У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія Державної прикордонної служби України

Національна академія Державної прикордонної служби України

імені Богдана Хмельницького

Тягнирядно Євгенія Василівна

УДК: 378.05+378.125+808.027

ФОРМУВАННЯ РИТОРИЧНИХ УМІНЬ

У МАЙБУТНІХ ПРАВНИКІВ

У ПРОЦЕСІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ

13.00.04 – “Теорія і методика професійної освіти”

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Хмельницький – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Південноукраїнському державному педагогічному університеті ім. К.Д. Ушинського, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор ЯВОРСЬКА Галина Харлампіївна, Одеський юридичний інститут Харківського національного університету внутрішніх справ, кафедра юридичної психології і педагогіки, професор кафедри.

Офіційні опоненти:

доктор педагогічних наук, доцент СЕМЕНОГ Олена Миколаївна, Інститут педагогічної освіти і освіти дорослих АПН України, відділ теорії та історії педагогічної майстерності, старший науковий співробітник;

кандидат педагогічних наук СУСЛІН Едуард В’ячеславович, Національна академія Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, кафедра німецької та другої іноземної мови, доцент кафедри.

Захист відбудеться “ 12 ” червня 2008 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .705.03 Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького за адресою: вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький, 29003.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національної академії Державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького (вул. Шевченка, 46, м. Хмельницький, 29003).

Автореферат розісланий “ 05 ” травня 2008 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник О. В. Торічний

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Демократизація суспільства, піднесення ролі права як регулятора суспільних відносин на шляху переходу до ринкової економіки, органічно поєднані з підвищенням престижу правової професії. Це вимагає більш поглибленої підготовки майбутніх правничих кадрів, які повинні бездоганно знати закони, вільно володіти українською юридичною термінологією, вміло спілкуватися. Виступ у суді – один із найскладніших і найвідповідальніших моментів участі прокурора, захисника й інших учасників у кримінальному судочинстві. Щоб упевнено відстоювати і захищати права і інтереси людини та суспільства, слово правника має бути справедливим, переконливим. Уміння виступати публічно не приходить саме по собі. Цьому треба наполегливо вчитися, оволодівати прийомами риторичного мистецтва. Важлива роль у цьому належить судовій риториці, що набуває особливої актуальності. Тому що саме вміння кваліфіковано переконати винний чи невинний підсудний – професійний обов’язок правника.

За всю історію підготовки юридичних кадрів в Україні проблему судового красномовства розглядали П. Бондаренко, В. Леоненко, В. Молдован, С. Абрамович та ін. Видання їх праць мали невеликі тиражі й давно вже стали бібліографічною рідкістю. Їхні дослідження спрямовані насамперед на вивчення побудови судових виступів, полемічної майстерності. Поза увагою вчених залишилося питання щодо значущості риторики у процесі формування риторичних умінь правників.

Потреба в науково-теоретичному аналізі й більш чіткому осмисленні сутності поняття “риторичні вміння правників”, “судова промова”, “судове красномовство” викликана необхідністю комплексного дослідження проблеми професійної підготовки майбутнього правника (юрист, правознавець, юриспрудент-фахівець з правознавства) загалом і цілеспрямованого формування риторичних умінь, зокрема.

Але в сучасній педагогічній практиці професійної підготовки правників виявлено низку суперечностей між: потребою суспільства в підвищенні престижу суб’єктів юридичної діяльності і недостатнім риторичним, мовленнєво-комунікативним, мисленнєвим, інтелектуальним, моральним і мотиваційно-професійним потенціалом майбутніх правників; необхідністю в активізації творчих сил, лідерських, комунікативних і ділових якостей особистості майбутніх правників, які цілком усвідомлюють міру своєї відповідальності та соціально-професійної ролі, і відсутністю відповідних психолого-педагогічних умов для їх стимулювання та розвитку; вимогою формування активної дослідницької позиції у майбутніх правників у процесі здобуття вищої юридичної освіти і переважно пояснювально-ілюстративним і репродуктивним характером її організації, що здебільшого стримує формування їхньої особистості як суб’єкта юридичної діяльності, який постійно розвивається. Усунення цих суперечностей буде сприяти покращанню навчального процесу, що актуалізує тему дослідження.

Актуальність проблеми, недостатнє теоретичне й методичне її обґрунтування, наявні суперечності зумовили вибір теми дисертаційного дослідження: “Формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дослідження виконано в межах комплексної теми Одеського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ “Підготовка курсантів до запобігання й розкриття правопорушень і злочинів у суспільстві” (№0100U001896). Робота виконана відповідно до пріоритетних напрямів наукових і дисертаційних досліджень, які потребують першочергового розроблення й упровадження у практичну діяльність органів внутрішніх справ на період 2004-2009 рр., затверджених Наказом МВС України від 05.07.2004 р. № 775. Тема затверджена вченою радою Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського (протокол № 4 від 28.11.2002 р.) та узгоджена в Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології в Україні (протокол № 10 від 24.12.2002 р.).

Мета дослідження полягає у визначенні сукупності педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки у ВНЗ МВС України.

Завдання дослідження:

1.  Конкретизувати сутність понять: “риторичні вміння правників”, “судове красномовство”, “судова промова”.

2.  Вивчити стан сформованості риторичних умінь у правників-практиків.

3.  Визначити критерії, показники та рівні сформованості риторичних умінь у майбутніх правників.

4.  Виявити, обґрунтувати та експериментально перевірити педагогічні умови формування риторичних умінь у майбутніх правників.

