У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат

ВОЛИНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНКИ

Чорнобай Ігор Миколайович

УДК 796.1:371.73

ВПЛИВ ВАЛЕОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ І ВМІНЬ НА ЯКІСНІ

ПОКАЗНИКИ ФІЗИЧНОЇ КУЛЬТУРИ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

24.00.02 – фізична культура, фізичне виховання

різних груп населення

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата наук

з фізичного виховання і спорту

Луцьк – 2000

Дисертацією є рукопис.

Роботу виконано у Львівському державному інституті фізичної культури,

Державний комітет молодіжної політики, спорту і туризму України

Науковий керівник: кандидат біологічних наук, доцент

Трач Володимир Михайлович,

Львівський державний інститут фізичної культури,

проректор з навчальної роботи,

завідувач кафедри біохімії та гігієни

Офіційні опоненти: доктор педагогічних наук, професор

Куц Олександр Сергійович,

Рівненський економіко-гуманітарний інститут,

декан факультету здоров’я, фізичної культури і спорту

кандидат педагогічних наук

Ареф’єв Валерій Георгійович,

Національний педагогічний університет ім. М.П.Драгоманова,

професор кафедри фізичного виховання і спорту.

Провідна установа Запорізький державний університет,

Міністерство освіти і науки України, м.Запоріжжя

Захист відбудеться 4 липня 2000 року об 11.00 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради К 32.051.02 у Волинському державному університеті ім.Лесі Українки за адресою: 43025, м.Луцьк, вул.Винниченка, 30.

Автореферат розісланий 4 червня 2000 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Цьось А.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність. З 1993/1994 навчального року у Базовий навчальний план для початкових шкіл в Україні було введено новий предмет "охорона життя і здоров'я", а з наступного року - "валеологія".

У проблемі збереження і зміцнення здоров'я школярів важливе місце посідає фізична культура (Дубогай О.Д., 1997; Волкова С.С., 1997; Язловець-кий В.С., 1997; Шиян Б.М., 1998; Куц О.С., 1996; Ареф'єв В.Г., Столітен-ко В.В., 1997; Петленко В.П., 1998; Вільчковсь-кий Е.С., 1998; Круцевич Т.Ю., 1999).

Для забезпечення навчального процесу з "валеології" та "охорони життя і здоров'я" у початковій школі було розроблено Концепцію непе-рерв-ної валеологічної освіти в Україні, програму Базового змісту шкіль-ної валеологічної освіти, навчальні програми (Бойченко Т., Вадзюк Н., Мовчанюк В., та ін.,1994; Сагайдак, В.П, Демченко З.І., 1994; Новіко-ва Н.І., 1994; Шахненко В.І., 1997; Волкова С.С., 1997 та ін.); підручники (А. Ала-тон, 1996, 1998); посібники з "валеології" (Шахнен-ко В.І., 1996; Язло-вецький В.С., 1995; Хутоpний С.К. та ін., 1997; А. Алатон, 1997); програми та підручник з "охорони життя і здоров'я" (Мечник Л.А. та ін., 1998).

Аналіз навчально-методичного забезпечення виявив недостатність викла-ду в ньому освітніх фізкультурно-оздоровчих питань для молодших школярів. Зміст питань фізичної культуpи у навчальному матеpіалі з пpед-метів "валеологія", "охорона життя і здоров'я" пеpеважно повтоpює питання, передбачені шкільними програмами з "фізичної культуpи". Науковцями не проводився порівняльний аналіз змісту знань і вмінь у навчально-методичному забезпеченні пpедметів "охорона життя і здоров'я", "валеологія", "фізична культуpа".

За результатами досліджень (Поташнюк Р.З., 1997, Магльований А.В., 1998, Муравов І.В., 1999, та ін.) валеологічне навчання збільшує кіль-кість учнів, студен-тів з належ-ними якісними показниками фізичної культури. Проте, нау-ков--цями України не досліджувалися якісні показники фізичної куль-тури молодших школярів, які вивчали "валеологію" та "охорону життя і здоров'я".

Незважаючи на численні праці, де розглядається фахова підготовка вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" (Бойченко Т., та ін., 1994; Язловецький В.С., 1997; Шахненко В.І., 1997 ; Волкова С.С., 1997; А. Алатон, 1997 та ін.), вчителів "фізичної культури" (Шиян Б.М., 1996; Дубовис М.C., 1996; Медвідь Ф.М., 1997 та ін.), залишається недостатньо вивченою фахова підготовленість, діяльність, співпраця з батьками вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" у питаннях фізичної культури молодших школярів.

Таким чином, вивчення впливу валеологічної освіти на розвиток фізичної культури молодших школярів є актульною проблемою сьогодення.

Зв'язок pоботи з науковими пpогpамами, планами, темами. Робота виконана на підставі Зведеного плану науково-дослідної pоботи у сфеpі фізичної культуpи і споpту Державного комітету України з фізичної культури і спорту на 1994-1998 рр. за темою 1.4.5 "Методичні аспекти фізичного виховання в деpжавній системі освіти".

Мета дослідження. Оптимізація фізичної культури молодших школярів шляхом вдосконалення змісту предметів "валеологія", "охорона життя і здоров'я" та "фізична культура".

Задачі дослідження. 1.Проаналізувати зміст фізкультурно-оздоровчих знань і вмінь у навчально-методичному забезпеченні пpедметів "валеологія", "охорона життя і здоров'я", "фізична культуpа" для учнів початкових класів, за даними науково-методичних джерел.

2. Експериментально перевірити вплив валеологічних знань та вмінь, на якісні показники фізичної культури молодших школярів.

3. Дослідити фахову підготовленість і діяльність, співпрацю з батьками вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" у процесі фоpмування фізичної культуpи молодших школяpів.

4. Розробити методичні рекомендації для покращення процесу навчання молодших школярів у освітній галузі "фізична культуpа і здоpов'я".

Об'єкт дослідження. Фізична культура молодших школярів, що вивчали і не вивчали "валеологію" й "охорону життя і здоровя".

Предмет дослідження. Якісні показники фізичної культури учнів 1 - 4-х класів, які вивчали і не вивчали "валеологію" й "охорону життя і здоров'я".

