У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ Міністерство освіти і науки України

Приазовський державний технічний університет

СМИРНОВА ІРИНА ІВАНІВНА

УДК 331.101.3

РОЗВИТОК МОТИВАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ

на промислових підприємствах

Спеціальність 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Маріуполь – 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано в Донбаській державній машинобудівній академії Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ).

Науковий керівник – | доктор економічних наук, доцент

Єськов Олексій Леонтійович,

Донбаська державна машинобудівна академія

Міністерства освіти і науки України (м. Краматорськ),

завідувач кафедри економіки підприємства.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Булєєв Іван Петрович,

Інститут економіки промисловості

Національної академії наук України (м. Донецьк), заступник директора інституту з наукової роботи;

кандидат економічних наук, старший науковий співробітник

Орлова Неля Олексіївна,

Інститут економіко-правових досліджень

Національної академії наук України (м. Донецьк), заступник завідуючого відділом економіко-правових проблем.

Захист відбудеться “25” червня 2008 р. об 1100 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К12.052.02 у Приазовському державному технічному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Приазовського державного технічного університету Міністерства освіти і науки України за адресою:

87500, м. Маріуполь Донецької обл., вул. Університетська, 7.

Автореферат розісланий “21” травня 2008  р.

В.о. вченого секретаря

спеціалізованої вченої ради М.В. Верескун

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. У сучасних умовах господарювання проблема мотивації персоналу набуває особливого значення, оскільки реалізація економічного зростання підприємства неможлива без створення дієвої мотиваційної системи управління, що спонукає працівників до ефективної діяльності. Від первинної тенденції на підвищення продуктивності праці мотивація сьогодні має бути зорієнтована на підвищення якості праці, ініціативності, творчої активності та закріплення працівників на підприємстві, що обумовлює застосування нових підходів до формування та розвитку дієвої мотиваційної системи управління на промислових підприємствах.

Розвиток мотиваційної системи управління з урахуванням специфіки промислового підприємства на основі поєднання методів економічного, соціального характеру та форм корпоративної культури, що відповідає сучасним умовам господарювання, сприяє підвищенню трудової активності персоналу й економічному зростанню підприємства.

Проблеми мотивації праці знайшли своє відображення в наукових роботах дослідників минулого часу та сучасності. Вагомий внесок у вивчення та розвиток теорій мотивації зробили такі зарубіжні вчені, як К. Альдерфер, В. Врум, Ф. Герцберг, Е. Лоулер, Д. МакКлеланд, Д. МакГрегор, А. Маслоу, Л. Портер, Ф. Тейлор, а також українські та російські науковці: А. Афонін, М. Білопольський, Д. Богиня, І. Булєєв, Б. Генкін, Г. Дмитренко, Д. Дятлов, О. Єгоршин, О. Єськов, А. Калина, А. Кібанов, А. Колот, В. Сладкевич, М. Семикіна, О. Соснін, І. Тимошенко, А. Ткаченко, В. Травін, Е. Уткін, С. Шапіро, Г. Щокін та інші.

Однак значна частина теоретичних і практичних питань мотивації персоналу в сучасних ринкових умовах потребує переосмислення існуючих концепцій трудової мотивації, подальшого аналізу і розробки сучасних підходів до формування та розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах.

Об'єктивна необхідність поглиблення теоретичних досліджень і методологічних підходів до обґрунтування концептуальних основ формування мотиваційної системи управління, визначення порядку проведення діагностики стану мотивації праці та розробки основних напрямів удосконалення мотивації праці на промислових підприємствах обумовили вибір теми, визначили предмет і об’єкт дослідження, його мету й завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано відповідно до тематики науково-дослідних робіт кафедри “Економіка промисловості” Донбаської державної машинобудівної академії (м. Краматорськ): “Удосконалення системи обліку і розподілу витрат промислового підприємства з метою підвищення ефективності управлінських рішень і інвестиційних процесів” (номер державної реєстрації 0104U004042), у рамках якої здійснено аналіз ефективності управління персоналом з урахуванням системи розподілу витрат підприємства на преміювання; “Науково-методичні засади підвищення ефективності використання персоналу машинобудівних підприємств” (номер державної реєстрації 0106U003913), у процесі виконання якої автором запропоновано рекомендації щодо організації матеріального заохочення працівників.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є розвиток теоретичних положень, розробка методичних підходів і практичних рекомендацій з удосконалення мотивації праці персоналу на промислових підприємствах.

Для досягнення поставленої мети вирішено такі завдання:

розглянуто економічну сутність мотивації у контексті еволюції теорій мотивації праці;

удосконалено структурну модель мотиваційного процесу, що визначає поведінку працівника;

уточнено сутність поняття “мотиваційна система управління” та розглянуто методи мотивації;

визначено порядок проведення діагностики стану мотивації праці персоналу на підприємстві;

здійснено оцінку стану мотиваційної системи управління на прикладі великого машинобудівного підприємства;

обґрунтовано доцільність виплат за основними напрямами преміальної складової мотиваційної системи управління;

запропоновано концептуальні основи формування та розвитку мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві, розроблено модель мотиваційної системи управління;

розроблено основні напрями вдосконалення мотивації праці на промисловому підприємстві;

запропоновано економіко-математичну модель, яка дозволяє визначити закономірність зміни величини преміальної складової мотиваційної системи управління на підприємстві.

