У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

КЛАСИЧНИЙ ПРИВАТНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ВАРЕЦЬКА ОЛЕНА ВОЛОДИМИРІВНА

УДК 378. 046.4 (477) (043.3)

ПІДГОТОВКА УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ

ДО ЕКОНОМІЧНОГО ВИХОВАННЯ ШКОЛЯРІВ

У СИСТЕМІ ПІСЛЯДИПЛОМНОЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ ОСВІТИ

13.00.04 – теорія та методика професійної освіти

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Запоріжжя – 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Комунальному закладі “Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти” Запорізької обласної ради.

Науковий керівник – доктор педагогічних наук, професор

СУЩЕНКО Тетяна Іванівна,

Класичний приватний університет,

професор кафедри управління навчальними

закладами і педагогіки вищої школи.

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

ШПАК Олександр Тихонович,

Національний педагогічний університет

імені М.П. Драгоманова,

професор кафедри теорії та історії педагогіки;

кандидат педагогічних наук, доцент

ЧЕРНИШОВ Олексій Іванович,

Донецький обласний інститут

післядипломної педагогічної освіти,

ректор.

Захист відбудеться “11” червня 2008 року о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 17.127.04 у Класичному приватному університеті за адресою: 69002 м. Запоріжжя, в. Жуковського, 70-б

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Класичного приватного університету за адреою: 69002 м. Запоріжжя, в. Жуковського, 70-б.

Автореферат розісланий “10” травня 2008 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.І. Гура

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Нові економічні умови, високі вимоги до інтелектуального, духовного і професійного розвитку вчителя вимагають від нього постійного оновлення знань, підвищення педагогічної майстерності, набуття досвіду економічного виховання на духовній основі. Оперативно відреагувати на нагальні потреби суспільства покликана система післядипломної педагогічної освіти, яка значною мірою допомагає вчителям долати труднощі в розв’язанні проблем економічного виховання учнів взагалі й молодших школярів зокрема в нових умовах ринкової економічної дійсності. Однак існуюча практика підвищення кваліфікації вчителів один раз на п’ять років унеможливлює оперативне оновлення професійних знань відповідно до змін в економічній та духовній площині. Така практика, як зазначено в Державній програмі “Вчитель”, не відповідає запитам педагогів, не забезпечує варіативності змісту і форм професійного вдосконалення. У міжкурсовий період педагог початкової ланки залишається наодинці з неординарними ситуаціями, які є наслідком щоденних суспільних змін, конфліктів економічної реальності. Виникає потреба пошуку нового науково-методичного забезпечення безперервної підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання не тільки в курсовий, а й міжкурсовий період у закладах післядипломної педагогічної освіти. Для цього існує певна законодавча база: Закони України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, Національна доктрина розвитку освіти України, Державна національна програма “Освіта. Україна ХХІ століття” та ін.

Останнім часом з урахуванням змін у світовому освітньому просторі дослідники спрямували свої зусилля на пошук шляхів удосконалення професійної підготовки вчителів. Всебічно висвітлено ці проблеми сьогодення в працях Л. Даниленко, В. Олійника, Л. Пуховської, В. Семиченко, Т. Сущенко, О. Чернишова, О. Шиян та ін.

Проблему професійної підготовки вчителів всебічно висвітлено у працях О. Абдулліної, Є. Барбіної, Н. Волкової, В. Гриньової, М. Євтуха, Л. Кондрашової, Н. Кузьміної, С. Сисоєвої, В. Сластьоніна та ін. Шляхи формування професійної готовності до педагогічної діяльності досліджено В. Бочелюком, Л. Григоренко, Л. Кадченко, В. Мельник, О. Мороз, Г. Шевченко та ін.; готовність педагога до різних видів педагогічної діяльності розглянуто А. Капською, Г. Кіт, А. Ліненко, О. Пєхотою, Л. Романішиною, Г. Троцко та ін.; питання підвищення кваліфікації вчителів – О. Ануфрієвою, С. Гончаренком, Г. Даниловою, Г. Дмитренком, І. Зязюном, Н. Ничкало, А. Нісімчуком та ін. На гуманістичну спрямованість діяльності педагогів вказують у своїх працях Ш. Амонашвілі, І. Бех, Н. Протасова, О. Савченко, О. Сухомлинська, А. Сущенко та ін.

Загальнопедагогічні засади формування економічних знань особистості обґрунтовано А. Амендом, А. Нісімчуком, І. Сасовою, Б. Шемякіним та іншими. Специфічну функцію педагога з формування “раціонально-емоційних духовних якостей” у школярів визначили С. Бадмаєва, Д. Березовська, В. Попов, а взаємозв’язок економічного й морального виховання школярів досліджено Н. Тарарухіною. З’ясовано, що український педагогічний досвід потребує глибокого осучаснення для того, щоб він яскраво відображав елементи духовної та матеріальної культури сьогодення (О. Будник).

Заслуговує на увагу внесок О. Шпака в теорію економічного виховання та освіти, який розробив наукові основи безперервної освіти вчителів і перепідготовки педагогічних кадрів; дидактичні засади розвитку економічних знань вчителя в системі післядипломної освіти започатковані Т. Трачук.

