Результати наукового дослідження, викладені у дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, використано лише ті здобутки, які є особистим доробком автора.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідались та отримали схвальну оцінку на науково-практичних конференціях і семінарах, зокрема на І Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (21–22 вересня 2005 року, м. Львів); ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (27–29 вересня 2006 року, м. Львів); Міжнародній науково-практичній конференції «Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків» (18–20 жовтня 2006 року, м. Черкаси); VII Всеукраїнській науковій конференції аспірантів та студентів «Теоретичні та прикладні аспекти аналізу фінансових систем» (26–27 квітня 2007 року, м. Львів); Міжнародній науковій студентсько-аспірантській конференції «Нові обрії економічної науки» (11–12 травня 2007 року, м. Львів); ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції аспірантів та молодих учених «Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи» (25–26 жовтня 2007 року, м. Львів).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 19 наукових праць загальним обсягом 37,88 друк. арк. (8,03 друк. арк. належить особисто авторові), у тому числі 7 статей – у наукових фахових виданнях обсягом 2,96 друк. арк.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, одного додатка. Основний зміст роботи викладено на 198 сторінках друкованого тексту. Дисертація містить 38 таблиць, 31 рисунок. Список використаних літературних джерел нараховує 215 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційної роботи, проаналізовано стан розробки наукової проблеми, її значення для подальшого розвитку економічних досліджень, сформульовано тему і завдання, предмет та об’єкт дослідження, визначено їх методи та наукову новизну, теоретичне та практичне значення отриманих результатів, подано інформацію про зв’язок дисертаційного дослідження із науковими програмами, темами і планами, а також ступінь апробації основних положень роботи та одержаних результатів.

У першому розділі дисертації «Теоретико-методичні засади фінансового забезпечення мікрокредитування та його роль в інвестуванні малого і середнього бізнесу» висвітлено економічну сутність і розвиток малого підприємництва та його потреби в мікрокредитуванні в умовах ринкових відносин; з’ясовано основні фактори та чинники, які впливають на розвиток підприємств малого і середнього бізнесу; здійснено дослідження форм та методів мікрокредитування малих підприємств; узагальнено зарубіжний досвід мікрокредитування та оцінено можливості його використання в національному господарстві.

Проведене автором дослідження дає підстави стверджувати, що в сучасних умовах інтенсивного розвитку національної економіки важливого значення набуває функціонування малого підприємництва, яке суттєво впливає на розвиток вітчизняної економіки, а для його стабільної діяльності необхідна ефективна державна підтримка та стале фінансове забезпечення мікрокредитування.

За результатами дисертаційного дослідження встановлено, що перехід вітчизняної економіки від адміністративно-командної до ринкових відносин вносить значні корективи в розвиток національної господарської системи, зокрема значне місце відводиться малому підприємництву як досить важливій і суттєвій рушійній силі розвитку економіки країни.

Малий та середній бізнес відіграє ряд важливих економічних і соціальних функцій, найважливішими з них є такі: малий та середній бізнес виробляє значну частку валового внутрішнього продукту і сприяє зайнятості населення; є засобом реалізації нових ідей, ініціативи і особистого матеріального благополуччя. Підприємства малого та середнього бізнесу з їхнім безпосереднім контактом зі споживачем мають можливість оперативно реагувати на потреби ринку і забезпечувати формування конкурентного середовища; розвиток малого та середнього бізнесу підвищує політичну стабільність, формує міцний середній клас суспільства.

