У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





2

Львівський національний аграрний університет

МАРТИНЮК Віра Михайлівна

УДК 338.439.5:637

ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ ПРОДУКЦІЇ МОЛОЧНОГО СКОТАРСТВА

08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Львівському національному аграрному університеті.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Березівський Петро Степанович,

Львівський національний аграрний університет,

завідувач кафедри менеджменту організацій

ім. проф. Є.Храпливого.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Пархомець Микола Кирилович,

Тернопільський національний економічний

університет, завідувач кафедри аграрного бізнесу;

кандидат економічних наук, доцент

Нужна Оксана Анатоліївна,

Луцький національний технічний

університет, доцент кафедри обліку і аудиту.

Захист відбудеться «24» червня 2008 р. об 11 годині на засіданні спеці-алі-зованої вченої ради Д 36.814.02 у Львівському національному аграрному універ-ситеті за адресою: 80381, Львівська область, Жовківський р-н, м.Дубляни, вул. Володимира Великого, 1, ЛНАУ, головний корпус, ауд. 309.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Львівського національного аграрного університету за адресою: 80381, Львівська область, Жовківський р-н, м.Дубляни, вул. Володимира Великого, 1.

Автореферат розісланий “22” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.А.Біттер

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства має велике теоретичне та практичне значення для розвитку вітчизняного молокопродуктового підкомплексу, насичення внутрішнього ринку доступними для всіх груп населення високоякісними про-дуктами харчування, розширення зовнішньоекономічних зв’язків. Вирішення цих питань має комплексний характер для економіки країни, воно пов’язане зі зміцненням здоров’я людей, підвищенням їх життєвого рівня, впровадженням інновацій і досягнень науково-технічного прогресу, забезпеченням на-ціо-наль-ної продовольчої безпеки, зростанням зайнятості населення, нарощуванням конкурентних переваг підприємств і регіонів.

Інтеграція країни у світове співтовариство посилить конкурентну бороть-бу за ринки збуту продукції і матиме руйнівні наслідки для неконкуренто-здатних галузей, що спричинить скорочення обсягів виробництва, неповне використання виробничих потужностей і кормових ресурсів, підвищення собі-вартості. У зв’язку з цим проблема підвищення конкурентоспроможності про-дукції молочного скотарства вимагає поглибленої розробки теоретико-мето-доло-гічних і практичних рекомендацій, які будуть адекватними ринковим умовам господарювання і майбутнім змінам в організаційно-економічному механізмі функціонування всього молокопродуктового підкомплексу країни.

Дослідженню різних аспектів конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції присвячені праці вітчизняних і зарубіжних авторів. Над проблемами формування конкурентного середовища та конкурентоспроможності працювали такі відомі вчені-класики, як А. Сміт, М. Портер, П. Самуельсон, Й. Шумпетер. Вагомий вклад у дослідження окремих питань конкурентної політики, забезпечення конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, формування ринкової стратегії розвитку окремих галузей сільськогосподарського виробництва внесли вчені Л.В. Балабанова, Н.О. Бей, П.С. Березівський, О.В. Березін, С.В. Васильчак, А.П. Гайдуцький, М.І. Гельвановський, Є.М. Дусаєва, П.С. Зав’ялов, М.П. Канінський, М.Д. Магомедов, М.Й. Малік, Т.Л. Мостенська, О.А. Нужна, В.В. Окрепілов, М.К. Пархомець, П.Т. Саблук, І.Н. Фатхутдінов, С.О. Шевельова, О.С. Шнипко, А.Ю. Юданов та ін.

Проте теоретичні і методологічні основи цієї проблеми в молоко про-дуктовому підкомплексі вивчені недостатньо. Практично не досліджені спе-цифічні особливості конкурентного середовища в цій галузі. Політика віт-чизняних товаровиробників щодо підвищення конкурентоспроможності молока і молочної продукції дотепер репрезентує окремі пропозиції і рекомендації, не об’єднані в єдиний механізм створення конкурентних переваг. Через нестійкість зовнішнього середовища діяльності аграрної сфери економіки та існуючі розбіжності в поглядах вчених економістів-аграріїв на окремі сторони цієї складної і багатогранної проблеми на практиці часто з’являються суперечливі рекомендації.

Дослідження проблеми підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства в умовах загострення конкурентної боротьби на ринку є надзвичайно важливим для виживання вітчизняних виробників молока. Актуальність і недостатній рівень опрацювання цієї проблеми стали підставою для вибору теми дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-та-ційне дослідження є складовою частиною науково-дослідних робіт Львівського національного аграрного університету на 2001-2005 рр. “Обґрунтування аграрної політики, спрямованої на ринкову трансформацію економіки АПК” (державний реєстраційний номер 0100U002332) та на 2006-2010 рр. “Розробка організаційно-економічного механізму підвищення соціально-економічної ефективності функціонування агропромислового комплексу Західного регіону України” (державний реєстраційний номер 0106U002073).

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в розробці теоретичних і методологічних основ механізму конкурентоспро-можності продукції молочного скотарства та шляхів його вдосконалення.

Відповідно до поставленої мети визначені основні завдання:

– уточнити понятійний апарат “конкуренції” і “конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції”;

– узагальнити закономірності розвитку конкурентоспроможності про-дукції у вітчизняній і зарубіжній практиці, що пов’язані з формуванням і посиленням конкуренції на продовольчому ринку;

– визначити чинники, критерії і показники конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції, які відповідають умовам функціонування аграрної сфери економіки і розкривають у сукупності її суть;

– обґрунтувати особливості механізму формування конкуренто-спромож-ності сільськогосподарської продукції;

– виявити структурно-динамічні тенденції розвитку молочного ско-тарства, конкурентоспроможності молока і чинники, що зумовлюють її рівень;

– розробити основні напрями і принципи системного підходу у формуванні конкурентних переваг молочної продукції, що є комплексним механізмом дій з боку держави, регіону і підприємства;

– виявити у порівнянні з країнами, де розвинене молочне скотарство, проблеми виробництва висококонкурентоздатного молока в Україні, що пов’язані переважно з кризовим становищем галузі і низьким рівнем державної підтримки аграрної сфери економіки;

– обґрунтувати пріоритетні напрями підвищення конкуренто-спромож-ності продукції молочного скотарства, що передбачають удосконалення системи стандартизації, фінансово-кредитної, цінової політики держави, організаційно-економічних відносин в умовах розвитку кооперації, інтеграції та інноваційної діяльності в галузі.

