У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Науково-дослідний центр

індустріальних проблем розвитку

Національної академії наук України

Зайцева Тетяна Геннадіївна

УДК 658.114.3

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗПОДІЛУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОРПОРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків, 2008

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському національному економічному університеті

Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник – кандидат економічних наук, доцент

Попов Олександр Євгенович,

Харківський національний економічний університет,

докторант

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Назарова Галина Валентинівна,

Харківський національний економічний університет,

завідуючий кафедрою управління персоналом

 

кандидат економічних наук, доцент

Шершньова Зоя Євгенівна,

Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана,

професор кафедри менеджменту

Захист відбудеться "18" квітня 2008 р. о 13.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр К .251.01, в Науково-дослідному центрі індустріальних проблем розвитку НАН України, за адресою: 61158, м. Харків, пл. Свободи 5, 7-й під’їзд, поверх 8, зала засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у Науково-дослідному центрі індустріальних проблем розвитку НАН України, за адресою: 61158, м. Харків, пл. Свободи 5, 7-й під’їзд, поверх 8.

Автореферат розісланий "15" березня 2008 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О.М. Красноносова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. В ході здійснення процесів корпоратизації та приватизації державних підприємств в промисловості України відбулося формування потужного корпоративного сектору, який на початок ХХІ ст. становив близько 35 тис. акціонерних товариств (АТ). Особливого значення використання переваг акціонерної форми організації підприємницької діяльності набуває у промисловості (зокрема, в металургійній та коксохімічній галузях), для оновлення виробничої бази якої необхідним є залучення значних інвестиційних коштів.

Стрімкий розвиток корпоративної форми організації підприємництва обумовлений як державними пріоритетами ринкового реформування економіки, так і численними перевагами, притаманними АТ (можливість нарощування капіталу шляхом емісії цінних паперів при збереженні фінансової стійкості, розмежування функцій управління та володіння, обмеження відповідальності учасників корпоративних відносин (КВ), можливість переуступлення права власності та як наслідок – контролю над АТ). Проте, вже протягом 2004-2006 рр. кількість зареєстрованих АТ в Україні зменшилась на 3% (з 33562 до 32680), що стало ознакою наявності суттєвих утруднень у розвитку корпоративного сектору, насамперед внаслідок поширення корпоративних конфліктів. Отже, важливою передумовою відновлення корпоративного розвитку вітчизняних АТ за таких умов стає формування належного організаційно-економічного забезпечення корпоративних відносин, розподілу та реалізації корпоративного контролю (КК).

Теоретичні та практичні аспекти забезпечення розвитку КВ та розв'язання проблем корпоративного управління розглядалися в роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних вчених таких, як А. Воронкова, О. Бандурин, В. Гриньова, А. Габов, В. Городний, Я. Гританс, В. Долинська, О. Кібенко, Д. Котц, К. Майер, Б. Мільнер, Г. Назарова, О. Осипенко, В. Пономаренко, М. Рудик, М. Хессель, О. Ястремська та ін. Проте до цього часу деякі важливі аспекти розподілу та реалізації корпоративного контролю в акціонерних товариствах не дістали належного наукового обґрунтування. Насамперед це стосується проблем узгодження інтересів учасників КВ в процесі розподілу та реалізації КК, оцінки результативності корпоративного управління.

Нагальна необхідність поглиблення наукового обґрунтування та удосконалення методичного забезпечення процесів формування організаційно-економічного механізму корпоративного контролю в акціонерних товариствах в постприватизаційний період обумовила актуальність і вибір теми, визначила мету і завдання дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний напрямок дослідження відповідає планам наукових робіт Харківського національного економічного університету. Дисертація виконана в рамках держбюджетних науково-дослідних робіт Харківського національного економічного університету за темами: "Теоретичні основи конкурентної стратегії підприємства" (номер державної реєстрації 0103U000461), за напрямком якої виконано підрозділ – "Корпоративна культура та конкурентна стратегія"; "Проблеми розвитку податкової політики і оподаткування" (номер державної реєстрації 0106U004294), у межах якої особисто автором виконано підрозділ "Податкове регулювання дивідендної політики акціонерного товариства".

Мета і завдання дослідження. Метою дисертації є узагальнення та розвиток науково-теоретичних положень, обґрунтування і розробка методичних підходів та практичних рекомендацій щодо організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю в АТ.

Для досягнення поставленої мети сформульовано та вирішено такі завдання:

узагальнити теоретичні підходи до визначення ролі, міста та сутності корпоративного контролю;

визначити структурну побудову організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю;

проаналізувати особливості розбудови корпоративних відносин в акціонерних товариствах металургійної та коксохімічної галузей промисловості України, а також основні фактори розподілу й реалізації КК в АТ;

оцінити вплив акціонерів на прийняття стратегічних рішень в сфері корпоративного управління акціонерним товариством;

розробити методичний підхід до визначення типу корпоративного контролю та послідовності формування механізму розподілу та реалізації КК;

розробити систему критеріїв оцінки результативності КК.

Об'єкт дослідження – процес розподілу та реалізації корпоративного контролю в акціонерних товариствах.

Предмет дослідження – методичне та організаційне забезпечення процесу розподілу та реалізації корпоративного контролю в акціонерних товариствах.