Проведенні дослідження у сфері малого підприємництва показали, що США, Німеччина, Австрія, Великобританія та інші країни з розвинутими ринковими відносинами мають вагомі позиції щодо вирішення проблеми фінансового забезпечення мікрокредитування підприємств малого і середнього бізнесу. Особливої уваги заслуговує американський досвід щодо організації роботи з фінансування стартових малих підприємств, адже саме на стадії становлення нового підприємства питання фінансування є найактуальнішими. Суттєво також зазначити, що у США урядом розробляється ціла низка програм підтримки та сприяння розвиткові сфери малого і середнього бізнесу. Це програми для фінансування сезонних та короткотермінових потреб малого бізнесу; довгострокового фінансування зі сталою процентною ставкою для придбання нерухомості та обладнання з метою розширення і модернізації виробничих процесів; фінансування випуску конкурентоспроможної продукції та продукції на експорт, а також розвиток виробництва, яке знижує імпортні поставки; програми стимулювання розвитку слаборозвинутих сільських і внутріміських територіальних громад за рахунок мікрокредитів та технічної допомоги.

Висвітлення англійського досвіду системи мікрокредитування малого підприємництва та її особливостей дає підстави стверджувати, що політика стимулювання малого і середнього бізнесу є альтернативою оздоровлення економіки, особливо у кризові періоди. Крім цього, варто відзначити, що малі підприємства у Великобританії тісно співпрацюють з крупними підприємствами як у сфері виробництва, так і у сфері наукових досліджень, що дає взаємну вигоду малим і великим підприємствам.

У роботі обґрунтовано, що у сфері наукових досліджень досить ефективно в національній економіці можна використовувати німецький та австрійський досвід, який ґрунтується на державному сприянні розвиткові малого і середнього бізнесу в цій галузі економіки. Зазначимо, що протягом останніх років в Австрії та Німеччині система мікрокредитування малих підприємницьких структур переорієнтована на розвиток науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт з метою посилення конкурентоспроможності промисловості на світовому ринку.

У процесі дослідження особливостей становлення та функціонування малого і середнього бізнесу з’ясовано, що на сучасному етапі його розвитку однією із найголовніших проблем діяльності більшої частини суб’єктів малого підприємництва є проблема пошуку та отримання фінансових ресурсів, так необхідних для авансування процесу господарювання та розвитку виробництва, унаслідок чого уточнено соціально-економічну сутність і виокремлено поняття «мікрокредитування» як обов’язкової складової ефективного розвитку бізнесу.

Мікрокредитування – це надання малому суб’єктові господарювання (як правило малі підприємства та приватні підприємці) невеликих за розміром (до 120,0 тис. грн) кредитів банківськими та небанківськими установами на засадах платності, строковості та повернення.

Розглядаючи проблему фінансового забезпечення підприємств малого та середнього бізнесу, автором визначено основні форми та методи їх мікрокреди-тування, головними з них є державне і недержавне кредитування та гарантування кредитів (рис. 1).

Аналізуючи зарубіжний досвід мікрокредитування малого і середнього бізнесу автор зазначає, що слід:

– створювати в Україні окремі неприбуткові мікрофінансові установи, які б були наділені правами кредитування підприємств малого і середнього бізнесу;

– створювати в банківських установах відповідні структурні підрозділи або невеликі сектори, які б займались лише вивченням попиту на мікрокреди-ти та вивчали б історію діяльності малих підприємств;

– більш активно фінансувати підприємства малого і середнього бізнесу, які застосовують енергозберігальні технології та випускають енергоємну продукцію;

– запроваджувати систему гарантування мікрокредитів з боку місцевої влади або ж різного роду фондів;

– сприяти більш ефективному кредитуванню малих підприємницьких структур, які експортують продукцію або ж випускають таку, яка зменшує обсяги імпорту;

– розробити загальнодержавні та регіональні програми щодо мікрокреди-тування малого і середнього бізнесу небанківською системою (кредитними спілками, страховими та лізинговими компаніями тощо);

– розширити систему підготовки та підвищення кваліфікації підприємців, особливо в питаннях мікрокредитування малих підприємств.

У другому розділі дисертації «Аналіз механізмів фінансового забезпечення мікрокредитування малого підприємництва України» проаналізовано вплив мікрокредиту на розвиток малого підприємства в умовах ринку; визначено результати впровадження програм мікрокредитування малого та середнього бізнесу; механізми формування кредитного портфеля вітчизняними банківськими установами щодо кредитування малих підприємств.

