У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Університет менеджменту освіти

Академії педагогічних наук України

Попова Наталія Вікторівна

УДК 37.014.542

ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ ЗАСАДИ консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів У регіоні

13.00.06 – теорія та методика управління освітою

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Університеті менеджменту освіти Академії педагогічних наук України

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор, Даниленко Лідія Іванівна, Університет менеджменту освіти АПН України, директор Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, професор, Павлютенков Євген Михайлович

Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, завідувач кафедри управління розвитком освіти

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник

Калініна Людмила Миколаївна, Інститут педагогіки АПН України, завідувач лабораторії управління освітніми закладами

Захист відбудеться “19” червня 2008 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .455.03 в Університеті менеджменту освіти АПН України за адресою:

04053, м. Київ, вул. Артема, 52-А, корпус 3, зала засідання

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Університету менеджменту освіти АПН України за адресою:

04053, м. Київ, вул. Артема, 52-А.

Автореферат розісланий “19” травня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.С.Снісаренко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження зумовлена необхідністю розвитку теорії і практики управління загальноосвітніми навчальними закладами в контексті завдань, які висувають перед освітою закони України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”, “Про вищу освіту”, Національна доктрина розвитку освіти.

Формування нового підходу до освіти передбачає й нові підходи до управління нею. Орієнтація України на демократичні перетворення, ринкові відносини сприяє науковому пошуку ефективних механізмів управління. Нові економічні стосунки формують необхідність оперативно аналізувати оточуюче середовище, внутрішню ситуацію, встановлювати системні зв’язки між факторами, явищами, бачити перспективи розвитку, брати відповідальність шляхом прийняття відповідних рішень. Школа як соціальна система стає більш відкритою. Суспільно-державна модель управління нею передбачає залучення до управлінських процесів широкого загалу педагогічної громадськості: батьків, громадських організацій. До педагогічного обігу увійшли такі поняття як “освітні послуги”, “якість освіти”, “конкуренція між навчальними закладами”, що засвідчує вплив ринкових відносин, економічних чинників розвитку суспільства на управлінську діяльність. Керівник сучасної школи має володіти технологіями менеджменту та маркетингу в освіті, щоб не залишитися осторонь реалій сучасного життя. Керівник школи – менеджер, він управляє педагогічною системою, її розвитком, організовує й стимулює професійну діяльність підлеглих, сприяє формуванню культури організації, вивчає попит на освітні послуги, забезпечує їх якість. Зважаючи на складність управлінських проблем ми вважаємо, що особлива увага має надаватися врахуванню різноманітних умов та шляхів оптимізації управлінського процесу. Поряд із розробкою та врахуванням загальних закономірностей соціального управління, важливе місце в оптимізації процесу управління в системі загальної середньої освіти має відігравати консультативне забезпечення управлінської діяльності керівника загальноосвітнього навчального закладу, зокрема на рівні регіону.

Суттєвим елементом системи управління освітою стає консалтинг, який сприяє забезпеченню швидкої адаптації суб’єктів управлінського процесу до сучасних умов функціонування та розвитку освіти в ринкових відносинах.

Як складова управлінської інфраструктури, консалтинг характеризується в теорії як допомога керівникам освітніх закладів при самостійному вирішенні комплексу управлінських проблем, прискорювач усвідомлення нових наукових ідей та перспективного педагогічного досвіду та впровадження їх в практику навчально-виховного процесу й управлінської діяльності.

Згідно з нормативними та законодавчими документами про освіту введення консалтингових служб передбачає здійснення аналізу змісту соціального управління та особливостей управління освітніми організаціями, сприяє системному поєднанню різноманітних видів допомоги керівникам закладів освіти з боку наукових установ. Основне призначення регіональної консалтингової служби полягає в тому, щоб на основі глибокої наукової діагностико-аналітичної діяльності виявляти існуючі та перспективні вимоги до системи освіти і на цій основі розробляти моделі її розвитку в різних регіонах та освітніх закладах і установах; допомагати керівникам оволодівати змістом існуючих управлінських проблем; сприяти осмисленню можливих альтернативних підходів до їх розв’язання та оптимізувати функціонування структурних підсистем управління.

Аналіз проблеми, дослідження теоретико-методологічних підходів розбудови концептуальної моделі консалтингової діяльності методичної служби та управління нею представлені в роботах: з соціального управління –В.Афанасьєва, Є.Березняка, Д.Гвішіані, М.Фоллет та ін.; з філософії освіти і загальних питань педагогіки – Ю.Бабанського, В.Бондаря, І.Зязюна, Ю.Конаржевського, Т.Шамової та ін.; з психології – Л.Виготського, В.Давидова, Л.Карамушки; з проблем управлінського консультування Н.Коломінського, М.Войтовича, О.Винославського, В.Верби, Л.Зайцевої; з питань управління педагогічними системами – С.Вершловського, Г.Горської, Л.Даниленко, Г.Дмитренка, Г.Єльникової, І.Жерносєка, Л.Калініної, В.Маслова, М.Поташніка, В.Пікельної, Д.Татьянченка, П.Треть’якова, П.Худоминського, Е.Хрикова Г.Щукіної та ін., зокрема оновлення організації системи оперативного науково-методичного та управлінського консультування – Н.Бутенко, В.Гончарова, А.Єрмоли, М.Поташника, А.Пригожина, І.Прокопенка, Д.Татьянченка, П.Третьякова.

