У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНИЙ ГІРНИЧИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ЯРОВЕНКО ТЕТЯНА СЕРГІЇВНА

УДК 303.732.4:658.152

 

ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ

НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність – 08.00.04 – Економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Днiпропетровськ - 2008

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у ДВНЗ “Українському державному хiмiко-технологiчному унiверситетi” Міністерства освіти і науки України (м. Дніпропетровськ).

Науковий керівник: | доктор економічних наук, професор

Багрова Інна Василівна,

ДВНЗ “Український державний хiмiко-технологiчний унiверситет” Міністерства освіти і науки України, професор кафедри економіки промисловості та організації виробництва (м. Дніпропетровськ).

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор

Салига Сергій Якович,

Гуманітарний університет “Запорізький інститут державного муніципального управління”, декан економічного факультету

кандидат економічних наук, доцент

Асанова Ельзара Рустемівна,

Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського, доцент кафедри менеджменту та маркетингу (м. Сімферополь)

Захист відбудеться “ 22 ” березня 2008 р. о 11 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.08.080.01 в Національному гірничому університеті за адресою: 49005, м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 19.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Національного гірничого університету за адресою: 49005, м. Дніпропетровськ, пр. К. Маркса, 19.

Автореферат розісланий “ 18 ” лютого 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.М. Дереза

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Підвищення конкурентоспроможності пiдприємства у дiловому спiвробiтництвi забезпечується інвестицiйною дiяльнiстю, що реалiзується втіленням вiдповiдних iнвестицiйних проектiв. Тому саме інвестиційні рішення визначають напрям та ефективність використання фінансових ресурсів підприємств на тривалий період і стають ключовою проблемою управління у сучасних умовах.

Аналіз ситуації у вітчизняній промисловості за окремими видами діяльності свідчить про те, що кількість підприємств, як і загальний обсяг промислової продукції, зростає, але рентабельність має незадовільну тенденцію через негативний вплив інфляційних процесів з початку 90-х років. Частка збиткових підприємств промисловості сягала до третини, від їх загальної кількості, а збитки зберігають негативну тенденцію. Інвестиції у підприємства промисловості мають незадовільний рівень доходності та ліквідності, а рівень їх ризикованості є завеликим. Змінити негативну ситуацію можливо тільки на базі використання інвесторами ефективного механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів.

Дослiдження з проблеми прийняття iнвестицiйних рiшень в цiй галузi започатковані у середині ХХ сторіччя в працях С.К. Майєрса, Й.Ф. Магі, Г.А. Сіка, В.Н. Беренса, П.М. Хавранека та iнших авторiв. Вітчизняні і зарубіжні учені Е.Р. Асанова, І.А. Бланк, І.Т. Балабанов, Т.Г. Бень, І.В. Багрова, А.В. Верба, О.С. Галушко, С.Б. Довбня, А.Б. Ідрисов, С.О. Москвин, А.А. Пересада, Т.Б. Решетілова, В.П. Савчук, C.Я. Салига, В.А. Ткаченко, Р.Б. Тян, В.Г. Федоренко та інші частину наукових досліджень присвятили теоретичним і методологічним питанням розробки та реалізації інвестиційних проектів на підприємствах, формуванню механізму регулювання інвестиційної діяльності на рівні країни, регіонів і галузей господарства, вдосконаленню матема-тичного апарату оцінювання ризику та ефективності проекту, впровадженню заходів “ризик-менеджменту”. Але нинішні методи оцінювання інвестиційних проектів, спрямовані, як правило, на вирішення локальних питань визначення їх ефективності без створення єдиного механізму забезпечення надійності під впливом заходів “ризик-менеджменту”. Разом з тим існуючі розробки потребують більш глибокого врахування ступеня ризику в інвестиційних розрахунках, подальшого розвитку у напрямі формування цілісної системи забезпечення надійності, вдосконалення методичних підходів до визначення інвестиційних характеристик проекту, процесу управління ризиком та оптимізації його наслідків, що є необхідною умовою створення комплексного ефективного економічного механізму забезпечення надійності інвестиційного проекту.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації є складовою науково-дослідної роботи “Розробка механізму підвищення конкурентоспроможності підприємства на основі використання інноваційного потенціалу” (номер держреєстрації 01.05.U.00.04.22, 2005-2007рр.), що виконується у ДВНЗ “Українському державному хіміко-технологічному університеті”, у рамках якої автором удосконалено організаційно-економічний механізм забезпечення надійності інвестиційних проектів при залученні заходів “ризик-менеджменту”.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є узагальнення і розвиток науково-методичних основ, розробка інструментарію та практичних рекомендацій щодо створення ефективного економічного механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві.

Для досягнення цієї мети в дисертаційній роботі поставлено й вирішено комплекс теоретичних, науково-методичних і практичних задач:

-

проведено аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методичних засад дослідження і оцінювання інвестиційних характеристик проекту та управління ними;

-

досліджено сутність процесу забезпечення надійності проекту та вплив чинників на нього, удосконалено понятійний апарат інвестиційного менеджменту;

-

встановлено причини виникнення ризикових ситуацій і на цій основі визначено чинники надійності реалізації інвести-ційних проектів на підприємствах;

-

розроблено методичні підходи до створення системи управління ризиком проекту з урахуванням кількісної оцінки його інвестиційних характеристик;

-

розроблено науково обґрунтовану економіко-математичну модель оцінювання надійності проекту з урахуванням інвестиційних характеристик;

-

проаналізовано існуючий організаційно-економічний механізм забезпечення надійності інвестиційних проектів і удосконалено його з урахуванням отриманих наукових положень і висновків.