Об’єкт дослідження – професійна підготовка майбутніх правників у вищому навчальному закладі МВС України.

Предмет дослідження – педагогічні умови формування риторичних умінь у майбутніх правників як складової професійної підготовки.

Методи дослідження. Для вирішення завдань дослідження використовувався комплекс методів дослідження: теоретичні – аналіз і узагальнення теоретичних положень і підходів вітчизняної і зарубіжної літератури з педагогіки, психології, філософії, історії, філології і соціології з проблеми риторики; порівняльний аналіз використовувався з метою зіставлення різних поглядів на поставлену проблему, методи узагальнення – для визначення сутності, специфіки риторичних умінь у професійній діяльності правників й педагогічних умов та шляхів їх реалізації; емпіричні – педагогічне спостереження, вивчення продуктів навчально-професійної діяльності студентів щодо виявлення найбільш ефективних засобів формування в них риторичних умінь; бесіда, анкетування й тестування студентів різних курсів щодо професійної спрямованості; педагогічний експеримент, ретроспективний аналіз педагогічного досвіду автора, використовувались для визначення ефективності педагогічних умов та шляхів, засобів їх реалізації; методи математичної статистики – для формалізації емпіричних даних і виявлення динаміки змін та порівняльного аналізу в процесі опрацювання результатів експериментальної роботи.

База дослідження. Дослідження здійснювалося на юридичному факультеті Одеського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ упродовж 2000-2007 рр. (сьогодні Одеський державний університет внутрішніх справ), у Донецькому юридичному інституті Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка. У дослідженні брали участь практичні працівники правосуддя – 272 особи (помічники суддів – 35 осіб, судді – 22 особи, адвокати – 15 осіб; студенти-випускники – 200 осіб). У формувальному експерименті брали участь 240 студентів (120 осіб – КГ та 120 осіб – ЕГ).

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, що:

Уперше:

- виявлено й обґрунтовано сукупність педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки (відображення риторики як чинника успішності професійної діяльності правника як працівника правосуддя у змісті теоретичної підготовки; цілеспрямована підготовка майбутніх правників до оволодіння риторичними уміннями з використанням спецкурсу, різноманітних форм навчальної діяльності; набуття професійного досвіду з використання риторики як засобу впливу, переконання слухачів – учасників судового процесу; творча реалізація в організації навчально-виховного процесу професійно-орієнтованих завдань, спрямованих на розвиток інтересу у майбутніх правників до професійної діяльності); визначено сутність понять “риторичні вміння правників”, “судове красномовство”, “судова промова”;

- визначено критерії (логіко-мисленнєвий, лінгвістично-мовленнєвий, комунікативно-переконливий), показники та охарактеризовано рівні сформованості (високий, достатній, середній, низький) риторичних умінь у майбутніх правників;

Удосконалено зміст риторичних умінь, що становить фундамент професіоналізму спеціаліста гуманітарної професії і, насамперед, адвоката, прокурора, судді.

Подальшого розвитку набуло визначення специфіки професійної підготовки майбутніх правників.

Практична значущість дослідження полягає в упровадженні у навчальний процес сукупності педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників; міждисциплінарного спецкурсу “Мистецтво судового мовлення”, методичного посібника “Практичні завдання з риторики”, алгоритм оптимізації формування риторичних умінь у студентів ВНЗ МВС України.

Результати експериментального дослідження можуть бути використані під час укладання програм зі спецкурсів з риторики, посібників і збірників вправ з риторики, а також під час читання лекцій з риторики, основ педагогічної майстерності; представлений матеріал можна використати у ході проведення практичних занять у межах загальнопрофесійних дисциплін та курсів спеціалізації, під час проведення курсів підвищення кваліфікації юридичних кадрів.

Результати дослідження впроваджено у навчально-виховний процес Одеського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ (акт впровадження від 24.05.2007 р.), Міжнародного гуманітарного університету (акт впровадження від 28.05.2007 р.), Кіровоградського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ (акт впровадження від 03.09.2007 р.), Херсонського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ (акт впровадження від 22.05.2007 р.), Донецького юридичного інституту Луганського державного університету внутрішніх справ ім. Е.О. Дідоренка (акт впровадження від 14.09.2007 р.).

Достовірність наукових положень і результатів дослідження забезпечується обґрунтованістю вихідних методологічних і теоретичних положень; використанням взаємодоповнюваних методів дослідження, адекватних об’єкту, предмету, меті й завданням дослідження; репрезентативністю вибірки тих, хто досліджувався; дослідно-експериментальною перевіркою педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників; статистичним опрацюванням даних експерименту.

Апробація результатів дослідження. Основні положення і результати дослідження доповідалися й обговорювалися на науково-практичних конференціях і семінарах різного рівня: міжнародних – “Пріоритетні напрямки розвитку професійної освіти” (Одеса, 2002); “Україна наукова ’2003” (Дніпропетровськ, 2003); “Динаміка наукових досліджень ’2003” (Дніпропетровськ, 2003); “Динаміка наукових досліджень ’2004” (Дніпропетровськ, 2004); “Науковий потенціал світу ’2004” (Дніпропетровськ, 2004); “Революції в Україні у XX-XXI століттях: співзвуччя епох” (Одеса, 2007); всеукраїнських – “Проблеми розвитку педагогіки вищої школи в XXI столітті: теорія і практика” (Одеса, 2002); “Соціалізація молоді в умовах розбудови демократичної правової держави” (Одеса, 2007); регіональних – “Проблеми впровадження державної мови в навчальних закладах Одещини” (Одеса, 2003); міжвузівських – “Єдність навчання та виховання майбутнього фахівця в організації педагогічного процесу” (Одеса, 2002).