У роботах В.Олійника, Л.Даниленко, Н.Протасової визначено основні напрями консалтингової служби, створеної в системі післядипломної педагогічної освіти. Аналіз літератури, дисертацій з проблеми дослідження дозволили визначити шляхи формування і розвитку консалтингової служби як особистісно орієнтованої, сервісної, такої, що допомагає удосконалювати практику управління, підвищувати індивідуальну продуктивність та ефективність діяльності освітньої організації в цілому.

Існує певний досвід створення та діяльності консультативних фірм з управлінських проблем в Україні, але спеціальних наукових досліджень, які б розкривали дану проблему, немає.

Численні аспекти розвитку системи освіти в цілому і методичних служб, зокрема, знайшли своє відображення в науковій, методичній літературі, дисертаційних дослідженнях. Проте наукові основи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів не досліджувались цілеспрямовано і не знайшли достатнього висвітлення в спеціальній літературі; значна частина керівників недостатньо усвідомлюють його.

Необхідність чіткого уявлення про важливість консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів для освіти, незавершеність розробки його функціонування в Україні потребує подальшого дослідження. Тому проблема управлінського консультування є актуальною, але недостатньо розробленою. Це сприяло вибору теми нашого дослідження: “Організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, темами.

Дослідження виконано згідно з темою, передбаченою планом науково-дослідної роботи Центрального інституту післядипломної педагогічної освіти Академії педагогічних наук (ЦІППО АПН) України “Теоретичні і методичні засади моделювання фахової компетентності керівників закладів освіти”, реєстраційний № 0106V002462. Тему дослідження затверджено вченою радою ЦІППО АПН України (протокол № 1 від 23.01.2002 року) та зареєстровано Радою з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 2 від 27.02.2007 року).

Об’єкт дослідження – консультативне забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

Предмет дослідження – зміст та технологія консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні.

Мета дослідження: підвищити рівень управління та професійної діяльності керівників ЗНЗ у регіоні шляхом розробки, наукового обґрунтування організаційно-методичних засад та експериментальної перевірки системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ.

Гіпотеза: якщо запровадити у практику роботи обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти та рай(міськ) методкабінетів науково обґрунтовану систему консультативного забезпечення керівників ЗНЗ, то підвищиться рівень їхньої управлінської діяльності й рівень управління за умов модернізації змісту та структури діяльності рай(міськ) методкабінетів, розширення функцій методичних працівників регіональної системи післядипломної освіти, оновлення форм і методів їхньої роботи.

Відповідно до мети, об’єкта і предмета дослідження визначено такі завдання дослідження:

1. Вивчити стан дослідження проблеми консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у сучасній психолого-педагогічній літературі.

2. Проаналізувати стан консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні.

3. Розробити, науково обґрунтувати та експериментально перевірити організаційно-методичні засади системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні та запровадити їх у практику роботи обласного інституту післядипломної педагогічної освіти та рай(міськ) методкабінетів.

4. Дослідити вплив розроблених організаційно-методичних засад консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів на рівні їхньої діяльності й управління.

5. Розробити методичні рекомендації для керівників загальноосвітніх навчальних закладів та науково-педагогічних працівників інститутів післядипломної педагогічної освіти щодо застосування регіональної системи консалтингового забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

Методологічну основу дослідження становлять: філософські положення про діалектичний взаємозв’язок, взаємообумовленість явищ і процесів соціально-педагогічної дійсності; основні положення теорії систем та теорії інформації; принцип діяльнісного та системного підходів до підвищення ефективності управлінської праці; концепції вітчизняних і зарубіжних учених щодо соціального управління та педагогічного менеджменту; головні положення Національної доктрини розвитку освіти щодо особистісно орієнтованого та суб’єктно-діяльнісного підходів до управління загальноосвітніми навчальними закладами, Конституції України, законів України “Про освіту”, “Про загальну середню освіту”.

Теоретичною основою дослідження є положення про вплив рівня управлінського консультування на розвиток професійної діяльності управлінців, розглянуте в теоретико-методологічних і соціальних аспектах теорії управління соціально-педагогічними системами (В.Афанасьєв, К.Вудкок, Б.Гаєвський, М.Мескон, А.Моррісей, Ф.Хедоурі) та менеджменту (Г.Дмитренко, О.Кузьмін, В.Симонов, Л.Шимановська); сучасні дослідження проблем управління педагогічними системами (В.Бондар, Л.Даниленко, Г.Єльникова, Л.Карамушка, Л.Калініна, В.Маслов, О.Орлов, В.Пікельна, Т.Шамова), дослідження проблем системного підходу, зокрема до аналізу педагогічних явищ (В.Беспалько, М.Скаткін); основні положення методології педагогіки та методики наукового дослідження (В.Загвязінський, А.Піскунов), дослідження загальних положень ситуативного управління педагогічними системами (С.Воровщиков, Ю.Конаржевський, М.Поташник, Д.Татьянченко, П.Третьяков).

Методи дослідження. Досягненню мети і розв’язанню поставлених завдань сприяло використання комплексу методів дослідження. Серед яких: теоретичні методи: вивчення, аналіз та узагальнення філософсько-педагогічної, управлінської літератури; емпіричні: діагностичні (анкетування, інтерв’ювання), ранжування сприяли вивченню стану проблеми в теорії і практиці; аналіз результатів управлінської діяльності керівників ЗНЗ допомогли відстежити взаємозалежність між рівнем консультативного забезпечення системи післядипломної освіти регіону та рівнем професійної діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів, визначити ступінь новизни й оригінальності у розв’язанні ними педагогічних завдань та прийнятті управлінських рішень. Методом моделювання розроблено систему консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; експериментальні (діагностичний, констатувальний, формувальний експерименти), які дали можливість перевірити гіпотезу.

