У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

КИЇВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БУДІВНИЦТВА І АРХІТЕКТУРИ

ЗАКОРКО ОЛЕНА ПАВЛІВНА

УДК –69.003: 658.012.012

ЕКОНОМІЧНА ДІАГНОСТИКА

І ОЦІНКА ГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У СТРАТЕГІЧНОМУ УПРАВЛІННІ

БУДІВЕЛЬНИМИ ОРГАНІЗАЦІЯМИ

Спеціальність 08.07.03 - Економіка будівництва

А В Т О Р Е Ф Е Р А Т

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 1999

Дисертація є рукописом

Робота виконана у Київському державному технічному університеті будів-ництва і архітектури

Науковий керівник –

доктор економічних наук УШАЦЬКИЙ Сергій Андрійович, профе-сор, заві-дувач кафедри організації і управління будівництвом Київ-сь-кого державного технічного університету будівництва і архітектури.

Офіційні опоненти:–

доктор економічних наук КРУШЕВСЬКИЙ Аркадій Володи-ми-рович, про-фесор, завідувач кафедри економіко-математичного моделювання інституту муніципального ме-нед-жменту і бізнесу м.Київ;

n

доктор економічних наук ВОРОТІНА Людмила Іванівна, профе-сор кафедри теоретичної і прикладної економіки національного уні--вер-ситету ім. Т.Г.Шевченка, м.Київ.

Провідна установа –

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України.

Захист відбудеться “ 5” травня 1999 р. о 13-00 годині на засіданні спе-ціа--лізованої вченої ради Д 26.056.03 Київського державного технічного уні-верситету будівництва і архітектури за адресою 252037, Київ, Повітро-флотс-ький проспект, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Київського держав-но--го технічного університету будівництва і архітектури за адресою 252037, Київ, Повітро-флотський проспект, 31.

Автореферат розісланий “ 25 ” березня 1999 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Д 26.056.03

к.е.н., доцент Погорельцев В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми зумовлена об'єктивно зростаючими вимогами щодо управління підрядними будівельними організаціями (ПБО) в умовах становлення вітчизняної ринкової економіки. Будівельна галузь є однією з провідних в Україні, а її підрядні підприємства через систему інвестиційних проектів тісно пов’язані з оборотом значних капіталів, призначених для нарощування нашого національного багатства. Беспосередньо впливаючи на створення економічного потенціалу і економічний розвиток країни, будівельні підприємства, як активні суб’єкти ринку, мають постійно оцінювати ефективність своєї господарської діяльності на фоні конкурентного середовища, вчасно знаходити і використовувати сприятливі можливості, виявляти негативні тенденції й попереджувати їх наслідки. Цим значно посилюється роль в управлінні ПБО застосування методів економічної діагностики та оцінки для своєчасного визначення і успішної реалізації ними стратегічних цілей і завдань.

Проте, традиційні системи й методи економічної діагностики і економічної оцінки не відповідають сучасним вимогам і можливостям, які є у будівництві. Ці системи здебільшого грунтуються на визначенні економічних показників, які відображають ендогенні господарські процеси на підприємствах, не враховуючи вплив на них ринкових та інших зовнішніх факторів. Внаслідок цього не створюється чітка картина економічного стану ПБО, його динаміки у співставленнях з конкурентами, іншими суб`єктами ринку, спроможності до ефективного господарювання, що викликає прийняття помилкових, неповноцінних рішень і веде до суттєвих економічних втрат не тільки у будівельників, а й у інших учасників інвестиційного процесу.

За цих обставин необхідним стає оперативне виявлення і комплексне врахування, вже на стадії економічної діагностики і оцінки, численних внутріш-ніх і зовнішніх чинників, які обумовлюють вибір оптимальних варіантів економічної стратегії і дій ПБО. Значна частина вказаних чинників носить імовір-носний характер, не піддається кількісним вимірюванням у економічно припустимих вимірниках. Тому висуваються проблеми пошуку надійного критерію оптимальності господарювання ПБО, специфіка якого відповідала б особливостям стратегічного управління ними. Разом з тим, виникає питання розробки надій-ної й оперативної процедури кількісних обчислень за даним критерієм, конструювання алгоритму знаходження релятивних кінцевих показників, за якими ідентифікуються і розпізнаються проблеми.

Оскільки розвиток будівельної галузі відповідає загальнодержавним інтересам, а економічна діагностика і оцінка, як вагомий компонент управління, активно сприяє цьому розвитку, то вивчення і удосконалення його набувають

рангу важливих теоретичних і практичних завдань. Результатом їх вирішення має стати методика економічної діагностики і оцінки господарської діяльності ванню раціональних шляхів ефективного розвитку, здійсненню плідних підприємницьких ідей.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Обраний в дисертаційній роботі напрямок досліджень відповідає тематичній спрямованості наукових розробок, які проводяться Інститутом економіки НАНУ (тема №4/200-97 “Розробка науково-теоретичних основ і методології досліджень економічної ефективності інвестиційних процесів в Україні в умовах трансформації її економічної системи”), Державним комітетом України у справах містобудування і архітектури (тема №0924.96-96 “Розробка критеріїв і рекомендацій щодо проведення попередньої кваліфікації учасників конкурсу (тендеру)” і тема №1003 98-98 “Аналіз ефективної діяльності новостворених господарських структур (холдінгів, промислово-фінансових груп, господарських товариств) та розробка пропозицій щодо удосконалення їх діяльності”); ІПК “Укрводприрода” (тема – “Удосконалення економічного механізму підготовки і прийняття управлінських рішень у водогосподарському комплексі” затверджена рішенням вченої ради протокол №6 від 14.10.98).

