У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Міністерство освіти і науки України

Міністерство освіти і науки України

Київський національний економічний університет

Шендригоренко Марина Трохимівна

УДК 657.42

МЕТОДИКА ОБЛІКУ, КОНТРОЛЮ І АНАЛІЗУ МАТЕРІАЛЬНИХ

РЕСУРСІВ

( на прикладі гірничовидобувних підприємств м. Кривого Рогу)

08.06.04 - Бухгалтерський облік, аналіз та аудит

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі обліку і аудиту в промисловості Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник : доктор економічних наук

Завгородній Віктор Петрович,

Київський національний економічний

університет, професор кафедри обліку і

аудиту в промисловості.

Офіційні опоненти : доктор економічних наук, професор

Линник Володимир Григорович,

Київський національний економічний

університет, завідувач кафедри бухгалтерського

обліку і аудиту в сільському господарстві.

кандидат економічних наук, доцент

Шатківська Людмила Станіславівна,

Національний аграрний університет,

завідуюча кафедрою обліку і аудиту.

Провідна установа : Львівський державний університет імені Івана Франка,

кафедра обліку та аудиту. Міністерство освіти і науки

України, м. Львів.

Захист відбудеться “ 21 “ вересня 2000р. о 16-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.02 у Київському національному економічному університеті за адресою : 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1, аудиторія 317.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського національного університету за адресою: 03680, м. Київ, просп. Перемоги, 54/1.

Автореферат розісланий “ 21 “ серпня 2000р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої ради, к.е.н., професор А.М.Поддєрьогін

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Нові політичні і економічні реалії вимагають нових підходів до управління, пошуку таких їх форм, які б відповідали ринковим відносинам. Ефективно керувати самостійним підприємством набагато складніше, ніж підприємством, що працювало в умовах адміністративної системи господарювання. Отже, економічні перетворення, які здійснюються в Україні, нерозривно пов`язані з пошуком принципово нових методів управління виробництвом і, зокрема, матеріальними ресурсами, котрі є одними із визначальних чинників. Відтак, особливої актуальності набуває проблема подальшого вдосконалення методики бухгалтерського обліку, контролю та аналізу матеріальних ресурсів з максимальним наближенням її до міжнародних стандартів.

Реформування системи бухгалтерського обліку, контролю і аналізу, продиктоване не лише причинами методологічного характеру, а й суто прикладними аспектами діяльності підприємств, і тому повинно базуватися на логічному комплексному підході. Важливим кроком, зробленому у цьому напрямку, стало прийняття Закону України “Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” і затвердження національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку, які регламентують перехід України до нової системи обліку та статистики. Окрім цього, наказом Міністерства фінансів України від 30.11.99р. № 291 був затверджений план рахунків бухгалтерського обліку та інструкція щодо його використання.

Таким чином, значно змінилася методика обліку в цілому та, зокрема, матеріальних ресурсів. Однак, є ряд проблем, котрі потребують ретельного дослідження й розробки відповідних рекомендацій.

Слід відзначити, що першочергові питання, які характеризують порядок обліку, контролю і аналізу надходження та використання матеріальних ресурсів детально розглядалися багатьма економістами, і це відтворено ними у статтях, навчально-методичній літературі.

Однак, окремі питання стосовно організації обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів на підприємстві недостатньо досліджені, і тому вони потребують науково обґрунтованих рекомендацій. Так, поки що чітко не визначені економістами напрямки вдосконалення обліку операцій з надходження, відпуску та використання матеріальних ресурсів, а також контролю за їх збереженням на базі широкого застосування сучасних засобів обчислювальної техніки. Певні зміни доцільно внести до методики аналізу матеріальних ресурсів з урахуванням специфічних особливостей виробництв, притаманних різним галузям промисловості.

Отже, на практиці не сповна реалізуються можливості обліку, контролю та економічного аналізу. У більшості підприємств не створені відповідні умови, котрі б сприяли підвищенню ефективності облікових та аналітичних робіт. А оскільки належним чином не налагоджена система внутрішнього контролю, то відсутні надійні перепони фактам несвоєчасного оприбуткування матеріальних ресурсів, їх крадіжок та марнотратства, котрі нерідко виникають під час господарської діяльності.

Таким чином, наявні проблеми в організації обліку і контролю надходження, руху та відпуску матеріальних ресурсів, а також недостатність дослідження питань, пов`язаних з аналізом ефективності їх використання, визначили значимість та актуальність теми дисертаційної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана у відповідності до плану науково – дослідних робіт Київського національного економічного університету з теми “Організація і методологія обліку, аналізу і контролю в галузях народного господарства”, номер державної реєстрації 0198V000785.

Особистий внесок автора полягає в розробці практичних пропозицій по вдосконаленню методики обліку, контролю та аналізу матеріальних ресурсів на підприємствах гірничовидобувної галузі.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є розробка методологічних принципів і організаційних основ вдосконалення обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів на підприємствах гірничовидобувної галузі з урахуванням міжнародного досвіду і розвитку ринкових відносин в Україні.