Об’єктом дослідження є економічні відносини, в яких формується конку-рентоспроможність продукції молочного скотарства в сільськогосподарських підприємствах Львівської області.

Предметом дослідження є теоретичні і прикладні проблеми розвитку конкурентоздатного виробництва молока в сучасних економічних умовах.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу дослідження склали праці вітчизняних і зарубіжних вчених-економістів з проблем розвитку аграрної сфери економіки, конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції та її ринку.

У науковому дослідженні були використані абстрактно-логічний (теоре-тичні узагальнення та розробка механізму підвищення конкурентоспромож-ності продукції, формування висновків і пропозицій), монографічний (вис-вітлення позицій вчених з теоретичних і методичних основ конкуренто-спро-можності молочної продукції), розрахунково-конструктивний (обґрунтування та розрахунок натуральних і вартісних показників конкурентоспроможності), графічний (наочне зображення структурно-динамічних тенденцій), балансовий (для обґрунтування попиту і пропозиції на ринку продовольства), статистико-економічний (аналіз розвитку галузі скотарства – середні та відносні величини, групування, кореляційно-регресійний аналіз) методи.

Інформаційною базою дослідження є закони України, укази Президента України, постанови Кабінету Міністрів України, офіційні матеріали Дер-жав-ного комітету статистики України, Головного управління статистики у Львівсь-кій області, матеріали регіональних органів АПК, первинна документація сільськогосподарських підприємств та зведені дані статичної звітності районів Львівської області, літературні джерела, власні спостереження автора.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в обґрунтуванні теоретичних основ і методичних підходів щодо формування й ефективного функціонування механізму підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства. Сутність наукової новизни результатів дослідження полягає в наступному:

вперше:–

з урахуванням регіональних умов розроблено систему менеджменту якості продукції, засновану на реалізації відповідної програми, в основу якої покладено прогнозування показників та забезпечення виробництва продукції запланованої якості, її моніторинг і координація роботи;

уточнено:–

понятійний апарат трактування категорій “конкуренція” і “конкуренто-спро-мож-ність сільськогосподарської продукції”, де під конкуренцією автор ро-зуміє процес, що забезпечує взаємодію попиту і пропозиції через поведінку економічних суб’єктів ринку, який спрямований на розвиток науково-технічного прогресу (інновацій) з метою задоволення потреб споживачів, а конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції слід розглядати як потенційну можливість бути успішно реалізованою за оптимального співвідношення якості з рівнем ціни і собівартості, що забезпечує прибутковість галузі і конкурентні переваги на сегментах продовольчого ринку;–

існуючі наукові погляди на проблеми кооперації та інтеграції вироб-ництва, що забезпечують підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства, у результаті чого запропоновано структуру інтегровано-го молочного об’єднання;

набули подальшого розвитку:–

методичні підходи щодо оцінки конкурентоспроможності продукції молочного скотарства і визначення чинників, що її зумовлюють;–

теоретичні основи інноваційних напрямів діяльності в молокопро-дуктовому підкомплексі з їх деталізацією стосовно галузі молочного скотарства і молочної промисловості.

Практичне значення одержаних результатів. Висновки та пропозиції, одержані в процесі дослідження, спрямовані на створення й ефективне функ-ціонування механізму підвищення конкурентоспроможності продукції молоч-ного скотарства та на прийняття конкретних управлінських рішень щодо забез-печення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства аграрних підприємств усіх організаційно-правових форм господарювання на основі зни-ження виробничих витрат на виробництво одиниці продукції та підвищення її якості.

Рекомендації щодо створення й ефективного функціонування механізму підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства передані для практичного використання Головному управлінню агропромислового роз-витку Львівської облдержадміністрації (довідка № 10-01/7-83 від 06.03.2008), Сокальської та Яворівської районних державних адміністрацій (довідки № 01-08/104 від 27.02.2008 і №71 від 3.03.2008). Результати наукових досліджень ав-тора використовуються в навчальному процесі Львівського національного аг-рарного університету (довідка № 01-35-01/2 від 7.03.2008).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати, наведені в дисерта-ційній роботі, отримані особисто автором. У цілому виконано нові наукові роз-робки щодо формування та ефективного функціонування механізму підви-щення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства, які забез-печують у сукупності розв’язання важливої наукової проблеми – пошуку ефек-тивних важелів та інструментів забезпечення конкурентоспроможності продукції скотарства та їх подальшої трансформації у розвитку молокопродуктового підкомплексу. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, у дисертації вико-ристані лише ті положення, які є результатом особистих досліджень здобувача.