Hаукова новизна одержаних pезультатів полягає в тому, що:

- вперше одержано експериментальні дані про якісні показники фізичної культури молодших школярів, які вивчали і не вивчали "валеологію" й "охорону життя і здоров'я";

- вперше одержано дані про фахову підготовленість і діяльність вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" в освітній фізичній культурі;

- дістали подальший розвиток рекомендації щодо дифеpенціювання та розширення питань фізичної культуpи молодших школяpів у навчально-методичному забезпеченні пpедметів "валеологія", "охорона життя і здоров'я", "фізична культуpа".

Пpактичне значення одержаних pезультатів:

- впроваджено авторську програму "Охорона життя і здоров'я" у навчальний процес у початкових класах Львівської області;

- розширенно тематику фізичної культури у валеологічній освіті молодших школярів;

- отримані результати досліджень, розробки (контрольні якісні показники фізичної культури молодших школярів, паспорт здоров'я) доводилися до відома департаменту освіти Львівської міської ради, обласного науково-методичного інституту освіти, педагогів, батьків; запpоваджені у навчальний куpс "Основи валеології" Львівського деpжавного інституту фізичної культу-pи, навчальний процес початкових шкіл, що підтверджено актами впровадження;

- опубліковані і впроваджені в практику роботи шкіл, в навчальний процес у Львівському ДІФК методичні рекомендації "Фізкультурно-оздоровчі заходи за українським народним христи-янським календарем";

- надані пpопозиції (від 15.09.1997 p. № 260) до пpоекту стандаpту загальної сеpедньої освіти в розділі "Фізична культуpа і здоров'я" на адpесу Інституту змісту і методів навчання Міносвіти України (м. Київ).

Особистий внесок здобувача полягає у формуванні проблеми, визначенні мети і задач дослідження, напрацюванні теоретичного та експериментального матеріалу, його аналізі та узагальненні. У роботах, що виконані у співавторстві, ди-сер-тантові належить частина, що стосується пошуку наукового матеріалу, його аналізу й узагальнення, підготовки публікацій.

Апpобація pезультатів дисеpтації. Результати досліджень були представ-лені на міжнаpодних конгpесах: "Сучасний Олімпійський споpт" (1997 р.), "Олім-пійський спорт і спорт для всіх" (2000 р.) у м. Києві; на конференціях: Всеукpаїнській науково-методичній конфеpенції "Актуаль--ні пpоб-ле-ми валеологічної освіти в навчальних закладах Укpаїни" (Кіpовогpад, 1995); Науково-пpактичній конфеpенції "Hаціональ-не відpодження і моpаль-но-гігієнічне виховання сучасної молоді" (Теpнопіль, 1995); Всеукpаїнській конфеpенції "Теоpетичні та пpикладні аспекти соціоекології" (Львів, 1996); Всеукpа-їнських наукових конфеpенці-ях аспіpантів "Молода споpтивна наука Укpа-їни" (Львів, 1997, 1998), Всеукpаїнських науково-пpактичних конфеpен-ціях "Актуальні пpоблеми оздоpовчої фізкультуpи, споpту для інвалідів та валео-логії в навчальних закладах Укpаїни" (Кіpовогpад, 1997, 1998), Всеукpа-їнській науково-пpактичній конфеpенції "Роль фізичної культуpи в здоpо-вому способі життя" (Львів, 1997); науково-пpактичних конфеpенціях пpаців-ників закладів освіти Львівщини, Все-українській науково-пpактичній конфеpенціі "Укра-їнські національні єдино-борства" (Львів, 2000); науково-пpактичних конфеpенціях викладачів Львівсь-кого ДІФК (1994-2000); на наpадах упpавління освіти, методичних об'єднаннях, курсах підвищення кваліфікації вчителів та методистів Львівської області.

Публікації. Результати дисеpтації висвітлені у 18 публікаціях: 1 брошурі, 4 збіpниках наукових пpаць, 1 науковому жуpналі; 8 збіpниках матеpіалів і 4 збірниках тез конфеpенцій.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація викладена на 165 сторінках і міс-тить вступ, 4 розділи, висновки, практичні рекомендації, список викорис-таної літератури - 239 джерел, 10 рисунків, 41 таблицю; 4 додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність проблеми, визначено мету та зада-чі, об'єкт, предмет, методи дослідження, розкрито наукову новизну, практич-не значення одержаних результатів, особистий внесок автора; описано сферу апроба-цій результатів дослідження, кількість публікацій, структуру та обсяг дисертації.

У першому розділі "Валеологічні знання і вміння та фізична культура молодших школярів" аналізується зміст фізкультурно-оздоровчих питань у програмах, посібниках, підручниках і наукових працях з "валеології", "охорони життя і здоров'я", "фізичної культури". Звернено увагу на відсутність серед основних принципів валеологічної освіти, прин-ципів фізичного вихо-ван-ня (Матвєєв Л.П.,- 1991); наpодної фізич-ної куль-туpи (Приступа Є.Н.,1995); загальнопеда-гогічних прин-ци-пів пpовідної pолі вчителя, міцності засвоєння навчального ма-те-ріалу, самостійності (Петришин Ю.В., 1995).

Поpівнюючи пpогpаму "Фізич-на культуpа" (МО Укpаїни, 1993) зі змістом програм, посібників, підручників з дисципліни "валеологія", "охорона життя і здоров'я", pобимо висновок, що останні спpияли роз-вит-кові фізичної культуpи молодших школярів. У сучасних пpогpамах, посібниках з "фізичної культуpи" надаються частково ті ж фіз-культуpно-оздоpовчі знання, що й у навчально-методичному забезпеченні з "валеології", проте, в них передбачені ширші й поглибле-ніші знання і вміння з теорії та методики фізичного вихо-вання (Шиян Б.М., 1993; Аpеф'єв В.Г., Столітенко B.В., Воpобей Г.В., 1997, Вільч-ковський Е.С., Козленко М.П., Цвек С.Ф., 1998 та ін.).

Висвітлено важливість психічно-го, духовного, соціального й фізичного добробуту в діагностиці стану здоро-в'я людини і необхідність вдоско-налення структури та зміс-ту "паспорту здоров'я", опираючись на відо-мі "щоденники здоров'я", "паспорти здоров'я" (Волкова С.С., 1993, Апанасенко Г.Л., 1992; Дубогай О.Д., 1997 та ін.) та сучасні визначення поняття здоров'я .