Для досягнення зазначеної мети визначені такі задачі:

вивчити економічну сутність матеріальних ресурсів;

дослідити методи оцінки матеріальних ресурсів, що використовуються у практичній діяльності гірничовидобувних підприємств;

критично оцінити діючу методику обліку матеріальних ресурсів і розробити рекомендації щодо її вдосконалення;

дослідити систему внутрішнього контролю за надходженням, збереженням і використанням матеріальних ресурсів;

розглянути методику обліку і контролю матеріальних ресурсів з впровадженням у практичну діяльність сучасної комп`ютерної техніки і створення на її основі автоматизованих робочих місць;

з’ясувати доцільність діючої методики аналізу забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами, а також визначити головні заходи по її вдосконаленню;

дослідити стан аналітичної роботи на гірничовидобувних підприємствах по визначенню ефективності використання матеріальних ресурсів у виробничому циклі.

Предметом дослідження є комплекс теоретичних і практичних питань бухгалтерського обліку, контролю та аналізу матеріальних ресурсів у гірничовидобувній галузі.

Об’єктом дослідження є організація і методологія бухгалтерського обліку гірничовидобувних підприємств м. Кривого Рогу.

Метологічною основою дослідження є діалектичний підхід до вивчення сучасного стану бухгалтерського обліку матеріальних ресурсів та їх оцінки. На підставі діалектичного методу наукового пізнання у роботі проведено аналіз і синтез загальних понять, поєднання історичного і логічного в еволюції бухгалтерського обліку матеріальних ресурсів. У процесі дослідження широко застосовувалися прийоми групування, статистичних порівнянь, а також методи аналізу, спостереження, узагальнення та графічного зображення даних.

При дослідженні використані законодавчі акти України, нормативні документи, роботи провідних вчених-економістів, матеріали науково-практичних конференцій, семінарів, а також власних досліджень автора дисертації.

Наукова новизна одержаних результатів проведеного дослідження полягає в розроблених рекомендаціях і пропозиціях щодо вдосконалення мето-

дики обліку, контролю та аналізу матеріальних ресурсів з використанням сучасної комп’ютерної техніки на гірничовидобувних підприємствах.

Внаслідок проведеного дослідження сформульовані такі теоретичні положення і практичні висновки:

визначена економічна сутність матеріальних ресурсів;

розроблено пропозиції щодо застосування методів оцінки матеріальних ресурсів у гірничовидобувній галузі;

вдосконалено порядок класифікації матеріальних ресурсів, який використовується на шахтах з метою зменшення обігу документів;

запропоновано рекомендації по вдосконаленню методики обліку і контролю використання матеріальних ресурсів підприємствами гірничовидобувної галузі;

розроблено пропозиції, які сприяють підвищенню ефективності облікових функцій бухгалтерського складу при надходженні, збереженні та відпуску матеріальних ресурсів;

визначено напрямки вдосконалення методики обліку і контролю матеріальних ресурсів з використанням сучасних засобів обчислювальної техніки;

розроблено удосконалені форми машинограм з обліку і контролю операцій з матеріальними ресурсами;

запропоновано рекомендації з вдосконалення методики аналізу забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами;

визначені напрямки вдосконалення наявної методики аналізу показників ефективності використання матеріальних ресурсів.

Практичне значення одержаних результатів. Сформульовані в процесі дисертаційного дослідження пропозиції у частині вдосконалення методики обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів, які грунтуються на раціональному і ефективному їх використанні, мають практичну цінність. Результати дослідження рекомендовані до впровадження на гірничовидобувних підприємствах і у навчальний процес для підвищення якісного рівня лекційного матеріалу і практичних занять з теми: “Облік, контроль і аналіз матеріальних ресурсів у ринкових умовах”.

Пропозиції, які відображені в дисертації, були впроваджені в практику роботи криворізьких гірничовидобувних підприємств (довідка №01/69 від 25.02.2000 р.) Вони пройшли апробацію на шахті ім. Леніна, яка входить до складу Криворізького державного залізорудного комбінату (довідка № 03/77 від 15.02.2000р.).

Підсумки наукового дослідження знайшли відтворення у п`яти методичних розробках, котрі впроваджені в навчальний процес і використовуються студентами Криворізького економічного інституту КНЕУ під час практичних та семінарських занять з економічних дисциплін (довідка № 01-75 від 21.02.2000р.)

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дослідження були представлені на:

міжвузівській науково-практичній конференції “Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання”(м. Львів, 15.05.1997р.);

міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (м. Дніпропетровськ, 21.05.1999р.).

Публікації. По темі дисертаційної роботи опубліковано 7 наукових праць загальним обсягом 1,45 д.а., з них 5 - в наукових фахових виданнях – 1,2 д.а., 2 - матеріали конференції-0,25 д.а.

Структура, зміст та обсяги дисертаційної роботи. Дисертаційна робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи 159 сторінок, 16 таблиць, 6 рисунків та 10 додатків. Список використаних джерел становить 203 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі дисертації обгрунтована актуальність теми дослідження, сформульовані мета й основні завдання роботи, наведені результати виконаного дисертаційного дослідження.

Розділ 1. Економічна природа матеріальних ресурсів. Матеріально-технічна база, специфічні умови праці і виробництва, призначення продукції визначають особливості гірничовидобувного підприємства і його відмінність від інших галузей промисловості. Так, видобувний характер виробництва, притаманний шахтам, значно впливає на кругообіг обігових коштів через порівняно нетривалий виробничий цикл. Крім цього, видобуток корисних копалин обумовлює відсутність у структурі собівартості продукції витрат напівфабрикатів, які посідають провідне місце на підприємствах переробних галузей, і наявність великого асортименту допоміжних матеріалів, котрі відіграють істотну роль у забезпеченні процесу виробництва.

