У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НаціональнИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

РОГОВИЙ АНДРІЙ ВІТАЛІЙОВИЧ

УДК 334.722.8

ПЛАНУВАННЯ ПОТРЕБИ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДІЯЛЬНОСТІ АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВ

Спеціальність 08.00.04 - економіка та управління підприємствами

(харчова промисловість)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі фінансів в Чернігівському державному інституті економіки і управління Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Ремньова Людмила Михайлівна,

Чернігівський державний інститут економіки і

управління, декан фінансово-економічного факультету

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Прядко Володимир Васильович,

Буковинська державна фінансова академія,

ректор

кандидат економічних наук, доцент

Шевчук Наталія Валентинівна,

Київський національний економічний університет ім. В. Гетьмана, доцент кафедри економіки підприємств

 

Захист дисертації відбудеться “30” травня 2008 р. о 12 00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.058.01 в Національному університеті харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 68, учбовий корпус В, аудиторія В-502.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного університету харчових технологій за адресою: 01033, м. Київ, вул. Володимирська, 68.

Автореферат розісланий “16” квітня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат економічних наук Марченко В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У сучасних умовах господарювання для багатьох акціонерних товариств актуальним є питання фінансування свого економічного розвитку та підвищення ефективності використання наявних фінансових ресурсів. Розвиток ринкових відносин в Україні та досвід зарубіжних країн визначають високу залежність результатів фінансово-господарської діяльності від наявності та ефективності стратегічного фінансового планування, яке вирішує задачі фінансового забезпечення будь-яких управлінських рішень. Тому дослідження процесу планування потреби фінансових ресурсів як важливої складової системи менеджменту вітчизняних акціонерних товариств в умовах трансформаційних змін в економіці України набуває особливої актуальності.

При дослідженні ефективності планування потреби фінансових ресурсів акціонерних товариств, як правило, використовують стандартний підхід, який полягає в проведенні аналізу фінансового стану. Поряд з тим, в ринкових умовах виникла необхідність у розробці комплексної оцінки ефективності системи планування, ступеня її відповідності організаційним та галузевим особливостям окремих акціонерних товариств, оцінці впливу прийнятих управлінських рішень на загальні фінансові результати. Розробка моделі планування потреби фінансових ресурсів з врахуванням зазначених чинників буде сприяти покращенню результатів діяльності вітчизняних акціонерних товариств, забезпеченню достатнього рівня їх самофінансування, а також вирішення проблеми оптимізації фінансово-господарської діяльності в умовах обмеженості фінансових ресурсів.

Концептуальні основи планування потреби у фінансових ресурсах розглядаються у наукових працях вітчизняних і зарубіжних учених-економістів: Ю.Д. Батріна, М.Д. Білик, І.Г. Благуна, І.О. Бланка, Р. Брейлі, Є. Брігхема, О.Д. Василика, В.М. Гриньової, В.С. Загорського, І.В. Зятковського, Г.Г. Кірейцева, Л.О. Коваленко, С. Ковтун, В.О. Коюди, С. Майерса, П.М. Марича, С.М. Онисько, П.І. Орлової, Л.Н. Павлової, А.М. Поддєрьогіна, Л.М. Ремньової, О.Р. Романенко, В.П. Савчука, Г.М. Тарасюк, О.С. Філімоненкова, П.А. Фоміна, Д. Ван Хорна, І.Р. Чуй, Н.В.Шевчук та інших.

Проте існує ряд теоретичних і практичних проблем, які все ще залишаються невирішеними на рівні окремих суб’єктів господарювання. До них слід віднести формування алгоритму планування потреби у фінансових ресурсах в залежності від особливостей фінансово-господарської діяльності та організаційно-правової форми, а також розробка комплексної оцінки ефективності побудови процесу планування, обґрунтування її місця та ролі в системі менеджменту акціонерного товариства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана згідно з планом наукових досліджень кафедри фінансів Чернігівського державного інституту економіки і управління, зокрема, є складовою комплексної науково-дослідної роботи на тему “Підвищення ефективності формування та використання фінансових ресурсів в умовах трансформаційних змін в економіці України”, /номер державної реєстрації 0105U002133/, в межах якої дисертантом підготовлено розділ “Стратегія і тактика формування фінансових ресурсів підприємств Чернігівського регіону”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є наукове узагальнення теоретико-методичних положень та практичних рекомендацій щодо вдосконалення планування потреби в фінансових ресурсах і розробка інструментарію визначення оптимального їх розміру для фінансування фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств харчової промисловості в умовах ринкової економіки із врахуванням сучасних тенденцій розвитку науки і практики менеджменту.

