У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ

УНІВЕРСИТЕТ

Бушуєва Ірина Василівна

УДК 330.4

Моделювання та розробка системи управління

кредитними ризиками комерційного банку

(за прикладом АКБ "ТК Кредит")

Спеціальність 08.03.02 –

Економіко-математичне моделювання

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ – 2000

Дисертація є рукопис.

Робота виконана на кафедрі інформаційного менеджменту Київського національного економічного університету Міністерства освіти України.

Науковий керівник кандидат економічних наук, доцент

Галіцин Володимир Костянтинович,

Київський національний економічний

університет,

зав. кафедрою інформаційного менеджменту

Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор

Вітлінський Вольдемар Володимирович,

Київський національний економічний

університет

доктор економічних наук, доцент

Ріппа Сергій Петрович,

Академія Державної податкової служби

України

Провідна установа Одеський державний економічний

університет

Захист відбудеться "22" вересня 2000 року о 16-30 год. на засіданні спеціальної вченої ради Д.26.006.01 у Київському національному економічному університеті за адресою: 03680, м.Київ, пр-т Перемоги, 54/1, аудиторія 214.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету за адресою: м.Київ, пр-т Перемоги, 54/1.

Автореферат розісланий "18" серпня 2000 року.

Вчений секретар

спеціальної вченої ради

кандидат економічних наук,

професор О.Д.Шарапов

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Кредитування являє собою основний вид діяльності комерційного банку. Сучасний банк неможливий без ризику. Ризик присутній при будь-якій банківській операції. Для банківської діяльності важливим є не уникнення ризику взагалі, а передбачення і зниження його до мінімального рівня. Фінансовий (кредитний) ризик пов"язаний з можливістю невиконання суб"єктом економічної діяльності своїх фінансових зобов"язань перед інвестром внаслідок використання для фінансування діяльності кредиту.

Для зниження ризику ним необхідно керувати. З цією метою слід провести аналіз причин виникнення ризику, його оцінку, розробити методи зменшення ризику і правила їх використання. Відмічене коло питань вирішується методами реалізації банківського менеджменту.

В умовах командної економіки поняття банківського ризику ігнорувалось. Це призвело до того, що проблеми визначення причин виникнення ризику, методи і заходи зниження ризику, управління ризиком виявились розробленими недостатньо. В той же час при входженні до ринкової економіки розвиток і вдосконалення банківської справи і банківської системи стали необхідністю.

Будь-яким операціям комерційних банків притаманний певний ризик. Кредитні операції, що посідають значне місце в загальному обсязі активних операцій банку, не є винятком.

Ризик - це ймовірність зазнати збитків у разі реалізації певної ситуації. Кредитний ризик - це ризик понесення збитків від кредитної діяльності, тобто ризик неповернення позичальником вчасно та у повному обсязі тих кредитних коштів, які він отримав від банку, внаслідок певних обставин, в основному незадовільного фінансового становища. Кредитний ризик притаманний абсолютно всім кредитним операціям, а отже, усі вони можуть призвести до виникнення збитків.

Основним же питанням і для банківської установи, і для банківського нагляду є питання, коли саме ці збитки від кредитної діяльності визнавати. Обачливою та розумною практикою банківської діяльності буде визнання їх у момент виникнення кредитної проблеми, оскільки інакше суму капіталу банку буде завищено. Наявність збитків у кредитному портфелі визнається шляхом створення так званого резерву на відшкодування можливих втрат від кредитної діяльності.

Значну увагу регламентації і обмеженню ризику кредитної діяльності комерційних банків приділяє Національний банк України. Так, в його інструкції "Про порядок регулювання та аналіз діяльності комерційних банків" більша частина економічних нормативів регулювання діяльності комерційних банків регламентує показники, що визначають кредитний ризик. Проте, проблеми, пов"язані з дослідженням причин виникнення і зменшення загрози ризику, не можна вважати повністю вирішеними або хоча б достатньо вивченими. В галузі управління ризиком кредитних операцій треба ще багато дечого пізнати, первірити, сформулювати проблеми і вирішити їх.

Це і визначає високу актуальність теми дисертаційної роботи.

Цьому питанню присвячені праці В.Вітлінського, М.Вознюка, А.Заруби, Р. Коцовської, О.Лаврушина, А.Мороза, Н.Москаленка, С.Наконечного, В.Ричаківської, М.Савлука, Г.Табачука, О.Ястремського та ін. Разом з тим ряд питань цього наукового напрямку залишаються невирішеними. Зокрема, це питання економіко-математичного моделювання ризикових ситуацій, застосування експертних систем для аналізу ризику.

Зв"язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація виконана у відповідності з планом науково-дослідних робіт кафедри інформаційного менеджменту Київського національного економічного університету з теми: "Розробка теоретичних та прикладних аспектів інформаційного менеджменту" (реєстраційний номер 0197І005365). Крім того, дослідження тісно пов"язане з пріоритетним напрямом розвитку науки і техніки "Наукові проблеми розбудови державності України", який випливає з розпорядження Президента України від 24 січня 1997 року №52/97-РП "Про наукові дослідження з питань економічної та соціальної політики на замовлення Президента України", а також з Програмою структурної перебудови економіки України.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертації є розробка методів і системи управління кредитним ризиком з використанням динамічної експертної системи. Необхідність вирішення цієї важливої прикладної проблеми визначає актуальність дисертаційної роботи.

