У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

АКАДЕМІЯ ПЕДАГОГІЧНИХ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ І ОСВІТИ ДОРОСЛИХ

ОРЛОВА Наталія Володимирівна

УДК 37(09)(477)

ФОРМУВАННЯ ДУХОВНИХ ЦІННОСТЕЙ ДІТЕЙ І МОЛОДІ В ТВОРЧІЙ СПАДЩИНІ О.А. ЗАХАРЕНКА

13.00.01 – загальна педагогіка та історія педагогіки

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор педагогічних наук, професор
Біда Олена Анатоліївна, професор кафедри теорії та історії педагогіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор
Онищук Людмила Анатоліївна, професор кафедри теорії та історії педагогіки Гуманітарного інституту Київського міського педагогічного університету імені Б.Д. Грінченка;

кандидат педагогічних наук, доцент
Довга Тетяна Яківна, доцент кафедри педагогіки початкової освіти та соціальної педагогіки Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка.

Захист відбудеться 26 червня 2008 року о 1400 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.451.01 в Інституті педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України за адресою 04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9, 5-й поверх, зал засідань.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту
педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України (04060, м. Київ, вул. М. Берлинського, 9).

Автореферат розіслано 24 травня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради С.В. Лапаєнко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність та доцільність дослідження. Сучасний етап реформування освіти в Україні вимагає радикальних змін у навчанні й вихованні підростаючого покоління. Національною доктриною розвитку освіти (2002 р.), Державною програмою „Вчитель” (2002 р.) та іншими нормативними документами визначено, що саме вчителю належить ключова роль в освіті, адже через його діяльність відбувається становлення громадянина як особистості і фахівця, зміцнюється інтелектуальний і духовний потенціал нації. Відповідно до вимог сьогодення школа покликана сформувати особистість майбутнього громадянина, який самостійно набуватиме знання, орієнтуватиметься в швидкому потоці інформації, самовдосконалюватиметься.

Реформування системи освіти сприяло появі та розвитку низки прогресивних тенденцій: зроблено значні кроки щодо розбудови національної школи, здійснюється гуманітаризація, диференціація змісту освіти та організації навчально-виховного процесу, з’явилися різні типи ВНЗ, освіта поступово переорієнтовується на розвиток особистості як головну мету освітнього процесу. Але ці зміни через певні об’єктивні та суб’єктивні чинники не значною мірою відображаються на діяльності сільських шкіл.

Проблема розвитку сучасної сільської школи стала предметом наукових досліджень та привернула увагу науковців і практиків, оскільки суспільство висуває нові вимоги до якості освіти. Рівень освіти, здобутої учнями у міських загальноосвітніх закладах, поступається рівню освіти, здобутої учнями у школах, що функціонують у великих селищах і селах.

Сьогодні вітчизняні та зарубіжні вчені працюють над розробкою стратегічних напрямів і пошуку інноваційних підходів до розвитку освіти у сільській місцевості з урахуванням сучасних тенденцій і потреб суспільства. Проблема забезпечення сприятливих умов для здобуття якісної освіти як у міській, так і в найбільш віддаленій сільській школі стає стратегічною. Як забезпечити реалізацію поставлених завдань, якими засобами домогтися їх успішного вирішення, саме з цих позицій розглядаються нові підходи до моделі розвитку сучасної школи. XXI століття ввійде в історію, як століття освіти з її проблемами, пошуками, досягненнями й нерозв’язаними проблемами. Провідні українські та зарубіжні вчені завжди цікавилися проблемами духовності людини, її духовної самореалізації. Саме тому важливим завданням системи освіти є цілеспрямоване формування свідомості, бажання та потреба у духовному розвитку кожного громадянина.

Педагогічні дослідження щодо формування, виховання духовності, духовних цінностей базуються на ідеях Б. Ананьєва. М. Бердяєва, Л. Божович, Г. Ващенка, О. Вишневського, В. Давидова, А. Коростельової, І. Огієнка, Л. Соханя, В. Стеценка та ін. Окремі аспекти зазначених досліджень відображені в багатьох наукових працях. Важливі аспекти духовного виховання молоді висвітлені в працях відомих педагогів А. Дістервега, Я. Коменського, М. Пирогова, Я. Корчака, Г. Сковороди, Ж.-Ж. Руссо, К. Ушинського та інших. Справжньою скарбницею для вивчення проблеми духовної самореалізації особистості в умовах загальноосвітньої школи є роботи педагогів-практиків XX століття Є. Ільїна, О. Лисенкової, А. Макаренка, В. Сороки-Росинського, С. Русової, В. Сухомлинського, В. Шаталова та ін.

Про необхідність формування духовності молодого покоління зазначається в державних нормативних документах, зокрема в Декларації про державний суверенітет України, Конституції України, Законі України „Про освіту”, Державній національній програмі „Освіта” (Україна XXI століття), Національній програмі „Діти України”, Національній доктрині розвитку освіти, де наголошується на важливості розуміння педагогами й батьками ідеалів, устремлінь, інтересів, потреб дітей і молоді.

У контексті оновлення змісту освіти шляхом перенесення акцентів на конкретну людину, розв’язання проблеми виховання духовних цінностей неможливе без глибокого дослідження й упровадження в практику педагогічних надбань минулого. Педагогічні ідеї визначних прогресивних діячів, освітян-новаторів дають можливість більш ефективно формувати систему оптимального освітнього процесу, застосовувати педагогічно доцільні форми й методи виховання в оптимальних умовах.

Вагомим внеском до теорії і практики вітчизняної педагогіки є спадщина видатного освітянина, народного вчителя, академіка АПН, директора Сахнівської загальноосвітньої школи Корсунь-Шевченківського району Черкаської області Олександра Антоновича Захаренка.