Об'єкт дослідження – процес забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві.

Предмет дослідження – теоретико-методичні засади і практичні аспекти економічного механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві.

Методи дослідження. Теоретичну і методологічну основу проведення досліджень склали загальні положення економічної теорії, наукові праці провідних вітчизняних і зарубіжних учених із питань сучасних теорій і моделей визначення та урахування ризику й забезпечення надійності інвестиційних проектів на підприємствах.

Для вирішення задач, поставлених у дисертаційній роботі, було використано загальнонаукові і спеціальні методи дослідження: метод критичного аналізу, наукової абстракції та узагальнення наукового досвіду із сучасних теоретичних досліджень – при визначенні напрямів удосконалення понятійного апарату, аналітичні методи; системно-комплексний підхід – при створенні системи оцінювання надійності проекту та розробці економічного механізму її забезпечення; метод порівняння, трендового, кореляційно-регресійного та дисперсійного аналізу – при встановленні функціональної залежності між інвестиційними характеристиками проекту, дослідженні впливу зовнішніх і внутрішніх чинників його надійності; метод групування (матричний метод) – при удосконаленні класифікації факторів, що впливають на надійність втілення інвестиційних проектів; методи теорії імовірності та математичної статистики – при виявленні функціональних зв'язків між параметрами проекту і надання їм кількісної характеристики; метод економіко-математичного моделювання – при оцінюванні надійності проектів і вибору управлінського рішення в умовах ризику.

Забезпечення оперативності і точності розрахунків було здійснено на ЕОМ у редакторі Excel 7.0, Mathcad 2000, Windows XP Professional та в інтегральній системі для комплексного статистичного аналізу та обробки даних у середовищі Windows „SSPS”.

Інформаційну базу дослідження становлять законодавчо-нормативні акти України, статистичні дані Державного комітету статистики України та звітні дані промислових підприємств Придніпровського промислового регіону.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційної роботи полягає у теоретичному обґрунтуванні методичних положень та підходів щодо забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в такому:

уперше доведено, що надійність інвестиційного проекту на промисловому підприємстві визначається співвідношенням його доходності, ризику та ліквідності;

удосконалено:

-

методичні підходи до аналізу і оцінювання інвестиційних характеристик (доходності, ризику та ліквідності) проекту та управління ризиком: встановлено залежність методів оцінки й управління від етапів життєвого циклу проекту; обґрунтовано формули розрахунку інтегральних показників характеристик проекту з урахуванням відхилень між абсолютними значеннями їх одиничних показників та вірогідного характеру сценаріїв розвитку проекту;

-

методичні підходи до прийняття управлінських рішень щодо забезпечення надійності інвестиційних проектів: обґрунтовано економічну сутність економіко-математичної моделі оцінювання надійності проекту під впливом заходів “ризик-менеджменту” з урахуванням зміни рівнів інвестиційних характеристик; встановлено, що доходність, ризик та ліквідність проекту повинні визначатися протягом усього його життєвого циклу на основі комплексного використання існуючих методів оцінювання у відповідності зі специфікою його етапів;

-

економічний механізм забезпечення надійності інвестиційних проектів, який на відміну від існуючих визначає зміни інвестиційних характеристик проекту під впливом заходів “ризик-менеджменту” та взаємозв’язки між етапами проекту, методами оцінки й управління характеристиками у процесі забезпечення надійності, враховує обмеження встановлені інвестором;

дістали подальшого розвитку:

-

теоретичні основи інвестиційного менеджменту, а саме уточнено категорії: ризик інвестиційного проекту (сукупність обставин, як ситуації, що призводять до непередбачуваних наслідків та включає: події, що відбувається незалежно від людини, та (або) діяльність особи, яка приймає рішення); надійність інвестиційного проекту (його властивість виконувати задані функції, зберігаючи при цьому свої основні інвестиційні характеристики (доходність, ризик і ліквідність) у визначених інвестором межах), при цьому ризик не трактується як антитеза надійності, а є однією з її складових частин;

