У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СХІДНОУКРАЇНСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВОЛОДИМИРА ДАЛЯ

п’яткова наталя петрівна

УДК 658.012.92

ФОРМУВАННЯ ресурсного потенціалу металургійного ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами
(підприємства машинобудівної та металургійної галузей)

 

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Луганськ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донбаському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України (м. Алчевськ).

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор Акмаєв Анатолій

Ісайович, Донбаський державний технічний

університет Міністерства освіти і науки України,

завідуючий кафедрою економіки і управління.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, доцент Отенко Ірина Павлівна, Харківський національний економічний університет Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економічного аналізу
(м. Харків);

кандидат економічних наук Солоха Дмитро Володимирович, Донецький університет економіки і права, доцент кафедри економіки підприємств (м. Донецьк).

Захист відбудеться 16 квітня 2008 р. о 15 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 29.051.01 у Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Східноукраїнському національному університеті імені Володимира Даля за адресою: 91034, м. Луганськ, кв. Молодіжний, 20а.

Автореферат розісланий 15 березня 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Козаченко Г.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Досягнення економічної стабілізації і забезпечення економічного зростання вітчизняних промислових підприємств в сучасних умовах трансформаційних перетворень вимагає підвищення ефективності використання ринкових інструментів, злагодженої економічної і промислової політики, побудови результативної системи використання ресурсних і потенційних можливостей суб’єктів господарювання. Особливо це стосується підприємств металургійної галузі як однієї з найрозвинутіших та провідних галузей промисловості України.

Глобалізація ринків, зміна парадигми економічного розвитку з промислової на інформаційну, зростання динамізму зовнішнього середовища, трансформація системи формування, розподілу та використання ресурсів визначають необхідність пошуку концептуально нових підходів до ресурсозабезпечення діяльності металургійних підприємств. Визначення функціональної дієвості, вдосконалення інструментарію та напрямів формування і забезпечення стійкого підвищення ресурсного потенціалу металургійного підприємства сприятимуть вирішенню цього завдання. В організації ресурсного забезпечення діяльності підприємства в сучасних умовах все більше підвищується значущість внутрішніх умов його функціонування. Виявлення, раціональне використання та розвиток стратегічних ресурсів і компетенцій підприємства забезпечують його стійкі конкурентні переваги та підвищують ефективність ресурсного потенціалу.

Дослідженню ролі й значення потенціалу в діяльності промислових підприємств присвячено значну кількість робіт вітчизняних і зарубіжних учених, які визначають системоутворююче значення потенціалу та ресурсів підприємств як факторів їх еволюційного розвитку. У той же час слід відмітити різну спрямованість досліджень і відсутність єдиного підходу до вирішення проблем формування та управління потенціалом підприємства, зокрема такого його виду, як ресурсний. Отже, теоретичні та практичні проблеми, пов’язані з підвищенням ефективності процесів формування та використання ресурсного потенціалу металургійних підприємств, необхідність актуалізації методичних підходів до його управління в умовах становлення постіндустріальної економіки, недостатність розробки теоретичного базису використання ресурсного потенціалу в практиці стратегічного інноваційного розвитку підприємств визначили актуальність і вибір теми, мету, завдання і напрями дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана відповідно до тематики держбюджетних науково-дослідних робіт Донбаського державного технічного університету. Положення дисертаційної роботи використано під час виконання теми 131-ДБ «Розробка методики оцінки інерційності організаційних структур промислових підприємств» (Донбаський державний технічний університет, номер державної реєстрації ДР 0104Ш02170, 2004-2006 рр.). Автором розроблено методику визначення рівня кадрового забезпечення пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства. При виконанні держбюджетної теми ДН-39-03 «Дослідження і формування механізму забезпечення стійкості фінансових та промислових комплексів регіону» (Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля, номер державної реєстрації 0103U000419, 2003-2005 рр.) здобувачем розроблено послідовність етапів формування стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є обґрунтування теоретичних основ та практичних рекомендацій щодо формування ресурсного потенціалу підприємства металургійної галузі.

Відповідно до поставленої мети в дисертації було вирішено такі основні завдання:

визначено роль стратегічних ресурсів у розвитку ресурсного потенціалу підприємства та формуванні його стратегічного активу;

визначено можливості й напрями формування структури ресурсного потенціалу підприємства із відповідними властивостями;

визначено ресурсний потенціал підприємства як об’єкт управління, організація якого має інноваційно-випереджувальний характер;

запропоновано послідовність формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства з урахуванням основних етапів його життєвого циклу;

розроблено сценарії розвитку підприємства та використання його ресурсного потенціалу як основи формування стратегії інноваційного розвитку та нарощування інтелектуальних ресурсів підприємства;

запропоновано методику кадрового забезпечення пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу металургійного підприємства як складову системи управління його потенціалом.

Об’єктом дослідження є ресурсний потенціал підприємства. Предмет дослідження становлять теоретичні, методичні й практичні аспекти формування ресурсного потенціалу підприємства.

Методи дослідження. Методологічною основою дослідження є сукупність способів наукового пізнання, загальнонаукові принципи й методи та прийоми, що використовувалися в процесі проведення досліджень. Теоретичним підґрунтям роботи дослідження стали фундаментальні положення теорії економічного потенціалу, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених, що присвячені теоретичним, методичним аспектам стратегічного управління підприємством.

