У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВСТУП

ОДЕСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ПУГАЧЕНКО ОЛЬГА БОРИСІВНА

УДК 657.4

ОБЛІК ПРОЦЕСІВ МАТЕРІАЛЬНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ

ХЛІБОПЕКАРНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ

Спеціальність: 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі аудиту та оподаткування Кіровоградського національного технічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Кіровоград).

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Валуєв Борис Іванович,

Одеський державний економічний університет,

завідувач кафедри бухгалтерського обліку та аудиту

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Сопко Василь Васильович,

Київський національний економічний університет

імені Вадима Гетьмана, м. Київ,

професор кафедри обліку підприємницької діяльності

кандидат економічних наук, професор

Труш Володимир Євдокимович

Херсонський національний технічний університет, м. Херсон

завідувач кафедри обліку і аудиту

Захист відбудеться „ 22 ” лютого 2008 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 41.055.01 в Одеському державному економічному університеті за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8, ауд. 217.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Одеського державного економічного університету за адресою: 65026, м. Одеса, вул. Преображенська, 8, ауд. 211.

Автореферат розісланий „ 11 ” січня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради А.І. Ковальов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Хлібопечення завжди було і залишається однією з головних ланок харчової галузі переробної промисловості України. Це пов’язано з багатьма історичними, економічними, соціальними і політичними чинниками. Хліб – стратегічний продукт, його наявність, кількість і якість можуть слугувати своєрідним каталізатором рівня життя населення. Вартість хліба і хлібобулочних виробів прямо залежить від ціни матеріальних ресурсів, що використовують для їх виробництва, оскільки хлібопечення є надзвичайно матеріаломістким.

Матеріальні ресурси як уречевлена основа виробництва визначають важливе значення матеріального забезпечення в сукупному процесі життєдіяльності підприємств, а шляхи його оптимізації безпосередньо пов’язані з розвитком системи управління та обліку як окремої, специфічної його функції.

Облік – виключно важлива функція управління, вона створює інформаційні можливості виконання всіх інших функцій – планування, контролю, аналізу, регулювання, стимулювання, і в цьому своєму значенні визначає існування і цілеспрямованість загального управлінського циклу.

У різний час попередники-дослідники одержали наукові результати, котрі становлять теоретичну основу обліку процесів матеріального забезпечення. Вагомий теоретичний внесок у цій царині належить М. Т. Білусі, Ф. Ф. Бутинцю, Б. І. Валуєву, С. Ф. Голову, З. В. Гуцайлюку, Л. В. Жилкіній, Г. Г. Кирейцеву, Л. М. Крамаровському, М. В. Кужельному, М. С. Пушкарю, В. В. Сопко, Н. М. Ткаченко, В. Є. Трушу, М. Г. Чумаченку та іншим авторам. Проте проблема обліку в її широкому значенні містить ще багато дискусійного та невирішеного як у частині теоретичного обґрунтування положень, що сформовано в обліку процесів матеріального забезпечення в зв’язку з реформуванням бухгалтерського обліку, так і в аспекті впровадження їх у практику конкретної галузі виробництва. Доцільно, таким чином, продовжити дослідження в цьому напрямку.

Ці обставини і визначають актуальність обраної теми дисертації, обумовлюють її теоретичну і практичну значущість.

Узгодженість із планами науково-дослідної роботи університету. Робота виконана у Кіровоградському національному технічному університеті на кафедрі аудиту та оподаткування. Обраний напрям пов’язаний із науково-дослідними роботами університету за тематикою „Формування довгострокової програми розвитку системи управління в галузях промисловості”, номер державної реєстрації 0106V002964. У межах наукової програми автор виконала дослідження, пов’язане з удосконаленням обліку матеріальних запасів та поглибленням його взаємозв’язку з іншими функціями управління процесом матеріального забезпечення на підприємствах досліджуваної галузі.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є системне дослідження місця і ролі функції обліку в управлінні процесом матеріального забезпечення та створення наукових передумов і розроблення прийнятних для практичного використання рішень, що сприяли б удосконаленню механізму формування і використання запасів хлібопекарних підприємств. Для досягнення поставленої мети визначено наступні основні завдання:

- дослідити галузеві особливості хлібопекарного виробництва з точки зору їх впливу на склад і стан запасів;

- уточнити класифікації процесів, запасів і витрат сфери матеріального забезпечення, котрі є підґрунтям побудови їх інформаційних моделей, в тому числі облікових;

- обґрунтувати нові положення розробленого попередниками загального підходу, який передбачає посилення взаємозв’язку обліку з іншими функціями управління;

- з’ясувати місце і значення обліку в загальній системі управління, визначитися щодо обґрунтованості концепції поділу бухгалтерського обліку на окремі види;

- обґрунтувати необхідність відокремлення в просторі витрат сфери матеріального забезпечення, розробити методику їх обліку та доцільні методичні підходи до розподілу;

- обрати пріоритетний підхід який сприяв би удосконаленню організації роботи облікового персоналу в системі комплексного управління процесами матеріального забезпечення підприємства.