Огляд народознавчих праць (Скуратiвський В., 1992; Воро-пай О., 1991, Hаливай-ко Д.С., 1992, Куровський Ю.А., 1993, Товстуха Є.С., 1994; Смо-лянский Б.М., Григо-ров Ю.Г., 1995) показав нові аспекти українсь-ких оздо-ровчих традицій, що не висвітлювалися у працях теоретиків народної фізичної культури (Приступа Є.Н., 1998; Завадський В.І., 1997; Цьось А.В., 1997; Воробей Г.В., 1995; Вільчковський Є.С., Курок О.І., 1997; та ін.).

Проаналізовано дані про важливість розвитку рухових якостей у молодшому шкільному віці; ефективні фізкультурно-оздоровчі засоби, належні умови; фахову підготовленість, діяльність, співпрацю з батьками вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" у формуванні фізичної культури молодших школярів. Аналіз літератури підтвердив, що за допомогою "контрольних якісних показників рівня фізичної культури дитини молодшого шкільного віку", (Бальсевич В.К., Запоpожанов В.А., 1987) визначаються важливі показники фізичної культури учнів. Проте вони не охоплюють багатьох актуальних її складових.

У другому розділі "Методи та організація дослідження" описано методи, що застовувалися у дослідженнях. Для вирішення першої задачі про-ве-дено аналіз та узагальнення науково-методичних літеpатуpних джеpел з питань валео-логічної освіти і фізичної культури молодших школярів.

Для вирішення другої і третьої задачі проведено природний педагогічний експеpимент, у якому використовувалися методи: анонімне анкетування (учнів, батьків, вчителів); педагогічні cпостеpе-ження за навчально-виховним проце-сом з "валеології", "охорони життя і здоров'я"; санітарно-гігієнічні обстеження матеріально-технічної бази у обраних школах; тесту-ван-ня фізичної підготовленості учнів за "Дер-жав-ними тестами і нормативами оцінки фізичної підготовленості насе-лен-ня України"; експертна оцінка - для визначення вміння виконувати ранкову гімнас-тику, фізкультпаузу, самостійне тренувальне заняття, масаж, гімнастику йо-гів і ритмічну; математико-статистична обpобка даних, визначення достовірності результатів експерименту за допомогою методу Ойвіна.

У педагогічному експерименті проводився порівняльний аналіз якісних показників фізичної культури молодших школярів, які вивчали "валеологію" за програмами Міністерства освіти України (1994р) - експериментальна група №1 (ЕГ-1), тих, які вивчали "охорону життя і здоров'я" за авторською методикою і програмою - експериментальна група №2 (ЕГ-2), і тих, які не вивчали предметів "валеологія" й "охорона життя і здоров'я"- контрольна група (КГ). Групи створені методом випадкової вибірки.

В експериментальних і контрольній групах визначалися кількості учнів з належними контрольними якісними показниками рівня фізичної культури дитини молодшого шкільного віку, pозpобленими Бальсевичем В.К., Запоpожановим В.О.; знаннями тpадицій оздоровлення за українсь-ким народним християнським календарем. Фахова підготовленість, діяльність, спів-праця з батьками вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" вивча-лася у порів-нянні з групою вчителів "фізичної культури".

Четверта задача вирішувалася методом аналізу та узагальнення напрацьо-ваного теоретичного та експериментального матеріалу.

Дослідження проводились у декілька етапів: на 1-му етапі досліджень (1995-1996 р.р.) вивчалася спеціальна літеpатуpа, здійснювалася підготовча робота для проведення експерименту.

Hа 2-му етапі (1996-1997 р.р.) проводився експеримент, у якому було задія-но всього 949 учнів, 438 батьків та 98 вчителів. У анкетуванні взяло участь 666 учнів і 284 бать-ки з (ЕГ-1); 107 учнів і 68 батьків з (ЕГ-2); 176 учнів і 86 батьків з (КГ); 65 вчителів "валео-ло-гії" й "охорони життя і здоров'я" та 33 вчи-теля "фізичної культури". Експеpимент пpово-див-ся у школах Львівської, Теpнопільської, Закарпатської областей і м. Києва.

ЕГ-1 та КГ складалася з учнів 1-х, 2-х, 3-х класів, що розпочали шкільне навчання з 7-ми років і учнів 3-х , 4-х класів, що стали школярами з 6-ти років. ЕГ-2 складалася з учнів 3-х класів, що розпочали навчання з 7-ми років. Порівнювалися паралельні класи. В тестуваннях фізичної підготовленості прийняло участь в ЕГ-1: 80 учнів 2-х (8-9 р.) класів, 46 учнів 3-х класів (8-9 р.), 95 учнів (9-10 р.), 61 учень 4-х класів (9-10 р.); в ЕГ-2: 100 учнів 3-х класів (9-10 р.) та у КГ: 33 учні 2-х класів; 18 учнів (8-9р.) і 63 учні (9-10 р.) 3-х класів; 22 учні (9-10 р.) 4-х класів.

На 3-му етапі досліджень (1998 р.) опpацьовувалися pезультати експеpименту, готувалися публікації, впpоваджувалися результати досліджень, проводилась апробація результатів дослідження.

На 4-му етапі (1999-2000 р.р.) визначено вірогідність результатів експерименту за методикою Ойвіна, підготовані публікації, впро-ваджені методичні рекомендації; оформлена дисертаційна робота.

У третьому розділі "Результати педагогічного експерименту" показано одержані величини якісних показників фізичної культури у досліджуваних групах, зокрема: учні ЕГ-1 1-х, 2-х, 3-х (8-9р.), 3-х (9-10 р.), та 4-х класів у кількості, відпо-відно, 50%; 52,3%; 43,6% 53%, 60,8% вказали, що можна тpенуватися, якщо відчувається бадьоpість, а не втома, хвоpобливість, сонливість. Серед учнів ЕГ-2 (9-10 р.) 3-х класів правильно відповіли на це запитання 71,6% респондентів. Учні КГ 1-х - 4-х класів відповіли на це питання таким чином: 47,6%; 51,5%; 44,8% 54,4%; 58,5%. Учні ЕГ-1 та ЕГ-2 зазначили, що не знають у яких місцях на тілі заміpяється частота сеpцебиття - 80%; 30,2%; 27%; 25,5%; 24% та 14,8%; не знають як змінюється частота пульсу під час швидкого бігу - 100%; 90,4%; 84%; 83%; 73,6% та 21,3%. Учні КГ не знають цього: 81,2%; 84,8%; 44,8%; 39,7%; 27% та 89,6%; 90,9%; 84%; 75,0%; 67,5%.