Об'єктом дослідження є процес мотивації праці персоналу на промислових підприємствах.

Предметом дослідження є сукупність теоретико-методичних і прикладних проблем щодо формування та розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах у сучасних ринкових умовах.

Методи дослідження. Науковою основою дослідження є концепції та теоретичні розробки провідних вітчизняних і зарубіжних вчених, фахівців із мотивації праці.

Для вирішення поставлених завдань у роботі використано такі методи: історичний – при дослідженні еволюції теорій трудової мотивації; прийоми статистичного та графічного аналізу – для оцінки сучасного стану мотивації праці, формування таблиць, діаграм і подання результатів теоретичних і практичних досліджень у наочній формі; соціологічного дослідження та експертних оцінок – для виявлення ціннісних орієнтацій працівників і визначення значущості окремих систем преміювання; логічного аналізу та системного підходу – для уточнення ключових понять, обґрунтування теоретичних і практичних рекомендацій з розробки концептуальних основ формування мотиваційної системи управління; економіко-математичного моделювання та прогнозування – для обґрунтування управлінських рішень щодо поліпшення мотиваційної діяльності на основі прогнозу характеру зміни витрат на преміювання працівників залежно від виконання показників ефективності; пакет прикладних програм Мiсrоsоft Office, Statistica – для обробки економічної інформації.

Інформаційну базу дослідження становлять Закони України, аналітичні та статистичні матеріали Державного комітету статистики України, інформаційно-аналітичні звіти ЗАТ “НКМЗ”, результати власних вибіркових соціологічних досліджень.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в розробці теоретичних положень, методичних і практичних рекомендацій щодо розвитку мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві на основі використання комплексної системи мотивування з метою забезпечення високих кінцевих результатів діяльності підприємства.

У процесі дослідження автором одержано такі наукові результати:

вперше:

розроблено модель мотиваційної системи управління на основі застосування нових концептуальних положень та поєднання методів економічного, соціального характеру та форм корпоративної культури у вигляді сукупності основних підсистем, які перебувають у постійній взаємодії, що сприяє визначенню послідовності та спрямованості розвитку мотивації відповідно до стратегії підприємства;

запропоновано економіко-математичну модель у вигляді множинної нелінійної регресії, яка дозволяє визначити закономірність зміни величини преміальної складової мотиваційної системи управління залежно від зміни значень основних базових показників ефективності, що надає можливість прогнозувати рівень витрат на преміювання працівників і своєчасно приймати управлінські рішення щодо поліпшення мотиваційної діяльності;

удосконалено:

структурну модель мотиваційного процесу, що визначає поведінку працівника, на підставі розгляду мотивації як поетапного, причинно-наслідкового процесу та виділення взаємозв'язку між потребами, інтересами, мотивами та стимулами, яка сприяє правильному розумінню виникнення та задоволення потреби з метою активізації трудової діяльності персоналу;

механізм преміювання за загальні результати роботи підприємства на основі застосування нового підходу до формування системи базових показників ефективності, а також розширення градації розмірів премії за категоріями та кваліфікацією працівників для забезпечення відповідності рівня коштів, які витрачаються на виплату премії, виконанню системи показників, що відображає більш повний реальний стан виробничої діяльності підприємства та підвищення залежності розміру винагороди від конкретних результатів трудової діяльності та професіоналізму працівника;

обґрунтування доцільності виплат за основними напрямами преміальної складової мотиваційної системи із застосуванням функціонально-вартісного аналізу, що дозволяє оцінювати значущість витрат, які направляються на преміювання працівників за досягнення індивідуальних і кінцевих результатів діяльності підприємства в цілому;

дістали подальшого розвитку:

поняття “мотиваційна система управління” стосовно його трактування як сукупність різних форм і методів мотивації, яка при активній взаємодії з внутрішнім і зовнішнім середовищем, інформаційним забезпеченням змінює свою структуру з метою цілеспрямованого впливу на інтереси, поведінку та діяльність працівників, зберігаючи при цьому цілісність системи, що дозволить ефективно використовувати його в управлінні мотивацією на підприємстві в сучасних ринкових умовах;

порядок проведення діагностики стану мотивації праці персоналу на підприємстві з визначенням етапів і умов діагностики, що надає можливість оцінити застосовані методи мотивації, ієрархію в системі ціннісних орієнтацій працівника, рівень задоволеності якістю трудового життя.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що викладені в роботі теоретичні положення, науково-практичні рекомендації та пропозиції створюють методичну основу для формування дієвої мотиваційної системи управління на промислових підприємствах. Упровадження одержаних результатів забезпечить створення передумов цілеспрямованого впливу мотивації на персонал, підвищення ефективності діяльності підприємства.

Розробки і рекомендації автора впроваджено у практику діяльності машинобудівних підприємств Донецької області: ЗАТ “Новокраматорський машинобудівний завод” (довідка № /939 від 06.12.2007 р.), ВАТ “Донецькгірмаш” (довідка № /51СД від 28.12.2007 р.), ВАТ “Словважмаш” (довідка № /63 від 15.01.2008 р.), ВАТ “Краматорський завод важкого верстатобудування” (довідка № 24/48 від 24.01.2008 р.).