Публікації. Основні положення і результати дослідження відображено в 22 публікаціях (із них 6 – у фахових виданнях, визнаних ВАК України), методичних посібниках, матеріалах конференцій.

Структура дисертації. Дисертація складається зі вступу, двох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації складає 164 сторінки і містить 8 рисунків, 16 таблиць. Список використаних літературних джерел налічує 190 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обґрунтовано вибір теми, її актуальність; сформульовано мету та завдання дослідження; визначено об’єкт, предмет, методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичну й практичну значущість роботи; подано дані щодо апробації основних положень дослідження та впровадження його результатів, публікації та структуру дисертації.

У першому розділі – “Теоретичні засади формування риторичних умінь у правників“ – проаналізовано стан досліджуваної проблеми у літературі, конкретизовано сутність понять “риторичні вміння правників”, “судове красномовство”, “судова промова”; специфіку риторичних умінь; вивчено стан сформованості риторичних умінь у правників-практиків.

Аналіз проблеми риторичних умінь в літературі (філософській, педагогічній, психологічній та юридичній) дав змогу конкретизувати сутність і специфіку понять “риторичні вміння правників”, “судове красномовство”, “судова промова”.

Риторика, згідно з грецьким трактуванням, – “мистецтво переконання”, римським – це “мистецтво промовляти гарно”, в епоху середньовіччя – це “мистецтво прикрашати мовлення”. Риторика сьогодні розглядається як вид суспільно-політичної й професійної діяльності, метою якого є переконання масової аудиторії засобами живого слова, високий рівень оволодіння майстерністю публічного виступу. Щоб навчитися ораторського мистецтва треба оволодіти спеціальними знаннями й уміннями, необхідними для підготовки та проголошення публічної промови з метою здійснення відповідного впливу на аудиторію.

Розгляд досліджень учених (С. Абрамовича, Д. Александрова, Л. Мацько, О. Мацько, Г. Сагач та ін.) щодо підготовки промови сприяв визначенню етапів підготовки промови: визначення мети, теми, підбір матеріалу, складання плану, побудова промови, прийоми зацікавлення аудиторії. Проаналізувавши сучасні концепції вивчення риторики, ми дійшли до розуміння риторичних умінь як інтегративної властивості особистості, що ґрунтується на відповідних знаннях і навичках та забезпечує готовність виконувати риторичну діяльність. Важливим елементом риторичної діяльності є риторичні вміння правників. Під риторичними вміннями правників ми розуміємо спроможність виконання складних комплексних мисленнєво-мовленнєвих дій, що забезпечують здійснення юридичної діяльності, в основі якої лежить виступ у суді.

Судова промова є різновидом переконливого виступу, де головним засобом впливу на слухача є логічна аргументація. Судова промова та інші форми судоговоріння допомагають з’ясувати всебічно і повно всі обставини справи й об’єктивно встановити істину. Однією з особливостей судової промови є її офіційний, державно-правовий характер. Під судовою промовою ми розуміємо офіційно-професійну промову, яка є обов’язковим компонентом важливої судової процедури – судових дебатів, в яких сторони підбивають підсумки, аналізують зібрані докази, висловлюють й обґрунтовують кожна свою думку з приводу питань, які вирішуються у судовому порядку.

Теоретичний аналіз дав нам підстави для визначення критеріїв та показників риторичних умінь. При визначенні критеріїв (логіко-мисленнєвий, лінгвістично-мовленнєвий, комунікативно-переконливий) і показників риторичних умінь ми орієнтувалися на структуру цього явища, обґрунтовану аналізом психолого-педагогічної літератури, вимог і вказівок відомчих інструкцій і наказів, спостереження за юридичною діяльністю працівників правосуддя (суддів, адвокатів, прокурорів), власним досвідом практичної діяльності.

Показниками логіко-мисленнєвого критерію були вміння: застосовувати індуктивний та дедуктивний методи мислення; визначення проблемної ситуації; застосовувати знання законів мислення; оцінити ситуацію, відокремити головне від другорядного, розвинути версію; критично оцінювати ідеї, поради, думки та пропозиції інших, діяти на основі власних поглядів і переконань; обстоювати свій погляд, своє бачення і розуміння.

Показниками лінгвістично-мовленнєвого критерію вмінь було визначено вміння: володіти нормами літературної мови в усній і письмовій формі; користуватися мовностилістичними засобами і прийомами відповідно до умов і цілей спілкування; зібрати потрібний матеріал для промови та оформити його у відповідності до мети виступу, до законів композиції, логіки і психології, до особливостей усного мовлення; застосовувати формули мовленнєвого етикету відповідно до ситуації; бездоганно володіти майстерністю усного мовлення; застосовувати паралінгвістичні засоби мовлення; застосовувати художні засоби мовлення (прислів’я, приказки, епітети, порівняння, метафори тощо).

Показниками комунікативно-переконливого критерію постали вміння: переконати суд у винності чи невинності підсудного; застосовувати прийоми спростування чи заперечення під час судових дебатів; доводити з опорою на фактичний матеріал; володіти полемічним мистецтвом, культурою конструктивного діалогу та полілогу (диспут, полеміка, дискусія); виступати не спираючись на письмовий текст; формувати та реалізувати задум висловлення на основі стратегічного й тактичного законів риторики.

Окреслені критерії та їх показники стали підґрунтям для виокремлення рівнів сформованості риторичних умінь правників: високий, достатній, середній, низький.