Для підвищення ефективності виробництва на гірничовидобувних підприємствах пропонуємо впровадити заходи з раціонального використання матеріальних ресурсів, зниження застосовуваного на досліджуваних підприємствах показника часткової ресурсомісткості виробництва, який характеризує величину витрат кожного окремого виду ресурсів на одиницю продукції, що виробляється, та стабілізації договірних відносин з постачальниками.

В дисертаційній роботі визначені основні напрямки забезпечення економного і ефективного використання наявних ресурсів. Найбільш прямий шлях скорочення ресурсомісткості виробництва – зниження питомих витрат ресурсів по кожному процесу і кожній операції. Цього можна досягти встановленням обґрунтованих норм витрат матеріальних ресурсів і шляхом своєчасного виявлення фактів перевищення цих норм. Реалізація на практиці вказаного заходу зводитиметься до дотримання вимог технологічної дисципліни.

У ході проектування і організації виробництва доцільно передбачати зниження обсягів допоміжних робіт і операцій. Оскільки на шахтах для здійснення виробничого циклу необхідно виконати ряд матеріаломістких допоміжних процесів, то, як свідчить практика, обґрунтованим є рішення передбачати в конкретних інженерних планах скорочення їх обсягів. Зокрема, правильний вибір системи розробки корисних копалин і її параметрів дозволить знизити загальний обсяг витрат матеріальних ресурсів по шахті, практично не змінюючи величину їх витрат у розрахунку на 1 метр проведення виробок і на 1 т/км перевезень вантажів у шахті.

Незважаючи на те, що питанням вдосконалення системи обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів, заснованої на принципах ресурсозберігаючих технологій, у роботах вітчизняних і зарубіжних економістів приділяється значна увага, поки що відсутнє чітке і обгрунтоване визначення поняття “матеріальні ресурси”.

Дослідження публікацій в економічній літературі довело, що під поняттям “матеріальні ресурси” автори найчастіше мають на увазі предмети праці, виробничі запаси або ж матеріали, що відносяться до групи економічних ресурсів, чи просто запаси.

З метою визначення шляхів вирішення зазначеної проблеми були проаналізовані складові елементи, які формують поняття “предмети праці”, “виробничі запаси” та “запаси”. І, виходячи з позиції, що складові частини, які формують матеріальні ресурси як об’єкт обліку і контролю, повинні характеризуватися економічною однотипністю і навіть тотожністю в організації облікового і контрольного процесу, пропонуємо до них відносити: сировину, основні і допоміжні матеріали, паливо, тару і тарні матеріали, запасні частини, купівельні напівфабрикати.

Особливий інтерес являє собою оцінка матеріальних ресурсів, які є на підприємстві. Адже від застосування методики оцінки залежить якість і достовірність звітних показників, що характеризують майнове і фінансове становище суб’єкта економіки.

Важливо підкреслити, що питання оцінки матеріальних ресурсів стали ще більш актуальними у зв’язку з перетвореннями, що відбуваються у економічному секторі. Крім того, в період інфляційних процесів, коли ціни на ресурси постійно зростають, зазначені питання переросли у першочергову проблему, яка вимагає поглибленого дослідження.

Результати дослідження публікацій економічного характеру дають підстави стверджувати, що у спеціалістів у галузі бухгалтерського обліку, контролю і аналізу наявна розбіжність поглядів щодо найбільш оптимального способу і методу оцінки. В дисертації було сформульоване поняття оцінки з позицій економічної теорії. Зокрема, оцінка – це реальне уявлення про розміри господарських коштів, джерела їх утворення і результати господарських процесів у грошовому вираженні.

Доцільно зазначити також, що програма реформування бухгалтерського обліку із застосуванням міжнародних стандартів внесла суттєві зміни в методи оцінки матеріальних ресурсів. Зокрема, при відпуску ресурсів для виробництва й іншому вибутті оцінка їх повинна здійснюватися за одним з таких методів (починаючи з 01.01.2000 р.):

-ідентифікованої собівартості відповідної одиниці запасів;

-середньозваженої собівартості;

-собівартості перших за часом надходження ресурсів (ФІФО);

-собівартості останніх за часом надходження ресурсів (ЛІФО);

-нормативних затрат;

-ціни продажу.

Впровадження у національну практику обліку основних елементів облікової політики, які застосувалися при оцінці ресурсів у країнах з розвинутою ринковою інфраструктурою, сприятиме підвищенню ефективності виробництва окремо взятих підприємств, і зміцненню економіки України у цілому.

Грунтуючись на цій позиції, було здійснено дослідження порядку використання вказаних методів оцінки з визначенням їх переваг і недоліків. Висновок дослідження базується на такому твердженні: у цілому методи оцінки матеріальних ресурсів – різноманітні. Однак є одне правило, котрим пропонуємо користуватися при виборі оптимального методу оцінки. Треба, зокрема, враховувати, що ефективність використання конкретного методу оцінки матеріальних ресурсів залежить в першу чергу, від стану договірних зв’язків з постачальниками, по друге, від своєчасності і ритмічності забезпечення виробництва необхідними матеріалами та інших факторів, які впливають на показники діяльності гірничовидобувного підприємства.

Розділ 2. Методика обліку і контролю матеріальних ресурсів в ринкових умовах господарювання. Бухгалтерський облік є однією з універсальних функцій управління, що має здійснювати повсякденний і дійовий контроль за збереженням майна і ресурсів, а також забезпечувати одержання достовірної і водночас оперативної інформації, необхідної для прийняття управлінських рішень.