Апробація результатів дисертації. Результати наукового дослідження, викладені в дисертаційній роботі, апробовані у щорічних наукових конфе-ренціях аспірантів і здобувачів Львівського державного аграрного університету, а також доповідались на науково-практичних конференціях: Міжнародній науковій конференції студентів та аспірантів “Екологічні проблеми сталого розвитку в умовах реформування земельних відносин та шляхи раціонального використання і охорони земель” (м. Харків, 2005); Міжнародній науково-практичній конференції молодих вчених “Теоретичні й практичні досягнення молодих вчених аграріїв” (м. Дніпропетровськ, 2006); Міжнародній науково-практичній конференції молодих учених, аспірантів, магістрів та студентів “Інтенсифікація і сталий розвиток сільськогосподарського виробництва” (м. Хар-ків, 2006); Регіональ-ній науково-практичній конференції студентів, аспірантів і викладачів “Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки” (м. Рівне, 2006); Міжнародних науково-практичних конференціях “Концептуальні напрямки стратегічного роз-витку нової аграрної політики України” (м. Луганськ, 2006); “Аграрна наука – виробництву” (м. Біла Церква, 2006); Міжнародній студентсько-аспірантській науково-практичній конференції “Стратегії зростання конкурентоспроможності в умовах глоба-лізації” (м. Львів, 2007); Науково-практичній конференції “Організаційно-еко-номічні проблеми функціонування регіонального АПК” (м. Кам’янець-По-дільський, 2007); Міжнародній науково–практичній конференції “Innowacje i jakoњж jako czynniki kon-kuren-cyjnoњci przedsiкbiorstwa” (Польща, Olsztyn, 2007); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми ринку продукції АПК в умовах глобалізації” (м. Миколаїв, 2007).

Публікації. За результатами проведених досліджень дисертантом опуб-ліковано 14 наукових праць, у тому числі 7 – у наукових фахових ви-дан-нях, з них 6 одноосібних (2,41 друк. арк.). Загальний обсяг видань 4,44 друк. арк., у тому числі особисто автору належить 3,85 друк. арк.

Обсяг і структура дисертаційної роботи. Дисертаційна робота ви-кладена на 225 сторінках комп’ютерного тексту (з них 185 сторінок основного тексту), складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Робота містить 34 таблиці, 25 рисунків, 15 додатків, список використаної із 235 найменувань на 22 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертаційного дослідження, визначено його мету і завдання. Відображено наукову новизну, теоретичне та практичне значення отриманих результатів, їх апробацію і можливості прак-тичного застосування.

У першому розділі – “Теоретико-методологічні основи конкуренції і конкурентоспроможності продукції” – розглянуто теоретичні та мето-доло-гічні основи конкуренції, особливості формування механізму конкуренто-спро-можності продукції агропромислового комплексу та викладено методику дос-лідження конкурентоспроможності продукції.

Конкуренція є головною ознакою вільного ринку, яка спонукує до по-шуку шляхів вдосконалення технологій виробництва і підвищення якості продукції. Конкуренція показує варіанти ефективного виробництва товару. Водночас у гонитві за перемогою в конкурентній боротьбі може відбутися захоплення ринкової влади і утворення монополій.

Залежно від методів ведення конкурентної боротьби виділяють цінову та нецінову конкуренцію. Невід’ємною частиною цінової конкуренції є супе-речлива необхідність, з одного боку, зниження витрат виробництва, а з іншого – забезпечення необхідного рівня якості. Очевидно, не кожне підприємство буде спроможним зробити цей вибір. У такому разі воно починає вико-рис-товувати методи нецінової конкуренції. Методи нецінової конкуренції є різноманітнішими і витонченішими, ніж цінової. Цінова конкуренція перед-бачає продаж продукції за нижчими цінами, ніж у конкурентів, а нецінова – пропозицію товару вищої якості, з кращими споживчими властивостями. Обидва види конкуренції доповнюють один одного і складають невід’ємну частину формування конкурентоспроможності продукції.

Основні складові конкурентоспроможності продукції у наукових дос-лід-женнях вітчизняних учених розглядаються одночасно і як критерії, і як показ-ники. Критерій конкурентоспроможності продукції виступає як властивість, за якою оцінюються і встановлюються особливості товару при просуванні його на ринок. А показником конкурентоспроможності є узагальнена кількісна харак-теристика соціально-економічних явищ у поєднанні з їх якісною визна-ченістю, які проявляються при задоволенні конкретних потреб.

Оцінка показників конкурентоспроможності продукції проявляється у взаємодії двох сторін: зі сторони споживачів і зі сторони товаровиробників. Зна-чення одного й того ж показника може задовольняти покупця і бути абсо-лютно неприйнятним для товаровиробника, а також може бути достатнім для споживача і (або) виробника на одному ринку і недостатнім – на іншому.

У критеріях конкурентоспроможності можна виділити дві групи. Ознаки, що мають вартісну оцінку, належать до групи цінових критеріїв: ціна, собі-вартість, рентабельність виробництва і реалізації. Група нецінових критеріїв відповідно охоплює властивості, виражені в натурально-речовій формі: якість, асортимент, естетичні властивості продукції (упаковка, дизайн), імідж під-приємства, сервісне обслуговування.

Показників оцінки рівня конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції є набагато більше. Вони поділяються на нормативні (обов’язкові для досягнення показників, їх параметри закладені в стандартах на продукцію); технічні (характеризують безпеку, екологічність, калорійність, енергетичну цін-ність); технологічні (відображають придатність продукції для кулінарного використання); економічні (визначають витрати покупця при задоволенні його потреб і їх здатність забезпечувати прибутковість товаровиробнику); органі-заційні (включають показники рівня організації і управління виробництвом та продажу продукції, які впливають на товарообіг, зайняту частку ринку, розвиток маркетингу).

Класифікація показників оцінки конкурентоспроможності молока і молокопродуктів подана на рис. 1.

Основними складовими конкурентоспроможності агропродовольчої про-дукції є якість, ціна та собівартість. Забезпечення якості є пріоритетною проб-лемою в підвищенні конкурентоспроможності. Конкурентоспроможність сіль-сько-господарської продукції слід розглядати як потенційну можливість бути успішно реалізованою за оптимального співвідношення якості з рівнем ціни і собівартості, що забезпечує вигідну прибутковість галузі і конкурентні пере-ваги на сегментах продовольчого ринку, задовольняти потреби покупця внаслі-док аналізу структури ринку і гнучко реагувати на зміну його кон’юнктури.

Рис. 1. Показники конкурентоспроможності молока.