Зазначено, що у практиці виділяють два основних види формування фінансових ресурсів для фінансування малого та середнього бізнесу – це зовнішнє та внутрішнє (рис. 2). Зовнішні форми фінансування малого та середнього бізнесу – це кошти банківських та небанківських фінансових установ. Внутрішніми джерелами фінансування є власні кошти підприємства.

Автором встановлено, що на практиці основна частина вітчизняних малих підприємств для розвитку і функціонування використовують в основному власні кошти (табл. 1). Проте повністю задовольнити потреби у фінансуванні діючого виробництва та його ефективний розвиток лише за рахунок власних фінансових ресурсів малі підприємства не в змозі. Для їх постійного розвитку потрібні значні фінансові ресурси, які наповнюються за рахунок залучених коштів.

Таблиця 1

Джерела фінансування підприємницьких структур

(млн грн)

Показник | Роки

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

Всього

у тому числі за рахунок: | 23629 | 32573 | 37178 | 51011 | 75714 | 93096 | 125254 | 157412

коштів державного бюджету | 1210 | 1749 | 1863 | 3570 | 7945 | 5077 | 6846 | 8615

коштів місцевих бюджетів | 975 | 1332 | 1365 | 2095 | 3544 | 3915 | 5446 | 6977

власних коштів підприємств та організацій | 16198 | 21770 | 24470 | 31306 | 46685 | 53424 | 72337 | 91250

коштів іноземних інвесторів | 1400 | 1413 | 2068 | 2807 | 2695 | 4688 | 4583 | 5478

коштів населення на індивідуальне житлове будівництво | 1176 | 1415 | 1573 | 1822 | 2577 | 3091 | 5110 | 7129

кредитів банків та інших позик | 391 | 1400 | 1985 | 4196 | 5735 | 13740 | 19406 | 25072

інших джерел фінансування | 2279 | 3494 | 3854 | 5215 | 6533 | 9161 | 11526 | 13891

Основним джерелом фінансування підприємницьких структур є кредити банківських установ, які у 2007 році становили 25072,0 млн грн, що на 29,2 відсотка більше ніж у 2006-му. Банківські установи значні кредитні ресурси спрямовують малим підприємницьким структурам, які постійно зростають. Так, якщо 2000 року банківське фінансування становило всього 1,66% від загальних обсягів, то 2007-го – 15,9% (рис. 3).

Рис. 3. Динаміка фінансування підприємницьких структур

У перспективі одним із важливих і суттєвих джерел фінансування малого та середнього підприємництва повинно стати мікрокредитування вітчизняними банківськими і небанківськими установами. Проте немаловажним є фінансування вітчизняного підприємництва і міжнародними фондами, банками та іншими міжнародними організаціями в розрізі програм підтримки малого підприємницт-ва, які з року в рік збільшують обсяги кредитів для малого та середнього бізнесу.

Автор на основі аналізу статистичних даних визначає, що малий та середній бізнес в останні роки досить активно розвивається і їх частка продукції у промисловому виробництві зростає.

Найбільші обсяги мікрокредитів для українських підприємницьких структур малого та середнього бізнесу надані такими банками як: ПроКредит Банк, ПриватБанк, Райффайзен Банк «Аваль», «Надра» та інші.

В останні роки сферу малого та середнього бізнесу значно кредитують небанківські установи, які надають безпосередньо мікрокредити або ж надають у користування обладнання, транспорт та інше устаткування і приміщення на умовах лізингу. Сума кредитів, наданих у сферу малого та середнього бізнесу вітчизняними кредитними спілками, 2007 року становила більше ніж 1,5 млрд грн і зросла у порівнянні з початком року більш як на 65,0 відсотка. У структурі кредитів, наданих кредитними спілками для розвитку малих підприємницьких структур за терміном погашення, найбільшу частку становлять середньо- та довгострокові кредити понад 12 місяців (67,4% та 30,6%), найменшу – короткострокові до трьох місяців (2%).