Правове поле дослідження склали чинні законодавчі та нормативні документи, що регламентують діяльність суб’єктів господарювання в Україні. Інформаційною базою дисертаційної роботи є дані офіційної статистики, аналітичні матеріали, дані звітності металургійних підприємств, Internet, результати власних досліджень.

У роботі використано метод формалізації (для опису ресурсів і потенціалу підприємства); метод логічного аналізу (при визначенні логіки дослідження сутності стратегічних ресурсів підприємства і їхнього впливу ресурсний потенціал підприємства); методи аналізу й синтезу (у системних дослідженнях потенціалу, формуванні структури ресурсного потенціалу); методи об’єктно-структурного, статистичного та системного аналізу (при формуванні стратегічного активу ресурсного потенціалу підприємства, визначенні сукупності показників і критеріїв для оцінки ресурсного потенціалу); процесний, ситуаційний та матрично-векторний підходи (під час розроблення послідовності пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства та методики їх кадрового забезпечення); системно-синергетичний підхід (при формуванні структури ресурсного потенціалу підприємства); функціонально-цільовий підхід (при організації управління ресурсним потенціалом підприємства інноваційно-випереджального характеру); сценарний підхід (при розробці стратегії інноваційного розвитку підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу).

Наукова новизна отриманих результатів. Основний науковий результат дослідження полягає в розробці принципових підходів до формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в такому:

уперше:

представлено ресурсний потенціал підприємства як об’єкт управління, організація якого має інноваційно-випереджувальний характер, що потребує створення окремого структурного підрозділу – ресурсно-інноваційного центру – до повноважень якого входить забезпечення інноваційно-орієнтованого розвитку складових ресурсного потенціалу підприємства та стратегічної гнучкості його структури;

запропоновано послідовність пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства з урахуванням його поточного стану та конкретного етапу життєвого циклу підприємства, які дозволяють забезпечити перехід до якісно нового стану ресурсного потенціалу шляхом найбільш повного використання та нарощування його складових, у першу чергу, стратегічних ресурсів;

удосконалено:

процедуру визначення вимог до персоналу підприємства, що дозволяє встановити критерії та оцінити рівень відповідності освітньо-кваліфікаційних та професійних характеристик працівників підприємства конкретним завданням його функціонування та пріоритетним напрямам розвитку його ресурсного потенціалу;

організацію управління ресурсним потенціалом підприємства шляхом розробки сценаріїв розвитку підприємства та використання його ресурсного потенціалу як основи формування стратегії інноваційного розвитку та нарощування інтелектуальних ресурсів;

одержали подальший розвиток:

принципові підходи до формування структури ресурсного потенціалу підприємства шляхом побудови ресурсного портфелю, компенсаційного механізму перерозподілу ресурсів та застосування «керованих» аттракторів, що дозволяє забезпечити її адаптивність та стратегічну гнучкість;

основні положення сучасної ресурсної парадигми, завдяки яким обґрунтовано стратегічний характер й стратегічну цінність інформаційних, інтелектуальних, інноваційних і організаційних ресурсів підприємства як основи формування стратегічного активу ресурсного потенціалу підприємства та наявність мультиплікаційного ефекту від його використання.

Практичне значення отриманих результатів. Розроблені в дисертації підходи, методи й отримані результати є методичними засадами процесу формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. До результатів, які мають найбільше практичне значення, належать пропозиції щодо:

розробки стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства;

методики кадрового забезпечення пріоритетних напрямків розвитку ресурсного потенціалу металургійного підприємства;

розвитку інтелектуальних ресурсів металургійного підприємства в системі управління його ресурсним потенціалом інноваційно-випереджувального характеру.

Розробки та рекомендації автора використані в практичній діяльності виробничих підприємств Луганської області, що підтверджується відповідними документами, які містяться в додатках до дисертації: ВАТ «Алчевський металургійний комбінат» (акт про практичне використання № 047/462 від 20.09.2007 р.) та ТОВ фірма «Інтерпром» (акт про практичне використання № 20-056/2 від 14.10.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові положення, розробки та висновки дисертаційної роботи є результатом самостійно проведеного автором дослідження в галузі формування ресурсного потенціалу підприємства. Особистий внесок здобувача у праці, що опубліковані в співавторстві, визначено в списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Отримані результати наукового дослідження, висновки й пропозиції доповідалися й були схвалені на Всеукраїнській науково-методичній конференції «Економічні проблеми розвитку вищої школи в умовах ринку» (м. Алчевськ, 2004 р.), Всеукраїнській науково-практичній конференції «Економічні проблеми сталого розвитку підприємства в умовах ринкової економіки» (м. Луганськ, 2004 р.), VII Міжнародній науково-практичній конференції «Україна та її регіони на шляху до інноваційного суспільства» (м. Донецьк, 2006 р.), II Міжнародній науково-практичній конференції «Сучасні проблеми розвитку легкої і харчової промисловості» (м. Луганськ, 2006 р.), Міжнародній науково-практичній конференції «Управлінський потенціал у системі економічного розвитку» (м. Луганськ, 2007 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані в 13 наукових працях, серед яких - 9 статей у наукових журналах, 2 статті - у збірниках наукових праць, 2 публікації - у матеріалах науково-практичних конференцій. Загальний обсяг публікацій - 4,6 д.а., з яких особисто автору належать 4,0 д.а.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 232 сторінках машинописного тексту. Матеріали дисертації містять 20 таблиць та 16 рисунків, які подано на 24 сторінках. Список використаних джерел із 187 найменувань уміщено на 16 сторінках, 1 додаток – на 2 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі на підставі проведеного автором дослідження захищаються такі основні положення.