Теоретичний доробок О.А. Захаренка становить понад 300 наукових праць з проблем виховання духовних цінностей у дітей і молоді. Найбільш відомі з них: „Школа над Россю”, „Поради колезі”, „Енциклопедія шкільного роду”, „Серце учителя б’ється нерівно”, „Живімо за законами добра і краси”.

Формування духовних цінностей у молоді талановитий педагог розглядав як один з основних, базових напрямів діяльності навчальних закладів, систему спільної роботи суспільства й держави, кожного освітянина-практика й кожного педагога-науковця, починаючи з плекання майбутніх педагогів-громадян зі шкільної лави, роботи в сім’ях учнів. Саме розв’язанням цих питань, „недоопрацьованих школою”, й займався педагог із Сахнівки впродовж майже сорока років, глибоко вивчаючи класику, праці А. Макаренка, В. Сухомлинського, В. Сороки-Росинського, Я. Корчака, Г. Сковороди, І. Песталоцці та інших, – реалізуючи їх ідеї у сільській школі.

Вивчення досвіду роботи О. Захаренка здійснювали вчені АПН СРСР та НДІ педагогіки України, науковці й практики із 117 країн світу. Серед дослідників творчого доробку О. Захаренка слід відзначити М. Вашуленка, Т. Десятова, Т. Довгу, І. Зязюна, Б. Кобзаря, В. Кузя, А. Кузьмінського, Ю. Кусого, В. Омеляненка, Л. Онищук, В. Паламарчук, Н. Побірченко, Л. Прокопенко, О. Савченко, О. Сухомлинську, В. Храпова, М. Ярмаченка, Т. Яценко та ін.

Але в працях вищеназваних авторів розглядаються лише окремі аспекти педагогічних поглядів, думок та ідей О. Захаренка. Цілісного дослідження про систему виховання духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О. Захаренка поки що немає. Доробок педагога-вченого, наскільки він того заслуговує, не узагальнено й не використовується вченими й практиками достатньою мірою. Водночас можна констатувати, що в умовах суспільно-трансформаційних змін, реформування й модернізації системи освіти проблема виховання духовних цінностей у дітей і молоді недостатньо досліджена, хоча у працях педагогів недалекого минулого, зокрема А. Макаренка, В. Сухомлинського, О. Захаренка обґрунтовано прогресивні ідеї у контексті сформульованої проблеми та її розв’язання.

Актуальність проблеми, недостатня її розробленість у сучасній теорії і практиці зумовили вибір теми дисертаційного дослідження „Формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О. Захаренка”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами: дисертаційна робота виконана відповідно до плану наукових досліджень кафедри теорії та історії педагогіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького і є складовою держбюджетної теми „Інтенсифікація едукаційного процесу в закладах освіти на засадах комплексного використання педагогічних технологій” (реєстраційний шифр теми 0102U007103).

Тема дослідження затверджена вченою радою Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (протокол № 3 від 14 грудня 2004 р.) та узгоджена у Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 5 від 24.05.2005 р.).

Мета дослідження – розкрити та проаналізувати провідні ідеї педагогічної системи формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка і на цій основі визначити основні напрями подальшого розвитку.

Відповідно до мети були визначені основні завдання дослідження:

1. Провести ретроспективний аналіз проблеми формування духовних цінностей у дітей і молоді у вітчизняній і зарубіжній педагогічній теорії та практиці.

2. Розробити модель формування духовних цінностей дітей і молоді, експериментально перевірити їх вплив на перспективи розвитку Сахнівської школи.

3. Розкрити сутність, структуру, особливості педагогічної системи формування духовних цінностей дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка.

4. Визначити й теоретично обґрунтувати зміст навчального спецкурсу „Формування духовних цінностей у сільській малокомплектній школі (на прикладі Сахнівської школи), для реалізації якого створити навчально-методичний комплект (навчальна програма та посібники, відеофільм „Академік із Сахнівки” для викладачів і студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації).

Об’єкт дослідження – теоретична спадщина та практична творча діяльність Олександра Антоновича Захаренка.

Предмет дослідження – формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка.

Методологічною основою дослідження є положення наукової теорії пізнання, діалектичний взаємозв’язок і взаємозумовленість явищ, необхідність їх вивчення в конкретних історичних умовах; загальнонаукові положення про духовні цінності та діалектичну єдність загальнолюдських, національних і особистісних цінностей в навчально-виховному процесі.

Теоретичною основою дослідження стали твори видатних основоположників філософської думки (Платона, Аристотеля, Сократа), психологів (Б. Ананьєва, І. Беха, Г. Ващенка, Л. Виготського, О. Вишневського, І. Огієнка, В. Рибалки), вітчизняних і зарубіжних педагогів-класиків (Я. Коменського, Я. Корчака, А. Макаренка, Й. Песталоцці, С. Русової, Г. Сковороди, В. Сухомлинського, К. Ушинського), вітчизняних авторів з проблеми творчого доробку О. Захаренка (М. Вашуленка, І. Зязюна, А. Кузьмінського, В. Кузя, Н. Побірченко, Л. Прокопенко, О. Савченко, О. Сухомлинської та ін).