Мета і завдання дослідження. Основна мета досліджень полягає в теоретичному обгрунтуванні й розробці методики економічної діагностики і оцінки (ЕДО) господарської діяльності підрядних будівельних організацій як функціонального елементу стратегічного управління за ринкових умов в Україні. У відповідності до цього визначені такі задачі:

дослідити існуючі теоретичні підходи, концепції й методики економічної діагностики, оцінки господарської діяльності підрядних будівельних організацій, виявити й розкрити причини їх неадекватності зростаючим вимогам щодо забезпечення ефективного управління;

виявити типові особливості стратегічного управління будівельними організаціями, які визначають і обумовлюють нові вимоги до економічної діагностики і оцінки як його функціонального компоненту;

обгрунтувати основні теоретичні засади процесу й функцій економічної діагностики і оцінки господарської діяльності у стратегічному управлінні;

сформулювати критерій оптимальності для проведення економічної діагностики і оцінки, адекватний вимогам стратегічного управління у будівництві, дати методи його обчислення та вихідні розрахункові економічні показники;

розробити методику і прикладну програму економічної діагностики і оцінки господарської діяльності будівельних організацій за критерієм оптималь-

ності, обраною економіко-математичною моделлю та алгоритмом розрахунків кінцевих показників.

Предметом дослідження є механізм формування та проведення економічної діагностики і оцінки господарської діяльності в системі стратегічного управління. Об`єкт дослідження – підрядні будівельні організації, як суб’єкти ринку, керовані виробничо-економічні системи з їх внутрішньою структурою, внутрішніми і зовнішніми зв`язками, мікро- й макрооточенням.

Теоретичною й методологічною основою дисертації є теорія і практика менеджменту, економічна теорія, наукові праці з питань управління, економіч-ного й фінансового аналізу, зокрема – в будівельній галузі, аналізу систем, економіко-математичних методів та моделей. Дослідження проводились на основі використання методів наукової абстракції, порівняльного аналізу, системного аналізу та синтезу, наукового передбачення.

Наукова новизна та особистий внесок автора. Доведено, що економічна діагностика і оцінка господарської діяльності виробничо-комерційних структур, у тому числі й підрядних будівельних організацій, є відносно автономним процесом в управлінні підприємствами – на противагу розповсюдженим поглядам на неї, як на етап прийняття управлінських рішень; завдяки цьому обгрунтовані реалістичні підходи до подальших теоретичних досліджень і практичних розробок.

Запропоновано й обгрунтовано диференціацію стратегічних цілей господарської діяльності підрядних будівельних організацій за структурно-функ-ціональними напрямками підприємництва, а також систему відносних економічних показників, що їх описує і складає базу для розрахунків інтегрального й комплексних показників досягнення стратегічних цілей.

Обгрунтовано та розроблено критерій оптимальності для економічної діагностики і оцінки господарської діяльності в стратегічному управлінні підрядними будівельними організаціями, який визначається як відстань (або зважена відстань) між точками, які віддзеркалюють економічний, ринковий стан цих організацій.

Розроблена аналітична модель економічної діагностики і оцінки господарської діяльності, яка базується на врахуванні особливостей і потреб стратегічного управління підрядними будівельними організаціями в сучасних умовах.

Розроблені алгоритм і програмне забезпечення економічної діагностики і оцінки господарської діяльності підрядних будівельних організацій з реалізацією на ПЕОМ, адаптоване до практичних користувачів.

Практична цінність дисертації полягає у тому, що викладена концепція ЕДО та відповідна методика розрахунків кінцевих аналітичних показників уможливлюють керівництву своєчасне і оперативне прийняття обгрунтованих рі-

шень з урахуванням стратегічних цілей підприємств, їх місця у конкурентному середовищі, внутрішнього потенціалу, впливу зовнішніх факторів.

Запропоновані прикладна програма “Діагностика” та схема АРМ економіста-аналітика можуть бути використані керівниками, менеджерами ПБО для здійснення моніторингу функціонування підприємств, а також перспективного діагнозування наслідків впровадження підприємницьких ідей, участі в реальних інвестиційних проектах, виконання окремих замовлень з визначенням впливу на стратегічні цілі, ринкову стійкість, ефективність діяльності по стратегічних напрямках.

Визначені підходи до ЕДО, розрахунково-аналітичний інструментарій та його програмне забезпечення можуть знайти застосування у будівельних корпораціях, асоціаціях, інших об’єднаннях будівельних підприємств, консалтингових фірмах, тендерних комітетах, інвестиційних компаніях для оцінювання ринкового стану підрядних будівельних організацій, їх позицій у бізнесі, рівня керівництва.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертаційної роботи знайшли застосування в практичній діяльності будівельних організацій системи Держводгоспу. Впровадження запропонованої в дисертаційній роботі методики, її програмного забезпечення й структурно-функціональної схеми автоматизованого робочого місця економіста-аналітика підтверджено документально.