Розділ 1. Теоретичні основи формування ресурсного потенціалу підприємства. В сучасних умовах функціонування вітчизняних металургійних підприємств надзвичайно актуальним є визначення їх ресурсних можливостей та формування ресурсного потенціалу. Дослідження ролі ресурсів і потенціалу в діяльності підприємства показало наявність тісного взаємозв'язку даних категорій і дозволило розкрити ресурсний потенціал підприємства не тільки як матеріальну основу виробництва, але і як основу цілеспрямованого стратегічного розвитку підприємства. Ураховуючи складність та багатоаспектність поняття «потенціал підприємства», для розкриття його сутності використано системний підхід. Це дозволило визначити ресурсний потенціал підприємства як систему, комплексна взаємодія елементів якої забезпечує функціонування підприємства й повномасштабне використання його потенційних можливостей, продукує здібності підприємства більш високого порядку, що визначають його стійкі конкурентні переваги, та дозволяє досягти позитивного синергетичного ефекту.

Проведені в роботі дослідження складових ресурсного потенціалу залежно від ступеня їх залучення в діяльність підприємства дозволили виділити в його структурі активну і пасивну частини, що дає можливість виявляти інтенсивні і екстенсивні резерви підвищення ефективності виробництва. Відповідно до цього приріст ресурсного потенціалу служить основою забезпечення розширеного відтворювання підприємства, подальший розвиток якого забезпечується не тільки зростанням саме потенціалу, але й підвищенням стратегічної корисності його складових елементів. Зростання значущості та стратегічної корисності деяких елементів ресурсного потенціалу обумовлено сучасними процесами становлення постіндустріальної економіки, специфічні вимоги й умови якої обумовили виникнення стратегічних за характером ресурсів. Обґрунтовано, що підприємство, маючи в своєму розпорядженні такі ресурси може здійснювати спрямований вплив на рівень своєї конкурентоспроможності і ступінь стійкості за допомогою ефективної реалізації стратегічних компетенцій.

Проведені в роботі дослідження дозволили визначити у якості стратегічних ресурсів інтелектуальні, інноваційні, інформаційні та організаційні ресурси підприємства як такі, що мають високий ступінь стратегічної корисності та цінності та є основою побудови стратегічного активу його ресурсного потенціалу. Під стратегічним активом ресурсного потенціалу підприємства розуміється сукупність стратегічних ресурсів та потенційних можливостей підприємства, які характеризуються стратегічною корисністю, що зростає, та дозволяють йому досягти більш високого рівня конкурентоспроможності на основі формування та використання стійких конкурентних переваг шляхом реалізації розробленої стратегії розвитку.

Ґрунтовним принципом виділення і формування стратегічних ресурсів підприємства є оцінка його здатності і готовності до реалізації стратегічних цілей розвитку на основі використання наявних ресурсів, потенційних можливостей і компетенцій. Рівень стратегічної корисності і цінності кожного виду ресурсу визначається специфікою й особливостями функціонування конкретного підприємства. Наявність та можливості нарощування стратегічних ресурсів визначають особливості формування ресурсного потенціалу та напрями розвитку стійких конкурентних переваг підприємства. Особливості формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства досліджено і визначено на основі ситуаційної парадигми і системного підходу, що дозволило дати характеристику форм і параметрів взаємодії підприємства з об'єктами зовнішнього середовища з позиції загальної теорії управління, а також представити системну модель ресурсного потенціалу.

Ефективність ресурсного потенціалу та цінність його стратегічного активу визначається результативністю їх використання в діяльності підприємства та участю у формуванні його конкурентних переваг. В дисертаційній роботі обґрунтовано наявність і проаналізовані такі специфічні форми мультиплікаційного ефекту від використання стратегічного активу ресурсного потенціалу як дифузійна, резонансна і акселерації. Визначено, що базисна передумова побудови стратегічного активу ресурсного потенціалу підприємства полягає в необхідності забезпечення його адаптивності і стратегічної гнучкості в процесі виконання поточних і стратегічних планів розвитку підприємства. Результатом взаємодії компонентів стратегічного активу ресурсного потенціалу підприємства є володіючі більш високою стратегічною корисністю, придатністю й цінністю ресурсні можливості і стратегічні компетенції підприємства більш високого порядку, накопичення і використання яких забезпечує його ефективний стратегічний розвиток і зростання конкурентоспроможності.

Обґрунтування необхідності й характеристика особливостей, що впливають на ресурсний потенціал підприємства дозволяють визначити можливості забезпечення комплексної взаємодії його структурних складових, підвищення рівня їх стратегічної корисності й цінності та зробити висновок, що результативність цього процесу безпосередньо залежить від ступеня дослідження передумов формування ресурсного потенціалу підприємства.

Розділ 2. Дослідження передумов формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. Передумови та можливості формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства визначаються, перш за все, характером задач і стратегічних цілей його розвитку. Доведено, що принципову роль у цьому процесі відіграють стратегічні ресурси та потенційні можливості, як основні складові ресурсного потенціалу підприємства.

Проведені дослідження специфічних особливостей й динаміки розвитку вітчизняних підприємств металургійної галузі, дозволили визначити тенденції у використанні їх ресурсних можливостей та формуванні ресурсного потенціалу. За результатами аналізу встановлено основні причини недостатньої конкурентоспроможності підприємств, зокрема низький рівень упровадження прогресивних технологічних процесів і освоєння інновацій. Це дозволило дійти висновку про необхідність цілеспрямованого формування та розвитку ресурсного потенціалу вітчизняних металургійних підприємств, перш за все таких його елементів, що володіють високою стратегічною корисністю і цінністю, як інноваційні та інтелектуальні ресурси.