Майбутніх правників із високим рівнем сформованості риторичних умінь характеризувало лаконічне та зрозуміле формулювання своєї думки; експромтне висловлення; вміння творчо спілкуватися на професійну тему у формі монологу, діалогу, полілогу. Мовлення студентів вирізнялося правильним граматичним оформленням, а також синтаксичною та лексичною розмаїтістю: промовляли не спираючись на письмовий текст, висловлювалися логічно, зв’язано й цілісно; у мовленні вміло використовували паралінгвістичні засоби спілкування; адекватно реагували на екстралінгвістичні засоби спілкування. Крім того мовленнєва поведінка студентів високого рівня характеризувалася наявністю вмінь формувати та реалізувати задум висловлення на основі стратегічного й тактичного законів риторики, а також уміння добирати відповідну ситуаційному контексту і переконливу аргументацію під час судового засідання, наявністю вмінь застосування прийомів спростування чи заперечення під час судових дебатів. Майбутні правники застосовували формули мовленнєвого етикету відповідно ситуації.

Достатній рівень сформованості риторичних умінь характеризувався тим, що майбутні правники свою думку формулювали зрозуміло, але їм бракувало лаконічності. Мовлення відзначалося дотриманням сучасних мовних норм, але при цьому синтаксичне й лексичне його оформлення було недостатньо різноманітним і, як наслідок, недостатньо виразним. У процесі організації мовленнєвої поведінки у студентів виникали незначні труднощі у виборі необхідної стратегії і тактики спілкування, в результаті чого їм не завжди вдавалося переконати у правильності своїх аргументів. Правникам означеного рівня притаманна здатність підтримувати контакт з аудиторією, дотримуватися правил мовленнєвого етикету.

Майбутні правники середнього рівня недостатньо добре й усвідомлено могли реалізувати задум висловлення і досягти запланованих цілей, орієнтуватись у ситуаційному контексті мовленнєвої взаємодії, що заважала їм, у разі потреби, адекватно коригувати свою мовленнєву поведінку, а також оцінювати особливості слухачів, аргументувати спосіб її викладу. Словниковий запас формул мовленнєвого етикету обмежений, але застосовували його відповідно ситуації. Вагалися у виборі засобів комунікативного впливу адекватно ситуації професійного спілкування, у дискусіях координували свої дії з іншими учасниками. Правильно оцінювали можливості аудиторії, але зазнавали труднощів у відповідній адаптації інформації. Зважали на емоційний стан партнерів зі спілкування, але не завжди намагалися відповідно до цього будувати свої комунікативні дії. Виявивши труднощі, які виникали під час спілкування, діяли за зразком, без творчої ініціативи, щоб подолати їх.

Майбутні правники із низьким рівнем сформованості риторичних умінь свою увагу концентрували переважно на тому, щоб утримати в пам'яті та відтворити думку, яку вони прочитали або почули. Основні мовленнєві функції вони висловлювали нечітко. Спілкування на професійну тему могли вести лише у формі стислих відповідей або репродуктивно-копіювального монологу. Таких студентів характеризували низькі знання граматичних, орфоепічних, синтаксичних норм державної мови. Промовляти не спираючись на письмовий текст могли, лише завчивши матеріал. Низький рівень професійного мовлення характеризувався відсутністю логіки та зрозумілості при висловленні думок. Виявивши труднощі, що виникали під час професійного спілкування, будь-яким способом намагалися уникнути продовження спілкування, не докладаючи зусиль до успішного вирішення справи. У ситуаціях, які справляють стресовий вплив на особистість, губилися, не знали та не володіли прийомами мобілізації психофізичного апарату.

Юридична практична діяльність складається з певних відносно відокремлених юридичних дій, які здійснюються в процесі виконання професійних функцій різними категоріями юристів. Мета судового оратора – переконливо розкрити суть справи, відповісти на запитання так, щоб воно було зрозуміле будь-кому з присутніх у залі судового засідання. Отже, ми вважаємо, що судова промова (звинувачувальна та захисна), завдяки своїй специфіці, є предметом детального її вивчення у юридичному вищому навчальному закладі.

Для виявлення педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників нами було вивчено стан сформованості риторичних умінь у правників-практиків – представників різних соціальних верств, з різною вислугою років, практичним досвідом роботи, освітньо-кваліфікаційним рівнем, який показав, що недостатність таких риторичних умінь як уміння моделювати портрет аудиторії, прикрашати промову художньо-виразними засобами перешкоджає ефективній професійній діяльності працівникам правосуддя. Фактичний рівень сформованості риторичних умінь у правників-практиків показав, що високий рівень притаманний лише 3,1% респондентів, достатній рівень – 5,6% респондентів, середній – 13,8% респондентів, низький – 76,5% респондентів.

У другому розділі – “Експериментальне дослідження ефективності педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки” – визначено педагогічні умови формування риторичних умінь у майбутніх правників та шляхи і засоби їх реалізації у процесі професійної підготовки, розкрито етапи організації педагогічного експерименту, висвітлено результати роботи на різних етапах формувального експерименту та ефективність визначених педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки.

Під педагогічними умовами ми розуміємо сукупність обставин, засобів і заходів, які забезпечують ефективність формування риторичних умінь у процесі професійної підготовки. Основними педагогічними умовами ми обрали: відображення риторики як чинника успішності професійної діяльності майбутнього правника як працівника правосуддя у змісті теоретичної підготовки; цілеспрямована підготовка майбутніх правників до оволодіння риторичними уміннями з використання спецкурсу, різноманітних форм навчальної діяльності; набуття професійного досвіду з використання риторики як засобу впливу, переконання слухачів – учасників судового процесу; творча реалізація в організації навчально-виховного процесу професійно-орієнтованих завдань, спрямованих на розвиток інтересу у майбутніх правників до професійної діяльності та шляхи і засоби їх реалізації.