Методи дослідження. Досягненню мети й розв’язанню вищеозначених завдань сприяло використання комплексу методів дослідження:

а) теоретичний аналіз філософської, педагогічної, психологічної, методичної літератури та дисертаційних робіт з теми дослідження (опрацьовано 213 джерел) з метою з’ясування проблеми духовності в дослідженнях вітчизняних і зарубіжних учених, вивчення історичної спадщини українського народу в різні періоди становлення й розвитку педагогічної науки та освіти в Україні; врахування того позитивного, що було впроваджено в навчально-виховний процес і використано в практиці О.А. Захаренка щодо формування духовних цінностей;

б) збирання емпіричного матеріалу (анкетування, бесіда, інтерв’ю), цілеспрямоване педагогічне спостереження, вивчення та узагальнення перспективного педагогічного досвіду з метою визначення стану проблеми в практиці роботи освітніх установ;

в) вивчення праць О.А. Захаренка, робота з архівними матеріалами, працями науковців, колег, педагогів про Сахнівську школу та її керманича – Народного вчителя О. Захаренка з метою дослідження педагогічної системи формування духовних цінностей у дітей і молоді сільської місцевості, створеної педагогом-новатором; підготовка методичних матеріалів щодо впровадження творчого доробку вченого в практику роботи освітніх установ;

г) метод моделювання, що сприяв систематизації продуктивних ідей і концептуальних положень; форм, методів, педагогічних умов формування духовних цінностей у дітей і молоді в теоретичній спадщині і творчій діяльності О.А. Захаренка;

Названі методи взаємодоповнюють один одного і забезпечують можливість комплексного пізнання предмета дослідження.

Джерельною базою дослідження є: педагогічні, методичні, публіцистичні твори О.А. Захаренка, публікації дослідників діяльності та педагогічних поглядів О.А. Захаренка, архівні матеріали школи імені О.А. Захаренка та родини видатного педагога.

Організація дослідження. Дослідження проблеми формування духовних цінностей у дітей та молоді у творчій спадщині О.А. Захаренка виконувалося впродовж 2002 – 2007 рр. Умовно його можна поділити на три етапи теоретико-експериментального пошуку, що певним чином відображають загальну логіку дослідження.

Перший, пошуковий етап (2002 – 2003р.р.). Вивчалася філософська, педагогічна, психологічна література, дисертаційні роботи з досліджуваної проблеми, проводився ретроспективний аналіз формування духовних цінностей у молоді; вивчався досвід роботи освітніх закладів щодо застосування спадщини О.А. Захаренка в освітньому процесі.

Другий, констатувальний етап (2003 – 2005р.р.). Визначалися завдання дослідження педагогічної системи формування духовних цінностей в учнів і молоді в діяльності О.А. Захаренка, проводилася систематизація продуктивних ідей, концептуальних положень, форм, методів, педагогічних умов формування духовних цінностей у теоретичній спадщині і творчій діяльності педагога-новатора, розроблялась модель формування духовних цінностей в учнів, молоді на основі методичної системи О.А. Захаренка, готувалися експериментальні матеріали для формувального експерименту (розробка анкет для вчителів шкіл і студентів, створення методичних матеріалів), розроблялась програма спецкурсу. За результатами пошукового етапу дослідження розроблялася програма формувального експерименту.

Третій, формувальний етап (2005 – 2007р.р.). Проводився формувальний експеримент, апробовувалася система впровадження та використання продуктивних ідей творчого набутку О.А. Захаренка з проблеми формування духовних цінностей у дітей і молоді в умовах сільської школи, коригувався зміст; здійснювалися систематизація та узагальнення результатів дослідження, опис і літературна обробка матеріалів, формулювання висновків, одержаних за період комплексного дослідження проблеми формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

- вперше в педагогічній науці України здійснено науковий системний аналіз проблеми формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка, сформульовано його продуктивні ідеї; обґрунтовано концептуальні положення та модель формування духовних цінностей в учнів і молоді;

- удосконалено положення щодо педагогічної взаємодії школи, сім’ї і громадськості як складного явища, педагогічного за змістом і соціального за формою; введено до наукового обігу архівні матеріали творчої спадщини педагога-новатора в контексті проблеми дослідження;

- подальшого розвитку набула наукова інтерпретація найважливіших тенденцій, форм і методів формування духовних цінностей у спадщині О.А. Захаренка.

Теоретичне значення дослідження полягає в тому, що:

- виявлено тенденції та виокремлено продуктивні ідеї формування духовних цінностей у дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка;

- вивчено та теоретично обґрунтовано методичну систему О.А. Захаренка формування духовних цінностей у дітей і молоді;

- обґрунтовано й систематизовано форми, методи, педагогічні умови формування духовних цінностей дітей і молоді в творчій спадщині педагога-новатора.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що висунуті теоретичні положення реалізовано у:–

програмі спецкурсу „Формування духовних цінностей у сільській малокомплектній школі (на прикладі Сахнівської школи)”, навчально-методичних посібниках („Формування духовних цінностей молоді у творчій спадщині О.А. Захаренка”, „Роздуми, поради, мрії”, „Тлумачний словник-довідник моральних і духовних понять і термінів”, „Деякі поради щодо формування в учнів загальнолюдських цінностей”);–

кінофільмі, в якому відтворено проведені заходи (конференції, педагогічні читання, спільні засідання кафедри теорії та історії педагогіки Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького з академіками АПН України з проблеми формування духовних цінностей дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка, що використовується при викладанні спецкурсу).

Посібники „Формування духовних цінностей молоді у творчій спадщині Олександра Антоновича Захаренка”, „Тлумачний словник-довідник моральних та духовних понять і термінів” пройшли експертизу у науково-методичному центрі вищої освіти МОН України і рекомендовані Міністерством освіти і науки України як навчальні посібники для студентів вищих навчальних закладів (лист № 14/18-Г-190 від 5/06-2006р, № 14/182-2516 від 14/11-2005р.).

Основні положення й висновки дослідження можуть бути використані у навчальному процесі вищих навчальних закладів педагогічного профілю (при викладанні курсів теорії та історії педагогіки та розробці спецкурсів), науковцями у наукових пошуках щодо подальшого обґрунтування теоретичних і методичних основ формування духовних цінностей у дітей і молоді в теоретичній спадщині та творчій діяльності педагога-новатора О.А. Захаренка.