За результатами проведених досліджень визначено принципи, цілі й напрями їх досягнення та запропоновано модель формування структури ресурсного потенціалу металургійного підприємства, що дозволяє відобразити основні структурні елементи та чинники, що на них впливають. Одним із найважливіших завдань формування ресурсного потенціалу і його структури є раціональний розподіл ресурсів між основним бізнес-процесами і напрямами діяльності підприємства, тобто їх ефективне ресурсозабезпечення та пріоритетний розвиток ресурсів, що володіють високою стратегічною цінністю. Вирішення цього завдання засновано на формуванні ресурсного портфелю, як основи структури ресурсного потенціалу підприємства, який є збалансованою сукупністю всіх видів ресурсів підприємства, забезпечує їх відповідний розподіл між основними бізнес-процесами, напрямами діяльності, тактичними і стратегічними задачами підприємства, з метою забезпечення адекватного реагування на зміни зовнішнього середовища та підвищення стратегічної гнучкості структури ресурсного потенціалу.

У роботі обґрунтовано, що структура ресурсного потенціалу сучасного металургійного підприємства характеризується високим рівнем складності організаційних зв’язків, наявністю певних композиційних сполучень багатофункціональних і спеціалізованих елементів, та здатністю до самоорганізації (рис. 1).

Формування такої структури є складним та динамічним процесом, підпорядкованим цілям та стратегічним напрямам розвитку підприємства, його економічним інтересам та потенційним ресурсним можливостям. Відповідно до цього формування структури ресурсного потенціалу підприємства запропоновано на основі системно-синергетичного підходу та принципів синергетичного управління. Використання даного підходу передбачає застосування методу «керованих» атракторів, як центрів дисипативного структуроутворення, що визначають потенційні напрями еволюційного розвитку ресурсного потенціалу підприємства та його структури, дозволяють адекватного реагувати на зовнішні впливи та корегувати траєкторію розвитку підприємства. Такий підхід дозволяє забезпечити стійкість, адаптивність і стратегічну гнучкість структури ресурсного потенціалу та його ефективність в цілому.

З метою адаптації ресурсного потенціалу підприємства до можливих змін в умовах його функціонування та його адекватного на них реагування обґрунтовано необхідність та запропоновано напрями створення в структурі ресурсного потенціалу підприємства компенсаційного механізму перерозподілу ресурсів. Одним з основних принципів такого компенсаційного механізму визначено використання принципу стратегічного ресурсно-інноваційного заміщення, який передбачає організацію безперервного інноваційно-орієнтованого розвитку ресурсного потенціалу і, перш за все, його стратегічного активу. Цей механізм забезпечує інноваційний розвиток ресурсів підприємства, зростання їх стратегічної корисності, цінності та придатності, й перетворення їх певної частини у компенсаційні та стратегічні. Таке перетворення досягається завдяки об’єднанню системних можливостей окремих видів ресурсів в процесі їх інноваційного розвитку та трансформації. Комплексне перетворення ресурсів підприємства та збільшення в структурі його ресурсного потенціалу інноваційної складової забезпечує дотримування основних ресурсних пропорцій підприємства, необхідній рівень ресурсозабезпечення його діяльності та підвищення адаптивності й стратегічної гнучкості структури ресурсного потенціалу.

Для підвищення ефективності використання складових ресурсного потенціалу підприємства в роботі визначено принципи і запропоновано послідовність прогнозно-аналітичної оцінки ресурсного потенціалу, призначенням якої є проведення системного аналізу структурних елементів ресурсного потенціалу і прогнозне визначення можливостей їх нарощування. Проведення такої оцінки засновано на використанні індикаторного методу, що дозволяє у формалізованому вигляді виразити кількісний, якісний стан, а також динаміку зміни кожного структурного елемента ресурсного потенціалу підприємства. Результатом проведення аналізу і оцінки структурних елементів ресурсного потенціалу підприємства є визначення його інтегрального індикатора.

З метою виявлення видів і кількості ресурсів, необхідних для зміцнення конкурентних позицій підприємства і адаптації його ресурсного потенціалу до можливих змін зовнішнього середовища в роботі обґрунтовано необхідність визначення стратегічних позицій підприємства в ринковому просторі. Результати такого визначення та аналізу динаміки розвитку підприємства, оцінки складових його ресурсного потенціалу і дослідження тенденцій розвитку металургійної галузі визначають основні напрями розробки принципового підходу до формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства на основі організації його управління та визначення пріоритетних напрямів розвитку.

Розділ 3. Розробка підходу до формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. Вирішення задачи формування та розвитку ресурсного потенціалу металургійного підприємства залежить, перш за все, від організації його управління. Показано, що основними чинниками впливу на ефективність системи управління ресурсним потенціалом підприємства в сучасних умовах стають масштаб використання нових знань, освітній і кваліфікаційний рівень персоналу, стратегічні ресурси й інноваційна активність підприємства, масштаби впровадження нових технологій і методів управління.