У роботі вирішені слідуючі теоретичні і методологічні задачі:

- проведений аналіз суті і причин виникнення кредитного ризику;

- використані методи визначення кредитного ризику і зроблений висновок щодо необхідності використання експертних оцінок для його визначення;

- приведений алгоритм розрахунку експертної оцінки;

- дослідженні ситуації оцінки невизначеності при визначенні кредитного ризику і виконаний аналіз використовуваних з цією метою критеріїв із залученням теоретико-ігрових моделей;

- розроблена динамічна експертна система для вирішення найважливіших завдань управління кредитним ризиком: безперервного моніторингу економічних нормативів оцінки роботи комерційного банку і визначенняя рейтингу позичальника при укладенні і супроводженні банком кредитної угоди;

- визначена структура і склад динамічної експертної системи та її використання для визначення рейтингу позичальника і моніторингу економічних нормативів функціонування комерційного банку;

- формалізований досвід управління кредитним ризиком на прикладі АКБ "ТК Кредит" і розроблений алгоритм управління на основі використання динамічної експертної системи;

- розроблена методика і проведена оцінка економічної ефективності впровадження отриманих у дисертаційній роботі результатів.

До захисту подаються:

- методологічні положення;

- методи отримання експертних оцінок при управлінні кредитним ризиком;

- методика визначення кількісних оцінок кредитного ризику;

- можливості використання економіко-математичних методів для управління банківськими ризиками;

- розроблена динамічна експертна система для управління кредитним ризиком;

- концепція побудови і структура бази знань експертної системи для управління кредитним ризиком;

- методика та інструментарій управління кредитним ризиком в АКБ "ТК Кредит".

Об"єктом дослідження є Акціонерний комерційний банк "ТК Кредит" (м.Київ).

Предметом дослідження є методи, моделі і алгоритм розрахунку величини кредитного ризику і оцінки рейтингу позичальника. Основними інструментаріями дослідження є економіко-математичні методи і аналіз використовуваних на практиці методик.

Методологічна основа дисертаційного дослідження полягає в тому, що для вирішення намічених завдань використані моделі теорії ігор, теорії ймовірностей і математичної статистики, методи штучного інтелекту, реінжинірингу бізнес-процесів.

При вирішенні намічених задач використовувались результати теорії програмування, прийняття рішень, досягнення сучасних інформаційних технологій.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у розробці таких положень :

- визначення складу і структури системи управління банківськими ризиками;

- алгоритм отримання експертних оцінок при управлінні ризиками;

- використання теоретико-ігрових методів оцінки ситуації укладення і супроводження кредитних угод;

- розробка і використання динамічної експертної системи для управління кредитним ризиком;

- використання експертної системи для безперервного моніторингу обов"язкових економічних нормативів діяльності комерційного банку;

- розробка алгоритмів визначення платоспроможності позичальника;

- розробка алгоритму визначення рейтингу позичальника і використання з цією метою самонавчальних алгоритмів;

- дослідження бізнес-процесів банківської діяльності.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що в практику управління кредитними ризиками АКБ "ТК Кредит" впроваджені отримані в дисертаційній роботі результати. Експертна система реалізує постійний моніторинг обов"язкових економічних нормативів діяльності банку. Здійснюється супроводження кредитних угод з врахуванням можливості зміни інформаційної ситуації. Для визначення платоспроможності позичальника використовуються експертні оцінки, отримані за допомогою динамічної експертної системи. За її ж допомогою визначається рейтинг позичальника. Використання експертної системи забезпечує банку річну економію в розмірі 0,6 млн.грн.

Апробація результатів дисертації. Основні матеріали дисертації доповідались і обговорювались на наукових семінарах і конференціях:

- міжнародна конференція "Ринок капіталу України: інфраструктура та інвестиційні можливості" (м.Київ, 19-20 червня 1997 р.);

- міжнародний семінар з питань оцінки кредитів та порядку формування резервів банків на покриття можливих втрат за позиками (м.Київ, 3 грудня 1997 р.);

- міжнародна конференція "Економічні і правові передумови фінансово-банківської кризи в Україні: шляхи запобігання та досвід інших країн", (м.Київ, 3-4 липня 1998 р.);

- міжнародний семінар "Управління та попередження ризиків банківських операцій" (Ізраїль, м.Єрусалим, 11-18 квітня 1999 р.);

- міжнародна конференція "Фондовий ринок України-99: кон"юнктура, технології, стратегія" (Республіка Крим, м.Ялта, 22-26 вересня 1999 р.).

Публікації. Основні положення дослідження опубліковані в шести наукових роботах (чотири роботи у співавторстві) загальним обсягом 4,9 друкованого аркуша (особисто автором – 3 друкованих аркуші).

Структура та обсяг роботи.

Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел (70 найменувань), 175 сторінок друкованого тексту, 20 ілюстрацій (рисунків), 10 таблиць, має чотири додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, сформульовано мету і задачі дослідження, показано наукову новизну та практичне значення отриманих результатів.

У розділі І – "Аналіз та класифікація ризиків комерційного банку" відмічено, що суть і причини виникнення ризиків у банківській сфері, зокрема, при кредитуванні, полягає в наявності несприятливих обставин, які виникають у позичальників, тому в дисертації розглянуті причини і класифікація кредитних ризиків у всіх галузях економічної діяльності.