Результати дослідження і створений навчально-методичний комплект впроваджено в навчальний процес Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького (довідка № 3/03 від 9.01.08), Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини (довідка № 607/01 від 17.05.2007р.), Волинського державного університету імені Лесі Українки (довідка № 3/1639 від 13.06.2007р.), а також Черкаського обласного інституту післядипломної освіти педагогічних працівників (довідка № 0106/01 від 10.01.2008), Кіровоградського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка (довідка № 65 від 2 лютого 2008 р.).

Посібники використовуються також у школах Черкаської області, зокрема в Шевченківській спеціалізованій загальноосвітній школі-інтернаті з поглибленим вивченням предметів гуманітарно-естетичного профілю Звенигородського району згідно з наказом управління освіти і науки Черкаської обласної державної адміністрації про створення науково-методичного експериментального майданчика (наказ № 261 від 23 вересня 2002 р.).

Особистий внесок здобувача у публікаціях, написаних у співавторстві, полягає:

- у написаному в співавторстві із С.О. Захаренком навчальному посібнику „Формування духовних цінностей молоді у творчій спадщині О.А. Захаренка”, здобувачем підготовлені 1-5 розділи. Визначено суть підходу щодо з’ясування структури й вимог до основних напрямів роботи Сахнівської школи та їх ролі при розробці методики формування духовних цінностей дітей і молоді; представлена збірка висловлювань-роздумів, узятих із опублікованих статей, виступів, книг О.А. Захаренка та словник-глосарій моральних та духовних понять і термінів;

- у створеному в співавторстві із С.О. Захаренком навчальному посібнику „Деякі поради щодо формування в учнів загальнолюдських цінностей”, дисертанту належать представлені розробки виховних заходів, проведених педагогічним колективом Сахнівської школи з проблеми формування в учнів загальнолюдських цінностей (добірки „Мир”, „Милосердя”, „Земля”);

- у навчальному посібнику для студентів вищих навчальних закладів „Тлумачний словник-довідник моральних та духовних понять і термінів” дисертанткою введена певна частина термінологічної і загальновживаної лексики сучасної української літературної мови, що розкриває зміст понять „духовність” і „мораль” (авторський колектив О.А. Біда, Н.В. Орлова, Л.І. Прокопенко, Ю.В. Тимошенко);

- у статтях і тезах, опублікованих у співавторстві з О.А. Бідою, С.О. Захаренком, Н.Д. Карапузовою, Л.І. Прокопенко, дисертантом висвітлюються продуктивні ідеї концепції „Формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи”.

Вірогідність і наукова обґрунтованість результатів дослідження забезпечується теоретико-методологічною обґрунтованістю його основних положень; системним підходом до аналізу історико-педагогічних явищ; використанням комплексу методів дослідження, адекватних його меті й завданням, значного масиву джерел, зокрема архівних матеріалів; апробацією основних положень дисертації у педагогічному експерименті, особистою участю в ньому автора.

Апробація результатів дослідження. Основні положення та результати дослідження доповідалися й обговорювалися на засіданнях кафедри теорії та історії педагогіки, семінарах аспіратів і докторантів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, а також на Міжнародному конгресі „Развитие личности в поликультурном образовательном пространстве” (Черкаси, 2005); Міжнародних і Всеукраїнських конференціях, педагогічних читаннях: „Підготовка педагогічних кадрів у вищих навчальних закладах у контексті процесів глобалізації” (Умань, 2005); „Буде школа – буде село – буде держава” (Черкаси, 2006); „Педагогіка добротворення як основоположний принцип гуманістичної педагогіки Олександра Антоновича Захаренка” (Сахнівка, 2006); „Формування загальнолюдських цінностей засобами едукаційного процесу в закладах освіти” (Черкаси, 2006); „Теоретико-методичні засади формування творчої особистості” (Черкаси, 2007); „Спадщина А.С. Макаренка і педагогічні пріоритети сучасності” (Полтава, 2008).

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано у 22 працях, з них 13 написано без співавторів, у тому числі: 4 навчальні посібники (2 – мають гриф Міністерства освіти і науки України), 10 статей у наукових журналах і збірниках наукових праць, затверджених ВАК України.

Структура дисертаційного дослідження. Робота складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, додатків, списку використаних джерел з 213 найменувань, з них 21 архівна справа. Основний зміст дисертації викладено на 186 сторінках. Робота містить 4 рисунки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність проблеми, сформульовано мету, завдання дослідження, розкрито теоретичні і методологічні засади, висвітлено теоретичну та практичну значущість дослідження, його наукову новизну, наведено дані щодо апробації основних положень дисертації.

У першому розділі „Духовні цінності людини як світоглядні засади педагогічних поглядів О.А. Захаренка” на основі аналізу нормативно-правової бази і стану розвитку теорії з проблеми дослідження проаналізовані світоглядні погляди педагогів минулого на духовні цінності людини.

З метою виявлення морального підґрунтя, на якому формувалися педагогічні погляди О.А. Захаренка, на основі опрацювання літературних джерел, архівних матеріалів здійснено ретроспективний аналіз формування духовних цінностей, що дало змогу визначити основні напрями їх розвитку: формування моральних норм на основі християнських цінностей (у період Княжої доби, Козаччини у X – XVIII ст., Просвітництва у ХІХ ст.); формування моральних понять і цінностей особистості на основі комуністичної моралі (ХХ століття).

Охарактеризовано хронологічні періоди становлення й розвитку педагогічних духовних цінностей, що залежать від ставлення педагогів і філософів до проблеми моралі й моральності як базисної функції педагогіки й освіти, від соціальних факторів, політичних, економічних відносин у суспільстві, які впливають на розвиток педагогіки та її аксіологічних категорій.