Методи дослідження. Для вирішення поставлених завдань були використані такі методи та прийоми наукового дослідження: теоретичне узагальнення – для подальшого розвитку теоретичних основ розподілу та реалізації КК; аналіз і синтез – для диференціації та узагальнення складу факторів, що обумовлюють формування, розподіл та реалізацію КК; статистичний аналіз – для виявлення чинників, що обумовили особливості КВ в Україні, та оцінки теперішнього стану АТ коксохімічної та металургійної галузей промисловості; формалізація – для розробки методичного підходу щодо вибору стратегії КК; теорія ігор – для розрахунку імовірності створення акціонерами виграшних коаліцій; кластерний аналіз – для виокремлення груп АТ залежно від результату управлінської діяльності; таксономічний аналіз – для розрахунку інтегральних показників дохідності та ефективності використання виробничих фондів, ділової активності і майнового стану, а також фінансової стійкості; графічний – для наочного зображення і схематичного представлення теоретичних та практичних результатів дослідження.

Теоретичною й методологічною основою дисертації є фундаментальні дослідження вітчизняних і зарубіжних вчених в сфері корпоративного управління. Інформаційною базою дослідження є нормативні акти, дані статистичної й фінансової звітності про роботу акціонерних товариств металургійної та коксохімічної галузей промисловості України.

Наукова новизна результатів полягає в наступному:

удосконалено:

визначення сутності корпоративного контролю, який на відміну від існуючих підходів (акціонерного, управлінського, мотиваційного) пропонується розглядати як гнучку систему забезпечення інтересів широкого кола учасників КВ (суб’єктів КК), засновану на сукупності прав учасників щодо участі у корпоративному управлінні, на способах реалізації цих прав та на формах взаємодії учасників в процесі прийняття стратегічних рішень в АТ. Особливість запропонованого підходу полягає у диференціації можливих типів корпоративного контролю в акціонерному товаристві на основі встановлення комплексу стратегій суб’єктів КК щодо участі у корпоративному управлінні;

визначення структурної побудови організаційно-економічного механізму корпоративного контролю на основі упорядкування ієрархії інтересів, правил і норм поведінки, інструментів впливу учасників, цілей акціонерного товариства, принципів корпоративного контролю та управління АТ, організаційно-економічного забезпечення управлінської діяльності в сфері розподілу та реалізації КК. Упорядкування зазначеної ієрархії на відміну від інших підходів, пропонується здійснювати на основі встановлення інтересів учасників КВ, які обумовлюють зміст інших складових організаційно-економічного механізму КК, та одночасно визначаються станом і динамікою взаємодії цих складових у здійсненні корпоративних відносин;

систематизацію факторів розподілу та реалізації корпоративного контролю, відмінність якої складається у виокремленні на основі встановлення характеру впливу учасників КВ на управління АТ таких груп факторів: інституціональні умови формування та розвитку корпоративних відносин; організаційне забезпечення корпоративного управління в АТ; форми забезпечення інтересів суб’єктів КК у корпоративних відносинах;

дістали подальшого розвитку:

обґрунтування локальних стратегій впливу учасників КВ на прийняття стратегічних рішень у сфері корпоративного управління АТ на основі моделювання розподілу корпоративного контролю з використанням математичного апарату теорії ігор. Особливість цього підходу полягає у врахуванні ступеня ініціативи учасників КВ при прийнятті на себе повноважень по здійсненню корпоративного контролю (за цією ознакою пропонується виділення ініціативної та реагуючої групи суб’єктів КК) в процесі визначення загальної стратегії корпоративного контролю в АТ;

методичний підхід до вибору загальної стратегії корпоративного контролю, що, на відміну від інших підходів, пропонується здійснювати на основі проведення комплексної оцінки параметрів участі акціонерів у прийнятті стратегічних рішень (за ознаками ступеня залучення до корпоративного управління, активності, ініціативності, впливовості та коаліційності акціонерів), а також організаційного рівня корпоративного управління в АТ (параметрами якого є повнота регламентації діяльності вищих органів управління АТ, представництво інтересів акціонерів, забезпеченість фінансових очікувань, стан корпоративної культури, рівень корпоративного розвитку);

критерії оцінки результативності корпоративного контролю, особливість визначення якої полягає у встановленні залежності між, з одного боку, обраною загальною стратегією та організаційно-економічним механізмом КК та, з іншого, ступенем забезпечення інтересів учасників корпоративних відносин результатами управлінської діяльності вищих органів управління АТ.

Практичне значення отриманих результатів полягає в тому, що обґрунтовані теоретичні положення та розроблені методичні підходи доведено до рівня практичних рекомендацій, які можуть бути прийняті до використання в АТ металургійної та коксохімічної галузей промисловості України. Зокрема, практичне використання одержаних результатів дозволяє:

забезпечувати повноту дотримання принципів корпоративного управління при розподілі та реалізації корпоративного контролю в АТ;

визначати ступень та передбачати наслідки впливу учасників КВ на процес прийняття стратегічних рішень для попередження виникнення корпоративних конфліктів в акціонерних товариствах;

підвищувати результат представництва учасників корпоративних відносин у вищих органах управління акціонерних товариств шляхом досягнення належного балансу розподілу корпоративного контролю.

