У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СКОРОБОГАТОВА НАТАЛЯ ЄВГЕНІВНА

УДК 658.152

УДОСКОНАЛЕННЯ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ ПРОМИСЛОВОГО ПІДПРИЄМСТВА

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Дніпропетровськ – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі обліку і аудиту Запорізької державної інженерної академії Міністерства освіти та науки України

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Плаксієнко Валерій Якович,

Дніпропетровський державний аграрний університет

Міністерства аграрної політики України

завідувач кафедри фінансів.

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Ковальчук Костянтин Федорович,

Національна металургійна академія України

Міністерства освіти і науки України

(м. Дніпропетровськ),

декан факультету економіки і менеджменту,

завідувач кафедри фінансів

кандидат економічних наук, доцент

Максимов Сергій Володимирович,

Криворізький технічний університет

Міністерства освіти і науки України,

доцент кафедри економіки, організації та управління підприємствами

Захист відбудеться „06” червня 2008 року об 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.080.01 при Національному гірничому університеті за адресою: 49005, м. Дніпропетровськ, просп. К. Маркса, 19.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного гірничого університету за адресою 49005, м. Дніпропетровськ, просп. К. Маркса, 19.

Автореферат розісланий „05” травня 2008 р.

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Дереза

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Ефективність роботи підприємств багато в чому залежить від ефективного вкладання коштів як в короткострокові, так і в довгострокові інвестиції. Останні здійснюються на тривалий період, що перевищує один рік, піддані суттєвому впливу ризику та невизначеності. Протягом останніх років інвестиції в промислові підприємства України більшою частиною спрямовані на підтримку їх основних фондів та часткову модернізацію виробництва. Питання удосконалення системи оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства, яка враховує особливості сучасної української економіки, є актуальним та витребуваним практикою господарювання промислових підприємств в Україні.

Теорії та практиці управління інвестиційними проектами присвячено багато зарубіжних фундаментальних досліджень: Александер Г., Бейлі Дж., Бернс В., Боді З., Брігхем Ю., Ван Хорн Дж., Гітман Л.Дж., Джонк М.Д., Марковіц Г., Мілер М., Моділ’яні Ф., Самуельсон П., Тобін Д., Хавранек П.М., Хелферт Е., Шарп У. В Україні дану проблему досліджували такі вчені: Амоша О.І., Бланк І.А., Борщ Л.М., Вітлинський В.В., Галушко О.С., Ковальчук К.Ф., Максимов С.В., Савчук В.П., Плаксієнко В.Я., Чумаченко М.Г. та інші дослідники.

Аналіз теоретичної та нормативної бази свідчить, що незважаючи на суттєвий вклад, який внесли вітчизняні та зарубіжні вчені у вирішення проблеми визначення ефективності інвестицій, існуюча система оцінки інвестиційних проектів не дозволяє зробити комплексну оцінку інвестиційного проекту, що реалізується на діючому промисловому підприємстві. Так, поза увагою залишились питання визначення обґрунтованої суми витрат на розробку і впровадження проекту, моніторингу інвестиційних витрат, механізму визначення доходної частини проекту, що реалізується на діючому промисловому підприємстві, а також оцінка та вибір інвестиційного проекту з врахуванням його фінансових, економічних, технічних та соціальних характеристик.

У зв’язку з цим існує потреба у розробці методичних положень щодо наукового обґрунтування управлінських рішень з вибору до реалізації інвестиційного проекту на промисловому підприємстві. Вибір предмету дисертаційного дослідження обумовлений необхідністю забезпечення сталого розвитку підприємств на основі ефективного використання їх ресурсів.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалась в рамках науково-дослідної теми „Дослідження ефективності інвестицій в підприємства металургійної галузі” (номер державної реєстрації 0107U001222), яка виконувалась в Запорізькій державній інженерній академії. Внесок автора полягає в удосконаленні механізму формування інвестиційних витрат, групуванні критеріїв оцінки інвестиційних проектів металургійних підприємств, розробленні імітаційної моделі оцінки інвестиційних проектів, яка побудована на багатокритеріальному аналізі показників привабливості інвестиційних проектів промислового підприємства.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є узагальнення і розвиток науково-методологічних основ, розробка інструментарію та практичних рекомендацій щодо створення ефективної системи оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено й вирішено комплекс теоретичних, науково-методичних і практичних задач:

досліджені економічна сутність та зміст поняття „інвестиції” та „життєвий цикл інвестиційного проекту”;

проаналізовані існуючі підходи до врахування впливу ризику і невизначеності на інвестиційний проект промислового підприємства і удосконалено їх з урахуванням отриманих наукових положень і висновків;

розроблений науково обґрунтований порядок формування інвестиційних витрат;

проведені критичний аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методів визначення економічної ефективності інвестицій у світовій та вітчизняній практиці господарювання та розроблено систему збалансованих взаємопов’язаних показників з метою обґрунтованої оцінки інвестиційного проекту на основі виявлення та аналізу причинно-наслідкових зв’язків між окремими показниками кожного проекту;

розроблена науково обґрунтована імітаційна модель оцінки і вибору оптимального варіанту інвестиційного проекту промислового підприємства.

Об’єкт дослідження – процес оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства та формування інвестиційних витрат.

Предмет дослідження – теоретико-методологічні засади і практичні аспекти оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства та формування інвестиційних витрат.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу проведення досліджень склали загальні положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних і зарубіжних учених із питань сучасних теорій і методів оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства.