Вирішення проблеми якості і конкурентоспроможності можливе на ос-нові комплексної дії чинників організаційно-економічного механізму, який функціонує як система взаємопов’язаних цілеспрямованих економічних форм і методів організації виробництва і управління ним на державному, регіональ-ному рівнях і рівні підприємства. До чинників економічного механізму належать ціноутворення, оподаткування, фінансування (субсидії, авансування закупівель, компенсація витрат на придбання засобів виробництва), креди-ту-вання, страхування, підтримка реальних доходів населення, експорт продукції. Організаційні чинники характеризуються рівнем підприємницької діяльності, формою господарювання, організації праці і виробництва, розвитком кооперації та інтеграції виробництва.

У другому розділі – “Аналіз конкурентоспроможності продукції молоч-ного скотарства” – проведено оцінку структурно-динамічних тенденцій роз-витку молочного скотарства, здійснено аналіз конкурентоспроможності про-дукції молочного скотарства і чинників, що її зумовлюють, визначено особ-ливості формування попиту й пропозиції на регіональному ринку молока.

Особливостями розвитку скотарства у Львівській області є різке скоро-чення поголів’я великої рогатої худоби та зростання продуктивності тварин. Упродовж 1998-2006 рр. чисельність поголів’я худоби зменшилася майже вдвічі. На цьому фоні знизилась продуктивність праці, значно зросли витрати ви-роб-ництва, а в результаті – спостерігається значний спад виробництва про-дукції скотарства.

Показники конкуренто-спромож-ності продукції молочного скотарства пере-бувають у функціональній залежності від економічної стійкості галузі. У табл. 1 відображені результати групування сільськогосподарських підприємств за ра-йо-нами Львівської області. Як групувальну ознаку вибрано основний по-казник конкурентоспроможності – якість молока, зокрема, питому вагу першо-сортної про-дукції, а з показників економічної ефективності – трудомісткість виробництва, вироб-ничу собівартість, ціну реалізації, розмір прибутку на коро-ву і рівень рента-бель-ності.

Таблиця1

Ефективність виробництва молока в сільськогосподарських

підприємствах районів Львівської області залежно від питомої ваги

першоґатункового молока, 2006 р.

Показник | Група районів за питомою вагою молока першого ґатунку, % | Разом і в серед-ньому

І | ІІ | ІІІ

до 90,6% | 90,7-93,7% | 93,8% і більше

Кількість районів у групі | 4 | 8 | 6 | 18

Частка молока першого ґатунку, % | 87,7 | 92,4 | 95,2 | 90,8

Середні затрати праці на 1 ц молока, люд.-год. | 11,9 | 10,5 | 9,3 | 9,9

Виробнича собівартість 1 ц молока, грн. | 68,02 | 72,61 | 80,99 | 77,27

Середня ціна реалізації 1 ц молока, грн. | 93,47 | 97,64 | 107,85 | 100,12

Прибуток (збиток) на 1 корову, грн. | -192,13 | 100,38 | 302,92 | 67,58

Рівень рентабельності, % | -13,6 | 1,8 | 2,4 | 0,3

У тих сільськогосподарських підприємствах, де виробляється продукція пер-шого ґатунку, спостерігається відносно низький рівень собівартості і трудомісткості одиниці продукції, високий рівень ціни реалізації та прибутку, що свідчить про прі-ори-тет якості продукції в діагностиці підвищення ефек-тив-ності виробництва продукції.

Конкурентна позиція товаровиробника у сегменті продовольчого ринку визначається за результатами рейтингової оцінки, на основі якої розробляються пріоритетні напрями розвитку конкурентоздатного виробництва. Для її оцінки в адміністративних районах Львівської області нами визначені такі показники: середньорічна продуктивність корів у сільськогосподарських підприємствах, питома вага сільськогосподарських підприємств у загальному виробництві молока, повна собівартість одиниці продукції, середня ціна реалізації 1 ц молока, виробництво молока на душу населення та рівень відповідності попиту пропозиції. За сукупністю значень показників найбільш конкурентоспроможне молочне скотарство в Сокальському, Бродівському та Радехівському районах.

Нарощування конкурентних переваг можливе за рахунок ефективного використання ресурсів та вдосконалення процесу виробництва продукції. Молоко–си-ровина є конкурентоспроможною за умови досягнення високого рівня продук-тивності корів, низькозатратного та менш трудомісткого виробництва. Вигідні конкурентні позиції на ринку молока мають товаровиробники, які пропонують високоякісну і доступну за ціною продукцію. Високий рівень конкуренто-спромо-жності забезпечує збільшення обсягів продажу та сприяє покращанню фінансо-вого стану підприємства.

Встановлено, що для вітчизняних сільськогосподарських виробників вкрай важлива ціна реалізації, рівень якої повинен покривати витрати і створю-вати резерв для нарощування конкурентних переваг. У зарубіжних країнах ак-центують увагу на собівартості продукції, оскільки там діє дотаційний механізм ціноутворення.

У дисертаційній роботі проведено кореляційно-регресійний аналіз впливу на виробничу собівартість 1 ц молока (У) наступних чинників: концентрації по-голів’я тварин стада (чисельність корів у підприємстві – х1), затрат праці на одну корову, люд.-год. (х2), виробничих витрат на одну корову, грн. (х3). Опра-цьована інформація в розрізі окремих сільськогосподарських підприємств Со-кальського району Львівської області. У результаті розрахунків отримано таке рівняння регресії:

Ух = 12,47 – 0,21х1 – 0,0118х2 + 0,0063х3, (1)

Парні коефіцієнти кореляції вказують на слабкий зв'язок між першим і другим чинниками та результативною ознакою. Натомість зв'язок між виробничими витратами на одну корову і собівартістю молока дуже щільний (r03 = 0,975).