Під час оволодіння студентами основами риторичних умінь у них формувався особливий стиль мислення, який сприяв виробленню у правників умінь: чітко визначати кінцевий результат судової промови на судовому засіданні; ґрунтовно аналізувати вихідні умови (аргументувати факти, дії чи протидії); правильно будувати судову промову (звинувачувальну, захисну).

Спираючись на ці міркування, нами було розроблено схему організації навчального процесу з формування риторичних умінь у майбутніх правників у процесі професійної підготовки, яка за своєю структурою складається з концептуальної основи, власне процесу професійно-орієнтованої підготовки та кінцевого результату. Співвідношення складових організації експериментального дослідження з формування риторичних умінь правників через певні форми професійно-орієнтованої підготовки студентів юридичного факультету описано у вигляді системи, що охоплює всі роки навчання у вищому навчальному закладі. В цю схему організації процесу з формування риторичних умінь правників входять теоретичні знання, практичні вміння та індивідуальний досвід їх використання.

При проведенні експериментальної роботи ми керувалися такими положеннями: підготовка будь-якого фахівця до професійної діяльності забезпечується оволодінням усіма структурними компонентами цієї діяльності на рівні теорії і практики; якість підготовки фахівця до професійної діяльності визначається ступенем усвідомлення ним структури та змісту компонентів цієї діяльності, готовністю до гнучкого й оперативного їхнього використання і перетворення залежно від змісту ситуації та поставленої мети; у структурі діяльності використовується (при виконанні регулятивної функції) лише той зміст, що в результаті навчання суб’єкта наповнюється значущим для нього особистісним сенсом.

Для визначення педагогічних умов формування риторичних умінь у майбутніх правників було продемонстровано можливості навчально-виховного процесу у вищому навчальному закладі МВС України щодо риторичної підготовки студентів – майбутніх правників. Розробляючи концепції курсу “Ораторське мистецтво” як навчальної дисципліни, насамперед, враховувалось те, якими саме риторичними знаннями та вміннями має володіти майбутній юрист як особистість та як фахівець.

У процесі формування риторичних умінь увага приділялася оволодінню теоретичними знаннями з риторики, які засвоювалися під час лекційних занять. Зміст навчального матеріалу, визначеного лекційним курсом, включає загальні основи риторики, її історію, теоретико-методичні засади риторичної діяльності. При розгляді матеріалу в такій послідовності створюється цілісне уявлення про риторику як науку, її системність, дає можливість усвідомити єдність історичних традицій класичної риторики та виділити сучасні вимоги до риторичної діяльності і на цій основі сформувати практичні вміння ефективної комунікації, що необхідні юристу як фахівцю.

Формування риторичних умінь у майбутніх правників передбачало використання таких форм і прийомів навчання, які були б найбільш ефективними для розвитку відповідних риторичних умінь. З метою активізації пізнавальної діяльності студентів на теоретичному етапі ми застосовували методи проблемного викладу лекцій, прийомів створення проблемних ситуацій. На заняттях ми практикували залучення студентів до роботи як співлекторів викладача, виступи з міні-лекцією на певну тему тривалістю 5-6 хвилин. Особлива роль надавалася методу вправ, які сприяли розвиткові і зміцненню потрібних риторичних умінь.

Для досягнення студентами кращих результатів у навчанні та ефективної побудови навчально-виховного процесу нами був розроблений алгоритм формування риторичних умінь у студентів ВНЗ МВС України (з конкретними завданнями), який включав заходи оптимізації процесу набуття, засвоєння, опитування та оцінювання набутих риторичних умінь.

Конструктивно-позитивні моменти впровадження цього методу полягали, насамперед, у тому, що виховувалася відповідальність не лише за себе, а й за членів своєї команди; ігровий момент вносить азарт та задоволення процесом опитування. Тобто, процес опитування відбувається невимушено; оцінювання має об’єктивний характер, тому що в його обговоренні беруть участь учасники гри, члени журі, а також викладач.

Комплексне формування риторичних умінь на основі знань, навичок і початкових умінь риторичної діяльності продовжувалось на семінарських заняттях. Основними формами організації навчання були риторичний тренінг, тренувальні вправи, самостійна робота студентів, консультації, заліки. Однією з дійових форм на семінарських заняттях була підготовка промов, участь у бесідах, дискусіях, диспутах з урахуванням основних правил і вимог риторики. Практикувалися виступи-експромти, де за одну хвилину потрібно було розвинути тезу.

Для цілеспрямованої підготовки студентів до оволодіння риторичними уміннями з використанням різноманітних форм навчальної діяльності було розроблено програму спецкурсу “Мистецтво судового мовлення”, який будувався з урахуванням певних вимог сьогодення до юристів, перед якими стояло головне завдання оволодіти уміннями та навичками ораторського мистецтва. Завдання викладання спецкурсу “Мистецтво судового мовлення” полягало у формуванні студентами практичних навичок та умінь успішної раціональної комунікації. Особливе значення мало оволодіння мовленнєвими засобами вираження своєї думки. Відповідно до цього пропонувалися мовленнєві вправи, інтегровані риторичні вправи, а також комунікативні ситуації, спрямовані на формування продуктивних мовленнєвих умінь. Значну увагу приділяли побудові звинувачувальних та захисних промов, використовуючи фабули для складання судових промов та промови відомих судових ораторів для практичного опрацювання. У результаті студенти – майбутні правники набували таких умінь: застосовувати прийоми спростування чи заперечення під час судових дебатів; володіти полемічним мистецтвом, культурою конструктивного діалогу та полілогу; формувати та реалізувати задум висловлення на основі стратегічного і тактичного законів риторики; уміння оцінити ситуацію, розвинути версію; добирати такі мовні і мовленнєві засоби оформлення висловлення, які відповідають його цілям і змісту. У процесі вивчення спецкурсу реалізовувалися теоретичні та практичні знання.