Реалізація мети дисертаційного дослідження обумовила необхідність вирішення таких завдань:

-

дослідити економічну сутність планування фінансових ресурсів та еволюцію його розвитку;

-

розглянути методи реалізації фінансових рішень в системі менеджменту акціонерного товариства;

-

визначити особливості та обґрунтувати методичні підходи до процесу планування потреби в фінансових ресурсах підприємств харчової промисловості в умовах трансформаційних змін в економіці України;

-

дослідити нормативно-правове, організаційне та інформаційне забезпечення процесу планування потреби в фінансових ресурсах підприємств харчової промисловості та оцінити його вплив на ефективність фінансово-господарської діяльності та систему менеджменту;

-

дослідити сучасні проблеми функціонування акціонерних товариств та оцінити їх вплив на процес формування та використання фінансових ресурсів;

-

проаналізувати ефективність діючої системи фінансового планування акціонерних товариств та виявити фактори, що стримують її розвиток;

-

оцінити існуючі методи та інструменти планування потреби в фінансових ресурсах та ступінь їх застосування на досліджуваних підприємствах;

-

дослідити алгоритм розробки фінансових планів та механізм взаємоузгодження стратегічних, тактичних та оперативних фінансових цілей діяльності акціонерних товариств;

-

обґрунтувати концептуальні підходи до побудови моделі фінансового планування акціонерного товариства, адекватної системі його менеджменту;

-

розробити інструментарій оцінки ефективності планування потреби в фінансових ресурсах акціонерного товариства;

-

обґрунтувати ступінь впливу фінансових ризиків на процес планування фінансових ресурсів та процес їх використання в системі менеджменту акціонерного товариства.

Об’єктом дослідження є процес планування потреби у фінансових ресурсах акціонерних товариств в сучасних умовах господарювання.

Предметом дослідження є теоретико-методичні та практичні аспекти планування потреби в фінансових ресурсах з метою підвищення ефективності системи менеджменту акціонерного товариства.

Методи дослідження. У процесі дослідження розглянуто та творчо переосмислено основні досягнення зарубіжної та вітчизняної науки з питань побудови системи планування промислових підприємств. Також були використані такі методи дослідження: структурно-логічний аналіз (при побудові логіки і структури дисертаційної роботи); історичний метод (при дослідженні еволюції планування); прогностичний метод (експертні оцінки при аналізі впливу системи планування на результати фінансово-господарської діяльності підприємства); прийоми статистичних методів, а саме: порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного та попередніх років; кореляційний аналіз – для визначення та кількісної оцінки зв’язків між фінансовими показниками підприємства; методи аналізу та синтезу, індукції та дедукції.

Інформаційною базою дослідження є нормативно-правові акти України з питань регулювання фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств, офіційні матеріали Державного комітету статистики України, офіційні матеріали Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку, дані річних звітів акціонерних товариств харчової промисловості Чернігівського регіону, матеріали науково-практичних конференцій і періодичних видань.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у комплексному дослідженні та обґрунтуванні теоретико-методичних та практичних підходів до організації процесу планування потреби в фінансових ресурсах з врахуванням особливостей фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства. Основні наукові результати дисертаційного дослідження, які характеризують наукову новизну, полягають у наступному:

вперше запропоновано:

-

методику побудови процесу планування потреби фінансових ресурсів для акціонерних товариств, який дозволяє визначити його потенційні фінансові можливості та обрати стратегію фінансового управління відповідно до цілей і задач системи менеджменту;

-

модель фінансового планування акціонерного товариства, яка забезпечує ефективність функціонування як системи планування, так і системи менеджменту в цілому на різних рівнях управління, та дозволяє враховувати фінансові потреби та фінансові можливості з метою оптимізації загального розміру фінансових ресурсів;

удосконалено:

-

методичні підходи до процесу планування потреби в фінансових ресурсах, які дозволяють врахувати правові, організаційні, управлінські та фінансові аспекти функціонування акціонерного товариства;

-

теоретичні підходи до планування шляхом визначення факторів забезпечення ефективності функціонування системи планування потреби в фінансових ресурсах акціонерних товариств;

-

методику оцінки загальних характеристик (факторів) слабких і сильних сторін, загроз і можливостей зовнішнього оточення для формування фінансових цілей планування в системі менеджменту акціонерного товариства.

набули подальшого розвитку:

-

теоретичні підходи до визначення сутності планування фінансових ресурсів, а саме, авторський підхід до визначення процесу планування з урахуванням потенційних фінансових можливостей акціонерного товариства з метою досягнення цілей та задач системи менеджменту;

-

методика аналізу фінансового стану акціонерних товариств, що дозволяє підвищити ефективність планування потреби в фінансових ресурсах при врахуванні особливостей операційної, фінансової та інвестиційної діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що сформульовані та обґрунтовані наукові положення, висновки та рекомендації збагачують теорію і практику планування потреби в фінансових ресурсах, мають значну практичну цінність для функціонування системи планування на акціонерних товариствах.

Застосування результатів дисертаційного дослідження в роботі акціонерних товариств дозволить зміцнити їх конкурентноздатність, а також підвищити ефективність операційної, фінансової та інвестиційної діяльності. Окремі наукові результати впроваджені в практичну діяльність акціонерних товариств, зокрема, ЗАТ “Новгород-Сіверський сирзавод” (довідка №276 від 16.07.2007 р.), ВАТ “Чернігівський хлібозавод” (довідка №753 від 04.08.2007 р.), ВАТ “Чернігівська кондитерська фабрика “Стріла” (довідка №373/20 від 20.05.2007 р.). Також використовуються при викладанні навчальних дисциплін “Інвестування”, “Фінансовий менеджмент”, “Інвестиційний аналіз” в Чернігівському державному інституті економіки і управління (довідка № 101-07/571 від 20.08.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є одноосібно виконаною науковою працею, в якій викладено авторський підхід до вдосконалення системи планування з метою підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами акціонерних товариств.

Усі наукові результати, викладені у дисертаційній роботі, автором отримано особисто у процесі автентичного наукового дослідження.

