У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський державний торговельно-економічний університет

Київський державний торговельно-економічний університет

Бардаш Сергій Володимирович

УДК: 657.3

ІНВЕНТАРИЗАЦІЯ НА ПІДПРИЄМСТВАХ:

ПИТАННЯ МЕТОДОЛОГІЇ І ПРАКТИКИ

(на прикладі підприємств роздрібної торгівлі

Житомирської області)

Спеціальність 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Житомирському інженерно-

технологічному інституті Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Осадчий Юрій Іванович

Міжгалузевий інститут післядипломної

освіти, м. Київ. професор кафедри обліку і

аудиту

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук. доцент

Рудницький Василь Степанович

Львівська комерційна академія,

завідувач кафедри аудиту

кандидат економічних наук. доцент

Савченко Володимир Якович

Київський національний економічний

університет, професор кафедри

бухгалтерського обліку в промисловості

Провідна установа:

Одеський державний економічний університет, кафедра обліку і

аудиту, Міністерство освіти і науки України, м. Одеса

Захист відбудеться 21 вересня 2000 р. о 14 годині

на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.055.01

в Київському державному торгово-економічному

університеті за адресою: 253156. м. Київ, вул. Кіото. 19

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці

Київського державного торговельно-економічного

університету за адресою: 253156. м. Київ, вул. Кіото, 19

Автореферат розісланий 18 серпня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

к.е.н., доцент ______ Н.І. Морозова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Поступова політична і економічна інтеграція України в розвинуту економічну спільноту є передумовою проведення кардинальних змін в методології та організації бухгалтерського обліку, серед яких прийняття Закону “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” та національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

У зв’язку з цим важливого значення набувають питання організації управління, обліку і господарського контролю на підприємствах. В Україні господарський контроль стає одним із важливих елементів ринкової економіки. Сьогодні багато його методологічних і організаційних питань потребують розробки, вдосконалення, термінового впровадження і апробації, проте проведення інвентаризацій було, є і залишається єдиним способом контролю за точністю даних, що надаються бухгалтерським обліком.

В працях різних авторів, присвячених організації обліку, контролю і ревізії, проведенню аудиту, питання інвентаризації висвітлюються лише частково. Окремі проблеми в різний час в своїх працях розглядали професори М.Г. Бєлов, М.Т. Бєлуха, Ф.Ф. Бутинець, П.І. Гайдуцький, Г.І. Грінман, М.І. Карауш, Л.М. Крамаровський, М.В. Кужельний, І.О. Ламикін, Ю.Я. Литвин, В.Г. Макаров, М.3. Пізенгольц, В.К. Радостовець, Б.Ф. Усач, О.А. Шпіг, М.Я. Штейнман.

Протягом останнього десятиріччя теоретичним та практичним аспектам інвентаризаційної роботи приділяли увагу проф. В.Д. Андрєєв, проф. В.В. Сопко, д.е.н. В.С. Рудницький, проф. Н.М. Ткаченко та інші.

Проте, вивчення наукових робіт, дослідження діючої практики свідчать, що й досі залишаються не розкритими ряд питань, теоретичне обгрунтування і практична реалізація яких дозволила б забезпечити відповідність організації і методики інвентаризаційної роботи на торговельних підприємствах новим умовам господарювання.

Аналіз стану інвентаризаційної роботи на 81 підприємстві роздрібної торгівлі Житомирської області різних форм власності свідчить, що більшість власників та керівників не приділяють належної уваги її організації, не усвідомлюють її роль та значення. Все це призводить до появи таких негативних явищ як розкрадання майна, обман покупців, порушення правил торгівлі та незаконна торговельна діяльність. Тому актуальними сьогодні є питання дослідження організації і проведення інвентаризацій, документування і відображення в обліку їх результатів.

Недостатня теоретична і практична розробленість питань щодо удосконалення організації і методики інвентаризаційної роботи, недосконалість чинних нормативних актів, які її регламентують, обумовили вибір теми і напрямок даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження проводилось у межах науково-дослідних робіт Житомирського інженерно-технологічного інституту і належить до державно-бюджетної теми “Розробка концепції і техніко-економічного обгрунтування спеціальної економічної зони “Полісся”. Бухгалтерський облік і аудит”, державний реєстраційний номер 278.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційного дослідження є теоретичне визначення сутності, змісту, ролі інвентаризації в господарській діяльності, обгрунтування значення та місця інвентаризації в бухгалтерському обліку та господарському контролі, розробка методологічних принципів, комплексне вивчення стану та перспектив її розвитку, розробка рекомендацій щодо удосконалення організації інвентаризаційної роботи на підприємствах роздрібної торгівлі та застосування комп’ютерних технологій при її проведенні.

Для досягнення поставленої мети були поставлені наступні основні завдання:

в теоретичному аспекті:

дослідити генезис інвентаризації, розкрити її сутність і зміст;

визначити мету і завдання інвентаризації, її місце і роль в методології економіко-облікових наук;

з урахуванням змін, що відбулися в економіці, визначити перелік об’єктів та суб’єктів інвентаризації;

уточнити класифікацію інвентаризацій у відповідності з потребами сучасних умов господарювання;

в методологічному аспекті:

дослідити стан інвентаризаційної роботи на підприємствах роздрібної торгівлі різних форм власності, оцінити досягнутий рівень її організації;

визначити і обгрунтувати принципи інвентаризаційної роботи та складові інвентаризаційного процесу;

розробити пропозиції з удосконалення методики проведення інвентаризацій, визначення їх результатів та документального оформлення;

визначити основні показники для аналізу стану інвентаризаційної роботи на підприємстві;

дослідити можливість застосування комп’ютерних технологій при проведенні інвентаризації.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методологічних і практичних аспектів здійснення інвентаризаційної діяльності на підприємствах.