Аналіз наукових праць з означеної проблеми свідчить, що ґрунтовно досліджено тільки теоретичні засади підготовки вчителів до економічного виховання молодших школярів, але не знайшло свого відображення обґрунтування нового змісту й організації пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до такої виховної діяльності в системі післядипломної педагогічної освіти. Бракує наукових праць, пов’язаних з розробкою цілісного науково-методичного забезпечення поєднання економічного й духовного виховання, що стало причиною наявності суперечностей між:

потребою держави в економічно компетентних учителях та відсутністю науково обґрунтованої технології їх професійної підготовки;

усвідомленням необхідності розвитку духовно-економічних якостей учнів та непідготовленістю вчителів початкових класів до здійснення цього процесу на духовних засадах;

необхідністю в постійному пролонгованому оновленні економічних знань і практикою перепідготовки педагогічних кадрів один раз на п’ять років;

бажанням учителів розвивати педагогічну майстерність духовно-економічного виховання й відсутністю науково-методичного забезпечення відповідної підготовки в системі післядипломної педагогічної освіти.

Зазначене коло проблем зумовило вибір теми дисертаційного дослідження: “Підготовка учителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою плану наукової роботи Комунального закладу “Запорізький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти” Запорізької обласної ради (КЗ “ЗОІППО” ЗОР), виконувалась у межах комплексної теми кафедри педагогічної майстерності “Педагогічний післядипломний процес як феномен творчості”. Тема дисертації затверджена вченою радою КЗ “ЗОІППО” ЗОР 13 червня 2006 р. (протокол № ) та узгоджена в Раді з координації наукових досліджень у галузі педагогіки та психології АПН України (протокол № від 27 листопада 2007 р.).

Мета і завдання дослідження. Мета дослідження – розробити, теоретично обґрунтувати й експериментально перевірити науково-методичне забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання молодших школярів на духовних засадах у системі післядипломної педагогічної освіти.

Завдання дослідження:

1) здійснити теоретичний аналіз філософської, психолого-педагогічної літератури з проблеми підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти;

2) визначити стан готовності вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання учнів;

3) розробити концепцію та дослідну модель науково-методичного забезпечення пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти;

4) обґрунтувати та експериментально перевірити модель науково-методичного забезпечення цілеспрямованої пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання учнів у системі післядипломної педагогічної освіти в курсовий та міжкурсовий періоди;

5) розробити методичні рекомендації для викладачів системи післядипломної освіти та вчителів початкових класів з духовно-економічного виховання.

Об’єкт дослідження – процес підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти.

Предмет дослідження – науково-методичне забезпечення підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти.

Гіпотеза дослідження: успішній підготовці вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти сприяють:

наукове обґрунтування концепції та моделі пролонгованої п’ятирічної підготовки педагогів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти в курсовий і міжкурсовий періоди;

розробка науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів до економічного виховання на основі органічної єдності з духовним;

впровадження спеціального предмета “Початки економіки”, спрямованого на духовно-економічне виховання молодших школярів.

Провідна ідея концепції полягає в тому, що підготовка вчителів до економічного виховання молодших школярів є пролонгованим багаторівневим процесом, який відбувається в курсовий та міжкурсовий періоди і ґрунтується на органічній єдності економічного й духовного виховання. Концепція стверджує, що економічні знання у відриві від духовних цінностей призводять до кризових явищ у соціальній, економічній та духовній сферах людства. Тому нагальним є формування готовності вчителя до нових професійних дій, які сприяють підготовці учнів до життя в сучасному соціумі.

Орієнтиром удосконалення післядипломної освіти стає зміна традиційної ролі вчителя на роль дослідника, який творчо підходить до збагачення економічних знань духовним змістом, вміє відстежувати, корегувати результати своєї діяльності.

Методологічну основу дослідження становлять: наукові теорії пізнання, діалектичний, системний, гуманістичний, особистісно орієнтований підходи до формування особистості; положення про взаємозв’язок соціально-економічних змін та оновлення змісту економічного виховання; філософські положення про духовність, про провідну роль діяльності у формуванні особистості, про методологічні основи економічної освіти й виховання, принцип єдності теорії та практики. Вихідні концептуальні положення ґрунтуються на положеннях Законів України “Про освіту”, “Про вищу освіту”, засадах Національної доктрини розвитку освіти України, Державної національної програми “Освіта. Україна ХХІ століття”, Державної програми “Вчитель”.

Методи дослідження: теоретичні: ретроспективний аналіз наукової літератури, нормативної документації для порівняння поглядів на досліджувану проблему, визначення понятійного апарату, гіпотези, розробки концепції дослідження; метод теоретичного моделювання для побудови моделей пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти та її науково-методичного забезпечення; емпіричні: аналіз письмових і творчих робіт, спостереження, опитування, бесіди, анкетування, комплекс діагностик, узагальнення самооцінювання та незалежних експертних оцінок для вивчення стану досліджуваної проблеми, результатів діяльності вчителів, їхньої готовності до виховної роботи; педагогічний експеримент (констатувальний та формувальний) для апробації розробленого науково-методичного забезпечення; математичні й статистичні методи: методи статистичного аналізу для з’ясування стану готовності вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання; описова, параметрична й непараметрична статистика, аналіз таблиць сполученості ознак, дисперсійний аналіз для встановлення кількісних залежностей між явищами, кількісний та якісний аналіз для оцінки ефективності запропонованого науково-методичного забезпечення.

Експериментальна база дослідження. Експериментальне дослідження проводилось на базі Комунальних закладів “ЗОІППО” ЗОР, “Харківський обласний науково-методичний інститут безперервної освіти” (ХОНМІБО), Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім. М. В. Остроградського (ПОІППО), Дніпропетровського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти (ДОІППО), Вінницького (ВОІПОПП), Івано-Франківського (ІФОІПОПП), Черкаського (ЧОІПОПП) обласних інститутів післядипломної освіти педагогічних працівників. Експериментальною роботою були охоплені 495 учителів початкових класів, 840 учнів початкових класів, 276 батьків.

