У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

САВРУК Олександр Йосипович

УДК 331.6

МОДЕЛІ ТА МЕТОДИ РЕСТРУКТУРИЗАЦІЇ

ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВОЇ

ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.03.02 -

Економіко-математичне моделювання

Автореферат дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

КИЇВ – 1999

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі інформаційного менеджменту Київського національного економічного університету Міністерства освіти України.

Науковий керівник | Кандидат економічних наук, доцент

Галіцин Володимир Костянтинович, Київський національний економічний університет Міністерства освіти України, зав. кафедри інформаційного менеджменту

Офіційні опоненти | Доктор економічних наук, професор Суслов Олег Павлович, Науково-дослідний економічний інститут Мінекономіки України, головний науковий співробітник відділу проблем економіки галузей ПЕК і енергозбереження

Доктор економічних наук, старший науковий співробітник

Бреславцев Олександр Володимирович, Інститут економіки промисловості Національної академії наук України, завідувач сектора відділу проблем ефективного використання виробничого потенціалу

Провідна установа | Одеський державний економічний університет Міністерства освіти України, кафедра обчислювальної техніки та інформаційних систем в економіці

Захист відбудеться “ 10 ” вересня 1999р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.01 у Київському національному економічному університеті за адресою: 252057, м.Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 214.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: м.Київ, проспект Перемоги 54/1.

Автореферат розісланий “ 30 “ липня 1999р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради

Кандидат технічних наук, професор О.Д.Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Економічна криза в Україні продовжується. Спад виробництва не зупиняється, більшість підприємств не працюють чи працюють з економічно неприпустимим недовантаженням. Та все ж таки у цих умовах деякі підприємства та об’єднання налагодили виробництво і вийшли на ринок, отримують прибуток, стійко розвиваються. Для створення умов стабільного функціонування та розвитку підприємств, галузей та всієї економіки необхідна реструктуризація (перебудова) відповідно до принципів ринкової економіки, що прийшли на зміну жорстко централізованому плануванню, адміністративному управлінню та розподілу, які довели свою неспроможність подальшого розвитку.

Реструктуризація на підприємстві починається з чіткого визначення його місії, яка не може бути визначеною без відповідної організації служби маркетингу та результатів проведення маркетингових досліджень. Без цього також не може бути визначена номенклатура продукції, що випускається, її об’єм, якісні характеристики, прогнозована ціна, ринки збуту.

Реструктуризація економіки в цілому, галузей та окремих підприємств ускладнюється тією обставиною, що цей підхід є новим у вітчизняній економічній теорії та практиці. У вітчизняній літературі ця тема висвітлена недостатньо.

Складність вирішення задач реструктуризації, а також труднощі її деталізації на кожному конкретному підприємстві і обумовлюють високу актуальність теми дисертаційного дослідження.

Цьому питанню присвячені праці О.Алимова, В.Бєсєдіна, В.Гейця, Є.Голубкова, М.Горшкова, Є.Іванова, Ф.Клоцвага, І.Лукінова, В.Науменко, Б.Панасюка, Ю.Пахомова, О.Суслова, М.Якубовського, R.Askoff, A.Chandler, M.Hammer, I.Champy та ін. Разом з тим ряд питань цього наукового напряму залишаються невирішеними. Зокрема, недостатньо уваги приділено питанням можливостей застосування методів економіко-математичного моделювання і використання прогресивних інформаційних технологій, оцінки і управління ефективністю реструктуризації підприємства, застосування експертних систем для аналізу ринкових умов.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри інформаційного менеджменту Київського національного економічного університету з теми "Розробка теоретичних та прикладних аспектів інформаційного менеджменту” (реєстраційний номер 0197И005365). Крім того, дослідження тісно пов’язано з пріоритетним напрямом розвитку науки і техніки "Наукові проблеми розбудови державності в Україні", яке виходить з Розпорядження Президента України від 24 січня 1997 року № 52/97 - РП "Про наукові дослідження з питань економічної та соціальної політики на замовлення Президента України", а також з Програмою структурної перебудови економіки України.

Мета та завдання дослідження. Метою дисертації є розробка науково-методичних засад реструктуризації підприємства в ринкових умовах на основі використання методів економіко-математичного моделювання і сучасних інформаційних технологій. Для досягнення сформульованої мети в дисертації вирішені наступні задачі:

·

визначені сутність, задачі реструктуризації та чинники перспективного розвитку;

· обгрунтовані напрями та форми інформатизації процесу реструктуризації підприємства із застосуванням сучасних інформаційних технологій;

· розроблена економіко-математична модель системного аналізу діяльності підприємства;

· здійснено моделювання процесу управління ефективністю проведення деструктуризації підприємства;

· побудована експертна система для реструктуризації підприємства як засіб інтелектуалізації процесу прийняття рішень в ринкових умовах;

· розроблена структура схеми реструктуризації підприємства;

· створена система інформаційно-інтелектуальної підтримки реструктуризаціїї;

· визначена ефективність реструктуризації підприємства;

· сформульовані основні стратегічні напрями його перспективного розвитку в ринкових умовах.