Об’єктом дослідження є організація і методика проведення інвентаризацій на підприємствах роздрібної торгівлі різних форм власності Житомирської області. Аналіз проводиться на підставі статистичних матеріалів Державного комітету статистики України та Управління статистики Житомирської області за 1995-1999 рр., матеріалів проведення інвентаризацій, а також анкетного опитування бухгалтерів 81 підприємства роздрібної торгівлі.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна проведеного дослідження полягає в розроблених особисто здобувачем теоретичних і методичних положеннях щодо удосконалення організації і методики інвентаризації на підприємствах роздрібної торгівлі різних форм власності в сучасних умовах господарювання.

Зокрема, в теоретичному аспекті:

розкрито поняття інвентаризації через категорії сутності і змісту;

уточнені місце і роль інвентаризації в теорії бухгалтерського обліку;

за допомогою процедурного підходу, індукції та дедукції доведена гіпотеза про те, що інвентаризація – це метод наступного господарського контролю;

уточнені об’єкти інвентаризації;

розкрито сутність терміну “суб’єкт інвентаризації”;

удосконалено існуючу класифікацію інвентаризацій;

в методологічному аспекті:

визначено принципи інвентаризації;

сформульовано понятійний апарат: процес, стадія, процедура, прийом;

уточнені терміни природній убуток, природні втрати.

Достовірність отриманих результатів підтверджуються обраною методологією дослідження, що включає, крім зазначених загальнонаукових методів, історичний та логічний методи, а також прийоми статистичного дослідження. Обгрунтовані в дисертації наукові результати є новими і достовірними, мають прикладний характер.

Практичне значення одержаних результатів. Практичну цінність проведеного дослідження складають розробка рекомендацій і пропозицій щодо: удосконалення методики здійснення інвентаризаційного процесу; упорядкування існуючої документації по реєстрації, результатів спостереження; відображення в обліку результатів інвентаризації; покращання аналітичності недостач і втрат; розрахунку показників, що дають можливість оцінити ефективність інвентаризаційної роботи; застосування комп’ютерних технологій.

Окремі пропозиції та рекомендації, розроблені в ході дослідження, впроваджені в практику обліку та господарського контролю на підприємствах ВАТ “Молочник” (довідка № від 13.03.2000 р.), ЗАТ “Фаворит” (довідка № 49 від 16.03.2000 р.).

Результати досліджень також знайшли відображення в навчальних, практичних та методичних посібниках, які використовуються в навчальному процесі Житомирського інженерно-технологічного інституту (довідка про впровадження № /505 від 14.04.2000 р.) та інших вузів України. Основні положення досліджень знайшли широке застосування в лекційних курсах з теорії бухгалтерського обліку, фінансового та управлінського обліку, контролю і ревізії, основ аудиту, а також при написанні монографії та збірника задач і вправ з питань інвентаризації.

Особистий внесок здобувача. Дисертаційна робота є самостійною завершеною роботою автора. З наукових праць, опублікованих у співавторстві [2], в дисертації використані результати дослідження генезису інвентаризації як складової господарського обліку до XV сторіччя, що є особистим здобутком дисертанта.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи в дискусійному порядку обговорювались та отримали позитивну оцінку на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми організації обліку, аудиту і менеджменту в підприємництві” (м. Житомир, 1998 р.); міських міжвузівських науково-практичних конференціях студентів та молодих вчених (м. Житомир, 1998 р., 1999 р., 2000 р.); Другій Міжнародній науково-практичній конференції “Проблемы становления рыночной зкономики: информационное и финансовое обеспечение деятельности предпринимательских структур” (м. Севастополь, 2000 р.); Всеукраїнській науково-практичній конференції “Удосконалення національних нормативів аудиту” (м. Житомир, 2000 р.).

Публікації. За результатами дисертаційного дослідження опубліковано 6 наукових праць, в т.ч. 1 монографія – 18,34 д.а. та 5 публікацій у фахових виданнях (1 – у співавторстві) – 3,42 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. Основний зміст роботи викладений на 185 сторінках основного тексту, містить 14 таблиць, 38 рисунків, 19 додатків. Список використаних джерел налічує 258 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкривається сутність наукової проблеми, обґрунтовується актуальність теми, визначається предмет і об’єкт дослідження, мета, основні завдання, методика дослідження, наукова новизна одержаних результатів та їх практичне значення.

Перший розділ “Теоретичні аспекти інвентаризації” присвячений розв’язанню проблем, що пов’язані з дослідженням генезису, сутності, місця і ролі інвентаризації як в теорії бухгалтерського обліку та теорії господарського контролю, так і в господарській діяльності суб’єкта господарювання.

