У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Шевцова Марина Юріївна

УДК 658.5.003.1:338.45

 

УПРАВЛІННЯ РОЗПОДІЛОМ

РЕСУРСІВ І ПРОДУКЦІЇ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – економіка та

управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

А в т о р е ф е р а т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2008

Дисертацією є рукопис

Робота виконана у Дніпропетровському національному університеті

Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Кучеренко Сергій Констянтинович

Дніпропетровський національний

університет Міністерства

освіти і науки України,

доцент кафедри економіки і

управління підприємством

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор,

Подсолонко Володимир Андрійович,

Таврійський національний університет

ім. В.І. Вернадського Міністерства

освіти і науки України, ( м.Симферополь),

завідувач кафедри менеджменту

та маркетингу

кандидат економічних наук, доцент

Метеленко Наталія Георгіівна

ВАТ „Запорізький завод високовольтної

апаратури”, Міністерства промислової

політики України (м. Запоріжжя),

помічник комерційного директора

Захист відбудеться 25 квітня 2008 р. об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.080.01 в Національному гірничому університеті Міністерства освіти і науки України за адресою : 49005, м. Дніпропетровськ, пр.К.Маркса, 19, ауд. 10/409

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного гірничого університету Міністерства освіти і науки України за адресою : 49005, м. Дніпропетровськ, пр.К.Маркса, 19.

Автореферат розісланий 24 березня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Дереза

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасні умови господарювання промислових підприємств визначають необхідність удосконалення виробництва та збуту продукції у напрямку адаптації їх до потреб ринку. Особливістю підприємств машинобудівного комплексу є багатостадійність виробничого процесу. Різноманітність ресурсів та технологій, що використовуються, велика номенклатура продукції призводять до ускладнення процесів виробництва і збуту продукції. З огляду на те, що більшість вітчизняних підприємств функціонують в умовах усталених форм виробничої діяльності, організаційних структур, функцій та методів управління, досить актуальними постають відповідні зміни теоретичних та методичних основ управління як підприємством в цілому, так і окремими процесами. Зазначені фактори зумовили дослідження процесу управління розподілом ресурсів між об’єктами та суб’єктами діяльності промислового підприємства і розподілом його продукції.

Вагомий внесок у висвітлення теоретичних та прикладних аспектів розподілу зробили західні вчені, як Л.Гурвиць, Р. Майєрсон, К. Маркс, Е. Мескін, російські вчені: І.В. Єгоров, Г.Н. Худокормов, українські вчені: А.І. Захарченко, О.Ю. Оболенський. Організаційні аспекти розподілу ресурсів розглянуто в роботах Дж. К. Шенка, В. Говиндараджана, О.І. Амоші, В.А. Подсолонко, С.Ф. Покропивного; розподілу продукції – в роботах зарубіжних учених У. Райс-Джонстона, Ю.М. Грачова, Е.М. Прокушева, Ю.М.Бендіної та українських – О.А. Кириченко, О.І.Кредисова, М.М.Салуна. Планування розподілу ресурсів і продукції висвітлено у працях західних учених Р. Акоффа, В. Кіл Віскозі; російських і вітчизняних учених М.М. Алексєєвої, М.І. Бухалкова, М.Г. Грещака, Є.А.Зінь, Г.М. Тарасюка. Існуючі на теперішній час методи управління розподілом ресурсів і продукції між об’єктами та суб’єктами діяльності промислових підприємств спрямовані, як правило, на удосконалення розподілу продукції на етапі її збуту. У роботах Г. Дж Болта, Ф.Котлера, Т.Б.Решетилової, Н.І.Чухрай розглянуто питання маркетингових аспектів розподілу продукції. Російські вчені Д.А. Гаврилов, Ю.А.Савінов та українські вчені А.М.Гаджинський, Є.В.Крикавський зосереджують свою увагу на проблемах логістики у діяльності підприємств.