Апробація результатів дисертації. Теоретичні та практичні розробки, отримані у процесі дослідження і відображені в дисертаційній роботі, доповідалися та обговорювалися на науково-практичних конференціях, зокрема, Х міжнародній науково-практичній конференції “Управління організацією: регіональні аспекти” (м. Чернігів, 12-13 квітня 2002 р.); Міжнародній науково-практичній конференції “Вплив ринку і державного регулювання на розвиток фінансово-кредитної системи України” (м. Харків, 16 травня 2003 р.); V міжнародній науково-практичній конференції студентів і молодих вчених “Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі” (м. Донецьк, 14-16 травня 2004 р.); Міжнародній науково-практичній конференції аспірантів та студентів “Проблеми розвитку фінансової системи України” (м. Сімферополь, 22-26 березня 2005 р.); ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції молодих науковців “Інформаційні технології та моделювання в економіці” (м. Черкаси, 15-17 травня 2007 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 15 наукових праць, з них шість у наукових фахових виданнях загальним обсягом 2,1 д.а. Загальний обсяг публікацій складає 3,7 д.а.

Структура та обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і 12 додатків. Повний обсяг дисертаційної роботи складає 218 сторінок друкованого тексту, містить 44 таблиці, 27 рисунків, список літератури займає 15 сторінок і налічує 195 джерел.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано актуальність теми наукового дослідження, визначено мету та завдання, зазначено зв’язок з науковими програмами, наведено дані про об’єкт та предмет дослідження, розкрито наукову новизну та практичну цінність отриманих результатів.

У першому розділі “Теоретичні засади планування фінансових ресурсів в системі менеджменту акціонерних товариств” розглянуто сутність планування потреби фінансових ресурсів, визначено його роль в діяльності суб’єктів господарювання та місце в системі менеджменту, досліджено теоретико-методичний інструментарій планування та обґрунтовано його вплив на загальні результати фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств.

В економічній літературі існують різні підходи до трактування поняття “планування фінансових ресурсів”. Багато вчених-економістів розглядають даний вид планування як один з фінансових методів, що в контексті фінансового механізму представляє собою сукупність фінансових способів, які використовуються у фінансовій діяльності суб’єктів господарювання для ефективного формування та використання фінансових ресурсів згідно задач та функцій менеджменту. Поряд з цим, деякі вчені виділяють планування потреби фінансових ресурсів як особливий вид планування, що обумовлено такими ознаками як відносно самостійний рух грошових коштів по відношенню до матеріально-речових елементів виробництва та необхідність адміністрування при прийнятті рішень про розподіл фінансових ресурсів.

Аналіз сучасних підходів до поняття планування фінансових ресурсів дозволяє зробити висновки, що в цілому його необхідно розглядати в двох аспектах: як окрему конкретну функцію менеджменту, яка забезпечує ефективне функціонування динамічних складових; як окрему підсистему менеджменту, яка здатна здійснити фінансове забезпечення всіх управлінських рішень, спираючись на фінансовий механізм та динамічні складові менеджменту, забезпечивши аналіз існуючих фінансових можливостей, обґрунтування оптимального варіанту та його реалізацію.

За умов ринкової економіки необхідність вдосконалення методології планування потреби фінансових ресурсів зумовлена особливостями її розвитку: у сучасних умовах суттєво ускладнилася структура цілей розвитку та відносини з фінансовими установами, тривають зміни у фінансовому потенціалі держави. Це потребує нових підходів та методологічних рішень при здійсненні планування потреби фінансових ресурсів акціонерного товариства.

Водночас, у нових умовах господарювання планування повинно узгоджуватися із сучасною парадигмою управління. Для якісної реалізації механізму планування на ринкових засадах використання наявних методів уже не завжди є достатнім через їхню загальність, складність застосування у конкретних умовах діяльності, необхідність адаптації, а також постійного розвитку, зокрема, у зв’язку з динамічністю зовнішнього середовища, ускладненням взаємозв’язків між об’єктами господарювання. При зміні підходів до планування та оцінювання альтернативних шляхів розвитку дедалі більшого поширення набувають методи, які дають змогу планувати фінансову діяльність з урахуванням багатьох чинників, а також дають можливість здійснювати вибір оптимального прогнозу з точки зору реалізації стратегічних фінансових цілей.

На нашу думку, слід сформувати такий перелік задач планування потреби фінансових ресурсів в системі менеджменту суб’єкта господарювання:

-

обґрунтування конкретних фінансових показників для досягнення стратегічних і тактичних цілей, конкретизованих у фінансових планах;

-

забезпечення відтворювального процесу необхідними фінансовими ресурсами, їх раціональний розподіл та ефективне використання;

-

виявлення та мобілізація фінансових резервів з метою підвищення ефективності діяльності;

-

узгодження виробничих, маркетингових та фінансових планів з метою обґрунтування найбільш ефективних і вигідних шляхів вкладання фінансових ресурсів;

-

чітке бачення проблем і перешкод, що виникають при втіленні в життя фінансової стратегії і тактики;

-

дотримання інтересів власників, акціонерів, інвесторів при реалізації задач менеджменту через механізм планування фінансових ресурсів;

-

формування системи фінансового контролю за реалізацією стратегічних та тактичних цілей планування фінансових ресурсів.