Наукові результати дисертаційної роботи, що мають прикладний характер, знайшли практичне застосування у роботі Українського державного науково-дослідного інституту коксохімічної промисловості "УХІН", зокрема – матрична модель зіставлення корпоративного контролю та результатів управлінської діяльності (довідка № 09/01-71 від 20.03.2007 р.). Методичний підхід щодо визначення фактичного та потенційного характеру корпоративного контролю застосовано у діяльності вищого органу управління ЗАТ "Єнакіївський коксохімпром" (довідка № 12/03-115 від 12.04.2007 р.).

Особистий внесок здобувача. Наукові результати отримані автором самостійно. З наукових праць, які опубліковані у співавторстві, використані ті положення, що є результатом особистого дослідження автора (особистий внесок автора подано у списку опублікованих праць).

Апробація результатів роботи. Основні результати дослідження, висновки і пропозиції, що містяться в дисертації, представлялися на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях, зокрема: "Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми" (м. Донецьк, 2002), "Наукове забезпечення процесів реформування економічних відносин в умовах ринкової економіки" (м. Сімферополь, 2005), "Економіка та управління в промисловості" (м. Дніпропетровськ, 2005), "Корпоративне управління в Україні: менеджмент, фінанси, аудит" (м. Рівне, 2006), "Інтеграційні процеси та розвиток фінансової системи України" (м. Харків, 2006), "Корпорації та інтегровані структури: проблеми науки та практики" (м. Харків, 2007).

Публікації. Результати наукових розробок опубліковано в 18 наукових працях, серед них – 3 підрозділи у трьох колективних монографіях (особисто авторові належить 1,6 ум.-друк. арк.), 4 наукових статті у наукових фахових виданнях (особисто авторові належить 2,4 ум.-друк. арк.), а також 11 публікацій в інших виданнях. Загальний обсяг публікацій – 84,6 ум.-друк. арк., особисто авторові належить 5,4 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 188 найменувань – на 17 сторінках, 8 додатків. Матеріали дисертації проілюстровано 57 таблицями (з них 14 займають 17 повних сторінок) та 24 рисунками (з них 5 рисунків займають 5 повних сторінок). Обсяг основного тексту дисертації становить 204 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету, предмет і об’єкт дослідження, визначено завдання, наукову новизну та практичне значення одержаних результатів, розкрито методи дослідження.

У першому розділі – "Теоретичні аспекти розподілу та реалізації корпоративного контролю в акціонерних товариствах" – досліджено передумови виникнення КВ в АТ, розглянуто існуючі підходи до визначення змісту корпоративного контролю, обґрунтовано структурну побудову організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації КК.

Управління акціонерним товариством відбувається в умовах безперервного зіткнення інтересів учасників корпоративних відносин (акціонерів, вищого керівництва і персоналу, держави, комерційних і фінансових партнерів), узгодження яких є обов’язковим для забезпечення стабільного розвитку АТ. З’ясування інтересів учасників КВ та попередження виникнення корпоративних конфліктів здійснюється шляхом формування належного корпоративного управління, стрижневою складовою якого є організаційно-економічний механізм корпоративного контролю. Підґрунтям його формування стає розподіл впливу учасників КВ на прийняття управлінських рішень в АТ.

На основі узагальнення існуючих поглядів науковців на визначення сутності та змісту корпоративного контролю в дисертації було виділено акціонерний, управлінський і мотиваційний підходи. Відповідно до акціонерного підходу, корпоративний контроль розглядається тільки як можливість акціонерів брати участь в управлінні АТ. Управлінський підхід зосереджується на визначенні змісту КК як специфічної форми здійснення контролю акціонерів над діями найнятого ними професійного керівництва акціонерного товариства. Визначення мотиваційної природи КК полягає у встановленні взаємозалежності між поведінкою різних груп учасників в корпоративних відносинах. Узагальнення наведених теоретичних підходів дозволило дійти висновку про сутність корпоративного контролю як гнучкої системи забезпечення інтересів широкого кола учасників КВ (суб’єктів корпоративного контролю), заснованої на сукупності прав цих учасників щодо участі у корпоративному управлінні, на засобах реалізації цих прав та на формах взаємодії учасників в процесі прийняття стратегічних рішень у АТ.

Формування корпоративного контролю відбувається на підставі узгодження взаємного впливу між учасниками КВ, які часто переслідують розбіжні або навіть протилежні інтереси. Високий ступень залежності зазначених інтересів від широкого й мінливого кола факторів розбудови корпоративних відносин в АТ (економічних, організаційних, соціокультурних та ін.), а також суттєвий вплив розподілу повноважень між учасниками на результати корпоративного співробітництва обумовлює необхідність формування організаційно-економічного механізму корпоративного контролю (рис. 1).

 

Рис 1. Організаційно-економічний механізм корпоративного контролю

Таким чином, організаційно-економічний механізм КК в роботі розглядається як упорядкована ієрархічна система інтересів, правил і норм поведінки, інструментів впливу учасників, цілей АТ, принципів корпоративного контролю та управління АТ, організаційно-економічного забезпечення управлінської діяльності в сфері розподілу та реалізації КК.

Різноманітність факторів формування КВ та інструментів впливу їх учасників на управління АТ обумовлюють можливість значної диференціації варіантів розподілу корпоративного контролю (типів КК). В роботі доведено, що тип КК визначається стратегією поведінки його суб’єктів щодо отримання можливості впливу на управління корпоративним розвитком, ознаками чого стають такі характеристики учасників: ступінь залучення до ухвалення стратегічних рішень (частота голосування) – стратегічний та поточний; активність (використання прав, встановлених чинним законодавством) – постійний і вибірковий; ініціативність (частота ініціації змін діяльності вищих керівних органів АТ) – ініціативний і зустрічний; впливовість (міра забезпеченості прав і інтересів певної групи учасників) – абсолютний, домінуючий, обмежуючий та незначний; коаліційність (здатність до об’єднання зусиль з іншими учасниками для збільшення впливу на прийняття управлінських рішень в АТ) – особистісний і консолідований типи КК.