Вирішення наукових завдань здійснювалось з використанням наступних методів дослідження: критичного аналізу при визначенні існуючих проблем формування інвестиційних витрат, оцінки інвестиційних проектів промислових підприємств та напрямків їх вирішення, метод експертних оцінок при визначенні впливу ризику і невизначеності на окремий інвестиційний проект, при визначенні вагомості критеріїв оцінки проекту; порівняльного та критичного аналізу при встановленні тенденцій оцінки інвестиційних проектів в сучасних умовах; наукового узагальнення та систематизації при визначенні та групуванні факторів, які впливають на процес оцінки ефективності інвестиційних проектів промислового підприємства; метод імітаційного моделювання з метою комплексної оцінки інвестиційного проекту промислового підприємства; дедуктивний метод з метою деталізації факторів впливу на вартість інвестиційного проекту та його ефективність; методи математичної статистики при визначенні ризикованості інвестиційного проекту промислового підприємства. Результати дослідження, висновки та рекомендації, що стосуються проблем удосконалення механізму формування інвестиційних витрат та оцінки ефективності інвестиційного проекту обґрунтовано шляхом комплексного підходу.

Обробка економічної інформації, побудова таблиць, діаграм, графіків, реалізація економіко-математичних моделей здійснювалась за допомогою ЕОМ з використанням апарату математичних і статистичних функцій прикладного пакету MS Excel.

Наукова новизна результатів дослідження полягає в удосконаленні системи оцінки ефективності інвестиційних проектів промислового підприємства на основі застосування системи збалансованих взаємопов’язаних показників, що характеризують фінансові, економічні, технічні та соціальні аспекти проекту.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в такому:

уперше науково обґрунтована та розроблена імітаційна модель оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства, заснована на багатокритеріальній оцінці альтернатив та виборі оптимального варіанту проекту з використанням системи взаємопов’язаних збалансованих показників (фінансових, економічних, технічних та соціальних);

удосконалено:

розширено та структуровано склад критеріїв системи оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства, у складі яких, на відміну від існуючих, на основі аналізу внутрішніх взаємозв’язків між окремими критеріями виділені фінансові (чиста приведена вартість, внутрішня ставка доходності), економічні (інвестиційні витрати, доход від інвестиційного проекту, період окупності інвестицій, ризик інвестиційного проекту на етапі його розробки та впровадження, ризик неповернення інвестицій), технічні (прогресивність інвестиційного проекту, період розробки та впровадження проекту, період експлуатації проекту) та соціальні показники (зайнятість населення, вплив на навколишнє середовище);

методичні підходи до визначення впливу ризику і невизначеності на інвестиційний проект промислового підприємства: запропоновано визначення ризикованості проекту на кожному з етапів його розробки та реалізації (етапі розробки, впровадження та експлуатації) на основі встановлення суб’єктивних та об’єктивних факторів ризику на цих етапах;

механізм формування інвестиційних витрат проекту, в якому, на відміну від існуючого підходу, всі витрати, крім поділу на прямі та непрямі, поділяються на регульовані та нерегульовані, які визначаються на основі диференціації проектів за коефіцієнтом покриття постійної частини інвестиційних витрат;

дістали подальшого розвитку:

методологічні підходи до визначення етапів життєвого циклу інвестиційного проекту промислового підприємства. А саме: на відміну від існуючих, запропонований підхід передбачає розподіл циклу на основі визначення обсягів та спрямованості грошових потоків за проектом та виділення семи фаз (передінвестиційна фаза, основні капітальні інвестиції, додаткові інвестиції на доведення об’єкту, початок реалізації проекту, повна експлуатація проекту, скорочення масштабів експлуатації проекту, підготовка до ліквідації та ліквідація проекту).

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що розроблена імітаційна модель дозволяє комплексно оцінити будь-який інвестиційний проект на діючому промисловому підприємстві та обрати оптимальний серед кількох альтернатив, враховуючи його фінансові, економічні, технічні та соціальні аспекти. Удосконалений порядок формування інвестиційних витрат дозволяє обґрунтовано визначити суму витрат на розробку та впровадження окремого проекту. Прозорий механізм визначення витрат дозволяє здійснювати моніторинг фактичних інвестиційних витрат на проект. Запропонована структура життєвого циклу інвестиційного проекту та відокремлене врахування впливу ризику і невизначеності на кожному етапі дозволяють обґрунтовано визначити грошові потоки, пов’язані з інвестиційним проектом промислового підприємства.

Запропоновані методичні розробки щодо оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства використані фахівцями економічних служб ДП „Державний інститут по проектуванню промислових підприємств” (акт впровадження від 04.06.2007р.), ВАТ „Запоріжкокс” (акт впровадження від 20.01.2006р.), ВАТ „Запоріжсталь” (акт впровадження від 30.05.2007р.). Теоретичні положення, рекомендації дисертації та методичні розробки використовуються при вивченні дисциплін „Інвестування”, „Бюджетування у виробництві”, що викладаються у Запорізькій державній інженерній академії (довідка від 13.06.2007р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною науковою працею, в якій викладено результати особистих досліджень і розробок автора щодо вирішення наукових задач з удосконалення системи оцінки інвестиційних проектів промислових підприємств. Внесок автора до опублікованих колективних праць конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні і практичні положення дисертаційної роботи обговорювались і одержали позитивну оцінку на таких міжнародних науково-практичних конференціях: „Динаміка наукових досліджень’ 2004” (м. Дніпропетровськ, 2004р.), „Економіка і управління у промисловості” (м. Дніпропетровськ, 2005р.), „Розвиток обліку і аудиту як основи інформаційно-аналітичної системи підприємства” (м. Харків, 2005р.), „Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі” (м. Донецьк, 2006р.), „Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики” (м. Львів, 2006р.), „Корпоративне управління в Україні: менеджмент, фінанси, аудит” (м. Рівне, 2006р.), „Актуальні проблеми управління розвитком об’єктів і процесів ринкової економіки” (м. Запоріжжя, 2006р.).