Напрями та процедури управління ресурсним потенціалом підприємства сформовано за результатами визначення інструментів управління цілісністю та збалансованістю ресурсних потоків з урахуванням особливостей становлення сучасного постіндустріального характеру виробництва. Цей підхід полягає в організації такої системи управління ресурсним потенціалом підприємства, що передбачає його використання, розвиток та нарощування на основі випереджаючих управлінських дій в контексті інноваційного розвитку підприємства. Визначено, що система управління ресурсним потенціалом підприємства включає цілеспрямовані, систематизовані інструменти й форми впливу на його структурні елементи з метою забезпечення досягнення прогнозованого рівня ресурсного потенціалу в умовах зовнішнього і внутрішнього середовища, що змінюються. У якості критерію керованості даного процесу в дисертаційній роботі визначено стратегічну гнучкість і стійкість ресурсного потенціалу підприємства. Під стратегічною гнучкістю розуміється можливість побудови і вибору найефективнішого варіанту структури ресурсного потенціалу підприємства на кожному етапі його діяльності, що забезпечує дотримання ресурсних пропорцій і реалізацію поставлених цілей. Стійкість ресурсного потенціалу підприємства визначається здатністю суб'єкта господарювання до стратегічного і інноваційного розвитку, чіткою координацією і контролем діяльності по реалізації його стратегії й поточних завдань.

Проведені дослідження дозволили визначити, що в сучасних умовах важливою властивістю системи управління ресурсним потенціалом підприємства є її інновативність, тобто здатність адекватно реагувати на зміни у зовнішньому і внутрішньому середовищі шляхом організації безперервного інноваційно-орієнтованого розвитку складових ресурсного потенціалу, функціонування компенсаційного механізму перерозподілу ресурсів. Виділення даної властивості дозволило сформувати модель системи управління ресурсним потенціалом підприємства інноваційно-випереджувального характеру, метою якої є формування стратегічно гнучкої і адаптивної структури ресурсного потенціалу, забезпечення цілісності і збалансованості ресурсних потоків, дотримання ресурсних пропорцій підприємства. Функціонування такої системи сприяє зростанню інноваційної активності підприємства, забезпечує відповідність його ресурсного потенціалу новаціям, що впроваджуються, завдяки нарощуванню стратегічних ресурсів, генеруванню нових знань, цілісності інформаційних та інтелектуальних ресурсних потоків підприємства.

В рамках системи управління ресурсним потенціалом підприємства інноваційно-випереджувального характеру в дисертаційній роботі запропоновано формування ресурсно-інноваційного центру, де на основі комплексного цільового підходу здійснюється випереджаюче управління інноваційно-орієнтованим розвитком ресурсного потенціалу за допомогою розробки і реалізації проактивних управлінських дій (рис. 2).

Визначено, що основою такої системи та метою функціонування її ресурсно-інноваційного центру є використання та нарощування нових знань, розвиток стратегічних ресурсів підприємства, перш за все інтелектуальних та інноваційних. З практичної точки зору управління знаннями і інтелектуальними ресурсами спрямовано на ефективну організацію взаємодії персоналу і технологій, забезпечує зростання результативності виробництва і використання знань, а отже й конкурентоспроможності підприємства. Виконання процесу формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства вимагає розробку пріоритетних напрямків його розвитку, визначення яких є нестандартизованою задачею і потребує пошуку найприйнятніших варіантів її рішення для кожного конкретного підприємства з урахуванням його економічних інтересів. Під пріоритетним напрямом розвитку ресурсного потенціалу підприємства в дисертаційній роботі розуміється першочерговий напрям зміни й ресурсно-інноваційного розвитку його структурних елементів, здатний зробити найбільший внесок в підвищення конкурентоспроможності підприємства, забезпечення його стійкості та економічної безпеки. Однією з основних цілей формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства є визначення базових орієнтирів стратегії розвитку підприємства, його науково-технічної й інноваційної політики. За своєю функціональною спрямованістю пріоритетні напрями розвитку ресурсного потенціалу підприємства можуть бути виробничі, інтелектуальні, інноваційні, фінансові та ін.

В роботі обґрунтовано, що одним з основних чинників, що впливають на формування пріоритетних напрямків розвитку ресурсного потенціалу підприємства є конкретний етап життєвого циклу суб’єкта господарювання. Це дозволило запропонувати послідовність етапів формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу з урахуванням основних фаз життєвого циклу підприємства і поточного стану його ресурсного потенціалу та визначити основні критерії їх результативності.

Проведені дослідження дозволили дійти висновку, що практично на кожній фазі життєвого циклу підприємства одними з пріоритетних напрямів розвитку його ресурсного потенціалу є інноваційні. Результатом їх реалізації є розвиток потенційних ресурсних можливостей та стратегічних компетенцій підприємства, а також виявлення його невикористаних внутрішніх резервів. Вимоги сучасної економіки, побудованої на знаннях, обумовлюють необхідність нарощування інтелектуальних ресурсів, як пріоритетного напряму розвитку ресурсного потенціалу підприємства. Нарощування інтелектуальних ресурсів надає стимулюючу дію на інноваційну активність підприємства і вдосконалення його кадрового забезпечення за допомогою генерації нових знань і формування науково-технічного заділу.

Важливою задачею ефективної реалізації розроблених пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства є забезпечення їх кадрами відповідної кваліфікації і рівня освіти. З цією метою в дисертаційній роботі запропоновано методику визначення рівня такого забезпечення, яка на основі використання векторно-матричного апарату дозволяє скласти картину розподілу персоналу підприємства в розрізі поточних і стратегічних задач та пріоритетних напрямів розвитку його ресурсного потенціалу, що реалізуються. Результати такого співставлення дозволяють зробити висновок відносно забезпеченості трудовими та інтелектуальними ресурсами підприємства кожного з пріоритетних напрямів розвитку його ресурсного потенціалу та визначити необхідну потребу в їх нарощуванні та удосконаленні.