Кредитний ризик – одна з найбільш серйозних проблем, з котрими стикається комерційний банк. Головна небезпека полягає в тому, що він автоматично породжує інші види банківського ризику: ризик ліквідності і ризик банкрутства, і це призводить до розуміння того, що проблема управління кредитним ризиком має виключно важливе значення. У банківській діяльності ризики виникають при виконанні різних банківських операцій. Питання полягає у вмінні керувати ризиком, оскільки уникнути його неможливо: без ризику немає підприємництва. Головними завданнями, вирішуваними при управлінні ризиками, є:

- розпізнавання можливих ситуацій виникнення ризику;

- оцінка масштабів передбачуваних збитків;

- пошук способів попередження або відшкодування ризику.

Для управління ризиками повинна бути побудована система обліку і вивчення усіх випадків виникнення збитків, визначення ймовірності їх виникнення для реального клієнта, спосіб упередження або відшкодування.

До загальних причин виникнення ризику відносяться:

- науково-технічний прогрес і супроводжуючі його нововведення та нові технології;

- ринкова діяльність людей, підприємств, галузей;

- підприємницька діяльність;

- авантюризм і схильність до надмірного ризику;

- ускладнення продукції, проектів, технологічних процесів;

- роль суб"єктивного фактора, особливо керівників різного рангу.

На рис.1 відображена класифікація причин виникнення економічного ризику.

Рис.1 Класифікація причин виникнення економічного ризику.

У дисертації класифіковані характерні збитки виробничої, комерційної, фінансової діяльності. Також відмічено, що методи врахування ризику, його оцінки, управління ризиком і зменшення його небезпечності виявляються по-різному для кожного класу ризиків. В зв"язку з цим у дисертації розглянуто класифікацію банківських ризиків (наведена на рис.2).

 

Рис.2. Система банківських ризиків.

В роботі представлені основні принципи, котрими повинен керуватися менеджер при управлінні ризиком, способи подолання ризику і зменшення впливу його наслідків.

Відмічається, що успішно працюючий і сильний банк більш легко і успішно долає наслідки ризиків, тому наведені обов"язкові економічні нормативи регулювання діяльності комерційних банків, виконання яких забезпечує банку стабільність в роботі.

Визначені склад і структура системи управління банківським ризиком і системи управління кредитним ризиком, що входить до її складу. Система управління банквським ризиком передбачає:

- зміцнення становища і ефективності функціонування КБ;

- диверсифікацію активних операцій КБ;

- використання застави і гарантійних зобов"язань при кредитуванні;

- страхування активних операцій КБ;

- формування страхового фонду КБ;

- систему управління кредитним ризиком, яка передбачає ретельний аналіз позичальника і визначення його кредитоспроможності. Тим самим попереджується вплив причин економічних ризиків, діючих на фірми позичальників.

У розділі 2 – "Використання моделей для управління ризиком комерційного банку" розглянуті методи та моделі, що застосовуються при управлінні ризиком.

Проаналізовані методи оцінки ризику при кредитуванні, зокрема: рейтингова оцінка кредитів шляхом нарахування балів за прийнятими критеріями; розрахунок і аналіз фінансових коефіцієнтів; використання кривої розподілу імовірностей виникнення ризику; модельні дослідження; використання статистичних методів або методів експертних оцінок. В роботі зроблений висновок про те, що реальні і адекватні оцінкипозичальника можуть бути отримані при використанні методу експертних оцінок.

Досліджені методи і алгоритми, що використовуються при традиційній експертизі.

Експертні оцінки вираховуються за формулою:

1 = ,

де N – число експертів, і – оцінка і-го експерта.

Розглянуті статистичний, алгебраїчний і ранжування методи композиції результату за оцінками всіх експертів.

Дослідження в дисертації показали, що традиційна експертиза коштує дорого (понад 3 тис.грн.) і важко реалізується практично, тому експертні оцінки пропонується отримувати шляхом використання експертної системи.

У процесі кредитування ризик супроводжує не факт укладення кредитної угоди, а процес її супроводження, який може продовжуватись від кількох днів до кількох років. Тому необхідно просліджувати інформаційну ситуацію кредитної угоди, для чого зручно використовувати теоретико-ігрові моделі.

В дисертації досліджені сім інформаційних ситуацій і використовувані в них критерії прийняття рішень. Встановлено, що у процесі супроводження кредитної угоди інформаційні ситуації можуть змінюватися. Коли під час укладення кредитної угоди типовою є перша інформаційна ситуація, то найбільш прийнятним критерієм прийняття рішення банком є критерій Байєса:

B+(p,xk) = B+(p,xk) = = ,

де В+(р, хk ) = - байєсове значення оціночного функціоналу для рішення х Х.

По мірі розвитку кредитних відносин, внаслідок виникаючих негативних факторів інформаційна ситуація може змінитися і перейти до п"ятої чи шостої форми. У цій ситуації доцільне використання критеріїв Вальда і Севіджа:

fk0 = fjk+ ,

fk0- = fk- = fjk- ,

де fjk+ - позитивна складова оціночного функціоналу, fjk- - негативна складова оціночного функціоналу.

У дисертації розроблена експертна система, призначена для рішення трьох задач: безперервного моніторингу обов"язкових економічних нормативів для комерційного банку (задача 1), визначення платоспроможності позичальника (задача 2), визначення рейтингу (рівня ризику) позичальника (задача 3). Особливістю структури експертної системи є включення до її складу блоку моніторингу для рішення задачі 1 і нетрадиційна побудова бази знань за рахунок включення до її складу вирішувальної матриці для рішення задач 2 і 3. В основу побудови бази знань (БЗ) покладена ієрархічна фреймова структура і застосування правил-продукцій.