Розв’язання зазначених проблем здійснювалося на підставі вивчення праць вчених колишнього СРСР, України, Росії, Білорусі, а також вчених Польщі, Чехії, США, Великої Британії. В процесі дослідження з’ясовано, що на сьогодні під інвентаризацією розуміють: а) прийом фактичного контролю наявності окремих складових майна: б) роботу, пов’язану із визначенням майнового стану (складання інвентарю) суб’єкта, що розпочинає господарську діяльність: в) метод визначення наявності майна і зобов’язань з метою визначення фінансового результату; г) перевірку господарських засобів та розрахунків з метою підтвердження даних бухгалтерського обліку.

Існування різних тлумачень поняття інвентаризації не дозволяє розкрити сутність і зміст даного поняття. Це суттєво ускладнює її практичне значення.

В дисертації обгрунтована інтерпретація сутності і змісту інвентаризації (рис. 1).

Рис. 1. Сутність і зміст інвентаризації

На думку автора, під інвентаризацією слід розуміти перевірку наявності та стану об’єкту контролю, яка здійснюється шляхом спостереження, вимірювання, реєстрації та порівняння отриманих даних. Зміст інвентаризації розкриває комплекс господарсько-правових ознак (див. рис. 1), який дозволяє відрізнити інвентаризацію від складання інвентарю, самоперевірки (як виду самоконтролю), переобліку, обміру виконаних робіт, перепису тощо.

У дисертації знайшло подальший розвиток дослідження місця та ролі інвентаризації в бухгалтерському обліку і господарському контролі. Здобувачем розкрито значення інвентаризації в ревізії, аудиті, контролінгу, судово-бухгалтерській експертизі. Такий підхід дозволив узагальнити існуючі наукові напрацювання, сформулювати власну думку та відповідні висновки.

В результаті дослідження доведено існування багатоцільового призначення інвентаризації та необгрунтовано обмеженого кола завдань, що розв’язуються шляхом її проведення. Дана ситуація підкреслює суто облікове значення інвентаризації та обмежує її практичну цінність для потреб управління. В дисертації науково обгрунтовані мета і завдання інвентаризації та передумови, що дозволяють їх розв’язати: організаційне, технічне, економічне та обліково-аналітичне її забезпечення.

В опрацьованих роботах вчених та в нормативних документах відсутня єдина думка щодо переліку та характеру об’єктів інвентаризації. Зокрема, до об’єктів інвентаризації відносять капітал, фінансові результати, статті балансу, місця зберігання товарно-матеріальних цінностей, технологічні процеси. Визначення об’єктів інвентаризації є важливим питанням, відповідь на яке дозволяє з’ясувати межі її застосування в господарській діяльності. В дисертаційній роботі доведено, що об’єктами інвентаризації виступають об’єкти як бухгалтерського обліку, так і господарського контролю, які мають кількісне вираження та вартісну оцінку, фактичну наявність і стан яких можна визначити органолептичними прийомами та шляхом перевірки або підтвердження сальдо.

Інвентаризація як безальтернативний засіб пізнання передбачає наявність не тільки об’єкту, але й суб’єкту. Однак, на даний час це питання в економічній літературі практично не розглядалось, існуючі нормативні документи регулюють його недостатньо. В дисертації доведено, що суб’єктами інвентаризації виступають носії прав та обов’язків – державні інститути, структури та підрозділи, які згідно з чинним законодавством мають право контролювати фінансово-господарську діяльність, а також власники та керівники підприємств. Однак, суб’єкт інвентаризації безпосередньо не проводить інвентаризацію, він делегує свої повноваження інвентаризаційній комісії, яка по відношенню до суб’єкта є виконавчим органом та виконує функції виявлення кількісних і якісних характеристик об’єкта інвентаризації, причин відхилень від заданих нормативних, планових та облікових даних, у відповідності до яких може функціонувати об’єкт інвентаризації, а також їх нормативно-правового регулювання.

Відсутність єдності у виборі критеріїв класифікації інвентаризацій в значній мірі пояснює складність у вирішенні значного кола теоретичних і практичних питань. Відмінності в класифікації інвентаризацій за їх видами є результатом відсутності належної теоретичної бази, яка повинна забезпечувати єдиний підхід до вирішення даної проблеми. В роботі пропонується класифікувати інвентаризації за наступними ознаками: за частотою проведення – разові (річні) і періодичні; за суб’єктом, що призначив інвентаризацію – ординарні і неординарні; за характером проведення інвентаризації – плановані, необхідні і контрольні; за обсягом охоплення об’єктів – повні і часткові; за охопленням матеріально відповідальних осіб – індивідуальні і наскрізні; за способом проведення – суцільні, вибіркові і комбіновані; за способом обстеження елементів об’єкта інвентаризації – інвентаризації основного масиву елементів об’єкта, монографічні та вибіркові.

Визначення сутності і змісту, суб’єктів та об’єктів інвентаризації, науково обгрунтована класифікація її видів є основоположним базисом при організаційній побудові інвентаризаційної роботи. Використання системного і комплексного підходів при дослідженні цих понять дозволило уточнити їх зміст та визначити основні напрями удосконалення інвентаризаційної роботи.

В другому розділі “Організація і методика здійснення інвентаризаційного процесу” поставлена і розв’язана група проблем, пов’язаних з аналізом діючої методики організації і проведення інвентаризації та відображенням її результатів в обліку.