Об’єктом дослідження є існуюча система бухгалтерського обліку процесів і запасів сфери матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств.

Предметом дослідження є концептуальні положення і конкретні форми організації облікового персоналу, методики обліку запасів і розподілу витрат, підхід до посилення взаємозв’язку обліку з функціями планування, контролю, економічного аналізу, регулювання, стимулювання процесу матеріального забезпечення.

Методи дослідження засновуються на здобутках класиків економічної теорії, працях вітчизняних і закордонних фахівців із галузевої економіки, управління, системного підходу, обліку, контролю й аналізу, що використано в аналізі процесів матеріального забезпечення і розробці адекватних рішень концептуального характеру; на системному підході до аналізу ключових положень дисертації, методах пізнання: діалектичному, синтезу й аналізу, індуктивному і дедуктивному, спеціальних методах дослідження – моделювання, прогнозування, групування й порівняння, розрахунково-аналітичних та абстрактно-логічних, які застосовано в розробці теоретичних і методичних питань побудови інформаційних моделей бухгалтерського обліку, розподілу витрат сфери матеріального забезпечення відповідно до цільових напрямків, організації праці облікового персоналу за умов його децентралізації.

Інформаційною базою дослідження були законодавчі та інші нормативні документи, статистичні матеріали, матеріали досліджуваних підприємств, праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених із питань економіки й управління в цілому та обліку, зокрема.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в тому, що визначено, багато в чому обґрунтовано і пророблено на теоретичному та прикладному рівнях комплекс питань, пов’язаних із удосконаленням обліку процесів, ресурсів і витрат у сфері матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств і поглибленням його взаємозв’язку з іншими функціями управління. Основні результати, що мають наукову новизну, полягають у наступному:

вперше:

- виходячи з галузевих особливостей хлібопекарного виробництва обґрунтовано та розроблено інформаційні бухгалтерські моделі формування та списання сукупних витрат сфери матеріального забезпечення за різних умов визначення складу витрат виробництва та формування собівартості, що використано в обґрунтуванні підходу до калькулювання фактичної собівартості продукції як із усієї сукупності витрат, так і тільки за прямими витратами (С. 146-154);

удосконалено:

- класифікації процесів сфери матеріального забезпечення за стадіями придбання, зберігання, використання, реалізації, формування витрат і запасів хлібопекарних підприємств - за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром запасів, відношенням до нормативу. Їх використання слугує підставою побудови системи аналітичного обліку запасів і визначення складу та змісту бухгалтерських інформаційних моделей (С. 33, 35-44);

- класифікацію та номенклатуру статей витрат сфери матеріального забезпечення за такими ознаками: стадіями процесу матеріального забезпечення, центрами виникнення, видами робіт, відповідністю до кошторису, зв’язком із процесами управління матеріальною підготовкою виробництва, що використано для побудови адекватної системи аналітичного обліку витрат (С. 45-47, 142);

- склад і послідовність виконання завдань службою матеріального забезпечення в умовах інтегрування в ній функцій планування, контролю, економічного аналізу, регулювання, стимулювання, що використано у розробці організаційної структури відділу матеріального забезпечення, передбачаючої поєднання персоналу оперативно-виробничої та управлінсько-інформаційної спрямованості (С. 114-128);

набули подальшого розвитку:

- підхід до системного розгляду сукупності питань теоретичного, концептуального і методичного характеру дослідження проблемних питань обліку матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами (С. 68-76);

- організаційна структура об’єктно-цільового типу служби матеріального забезпечення. Пропозиції стосовно введення до її складу економічного підрозділу сприяють інтегруванню функцій оперативно-виробничого та управлінсько-інформаційного спрямувань (С. 85-86, 107-110, 129-130).

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх упровадження сприяє вдосконаленню обліку процесів матеріального забезпечення, поглибленню змісту інформаційних моделей обліку з точки зору інтересів системи управління. Вони спрямовані на підвищення достовірності, оперативності й аналітичності обліку процесів, запасів і витрат цієї сфери в сучасних умовах діяльності хлібопекарних підприємств.

Одержані результати дослідження подано для практичного використання у формі рекомендацій, котрі впроваджено у діяльність хлібопекарних підприємств – ВАТ „Паляниця”, м. Кіровоград (довідка про впровадження № 424 від 12.09.2006 р.), ВАТ „Кіровоградський хлібозавод”, м. Кіровоград (довідка № 354 від 20.08.2006 р.), ВАТ „Олександрійський хлібозавод”, м. Олександрія Кіровоградської області (довідка № 117 від 18.08.2006 р.).