Використання вирішувальної матриці (приклад її побудови показаний на рис.3) дає можливість реалізувати самонавчальні алгоритми під час функціонування, тому ЕС названа динамічною. |

X11 | x21 | x31 | x41 | x12 | x22 | x32 | x13 | x23 | x33 | x43 | x53

y11

y21

y31 | S3321

y12

y22 | S4212

y32 | S3332

y42

Рис.3. Приклад побудови вирішувальної матриці.

Фрагмент структури БЗ наведений на рис.4. На цьому рисунку показаний фрагемнт БЗ, що описує декларативні і процедурні знання для рішення задачі 1.

Фрейм першого рівня

Слоти

Задача №1 | Задача №2 | Задача №3

КЕУ 1 | КЕУ 2 | КЕУ 3

Фрейм другого рівня : задача №1 : КЕУ 1

Слоти

Економічні нормативи регулювання

діяльності комерційних банків | Процедурні і декларативні знання

для задачі №1

КЕУ 4 | КЕУ 5

Фрейм третього рівня : нормативи : КЕУ 4

Слоти

Н1 | Н2 | Н3 | Н4 | Н5 | Н6 | Н7 | Н8 | Н9

Значення нормативів

Фрейм третього рівня : нормативи : КЕУ 4

Слоти

Н10 | Н11 | Н12 | Н13 | Н14 | Н15 | Н16 | Н17 | Н18

Значення нормативів

Фрейм третього рівня : Процедурні і декларативні знання

для задачі №1 : КЕУ 5

Слоти

Формули розрахунків нормативів | Продукції для перевірки значень

нормативів

К= К1 - (ОЗ - К1); К1 = ОК = ДК - В;

(ОЗ - К1) = max {( ОЗ - К1), О};

К

Н3 = -------- х 100%;

Ар

К

Н4 = -------- х 100%;

ЗА

Ккр +Ка

Н5 = ------------ х 100%;

Пр

 

А

Н6 = -------- х 100%;

З

Ва

Н7 = -------- х 100%;

Ра

Зс

Н8 = -------- х 100%;

К

Ск

Н9 = ------- х 100%;

К

Рк1

Н10 = --------;

К

Рк

Н11 = -------- х 100%;

К

МБн

Н12 = -------- х 100%;

К

МБо+ЦК

Н13 = ------------- х 100%;

К

Кін

Н14 = --------------;

К+ЦП+Вав

Вп

Н15 = --------- х 100%;

К

Він

Н16 = --------- х 100%;

К

Вн

Н17 = --------- х 100%;

К

Вм

Н18 = ---------- х 100%

К |

К > 2млн. ЕКЮ на 01.04.98р.;

К > 3 млн.ЕКЮ на 01.04.99р.;

Н2 > 1 млн.ЕКЮ;

Н3 8% при Н9 8К;

Н3 16% при 12К Н9;

Н3 24% при Н9 12К;

Н4 4%;

Н5 15% до 01.01.99р.;

Н5 20% з 01.01.99р.;

Н6 100%;

Н7 15% до 01.01.99р.;

Н7 20% з 01.01.99р.;

Н8 25%;

Н9 8К;

Н10 5%;

Н11 40%;

Н12 200%;

Н13 300%;

Н14 50%;

Н15 = 40% до 01.07.98р.;

Н15 = 30% з 01.07.98р.;

Н15 = 20% з 01.10.98р.;

Н16 = 20% до 01.07.98р.;

Н16 = 15% з 01.07.98.р;

Н16 = 10% з01.10.98р.;

Н17 = 1% до 01.01.98р.;

Н17 = 5% з 01.07.98р.;

Н18 10%.

If U THEN OK ELSE GOTO S

Рис 4. Фрагмент структури БЗ ЕС.

На рис.4 використані позначення:

ОК - основний капітал; ДК - додатковий капітал; В - відвернення; ОЗ - основні засоби; Ар - сумарні активи, зважені за ступенем ризику; ЗА - загальні активи, зменшені на створення резервів; Ккр - сума коштів на кореспондентському рахунку; Ка - кошти в касі; Пр - поточні зобов"язання; А - загальні активи банку; З - загальні зобов"язання банку; Ва - високоліквідні активи; Ра - робочі активи; Зс - сукупна заборгованість за позиками, міжбанківскими кредитами та врахованими векселями одного позичальника та 100% суми позабалансових зобов"язань, виданих для цього позичальника; Ск - сукупний розмір "великих" кредитів, наданих комерційним банком, з урахуванням 100% позабалансових зобов"язань банку; Рк1 - сукупний ромір наданих банком позик (в т.ч. і міжбанківських), поручительств, врахованих векселів та 100% позабалансових зобов"язань щодо одного інсайдера комерційного банку; РК - сукупний розмір наданих банком позик (в т.ч. міжбанківських), поручительств, врахованих векселів та 100% позабалансових зобов"язань по відношенню до всіх інсайдерів комерційного банку; відношенню до всіх інсайдерів комерційного банку; МБн - загальна сума наданих банком комерційних позик; МБо - загальна сума отриманих комерційним банком міжбанківських позик; ЦК - загальна сума залучених централізованих коштів; Кін - кошти комерційного банку, що інвестуються на придбання часток (акцій, цінних паперів) акціонерних товариств, підприємств, недержавних боргових зобов"язань; ЦП - цінні папери у портфелі банку на інвестиції; Вав - вкладення в асоційовані компанії; Вп - загальна відкрита валютна позиція банку за балансовими та позабалансовими активами та зобов"язаннями банку по всіх іноземних валютах у гривневому еквіваленті; Він - довга (коротка) відкрита валютна позиція вільноконвертованої валюти у гривневому еквіваленті; Вн - довга (коротка) відкрита валютна позиція в неконвертованій валюті у гривневому еквіваленті; Вм - довга (коротка) відкрита валютна позиція банку у всіх банківських металах у гривневому еквіваленті.