Публікації. Основні положення та результати дисертаційної роботи опубліковані у 16 наукових працях загальним обсягом 4,61 у.д.а., з них особисто автору належить 3,86 у.д.а. У тому числі: 9 статей у фахових журналах і збірниках, 7 статей в збірниках матеріалів науково-практичних конференцій.

Структура і обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Загальний обсяг роботи становить 176 сторінок, у тому числі 23 рисунки та 6 таблиць на 18 сторінках, список використаних джерел із 202 найменувань на 18 сторінках, 22 додатки на 32 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі „Методологічні підходи до оцінки інвестицій у світовій практиці” розглянуто сутність і функції інвестицій, їх види, життєвий цикл інвестиційного проекту, існуючі підходи і методи оцінки ефективності інвестиційних проектів.

Важливість оцінки інвестиційних проектів зумовила ту увагу, яка приділяється їй в науковій літературі та практиці. Існують різні підходи до визначення поняття „інвестиції”, які показують множинність підходів до розуміння їх економічної сутності. В даній роботі під інвестиціями розуміється спосіб розміщення реальних інвестицій, пов’язаних з вкладеннями в основний капітал підприємства, який призначений для довгострокового використання та забезпечення доходу.

Будь-які реальні інвестиції розглядаються в межах певного періоду часу - життєвого циклу, під яким тлумачиться період існування інвестиційного проекту від зародження ідеї до завершення його експлуатації. З метою оцінки інтегральної вартості інвестиційного проекту промислового підприємства вважаємо доцільним розбити життєвий цикл на сім фаз: передінвестиційна фаза, основні капітальні інвестиції, додаткові інвестиції на доведення об’єкту, початок реалізації проекту, повна експлуатація проекту, скорочення масштабів експлуатації проекту, підготовчий до ліквідації та ліквідація проекту. При цьому грошові потоки за проектом слід визначати поетапно з врахуванням їх обсягів та спрямованості: від’ємні грошові потоки (ОF) пов’язані з розробкою, впровадженням проекту та підтримкою його в робочому стані; додатні (ІF) – з вивільненням фінансових ресурсів підприємства в процесі експлуатації проекту. Структуру життєвого циклу інвестиційного проекту пропонуємо представити наступним чином (рис. 1):

Рис.1 Життєвий цикл інвестиційного проекту

1 – передінвестиційна фаза (>0); 2 – основні капітальні інвестиції (»0); 3 – додаткові інвестиції на доведення об’єкту (IF >0; OF>0; IF<OF); 4 – початок реалізації проекту (>0; OF >0; IF>OF); 5 – повна експлуатація проекту (»OF): при необхідності для подовження життєвого циклу інвестиційного проекту здійснюються додаткові інвестиційні витрати, які викликають зменшення чистого грошового потоку від інвестицій на даному етапі; 6 – скорочення масштабів експлуатації проекту (IF >0; OF >0; IF > OF); 7 – підготовка до ліквідації проекту та його ліквідація ().

Інвестиційні проекти пов’язані з тривалим зв’язуванням капіталу, тому на протязі всього життєвого циклу значно піддані впливу ризику як зовнішнього, так і внутрішнього характеру. На даний час методи оцінки ризиків розроблені, проте не існує комплексного підходу до оцінки ризикованості проекту. Запропоновано врахування впливу ризику і невизначеності на інвестиційний проект промислового підприємства здійснювати на кожному етапі життєвого циклу на основі розподілу об’єктивних та суб’єктивних факторів для більш ґрунтовного врахування їх впливу на проект (рис. 2).

Рис. 2 Ризик інвестиційного проекту промислового підприємства на етапах його розробки, впровадження та експлуатації

В результаті проведеного дослідження встановлено, що існує велика кількість методичних розробок щодо оцінки ефективності інвестицій, але відсутній системний підхід до оцінки інвестиційних проектів. Вважаємо доцільним застосування системи взаємопов’язаних показників до оцінки інвестиційних проектів та її удосконалення з точки зору розширення показників та їх структуризації за аспектами впливу на ефективність інвестиційного проекту промислового підприємства.

Таким чином, аналіз використання методів оцінки інвестицій та існуючих теоретичних підходів до вибору ефективних інвестиційних проектів дозволив встановити логічну схему дослідження, визначити його мету і завдання.

У другому розділі „Методичні засади визначення ефективності інвестиційних проектів в Україні” проведений аналіз інвестицій в промисловість, а також досліджені підходи до оцінки інвестиційних проектів та формування витрат на їх розробку і впровадження, що існують в Україні.