У відповідності з новими вимогами облік матеріальних ресурсів пропонуємо розвивати у таких напрямках:

організація правильного і своєчасного документування операцій з придбання, руху і витрачання матеріалів, палива, тари та запасних частин;

підвищення достовірності відображених на рахунках бухгалтерського обліку господарських операцій з надходження і використання матеріальних ресурсів;

забезпечення збереженості і ефективного використання у виробничому циклі матеріальних ресурсів;

вдосконалення методики обліку матеріальних ресурсів з використанням

комп’ютерної техніки.

З цих позицій критично оцінено діючий порядок обліку матеріальних ресурсів на гірничовидобувних підприємствах. Особлива увага звернута на недоліки у веденні обліку на шахтах.

Для їх подолання пропонуємо:

-

застосовувати разом з укрупненою класифікацією матеріальних ресурсів їх деталізоване групування, виходячи із специфіки виробництва та інших факторів;

-

уніфікувати форми первинної облікової документації на підставі створення і функціонування автоматизованих робочих місць управлінських працівників і, зокрема, бухгалтера.

-

організувати складське господарство у відповідності з затвердженими вимогами;

-

підняти на вищий рівень стан пропускної системи, а також охорони і внутрішньогосподарського контролю наявних матеріальних ресурсів;

-

здійснювати доцільний добір і розстановлення кадрів (під час приймання осіб на посаду завідуючих складами необхідно враховувати їх кваліфікацію не тільки щодо спеціалізації, а й в галузі автоматизованих систем опрацювання даних);

З метою узагальнення основних моментів порядку документального оформлення операцій, який застосовується на підприємствах, були виділені технічні процедури. Зображена на рис.1. процедура забезпечення комбінату матеріальними ресурсами може бути використана як блок-схема під час розробки програм з автоматизації документообігу відповідно до специфіки діяльності гірничовидобувних підприємств.

Рис.1. Технічні процедури, які характеризують процес забезпечення

підприємства матеріальними ресурсами.

У ході дослідження практичної діяльності шахт і аналізу відповідних економічних публікацій сформулювався висновок, що ряд напрямків методології і методики внутрішнього контролю потребують конкретизації і уточнення.

І оскільки з усієї сукупності контрольних операцій, які здійснюються працівниками бухгалтерії, найбільш важливим є контроль за витратами виробництва і, зокрема, за використанням матеріальних ресурсів, то доцільно виділити основні завдання контролю.

Найбільш істотними завданнями є такі:

контроль обгрунтованості відпуску матеріальних ресурсів відповідно до встановлених лімітів;

перевірка ефективності використання ресурсів структурними підрозділами підприємства;

встановлення осіб, які розпоряджаються відпуском матеріалів, та осіб, відповідальних за витрачання ресурсів протягом видобутку корисних копалин.

Напрямки вирішення зазначених завдань викладені в економічній літературі, однак на практиці ефективність їх вирішення залежить від певних причин. Найчастіше недоліки в організації контролю цієї ділянки облікових робіт виникають через невизначеність у виборі об’єктів контролю, відсутність планів тематичних перевірок, а також недбайливе виконання працівниками, котрі здійснюють контроль, своїх функцій.

З метою підвищення якості проведення контролю пропонуємо чітко визначати його об’єкти. Так, стосовно до процесу використання матеріальних ресурсів, увага повинна бути спрямована на дотримання норм витрат і раціональність використання матеріалів у виробництві. Посилення контролю за використанням матеріальних ресурсів у виробництві можливо досягти шляхом застосування методу документального оформлення відхилень фактичної витрати матеріалів від норм не в чистому його виді, а оптимально поєднаним з іншими методами контролю, а саме з інвентарним, але за умови урахування специфіки технології видобутку руди.

У ході дослідження економічних джерел і практичної діяльності базових підприємств було визначено, що, незважаючи на значну вартість персональних електронно-обчислювальних машин (ПЕОМ) останніх модифікацій, з економічної точки зору, доцільним є створення автоматизованих робочих місць (АРМ).

Проведені дослідження також виявили, що перехід на комп’ютеризоване опрацювання даних істотно впливає не тільки на обліково-аналітичні, а й на контрольні процеси.

На рис.2. зображено схему впливу автоматизованого опрацювання інформації на організацію бухгалтерського обліку і контролю.

Рис.2. Облік і контроль при переході до автоматизованої системи

опрацювання економічної інформації.

В дисертації розглянуто ступінь впливу зазначених факторів на порядок ведення обліку і контролю.

Розділ 3. Економічний аналіз забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами і ефективності їх використання. Під час аналізу забезпеченості виробництва необхідними матеріальними ресурсами доцільно передбачати вирішення наступних першочергових завдань:

оцінка потреби в матеріалах, реальності планів матеріально-технічного постачання та міри їх виконання;

характеристика стану складських запасів;

визначення невикористаних резервів збільшення обсягів виробництва продукції за рахунок недопоставки матеріалів, їх заміни, порушення графіку постачання ресурсів.

Виходячи із теми дисертаційного дослідження та встановлених завдань, в роботі визначені основні напрямки вдосконалення діючої методики аналізу забезпеченості гірничовидобувного підприємства матеріальними ресурсами.