Основні висновки та положення дисертаційної роботи докладались на 57-й, 58-й та 59-й науково-практичних конференціях професорсько-викладаць-кого складу та аспірантів КДТУБА в 1996, 1997 й 1998 роках.

Дані дослідження пройшли апробацію у навчальному процесі в інституті підвищення кваліфікації працівників Держводгоспу.

Основні положення дисертації викладено у шести авторських статтях, надрукованих у збірниках наукових праць.

Структура дисертації

Коло поставлених цілей і завдань та застосування системно-логічного підходу зумовили загальну структуру досліджень й структуру дисертації, яка показана у скороченому вигляді на рис.1. Повний обсяг дисертації 180 сторінок, в тому числі: обсяг додатків – 20 сторінок, обсяг списку використаних літера-турних джерел (140 найменувань) – 11 сторінок. У основній частині дисертації нараховується 4 таблиці, 14 рисунків, 13 схем.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ І ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкрита сутність і стан наукової проблеми, обгрунтована актуальність теми, сформульовані мета і основні завдання, визначені об`єкт і предмет досліджень, розкрито наукову новизну й практичне значення отриманих результатів.

Структура дисертації Зміст етапу досліджень Мета, задачі

В першому розділі “Огляд літератури по темі” підводиться вихідна база подальших пошуків, визначаються основні методологічні підходи до проблем, які розв’язуються у роботі. Зроблено висновок про недостатню ефективність, обмеженість висвітлених у публікаціях засобів економічної діагностики та оцінки стану господарської діяльності підприємств, обгрунтовано нові напрямки вивчення вузлових питань, вирішення яких сприятиме прогресу у цій справі. За результатами аналізу літературних джерел сформульовано основні принципи економічної діагностики та оцінки, зокрема, співставленості об’єктів, своєчасності, об’єктивності, однозначності висновків, використання динамічних характеристик, відносних та похідних показників, пріоритетності параметрів системи в цілому над параметрами її частин. Під кутом зору розробки ефективних методів ЕДО діяльності будівельних підприємств проаналізовані дослідження з економіки, менеджменту, економічного й фінансового аналізу, економіко-матема-тичного моделювання, відображені в працях Л.І.Воротіної, В.Г.Гера-сим-чука, В.Т.Долі, А.В.Крушевського, М.М.Мартиненка, В.О.Мі-хельса, О.І.Мурав-йо-ва, В.І.Науменка, В.П.Ніко-лає--ва, М.П.Педана, В.М.Погорельцева, З.І.Со-коловської, С.А.Уша--ць-кого, А.Д.Ше-ре-мета, Е.Й.Шилова та ін.

Аналіз наукових публікацій дав змогу виокремити пріоритетні питання для подальших досліджень. До них, зокрема, відносяться: теоретичне обгрунтування місця і ролі економічної діагностики і оцінки в системі стратегічного управління підприємств, в т.ч. підрядних будівельних організацій; виявлення функціональних зв’язків ЕДО; визначення основних функцій, цілей і завдань ЕДО в стратегічному управлінні у будівництві в ринкових умовах в Україні.

У другому розділі “Концепція економічної діагностики і оцінки. Вибір напрямків досліджень” розкриваються основні теоретичні, методологічні й процедурні підходи до теми роботи, сформульовані базові положення для подальших розробок. За допомогою методів індикативної логіки доведено, що діагностика і оцінка являють єдиний (діагностика & оцінка) відносно автономний процес в загальному процесі управління підприємствами, його функціональну компоненту. Змістом цього процесу є вияв та розпізнавання змін і відхилень від нормальної, запланованої течії господарської діяльності, їх якісна характеристика й кількісне вимірювання з використанням економічних показників. У відповідності із законом спадковості й притаманним йому принципом відповідності, технологія ЕДО, тобто засіб здійснення її основних функцій, має співвідноситися з технологією управління в цілому, а не з окремими процедурами прийняття рішень. Цілі, завдання, засоби й методи проведення ЕДО мають відповідати сучасному рівню управління підприємством. Доведено, що функції ЕДО, як відносно автономного процесу управління, полягають у тому, щоб визначати економічний стан ПБО, як суб’єкта ринку, серед інших суб’єктів, вимірювати рівень

досягнень стратегічних цілей; своєчасно виявляти суттєві проблеми у господарській діяльності, оцінювати ступінь їх важливості й терміновість прийняття по них рішень.

Проведення ЕДО господарської діяльності у стратегічному управлінні підрядними будівельними організаціями має на меті:

постійно спостерігати відповідність економічного стану будівельної організації параметрам прийнятої стратегії виробничо-комерційної діяльності;

своєчасно розпізнавати конкурентні переваги й недоліки, пов’язуючи їх з факторами господарювання, взаєминами із замовниками і інвесторами;

досліджувати проблеми, що виникають, з позицій їх генетичних коренів в управлінні ПБО та її інтерфейсу як суб’єкта ринку капіталовкладень;

використовувати при дослідженнях, що проводяться на різних ієрархічних рівнях управління, єдину інформаційно-аналітичну основу;

оперативно визначати пріоритетні напрямки виробничо-комерційної діяльності ПБО як ринково-орієнтованої керованої системи;

поєднувати перспективні й ретроспективні дослідження для своєчасного виявлення, локалізації, запобігання розвитку небажаних тенденцій, вести моніторинг економічної стійкості та конкурентоспроможності ПБО.