Наукова новизна й теоретична значущість результатів дослідження:

вперше визначено сутність понять “духовно-економічне виховання молодших школярів”, “готовність учителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів”; розроблено й науково обґрунтовано цілісну концепцію, технологію п’ятирічної пролонгованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти та її науково-методичне забезпечення;

уточнено критерії готовності учителів початкових класів до економічного виховання молодших школярів; розширено уявлення про особливості органічного поєднання курсової та міжкурсової підготовки вчителів початкових класів у системі післядипломної педагогічної освіти;

набули подальшого розвитку наукові положення про організацію професійної підготовки вчителів у системі післядипломної педагогічної освіти до економічної освіти.

Практичне значення одержаних результатів. Розроблено й упроваджено цілісне навчально-методичне забезпечення пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти, успішність яких доведена ефективним поєднанням науково обґрунтованих програм, навчальних планів підготовки, навчально-методичних матеріалів до семінару викладачів “Технологія підготовки вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів”, навчально-методичного комплексу з духовно-економічного виховання учнів і спеціально розроблених посібників для вчителів “Початки економіки” (рекомендовано та схвалено Міністерством освіти і науки України) тощо. Матеріали триденного тренінгу, семінарів, творчих груп, майстер-класів, Школи педагогічної майстерності будуть корисними для формування готовності до духовно-економічного виховання вихователів груп продовженого дня, для професійної підготовки студентів педагогічних вищих навчальних закладів І–ІV рівнів акредитації.

Особистий внесок автора. У праці, що написана в співавторстві (“Книга для читання з економіки для учнів першого класу”), автором розкрито механізми поєднання економічного й духовного виховання в процесі викладання курсу за вибором з економіки “Початки економіки”.

Апробація та впровадження результатів дослідження. Основні положення, результати дослідження обговорювалися на конференціях міжнародного рівня: “Духовний розвиток особистості: методологія, теорія і практика” (м. Луганськ, 2004), “Економічна освіта: проблеми і перспективи” (м. Черкаси, 2005), “Формування цінностей сучасної особистості” (м. Дрогобич, 2007), “Професіоналізм педагога у контексті Європейського вибору України” (м. Ялта, 2007); всеукраїнського рівня: на науково-практичних конференціях “Становлення якісного освітнього середовища як об’єкт педагогічного дослідження” (м. Херсон, 2006), “Викладання основ православної культури в освітньому закладі: наукові засади і шляхи реалізації” (м. Запоріжжя, 2006), “Особливості управління сільською школою на сучасному етапі розвитку суспільства” (м. Запоріжжя, 2007), “Менеджмент і дидактичний процес у післядипломній освіті” (м. Полтава, 2007), “Сучасна школа лідерства в освіті” (м. Полтава, 2007); на науково-практичній конференції “Соціально-педагогічні проблеми підготовки педагогічних кадрів для сільської школи” (м. Бердянськ, 2002); на науково-пошуковій конференції “Розвиток життєвої компетентності учнів у загальноосвітньому навчальному закладі” (м. Запоріжжя, 2004), на науково-теоретичній конференції “Методологія соціального пізнання” (м. Запоріжжя, 2005); на семінарах завідуючих кабінетами географії та економіки інститутів післядипломної педагогічної освіти “Новітні технології розвиваючого навчання у шкільній географічній та економічній освіті в умовах 12-річного навчання” (м. Мелітополь, 2003), методистів з економіки ОІППО “Особливості вивчення економіки в умовах профілізації старшої школи” (м. Івано-Франківськ, 2007); на всеукраїнському конкурсі “Вчитель року – 2004”; на засіданнях кафедри педагогічної майстерності КЗ “ЗОІППО” ЗОР.

Результати дослідження використано у процесі проведення курсів підвищення кваліфікації вчителів початкових класів у КЗ “ЗОІППО” ЗОР, майстер-класів, тренінгів для слухачів Комунальних закладів “ЗОІППО” ЗОР, “Харківський ОНМІБО”, Вінницького, Івано-Франківського, Черкаського ОІПОПП, Полтавського ім. М.В. Остроградського, Дніпропетровського ОІППО, Шкіл педагогічної майстерності для вчителів, керівників загальноосвітніх шкіл та завідуючих методичними кабінетами м. Запоріжжя, Запорізької області, безпосередньо в навчальних закладах м. Запоріжжя.

Програма та навчально-методичне забезпечення підготовки вчителів до духовно-економічного виховання школярів упроваджені в Комунальних закладах “ЗОІППО” ЗОР (довідка № від 25.04.2008 р.), “Харківський ОНМІБО” (довідка № від 25.04.2008 р.), Дніпропетровському (довідка № від 05.05.2008 р.), Полтавському ім. М.В. Остроградського ОІППО (довідка № від 25.04.2008 р.), Івано-Франківському (довідка № /186 від 05.05.2008 р.), Вінницькому (довідка № від 24.04.2008 р.), Черкаському ОІПОПП (довідка № /104 від 05.05.2008 р.), у Жовтневому районному відділі освіти Запорізької міської ради (довідка № /012-503 від 23.04.2008 р.).

Публікації. Основні ідеї, положення, висновки представлено у 28 працях, з них 8 навчальних та навчально-методичних посібників (7 одноосібних), 2 програми, 16 одноосібних статей у наукових фахових виданнях, 1 стаття і 1 теза в матеріалах конференцій загальним обсягом 74,99 друкованого авторського аркуша.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, двох розділів, висновків, додатків, списку використаних джерел (367 найменувань). Загальний обсяг дисертації – 315 сторінок, основного тексту – 189 сторінок. Робота містить 7 таблиць та 4 рисунки на 7 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність; встановлено ступінь розроблення обраної теми; визначено мету, завдання, об’єкт, предмет, основні напрями дослідження; сформульовано концептуальні положення, гіпотезу, методологічні засади; охарактеризовано методи дослідження; розкрито наукову новизну, теоретичне та практичне значення; наведено дані про апробацію та впровадження результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретико-педагогічний аналіз підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти” – висвітлено результати теоретичного аналізу проблеми підготовки вчителів до економічного виховання в науковій літературі, розкрито сутність понять “духовно-економічне виховання молодших школярів”, “готовність учителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів”, результати аналізу готовності вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання учнів.