Рівняння регресії свідчить, що зі збільшенням концентрації поголів’я тва-рин на 1 голову собівартість 1 ц молока зменшується на 0,21 грн. Проявляється цей зв'язок двояко: по-перше, вища концентрація поголів’я дозволяє зекономити на умовно-постійних витратах; по-друге, у тих підприємствах, де чисельність по-голів’я корів більша, допущено менших втрат виробничого потенціалу молочного скотарства, краща організація виробництва в галузі.

На ефективність виробництва молока, крім собівартості продукції, вели-чезний вплив робить ціна реалізації. З огляду на те, що конкурентоспроможною є продукція, яка має нижчу споживчу вартість, вона включає, крім вартості виробництва, витрати на зберігання та транспортування. У порівняльному ана-лізі вартості обов’язково необхідно враховувати ці маркетингові витрати. Розрахунок інтегрального показника конкурентоспроможності молока в адмі-ністративних районах Львівської області проведено у табл. 2.

Таблиця 2

Визначення конкурентоспроможних районів Львівської області з виробництва та реалізації молока за інтегральним показником конкурентоспроможності

Район | Комплексний показник | Інтегральний по-каз-ник конку-ренто-спро-можності молока

за якістю | за вартістю

2001 р. | 2006 р. | 2001 р. | 2006 р. | 2001 р. | 2006 р.

Бродівський | 1,03 | 1,03 | 1,00 | 1,32 | 1,03 | 0,78

Буський | 0,99 | 1,03 | 1,19 | 1,29 | 0,83 | 0,80

Городоцький | 0,95 | 0,94 | 1,00 | 1,12 | 0,95 | 0,84

Дрогобицький | 0,95 | 0,97 | 1,27 | 1,49 | 0,75 | 0,65

Жидачівський | 1,01 | 1,01 | 0,94 | 1,18 | 1,07 | 0,85

Жовківський | 0,96 | 1,03 | 0,78 | 1,25 | 1,23 | 0,82

Золочівський | 1,00 | 1,01 | 0,80 | 1,13 | 1,25 | 0,89

Кам’янка-Бузький | 1,00 | 0,98 | 0,97 | 0,91 | 1,03 | 1,08

Миколаївський | 1,01 | 1,02 | 1,13 | 1,21 | 0,89 | 0,85

Мостиський | 1,01 | 1,00 | 1,13 | 1,34 | 0,89 | 0,75

Перемишлянський | 0,98 | 0,99 | 0,60 | 0,93 | 1,63 | 1,06

Пустомитівський | 0,98 | 1,00 | 0,75 | 1,32 | 1,31 | 0,76

Радехівський | 0,97 | 1,06 | 0,86 | 1,23 | 1,13 | 0,86

Самбірський | 0,96 | 0,91 | 1,00 | 1,25 | 0,96 | 0,73

Сокальський | 1,02 | 1,09 | 1,09 | 1,35 | 0,94 | 0,81

Старосамбірський | 0,97 | 0,94 | 0,99 | 0,93 | 0,98 | 1,01

Стрийський | 1,04 | 0,98 | 0,75 | 0,77 | 1,39 | 1,27

Яворівський | 1,02 | 0,99 | 0,85 | 1,67 | 1,20 | 0,60

Аналіз стану молочної галузі і конкурентного середовища на ринку мо-лока і молочної продукції дозволив визначити низку вигідних та несприятливих умов для розвитку конкурентоздатного виробництва. Підвищенню конкуренто-спро-можності молока і молочної продукції сприяють: зростання продуктив-ності корів і рівня прибутковості молочного скотарства; посилення конку-рентної боротьби за споживача; удосконалення стандартизації і сертифікації продукції; формування багатоканальної ринкової системи реалізації продукції та вдосконалення економічних відносин між сільськогосподарськими і молоко-переробними підприємствами. Однак несприятливих умов склалося значно більше, серед яких головними є: низький рівень ефективності виробництва молока–сировини; скорочення сировинних ресурсів і збільшення недовико-рис-тання виробничих потужностей переробних підприємств; розширення дрібно-товарного виробництва; погіршення якості продукції; зниження рівня плато-спроможності населення.

У третьому розділі – “Шляхи підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства” – розроблено системи ефективного функ-ціонування та регулювання конкурентоспроможності продукції молочного скотарства, обґрунтовано шляхи покращання інноваційної діяльності як чин-ника формування конкурентних переваг продукції молочного скотарства, а та-кож поглиблення кооперації та інтеграції виробництва як ефективних інструментів підвищення її конкурентоспроможності.

Стратегія підвищення конкурентоспроможності молока і молочної продукції повинна розроблятися в єдиному контексті з реформою розвитку галузей економіки стосовно принципів CОТ. У зв’язку з цим державі належить виключно важлива роль у розробці програми законодавчих реформ і реалізації цілісного комплексу заходів щодо захисту галузей аграрної сфери від конкуренції зовнішнього ринку, яка об'єктивно не може бути здійснена в стислі терміни. Державне регулювання конкурентоздатного розвитку молочної галузі в АПК є системою економічного, організаційного, соціального, правового і політичного забезпечення державою сприятливого середовища для формування й розвитку виробництва молока і молочної продукції.

Необхідним є комплексний підхід до формування заходів державного регулю-вання, з яких виділені основні першочергові організаційно-економічні напрями: вве-дення в дію державних стандартів на молоко і молочну продукцію, вимоги яких відповідають світовому рівню; контроль ринку молока і молочної продукції; розробка програм державної підтримки товаровиробників аграрного сектора економіки.

Важливе значення в цих процесах має гарантована державна підтримка стійкого розвитку молочної галузі. Практика країн з розвиненою ринковою еко-номікою підтверджує, що державна підтримка є обов’язковим елементом агропродовольчої політики, що забезпечує підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок виділення субсидій для виробництва, підтримки ринкових цін, компенсації виробничих витрат (субсидій на ресурси), кредитних дотацій і гарантій.