Основні теоретичні положення використовують у навчальному процесі Кіровоградського національного технічного університету (довідка № 21-38/21-1589 від 05.09.2006 р.) та Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М.П. Сая (довідка № 398 від 23.08.2006 р.).

Особистий внесок здобувача полягає в обґрунтуванні відповідних теоретичних та концептуальних рішень, що визначають місце і роль обліку процесів матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами. Дисертація – самостійно виконана наукова робота, в якій викладено авторський підхід до вирішення актуального завдання – вдосконалення обліку процесів матеріального забезпечення підприємств хлібопечення та посилення його взаємозв’язку з іншими функціями управління. Всі наукові результати і практичні пропозиції, що містяться в роботі, одержані автором особисто.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні та практичні результати дослідження обговорено на засіданнях вченої ради факультету обліку і фінансів, кафедр бухгалтерського обліку, аудиту та оподаткування, науково-практичних конференціях викладачів і аспірантів Кіровоградського національного технічного університету.

Основні положення та результати дослідження оприлюднені, обговорені та схвалені на першій всеукраїнській науково-практичній конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Кіровоград, 22-23 травня 2003р.); міжнародній міжвузівській науково-практичній конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства” (мм. Тернопіль-Мукачево, 21-22 жовтня 2004р.); науково-практичній конференції професорсько-викладацького складу Одеського державного економічного університету, академічних та вищих навчальних закладів України (м. Одеса, 7-8 квітня 2005р.); другій міжнародній науково-практичній конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю” (м. Кіровоград, 2-3 червня 2005р.); міжнародній науково-практичній конференції „Проблеми інвестиційної діяльності та шляхи їх подолання” (м. Кіровоград, 21-22 вересня 2007 р.).

Публікації. Результати дослідження опубліковано в 11 наукових працях загальним обсягом 4,9 друк. арк., із яких особисто автору належить 4,5 друк. арк. Із них 9 – у наукових фахових виданнях обсягом 4,5 друк. арк., з яких особисто автору належить 4,1 друк. арк., 2 – у матеріалах конференцій обсягом 0,4 друк. арк.

Структура та обсяг дисертаційної роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Повний обсяг роботи викладено на 220 сторінках друкованого тексту, з яких: основний зміст дисертації – 164 сторінки, 8 додатків – 35 сторінок, список використаних джерел із 224 найменувань – 21 сторінка. Робота містить 6 таблиць на 5 сторінках та 34 рисунки на 20 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У Вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету та основні завдання дослідження, викладено наукову новизну, теоретичне і практичне значення одержаних результатів, зазначено підприємства, де вони пройшли апробацію. В розділах дисертації розкрито зміст дослідження та його основні результати.

В першому розділі „Процес матеріального забезпечення як об’єкт господарського обліку” зроблено висновок, що система обліку процесів і запасів будь-якого підприємства залежить головним чином від специфіки його діяльності. Не є виключенням і хлібопекарні підприємства, що характеризуються специфічністю номенклатури продукції, технології виробництва та необхідністю суворого дотриманням рецептур та ДЕСТів; короткостроковим циклом виробництва, і як наслідок, практичною відсутністю незавершеного виробництва; надзвичайно ретельним контролем якості сировини; нетривалим терміном реалізації готових виробів тощо. Ці галузеві особливості хлібопекарного виробництва впливають на склад процесів і стан матеріальних ресурсів та визначають наступні особливості обліку:

- фактична наявність незавершеного виробництва є настільки незначущою, що загальноприйнятим є факт невідображення його в обліку. Тому, у хлібопеченні первинні документи з обліку виробництва не передбачають фіксування переходу залишків запасів та незавершеного виробництва наприкінці доби у період з 23.45 до 00.15;

- використання у виробничому процесі запасів, які піддаються швидкому псуванню, зумовлює необхідність чіткого контролю за термінами їх придатності, що вимагає відображення в регістрах аналітичного обліку додаткової інформації про строки використання запасів та граничні терміни їх поповнення майже за кількістю днів;

- практична відсутність реалізації запасів покупцям не викликає необхідності виділення операції такого роду в окрему стадію сукупного процесу сфери матеріального забезпечення.

Критичний аналіз класифікацій попередників-дослідників, які характеризують процеси, ресурси, витрати дозволив дійти висновку, що, не дивлячись на постійну увагу до цієї проблематики, чітких класифікацій майже не існує. Певна єдність думок спостерігається при класифікації процесів сфери матеріального забезпечення, зокрема, виділяють процеси придбання, зберігання, використання, реалізації, формування витрат. Стосовно запасів галузі хлібопечення, то їх доцільно класифікувати за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром, відношенням до нормативу.