Проведений аналіз філософської, психолого-педагогічної літератури засвідчив: витоками досліджень, пов’язаних з підготовкою вчителів до економічного виховання, були наукові пошуки в царині індустріального напряму освіти (К. Ушинський), політехнічного (Н. Крупська, А. Луначарський), господарського (А. Макаренко), трудового виховання (В. Сухомлинський). З’ясовано, що педагогічна діяльність з економічного виховання розглядалась під кутом зору визначальної ролі економічного базису для системи виховання (К. Маркс); з позицій гносеологічного (І. Іткін, В. Попов, В. Фофанов та інші), мотиваційного (Б. Шемякін), індивідуального (А. Аменд), соціально-педагогічного підходів (Р. Мачулка), добротворчої діяльності (В. Сухомлинський), етнопедагогіки (О. Будник, В. Струманський), екологічної економіки.

На значущість підготовки вчителя до економічного виховання з початкової ланки вказують А. Аменд, О. Шпак та інші. Економічне виховання шестирічних дітей розглядає Н. Кривошея; Н. Грамма, Г. Григоренко, Р. Жадан доводять необхідність економічної освіти, починаючи з дошкільного віку.

Підготовку майбутніх учителів науковці визначають як обов’язковий компонент системи економічного виховання (А. Нісімчук, І. Сасова, О. Падалка), як важливий фактор ефективності економічної освіти й виховання в родині та школі (С. Бадмаєва, Д. Березовська, В. Петрук, А. Федоров).

Обґрунтовано, що цілеспрямована якісна підготовка вчителів початкової школи до економічного виховання неможлива без урахування духовних принципів і орієнтирів, задіяння резервів системи післядипломної освіти, яка включає (за Т. Трачук) три взаємопов’язані цільові блоки економічної підготовки вчителів: економічні знання й уміння; морально-економічні якості та відносини; організаційно-економічну діяльність.

Узагальнення теоретичних підходів показало, що дослідники акцентують на необхідності поєднання економічного виховання з духовним. Тому, продовжуючи цю тенденцію, духовно-економічне виховання молодших школярів визначено як процес перетворення духовно збагачених економічних знань в усвідомлені морально-ціннісні ставлення, якості та соціально значущі економічні вчинки молодших школярів. Результатом такого процесу є готовність учителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів, яку ми розглядаємо як інтегральне поєднання особистісних та діяльнісних компонентів, що надає можливість педагогу в нових ринкових умовах сприяти перетворенню духовно збагачених економічних знань в усвідомлені ставлення, якості та дії молодших школярів, втіленню їх у соціально значущі вчинки.

Готовність вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів зумовлює такі структурні компоненти: мотиваційний, змістовий, операційно-результативний.

Мотиваційний компонент включає усвідомлену потребу вчителя в оновленні економічних та педагогічних знань, у духовному зростанні та взаємодії. Змістовий компонент базується на володінні теорією економічного виховання в поєднанні з духовним. Операційно-результативний компонент зумовлює педагогічну майстерність вчителя, володіння ним методикою духовно-економічного виховання учнів початкових класів.

З метою вивчення реального стану готовності вчителів до духовно-економічного виховання школярів проаналізовано програми курсової перепідготовки вчителів початкових класів, існуючу практику післядипломної педагогічної освіти, проведено діагностування педагогів.

У дисертації виділено групи критеріїв досліджуваної готовності: сформованість мотивів здійснення духовно-економічного виховання та задоволеність професійною діяльністю; розвиненість економічного мислення, володіння теорією та методикою духовно-економічного виховання; вміння реалізовувати духовно-економічне виховання у процесі викладання інших навчальних предметів, у позакласній роботі, у суспільно корисній праці, у роботі з батьками. З урахуванням сукупності вищезазначених критеріїв були визначені рівні готовності педагогів до духовно-економічного виховання: високий, середній, низький.

Високий рівень характеризує перевага внутрішніх мотивів в опануванні засобів духовно-економічного виховання, задоволеність процесом професійної діяльності; зацікавленість пошуком нових способів розв’язання поставлених завдань; глибоке знання теорії та методики розвитку духовно-економічного досвіду молодших школярів; педагогічна майстерність і творчість у здійсненні духовно-економічного виховання, зацікавленні дітей економічними знаннями через захоплюючі форми навчальної діяльності.

Середній рівень відзначається наявністю в учителів нестійких мотивів оволодіння духовно-економічним вихованням, частковою задоволеністю процесом професійної діяльності; обмеженістю загальними знаннями про напрями економічного виховання; схильністю до використання традиційних форм і методів, умінням використовувати стандартні форми роботи.

Низькому рівню притаманні негативне ставлення до економічного виховання, внутрішня конфліктність, яскраво виражена незадоволеність процесом професійної діяльності; байдуже ставлення до вирішення професійних завдань; недостатність знань з теорії та методики духовно-економічного виховання, невміння висвітлювати духовний зміст економічних категорій; репродуктивна позиція в педагогічній діяльності.