Підтримка розвитку молочної галузі повинна мати адресний характер за допомогою фінансування з боку держави конкретних цільових програм. Її роз-мір повинен забезпечувати компенсацію різниці, що виникла між фактичною ціною реалізації і реальною вартістю виробництва продукції, а також подо-лання технологічного і технічного відставання галузі від найбільш економічно розвинених країн світу. Активне державне втручання в цінову політику пе-редбачає побудову системи цін на єдиній методологічній основі за всіма видами продукції, робіт, послуг агропромислового комплексу, які стимулюва-тимуть розвиток кон-курентоздатного виробництва і зниження диспаритету цін.

Для забезпечення виробництва конкурентоздатних молока і молочної продукції і достатнього рівня захищеності товаровиробників при вступі країни у СОТ необхідно на державному рівні вжити таких заходів: розробити цільову і дієву програму з розвитку галузі молочного скотарства і контролювати її вико-нання; привести у відповідність з положеннями і нормами СОТ законодавчу базу з питань стандартизації, сертифікації і виконання санітарних і фітосанітар-них правил; змінити механізм ціноутворення на молоко і молочну продукцію, що припускає формування системи цін (гарантованих та ринкових) при дотри-манні принципу доцільності їх вживання; розширити кредитування сільсько-гос-подарських і переробних підприємств, ввести пільгове оподаткування і провести реструктуризацію їх заборгованості; розробити програму підтримки доходів населення, спрямовану на підвищення платоспроможного попиту.

Для виконання спеціальних функцій захисту своїх інтересів товарови-робники молока разом з переробними, агросервісними та іншими підпри-єм-ствами АПК на добровільних засадах можуть створювати кооперативні союзи, багатопрофільні спеціалізовані асоціації сервісного обслуговування галузей скотарства, територіальні технологічні центри для фірмового обслуговування підприємств, а також лізингові компанії для організації довгострокової оренди машин, устаткування тощо.

Така асоціація з виробництва продукції з незбираного молока може пов-ністю забезпечити великі промислові центри області цими продуктами харчу-вання. Самостійною структурою може бути асоціація з виробництва масла і жирних сирів. Ці асоціації можуть об’єднувати більшість сільськогоспо-дарсь-ких підприємств, що займаються розведенням великої рогатої худоби, а також комбікормові заводи. Створення агропромислових фінансових груп у ско-тарстві слід пов’язувати з необхідністю кооперації сільськогосподарських това-ровиробників, переробних і обслуговуючих підприємств на всіх техноло-гічних етапах виробництва, переробки й реалізації молока, підвищення її якості і конкурентоспроможності за рахунок використання поглибленої переробки і отримання екологічно чистої продукції. На рис. 2 наведена структура інтегро-ваного молочного об’єднання, яка містить 4 ланки: сільськогоспо-дарські під-при-ємства, фермерські і особисті селянські господарства; переробне підприєм-ство; торгівельно-обслуговуюча структура; розрахунково–консуль-таційний центр.

В агропромислові об’єднання рекомендується залучати до постійної співпраці банки або споживчий кредитний кооператив, учасниками якого ста-нуть усі члени асоціації. Це підвищить забезпеченість організації фінансовими ресурсами та ефективність їх використання.

Рис. 2.Організаційна структура інтегрованого молочного об’єднання.

Нарощування конкурентних переваг забезпечується за рахунок створення власних постійних сировинних ресурсів, замкнутого циклу виробництва і реа-лізації продукції, можливості впровадження прогресивних технологій, інно-вацій, розвитку маркетингової діяльності, удосконалення організаційно-еко-номічних відносин між усіма учасниками інтегрованого підприємства. Діяль-ність кожної ланки повинна в комплексі становити єдиний механізм, який сприятиме підвищенню конкурентоспроможності продукції.

ВИСНОВКИ

1. Конкурентне середовище вільного ринку сприятливе для споживача. Сам споживач і його грошові доходи сприяють формуванню конкурентної боротьби. Чим вищі доходи населення, тим привабливіші вони для різних конкурентів і тим жорсткішою є конкуренція. Конкуренція – це процес, що забезпечує взаємодію попиту і пропозиції через поведінку економічних суб’єктів ринку, який спрямований на розвиток науково-технічного прогресу (інновацій) з метою задоволення потреб споживачів.

2. З метою досягнення успіху в боротьбі за ринки збуту товаровиробник прагне вдосконалити техніку і організацію, підвищувати якість і асортимент продукції, покращувати торговельне обслуговування, скорочувати витрати виробництва і діставати при цьому можливість зниження ціни реалізації. Тому, на нашу думку, конкурентоспроможність сільськогосподарської продукції слід розглядати як потенційну можливість бути успішно реалізованою за опти-мального співвідношення якості з рівнем ціни і собівартості, що забезпечує ви-гідну прибутковість галузі і конкурентні переваги на сегментах продовольчого ринку.

3. Підвищенню конкурентоспроможності молока сприяють такі чинники, як підвищення продуктивності корів і рівня прибутковості молочного ско-тарства, удосконалення стандартизації і сертифікації продукції, формування багатоканальної ринкової системи реалізації та організація оптового продажу готової продукції, зміцнення економічних відносин між сільськогосподарсь-кими та переробними підприємствами. Серед несприятливих чинників розвитку конкурентоспроможного виробництва визначальними є низький рівень ефек-тивності виробництва молока-сировини, скорочення сировинних ресурсів і збільшення недовикористаних виробничих потужностей переробних підпри-ємств, розширення дрібнотоварного виробництва, погіршення якості продукції, зниження рівня платоспроможності населення.

4. Створення конкурентних переваг молочної продукції стримується низкою причин, зокрема, невисокою якістю кормів і неефективним їх вико-ристанням, низьким рівнем технічної оснащеності і технології виробництва, практично повною відсутністю державної підтримки розвитку галузі, посилен-ням внутрігалузевого та міжгалузевого диспаритету цін, недосконалістю ціно-вої політики з боку держави, нерозвиненістю інфраструктури ринку. Високий рівень конкурентоспроможності забезпечує зростання обсягів продажу і розширення займаної частки на ринку і веде до зміцнення фінансового стано-вища та іміджу підприємства. При цьому нарощування конкурентних переваг на рівні підприємства можливе за рахунок ефективного використання ресурсів, розширення інвестиційної діяльності, розвитку маркетингу, вдосконалення про-цесу виробництва і реалізації продукції.