Духовні цінності у філософії й педагогіці в період Княжої доби та Козаччини формувались на основі християнської моралі, виховного потенціалу народного календаря, який виникав і шліфувався у відповідності з принципом природовідповідності виховання, а також на основі навчання в світських навчальних закладах, в яких основна увага приділялася формуванню патріотичних, державницьких, інтелектуальних цінностей. У результаті в названий період формуються такі категорії цінностей: загальнолюдські, національні, сімейні, релігійні.

Концепції формування духовних цінностей просвітителів Княжої доби та Козаччини у ХІХ столітті збагатилися новими підходами, актуальними інтерпретаціями. У період просвітництва видатні педагоги України розробили основи морального виховання особистості, в якої наукові знання, переконання, почуття громадянського обов’язку поєднуються з релігійно-християнською мораллю. В цей період в основу формування духовних цінностей була покладена народність, релігійність, розумова й фізична праця.

Усвідомлюючи, що школа, окрім забезпечення широкого кола знань, розумового розвитку, повинна прищеплювати своїм вихованцям високі моральні якості, увага дослідників проблеми формування духовних цінностей учнів та молоді в ХХ столітті зосередилась на формуванні моральних норм на основі християнських цінностей, на вивченні умов морального виховання школярів, на формуванні моральних понять та цінностей особистості. У цей період формуються такі категорії цінностей: валео-екологічні, цінності особистого життя, сімейні, громадянські, національні, загальнолюдські або абсолютні вічні цінності. Започатковано формування гуманістичних, інтернаціональних почуттів.

Здійснено теоретичне обґрунтування духовних цінностей дітей і молоді, визначено цілі, розкрито зміст, форми, методи виховання духовності видатними прогресивними діячами й педагогами-попередниками О.А. Захаренка – „вчителя із Сахнівки”; зроблено наголос на складності й багатомірності системи ціннісних орієнтацій, що тісно пов’язані з соціально-економічними, суспільними особливостями держав, епох.

У сучасний період відчуваються труднощі освітян у виховній роботі, особливо з формування в учнів моральних і духовних цінностей. Це пояснюється тим, що вищі навчальні заклади недостатньо готують студентів до використання досвіду роботи з формування духовних цінностей у дітей і молоді. В процесі підготовки студентів до роботи в школі особливого значення набуває врахування педагогічного досвіду щодо формування духовних цінностей у молодого покоління. У зв’язку з цим назріла проблема вивчення та узагальнення теоретичної спадщини і творчої діяльності відомого педагога-новатора, талановитого практика, теоретика, управлінця, вченого Олександра Антоновича Захаренка, зокрема, проблеми формування духовних цінностей у дітей і молоді з метою впровадження продуктивних ідей концепції „Формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи” в навчально-виховний процес.

У другому розділі „Особливості формування педагогічної системи духовних цінностей дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка” розкрито розуміння педагогом комплексності духовного виховання особистості засобами спільної взаємодії школи, сім’ї та громадськості населеного пункту (села), впливу на розвиток духовності людини системи заходів усіх соціальних інституцій, природного мікро- й макросередовища, визначено пріоритети певних духовних цінностей людини. Розкрито теоретичну й практичну значущість розроблених О.А. Захаренком етапів становлення громадянина, людини, педагогічна доцільність і цінність (доведено роками) системи, форм, місце кожної з них у спільній взаємодії школи, сім’ї й громадськості від побудови приміщення школи, планетарію, „Криниці Совісті”, „Поляни Пам’яті”, музею рушника до випуску 4-х томника „Енциклопедії шкільного роду”, збірників тематичних матеріалів, зокрема з серії „Загальнолюдські цінності”, матеріалів телепередач шкільного сільського телецентру „Роде мій красний...” та „Поспішай робити добро людям”.

На думку О.А. Захаренка, комплексність духовного виховання, спільність зусиль школи, сім’ї й громадськості, сконцентрованість, єдність цілей і дій представників макросередовища дає позитивні результати. У цьому контексті взаємозалежність між різними чинниками освітнього процесу в традиційних моделях і в запропонованій О.А. Захаренком. Зокрема вчений-педагог виокремив перед школою як базові, такі завдання: формувати кращі якості кожної дитини, кожної молодої людини, що притаманні українському народу – моральність, чуттєве ставлення до природи, світу, силу волі, почуття обов’язку „...перед сім’єю, сусідами, односельцями, Батьківщиною”, людську гідність, шляхетність (порядність): сприйняття красивого і в природі, і в суспільстві, і в людині як основи людського буття; здатності до милосердя, саморозвитку й самовдосконалення.

Теоретично обґрунтована концепція формування духовних цінностей в учнів Сахнівської школи. Основна ідея концепції ґрунтується на теоретико-методичних засадах їх формування.

На основі створеної концепції розроблена модель формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи (рис.1). Згідно з представленою моделлю, філософію освіти, тенденції формування духовних цінностей на різних історичних етапах, педагогічні концепції, принципи здійснення навчально-виховного процесу, національно-народні традиції та реалізовані на практиці продуктивні ідеї О.А. Захаренка є теоретичними та методичними засадами формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи.

На основі розроблених концептуальних положень обґрунтовано методичну систему формування духовних цінностей, згідно з якою в навчально-виховний процес школи впроваджено новітні технології, шляхи, форми й методи формування духовних цінностей – методичні засади формування духовних цінностей в учнів: 1) усебічний розвиток особистості спільними зусиллями школи, сім’ї й громадськості; 2) вчитель – центральна постать в освіті; 3) праця – базис формування духовних цінностей особистості; 4) особистісно орієнтоване навчання й виховання школярів; 5) збагачення духовного світу учня.