Одним із основних чинників зростання довгострокових кредитів наданих малим підприємствам є якісне формування кредитного портфеля вітчизняної банківської системи, який постійно зростає, і досить високими темпами (табл. 2).

Таблиця 2

Кредитний портфель банківської системи України

(млн грн)

Показник | Роки

2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007

1. Кредитний портфель | 32 097 | 46 736 | 73 442 | 97 197 | 156 385 | 269 688 | 485 507

у тому числі:

1.1. кредити, надані малим підпр. | 26 564 | 38 189 | 57 957 | 72 875 | 109 020 | 167 661 | 276 184

1.2. кредити, надані фіз. особам | 1 373 | 3 255 | 8 879 | 14 599 | 33 156 | 77 755 | 153 633

2. Темпи зростання (у % до попереднього року)– | 145,6 | 157,2 | 132,4 | 160,9 | 172,5 | 180,1

3. Довгострокові кредити | 5 683 | 10 690 | 28 136 | 45 531 | 86 227 | 157 224 | 291 963

3.1. у т. ч. довгострокові кредити, надані малим підприємствам | 5 125 | 9 698 | 23 239 | 34 693 | 58 528 | 90 576 | 156 355

У третьому розділі дисертації «Основні напрями підвищення ефективності фінансового забезпечення мікрокредитування малого підпри-ємництва в Україні» обґрунтовано та удосконалено організаційне забезпечення процедури мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва; визначено напрями державної політики підтримки мікрокредитування малих підприємств; запропоновано дієві методи щодо зниження ризиків мікрокредитування, на основі розрахунку коефіцієнта надійності позичальника; спрогнозовано обсяги мікрокредитів для малого та середнього бізнесу на перспективу.

Запропонована автором структура процедури мікрокредитування суб’єктів малого підприємництва забезпечує його ефективне мікрокредитування та зниження витрат, що пов’язані з оформленням та видачею кредиту. При цьому структура процедури мікрокредитування включає такі основні умови і стадії: умови надання мікрокредитів; пошук потенційних позичальників; оформлення та видача кредитів; моніторинг; закриття кредитної справи.

Автором, крім цього, для аналізу фінансового стану позичальника та оцінки кредитних ризиків у роботі запропоновано ввести новий показник – коефіцієнт надійності (), який необхідно обчислювати на початку аналізу платоспро-можності позичальника за формулою:

, (1)

де – кредитна історія позичальника, Кі {0;1},

– прибуток від конкретного і-го виду діяльності;

– сумарний капіталізований прибуток від діяльності позичальника в інших сферах та проектах;

– зобов’язання клієнта, > 1.

При > 2 min Rp, < 1 max Rp (Rp – кредитний ризик).

Запропоновано новий підхід уже на першому етапі прийняття рішення щодо кредитування, що дає можливість відразу виявити і оцінити надійних потенційних партнерів банку та ненадійних позичальників. Результати дослідження коефіцієнта надійності представлено в табл. 3.

Таблиця 3

Коефіцієнти визначення надійності позичальника

Значення коефіцієнта кредитної історії | Значення коефіцієнта відношення сумарного прибутку

до всіх затрат | Значення коефіцієнта надійності

позичальника | Надійність

позичальника | Висновок про

надання кредиту

= 0 | КПЗ ? 1 | ? 1 | дуже ненадійний | кредит не надається

1 < КПЗ ? 2 | 1 <? 2 |

ненадійний | кредит може

надаватись на суворіших

умовах

КПЗ > 2 | > 2 | надійний | кредит надається

= 1 | КПЗ ? 1 | 1 <? 2 |

ненадійний | кредит надається на суворіших умовах

КПЗ > 1 | > 2 |

надійний | кредит може

надаватись на пом’якшених умовах

Обґрунтовано, що розвиток системи мікрокредитування повною мірою визначається економічною ситуацією в державі та особливостями державної підтримки сфери малого підприємництва, а також розвитком банківської системи і її спрямованістю на фінансування малих підприємницьких структур. Кожному етапові економічного розвитку господарства відповідає свій тип організації підприємницької справи, кредитної політики, структура кредитної системи, спрямованість банків на фінансування тих чи інших підприємницьких структур, тобто свій кредитний механізм, особливо механізм мікрокредитування.

