У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський національний торговельно-економічний

університет

РОМАНЕНКО Ольга Анатоліївна

УДК 334.758.4

АНАЛІЗ І КОНТРОЛЬ

ФОРМУВАННЯ ТА ВИКОРИСТАННЯ

ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ХОЛДИНГОВИХ КОМПАНІЙ

(на прикладі торговельних холдингових компаній України)

Спеціальність 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит

(за видами економічної діяльності)

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2008

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Київському національному торговельно-економічному університеті Міністерства освіти і науки України на кафедрі фінансового аналізу і контролю

Науковий доктор економічних наук, професор,

керівник: член-кореспондент НАН України,

Симоненко Валентин Костянтинович,

Київський національний торговельно-економічний

університет, професор кафедри фінансового аналізу і

контролю

Офіційні доктор економічних наук, професор,

опоненти: Осадчий Юрій Іванович,

Міжгалузевий інститут управління МОН України,

завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук, доцент,

Мурашко Василь Максимович,

Національний університет Державної податкової

служби України, доцент кафедри бухгалтерського

обліку

Захист відбудеться “13” березня 2008 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01 Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19, ауд. А 227.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського національного торговельно-економічного університету за адресою: 02156, м. Київ, вул. Кіото, 19.

Автореферат розісланий “12” лютого 2008 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Н. І. Морозова

Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах активного розвитку ринкових відносин в Україні одним із найефективніших способів управління підприємствами є створення і функціонування інтегрованих корпоративних структур, таких як холдингові компанії. Перевагою такої форми господарювання є те, що вона дає можливість акумулювати фінансові ресурси для здійснення інвестицій та максимізовувати фінансові результати всіх учасників групи підприємств.

Проте, розвиток об’єднань підприємств призвів до виникнення ряду нових проблем, у тому числі і проблеми підвищення ефективності управління фінансовими ресурсами холдингових компаній. Саме управління грошовими потоками, капіталом, фінансовими ресурсами є системоутворюючим чинником функціонування і розвитку таких корпоративних структур. Припущені недоліки в управлінні фінансами в українських холдингах, ключовими функціями якого є аналіз і контроль, призводять до погіршення їх фінансового стану, а також зниження прибутковості. За цих умов наукові дослідження, що сприяють прискореному розвитку інтегрованих компаній, є одними з пріоритетних, і тому об'єктом дисертаційного дослідження обрано процеси формування і використання фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях України.

У дослідженнях питань теорії та методології аналізу і контролю формування та використання фінансових ресурсів вагомий внесок зробили вітчизняні науковці, зокрема: М.Т. Білуха, І.О. Бланк, Ф.Ф. Бутинець, С.Ф. Голов, В.П. Завгородній, Я.Д. Крупка, М.В. Кужельний, Є.В. Мних, О.А. Петрик, В.В. Сопко, М.Г. Чумаченко, а також зарубіжні автори Р. Адамс, Х. Андерсен, А. Аренс, С.М. Бичкова, І.Є. Глушков, Ю.А. Данилевський, Г. Велш, Д. Колдуелл, Дж Лоббек, Б. Нідлз, В.Ф. Палій, В.М. О’Рейлі, Дж.К. Робертсон, Я.В. Соколов, В.П. Суйц, Д. Шорт, А.Д. Шеремет та інші. Однак слід підкреслити, що у публікаціях цих вчених недостатньо уваги приділяється питанням аналізу і контролю фінансових ресурсів холдингових структур, що є одними з найбільш складних і мало досліджених. У вітчизняних працях окремі аспекти обліку і аудиту в холдингових компаніях розглядаються С.Ф. Головим, В.М. Костюченко, С.П. Лозовицьким, Г.В. Уманців, а з іноземних – С.І. Пучковою і В.Д. Новодворським та іншими.

Проте не всі аспекти даної складної проблеми висвітлені з достатньою глибиною. Зокрема, дослідження опублікованих робіт виявило існування ряду концепцій щодо фінансових ресурсів та холдингових компаній, які пропонують різне розуміння сутності та шляхів розвитку інтегрованих підприємницьких структур. Вимагають ґрунтовного дослідження проблеми теоретичного обґрунтування та практичного впровадження систем аналізу і контролю фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаній. Все це зумовило тему і структуру даної дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи кафедри фінансового аналізу та контролю Київського національного торговельно-економічного університету № 515/33 “Фінансовий контроль в системі державного регулювання розподілу і використання бюджетних ресурсів” 0105U000766 (довідка № 219/33 від 12.02.07 КНТЕУ). Особистий внесок автора полягає в обґрунтуванні застосування аналітичних методів під час здійснення контролю за ефективністю формування і використання фінансових ресурсів та розробці методики аудиту фінансових ресурсів.

Мета і завдання дисертаційного дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка науково-обґрунтованих рекомендацій щодо побудови удосконаленої системи аналізу і контролю фінансових ресурсів торговельних холдингових компаній на основі використання сучасних інформаційних технологій для забезпечення ефективного їх функціонування в умовах ринкових відносин.