-

методичні підходи до управління ризиком інвестиційного проекту: встановлено, що на цей процес, який передбачає виконання шести етапів: (виявлення та вибір інвестиційних цілей, їх узгодженість, оцінка ризику, вибір стратегії та застосування методів управління ним, оцінка результатів), впливають такі чинники як: життєвий цикл проекту та специфіка комплексу ризиків певного його етапу, що є об’єктом управління.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що теоретичні положення дисертації доведено до рівня конкретних методик, пропозицій щодо вдосконалення процесу забезпечення надійності інвестиційних проектів, вибору умов надання комерційних кредитів, оптимізації параметрів управління товарно-матеріальними запасами проекту, формування оптимального співвідношення інвестиційних характеристик з урахуванням впливу заходів “ризик-менеджменту”. Розроблено комплексну методику визначення надійності інвестиційного проекту з урахуванням впливу заходів управління ризиком, що дозволяє виявити резерви покращення використання фінансових ресурсів проекту, забезпечує визначення необхідного і достатнього обсягу коштів на впровадження заходів “ризик-менеджменту” для ефективної роботи проекту з мінімальними витратами та підвищує обґрунтованість прийнятих рішень. Розроблена методика може використовуватися при стратегічному, поточному та оперативному інвестиційному плануванні. Запропоновані методичні розробки щодо забезпечення надійності використані фінансовими службами ТОВ “Демурінський ГЗК” (довідка про впровадження №108 від 20.12.06), ТОВ “Екосістемс” (довідка про впровадження №1 від 15.03.07), ЗАТ “Запорізький залізорудний комбінат” (довідка про впровадження №295 від 17.04.07). Методичні підходи до визначення сутності та механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів використовуються у навчальному процесі ДВНЗ “Українського державного хіміко-технологічного університету” при викладанні дисциплін “Фінанси підприємств”, “Проектний аналіз”, “Економіка підприємства” (довідка №08.38 від 15.03.07).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійно виконаною науковою працею, в якій сформульовано і обґрунтовано наукові положення, висновки і рекомендації щодо вирішення проблеми забезпечення надійності інвестиційних проектів на основі урахування їх трьох основних інвестиційних характеристик (доходності, ризику та ліквідності). Дисертаційне дослідження є особистою науковою роботою. Усі результати, одержані безпосередньо здобувачем, знайшли відображення в опублікованих працях. Внесок автора в опубліковані у співавторстві роботи конкретизовано у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисертаційної роботи доповідалися й одержали позитивну оцінку протягом 2003-2007 рр. на 15-ти наукових конференціях: на 5-ти Міжнародних науково-практичних конференціях в т. ч.: “Європейські інтеграційні процеси і транскордонне співробітництво: міжнародні відносини, економіка, політика, географія, історія, право” (м. Луцьк, 2005р.), “Розвиток зовнішньоекономічної діяльності в умовах глобалізації” (м. Сімферополь, 2005р.), “Дні науки”: особливості соціально-економічного розвитку України і регіонів (м. Запоріжжя, 2006р.), Економіка і маркетинг в ХХІ сторіччі (м. Донецьк, 2007) - та інших; на 7-ми Всеукраїнських науково-практичних конференціях, в тому числі: “Актуальні проблеми соціально-економічного розвитку регіонів” (м. Сімферополь, 2005 та 2006р.) та інших; крім того на Всеукраїнській науковій конференції студентів, аспірантів і молодих учених “Перспективи та пріоритети розвитку економічного аналізу” (м. Донецьк, 2004р.) та 2-х Міжвузівських науково-практичних конференціях “Проблеми побудови та функціонування операційних систем в умовах невизначеності та динамічності зовнішнього середовища” (м. Дніпропетровськ, 2005р.) та “Майбутнє - аудит” (м. Кривий Ріг, 2006).

Публікації. Основні результати дисертаційної роботи відображено у 24 наукових роботах (в їх числі 9 статей у наукових фахових виданнях та 15 тез доповідей на наукових конференцій) загальним обсягом 5,4 друк. арк., з яких авторові належить 4,7 друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (129 найменування). Зміст викладено на 192 сторінках комп’ютерного тексту. Робота містить 28 таблиць, 24 рисунки, 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертаційній роботі узагальнено і розвинуто науково-методичні засади, розроблено методичні підходи та практичний інструментарій щодо забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві.

У першому розділі “Теоретичні засади надійності інвестиційної діяльності в умовах нестабільної економічної системи” на базі критичного огляду науково-методичних підходів до визначення сутності ризику та надійності інвестиційних проектів встановлено, що дотепер немає єдиної думки щодо визначення змісту, критеріїв класифікації, методів оцінки й управління, а також ступеня впливу заходів “ризик-менеджменту” на забезпечення надійності інвестиційних проектів промислових підприємств. Відсутнє єдине трактування таких економічних категорій, як ризик інвестиційного проекту, ступінь (або міра) ризику, надійність інвестиційного проекту. Оцінювання проектів, зокрема їх надійності, обмежується теоретичними підходами без конкретизації інструментів, що дозволили б реалізувати їх на практиці.

Аналіз тенденцій інвестування на різних ієрархічних рівнях (галузевому, регіональному, державному і світовому) та динаміки кількості промислових підприємств України, в тому числі збиткових, рентабельності їх діяльності, обсягу й структури інвестицій та балансу, індексів споживчих цін і цін виробників промислової продукції, а також аналіз показників підприємств Дніпропетровської області за 1997-2007 рр. дозволив визначити чинники, які впливають на надійність інвестування. Установлено, що одними з основних причин зниження ефективності й банкрутства підприємств є ризики інвестування та відсутність обґрунтованого залучення заходів “ризик-менеджменту”.

З метою створення дієвого інструментарію для ефективного, цілеспрямованого забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві систематизовано та уточнено понятійний апарат інвестиційного менеджменту щодо процесу забезпечення надійності проекту; уніфіковано класифікаційні ознаки проектних ризиків.

Ризик інвестиційного проекту розглядаємо як сукупність обставин (ситуації, що призводять до непередбачуваних наслідків), яка включає: події, що відбувається незалежно від людини, та (або) діяльність особи, яка приймає рішення. Надійність інвестиційного проекту є його властивістю виконувати задані функції, зберігаючи при цьому свої основні інвестиційні характеристики (доходність, ризик і ліквідність) у визначених інвестором межах, що характеризує його здатність безвідмовно функціонувати впродовж встановленого терміну. Таке трактування понять “ризику” та “надійності”, на відміну від існуючих, виявляє найбільш суттєві ознаки даних економічних категорій з позиції управління ними, а саме: визначальну роль у забезпеченні умов здійснення інвестиційної діяльності підприємства; високий ступінь структуризації та конкретизації; здатність швидкої адаптації до змін як зовнішнього так і внутрішнього середовища проекту; швидкість реалізації управлінських рішень. Дослідження сутності надійності проекту дозволило зробити висновок про неможливість ототожнення його з безризиковістю та стверджувати, що ризик не трактується як антитеза надійності, а є однією з її складових частин поряд з доходністю та ліквідністю. Розгляд категорій доходності, ризику та ліквідності у взаємозв’язку та взаємообумовленості дозволив уточнити визначення категорії „надійності”, яка у роботі розглянута з позицій “забезпечення” за рахунок впровадження заходів “ризик-менеджменту” в єдиній системі у процесі інвестування.