В роботі акцентується увага на тому, що інвентаризації як методу наступного господарського контролю притаманні як загальні (основні), так і організаційно-правові (спеціальні) принципи, що є похідними від діючих принципів господарського контролю. Сформульовані дисертантом принципи інвентаризації відображають основні тези, що формують підгрунтя інвентаризаційної роботи.

Аналіз діючої методики проведення інвентаризації, а також результати дослідження стану інвентаризаційної діяльності на підприємствах свідчать про її недосконалість, незнання її як керівниками, які згідно з чинним законодавством відповідають за її організацію та проведення, так і іншими спеціалістами, які беруть безпосередню участь в її проведенні. Це зумовлено тим, що методика організації і проведення інвентаризацій, яка застосовується на практиці, не формує цілісного уявлення про інвентаризацію, призводить до її проведення з багатьма порушеннями. Тому в методологічному аспекті інвентаризацію слід розглядати не як окремий органолептичний прийом фактичного контролю, а як процес, що складається із сукупності стадій, що об’єднують впорядковані в часі і просторі взаємопов’язані процедури, виконання яких є необхідною і достатньою умовою для досягнення мети її проведення.

Виділення в інвентаризаційному процесі організаційної, підготовчої, технологічної і результативної стадій дозволяє представити інвентаризаційний процес у вигляді алгоритму, що суттєво спрощує роботу інвентаризаційної комісії (рис. 2).

Рис. 2. Методика проведення інвентаризації

Основна відмінність наведеної методики від існуючої полягає в тому, що інвентаризаційний процес повинен мати єдиний центр відповідальності, яким слід вважати інвентаризаційну комісію.

Дієвість інвентаризації у здійсненні контролю за збереженням власності залежить в основному від обгрунтованого регулювання інвентаризаційних різниць, що залежить від характеру та причин виявлених лишків, недостач, втрат та фактів псування майна. В роботі доводиться, що такі господарські факти як розпилювання, розтрушування безпідставно віднесені до природного убутку, адже вони є результатами механічних дій по відношенню до товару і відповідно не можуть відбуватися в статичному стані, тобто при зберіганні. Єдиним фактором, що може призвести до появи природного убутку, слід вважати всихання. Такий підхід дозволив сформулювати поняття природного убутку і природних втрат. Під природним убутком слід розуміти зменшення маси товарів, що виникає в процесах постачання, реалізації та при зберіганні товарів внаслідок їх фізико-хімічних властивостей; під природними втратами – втрати, які передбачені технологічним процесом та виникають внаслідок впливу механічних дій, що здійснює працівник безпосередньо або опосередковано в процесі виробництва, при транспортуванні, реалізації (підготовці до реалізації).

Вивчення причин виникнення пересортування товарів і практики проведення заліку недостач виявленими лишками на підприємствах свідчить про те, що інколи залік товарів проводиться необгрунтовано, без урахування встановлених вимог. Це призводить до зростання випадків пересортування і послаблення контрольних функцій обліку. З метою усунення зазначених недоліків пропонується: а) зробити більш жорсткими умови застосування заліку пересортування; б) в нормативних документах про порядок проведення інвентаризації зазначати конкретні види товарів, по яких можливе проведення заліку; в) сумову різницю в бік недостач при заліку пересортування відносити на зменшення доходу підприємства лише на підставі документу, який засвідчує неможливість встановлення вини матеріально відповідальної особи або інших осіб.

Проблема аналітичності обліку недостач і втрат не відповідає сучасним вимогам контролю, залишається актуальною та невирішеною. На торговельних підприємствах виявлені недостачі і втрати товарів доцільно групувати в наступних розрізах: за часом виявлення; за місцем виникнення; по відношенню до норм; за товарними групами; за матеріально відповідальними особами. Дана пропозиція значно підвищить достовірність облікової інформації і розширить можливості її використання для аналізу втрат і відповідно прийняття рішень щодо запобігання їх виникненню в майбутньому, що є вкрай актуальним в ринкових умовах господарювання.

Виникнення нових форм власності, нових організаційно-правових видів підприємницької діяльності спонукає до перегляду (зміни) концепцій правового поля, в якому вирішуються питання визначення розміру суми по відшкодуванню матеріальної шкоди. Поряд з правовим аспектом в роботі розглянутий й фінансовий аспект – фіскальна особливість обліку недостач, яка спонукає бухгалтерів не розголошувати факти розкрадання, псування тощо та стає стримуючим фактом щодо проведення інвентаризаційної роботи.

Досить актуальним і практично не дослідженим питанням є визначення ефективності і ефекту від проведення інвентаризаційної роботи. В ринкових умовах господарювання її проведення на підприємствах набуває вагомого значення, однак поряд з цим потребує й підвищення ефективності, що є одним з найбільш важливих і, водночас, складних питань, які постають при оцінці заходів, здійснюваних в межах внутрішньогосподарського контролю. Складність його розв’язання полягає, насамперед, у визначенні та співвідношенні таких понять як “ефективність” і “ефект”. Важливою умовою одержання ефекту від проведення інвентаризації є цілеспрямованість контрольних дій. Неякісне виконання будь-якої інвентаризаційної процедури унеможливлює одержання ефекту від проведення інвентаризації. Запропоновані в роботі показники дозволять власникам, менеджерам, аудиторам і ревізорам визначити якість і ефективність проведеної інвентаризаційної роботи.