Одним з важливих напрямків в організації аналізу є оцінка ритмічності постачань. Оскільки в практичній діяльності шахт все частіше виникають ситуації, коли постачальники порушують договірні зобов’язання, то аналіз ритмічності постачань набуває першочергового значення. Але лише шляхом співставлення фактичних даних, що характеризують надходження матеріалів від постачальників, з даними, вказаними в договорах, можна виявити порушення строків постачань, а отже своєчасно прийняти відповідні управлінські рішення.

І все ж таки, аналітичну роботу слід організувати в такій послідовності:

-

розрахунок потреби підприємства в матеріальних ресурсах;

-

співставлення розрахованих даних з показником, що характеризує потребу в матеріалах в плані постачання;

-

встановлення обгрунтованості розміру потреб у матеріальних ресурсах на виконання виробничої програми та здійснення господарської діяльності;

-

оцінка повноти та своєчасності надходження матеріальних ресурсів від постачальників;

-

аналіз заявлених та задоволених претензій постачальниками;

-

аналіз забезпеченості дільниць шахти чи залізнорудного комбінату відповідними матеріальними ресурсами.

В дисертаційній роботі зазначені також напрямки подальшого вдосконалення методики аналізу показників ефективності використання матеріальних ресурсів. Зокрема, виходячи із мети аналізу, яка для гірничовидобувних підприємств полягає в зниженні частки матеріальних витрат в собівартості видобутку, зазначимо, що на шахтах під час аналізу ефективності використання матеріальних ресурсів повинні вирішуватися такі завдання:

- оцінка рівня ефективності використання матеріальних ресурсів;

- виявлення внутрішньогосподарських резервів економії ресурсів та розробка конкретних заходів щодо їх використання.

В процесі дослідження публікацій в економічних джерелах було з’ясовано, що авторами викладаються різноманітні напрямки вдосконалення методики аналізу даної ділянки робіт, головними з них є: подальша розробка теоретичних основ методики аналізу; вдосконалення галузевих методик аналізу; підвищення якості аналітичної роботи шляхом покращення організації її проведення. В першому напрямку особливої уваги заслуговують питання більш чіткого визначення системи показників використання ресурсів. Що ж стосується системи показників, які придатні для використання на окремих підприємствах та комбінатах, то вони потребують додаткового дослідження.

Нині найголовніші принципи створення системи показників ефективності використання матеріальних ресурсів відображені в роботах економістів, але їхній перелік ми пропонуємо доповнити наступними методичними правилами:

показники повинні бути співставленними та зведенними; повинна зберігатись комплектність показників.

Враховуючи це, зазначимо, що розроблена система показників повинна грунтуватися на даних, відображених у статистичній і бухгалтерській звітності. Вимога ж комплексного підходу до визначення ефективності використання матеріальних ресурсів передбачає аналіз всіх без винятку показників.

Оскільки в аналітичній практиці для характеристики ефективності використання матеріальних ресурсів застосовується система узагальнюючих та часткових показників, то більшість спеціалістів-аналітиків брали її за основу для власних методик аналізу. Але особливий інтерес мають альтернативні методики аналізу впливу факторів на показники матеріаломісткості продукції. На практичних даних шахти ім. Леніна була проаналізована ефективність використання матеріальних ресурсів за допомогою математичних прийомів. Отримані результати свідчать, що використання математичних прийомів в аналізі сприяє підвищенню якості аналітичної роботи, оскільки максимально точно розраховані дані дозволять об’єктивно оцінити зміну матеріаломісткості продукції під впливом факторів. Проте, практичне впровадження альтернативних методик аналізу поки ще обмежене, оскільки причиною цьому є трудомісткість розрахункових операцій.

Дослідження стану аналітичної роботи Криворізьких шахт виявило, що аналіз показників використання матеріальних ресурсів зводиться до розрахунку зміни величини матеріальних витрат та визначення динаміки матеріальних витрат на 1 грн. видобутку руди і практично поза увагою залишається показник матеріаловіддачі. Тому була розроблена експериментальна методика аналізу матеріаловіддачі і проілюстрована на базі практичних даних по шахті “Жовтнева”, що входить до складу Криворізького державного залізорудного комбінату. Послідовність аналізу така:

-

здійснюється розрахунок впливу зміни факторів за допомогою інтегрального методу;

-

розраховується показник матеріаловіддачі по групах матеріальних ресурсів.

Для розрахунку впливу зміни кількості матеріальних ресурсів, витрачених у виробничому циклі, доцільно використовувати наступну формулу:

?ВПм = МО ? ?М + ?МО ??М / 2 ( 1 ),

де МО – матеріаловіддача продукції, коп.;

?М – відхилення звітної величини матеріальних витрат від

аналогічного показника за попередній рік, тис. грн.

В процесі аналізу пропонуємо також скласти табл.1.

Таблиця 1.

Аналіз матеріаловіддачі за основними елементами предметів праці

по шахті “Жовтнева” за 1997-1998 роки

Показники |

Алгоритм розрахунку | Фактич-но за мину-лий рік | Звітній рік | Відхилення від | В % до минуло

го року

план | факт |

темп росту, % | плану |

мину-лого року

Матеріаловіддача по окремих елементах предметів праці, тис. грн.