Відповідно до поставленої мети визначено сукупність основних завдань, спрямованих на її досягнення, зокрема:

– обґрунтувати сутність фінансових ресурсів холдингової компанії та розробити їх класифікацію з метою спрямування аналізу та контролю на оперативне управління процесами їх формування і використання;–

визначити тенденції і шляхи розвитку торговельних холдингових компаній та їх вплив на організацію аналізу та контролю фінансових ресурсів у таких об’єднаннях;–

запропонувати організаційну модель аналізу і контролю в системі управління фінансовими ресурсами у холдинговій компанії;–

внести доповнення до методики складання фінансової звітності холдингових компаній щодо відповідності її вимогам ефективного аналізу і контролю фінансових ресурсів з використанням інформаційної мережі холдингу;–

удосконалити методику аналізу фінансових ресурсів у холдингових компаніях, виявити недоліки, встановити їх причини та розробити пропозиції щодо поліпшення аналізу на рівні холдингової компанії і дочірніх підприємств для забезпечення ефективного управління і досягнення оптимального фінансового стану компанії; –

розробити методику рейтингової оцінки фінансового стану дочірніх підприємств як елементу інтегральної оцінки формування та використання фінансових ресурсів холдингу;–

розкрити зміст, функції та організаційні підходи внутрішнього контролю фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях;–

удосконалити методику зовнішнього аудиту, стадії та етапи його організації у холдингових компаніях, визначити типові порушення операцій з фінансовими ресурсами та запропонувати заходи щодо їх виявлення і попередження.

Об’єктом дослідження є процеси формування і використання фінансових ресурсів, їх аналіз та контроль умовах автоматизації у торговельних холдингових компаніях.

Предметом дослідження є організаційні і методичні аспекти аналізу і контролю фінансових ресурсів у холдингових компаніях.

Методи дослідження. У дисертації використані загальнонаукові і спеціальні методи, що дозволили системно вирішити проблемні завдання. Для досягнення поставленої мети в процесі дослідження використано наступні методи: діалектичного пізнання – для визначення сутності фінансових ресурсів підприємницьких структур; порівняльного аналізу – для визначення підходів до визначення складових фінансових ресурсів; дедукції – для визначення місця аналізу і контролю фінансових ресурсів в системі управління холдинговою компанією, формування показників формування та використання фінансових ресурсів в загальній інформаційній системі холдингу; групування – для виділення напрямів аналізу фінансових ресурсів та визначення груп показників; економіко-математичні – для апробації запропонованої методики аналізу фінансових ресурсів холдингових компаній.

Інформаційною базою дослідження стали наукові праці та публікації вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів і практиків, що стосуються визначених проблем, емпіричну основу дослідження склали нормативно-правові акти України та зарубіжних країн, офіційні дані Державного комітету статистики України, господарська практика, дані бухгалтерського обліку і звітності сорока торговельних холдингових компаній за 2003-2007 роки.

Наукова новизна отриманих результатів проведеного дослідження полягає у визначенні і теоретичному обґрунтуванні комплексу проблем, в розроблених особисто дисертантом рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення організації та методики аналізу і контролю фінансових ресурсів торговельних холдингових компаній з використанням комп'ютерних технологій та економіко-математичного моделювання.

Основні результати дослідження, що складають наукову новизну, характеризуються такими положеннями:

Вперше:

- обґрунтовано нову концепцію щодо визначення фінансових ресурсів підприємницьких структур як грошових коштів, що перебувають у розпорядженні підприємств чи їх об’єднань і можуть бути використані для здійснення ними господарської діяльності у майбутньому періоді з метою забезпечення економічних, матеріальних та духовних потреб людини, компанії та суспільства в цілому, а також обґрунтовано нову класифікацію фінансових ресурсів за чотирма рівнями деталізації: за джерелами їх утворення, за термінами залучення, за ознакою платності, за найменуванням валюти, що дозволяє оперативно здійснювати аналіз за даними бухгалтерського обліку;

- розроблено систему достатніх інформаційних потоків для забезпечення аналізу формування та використання фінансових ресурсів у торговельній холдинговій компанії, яка дозволяє здійснювати аналітичну оцінку доцільності та перевірки відповідності кожної операції вимогам чинного законодавства і стандартам попереднього контролю й слугує базою прийняття оперативних рішень щодо формування джерел фінансування та їх розміщення в активах холдингової компанії;

Удосконалено:

- визначення організаційно-економічного механізму функціонування холдингової компанії відповідно до їх економічної та юридичної сутності, окреслено їх види залежно від типів інтеграції, стилю управління та виду діяльності, що дозволяє налагодити систему аналізу і контролю фінансових ресурсів відповідно до особливостей холдингової компанії;

- методику рейтингової оцінки фінансового стану дочірнього підприємства як елемента інтегральної оцінки формування та використання фінансових ресурсів торговельного холдингу, яка полягає у визначенні двох варіантів певного набору показників, розроблених спеціально для горизонтального або вертикального (та конгломератного) типу холдингу, що створює можливість проведення порівняльного аналізу досягнень дочірніх компаній холдингу та дозволяє оперативно виявляти незадовільний фінансовий стан підконтрольних підприємств;

- теоретичні та методичні положення аналізу формування та використання фінансових ресурсів торговельних холдингових компаній, зокрема: запропоновані моделі аналізу, сформовано систему показників горизонтального та структурного аналізу з метою забезпечення стійкого фінансового стану усіх підприємств холдингу;

Одержали подальший розвиток:

- визначено типові порушення, пов’язані з рухом та обліком фінансових ресурсів, які зустрічаються в процесі аудиту та запропоновано заходи щодо їх виявлення і попередження у холдингах, розроблено організаційні та методичні аспекти планування зовнішнього аудиту фінансових ресурсів у холдингу;

- система методичного інструментарію внутрішнього контролю у торговельному холдингу щодо діяльності внутрішньої ревізійної служби та служби внутрішнього аудиту, які дозволять підвищити дієвість контролю в управлінні фінансовими ресурсами торговельних холдингових компаній з метою уникнення шахрайств та помилок.

Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що їх використання дало можливість розробити рекомендації та пропозиції, спрямовані на збагачення практики конкретними методиками аналізу та контролю формування та використання фінансових ресурсів з використанням нових інформаційних технологій на ПЕОМ в управлінні торговельними холдинговими компаніями.