У другому розділі – "Оцінка стану корпоративних відносин та особливостей розподілу і реалізації корпоративного контролю у вітчизняних акціонерних товариствах" – визначено особливості формування корпоративних відносин в акціонерних товариствах металургійної та коксохімічної галузей промисловості України, систематизовано фактори розподілу і реалізації корпоративного контролю в АТ, обґрунтовано локальні стратегії КК на основі моделювання часток акціонерного капіталу.

В результаті здійснення ринкового реформування економіки України відбулося формування системи корпоративного управління змішаного типу, що поєднує в собі ознаки трьох основних систем: інсайдерської (безпосередня участь акціонерів в управлінні АТ, значний рівень концентрації акціонерного володіння); аутсайдерської (величезна кількість міноритарних акціонерів при невеликих обсягах капіталізації фондового ринку); перехресного володіння (значна кількість державних корпоративних прав та широке представництво держави у вищих органах управління корпораціями).

Для встановлення кола і визначення особливостей впливу факторів зовнішнього та внутрішнього середовища було здійснено систематизацію факторів розподілу та реалізації корпоративного контролю, у складі яких запропоновано виділити три основні групи: фактори інституціонального середовища формування та розвитку КВ; фактори організаційного забезпечення корпоративного управління у АТ; форми забезпечення інтересів суб’єктів КК у корпоративних відносинах (рис. ). В дисертації проведено аналіз розподілу часток акціонерного капіталу між власниками АТ, загального стану КВ та результатів діяльності 30 акціонерних товариств, які належать до коксохімічної та металургійної галузей промисловості України. В процесі дослідження

Рис. . Система факторів розподілу та реалізації корпоративного контролю

- фактори інституціонального середовища формування та розвитку КВ;

- фактори організаційного забезпечення корпоративного управління у АТ;

- форми забезпечення локальних інтересів суб’єктів КК у корпоративних відносинах

встановлено, що в більшості АТ (у 20 товариствах або у 67%) розподіл акціонерного володіння визначався чітко вираженим коаліційним характером (було представлено декілька акціонерів – власників пакетів акцій, розмір яких перевищував 5% акціонерного капіталу). До складу власників великих за розміром пакетів акцій (понад 5%) акціонерних товариств, що діяли у коксохімічній промисловості, належали тільки юридичні особи, тоді як в АТ, які здійснювали виробництво металевих виробів, відсоток юридичних і фізичних осіб в акціонерному капіталі є приблизно однаковим.

Для оцінки впливу розподілу часток акціонерного капіталу на результати діяльності акціонерних товариств коксохімічного та металургійного комплексу (дохідність та ефективність використання виробничих фондів, ділову активність та майновий стан, фінансову стійкість) в дисертації проведено кластерний аналіз розподілу АТ за однорідністю зазначених показників. Було встановлено, що серед акціонерних товариств металургійній галузі найвищим рівнем результативності діяльності відзначаються АТ з високим рівнем концентрації представництва інтересів певних акціонерів у вищих органах управління. В коксохімічній галузі більш високий рівень результативності був притаманним АТ з коаліційним розподілом часток акціонерного капіталу. Серед АТ, які здійснювали виробництво металевих виробів, більш високі результати демонструють товариства, вищі органи управління яких були сформовані на паритетних засадах юридичними та фізичними особами.

Таким чином, в дисертації доведена відсутність прямого і безпосереднього зв’язку між формальним розподілом часток акціонерного капіталу та результатами роботи АТ, а також наявність суттєвого впливу інших чинників формування корпоративних відносин на діяльність АТ коксохімічного та металургійного комплексу промисловості України.

З метою виявлення ймовірних варіантів розподілу КК та передбачення потенційного впливу такого розподілу на корпоративні відносини у дисертації було застосовано апарат теорії ігор, доцільність використання якого для вирішення цього завдання визначається можливостями оцінки передумов та результатів виникнення можливих конфліктних та компромісних ситуацій на основі зіставлення наслідків послідовних дій учасників КВ (табл. 1).

Таблиця 1

Етапи обґрунтування локальних стратегій корпоративного контролю

Продовж. табл. 1

Умовні позначки:

а, а, а, а - власники пакетів акцій у 2003 р. розміром 15,7%, 41,3%, 20% та 15,3% відповідно; а, а поява нових власників пакетів акцій у 2004 та 2006 рр. відповідно; - середній виграш гравця; - імовірність того, що -ій гравець вступить до коаліції ; n – мірний вектор цін (вектор Шеплі) гри с характеристичною функцією ; - кількість гравців в коаліції; - загальна кількість гравців.

Формалізація можливих варіантів утворення коаліцій учасників КВ, а також оцінка структури акціонерного володіння з погляду ймовірності перерозподілу КК створює передумови формування локальних стратегій корпоративного контролю (ініціативного або реагуючого). Реалізація локальних стратегій учасниками корпоративних відносин визначає загальну стратегію КК у АТ.