У третьому розділі “Основні методологічні підходи до економічної діагностики і оцінки в стратегічному управлінні підрядними будівельними організаціями ” доводиться, що предметом ЕДО у стратегічному управлінні підприємствами є рівень досягнення ними визначених стратегічних цілей в умовах наявних господарських ситуацій. Спираючись на дослідження І.Ансоффа, Х.Віссеми, А.П.Градова, автор розглядає стратегічні цілі ПБО як багатокомпонентні з погляду інтегрування в них інтересів різних ієрархій управлінської структури. Оскільки стратегічні цілі формуються в ринкових умовах навколо стратегії господарської діяльності підприємств, вони складають єдину цілісність, якій притаманні якості детермінованості та підсумковості. На цій підставі стверджується, що рівень досягнення стратегічних цілей має оцінюватись за критеріями, основу яких становлять складні інтегральні показники, що являють собою упорядкованість, яка перевищує суму частин. Порівняння інтегральних показників досягнення стратегічних цілей здійснюється за ознаками ефективності підприємницької діяльності, яка характеризується цінністю підприємницьких ідей використання капіталу, рівнем управління персоналом і підприємництвом у цілому, здатністю суб’єкта управління відтворювати й повною мірою використовувати виробничий, фінансовий потенціал підприємства та можливості ринкового оточення. У відповідності до цього визначені п’ять стратегічних напрямків діяльності будівельної організації, які описуються кількісними економічними коефіцієнтами. Ці показники можна вважати координатами точки, яка позначає певну

будівельну організацію. Тоді відстань від цієї точки до іншої точки, якою позначається найкраща за даних обставин ПБО, являтиме комплексний за складом та інтегральний за змістом показник ЕДО. Використання такого показника на тлі порівнянь вихідних показників-координат дає змогу оцінювати рівень господарювання досліджуваної ПБО у середовищі, що складається, й розпізнавати проблеми, які при цьому виникають або можуть виникнути, шляхом порівняння з показниками інших підприємств.

Таким чином, відповідно до запропонованої моделі критерієм оптимальності є відстань від точки М (Х1, Х2, ... , Хm) до базової точки Мб(Хб1, Хб2, ... Хбm). Якщо точки М та Мб відповідають економічним показникам підприємств, то критерієм оптимальності є відстань між ними. За точку Мб обирають показники ідеальної, штучно створеної підрядної будівельної організації.

Якщо є n ПБО (j=1,2, ... , n), то “ідеальною” є організація j0, для якої відстань Р між базовою Мб та наявною організацією буде найменшою, тобто точка М буде оптимальною, якщо відстань між нею та базовою точкою буде мінімальною:

(1)

Для кожного будівельного підприємства характерними є певні відносні показники діяльності: рентабельність активів, прибутковість обігу, оборотність виробничих фондів та ін. При використанні критерію відстані в евклідовому просторі ці показники визначаються як координати точки в евклідовому просторі, тобто підприємство відповідно позначається точкою, а відстань від цієї точки до базової точки є критерієм їх близькості. За цим критерієм можна визначити ранг ПБО, якщо позначити через Rj (j=1,2, ... , n) відстань для j-ї організації, обчисливши їх, упорядити від найменшого до найбільшого і занумерувати у визначеній послідовності.

Цей критерій, як відстань в евклідовому просторі, використовує рівноцінність кожного показника для характеристики господарської діяльності ПБО. Але ж реально є випадки, коли кожний показник має більшу чи меншу вагомість, яку потрібно врахувати в критерії. Позначимо через qi оцінку i-го показника, тоді будемо мати такий зважений критерій відстані

(2)

де Zj – зважений критерій відстані j-ї ПБО, Xij – значення i-го показника для j-ї ПБО, Хбi – значення i-го показника для базової організації.

Оскільки оцінки qi залежать від багатьох факторів, які не завжди можна аналітично виразити кількісно, то для їх визначення можна застосувати метод експертних оцінок. Для цього формують групу експертів, кожний з яких дає свою оцінку кожному показнику за певною шкалою. Позначимо через N кількість експертів в групі, Qkj значення i-ої оцінки, яку дав к-тий експерт. Якщо вважати, що всі експерти рівнозначні, то оцінка qi визначається, як середнє арифметичне оцінок експертів

(3)

Якщо експерти нерівнозначні, то визначається вага Рк к-го експерта за такою ітераційною процедурою: спочатку складають матрицю А взаємних оці-нок аке е-тим експертом к-го експерта (k=1,2, ... N; e=1,2, ... N) за певною шкалою. На основі цих оцінок обчислюють загальні оцінки ак к-го експерта як суму отриманих ним оцінок

(4)

а потім вагу (ступінь вартості) кожного експерта Рк як відношення загальної оцінки ак до суми всіх оцінок:

(5)

Потім проводиться перша ітерація: обчислюється нова матриця А1 оцінок з елементами

(6)

обчислюються нові значення загальних оцінок експертів а1к

(7)

нові значення ваги Рк1 експерта к

(8)

Аналогічно проводяться наступні ітерації: на s-й ітерації отримують дані

(9)

Процес закінчується, якщо оцінки Ркs та Ркs-1 в послідовних ітераціях мало відрізняються між собою. На основі отриманих ваг експертів Рк обчислюються qi оцінки за формулою

(10)

Найближче до ідеального (базового) підходить ПБО j0, для якої досягається мінімум зваженої відстані

(11)

Зручніше, ніж оцінки експертів, використовувати аналітичні оцінки – питомі оцінки qin, які вираховуються за формулою

(12)

Наведемо метод обчислення оцінок i-го показника за допомогою економіко-математичного моделювання.