Реалізація задач та цілей планування потреби фінансових ресурсів відбувається з використанням фінансового механізму, як сукупності методів реалізації економічних інтересів власників акціонерного товариства, при залученні його основних складових: фінансового забезпечення; фінансового регулювання; фінансових інструментів; фінансових індикаторів. При цьому планування потреби фінансових ресурсів як окрема підсистема менеджменту забезпечує взаємодію основних складових фінансового механізму акціонерного товариства, які здійснюють безпосередній вплив на процес формування і використання фінансових ресурсів.

Прямий вплив на процес планування потреби у фінансових ресурсах акціонерних товариств здійснює фінансова політика, яка представляє собою спосіб організації і використання фінансових відносин, та є формою реалізації цільової функції загальної стратегії фінансового розвитку. Процес планування базується на основних положеннях фінансової політики. В той же час ефективність планування потреби фінансових ресурсів можна оцінити за ступенем досягнення цілей фінансової політики, їх відповідності задачам існування акціонерного товариства та задоволені інтересів та потреб акціонерів.

Планування фінансових ресурсів, базуючись на цілях фінансової політики, використовуючи фінансовий механізм, враховуючи систему управління фінансами, вирішує не тільки комплекс фінансових задач, а створює умови для підвищення загального рівня конкурентноздатності акціонерного товариства у всіх сферах його діяльності. Такий підхід дозволяє розглядати планування фінансових ресурсів як окремий управлінський процес, який організовує реалізацію всіх інших функцій менеджменту шляхом фінансового забезпечення управлінських рішень. Це дозволяє стверджувати, що планування потреби фінансових ресурсів є важливим елементом системи менеджменту, що забезпечує вирішення фінансових аспектів всіх управлінських рішень.

У другому розділі “Сучасний стан планування фінансових ресурсів в акціонерних товариствах харчової промисловості” визначено сучасний стан, тенденції та проблеми функціонування акціонерних товариств харчової промисловості, розглянуто теоретико-методичні основи оцінки ефективності системи планування, здійснено аналіз ступеня застосування інструментарію планування фінансових ресурсів в діяльності акціонерних товариств.

Аналізуючи розвиток такої організаційно-правової форми як акціонерне товариство, зроблено висновок щодо існування значних перешкод для розвитку системи планування. Це пов’язано як із загальною економічною ситуацією в країні, так і початковим етапом приватизації і створення акціонерних товариств, коли купівля акцій відбувалася не за реальні кошти, а за приватизаційні сертифікати. Крім того, розвиток планування вимагає дотримання високого рівня менеджменту, що здатний забезпечити зростання конкурентноздатності, ринкової вартості та доходів власників акцій. Розвиток же системи менеджменту, як ключового фактору успіху планування та корпоративного управління, залишається вкрай низьким, що негативно позначається на загальних результатах фінансово-господарської діяльності акціонерних товариств.

Головна мета фінансового управління – найбільш вдало використати обмежені фінансові ресурси за умови повноцінної реалізації можливостей внутрішнього і зовнішнього середовища при допустимому рівні ризику. Таким чином, головною метою планування, на нашу думку, є планування ефективного механізму використання обмежених фінансових ресурсів акціонерного товариства, що полягає в їх формуванні, розподілі і використанні з врахуванням можливостей і загроз зовнішнього та внутрішнього середовища.

Оцінка внутрішніх і зовнішніх, сильних і слабких сторін акціонерних товариств розкриває фундаментальну мету планування: визначення майбутніх перспектив і націленість на їхню реалізацію. Дана фундаментальна передумова націлює на визначення стратегічного напрямку подальшого розвитку акціонерного товариства шляхом використання сильних фінансових сторін і можливостей.

Аналізуючи стан джерел фінансування окремих акціонерних товариств, необхідно звернути увагу на основні показники фінансової стабільності, такі як коефіцієнт автономії (К авт.) та коефіцієнт співвідношення власного та позикового капіталу (К пк/вк), що характеризують частку власних та позикових фінансових ресурсів (табл. 1). Аналізуючи наведені дані, слід зробити висновок про дотримання всіма акціонерними товариствами нормативних значень. Протягом останніх двох років всі акціонерні товариства мають коефіцієнт автономії, вищий за 0,5 або на рівні нормативного значення. Крім того, по всіх акціонерних товариствах він має стійку тенденцію до зростання, що є свідченням про достатність власних фінансових ресурсів у структурі джерел фінансування. Критичним значенням є лише для ВАТ “Чернігівська кондитерська фабрика “Стріла”, яка має коефіцієнт автономії в 2006 році на рівні 0,476, проте в порівнянні з 2001 роком, коли він складав 0,210, його абсолютний приріст склав 0,266, що є свідченням стійкого нарощення власних джерел фінансування.