Згідно з існуючими положеннями науково-дослідницька робота студентів охоплювала всі предмети циклу професійно-юридичної підготовки. При цьому вона передбачала можливість самостійного вибору студентами проблеми та теми для поглибленого вивчення. У зв’язку з предметом нашого дослідження можна було спостерігати та порівнювати досягнення студентів, які звернулися до вивчення питань риторики за власною ініціативою, за внутрішнім спонуканням, з тими, хто засвоював цю проблему формально, за вимогою викладачів.

Залучення студентів до спілкування, наближеного до реальних умов юридичної практики, ми розпочали у клубі за інтересами. Включення цієї ланки в процес формування риторичних умінь у майбутніх правників для успішного виконання юридично-правової діяльності зумовлене тим, що якість такої діяльності тісно пов’язана з володінням певними риторичними навичками та вміннями. Аналіз навчальних планів та програм дисциплін психолого-педагогічного циклу, мовної та спеціальної підготовки свідчив про те, що професійна підготовка у ВНЗ МВС не передбачала озброєння студентів практичними риторичними вміннями. Участь у роботі клубу “Культура усного мовлення” розкривала перед студентами широту використання риторичних умінь в юридично-правовій діяльності. Ми виходили з того, щоб досягнути мети необхідна участь студентів у її визначенні, аналізі, обговоренні, усвідомленні умов її досягнення. Усвідомленню цілей допоміг перелік того, що студент повинен знати та вміти в процесі підготовки судової промови. Це формувало готовність до засвоєння ним риторичних умінь та перспективу глибокого вивчення проблеми. Студенти із зосередженою увагою та великою зацікавленістю включалися в оволодіння спеціальними риторичними вміннями (коригувати свою мовленнєву поведінку з урахуванням умов комунікативної ситуації; визначати причини змін у мовленнєвій поведінці співрозмовників, слухати співрозмовника та йти на компроміс) в процесі проведення міні-ігор. Відомо, що будь-які вміння формуються лише в конкретній діяльності, адекватній тій, яка складає сутність майбутньої професії.

Формування риторичних умінь студентів експериментальних груп продовжувалося під час проведення науково-дослідницької роботи (написання рефератів, наукових доповідей, виступів). За орієнтир їм було запропоновано звертатися до найбільш гострих та дискусійних моментів у суспільстві, у судовій сфері. У керівництві науково-дослідницькою роботою найбільший ефект досягався системою групових консультацій, у процесі яких відбувалося цілеспрямоване та систематичне формування науково-дослідницьких умінь. Студенти самостійно вивчали та обирали матеріал, готували реферати, з якими виступали. Висновки, яких доходили студенти у процесі виконання своїх досліджень, допомагали їм по-новому зрозуміти призначення та зміст риторичних умінь і тим самим краще підготуватися до майбутньої юридичної діяльності.

Закріплення набутих риторичних умінь продовжувалося під час проходження переддипломної практики, яка завершувала навчання на 5 курсі. Під час проходження переддипломної практики на посаді помічника судді студенти ознайомлювались із сучасним веденням судової справи, із досвідченими судовими ораторами та їх прийомами під час захисної промови; вчилися будувати звинувачувальні та захисні промови на підставі розглянутої справи; вивчали чинні нормативні акти, накази, розпорядження, директиви; розглядали заяви та повідомлення про злочини та пригоди, а також скарги та пропозиції громадян. Практика в районних судах слугувала лабораторією набуття індивідуального досвіду складання процесуальних документів, реалізації власних риторичних умінь.

Відповідно до розробленої методики дослідження кожний напрямок діяльності оцінювався компетентними суддями. У перебігу аналізу давалася оцінка проведених заходів, визначалися недоліки та давалися рекомендації для їх усунення. Кількісні дані (в динаміці) сформованості риторичних умінь у студентів експериментальної (ЕГ) та контрольної (КГ) груп по завершенню формувального експерименту графічно подано в таблиці 1.

Аналіз одержаних даних засвідчив, що у респондентів КГ та ЕГ після завершення формувального експерименту високий рівень сформованості риторичних умінь було виявлено у 9,5% студентів ЕГ, а у студентів КГ вдвічі менше – 4,4%; достатній рівень – у 43,7% студентів ЕГ і в студентів КГ вдвічі менше – у 20,9%; середній рівень – у 27,5% студентів ЕГ та у студентів КГ – 39,7%; на низькому рівні залишилося лише 16,1% студентів ЕГ та вдвічі більше студентів в КГ – 33,1%.

Таблиця 1

Динаміка сформованості змін у рівнях риторичних умінь студентів КГ та ЕГ

(порівняльний огляд до початку і після завершення експерименту, у%)

Рівень риторичних умінь | Групи | Етапи | Критерії риторичних умінь | сер.