На рис.4 у другому слоті фрейма третього рівня зображені умови U у прдукціях, які мають вигляд:

IFUTHENOK ELSE GO TO S,

де S – повідомлення менеджеру про порушення умови використання і номер норматива, для якого порушена умова.

Перспективи вдосконалення банківської діяльності, в тому числі кредитування, визначаються можливостями поліпшення менеджменту комерційного банку. Останні досягнення у цій галузі пов"язані з використанням реінжинірингу бізнес-процесів (РБП) комерційного банку.

У дисертації розглянуті можливості використання методу РБП для перепроектування процесу кредитування. Показана можливість скорочення етапів реалізації процесу з чотирьох до двох за рахунок використання сучасної інформаційної технології, зокрема, розробленої динамічної експертної системи. При цьому перепроектований процес відбувається за схемою, показаною на рис.5.

Рис.5. Етапи оформлення і видачі кредиту.

У розділі 3 – "Управління ризиками в АКБ "ТК Кредит" наведені характеристики Акціонерного комерційного банку "ТК Кредит", на прикладі якого здійснене впровадження розробок дисертації.

Для вирішення задачі 2 – "Визначення достатньої платоспроможності позичальника" і задачі 3 – "Визначення ступеню ризику надання кредиту" використовується методика проведення оцінки фінансового стану позичальника, наведена в дисертації. У методиці використані слідуючі характеристики:

- об"єктивні критерії;

- кредитна історія позичальника;

- суб"єктивні фактори;

- характеристика майна, що пропонується під заставу;

- оцінка складу засновників та розмір сплаченого статутного фонду.

В роботі наведений аналіз юридичних осіб, що кредитувалися банком на протязі року, з якого випливає, що всього за рік банком надавався кредит 28 організаціям, причому 7 із них отримували кредит один раз на рік, а 21 організація – від двох до 28 разів, тобто більшість позичальників звертались до банку за кредитом неодноразово. За результатами 1997-1998 років банк обслуговує за рік в середньому 30 клієнтів – юридичних осіб і укладає 200 кредитних угод.

Для рішення задач 2 і 3 фрагмент структури БЗ приведений на рис.6.

Фрейм другого рівня : задачі№№ 2, 3 : КЕУ2

с л о т и

Разовий позичальник : КЕУ Р3 | Багаторазовий позичальник : КЕУ М3

Фрейм третього рівня : КЕУ РЗ і МЗ

с л о т и

Ідентифікатори позичальників І З і

Фрейм четвертого рівня : КЕУ Р3 : І Зі

с л о т и

КЛ

2 | КЛ

1 | КЗ | КМ | КП | Зб | РВ | ЧП | S | В | Т | ЯЗМ | КН | КR

Рис. 6. Фрагмент структури БЗ для задач №№2,3

На рис.6 позначено: Р3 – разовий позичальник; М3 – багаторазовий позичальник; КЛ1, КЛ2, К3, КМ, КП, Зб, РВ, ЧП, S, В, Т, ЯЗМ, КН – характеристики позичальника.

У дисертації наведена методика підготовки і реалізації кредитної угоди, яка включає етапи:

- розгляд заявки на отримання кредиту;

- вивчення платоспроможності, фінансового стану клієнта і оцінка ризику кредиту;

- розробка умов кредитування, підготовка і укладення кредитного договору (структурування позики);

- контроль за виконанням умов договору і погашення кредиту.

Для всіх етапів перераховані документи і показники, котрі повинен надати клієнт, і ті питання, на які повинна бути отримана відповідь.

Етапи оформлення, видачі і супроводження кредиту, а також виконуючі їх підрозділи банку наведені на рис.7.

Рис.7. Етапи оформлення і видачі кредиту.

В дисертації наведені алгоритми розрахунку показників, які клієнт надає банку.

В роботі викладені два методи оцінки платоспроможності позичальника:бальний метод і розроблений метод використання вирішувальної матриці. Обидва методи реалізуються експертною системою. При цьому використовуються критерії оцінки, показані в табл.1.

Таблиця 1.

Фінансовий

стан клієнта

(клас) | Оцінка повер-

нення кредиту

Рівень резерву

(ступінь ризику) |

Добре |

Слабке |

Недостатнє

А | 2% | стандартний | під контролем | субстандартний

Б | 5% | під контролем | субстандартний | сумнівний

В | 20% | субстандартний | сумнівний | безнадійний

Г | 50% | сумнівний | безнадійний | безнадійний

Д | 100% | безнадійний | безнадійний | безнадійний

На рис.8 наведений фрагмент вирішувальної матриці для рішення задачі 3, заповненої за результатами 31 укладеної угоди.

п/п | y11 | y12 | y13 | y14 | y15

1 | x11 | 11 | 01 | 0 | 0 | 0

2 | x12 | 13 | 01 | 0 | 0 | 0

3 | x13 | 14 | 02 | 0 | 0 | 0

4 | x21 | 11 | 01 | 0 | 0 | 0

5 | x22 | 40 | 4 | 0 | 0 | 0

6 | x23 | 9 | 0 | 0 | 0 | 0

7 | x24 | 8 | 1 | 0 | 0 | 0

8 | x31 | 20 | 2 | 0 | 0 | 0

Рис.8. Фрагмент заповнення ВМ за результатами реалізації 31-ї кредитної угоди.