Кожна j-та ПБО (j=1,2, ... , n), працюючи в ринкових умовах, обчислює такі показники ефективності, як прибутковість виробничої діяльності чи оборотність обігових коштів. Позначимо через y такий показник та знайдемо залежність його від факторів x1,x2, ... ,xi, ... ,xm за формулою

, (13)

де xi є значення i-го фактора.

Для j-ї ПБО відомі значення yj показника ефективності та xij i-го фактора (i=1,2, ... , m; j=1,2, ... n).

На основі цієї інформації методом найменших квадратів знаходимо b0, b1, ... , bm і, таким чином, знаходимо залежність показника від факторів. Оцінки qi обчислюються за формулою

(14)

Зауважимо, що оцінку близькості j-ї ПБО до базової можна обчислити за іншим критерієм, який є сумою зважених абсолютних відхилень факторів (показників) даної ПБО від базової

(15)

Для визначення “еталонної” підрядної будівельної організацій в умовах певної економічної ситуації проводиться групування ПБО за ознаками одноманітності впливу на них зовнішніх факторів (галузевих, економічних, соціальних, регіональних та ін.), а також за характером ринкової стратегії, життєвим циклом. Пріоритетне значення для створення групи ПБО має конкретна кінцева мета економічної діагностики і оцінки.

У четвертому розділі “Методика економічної діагностики і оцінки в системі стратегічного управління підрядною будівельною організацією” сформульовані принципи побудови, розроблена структура, визначений зміст методики ЕДО та запропоновані рекомендації її проведення з урахуванням специфіки господарської діяльності ПБО в ринкових умовах в Україні. Проведено добір вихідних абсолютних показників і відносних коефіцієнтів, які характеризують ефективність роботи ПБО по кожному із встановлених структурно-функціональних стратегічних напрямків. Кожний з обраних коефіцієнтів характеризує ефективність певних дій менеджменту, які забезпечують ПБО прибутковість, економічну стійкість, конкурентоспроможність. Систематизацію вихідних коефіцієнтів показано на рис.2. Наведений набір становить базу для побудови якісно нової характеристики господарювання організації. Її сутність як міри досягнень оптимально можливого за даних (реальних) обставин і на даний проміжок часу випливає у ході порівнянь за критерієм оптимальності, тобто близькістю до найкращих результатів виробничо-комерційної діяльності ПБО.

З орієнтацією на особливу мінливість ринкових відносин у період їх становлення в Україні запропонована методика грунтується на розрахунках відстаней у евклідовому просторі. В ній частково використані підходи, які застосовувались Р.С.Сайфуліним та А.Д. Шереметом для визначення рейтингу підприємств-емітентів. Алгоритм запропонованого методу полягає у виконанні наступних операцій (рис.3). За певними ознаками утворюється група ПБО, по кожній з організацій розраховуються коефіцієнти, створюється вихідна матриця ||X|| будується еталонна організація як рядок матриці m+1, елементи якого визначаються формулою

Xi,j,m+1 = max(Xi,j), i=1,2...5; j=1,2...5. (16)

ефективність менеджменту | ефективність використання майна | ефективність управління виробництвом | ефективність маркетингово-го забезпечення | ефективність фінансового забезпечення

загальний коефіцієнт прибутковості Х1.1. | оборот

активів

Х2.1. | прибутковість виробничої діяльності

Х3.1. | обіг

дебіторської заборгованості Х4.1. | рівень стабільного фінансування Х5.1.

“чистий” коефіцієнт прибутковості

Х1.2. | загальна рентабільність

активів

 

Х2.2. | коефіцієнт обо-ротності ак-тивів по реа-лізації продукції

Х3.2. | оборотність обігових

коштів

Х4.2. | коефіцієнт критичної ліквідності

Х5.2.

коефіцієнт прибутковості основної діяльності

Х1.3. | рентабельність виробничих фондів

Х2.3. | оборотність виробничих фондів

Х3.3. | оборотність товаро-матеріальних запасів

Х4.3. | норма грошових резервів

Х5.3.

коефіцієнт розвитку

Х1.4. | рентабельність робочого капіталу

Х2.4. | фондовіддача основного капіталу

Х3.4. | оборотність власних оборотних коштів

Х4.4. | індекс постійного активу

Х5.4.

продуктив-ність будівельної організації

Х1.5. | рентабельність товаро-матеріальних запасів

Х2.5. | прибутковість власного капіталу

Х3.5. | коефіцієнт забезпеченості запасів

Х4.5. | коефіцієнт само-фінансування

Х5.5.