У третьому розділі – "Методичне забезпечення формування організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю" – запропоновано послідовність формування організаційно-економічного механізму корпоративного контролю, методичний підхід щодо обґрунтування стратегії КК, розроблено систему критеріїв оцінки результативності корпоративного контролю.

Необхідною передумовою досягнення збалансованості та узгодженості КВ в процесі розподілу і реалізації корпоративного контролю в АТ, що відбувається під тиском різноспрямованого впливу широкого кола факторів зовнішнього та внутрішнього походження, стає формування відповідного організаційно-економічного механізму КК. В роботі запропоновано таку послідовність його формування (рис. 3).

Діагностика стану КВ в акціонерному товаристві дозволяє сформувати попередній прогноз майбутніх наслідків впливу учасників КВ на результати

Рис. 3. Послідовність формування організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю

роботи АТ. Компромісний характер погодження інтересів учасників КВ визначальною мірою залежить від вибору акціонерами локальних стратегій КК, а також від прозорості процедур корпоративного управління, на основі реалізації яких відбувається формування загальної стратегії КК.

Обґрунтування загальної стратегії КК здійснюється на основі проведення комплексної оцінки параметрів участі акціонерів у прийнятті стратегічних рішень за ознаками ступеня залучення до корпоративного управління, активності, ініціативності, впливовості та коаліційності акціонерів), а також організаційного рівня корпоративного управління у АТ (параметрами якого є повнота регламентації діяльності вищих органів управління АТ; представництво інтересів акціонерів; забезпеченість фінансових очікувань; стан корпоративної культури, рівень корпоративного розвитку). Схему формування стратегії корпоративного контролю представлено на рис. 4.

- дії ініціаторів корпоративного контролю щодо збільшення ступеню впливу;

- відповідні дії реагуючої групи акціонерів, що спрямовані на захист своїх прав.

У дисертації розроблено систему показників визначення участі акціонерів (суб’єктів КК) в процесі прийняття стратегічних рішень та оцінки організаційного рівня корпоративного управління. Для узагальнення оціночних характеристик розподілу КК за наведеними напрямками оцінки в роботі запропоновано використання двох відповідних інтегральних показників.

Співвідношення інтегрального показника участі акціонерів (інвесторів) в процесі прийняття стратегічних рішень та інтегрального показника організаційного рівня корпоративного управління пропонується розглядати на основі позиціонування акціонерного товариства у площині розробленої автором двомірної матриці оцінки впливу існуючого розподілу корпоративного контролю. Залежно від розподілу часток акціонерного капіталу (наслідками якого є вибір суб’єктами КК певних локальних стратегій поведінки) та організаційного рівня корпоративного управління, в дисертації визначено чотири варіанти загальної стратегії корпоративного контролю, а саме: контроль за діями вищого керівництва; перерозподіл повноважень між учасниками КВ; попередження виникнення конфлікту інтересів та мотивації учасників КВ.

В умовах наявності великої кількості міноритарних акціонерів формування стратегії контролю за діями найманого вищого керівництва АТ є відображенням виникнення нагальних вимог щодо запобігання порушення прав власників. Необхідність перерозподілу повноважень учасників КВ або коригування форм організації корпоративного управління звичайно проявляється за умови недостатнього забезпечення прагнень та інтересів акціонерів результатами діяльності АТ або за умови неналежного рівня використання потенціалу корпоративного розвитку.

Для пом’якшення напруженого змагання за розширення корпоративного представництва, що природно буде загострюватися між акціонерами – власниками близьких за розміром пакетів акцій, доцільною стає реалізація стратегії попередження виникнення конфлікту інтересів, сутність якої складається у всебічному нормативному врегулюванні та організаційно-методичному забезпеченні корпоративних відносин. Основною метою реалізації зазначеної стратегії стає забезпечення співробітництва суб’єктів КК за умови досягнення достатнього рівня відповідності загальної мети АТ інтересам кожної з релевантних груп акціонерів.

Стратегія мотивації учасників корпоративних відносин щодо активізації участі у діяльності АТ передбачає здійснення заходів із гнучкої адаптації системи корпоративного управління АТ до різноманітних перетворень впливу факторів формування КВ на інтереси та поведінку суб’єктів КК (із збереженням результату розподілу корпоративного контролю).

Оцінка результативності здійснення корпоративного контролю за обґрунтованим у дисертації підходом передбачає встановлення залежності між, з одного боку, обраною загальною стратегією і організаційно-економічним механізмом КК та, з іншого, ступенем забезпечення інтересів учасників корпоративних відносин результатами управлінської діяльності вищих органів управління АТ. Отже, результативність КК характеризується взаємозв'язком механізмів прийняття та реалізації стратегічних рішень, співробітництвом учасників КВ, узгодженістю їх інтересів. В дисертації критерії результативності КК представлені групами показників, які дозволяють оцінювати рівень корпоративного управління в АТ та одночасно характеризувати ступень концентрації акціонерного капіталу. Впливовість акціонерів означає можливість забезпечення належних корпоративних прав, повнота регламентації діяльності органів вищого керівництва – вимоги та обмеження щодо повноважень вищого керівництва АТ. Рівень корпоративної культури характеризує соціокультурні передумови розвитку корпоративних відносин. Результати управлінської діяльності визначають відповідність фактичних результатів діяльності АТ очікуванням акціонерів, а рівень корпоративного розвитку дає оцінку стану інтеграційно-коопераційних зв’язків АТ та масштабів управлінської діяльності вищого керівництва. Приклад проведення оцінки результативності корпоративного контролю у АТ представлено у табл. 2.