Обробка експериментальних даних здійснювалася методами математичної статистики з використанням інформаційно-комунікаційних технологій, що сприяло уточненню висновків та основних теоретичних положень.

Дослідно-експериментальною базою були визначені: Південноукраїнський регіональний інститут післядипломної освіти педагогічних кадрів, методичні служби 6 районних управлінь освіти Херсонської області, 287 загальноосвітніх навчальних закладів м. Херсона та області. Всього експериментом охоплено 378 осіб, з них: 334 директори загальноосвітніх навчальних закладів та заступники, 6 керівників районних управлінь освіти, 24 методисти районних методичних кабінетів та 14 викладачів обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти.

Наукова новизна та теоретичне значення дослідження полягає в тому що: вперше науково обґрунтовано і апробовано систему консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; визначено організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; розроблено концепцію і програму розвитку консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; визначено основні напрями консультативного забезпечення керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; охарактеризовано наукові принципи, функції та технології консалтингу в освіті; визначено та обґрунтовано структурні компоненти системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; подальшого розвитку набули поняття “консультаційна діяльність”, “консалтингова послуга”, “консалтинговий цикл”, “управлінське консультування”, “консалтинг в освіті”.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що в освітніх закладах Херсонської області апробовано систему консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів, визначено методику впровадження системи консультативного забезпечення керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, розроблено технологію виявлення стану консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів та положення про регіональний і районні консалтингові центри з консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, методичні рекомендації з розвитку управлінського консультування керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні.

Результати дослідження сприятимуть і забезпечуватимуть поліпшення організації та взаємодії учасників консультаційного процесу, можуть бути використані у практиці роботи інститутів післядипломної педагогічної освіти, районних (міських) методичних кабінетів.

Дослідження проводилось у кілька етапів:

І етап (2000-2002 рр.) – аналіз науково-педагогічної літератури, вивчення досвіду шкільних, районних та регіональних методичних служб з проблеми управлінського консультування. Визначались і формулювались основні положення дослідження, а саме: суть проблеми, обставини, що її породжують, обґрунтування актуальності дослідження, мета і завдання, формулювання гіпотези дослідження, добір літератури з проблеми консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

ІІ етап (2002-2003 рр.) – проведення констатувального експерименту з метою виявлення ефективних методів розвитку консалтингової служби з проблем управління загальноосвітніми навчальними закладами на регіональному рівні, визначення пріоритетних напрямів їх роботи та уточнення нових понять.

ІІІ етап (2003-2008 рр.) – перевірка й уточнення робочих гіпотез і розробка системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, організація формувального етапу експерименту. Аналіз і систематизація експериментальних даних, уточнення і корекція основних положень, визначення основних результатів експериментальної роботи, оформлення матеріалів дослідження. Розробка методичних рекомендацій щодо консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, формулювання висновків, текстуальне оформлення дисертації.

Теоретичні висновки роботи можуть бути використані державними службовцями при вдосконаленні законодавчої бази консалтингу в освіті.

Вірогідність наукових результатів і висновків дослідження забезпечується методологічною обґрунтованістю його вихідних положень, адекватністю методів дослідження, що застосовувались, його меті та завданням, репрезентативністю статистичної вибірки, кількісним та якісним аналізом експериментальних даних, підтвердженням результатами експериментальної роботи висунутої гіпотези і теоретичних положень.

Впровадження результатів дослідження.

Матеріали дисертаційного дослідження були впроваджені в практику діяльності: Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів; методичних служб 18 районних управлінь освіти Херсонської області; 287 загальноосвітніх навчальних закладів області. (Довідка № 0221/21308 від 03.04. 08).

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дисертаційного дослідження доповідались на: Міжнародних науково-практичних конференціях: “Адаптивне управління як засіб реалізації стратегічних цілей закладу освіти” (м. Севастополь, 2006 р.); “Інноваційний розвиток управління закладом освіти” (м. Кременчук, 2006 р.); Всеукраїнських науково-практичних конференціях: “Особисті освітні потреби в системі післядипломної педагогічної освіти” (м. Житомир, 2005 р.), “Взаємодія міліції та органів освіти з профілактики делінквентної поведінки учнівської молоді” (м. Херсон, 2005 р.), “Роль обласного інституту післядипломної педагогічної освіти у професійному розвитку завідувачів районними (міськими) методичними кабінетами” (м. Біла Церква, 2006 р.); “Удосконалення професійної підготовки вчителя початкових класів засобами дисциплін гуманітарного циклу” (м. Херсон, 2005 р.); “Стан та перспективи розвитку післядипломної педагогічної освіти” (Київ-Херсон, 2006 р.).

Публікації. Основні результати дослідження викладено у 6-ти одноосібних публікаціях, з яких 4 – у фахових наукових виданнях; 2 – в інших наукових виданнях.