Сучасні підходи до оцінювання інвестиційних проектів базуються на визначенні показників ефективності та не містять повноцінного економічного інструментарію визначення його надійності, тому що не враховуються (або враховуються частково) інші інвестиційні характеристики, такі як ризик, ліквідність тощо; відсутнє врахування зв’язку інвестиційних характеристик при оцінюванні (проектні ризики оцінюються окремо від оцінки ефективності). У зв’язку з цим актуальною є розробка більш досконалого механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів промислового підприємства на основі оцінки впливу заходів “ризик-менеджменту” на зміну інвестиційних характеристик проекту. Забезпечення надійності проекту та підвищення ефективності управління проектними ризиками потребує створення гнучкого механізму на основі синтезу, оновлення, модернізації всіх існуючих моделей і інструментів оцінки та управління, які б ураховували дію різноманітних чинників, що впливають на формування здатності проекту безвідмовно функціонувати впродовж встановленого терміну.

У другому розділі „Розробка методичних основ економічного механізму забезпечення надійності інвестиційного проекту на підприємстві” викладено результати досліджень щодо встановлення аналітичних залежностей, обґрунтування економічної сутності та розробки економіко-математичних моделей, які складають методичну основу механізму забезпечення надійності інвестиційного проекту.

Удосконалено економічний механізм забезпечення надійності інвестиційних проектів, що розглядається як система цілеспрямовано організованих взаємодій між об’єктом (елементами проекту та економічними відносинами в процесі їх формування) та суб’єктом управління (що приймає рішення) шляхом реалізації функцій управління із застосуванням комплексу методів, засобів та інструментів, з урахуванням впливу факторів внутрішнього і зовнішнього середовища. Його структура визначається через три підсистеми: І - організаційну (формування зв'язків між стадіями проекту тощо); ІІ – оціночно-контрольну (поетапне впровадження якісних та кількісних методів оцінювання з урахуванням зворотного зв’язку з рівнем інвестиційної характеристики); ІІІ - керуючу, в якій стратегії та методи управління, зокрема заходи “ризик-менеджменту”, застосовуються у відповідності з етапом життєвого циклу проекту. Такий підхід, на відміну від існуючих, визначає зміни інвестиційних характеристик проекту під впливом заходів “ризик-менеджменту” та взаємозв’язки між етапами проекту, методами оцінки й управління характеристиками у процесі забезпечення надійності, враховує обмеження встановлені інвестором.

Установлено, що відображення лише функціональної залежності ризику від доходності, або тільки ліквідності в залежності від доходу не має сенсу. Інвестиційний проект - є відкритою системою, тому зміна однієї його характеристики (зокрема, зниження ризику за рахунок заходів “ризик-менеджменту”) спричиняє зміну інших (доходності та ліквідності).

З метою забезпечення надійності інвестиційних проектів і підвищення ефективності використання фінансових ресурсів, які вкладено у заходи “ризик-менеджменту”, запропоновано та науково обґрунтовано удосконалену модель забезпечення надійності інвестиційних проектів, яка враховує зміну інвестиційних характеристик проекту (доходність, ризик і ліквідність) під впливом заходів керування ризиком, розглядаючи їх у комплексі в тривимірному просторі. Для цього на рис. 1 графічно побудовано типову криву надійності (?) – у вигляді рівняння, де вісь d – доходність, вісь ? – ризик, вісь ? – ліквідність. За звичайних обставин (при інших рівних умовах) мінімальний доход відзначається мінімальним ризиком, а більший – пов’язаний з підвищеною ризикованістю. Тобто: ? = f (x;y;z), при d >max; ? > max; ?> min. Якщо інвестор не вкладає кошти Кі в проект, доход відсутній, отже й ризик інвестування відсутній (точка С). При вкладенні коштів в банк на депозит (точка В), рівень доходу є мінімальним – банківський відсоток (dmin), а рівень ризику – припустимим (оптимальним) (?опт). Якщо рівень доходу dmin – це доход з оптимальним рівнем ризику, то будь – який приріст ?d, пов’язаний зі збільшенням ризику ?? – це премія за ризик (графічно відрізок dmindmax). Якщо інвестор реалізує інвестування Кі з оптимальним рівнем ризику ?опт, а його доход dmin – тобто він знаходиться у більш-менш безризиковому положенні – надійному положенні. Якщо здійснюється інвестування (точка А) у більш ризикований проект (?max), інвестор очікує компенсувати ризик за допомогою додаткового доходу (премії за ризик dmindmax), його доход максимальний (dmax), а його положення знову таки цілком надійне та стабільне. Збільшення необхідного рівня доходності супроводжується зниженням рівня ліквідності: при d>max, ?>0. Чим вищий рівень доходності, що забезпечує покриття витрат пов’язаних, наприклад, з більшою тривалістю інвестування (точка А), тим нижча ліквідність об’єкта інвестування, тому при абсолютній неліквідності (?=0), інвестор отримує максимальний доход (dmax). Якщо доход відсутній (d=0), а ліквідність максимальна (?max) – це означає, що інвестування не відбулося, самий ліквідний товар – гроші, але вони не були вкладені та не приносять доход (точка С). Якщо ?max – максимальна ліквідність (грошей), то будь – який приріст доходу ?d, пов’язаний зі зниженням ліквідності (??>0) – це не що інше як “премія за ліквідність”. Мінімальний рівень доходу при інвестуванні з оптимальним рівнем ризику, являється обмеженням для інвестора. Нижче цього рівня інвестувати неефективно, тому що ризик знаходиться у оптимальному діапазоні та його зменшення незначне, доход при цьому ж зменшується у геометричній прогресії.