Для дослідження готовності вчителів використано комплекс діагностичних методик: інтерв’ювання, методи самооцінки та експертної оцінки, діагностику особливостей мотиваційної сфери вчителів за методикою незакінчених речень, “Діагностику соціально-психологічних установок особистості у мотиваційно-потребнісній сфері” (О. Потьомкіна), “Оцінку професійної спрямованості особистості вчителя” (Є. Рогов), “Вивчення задоволеності вчителів своєю професією і роботою” (М. Журін, Є. Ільїн); тестування на знання економічних понять для початкової школи, самозвіти вчителів; методи інтерв’ю, ілюстрування та аналіз економічних знань дітей, їхньої потребнісно-мотиваційної, вчинкової сфери.

Встановлено, що серед 350 учителів з різних регіонів, які взяли участь у констатувальному експерименті, 68,2% вважають за необхідне здійснювати духовно-економічне виховання молодших школярів, втім, зорієнтовані вони на суто економічне навчання, доцільність у реалізації його розуміють 62,8%; мають бажання – 55,8% педагогів. Виявлено, що більшість (95,0%) вчителів не можуть розкрити сутність дев’яти економічних понять на науковому рівні з тезаурусу, визначеного для початкової школи й оновленого з огляду на сучасні умови змістового компонента. Тільки 1,2% педагогів, за самооцінкою, володіють необхідними економічними знаннями на достатньому рівні, 24,0% – неповними знаннями, 53,8% – мають загальне уявлення, а 21,0% – не мають економічних знань.

Мотиваційний компонент готовності характеризується: превалюванням альтруїстичної тенденції, відсутністю яскраво вираженої спрямованості на педагогічну діяльність. Узагальнені дані самооцінювання педагогами готовності до духовно-економічного виховання молодших школярів свідчать: високий рівень притаманний 11,6% опитаних, середній – 57,7%, низький – 30,6%.

З’ясовано, що серед причин такого розподілу є недостатня теоретична, практична підготовка вчителів до економічного виховання та освіти у вищих навчальних закладах
І–ІV рівнів акредитації, інститутах післядипломної педагогічної освіти, а також відсутність єдиних підходів, програм і змісту курсів щодо підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів, моделі, технології та навчально-методичного забезпечення відповідної пролонгованої п’ятирічної підготовки, яка б передбачала поетапність у курсовий і міжкурсовий періоди.

Аналіз результатів констатувального експерименту дає підстави стверджувати: необхідно оновлювати систему підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у післядипломній педагогічній освіті та розробляти її науково-методичне забезпечення.

У другому розділі – “Експериментальна перевірка моделі науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти” – визначено характерні особливості системи післядипломної педагогічної освіти (СППО), представлено модель науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів, наведено хід та результати її апробації.

За даними аналізу організації освітнього процесу визначено та обґрунтовано такі особливості, переваги післядипломної освіти перед іншими навчальними закладами:

здатність оперативно реагувати на соціально-економічні зміни, задовольняти потребу в підготовці працюючих учителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів;

наявність потенційних можливостей швидкого реагування на потребу в підготовці вчителя початкових класів до економічного виховання та освіти;

інноваційна спрямованість, яка посилює активну позицію вчителя, сприяє оволодінню ним методикою духовно-економічного виховання, новими технологіями й підходами;

варіативність форм поетапного формування готовності вчителів до духовно-економічного виховання в курсовий і міжкурсовий періоди в процесі тренінгів, майстер-класів, творчих груп, семінарів, Шкіл педагогічної майстерності, максимально наближених до робочого місця вчителя.

Експериментальна робота щодо підготовки педагогів здійснювалася у три етапи в курсовий і міжкурсовий періоди протягом п’яти років з метою формування мотиваційної, змістової, операційно-результативної готовності до духовно-економічного виховання учнів.

Для визначення ефективності впровадження моделі науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у СППО проведений формувальний експеримент, у якому взяли участь дві групи педагогів. Експериментальну групу (ЕГ) склали 70 вчителів, які були залучені до відповідної п’ятирічної пролонгованої підготовки на базі КЗ “ЗОІППО” ЗОР. Контрольна груп (КГ) включала 75 вчителів початкових класів, які проходили чергову перепідготовку в інших інститутах післядипломної освіти.

Для якісного й кількісного аналізу результатів експериментальної роботи застосовувався комплекс діагностичних методик компонентів готовності, експертна оцінка, опитувальник смисложиттєвих орієнтацій (СЖО) Д. Леонтьєва, відповідні методи статистичного аналізу даних. Розвиток операційно-результативної готовності вчителів досліджено шляхом аналізу результатів їхньої діяльності, показником якої є рівень обізнаності, розвитку потреб, мотивів, цінностей і вчинкової сфери учнів на основі проективних методик.

На мотиваційному етапі продіагностовано рівень розвитку компонентів готовності та розвиток особистісних мотивів підготовки до духовно-економічного виховання. На змістово-технологічному етапі відбувалось знайомство із сутністю економічних понять, законів, їх духовним змістом через введення інноваційних форм та методів навчання педагогів у курсовий період; стимулювання педагогічної діяльності з духовно-економічного виховання в процесі міжкурсової підготовки. Рефлексивно-творчий етап передбачав відстеження, рефлексію, корегування, презентацію вчителями результатів діяльності з духовно-економічного виховання.

На основі теоретично обґрунтованої концепції розроблено структурно-технологічну модель науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти (рис. ). Проведено попереднє навчання викладачів інститутів СППО до оволодіння технологією п’ятирічної пролонгованої підготовки вчителів початкових класів у курсовий та міжкурсовий періоди, методами і формами аудиторної та позааудиторної роботи. Здійснено покроковий науково-педагогічний супровід вчителів у набутті майстерності духовно-економічного виховання.