Таблиця 1

Аналіз коефіцієнта автономії та коефіцієнта співвідношення власних та позикових коштів акціонерних товариств харчової промисловості Чернігівського регіону

Акціонерне товариство | Показники | 2001

рік | 2002

рік | 2003

рік | 2004

рік | 2005

рік | 2006

рік | Абсолютне відхилення( 2006-2001)

ВАТ "Чернігівський комбінат хлібопродуктів" | Кавт | 0,449 | 0,513 | 0,470 | 0,428 | 0,681 | 0,652 | 0,203

Кп/в | 1,229 | 0,950 | 1,126 | 1,336 | 0,469 | 0,535 | -0,694

ВАТ "Чернігівська макаронна фабрика" | Кавт | 0,351 | 0,755 | 0,541 | 0,728 | 0,683 | 0,718 | 0,368

Кп/в | 1,850 | 0,324 | 0,850 | 0,374 | 0,464 | 0,391 | -1,459

ЗАТ "Новгород-Сіверський сирзавод” | Кавт | 0,857 | 0,856 | 0,828 | 0,900 | 0,840 | 0,860 | 0,004

Кп/в | 0,161 | 0,168 | 0,207 | 0,111 | 0,191 | 0,162 | 0,001

ВАТ "Чернігівська кондитерська фабрика "Стріла" | Кавт | 0,210 | 0,266 | 0,372 | 0,457 | 0,497 | 0,476 | 0,266

Кп/в | 3,772 | 2,753 | 1,687 | 1,188 | 1,014 | 1,101 | -2,671

ВАТ "Щорський завод продовольчих товарів" | Кавт | 0,742 | 0,748 | 0,628 | 0,583 | 0,527 | 0,510 | -0,232

Кп/в | 0,348 | 0,338 | 0,592 | 0,715 | 0,898 | 0,960 | 0,612

Проведені розрахунки коефіцієнта співвідношення позикових і власних джерел фінансування засвідчив загальну тенденцію до зменшення даного показника. Протягом 2001 – 2006 років по всіх досліджуваних акціонерних товариствах даний коефіцієнт був в межах нормативного значення (менше 1), крім ВАТ “Чернігівська кондитерська фабрика “Стріла”, для якого показник протягом цього періоду зменшився на 2,671. Це свідчить про нормальний рівень фінансової залежності даних акціонерних товариств, а також про існуючі можливості по нарощенню позикових фінансових ресурсів. Отже, в цілому слід зробити висновок про достатність власних та позикових джерел фінансування діяльності акціонерних товариств харчової промисловості Чернігівського регіону.

Аналіз досвіду фінансового планування акціонерних товариств харчової промисловості Чернігівського регіону засвідчив низький рівень його використання. Всі досліджені акціонерні товариства використовують лише окремі елементи фінансового планування. Воно не набуло стратегічного аспекту, який би дозволив більш повноцінно використовувати існуючий потенціал. Використання ж всіх рівнів фінансового планування в акціонерних товариствах не дозволяє поки що підпорядкувати систему менеджменту цілям і задачам стратегічного фінансового планування, що пояснюється існуючими недоліками в організаційній системі та системі фінансового управління. Проведений аналіз засвідчив наявність широкого теоретичного інструментарію методів фінансового планування, які можуть бути використані в процесі планування. В той же час, практичний досвід їх застосування є досить обмеженим, що пов’язано, на нашу думку, насамперед, з низькою ефективністю системи забезпечення фінансового планування. Аналіз досвіду використання методів планування акціонерними товариствами Чернігівського регіону засвідчив низький рівень їх застосування. Досліджувані акціонерні товариства використовують балансовий та нормативний методи фінансового планування(табл. 2).

Таблиця 2

Досвід використання методів фінансового планування акціонерними товариствами Чернігівського регіону за результатами анкетування

за 2005 рік

Назва акціонерного товариства | Балансовий | Нормативний | Розрахунково – аналітичний | Економіко-математичного моделювання | Пофакторний | Прогнозування

ЗАТ “Чернігів-молоко” | + | + | + | + | - | +

ЗАТ “Чернігівський м’ясокомбінат” | + | - | - | - | - | -

ВАТ “Чернігівська кондитерська фабрика “Стріла” | + | + | + | - | - | +

ЗАТ “Бахмачконсервмолоко” | + | - | - | - | - | +

ЗАТ “Новгород-Сіверський сирзавод” | + | + | - | + | - | +

ЗАТ “РИТМ” | + | + | - | - | - | -

ВАТ “Чернігівський комбінат хлібопродуктів” | + | + | - | - | - | -

ВАТ “Чернігівський молокозавод” | + | + | - | - | - | -

ЗАТ “Чернігівський лікеро-горілчаний завод “Чернігівська горілка” | + | + | + | - | + | +

ВАТ “Продовольча компанія “ЯСЕН” | + | + | - | + | + | +

ВАТ “Щорський завод продовольчих товарів | + | - | - | - | - | -

ЗАТ “Млибор” | + | - | - | - | - | -

ВАТ “Чернігівська макаронна фабрика” | + | + | - | - | - | -

ВАТ “БАЗИС” | + | + | - | - | - | -

Всього | 14 | 10 | 3 | 3 | 2 | 6

Підводячи підсумок проведеного дослідження можна зробити висновок, що ефективно діюча система планування можлива лише за умови відповідності акціонерного товариства певним критеріям.

На основі узагальнення інформації про існуючі методи та можливості планування фінансових ресурсів можна розробити власний алгоритм, який полягає у повноцінному використанні всіх елементів планування з метою досягнення ефективного менеджменту акціонерного товариства. Формування алгоритму планування фінансових ресурсів необхідно здійснювати, базуючись на використанні системного підходу. Відповідно до цього підходу предметну область формування і реалізації фінансових планів необхідно розглядати як систему, що складається з об'єктів і процесів.