Рис.1 Взаємозв’язок між доходністю, ризиком і ліквідністю інвестиційного проекту на підприємстві

Це обмеження впливає також і на взаємозв’язок доходу та ліквідності – обмежуючи криву. Таким чином, рівень ліквідності (?опт) відповідний мінімальному доходу (dmin) у точці В – це той оптимальний рівень ліквідності, нижче якого інвестування також не може здійснюватись, тому що рівень доходу падає нижче dmin. Графічно “премія за ліквідність” – відрізок dmindmax. Будь-який рівень ліквідності визначає відповідний рівень премії за ліквідність та положення інвестора знову стає стабільним і надійним. Обмеження доходності абсолютно закономірно, тому що не можна отримати все більший доход не вкладаючи гроші постійно, при цьому ліквідність тяжіє до нуля (?>0). Саме, доходність інвестування при абсолютній неліквідності об’єкта інвестування, буде обмежувати доход у взаємозв'язку “доход – ризик”. Графічно – це точка А , тому що доход та ризик максимальні. Отже, надійність (економічний критерій), інвестиційного проекту на промисловому підприємстві визначається співвідношенням його доходності, ризику та ліквідності. Дослідження дозволяє зробити висновки: усі точки прямої АС, що проходить через точки А (?max; 0; dmax), В (?опт; ?опт; dmin) та С (0; ?max; 0), є співвідношенням інвестиційних характеристик, які визначають надійність проекту; “премія за ризик” і “премія за ліквідність” – це одна й та ж сама величина, графічно виражена відрізком dmindmax: при зниженні ліквідності, доход, що вивільняється, витрачається на погашення ризику; при підвищенні ризику, підвищується доходність, отже буде втрачено ліквідність.

У ході досліджень удосконалено методичні підходи до аналізу і оцінювання інвестиційних характеристик (доходності, ризику та ліквідності) проекту: визначено і класифіковано основні причини виникнення ризиків та їх види, встановлено, що аналіз та оцінка ризиків здійснюється після завершення розробки та оцінки ефективності проекту, у той час як вони повинні супроводжувати всю передінвестиційну фазу проекту, тобто існує залежність методів оцінки інвестиційних характеристик від етапів життєвого циклу проекту. Крім того, аналіз показників повинен здійснюватись протягом усього життєвого циклу проекту, що дає змогу передбачити шляхи виходу з програми на окремих його стадіях, або запобігти небажаним тенденціям.

Отже, для аналізу доходності запропоновано: аналіз чистих грошових потоків з визначенням коефіцієнтів їх достатності, ліквідності та ефективності; аналіз дисконтованих потоків в залежності від виду залученого капіталу (методом “власного капіталу” за традиційним методом); застосування, як статичних, так і динамічних методів оцінки; крім того вартість основних фондів і нематеріальних активів розглядається у динаміці (переоцінюється), а інфляція враховується в залежності від її впливу на доходи та витрати проекту. Для аналізу ліквідності запропоновано: під час тривання фази попереднє обґрунтування” та фази “розробка” проекту здійснювати аналіз ліквідності об’єктів інвестування через встановлення загального періоду можливої реалізації проекту, ступінь ризику ліквідності інвестицій за рівнем фінансових збитків; а під час фази “експлуатації” – поетапно визначати показники (коефіцієнти) ліквідності за даними балансу проекту. Для аналізу ризику запропоновано: визначення “ризику нежиттєздатності проекту” методами аналогій, експертного методу, аналізу доречності витрат; “ризику неплатоспроможності та зниження фінансової стійкості” за методом “дерева рішень” та визначення коштів на покриття непередбачених витрат; “ризику банкрутства” методами “окремих ризиків”, перевірки стійкості та аналізу чутливості.

Для зіставлення інвестиційних характеристик проекту обґрунтовано формули розрахунку їх інтегральних показників з урахуванням відхилень між абсолютними значеннями одиничних показників за допомогою методу нормування:

, де або , (1)

де і – одиничний показник доходності інвестиційного проекту (і = 1..n); n – кількість показників при розрахунку; dінтег – інтегральний показник доходності проекту; di норм. – нормовані значення показників доходності проекту (формули залежать від напряму оптимізації показника); di min, di max – їх мінімальне та максимальне значення у відповідності з найбільш песимістичним та оптимістичним сценаріями реалізації проекту; di факт – фактичне значення показників при найбільш ймовірному сценарії реалізації проекту. Граничні значення інтегрального показника визначаються через кількість часткових показників, залучених до нього, тобто dінтег [0]:

, де , (2)

де j – одиничний показник ліквідності інвестиційного проекту (j = 1..m); m – кількість показників при розрахунку; ?інтег – інтегральний показник ліквідності проекту; ?j норм – нормовані значення показників ліквідності проекту; ?j факт – середнє арифметичне значення фактичних показників ліквідності протягом тривалості життєвого циклу проекту при найбільш ймовірному сценарії його реалізації; ?j min, ?j max – їх мінімальне і максимальне значення у відповідності з песимістичним та оптимістичним сценаріями реалізації проекту. Граничні значення інтегрального показника визначаються через кількість часткових показників, залучених до нього, тобто ?інтег [0].

Розвиток ситуації змінює рівень ризику, що може послабити управлінський вплив, або зробити його непотрібним. Отже, ризик та його рівень буде визначатися етапом реалізації проекту, що має часові межі.