Результати дослідження використані в практичній діяльності торговельних холдингових компаній “Вінницька регіональна холдингова компанія” (довідка № 46 від 15 листопада 2006 р.), “Інтеркомплекс холдінг” (довідка №5 від 17 січня 2007 р.) та “Опт Оптика” (довідка №19/12 від 19 грудня 2006 р.). Крім того, вони застосовуваться в процесі організації системи аналізу і контролю фінансових ресурсів у холдингових компаніях різних галузей економіки, а також при проведенні консультаційної роботи.

Основні положення дисертації використовуються у навчальному процесі Київського національного торговельно-економічного університету при викладанні курсів “Теорія економічного аналізу”, “Фінансовий аналіз”, “Основи аудиту”, “Аудит державних фінансів”, а також при виконанні курсових робіт студентами економічних спеціальностей (довідка № 177/49 від 06.02.2007 року).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є результатом самостійно виконаного наукового дослідження. Теоретичні положення, висновки й рекомендації, викладені у роботі, виконані автором особисто. Із наукової праці, опублікованої у співавторстві, у дисертації використані тільки ті ідеї та положення, які є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи доповідалися й обговорювалися на міжнародній науково-практичній конференції “Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”, (Тернопіль-Мукачево, 2004), міжнародній науково-практичній конференції “Концепція розвитку бухгалтерського обліку, аналізу і аудиту в умовах міжнародної інтеграції”(Київ, 2005), міжнародному форумі молодих вчених “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн”, (Харків, 2005), Всеукраїнській науковій конференції “Регіональні аспекти організації і управління фінансовими ресурсами”, (Івано-Франківськ, 2005), міжнародній науково-практичній конференції “Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти” (Полтава, 2006), всеукраїнській науковій конференції “Регіональні аспекти організації і управління фінансовими ресурсами” (Івано-Франківськ, 2006), ХХ Міжнародній науково-практичній конференції “Роль науки, релігії та суспільства у формуванні моральної особистості” (Донецьк, 2006), VII науково-практичній конференції “Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях рыночной экономики”, (Сімферополь, 2006), Ш міжнародній науково-технічній конференції “Еколого-економічні проблеми карпатського єврорегіону” (Івано-Франківськ, 2006), ІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні” (Ялта, 2006), науково-практичній конференції “Обліково-аналітичне забезпечення системи менеджменту підприємства” (Львів, 2007), VI міжнародній науково-практичній конференції “Наукові дослідження в сфері бухгалтерського обліку, контролю та аналізу: теоретико-практичне значення і напрями подальшого розвитку” (Житомир, 2007), міжвузівській науково-практичній конференції для студентів, аспірантів та молодих науковців “Актуальні проблеми сучасних фінансових досліджень” (Київ, 2007), міжнародній практичній конференції “Эффективное управление компанией: системы внутреннего контроля и аудита” (Київ, 2007), міжнародній науково-практичній конференції “Україна на шляху інноваційного розвитку економіки, суспільства, особистості” (Краматорськ, 2007).

Публікації. Основні результати дисертаційного дослідження опубліковано у 26 друкованих працях загальним обсягом 12,5 друк. арк., з них у наукових фахових виданнях – 9 праць, загальним обсягом 4,8 друк. арк. Особисто авторові належить 12,04 друк. арк.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків і пропозицій, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг дисертації становить 172 сторінки. Дисертація містить 19 таблиць, 10 рисунків, 6 формул та 21 додаток, а також список використаної літератури (125 найменувань).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі дисертації обґрунтовується актуальність дослідження, визначено мету, завдання, об’єкт, предмет і методи дослідження, наукову новизну і практичну цінність запропонованих рекомендацій, вказано форми їх апробації у торговельних холдингових компаніях та оприлюднення результатів проведеного дослідження.

У першому розділі “Теоретико-методологічні засади аналізу і контролю фінансових ресурсів холдингових компаній” визначені теоретичні аспекти сутності фінансових ресурсів холдингової компанії та розроблено поглиблену класифікацію з метою спрямування аналізу та контролю на оперативне управління процесами їх формування і використання. Досліджено діяльність та визначено тенденції розвитку холдингових компаній, зокрема тих, що працюють у торговельній галузі, та особливості формування їх фінансових ресурсів; запропоновано організаційну модель аналізу і контролю в системі управління фінансовими ресурсами у холдинговій компанії.

Виходячи з напрацювань вітчизняних вчених, нормативних положень національного і міжнародного законодавства, обґрунтовується класифікація фінансових ресурсів підприємницьких структур, що представлена у таблиці 1.

Таблиця 1

Класифікація фінансових ресурсів підприємницьких структур

Рівень деталізації | Розподіл фінансових ресурсів за класифікаційними ознаками

Перший | 1. Види фінансових ресурсів за джерелами їх утворення:

1.1. Власні фінансові ресурси

1.2. Залучені фінансові ресурси

Другий | 2. Види фінансових ресурсів за термінами залучення:

2.1. Необмежені (власні фінансові ресурси)

2.2. Термінові:

2.2.1. фінансові ресурси, термін залучення яких більше одного року

2.2.2 фінансові ресурси, термін залучення до одного року включно

Третій | 3. Види фінансових ресурсів за ознакою платності:

3.1. Безоплатні (власні фінансові ресурси та залучені, що створюються на безоплатній основі)

3.2. Платні (фінансові ресурси, що надаються на платній основі)

Четвертий | 4. Види фінансових ресурсів за найменуванням валюти:

4.1. Фінансові ресурси у національній валюті

4.2. Фінансові ресурси в іноземній валюті

Використання даної класифікації у обліково-аналітичній системі є доцільним для кожного з рівнів управління фінансовими ресурсами у холдингу, зокрема для рівня холдингу, рівня холдингової компанії та рівня дочірніх підприємств.