У значній кількості акціонерних товариств розуміють необхідність планування фінансових ресурсів, але його запровадження та розвиток здійснюється досить повільно, як правило, в компаніях із високими обсягами діяльності, що потребує ефективного менеджменту з використанням всіх його складових, що дозволяє узгодити процес формування, розподілу і використання фінансових ресурсів у певному часовому просторі.

Тому на основі проведеного аналізу постає питання вдосконалення не лише існуючої системи планування фінансових ресурсів акціонерних товариств, але й системи його забезпечення, які в поєднанні дозволять вийти на більш вищий, якісний рівень управління фінансами, що пов’язано, в першу чергу, з повноцінним забезпеченням розширеного відтворення в процесі здійснення підприємницької діяльності та досягнення мети і задач менеджменту акціонерних товариств.

У третьому розділі “Основні напрямки удосконалення планування фінансових ресурсів в системі менеджменту акціонерних товариств” розглянуто концептуальні засади розвитку фінансового планування, механізм його побудови та функціонування, вдосконалено методику оцінки ефективності системи планування фінансових ресурсів, а також оцінено вплив фінансових ризиків на процес формування фінансових ресурсів та їх використання.

Для розвитку фінансового планування акціонерних товариств пропонується авторська модель (рис. 1).

На нашу думку, поділ окремих напрямків фінансової політики на поточний, тактичний та стратегічний рівень дає можливість визначити черговість вирішення задач, які стоять перед системою менеджменту акціонерного товариства.

На першому рівні (поточний рівень) стоять проблеми фінансування основної діяльності, незалежно від її виду або типу, адже це приносить операційний прибуток підприємству, а, відповідно, і створює перспективи розвитку.

На другому рівні (тактичний рівень) постають проблеми ефективного використання грошових активів підприємства, забезпечення їх синхронності на протязі певного періоду часу, управління поточними та необоротним активами, а також управління фінансовими ризиками, які виникають в процесі оперативного і тактичного планування. На нашу думку, саме не врахуванням загроз та переваг в процесі оперативного і тактичного фінансового планування в майбутньому призводить до стратегічних проблем, тому перераховані фактори слід віднести до тактичного рівня фінансового планування.

На третьому рівні (стратегічний рівень) важливим є управління інвестиційною діяльністю, що забезпечує зростання потенціалу підприємства, а також розробка системи антикризових заходів для зниження ймовірності банкрутства та формування дивідендної політики, що є особливістю діяльності акціонерних товариств відкритого та закритого типу.

Загальний фінансовий план, сформований як результат планування потреби фінансових ресурсів за різними напрямками діяльності акціонерного товариства, потребує подальшого доопрацювання з урахуванням особливостей фінансово-господарської діяльності та інших факторів.

Реалізація даної моделі фінансового планування акціонерного товариства дозволить сформувати основні принципи фінансування окремих напрямків діяльності, виявити всі фінансові потреби і джерела їх покриття, і на основі цих даних визначити загальну потребу у фінансуванні.

Рис. 1 Сучасна модель фінансового планування акціонерного товариства

Це дозволить більш раціонально використати наявні фінансові ресурси, розподілити їх між напрямками діяльності згідно існуючих потреб та встановлених пріоритетів та знизити ступінь фінансового ризику вже на початковому етапі. Поряд з тим, дана модель базується на використанні широкого інструментарію фінансового планування, які розроблені вітчизняними та зарубіжними вченими. Ключовим моментом постає питання вибору системи показників, які будуть покладені в основу механізму оцінки ефективності планування фінансових ресурсів, і які б виступали критеріями для розробки та реалізації фінансових планів (табл. 3).

Таблиця 3

Оцінка ефективності планування фінансових ресурсів акціонерного товариства

Рівень

планування | Напрямки фінансової політики | Об’єкти планування | Методика розрахунку | Критерії оцінки

Допустиме значення | Недопустиме значення

Стратегічний рівень | Управління капіталом | ВК (власний капітал)

К авт.(коефіцієнт автономії) | ВК – ф №1 ряд.380

К авт. = ВК / А | Зростання ВК, К авт. | К авт < 0.5

ВК < ПК

Управління інвестиціями | Ос.К (розмір основного капіталу)

Об.К. (розмір оборотного капіталу)

П інш.д. (прибуток від іншої діяльності) | Ос.К = ф.№1 ряд 030

Об.К. = ф.№1 ряд.260 + ряд 270

П інш.д. = ф.№2 ряд. 170(175) – ряд. 100(105) | Зростання Ос.К.,

Об. К.,

П інш.д. | П інш. д. 0

Антикризове управління | К а.л.(коефіцієнт абсолютної ліквідності)

К пр.л. (коефіцієнт проміжної ліквідності)

К п. (коефіцієнт покриття) | К а.л. = ГК / ПЗ

К пр.л. = (ГК+ПФВ+ДЗ)/ПЗ

К п. = Об.К / ПЗ | Зростання

К а.л.,

К пр. л..

К п. | К а.л. < 0,25

К пр. л. < 1,0

К п. < 2,0

Управління виплатою дивідендів | ДВ (розмір виплачених дивідендів)

АК (розмір акціонерного капіталу) | ДВ = ф.№3 ряд.350

АК = ф.№1 ряд. 380 | Зростання ДВ, АК | ДВ 0

Тактичний рівень | Управління грошовими потоками | ГП о.д. (грошовий потік від операційної діяльності)

ГП ф.д. (грошовий потік від фінансової діяльності

ГП і.д. (грошовий потік від інвестиційної діяльності | ГП о.д.= ф.№3 ряд.170

ГП ф.д.= ф.№3 ряд. 390

ГП і.д.= ф.№3 ряд 300 | Зростання ГП о.д.,

ГП ф.д..