Основні матеріали

Допоміжні матеріали

Паливо

Енергія |

МОо.м=ВП/Мо.м

МОд.м=ВП/Мд.м

МОп=ВП/Мп

МОе/е=ВП/Ме/е |

44,9

12,5

544,5

11,1 |

42,8

8,6

530,2

12,2 |

44,7

9,9

540,9

12,4 |

104,4

115,1

102,0

101,6 |

+1,9

+1,3

+10,7

+0,2 |

-0,2

-2,6

-3,6

+1,3 |

99,5

79,2

99,3

111,7

Практичне застосування методики аналізу матеріаловіддачі на шахтах забезпечить адміністрацію підприємства достовірною інформацією про економію матеріальних ресурсів і ефективність їх використання бригадами в процесі видобутку руди.

ВИСНОВКИ

Результатом проведеного дисертаційного дослідження є розв’язання теоретичних та методичних проблем обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів гірничовидобувних підприємств. Поставлені перед дослідженням завдання виконані, що дозволяє зробити такі висновки:

1. Ринкові відносини обумовлюють виконання програм економічного і соціального розвитку, які вимагають залучення в обіг значних матеріальних ресурсів. Однак збільшення їх видобутку і виробництва має певні граничні норми, оскільки запаси корисних копалин обмежені. Крім того, постійно зростають витрати на виробництво матеріальних ресурсів, а це призводить до збільшення їх собівартості. В зв’язку з цим першочергового значення набуває проблема найбільш раціонального і економного використання наявних матеріальних ресурсів.

В дисертаційній роботі критично оцінені конкретні визначення сутності матеріальних ресурсів, які надаються економістами. В дисертації дана також повна економічна характеристика перелічених складових об’єкту дослідження з врахуванням особливостей гірничовидобувного виробництва.

2. В дисертаційній роботі вказані основні завдання бухгалтерського обліку, а саме : забезпечення правильного і своєчасного документування операцій з придбання, руху та витрачання матеріалів; підвищення достовірності відображених на рахунках бухгалтерського обліку господарських операцій з надходження і використання матеріальних ресурсів; забезпечення їх збереженості; вдосконалення методики обліку матеріальних ресурсів шляхом впровадження автоматизованих систем опрацювання даних.

З врахуванням вказаних вимог була надана критична оцінка діючого порядку обліку матеріальних ресурсів на гірничовидобувних підприємствах, діяльність яких досліджується. Запропоновані конкретні рекомендації з подальшого його вдосконалення. Зокрема, були визначені нові підгрупи матеріальних ресурсів в частині їх класифікації. Це дозволило уніфікувати форми первинної облікової документації на шахтах. Розроблені також макети бухгалтерських документів. Їх практичне застосування забезпечить працівників бухгалтерії оперативною і достовірною інформацією про стан матеріальних ресурсів на підприємстві.

3. В процесі дисертаційного дослідження було визначено, що ряд питань методології і методики внутрішнього контролю потребують конкретизації і уточнення. Особливо це стосується організації контролю за надходженням матеріальних ресурсів.

В дисертаційній роботі викладені основні напрямки вдосконалення діючої методики контролю надходження матеріальних ресурсів та розрахунків з постачальниками на підставі широкого використання засобів обчислювальної техніки.

З розширенням самостійності підприємств, у тому числі і гірничовидобувних, значення контролю в управлінні значно зростає, особливо в сфері оперативного регулювання виробничо-фінансової діяльності відповідно до змін зовнішнього економічного середовища.

Нині все більш актуальними стають питання автоматизації тієї частини діяльності бухгалтерських працівників, яка пов’язана з підготовкою рекомендацій для прийняття рішень і економіко-правовою оцінкою діяльності адміністрації підприємства, а також виявленням зловживань, порушень та інших недоліків у роботі.

4. В умовах автоматизації облікового процесу в діяльності бухгалтерії відбувається розмежування облікових функцій і створюються передумови для більш повної реалізації контрольних дій. Зазначений стан справ здебільшого пояснюється тим, що на практиці облікові функції автоматизуються в першу чергу, оскільки без цього неможливе оперативне управління. На підставі автоматизації облікових робіт підвищується якість контрольних та аналітичних функцій.

Проведені дослідження показують, що рівень автоматизації робіт, пов’язаних з організацією контролю за надходженням, відпуском і використанням матеріальних ресурсів на базових підприємствах залишається низьким. Це здебільшого пояснюється обмеженістю комп’ютерної техніки останньої модифікації, застосуванням недосконалих автоматизованих програм, які не враховують специфічних галузевих особливостей, недостатнім рівнем кваліфікації персоналу бухгалтерії. Зазначені в дисертації пропозиції по подальшому вдосконаленню організації контролю на стадіях надходження, оприбуткування, відпустку та використання матеріальних ресурсів дозволять запобігти зловживанням і порушенням. Запропоновані машинограми, розроблені з урахуванням особливостей гірничовидобувної галузі, містять всю необхідну інформацію для прийняття відповідних управлінських рішень.

5. У дисертаційній роботі була вдосконалена методика аналізу забезпеченості матеріальними ресурсами гірничовидобувного підприємства. Зазначена методика повинна передбачати вирішення наступних завдань: оцінку потреби в матеріалах, реальності планів матеріально-технічного постачання; характеристику стану складських запасів; визначення невикористаних резервів збільшення обсягів видобутку руди.

Здійснені на базі практичних даних аналітичні розрахунки щодо визначення стану забезпеченості підприємства необхідними матеріалами, паливно-мастильними ресурсами, запасними частинами свідчать про наявність на шахтах понаднормативних запасів. Це вказує на певні недоліки в організації матеріально-технічного постачання. Для подолання виявлених упущень в діяльності гірничовидобувних підприємств були запропоновані заходи, які спрямовані, зокрема, на поліпшення стану аналітичної роботи як на конкретній шахті, так і по комбінату в цілому.