Водночас відсутня класифікація власних витрат сфери матеріального забезпечення, що ускладнює розробку їх планової і бухгалтерської інформаційних моделей. У дисертації цю прогалину заповнено. Витрати класифіковано: за економічними елементами, за стадіями процесу матеріального забезпечення, за центрами виникнення, за видами робіт, за відповідністю кошторису.

Обґрунтовано відсутність у хлібопекарних підприємствах наскрізного матеріального потоку, оскільки неможливо простежити момент переходу в готову продукцію таких матеріалів, як цукор, сіль, дріжджі, що в процесі виробництва розчиняються, припиняють своє фізичне існування та передають свої смакові властивості кінцевому продукту. Тому немає підстав розглядати сферу матеріального забезпечення в значенні однієї зі складових частин логістичної системи, що наполегливо робиться в роботах сучасних авторів.

Доведено, що система матеріального забезпечення має ознаки кібернетичних системи – „вхід” і „вихід”, канали прямого й зворотного зв’язку, тощо. Наведено додаткові докази про первинність процесів і вторинність ресурсів, які розглядаються в значенні об’єктів управління, зокрема, об’єктів обліку.

У другому розділі „Проблемні питання та можливості розвитку господарського обліку в управлінні процесами матеріального забезпечення – концептуальний аспект” доведено, що для дослідження і розвитку системи управління процесами матеріального забезпечення та облікової підсистеми, в тому числі, необхідно використовувати системний підхід, який передбачає: на теоретичному рівні – визначити склад запасів і витрат, дослідити складові процесу формування та використання запасів, виявити сильні і слабкі сторони концепції логістики; на концептуальному – визначити місце та значення функції обліку в управлінні, встановити її ціль і завдання персоналу, дослідити організаційні проблеми та можливості поглиблення взаємозв’язку цієї функції з іншими функціями управління; на методичному – здійснити розробки, що доводять концептуальні рішення до такого стану, який дозволяє впроваджувати їх у практичну діяльність підприємств.

Дослідження місця і значення обліку в управлінні дозволило визначити його рівнозначність функціям планування, контролю, економічного аналізу, регулювання та стимулювання. Доведено, що в певній мірі саме облік є першоджерелом створення інформаційної бази для прийняття основних рішень економічного характеру в режимах поточного, навіть оперативного управління.

На основі аналізу поглядів попередників, які висловлено щодо завдань обліку як у радянські часи, так і в умовах сьогодення, автор дійшов висновку, що головними є два завдання: перше вбачається в необхідності забезпечити інформаційні умови для виконання функцій економічного аналізу, планування, контролю та регулювання; друге полягає в тому, щоб створити організаційні умови для здійснення управлінського циклу не лише на рівні підприємства в цілому, а також у підрозділах нижчого рівня управління, які безпосередньо ведуть господарську діяльність, зокрема в сфері матеріального забезпечення.

Вирішення головних завдань обліку вбачається автору в тому, щоб раціонально поєднати централізовану і децентралізовану форми організації обліку, наблизити персонал до центрів прийняття рішень, посилити на цій основі взаємодію обліку з іншими функціями управління. Для цього запропоновано варіант організаційної структури, що інтегрує оперативно-виробничі та власне інформаційні функції управління.

У роботі досліджено методичні питання обліку процесів матеріального забезпечення та визначено можливі шляхи їх вирішення, зокрема, проаналізовано альтернативні варіанти визначення вартості відпуску запасів та обґрунтовано, що при автоматизованому режимі обробки даних пріоритетним є метод собівартості перших за часом надходження запасів (ФІФО), а при „ручному” – середньозваженої собівартості.

В третьому розділі „Практичні організаційні та методичні рішення, що сприяють поглибленню взаємозв’язку обліку з іншими функціями управління”, визначено коло обов’язків і процедур служби матеріального забезпечення виходячи з доцільності поєднання в ній оперативно-господарських та інформаційно-управлінських функцій планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання. Її основними обов’язками мають бути: встановлення разом з іншими відділами обґрунтованих диференційованих норм запасів матеріальних ресурсів і доведення їх до відома працівників складів; планування потреби в матеріальних ресурсах із номенклатури та обсягів, достатніх для забезпечення безперервної роботи підприємства; складання замовлень і специфікацій на ресурси; здійснення оперативної діяльності з питань їх придбання, зберігання та видачі відповідним підрозділам підприємства; ведення оперативного та поточного обліку процесів, запасів і витрат; здійснення оперативного і поточного контролю на усіх стадіях процесу матеріального забезпечення; проведення економічного аналізу і розробка та реалізація заходів з більш раціонального використання матеріальних ресурсів.

Організаційні можливості вирішення цих завдань надає запропоноване в роботі створення у відділі матеріально-технічного забезпечення економічного підрозділу, в якому передбачається зосередження персонал інформаційно-управлінської спеціалізації.