В третьому розділі “Інвентаризаційний процес в нових умовах господарювання викладені основні напрямки удосконалення інвентаризаційної роботи на підприємствах роздрібної торгівлі.

Різноманітність організаційно-правових форм підприємницької діяльності спонукає до застосування різних методів контролю, подальшого їх удосконалення або введення нових модифікацій. Дослідження організаційно-правового аспекту функціонування різноманітних організаційно-правових форм господарювання дають підстави вважати, що сьогодні в законодавчому порядку здійснення внутрішньогосподарського контролю не регламентується. Такі чинники, як форма власності, організаційно-правова форма підприємницької діяльності, розмір підприємства, що залежить від обсягів господарського обороту і чисельності його працівників, не впливають на сутність, зміст і методику проведення інвентаризації.

Сьогодні, за умов відчутного податкового тиску, який супроводжується відповідним податковим контролем, дуже часто виникають конфліктні ситуації між податковими органами і господарюючими суб’єктами. Однією з причин непорозумінь є недостатня регламентація проведення інвентаризації в ході податкової перевірки. В роботі дисертантом розкриваються особливості організації і проведення інвентаризації на кожній стадії її здійснення.

Приватизація більшості об’єктів торговельної мережі та поява великої кількості приватних крамниць внесла суттєві корективи в організацію інвентаризаційної роботи. Сьогодні проведення інвентаризації може бути покладене як на спеціально тимчасово створену інвентаризаційну комісію, так і на аудиторську фірму, ревізійну комісію, відділ внутрішнього аудиту (рис. 3).

Рис. 3. Внутрішні суб’єкти інвентаризації

Умовні позначення:

АФ – аудиторська фірма

ВВА – відділ внутрішнього аудиту

ВІК – внутрішня інвентаризаційна комісія

ЗІК – зовнішня інвентаризаційна комісія |

КІК – комбінована інвентаризаційна комісія

РІК – робоча інвентаризаційна комісія

РК – ревізійна комісія

ЦІК – центральна інвентаризаційна комісія

Дослідження стану організаційних аспектів інвентаризаційної роботи на торговельних підприємствах дозволили дисертанту визначити напрямки її удосконалення.

В роботі здійснена класифікація інвентаризаційних комісій та проведено дослідження їх якісного та кількісного складу, сформульовані обов’язки і права, визначена відповідальність членів інвентаризаційної комісії.

Ефективність інвентаризаційної роботи залежить від оптимізації планування інвентаризацій і контролю за їх своєчасним і якісним проведенням. Результати вивчення практики інвентаризаційної роботи на торговельних підприємствах свідчать, що даному питанню не приділяється належна увага, власники (керівники), головні бухгалтери недооцінюють важливість її здійснення та проводять інвентаризації лише в тому випадку, коли їх неможливо уникнути. Здобувачем пропонується здійснювати планування інвентаризаційної роботи в двох розрізах: короткостроковому плануванні кількості і черговості проведення інвентаризації за об’єктами та оперативному плануванні кожної окремої інвентаризації.

З метою повного використання нових можливостей для посилення контролю до організації інвентаризаційної роботи повинні бути внесені суттєві зміни, які перш за все обумовлені комп’ютеризацією облікового процесу. В дисертації проведено дослідження можливого застосування існуючих комп’ютерних програм та, зокрема, штрихового кодування при проведенні інвентаризації.

Результати дослідження показали, що використання комп’ютерних програм при проведенні інвентаризації дозволяє прискорити як ідентифікацію перевіряємих об’єктів, так і складання та опрацювання інвентаризаційних документів, усунути ймовірність помилок у номенклатурних номерах, цінах та інших реквізитах, уникнути викривлення загальних результатів інвентаризації. Зазначені переваги скорочують на 40-50 % терміни її проведення. Проте, сама по собі комп’ютеризація обліку не може усунути приховування крадіжок і зловживань через неправильне перенесення на електронні носії реквізитів, зазначених у документах, надання для обробки фальсифікованих документів тощо.

Застосування штрихкодів, на перший погляд, розв’язує одразу декілька проблемних питань, а саме: дотримання об’єктивності, точності результатів; скорочення термінів проведення. Проте є й недоліки, серед яких головний – це можливість повторного сканування однієї одиниці товару з метою приховування недостачі або небажання сканувати товар, щоб не показати лишки. Даний недолік можна усунути лише за умови присутності всіх членів інвентаризаційної комісії при скануванні.

Покращання аналітичності обліку недостач і втрат є вкрай актуальним питанням і в умовах комп’ютеризації бухгалтерського обліку. Аналіз можливостей комп’ютерних програм дозволив запропонувати структуру аналітичного обліку недостач і втрат, яка значно підвищить достовірність облікової інформації, а також розширить можливості її використання для аналізу втрат і прийняття управлінських рішень щодо недопущення їх в майбутньому, що є особливо важливим в ринкових умовах господарювання.

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ

У дисертації наведені теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової проблеми, що виявляється в розробці рекомендацій з удосконалення організації та методики проведення інвентаризаційної роботи. На підставі проведених досліджень сформульовані наступні висновки і пропозиції.

1.