 

Визначаються нормалізовані коефіцієнти по кожній з обраних ПБО, будується матриця ||Y|| цих коефіцієнтів:

Y1.1.А, Y1.1.В, ... Y1.1.М

Y1.2.А, Y1.2.В, ... Y1.2.М

Y .............................. (17)

Y3.1.А, Y3.1.В, ... Y3.1.М

..............................

Y5.5.А, Y5.5.В, ... Y5.5.М ,

за даними якої розраховуються інтегральні показники за формулою

PN=(1-Y1.1.N)2+(1-Y1.2.N)2+...+(1-Y5.5.N)2 (18)

і проводиться ранжирування ПБО у послідовності Pmin P(max). Далі запропонована наступна послідовність економічної діагностики і оцінки:

1. Порівняння по інтегральному показнику (відстані до еталонної ПБО):–

за місцем у досліджуваній групі, по коду N/m, де N позначається порядковий номер організації, а m - кількість організацій у групі;–

за визначенням кількісної оцінки по пунктах, розрахованої по формулі:

nm= (19)–

за щільністю контактів досліджуваної організації у групі

nN1= nN-1 - nN; (20)

nN2= nN - nN+1. (21)

2. Визначення інтегральних показників по кожному з структурно-функці-ональних стратегічних напрямків для ПБО, що групуються, та проведення з ними операцій у вищенаведеній послідовності (п.1). На даному етапі виявляється стан господарської діяльності за основними напрямками бізнесу, розпізнаються відповідні проблеми.

3. Порівняння показників усередині кожного з структурно-функціо-наль-них страте-гічних напрямків шляхом їх міжоб`єктного ранжування в напрямку зменшення (Хi,j)max(Xi,j)min, кодування показників досліджуваного об`єкту за порядковим номером, розрахунки кількості пунктів по формулі:

nN = Yi,jN . 100, (22)

а також кількісна оцінка щільності контактів.

Підсумки розрахунків можуть порівнюватись з попередніми даними за кілька періодів для діагнозування тенденцій й прийняття управлінських рішень по подальшому дослідженню й аналізу процесу, хід якого віддзеркалює відповідний інтегральний комплексний або відносний другий показник.

Для практичного освоєння запропонованої методики її реалізовано в програмі “Діагностика” в середовищі електронної таблиці Excel 7.0., яка являє робочу книгу Excel з додатковими сервісними функціями та інтерфейсом користувача.

У заключній частині дисертації викладені основні висновки, що випливають із результатів дослідження, а також практичні рекомендації щодо проведення ЕДО господарської діяльності у стратегічному управлінні будівельними організаціями в умовах ринкових відносин в Україні.

Висновки і пропозиції 1. Традиційні підходи до проведення операцій діагностики і оцінки внутрішніх ресурсів та зовнішніх факторів макро- й мікроекономічного оточення при прийнятті і контролі виконання управлінських рішень не відповідають сучасним вимогам щодо своєчасного й оперативного виявлення, ідентифікації і розпізнавання змін економічного стану ПБО, тенденцій та напрямків їх господарської діяльності. Викладена у роботі концепція ЕДО та розроблений на її підставі розрахунково-аналітичний апарат визначення інтегральних та комплексних показників досягнення стратегічних цілей ПБО за структурно-функціональними напрямками дозволяють досить обгрунтовано вирішувати ці завдання у ринкових умовах в Україні.

2. Використання в ЕДО господарської діяльності певної будівельної організації інтегральних показників, розрахованих за критерієм оптимальності, як відстаней (зважених відстаней) до “ідеальної” ПБО, в порівнянні з аналогічними показниками інших підрядних організацій, уможливлює визначення ступеня відповідності результатів господарювання даної будівельної організації її стратегічним цілям, що ідентифіковані з конкурентними спроможностями. При порівнянні за розробленою методикою набору альтернатив на стадії розробки стратегічних рішень дається обгрунтована аналітична оцінка їх ефективності з урахуванням реальних характеристик і позицій стосовно конкурентного оточення. Запропонований метод має багатоплановий характер, універсальні якості,

що дає можливість використовувати його в стратегічному управлінні підрядними будівельними організаціями для поліпшення економічної ефективності їх виробничо-комерційної діяльності та ринкової стійкості.

3. Розроблені в результаті досліджень економіко-математичні моделі та програмний комплекс щодо ЕДО господарської діяльності адаптовані до використання менеджерами і відповідним функціональним персоналом в будівельних організаціях різних форм власності і розміру, що зумовлює практичну спря-мованість і цінність їх, як конкретного внеску в підвищення культури управлін-

ської роботи, обгрунтованості управлінських рішень, рівня керівництва й системи управління ПБО в цілому на грунті сучасної інформаційної технології, з мінімальними витратами.

4. Одержані результати дозволяють сформулювати напрямки подальшої дослідницької роботи. До них відноситься розробка більш ефективного економіко-фінансового інструментарію еко-номічної діагностики й оцінки, вихідною базою якого є інформація не тільки фінансового, але й управлінського обліку, виробничого аудиту, а також комплексного програмного продукту з виходом ЕДО на більш широкий фінансово-економічний аналіз виявлених проблем та рекомендаціями можливих варіантів дій по їх раціональному вирішенню.

5. При підготовці фахівців з економіки і управління на базі будівельних вузів і факультетів доцільно ввести спеціальний курс “Економічна діагностика і оцінка господарської діяльності будівельних організацій в сучасних ринкових умовах”.