На захист виноситься:

·

економіко-математична модель аналізу діяльності підприємства;

· модель оцінки економічної ефективності реструктуризації;

· приклад застосування експертної системи для аналізу ринкових умов;

· підходи до розробки технології реструктуризації підприємства;

· методологічні аспекти маркетингових досліджень для підприємства.

Предметом дослідження є методологія, моделі та методи, що використовуються при реструктуризації підприємств. Основним інструментарієм такого дослідження є розробка економіко-математичних моделей, плану коротко- та довгострокових дій підприємства, експертної системи для аналізу ринкових умов.

Об’єктом дослідження є акціонерне товариство закритого типу “AОЗКО” (АТЗТ “AОЗКО”) з міста Вознесенська Миколаївської області. “ВОЗКО” - підприємство по виробництву шкіри, яке розпочало свою діяльність з 1978 року і спеціалізується на виробництві хромової шкіри для взуття.

Теоретична та методологічна основа дослідження полягають в тому, що для вирішення намічених задач використана модель функціонування підприємства (об’єднання), яка грунтується на використанні методів системного аналізу. Використані також методи математичного аналізу для розробки моделі оцінки й управління ефективністю реструктуризації та методи штучного інтелекту. При вирішенні намічених задач використовувалися результати теорії прийняття рішень, моделювання та програмування, досягнення сучасних інформаційних технологій, а також матеріали, опубліковані у працях: Мойсеєва М.М., Iоспєлова Г.С., Петкоскі Джорджія, Ackoff Russell L., Anthony Robert N., Bower Joseph L., Chandler Alfred, Lawrence Paul R., Lorch Jay W., Porter Michael E., Simon Herbert A. та розробки Українського центру післяприватизаційної підтримки підприємств (УЦППП).

Наукова новизна одержаних результатів.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у таких положеннях:

- сформульована сутність та задачі реструктуризації підприємства;

- розроблена узагальнена економіко-математична модель системного аналізу діяльності підприємства;

- вперше розроблено модель оцінки і управління ефективністю реструктуризації;

- визначені підходи до розробки технології реструктуризації підприємства;

- вперше розроблена експертна система для аналізу ринкових умов функціонування підприємства в ринкових умовах та обробки маркетингової інформації;

- здійснена адаптація підходів до використання сучасних інформаційних технологій для вирішення завдань реструктуризації підприємства;

- визначена формалізована схема процесу прийняття рішень.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що на основі модельних та маркетингових досліджень здійснена реструктуризація АТЗТ “ВОЗКО”, яка забезпечила стабільне і прибуткове функціонування об’єднання. При цьому виконаний комплексний аналіз діяльності підприємства, аналіз технічних і технологічних можливостей підприємства для проведення реструктуризації, розроблена технологія реструктуризації фірми та комплекс економіко-математичних моделей для обгрунтування заходів з реструктуризації, розроблений план коротко- і довгострокових заходів для підприємства і фінансовий план, налагоджена система маркетингу, забезпечена реалізація нової дистриб’юторської політики на цільових ринках, налагоджені зв’язки з постачальниками на нових засадах.

Результати дослідження впроваджені в акціонерному товаристві закритого типу “ВОЗКО” (довідка № К-01/12 від 11.04.97 р.) та на АТЗТ “Украналітприлад” (довідка №5/1 від 12.01.1999 р.).

Апробація результатів дисертації.

Основні матеріали дисертаційних досліджень доповідалися та обговорювалися на таких міжнародних наукових семінарах:

1. “Регіональна економіка: механізми залучення інвестицій” (Київ, 1997, лютий, 3);

2. Workshop on “Post-Privatization Issues I CEE” (May 19-20, 1995, Tallinn, Estonia);

3. WB Expert Group Forum “The Role of Local Governments in Private Sector Development : Attracting Strategic Investors and Post-Privatization Restructuring” (October 24-26, 1995, Vladimir, Russian Federation);

4. USAID Enterprise Restructure Workshop (Kiev, Ukraine, November 14-16, 1996).

5. “Актуальні проблеми приватизації в Україні в 1999 році” (Київ, 1999, квітень, 22).

6. ІУ Щорічна виставка. Міжнародна конференція. Ринок капіталу України - 99. Доклад - “Трансформація бізнес-організацій в країнах з перехідною економікою: приклад України”.

Публікації.

Основні положення дослідження опубліковані в шести наукових роботах (дві роботи у співавторстві) загальним обсягом 5,8 друкованих аркуша.

Структура та обсяг роботи.

Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (83 найменувань), нараховує 148 сторінок друкованого тексту, 12 ілюстрацій (рисунків), 2 таблиці, має три додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У Вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і задачі дослідження, показано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У Розділі 1 - “Засади та передумови реструктуризації підприємства” підмічено, о зміни структури виробництва, розвиток технологій, зміна міжгалузевих відносин, зниження затрат на одиницю продукції, використання нових матеріалів, тенденції на ринках та відповідні можливості збуту продукції в умовах неминучої конкуренції, розвиток міжнародної торгівлі роблять реструктуризацію підприємства необхідною. За таких обставин регулююча роль держави та роль менеджменту підприємства змінюються. Економіка перехідного періоду створює додаткові складні умови функціонування підприємства.

Головними функціональними напрямками забезпечення діяльності підприємств є: маркетинг, фінансова діяльність, виробництво, управління, наукові дослідження, використання трудових ресурсів.

Реформа на підприємстві є невід’ємною частиною загальної макроекономічної реформи і передумовою розвитку приватного сектора, а також формування конкурентоспроможної економіки. Метою реформи є забезпечення діяльності підприємств як прибуткових компаній, які здатні конкурувати на внутрішньому та зовнішньому ринках. У цих умовах підприємствам необхідно детально проаналізувати стратегію своєї діяльності, форму власності, корпоративну структуру, стиль управління, фінансову структуру та інші ключові питання управління.

Для визначення можливостей входу підприємства в ринкову систему та випуск на ринок конкурентоспроможної продукції на поточний момент і на перспективу необхідно моделювати основні напрямки функціонування підприємства на короткострокову та довгострокову перспективу.

Головні напрямки діяльності фірми визначає стратегія її бізнесу. Стратегією є обміркований пошук, аналіз та розробка плану дій, які будуть розвивати конкурентні переваги у відповідному бізнесі та збільшувати їх. Для будь-якої компанії цим пошуком є постійний процес, що починається з визначення: де ви є, та що ви маєте зараз, хто є вашими найнебезпечнішими конкурентами, різниця між вами та вашими конкурентами є базою для ваших конкурентних переваг.

Оцінити конкурентні переваги та шляхи їх нарощування можна лише в результаті аналізу предметної галузі. При цьому оцінюється технологічний рівень та стан обладнання, кадровий склад працюючих, наявність ресурсів та комунікації, географічне розміщення фірми, джерела сировини, рівень менеджменту тощо.

Аналіз стратегічного напрямку діяльності фірми, навколишнього середовища, характеристик виробництва, сильних та слабких його сторін, кадрових ресурсів, структури прибутків, перспектив росту реалізації продукту з врахуванням сезонності продажу, постачання сировини та комплектуючих показує, що для “ВОЗКО” забезпечені всі умови для стабільної, прибуткової діяльності фірми після її реструктуризації.

Варіанти перспектив розвитку підприємства можна визначити за такими напрямами:

·

підприємство буде розширювати свій бізнес, просуваючись на нові ринки;

· підприємство буде стабільно працювати і успішно конкурувати на освоєних ринках;

· підприємство буде згортати свою діяльність чи буде поглинуте іншим підприємством.

Відповіді на ці питання потребують вичерпного аналізу та оцінки наявності ресурсів і ефективності за головними функціональними напрямами діяльності.

Конкретний аналіз має головну мету - оцінити конкурентну здатність підприємства в конкретних умовах і можливість його стабільної роботи та розвитку.

Основні методи аналізу: порівняльний аналіз конкурентної здатності підприємства; порівняльний аналіз розміщення підприємства в галузі; наявність ресурсів; життєвий цикл галузі тощо.

Аналіз наведених факторів дозволяє зробити висновок про перспективи розвитку підприємства.

В основу менеджменту, управління технологічними процесами, складання планів коротко- та довгострокових дій покладено використання сучасних інформаційних технологій. У праці представлені десять програм розрахунку фінансового плану (додаток Б), що виконані з використанням пакету Microsoft EXCEL.

У Розділі 2 - “Моделювання, інтелектуалізація та технологія процесу реструктуризації підприємства” розглянуто методи та моделі, що застосовуються при реструктуризації підприємства. Економіко-математична модель, яка грунтується на використанні методів системного аналізу, описує роботу фірми, що має у своєму складі N виробників однотипної продукції або тієї, яка виробляє N самостійних видів продукції. Цілі виробників (fi) та фірми (F) описуються векторним критерієм fi(xi)?max; F (y1, y2, … yn) ? max, де xi - ресурс, який перебуває у повному розпорядженні і-го виробника, yі - ресурс, який і-тий виробник виділяє для досягнення мети.

Функції fi та F визначають обсяг продукції, що виробляється. Згідно з теоремою Гермейера-Вотеля, якщо fi та F є монотонно зростаючими функціями своїх аргументів, то система має стабільне вирішення, яке визначає ефективну роботу фірми. Виробнича функція (Рі) виробників апроксимується функцією Кобба-Дугласа:

Рі = a1 xki Li 1-ki , дa a1 та кі - коефіцієнти регресії, Lі - число працюючих. Прибуток і-го виробника (Ji) визначається Jі =Сі Рі - wі Lі ,

де Сі - ціна одиниці продукту, який виготовляється; wі - середня зарплата. Керівництво фірми розподіляє ресурси між виробниками таким чином щоб максимізувати прибуток фірми.