1. Рівень холдингу вимагає обґрунтування економічної вигоди та доцільності інтеграції фінансових ресурсів як для материнської компанії, так і для дочірніх фірм, а також визначення моделі формування фонду фінансових ресурсів корпоративного центру і методів та принципів розподілу їх між дочірніми підприємствами.

2. Рівень холдингової компанії, яка за чинним законодавством визначається як підприємство, що володіє, користується та розпоряджається холдинговими корпоративними пакетами акцій двох або більше корпоративних підприємств) передбачає визначення типу головної компанії (фінансовий, виробничий та змішаний), що впливає на розробку фінансової стратегії.

3. Рівень дочірніх (корпоративних) підприємств вимагає здійснення аналізу і контролю формування та використання фінансових ресурсів на кожному підконтрольному підприємстві з метою визначення їх фінансового стану і прибутковості.

Досліджено, що у залежності від центру, навколо якого відбувається об'єднання підприємств, установ і організацій, холдингові компанії поділяються на виробничі (промислові, індустріальні), банківські, науково-технологічні і торговельні.

Виходячи із проведених досліджень діяльності сорока торговельних холдингових компаній можна відзначити ряд особливостей їх фінансово-господарської діяльності в Україні. Головне підприємство більшості українських холдингів зареєстроване за кордоном, зокрема в офшорних зонах, що пов’язане із недоліками українського законодавства та більш вигідними умовами оподаткування і інших країнах.

Характерними особливостями діяльності торговельних холдингових компаній України є володіння і управління торговельними мережами. Так, “Аснова-холдинг” володіє мережами “ДЦ плюс”, “С.О.Т.Бі”, “ДЦ Україна”, “Савсервіс”, “Комора-С”, “Есма”; “Авентурес груп” - “Unitrade” (мережа салонів персональної електроніки), “City.com” (мережа гіпермаркетів електроніки), “melofon” (молодіжна мережа мобільної електроніки), “Service Master” (сервісна компанія), “СамоБыт” – (мережа магазинів побутової техніки), “B.zone” (консалтингова компанія). У холдинг “Fozzy Group” входять наступні торговельні мережі: мережа універсамів “Сільпо”, мережа магазинів біля дому “Фора”, мережа аптек “Будь здоров”, оптові гіпермаркети “Фоззі”, мережа гастрономів “Дніпрянка”, інтернет-магазин “Gonza”.

На сьогодні більшість холдингових компаній функціонують у формі ТОВ, однією з причин чого є недосконалість корпоративного законодавства і реальна загроза недружніх поглинань. Однак до 2009 року згідно чинного законодавства вони мають перейти до форми власності відкритого акціонерного товариства.

Дослідження показників рентабельності, які є вагомими для оцінки ефективності управління фінансовими ресурсами, свідчить, що рентабельність продажів у 2006 році у досліджуваних торговельних холдингових компаніях коливається від -8,7% до 4,8 %, що в середньому складає 0,59%. Рентабельність активів у таких об’єднаннях є нижчою у порівнянні з торговельними підприємствами: знаходиться у межах від -38,79% до 12,15%, а середній показник становить 1,16%, у той час як серед звичайних торговельних підприємств у цілому по Україні він становить 2,25%. Це дозволяє зробити висновки, що холдингові компанії приховують реальні фінансові результати, завищують витрати і занижують доходи в обліку і звітності, відповідно держава недоотримує податкові надходження. Для виправлення ситуації доцільно було б створити державний орган, який би контролював фінансові потоки таких підприємств, особливо у разі їх збитковості за даними фінансової звітності. В іншому випадку низький рівень рентабельності може свідчити про те, що система фінансового управління у торговельних холдингових компаніях є недосконалою та потребує розробки науково-обґрунтованих рекомендацій щодо побудови ефективної системи аналізу і контролю фінансових ресурсів.

У другому розділі “Організаційно-методологічні основи аналізу фінансових ресурсів холдингових компаній” досліджено методологію консолідації та агрегування фінансової звітності холдингових компаній щодо відповідності її вимогам ефективного управління фінансовими ресурсами з використанням комп'ютерної мережі холдингу, розроблено удосконалені форми звітності; удосконалено методику аналізу формування та використання фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях; проведено аналіз формування та використання фінансових ресурсів за даними консолідованої звітності восьми торговельних холдингових компаній України, виявлено недоліки, встановлено їх причини та розроблено пропозиції щодо поліпшення аналізу на рівні холдингового об’єднання і дочірніх підприємств для забезпечення ефективного управління і досягнення оптимального фінансового стану компанії; розроблено методику рейтингової оцінки фінансового стану дочірнього підприємства як елементу інтегральної оцінки формування та використання фінансових ресурсів холдингу.

При побудові інформаційної системи насамперед слід враховувати задачі, визначені перед обліком, аналізом та контролем фінансових ресурсів за рівнями облікового процесу. Їх орієнтовний перелік пропонуємо у таблиці 2.

Проведений аналіз формування і використання власних і залучених фінансових ресурсів українських торговельних холдингових компаній свідчить про неефективність фінансового управління: спостерігається досить низька питома вага власних фінансових ресурсів у загальній їх сумі, формування оборотних активів відбувається переважно за рахунок залучених коштів, а також спостерігається зниження ефективності використання фінансових ресурсів.