Основні опубліковані праці за темою дисертації:

Закорко Е.П. К проблеме бизнес планирования в строительстве //Строи-тельное производство. – 1995. – Вып.35. – С.164-166.

Закорко О.П. Формування стратегії будівельної організації в умовах роз-витку ринкових відносин //Шляхи підвищення ефективності будівництва в умо-вах формування ринкових відносин. – К.: КДТУБА. – 1996. – Вип.1 – С.65-66.

Закорко Е.П. Формирование стратегии строительной организации //Стро-и-тельное производство. – К.: АП НИИСП. – 1996. – Вып.36. – С.119-123.

Закорко Е.П. Оценка стратегии строительной фирмы //Строительное про-изводство. – К.: АП НИИСП. – 1997. – Вып.38. – С.118-121.

Закорко О.П. Економічна діагностика і оцінка в системі стратегічного уп-равління будівельною фірмою //Шляхи підвищення ефективності будівництва в умовах формування ринкових відносин. – К.: КДТУБА. – 1998. – Вип.4. – С.108-114.

Закорко Е.П. Критерии економической диагностики и оценки хозяйствен-ной деятельности в стратегическом управлении строительством //Строительное производство. – К.: АП НИИСП. – 1998. – Вып.39. – С.126-129.

Закорко О.П. Економічна діагностика і оцінка господарської діяльності в стратегічному упра-влін-ні будівельними організаціями. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.03. – Економіка будівництва. Київський державний технічний університет будівництва і архітектури, Київ, 1999.

Захищаються підсумки теоретичних досліджень та методика еко-но-мічної діагностики і оцінки господарської діяльності в стратегічному управ--лінні будівельними організаціями в Україні.

В роботі теоретично обгрунтовано відносну автономність економічної ді--агно-стики і оцінки як специфічної функції стратегічного управління, виді-лен-ня структурно-функціональних стратегічних напрямків діяльності буді-вель-них ор-ганізацій, цілеспрямована система економічних показників, що опи--сують ефек-тивність господарювання по цих напрямках з урахуванням особ--ливостей макро- та мікрооточення; розроблено механізм економічної ді-агностики і оцінки за критерієм оптимальності як відстані або зваженої від-стані з використанням від-повідної економіко-математичної моделі; розроблено методику еко-но-міч-ної ді-агностики і оцінки, алгоритм, програму її реалізації, відповідні методич-ні реко-мендації. Запропоновано робочу схему автоматизованого робочого міс-ця еконо-міста-аналітика будівельної організації.

#14.2. Закорко Е.П. Экономическая диагностика и оценка хозяйственной деятельности в стратегическом управ-лении строительными органи-зациями. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03. – Экономика строительства. Киевский государственный технический университет строительства и архитектуры, Киев, 1999.

Защищаются итоги теоретических исследований и методика эконо-ми-чес--кой диагностики и оценки хозяйственной деятельности в страте-ги-чес--ком управ--лении строительными организациями в Украине.

В работе теоретически обоснованы относительная автономность эко-но-ми-

ческой диагностики и оценки как специфической функции стратегического уп-рав--ления, выделение структурно-функциональных стратегических направ-ле--ний деятельности строительных организаций, целенаправленная система эко---но-ми-ческих показателей, которые описывают эффективность хо-зяй-ство-ва-ния по

этим направлениям с учетом особенностей макро- и микро-окру-же-ния. Разрабо-

таны механизм экономической диагностики и оценки по кри--те-рию оп-ти-маль-ности как расстояния или взвешенного расстояния до “идеальной” организа-ции в евклидовом пространстве с исполь-зова-ни-ем экономико-математической модели, а также методика эко-номи-чес-кой ди-агностики и оценки, алгоритм, про-грамма ее реализации на ПК, соответ-ст--вую--щие методические рекомендации.

Стратегическое управление строительной организацией ориентируется на динамику изменений как внутренних факторов, так и факторов внешней среды. От своевременного получения руководством достоверной и релевантной управ-ленческой информации зависит срочность реагирования на изменения в хозяй-ствовании. Уровень руководства определяется умением менеджеров выявлять, использовать благоприятные возможности и упреждать влияние неблаго-приятных факторов. Поэтому современное управление должно стать опережа-ющим, способным обеспечивать достижение желаемых целей с помощью пред-варительно скорректированных параметров.

Существующие традиционные подходы к экономической диагностике и оценке хозяйственной деятельности предприятий, в том числе и строительных, не отвечают требованиям и возможностям современного этапа развития науки и практики управления, условиям рыночной экономики. Основные недостатки заключаются в том, что они базируются либо на устаревших методах админист-ративно-командного типа управления экономикой, либо на заимствованных у западных фирм отдельных методах, применяемых в условиях устоявшегося рынка и соответствующих ему методов управления.

Существенным недостатком применяемых для экономической диагнос-тики и оценки экономико-математических моделей является то, что они, в основном, отражают эндогенные процессы, происходящие на предприятиях. С научных позиций, этим ограничивается понимание сущности предприятий как открытых систем, а с практической точки зрения – своевременно не учитыва-ется влияние на хозяйственную деятельность рыночной среды и других внеш-них факторов, прежде всего – рыночной конкуренции.