Якість роботи банку є найважливішим чинником управління ризиками. В дисертації сформульована методика оцінки рейтингу банку, яка включає слідуючі компоненти оцінки:

- достатність капіталу;

- якість активів;

- якість менеджменту;

- доходність банку;

- ліквідність.

Для банку "ТК Кредит" визначена оцінка його рейтингу "задовільно".

В роботі зроблена оцінка економічної ефективності впровадження результатів дисертації. Тільки за рахунок покладення експертизи на експертну систему забезпечується річна економія 600 тис.грн.

ВИСНОВКИ

Основу діяльності комерційного банку складає кредитування. Тому процеси кредитування повинні забезпечувати банку прибутковість і безпеку. В той же час надання користувачеві кредиту пов"язане з ризиком неповернення суми позики і плати за неї. Проте у банку є засоби забезпечення зниження ризику і попередження можливих збитків. З цією метою проводиться управління ризиком. Дисертаційна робота спрямована на вивчення ситуацій виникнення і попередження ризику, визначення методів і алгоритмів управління ризиком.

У процесі виконання роботи отримані слідуючі основні результати і зроблені висновки:

1. В умовах командно-адміністративної системи поняття економічного ризику ігнорувалось як "буржуазне". Це несприятливо відбилось на розвитку теорії і практики управління ризиком. Комерційні банки працюють в умовах високої невизначеності і підвищеного рівня ризику. Сучасний банківський ринок неможливий без ризику, тому нема сенсу ставити питання про уникнення ризику. але передбачати його, враховувати і знижувати до мінімумальних розмірів необхідно. Досягається це шляхом управління ризиком.

2. Методи врахування ризику, його оцінки, управління і зменшення його небезпеки різноманітні і виявляються по-різному для кожного конкретного класу ризику. Тому необхідна класифікація банківських ризиків. Але для банку можуть являти собою небезпеку конкретні види діяльності, що відбувається за межами банку, але має до нього відношення. Тому слід класифікувати всі види економічної діяльності і пов"язаних з нею ситуацій. У роботі виконана класифікація всіх видів і ситуацій ризику, пов"язаних з діяльністю комерційного банку.

3. Здатність банку долати негативний вплив ризику в значній мірі визначається ефективністю функціонування банку, яка оцінюється обов"язковими економічними нормативами регулювання діяльності комерційних банків. Цілий ряд цих нормативів (Н5 - Н7) визначають здатність банку протистояти наслідкам ризику, а нормативи Н8 - Н14 цілком регламентують показники ризику. Тому моніторинг і дотримання економічних нормативів є найважливішим видом діяльності банку по управлінню ризиком.

4. Аналіз методів оцінки кредитних ризиків показав, що для вирішення проблеми найбільш прийнятними є експертні оцінки. В роботі проведений аналіз вартості й організації традиційної експертизи, в результаті якого визначено, що процедура організації й проведення традиційної експертизи хоч і є ефективною, але технічно важко здійснювана (підбір і збір експертів) і потребує значних коштів. У той же час в більшості випадків експертиза може бути здійснена за допомогою використання експертних систем. У дисертації сформульовані методи обробки результатів традиційної експертизи.

5. головною причиною виникнення ризику є невизначеність поведінки клієнта банку і тих оточуючих умов, у яких відбувається процес кредитування. Для описання ситуацій, пов"язаних з поведінкою середовища і відносин з клієнтом, використаний теоретико-ігровий підхід і відповідні моделі інформаційних ситуацій. Розглянуто сім інформаційних ситуацій і вживані в них критерії. Зроблений важливий висновок щодо можливості зміни інформаційної ситуації під час супроводження кредиту. Являючись при укладенні кредитної угоди неантагоністичною, вона при поверненні кредиту може стати антагоністичною, що призведе до зміни методів оцінки ситуації і критеріїв прийняття банком рішень стосовно позичальника. При укладенні угоди для оцінки ситуації найбільш прийнятним є критерій Байєса.

6. Розроблена експертна система для управління банківськими ризиками призначена для вирішення трьох основних задач: безперервний моніторинг економічних нормативів, визначення достатньої кредитоспроможності позичальника, визначення рейтингу (рівня ризику) позичальника. Вирішення першої задачі традиційне для експертних систем і потребує описання бази знань, алгоритмів розрахунку критеріїв і правил-продукцій супроводження значень критеріїв. Друга і третя задачі взаємопов"язані і потребують для свого рішення реалізації евристичних процедур, оскільки являють собою багатокритеріальну задачу з великим (більше десяти) числом критеріїв.

Тому в розробленій експертній системі пропонується нововведення - використання вирішувальної матриці, яка моделює самонавчальну систему рішення. Розроблена структура БЗ експертної системи для рішення першої задачі (моніторинг економічних нормативів).

7. На підставі аналізу практичних дій АКБ "ТК Кредит" визначений зміст БЗ ЕС при рішенні другої і третьої задач (визначення достатньої кредитоздатності позичальника і його рейтингу). Проведена також оцінка і аналіз клієнтів банку, встановлено, що банк здійснює в середньому 200 кредитних угод на рік, обслуговує 30 клієнтів, з них близько третини звертаються за кредитом один раз на рік, а дві третини - багаторазово (до 28 разів). Визначена структура БЗ ЕС при рішенні задач 2 і 3, а також при рішенні задач 1, 2, 3.