Аналіз концепції формування духовних цінностей дітей і молоді в творчій спадщині О.А. Захаренка дав можливість виокремити структурні елементи представленої моделі.

Сучасний суспільний розвиток вимагає формування духовності в учителів, учнів, громадян країни загалом. Досвід О. Захаренка сьогодні надзвичайно потрібний нашій школі, вчителям, керівникам закладів освіти. Він допоможе ґрунтовно, компетентно розв’язувати теоретичні й практичні проблеми навчання й виховання молодого покоління. Тому досвід роботи Сахнівської школи необхідно вивчати, узагальнювати, поширювати та впроваджувати в педагогічну практику.

Важливу роль у дослідно-експериментальній роботі відігравав авторський спецкурс для студентів „Формування духовних цінностей у сільській малокомплектній школі (на прикладі Сахнівської школи)”. Під час читання спецкурсу використовувалися матеріали навчального посібника „Формування духовних цінностей молоді у творчій спадщині О.А. Захаренка”, в якому розглядається творча спадщина й практична діяльність педагога-новатора з актуальної проблеми виховання молоді шляхом формування духовних цінностей.

При опрацюванні спецкурсу студентам пропонувалось використати інші літературні джерела, що входять до підготовленого комплекту посібників: „Роздуми, поради, мрії”, „Тлумачний словник-довідник моральних та духовних понять і термінів”, „Деякі поради щодо формування в учнів загальнолюдських цінностей”, а також наукові праці академіка О.А. Захаренка.

У такий спосіб було зроблено перші кроки щодо вивчення, узагальнення та впровадження продуктивних ідей творчої спадщини О.А. Захаренка.

Рис. 1. Модель формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи

У висновках узагальнено результати дослідження:

1. У дослідженні здійснено історико-педагогічний аналіз творчої спадщини О.А. Захаренка; виявлено глибокий інтерес ученого-новатора до проблеми формування духовних цінностей дітей і молоді. На основі аналізу використаних джерел встановлено, що продуктивні ідеї О.А. Захаренка формувалися під впливом народної педагогіки, української та європейської педагогічної думки. Видатним педагогом реалізовувалися здобутки світової філософії, педагогіки, психології, адже вчений розумів, що становлення національного шкільництва має базуватися на історичному досвіді народу, продуктивних ідеях теорії та практики. Саме погляди педагогів – Я. Коменського, А. Макаренка, Й.-Г. Песталоцці,
Ж.-Ж. Руссо, Г. Сковороди, В. Сухомлинського, К. Ушинського, П. Юркевича та ін., твори яких вчений глибоко вивчав, стали підґрунтям, на якому формувалась педагогічна система О. Захаренка. Педагог-новатор не лише сприйняв передові педагогічні ідеї попередників, а й творчо розвинув їх на принципах народності, гуманізму.

Спираючись на традиції минулого, переосмислюючи та вивчаючи їх, О. Захаренко створив виховну систему, яка передбачала гуманізацію, формування духовного світу особистості, усунення наявних у сучасному суспільстві деформованих аморальних впливів на виховання дітей і молоді.

2. З’ясовано: становлення видатного педагога і вченого здійснювалося під впливом історико-педагогічних і соціально-культурних чинників; формування передових педагогічних поглядів та активної громадянської позиції О.А. Захаренка, що розширювалися й поглиблювалися з набуттям управлінського досвіду, обумовило необхідність розробки концепції „Формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи”, покладеної в основу створення виховної педагогічної системи; особливості педагогічної системи О.А. Захаренка, обумовлені продуктивними ідеями педагога-новатора, що є актуальними і сьогодні.

3. Створено модель формування духовних цінностей дітей і молоді, експериментально перевірено їх вплив на перспективи розвитку Сахнівської школи.

Розроблено критеріально-комплексний підхід до аналізу педагогічної системи педагога-новатора, який дав можливість з нових методологічних позицій проаналізувати найбільш істотні внутрішні особливості цієї системи; виявлено закономірності її становлення та розвитку, зокрема такі, як: поступова переорієнтація Олександра Антоновича на духовні потреби особистості; врахування у навчально-виховному процесі національних і виховних чинників; підвищення теоретичної обґрунтованості діяльності школи; підвищення ролі керівника школи; демократизація стосунків у всіх підсистемах педагогічної системи О.А. Захаренка; забезпечення культуровідповідності системи; випереджаючий розвиток управлінської підсистеми; увага сільської громадськості до нововведень.

4. Визначено тенденції, шляхи, форми, методи становлення й розвитку системи духовних цінностей дітей і молоді. На якісно новому рівні організовано співробітництво сім’ї, школи й громадськості (університет для батьків; спільне обговорення важливих проблем школи й села: створення нових сімей, підготовки молоді до родинного життя, проведення заручин, реєстрація шлюбів і новонароджених у шкільному музеї в присутності учнів і вчителів школи, радіолекторію для новостворених родин, щотижневих телепередач шкільного телецентру для батьків „Запрошуємо в гості до нашої родини”, щомісячний випуск шкільної газети „Дівочі гори”). В школі створено середовище особливої „духовної атмосфери”; внесено корективи до робочого навчального плану (шкільний компонент: спецкурси, факультативи) та навчальних програм (спеціальні теми з проблем формування духовності); розроблено алгоритми виховних годин (уроків духовності) для учнів 1-11 класів (видано десять брошур виховних заходів щодо формування загальнолюдських цінностей учнів), що забезпечувало реалізацію принципів системності й наступності у процесі формування особистості.