Дослідження джерел надходження матеріальних ресурсів на хлібопекарні підприємства харчової галузі переробної промисловості довело, що основним з них є придбання (оптові закупки, через товарно-сировинні біржі, конкурси, закупки за прямими договорами, малими партіями, за потребою тощо) та частково виготовлення власними силами специфічних матеріалів для булочних виробів (цукрова пудра, сиропи, помадки, креми, суфле, „чайга”), що обумовлює склад та рівень витрат, методику їх планування й обліку.

Практика обліку власних витрат сфери постачання на хлібопекарних підприємствах свідчить про те, що витрати на придбання, транспортування, зберігання і відпуск матеріалів розосереджено на декількох бухгалтерських рахунках, що виключає визначення в обліку їх загальної величини та побудову розгорнутої моделі аналітичного обліку. Це суттєво ускладнює планування, контроль, економічний аналіз і регулювання витрат сфери постачання, а відповідно, знижує можливості виявлення та використання резервів їх ефективного формування.

У дисертації обґрунтовано необхідність зосередити всі власні витрати сфери постачання на одному синтетичному рахунку „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва” та списувати їх відповідно до окремих напрямків за допомогою розрахунку середнього відсотку залежно від обраної моделі обліку витрат виробництва та калькулювання фактичної собівартості продукції. Це дасть змогу не тільки визначити їх загальну величину, що само по зобі має важливе значення, але й побудувати таку їх аналітичну модель, котра дозволить розкрити сукупні витрати за видами, цільовому призначенню, центрами виникнення і центрами відповідальності.

Вихідним моментом її побудови стало виділення трьох груп витрат, різних за своїм відношенням до стадії сукупного процесу матеріального забезпечення, цільовим спрямуванням, статтями. До першої групи включено витрати на управління, до другої – на придбання матеріалів, до третьої – витрати на зберігання і відпуск запасів. Номенклатуру статей кожної групи наведено у таблиці 1.

Таблиця 1

Номенклатура статей витрат на матеріальне забезпечення

виробництва підприємств хлібопечення

№ | Стаття витрат

Група А – Витрати управління процесами матеріальної підготовки виробництва

1 | Заробітна плата та інші винагороди працівників апарату управління

2 | Нарахування на пенсійне і соціальне страхування

3 | Витрати на утримання приміщень відділу матеріального забезпечення (у випадку, якщо ці приміщення є відокремленими)

4 | Витрати на канцелярське приладдя і зв'язок

5 | Витрати на відрядження

Група Б – Витрати на придбання матеріалів

6 | Транспортні витрати (за видами перевезень)

7 | Витрати на навантажувально-розвантажувальні роботи

8 | Витрати на проведення лабораторних аналізів запасів

9 | Витрати на утримання контор і складів у місцях заготівлі запасів

10 | Витрати на відрядження неуправлінського характеру

11 | Націнки постачальницьких організацій

12 | Природний убуток запасів при транспортуванні

13 | Штрафні санкції, що сплачені за простоювання транспорту (за видами перевезень)

Група В – Витрати на зберігання і відпуск матеріалів

14 | Заробітна плата та інші винагороди працівників складського господарства

15 | Нарахування на пенсійне і соціальне страхування

16 | Витрати на обслуговування складських приміщень (амортизація, опалення, освітлення, водо забезпечення, витрати на поточні ремонти)

17 | Витрати на канцелярське приладдя, бланки первинного обліку

18 | Транспортні витрати з доставки запасів у виробничі цехи

19 | Природний убуток запасів при зберіганні і внутрішньому переміщенні

 

При цьому автором запропоновано дві облікові моделі відображення матеріальних витрат виробництва. Першу доцільно використовувати за умови калькулювання фактичної собівартості продукції з усієї сукупності витрат (рис. 1).

Рис. 1. Модель обліку матеріальних витрат виробництва

за умови калькулювання фактичної собівартості продукції з

усієї сукупності витрат

Останнім часом все частіше пропонується калькулювати собівартість продукції лише за прямими витратами, про що свідчить також американський досвід, а непрямі – включати до собівартості реалізації. Адекватну модель обліку витрат наведено на рис. 2.

Рис. 2. Модель обліку матеріальних витрат за умови калькулювання фактичної собівартості тільки з прямих витрат

Запропоновані варіанти дозволяють підприємствам самостійно обрати саме ту облікову модель, яка, на їх погляд, буде максимально задовольняти потреби управління процесом формування витрат сфери матеріального забезпечення в більшій мірі, ніж альтернативна, узгоджуватися зі специфічними технологічними особливостями галузі.

ВИСНОВКИ

На основі проведеного теоретичного дослідження та узагальнення практичного досвіду обґрунтовано та запропоновано ряд наступних організаційних і методичних рішень, які сприятимуть удосконаленню практики бухгалтерського обліку виходячи з інтересів розвитку системи управління процесами матеріального забезпечення виробництва на хлібопекарних підприємствах.