У роботі досліджено, що перехід економіки до ринкових відносин, інтенсивний розвиток малого підприємництва вимагає зміни ролі банківської системи в механізмі управління кредитними ресурсами та механізмі фінансування суб’єктів господарської діяльності. Зміни, які відбуваються в банківській системі, системі банківських технологій, системі утвердження стратегічного розвитку малого та середнього бізнесу, мають на меті забезпечити підвищення впливу вітчизняної фінансово-кредитної системи на розвиток малого та середнього бізнесу, зокрема та економіку загалом, перетворення кредитного механізму в дієвий економічний важіль розвитку економіки країни. В умовах кардинальних змін в економіці держава не в стані повністю забезпечити малий та середній бізнес фінансами, а тому потрібно розвивати банківське і небанківське мікрокредитування.

У дисертаційному дослідженні на основі статистичних даних, побудовано лінійні (), параболічні () та експоненціальні () моделі трендів:

(2)

(3)

(4)

де , , – середні значення сукупних кредитів, наданих банками підприємствам, у млрд грн;

t – час (квартали).

На основі економетричного моделювання, за допомогою параболічного тренду (), який дає найменшу похибку при прогнозуванні, розраховані обсяги сукупних кредитів для мікрокредитування малого і середнього бізнесу на найближчі два квартали (рис. 4).

 

Рис. 4. Динаміка кредитування банками підприємств

малого та середнього бізнесу

У роботі також розраховано парні та множинні рівняння регресій впливу короткострокових і довгострокових кредитів на сукупні кредити, надані вітчизняними банками підприємствам малого і середнього бізнесу. Одержані моделі мають високу вірогідність і дають можливість ефективно формувати кредитний портфель і кредитувати сферу малого і середнього бізнесу.

Прогнозовані показники дають змогу дійти висновку, що обсяги мікрокредитування малого і середнього бізнесу банківськими установами зростатимуть високими темпами.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення та запропоновано нове вирішення важливого наукового завдання щодо удосконалення фінансового забезпечення мікрокредитування малого і середнього бізнесу та підвищення його ефективності. За результатами проведеного дослідження сформульовано низку висновків теоретичного та практичного характеру.

1. Обґрунтовано, що в умовах ринкової економіки малий та середній бізнес повинен стати важливим структуроутворювальним елементом і дієвим чинником розвитку вітчизняної економіки, перш за все регіональної. Дослідження засвідчили, що на сучасному етапі розвитку національної економіки вітчизняна фінансово-кредитна система не виконує ролі прискорювача розвитку малого підприємництва. Це пов’язано з тим, що в Україні ще не розроблено і не запроваджено ефективного механізму фінансового забезпечення мікрокредиту-вання сфери малого і середнього бізнесу, а чинні форми і методи мікрокредитування малих підприємницьких структур ще не вдосконалено.

2. Установлено, що запровадження стабільного державного і недержавного мікрокредитування, а також суттєво важливого гарантування мікрокредитів підприємницьким структурам сфери малого і середнього бізнесу дасть значний поштовх до стійкого економічного їх зростання та розвитку регіонів.

3. Проаналізувавши механізми фінансового забезпечення мікрокредиту-вання сфери малого і середнього бізнесу, що є органічною основою ринкової економіки та порівнявши їх із світовими аналогами, можна стверджувати, що в умовах трансформації економіки і встановлення ринкових відносин мікрокредитування є необхідним не тільки як важливий засіб забезпечення фінансово-господарської діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, а й як засіб розвитку національної економіки та суттєвого забезпечення соціальних потреб населення і його добробуту. Ринок мікрокредитування забезпечує умови щодо стабільного розвитку вітчизняної економіки, а кінцевим результатом використання мікрокредитів повинен стати розвиток виробництва, спрямованого на пріоритетні галузі економіки, випуск конкурентоспроможної продукції та надання високоякісних послуг.

