У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Український державний лісотехнічний університет

Міністерство освіти і науки України

Львівський національний університет імені Івана Франка

ЧОРНІЙ

Зиновій Павлович

УДК 535.343.2;535.548

Іонні процеси в радіаційно забарвлених кристалах галогенідів двовалентних металів

01.04.10 - Фізика напівпровідників і діелектриків

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

доктора фізико-математичних наук

Львів – 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі фізики Українського державного лісотехнічного університету

Офіційні опоненти: доктор фізико-математичних наук,

член-кор. НАН України, професор Блонський Іван Васильович, заступник

директора Інституту фізики НАН України

доктор фізико-математичних наук, професор Носенко Анатолій Єрофійович,

професор Львівського національного університету імені Івана Франка

доктор фізико-математичних наук, професор Шпотюк Олег Йосипович, заступник генерального директора з наукових питань НВП “Карат”

Провідна установа: Національний університет імені

Тараса Шевченка (кафедри оптики і радіаційної фізики)

Захист відбудеться “15” листопада 2000 р. о 15 год. 30 хв. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д.35.051.09 у Львівському національному університеті імені Івана Франка за адресою: 79005, м.Львів, вул.Драгоманова, 50, ауд. №1.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: 79005, м.Львів, вул.Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий “12” жовтня 2000 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

доктор фіз.-мат.наук, професор Блажиєвський Л.Ф.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми.

Основна задача радіаційної фізики – вивчення механізму генерації точкових дефектів та їх структури в твердих тілах з метою створення матеріалів із заданою радіаційною стійкістю. Крім наукового аспекту, дослідження центрів забарвлення має певний практичний інтерес. Кристали, які містять центри забарвлення, застосовуються в радіаційній дозиметрії, квантовій електроніці, при оптичному записі інформації, в комп’ютерній рентгенофлюорографії тощо.

В якості модельних об’єктів фізика центрів забарвлення використовує лужно-галоїдні кристали (ЛГК). Саме на ЛГК індентифікована структура більшості електронних і діркових центрів забарвлення, відкриті явища автолокалізації дірок і екситонів, екситонного механізму генерації центрів забарвлення. Недолік ЛГК як об’єктів досліджень полягає в неможливості ціленаправлено керувати ефективністю їх радіаційного забарвлення. Радіаційна стійкість кристалів ЛГК визначається співвідношенням величин іонних радіусів катіона та аніона основи і структурні дефекти на її величину практично не впливають. Перспективними як об’єкти досліджень у цьому відношенні є кристали галогенідів двовалентних металів (ГДМ), вивчення радіаційних властивостей яких лише розпочинається (за виключенням кристалів флюоритів). Особливістю класу кристалів ГДМ (кристали, в яких домінують дефекти за Френкелем) є радіаційна стійкість до дії радіації і висока радіаційна чутливість до наявності в кристалах домішкових іонів, що відкриває можливість шляхом легування кристалів підвищувати їх радіаційне забарвлення на два-три порядки порівняно з чистими кристалами. З іншого боку, кристали ГДМ, в яких домінують дефекти за Шотткі, мають високу радіаційну чутливість, на величину якої практично не впливають домішкові іони.

Електронні та діркові центри забарвлення в ЛГК і ГДМ мають ідентичну структуру, що вказує на вирішальну роль аніонної підгратки кристала у формуванні центрів забарвлення. Однак, на відміну від ЛГК, у яких незалежно від температури, при якій опромінюється кристал, основним електронним центром забарвлення виступає F-центр, у кристалах ГДМ структура створених радіацією центрів забарвлення визначається температурою, при якій опромінюється зразок. Зокрема, в області кімнатної температури в кристалах ГДМ, як правило, домінують агрегатні електронні центри забарвлення, локалізовані в околі домішкового іона ((Fn+)A-центри), що вказує на вирішальну роль іонних процесів у формуванні структури центрів забарвлення в кристалах ГДМ і робить їх перспективними матеріалами для квантової електроніки та оптичного запису інформації.

Таким чином, актуальність розглянутих вище питань зумовила формулювання мети дисертаційної роботи: на основі комплексних радіаційних, оптичних, люмінесцентних та електрофізичних досліджень розкрити роль іонних процесів у формуванні структури простих і агрегатних центрів забарвлення та в їх термо- і фотоіндукованих перетвореннях у кристалах ГДМ.

Для досягнення поставленої мети необхідно було розв’язати наступні задачі:

1.

Синтезувати кристали ГДМ: із структурою флюориту (просторова група Oh: МеF2, SrCl2), галогенідів барію (просторова група D2h16: BaX2, BaXY), фторгалогенідів барію та стронцію (просторова група P4/mnm: BaFX, SrFX). Дослідити структуру точкових дефектів синтезованих кристалів: характер входження неізовалентних домішок у гратку кристала, іонний перенос; визначити параметри, що характеризують ротацію та дисоціацію домішково-вакансійних диполів (ДВД) та їх агрегатів.