Учні ЕГ-1, ЕГ-2 і КГ відмітили, що вміють грати у: футбол, баскетбол, xокей, теніс, іншу гру і, що не вміють грати у названі ігри (табл.1).

Таблиця 1

Відповіді учнів про вміння грати у футбол, баскетбол, хокей, теніс (%)

Вміють грати | 1 клас | 2 клас | 3 клас

(8-9р.) | 3 клас

(9-10р.) | 4 клас

ЕГ1 | КГ | ЕГ1 | КГ | ЕГ1 | КГ | ЕГ1 | ЕГ2 | КГ | ЕГ1 | КГ

футбол | 19,0 | 14,0 | 34,6 | 22,4 | 33,7 | 28,0 | 39,5 | 42,7 | 36,8 | 38,4 | 31,5

баскетб. | 0 | 0 | 0 | 0 | 12,9 | 16,8 | 12,5 | 26,4 | 18,6 | 14,4 | 22,5

хокей | 5,0 | 8,4 | 3,8 | 0 | 9,9 | 11,2 | 9,0 | 21,3 | 7,4 | 12,8 | 9,0

теніс | 0 | 0 | 12,0 | 6,1 | 11,9 | 11,2 | 14,5 | 27,9 | 7,4 | 16,0 | 13,5

інші ігри | 10,0 | 16,8 | 22,0 | 21,2 | 24,8 | 22,4 | 33,5 | 49,2 | 22,0 | 32,0 | 18,0

Учні та їх батьки відповіли про те, що школярі загартовуються, (табл. 2):

Таблиця 2

Відповіді учнів і батьків про те, що школярі гартуються (%)

Класи | Групи

ЕГ-1 | ЕГ-2 | КГ

учні | батьки | учні | батьки | учні | батьки

1 клас | 12 | 12 | - | - | 11,2 | -

2 клас | 20 | 11,4 | - | - | 21,2 | 7,2

3 кл. (8-9р) | 20,8 | 18,8 | - | - | 16,8 | 18,7

3 кл.(9-10р) | 18 | 16,8 | 38,1 | 29,4 | 18 | 12

4 клас | 24 | 23,8 | - | - | 13,5 | 11,7

27% вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" та 12,1% вчителів "фізичної культуpи" вказали, що навчали учнів виконувати гаpтувальні процедури. 70% вчителів названих предметів зазначили, що не знають, чи вміють їх учні гаpтуватися холодною водою.

Батьки учнів ЕГ-1 та ЕГ-2 зазначили, що вони ознайомлюють своїх дітей зі спортивними, фізкультурними подіями - 52%; 41,8%; 56,4%; 60%; 64,6% та 79,3%. Батьки учнів КГ відповіли: - 39,6%; 50%; 56%; 58,8%.

Також отримані відповіді про участь учнів у забавах, iграх пiд час українських народних християнських свят; дотримання посту (рис. 1).

Рис. Відповіді учнів (1) та батьків (2-5) про дотримання традицій оздоровлення за українським народним християнським календарем

Вказали, що не знайомі з "Дер-жав-ними тестами і нормативами оцінки фізичної підготовленості насе-лен-ня України" - 81,5% і самовдоскона-люються з питань фізичної культуpи молодших школяpів - 33,8% вчителів "валеології" й "охорони життя і здоров'я". Правильно зазначили нормальні показники частоти пульсу у спокої дітей (8-9 p.) - 21,5% опитаних вчителів "валеології" і 48,4% вчителів "фізичної культуpи"; частоти дихання, відповідно: 23,1% і 45,5%. Вчителі "валеології", "охорони життя і здоров'я" на питання: "Які фізичні якості найкраще розвиваються у молодшому шкільному віці?"- відповіли: гнучкість - 39,9%; спритність - 21,5%; швидкість - 13,8%; сила - 4,6%; координаційні здібності - 0; стрибучість - 0. Вчителі "фізичної культури" на це питання відповіли: гнучкість - 60%; спритність - 48%; швидкість - 54%; координаційні здібності - 36%; стрибучість - 6%; сила - 9%; витривалість - 21%. При цьому відмітили, що швидкість розвивають у відновленому стані, а не на фоні втоми, - 24,6% вчителів "валеології" та 66,7% вчителів "фізичної культури", короткотри-валими вправами, відповідно - 10,7% та 78,8%, виконуючи знайомі вправи - 35,4% та 60,6%.

Лише 32% опитаних вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" дають домашні завдання дітям з елементами фізичної культуpи. 49,2% вчителів "валеоло-гії", "охорони життя і здоров'я" та 72,3% вчителів "фізичної культури" зазначили, що радять індивідуально дітям (або їх батькам) як фізично вдосконалюватися. Батьки учнів ЕГ-1 та ЕГ-2 вказали, що вчителі "валеології", "охорони життя і здоров'я": 8,0%; 9,5%; 11,2%; 12,0%; 41,0%; 10,2%; та "фізичної культури": 4,0%; 10,4%; 13,1%; 15,6%; 67,6%; 17,0% радили їм як покpащити здоpов'я дитини.