Проведений аналіз динаміки інвестицій в промислові підприємства України показує, що останні десять років простежується тенденція їх зростання, проте віддача від них зменшується. Це пов’язано з якістю оцінки витрат на інвестиційний проект та їх віддачею, ефективністю. Аналіз методичної бази довів, що немає чіткого порядку розрахунку доходної частини інвестиційного проекту, який реалізується на діючому підприємстві. Крім того, проведені дослідження показали, що на даний час оцінка інвестицій орієнтована на визначення їх окупності та рентабельності, що не відображає всіх аспектів інвестиційних проектів промислового підприємства.

Встановлено, що визначення інвестиційних витрат здійснюється інвесторами на базі державних будівельних норм, які орієнтовані на усереднений в країні розрахунок витрат на проект, не забезпечують прозорості їх формування та не дають можливості відстежувати фактичні витрати на інвестиційний проект і управляти ними. Доведено, що необхідно удосконалити механізм формування інвестиційних витрат з метою врахування особливостей кожного проекту з точки зору його вартості, можливості управління витратами на його впровадження, обґрунтованого врахування впливу ризику і невизначеності на даному етапі життєвого циклу.

Перелічені недоліки призводять до того, що на даний час велика кількість розпочатих інвестиційних проектів не має можливості бути завершеними.

У третьому розділі „Удосконалення системи оцінки ефективності інвестиційних проектів у промисловості” на базі узагальнення існуючих досліджень, розгляду сутності процесу інвестування, удосконалена система взаємопов’язаних збалансованих показників оцінки інвестиційного проекту промислового підприємства: доповнений перелік показників та зроблена їх структуризація (рис.3).

Рис. 3 Система збалансованих взаємопов’язаних показників оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства

Запропонована система оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства складається з чотирьох блоків взаємопов’язаних між собою показників: фінансових, економічних, технічних, соціальних. Комплексний підхід до системи дозволяє визначити причинно-наслідкові взаємозв’язки між факторами, що впливають на ефективність інвестиційного проекту.

На основі системи збалансованих взаємозв’язаних показників розроблена імітаційна модель оцінки інвестиційних проектів, спрямована на комплексну оцінку інвестиційного проекту промислового підприємства від початку його розробки до повного завершення експлуатації. Алгоритм імітаційної моделі оцінки та вибору оптимального варіанту проекту на основі багатокритеріальної оцінки із застосуванням системи збалансованих взаємопов’язаних показників наведений на рис. 4.

Рис. 4 Алгоритм оцінки і вибору інвестиційного проекту промислового підприємства

На першому етапі запропонованої імітаційної моделі визначаються інвестиційні витрати на проект (рис. 5). Слід зазначити, що на відміну від існуючого підходу, запропонований механізм визначення інвестиційних витрат оснований на прозорому порядку їх формування. З даною метою всі інвестиційні витрати, крім поділу на прямі та непрямі, пропонується розподілити на регульовані та нерегульовані з точки зору інвестора та організації, яка буде впроваджувати проект.

Рис. 5 Схема формування інвестиційних витрат

Прямі змінні витрати на проект формуються залежно від норми витрат економічних ресурсів та їх ціни з врахуванням часового фактору. Прямі постійні витрати пропонується визначати на кожному етапі, або сумарно на декількох етапах, якщо вони присутні на них. Для врахування постійної частини інвестиційних витрат та прибутку організації, яка буде впроваджувати проект, пропонується застосувати таке поняття, як „сума покриття”, яка визначається як відсоток до прямих витрат, що погоджується між інвестором та цією організацією. Визначення інвестиційних витрат із використанням суми покриття постійної частини інвестиційних витрат враховує індивідуальний підхід до формування витрат на кожний проект. Запропонований підхід стимулює інвестора та організацію, яка буде впроваджувати проект, до вживання заходів щодо зниження накладних витрат. Крім того, удосконалений механізм формування інвестиційних витрат дозволяє здійснювати моніторинг витрат на етапі впровадження проекту на базі даних фінансового обліку, що надає можливість своєчасного управління витратами.

Сформовану згідно удосконаленого порядку суму інвестиційних витрат необхідно скоригувати на вплив ризику і невизначеності на даному етапі життєвого циклу, а також на додатні грошові потоки від дострокового вивільнення коштів.

На етапі 2 розробленої імітаційної моделі визначаються грошові потоки, породжувані інвестиційним проектом. В результаті дослідження уточнено механізм розрахунку грошових потоків від інвестиційного проекту промислового підприємства, спрямованого на модернізацію основних фондів, за рахунок групування факторів вивільнення грошових коштів від економії використовуваних ресурсів в результаті реалізації проекту на основі їх розподілу на регульовані та нерегульовані категорії.

Після першого та другого етапів оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства здійснюється оцінка ефективності інвестицій. Слід зазначити, що існуючі підходи до оцінки інвестиційних проектів також передбачають визначення ефективності інвестицій за допомогою статичних та динамічних методів, здійснення оцінки впливу ризику і невизначеності, інфляційних процесів та оподаткування. Етапи 3-7 запропонованої імітаційної моделі принципових відмінностей від існуючих методик визначення ефективності інвестицій не несуть.