Логіко-мисленнєвий | Лінгвістично-

мовленнєвий | Комунікативно-

переконливий

Високий | КГ | до експ. | - | - | - | -

після експ. | 3,3 | 4,2 | 5,8 | 4,4

ЕГ | до експ. | - | - | - | -

після експ. | 7,5 | 9,2 | 11,7 | 9,5

Достатній | КГ | до експ. | 13,3 | 10,8 | 12,5 | 12,2

після експ. | 20,0 | 22,5 | 17,5 | 20,0

ЕГ | до експ. | 12,5 | 10,8 | 11,7 | 11,7

після експ. | 40,8 | 43,3 | 48,3 | 43,7

Середній | КГ | до експ. | 28,3 | 30,8 | 25,8 | 28,6

після експ. | 41,7 | 40,8 | 36,7 | 39,7

ЕГ | до експ. | 28,3 | 30,0 | 25,0 | 27,8

після експ. | 32,5 | 32,5 | 17,5 | 27,5

Низький | КГ | до експ. | 58,3 | 58,3 | 61,7 | 59,4

після експ. | 35,0 | 32,5 | 31,7 | 33,1

ЕГ | до експ. | 59,2 | 59,2 | 62,5 | 60,3

після експ. | 19,2 | 15,0 | 14,2 | 16,1

Одержані результати підтвердили вірогідність ефективності педагогічних умов формування у майбутніх правників риторичних умінь, шляхів та засобів їх реалізації. Цілеспрямоване педагогічне керування цим процесом позитивно вплинуло на рівень сформованості риторичних умінь у студентів – майбутніх правників.

ВИСНОВКИ

1. У сучасній психолого-педагогічній літературі феномен “риторичні вміння” недостатньо досліджений, немає чітко визначених термінів “риторичні вміння правників”, “судове красномовство”, “судова промова”. У зв’язку з цим у дисертації увагу зосереджено на конкретизації та характеристиці змісту цих понять.

Риторичні вміння правників – це спроможність виконання складних комплексних мисленнєво-мовленнєвих дій, що забезпечують здійснення юридичної діяльності, в основі якої лежить виступ у суді.

Судове красномовство – це мистецтво мовлення на суді, певна система ідей, положень, поглядів на майстерність судоговоріння та закономірності професійного мовлення представників правосуддя.

Судова промова – це офіційно-професійна промова, яка є обов’язковим компонентом важливої судової процедури – судових дебатів, у яких сторони підбивають підсумки, аналізують зібрані докази, висловлюють і обґрунтовують кожний свою думку з приводу питань, які вирішуються у судовому порядку.

2. З метою забезпечення ефективності формування риторичних умінь у майбутніх правників вивчався стан сформованості цих умінь у правників-практиків (помічники суддів, судді, адвокати, студенти випускних курсів). Аналіз результатів дослідження сформованості риторичних умінь показав, що високий рівень притаманний лише 3,1% респондентів, достатній рівень – 5,6% респондентів, середній – 13,8% респондентів, низький – 76,5% респондентів. Була визначена недостатня сформованість таких риторичних умінь: вміння надати промові композиційної довершеності, прикрашати промову художньо-виразними засобами, моделювати портрет аудиторії, що перешкоджає ефективній професійній діяльності працівникам правосуддя.

3. Показниками критеріїв визначено: для логіко-мисленнєвого – застосовувати індуктивний та дедуктивний методи мислення, визначати проблемні ситуації, застосовувати знання законів мислення; для лінгвістично-мовленнєвого – володіти нормами літературної мови в усній і письмовій формі, користуватися мовностилістичними засобами і прийомами відповідно умов і цілей спілкування, зібрати потрібний матеріал для промови й оформити його у відповідності з метою виступу, законів композиції, особливостей усного мовлення; застосовувати формули мовленнєвого етикету відповідно ситуації; для комунікативно–переконливого критерію обрано вміння: переконати суд у винності чи невинності підсудного, застосовувати прийоми спростування чи заперечення під час судових дебатів, володіти полемічним мистецтвом. За критеріями та їх показниками визначено рівні сформованості риторичних умінь правників: високий, достатній, середній і низький.

4. Удосконалення риторичних умінь студентів відбувалося за наявності педагогічних умов: відображення риторики як чинника успішності професійної діяльності майбутнього правника як працівника правосуддя у змісті теоретичної підготовки; цілеспрямована підготовка майбутніх правників до оволодіння риторичними уміннями з використання спецкурсу, різноманітних форм навчальної діяльності; набуття професійного досвіду використання риторики як засобу впливу, переконання слухачів – учасників судового процесу; творча реалізація в організації навчально-виховного процесу професійно-орієнтованих завдань, спрямованих на розвиток інтересу у майбутніх правників до професійної діяльності та шляхів і засобів їх реалізації. На основі педагогічних умов розроблено етапи організації навчального процесу формування риторичних умінь у майбутніх правників у ВНЗ МВС України: пошуковий, проміжний, підсумковий.

На початковому етапі було розроблено алгоритм формування риторичних умінь майбутніх правників, вивчалась навчальна дисципліна “Ораторське мистецтво” та спецкурс “Мистецтво судового мовлення”, працював клуб за інтересами “Культура усного мовлення”.

На проміжному етапі було скореговано розподіл аудиторних годин між темами з дисципліни “Юридична психологія”, що забезпечило зв’язок між теорією і практикою формування риторичних умінь. На підсумковому етапі студенти брали участь у науково-дослідній роботі, сформовані риторичні вміння закріплювалися під час практики на посаді помічника судді в районних судах м. Одеси та області.