Таблиця 2

Показники оцінки результативності корпоративного контролю (на прикладі ВАТ "Баглійкокс" та ВАТ "Алчевський металургійний комбінат")

Продовж. табл. 2

Показники оцінки результативності КК є відносними величинами та знаходяться в діапазоні від 0 до 1, загальний показник за кожною групою розраховується як середнє арифметичне.

Метою оцінки критеріїв результативності КК є моніторинг змін інтересів учасників корпоративних відносин та балансу розподілу корпоративного контролю у АТ, що виступає необхідною передумовою для запобігання виникнення корпоративних конфліктів та забезпечення сталості корпоративного розвитку.

ВИСНОВКИ

У дисертації вирішено науково-практичне завдання стосовно узагальнення та розвитку науково-теоретичних положень, обґрунтування і розробки методичних підходів та практичних рекомендацій щодо організаційно-економічного механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю в АТ, що дозволяє попереджати виникнення корпоративних конфліктів та забезпечувати відповідність між впливом учасників на процес прийняття стратегічних рішень та організаційним рівнем корпоративного управління.

1. У результаті узагальнення теоретичних підходів до визначення сутності корпоративного контролю доведено, що корпоративний контроль є гнучкою системою забезпечення інтересів широкого кола учасників КВ, що дозволяє попереджати виникнення корпоративних конфліктів шляхом визначення впливу різних груп учасників на управлінський процес та відповідної організації корпоративного управління в АТ.

2. Визначено організаційно-економічний механізм КК на основі упорядкування ієрархічної системи інтересів, правил і норм поведінки, інструментів впливу учасників, цілей акціонерного товариства, принципів корпоративного контролю та управління АТ, організаційно-економічного забезпечення управлінської діяльності в сфері розподілу та реалізації КК, що є необхідним для забезпечення комунікаційного зв’язку між органами вищого управління та попереджувати корпоративні конфлікти між учасниками КВ.

3. Проаналізовано особливості розбудови КВ в Україні, основна з яких полягає у формуванні системи корпоративного управління змішаного типу, що поєднує в собі ознаки трьох основних систем: інсайдерської, аутсайдерської, перехресного володіння. До складу основних факторів розподілу та реалізації КК належать інституціональні умови формування та розвитку корпоративних відносин, організаційне забезпечення корпоративного управління в АТ, форми забезпечення інтересів суб’єктів КК у корпоративних відносинах.

4. В результаті оцінки впливу акціонерів на прийняття стратегічних рішень в сфері корпоративного управління акціонерним товариством визначено основні локальні стратегії ініціаторів корпоративного контролю та реагуючої групи акціонерів, що дає можливість обирати загальну стратегію корпоративного контролю в акціонерному товаристві та в максимальному ступеню нейтралізувати протистояння інтересів окремих учасників КВ.

5. Розроблено методичний підхід до формування зальної стратегії корпоративного контролю, що дозволяє визначати диференціацію можливих варіантів розподілу корпоративного контролю (типів КК) та знаходити компроміс в процесі узгодження інтересів учасників. В роботі запропоновано послідовність формування механізму розподілу та реалізації КК, а також систему показників участі акціонерів та інвесторів в процесі прийняття стратегічних рішень та показників організаційного рівня корпоративного управління, що дозволило обґрунтувати взаємозв’язок між ступенем та характером впливу акціонерів та інвесторів на управлінський процес та результатом корпоративного управління.

6. Розроблено критерії оцінки результативності КК як систему показників, що дає змогу характеризувати умови організації управлінської діяльності АТ та подальшого розвитку КВ. В узагальненому вигляді оцінка результативності корпоративного контролю представлена такими групами показників: впливовості акціонерів; повноти регламентації діяльності органів вищого керівництва; рівня корпоративної культури; результатів управлінської діяльності; рівня корпоративного розвитку.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Участь у колективних монографіях:

1.

Теоретичні основи конкурентної стратегії підприємства: Монографія / За заг. ред. д-ра екон. наук, професора Ю.Б. Іванова. – Х: ВД "ІНЖЕК", 2006. – 396 с.

Особистий внесок автора: підрозділ 5.7. Корпоративна культура та конкурентна стратегія – С. .

2.

Проблеми розвитку податкової політики та оподаткування: Монографія / За ред. д-ра екон. наук, професора Ю.Б. Іванова. – Х.: ВД "ІНЖЕК", 2007. – 448 с.

Особистий внесок автора: підрозділ 2.3. Податкове регулювання дивідендної політики акціонерного товариства – С. 112-126.

3.

Корпорації та інтегровані структури: проблеми науки та практики: Монографія. – Х.: ВД "Інжек", 2007. – 344 с.

Загорський В.С., Іванов Ю.Б., Філіпович Т.Г. Податкові аспекти дивідендної політики. – С. 180-200.

Особистий внесок автора: здійснено систематизацію факторів дивідендної політики.

Статті у наукових фахових виданнях:

4.

Филипович Т.Г. Условия и факторы перераспределения корпоративного контроля // Бизнес Информ. – 2006. –№ 6. – С. 20-25.

5.

Філіпович Т.Г. Механізм корпоративного контролю та причини виникнення корпоративних конфліктів // Економіка розвитку. – 2007. – № 1 (41). – С. 50-52.