ГП і.д. | ГП о.д. 0

ГП ф.д. 0

ГП і.д. 0

Управління активами | Р ос.к. (рентабельність основного капіталу)

Р об.к. (рентабельність оборотного капіталу)

А(П) (вартість майна (пасивів) АТ) | Р ос.к. = Пд.оп / Ос.К100%.

Р об.к. = Пд.оп / Об.К100%

А = ф.№ 1 ряд. 280(640) | Зростання

Р ос.к.,

Р об.к.,

А | Р ос.к. 0

Р об. к. 0

Управління фінансовими ризиками | ВОК (власний оборотний капітал) | ВОК = Об.К – ПЗ | Зростання ВОК | ВОК 0

Оперативний рівень | Управління фінансуванням основної діяльності | Рп (рентабельність продукції)

Рв (рівень витрат) | Рп = П.о.д / Рв *100%

Рв = ф. №2 (ряд.040 + ряд.070 + ряд. 080 + ряд. 090) | Зростання Рп

Зниження Рв | Р п. 0

Управління прибутком | По.д.(прибуток від основної діяльності)

П д.оп. (прибуток до оподаткування) | П о.д. = ф.№2 ряд.100(105)

П д.оп. ф.№2 ряд.170(175) | Зростання

П о.д.,

П д. оп. | П о.д. 0

П д. оп. 0

Загальна кількість напрямів фінансової політики всіх рівнів планування = 9 | Загальна кількість запропонованих для оцінки показників = 21 | Максимальна кількість можливих балів 21 (-21)

В основу побудови даної системи оцінки ефективності прийняття та реалізації рішень в системі планування фінансових ресурсів покладений підхід, згідно якого процес планування поділяється на три базові рівні: оперативний, тактичний та стратегічний, кожному з яких відповідає певна кількість напрямків фінансової політики. Відповідно кожний напрямок, маючи певний ступінь пріоритетності, може бути виражений через декілька ключових показників, які є найбільш точними індикаторами його ефективності. Крім того, дана методика повинна базуватися виключно на даних фінансової звітності акціонерного товариства, що в майбутньому дозволить її використання для всіх видів товариств, а також підприємств інших видів та типів за умови відповідної модифікації.

У той же час слід зазначити, що з точки зору ефективності фінансового управління, всі показники мають однаковий ступінь важливості (ваговий коефіцієнт), так як ігнорування будь-якого показника може призвести до втрати фінансової стійкості акціонерного товариства, падіння його курсу акцій і т. д., що пов’язано, в першу чергу, з особливостями функціонування даної форми господарювання, її публічності та значному регулюванні діяльності з боку держави. Відповідно, дотримання зазначених нами критеріїв дозволяє говорити про адекватність окремого напрямку загальним цілям діяльності та фінансовій політиці. За умови дотримання всіх зазначених пропорцій та тенденцій акціонерне товариство отримує рейтинговий показник, який дозволяє зробити висновок про стан та ефективність фінансової політики, системи планування фінансових ресурсів, ефективність фінансового управління, перспективи розвитку, а також зробити висновки по окремих фінансових проблемах та напрямках їх вирішення. Це дозволить ефективно та швидко приймати фінансові рішення.

висновки

У дисертації проведено теоретичне узагальнення та сформульовано науково обґрунтовані положення щодо розробки концептуальних засад системи планування фінансових ресурсів акціонерних товариств. Отримані результати свідчать про досягнення поставленої мети та дозволяють зробити такі висновки.

1.

Оцінивши різні трактування сутності планування фінансових ресурсів, запропоновано визначати планування як процес забезпечення збалансованості обсягу фінансових ресурсів в процесі їх формування, розподілу та використання з метою реалізації задач та цілей менеджменту акціонерного товариства. Такий підхід до сутності планування фінансових ресурсів визначає його методологічні основи та дозволяє обґрунтувати стратегію і тактику планування в системі менеджменту акціонерного товариства.

2.

Як теоретичну основу побудови системи планування фінансових ресурсів запропоновано використовувати системний підхід, згідно з яким виділено декілька підсистем, що включають нормативно-правове, організаційне та інформаційне забезпечення системи планування. Кожна з даних підсистем, маючи свою специфіку та інструментарій, поєднана з іншими взаємним впливом на кінцевий результат фінансово-господарської діяльності акціонерного товариства.

3.

Ефективність механізму планування фінансових ресурсів визначається дією спеціального інструментарію, який застосовується суб’єктами в процесі фінансового управління. При цьому планування фінансових ресурсів перетворюється в активний і дієвий елемент системи менеджменту лише за умови чіткого і взаємоузгодженого функціонування всіх її складових і значною мірою залежить від рівня кваліфікації фінансових працівників, їх вміння користуватися інструментарієм планування в залежності від стану зовнішнього і внутрішнього середовища, а також розуміння стратегічних, тактичних і оперативних задач підвищення конкурентноздатності суб’єкта господарювання.

4.