Структура та обсяг дисертації зумовлені логікою дослідження. Наукова робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел – 297 найменувань (на 24 стор.) та 11 додатків (на 35 стор.). Основний зміст дисертації викладено на 163 сторінках. Дисертація вміщує 21 таблицю та 19 рисунків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність обраної теми; визначено об’єкт, предмет, мету, завдання; сформульовано гіпотезу і наукову новизну; розкрито теоретичну і практичну значущість дослідження; висвітлено методологію та методи дослідження, шляхи і форми апробації та впровадження одержаних результатів.

У першому розділі “Управлінська діяльність керівників загальноосвітніх навчальних закладів та її консультативне забезпечення як науково-педагогічна проблема” проведено аналіз розвитку теорії управління загальноосвітніми навчальними закладами (ЗНЗ) у психолого-педагогічній літературі та практиці, подано аналіз стану консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ в сучасних умовах неперервного навчання; визначено рівні якості консультативного забезпечення керівників ЗНЗ в регіоні за відповідними критеріями; розкрито зміст і структуру управлінського консультування (консалтингу). Виявлено, що управлінське консультування як складова управлінської інфраструктури сприяє забезпеченню допомоги керівникам освітніх закладів при вирішенні комплексу управлінських проблем, прискорює впровадження наукових ідей та перспективного педагогічного досвіду в практику навчально-виховного процесу й управлінської діяльності. Нами визначено, що управлінське консультування (з англ. consulting – консалтинг) є одиним із видів удосконалення практики управління, яка складається з виявлення й аналізу управлінських проблем, розробки і впровадження управлінських рішень, спрямованих на підтримку чи підвищення ефективності роботи установи чи закладу в ринкових умовах.

На основі теоретичного аналізу наукової літератури встановлено, що управлінське консультування обумовлюється закономірностями розвитку управління соціальними системами і містить вивчення їх інтелектуального потенціалу, матеріально-технічного ресурсу, науково-інформаційного механізму діяльності (принципи, мета, мотиви, методи, правові гарантії); функціональної структури (організаційні форми, функції) та процесу (організація, планування, контроль, прийняття управлінського рішення). Управлінське консультування як різновид професійної діяльності здійснюється окремими особами та консультаційними фірмами і потребує спеціальної підготовки фахівців, які його проводять.

Воно може реалізуватися у найрізноманітніших сферах управління, а саме:

– консультування із загальних питань управління (визначення стратегії розвитку освітнього закладу, установи, визначення основних етапів розвитку, формування організаційної культури закладу);

– консультування з питань управління фінансовою діяльністю (фінансова структура організації, аналіз проектів капітальних вкладень);

– консультування з проблем управління маркетингом (визначення стратегії маркетингу, обґрунтування заходів для здійснення маркетингу);

– консультування з питань застосування комп’ютерної техніки в управлінні;

– консультування з проблем управління людськими ресурсами та їх розвитку (питання планування людських ресурсів, комплектування штатів та їх підбір, забезпечення позитивної мотивації працівників та впровадження системи винагород, розвиток кадрового потенціалу, регулювання трудових відносин між адміністрацією та працівниками).

В результаті теоретичного аналізу визначено, що розвиток консалтингу тісно пов’язаний з появою і розвитком “наукових шкіл” управління. Консалтинг виробничого спрямування, пов’язаний з виникненням і розвитком “Школи наукового управління” (початок ХХ ст.); консультування кадрів – зі школою “людських відносин” (середина ХХ ст.); консультування у сфері маркетингу – з розвитком загальної теорії управління і формування ринкових відносин (кінець ХХ ст.).

Управлінське консультування виникло паралельно з теорією наукового управління в другій половині ХІХ ст., коли Г.Гатт, Ф.Гілберт, Х.Емерсон, Ф.Тейлор віднайшли й описали методи і принципи раціональної організації праці.

Другий етап розвитку управлінського консультування відноситься до початку ХХ ст., періоду становлення теорії загального управління (Е.Буз, Е.Мейо, М.Фоллет, Г.Уайтхед) та розширення сфер консультування, створення спеціальних консультативних фірм з проблем управління людськими ресурсами.

Сучасний період (третій етап – 90-і роки ХХ ст.) набуває розвитку в країнах колишнього Радянського Союзу (А.Пригожин, А.Зайцев, В.Щербина) і характеризується формуванням розгалуженої системи управлінського консультування як спеціалізованого виду професійної діяльності.

Розвиток управлінського консультування в системі загальної середньої освіти розглядається В.Афанасьєвим, С.Воровщиковим, А.Пригожиним, П.Третьяковим, Д.Татьянченком; питання психолого-управлінського консультування – О.Бондаренко, З.Кісарчук, Л.Карамушкою, Н.Коломінським.

В ході теоретичного аналізу уточнено поняття: “консультаційна діяльність” – здійснення: локальних (аналіз, аудит, бухгалтерія) і глобальних (стратегічний розвиток, інноваційний процес) управлінських процесів; “консалтингова послуга” – інтелектуальний продукт, який залишається у клієнта після завершення консультування; “консалтинговий цикл” – складний, багатоступеневий процес, який містить: початковий контакт з клієнтом, первинну пропозицію, виявлення проблем шляхом діагностування; аналіз інформації; розроблення рекомендації; управління впровадженням.

Визначено, що управлінське консультування сприяє: ідентифікації й аналізу управлінських проблем і можливостей; розробці альтернативних варіантів їх вирішення; реалізації рекомендацій та впровадженню конструктивних змін.