Матеріали дисертаційної роботи використовуються в навчальному процесі Донбаської державної машинобудівної академії при викладанні дисциплін “Управління потенціалом підприємства” та “Економіка праці та соціально-трудові відносини” (довідка № від 05.02.2008 р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є результатом самостійно виконаних наукових досліджень, де викладено авторський підхід до вирішення наукової проблеми з розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах. У наукових працях, опублікованих у співавторстві, особистий внесок здобувача надано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати досліджень дисертаційної роботи доповідалися на: Науково-практичній конференції “Экономика на пороге третьего тысячелетия” (м. Краматорськ, 2000 р.); IV Міжнародній науково-практичній конференції молодих учених та спеціалістів “Интеллект молодых – производству 2005” (м. Краматорськ, 2005 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Економічні проблеми промислового розвитку в Україні” (м. Донецьк, 2005 р.); Міжнародній науково-теоретичній конференції “Еволюція наукових знань і сучасні проблеми економічної теорії” ( м. Харків, 2005 р.); ІХ Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих учених “Технологія – 2006” (м. Сєвєродонецьк, 2006 р.); I Міжнародній науково-практичній конференції “Наука и технологии: шаг в будущее – ‘2006” (м. Бєлгород, 2006 р.); ІІ Міжнародній науково-практичній конференції “Современные научные достижения – 2007” (м. Дніпропетровськ, 2007 р.).

Публікації. Основні положення та результати досліджень опубліковано в 16 наукових працях, зокрема в 10 наукових фахових виданнях. Загальний обсяг публікацій – 4,35 д.а., з яких особисто авторові належить 2,86 д.а.

Структура й обсяг дисертації. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів і висновків, викладених на 179 сторінках, 6 додатків на 11 сторінках і списку використаних джерел із 176 найменувань на 14 сторінках. Загальний обсяг дисертації складає 204 сторінки, включаючи 25 таблиць на 32 сторінках і 37 рисунків на 29 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У дисертаційній роботі набули подальшого розвитку теоретичні положення з мотивації праці, а також розроблено методичні підходи та практичні рекомендації щодо вдосконалення мотиваційної системи управління на промислових підприємствах.

У першому розділі “Теоретичні основи формування мотиваційної системи управління на підприємствах” розглянуто економічну сутність мотивації у контексті еволюції наукових поглядів на мотивацію праці, визначено зміст основних категорій та понять, проаналізовано уявлення дослідників щодо етапів процесу мотивації праці, досліджено методи мотивації, що становлять основу мотиваційної системи підприємства, і запропоновано структурну модель мотиваційного процесу, що визначає поведінку працівника.

Здійснений аналіз наукової літератури дозволив виявити, що теорії мотивації праці пройшли довгу еволюцію та серйозне наукове осмислення, а також різне ставлення науковців до змісту основних етапів процесу мотивації. Систематизація концептуальних підходів до проблем мотивації праці в результаті узагальнення еволюції наукових поглядів зарубіжних і вітчизняних дослідників на сутність мотивації різних періодів часу стала підґрунтям авторських пропозицій щодо формування та розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах.

За результатами аналізу сутності мотивації як поетапного, причинно-наслідкового процесу в системі ключових категорій і понять виділено взаємозв'язок між потребами, інтересами, мотивами і стимулами та запропоновано структурну модель мотиваційного процесу, що сприяє правильному розумінню виникнення потреби та її задоволення з метою активізації трудової діяльності персоналу (рис. ). Виходячи з розуміння процесу мотивації, зроблено висновок про те, що для кожної нової потреби цикл повторюється, тобто мотивація праці є безперервним і циклічним процесом трудової діяльності.

 

Рис. 1. Структурна модель мотиваційного процесу, що визначає поведінку працівника

Аргументовано, що мотиваційна система управління є одним із факторів економічного зростання промислових підприємств і в сучасних умовах господарювання потребує уточнення її поняття. З метою ефективного використання в управлінні мотивацією запропоновано поняття “мотиваційна система управління” як сукупність різних форм і методів мотивації, яка при активній взаємодії з внутрішнім і зовнішнім середовищем, інформаційним забезпеченням змінює свою структуру з метою цілеспрямованого впливу на інтереси, поведінку та діяльність працівників, зберігаючи при цьому цілісність системи.

У роботі показано, що управління мотивацією на промислових підприємствах стає все більш складним процесом, який потребує поряд із застосуванням існуючих методів мотивації нових, що поєднують елементи основних і окремих методів мотивації та залежать від економічних можливостей і соціальної політики кожного конкретного підприємства, а також урахування взаємозв'язку мотивації та корпоративної культури підприємства як фактора формування внутрішньої ідеології на принципах соціального партнерства працівників та адміністрації для досягнення стратегічних цілей підприємства.

Таким чином, використання результатів теоретичних та методичних досліджень мотивації праці дозволяє розробити основні напрями вдосконалення мотиваційної системи управління на сучасному етапі розвитку промислових підприємств.

У другому розділі “Дослідження стану мотивації праці персоналу на промисловому підприємстві” розроблено порядок проведення діагностики стану мотивації праці персоналу, здійснено оцінку стану мотиваційної системи управління на прикладі великого промислового підприємства, обґрунтовано доцільність виплат за основними напрямами преміальної складової мотиваційної системи.