Одним із засобів впливу центру на дії виробника може бути ресурс, що перебуває у розпорядженні менеджменту і витрачається на створення основних фондів (Иі) виробників. Отримавши в своє розпорядження ресурс Иі, виробник виготовить протягом планового періоду таку продукцію:

Рі = aі( хі + Иі)кі L1-кі

Задачею менеджменту - задачею планування - є такий розподіл ресурсу:

N

И = ? Иі,

і=1

який би максимізував функцію

І= J (P1, P2…,) ? max.

На моделі визначаються: розподіл ресурсів керівництвом, оптимальна кількість працюючих та оптимальна стратегія фірми в організації виробництва.

У роботі також досліджена модель оцінки економічної ефективності управління фірмою на підставі використання апарату вимірюваних за Лебегом функцій. Зроблено висновок про доцільність використання в менеджменті органу контролю ефективності системи управління (ОКЕСУ).

Маркетингова інформація займає надзвичайне важливе місце в роботі підприємства після його реструктуризації. Тому розроблена експертна система, що виконує моніторинг маркетингової інформації. Її основне призначення - збір та систематизація маркетингової інформації, її обробка та аналіз. База знань ЕС організована за ієрархічним принципом з використанням фреймової структури. На верхньому рівні розміщений резидентний фрейм (рис.1),

Резидентний фрейм

Слоти - розміщення областей опису

Виробництво шкіри та взуття КЕУ 1 Виробники шкіри КЕУ 2 Структура та обсяги продажу КЕУ 3 План маркетингу КЕУ 4 Ціни КЕУ 5 Цільові ринки КЕУ 6

Рис.1. Резидентний фрейм

який відображає області визначення знань. Ці області відрізняються ключами КЕУі, де і - назва області. Основними областями опису БЗ є:

виробництво шкіри та взуття; виробники шкіри; структура та обсяг iродаж; план маркетингу; ціни; цільові ринки.

На другому рівні розміщені фрейми-описи областей. Для прикладу, на рис.2 наведена структура фрейма “План маркетингу”:

Фрейм другого рівня: план маркетингу

Слоти: дані по роках

1 2 3 4 5 6 7

Роки Темпи річного зниження реалізованої продукції Завантаження виробничих потужностей Чистий прибу-ток Середня ціна на хромову шкіру Номенклатура продук-ції Кількість реалізованої продукції

1 2 3 4 5 6 7

1996 -3% 72% $543 $14,9/м2 70% хрому 1.92млн/м2

1997 - - - $ 15,4/м2 і 1,68млн/м2

1998 +25% 90% $ 5, 26 млн. $ 15,4/м2 30% 1,64млн/м2

1999 0% 90% $ 5, 26 млн. $ 15,4/м2 ветблу 1,57млн/м2

Рис.2. Структура фрейма “План маркетингу”

 

При побудові системи продукцій блоку логічного виводу слід враховувати, що головні функції обробки маркетингової інформації пов’язані з порівняльним аналізом своїх даних та даних конкурентів. Тому результати можуть бути отримані з використанням правил-продукцій виду:

IF {A1, B1, A2, B2,…Аі, Ві,…, AnBn} THEN W1 ELSE W2,

де Ai - терми виду

аі < аі або аі = аі

Bi - зв’язки виду:

bi = true, bi = false; диз’юнкція ? , кон’юнкція ?;

W1, W2 - логічний висновок, який видається менеджеру з маркетингу.

Так, якщо для всіх і виконуються умови

ai > ai; bi = true, дe aі і bi - характеристики фірми, що аналізується, а ai та bi - характеристики конкурента, тобто висновок - на користь фірми, яка аналізується, та її конкурентних переваг. Якщо для деяких номерів і ці умови не виконуються, то слід залишити відповідний сектор ринку або прийняти заходи iо удосконаленню продукту та зміні стратегії роботи на даному ринку.

В роботі розроблено інформаційну модель процесу реструктуризації, що принципово iредставляє її технологію проведення (рис.3).

Рис.3. Інформаційна модель процесу реструктуризації підприємства

У дисертації розкрито зміст блоків даної моделі.

У Розділі 3 - “Прикладні аспекти реструктуризації підприємства” наведені результати впровадження методологічних та інструментальних розробок на прикладі АТЗТ “AОЗКО”.