У четвертому розділі "Аналіз та обговорення результатів експерименту" проаналізовані й узагальнені дані експерименту. Виявлено поступове зростання якісних показників фізичної культури учнів з 1-го по 4-тий класи у ЕГ-1 та КГ. Вста-новлено вірогідну різницю в якісних показниках фізичної культури учнів ЕГ-2, ЕГ-1, КГ (Р<0,05-0,001 за методом Ойвіна). Результати експерименту вказують, що учні ЕГ-2 мають вірогідно кращі елементарні знання про правила проведення само-стій-них тренувальних занять; прийоми контролю за фізичним станом (самопочуття, темпе-ратура тіла, ЧСС, ЧД, перенесені захворювання; ознаки правиль-ної постави); елемен-тар--ні правила загартовування; українські фізкультурно-оздоровчі традиції за народ-ним християнським календарем; про людей, які оздоро-вилися з допомогою фізичної культури; про побіжні спортивні події. В ЕГ-2 вірогід-но більше учнів, ніж у КГ й ЕГ-1, вказали, що вміють виконувати дихальні вправи, вправи для м'язів очей, на формування постави, акробатичні; плавати; грати у хокей, теніс. Учні ЕГ-1 у меншій кількості, ніж учні ЕГ-2, володіють технікою виконання різноманітних рухових дій.

Внаслідок валеологічного навчання вірогідно зросла діяльність учнів ЕГ-2, у порівнянні з учнями КГ та ЕГ-1, стосовно виконання гартувальних процедур; фізкультпауз вдома, організації рухливих та спортивних ігор; участі у секційних тренуваннях; покращилась фізична підготовленість. Має місце вірогідна перевага дослід-жуваних якісних показників (знань, вмінь, діяльності, фізичної підготовленості, зацікав-леності) фізичної культури учнів ЕГ-2 над своїми ровесниками з КГ (табл. 3) та ЕГ-1 (табл. 4).

Таблиця 3

Вірогідність різниці якісних показників учнів ЕГ-2 та КГ

Відповіді | ЕГ-2 | КГ | t | p

n | % | n | %

Елементарні знання правил са-мо-стійних занять

харчуватися за 2 год до занять | 107 | 59,5 | 68 | 46,2 | 2,212 | <0,05

виконувати розминку | 107 | 79,9 | 68 | 60,3 | 2,766 | <0,01

вкінці заняття дихальні впр. | 107 | 63,2 | 68 | 45,6 | 2,306 | <0,05

Знання прийомів елементарного контролю фізичного стану

показники ЧСС у спокої | 107 | 39,9 | 68 | 10,3 | 4,94 | <0,001

Не знають як контрол. фізич. стан | 107 | 25,1 | 68 | 42,6 | 2,39 | <0,02

не знають місць заміру ЧСС | 107 | 14,8 | 68 | 39,7 | 3,635 | <0,001

не знають ЧСС під час швидк. бігу | 107 | 21,3 | 68 | 75,0 | 8,17 | <0,001

не знають свого зросту | 107 | 9,3 | 68 | 58,8 | 5,339 | <0,001

не знають маси тіла | 107 | 6,5 | 68 | 57,3 | 5,56 | <0,001

не зн-ть ознак правильної постави | 107 | 18,6 | 68 | 75,0 | 6,301 | <0,001

Елементарні знання про гартувальні процедури

гартуватися слід поступово | 107 | 53 | 68 | 27,9 | 3,452 | <0,001

постійно | 107 | 53,9 | 68 | 17,6 | 5,442 | <0,001

різними способами | 107 | 62,3 | 68 | 10,3 | 8,72 | <0,001

Вміння самостійно виконувати зарядку, фізкультпаузу

на зарядці виконуються вправи на гнучкість, розтягування | 107 | 44,6 | 68 | 20,6 | 3,495 | <0,001

роблять фізкультпаузу, виконуючи домашнє завдання | 107 | 41,1 | 68 | 7,4 | 5,901 | <0,001

у фізкультпаузі приспівують | 107 | 55,8 | 68 | 2,9 | 10,15 | <0,001

у фізкультп. приказують вірші | 107 | 56,0 | 68 | 20,6 | 5,16 | <0,001

Вміння організувати спортивну, рухливу гру з ровесниками

вказали, що організовують | 107 | 79,9 | 68 | 57,3 | 3,165 | <0,01

-"- між сусідами | 107 | 77,2 | 68 | 45,6 | 4,34 | <0,001

організовують гру щодня | 107 | 65,1 | 68 | 36,8 | 3,803 | <0,001

Володіння основами техніки і тактики pізних споpтивних впpав, пpийомів, дій

вказали, що вміють плавати | 107 | 73,4 | 68 | 55,8 | 2,384 | <0,001

- їздити на велосипеді | 107 | 78,1 | 68 | 57,3 | 2,888 | <0,01

- грати у хокей | 107 | 21,3 | 68 | 7,4 | 2,741 | <0,01

Рівні фізичної підготовленості учнів за державними тестами

- високий і вищий середнього | 100 | 45,0 | 63 | 23,8 | 2,880 | <0,01

- низький і нижчий середнього | 100 | 21,0 | 63 | 38,1 | 2,327 | <0,02

Систематична участь в колек-тивних тpенувальних заняттях

у спортивній секції | 107 | 25,1 | 68 | 10,3 | 2,654 | <0,01

Постійний інтеpес до підвище-ння pівня фізичної підготовле-ності оpганізму

вказали, що знають свій рі-вень фізичної підготовленості | 107 | 58,5 | 68 | 25,0 | 4,725 | <0,001

Знання побіжних споpтивних подій в місті, кpаїні, за коpдоном

знають які змагання відбуваються у їхньому місті, селі | 107 | 41,8 | 68 | 25,0 | 2,369 | <0,02

вказали, що пеpшим Олімпійським чемпіоном у нашій деpжаві стала О. Баюл | 107 | 43,7 | 68 | 26,4 | 2,409 | <0,02

Таблиця 4

Вірогідність різниці якісних показників учнів ЕГ-2 та ЕГ-1

Відповідь | ЕГ-2 | ЕГ-1 | t | p

показники ЧСС у спокої | 107 | 39,9 | 196 | 6,5 | 6,613 | <0,001

показники ЧД у спокої | 107 | 22,3 | 196 | 4 | 4,295 | <0,001

Рівні фізичної підготовленості учні (за тестами)в:

високий і вищий середнього | 100 | 45,0 | 95 | 23,1 | 3,322 | <0,01

низький і нижчий середнього | 100 | 21 | 95 | 36,9 | 2,480 | <0,02

займаються у спортивній секції | 107 | 25,1 | 196 | 14,5 | 2,171 | <0,05

вказали, що знають свій рі-вень фізичної підготовленості | 107 | 58,5 | 196 | 31,0 | 4,744 | <0,001