1. Визначено, що галузеві особливості хлібопекарних підприємств харчової галузі переробної промисловості безпосередньо обумовлюють склад процесів, обсяг і стан запасів проте, на будову системи обліку вони суттєво не впливають. Обліковий процес у цілому не має визначальних принципових залежностей від галузевих особливостей. Вплив специфіки діяльності проявляється, в першу чергу, лише в документальному оформленні операцій із запасами.

2. Уточнено, узагальнено та узгоджено з особливостями хлібопекарних підприємств класифікації з трьох напрямків. Класифіковано процеси за стадіями придбання, зберігання, використання витрат сфери матеріального забезпечення. Відносно незначна номенклатура необхідних сировинних ресурсів, а відтак, формування оптимального їх розміру для виробництва обумовлюють недоцільність виділення окремої групи процесів – реалізації, в якій просто немає потреби. Запаси класифіковано за предметним складом, призначенням, часом, місцем знаходження, розміром, відношенням до нормативу. Класифікацію витрат сфери матеріального забезпечення здійснено за економічними елементами, стадіями процесу матеріального забезпечення, видами робіт, центрами виникнення витрат, відповідністю кошторисам. Визначальним є групування за сферами сукупного процесу матеріального забезпечення – придбання, зберігання, використання.

3. На підставі запропонованих класифікацій обґрунтовано та розроблено інформаційні бухгалтерські моделі формування та списання сукупних витрат сфери матеріального забезпечення за різних умов визначення складу витрат виробництва та формування собівартості, що використано в обґрунтуванні підходу до калькулювання фактичної собівартості продукції як із усієї сукупності витрат, так і тільки за прямими витратами.

4. Зроблено висновок, що особливості хлібопечення не дають підстав розглядати процес постачання в значенні логістичної підсистеми. Під час виробничого процесу початкові матеріальні ресурси перетворюються у готову продукцію, номенклатура якої абсолютно нічим не схожа на первісну. Неможливо простежити момент переходу одного виду матеріального ресурсу в інший, наприклад, перехід у хлібобулочні вироби таких ресурсів як цукор, сіль, дріжджі, котрі не піддаються контролю в процесі зміни форми і якості.

5. Наведено додаткові докази, що облік – одна з основних функцій управління. Вона повинна не просто забезпечити необхідною інформацією управлінський персонал підприємства, а інтегруватися в систему управління, органічно взаємодіючи з іншими його функціями – плануванням, контролем, економічним аналізом, регулюванням, стимулюванням в інтересах досягнення загальних цілей управління та одержання високого синергійного ефекту.

У дисертації визначено системну логіку дослідження, що передбачає розв’язання цієї проблеми в управлінні процесами сфери матеріального забезпечення.

6. Автор дійшов висновку, що концепція управлінського обліку, має багато дискусійного, невирішеного. Припущено підміну понять, немає чітких меж, які відділяють його від фінансового. Є хибним первісне посилання, що на відміну від управлінського фінансовий облік ведеться в інтересах зовнішніх користувачів інформації та складання фінансової звітності. Але, беззаперечно, сильна сторона концепції управлінського обліку – це принципово виправдане прагнення усунути організаційну та інформаційну неузгодженість функцій планування, обліку, контролю, аналізу, регулювання і стимулювання та посилити взаємодію персоналу різної функціональної спеціалізації.

У дисертації запропоновано відповідні рішення цієї проблеми шляхом інтеграції оперативно-господарських та інформаційно-управлінських функцій в службі матеріального забезпечення хлібопекарних підприємств.

7. Визначено завдання та обов’язки структурних підрозділів служби матеріального забезпечення – секторів закупок, зберігання та руху запасів, економічного за умов упровадження організаційної структури, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційно-управлінські функції. Подальше узагальнення і обробку планової та облікової результатної інформації, методичне керівництво економічним сектором служби, контроль тощо має бути покладено на відповідні підрозділи бухгалтерії або іншої структури вищого рівня управління.

 

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Пугаченко О.Б. Бухгалтерський облік загальновиробничих витрат // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. – вип. 3. – Кіровоград: КДТУ, 2002. – С. 264-269. (0,31 друк.арк.)

2. Пугаченко О.Б. Оперативне управління запасами підприємства // Наукові праці Кіровоградського державного технічного університету. Економічні науки. Частина І. - вип. 4. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 383-388. (0,32 друк.арк.)

3. Пугаченко О.Б. Оцінка запасів згідно національних та міжнародних стандартів бухгалтерського обліку // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 6. – Кіровоград: КНТУ, 2004. – С. 258 – 263. (0,38 друк.арк.)

4. Пугаченко О.Б. Економічні об’єкти системи матеріального забезпечення підприємств хлібопечення – класифікаційний підхід до розгляду // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 19 / Одес. держ. екон. ун-т. – Одеса: ОДЕУ, 2005. – С. 243-249. (0,88 друк.арк.)