Фінансова ситуація на “ВОЗКО” стабільна, є позитивний досвід виплати банківських позик. “ВОЗКО” не має довгострокової заборгованості, обігові активи складають 9,8 млн. доларів США. “ВОЗКО” має достатньо високий коефіцієнт співвідношення власних та заємних засобів, також низькі накладні витрати, коефіцієнт валового прибутку вищий за середній міжнародний у даній галузі. АТЗТ “AОЗКО” є засновником та частковим учасником мережі дочірніх та спільних підприємств у кількості 26 одиниць і провадить жорсткий моніторинг їхньої діяльності. Окремо можна виділити створене спільно з італійцями підприємство “ЕЛІЗА” (“ВОЗКО” має 51%).

Після приватизації була різко змінена стратегія управління.

Розглянуті ринкове оточення, структура витрат, продукція, що випускається в об’єднанні та структура продажу. З початку 90-х років світове виробництво взуття зросло на 30%, прогнозується підвищення виробництва взуття до кінця десятиліття до 12 млрд. пар на рік, що становить щорічне збільшення виробництва взуття на 3,25% протягом наступних 5 років. Зараз у Західній Європі виробляється 10% світового об’єму виробництва взуття і цей ринок стає цільовим для “ВОЗКО”. При цьому ринок Росії привертає увагу своїми розмірами і є перспективним.

У виробництві вітчизняного взуття спостерігається зворотна тенденція: здійснилося різке падіння виробництва в офіційно зареєстрованому секторі з 184 млн. пар у 1989 році до 18,8 млн. пар у 1995 році. Однак з’являються невеликі виробники взуття, які 1995 року виготовили 7 млн. пар взуття і збільшуватимуть своє виробництво.

В Україні офіційно зареєстровано 21 підприємство-виробник натуральних шкір, та лише “ВОЗКО” і 5 інших підприємств (у містах: Харкові, Бердичеві, Львові, Києві, Івано-Франківську) володіють сучасним обладнанням, технологією і спроможні здолати важкі економічні умови та задовольнити попит споживачів.

Європейський ринок складний у конкурентному відношенні, схильний до швидкоплинного впливу моди, але “ВОЗКО” здатне проникнути на цей ринок та отримувати прибуток. Частка експорту в загальному об’ємі продажу компанії постійно підвищується і в перспективі має досягнути співвідношення 50/50 (рис.4). Основними споживачами продукції “ВОЗКО” в Україні є взуттєві фабрики (їх налічується біля 50) та новостворені комерційні структури, вони споживають низькосортну (більш дешеву) частину продукції. За останні роки компанія значно збільшила свою присутність на зовнішніх ринках, перш за все в Італії, США, Іспанії, Австрії, Словаччині, Молдові, Росії та інших (див. рис.5)

Рис.4.Aинаміка структури продажу натуральних шкір компанії

Рис. 5. Динаміка структури експорту натуральної шкіри

Розрахункова потреба у шкірі в Україні становить 30 млн. м2 на рік. Виробництво шкіри в Україні 1995 року становило лише 4,3 млн. м2 ( з них “ВОЗКО” - 2,15 млн. м2). Для 5 найбільших вітчизняних виробників шкіри у 1995 році в порівнянні з 1994 роком спад виробництва склав 64%, цей показник для “ВОЗКО” склав 30%. Незважаючи на тривалий спад обсягів виробництва, у шкіряній промисловості намітився ряд тенденцій спрямованих на збільшення ринків України та СНД.

Для забезпечення проблем збуту та забезпечення сировиною “ВОЗКО” створило в радіусі 500 км від Вознесенська понад 20 невеликих підприємств, головними завданнями яких є заготівля сировини та продаж взуття, яке отримується в якості оплати за шкіру з-за кордону. Якщо внутрішні споживачі купують шкіряні продукти безпосередньо на “ВОЗКО”, то робота на зовнішніх ринках здійснюється головним чином через посередників.

Головні чинники, які визначають природу конкуренції на українському ринку та ринках СНД - це здатність “ВОЗКО”:

·

керувати витратами на виробництво продукції;

· надавати споживачеві широкий асортимент високоякісних продуктів;

· керувати оборотним капіталом;

· підтримувати відносини з вітчизняними виробниками взуття та проникати на міжнародні ринки.

Основні напрями, що визначають природу конкуренції на європейських ринках - це здатність “ВОЗКО”:

·

утримувати ціну продукції на низькому рівні;

· надавати споживачеві широкий асортимент високоякісних продуктів;

· встановлювати та підтримувати міжкультурні зв’язки з клієнтами;

· постійно шукати й знаходити нових клієнтів.

Докорінні зміни на ринку призводять до необхідності активного маркетингового підходу, що відображається o плані маркетингу, у тому числі наступальної тактики в реалізації продукції, змін у номенклатурі продукції, яка випускається, збільшення продажної ціни та покращання обслуговування покупців.

Процес реструктуризації підприємства вимагає прийняття складних управлінських рішень, що стосуються необхідності орієнтації всієї діяльності підприємства на ринкові умови, організації та розвитку служби маркетингу, удосконалення менеджменту, освоєння нових ринків збуту продукції та постачання сировини. Висновок про можливість та необхідність побудови автоматизованої системи підтримки прийняття рішень (АСПР) та запропонована методологія створення АСПР грунтуються на порівняльному аналізі інформаційних комп’ютерних технологій.