5. Для інтеграції вітчизняних товаровиробників у світову економічну спільноту необхідна докорінна перебудова державної системи стандартизації. Стандарти, гармонізовані з міжнародними нормами, формують базу для вико-нання обов’язкових вимог до якості продукції, що сприяє ідентифікації товарів і впровадженню інновацій, а застосування стандартів ISO 9000 створює рівно-правні умови виходу на зовнішній ринок і фундамент для побудови менедж-менту якості продукції. Запропонована нами система менеджменту якості продукції, заснована на реалізації Програми підвищення якості продукції, в основу якої покладено такі важливі складові, як прогнозування її показників, за-безпечення виробництва продукції запланованої якості, моніторинг якості продукції і координація роботи, сприятиме не стільки контролю за безпекою продукції для навколишнього середовища і здоров’я населення, скільки у створенні механізму фінансового забезпечення якості, стимулюванні техно-ло-гічного оновлення виробництва, удосконаленні правової бази і метро-логічного забезпечення. Здійснення моніторингу можливості забезпечення прогнозованих параметрів якості базується на аналізі і контролі всього процесу виробництва, що передбачає визначення рівня технічного стану устаткування, автоматизації і механізації робіт, організації праці та її оплати, проведення експертизи технологій, огляду і ліцензування виробництва. При цьому обов’язковою умовою є проведення моніторингу показників якості продукції і координація роботи на всіх етапах просування продукції до кінцевого споживача.

6. З метою гармонізації українських стандартів на молоко з між народ-ними правилами пропонується система оцінки якості молока, якою передбачено здійснювати оцінку молока за його властивостями (біологічні, органолептичні, технологічні, фізико–хімічні) і за властивими молоку компонентами (білок, жир, лактоза, вітаміни, мінеральні речовини та мікроелементи) чи не влас-тивими молоку компонентами (які потрапляють у молоко з організму тварин або з навколишнього середовища). Особливе місце в такій оцінці відводиться визначенню якості молокосировини залежно від напрямів її використання: виготовлення дитячих продуктів і питного молока; кисломолочних продуктів; сирів; молочних консервів; використання на корм тваринам.

7. З метою підвищення рівня інтеграційних зв’язків у молокопро-дуктовому підкомплексі розроблена структура інтегрованого молочного об’єд-нання, яка охоплює: сільськогосподарські підприємства, фермерські та особисті селянські господарства; переробне підприємство; торговельно-об-слуговуючу структуру; розрахунково-консультаційний центр. Процес об’єд-нання підприємств доцільно проводити на добровільній основі з однаковими економічними можливостями розвитку кожного інтегрованого суб’єкта, а за провідне інтегроване підприємство (інтегратор), доцільно вибирати більш крупні переробні підприємства. У процесі інтеграції слід посилити вза-ємодію з особистими селянськими господарствами. Формою такої взаємодії є взаємовигідна співпраця, за якої асоціація розширює сировинну базу, а влас-ники особистих селянських господарств, за рахунок залучених джерел, вирі-шують проблеми постачання і збуту, а також проводять технологічне онов-лення матеріальних ресурсів.

8. Забезпечення конкурентоспроможності молокосировини базується і на зниженні собівартості її виробництва. Нами запропоновані шляхи зниження собі-вартості молока, серед яких: технологічні (дотримання технології вироб-ництва, удосконалення засобів механізації праці на фермах, підвищення якості кормів, удосконалення системи відтворення стада); організаційні (поглиблення спеціалізації і концентрації виробництва, удосконалення організації і стиму-лю-вання праці, підвищення кваліфікації працівників) і економічні (ресур-со-збереження, використання передового досвіду підвищення ефективності вироб-ництва, покращення обліку та контролю витрат, удосконалення міжгалузевих та міжгосподарських відносин, запровадження служби маркетингу).

9. Основними пріоритетними інноваційними напрямами, що забезпе-чують зростання конкурентних переваг у галузі молочного скотарства і молоч-ній промисловості, є наступні: у молочному скотарстві – це вдосконалення се-лекційно-генетичного потенціалу тваринних і біотехнологічних систем роз-ведення тварин, ефективне використання кормових ресурсів і підвищення якості кормів, впровадження енергозберігаючих та інтенсивних технологій, зміцнення матеріально-технічної бази первинної обробки, зберігання і перевезення продукції, модернізація і технічне переозброєння виробництва; у молочній про-мисловості – це розробка перспективних способів виробництва, зберігання, транспортування і переробки продукції, формування механізмів раціонального використання сировини, розробка нових видів високоякісних молокопродуктів, удосконалення способів просування продукції до споживача.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА
ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Мартинюк В. М. Забезпечення конкурентоспроможності продукції шляхом здійснення інвестиційно-інноваційної діяльності / В. М. Мартинюк // Економіка : проблеми теорії та практики : зб. наук. праць. – Вип. 207 : В 5 т. - Дніпропетровськ : ДНУ, 2005. – Т. 2. – С. 441-449.

2. Мартинюк В. М. Економіко-екологічна концепція виробництва конкурентоспроможної продукції скотарства / В. М. Мартинюк // Вісник Хар-ківського національного аграрного університету. – 2006. – № 3. – С. 172-175. – (Серія “Економіка АПК і природокористування”).

3. Мартинюк В. М. Механізм державного регулювання конкуренто-спроможності продукції молочного скотарства / В. М. Мартинюк // Зб. наук. праць Луганського національного аграрного університету. – Луганськ : Вид–во ЛНАУ, 2006. – № 61/84. – С. 480-484. – (Серія “Економічні науки”).