На етапі 8 на базі бальної оцінки здійснюється багатокритеріальна оцінка та вибір оптимального варіанту проекту з врахуванням його фінансових, економічних, технічних та соціальних параметрів (див. рис. 3). Запропонована імітаційна модель оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства заснована на математичних розрахунках показників з врахуванням експертних оцінок для визначення впливу ризику на інвестиційні витрати та грошові потоки, а також при визначенні вагомості критеріїв оцінки. Відмінністю розробленої імітаційної моделі є системний підхід до оцінки проекту промислового підприємства (від формування інвестиційних витрат до ліквідації проекту) з врахуванням його фінансових, економічних, технічних та соціальних характеристик. Математичне представлення розробленої імітаційної моделі має наступний вигляд:

Етап 1. Розрахунок вартості проекту з врахуванням дострокового вивільнення коштів:

(1)

 

(2)

(3)

Коригування інвестиційних витрат на:

- дострокове вивільнення грошових коштів:

, (4)

- ризик інвестиційного проекту, пов’язаний з його розробкою та впровадженням:

(5)

Етап 2. Розрахунок грошових потоків в результаті економії витрат протягом життєвого циклу інвестиційного проекту:

(6)

Етап 3. Коригування грошових потоків на ризик (аналіз дерева рішень):

(7)

Етап 4. Попередня оцінка ступеня ефективності проекту за грошовими потоками статичними методами

- ефект від інвестиційного проекту:

(8)

- період окупності інвестицій визначається з рівняння:

(9)

- рентабельність інвестицій на основі статичних методів:

(10)

Умови прийняття n-ої альтернативи до подальшого розгляду:

(11)

Етап 5. Оцінка ступеня ефективності проекту динамічними методами:

- чиста приведена вартість проекту:

(12)

- рентабельність інвестиційного проекту на основі динамічних методів визначається з рівняння:

(13)

Етап 6. Уточнення ступеня ефективності проекту з врахуванням впливу інфляційних процесів:

- чиста приведена вартість з врахуванням впливу інфляційних процесів:

(14)

- рентабельність проекту з врахуванням впливу інфляції визначається з рівняння:

(15)

Етап 7. Остаточна оцінка ефективності проекту з врахуванням оподаткування:

- чиста приведена вартість з врахуванням оподаткування:

(16)

- рентабельності проекту з врахуванням оподаткування визначається з рівняння:

(17)

Етап 8. Прийняття рішення про вибір проекту з врахуванням багатокритеріальності:

(18)

Умовні позначення, що використовуються в імітаційні моделі:

С, Р - норма витрат та ціна економічного ресурсу; N – обсяг робіт по впровадженню проекту; g - вид економічного ресурсу; DC - прямі інвестиційні витрати; l – кількість локальних кошторисів; і – кількість видів робіт по впровадженню проекту; k – коефіцієнт покриття постійної частини інвестиційних витрат; SP- сума покриття; EV – кошторисні інвестиційні витрати; NF - потреба в фінансуванні інвестиційного проекту; - коригування кошторисних інвестиційних витрат; К – сумарні інвестиційні витрати; р- ймовірність настання ризикової події; - обсяг реалізації j-тої продукції; - вид прямих змінних ресурсів, по яких відбудуться зміни по проекту; - вид продукції, по якому відбудуться зміни по проекту; - вивільнення грошових коштів в результаті реалізації проекту; - статті прямих постійних витрат, по яких відбудуться зміни по проекту; - грошовий потік від інвестиційного проекту, скоригований на ризик, пов’язаний з поверненням інвестицій; - грошовий потік від інвестиційного проекту в результаті у-тої ризикової події; - ймовірність настання у-тої події; - коефіцієнт дисконтування в t-ому році; , - період окупності та рентабельність інвестицій, необхідні інвестору; , - сумарний дисконтований грошовий потік з врахуванням інфляції, розрахований двома методами; - сума амортизаційних нарахувань, нарахованих на основні фонди в t-ому році; - витрати, пов’язані з обслуговуванням фінансуванням проекту; - ставка податку на прибуток; - вага w-того критерію вибору проекту; - значення балу по w-тому критерію для п-ого варіанту інвестиційного проекту.

Таким чином, запропонована імітаційна модель, заснована на системі збалансованих взаємопов’язаних показників, комплексно оцінює проект, вирішуючи проблему оцінки інвестиційних проектів промислових підприємств, як з точки зору формування інвестиційних витрат, так і з точки зору доходності.

Апробація імітаційної моделі була зроблена для переоцінки інвестицій в проект модернізації ВАТ „Запоріжкокс”. В результаті перерахунку інвестиційного проекту згідно запропонованій моделі реальна оцінка виявила гірші фінансові показники, також були проаналізовані економічні, технічні та соціальні критерії, які раніше не враховувались. Встановлено, що застосування запропонованої імітаційної моделі оцінки інвестиційних проектів дозволяє інвестору прийняти обґрунтоване рішення про доцільність вкладання коштів в окремий інвестиційний проект та можливий додатковий доход від цього з врахуванням як фінансових, так і економічних, технічних та соціальних аспектів окремого проекту.

ВИСНОВКИ

У дисертації, яка є завершеною науковою працею, на базі проведених наукових досліджень вирішена актуальна наукова задача, що полягає в комплексній оцінці ефективності інвестиційних проектів на промислових підприємствах на основі імітаційної моделі, побудованої на системі взаємопов’язаних збалансованих показників. Науково обґрунтовані методичні підходи до управління інвестиційними витратами, визначення ефективності проекту на основі релевантної інформації та багатокритеріальності, що має суттєве значення для розвитку науки економіки підприємств, практики підвищення ефективності використання фінансових ресурсів інвесторів.