4. Ефективне функціонування малого підприємництва значною мірою залежить від розвинутості і дієвості загальнодержавних, регіональних та міжнародних програм сприяння розвиткові малого і середнього бізнесу та їх фінансового забезпечення за рахунок як внутрішніх, так і зовнішніх джерел фінансування. З цією метою автором запропоновано систему заходів щодо поліпшення фінансування розвитку малого і середнього бізнесу на основі банківського мікрокредитування.

5. З метою стимулювання розвитку підприємств малого і середнього бізнесу пропонується розробити регіональні програми розвитку малого підприємництва, які б включали:

- створення центру реєстрації регіональних програм у розрізі промисловості;

- затвердження в бюджетах місцевих рад відповідних коштів для компенсації відсотків за кредити по енергозберігальних технологіях для розвитку малого та середнього бізнесу в регіоні;

- реєстрацію у центрі регіональних програм, банків – операторів із лімітом дешевих кредитних ресурсів терміном до трьох років кредитування, а місцевим органам узяти під особливий контроль суб’єкти малого та середнього бізнесу, які зареєстровані в центрі регіональних програм, з абсолютною мінімізацією перевірок; провести аналіз галузевих програм росту рівня ВВД малого та середнього бізнесу і надходження до місцевого бюджету. При визначенні того, що в суб’єкта господарювання, який зареєстрований у центрі регіональних програм, бізнес є успішним протягом фінансового року, то сума коштів на компенсацію відсотків не повертається, у протилежному разі суб’єктом господарювання проводиться взаєморозрахунком органами місцевих рад. Комерційним банкам – операторам за згодою клієнтів створити регіональну базу даних кредитних історій суб’єктів господарювання малого і середнього бізнесу.

6. У дисертаційній роботі на основі економетричного моделювання та даних щодо кредитування вітчизняними фінансово-кредитними установами малих підприємницьких структур сфери малого і середнього бізнесу обчислено прогнозні обсяги мікрокредитів, що дасть можливість ефективно і якісно розробляти загальнодержавні та регіональні програми сприяння розвиткові малого підприємництва і стабільно фінансувати його господарську діяльність.

7. З метою забезпечення надійності мікрокредитування суб’єктів підприємницької діяльності на основі практичного досвіду розроблено методику аналізу платоспроможності позичальника, що дасть можливість ефективно і без суттєвих витрат кредитувати підприємства малого і середнього бізнесу.

8. Важливим у системі мікрокредитування малого підприємництва є застосування ефективної процедури кредитування малого і середнього бізнесу, що забезпечить банку зменшення рівня неповернення кредитів та їх прострочення. Особливістю цієї процедури є забезпечення дієвого моніторингу, починаючи від пошуку потенційного позичальника до закриття кредитної справи.

9. Визначальним фактором успішної реалізації ринкових реформ у сучасних умовах є підвищення соціальної активності населення шляхом його залучення у сферу підприємницької діяльності. Реалізація цієї ключової проблеми може бути досягнута за рахунок розширення мережі банківських та небанківських установ, які свою діяльність будуть спрямовувати на ефективне фінансування мікрокредитування малого і середнього бізнесу.

Виконання всіх зазначених пропозицій та заходів сприятиме реалізації державної загальноекономічної політики розвитку малого підприємництва зокрема та національної економіки загалом.

Список опублікованих праць за темою дисертації

У наукових фахових виданнях

1. Масна О. І. Інноваційна реструктуризація інформаційно-аналітичного комплексу «Петрівка-інфо» / Ю. В. Банах, І. І. Коркуна, Т. В. Федак, О. І. Масна, Р. М. Мацьків // Соціально-економічні дослідження в перехідний період / НАН України. Інститут регіональних досліджень ; Редкол. : відп. ред. акад. НАН України М. І. Долішній. – Львів, 2005. – (Вип. 1(LI) : Механізми управління ефективністю інновацій у регіоні). – С. 385–390. – 0,38 друк. арк. Особистий внесок: розроблення системи банківського обслуговування «СБОН+» власників торговельно-розважального комплексу та торговців. 0,076 друк. арк.