З метою забезпечення надійності проекту, запропоновано та науково обґрунтовано залучення методiв оцiнки ризику та методів управління ним на основі системного пофазового підходу, основні засади якого:

-

кожна з послідовних фаз проекту (що складаються з етапів) характеризується певним комплексом факторів (чинників), що визначатимуть відповідні види проектних ризиків: “передпроектне обґрунтування” включає фактори розробки концепції проекту та зміни пріоритетів розвитку, соціальні, політичні, економічні, криміногенні, природнокліматичні, фактори управління командою проекту; “розробка проекту” – фактори проектування; “реалізація, експлуатація та ліквідація проекту” – фактори фінансування, виробничо-технологічні, маркетингові;

-

вид ризику – визначає методи оцінювання (в тому числі якісні та кількісні) на кожній з фаз проекту, що обумовлено обсягом інформації та необхідною точністю розрахунків;

-

за кожною з фаз визначається загальний ризик (нежиттєздатності, ризик неплатоспроможності й зниження фінансової стійкості, ризик банкрутства проекту), якщо він має незадовільний рівень, необхідно переглянути вхідні параметрів відповідної фази в інвестиційних розрахунках;

-

вид ризику – визначає методи управління ним, що дозволить запропонувати конкретні заходи з його мінімізації.

Для оцінки ризику проекту обґрунтовано формулу розрахунку його інтегрального показника з урахуванням відхилень між абсолютними значеннями одиничних показників та вірогідного характеру сценаріїв розвитку проекту. Отже, пропонується: формалізація вхідних і вихідних параметрів, встановлення зв’язків між ними у вигляді математичних рівнянь за допомогою моделі проекту; розрахунок показників доходності (які цікавлять аналітика) у песимістичному, оптимістичному, найбільш ймовірному, декількох додаткових сценаріях можливої зміни вхідних параметрів; визначення ймовірності цих сценаріїв; визначення коефіцієнтів варіації показників доходності та їх середнього значення, діапазон змін якого встановлюється за результатами аналітичних розрахунків:

, (3)

де r – показник доходності інвестиційного проекту (r = 1..k); k – кількість показників при розрахунку; ?інтег – інтегральний показник ризику інвестиційного проекту; varr – коефіцієнт варіації показника доходності інвестиційного проекту.

Для демонстративності результатів у діапазонах виділяються три пропорційні зони у відповідності з високим, середнім і низьким рівнем інвестиційних характеристик. Викладені результати досліджень удосконалюють методичні підходи оцінювання інвестиційних проектів і спрямовані на підвищення ефективності використання їх фінансових ресурсів. Реалізуючи запропоновані економіко-математичні моделі на основі використання інформаційної бази промислових підприємств Придніпровського регіону, зокрема ЗАТ “Запорізький залізорудний комбінат”, ТОВ “Демурінський ГЗК”, ТОВ “Екосістемс”, виконано розрахунки показників інвестиційного проекту заміни існуючого вентиляційного обладнання шахт, проекту зі створення автономного джерела електроенергiї на базi iснуючої котельної промислового підприємства тощо.

Третій розділ “Удосконалення механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів”: присвячено розробці ефективного механізму забезпечення надійності інвестиційного проекту на промисловому підприємстві, яка дає змогу реалізувати наукові положення, обґрунтовані у другому розділі. У процесі досліджень удосконалено методичні підходи до змісту процесу й системи управління ризиками. Це дозволяє дійти висновку, про практику відокремлення методів аналізу від методів зниження ризику інвестиційного проекту.

Більшість з авторів не приділяють увагу залученню методів управління ризиками у часі, а отже розглянуті підходи можуть дублювати, не враховувати деякі етапи управління або бути розташованими у неправильній послідовності, що в свою чергу впливає на їх результати. Набули подальшого розвитку методичні підходи щодо процесу до управління ризиком інвестиційного проекту, на який впливають такі чинники як: життєвий цикл проекту та специфіка комплексу ризиків певного його етапу, що є об’єктом управління. Застосовуючи комплексний підхід до поняття управління ризиком, можна визначити, що цей процес доцільно здійснювати у такій послідовності: виявлення та вибір інвестиційних цілей, що обумовлюватиме відношення до ризику (в частині прийняття рішення про доцільність того чи іншого рівня ризику), та залучання методів оцінки; оцінювання ризику, аналіз зовнішнього оточення; вибір та залучення стратегії та відповідних методів управління ризиками; оцінка результатів. На фазі передпроектного обґрунтування доцільно застосовувати стратегію “уникнення (попередження) ризику” й методи зниження ризику; на фазі “розробки проекту” – стратегію “прийняття ризику”, одним з основних методів якого є резервування коштів; фаза “реалізації, експлуатації та ліквідації” має стратегію “передачі або розподілу ризику”, що складається з методів як хеджування, страхування, гарантії, тощо.

Отже, у дисертаційні роботі удосконалено методичні підходи щодо управління ризиком: встановлено залежність методів управління від етапів життєвого циклу проекту. Такий розподіл дасть змогу “прив’язати” оцінку ступеня ризику до динаміки відповідних факторів впродовж життєвого циклу проекту, врахувати ризики ще на ранніх стадіях, внести пропозиції конкретних заходів “ризик-менеджменту”, що знизить можливість його провалу й забезпечить надійність.

У ході досліджень удосконалено методичні підходи до прийняття управлінських рішень щодо забезпечення надійності інвестиційних проектів: обґрунтовано послідовність та зміст етапів процесу забезпечення надійності проекту, економічну сутність економіко-математичної моделі оцінювання надійності проекту під впливом заходів “ризик-менеджменту” з урахуванням зміни рівнів інвестиційних характеристик. Отже, основні етапи механізму забезпечення надійності проекту містять оптимізаційні блоки, що проілюстровано на структурно-логічній схемі його алгоритму (рис. 2).