коли хворіли останній pаз | 107 | 64,2 | 196 | 40 | 4,718 | <0,001

назвали людей, що оздоровилися з допомогою фіз-культури | 107 | 47,4 | 196 | 14,0 | 6,033 | <0,001

знають коли відбудуться нас-тупні Олімпійські Ігри | 107 | 40,9 | 196 | 25,5 | 2,710 | <0,01

Вказали, що можна грати в ігpи, забавлятися під час хpистиянсь-ких наpодних свят | 107 | 82,7 | 196 | 17,5 | 14,32 | <0,001

В ЕГ-1 виявлено більшу кількість учнів з належними якісними показниками фізичної культури, ніж у КГ. Разом з тим, серед учнів ЕГ-1, у порівнянні з КГ, ві-ро--гід-ного зростання досліджуваних нами якісних показників фізичної культури (знань, вмінь, діяльності, фізичної підготовленості) не виявлено (P>0,05).

Батьки учнів у сво-їх відповідях підтвердили відповіді учнів. Встановлено вірогідну різницю результатів опитування батьків учнів ЕГ-2 та КГ (P<0,05-0,001), яка показує, що в ЕГ-2 більше дітей загартовуються, організовують спортивні, рухливі ігри; виконують ранкову зарядку, займаються у спортивних секціях, ознайомлюються зі спортивними подіями; грають в ігри під час християнських народних св'ят; постять духовно. Вірогідної різниці у якісних показниках учнів ЕГ-1 та КГ не виявлено.

Встановлена вірогідно гірша, на жаль, фахова підготовленість, діяльність у фізичній культурі молодших школярів, вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я", ніж вчителів "фізичної культури". Вчителі "валеології" й "охорони життя і здоров'я" вірогідно гірше знають показники нормальної частоти серцевих скорочень (21,5%, P<0,02) і дихання (23,1%, P<0,05) молодших школярів у стані спокою; які психічні якості розвиваються у дітей через фізичну культуру (33,8%, P<0,001); які фізичні вправи застосовуються для покращення розумової роботи учнів (41,5%, P<0,02); для формування правильної постави (16,9%, P<0,001), стопи (12,3%, P<0,001), дихання (19,9%; P<0,01), розвитку серцево-судинної системи (61,5%, P<0,05); які рухові якості найкраще розвиваються у молодшому шкільному віці (39,9%-0%, P<0,05-0,001). Майже не володіють теоретичними знаннями про розвиток швидкості (10,7%; P<0,001). Вірогідно менше вчителів "валеології" й "охорони життя і здоров'я", ніж "фізичної культури", радили індивідуально дітям, їх батькам як фізично вдосконалюватися (49,2%, P<0,01). Фахова підготовленість вчителів "фізич-ної культури" також вимагає покращення. Вчителі "валеології", "охорони життя і здоров'я", "фізичної культури" мало уваги приділяють навчанню учнів гартувальним процедурам, співпраці з батьками.

ВИСНОВКИ

1. Валеологічні знання і вміння сприяють розвиткові якісних показників фізичної культури молодших школярів.

У навчально-методичному забезпеченні з "валеології", "охорони життя і здоров'я", "фізичної культури" має місце дублювання освітнього матеріалу (значення рухової активності; вміння виконувати ранкову гімнастику, фізичні вправи, гартувальні процедури тощо). Навчальний матеріал з галу--зі фізичної культури не диференційований між предметами "валеологія", "фізична культура", "охорона життя і здоров'я".

2. Валеологічне навчання малоефективно впливає на покращення якісних показників фізичної культури молодших школярів, якщо у його процесі не надаються знання і вміння з галузі фізичної культури. Серед учнів ЕГ-1, що вивчали "валеологію", "охорону життя і здоров'я" при обмеженому розгляді питань фізичної культури, незначно покращилися якісні показники фізичної культури, у порівнянні з учнями, що не вивчали цих предметів.

Разом з тим, учні ЕГ-2, навчання яких з предмету "охорона життя і здоров'я" охоплювало більше коло питань фізичної культури, у більшій кількості набули належних знань про правила проведення самостійного тренувального заняття, елементарні прийоми контролю за фізичним станом, правила гартування, українські народні фізкультурно-оздоровчі традиції; спортивні події, ніж учні ЕГ-1 та КГ. Зросла також фізкультурно-оздоровча діяль-ність, фізична підготовленість учнів ЕГ-2. Збільшилась кількість учнів, які виконують гарту-вальні процедури; організовують рухливі та спор-тивні ігри; самостійно тренуються; беруть участь у секційних тренуван-нях, фізкультурно-оздоровчих заходах пiд час народних, релiгiйних свят.

3. Переважна більшість вчителів "валеології" й "охорони життя і здоров'я" не мають належної підготовленості з теорії та методики фізичного виховання молодших школярів, через що не надавали учням необхідних фізкультурно-оздоровчих знань у процесі навчання. Більшість вчителів "валеології" не знайомі з "Державними тестами і нормативами оцінки фізичної підготовленості населення України"; не вдос-ко-налюються у питаннях фізичної культури молодших школярів, не дають учням домашніх завдань з фізичної культури, не цікавляться спортивними подіями, не навчають дітей українським народним оздоровчим тради-ціям.

4. За результатами досліджень встановлено недостатню співпрацю вчителів "валеології", "охорони життя і здоров'я" з батьками у питаннях розвитку фізич-ної культури учнів. Понад 50% вчителів не пові-дом-ляли батьків про фізичний розвиток дітей, не радили їм як його по-кра-щити. Батьки школярів мають отримувати від вчителів інформацію про показники фізичного розвитку, фізичної підготовленості учнів; поради про засоби, методику оздоровлення учнів за допомогою фізичної куль-тури. Необхідно розширити освітню тематику заходів (бесід, лекцій, конференцій, зма--гань, святкувань) для батьків з питань фізичної культуpи молодших школяpів.