Рішення задачі нарощування інтелектуальних ресурсів підприємства, підвищення освітнього і кваліфікаційного рівня його персоналу в дисертаційній роботі запропоновано на основі формування взаємозв'язаного комплексу «наука-освіта-виробництво-ринок», в рамках якого забезпечується взаємодія підприємства, освітніх установ і науково-дослідних організацій на основі узгодження їх інтересів. Функціонування даного комплексу забезпечує безперервний інноваційний цикл, що включає підготовку кадрів вищої професійної освіти і вищої наукової кваліфікації, проведення фундаментальних досліджень і їх трансформацію в комерційні технології за допомогою НДДКР, здійснення прикладних розробок і комерціалізацію передових технологій. В роботі виділено основні напрями, що забезпечують функціонування даного комплексу, реалізація яких вимагає злагодженої взаємодії його суб'єктів і відповідної державної підтримки.

За результатами проведених досліджень показано, що в умовах об'єктивної необхідності активізації економічних процесів при обмеженості ресурсів екстенсивного зростання, розвиток вітчизняних металургійних підприємств повинен базуватися на інноваційному типі, в основі якого лежить нове знання, що забезпечить їх стійке функціонування за рахунок більш ефективного використання власного ресурсного потенціалу і потенційних можливостей. Відповідно до цього в роботі обґрунтовано необхідність розробки стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу. За результатами дослідження існуючих підходів до управління підприємствами та їх потенціалом запропоновано послідовність етапів формування стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу (рис. 3).

Під стратегією інноваційного розвитку підприємства в дисертаційній роботі розуміється стратегія на основі інноваційно-орієнтованого розвитку ресурсного потенціалу підприємства, упровадження нових технологій, виробництва і реалізації інноваційних продуктів або послуг. Розробка стратегії заснована на застосуванні сценарного підходу і передбачає опис прогнозних сценаріїв розвитку підприємства, спрямованих на послідовну активізацію його інноваційної діяльності.

Використання запропонованого підходу у практичній діяльності ВАТ «АМК» здійснено за третім варіантом сценарію, який є на даний час найбільш обґрунтованим відповідно до поточних тенденцій розвитку підприємства, стадії його життєвого циклу, стану ресурсного потенціалу, потенціальних ресурсних можливостей та перспектив розвитку світового та внутрішнього ринку металопродукції. Також цей сценарій має інноваційну спрямованість та забезпечує формування стійких конкурентних переваг підприємства на основі використання та інноваційно-орієнтованого розвитку його ресурсного потенціалу.

ВИСНОВКИ

У дисертації на підставі проведених досліджень здійснено теоретичне обґрунтування й практичне вирішення актуального науково-практичного завдання щодо формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. Основні висновки й результати, які одержано в ході досліджень, зводяться до такого.

1. Дослідження теоретичних основ формування ресурсного потенціалу підприємства, ролі ресурсів і потенціалу в його діяльності дозволило визначити стратегічні за характером ресурси сучасного промислового підприємства, які мають високий ступінь стратегічної корисності та є основою формування стратегічного активу його ресурсного потенціалу. Доведено наявність та проаналізовано такі форми мультиплікаційного ефекту від використання стратегічного активу ресурсного потенціалу підприємства як дифузійна, резонансна й акселерації.

2. Результати дослідження специфічних особливостей та можливостей формування ресурсного потенціалу металургійних підприємств, зокрема Луганського регіону, дозволяють зробити висновок про неефективність процесів формування та розвитку їх ресурсного потенціалу у зв’язку з недостатнім рівнем його адаптивності й стратегічної гнучкості, низькою інноваційною активністю підприємств, недоліками управління ресурсним потенціалом та його окремими складовими та ін. Тому необхідним визначено питання про формування якісно нового стану ресурсного потенціалу металургійного підприємства та його структури.

3. Формування структури ресурсного потенціалу підприємства, як складний та динамічний процес, потребує використання системно-синергетичного підходу. Даний підхід передбачає створення ресурсного портфелю, побудови компенсаційного механізму перерозподілу ресурсів на основі принципу їх стратегічного ресурсно-інноваційного заміщення, а також застосування методу «керованих» аттракторів як центрів дисипативного структуроутворення. Використання такого підходу забезпечує адаптивність та стратегічну гнучкість структури ресурсного потенціалу підприємства, ефективність його використання й еволюційний розвиток та дозоляє корегувати траєкторію розвитку підприємства.

4. Для підвищення ефективності використання складових ресурсного потенціалу підприємства визначено принципи і запропоновано послідовність прогнозно-аналітичної оцінки ресурсного потенціалу підприємства, яка передбачає проведення системного аналізу його структурних елементів та прогнозного визначення можливостей нарощування стратегічних і компенсаційних ресурсів та ресурсного потенціалу в цілому.

5. Визначено напрями і процедури управління ресурсним потенціалом металургійного підприємства та запропоновано підхід до його організації інноваційно-випереджувального характеру, який передбачає формування ресурсно-інноваційного центру та забезпечує стратегічну гнучкість структури ресурсного потенціалу.