6. В дисертації визначені і напрямки подальшого вдосконалення методики аналізу показників ефективності використання матеріальних ресурсів.

На підставі практичних даних базових підприємств була надана критична оцінка альтернативним методикам аналізу впливу факторів на показник матеріаломісткості продукції. В роботі вказані їх переваги і недоліки з позицій практичного застосування. Здійснена також експериментальна перевірка методики аналізу матеріаловіддачі на прикладі шахти “Жовтневої”, яка рекомендується до впровадження.

7. Дисертаційна робота містить результати теоретичного і практичного осмислення проблем обліку, контролю та аналізу матеріальних ресурсів.

Впровадження сформульованих під час дисертаційного дослідження пропозицій в практичну діяльність гірничовидобувних підприємств забезпечить систему управління достовірною економічною інформацією, необхідною для реалізації науково обгрунтованої політики управління.

Список опублікованих праць за темою дисертації

в наукових фахових виданнях:

1.

Шендригоренко М.Т. Характеристики і класифікація матеріальних ресурсів за розвитку ринкових відносин. //Проблеми реформування ринкової економіки: Міжвідомчий науковий збірник. Вип. 6 - К.: КНЕУ, 1998 – с. ,3 д.а.

2.

Шендригоренко М.Т. Методи оцінки товарно-матеріальних цінностей у сучасних умовах. //Економіка та підприємництво: Збірник наукових праць молодих вчених та аспирантів. Вип.2 – К.: КНЕУ, 1998 – с. 128-133-0,4 д.а.

3.

Шендригоренко М.Т. Порядок переоцінки товарно-матеріальних цінностей у сучасних умовах господарювання. //Придніпровський науковий вісник –

1998 - №30 (97) – с. 6-10-0,2 д.а.

4.

Шендригоренко М.Т. Контроль за наявністю та зберіганням товарно-матеріальних цінностей на промисловому підприємстві. //Придніпровський науковий вісник – 1998 - №47 (144) – с. 44-48-0,2 д.а.

5.

Шендригоренко М.Т. Показники матеріалоємності продукції та їх значення в аналізі ефективності використання матеріальних ресурсів. //Придніпровський науковий вісник – 1998 - №107 (174) – с. 40-42-0,1 д.а.

в інших виданнях:

1.

Погрібна О.П., Бурак М.Т.(Шендригоренко М.Т.) Облік та калькулювання собівартості продукції : проблеми і перспективи. //Матеріали міжвузівської науково-практичної конференції “Проблеми реформування бухгалтерського обліку в сучасних умовах господарювання” – Львівська комерційна академія – 1997 с. 239-240-0,1 д.а.(особисто автора-0,05 д.а. - визначення напрямків удосконалення системи обліку витрат).

2.

Шендригоренко М.Т. Вдосконалення методики обліку матеріальних ресурсів з використанням комп’ютерної техніки. //Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” – Національна гірнича академія.- Дніпропетровськ, 1999 – с. 192-194-0,2- д.а.

АНОТАЦІЯ

Шендригоренко М.Т. Методика обліку, контролю і аналізу матеріальних

ресурсів (на прикладі гірничовидобувних підприємств м. Кривого Рогу)– Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.04. – Бухгалтерський облік, аналіз та аудит. – Київський національний економічний університет, Київ, 2000.

У дисертації обгрунтовано нові підходи до вирішення питань організації обліку, контролю і аналізу матеріальних ресурсів у відповідності до сучасних вимог управління. Розроблені пропозиції по вдосконаленню порядку класифікації матеріальних ресурсів на гірничовидобувних підприємствах. Запропоновані нові форми документів, які розроблені із застосуванням АРМ бухгалтера і представлені у вигляді машинограми. Визначені напрямки удосконалення методики аналізу забезпеченості підприємства матеріальними ресурсами, ефективність яких підтверджена практично. Рекомендована методика аналізу показників матеріаломісткості і матеріаловіддачі продукції із врахуванням особливостей гірничовидобувного виробництва. Основні результати дослідження впровадженні в практичну діяльність шахт і використовуються для покращення стану облікового контрольного та аналітичного процесу.

Ключові слова: класифікація, АРМ бухгалтера, машинограми, матеріаломісткість, матеріаловіддача.

АННОТАЦИЯ

Шендригоренко М.Т. Методика учета, контроля и анализа материальных ресурсов (на примере горнодобывающих предприятий г. Кривого Рога)– Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.04. – Бухгалтерский учет, анализ и аудит – Киевский национальный экономический университет, Киев, 2000.

В диссертации исследована деятельность горнодобывающих предприятий в условиях формирования рыночных отношений в Украине. Указаны специфические особенности производства на горнодобывающих предприятиях и определены основные причины, которые привели к сокращению объемов добычи железной руды. Сделан вывод о приоритетности в управленческом процессе направлений на экономию и рациональное использование материальных ресурсов.

В диссертационной работе исследована экономическая сущность материальных ресурсов и дана характеристика их составных элементов.

На основании тщательного исследования различных концепций по вопросу оценки материальных ресурсов в диссертации порекомендованы методы, которые являются наиболее оптимальными для горнодобывающих предприятий.

В соответствии с программой реформирования бухгалтерского учета с использованием международных стандартов, в работе определен перечень задач по усовершенствованию порядка учета материальных ресурсов. Обоснован подход к внедрению в учетный процесс современных средств вычислительной техники.