8. Сформульована методика реалізації і супроводження кредитної угоди, яка здійснюється у вигляді послідовності етапів: розгляд заявки на отримання кредиту; вивчення кредитоспроможності, фінансового стану клієнта і оцінка ризику по кредиту; розробка умов кредитування, підготовка і укладення кредитного договору; контроль за виконанням умов договору і погашенням кредиту, а також перелік документів, які подає позичальник в обов"язковому порядку; визначення підрозділів банку, що беруть участь в кредитній угоді.

9. Розроблена схема побудови вирішувальної матриці (ВМ) для рішення задачі визначення рівня ризику надання кредиту, алгоритм заповнення ВМ і визначення рейтингу позичальника. Виконане заповнення ВМ по результатах здійснення 31 кредитної угоди і визначені класи рейтингу позичальників.

10. На основі використання методу БПР у дисертації обгрунтована технологія перепроектування процесу кредитування на підставі широкого використання розробленої динамічної експертної системи, що скорочує час укладення кредитної угоди у 2-3 рази.

11. Наведена методика визначення рейтингу АКБ "ТК Кредит" за компонентами: достатність капіталу; якість активів; якість менеджменту; доходність; ліквідність. Загальна рейтингова оцінка банку станом на 01.12.97 - рейтинг банку відповідає класу "задовільний".

12. Розроблені в дисертаційній роботі методи і алгоритми забезпечують постійний моніторинг обов"язкових нормативів, встановлених НБУ, розрахунок і визначення кредитоздатності позичальників. Розроблена експертна система та її використання забезпечують АКБ "ТК Кредит" річну економію в сумі 0,6 млн.грн.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Саврук О.Й., Бушуєва І.В., Лавінський Г.В. Прийняття управлінських рішень в умовах застосування нових інформаційних технологій // Машинна обробка інформації. Міжвід.науковий зб. Вип.60 – К.:КНЕУ.- 1996. с.3-17 – 1,0 друк.арк. (у співавт.: автором підготовлено 0,4 друк.арк.).

2. Бушуєва І.В. Використання стратегії ризику у банківській сфері з застосуванням експертної системи// Машинна обробка інформації. Міжвід.наук.зб. Вип.61. – К.: КНЕУ.- 1998. с.80-86.- 0,5 друк.арк.

3. Бушуєва І.В., Саврук О.Й. Використання експертної системи для управління банківським ризиком // Машинна обробка інформації. Міжвід.наук.зб. Вип.62.- К.: КНЕУ.- 1999. с.77-91 – о,83 друк.арк. (у співавтор.: автором підготовлено 0,53 друк.арк.: склад бази знань, блоку логічного висновку, вирішувальної матриці)

4. Бушуєва І.В., Невядомський К.Ю., Спяк Т.І. Експертні оцінки при управління банківськими кредитними ризиками // Машинна обробка інформації. Міжвід. наук. зб. Вип.62.- К.: КНЕУ.- 1999. с.88-100.- 1,2 друк.арк. (у співавт.: автором підготовлено 0,7 друк.арк.: методи оціювання ризику, оцінка традиційної експертизи).

5. Бушуєва І.В. Можливості використання економіко-математичних методів для управління банківським ризиком // Машинна обробка інформації. Міжвід. наук. зб. Вип.62.- К.: КНЕУ.-1999. с.101-109.-0,64 друк.арк.

6. Бушуєва І.В., Саврук О.Й. Управління та оцінка ефективності реструктуризації підприємства // Моделювання та інформаційні системи в економіці. Міжвідомчий науковий збірник. Вип. 63-К. : КНЕУ, 2000. С.188. – 0,6 друк.арк.

АНОТАЦІЇ

Бушуєва І.В. Моделювання та розробка системи управління кредитними ризиками комерційного банку.- Рукопис. Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – економіко-математичне моделювання. Київський національний економічний університет, Київ, 2000.

Дисертація присвячена аналізу джерел і причин виникнення кредитного ризику, засобам управління ризиком і розробці системи управління кредитним ризиком.

Аналіз і класифікація кредитних ризиків показують, що кредитний ризик визначають усі несприятливі обставини, які можуть виникнути у позичальника, тому слід враховувати всі можливі економічні причини його виникнення. Найбільш природним і ефективним способом подолання ризику є заходи по підтриманню стабільності і ефективності банку. Для цього аналізуються показники, що регулюють діяльність комерційного банку, і розроблено алгоритм безперевного моніторингу цих показників.

Серед можливих оцінок ризику на основі існуючих методів зроблений висновок щодо прийнятності експертних оцінок. Оцінені методи сучасної експертизи і зроблений висновок щодо необхідності застосування експертної системи. Розроблена модель оцінки інформаційної ситуації, що супроводжує кредитну угоду. Обрані критерії її оцінки.

Розроблена динамічна експертна система для здійснення моніторингу показників і визначення платоспроможності (основна причина кредитного ризику) і прогнозування рівня ризику кредитної угоди. На прикладі Акціонерного комерційного банку "ТК Кредит" розроблені алгоритми визначення платоспроможності позичальника і рівня ризику, що реалізуються експертною системою. Визначені напрямки удосклналення системи менеджменту банку шляхом перепроектування бізнес-процесів. Сформульована методика оцінки рейтингу діяльності комерційного банку.

Ключові слова: кредитний ризик, рейтинг, ефективність, кредитна угода, втрати кредитування, управління ризиком, експертна система.

Бушуева И.В. "Исследования и разработка системы управления кредитными рисками коммерческого банка". - Рукопись .

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – экономико-математическое моделирование.- Киевский национальный экономический университет, Киев, 2000.