В результаті дослідження установлено такі основні функції консалтингу в освіті:

- консультаційна – надання допомоги у вирішенні конкретних управлінських проблем; виявлення й аналіз управлінських завдань; розробка пропозицій щодо вирішення поставлених завдань; здійснення необхідних заходів у практиці управління; моніторинг ефективності впровадження пропозицій;

- наукова – розповсюдження сучасних наукових досягнень та перспективного досвіду у сфері управління;

- дослідницька – виявлення факторів, тенденцій, закономірностей, які суттєво впливають на результати роботи керівників загальноосвітніх навчальних закладів;

- посередницька – підбір ділових партнерів, виявлення перспективних об’єктів співробітництва для здійснення прямих інвестицій в інноваційну діяльність закладу;

- навчальна – підвищення управлінської кваліфікації керівників ЗНЗ, розвиток нових навичок управління в межах конкретного консультаційного проекту.

Аналіз функцій і завдань управлінського консультування дозволив порівняти їх з основними функціями і завданнями рай(міськ) методкабінетів та встановити, що останні недостатньо забезпечують: управлінську підтримку інноваційної діяльності, яка сприяє розвитку ЗНЗ і установ освіти в цілому; залучення інвестицій для розвитку освіти на регіональному рівні; необхідні умови для якісного управління і взаємодії учасників управлінського процесу; прискорення процесу вдосконалення управління; розвиток перспективних навичок управління у межах конкретного консультаційного проекту.

З метою визначення реального попиту на види консалтингових послуг нами опитані керівники ЗНЗ – слухачі курсів підвищення кваліфікації Південноукраїнського регіонального інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів. Результати опитування свідчать, що на сучасному етапі існує потреба у консультаціях з питань маркетингу освіти, інвестиційно-фінансового менеджменту, менеджменту інновацій. Більше половини респондентів мають потребу в розробці стратегії управління загальною середньою освітою, впровадженні інновацій, технологій інвестиційної діяльності, застосуванні освітнього моніторингу. Визначення рівня управлінської діяльності керівників ЗНЗ здійснено за методикою Г.Єльникової. Їх узагальнений показник на констатувальному етапі експерименту становить 0,32 і є низьким. Високий рівень даного показника знаходиться в інтервалі 0,75 –1,0; середній 0,33 – 0,74.

Одержані результати констатувального експерименту підтвердили необхідність розробки системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні.

У другому розділі “Система консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів та організаційно-методичні засади її впровадження в педагогічну практику регіону” описано принципи; наукові підходи; функції та технології управлінського консультування керівників ЗНЗ; розширений зміст їх управлінських функцій; організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні.

Встановлено, що розроблені організаційно-методичні засади управлінського консультування керівників ЗНЗ в регіоні характеризують сукупність організаційних і науково-методичних умов, які забезпечують надання освітніх послуг з проблем управління в міжкурсовий період.

До організаційних умов віднесено розробку змісту і структури системи консультативного забезпечення управлінською діяльністю керівників ЗНЗ, а саме:

- структуру діяльності регіональної консалтингової служби в освіті;

- зміст діяльності регіонального консалтингового центру, створеного при інституті післядипломної педагогічної освіти, інформаційно-консультативних пунктів – при рай(міськ) методкабінетах;

- зміст підготовки зовнішніх і внутрішніх консультантів.

До науково-методичних умов – технології розробки і впровадження консалтингових послуг.

Практичну реалізацію науково-методичних засад викладено у змісті концептуальної та мотиваційної складових системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні, методичних рекомендаціях та концепції діяльності регіональної консалтингової служби в системі післядипломної освіти.

За результатами теоретичного і практичного вивчення об’єкта дослідження розроблено модель системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ, яка містить концептуальну, мотиваційну, змістову та операційно-технологічну складові (рис. 1).

Рис. 1. Модель системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ в регіональній системі післядипломної педагогічної освіти

Кожна складова моделі є необхідною умовою існування інших і характеризується сукупністю відповідних заходів, форм і методів діяльності експертів з управлінського консультування.

Фундаментом існування моделі є концептуальна складова, її похідними – мотиваційна, змістова та операційно-технологічна.

Концептуальна складова є її методологічною основою і характеризується метою, завданнями, пріоритетними науковими підходами і принципами. Метою консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні є визначення головних перспективних напрямів управління розвитком закладу освіти, розробка і впровадження нового змісту і форм освітнього процесу, створення умов для розвитку нового управлінського мислення. Розглядаються наукові підходи і принципи організації різних форм управлінського консультування в системі післядипломної педагогічної освіти (підвищення кваліфікації, перепідготовка, самоосвіта). Обґрунтовується концепція діяльності регіональної консалтингової служби, яка ґрунтується на системному, адаптивному, андрагогічному, синергетичному підходах та принципах оптимальності, постійного оновлення, науковості і компетентності, інноваційності.

Мотиваційна складова розробленої моделі характеризується визначенням мотивації керівників ЗНЗ до управлінського консультування та формуванням у них вираженої позитивної мотивації щодо отримання консультативної допомоги через консалтингову службу.