Аналіз фінансового планування на досліджуваних акціонерних товариствах висвітлив проблеми, характерні для більшості підприємств харчової промисловості: відсутність концептуальних підходів до побудови системи фінансового планування; слабке використання документів фінансового планування у фінансово-господарській діяльності підприємства; низький взаємозв’язок між системою управління підприємством і системою стратегічного планування його діяльності; значний вплив факторів зовнішнього середовища на процес фінансового планування та реалізацію фінансових планів.

5.

Проведений аналіз процесу фінансового планування дозволив виявити перелік факторів та процесів, які прямо та опосередковано впливають на механізм фінансового планування в системі менеджменту акціонерного товариства. Саме на нейтралізацію цих факторів або підсилення їх дії і повинна бути направлена в кінцевому підсумку дія методів фінансового планування, щоб в майбутньому досягти за рахунок синергетичного ефекту всіх складових фінансового планування високої ринкової вартості компанії, що являється кінцевою метою менеджменту. Реалізації кінцевої мети фінансового планування залежить також від оптимального розподілу фінансових ресурсів між рівнями тактичних і стратегічних фінансових пріоритетів з врахуванням стадії життєвого циклу, що в майбутньому створить умови для доступності всіх видів ресурсів з метою підтримання конкурентноздатності бізнесу в динамічних умовах ринкового середовища.

6.

В ефективному функціонуванні механізму планування фінансових ресурсів важливу роль відіграє ступінь повноцінності використання зарубіжного теоретичного інструментарію, який дозволяє з врахуванням конкретних умов фінансово-господарської діяльності вдосконалити як саму систему планування, так і систему менеджменту, адже побудова ефективних планів можлива лише за умови використання сучасних форм ведення бізнесу. Саме від загальних інтересів залежить процедура обґрунтування стратегічних фінансових орієнтирів, що в подальшому вплине на весь процес планування фінансових ресурсів, його особливості та способи досягнення цілей.

7.

Запропонована модель фінансового планування у розрізі окремих складових фінансової політики дозволяє мінімізувати фінансовий ризик внутрішнього середовища та зовнішнього середовища.

8.

Дослідження відповідності запропонованої моделі фінансового планування критерію ефективності управління підприємством в цілому дозволяє чітко структурувати завдання адміністрації та функціональних менеджерів, визначивши сферу компетенції при фінансовому плануванні на різних ієрархічних рівнях управління.

Список опублікованих праць ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1.

Роговий А.В. Роль фінансової стратегії підприємства в ринкових умовах // Стратегія економічного розвитку України: Наук. зб. – Вип. 6(13). – К.: КНЕУ, 2002. – С. 242-246 (0,3 д.а.).

2.

Роговий А.В. Інформаційне забезпечення як основа ефективного стратегічного фінансового планування діяльності підприємств // Вісник Українського державного університету водного господарства та природокористування. Економіка. Проблеми управління регіональним економічним і соціальним розвитком. Збірник наукових праць. Вип. 1(20). – Рівне, 2003. – С. 294 - 300 (0,4 д.а.).

3.

Роговий А.В. Фінансові ризики в системі стратегічного фінансового планування // Актуальні проблеми економіки. – 2004. – №1. – С. 34-38 (0,3 д.а.).

4.

Роговий А.В. Оцінка використання фінансового планування в діяльності акціонерних товариств Чернігівського регіону //Актуальні проблеми економіки. – 2007. – №11. – С. 77-83 (0,5 д.а.).

5.

Роговий А.В. Концептуальні засади розвитку фінансового планування в системі менеджменту акціонерного товариства // Актуальні проблеми економіки. – 2008. – № 1. – С. 45-50 (0,3 д.а.).

6.

Роговий А.В. Особливості планування потреби фінансових ресурсів акціонерного товариства // Наукові праці Національного університету харчових технологій. – 2008. – № 24. – С. 88- 90 (0,3 д.а.).

В інших виданнях:

7.

Роговий А.В. Пріоритети стратегічного фінансового планування в умовах ринкової трансформації економіки // Науковий вісник АН ВШ України. №4 (30). Серія: Економіка. – К., 2005. – С. 138-146 (0,4 д.а.).

8.

Роговий А.В. Формування задач фінансового планування в системі фінансового менеджменту акціонерного товариства // Актуальні питання регіональної економіки і соціальних процесів: Збірник матеріалів круглого столу / За ред. к.е.н., доцента І.І. Кичко. – Чернігів: КП “Видавництво “Чернігівські обереги”, 2006. – С. 37- 41 (0,2 д.а.).

9.

Роговий А.В. Роль фінансового планування в ефективному формуванні і використанні фінансових ресурсів акціонерних товариств // Підвищення ефективності формування та використання фінансових ресурсів в умовах трансформаційних змін в економіці України: Збірник матеріалів круглого столу / За ред. к.е.н., доцента, академіка Української академії наук Л.О. Коваленко. – Чернігів: РВК “Деснянська правда”, 2006. – С. 68-74 (0,2 д.а.).

10.

Роговий А.В. Фінансове планування в системі корпоративного управління // Корпоративне управління в країнах з перехідною економікою: організаційно-економічні аспекти та сучасні проблеми: Збірник матеріалів Міжнародного науково-практичного семінару / За ред. к.е.н., доцента Л.М. Ремньової. – Чернігів: РВК “Деснянська правда”, 2007. – С. 107-111 (0,2 д.а.).

Тези доповідей та матеріали конференцій:

11.

Роговий А.В. Розробка системи цілей формування фінансової стратегії
Сторінки: 1 2