Сутність інвентаризації слід розглядати через її зміст, який складається із комплексу господарсько-правових ознак: проведення дій на підставі розпорядчого документу; здійснення дій колегіальним органом; застосування органолептичних прийомів; реєстрація та оцінка фактів; нормативно-правового регулювання, лічильна та бухгалтерська обробка документів; узагальнення та реалізація результатів; прийняття рішень.

2.

В теорії бухгалтерського обліку інвентаризація є невід’ємним елементом його методу. Вона дозволяє перевірити: правильність документування, калькулювання, записів на бухгалтерських рахунках; адекватність оцінки будь-якого об’єкту бухгалтерського обліку та інформації фінансової звітності.

3.

В теорії господарського контролю інвентаризація виступає методом наступного господарського контролю, який не обмежується прийомами фактичного контролю та включає документальні прийоми та прийоми узагальнення отриманих результатів.

4.

Мета інвентаризації в сучасних умовах господарювання – виявлення наявності та оцінка стану об’єкту, що перевіряється, виявлення відхилень від тих нормативних, планових, облікових та інших характеристик, у відповідності до яких він може функціонувати та їх нормативно-правове регулювання. Таке формулювання мети суттєво розширює спектр завдань інвентаризації.

5.

Коло об’єктів інвентаризації обмежується необоротними і оборотними активами підприємства, фактичну наявність та стан яких можна визначити органолептичними прийомами і фінансовими зобов’язаннями, реальність яких визначається перевіркою або підтвердженням сальдо. Всі інші об’єкти бухгалтерського обліку: капітал, фінансовий результат, витрати, резерви не є об’єктами інвентаризації.

6.

Під “суб’єктом інвентаризації” слід розуміти носіїв прав та обов’язків – державні інститути, структури та підрозділи, що згідно чинного законодавства мають право контрлювати фінансово-господарську діяльність, а також власники та керівники підприємств. Суб’єкт інвентаризації делегує свої повноваження виконавчому органу – інвентаризаційній комісії.

7.

При проведенні інвентаризації слід дотримуватися ряду принципів, що формують підгрунтя інвентаризаційної роботи. До загальних принципів проведення інвентаризації слід віднести принципи раптовості, всебічності, повноти охоплення об’єктів, гласності, ефективності, оперативності, економічності, об’єктивності, точності, своєчасності, плановості, співставленості, безперервності, доцільності. До спеціальних: обов’язковості, виховного впливу, оцінки результатів, дотримання матеріальної відповідальності, юридичного значення результатів, попередження порушень, документального відображення.

8.

В методологічному аспекті інвентаризацію слід розглядати як процес, що складається із сукупності стадій, об’єднуючих упорядковані в часі і просторі взаємопов’язані процедури, виконання яких є необхідною і достатньою умовою для досягнення мети її проведення. Покращити стан інвентаризаційної роботи можна шляхом зміни методики її планування і проведення. Інвентаризаційний процес повинен мати єдиний центр відповідальності, яким слід вважати інвентаризаційну комісію. На тоговельних піпдриємствах ці функції доцільно передоручити ревізійній комісії.

9.

Потребують перегляду норми природного убутку; їх доцільно залишити лише за такими товарами, що мають тенденцію до зменшення ваги внаслідок всихання. За всіма іншими господарськими фактами, що спричиняють виникнення товарних втрат, слід відмовитися від нормування. Такі товарні втрати вотрібно списувати за рахунок осіб, що спричинили їх появу або на фінансові результати.

10.

Діючий План рахунків бухгалтерського обліку ускладнює роботу практиків щодо відображення результатів інвентаризації. Недостачі і втрати від псування товарно-матеріальних цінностей слід відображати на одному синтетичному рахунку “Недостачі і втрати” без зазначення в його назві причин їх виникнення. Такий рахунок повинен мати два синтетичних субрахунки: 1) “Недостачі і втрати від здійснення звичайної діяльності”; 2) “Недостачі і втрати за результатами надзвичайних подій”. За першим субрахунком повинні відображатися недостачі і втрати майна, причиною виникнення яких є природний убуток і нормальний виробничий ризик. За другим субрахунком повинні відображатися недостачі і втрати майна, що є наслідком стихійного лиха, техногенних аварій, розкрадання, псування, порушення умов експлуатації, правил зберігання тощо.

11.

Розрахунок розміру матеріальної шкоди, що підлягає відшкодуванню повинен бути диференційованим та базуватися на застосуванні коефіцієнту кратності в межах Кі ? 1, де Кі – коефіцієнт кратності, визначений постановою Кабінету Міністрів України, 1 – коефіцієнт кратності, що дозволяє відшкодувати дійсну матеріальну шкоду. Дана пропозиція активізує інвентаризаційну роботу на підприємствах приватної та колективної форми власності.

12.

Функціональні можливості комп’ютерних програм дозволяють зробити облік недостач і втрат більш аналітичним. Його ведення в запропонованих розрізах (“МВО”, “Товарна група”, “Місце виникнення”, “По відношенню до норм”, “За часом виникнення”) дозволить мінімізувати товарні втрати в майбутньому, отримувати інформацію для планування окремих аспектів господарської діяльності.

СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії

Бардаш С.В. Інвентаризація: теорія, практика, комп’ютеризація. Наукове видання – Житомир: ЖІТІ, 1999. – 372 с. (18,34 д.а.)