6.

Попов О.Є., Філіпович Т.Г. Економіко-математичне моделювання корпоративного контролю в акціонерному товаристві // Вісник Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут": Збірник наукових праць. – Харків: НТУ "ХПІ". – 2006. – № 41(2). – С. 95-103.

Особистий внесок автора: розроблено методичний підхід щодо з'ясування інтересів ініціаторів корпоративного контролю та нейтральних акціонерів.

7.

Попов О.Є., Філіпович Т.Г. Корпоративний контроль над діяльністю акціонерного товариства: сутність і механізм розподілу // Вісник економіки транспорту і промисловості: Зб. наук.-практ. статей. – Випуск 15-16. – Харків: УкрДАЗТ, 2006. – С. 273-281.

Особистий внесок автора: розроблено класифікацію інструментів, систему факторів та критерії результативності корпоративного контролю.

Статті у інших наукових виданнях:

8.

Филипович Т.Г. Условия возникновения корпоративного контроля и основные его разновидности // Бизнес Информ. – 2005. – № 11-12. – С. 32-39.

Матеріали конференцій:

9.

Попов А.Е., Филипович Т.Г. Аспекты ситуационного анализа в антикризисном управлении // Фінансовий і банківський менеджмент: досвід та проблеми: Тези доповідей і виступів IV міжнародної наукової конференції студентів і молодих вчених / За заг. ред. д.е.н., проф. Єгорова П. В. – Донецьк: ООО "Юго-Восток", 2002. – С. 38-40.

10.

Филипович Т.Г. Особенности формирования конкурентной стратегии акционерных обществ в условиях формирования корпоративных отношений в Украине // Труды 7-й международной научно-практической конференции: Физические компьютерные технологии в народном хозяйстве. – 27-28 мая 2003 г. – Харьков: ХНПК "ФЭД", 2003. – С. 189-192.

11.

Філіпович Т.Г. Завдання корпоративного управління у контексті корпоративного розвитку // Матеріали VI научно-практической конференции. Научное обеспечение процессов реформирования экономических отношений в условиях рыночной экономики. – Сімферополь, 2005. – С. 161-163.

12.

Филипович Т.Г. Целевой аспект оранизационного обеспечения регулирования корпоративных отношений // Материалы 1-ой международной научно-теоретической конференции. Эволюция научных знаний и современные проблемы экономической теории. – Харьков, 2005.– С. 90-91.

13.

Филипович Т.Г. Корпоративное управление инновационными изменениями на предприятии // Міжнародна науково-практична конференці. Економічні проблеми інноваційно-структурних перетворень в Украине. – 7-8 жовтня 2005 р. – Харьков, Вид. ХНЕУ, 2005. – С. 25-27.

14.

Иванов  Ю.Б., Филипович Т.Г. Основные подходы к пониманию сущности корпоративного контроля // Материалы Всеукраинской научно-практической конференции. Экономика и управление в промышленности 26-28 жовтня 2005 г. – Днепропетровск, 2005. – С. 103-105.

Особистий внесок автора: визначено основні підходи щодо теоретичного обґрунтування сутності поняття "корпоративний контроль".

15.

Філіпович Т.Г. Особливості корпоративних конфліктів та завдання корпоративного управління щодо їх вирішення // Матеріали міжнародної науково-практичної конференції. Корпоративне управління в Україні: Менеджмент, фінанси, аудит. – 4-5 травня 2005 р. – Рівне, 2006. – С. 122-125.

16.

Філіпович Т.Г. Податкове регулювання виплати дивідендів в акціонерних товариствах України // Всеукраїнська науково-практична конференція. Інтеграційнийні процеси та розвиток фінансової системи України. – 29-30 листопада, 2006 р. – Харків: ФОП Лібуркіна Л.М., 2006. – С. 120-124.

17.

Філіпович Т. Г. Послідовність вибору та реалізації стратегії корпоративного контролю // Тези доповідей міжнародної науково-практичної конференції. Корпорації та інтегровані структури: проблеми науки та практики. – 22-23 травня 2007 р. – Харків: ВД "ІНЖЕК", 2007. – С. 89-92.

18.

Філіпович Т.Г. Структура механізму корпоративного контролю у акціонерному товаристві // Труды 13-й Международной научно-технической конференции, 19-20 апреля 2007 г. – Харків: ХНПК "ФЭД", 2007. – С. 666-668.

АНОТАЦІЯ

Зайцева Т. Г. Організаційно-економічний механізм розподілу та реалізації корпоративного контролю в акціонерних товариствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.00.04 – економіка та управління підприємствами (за видами економічної діяльності). – Науково-дослідний центр індустріальних проблем розвитку національної академії наук України, Харків, 2008.

У дисертації проаналізовано існуючі підходи до визначення сутності корпоративного контролю, проведено їх узагальнення. Виявлені особливості акціонерної форми організації господарських товариств, які впливають на реалізацію впливу учасниками КВ та формування корпоративного контролю. Розглянуто організаційно-економічний механізм корпоративного контролю, виділено його елементи та взаємозв’язки між ними, які визначають тип корпоративного контролю в АТ.

Проведено дослідження та систематизацію зовнішніх і внутрішніх факторів, що обумовлюють реалізацію КК. Використано математичну теорію ігор щодо визначення імовірності створення акціонерами схожих за інтересами коаліцій. Виділено основні локальні стратегії корпоративного контролю акціонерів. Розроблено методичні засади щодо визначення типу КК.