Змістова складова базується на змісті діяльності структурних компонентів системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні. Структурними компонентами системи є регіональний консалтинговий центр, створений при ІППО, та інформаційно-консультативні пункти – при рай (міськ) методкабінетах. Змістова складова містить такі компоненти як філософський, рефлексивний, креативний, менеджерський, проективний, організаційний та інноваційний. Нами розширено зміст цих компонентів відповідно до специфіки консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ. Так, філософський компонент доповнено технологіями мотивації керівників щодо необхідності постійного професійного й особистісного зростання, прогнозування та визначення пріоритетів розбудови сучасної галузі освіти, забезпечення розвитку закладу освіти, адаптації до умов конкуренції. Креативний – методикою створення та реалізації перспективних ідей розвитку ЗНЗ, розробки та впровадження глобальних і локальних інноваційних проектів. Рефлексивний – методами приведення консультативної діяльності у відповідність до вимог замовників консультативних послуг. Менеджерський – теорією фронтування інноваційного ринку. Проективний – розробкою, реалізацією та управління інноваціями, організацією “паблік релейшн”. Організаційний – забезпеченням практичної реалізації проектів, планів, моделей; інноваційний – спрямованістю на необхідність постійного застосування педагогічних інновацій, підтримку інноваційної ініціативи, творчості суб’єктів і об’єктів управління.

Операційно-технологічна складова спрямована на обґрунтування доцільності вибору форм і методів консалтингу, технології розробки і впровадження консалтингової послуги та характеризується процесами моделювання, колективного планування, проектування, тренінгами, діловими іграми, інформаційними технологіями. Нами згруповані наукові підходи і принципи відповідно до основних завдань консультативного процесу. Це наукові підходи і принципи, що стосуються структурного компоненту, а саме: системно-структурний, програмно-цільовий та консультативний.

Застосування системно-структурного підходу в процесі консультування дає можливість виділити його основні структурні елементи (замовник, клієнт, консультант) та визначити об’єкти консультаційного впливу (організація, група, особистість).

Програмно-цільовий підхід надає можливість вивчити особливості діяльності ЗНЗ у контексті соціальних процесів, які відбуваються в країні, проаналізувати організаційне середовище, в якому він функціонує, визначити актуальні проблеми та причини їх виникнення, стратегію подальшого розвитку, здійснити необхідний вплив з метою підвищення ефективності діяльності освітнього закладу.

Консультативний підхід дає можливість визначити роль керівника й кожного працівника ЗНЗ у процесі їхньої спільної діяльності, проаналізувати індивідуальні особливості керівників, що впливають на ефективність та визначити напрями можливих позитивних змін у діяльності всіх працівників, що можуть призвести до позитивних змін у роботі організації в цілому.

У третьому розділі “Експериментальна перевірка організаційно-методичних засад консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні” викладено загальну характеристику експериментальної роботи на різних етапах, розроблено методику дослідження та методичні рекомендації щодо застосування розробленої нами системи для післядипломної педагогічної освіти регіону.

При цьому експериментальна апробація консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні визначалась економічним забезпеченням функціонування регіонального консалтингового центру; впливом системи на рівень управлінської діяльності керівників ЗНЗ.

Експериментальна апробація містила розроблення методики (процедури та інструментарію) дослідної роботи, адекватної цілям і завданням дослідження. Так, на діагностичному етапі формувального експерименту поєднано різні методи збирання первинної інформації: вихідне діагностування, бесіди, групові інтерв’ю, спостереження, технології виміру, які ґрунтуються на методиках оцінки й самооцінки досягнутих результатів, що відповідають специфіці системи післядипломної педагогічної освіти. Рівень сформованості готовності керівників до управління освітнім закладом у ринкових умовах визначався за допомогою розроблених тестових завдань і анкет, спрямованих на оцінку й самооцінку рівня набутих ними теоретичних знань та практичних умінь, визначення змін в управлінській діяльності.

Результати експериментальної перевірки показали, що запроваджені організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ відповідають їхнім особистісним потребам і вимогам щодо підвищення ефективності управлінської діяльності (високу і досить високу ступінь відзначили 73% і 85% респондентів); 78% респондентів відзначили, що зміст управлінського консультування відповідає меті і завданням підвищення управлінської діяльності на сучасному рівні освіти в Україні.

У процесі консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні сформовано позитивне ставлення керівників до діяльності регіонального консалтингового центру (РКЦ), підтверджено його значення для підвищення рівня ефективного управління освітніми закладами.

Важливим результатом управлінського консультування як показника ефективності моделі є те, що консалтингові послуги підвищили рівень мотивації 71,3% керівників ЗНЗ щодо розробки документів їхнього стратегічного розвитку, а також подальшого здобуття цільових знань з теорії і застосування прикладних методик управління в нових економічних і соціальних умовах (рис. 2).

Рис. 2. Критерії доцільності системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ (до і після експерименту)

Дані рисунку 2 свідчать, що консультативне забезпечення керівників ЗНЗ у регіоні сприяє підвищенню ефективності управлінської діяльності керівників, мотивації керівників до управлінської діяльності, раціоналізації, особистого творчого потенціалу керівників і як результат – творчості їх колективів.

Під час формувального етапу експерименту, проведеного на базі ЗНЗ Херсонської області, було перевірено рівні управлінської діяльності тих керівників, які системно отримували чи не отримували консультативну допомогу з боку РКЦ (рис. 2). Рівень зростання управлінської діяльності керівників експериментальних ЗНЗ підвищився на 53% і визначався як її середня арифметична величина параметрів; у контрольних – на 3%. Приріст показників загального рівня управлінської діяльності керівників ЗНЗ виник за рахунок значного зростання змістового компонента, особливо за такими компонентами: менеджерський (32,3%), інноваційний (29,5%), організаційний (29,6%), проективний (36,9%).

За результатами дослідження розроблені методичні рекомендації для керівників інститутів післядипломної педагогічної освіти та завідувачів районних методичних кабінетів із запровадження системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні.