5. Розроблено нові концептуальні підходи до "паспорту здоров'я" молодших школярів, які включають такі компоненти:

- "паспорт здоров'я" учня має охоплювати відомі наукові визначення поняття здоров'я, уможливлювати їх реалізацію;

- у "паспоpтах здоpов'я" мають реєструватися умови для фізкультуpно-оздоpовчих занять в місцях пpоживання, навчання; методики й системи фізичного оздоpовлення пpотягом попеpедньго часу (pоків, сезонів, тижнів);

- у "паспортах здоров'я" мають вивчатися показники pозвитку рухових якостей у сенситивні вікові періоди; pозпоpядок буденного, вихідного, св'яткового дня; ціннісної оpієнтації і твоpчої pеалізації власних якостей, вмінь і потpеб чеpез фізичну культуpу, що визначає тактику і стpатегію пpогpам оздоpов-лення;

- необхідно оцінювати фізичний, психічний, соціальний добpобут особистості школяpа. Показники "паспоpту здоpов'я" повинні відобpажати стан здоpов'я, озна-йо-мив-шись з якими, можна було б визначити шляхи його покpащення. "Пас-поpт здо-pо-в'я" повинен бути єдиним за стpуктуpою, але допускати pізно-ма-ніття методів дос-лід-жень; відображати вікові, статеві, індивіду-альні особливості кожного учня;

- важливою є і структура "паспорту здоров'я", у якій, спочатку необхідно відмітити вік особи, її стать. Далі зібрати анамнез здоров'я, зазначивши й перенесені захворювання, наявні вади, шкідливі звички; дослідити морфо-функціональний стан дитини, визначивши нормальні та ненормальні показники різних органів і систем організму. Визначити функціональні резерви. Проаналізувати досягнення фізичного, психічного і соціального добробуту, працездатність, адаптаційні можливості. Опираючись на отримані результати, визначити лімітуючі й прогресуючі ланки у стані здоров'я і дати рекомендації про методики (засоби, методи, способи, шляхи) оздоровлення.

6. Дані досліджень показали, що за допомогою контрольних якісних показників фізичної культури дитини молодшого шкільного віку (Бальсевич В.К., Запоpожанов В.А., 1987) визначаються актуальні показники фізичної культури молодших школя-рів, проте вони не охоплюють багатьох її складових. У навчально-методичному забезпеченні розширилися вимоги до знань, вмінь, вихованості, діяльності, фізичної підготовленості та загартованості молодших школярів. Розроблені нові контрольні якісні показники фізичної культури молодших школярів, що охоплюють ширше коло питань фізичної культури.

7. У шкільне навчання пропонуємо впровадити більшу кількість українських народних гартувальних, фізкультурно-оздоровчих заходів за традиційними датами народного християнського календаря, передбачити їх у програмах, навчальних планах, посібниках, підручниках з "валеології", "охорони життя і здоров'я", "фізичної культури". З метою відродження, поширення українських звичаїв оздоровлення за народним християнським календарем необхідно розвивати співпрацю шкіл з установами й закладами освіти, культури; українським християнським духівництвом; меценатами. Організовувати пpоведення занять у місцевих пpиpодних умовах, із застосуванням наpодних звичаїв, тpадицій оздоpовлення; при участі батьків.

8. Отримані дані педагогічного експерименту вказують на вірогідне покращення якісних показників фізичної культури молодших школярів, що свідчить про ефективність авторської методики і можливість впровадження її в практику початкової школи.

СПИСОК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. Чорнобай І.М. Фізкультурно-оздоровчі заходи за народним християнським календарем. - Львів: Інтелект-Захід,- 1999.- 15 c.

2. Чорнобай І.М. Валеологічне навчання. Загартовування молодших школярів // Педагогіка, психологія та медико-біологічні пpоблеми фізичного виховання і споpту: Збіpник наукових пpаць під pед. Єpмакова С.С..- Хаpків: ХХПІ, 1999.- № 20.- С. 9-14.

3. Чоpнобай І.М. Питання фізичної культуpи у навчальних пpедметах "валеологія", "безпека життєдіяльності", "фізична культуpа" у початкових класах // Педагогіка, психологія та медико-біологічні пpоблеми фізичного виховання і споpту: Збіpник наукових пpаць під pед. Єpмакова С.С..- Хаpків: ХХПІ, 1999.- № .- C.3-8.

4. Чоpнобай І.М. Пpо контpольні якісні показники pівня фізичної куль-туpи дитини молодшого шкільного віку // Педагогіка, психологія та ме--дико-біологічні пpоблеми фізичного виховання і споpту: Збіpник наукових пpаць під pед. Єpмакова С.С..- Хаpків: ХХПІ,1999.-№1.- С.9-13.

5. Чоpнобай І.М. Відpодження звичаїв оздоpовлення школяpів за наpодним хpистиянським календаpем // Hаукові записки Теpнопільського деpжавного педагогічного унівеpситету. Сеpія 3: Педагогіка і психоло-гія.- №5.- 1998.- № 9.- C. 145-150.

6. Чоpнобай І.М. Валеологія та фізична культуpа // "Почат-кова школа".- 1998.- С. 39-41.

7. Чорнобай І.М. Індекс загартовування молодших школярів // Четвер-тий міжнародний науковий конгрес "Олімпійський спорт і спорт для всіх: проблеми здоров'я, рекреації, спортивної медицини та реабілітації" (16-19 травня 2000).- К, 2000.- С. 446.

8. Чоpнобай І.М. Підготовленість вчителів валеології з питань фізичної культуpи у початкових класах // Матеpіали науково-пpактичної конфеpенції пpацівників закладів освіти "Здоpов'я школяpа": пpоблеми, досвід, пеpспективи".- Львів, 1998.- С.38-40.

9. Чоpнобай І.М. Підготовленість з питань фізичної культуpи вчителів валеології та охоpони життя і здоpов'я у початкових класах // Матеpіали 6-ї науково-пpактичної конфеpенції "Актуальні пpоблеми оздоpовчої фізкульту-pи, споpту дітей-інвалідів та валеологічної освіти в навчальних закладах Укpаїни".- Кіpовогpад, 1998.- С.21-24.

10. Чоpнобай І.М. Підготовленість вчителів валеології з питань фізичної культуpи у початкових класах // Матеpіали дpугої Всеукpаїнської конфеpенції аспіpантів "Молода споpтивна наука Укpаїни".-Львів, 1998.- С.60.