5. Пугаченко О.Б. Системний підхід до розвитку обліку в системі управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 8. – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 383-388. (0,69 друк.арк.)

6. Пугаченко О.Б. Нормування виробничих запасів як складова раціональної побудови системи управління процесом матеріального забезпечення // Наукові праці Кіровоградського національного технічного університету: Економічні науки, вип. 7, ч. І – Кіровоград: КНТУ, 2005. – С. 406-412. (0,42 друк.арк.)

7. Пугаченко О.Б. Місце та значення функції обліку в управлінні матеріальним забезпеченням хлібопекарного виробництва // Вісник соціально-економічних досліджень. Вип. 22 / Одес.держ.екон.ун-т; Одеса: ОДЕУ, 2006. – С. 301-306. (0,75 друк.арк.)

8. Фоміна Т.В., Пугаченко О.Б. Тести внутрішнього контролю: прикладний аспект // Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць Вип.. 5 (60) / Наук. ред. І.К. Бондар. – К., 2006. – С. 22-27 (0,71 друк.арк., особистий внесок здобувача: розроблено підхід до складання тестів внутрішнього контролю – 0,35 друк.арк.)

9. Пугаченко О.Б. Облікова модель витрат сфери постачання хлібопекарних підприємств: проблема, можливості розв’язання // Економіка: проблеми теорії та практики. Збірник наукових праць. Випуск 218: В 4 т. Том ІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – С. 447-454 (0,52 друк.арк.).

В інших виданнях:

10. Пугаченко О.Б. Оперативне управління запасами підприємства // Тези доповідей І Всеукраїнської науково-практичної конференції „Облік і контроль в управлінні підприємницькою діяльністю”: Кіровоград, 22-23 травня 2003 р. – Кіровоград: КДТУ, 2003. – С. 122-125. (0,21 друк.арк.)

11. Пугаченко О.Б. Методи нормування виробничих запасів // Збірник матеріалів міжнародної міжвузівської науково-практичної конференції „Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”: Тернопіль-Мукачево-2004 – Тернопільська академія народного господарства, 2004. – С. 286-288. (0,17 друк.арк.)

АНОТАЦІЯ

Пугаченко О.Б. Облік процесів матеріального забезпечення в системі управління хлібопекарними підприємствами. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит (за видами економічної діяльності). Одеський державний економічний університет. – Одеса, 2008.

Дисертаційна робота містить дослідження теоретичних питань і практичного досвіду в царині бухгалтерського обліку, що проведено з метою його вдосконалення в інтересах розвитку системи управління процесами матеріального забезпечення хлібопекарного виробництва.

Досліджено галузеві особливості хлібопекарних підприємств харчової промисловості України, які використано для формування предметноорієнтованої організаційної структури служби матеріального забезпечення, що інтегрує оперативно-виробничі та інформаційно-управлінські функції, та розробки облікової інформаційної моделі власних витрат на матеріальне забезпечення.

Розроблено класифікацію процесів і витрат цієї сфери. На цій основі запропоновано номенклатуру статей витрат на матеріальне забезпечення виробництва підприємств хлібопечення.

Визначено місце та значення обліку в управлінні, досліджено організаційні і методичні проблеми та можливості їх подолання на основі поглиблення взаємозв’язку функції обліку з іншими функціями управління. Здійснено постановку завдань і делегування обов’язків окремим секторам служби матеріального забезпечення в якій інтегровано оперативно-господарські та інформаційно-управлінські функції. Інформацію про сукупні витрати сфери матеріального забезпечення рекомендовано узагальнювати на окремому рахунку „Витрати на матеріальне забезпечення виробництва” і списувати їх за допомогою розрахунку середнього відсотка відповідно до обраної моделі калькулювання фактичної собівартості продукції.

Основні результати дослідження використано у практичній діяльності окремих хлібопекарних підприємств та у навчальному процесі Кіровоградського національного технічного університету і Кіровоградського кооперативного коледжу економіки і права ім. М.П. Сая.

Ключові слова: облік, матеріальне забезпечення, запаси, матеріальні ресурси, процеси, сукупні витрати, управління, хлібопекарні підприємства.

 

АННОТАЦИЯ

Пугаченко О.Б. Учет процессов материального обеспечения в системе управления хлебопекарными предприятиями. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 - Бухгалтерский учет, анализ и аудит (по видам экономической деятельности). Одесский государственный экономический университет. - Одесса, 2008.

Диссертационная работа содержит исследование теоретических положений и практического опыта в области бухгалтерского учета, которые проведены с целью его совершенствования в интересах системы управления процессами материального обеспечения хлебопекарного производства.