Результати проведеного дисертаційного дослідження сприяли досягненню мети та підтвердили висунуту гіпотезу.

На основі аналізу результатів дослідження зроблено такі висновки:

1. Проведений аналіз наукових джерел з проблеми дослідження дав змогу визначити, що глибокі перетворення, які відбуваються в Україні в нових соціально-економічних умовах, зумовлюють необхідність реформування системи післядипломної педагогічної освіти, посилення уваги до розвитку професійної діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів. Це актуалізує завдання створення різнорівневої системи розвитку управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів, яка б враховувала сучасні теорії і технології освітнього менеджменту. У зв’язку з цим особливої гостроти набуває питання теоретико-методологічного обґрунтування системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів, яка б сприяла забезпеченню швидкої адаптації суб’єктів управлінського процесу до сучасних ринкових умов функціонування та розвитку освіти. Теоретичний аналіз наукових положень консалтингу, виділення специфіки управлінського консультування керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, систематизація й адаптація вимог цільового і стратегічного управління забезпечили обґрунтування організаційно-методичних засад консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні; розроблення структури та алгоритму регіональної системи та запровадження її у практичну діяльність ІППО та рай(міськ) методкабінетів.

Нами уточнено такі поняття: “управлінське консультування” – надання допомоги щодо змісту, процесу або структури проблем управління, за якої консультант сам не відповідає за виконання завдань, але допомагає керівникам загальноосвітніх навчальних закладів у їх вирішенні; “консультаційна діяльність” – здійснення локальних (аналіз, аудит, бухгалтерія) і глобальних (стратегічний розвиток, інноваційний процес) управлінських процесів; “консалтингова послуга” – інтелектуальний продукт, який залишається у клієнта після завершення консультування; “консалтинговий цикл” – складний, багатоступеневий процес, який містить початковий контакт з клієнтом, первинну пропозицію, аналіз інформації, рекомендації, управління впровадженням.

2. Аналіз ступеня розв’язання проблеми дослідження в теорії і практиці системи післядипломної педагогічної освіти дав змогу зробити висновок про низький рівень запровадження управлінського консультування в інститутах післядипломної педагогічної освіти та рай(міськ) методкабінетах, про що свідчить показник рівня управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів (k=0,32), який обчислюється як середнє арифметичне визначених показників. Поряд з незначним позитивним досвідом розв’язаної проблеми існує потреба у створенні регіональної системи консультаційного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів.

3. Організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, визначені нами як сукупність організаційних і науково-методичних умов, які забезпечують надання науково-педагогічними і методичними працівниками інститутів післядипломної педагогічної освіти та рай (міськ) методкабінетів освітніх послуг керівникам загальноосвітніх навчальних закладів з проблем управління у міжкурсовий період. Регіональна система консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів має концептуальну, мотиваційну, змістову, організаційно-технологічну складові. Концептуальна складова є визначальною і характеризує мету, завдання, наукові підходи і принципи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів; мотиваційна, змістова й операційно-технологічна – розкривають її сутність через філософський, креативний, рефлексивний, інноваційний, проективний, організаційний, менеджерський компоненти та технології моделювання, колективного планування і впровадження інновацій.

4. У процесі формувального етапу експерименту нами перевірено вплив розробленої моделі на рівень управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів. Зокрема, зросли показники мотивації керівників до управлінської діяльності – на 35%, раціонального розподілу ресурсів загальноосвітніх навчальних закладів – на 57%, реалізації загального творчого потенціалу колективів загальноосвітніх навчальних закладів – на 37%, реалізації особистісного творчого потенціалу керівників – на 29%.

5. Здійснення теоретико-експериментального дослідження дало змогу розробити науково-методичні рекомендації щодо побудови системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів на основі консалтингу. Використання розробленої системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів можливе у міжкурсовому періоді підвищення кваліфікації шляхом створення відповідних структурних підрозділів: при обласних інститутах післядипломної педагогічної освіти – регіональних консалтингових центрів; при рай(міськ) методкабінетах – інформаційно-консультативних пунктів, в яких консультативна діяльність є засобом забезпечення розвитку закладів освіти і сприяє професійному й особистісному зростанню їх керівників.

Проведене дослідження не вичерпує всіх аспектів досліджуваної проблеми. Необхідними є подальші науково-методологічні дослідження системи консультативного забезпечення керівників загальноосвітніх навчальних закладів, поглиблення різних аспектів теорії управлінського консультування та їх адаптація до специфіки діяльності різних типів навчальних закладів, системне вивчення умов, що сприяють запровадженню консультативного забезпечення в їх практичну діяльність. До подальших напрямів наукових пошуків можна віднести: шляхи, засоби і методи вдосконалення організаційно-методичних засад консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів в умовах інноваційного розвитку; систему періодичної професійної атестації, що сприятиме підвищенню рівня консультативної діяльності. Подальшого вивчення потребує і розробка стандартної програми для підготовки суб’єктів управлінського консультування в галузі освіти.

Список опублікованих автором праць за темою дисертації:

1. Товстуха Н.В. Управлінський консалтинг в системі освіти // Збірник наукових праць. Педагогічні науки. Випуск 36. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2004. – С. 63-71.

2. Попова Н.В. Консалтинг як інструмент розвитку сучасної освіти // Збірник наукових праць. Педагогічні науки. Випуск 43. – Херсон: Видавництво ХДУ, 2006, – С. 56-60.