Статті

1. Бардаш С.В. Інвентаризація в XV-XVI сторіччях: питання необхідності та порядок проведення інвентаризації в працях Луки Пачолі // Вісник ЖІТІ. Економічні науки. – 1998. – № 7. – С. 33-36 (0,36 д.а.).

2. Бардаш С.В., Бутинець Т.А. Еволюція інвентаризації як елементу методу бухгалтерського обліку: історичний аспект // Вісник ЖІТІ. Економічні науки. – 1998. – № 7. – С. 137-141 (0,49 д.а., особисто автора 0,31 д.а.).

3. Бардаш С.В. Інвентаризація в XV-XVI сторіччях: історичний аспект // Вісник ЖІТІ. Економічні науки. – 1999. – № 8. – С. 11-20 (1,13 д.а.).

4. Бардаш С.В. Сутність і зміст інвентаризації // Вісник ЖІТІ. Економічні науки. – 1999. – № 9. – С. 216-226 (1,29 д.а.).

5. Бардаш С.В. Аналіз ефективності інвентаризаційної роботи на підприємстві // Економіка: проблеми теорії та практики. Міжвузівський збірник наукових праць. Випуск 6 – Дніпропетровськ: Наука і освіта. – 1999. – С. 83-88 (0,33 д.а.).

Тези

1. Бардаш С.В. Інвентаризація при аудиті виробничих запасів // Збірник тез та текстів виступів на Республіканській науково-практичній конференції “Удосконалення національних нормативів аудиту”, Житомир, 2000, С. 108-111.

2. Бардаш С.В. Особливості інвентаризаційного процесу при ліквідації і реорганізації. Тезисы второй международной научно-практической конференции, Севастополь, 4-6 мая, С. .

АНОТАЦІЇ

Бардаш С.В. Інвентаризація на підприємствах: питання методології і практики (на прикладі підприємств роздрібної торгівлі Житомирської області). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04 – бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський державний торговельно-економічний університет, Київ, 2000.

Дисертація присвячена теоретичним та практичним питанням організації та проведення інвентаризаційної роботи. Досліджені генезис інвентаризації, її сутність і зміст, місце і роль в методології обліково-економічних наук, зокрема в бухгалтерському обліку і господарському контролі, здійснено класифікацію інвентаризацій. Проаналізовано сучасний стан інвентаризаційної роботи на підприємстві, зокрема методика її організації і проведення, документування, врегулювання інвентаризаційних різниць, відображення результатів інвентаризації в бухгалтерському обліку. Також проаналізовані можливості комп’ютерних програм щодо їх застосування при проведенні інвентаризацій. Запропоновано рекомендації щодо внесення змін в методику організації і проведення інвентаризацій, порядок планування інвентаризаційної роботи, застосування показників оцінки ефективності проведених інвентаризацій, пропозицій щодо врегулювання виявлених інвентаризаційних різниць, застосування комп’ютерних технологій у проведенні інвентаризаційної роботи.

Ключові слова: інвентаризація, об’єкти інвентаризації, суб’єкти інвентаризації, інвентаризаційна комісія, інвентаризаційний процес, принципи, методика організації, планування і проведення інвентаризації, інвентаризаційні різниці.

Бардаш С.В. Инвентаризация на предприятиях: вопросы методологии и практики (на примере предприятий розничной торговли Житомирской области). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04 – бухгалтерский учет, анализ и аудит. – Киевский государственный торгово-экономический университет, Киев, 2000.

Диссертация посвящена теоретическим и практическим аспектам организации и проведения инвентаризационной работы.

В первом разделе исследованы ряд теоретических аспектов, среди которых: содержание и сущность инвентаризации, ее место и роль в бухгалтерском учете и хозяйственном контроле, объекты и субъекты инвентаризации, классификация инвентаризаций.

В работе отмечается, что на данном этапе развития экономики страны проведению инвентаризаций экономическими субъектами уделяется недостаточно внимания. Причиной такого положения является недостаточная разработанность ее теоретических аспектов. С целью ликвидации существующих теоретических проблемных вопросов автор поддает критике отдельные дефиниции термина “инвентаризация”, сущность и значение инвентаризации, ее объектов, раскрывает их недостатки и представляет уточненные дефиниции и полный перечень объектов инвентаризации. Автором определены также субъекты инвентаризации, что имеет определенное практическое значение. Исходя из уточненой сущности инвентаризации в работе обосновано классификацию инвентаризаций.

Во втором разделе диссертационной работы проанализированы методологические аспекты инвентаризации, что имеет непосредственное влияние на ее практическое использование при проведении внутрихозяйственного контроля.

Акцентируется внимание на том, что вследствии несовершенства существующей методики организации и проведения инвентаризации, незнания, а также игнорирования принципов инвентаризации, инвентаризационная работа является малоэффективной, а в большинстве случаев формальной.

В диссертации отмечено, что существует экономически обоснованная необходимость в определении принципов инвентаризации, а также в существенном изменении методики её организации и проведения.

В работе осуществлен анализ методики проведения инвентаризации, определены её недостатки, обоснована необходимость моделирования инвентаризационного процесса, сформулирован алгоритм регулирования инвентаризационных разниц. Большое внимание уделено причинам возникновения недостач. На основании результатов исследования автором доказывается необходимость пересмотра используемых норм списания товарных потерь, ужесточения правил зачета пересортицы. Сформулированы конкретные предложения по улучшению аналитичности учета товарных потерь.