Для забезпечення стійкого фінансового стану в інтегрованих структурах запропоновано проводити рейтингову оцінку фінансового стану всіх підконтрольних підприємств: аналіз асоційованих підприємств дозволить визначити доцільність вкладання у них фінансових інвестицій з метою отримання дивідендів, а рейтинговий аналіз дочірніх підприємств сприятиме прийняттю ефективних управлінських рішень щодо формування і використання в них фінансових ресурсів.

Таблиця 2

Етапи облікового процесу та завдання обліку, аналізу і контролю фінансових ресурсів в умовах електронної системи обробки інформації у торговельному холдингу

Рівень елект-ронної системи | Етап облікового процесу | Завдання, що вирішуються на відповідному рівні

1 | 2 | 3

Перший | Вхід до

системи

(первинний

облік) | 1. Підготовка і фіксація на машинних носіях первинних даних щодо фінансових ресурсів

2. Аналіз, контроль і коригування первинної інформації

3. Одержання інформації у запитальному режимі

4. Формування локальної бази даних

Другий |

Процес системи

(поточний облік) |

5. Систематизація і узагальнення первинної інформації на рахунках обліку

6. Контроль результатів систематизації

7. Усунення помилок, виявлених у процесі контролю

8. Оперативний аналіз фінансових ресурсів

9. Формування інформації для підсумкового обліку

10. Формування локальної бази даних

11. Формування носіїв поточного обліку

Третій |

Вихід із системи

(підсумковий облік) | 10. Формування інформації для управління фінансовими ресурсами

11. Формування носія для архівного збереження облікової інформації

12. Коригування нормативно-довідкової інформації

13. Контроль правильності і відповідності поточної та підсумкової інформації

14. Ретроспективний аналіз фінансових ресурсів

15. Заключний контроль фінансових ресурсів

16. Перспективний аналіз і прогнозування фінансових ресурсів

17. Формування вихідної інформації

Розроблено дві методики для горизонтальних та вертикальних холдингових компаній, які дозволять холдинговим компаніям оперативно аналізувати фінансовий стан дочірніх та асоційованих підприємств, приймати вчасні управлінські рішення щодо оптимального формування та використання фінансових ресурсів, а також сприяють зростанню ефективності роботи підприємств, оскільки рейтинги завжди спонукають до підвищення продуктивності праці і продуманого управління.

У третьому розділі “Організація і методика контролю фінансових ресурсів у торговельній холдинговій компанії” на основі висновків і результатів попередніх розділів дисертаційної роботи обґрунтовані напрями вдосконалення внутрішнього і зовнішнього контролю за фінансовими ресурсами торговельних холдингових компаній. Виявлено, що збитковість та незадовільний фінансовий стан більшості українських холдингів є наслідком відсутності ефективної системи фінансового контролю у таких структурах, як з боку держави, яка має забезпечити добросовісний механізм сплати податків, так і з боку внутрішнього і незалежного аудиту.

Виявлено, що важливою проблемою в організації внутрішнього ревізійного процесу у об’єднанні є визначення підпорядкування контрольно-ревізійних відділів (КРВ) у середині холдингової компанії. Рекомендується підпорядкування КРВ безпосередньо раді директорів (спостережній раді) головної компанії і тісна його взаємодія з ревізійною комісією холдингу. Організацію ревізії фінансових ресурсів пропонується здійснювати таким чином, щоби забезпечувалася участь працівників контрольно-ревізійного підрозділу материнської компанії в ревізійних комісіях дочірніх підприємств. Перевагами такого підходу є спрощення організації допуску до фінансової інформації дочірнього підприємства, а також можливість переносу частини витрат на контрольно-ревізійний процес на підконтрольне товариство.

Внутрішній аудит фінансових ресурсів у холдингових структурах визначено як контролюючу систему, що забезпечує концентрацію контрольних дій на пріоритетних напрямках формування і використання фінансових ресурсів, своєчасне виявлення відхилень від нормативних і планових показників, а також обґрунтування стратегічних і тактичних управлінських рішень, пов'язаних з оптимізацією руху фінансових ресурсів в холдингу.

В Україні однією з найбільших проблем, пов’язаних з зовнішнім аудитом торговельних холдингових компаній є висока частка недостовірних позитивних аудиторських висновків, які надаються компаніям з реальним незадовільним фінансовим станом. Зазначена проблема призводить до поглиблення тінізації фінансових потоків у холдингових компаніях, до розвитку нечесних методів формування та використання фінансових ресурсів у таких структурах. Виходом з такої ситуації, на наш погляд, має бути законодавча регламентація та практична відповідальність аудиторів за надані аудиторські висновки, а також побудова організації та методики зовнішнього аудиту фінансових ресурсів відповідно до міжнародних стандартів та демократичних і чесних принципів.

Розглянуті підходи до вдосконалення методичних аспектів аудиту консолідації фінансових ресурсів холдингової компанії, розроблені рекомендації з загальної оцінки, планування, методики, організації зовнішнього аудиту й основних аудиторських процедур. Ризик невиявлення істотних розбіжностей і помилок може бути знижений шляхом збільшення участі основного аудитора групи в роботі сторонніх аудиторів. При перевірці фінансових ресурсів необхідно виділяти визначені умови і події, що впливають на точність і достовірність консолідованої фінансової звітності, а також типові помилки, проаналізовані в даному параграфі.

Під час зовнішнього аудиту консолідованої звітності необхідно перевірити правильність і коректність операцій і взаємин з дочірніми і залежними підприємствами, наявність їхнього санкціонування керівництвом холдингу. Варто проаналізувати усі великі угоди між підприємствами холдингу на предмет виявлення їхніх умов і фінансових аспектів, розглянути мету операцій, що викликають питання, одержати про них письмові підтвердження і пояснення від керівництва, а також зіставити отримані зведення з бухгалтерською звітністю холдингу і його підконтрольних підприємств.