3. Попова Н.В. Інструменти розвитку сучасної освіти: тренінг і консалтинг // Молодь і ринок. – 2006. – №1(16). – С.84-87.

4. Попова Н.В. Управлінське консультування як засіб формування механізму освітнього моніторингу // Директор школи, ліцею, гімназії. – 2006. – №6. – С. 106-109.

5. Попова Н.В. Результативність системи консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників ЗНЗ у регіоні // Вісник післядипломної освіти: Зб. наук. праць. – Вип. 5 / Ред. кол.: В.В. Олійник (гол. ред.) та ін. – К.: ЛОГОС, 2007. – С. 116-121.

6. Товстуха Н.В. Організація консалтингової діяльності в системі післядипломної освіти // Особисті освітні потреби в системі післядипломної освіти: Науково-методичний збірник / За ред. М.М.Забродського. – Житомир: ЖОІППО, 2005. – С.117-122.

АНОТАЦІЇ

Попова Н.В. Організаційно-методичні засади консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.06. – теорія і методика управління освітою. – Університет менеджменту освіти АПН України, Київ, 2008.

Дисертація присвячена обґрунтуванню організаційно-методичних засад консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів у регіоні, виокремленню їх основних видів та компонентів. Розроблено систему консультативного забезпечення та її основні складові – концептуальну, мотиваційну, змістову, операційно-технологічну. Розроблено технологію визначення стану консультативного забезпечення управлінської діяльності керівників загальноосвітніх навчальних закладів, зміст і технологію діяльності регіонального, місцевих і шкільних центрів консультативного забезпечення їх управлінської діяльності та основні напрями роботи.

Висвітлено методику проведення експерименту, конкретизовано його зміст та умови проведення, проаналізовано результати дослідження, сформульовано методичні рекомендації щодо застосування розробленої системи в регіоні.

Ключові слова: управлінське консультування, консалтинг в освіті, консалтингова послуга, технологія управлінського консультування.

Попова Н.В. Организационно-методические основы консультативного обеспечения управленческой деятельности руководителей общеобразовательных учебных заведений в регионе. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.06. – теория и методика управления образованием. – Университет менеджмента образования АПН Украины, Киев, 2008.

Диссертация посвящена проблеме развития управленческого консультирования руководителей общеобразовательных учебных заведений в регионе.

Актуальность темы исследования обусловлена необходимостью развития теории и практики управления социально-педагогическими системами, повышением профессиональных требований к управленческой деятельности руководителей учебных заведений.

На основе изучения современных отечественных и зарубежных концепций непрерывного развития профессионализма руководителей учебных заведений обосновано положение о том, что его развитие происходит более эффективно в результате консалтинговой деятельности в системе последипломного педагогического образования. На основе теоретического анализа определены тенденции развития управления социально-педагогическими системами в условиях появления, формирования и деятельности системы региональной консалтинговой службы. В результате осуществления постоянного консультативного обеспечения деятельности руководителя школы, управление приобретает такие конкурентные преимущества: использование научных основ в управлении; реализация инновационной деятельности; постоянный мониторинг и маркетинг; привлечение инвестиций; включение в систему правовых и финансовых отношений. В диссертации на основе теоретического и практического изучения объекта исследования разработана система консультативного обеспечения управленческой деятельности руководителей общеобразовательных учебных заведений в регионе.

Данная система содержит концептуальную, мотивационную, содержательную и операционно-технологическую составляющие. Концептуальная составляющая базируется на принципах андрагогики, инноватики, вариативности, региональности; мотивационная характеризуется формированием позитивной мотивации к управленческому консультированию; содержательная – включает в себя анализ основных запросов руководителей, расширяет содержание традиционных функций управления; операционно-технологическая


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРАВО як нормативна основа формування правопорядку - Автореферат - 29 Стр.
ВЕРБАЛІЗАЦІЯ СПОНУКАЛЬНОЇ ІНТЕНЦІЇ У РОСІЙСЬКОМУ РЕКЛАМНОМУ ТЕКСТІ - Автореферат - 28 Стр.
ФОРМУВАННЯ ТА ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ КАДРОВОГО ПОТЕНЦІАЛУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ РЕГІОНУ - Автореферат - 29 Стр.
ДІАГНОСТИКА ТА КОРЕКЦІЯ КОГНІТИВНИХ ПОРУШЕНЬ У ХВОРИХ З ПСИХІЧНИМИ ТА ПОВЕДІНКОВИМИ РОЗЛАДАМИ ВНАСЛІДОК ВЖИВАННЯ АЛКОГОЛЮ - Автореферат - 29 Стр.
ПОВСЯКДЕННЕ ЖИТТЯ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ІНТЕЛІГЕНЦІЇ УКРАЇНИ В ДРУГІЙ ПОЛОВИНІ 40-Х ? ПЕРШІЙ ПОЛОВИНІ 50-Х РР. ХХ СТ. - Автореферат - 30 Стр.
ЕВОЛЮЦІЯ СЕРЕДНЬОВІЧНОГО ЖИТЛА КАМ’ЯНЦЯ-ПОДІЛЬСЬКОГО В УРБАНІСТИЧНОМУ КОНТЕКСТІ - Автореферат - 34 Стр.
регіональні фактори АКТИВІЗАЦІЇ інвестиційної діяльності в Україні - Автореферат - 28 Стр.