4. Мартинюк В. М. Ефективність та конкурентоспроможність продукції молочно-го скотарства у господарствах Львівської області / В. М. Мартинюк // Вісник Львівського державного аграрного університету : Економіка АПК, 2006. – № 13. – С. 456-460.

5. Мартинюк В. М. Перспективи конкурентоспроможності молочної продук-ції в аспекті інтегра-ції Укра-їни до СОТ / В. М. Мартинюк, Р. М. Кіндрачук // Економіка : проблеми теорії та практики : зб. наук. праць. – Вип. : В 3 т. – Дніпропетровськ : ДНУ, 2006. – Т. 2. – С. 502-506 (автором проведено аналіз переваг та недоліків для галузі молочного скотарства при членстві України в СОТ).

6. Мартинюк В. М. Стан та перспективи розвитку молочного скотарства у Львівській області / В. М. Мартинюк // Вісник Сумського на-ціо-наль-ного аграр-ного університету. – 2007. – № 6-7 (26-27). – С. 143-146. – (Серія “Економіка та менеджмент”).

7. Мартинюк В. М. Аспекти закупівель молочної сировини в сільськогосподарських підприємствах Львівської області / В.М. Мартинюк // Зб. наук. праць / за ред. М. І. Бахмата. – Кам’янець-Подільський : ФОП Сисин О.В., 2007. – Вип. 15, т. 2. – С. 43-45.

В інших виданнях:

8. Мартинюк В.М. Вплив економіко-екологічних чинників на підвищення конкурентоспроможності продукції скотарства / В.М. Мартинюк // Екологічні проблеми сталого розвитку агросфери в умовах реформування земельних відносин та шляхи раціонального використання і охорони земель : матеріали Міжнар. наук. конф. студентів та аспірантів (Харків, 4-7 жовт. 2005 р.). - Х., 2005. - С. 277-279.

9. Мартинюк В.М. Вплив фактора якості на конкурентоспроможність молочної продукції / В.М. Мартинюк // Теоретичні й практичні досягнення молодих вчених аграріїв : матеріали Міжнар. наук.–практ. конф. молодих вчених (Дніпропетровськ, 11-12 квіт. 2006 р.). – Дніпропетровськ : Дніпропетр. держ. аграр. ун-т, 2006. – С. 244–246.

10. Мартинюк В.М. Забезпечення продовольчого ринку конкуренто-спроможною продукцією АПК / В.М. Мартинюк // Актуальні проблеми теорії і практики менеджменту в умовах трансформації економіки : матеріали IV Регіон. наук.-практ. конф. студентів, аспірантів і викладачів (Рівне, 13-14 квіт. 2006 р.). – Рівне : Націон. ун-т. водн. госп. та природокорист., 2006. – С. 200-202.

11. Мартинюк В.М. Пріоритетні напрями підвищення конкуренто-спроможності скотарської продукції / В.М. Мартинюк // Аграрна наука – виробництву : тези доп. V Держ. наук-практ. конф. (Біла Церква, 23-25 лист. 2006 р.). - Біла Церква, 2006. – Ч. 2. – С. 56-57.

12. Мартинюк В. М. Рівень розвитку молочного скотарства як чинник формування ринку молока / В. М. Мартинюк, Г. М. Мартинюк // Проблеми ринку продукції АПК в умовах глобалізації : матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. (Миколаїв, 24-25 трав. 2007 р.). – Миколаїв, 2007. – С. 46-47 (автором визначено основні чинники формування ринку молока).

13. Мартинюк В. М. Фактори впливу на забезпечення конкуренто-спро-можності моло-ка у сільсько-господар-ських підпри-ємствах регіону / В. М. Мартинюк // Стратегії зростання конкурентоспроможності в умовах глобалізації : матеріали VI Міжнар. студентсько-аспірантської наук. конф. (Львів, 19-20 квіт. 2007 р.). – Львів, 2008. – С. 135-142.

14. Bereziwsky P. Jakoњж jako czynnik konkurencyjnoњci produkcji mleka / P. Bereziwsky, W. Martynjuk // Innowacje i jakoњж jako czynniki konkurencyjnoњci przedsiкbiorstwa. – Olsztyn : Wydawnictwo Uniwersytetu Warmiсsko–Mazurskiego, 2007. – S. 165–171 (автором проведено аналіз основних показників якості молочної сировини реалізованої сільськогосподарськими підприємствами).

АНОТАЦІЯ

Мартинюк В.М. Підвищення конкурентоспроможності продукції молочного скотарства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук зі спеціальності 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ ПРОФЕСІЙНОЇ САМОРЕАЛІЗАЦІЇ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Автореферат - 29 Стр.
РЕКОНСТРУКТИВНО-ВІДНОВНІ ОПЕРАЦІЇ ПРИ ВИДАЛЕННІ ФУНКЦІОНАЛЬНО-АКТИВНИХ ВІДДІЛІВ ТОВСТОЇ КИШКИ - Автореферат - 65 Стр.
ФОРМУВАННЯ I СЕЛЕКЦІЯ ПОПЕРЕЧНИХ МОД У ЛАЗЕРНИХ РЕЗОНАТОРАХ - Автореферат - 54 Стр.
Економічне регулювання рекультивації земель, порушуваних діяльністю підприємств вугільної промисловості - Автореферат - 27 Стр.
КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ПОРУШЕННЯ ЗАКОНІВ ТА ЗВИЧАЇВ ВІЙНИ - Автореферат - 27 Стр.
розвиток наукових основ проектування обладнання для подрібнення відходів термопластичних і гумових матеріалів легкої промисловості - Автореферат - 43 Стр.
ТЕРМОДИНАМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СУМІШЕЙ ОЗОНОБЕЗПЕЧНИХ ТА ПРИРОДНИХ ХОЛОДОАГЕНТІВ - Автореферат - 26 Стр.