5. Аналіз результатів формувального експерименту засвідчив, що відбулися позитивні зміни в рівнях сформованості риторичних умінь у майбутніх правників.

На початку формувального експерименту не було зафіксовано респондентів з високим рівнем сформованості риторичних умінь. Після його завершення на високому рівні сформованості риторичних умінь знаходилось 9,5% студентів ЕГ, проти 4,4% – у КГ. На достатньому рівні – у ЕГ перебувало в 2 рази більше студентів проти КГ (відповідно 43,7% і 20,9%). Тобто, 53,2% респондентів ЕГ за період експерименту досягла високого і достатнього рівнів сформованості риторичних умінь, а в КГ – 25,3%.

Перспективу подальшого дослідження ми вбачаємо у вивченні проблеми підготовки студентів вищих навчальних закладів МВС України до ведення пропаганди правових знань серед різних верств населення з метою профілактики правопорушень, віктимологічної поведінки та подолання правового нигілизму.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Тягнирядно Є.В. Гра у професійній підготовці юристів-правників // Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Д. Ушинського. – Одеса, 2002.– Вип. 4–5. – С. 126–129.

2. Тягнирядно Є.В. Історичні аспекти розвитку риторики в Україні // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – Одеса, 2002. – №3. –
С. 200–204.

3. Тягнирядно Є.В. Виражальні засоби риторики // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – Одеса, 2003. – №2. – С. 195–200.

4. Тягнирядно Є.В. Тренінг як різновид формування риторичних умінь // Сучасні інформаційні технології та інноваційні методики навчання в підготовці фахівців: методологія, теорія, досвід, проблеми. // Зб. наук. пр. – Випуск 6 / Редкол.: І.Я. Зязюн (голова) та ін. – Київ-Вінниця: ДОВ Вінниця, 2004. –
С. 634–637.

5. Тягнирядно Є.В. До питання про сутність поняття риторики // Науково-практичний журнал Південного наукового центру АПН України “Наука і освіта”. – Одеса, 2005. – №1–2. – С. 96–97.

6. Тягнирядно Є.В. Компоненти риторичних умінь правників // Науково-практичний журнал Південного наукового центру АПН України “Наука і освіта” – Одеса, 2005. – №7-8. – С. 178–180.

7. Тягнирядно Є.В. Методичний посібник з ділової української мови для курсантів 1 курсу. – Одеса: НДРВВ ОЮІ НУВС, 2003. – 50 с.

8. Тягнирядно Є.В. Практичні завдання з риторики. Методичний посібник. – Одеса, 2007. – 53 с.

9. Тягнирядно Є.В. Культура мовлення юриста: риторичний аспект // Південноукраїнський правничий часопис. – Одеса, 2006. – №4. – С. 294–296.

10. Тягнирядно Є.В. Вивчення ставлення студентів до дисциплін психолого-педагогічного та лінгвістичного циклів. // Південноукраїнський правничий часопис. – Одеса, 2007. – №3. – С. 283–285.

11. Тягнирядно Є.В. Підготовка майбутніх юристів до судової промови // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції «Пріоритетні напрямки розвитку професійної освіти» // Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету імені К.Д. Ушинського: Зб. наук. пр. – Вип. 10. – Ч.1. – Одеса, 2002. – С. 77–82.

12. Тягнирядно Є.В. Формування ораторського мистецтва у майбутніх юристів // Матеріали науково-практичної конференції “Єдність навчання та виховання майбутнього фахівця в організації педагогічного процесу”:
15-16 травня 2002 р. Ч. 2. – Одеський інститут сухопутних військ. – С. 78–80.

13. Тягнирядно Є.В. Формування культури мовлення юриста // Матеріали


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

УМОВНОРЕФЛЕКТОРНА ІНСТРУМЕНТАЛЬНА ПОВЕДІНКА ЩУРІВ ЗА ВПЛИВУ ІОНІЗУЮЧОЇ РАДІАЦІЇ - Автореферат - 28 Стр.
СПОЛУКИ Й КОМПОЗИЦІЇ ФТОРИДІВ І ОКСИДІВ Eu(III,II) та Mg, Al, Pb, Sc, Hf: ВЗАЄМОДІЯ Й ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ СОЦІАЛЬНОГО ПАРТНЕРСТВА В УКРАЇНІ - Автореферат - 28 Стр.
ВПЛИВ ТРИВАЛОГО РИСОСІЯННЯ НА ФІЗИКО-ХІМІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ І СОЛЬОВИЙ РЕЖИМ СОЛОНЦІВ ЛУЧНИХ ЗОНИ СУХИХ СТЕПІВ - Автореферат - 31 Стр.
РОЗРОБЛЕННЯ МЕТОДУ РОЗРАХУНКУ СТІЙКОСТІ ЗОВНІШНІХ ВІДВАЛІВ З УРАХУВАННЯМ НЕОДНОРІДНОСТІ РОЗКРИВНИХ ПОРІД І СЛАБКОЇ ОСНОВИ - Автореферат - 28 Стр.
НАУКОВЕ ОБГРУНТУВАННЯ ОПТИМІЗАЦІЇ СИСТЕМИ ПРОФІЛАКТИКИ ІНВАЛІДИЗУЮЧИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ СЛУЖБИ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Автореферат - 29 Стр.
ФОРТЕПІАННІ ПАРАФРАЗИ М.І. ГЛІНКИ: СТИЛЬОВІ ПРОЦЕСИ В КОНТЕКСТІ МІЖНАЦІОНАЛЬНИХ ВЗАЄМОДІЙ - Автореферат - 27 Стр.