Значення результатів дослідження полягає у тому, що запропоновані рекомендації сприяють розробці і впровадженню ефективної комплексної методики аудиту фінансових ресурсів у холдингових компаніях.

ВИСНОВКИ

У дисертації проведено теоретичне узагальнення наукового дослідження і запропоновані рекомендації щодо удосконалення аналізу і контролю формування та використання фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях. Проведене дослідження актуальних теоретичних та практичних проблем аналізу і контролю формування та використання фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях в Україні дозволило сформулювати такі висновки та надати конкретні пропозиції щодо їх практичного використання:

1. Фінансові ресурси холдингових компаній визначено як грошові кошти, що знаходяться у розпорядженні підприємств чи їх об’єднань і можуть бути використані для здійснення ними господарської діяльності в майбутньому періоді з метою забезпечення економічних, матеріальних та духовних потреб людини, компанії та суспільства в цілому. Виходячи з цього розроблено класифікацію фінансових ресурсів за чотирма рівнями деталізації: за джерелами їх утворення, за термінами залучення, за ознакою платності, за найменуванням валюти, що дозволяє побудувати інформаційну систему для здійснення оперативного, перспективного та ретроспективного аналізу і контролю фінансових ресурсів у холдингових компаніях.

2. Запропоновано класифікацію холдингових компаній у залежності від центра, навколо якого відбувається об'єднання підприємств, на виробничі (промислові, індустріальні) банківські, науково-технологічні і торговельні, що дозволяє більш глибоко дослідити і обґрунтувати організаційно-методичні засади аналізу і контролю фінансових ресурсів залежно від виду діяльності холдингу.

3. Запропоновано обґрунтовану систему організації аналізу і контролю фінансових ресурсів у холдингових структурах на двох рівнях управління, що сприятиме економії робочого часу і коштів. Перший рівень представлений спеціальними аналітичними і контрольними службами холдингової компанії, для яких головним завданням є розробка фінансової стратегії розвитку всього холдингу, другий рівень - аналітичними відділами дочірніх підприємств, на яких покладається завдання підготовки інформації для прийняття тактичних управлінських рішень менеджментом корпоративних підприємств.

4. Розроблено рекомендації щодо механізму складання та форм агрегованої фінансової звітності у торговельній холдинговій компанії для забезпечення вимог ефективного аналізу і контролю фінансових ресурсів з використанням інформаційної мережі холдингу.

5. Обґрунтовано методику аналізу фінансових ресурсів у торговельній холдинговій компанії, яка передбачає дослідження кожного джерела фінансових ресурсів за такими блоками: визначення і оцінка джерел утворення та напрямів використання фінансових ресурсів, оцінка структури їх джерел та напрямів використання, оцінка структури потоків фінансових ресурсів, проведення параметричного аналізу, що забезпечує простоту, оперативність та зручність процесу аналізу формування та використання фінансових ресурсів, врахування тенденцій конкурентного середовища та середньогалузевих показників для прийняття управлінських рішень.

6. Розроблено систему показників для рейтингової оцінки фінансового стану всіх підконтрольних підприємств холдингової компанії: аналіз асоційованих підприємств дозволить визначити доцільність вкладання у них фінансових інвестицій з метою отримання дивідендів, а рейтинговий аналіз дочірніх підприємств сприятиме прийняттю ефективних управлінських рішень щодо формування і використання в них фінансових ресурсів.

7. Розроблено організаційну систему контролю за фінансовими ресурсами у торговельних холдингових компаніях, яка складається із зовнішнього і внутрішнього контролю, зокрема: внутрішній включає ревізію і внутрішній аудит, а зовнішній–державний контроль і незалежний (зовнішній) аудит. Для забезпечення дієвості внутрішнього контролю за фінансовими ресурсами рекомендовано службі аудиту сконцентрувати контрольні дії на пріоритетних напрямках формування і використання фінансових ресурсів, своєчасному виявленні відхилень від нормативних і планових показників, а також обґрунтуванні стратегічних і тактичних управлінських рішень, пов'язаних з оптимізацією руху фінансових ресурсів в усіх дочірніх підприємствах холдингу, а контрольно-ревізійній службі – здійснювати контрольні дії за відповідністю операцій з фінансовими ресурсами чинному законодавству.

8. Виявлено причини оприлюднення позитивних аудиторських висновків при реальному незадовільному фінансовому стані холдингових компаній, що призводить до поглиблення тінізації потоків фінансових ресурсів у холдингових компаніях, до розвитку незаконних методів формування та використання фінансових ресурсів у таких структурах. Для подолання цієї ситуації визначено типові порушення, пов’язані з рухом фінансових ресурсів у холдингових компаніях, розроблені пропозиції щодо практичної відповідальності аудиторів за надані висновки, а також запропоновано методику зовнішнього аудиту фінансових ресурсів відповідно до міжнародних стандартів та демократичних і чесних принципів, що буде сприяти підвищенню якості аудиторських висновків.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Романенко О.А. Деякі аспекти аудиту формування фінансових ресурсів підприємств // Вісник ХНТУСГ. - 2004. - №31. - с. 308-316.

2. Романенко О.А. Проблеми аналізу формування фінансових ресурсів підприємств в сучасних умовах в Україні” // Збірник статей “Удосконалення системи обліку, аналізу та аудиту як складової інформатизації суспільства”. -Тернопіль, Мукачеве, 2004. - с.311-316.

3. Романенко О.А. Особливості формування фінансових ресурсів у холдингових компаніях // Вісник КНТЕУ (спецвипуск). - 2005. - №3. – с.104-108.