Рис. 1. Модель науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів
початкових класів у СППО до духовно-економічного виховання молодших школярів

На базі закладів СППО апробовано навчально-методичне забезпечення курсової та міжкурсової підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання. У курсовий період застосовано: програми й навчальний план підготовки вчителів, програми та навчально-методичні матеріали семінару для викладачів “Технологія підготовки вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів”; навчально-методичний комплекс з духовно-економічного виховання учнів, посібники для вчителів та учнів “Початки економіки”. У міжкурсовому періоді викладачами інститутів післядипломної педагогічної освіти апробовано навчально-методичне забезпечення тренінгу “Духовно-економічне виховання молодших школярів”; програми семінарів, творчих груп, майстер-класів, Школи педагогічної майстерності безпосередньо на робочому місці. Отже, у процесі експериментальної роботи протягом п’яти років вдалося філігранно відпрацювати вміння й навички духовно-економічного виховання молодших школярів, виявити педагогічні умови, які сприяли розвитку готовності вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної освіти, зокрема такі:

забезпечення програмно-цільової спрямованості курсової та міжкурсової підготовки, спрямування самоосвіти вчителів початкових класів на розвиток їхньої мотиваційної, змістової, операційно-результативної готовності;

здійснення курсової підготовки на засадах особистісно-діяльнісного, андрагогічного, акмеологічного, гуманістичного підходів;

стимулювання колективної професійної рефлексії індивідуального досвіду, творчого самовияву;

поетапний науково-методичний супровід у практичній діяльності вчителів у міжкурсовий період;

проведення оперативної діагностики, рефлексії та корекції результатів підготовки вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів.

Доведено, що підготовка вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти є керованою співтворчістю викладачів і слухачів, спрямованою на оригінальне висвітлення та багатоваріантне вирішення педагогічних завдань поєднання економічного й духовного виховання.

Узагальнення даних діагностики, самооцінок готовності вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів підтверджують істотні позитивні зрушення, які відбулися внаслідок формувального експерименту. Отримані дані відображено в табл. 1.

Аналіз результатів формувального експерименту засвідчив, що в експериментальній групі, де проведено цілеспрямовану пролонговану підготовку вчителів до духовно-економічного виховання, виявлено 17,6% педагогів з високим рівнем готовності (проти 11,4% до початку), 70,3% вчителів зі середнім рівнем (проти 57,9%), низький рівень знизився з 30,7% (до початку) до 12,1%. Узагальнені експертні оцінки свідчать, що високий рівень готовності притаманний 22,83% педагогам експериментальної групи (11,81% до початку), середній рівень мають 71,32% (проти 65,04% до початку), низький – 5,85% (23,15% до початку експерименту).

Таблиця 1

Порівняльна таблиця рівнів готовності вчителів початкових класів до здійснення духовно-економічного виховання школярів

Рівень готовності | Формувальний експеримент

До початку експерименту | На кінець експерименту

група КГ | група ЕГ | група КГ | група ЕГ

само-
оцінка | експерт-

на | само-

оцінка | експерт-

на | само-

оцінка | експерт-

на | само-

оцінка | експерт-

на

Високий | 11,3 | 13,23 | 11,4 | 11,81 | 11,7 | 15,03 | 17,6 | 22,83

Середній | 57,6 | 66,59 | 57,9 | 65,04 | 57,6 | 66,93 | 70,3 | 71,32

Низький | 31,1 | 20,18 | 30,7 | 23,15 | 30,7 | 18,24 | 12,1 | 5,85

Отримані узагальнені експертні оцінки в цілому близькі до результатів самооцінки педагогів, що вказує на невипадковий характер виявленого нами формувального ефекту. Отже, мета дисертаційного дослідження досягнута, а успішно виконані завдання підтвердили гіпотезу та дали змогу сформулювати загальні висновки.

ВИСНОВКИ

1. У результаті аналізу філософської, психологічної та педагогічної літератури з’ясовано сутність понять “економічне виховання”, “підготовка”, “готовність до професійної діяльності”, “готовність до економічного виховання”, яка набуває ознак готовності до здійснення економічного виховання в поєднанні з духовним. Сформульовано визначення поняття “готовність учителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів” як інтегрального поєднання особистісних та діяльнісних компонентів, що надає можливість педагогу в нових ринкових умовах сприяти перетворенню духовно збагачених економічних знань в усвідомлені ставлення, якості та дії молодших школярів, втіленню їх у соціально значущі вчинки. Структура готовності вчителів до духовно-економічного виховання містить мотиваційний, змістовий, операційно-результативний компоненти, має особистісні, ціннісні, функціональні, діяльнісні характеристики.

2. У ході констатувального експерименту встановлено, що високий рівень готовності вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів притаманний 11,6% вчителів, середній – 57,7%, низький – 30,6%. З’ясовано, що головними причинами часткової або повної неготовності педагогів є відсутність підготовки до духовно-економічного виховання в системі післядипломної педагогічної освіти та її цілісного науково-методичного забезпечення.

3. На основі сучасних теоретико-методологічних підходів до підготовки педагогів розроблено наукову концепцію, в якій підготовка вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів розглядається як багаторівневий процес, що ґрунтується на оновленому змісті курсової й міжкурсової післядипломної освіти, збагаченні сутності економічного виховання в його єдності з духовним; є керованою співтворчістю викладачів і слухачів, спрямованою на оригінальне висвітлення та багатоваріантне поєднання економічного й духовного виховання.

Виконане дослідження дало змогу розробити й реалізувати модель цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання, яка включає три етапи: мотиваційний, змістово-технологічний, рефлексивно-творчий. Мотиваційний етап передбачає розвиток особистісних мотивів підготовки та передбачає діагностику рівнів розвитку компонентів готовності; змістово-технологічний – знайомство зі змістом економічних понять, законів, їх духовним пластом, стимулювання педагогічної діяльності з духовно-економічного виховання; рефлексивно-творчий – відстеження, рефлексію, корегування, презентацію вчителями результатів діяльності з духовно-економічного виховання.