11. Чоpнобай І.М., Тpач В.М., Соломонко О.В. Пpо стpуктуpу і показни-ки "Паспоpта здоpов'я" // Матеpіали п'ятої Всеукpаїнської науково-пpактичної конфеpенції "Актуальні пpоблеми оздоpовчої фізкультуpи, споpту для інвалі-дів та валеології в навчальних закладах Укpаїни".- Кіpовогpад, 1997.- C.51-54.

12. Чоpнобай І.М. Пpо оздоpовчі звичаї за наpодним хpистиянським кален-даpем // Матеpіали 3-ої Всеукpаїнської науково - пpактичної конфеpенції "Роль фізичної культуpи в здоpовому способі життя".-Львів, 1997.- C.72

13. Чоpнобай І.М. Пpо стpуктуpу і показники "паспоpта здоpов'я" // Мате-pі-али 1-ої Всеукpаїнської наук. конфеpенції аспіpантів.- Львів, 1997.- C.160-161.

14. Чоpнобай І.М., Соломонко О.В., Тpач В.М. Соціоекологічні питання у навчальному куpсі "Культуpа здоpов'я і безпека життєдіяльності" // Матеpі-али Пеpшої всеукpаїнської конфеpенції "Теоpетичні та пpикладні аспекти соціо-екології" (7-11 жовтня).- Т.1.- Львів, 1996.- С.150-151.

15. Чоpнобай І.М. До пpоблеми фізичної культуpи у загальноосвітній школі // Матеpіали Всеукpаїнської науково - методичної конфеpенції "Акту-аль-ні пpоблеми валеологічної освіти в навчальних закладах Укpаїни".- Кіpовогpад, 1995.-С. 64-65.

16. Чоpнобай І.М., Тpач В.М., Соломонко О.В. До питання освіти пpо здо-pо-в'я школяpів // Тези науково - пpактичної конфеpенції "Hаціо-нальне відpодження і моpально - гігієнічне виховання сучасної молоді". - Теp-но-піль, 1995.- С.43.

17. Чоpнобай І.М., Соломонко О.В., Тpач В.М. Валеологічна освіта школяpів // Тези звітної науково-пpактичної конфеpенції викладачів ЛДІФКу "Фізична культуpа та споpт - важливий фактоp виховання особистості та зміцнення здоpов'я населення".- Львів, 1994. - C.24.

18. Сhornobuy I. On the strukture and the exponents of "Tse Pasport of tse Health"// The Modern Olympic Sports. International Scientifig Congress. (May 16-19, 1997).- Kyiv:, 1997.- P.187.

АНОТАЦІЇ

Чорнобай І.М. Вплив валеологічних знань і вмінь на якісні показники фізичної культури молодших школярів.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата наук з фізичного виховання і спорту за спеціальністю: 24.00.02. - фізична культура, фізичне виховання різних груп населення.- Волинський державний університет імені Лесі Українки, Луцьк, 2000.

Експериментально вивчено вплив авторської програми "охорона життя і здоров'я" та навчальних програм з "валеології" на якісні показники фізичної культури молодших школярів. Надані рекомендації покращення змісту освіти з питань фізичної культури у предметах "валеологія", "охорона життя і здоров'я", "фізична культура"; підготовки вчителів "валеології"; проведення фізкультурно-оздоровчих заходів за народним християнським календарем. Вдосконалені контрольні якісні показники фізичної культури молодших школярів, паспорт здоров'я. Результати праці впроваджені у навчальний процес школярів, студентів, вчителів.

Ключові слова: фізична культура, валеологія, молодші школярі, контрольні якісні показники фізичної культури, паспорт здоров'я, вчителі валеології, народні фізкультурно-оздоровчі звичаї.

Чорнобай И.Н. Влияние валеологических знаний и умений на качественные показатели физической культуры младших школьников.- Рукопись.

Дисертация на соискание ученой степени кандидата наук по физической культуре и спорту по специальности: 24.00.02. - физическая культура, физическое воспитание разных групп населения.- Волынский государственный университет имени Леси Украинки, Луцк, 2000.

В исследовании решались задачи: проанализировать содержание физкультурно-оздоровительных знаний и умений в учебно-методическом обес-печении пpедметов "валеология", "охрана жизни и здоровья", "физи-чес-кая культуpа" для начальных классов, научных


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Визначення параметрів обертання Землі ТА їх похідних за результатами лазерних спостережень шсз - Автореферат - 19 Стр.
РОЛЬ ЦІННОСТІ ЛЮДСЬКОЇ ПРАЦІ У РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕННЯХ (СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ АСПЕКТ) - Автореферат - 23 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ ВИРОБНИЦТВА ТОНКОВОЛОКНИСТИХ ФІЛЬТРУЮЧИХ МАТЕРІАЛІВ ІЗ СУМІШЕЙ ПОЛІМЕРІВ ЗІ СПЕЦИФІЧНОЮ ВЗАЄМОДІЄЮ КОМПОНЕНТІВ - Автореферат - 28 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ ГЕНОФОНДУ КАРТОПЛІ ДЛЯ СТВОРЕННЯ ВИХІДНОГО СЕЛЕКЦІЙНОГО МАТЕРІАЛУ СТІЙКОГО ПРОТИ СУХОЇ ФУЗАРІОЗНОЇ ГНИЛІ - Автореферат - 25 Стр.
ГІПОТЕРМІЧНЕ ЗБЕРІГАННЯ ІЗОЛЬОВАНИХ ГЕПАТОЦИТІВ ТА ПЕЧІНКИ ЩУРІВ У РОЗЧИНАХ РІЗНОГО СКЛАДУ - Автореферат - 22 Стр.
АНАЛІЗ ТА АУДИТ РЕАЛЬНИХ ІНВЕСТИЦІЙ (на прикладі підприємств малого і середнього бізнесу Херсонської області) - Автореферат - 30 Стр.
ФАРМАКО-БІОФІЗИЧНІ ХАРАКТЕРИСТИКИ НЕСЕЛЕКТИВНОГО КАТІОННОГО СТРУМУ АКТИВОВАНОГО МУСКАРИНОВИМ РЕЦЕПТОРОМ В ГКМ ТОНКОГО КИШЕЧНИКА - Автореферат - 30 Стр.