Основні наукові висновки, що отримані на основі використання наукових методів дослідження, зводяться до такого:

1. Інвестиційні проекти існують в межах життєвого циклу, який, як показали дослідження, доцільно розподіляти на сім фаз (передінвестиційна фаза, основні капітальні інвестиції, додаткові інвестиції на доведення об’єкту, початок реалізації проекту, повна експлуатація проекту, скорочення масштабів експлуатації проекту, підготовка до ліквідації та ліквідація інвестиційного проекту) на основі визначення обсягів та спрямованості грошових потоків. При цьому притоки слід визначати надходженнями в результаті вивільнення коштів від економії ресурсів в процесі експлуатації проекту, відтоки – витратами на розробку і впровадження проекту та підтримку його в робочому стані. Запропонований підхід дозволяє визначити інтегральну вартість інвестиційного проекту промислового підприємства.

2. На базі аналізу існуючих підходів до визначення ризикованості інвестицій встановлено, що на протязі життєвого циклу інвестиційний проект підданий впливу ризику і невизначеності, викликаних як зовнішніми, так і внутрішніми факторами. Оцінку ризикованості інвестиційного проекту промислового підприємства запропоновано визначати відокремлено на кожному з етапів життєвого циклу на основі розподілу об’єктивних та суб’єктивних факторів ризику та невизначеності для більш ґрунтовного врахування їх впливу на проект.

3. Встановлено, що формування витрат на розробку і впровадження проекту здійснюється на основі усередненого підходу до формування накладних витрат, що призводить до необґрунтованого визначення їх суми та неможливості відстеження під час фактичного впровадження. Запропонований механізм визначення інвестиційних витрат, заснований на диференційному підході до кожного проекту, згідно якого визначається економічно обґрунтована сума витрат, розрахована на основі регульованих та нерегульованих витрат на проект. Розроблений порядок формування інвестиційних витрат надає можливість здійснювати моніторинг фактичних витрат на впровадження проекту та своєчасне управління витратами у випадку їх відхилення від запланованої суми.

4. Доведено, що у сучасних дослідженнях та практиці оцінка ефективності інвестицій орієнтована на визначення показників окупності та прибутковості інвестицій і не враховує всіх аспектів інвестиційного проекту промислового підприємства. Запропоновано удосконалення системи оцінки інвестиційних проектів шляхом розширення та структуризації критеріїв на чотири взаємопов’язаних блоки: фінансові (чиста приведена вартість, внутрішня ставка доходності), економічні (інвестиційні витрати, доход від інвестиційного проекту, період окупності, ризик інвестиційного проекту на етапі його розробки і впровадження, ризик неповернення інвестицій), технічні (прогресивність інвестиційного проекту, період розробки та впровадження проекту, період експлуатації проекту) та соціальні показники (зайнятість населення, вплив на навколишнє середовище) на основі виявлення причинно-наслідкових зв’язків між зазначеними факторами, що сприяє комплексній оцінці інвестиційного проекту промислового підприємства.

5. На основі системного підходу розроблена імітаційна модель оцінки і вибору оптимального варіанту інвестиційного проекту промислового підприємства, яка заснована на системі взаємопов’язаних збалансованих показників (фінансових, економічних, технічних та соціальних), вирішення якої базується на багатокритеріальній оцінці альтернатив проектів та виборі оптимального варіанту. Для оцінки вагомості кожного критерію слід використовувати експертну оцінку, що враховує диференційний підхід до кожного інвестиційного проекту.

6. Реалізація розроблених наукових положень, висновків і рекомендацій у процесі їх впровадження на промислових підприємствах Запорізької області підтвердила їх достовірність. Наукові положення, висновки, рекомендації, розроблена на їх основі імітаційна модель оцінки і вибору оптимального варіанту інвестиційного проекту промислового підприємства рекомендуються для використання фінансово-економічними службами промислових підприємств, науково-дослідними організаціями, проектними інститутами, будівельно-монтажними організаціями, інвестиційними фондами.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

У наукових фахових виданнях:

1. Холодная Н.Е., Максишко Н.К., Шик Л.М. Математическая модель использования векселя как финансового инструмента управления денежными потоками предприятия // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2002. - Вип. 136. – С.120-130.

(Особистий внесок: Математична формалізація моделі управління грошовими потоками підприємства на базі багатокритеріального аналізу і вибору рішення).

2. Сахарцева І.І., Скоробогатова Н.Є. Методологічні аспекти визначення ефективності капіталовкладень в основні фонди // Держава і регіони. – 2004. – № 4. - С.219-224.

(Особистий внесок: Аналіз існуючих методичних підходів щодо визначення ефективності інвестиційних проектів та показників ефективності інвестицій).

3. Сахарцева І.І., Скоробогатова Н.Є. Дослідження проблеми визначення економічної ефективності науково-технічного проекту в умовах сучасної української економіки // Вісник економічної науки України. – 2006. – №1 (9). – С.123-126.

(Особистий внесок: Аналіз концептуальних підходів статичних та динамічних методик визначення ефективності інвестиційних проектів, пропозиції щодо удосконалення існуючої методичної бази оцінки ефективності інвестицій)

4. Скоробогатова Н., Сахарцева І. Методологія визначення економічної ефективності впровадження нової техніки і технології на металургійних підприємствах // СХІД. – 2006. – №3 (75). – С. 39-43.