5. У контексті аналізу творчої спадщини О.А. Захаренка простежується його прагнення до ефективної реалізації системи формування у дітей і молоді духовних цінностей. Педагогом-наватором реалізовано систему формування духовних цінностей, педколективом школи одержано високі результати. У дітей сформовані найважливіші духовні цінності, в результаті чого вони стають гідними громадянами своєї країни. Формування духовних цінностей в учнів Сахнівської школи здійснювалось системно за відповідною програмою: визначались цінності, розроблявся зміст поняття певної цінності (готувались методичні матеріали), застосовувались відповідні форми, методи формування моральних понять, які поступово перетворювалися в переконання вихованців. Переконання завдяки активній діяльності, що одухотворювалася ідеєю, інтенцією, перетворювалися в ціннісні орієнтації і стійкі якості, моральні цінності. Отже, трансформація морально-духовних цінностей у глибокі переконання учнів, в їхню потребу – складний процес, що відбувався впродовж їхнього навчання у Сахнівській школі.

6. Аналіз творчої спадщини О.А. Захаренка дав можливість класифікувати цінності, відображені в розробленій ним концепції „Формування духовних цінностей учнів Сахнівської школи”:

- загальнолюдські (Людина, Сім’я, Здоров’я, Патріотизм, Знання, Культура, Земля, Мир, Милосердя, Справедливість), які одержали статус найвищого морального закону й визначають основу життєдіяльності окремої людини та спільноти в цілому.

- національні морально-духовні (патріотизм, почуття національної гідності, історична пам’ять, пошана до державних і національних символів, любов до рідної культури, мови, національних свят, традицій);

- громадянські (пошана до закону, Конституції, прав людини на власну гідність, свободу думки, участь у політичному житті, пошана до праці як головного джерела суспільного добробуту, думок і переконань інших);

- валео-екологічні (увага до власного здоров’я, здоровий спосіб життя, дбайливе ставлення до природних ресурсів і національних багатств);

- сімейні (любов до батьків і рідних, пошана до предків, гостинність);

7. Педагогічна система О.А. Захаренка охоплює всі сфери діяльності закладу освіти та передбачає наскрізну інтеграцію її підсистем у процес навчання, позакласну та позашкільну роботу. Сахнівська школа стала для дітей і молоді тим середовищем, де вони почуваються справжніми громадянами, оскільки повною мірою можуть реалізувати свої громадянські права та обов’язки, що слугують основою громадянської зрілості особистості.

8. У результаті аналізу та осмислення творчого доробку педагога-новатора виявлено можливості використання продуктивних ідей педагогічної концепції О.А. Захаренка в умовах реформування системи освіти в Україні: буде школа, буде село, буде держава; виховання повинно бути системним і систематичним в усіх ланках неперервної освіти: в сім’ї, загальноосвітній і вищій школі, суспільстві загалом; ключовою постаттю в освіті є вчитель, і до нього повинна проявлятися особлива увага з боку держави, створюватися особливі умови для його підготовки; практична освітня діяльність не може не спиратися на науку, а наука, особливо педагогічна, повинна бути продуктивною, слугувати практиці, бути терплячим світлячком, до якого б тягнувся розум вихователя; освіта повинна бути особистісно орієнтованою, відповідати можливостям і потребам, природі учнів і на засадах природовідповідності формувати у кожного вміння й потребу в самоосвіті, самовдосконаленні; трудова діяльність, продуктивна праця є основою формування духовних цінностей молодого покоління в нових соціально-економічних умовах; учнівське самоврядування, гурткова робота, традиційні тематичні виставки – необхідні складові системи виховання; у вихованні повинна діяти скоординована „педагогіка трьох: вчитель – батько – учень”, лише спільна робота школи, сім’ї й громадськості; об’єднання зусиль педагогічного, учнівського та батьківського колективів дадуть позитивні результати; виховання потреби в самопізнанні, самовдосконаленні, самоаналізі, самооцінці та самореалізації повинні бути метою самовиховання; навчально-виховний процес має бути спрямований на особистісно орієнтоване навчання й виховання; О. А. Захаренко створив на базі Сахнівської школи центр комплексного формування духовності особистості, де всі суб’єкти навчально-виховного процесу дивляться на навколишній світ очима учня.

9. На основі вивчення педагогічних творів і результатів практичної діяльності О.А. Захаренка та сучасної психолого-педагогічної літератури визначено й теоретично обґрунтовано зміст навчального спецкурсу „Формування духовних цінностей у сільській малокомплектній школі (на прикладі Сахнівської школи)”, для реалізації якого створено навчально-методичний комплект: навчальна програма та посібники, відеофільм „Академік із Сахнівки” для викладачів і студентів вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації.

На основі результатів дослідження можна вважати, що вихідна методологія правильна, поставлені завдання реалізовані, мету досягнуто. Одержані наукові висновки та практичні рекомендації відіграють значну роль у теорії та практиці підготовки майбутніх учителів в умовах вищих навчальних закладів усіх рівнів акредитації.

Вважаємо за доцільне віднести до подальших напрямів дослідження такі проблеми, як герменевтика та систематизація праць О.А. Захаренка щодо побудови системи формування духовних цінностей учнів, молоді в умовах ЗНЗ; роль сімейного виховання у формуванні громадянина в сучасних умовах; створення педагогічно доцільної матеріальної бази для загальноосвітніх навчальних закладів; використання теоретичної спадщини та творчої діяльності О. Захаренка в системі підготовки майбутніх учителів до естетичного виховання учнів.

Список опублікованих праць здобувача за темою дисертації:

Навчальні посібники:

1. Орлова Наталія. Захаренко О.А. Роздуми, поради, мрії: Навч. посібник / Упорядник Орлова Наталія. – К.: Науковий світ, 2006. – 52 с.