Основні елементи, закономірності та зв'язки в мотиваційній системі управління на промислових підприємствах не можуть бути виражені повною мірою математичною залежністю або економічними показниками, що потребує більш поглибленого аналізу та вивчення потреб і ціннісних орієнтацій, які мотивують працівників до ефективної праці. У зв’язку з цим визначено порядок проведення діагностики на основі використання комплексу методів аналізу та соціологічного дослідження, що дозволяє оцінити методи і засоби мотивації, ієрархію в системі ціннісних орієнтацій працівника та рівень задоволеності якістю трудового життя, переваги і недоліки системи в цілому та кожного окремого елемента.

За результатами досліджень виявлено, що найбільш важливими мотивуючими факторами є гарантія зайнятості, висока оплата праці, система преміювання, соціальні гарантії. Це свідчить про те, що у працівників підприємства превалює задоволення фізіологічних потреб. Аналіз за даними Держкомстату України рівня середньомісячної заробітної плати одного працівника як одного з найбільш значущих мотивуючих факторів у 2006 р. по підприємствах однієї галузі в Донецькому регіоні показав, що найбільш високий її рівень (2360,5 грн.) досягнуто на ЗАТ “НКМЗ”.

З метою визначення сучасного стану мотиваційної системи управління підприємства ЗАТ “НКМЗ” здійснено аналіз головної складової мотиваційної системи – фонду оплати праці (див. таблицю) та наочно проілюстровано структуру фонду на рис. 2. За результатами аналізу виявлено, що фонд оплати праці на базовому підприємстві має тенденцію до зростання. Так, у 2006 р. він зріс на 58,9% порівняно з 2004 р. і на 39,3% – 2005 р. У структурі фонду оплати праці визначено занадто високу питому вагу додаткової заробітної плати в загальному фонді оплати праці (57,5%) та тенденції до її збільшення. Так, у 2006 р. основна заробітна плата зросла порівняно з 2004-2005 рр. відповідно на 54732,5 (60,7%) та 34702,3 тис. грн. (31,5%), а додаткова заробітна плата зросла у 2006 р. порівняно з 2004-2005 рр. на 85542,4 (60,2%) та 72063,7 тис. грн. (46,3%) відповідно. Отже, додаткова заробітна плата у 2006 р. відносно 2005 р. має більш інтенсивний темп приросту щодо основної заробітної плати, що викликає необхідність подальшого дослідження основних напрямів преміальної складової мотиваційної системи.

Таблиця

Аналіз фонду оплати праці на ЗАТ “НКМЗ”

Складові фонду оплати праці | 2004  | 2005  | 2006  | Відхилення

(тис. грн.)

2006

порівняно з | Темп приросту (%)

2006

порівняно з

2004 | 2005 | 2004 | 2005

Основна заробітна плата, тис. грн. | 90175,7 | 110205,9 | 144908,2 | 54732,5 | 34702,3 | 60,7 | 31,5

Питома вага основної заробітної плати у ФОП, % | 36,2 | 38,8 | 36,6––––

Додаткова заробітна плата, тис. грн. | 142017,5 | 155496,2 | 227559,9 | 85542,4 | 72063,7 | 60,2 | 46,3

Питома вага додаткової заробітної плати у ФОП, % | 57,0 | 54,7 | 57,5––––

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати, тис. грн. | 17017,9 | 18665,6 | 23548,1 | 6530,2 | 4882,5 | 38,4 | 26,2

Питома вага інших заохочувальних і компенсаційних виплат у ФОП, % | 6,8 | 6,6 | 5,9––––

Разом | 249211,1 | 284367,7 | 396016,2 | 146805,1 | 111648,5 | 58,9 | 39,3

Для виявлення дієвості преміальної складової мотиваційної системи досліджено її структуру, що дозволило виявити найбільш витратні напрями преміювання за: загальні результати роботи підприємства за певний період (бонус), питома вага виплат якої у загальному преміальному фонді у 2006 р. склала 61,3%, основні результати господарської діяльності – 23,8%, ініціативу стосовно укладання вигідних контрактів, розробку творчих ідей – 9,5%.

Запропоновано здійснення функціонально-вартісного аналізу щодо обґрунтування доцільності виплат за основними напрямами преміальної складової мотиваційної системи управління та оцінки їх значущості в досягненні кінцевих результатів діяльності підприємства. Результати аналізу надали можливість оцінити преміальну систему ЗАТ “НКМЗ” у цілому як дієву. Однак визначено недоліки, обумовлені зосередженням надмірних витрат при виплаті премії (бонусу) за загальні результати роботи підприємства за певний період і недостатньої мотивації при преміюванні за збільшення об'єму виробництва, поліпшення якості, а також переможців трудового змагання.

Таким чином, одержані результати досліджень дозволили зробити висновок про необхідність подальшого розвитку мотиваційної системи управління ЗАТ “НКМЗ” у напрямі посилення взаємозв’язку трудової віддачі працівників та винагород.

У третьому розділі “Удосконалення мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві” обґрунтовано концептуальні основи щодо формування та розвитку мотиваційної системи управління, розроблено модель мотиваційної системи управління, визначено основні напрями вдосконалення мотиваційної системи, а також запропоновано модель множинної нелінійної регресії взаємозв'язку базових показників ефективності та преміальної складової мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві.