(Особистий внесок: Розроблена методика оцінки ефективності інвестиційних проектів та результати її впровадження на металургійному підприємстві).

5. Скоробогатова Н.Є. Проблеми визначення життєвого циклу інвестиційного проекту // Проблеми раціонального використання соціально-економічного та природно-ресурсного потенціалу регіону: фінансова політика та інвестиції. Серія: „Інтеграція та інноваційна трансформація”: Зб. наук. праць. – Рівне: НУВГП, 2006. – Випуск ХІІ. – Т.1. – С. 141-147.

6. Скоробогатова Н.Є., Шик Л.М. Методика визначення ефективності інвестиційних проектів // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2006. – Вип.225. – Т.1. – С.38-47.

(Особистий внесок: Розроблена імітаційна модель оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства).

7. Скоробогатова Н.Є. Методи оцінки впливу невизначеності та ризику на інвестиційний проект // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. праць. - Дніпропетровськ: ДНУ, 2007. – Вип.223. – Т.2. – С. 437-444.

8. Скоробогатова Н.Є. Проблеми визначення вартості інвестиційного проекту // Держава та регіони. Серія: Економіка та підприємництво. – 2007. – № 2 – С.249-254.

9. Скоробогатова Н.Є. Деякі підходи до оцінки інвестиційних проектів з врахуванням їх ризикованості // Вісник Національного університету „Львівська політехніка”. Проблеми економіки та управління: Зб. наук. праць. – 2007. - № 579. – С.555-559.

У матеріалах наукових конференцій:

10. Сахарцева І.І., Скоробогатова Н.Є. Проблеми визначення економічної ефективності капітальних вкладень // Матеріли ІІІ Міжнар. наук.-практ. конф. „Динаміка наукових досліджень’2004”. - Т.45. Економіка промисловості. – Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2004. – С.44-47.

(Особистий внесок: Визначено проблеми, пов’язані з оцінкою капітальних інвестицій).

11. Сахарцева І.І., Скоробогатова Н.Є. Ефективність використання інноваційних проектів // Матеріали Всеукр. наук.-практ. конф. „Економіка і управління у промисловості”. – Дніпропетровськ: НМетАУ, 2005. – Т.1. – С.80-81.

(Особистий внесок: Результати від впровадження інвестиційного проекту для бюджету).

12. Сахарцева І.І., Скоробогатова Н.Є. Удосконалення методики оцінки економічної ефективності науково-технічного проекту // Труды Междунар. научно-практ. конф. «Развитие учета и аудита как основы информационно-аналитической системы предприятия». – Харьков: НТУ „Харьковский политехнический институт, 2005. – С.25-26.

(Особистий внесок: Запропоновано модель визначення ефекту від реалізації загальнодержавних інвестиційних проектів).

13. Скоробогатова Н.Є. Оцінка ефективності капітальних інвестицій в діяльності корпоративного металургійного підприємства // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. „Корпоративне управління в Україні: менеджмент, фінанси, аудит”. – Рівне: НУВГП, 2006. – С.193-196.

14. Скоробогатова Н. Є. Проблеми впливу невизначеності інформації на прийняття рішення про інвестиційний проект // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. „Управління інноваційним процесом в Україні: проблеми, перспективи, ризики”. – Львів: Вид-во НУ „Львівська політехніка”, 2006. – С.427-428.

15. Скоробогатова Н.Є. Вплив амортизаційної політики на інвестиційну діяльність підприємства // Матеріали 7-ї Міжнар. наук. конф. студентів і молодих учених „Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі”. – Донецьк: ДРУК-ІНФО, 2006. – Т.2. – С.115-117.

16. Скоробогатова Н.Є. Модель оцінювання економічної ефективності інвестиційного проекту // Матеріали Міжнар. наук.-практ. конф. „Актуальні проблеми управління розвитком об’єктів і процесів ринкової економіки”. – Запоріжжя: ГУ „ЗІДМУ”, 2006. – Т.1. – С. 334-336.

АНОТАЦІЯ

Скоробогатова Н.Є. Удосконалення системи оцінки інвестиційних проектів промислового підприємства. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Національний гірничий університет, Дніпропетровськ, 2008.

Дисертаційна робота присвячена розробці методологічних та практичних засад оцінки ефективності інвестиційних проектів промислового підприємства. З метою обґрунтованого визначення впливу ризику і невизначеності на інвестиційний проект запропоновано відокремлене визначення ризикованості проекту по етапах життєвого циклу на основі встановлення суб’єктивних та об’єктивних факторів ризику. Удосконалено механізм формування інвестиційних витрат на основі диференційного підходу до кожного інвестиційного проекту. Удосконалена система взаємопов’язаних збалансованих показників оцінки інвестиційного проекту промислового підприємства шляхом доповнення показників та їх структуризації, а саме: виділені фінансові, економічні, технічні та соціальні показники. На основі системи збалансованих показників розроблено та обґрунтовано імітаційну модель оцінки і вибору інвестиційних проектів, яка дозволяє комплексно оцінювати інвестиційний проект з врахуванням його фінансових, економічних, технічних та соціальних аспектів. Результати дисертаційної роботи впроваджено на ВАТ „Запоріжсталь”, ВАТ „Запоріжкокс”, ДП „Діпропром”, ЗДІА.

Ключові слова: інвестиційний проект, ефективність, життєвий цикл, система показників, взаємопов’язані показники, багатокритеріальність, прогресивність проекту, період окупності, внутрішня норма доходності, рентабельність, дисконтування, чиста приведена вартість.