Предложенная концепция экономической диагностики и оценки и соот-ветствующая методика позволяют руководству строительными организациями постоянно прослеживать состояние хозяйственной деятельности на фоне ис-пользования имеющихся возможностей внутреннего потенциала и внешнего окружения, оперативно и обоснованно определять уровень экономической эф-фективности и устойчивости относительно конкурентной среды, выявлять стра-тегическую ценность предпринимательских идей, сверять достигнутые резуль-таты со стратегическими целями. Прикладная программа “Диагностика” может быть использована руководством строительных организаций, а также для перс-

пективной диагностики участия в инвестиционных проектах, выполнения от-дельных заказов, осуществления предпринимательских идей.

Предложенная рабочая схема автоматизированного рабочего места эко-номиста-аналитика строительной организации позволяет эффективно использо-вать разработанную методику экономической диагностики и оценки на базе современной информационной технологии с минимальными затратами на со-держание управленческого персонала. Для выполнения расчетно-аналитических работ достаточно выделить одного сотрудника в ранге старшего инженера-эко-номиста планового отдела строительной организации и одного сотрудника в ранге техника (специалиста по учету). В их функциональные обязанности долж-ны входить сбор и обработка соответствующей информации, подготовка отче-тов, ознакомление с ними руководства организации и менеджеров.

Экономическая диагностика и оценка может быть успешно использована при принятии решений, касающихся вложений капитала в строительство. Осо-бое значение этой области применения объясняется бюджетными ограниче-ниями, вызванными становлением украинской рыночной экономики, при котором расширенное воспроизводство осуществляется в основном за счет собст-венных источников предприятия, а финансовые вложения собственников (ак-ционеров или государства) используются строго по целевому назначению (на капитальные вложения и техническое развитие). Заинтересованность предприя-тий в увеличении прибыли в сочетании с бюджетными ограничениями расши-ряет возможности применения экономической диагностики и оценки. С по-мощью разработанной методики можно оценить изменение положения строи-тельной организации в случае приобретения дорогостоящего оборудования, технологий, осуществления других предпринимательских проектов.

#14.3. Zakorko E.P. Economic diagnostics and evaluation of economic activities in strategic management of construction organizations in Ukraine. – Manuscript.

The thesis for the accepting of scientific degree of candidate of economic sciences on speciality 08.07.03- Economy of construction, Kyiv State Technical University of Construction and Architecture, Kyiv 1999.

Results of theoretical investigations and methods of economic diagnostics and evaluation of economic situation in strategic management of construction organizations in Ukraine.

Theoretical grounds of relative autonomy in economic diagnostics and evaluation as specific function in strategic management, structural and functional strategic directions of the work of construction organizations and purposeful system of economic indices describing the efficiency of economy under these directions taking into

consideration peculiarities of macro- and micro-factors; the methods of economic diagnostics and evaluation of alterations of economic situation of construction organization regarding competitive surrounding using economic and mathematical pattern of Euclidean distances in m-dimensional space Em are suggested; the algorithm and software for using analytic pattern of economic diagnostics and evaluation are worked out. The scheme of automated working place of economist-analyst in construction organization is suggested in the thesis.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ КОНТРОЛЮ ТЕХНІЧНОГО СТАНУ НАЗЕМНИХ РАДІОЕЛЕКТРОННИХ ЗАСОБІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПОЛЬОТІВ - Автореферат - 21 Стр.
НЕВРОЗОГЕНЕЗ НЕВРОТИЧНИХ РОЗЛАДІВ (ЧИННИКИ, МЕХАНІЗМИ, ЛІКУВАННЯ) - Автореферат - 24 Стр.
Вплив iонолу та альфа-токоферолу при спiльному застосуваннi на процеси пероксидацiї лiпiдiв та вмiст циклiчних нуклеотидiв у серцi, печiнцi та кровi при синдромi тривалого розчавлювання в експериментi - Автореферат - 22 Стр.
КОМПЛЕКСНЕ ПРОГРАМНО-ЦІЛЬОВЕ УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЦТВОМ ЛІКАРСЬКИХ ЗАСОБІВ В УМОВАХ ВПРОВАДЖЕННЯ ПРАВИЛ GMP НА ФАРМАЦЕВТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Автореферат - 40 Стр.
СИНТЕЗ, ПРИРОДА ПРОВІДНОСТІ І ОПТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СКЛАДНИХ ХАЛЬКОГЕНІДІВ ТА СИСТЕМ ДЕЯКИХ s-, p-, d-, f- МЕТАЛІВ - Автореферат - 34 Стр.
ДИСЛІПОПРОТЕЇДЕМІЯ, ХbaI РЕСТРИКЦІЙНИЙ ПОЛІМОРФІЗМ ТА СТРУКТУРА 3’-ГІПЕРВАРІАБЕЛЬНОЇ ОБЛАСТІ ГЕНА АПО В - Автореферат - 22 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ КЛІНІКИ, ДІАГНОСТИКИ ТА ХІРУРГІЧНОГО ЛІКУВАННЯ ПІСЛЯІН’ЄКЦІЙНИХ ГНІЙНО-ЗАПАЛЬНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ ШИЇ У ХВОРИХ-НАРКОМАНІВ - Автореферат - 27 Стр.