Отже, на першому етапі здійснюється визначення інтегральних показників інвестиційних характеристик (доходності, ризику, ліквідності) проекту, що забезпечуються комбінацією вхідних параметрів під час розрахунку та є внутрішньою надійністю проекту під впливом внутрішніх факторів. Для забезпечення надійності рівень проектного ризику знижується за допомогою заходів “ризик-менеджменту”, але при цьому змінюється модель інвестиційного проекту шляхом збільшення вхідних параметрів (витрат на управління ризиками тощо) та зміні підлягають інші інвестиційні характеристики (ліквідність та доходність). Тому на другому етапі пропонується визначення інтегральних показників інвестиційних характеристик проекту після впровадження “ризик-менеджменту”, які є параметрами максимальної (зовнішньої) надійності, що забезпечується зовнішнім впливом сторонніх організацій при страхуванні, диверсифікації, отриманні гарантій, тощо.

Якщо показник ризикованості після впровадження заходів “ризик-менеджменту” не змінився або підвищився – запропоновані заходи управління ризиком не ефективні (не оптимальні) у зв’язку з підвищенням обсягу фінансових витрат. Отже необхідно переглянути застосовані заходи, виявити причини підвищення ризику, відновити рівновагу між витратами та результатами “ризик-менеджменту”.

Отже, з метою забезпечення надійності інвестиційного проекту удосконалено його організаційно-економічний механізм, у результаті взаємодії всіх елементів і підсистем якого відбувається формування оптимізаційних моделей управління проектом та параметрів його функціонування. Розроблено модель оцінювання проекту з урахуванням етапів його реалізації й оцінки та взаємозв’язків між ними у вигляді математичних рівнянь, що забезпечують цей процес. Зміст інформаційних потоків механізму встановлено на базі аналізу параметрів оцінки та оптимізаційних задач з управління ризиком (обґрунтування яких наведено у другому розділі).

Використання викладеного механізму та запропонованих економіко-математичних моделей у практиці інвестиційного менеджменту (рис.3), зокрема ЗАТ “Запорізький залізорудний комбінат” при розробці проекту заміни існуючого вентиляційного обладнання шахт дозволило визначити оптимальні заходи процесу управління проектними ризиками: створення резервного фонду, страхування; розподiл ризику за рахунок гарантій і санкцій передбачених в умовах договорів, розробка системи ефективного менеджменту, строки виконання робіт збільшуються на середню величину можливих затримань, збільшення вартості інвестування (обладнання на 15%, тарифів на 10 – 20% тощо), премія за ризик і ліквідність, коригування параметрів проекту (норми дисконту у залежності від стадій) тощо.

Керівництво ЗАТ “ЗЗРК” вважає запропоновані заходи доцільними через поліпшення фінансового стану підприємства за рахунок впровадження проекту на основі обґрунтування його надійності, суттєве зниження проектних ризиків та економію фінансових ресурсів на управління ними (у розмірі 212 тис. грн.). Реалізація наукових положень, висновків та рекомендацій, розроблених у ході досліджень (у третьому розділі) і здійснених в умовах підприємств Придніпровського регіону, підтвердила їх достовірність, практичне значення та ефективність використання удосконаленого механізму забезпечення надійності інвестиційних проектів на промислових підприємствах.

Одержані практичні результати на базі розроблених теоретичних положень розглянуто фінансово-економічними службами підприємств ТОВ “Демурінський ГЗК”, ТОВ “Екосистемс”, ЗАТ “Запорізький залізорудний комбінат”, а запропоновані автором методичні рекомендації прийняті ними до використання.

ВИСНОВКИ

У дисертації на базі проведених досліджень вирішено актуальну наукову задачу, що полягає у забезпеченні надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві та визначенні оптимальних для інвестора заходів “ризик-менеджменту” на основі встановлення залежності між основними інвестиційними характеристиками проекту (доходністю, ризиком і ліквідністю). Науково обґрунтовано методичні підходи до аналізу і оцінювання інвестиційних характеристик проекту, створення дійової системи управління ризиками проекту, що має суттєве значення для розвитку наукових основ економіки підприємств і практики підвищення ефективності використання фінансових ресурсів проектів на вітчизняних підприємствах.

Основні наукові висновки, що отримані на основі використання наукових методів дослідження, зводяться до такого:

1. Аналіз і теоретичне узагальнення існуючих методичних засад забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві дозволили встановити, що:

-

економічну категорію “надійності” інвестиційного проекту слід розглядати з позицій взаємозв'язку категорій “доходність – ризик – ліквідність”, які є взаємозалежними, взаємодіють у процесі інвестування в єдиній системі забезпечення надійності і обумовлюють рівень використання фінансових ресурсів проекту на промисловому підприємстві;

-

з метою всебічного оцінювання та врахування ризику iнвестицiйного проекту задля забезпечення його надійності, на базі узагальнення існуючих теоретичних засад доцільно залучення системно-комплексного підходу, щодо методів оцінки та управління характеристиками проекту на основі поетапного підходу з урахуванням специфіки ризиків певного етапу та взаємозв’язків між ними;

-

еволюційний розвиток методичних підходів до управління ризиком інвестиційного проекту здійснювався під впливом розвитку ринкової економіки та розширення можливостей використання в аналітичному дослідженні фінансово-господарської діяльності підприємств економіко-математичних оптимізаційних методів і пройшов етапи: виявлення та вибір інвестиційних цілей, їх узгодженість, оцінка ризику, вибір стратегії та застосування методів управління ним, оцінка результатів;

-

основним напрямом сучасного етапу розвитку теорії забезпечення надійності інвестиційного проекту є поглиблення розуміння сутності його функціонування на базі зміни інвестиційних характеристик (доходності, ризику та ліквідності), встановлення існуючих об’єктивних залежностей між ними і розширення використання оптимізаційних методів з метою створення дієвої системи ефективного використання фінансових ресурсів.