АННОТАЦИЯ

Скоробогатова Н.Е. Усовершенствование системы оценки инвестиционных проектов промышленного предприятия. – Рукопись.

Диссертация на соискание|снискание| научной степени кандидата экономических|экономичных| наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (по видам экономической|экономичной| деятельности). – Национальный горный университет, Днепропетровск, 2008.

Диссертационная работа посвящена разработке методологических и практических|практичных| принципов оценки эффективности инвестиционных проектов действующего промышленного предприятия. Проведено исследование существующих подходов к|до| определению понятия инвестиции, жизненный цикл инвестиционного проекта. На основе распределения|деления| объемов и направленности денежных потоков от проекта предложено распределить жизненный цикл на семь фаз (прединвестиционная фаза, фаза основных капитальных инвестиций, дополнительные инвестиции на доведение|доказывает| объекта, начало реализации проекта, полная эксплуатация проекта, сокращение масштабов эксплуатации проекта, подготовка к|до| ликвидации и ликвидация инвестиционного проекта). При этом притоки определяются поступлениями в результате высвобождения денежных средств от экономии ресурсов процессе эксплуатации проекта, а оттоки – затратами на разработку и внедрение проекта, а также на поддержание его в рабочем состоянии. Предложенный подход позволяет определить интегральную стоимость инвестиционного проекта промышленного предприятия.

С целью обоснованного определения влияния риска и неопределенности на инвестиционный проект предложено определение рисковости| проекта на всех этапах его разработки и реализации (этапе разработки, внедрения и эксплуатации) на основе установления субъективных и объективных факторов риска на этих этапах.

В работе усовершенствован механизм формирования инвестиционных затрат на основе дифференцированного подхода к|до| каждому проекту. Согласно предложенному механизму|какого| определяется экономически|экономичный| обоснованная сумма инвестиционных затрат на основе их разделения на регулируемые и нерегулируемые|нерегулируемых|, связанные|повязал| с организацией и осуществлением работ. Для определения постоянной части инвестиционных затрат и прибыли организации, занимающейся внедрением проекта, предложено использовать понятие «сумма покрытия», которая определяется индивидуально для каждого проекта. Предложенный подход к формированию инвестиционных затрат дает возможность осуществлять|свершать,совершать| мониторинг расходов на этапе внедрения проекта на основе данных финансового учета, что позволяет осуществлять|свершать,совершать| своевременное управление затратами.

Уточнен механизм расчета денежных потоков от инвестиционного проекта промышленного предприятия, направленного на модернизацию основных фондов, за счет группировки|группировки| факторов высвобождения денежных средств|средства,стоимости| от экономии затрат от реализации проекта в результате распределения|деления| затрат на регулируемые и нерегулируемые|нерегулируемые| категории.

На основе выявления и анализа внутренних причинно-следственных связей между показателями оценки инвестиционных проектов усовершенствована система оценки инвестиционных проектов промышленных предприятий. А именно: дополнена и структурирована система сбалансированных показателей оценки инвестиционных проектов. В ней выделены четыре блока взаимосвязанных показателей: финансовые (чистая приведенная стоимость, внутренняя ставка доходности), экономические|экономичные| (инвестиционные затраты, доход от инвестиционного проекта, период окупаемости, риск инвестиционного проекта на этапе его разработки и внедрения, риск невозврата инвестиций), технические (прогрессивность инвестиционного проекта, период разработки и внедрения проекта, период эксплуатации проекта) и социальные показатели (занятость населения, влияние на окружающую среду), которые позволяют оценить инвестиционный проект со всех сторон.

На основе системы сбалансированных показателей разработана и обоснована имитационная модель оценки и выбора инвестиционных проектов, которая|какая| позволяет комплексно оценить и выбрать оптимальный вариант инвестиционного проекта на основе многокритериальной оценки взаимосвязанных показателей.

Результаты диссертационной работы внедрены на ОАО „Запорожсталь”, ОАО „Запорожкокс”, ГП „Гипропром”, ЗГИА.

Ключевые слова: инвестиционный проект, эффективность, жизненный цикл, система показателей, взаимосвязанные показатели, многокритериальность|, прогрессивность проекта, период окупаемости, внутренняя норма доходности, рентабельность, дисконтирование, чистая приведенная стоимость.

ANNOTATION

Skorobogatova N.E. Improvement of the system of estimation|appraisal| of investment projects of industrial enterprise. - Manuscript.

Dissertation|thesis| on competition of scientific degree of the candidate of economic sciences on the speciality 08.00.04 - economy and management enterprises (due aspects of economic| activity). National mining|mining| university, Dnepropetrovsk, 2008.

Dissertation|thesis| work is devoted to development|elaboration| of methodological and practical | principles of efficiency estimation|appraisal| of industrial enterprise investment projects. With the purpose of the grounded|substantiate| determination|definition| of influencing of risk and vagueness on an investment project separate | determination|definition| of | project risk is offered on stages of development|elaboration|, introduction and exploitation, on the basis of establishment of human and objective factors of risk on these stages. The mechanism of investment charges forming is improved on the basis of differential approach to every investment project, according to which | is determined economic| the grounded|substantiate| sum|amount| of investment charges, expected|calculate| on the basis of managed|regulable| and nomanaged


Сторінки: 1 2