В роботі визначені особливості задач прийняття рішень на відміну від звичайних задач та сформульована формалізована процедура процесу прийняття рішень у вигляді послідовності етапів:

1. Визначення факту виникнення ситуації прийняття рішення (СПР).

2. Формування опису СПР.

3. Формування цілей, встановлення їхніх пріоритетів, критерію оптимальності.

4. Визначення множини обмежень, що визначають СПР та алгоритм прийняття рішень.

5. Визначення множини альтернатив можливих рішень.

6. Формування множини допустимих альтернатив.

7. Формування простору властивостей альтернатив рішень та побудова однозначної відповідності множини допустимих альтернатив на простір властивостей.

8. Завдання функцій переваг за власними критеріями при виборі рішення (оцінці альтернатив).

9. Вибір рішення згідно з критерієм оптимальності.

10. Затвердження варіанту рішення.

11. Реалізація варіанту рішення.

Показники, отримані в результаті розрахунку фінансового плану, показують, що реструктуризація дозволила отримати позитивні результати: компанія працює стабільно і прибутково, успішно освоює нові ринки, чистий прибуток компанії визначається в обсязі:

·

на 01.01.1994 р. - 4,835 млн. доларів США;

· на 01.01.1995 р. - 6,074 млн. доларів США;

· на 01.01.1996 р. - 6,346 млн. доларів США;

· на 01.01.1997 р. - 6,889 млн. доларів США.

Такі показники впевнено зображують успішність проведеної реструктуризації фірми “ВОЗКО”.

Висновки

В роботі досліджені проблеми використання сполучених в єдину систему методів системного аналізу, економіко-математичного моделювання, експертних систем, сучасних інформаційних технологій та можливостей комп’ютерної техніки при вирішенні задач реструктуризації підприємства та його післяприватизаційної діяльності в ринкових умовах з метою виходу з кризового становища шляхом стабілізації його роботи і подальшого успішного розвитку. Формування і реалізація за допомогою зазначених методів і засобів програм реструктуризації та подальшої діяльності підприємства дозволяють підвищити рівень їх обгрунтування і ефективність управління процесами досягнення поставлених цілей. Для підвищення ролі цих методів і засобів у науковому обгрунтуванні економічних, організаційних та технологічних рішень необхідно забезпечити їх “вбудовування” в систему управління процесом реструктуризації. Дійовим засобом для цього є сучасні інформаційні технології та комп’ютерні системи інтелектуалізації процесу підтримки прийняття управлінських рішень. Виходячи з викладеного, в дисертації отримані такі основні результати.

1. Розкрита сутність, сформульовані основні задачі та визначені основні напрями реструктуризації підприємства.Сформульовані основні принципи визначення стратегії в бізнесі в умовах ринкової економіки. Вирішене питання організації визначення перспективного розвитку підприємства за напрямами його діяльності.

2. Обгрунтовані можливості інформатизації процесу реструктуризації підприємства при організації управління і проведення маркетингових досліджень на основі сучасних інформаційних технологій, використання баз даних і знань.

3. Розроблена економіко-математична модель аналізу діяльності фірми на основі використання методів системного аналізу. Дослідження на моделі дозволяють визначити умови, що забезпечують стабільну роботу підприємства, її подальше збереження та основний напрям підвищення прибутковості підприємства в ринкових умовах.

4. Розроблена економіко-математична модель оцінки і управління економічною ефективністю реструктуризації і функціонування підприємства. Дослідження на моделі виявили необхідність постійного контролю ефективності функціонування, для чого було запропоновано ввести в систему управління орган контролю ефективності управління.

5. Для аналізу ринкових умов та безперервного їх моніторингу розроблена експертна система, основним призначенням якої є збір та аналіз маркетингової інформації.

6. З використанням розроблених моделей, експертної системи та засобів сучасних інформаційних технологій, розроблені науково-методичні засади та практичні пропозиції щодо створення і функціонування автоматизованої системи підтримки прийняття рішень стосовно економічних та організаційних перетворень на підприємстві, яке може виконувати інформаційно-інтелектуальні функції управління цими перетвореннями.

7. На прикладі Акціонерного товариства закритого типу “ВОЗКО” - лідера серед підприємств України з виробництва шкіряної сировини для взуттєвої промисловості, розроблені пропозиції щодо практичної реалізації розроблених моделей, експертної системи та технологічної схеми реструктуризації підприємства в ринкових умовах і дані пропозиції впроваджені на практиці.

Наведено результати реструктуризації “ВОЗКО” в усіх напрямах його діяльності, визначена її фактична економічна ефективність та розроблено рекомендації щодо перспектив розвитку підприємства.