2. Масна О. І. Про інноваційну комплексну програму інформаційно- фінансового обслуговування населення міста (регіону) / Ю. В. Банах, І. І. Коркуна, Т. В. Федак, О. І. Масна // Регіональна економіка. – 2005. – Вип. 2(36). – С. 247–253. – 0,54 друк. арк. Особистий внесок: аналіз та пропозиції щодо впровадження програмно-технічного комплексу: «система управління комунальним господарством». 0,135 друк. арк.

3. Масна О. І. Фінансово-кредитна та інвестиційна підтримка малого підпри-ємництва / М. А. Вознюк, І. М. Польова, О. І. Масна // Соціально-економічні дослідження в перехідний період / НАН України. Інститут регіональних досліджень ; Редкол. : відп. ред. акад. НАН України М. І. Долішній. – Львів, 2006. – (Вип. 3(LIХ) : Євроінтеграційний курс України: фінансовий вимір). – С. 172–179. – 0,54 друк. арк. Особистий внесок: аналіз інвестиційних партнерів у сфері інвестування малого бізнесу області. 0,18 друк. арк.

4. Масна О. Чинники реструктуризації підприємств / О. Масна, Ю. Банах, К. Масний // Вісник Львівського державного аграрного університету : Економіка АПК. – Львів : ЛДАУ, 2006 ; вип. № 13. – С. 204–211. – 0,58 друк. арк. Особистий внесок: аналіз чинників відтворення умов господарського зростання і соціально-економічного розвитку. 0,19 друк. арк.

5. Масна О. Визначення коефіцієнта відношення інвестора до ризику і побудова функції корисності / С. Щербина, О. Масна, А. Музичук // Торгівля, комерція, підприємництво : зб. наук. праць. – Львів : Львівська комерційна академія, 2007. – С. 176–180. – 0,3 друк. арк. Особистий внесок: досліджено зв’язок між коефіцієнтом відношення ОПР до ризику. 0,1 друк. арк.

6. Масна О. І. Особливості мікрокредитування малого бізнесу в США / О. І. Масна // Наукові записки : наук.-техн. зб. – Львів : Українська академія друкарства, 2007 ; вип. 2 (12). – С. 112–118. – 0,44 друк. арк.

7. Масна О. І. Аналіз платоспроможності позичальника з використанням теорії нечіткої логіки / О. І. Масна, К. М. Масний, А. А. Музичук // Наукові записки : наук.-техн. зб. – Львів : Українська академія друкарства, 2008 ; вип. 1 (13). – С. 101–105. – 0,18 друк. арк. Особистий внесок: аналіз платоспроможності позичальника з використанням елементів нечітких множин. 0,06 друк. арк.

Матеріали конференцій

8. Масна О. Аналіз нормативної бази реструктуризації промислових підпри-ємств / Ю. Банах, О. Масна // Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи : тези доповідей I Всеукр. наук.-практ. конф. аспірантів та молодих учених (21–22 вересня 2005 р., м. Львів). – Львів, 2005. – С. 16–17. – 0,12 друк. арк. Особистий внесок: аналіз досвіду правового регулювання реструктуризації промислових підприємств. 0,06 друк. арк.

9. Масна О. Формування та управління нетиповим портфелем з двох активів в умовах ризику / А. Музичук, О. Масна // Теоретичні та прикладні аспекти аналізу фінансових систем : матеріали VI Всеукр. наук. конф. аспірантів та студентів (26–27 квітня 2006 р., м. Львів). – Львів, 2006. – С. 368–373. – 0,32 друк. арк. Особистий внесок: визначення умов прийняття рішення щодо формування оптимального інвестиційного портфеля в умовах ризику. 0,16 друк. арк.