Разом з тим слід зазначити, що розробки закордонних економістів орієнтовані на умови розвинутих ринкових відносин. Відповідно вітчизняним умовам виробництва та збуту продукції, вимагають рішення теоретичні й методичні питання, що відносяться до проблеми узгодження ринкових перетворень в діяльності підприємств. Все це й обумовило вибір теми роботи, її мету та завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконано відповідно напрямкам науково-дослідних робіт кафедри економіки та управління підприємством Дніпропетровського національного університету за темами “Фінансово-економічні проблеми розвитку підприємництва в Україні” (номер державної реєстрації 0103U000550, 2004-2005рр.), у рамках якої автором обґрунтовано та розроблено методичні рекомендації зі стратегічного й поточного планування на основі розподілу ресурсів і продукції підприємств, “Фінансово-економічний механізм зростання регіональної економіки” (номер державної реєстрації 0106U000790, 2006р.), при виконанні якої автором зформовано організаційно-економічний механізм взаємодії підприємства з іншими підприємствами у виробничо-збутовій діяльності.

Мета і завдання дослідження. Метою дослідження є узагальнення і розвиток науково - методичних основ, розробка інструментарію та практичних рекомендацій щодо удосконалення управління розподілом ресурсів і продукції промислового підприємства.

Відповідно до мети в дисертаційному дослідженні поставлено і вирішено такі завдання:

- узагальнено теоретичні підходи до використання поняття “розподіл” на макро- і мікроекономічному рівні в працях вітчизняних і закордонних вчених;

- визначено особливості розподілу ресурсів промислових підприємств в процесі виробництва і збуту продукції в умовах розвитку ринкових відносин та обґрунтувано необхідність удосконалення управління цими процесами;

- досліджено методологічні положення щодо формування собівартості продукції з урахуванням теоретичних основ управління розподілом ресурсів і продукції промислового підприємства;

- розроблено методичні рекомендації щодо удосконалення стратегічного й поточного планування діяльності підприємства на основі розподілу його ресурсів і продукції;

- обґрунтовано й зформовано організаційний механізм взаємодії підприємства з іншими підприємствами у процесі виробничої та збутової діяльності;

- вироблено методичні підходи до оцінки ефективності розподілу продукції на основі розподілу ресурсів промислового підприємства.

Об'єктом дослідження є процес управління розподілом ресурсів і продукції промислового підприємства.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні засади і практичні аспекти управління розподілом ресурсів і продукції промислового підприємства.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою

дослідження є положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і закордонних фахівців у сфері управління виробництвом та збутом продукції.

Для вирішення поставлених завдань у дисертаційній роботі використані такі загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: теоретичне узагальнення – для вивчення сутності економічних категорій і стану питань управління, планування й організації; наукового обґрунтування – для дослідження й розвитку теоретичних положень щодо управління витратами в економічній теорії і на практиці; методи економічного аналізу – порівняння, групування, класифікації, динамічні, графічні – використовувалися для економічної оцінки стану розподілу ресурсів і продукції в практичній діяльності промислових підприємств і розробки рекомендацій з удосконалення управління розподілом; економіко-математичні – для побудови моделей планування обсягів реалізації продукції на основі розподілу ресурсів промислових підприємств.

Наукова новизна отриманих результатів полягає у теоретичному обґрунтуванні методичних положень та підходів з удосконалення процесу управління розподілом ресурсів та продукції промислового підприємства.

До більш істотних результатів, що характеризують наукову новизну дисертаційної роботи, слід віднести такі положення і розробки:

уперше:

узгодження процесів дозволяє здійснювати реалізацію концептуальних основ взаємодії підприємства з іншими підприємствами, які забезпечують організаційну адаптацію процесів розподілу ресурсів та продукції: урахування особливостей розподілу в ринкових умовах та організаційно-економічних факторів вдосконалення управління розподілом ресурсів і продукції підприємства на етапі технічної підготовки виробництва, організації збуту продукції, використання виробничих ресурсів;