Исследованы отраслевые особенности хлебопекарных предприятий пищевой промышленности перерабатывающей отрасли Украины, которые использованы для формирования предметноориентированной организационной структуры службы материального обеспечения, интегрирующей оперативно-производственные и управленческо-информационные функции, и разработки учетной информационной модели затрат на материальное обеспечение.

Разработана классификация процессов сферы материального обеспечения – по стадиям приобретения, хранения, использования, формирования расходов; запасов – по предметному составу, назначению, времени, месту нахождения, размеру, отношению к нормативу; расходов на материальное обеспечение – по экономическим элементам, стадиям процесса материального обеспечения, видам работ, центрам возникновения расходов, соответствию сметам. Классификации положены в основу предложенной номенклатуры статей расходов и моделей их формирования и списания в условиях применения двух возможных вариантов калькулирования себестоимости продукции: по совокупным или только по прямым затратам.

Обоснована целесообразность использования системного подхода и выработано его логику. Это позволяет усилить связи учета с другими функциями в системе управления процессами материального обеспечения на хлебопекарных предприятиях.

Определены место и значение учета в управлении, исследованы организационные и методические проблемы и возможности их преодоления и углубления взаимосвязи функции учета с другими функциями управления, в частности с функциями планирования, контроля, анализа, регулирования и стимулирования.

Расширено круг обязанностей и процедур службы материального обеспечения, исходя из целесообразности сочетания в ней оперативно-хозяйственных и управленческо-информационных функций планирования, учета, контроля, анализа, регулирования. Ее основными обязанностями должны быть: установление вместе с другими отделами обоснованных дифференцированных норм запасов материальных ресурсов и доведение их к сведению работников подразделений; планирование потребности в материальных ресурсах исходя из номенклатуры и объемов, достаточных для обеспечения непрерывной работы предприятия; составление заказов и спецификаций на ресурсы; осуществление оперативной деятельности по вопросам приобретения, хранения и выдачи материальных ресурсов соответствующим подразделениям предприятия; ведение оперативного и текущего учета процессов и запасов; осуществление оперативного и текущего контроля на всех стадиях процесса материального обеспечения; проведение экономического анализа, а также разработка и реализация мероприятий по более рациональному использованию материальных ресурсов.

Организационные возможности решения этих задач обеспечивает обоснованное в работе создание в отделе материально-технического снабжения экономического сектора, в котором предусматривается сосредоточить персонал по планированию, учету, контролю, анализу.

Информацию о совокупных расходах сферы материальное обеспечение рекомендовано обобщать на отдельном счете „Расходы на материальное обеспечение производства” и списывать их с помощью расчета среднего процента исходя из выбранной модели калькулирования фактической себестоимости продукции.

Разработаны две модели учета и списания расходов на материальное обеспечение в условиях калькулирования фактической себестоимости продукции по всей совокупности расходов или только по прямым расходам. Предложенные варианты позволяют предприятиям самостоятельно избрать ту модель, которая, на их взгляд, будет максимально удовлетворять потребности учетного процесса в большей мере, чем альтернативная, согласуясь со специфическими технологическими особенностями хлебопекарной отрасли.

Основные результаты работы использованы в практической деятельности отдельных хлебопекарных предприятий, в учебном процессе Кировоградского национального технического университета и Кировоградского кооперативного колледжа экономики и права им. М.П. Сая.

Ключевые слова: учет, материальное обеспечение, запасы, материальные ресурсы, процессы, совокупные расходы, управление, хлебопекарные предприятия.

ANNOTATION

Pugachenko O. B. Accounting of material security calculation processes іn management systems of baking industry. - Manuscript.

The dissertation for a scientific degree of a candidate of economics in specialty 08.00.09 - Business accounting, analyses and audit (in the form of the economic activities). Odessa State University of Economics.- Odessa, 2008.

Dissertation contains the research of the theoretical, methodological and methodical statements in the field of business accounting, which were carried out with the goal to improve the system of management of processes of material security in baking production.

Branch peculiarities of baking enterprises were investigated in food industry of Ukraine. They were used for subject oriented model’s forming of material security’s organizational structure, which integrated day-to-day production and informational functions. The information model of material security expenses was worked out. On basis of worked out classification of stores and accounts is offered the item of expenses nomenclature on the material security of baking production. Objectives were defined, authorities and material security’s service charge were delegated. The day-to-day economic functions and the informating-controlling functions were integrated there. Information about aggregate expenditures of material security sphere was recommended to generalize to segregated account (“manufacturing material security expenses”). The better way to charge off these expenses is with the help of percentage average’s calculation. Calculation carries out in compliance with the using model of calculation of production’s actual cost.

The basic theoretical and methodological results of the work were used in the individual baking enterprise’s practice. Also they were used in the educational process of Kirovograd National Technical University and Saya M. P. Kirovograd Cooperative College of Economics and Law.

Keywords: account, material security, purveyances, material resources, processes, aggregate expenditures, management, baking enterprises.