Акцентируется внимание на существующих проблемах, которые возникают при расчете материального ущерба, выявленного по результатам проведенной инвентаризации. Для определения эффективности инвентаризационной работы автором предлагается перечень показателей, расчет которых дает возможность собственникам, менеджерам, ревизорам, аудиторам определить качество и эффективность проведенных инвентаризаций.

В третьем разделе рассмотрены пути усовершенствования организации и планирования инвентаризационной работы в современных условиях ведения хозяйственной деятельности, а также возможность использования компьютерных технологий. Предложены конкретные рекомендации по усовершенствованию организации инвентаризационной работы на предприятиях розничной торговли разных форм собственности, определены основные показатели, которые необходимо учитывать при планировании инвентаризаций. Автор на основании проведенного обзора существующих компьютерных программ, а также результатов исследования деятельности предприятий розничной торговли пришел к выводу, что возможна частичная компьютеризация инвентаризационного процесса, в результате чего время и трудоемкость его проведения при определении результатов, а также их документировании сокращаются. Результаты исследования показали, что компьютерные технологии не могут ликвидировать сокрытие краж и злоупотреблений по причине неправильного переноса на электронные носители реквизитов, указанных в документах, передачи для обработки фальсифицированных документов. Использование компьютерных программ, как правило, сокращает на 40-50 % сроки проведения инвентаризации.

Ключевые слова: инвентаризация, объекты инвентаризации, субъекты инвентаризации, инвентаризационная комиссия, инвентаризационный процесс, принципы, методика организации, планирования и проведения инвентаризации, инвентаризационные разницы.

Bardash S.V. The control of goods, materials, and fixed assets at enterprises: points of methodology and practice (on the example of retail enterprises in Zhytomyr region) – Manual.

Thesis for getting candidate degree, Economics, specialty 08.06.04. – Accounting, analysis, and auditing. – Kiev Public Commercial-Economic University, 2000.

The thesis elucidates theoretical and practical issues of goods, materials, and fixed assets control organization and administration in the present day economy. The author researches the control’s development, its nature and contents, the role of the control in the methodology of economic sciences, specifically in accounting and managerial control, and makes a classification of the control’s types. The author analyzes the current organizational and administrative techniques, documenting and dealing with the differentials in goods, materials and fixed assets control, and reporting the results of the control in accounting documents.

Consideration is also given to the use of computer software in administering the control. The author offers recommendations concerning the introduction of changes in organizing and administering goods, materials, and fixed assets control. Planning procedures for its implementation, the application of indicators for evaluating efficiency, suggestions concerning new ways of dealing with differentials.

Key words: the control of goods, materials, and fixed assets control, the objects of the control, subjects of the control, control commission, the control process, principles of the control administration, organization and administration of the control, control differentials, planning procedure for the control implementation, computer segmentation of the control process.

Підписано до друку 24.06.2000

Формат 60х84/16.

Ум. друк. арк. 0,9. Тираж 100 прим.

Замовлення № 216 |

Редакційно-видавничий відділ ЖІТІ

10005, м. Житомир, вул. Черняховського, 103






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ДЕФОРМАЦІЇ НЕЗВ’ЯЗНОГО ПІЩАНОГО РУСЛА ТУРБУЛЕНТНИМ ВОДНИМ ПОТОКОММАТЕМАТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРОЦЕСУ ДЕФОРМАЦІЇ НЕЗВ’ЯЗНОГО ПІЩАНОГО РУСЛА ТУРБУЛЕНТНИМ ВОДНИМ ПОТОКОМ - Автореферат - 25 Стр.
ВИХОВАННЯ МОРАЛЬНИХ ПОЧУТТІВ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБАМИ КАЗОК НАРОДІВ СВІТУ - Автореферат - 26 Стр.
Евакуація з України в роки Великої Вітчизняної війни - Автореферат - 26 Стр.
ФІЗІОЛОГО – ГІГІЄНІЧНА ОЦІНКА ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ, КОНТРОЛЬ ТА РЕАБІЛІТАЦІЯ ВІЙСЬКОВИХ СПЕЦІАЛІСТІВ, ЯКІ ПРАЦЮЮТЬ В ЕКСТРЕМАЛЬНИХ УМОВАХ - Автореферат - 28 Стр.
МЕХАНІЗМИ РОЗВИТКУ, КЛІНІКА І КОРЕКЦІЯ ПОРУШЕННЯ СЕКСУАЛЬНОГО ЗДОРОВ’Я ПРИ ЦУКРОВОМУ ДІАБЕТІ У ЖІНОК - Автореферат - 8 Стр.
АГРЕГАТИВНА СТІЙКІСТЬ ВОДНИХ ІНДИВІДУАЛЬНИХ ТА ГЕТЕРОДИСПЕРСІЙ НІТРИДУ КРЕМНІЮ, ОКСИДІВ АЛЮМІНІЮ ТА ІТРІЮ - Автореферат - 30 Стр.
СИЛЬНА УНІВЕРСАЛЬНІСТЬ ТА ЇЇ ЗАСТОСУВАННЯ ДО ТОПОЛОГІЧНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ОПУКЛИХ МНОЖИН У ЛІНІЙНИХ ТОПОЛОГІЧНИХ ПРОСТОРАХ - Автореферат - 39 Стр.