У сучасних ринкових умовах виникла необхідність у розвитку мотиваційної системи управління, оскільки реалізація економічного зростання підприємства також відбувається за допомогою мотиваційного впливу на персонал до ефективної діяльності, що потребує нових підходів стосовно управління мотивацією. Аргументовано, що основу формування та розвитку мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві має становити системний підхід, за яким мотиваційна система подана у вигляді сукупності основних підсистем, спрямованих на певні результати діяльності.

Для підвищення якості життя працівників обґрунтовано застосування, крім належного рівня оплати праці, методів мотивації соціальної політики та форм корпоративної культури. У зв’язку з цим розроблено модель мотиваційної системи управління, головна ідея якої полягає в поєднанні методів економічного, соціального характеру та форм корпоративної культури, що відповідає сучасним вимогам науки та практики господарювання та характеризується цілісністю функціонування певної сукупності мотиваційних складових, пов’язаних та узгоджених із корпоративною місією, зовнішніми і внутрішніми факторами, інформаційним забезпеченням (рис. ).

З метою розвитку мотиваційної системи управління в контексті забезпечення високої трудової мотивації персоналу запропоновано та обґрунтовано новий підхід до розробки механізму преміювання на підставі застосування принципів побудови збалансованої системи показників, оскільки саме вона має визначати досягнення поставлених завдань як у стратегічному, так і в поточному напрямі розвитку підприємства. На цій основі в аспекті дослідження стратегічних цілей та їх накладення на бізнес-процеси підприємства визначено найбільш значущі показники ефективності, що виступають підтвердженням досягнення мети та характеризують збалансованість соціальних та економічних інтересів працівників і підприємства; розроблено конкретні практичні рішення з удосконалення преміювання працівників підприємства за загальні результати роботи підприємства за певний період (бонус). Механізм преміювання на основі розробки системи базових показників ефективності підприємства, орієнтованої на прибутковість, задоволеність клієнтів, інноваційність виробничих процесів, забезпечення зростання за допомогою навчання та розвитку працівників, сприяє забезпеченню відповідності рівня коштів, які витрачаються на виплату премії, виконанню встановлених базових показників ефективності.

Для посилення мотиваційного впливу та оптимізації розмірів виплат, що направляються на преміювання працівників за загальні результати роботи підприємства (бонус) за певний період, запропоновано перетворення шкали, за якою визначається розмір премії (бонусу) конкретному працівнику.

 

Рис. 3. Модель мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві

Відмінною особливістю нового підходу до визначення розміру премії (бонусу) працівнику є розширення діючої градації розмірів за категоріями та кваліфікацією працівників, що дозволить зорієнтувати персонал на підвищення необхідного рівня кваліфікації та професіоналізму через одержання збільшеного розміру премії.

Важливою умовою дієвості мотиваційної системи управління підприємства є відповідність рівня витрат на мотивацію праці кінцевим результатам діяльності підприємства. Вирішенню даного питання сприяє побудова моделі, що дозволяє визначити закономірність зміни величини преміальної складової мотиваційної системи управління залежно від зміни значень основних базових показників ефективності підприємства. Запропоновано багатофакторну економіко-математичну модель у вигляді множинної нелінійної регресії

Yt=5468560+0,0410х1t+0,0330х2t-111692х3t+571,3227х3t2+0,0044х4t-15,3119х5t+0,0054х5t2 , t = 1,2,…,n,

де Yt – розмір преміальної складової мотиваційної системи, тис.грн.;

х1t – обсяг продажів, тис.грн.;

х2t – собівартість виготовленої продукції, тис.грн.;

х3t – виконання договірних зобов'язань щодо поставок продукції, %;

х4t – обсяг товарної продукції, тис.грн.;

х5t – витрати на навчання та розвиток персоналу, тис.грн.

Використання такої моделі дозволить прогнозувати рівень витрат преміальної складової мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві від зміни майбутніх значень основних базових показників, а також виявити кількісний вплив кожного показника на рівень преміювання при зміні його значення на одиницю виміру (за умов незмінності інших чинників).

ВИСНОВКИ

У дисертаційній роботі здійснено теоретичне узагальнення та вирішення наукового завдання з удосконалення методичних і практичних основ формування та розвитку мотиваційної системи управління на промисловому підприємстві на основі використання комплексної системи мотивування з метою забезпечення високих кінцевих результатів діяльності підприємства. Основні наукові результати дослідження полягають у такому:

1. На основі розгляду економічної сутності мотивації та узагальнення еволюції наукових поглядів зарубіжних і вітчизняних дослідників різних періодів часу аргументовано, що більш глибоке осмислення проблем мотивації та комплексне використання положень теорій мотивації на практиці забезпечить ефективну реалізацію внутрішнього потенціалу працівника. Кожному періоду розвитку мотивації властивий певний стан людини та відповідні методи мотивації. Нові можливості сучасного суспільства породжують нові потреби та змінюють ціннісну і мотиваційну структуру працівника. Це викликає необхідність ураховувати знання про мотиваційну сутність працівника при побудові дієвої мотивації в кожному конкретному випадку для конкретного кола працівників та певного періоду часу. Систематизація концептуальних підходів до проблеми мотивації праці стала основою формування та розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах.