2. Біда О.А., Орлова Н.В., Прокопенко Л.І., Тимошенко Ю.В. Тлумачний словник-довідник моральних та духовних понять і термінів: Навч. посібник: / За ред. Л.І. Прокопенко. – Черкаси: Вид. від. ЧНУ імені Богдана Хмельницького, 2006. – 244 с.

3. Захаренко С.О., Орлова Н.В. Формування духовних цінностей молоді у творчій спадщині Олександра Антоновича Захаренка. Навчальне видання. – Черкаси: Вид. від. ЧНУ імені Богдана Хмельницького, 2006. – 251 с.

4. Захаренко С.О., Орлова Н.В. Деякі поради щодо формування в учнів загальнолюдських цінностей: Навч. посібник / Укладачі: Захаренко С.О., Орлова Н.В.; За ред. Л.І. Прокопенко. – Черкаси: Вид. від. ЧНУ імені Богдана Хмельницького, 2006.– 288 с.

Статті у наукових фахових виданнях:

5. Орлова Н.В. Проблема духовності в дослідженнях вітчизняних та зарубіжних учених / Зб. наук. пр. Уманського держ. пед. університету імені Павла Тичини. – К.: Міленіум, 2005. – С. 174-181.

6. Орлова Наталія. Самоврядування – один із засобів самовиховання (з досвіду роботи педагога-новатора О. Захаренка) / Зб. наук. пр. „Психолого-педагогічні проблеми сільської школи”. – К.: Міленіум, 2005. – Випуск № 13. – С. 191-197.

7. Орлова Н.В. Духовне становлення особистості в педагогічній спадщині О. Захаренка // Рідна школа. – № 12. – 2005. – С.56-58.

8. Орлова Наталія. Формування патріотичних та громадянських почуттів учнів (на матеріалі педагогічної спадщини О. Захаренка) // Рідна школа. – № 3. – 2006. – С. 39-41.

9. Прокопенко Л.І., Біда О.А., Орлова Н.В. Формування духовних цінностей засобами трудового виховання (історичний аспект) // Вісник Черкаського університету. Серія: Педагогічні науки. – Випуск 84. – Черкаси: Вид. від. ЧНУ імені Богдана Хмельницького. – 2006. – С. 114-120.

10. Захаренко Сергій, Орлова Наталія. Роль сім’ї у формування особистості (підґрунтя формування педагогічних поглядів О. Захаренка) / Зб. наук. пр. „Психолого-педагогічні проблеми сільської школи”. – К.: Міленіум, 2006. – Випуск № 15. – С. 190-196.

11. Орлова Н.В. Формування духовних цінностей. Від Сократа до Захаренка. // Наукові записки Вінницького держ. пед. університету імені Михайла Коцюбинського. – Серія: Педагогіка і психологія. – Випуск 18. – Вид. „Діло” ТМ. – 2006. – С. 190-195.

12. Орлова Н.В. Спільна робота школи і сім’ї у створенні атмосфери духовного розвитку учнів у творчій спадщині О. Захаренка // Зб. наук. пр. Волинського держ. університету імені Лесі Українки „Проблеми педагогічних технологій”. – Випуск 2 (31). – Луцьк. – 2005. – С. 124-131.

13. Орлова Н.В. Місце вчителя, вихователя у формуванні особистості: Ретроспективний аспект // Наукові записки. – Випуск 71. – Серія: Педагогічні науки. – Кіровоград: РВВ. КДПУ імені В. Винниченка. – 2006. – С. 212-216.

14. Орлова Н.В., Прокопенко Л.І., Біда О.А. Авторська Олександра Антоновича Захаренка середня загальноосвітня школа села Сахнівки Корсунь-Шевченківського району Черкаської області // Вісник Черкаського університету. Серія: Педагогічні науки. Випуск 98. – Черкаси, 2007. – С. 3-6.

Статті та тези у наукових збірниках та збірниках матеріалів конференцій:

15. Біда О.А., Орлова Н.В. Взаємодія школи та сім’ї зі створення умов духовного розвитку учнів у творчій спадщині О. Захаренка. – Rodzina i jej wartosci w wielokulturowym spoіeczeсstwie Europy (Family and


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОЄДНАНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ГАЛЬВАНІЧНОГО СТРУМУ З АНТИБІОТИКАМИ В КОМПЛЕКСНОМУ ЛІКУВАННІ ОДОНТОГЕННИХ ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ДІТЕЙ - Автореферат - 30 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА ГНІЙНО-СЕПТИЧНИХ УСКЛАДНЕНЬ ПРИ АМПУТАЦІЯХ З ПРИВОДУ АТЕРОСКЛЕРОТИЧНОЇ ГАНГРЕНИ НИЖНІХ КІНЦІВОК - Автореферат - 22 Стр.
ХОРДОФОНИ РАННІХ КОЧІВНИКІВ ЄВРАЗІЇ ( VI ст. до н.е. – IV ст.н.е. ) - Автореферат - 32 Стр.
ПРАВОВИЙ СТАТУС ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ САМООРГАНІЗАЦІЇ НАСЕЛЕННЯ В УКРАЇНІ - Автореферат - 28 Стр.
Методи підвищення точності і швидкодії КОМП’ЮТЕРИЗОВАНих систем контролю геометричних характеристик складних поверхонь - Автореферат - 29 Стр.
МЕДИКО-ПСИХОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА НЕВРОТИЧНИХ РОЗЛАДІВ У МУЗИЧНО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Автореферат - 33 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІЧНОГО ПЕРЕБІГУ, ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ПСОРІАТИЧНОГО АРТРИТУ У ПОЄДНАННІ З НЕСПЕЦИФІЧНИМ РЕАКТИВНИМ ГЕПАТИТОМ - Автореферат - 27 Стр.