6. Обґрунтовано необхідність формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства під якими в роботі розуміється першочергові напрями зміни й ресурсно-інноваційного розвитку структурних елементів ресурсного потенціалу, які здатні зробити найбільший внесок в підвищення конкурентоспроможності підприємства, забезпечення його стійкості та економічної безпеки. Доведено, що на формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу безпосереднім чином впливає конкретний етап життєвого циклу підприємства. У відповідності до цього запропоновано послідовність етапів формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства з урахуванням основних фаз життєвого циклу підприємства, поточного стану його ресурсного потенціалу та визначено критерії їх результативності.

7. Визначено, що важливим завданням ефективної реалізації пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства є забезпечення їх відповідними трудовими ресурсами. Тому в роботі запропоновано методику кадрового забезпечення пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу, яка дозволяє визначити критерії та рівень відповідності освітньо-кваліфікаційних та професійних характеристик працівників підприємства конкретним пріоритетним напрямам розвитку його ресурсного потенціалу та визначити необхідну потребу в їх розвитку.

8. Обґрунтовано необхідність розвитку вітчизняних металургійних підприємств інноваційного типу на основі генерування нових знань й нарощування інтелектуальних та інноваційних ресурсів. Відповідно до цього в роботі запропоновано послідовність етапів формування стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу.

9. Розробка стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства передбачає формування прогнозних сценаріїв розвитку підприємства та використання його ресурсного потенціалу. Визначено сценарії інноваційного розвитку металургійного підприємства як сукупність змістовних та формалізованих варіантів, що розробляються з метою уявлення та подолання невизначеності, що може виникнути в процесі реалізації стратегії.

Основні результати та рекомендації дисертації впроваджено на промислових підприємствах.

ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті в наукових фахових виданнях

1. Пяткова Н.П. Принципиальные подходы к оценке эффективности производственно-хозяйственной деятельности предприятия в условиях колебания спроса // Вісник Східноукраїнського державного університету. – 2000. – №5 (27). – С. 100-105.

2. Пяткова Н.П. Принципиальные основы управления интеллектуальными ресурсами предприятия // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 9. Ч. 2. – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2002. – С. 124-129.

3. Пяткова Н.П. Особенности формирования ресурсного потенциала промышленного предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2003. – № 3 (61). – С. 138-143.

4. Наден А.А., Пяткова Н.П. Особенности организации инновационной деятельности предприятия и ее инвестиционное обеспечение // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2005. – № 2 (84). Ч.I. – С. 144-147.

Особистий внесок автора: розкрито передумови та визначено особливості організації інноваційної діяльності вітчизняних промислових підприємств.

5. Наден А.А., Пяткова Н.П. Выбор источников инвестиционных ресурсов инновационного развития предприятия // Економіка розвитку. – 2005. – № 2 (34). – С. 22-24.

Особистий внесок автора: обґрунтовано залучення різних інвестиційних ресурсів до інноваційного розвитку підприємства та визначено основні фактори, що обумовлюють вибір їх джерел.

6. Сущенко Е.А., Пяткова Н.П. Ресурсный потенциал предприятия и его структурные составляющие // Економіка. Менеджмент. Підприємництво. Зб. наук. праць Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. Вип. 13. Ч. 1. – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2005. – С. 124-129.

Особистий внесок автора: обґрунтовано принципові підходи до формування ресурсного потенціалу підприємства та визначено його структурні складові.

7. Пяткова Н.П. Ресурсный потенциал как основа стратегии устойчивого развития предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006.– № 11 (105). – С. 188-193.

8. Пяткова Н.П. Возможности и принципы формирования стратегических ресурсов предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006.– № 4 (98). Ч. 2. – С. 140-144.

9. Пяткова Н.П. Интеллектуальный потенциал предприятия: структура и возможности оценки // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2006.– № 10 (104). – С. 187-190.

10. Пяткова Н.П. Стратегический актив ресурсного потенциала предприятия // Экономика и управление. – 2007. – №3. – С. 97-103.

11. Сущенко Е.А., Пяткова Н.П. Использование системно-синергетического подхода при формировании структуры ресурсного потенциала предприятия // Вісник Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля. – 2007.– № 10. – С. 151-158.

Особистий внесок автора: розроблено напрями формування структури ресурсного потенціалу підприємства на основі застосування системно-синергетичного підходу.

Друковані матеріали наукових конференцій

12. Пяткова Н.П. Трудовые ресурсы как структурный элемент ресурсного потенциала предприятия // Матеріали Всеукраїнської науково-методичної конференції «Економічні проблеми адаптації та розвитку вищої школи в умовах ринку». Частина 2. – Алчевськ: ДГМІ, 2004. – С. 174-179.

13. Пяткова Н.П. Формирование последовательности прогнозно-аналитической оценки ресурсного потенциала предприятия // Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції «Управлінський потенціал у системі економічного розвитку». – Луганськ: СНУ ім. В.Даля, 2007. – С. 124-126.

АНОТАЦІЯ

П’яткова Н.П. Формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами (підприємства машинобудівної та металургійної галузей). – Східноукраїнський національний університет імені Володимира Даля Міністерства освіти і науки України, Луганськ, 2008.