2. Аналіз сутності мотивації в системі ключових категорій та понять дозволив розглянути мотивацію як поетапний, причинно-наслідковий процес, що визначає поведінку працівника, та виділити взаємозв'язок між потребами, інтересами, мотивами і стимулами для розуміння виникнення та задоволення потреби. На цій основі вдосконалено структурну модель мотиваційного процесу, яка розкриває зміст етапів і взаємозв'язок основних категорій мотивації, сприяє правильному розумінню виникнення та задоволення потреби і дозволяє координувати зусилля на досягнення високих кінцевих результатів роботи підприємства за допомогою активізації трудової діяльності працівника.

3. Ураховуючи сучасні умови господарювання, уточнено поняття “мотиваційна система управління” як сукупність різних форм і методів мотивації, яка при активній взаємодії з внутрішнім і зовнішнім середовищем, інформаційним забезпеченням змінює свою структуру з метою цілеспрямованого впливу на інтереси, поведінку та діяльність працівників, зберігаючи при цьому цілісність системи. Обґрунтовано, що мотивацію трудової діяльності доцільно здійснювати на основі раціонального поєднання економічних і соціальних методів, а також форм корпоративної культури, що дозволить реалізувати вплив мотивації на персонал відповідно до вимог стратегії розвитку підприємства.

4. Доведено, що основні елементи, закономірності та зв'язки в мотиваційній системі управління на підприємстві не можуть бути виражені повною мірою математичною залежністю або економічними показниками, що потребує проведення діагностики стану мотивації на основі використання комплексу методів аналізу та соціологічного дослідження. Визначено порядок проведення діагностики, який дозволяє оцінити використовувані методи і засоби мотивації; ієрархію в системі ціннісних орієнтацій працівника та рівень задоволеності якістю трудового життя; переваги і недоліки системи в цілому та кожного окремого елемента.

5. При дослідженні мотиваційної системи управління виявлено, що найбільш значущими мотивуючими чинниками є гарантія зайнятості, висока оплата праці, система преміювання, соціальні пільги. Отже, матеріальна зацікавленість продовжує залишатися одним із головних мотивуючих чинників трудової діяльності працівників, що потребує аналізу фонду оплати праці на промисловому підприємстві. Аналіз структури фонду оплати праці ЗАТ “НКМЗ” показав значне його зростання переважно за рахунок збільшення виплат додаткової заробітної плати, що зумовило проведення подальшого дослідження основних систем преміальної складової мотиваційної системи з метою визначення їх дієвості.

6. Обґрунтовано доцільність виплат за основними напрямами преміювання мотиваційної системи управління за допомогою застосування функціонально-вартісного аналізу. Такий підхід до визначення доцільності виплат дозволить оцінити значущість витрат щодо конкретних видів преміювання працівників за досягнення індивідуальних і кінцевих результатів діяльності підприємства в цілому.

7. Запропоновано концептуальні основи формування та розвитку мотиваційної системи, поєднання методів економічного, соціального характеру та форм корпоративної культури, на базі яких з урахуванням специфіки промислового підприємства розроблено модель мотиваційної системи управління у вигляді сукупності основних підсистем, які перебувають у постійній взаємодії. Розроблена модель спрямована на досягнення конкретних результатів діяльності, реагує на зміни внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства та визначає послідовність і спрямованість розвитку мотивації відповідно до стратегії підприємства.

8. Визначено новий підхід до механізму преміювання за загальні результати роботи підприємства (бонус) на основі застосування принципів збалансованої системи показників. Запропонована система базових показників ефективності підприємства орієнтована на прибутковість, задоволеність клієнтів, інноваційність виробничих процесів, забезпечення зростання за допомогою підвищення кваліфікації та професіоналізму працівників і сприяє забезпеченню відповідності рівня коштів, які направляються на виплату премії, виконанню встановлених базових показників ефективності, що характеризують більш повне уявлення стосовно реального стану виробничої діяльності підприємства. Крім того, перетворення діючої шкали, за якою визначається розмір премії (бонусу) за загальні результати роботи, на підставі розширення градації розмірів премії за категоріями та кваліфікацією працівників підвищить залежність розміру винагороди від конкретних результатів трудової діяльності та професіоналізму працівника.

9. Використання запропонованої економіко-математичної моделі у вигляді множинної нелінійної регресії, яка дозволяє визначити закономірність зміни величини преміальної складової мотиваційної системи управління залежно від зміни значень основних базових показників ефективності, надає можливість спрогнозувати рівень витрат, що направляються на преміювання працівників, і своєчасно приймати управлінські рішення щодо поліпшення мотиваційної діяльності на промисловому підприємстві.

Список опублікованих праць за темою дисертації

Опубліковано у наукових фахових виданнях:

1.

Рижиков В.С., Сімакова І.І. (Смирнова І.І.). Розвиток мотиваційних процесів як основа підвищення продуктивності в організації // Продуктивність. – 2000. – №2. – С. 2-4. (Особистий внесок здобувача: запропоновано основні чинники мотивації, які впливають на продуктивність праці).

2.