10. Масна О. І. Особливості кредитної технології мікрофінансових установ / О. І. Масна // Розвиток фінансово-кредитної системи України: здобутки, проблеми, перспективи : тези доповідей II Всеукр. наук.-практ. конф. аспірантів та молодих учених (27–29 вересня 2006 р., м. Львів). – Львів, 2006. – С. 158–160. – 0,16 друк. арк.

11. Масна О. Критерій порівняння банком інвестиційних процесів з однаковим NPV / А. Музичук, О. Масна // Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків : матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. (18–20 жовтня 2006 р., м. Черкаси). – Черкаси, 2006. – С. 97–100. – 0,12 друк. арк. Особистий внесок: аналіз та визначення ефективнішого інвестиційного проекту із двох проектів з одинаковим NPV. 0,06 друк. арк.

12. Масна О. І. Банк як управитель фонду фінансування будівництва / І. І. Коркуна, С. Я. Щербина, О. І. Масна // Банківська система України в умовах глобалізації фінансових ринків : матеріали міжн. наук.-практ. конф. (15–16 листопада 2007 р., м. Черкаси). – Черкаси, 2006. – С. 192–195. – 0,16 друк. арк. Особистий внесок: вдосконалення механізму інвестування та фінансування будівництва житла через відповідні фонди, в тому числі фонд фінансування будівництва. 0,054 друк. арк.

13. Масна О. Оцінка залишкової вартості інвестиційного проекту / А. Музи-чук, О. Масна, І. Співак // Теоретичні та прикладні аспекти аналізу фінансових систем : матеріали VII Всеукр. наук. конф. аспірантів та студентів (26–27 квітня 2007 р., м. Львів). – Львів, 2007. – С. 398–401. – 0,24 друк. арк. Особистий внесок: визначення величини прибутку інвестора від впливу зовнішніх факторів. 0,08 друк. арк.

14. Масна О. Проблеми та перспективи розвитку малого підприємництва / О. Масна // Нові обрії економічної науки : матеріали Міжнар. наук. студент.-аспірант. конф. (11–12 травня 2007 р., м. Львів). – Львів, 2007. – С. 176–174. – 0,19 друк. арк.

15. Масна О. Оптимізація кредитного портфеля в системі корпоративного кредитування малого та середнього бізнесу в Україні / О. Масна, С. Щербина, А. Музичук // Sakon07. Metody


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

АНАЛІЗ АКТИВІВ НЕПРИБУТКОВИХ ФІНАНСОВИХ УСТАНОВ: МЕТОДИКА ТА ОРГАНІЗАЦІЯ - Автореферат - 28 Стр.
ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ ВИРОБНИЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВ - Автореферат - 48 Стр.
РАЦІОНАЛІЗАЦІЯ ВИКОРИСТАННЯ ПРИРОДНО-РЕСУРСНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АПК ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ - Автореферат - 29 Стр.
ФОРМУВАННЯ СЛОВОТВІРНОЇ СТРУКТУРИ ІМЕННИКІВ ЗІ ЗНАЧЕННЯМ ОПРЕДМЕТНЕНОЇ ДІЇ В НОВІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ (К. XVІІ – П. XXІ СТ.СТ.) - Автореферат - 34 Стр.
УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВОЮ БЕЗПЕКОЮ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА В УМОВАХ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
РЕАБІЛІТАЦІЯ ІМУННОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ З ГЕМОБЛАСТОЗАМИ У ПЕРІОД КЛІНІКО-ЛАБОРАТОРНОЇ РЕМІСІЇ в умовах Євпаторійського курорту - Автореферат - 42 Стр.
ПРОДУКТИВНІСТЬ ГОРОХУ, ЛЮПИНУ БІЛОГО ТА СОЇ ЗАЛЕЖНО ВІД ЕЛЕМЕНТІВ ТЕХНОЛОГІЙ ВИРОЩУВАННЯ В ЗАХІДНОМУ ЛІСОСТЕПУ - Автореферат - 27 Стр.