Завдяки типовості виконаних розробок вони можуть бути використані для вирішення початкових задач стабілізації та подальшого розвитку виробництва інших підприємств шкіряної промисловості України в умовах ринкових відносин.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Саврук О.Й. Структурні проблеми побудови інформаційних систем менеджменту// Машинна обробка інформації: Міжвід. наук. зб. Вип.60. - К.:КНЕУ.-1997, С.31-39 - 0,69 друк.арк.

2. Саврук О.Й., Бушуєва І.В., Лавінський Г.В. Прийняття управлінських рішень в умовах застосування нових інформаційних технологій// Машинна обробка інформації. Міжвід. наук. зб. Вип.60. - К.:КНЕУ:-1997. С.3 - 17 - 1,0 друк.арк. (у співавт.: автором підготовлено 0,5 друк.арк.: Технологічна послідовність етапів прийняття рішень та варіант формалізації цих етапів).

3. Саврук О.Й. Модель системного аналізу діяльності фірми// Машинна обробка інформації. Міжвід. наук. зб. Вип.62. - К.:КНЕУ.-1999., С.61- 67 - 0,4 друк.арк.

4. Бушуєва І.В., Саврук О.Й. Використання експертної системи для управління банківським ризиком // Машинна обробка інформації. Міжвід. наук. зб. Вип.62. - К.:КНЕУ. - 1999. С.77- 91 - 0,81 друк.арк.(у співавт.: автором підготовлено 0,4 друк.арк.: обгрунтування складу та структури експертної системи, зображено склад бази знань.

5. Саврук О.Й. Nтратегія в бізнесі// Український інвестиційний журнал WELCOME, 1997. - № 1-2. - С. 20-22 - 0,5 друк.арк.

6. Саврук О.Й. Реструктуризація виробництва: засади, передумови, напрями. Брошура - К.: Знання, 1999. -45 с. - 2,8 друк.арк.

АНОТАЦІЇ

Саврук О.Й. Моделі та методи реструктуризації підприємств в умовах ринкової економіки. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02. - “Економіко-математичне моделювання”. - Київський національний економічний університетет. Міністерство освіти України, Київ, 1999.

Дисертація присвячена аналізу та розробці технології, моделей та методів реструктуризації підприємств в умовах ринкової економіки. Досліджені перспективи розвитку підприємств в умовах ринкових відносин, економіко-математичне відображення функціонування підприємства у складі галузі та у взаємодії із зовнішнім середовищем, методологія оцінки перспектив розвитку підприємства.

Розроблені інформаційна модель процесу реструктуризації та інструментальні засоби реструктуризації: методологія прийняття управлінських рішень в умовах використання сучасних інформаційних технологій; експертна система для аналізу ринкових умов при реструктуризації підприємства; сучасна інформаційна технологія реструктуризації підприємств та прикладне програмне забезпечення фінансового планування.

Розроблені методи та моделі були реалізовані при реструктуризації Вознесенського шкіряного об’єднання “ВОЗКО”: розроблено план коротко- та довгострокових дій для керівництва фірми, системи маркетингу та менеджменту, показані перспективи розвитку фірми після реструктуризації та оцінена ефективність проведення реструктуризації.

Ключові слова: реструктуризація, ринкова економіка, конкуренти, конкурентні переваги, ринки збуту, економічні моделі, маркетинг, стратегія.

Саврук А.Й. “Модели и методы реструктуризации предприятий в условиях рыночной экономики”. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 - экономико-математическое моделирование. - Киевский национальный экономический университет, Киев, 1999 г.

Исследование посвящено анализу и разработке методологии, моделей и методов реструктуризации предприятий в условиях рыночной экономики.

Определена сущность, общие задачи реструктуризации, а также стратегия бизнеса в современных условиях. Исследованы перспективы развития предприятий в условиях рыночных отношений, экономические модели отображения функционирования предприятий в составе отрасли и во взаимосвязи с внешней средой, методология оценки перспектив развития предприятия.

Разработаны модельные средства и инструментарий проведения реструктуризаций: экономико-математическая модель системного анализа деятельности и развития предприятия, модель процесса управления эффективностью реструктуризации и функционирования предприятия.

Выполнена адаптация подходов к использованию современных информационных технологий для решения задач реструктуризации предприятия.

Предлагаемая к использованию стратегия бизнеса существенным образом ориентирована на широкое использование и анализ маркетинговой информации и регуляторов маркетинговых исследований. Для этих целей в работе предложено использовать экспертную систему. В диссертации разработана экспертная система для обработки и анализа маркетинговой информации при реструктуризации.

Реструктуризация предприятий, отраслей и экономики представляет собой новую область науки и, хотя этой проблеме посвящено большое количество работ, до конца методология и технология реструктуризации не разработаны. Поэтому в диссертации достаточное место заняла разработка технологической схемы реструктуризации.