2.

У ході досліджень встановлено, що сучасний стан теорії та практики інвестиційного менеджменту потребує подальшого наукового обґрунтування кількісних характеристик таких параметрів як: надійність, ризик, доходність та ліквідність інвестиційного проекту, що знижує ефективність використання фінансових ресурсів на промисловому підприємстві. Встановлено, що надійність проекту необхідно забезпечувати впровадженням заходів “ризик-менеджменту” на основі встановлених залежностей між його характеристиками - доходністю, ризиком та ліквідністю.

3.

Ефективність управління ризиками проекту, як показали дослідження, необхідно визначати з урахуванням відхилень показників доходності, ризику та ліквідності проекту і на цій основі планувати заходи “ризик-менеджменту” у заданих інвестором обмеженнях вхідних показників.

4.

Інтегральні показники інвестиційних характеристик (доходності, ризику та ліквідності) проекту необхідно визначати з урахуванням вірогідного характеру сценаріїв його розвитку та відхилень між абсолютними значеннями їх одиничних показників. Це дає змогу ураховувати реальні умови інвестування на промислових підприємствах і підвищити наукову обґрунтованість нормативів обсягу коштів, що спрямовуються на заходи з управління ризиком проекту.

5.

У роботі доведено, що при різноманітті видів ризиків, методів оцінювання інвестиційних характеристик проектів і методів управління ними надійність проекту слід визначати за допомогою розробленої у ході досліджень економіко-математичної моделі, що на відміну від існуючих, ураховує можливість зіставлення та порівняння інвестиційних характеристик різних за ознаками та одиницями виміру, а також вплив на їх рівень заходів “ризик-менеджменту”.

6.

Забезпечення надійності інвестиційних проектів повинно спиратися на розроблену у ході досліджень систему управління інвестиційними характеристиками проектів, яка передбачає формування та реалізацію оптимізаційних моделей з використанням запропонованого організаційно-економічного механізму.

7.

Реалізація розроблених наукових положень, висновків і рекомендацій у процесі їх впровадження на промислових підприємствах Придніпровського регіону підтвердила їх достовірність та доцільність використання.

8.

Наукові положення, висновки, рекомендації та розроблена на їх основі методика забезпечення надійності інвестиційних проектів на промисловому підприємстві рекомендуються для використання фінансово-економічними службами промислових підприємств, науково-дослідними організаціями, проектними інститутами, аудиторськими та консалтинговими компаніями.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Статті у наукових фахових виданнях

1.

Багрова І.В., Яровенко Т.С. Оцінка ризиків та ефективності інвестицій промислового підприємства у сучасних умовах // Економіка: проблеми теорії та практики: Зб. наук. пр. – Дніпропетровськ: ДНУ, 2003. – Вип.186, т.1. – С.99 – 104. (Особистий внесок здобувача – обґрунтовано методичний системний підхід щодо застосування методів оцінювання ризику інвестиційного проекту та методів управління ним).

2.

Багрова І.В., Яровенко Т.С. Шляхи удосконалення та перспективи розвитку методики оцінки інвестиційних проектів // Вісник Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту. – 2003. – №2 (10). – С. 96 – 101. (Особистий внесок здобувача – розроблено
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕЧЕННЯ УЗАГАЛЬНЕНОГО ЗМІСТУ: СТРУКТУРНО-СЕМАНТИЧНИЙ І КОМУНІКАТИВНО-ПРАГМАТИЧНИЙ АСПЕКТИ - Автореферат - 33 Стр.
БІБЛІОТЕЧНО-БІБЛІОГРАФІЧНА ДІЯЛЬНІСТЬ ІВАНА КРЕВЕЦЬКОГО - Автореферат - 29 Стр.
КЛІНІКО-ПАТОГЕНЕТИЧНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ІНГІБІТОРІВ АНГІОТЕНЗИНПЕРЕТВОРЮЮЧОГО ФЕРМЕНТУ І ДОНАТОРІВ ОКСИДУ АЗОТУ В ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА АРТЕРІАЛЬНУ ГІПЕРТЕНЗІЮ ЗІ ЗМІНАМИ МОЗКОВОГО І ПЕРИФЕРІЙНОГО КРОВОПЛИНУ - Автореферат - 28 Стр.
ПОЛІТИКА НІМЕЦЬКОГО ОКУПАЦІЙНОГО РЕЖИМУ ЩОДО ПРЕСИ В РЕЙХСКОМІСАРІАТІ „УКРАЇНА” (1941–1944 рр.) - Автореферат - 26 Стр.
ФІНАНСОВО-ПРАВОВІ ЗАСАДИ СТРАХУВАННЯ В УКРАЇНІ - Автореферат - 27 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ СИЛОВИХ ПАРАМЕТРІВ НАВАНТАЖЕННЯ ОПОР КОРІННОГО ВАЛА ШАХТНИХ ПІДЙОМНИХ МАШИН - Автореферат - 18 Стр.
ОЦІНЮВАННЯ ЗНАНЬ ТА ВМІНЬ УЧНІВ З ФІЗИЧНОЇ ГЕОГРАФІЇ ОСНОВНОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ - Автореферат - 26 Стр.