У дисертаційній роботі розглянуто теоретичні положення та розроблено рекомендації щодо формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства. Досліджено сутність, роль і значення ресурсів і потенціалу в діяльності підприємства. Визначено роль стратегічних ресурсів в розвитку ресурсного потенціалу промислового підприємства. Визначено особливості формування ресурсного потенціалу металургійного підприємства та обґрунтовано необхідність підвищення стратегічної корисності та цінності його ресурсних складових. Досліджено можливості та напрями формування ресурсного потенціалу підприємства та розроблено підходи до побудови його структури. Розроблено пропозиції та рекомендації щодо проведення прогнозно-аналітичної оцінки ресурсного потенціалу металургійного підприємства. Запропоновано підходи до формування системи управління ресурсним потенціалом металургійного підприємства інноваційно-випереджувального характеру. Розроблено послідовність етапів формування пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу з урахуванням етапів життєвого циклу підприємства. Розроблено методику кадрового забезпечення пріоритетних напрямів розвитку ресурсного потенціалу підприємства. Із застосуванням сценарного підходу запропоновано послідовність формування стратегії інноваційного розвитку металургійного підприємства на основі використання його ресурсного потенціалу.

Ключові слова: потенціал, ресурси, формування, структура, оцінка, стратегія, управління.

АННОТАЦИЯ

Пяткова Н.П. Формирование ресурсного потенциала металлургического предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями (предприятия машиностроительной и металлургической отраслей). – Восточноукраинский национальный университет имени Владимира Даля Министерства образования и науки Украины, Луганск, 2008.

Диссертация посвящена вопросам формирования ресурсного потенциала металлургического предприятия. Исследованы сущность, роль и значение потенциала и ресурсов в деятельности современного промышленного предприятия, обусловленные изменением общих подходов к управлению ресурсами и потенциалом предприятия в условиях становления постиндустриальной экономики. Определены стратегические по своему характеру ресурсы современного промышленного предприятия, имеющие высокую степень стратегической полезности и являющиеся основой формирования стратегического актива его ресурсного потенциала. Исследованы особенности формирования ресурсного потенциала металлургического предприятия и обоснована необходимость повышения уровня стратегической полезности его ресурсных составляющих как основы развития устойчивых конкурентных преимуществ. Представлена системная модель ресурсного потенциала предприятия в основе которой выделен его стратегический актив. Обосновано наличие и проанализированы такие формы мультипликационного эффекта от использования стратегического актива ресурсного потенциала предприятия как диффузионная, резонансная и акселерации. Результаты исследования особенностей и возможностей формирования ресурсного потенциала металлургических предприятий, в частности Луганского региона, позволили сделать вывод о неэффективности процессов формирования и развития их ресурсного потенциала. Показана необходимость формирования качественно нового состояния ресурсного потенциала металлургического предприятия и его структуры. Формирование структуры ресурсного потенциала предприятия предложено на основе использования системно-синергетического подхода, предусматривающего создание ресурсного портфеля, построение компенсационного механизма перераспределения ресурсов, а также применение метода управляемых аттракторов как центров диссипативного структурообразования. Использование такого подхода обеспечивает адаптивность и стратегическую гибкость структуры ресурсного потенциала предприятия, эффективность его использования и эволюционное развитие, а также позволяет корректировать траекторию развития предприятия.

Предложена последовательность прогнозно-аналитической оценки ресурсного потенциала металлургического предприятия, построенная на концепции системного анализа его структурных элементов и прогнозного определения возможностей наращивания стратегических и компенсационных ресурсов, а также ресурсного потенциала в целом.

Определены направления и процедуры управления ресурсным потенциалом металлургического предприятия и предложен подход к формированию системы его управления инновационно-упреждающего характера, предусматривающей создание ресурсно-инновационного центра, где на основе комплексного целевого подхода осуществляется опережающее управление инновационно-ориентированным развитием ресурсного потенциала предприятия. Разработана последовательность этапов формирования приоритетных направлений развития ресурсного потенциала предприятия с учетом основных фаз жизненного цикла предприятия, текущего состояния его ресурсного потенциала, и определены критерии их результативности. Предложена методика кадрового обеспечения приоритетных направлений развития ресурсного потенциала, которая позволяет определить уровень соответствия трудовых и интеллектуальных ресурсов предприятия каждому из приоритетных направлений развития его ресурсного потенциала. Разработана последовательность этапов формирования стратегии инновационного развития металлургического предприятия на основе использования его ресурсного потенциала.

Ключевые слова: потенциал, ресурсы, формирование, структура, оценка, стратегия, управление.

.

ANNOTATION

Pyatkova N.P.


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Адміністративно-правові засади розвитку державного управління в сучасній Україні - Автореферат - 33 Стр.
Інтенсифікація процесу періодичного екстрагування за допомогою низькочастотних механічних коливань при виробництві екстрактів Із рослинної сировини - Автореферат - 25 Стр.
МЕДИЧНА ТА ПРОФЕСІЙНА РЕАБІЛІТАЦІЯ ПРАЦІВНИКІВ МОРСЬКОГО ТРАНСПОРТУ, ЯКІ СТРАЖДАЮТЬ НА ХРОНІЧНИЙ ПАНКРЕАТИТ - Автореферат - 25 Стр.
МЕМБРАНОЗАЛЕЖНІ ПРОЦЕСИ В ТКАНИНІ МІОКАРДА МОРСЬКИХ СВИНОК ЗА УМОВ ГОСТРОЇ ГІПЕРІМУНОКОМПЛЕКСНОЇ ПАТОЛОГІЇ - Автореферат - 25 Стр.
МОНІТОРИНГ УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 27 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ КОНФЛІКТОЛОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ МАЙБУТНЬОГО ІНЖЕНЕРА-МАШИНОБУДІВНИКА - Автореферат - 30 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів У регіоні - Автореферат - 29 Стр.