В прикладной части работы представлена характеристика объекта реструктуризации, рассматриваемого в диссертации. Проведен анализ этих характеристик и обоснована возможность успешной реструктуризации Вознесенского кожевенного объединения “ВОЗКО”. Разработан план коротко- и долгосрочных действий для управленческого персонала фирмы, система маркетинга и менеджмента, показаны перспективы развития фирмы после реструктуризации и оценена эффективность проведения реструктуризации.

В прикладной части работы значительное внимание уделено маркетинговым исследованиям, проводимым в объединении, показаны сильные и слабые стороны объединения и пути преодоления слабостей. Показаны конкурентные преимущества фирмы и возможности их усиления. Проведен практический анализ маркетинговой ситуации фирмы и намечены меры по организации поставок сырья и сбыта готовой продукции. Большое внимание уделено проблемам освоения новых рынков и удержанию традиционных рынков сбыта продукции.

С учетом реально складывающихся отношений разработаны мероприятия по заполнению базы знаний экспертной системы, разработана формализованная схема принятия решений в условиях применения современных информационных технологий.

Приведенные в объединении “ВОЗКО” мероприятия по реструктуризации были успешными: стабилизовались основные экономические показатели, постоянно возрастает выпуск продукции, прибыль фирмы, развивается ее сбытовая сеть и укрепляется присутствие на рынке. Все это создает благоприятные перспективы в работе фирмы.

Ключевые слова: реструктуризация, рыночная экономика, конкуренты, конкурентные преимущества, рынки сбыта, экономические модели, маркетинг, стратегия.

O. I. Savruk. “Models and Methods of Enterprise Restructuring Under Conditions of Market Economies.” Manuscript.

Dissertation towards the Ph.D. in Economics, specialization # 08.03.02, “Economic-Mathematical Modeling,” Kyiv National University of Economics.

The thesis research is devoted to analysis and elaboration of methodology, models and methods of enterprise restructuring under conditions of market economies. Issues which have been studied include: perspectives for enterprise development under market conditions, economic models of enterprise activity within the sector and interaction with the environment, and methodology for evaluating the perspectives for enterprise development.

An information model of the restructuring process and instrumental means of restructuring are elaborated: methodology of managerial decision making under conditions of modern information technologies; expert systems for analysis of market conditions during enterprise restructuring; modern information technology for enterprise restructuring and applied software for financial planning.

The methods and models developed were introduced during the restructuring of the Voznesensk tannery “Vozko” which included short-term and long-term plans for enterprise activity and marketing and management systems. The firm’s development perspective after restructuring was shown and restructuring effectiveness was evaluated.

Key words: restructuring, market economy, competitors, competitive advantage, sales market, economic models, marketing strategy.

Підписано до друку 26.07.99р. Формат 60х90/16.

Ум. друк. арк. 1,0. Обл. – вид. Арк. 1,0.

Наклад 100. Зам 299.

М.Київ-5, вул.Червоноармійська, 57/3, к.201.

Товариство “Знання” України

Видавництво та оперативна поліграфія

227-41-23, 294-71-27






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МОДЕЛЮВАННЯ ТА УДОСКОНАЛЕННЯ ЕНЕРГОВИКОРИСТОВУЮЧИХ ПРОЦЕСІВ ТА АПАРАТІВ ХАРЧОКОНЦЕНТРАТНИХ ВИРОБНИЦТВ - Автореферат - 24 Стр.
УКРАЇНА В ПОЛІТИЧНОМУ ПРОЦЕСІ ЄВРОПИ 1914–1921 РР. (ЗА МАТЕРІАЛАМИ НІМЕЦЬКОМОВНОЇ ЛІТЕРАТУРИ) - Автореферат - 28 Стр.
ВПЛИВ ТЕМПЕРАТУРИ НА СТРУКТУРУ, МЕХАНІЗМИ ДЕФОРМАЦІЇ І МЕХАНІЧНІ ВЛАСТИВОСТІ АМОРФНИХ І НАНОФАЗНИХ МАТЕРІАЛІВ - Автореферат - 25 Стр.
АПРОКСИМАТИВНА ТРАНЗИТИВНСТЬ ГРУПП ПЕРЕТВОРЕНЬ В ЕРГОДИЧНЙ ТЕОР - Автореферат - 22 Стр.
ОБГРУНТУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ ТА ПАРАМЕТРІВ ПНЕВМАТИЧНОГО АПАРАТА ТОЧНОГО ВИСІВУ НАСІННЯ ЗЕРНОВИХ КОЛОСОВИХ КУЛЬТУР - Автореферат - 16 Стр.
EЛЕКТРОХIМIЧHА РЕГЕНЕРАЦIЯ ВОДНИХ РОЗЧИНIВ ПЕРЙОДАТУ НАТРIЮ У СИНТЕЗI ДІАЛЬДЕГІДКРОХМАЛЮ - Автореферат - 22 Стр.
Творчість Петра Ребра в контексті розвитку української літератури 50-90-х рр. ХХ ст. - Автореферат - 25 Стр.