Рижиков В.С., Сімаков К.І., Сімакова І.І. Передумови ефективної реалізації стратегії підприємства щодо рішення проблем стійкого зростання // Продуктивність. – 2003. – №1. – С. 5-7. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано економічне зростання підприємства на основі використання інновацій стимулювання).

3.

Еськов А.Л., Симакова И.И. Новый подход в стимулировании инжиниринга и производства конкурентоспособной продукции на предприятии // Социально-экономические аспекты промышленной политики. Экономика и социология труда, менеджмент персонала: Сб. науч. тр. – Т.4, ч.І / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти: – Донецк, 2003. – С. 49-54. (Особистий внесок здобувача: сформовано нові напрями мотивації праці персоналу щодо розвитку інжинірингу й виробництва нової техніки на ЗАТ “НКМЗ”).

4.

Еськов А.Л., Симакова И.И. Повышение эффективности мотивации работников на основе усиления ее связи с конечными результатами труда // Вісник Харківського нац. ун-ту ім. В.Н. Каразіна. Економічна серія. – 2005. – Вип. 663. – С. 73-76. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано новий підхід до преміювання на підставі встановлення залежності розміру заохочення від виконання договірних зобов'язань підприємства).

5.

Еськов А.Л., Симакова И.И. Мотивация в корпоративной системе управления персоналом // Вісник Східноукраїнського нац. ун-ту ім. В. Даля. – 2005. – № 2 (84). – Ч.1. – С. 64-68. (Особистий внесок здобувача: досліджено психологічні аспекти мотивації праці в системі управління персоналом на прикладі ЗАТ “НКМЗ”).

6.

Смирнова И.И. Развитие методов и подходов к построению системы премирования работников предприятия // Вісник Донецького університету. Серія В: Економіка і право. – Спецвип., Т.2. – 2006. – С. 411-415.

7.

Еськов А.Л., Смирнова И.И. Влияние человеческого фактора на прибыльность крупного машиностроительного предприятия // Економіка, менеджмент, підприємництво: Зб. наук. праць. – Луганськ: Вид-во СНУ ім. В. Даля. – 2006. – № 15. – С. 31-34. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано підвищення ефективності трудової діяльності персоналу за допомогою його участі у прибутку підприємства).

8.

Рыжиков В.С., Смирнова И.И. Мотивация как фактор, влияющий на качество трудовой жизни работника // Вісник Донбаської державної машинобудівної академії. – 2006. – №3 (5). – С. 255-258. (Особистий внесок здобувача: визначено основні принципи і чинники, що формують модель мотивації на підприємстві).

9.

Смирнова И.И. Анализ комплексной модели системы мотивации АО НКМЗ // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Вип. 223: В.3т. – Т.ІІІ. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. – С. 708-713.

10.

Смирнова І.І. Вплив стимулювання праці на ефективність підприємства // Економіка промисловості. – 2008. – № . – С. 67-70.

Опубліковано за матеріалами наукових конференцій:

11.

Рыжиков В.С., Симакова И.И. Особенности организации оплаты труда на предприятии в современных условиях // Экономика промышленности. Экономика Украины на пороге третьего тысячелетия: Сб. науч. тр. / НАН Украины. Ин-т экономики пром-сти. АО “НКМЗ”; Редкол.: Амоша А.И. (отв. ред.) и др. – Донецк, 2000. – С. 381-385. (Особистий внесок здобувача: досліджено напрями нових підходів до організації оплати праці в сучасних умовах).

12.

Симакова И.И. Мотивация творчества и внутрифирменного предпринимательства // Економічні проблеми промислового розвитку в Україні: Тези доп. і повідом. Всеукраїнської наук.-практ. конф. (Донецьк, 19-20 трав. 2005 р.) / НАН України. Ін-т економіки пром-сті; Редкол.: О.І. Амоша (відп. ред.) та ін. – Донецьк, 2005. – С. 136-138.

13.

Смирнова И.И. Роль мотивации в системе управления персоналом на предприятии // Сб. тезисов IV Междунар. науч.-практ. конф. молодых ученых и специалистов «Интеллект молодых – производству 2005». – Краматорск, 2005. – С. 171-172.

14.

Смирнова И.И. Мотивация труда в системе управления персоналом на предприятиии // Материалы I Междунар. науч.-практ. конф. “Наука и технологии: шаг в будущее – ‘2006”. Т.18: Экономические науки. – Белгород: Руснауч – книга, 2006. – С. 103-105.

15.

Смирнова И.И. Мотивация труда как элемент процесса управления персоналом // Материалы ІІ Междунар. науч.-практ. конф. “Современные научные достижения – 2007”. – Т.1: Экономические науки. – Днепропетровск: Наука и образование, 2007. – С. 39-40.

Опубліковано в інших виданнях:

16.

Єськов О.Л., Смирнова І.І. Удосконалення системи обліку і розподілу витрат на промислових підприємствах // Персонал. – Київ, 2006. – №10. – С. 19-21. (Особистий внесок здобувача: обґрунтовано вплив мотивації, як одного із способів оптимізації виробничих витрат ЗАТ “НКМЗ”).

АНОТАЦІЯ

Смирнова І.І. Розвиток мотиваційної системи управління на промислових підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами. – Приазовський державний технічний університет Міністерства освіти і науки України, Маріуполь, 2008 р.