Запропоновано послідовність формування механізму розподілу та реалізації корпоративного контролю, а також методичний підхід до вибору стратегії КК на основі оцінки участі акціонерів в управлінні АТ і організаційного рівня корпоративного управління. Розроблено систему показників оцінки його результативності корпоративного контролю.

Ключові слова: акціонерне товариство, корпоративні відносини, корпоративне управління, корпоративний контроль, організаційно-економічний механізм корпоративного контролю, учасники корпоративних відносин, стратегія корпоративного контролю.

АННОТАЦИЯ

Зайцева Т. Г. Организационно-экономический механизм распределения и реализации корпоративного контроля в акционерных обществах. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.00.04 – экономика и управление предприятиями (по видам экономической деятельности). – Научно-исследовательский центр индустриальных проблем развития национальной академии наук Украины, Харьков, 2008.

Диссертация посвящена комплексу вопросов, связанных с определением теоретических и методических основ, развитием научных положений, разработкой и обоснованием методических и практических рекомендаций по формированию и обеспечению организационно-экономического механизма распределения и реализации корпоративного контроля.

В работе выделены акционерный, управленческий, мотивационный подходы к пониманию сущности корпоративного контроля (КК), на основе чего автором усовершенствовано данное понятие, которое состоит в отражении гибкости КК в силу изменчивости интересов участников корпоративных отношений (КО), их состава, а также способствующих этому условий.

Определено структурное построение организационно-экономического механизма корпоративного контроля на основе упорядочения иерархии интересов, правил и норм поведения, инструментов влияния участников, целей акционерного общества (АО), принципов корпоративного контроля и управления, организационно-экономического обеспечения управленческой деятельности в сфере распределения и реализации КК.

Обоснованы типы корпоративного контроля в зависимости от распределения долей в акционерном капитале, на основе которых выделены характеристики корпоративного контроля относительно участия субъектов КО в процессе принятия стратегических решений.

Проанализированы особенности формирования корпоративных отношений в акционерных обществах Украины. Выполнен анализ результатов управленческой деятельности и распределения долей в акционерном капитале металлургического и коксохимического комплекса Украины.

Произведена систематизация факторов распределения и реализации корпоративного контроля в зависимости от институциональных условий формирования и развития корпоративных отношений, организационного обеспечения корпоративного управления в АО, форм обеспечения интересов субъектов корпоративного контроля в акционерных обществах.

Оценена вероятность возникновения значимых с точки зрения влияния на принятие стратегических решений коалиций акционеров в АО путем использования теории игр. Предложена последовательность формирования механизма распределения и реализации корпоративного контроля, выделены основные направления и разработаны рекомендации по совершенствованию существующего типа КК. Обоснован методический подход к выбору стратегии корпоративного контроля на основе оценки участия акционеров в управлении корпорацией и организационного уровня корпоративного управления. Разработана система показателей оценки результативности корпоративного контроля, которая, с одной стороны, характеризует условия организации управленческой деятельности АО, а с другой – условия дальнейшего развития корпоративных отношений.

Ключевые слова: акционерное общество, корпоративные отношения, корпоративное управление, корпоративный контроль, организационно-экономический механизм корпоративного контроля, участники корпоративных отношений, стратегия корпоративного контроля.

SUMMARY

Zaytseva T. G. The realization and redistribution of the corporate control's organization-economic mechanism in joint-stock companies. – Manuscript.

Dissertation for receipt a scientific degree of Candidate Science in Economics following the speciality 08.00.04 – Economics and Enterprises Management (by the types of economic activity). – Scientific and Research Center for Industrial Problem of Development of NAS of Ukraine, Kharkiv, 2008.

The thesis analyzes the approaches to the definition of the economic essence of corporate control’s nascence in joint-stock company (JSC). The generalization of the existing approaches as for formation the corporate control of the JSC is made. It was found out the factors, which are defining the degree of corporate control’s influence on corporate relations formation and development and the main conditions of its realization. The mean of shareholder's opportunities to make winner coalitions are proposed. It was found out the probable situations of corporate control’s realizations. Besides, the main groups of corporate control’s shareholders and their strategies were defined. The main directions are marked and the recommendations are worked out as for development and improvement of the system of forming corporate control in JSC. The scheme of the grounds for the target structure of the corporate control is represented with economic condition, accessible resources and possible ways of the enterprise development taking into account. The main criteria’s of corporate control’s result are proposed.

Key words: joint-stock company, corporate relations, corporate governance, corporate control, organization-economic mechanism of corporate control, stakeholders, strategy of corporate control.

Зайцева Тетяна Геннадіївна

ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ РОЗПОДІЛУ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ КОРПОРАТИВНОГО КОНТРОЛЮ В АКЦІОНЕРНИХ ТОВАРИСТВАХ

Спеціальність 08.00.04 – економіка та управління підприємствами

(за видами економічної діяльності)

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Підписано до друку 11.03.2008 р. Формат 60х90/16

Обсяг 0,9 ум.-друк. арк. Папір офсетний. Друк різограф.

Наклад 100 прим. Зам. № .

Надруковано у центрі оперативної поліграфії ТОВ «Рейтинг»

61022, м. Харків, вул. Сумська, 37.

Тел. (057) 700-53-51, 714-34-26, 771-00-92, 771-00-96