4. У результаті формувального експерименту обґрунтовано та експериментально перевірено модель науково-методичного забезпечення цілеспрямованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти в курсовий та міжкурсовий періоди, яке передбачає попередню підготовку викладачів інститутів СППО, п’ятирічний пролонгований супровід, наявність цілісного навчально-методичного забезпечення післядипломного педагогічного процесу.

Експериментальними даними підтверджена доцільність моделі пролонгованої п’ятирічної підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі післядипломної педагогічної освіти, обґрунтовано її науково-методичне забезпечення.

Аналіз результатів формувального експерименту засвідчив, що в експериментальній групі, де проведено цілеспрямовано пролонговану підготовку до духовно-економічного виховання вчителів, виявлено 17,6% педагогів з високим рівнем готовності (проти 11,4% до початку), 70,3% вчителів зі середнім рівнем (проти 57,9%), низький рівень знизився з 30,7 до 12,1%. Узагальнені експертні оцінки продемонстрували, що за результатами експериментальної роботи високий рівень мають 22,83%, середній – 71,32% та низький – 5,85% вчителів, що свідчить про наявність істотних позитивних зрушень, які відбулися внаслідок формувального експерименту.

5. Доведено, що навчально-методичне забезпечення курсової та міжкурсової пролонгованої підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання в системі післядипломної освіти може бути успішним, якщо воно поєднує в собі науково обґрунтовані програми й навчальні плани підготовки, навчально-методичні матеріали до семінару викладачів “Технологія підготовки вчителів до духовно-економічного виховання молодших школярів”, навчально-методичний комплекс з духовно-економічного виховання учнів, спеціально розроблені посібники для вчителів “Початки економіки” тощо. Високопродуктивними в цьому процесі виявились: триденний тренінг, семінари, творчі групи, майстер-класи, Школи педагогічної майстерності, максимально наближені до робочого місця вчителя в міжкурсовий період; опанування вчителями таких нових ролей: дослідника, гуманіста, партнера.

6. Кількісний і якісний аналіз результатів експериментальної роботи, застосування методів математичної статистики підтверджують гіпотезу, досягнення мети, доцільність науково-методичного забезпечення та технології підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання молодших школярів у системі пролонгованої п’ятирічної післядипломної педагогічної освіти. Проведене дослідження не претендує на остаточне розв’язання проблеми підготовки вчителів початкових класів до духовно-економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти. Воно закладає основу для подальшого визначення особливостей науково-методичного забезпечення безперервного духовно-економічного виховання в системі “родина – дошкільний навчальний заклад – школа – позашкільний освітній заклад – вища школа”.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Навчальні та навчально-методичні посібники

1. Варецька О.В. Початки економіки. 2 клас: Навчально-методичний посібник для вчителя. – Запоріжжя: Просвіта, 2006. – 108 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № 1/11–4961 від 11.08.2006 р.).

2. Варецька О.В. Початки економіки. 3 клас: Навчально-методичний посібник для вчителя. – Запоріжжя: Просвіта, 2006. – 124 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № 1/11–4961 від 11.08.2006 р.).

3. Варецька О.В. Початки економіки. 4 клас: Навчально-методичний посібник для вчителя. – Запоріжжя: Просвіта, 2006. – 136 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № 1/11–4961 від 11.08.2006 р.).

4. Варецька О.В. Духовно-економічне виховання молодших школярів на основі авторського курсу “Початки економіки”: Навчально-методичні матеріали для викладачів системи ППО за проектом “Рівний доступ до якісної освіти”, компонент “Професійний розвиток педагогічних працівників”. – Запоріжжя: Просвіта, 2007. – 76 с.

5. Жадан Р.П., Григоренко Г.І., Варецька О.В. Книга для читання з економіки для учнів 1 класу до курсу за вибором “Початки економіки” для учнів 2–4 класів загальноосвітніх навчальних закладів: Навчальний посібник. – Запоріжжя: Прем’єр, 2007. – 84 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № 1/11–4960 від 11.08.2006 р.).

6. Варецька О.В. “Робочий зошит з економіки” для учнів 2 класу загальноосвітніх навчальних закладів курсу за вибором “Початки економіки. 2–4 клас”: Навчальний посібник. – Запоріжжя: Просвіта, 2007. – 96 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № 1/11 – 4962 від 11.08.2006 р.).

7. Варецька О.В. “Робочий зошит з економіки” для учнів 3 класу загальноосвітніх навчальних закладів курсу за вибором “Початки економіки.
2–4 клас”: Навчальний посібник. – Запоріжжя: Просвіта, 2007. – 104 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № /11–4962 від 11.08.2006 р.).

8. Варецька О.В. “Робочий зошит з економіки” для учнів 4 класу загальноосвітніх навчальних закладів курсу за вибором “Початки економіки. 2–4 клас”: Навчальний посібник. – Запоріжжя: Просвіта, 2007. – 120 с. (схвалено, лист Міністерства освіти і науки України № /11–4962 від 11.08.2006 р.).

9. Варецька О.В. Програма курсу за вибором з економіки “Початки економіки” для 2–4 класів загальноосвітніх навчальних закладів // Географія та основи економіки в школі. – 2007. – № . – С. –21 (рекомендовано, лист Міністерства освіти і науки України № /11–4963 від 11.08.2006 р.).