Диссертация посвящена анализу сущности и причин возникновения риска, существующих методов управления риском и разработке системы управления риском на основе использования современных информационных технологий.

Анализ сущности и причин возникновения риска в банковской сфере, их классификация показывают, что все они оказывают влияние на кредитный риск через посредство заемщика, поэтому их следует учитывать.

Среди основных направлений снижения негативных последствий риска выделены: поддержание стабильности и эффективности функционирования банка, определение платежеспособности заемщиков и в этой связи – степени риска. В интересах реализации первого направления указаны экономические показатели, определенные НБУ для регулирования деятельности коммерческих банков, алгоритмы их расчета и решена задача непрерывного мониторинга показателей с помощью экспертной системы. Решение этой задачи направлено на повышение рейтинга банка.

Кредитную сделку после ее заключения нужно сопровождать и, в случае отклонения ее от планируемой траектории, принимать управленческие решения. Анализ ситуации прохождения сделки в работе предлагается вести с помощью использования теоретико-игровой модели информационной системы. Такая модель и критерии принятия решения разработаны в диссертации.

Для реализации алгоритмов управления кредитным риском предложено использовать современные информационные технологии. С этой целью разработана динамическая экспертная система, которая позволяет реализовать обучающиеся алгоритмы определения платежеспособности заемщика и уровня риска.

Анализ существующих методов управления кредитными рисками показал, что наилучшие результаты дает метод экспертных оценок. Подробно проанализированы методы проведения традиционной экспертизы, показано, что традиционная экспертиза дорогостояща и сложна в практическом плане. Поэтому предлагается использовать для получения экспертных оценок экспертную систему и применить для организации работы системы управления кредитными рисками современную информационную технологию.

В диссертации разработаны алгоритмы определения показателей кредитоспособности заемщика и уровня риска, реализуемые экспертной системой.

Заполнение базы знаний и детализация алгоритмов проводились на базе использования опыта функционирования Акционерного коммерческого банка "ТК Кредит". Поскольку внедрение системы управления кредитным риском потребует перепроектирования системы банковского менеджмента, в работе проведены исследования бизнес-процессов банковской деятельности и показана возможность использования метода реинжиниринга.

В диссертации также сформулирована методика формирования и использования резерва для компенсации возможных потерь кредитования.

В заключительном разделе диссертации приведена разработанная методика оценки и произведена оценка эффективности функционирования банка "ТК Кредит". Показана экономическая эффективность внедрения разработанных методов.

Результаты диссертации могут быть внедрены в других коммерческих банках.

Ключевые слова: кредитный риск, рейтинг, эффективность, кредитная сделка, потери кредитования, управление риском, экспертная система.

I. V. Bushuyeva. Research and Development of a Commercial Bank Credit Risk Management System.

PhD dissertation research project in economics specializing in mathematical-economic modeling. Kyiv National University of Economics, 2000.

The dissertation is dedicated to an analysis of sources and reasons for credit risk, risk management methods, and development of a credit risk management system.

Analysis and classification of bank risk has shown that credit risk is determined by the unfavorable conditions surrounding the borrower. Therefore, all possible economic factors must be considered in evaluating risk. The most effective means to eliminate risk is to support bank stability and effectiveness. This includes analysis of indicators which regulate commercial bank activity. An algorithm for continually monitoring these indicators was also developed.

Of the existing risk assessment methods, conclusions were made as to the appropriateness of expert assessments. Modern expertise methods for risk assessment were also evaluated and conclusions were drawn regarding the necessity for using an expert system. A model was developed evaluating the information environment which relates to credit agreements. Criteria were selected for evaluating the information environment. A dynamic expert system was developed for monitoring indicators of credit worthiness (the main causes of credit risk) and the risk level


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОБРАЗНИЙ СКЛАД ТА МУЗИЧНА ІНТОНАЦІЯ У ВОКАЛЬНИХ ЦИКЛАХ Ф. ШУБЕРТА, Р. ШУМАНА, Р. ВАГНЕРА, Г. МАЛЕРА. - Автореферат - 24 Стр.
Хірургічне лікування хворих з рецидивом виразкової хвороби, яка ускладнена кровотечею, після ушивання проривної виразки дванадцятипалої кишки - Автореферат - 24 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ І МЕТОДИЧНІ ОСНОВИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ПРАЦІ ВЧИТЕЛІВ ФІЗИЧНОГО ВИХОВАННЯ - Автореферат - 56 Стр.
Фероїдні властивості другого порядку сегнетоелектричних кристалів - Автореферат - 23 Стр.
ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ГЕТЕРОПЕРЕХОДІВ В СИСТЕМІ СУЛЬФІД-ТЕЛУРИД КАДМІЮ - Автореферат - 21 Стр.
ФОРМУВАННЯ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗДАТНОСТІ ДО ЕСТЕТИЧНОГО СПРИЙМАННЯ ЛІТЕРАТУРНОГО ТВОРУ ЗАСОБАМИ ХУДОЖНЬОЇ ІЛЮСТРАЦІЇ (НА МАТЕРІАЛІ ЕПІЧНИХ ТВОРІВ) - Автореферат - 19 Стр.
КІНЕТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ Mg2+,АТФ - ЗАЛЕЖНОГО ТРАНСПОРТУ ІОНІВ Са У ВНУТРІШНЬОКЛІТИННИХ СТРУКТУРАХ МІОМЕТРІЯ ТА BПЛИВ ЕТАНОЛУ НА ЦЕЙ ПРОЦЕС - Автореферат - 25 Стр.