4. Романенко О.А. Проблеми організації внутрішнього аудиту фінансових ресурсів // Бухгалтерський облік і аудит. – 2006. - №8. – с.61-64.

5. Мних Є.В., Романенко О.А. Експрес-аналіз формування фінансових ресурсів холдингових компаній // Фінанси України. - 2006. - №7. – с.108-115.

6. Романенко О.А. Вдосконалення фінансової звітності холдингових компаній // Вісник національного університету “Львівська політехніка”. – 2007. - №577. – с. 344 – 347.

7. Романенко О.А. Рейтингова оцінка фінансового стану у торговельному холдингу // Экономические проблеммы и перспективы стабилизации экономики Украины. Актуальные пробемы реформирования экономики в регионе: Сб. науч. тр./ Институт экономики промышленности, Краматорский экономико-гуманитарный институт, Донецк. – 2007. – с. 355-366.

8. Мних Є.В., Романенко О.А. Організація і методика зовнішнього аудиту фінансових ресурсів холдингових компаній // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. Наук. збірник. Вип. ІІІ.–Т.2.– Івано-Франківськ. – 2006. – с. 182-188.

9. Романенко О.А. Рейтингова оцінка фінансового стану корпоративних підприємств торговельного холдингу // Зовнішня торгівля: право та економіка. – 2007. - №5. – с. 127-133.

В інших виданнях:

10. Романенко О.А. Проблеми захисту комерційної таємниці підприємств в сучасних умовах // Фінансовий контроль. – 2004. - №5. – с. 41-44.

11. Романенко О. Привлечение кредитов торговыми холдингами // Финансовый директор. - 2006. - № 8. – с. 55-59.

12. Романенко О.А. Методика аналізу формування фінансових ресурсів холдингових компаній // Фінансовий ринок України. - 2006. - №1. – с. 31-34.

13. Романенко О. Распределение финансов в холдингах // Финансовый директор. - 2006 . - № 10. – с. 58-64.

14. Романенко О.А. Організація ревізії у холдингових компаніях //Наукові вісті Інституту менеджменту та економіки “Галицька академія”. – 2006. - №10. – с.187-192.

15. Романенко О.А. Формування фінансових ресурсів холдингових компаній //Наукові вісті Інституту менеджменту та економіки “Галицька академія” (спецвипуск). – 2007. – с.200-207.

16. Мних Є.В., Романенко О.А. Особливості організації системи аналізу фінансових ресурсів холдингових компаній в Україні // Актуальні проблеми розвитку економіки регіону. Наук. збірник. Вип. ІІ. – Івано-Франківськ. – 2006. – с. 187-191.

17. Романенко О. Духовно-моральні виміри економічного життя в Україні // Ціннісно-смисловий вимір буття українського суспільства і перспективи українського націоналізму. Матеріали ІІІ міжнародної наукової конференції. – Івано-Франківськ. – 2007. - с. 522-531.

18. Романенко О. Параметрический анализ формирования финансовых ресурсов холдингов // Финансовый директор. - 2006 . - № 3. – с. 77-82.

19. Романенко О. Внутренний аудит холдинга // Финансовый директор. - 2007. - № 3. – с. 69-75.

20. Романенко О. Рейтинговая оценка дочерних предприятий холдинга // Финансовый директор. - 2007. - №6. - с.10- 16.

21. Романенко О. Информационная база финансового анализа холдинга // Финансовый директор. 2007. - №8. - с. 89-93.

Тези доповідей та матеріали на конференціях:

22. Романенко О.А. Особливості формування структури активів торговельних холдингових компаній в Україні // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Обліково-аналітичні системи: глобальний і національний аспекти”. – Полтава: РВЦ ПУСКУ, 2006. – Ч.2. – с. 71-73.

23. Романенко О.А. Деякі аспекти організації системи аналізу фінансових ресурсів у холдингових компаніях //Матеріали міжнародного форуму молодих вчених “Ринкова трансформація економіки постсоціалістичних країн”. У двох томах. Т.”. – Х.: ХНТУСГ. – 2005. – с.190-192.

24. Романенко О.А. Особливості організації бухгалтерської служби у холдингових компаніях// Проблеми та перспективи розвитку підприємництва в Україні: Матеріали ІІ Всеукр. Наук.-прак. Конф. – К.: Київ. нац. торг.-екон. ун.-т, 2006. с. 260-262.

25. Романенко О.А. Внутрішній контроль фінансових ресурсів у холдинговій компаній за центрами відповідальності// Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях рыночной экономики / материалы VII научно-практической конференции. – Симферополь: КИБ. - 2006. - с. 67-70.

26. Романенко О.А. Теоретичні і організаційні особливості аналізу і контролю фінансових ресурсів у торговельних холдингових компаніях // Тези та тексти виступів VI Міжнародної науково-практичної конференції “Наукові дослідження в сфері бухгалтерського обліку, контролю та аналізу: теоретико-практичне значення і напрями подальшого розвитку”. – Житомир: ЖДТУ, 2007. – с.241-244.

АНОТАЦІЯ

Романенко О.А. Аналіз і контроль формування та використання фінансових ресурсів холдингових компаній (на прикладі торговельних холдингових компаній України). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.09 – бухгалтерський облік, аналіз і аудит. – Київський національний торговельно-економічний університет, Київ, 2008.

У дисертаційній роботі визначено сутність фінансових ресурсів холдингової компанії та розроблено їх класифікацію з метою спрямування аналізу та контролю на оперативне управління процесами їх формування і використання; визначено проблеми та тенденції розвитку торговельних холдингових компаній; запропоновано організаційні моделі аналізу і контролю в системі управління фінансовими ресурсами у холдинговій компанії; вдосконалено форми агрегованої фінансової звітності щодо відповідності її вимогам ефективного управління фінансовими ресурсами з використанням комп'ютерної інформаційної мережі холдингу.