Дисертаційна робота присвячена узагальненню і новому вирішенню питань з розробки теоретичних та практичних положень щодо розвитку мотиваційної системи управління на промислових підприємствах. Визначено основні категорії мотивації та їх взаємозв’язок, удосконалено структурну модель мотиваційного процесу. Розглянуто та узагальнено сучасні методи мотивації, досліджено сутність мотиваційної системи та уточнено поняття “мотиваційна система управління”.

Визначено порядок проведення діагностики стану мотивації праці персоналу підприємства. Проаналізовано сучасний стан мотиваційної системи управління на прикладі великого промислового підприємства та обґрунтовано доцільність виплат за основними напрямами преміальної складової мотиваційної системи.

Запропоновано концептуальні основи формування та розвитку мотиваційної системи, розроблено модель мотиваційної системи управління підприємства на підставі поєднання методів економічного, соціального характеру та форм корпоративної культури. Розроблено основні напрями вдосконалення мотивації праці та запропоновано економіко-математичну модель, яка дозволяє визначити закономірність зміни величини преміальної складової мотиваційної системи управління на підприємстві.

Ключові слова: мотиваційна система управління, промислове підприємство, мотивація, мотиваційний процес, діагностика, модель.

АННОТАЦИЯ

Смирнова И.И. Развитие мотивационной системы управления на промышленных предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – Экономика и управление предприятиями. – Приазовский государственный технический университет Министерства образования и науки Украины, Мариуполь, 2008 г.

Диссертационная работа посвящена обобщению и новому решению вопросов по разработке теоретических и практических положений относительно развития мотивационной системы управления на промышленных предприятиях. В работе рассмотрена экономическая сущность мотивации в контексте эволюции теорий мотивации труда, раскрыты сущность и содержание понятий “мотивация”, “потребность”, “мотив”, “стимул”. В результате исследования взаимосвязи потребностей, мотивов и стимулов человека предложен авторский подход к совершенствованию структурной модели мотивационного процесса. Рассмотрены и обобщены современные методы мотивации, исследована сущность мотивационной системы и уточнено понятие “мотивационная система управления”.

Определен порядок проведения диагностики состояния мотивации труда персонала с целью выявления действенности мотивационной системы управления на предприятии. Осуществлена оценка состояния мотивационной системы управления на примере крупного промышленного предприятия. Результаты экономического анализа и социологических исследований позволили определить иерархию основных мотивирующих факторов и ценностных ориентаций работников.

Проведено исследование премиальной составляющей мотивационной системы управления промышленного предприятия и обоснована целесообразность выплат по основным направлениям премирования за достижение индивидуальных и конечных результатов деятельности предприятия с помощью функционально-стоимостного анализа с целью поиска более действенных вариантов мотивирования работников.

Предложены концептуальные основы формирования и развития мотивационной системы предприятия и разработана модель мотивационной системы управления в виде совокупности основных подсистем экономического, социального характера и форм корпоративной культуры, которые направлены на достижение конкретных результатов деятельности.

Разработаны практические рекомендации по повышению эффективности мотивационной системы предприятия в части совершенствования механизма премирования работников за общие результаты работы предприятия (бонус) на основе применения принципов сбалансированной системы показателей эффективности предприятия и предложенной системы базовых показателей эффективности предприятия, а также дальнейшей дифференциации размеров вознаграждения по категориям и квалификации работников.

Предложена экономико-математическая модель в виде множественной нелинейной регрессии, которая позволяет определить закономерность изменения величины премиальной составляющей мотивационной системы управления в зависимости от изменения значений основных базовых показателей эффективности, что дает возможность спрогнозировать уровень затрат, направляемых на премирование работников, и своевременно принимать управленческие решения по улучшению мотивационной деятельности на промышленном предприятии.

Ключевые слова: мотивационная система управления, промышленное предприятие, мотивация, мотивационный процесс, диагностика, модель.

ANNOTATION

SmirnovaThe development of the motivational system of management at the industrial enterprises. – Manuscript.

Dissertation for obtaining candidate’s degree of economic sciences according to the specialty 08.00.04 – Economy and management of enterprises. – Priazovsky State Technical University of Ministry of Education and Science of Ukraine, Mariupol, 2008.

This dissertation work is devoted to generalization and new solution of the questions of the development of theoretical and practical positions of the industrial enterprise’s motivational system of management. The basic categories of motivation and their correlation are determined, the model of motivational process is improved. The modern methods of motivation are considered and generalized, the essence of the motivational system is investigated and the сoncept “motivational system of management” is specified.

The order of carrying out the diagnostics of the state of personnel labour motivation at the enterprise is determined. The modern state of the motivational system of management on the example of a large industrial enterprise is analyzed, the expedience of payments on the basic directions of the bonus constituent of the motivational system is grounded.

The conceptual bases of the formation and development of the motivational system are offered, the model of enterprise motivational system of management is developed on the basis of the combination of measures, bearing economical, social character, with the forms of corporate culture. Basic directions of the improvement of labour motivation are developed and the economical and mathematical model which allows defining conformity of change of the bonus size constituent of the motivational system of management at the enterprise is offered.

Key words: motivational system of management, industrial enterprises, motivation, motivational process, diagnostics, model.