Предложена усовершенствованная система классификации материальных ресурсов для горнодобывающих предприятий. Практическое применение рекомендуемых подгрупп материалов способствует унификации первичной учетной документации на шахтах.

В диссертации разработаны новые формы бухгалтерских документов по учету операций, связанных с поступлением, оприходованием, отпуском и использованием материальных ресурсов. Обоснована необходимость создания автоматизированных рабочих мест (АРМ). При этом сконцентрировано внимание на принципах функционирования АРМ бухгалтера. Изучены причины малообеспеченности шахт компьютерной техникой. Предложены новые направления автоматизированного документирования хозяйственных операций с получением соответствующих машинограмм.

Диссертационная работа содержит практические рекомендации по повышению качества выполняемых работниками бухгалтерии контрольных функций. Осуществлена детализация контрольных задач на стадиях поступления и использования материальных ресурсов. Для систематизации результатов контроля предложены новые формы расчетных таблиц, ведомостей.

Обоснована целесообразность применения метода документального оформления отклонений фактического расхода материалов от норм не в чистом его виде, а оптимально соединенным с другими методами контроля с учетом специфики технологии добычи руды.

Обобщены возможные варианты усовершенствования методики анализа обеспеченности горнодобывающего предприятия необходимыми материальными ресурсами. С критических позиций была оценена действующая на шахтах методика анализа. Установленные упущения в организации аналитической работы рекомендуем устранить путем использования формул в части расчета оптимальной величины материальных ресурсов для выполнения производственной программы и хозяйственных нужд предприятия.

По данным исследования сформулированы основные цели и задачи анализа эффективности использования материальных ресурсов на предприятиях горнодобывающей отрасли. Внесены дополнения в систему аналитических показателей, что позволит организовать аналитический процесс на более высоком качественном уровне.

Дана критическая оценка альтернативным методикам анализа эффективности использования материальных ресурсов. Определены их недостатки и преимущества на основании произведенных расчетов.

Предложены направления усовершенствования методики анализа показателей материалоемкости продукции с учетом особенностей горнодобывающего производства. Указана последовательность анализа и обоснованы полученные результаты. Определены резервы увеличения объемов добычи руды на предприятиях горнодобывающей отрасли.

Разработана экспериментальная методика анализа материалоотдачи продукции и проиллюстрирована на базе практических данных по шахте, входящей в состав железорудного комбината. Применение указанной методики обеспечит управленческий персонал достоверной информации про объемы добычи железной руды на 1 грн. израсходованных материальных ресурсов.

Ключевые слова: классификация, АРМ бухгалтера, машинограммы, материалоемкость, материалоотдача.

SYNOPSIS

Shendrigorenko M.T. Accounting, control and analysis methods of material resources (On the example of Krivyi Rih Mining Industry Enterprises)– Manuscript.

Thesis for a candidate’s degree of the economic science by specialty 08.06.04.- Accounting, analysis and audit.- Kyiv National Economic University, Kyiv, 2000.

In the dissertation the new approaches to solving of accounting control and analysis organization’ issues concerning the material resources are substantiated in conformity with up-to-date standards of management. The proposals in improving of the material resources classification order at the mining enterprises are elaborated. The new forms of documents worked up with employment of accountants’ automated places for work and represented as machihogram. The trends which perfect the methods of the material resources support analysis are determined. Their efficiency is practically corroborated. The new methods of the material performance indicators with appreciation of peculiarities in mining industry are recommended. The main results of the work are inculcated in practical activities of mines and made

use to improve the state of accounting, control and analytical process.

Key words: classification, accountant’s automated place for work, machinogram, material capacity, material performance.

Підписано до друку 03.08.2000р. Формат 60х90/16

Ум. друк. арк. 1,0 обл.-вид. Арк. 1,0

Наклад 100. Зам. 410

ОП "Жовтнева районна друкарня"

50014, м.Кривий Ріг, вул.Електрична, 5

66-43-81, 66-37-81






Наступні 7 робіт по вашій темі:

РЕПРОДУКТИВНА ТОКСИЧНІСТЬ ПЕСТИЦИДІВ ТА ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ОБГРУНТУВАННЯ ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ - Автореферат - 47 Стр.
Послідовності нескінченного рангу нестаціонарності у гільбертових просторах - Автореферат - 14 Стр.
Ефективність використання трудового потенціалу та його соціально-економічна оцінка ( на прикладі підприємств з підземним видобутком руди Криворізького басейну) - Автореферат - 27 Стр.
УПРАВЛІННЯ РИЗИКАМИ ІНВЕСТИЦІЙНИХ ПРОЕКТІВ - Автореферат - 22 Стр.
ПЕДАГОГІЧНІ АСПЕКТИ УПРАВЛІННЯ РУХОВОЮ АКТИВНІСТЮ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ - Автореферат - 24 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧИХ ЕЛЕКТРОТЕХНОЛОГІЙ ТА СИСТЕМИ КОНТРОЛЮ БІООБ'ЄКТІВ ПРИ ОБРОБЦІ ЇХ НИЗЬКОЕНЕРГЕТИЧНИМИ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИМИ ПОЛЯМИ У СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОМУ ВИРОБНИЦТВІ - Автореферат - 39 Стр.
Дитяча праця у промисловості Англії першої половини ХІХ століття - Автореферат - 27 Стр.