Удосконалено методику аналізу формування та використання фінансових ресурсів у холдингових компаніях, розроблено пропозиції щодо поліпшення аналізу на рівні холдингового об’єднання і дочірніх підприємств для забезпечення ефективного управління і досягнення оптимального фінансового стану компанії; розроблено методику рейтингової оцінки фінансового стану дочірнього підприємства як елементу інтегральної оцінки формування та використання фінансових ресурсів холдингу.

Ключові слова: аналіз, контроль, холдингова компанія, дочірні підприємства, ресурси, фінансова звітність.

АННОТАЦИЯ

Романенко О.А. Анализ и контроль формирования и использования финансовых ресурсов холдинговых компаний (на примере торговых холдинговых компаний Украины). - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.09 - бухгалтерский учет, анализ и аудит. - Киевский национальннй торгово-экономический университет, Киев, 2008.

Диссертация посвящена исследованию теоретических и методологических аспектов совершенствования анализа и контроля финансовых ресурсов холдинговых компаний в условиях рыночной экономики.

В диссертации определены экономические интерпретации содержания категории “финансовые ресурсы”, особенно в системе предпринимательских структур как денежных средств, которые находятся в распоряжении предприятий или их объединений и могут быть использованы для осуществления ими хозяйственной деятельности в будущем периоде с целью обеспечения экономических, материальных и духовных потребностей человека, компании и общества.

Разработана классификация финансовых ресурсов по четырем уровням детализации: по источникам их образования, по срокам привлечения, по признаку платности, по наименованию валюты, что позволяет оперативно осуществлять анализ по данным бухгалтерского учета.

Определена система информационных потоков для обеспечения анализа формирования и использования финансовых ресурсов в торговой холдинговой компании, которая позволяет осуществлять аналитическую оценку целесообразности и проверки соответствия каждой операции требованиям действующего законодательства и стандартам предыдущего контроля и служит базой принятия оперативных решений относительно формирования источников финансирования и их размещения в активах холдинговой компании.

Усовершенствованно определение организационно-экономического механизма функционирования холдинговой компании в соответствии с их экономической и юридической сущностью, очерченно их виды в зависимости от типов интеграции, стиля управления и вида деятельности, что позволяет наладить систему анализа и контроля финансовых ресурсов в соответствии с особенностями холдинговой компании.

Разработан методический инструментарий внутреннего контроля в торговом холдинге относительно деятельности внутренней ревизионной службы и службы внутреннего аудита, который позволит повысить действенность контроля в управлении финансовыми ресурсами торговых холдинговых компаний с целью избежания мошенничеств и ошибок.

Разработано методику рейтинговой оценки финансового состояния дочернего предприятия как элемента интегральной оценки формирования и использования финансовых ресурсов торгового холдинга, которая заключается в включает два варианта определенных показателей для горизонтального и вертикального (конгломератного) типа холдинга, который дает возможность проведения сравнительного анализа достижений дочерних компаний холдинга и позволяет оперативно обнаруживать реальное финансовое состояние подконтрольных предприятий.

Предложены модели анализа формирования и использования финансовых ресурсов в торговой холдинговой компании, определены показатели горизонтального и структурного анализа с целью обеспечения стойкого финансового состояния всех предприятий холдинга.

Внесены предложения относительно улучшения планирования внешнего аудита финансовых ресурсов в холдинге, определены типичные нарушения, связанные с движением и учетом финансовых ресурсов, которые могут быть обнаружены в процессе


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОСОБЛИВОСТІ РЕКОНСТРУКТИВНОЇ ХІРУРГІЇ ТРАВМАТИЧНИХ ДЕФЕКТІВ НОСА У ГОСТРОМУ ПЕРІОДІ - Автореферат - 34 Стр.
УЗАГАЛЬНЮВАЛЬНО-ВИДІЛЬНІ ЗАЙМЕННИКИ СУЧАСНОЇ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ: СЕМАНТИКА І ГРАМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ - Автореферат - 24 Стр.
ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ТА МЕТОДИ АНАЛІЗУ СУМІШЕЙ СИГНАЛІВ НА ОСНОВІ ЛІНІЙНИХ ЗА ПАРАМЕТРАМИ МОДЕЛЕЙ - Автореферат - 26 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ЕФЕКТИВНИХ КОНСТРУКЦІЙ І ПАРАМЕТРІВ ШПУРОВИХ ЗАРЯДІВ ПРИ ПРОХОДЦІ ВЕРТИКАЛЬНИХ СТВОЛІВ ШАХТ - Автореферат - 22 Стр.
ІНТЕРТЕКСТУАЛЬНІСТЬ У ДИСКУРСІ СУЧАСНОЇ УКРАЇНСЬКОЇ ПРЕСИ: ЛІНГВІСТИЧНИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 24 Стр.
СИСТЕМНІ ПРОЯВИ КОГНІТИВНОСТІ В ЕВОЛЮЦІЇ НАУКИ - Автореферат - 46 Стр.
ІНФІКОВАНІСТЬ МІКРОМІЦЕТАМИ І ПНЕВМОЦИСТАМИ НИЖНІХ ДИХАЛЬНИХ ШЛЯХІВ ХВОРИХ НА ХРОНІЧНІ НЕСПЕЦИФІЧНІ ЗАХВОРЮВАННЯ ЛЕГЕНЬ (КЛІНІЧНЕ ЗНАЧЕННЯ ТА ОБҐРУНТУВАННЯ ЛІКУВАННЯ) - Автореферат - 45 Стр.