10. Варецька О.В. Програма та навчально-тематичний план курсів підвищення кваліфікації вчителів початкових класів “Духовно-економічне виховання молодших школярів на основі курсу “Початки економіки”. – Запоріжжя: Просвіта, 2007. – 28 с.

Статті у провідних наукових фахових виданнях

11. Варецька О.В. Стан готовності вчителів початкових класів до здійснення економічної освіти та виховання дітей // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2002. – Вип. . – С. –172.

12. Варецька О.В. Дитячий фольклор як засіб духовно-економічного виховання молодших школярів // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2002. – Вип. . – С. –292.

13. Варецька О.В. Формування духовних потреб молодших школярів засобами економічного виховання // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2002. – Вип. . – С. –308.

14. Варецька О.В. Формування духовної стійкості молодших школярів у процесі економічного виховання // Зб. наук. пр. Бердянського державного педагогічного університету (Педагогічні науки).– Бердянськ: БДПУ, 2002. – № . С. –98.

15. Варецька О.В. Розвиток у молодших школярів економічного мислення як складової економічної культури // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2003. – Вип. . – С. –358.

16. Варецька О.В. Проблема єдності економічного та духовного виховання особистості у психолого-педагогічних дослідженнях // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2003. – Вип. . – С. –165.

17. Варецька О.В. Економічне виховання: зарубіжний досвід // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2003. – Вип. .– С. –154.

18. Варецька О.В. Формування життєвої компетентності молодших школярів // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2005. – Вип. . – С. –17.

19. Варецька О.В. Формування ціннісних орієнтацій молодших школярів засобами економіки // Духовність особистості: методологія, теорія, практика: Зб. наук. праць. – Луганськ: вид-во Східноукр. нац. ун-ту ім. В. Даля, 2005. – Вип. .– С. –20.

20. Варецька О.В. Конструювання освітніх ситуацій у діяльності вчителя початкових класів з економічного виховання молодших школярів // Проблеми сучасної педагогічної освіти. Сер.: Педагогіка і психологія: Зб. статей. – Ялта: РВВКГУ, 2007. – Вип. . – Ч. . – С. –146.

21. Варецька О.В. Навчально-педагогічні ігри як форма підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти // Педагогіка і психологія формування творчої особистості: проблеми і пошуки: Зб. наук. праць праць / Редкол.: Т.І. Сущенко (відп. ред.) та ін. – Київ-Запоріжжя, 2007. – Вип. . – С. –34.

22. Варецька О.В. Застосування міжпредметних зв’язків програмового курсу початкової школи з економікою // Початкова школа. – 2005. – №. . – С. –20.

23. Варецька О.В. Духовно-економічне виховання молодших школярів як особистісно орієнтована технологія // Географія та основи економіки в школі. – 2007. – № . – С. –41.

24. Варецька О.В. Підготовка вчителя до економічного виховання молодших школярів як сучасна проблема розвитку післядипломної педагогічної освіти в Україні // Імідж сучасного педагога. – 2007. – № . – С. –39.

25. Варецька О.В. Спільна педагогічна діяльність учителя і батьків з економічного виховання молодших школярів // Молодь і ринок. – 2007. – № (31). – С. –89.

26. Варецька О.В. Тренінг як форма підготовки вчителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі післядипломної педагогічної освіти // Молодь і ринок. – 2008. – № (37). – С. –89.

Матеріали конференцій, тези, доповіді

27. Варецька О.В. Духовно-економічне виховання в сучасній філософській та педагогічній думці // Методологія соціального пізнання: здобутки й проблеми: Матеріали Всеукраїнської науково-теоретичної конференції 25 травня 2005 року. – Київ-Запоріжжя: Просвіта, 2005. – С. –253.

28. Варецька О.В. Духовно-економічне виховання молодших школярів як педагогічна інновація // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Становлення якісного середовища як об’єкт педагогічного дослідження”. – Херсон: Айлант, 2006. – Вип. . – С. –39.

АНОТАЦІЯ

Варецька О.В. Підготовка учителів початкових класів до економічного виховання школярів у системі


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

УДОСКОНАЛЕННЯ КОМПЛЕКСНОЇ ОЦІНКИ ЕФЕКТИВНОСТІ РОБОТИ ВУГІЛЬНИХ ШАХТ - Автореферат - 27 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ТРИБОТЕХНІЧНИХ ВЛАСТИВОСТЕЙ ПОРОШКОВИХ ПЕРМАЛОЄВИХ СПЛАВІВ ЛЕГУВАННЯМ ІНТЕРМЕТАЛІДАМИ - Автореферат - 27 Стр.
ВПЛИВ ЕМОЦІЙНОГО СТРЕСУ НА ЦЕРЕБРАЛЬНУ НЕЙРОДИНАМІКУ ТА ВАРІАБЕЛЬНІСТЬ СЕРЦЕВОГО РИТМУ ЩУРІВ - Автореферат - 31 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ ВИЩИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ ЮРИДИЧНОГО ПРОФІЛЮ - Автореферат - 32 Стр.
МАТЕМАТИЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АВТОМАТИЗОВАНИХ ПРОЦЕДУР ПРИЗНАЧЕННЯ ДОПУСКІВ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ РАДІОЕЛЕКТРОННИХ ПРИСТРОЇВ ЧАСТОТНОЇ СЕЛЕКЦІЇ - Автореферат - 25 Стр.
Удосконалення професійного виховання військовослужбовців за контрактом у Прикордонних військАХ України - Автореферат - 22 Стр.
ОЦІНКА ФІНАНСОВОГО СТАНУ ПІДПРИЄМСТВ ІЗ ВИРОБНИЦТВА МАШИН І УСТАТКУВАННЯ: ПИТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ ТА МЕТОДИКИ - Автореферат - 30 Стр.