2.

Вивчити специфіку механізму генерацїї центрів забарвлення в кристалах ГДМ різних кристалографічних структур і роль у цьому процесі власних дефектів кристалічної гратки та легуючих домішок; встановити зв’язок між ефективністю руйнування радіацією ДВД і їх агрегатів і генерацією центрів забарвлення (ЦЗ), визначити граничні концентрації ЦЗ на стадії насичення забарвлення кристала.

3.

Визначити просторову орієнтацію електричних диполів, які відповідають за смуги поглинання ЦЗ, дослідити фотоіндукований дихроїзм у спектрах поглинання ЦЗ (кристали із кубічною структурою) та плеохроїзм (кристали з низькою точковою симетрією) з метою уточнення структури ЦЗ і природи смуг наведеного поглинання.

4.

Дослідити кінетику утворення простих і агрегатних центрів забарвлення, механізм фото-, термо- та Х-індукованих перетворень ЦЗ, температурну залежність ефективності нагромадження ЦЗ у кристалах з антифренкелівськими і шоттківськими дефектами. З’ясувати роль іонних процесів у формуванні структури центрів забарвлення та їх термоіндукованих перетвореннях.

5.

Деталізувати умови співіснування ЦЗ у кристалах ГДМ за наявності в кристалі двох аніонних підграток. Вивчити спектроскопію електронних і діркових ЦЗ у кристалах із низькою точковою симетрією.

6.

Зробити відбір активаторів, які забезпечують високий енергетичний вихід радіолюмінесценції і сцинтиляцій у кристалах ГДМ при кімнатній температурі, та провести відбір потенціально перспективних матеріалів для сцинтиляційної техніки та квантової електроніки.

Наукова новизна.

Вперше на широкому класі кристалів ГДМ досліджено взаємозв’язок між іонними процесами та механізмами генерації ЦЗ, їх термо- та фотоіндукованих перетворень і агрегації. Результати досліджень дали можливість уперше:

-

встановити принципову відмінність у механізмах генерації ЦЗ в кристалах ГДМ і ЛГК. Показати, що виникнення ЦЗ в кристалах ГДМ є результатом локалізації носіїв заряду на дорадіаційних дефектах, пояснити причини відмінності в радіаційній чутливості чистих кристалів ГДМ, які містять дефекти за Френкелем (радіаційно стійкі матеріали) і кристалів, які мають за Шотткі (радіаційно чутливі матеріали в області кімнатної температури);

-

показати, що незалежно від структури кристала, типу і валентності домішкових іонів, місця (топології) локалізації носіїв заряду при низькотемпературному опроміненні іонізуючою радіацією в кристалі генеруються електрично заряджені центри забарвлення. При нагріванні радіаційно забарвлених кристалів унаслідок іонної релаксації ЦЗ набувають електронейтральної структури;

-

довести, що виникнення агрегатних електронних ЦЗ у кристалах із структурою флюориту є результатом “відщеплення” аніонної вакансії від діркового ЦЗ із наступним захопленням її FА-центром; уточнити структуру агрегатних ЦЗ у флюоритах, відкрити дві нові модифікації FА(І)-центрів, вперше в кристалах флюоритів зафіксувати наявність VKD-, Мео(1), Мео(2)-центрів;

-

розробити новий метод оцінки сил осциляторів смуг поглинання ЦЗ в кристалах ГДМ; відкрити в кристалах ГДМ ефект “радіаційної пам’яті” та пояснити механізм його виникнення;

-

вперше радіаційним шляхом забарвити кристали BaХ2, виміряти спектральні та азимутальні характеристики VK-, VKА-, (V2)2А-, FА(І)-, FА(ІІ)-, F(І)-, F(ІІ)-ЦЗ у кристалах BaХ2, визначити просторову орієнтацію їх електричних диполів, дати інтерпретацію природи смуг наведеного поглинання;

-

зробити кількісну оцінку частки ДВД, що беруть участь у формуванні ЦЗ, оцінити граничні концентрації простих і агрегатних ЦЗ в кристалах ГДМ; оцінити величину локальних збурень, які вносять у гратку кристала неізовалентні домішки та їх вплив на енергетичні параметри, що характеризують реорієнтацію та дисоціацію ДВД; виявити струми зарядово нескомпенсованих домішково-вакансійних агрегатів;

-

дослідити структуру активаторних ЦЗ в кристалах ГДМ, легованих ртутеподібними іонами (Tl2+(1)-, Tl2+-, Tlo(1)-, Tlo(2)-, Pb2+-центрів); серед усієї сукупності легуючих домішок відібрати активатори, які забезпечують високий енергетичний вихід радіолюмінесценції та сцинтиляцій при кімнатній температурі.

Практичне значення одержаних результатів.

На основі проведених досліджень відібрано порівняно вузьке коло об’єктів, які є перспективними матеріалами для квантової електроніки та дозиметрії іонізуючих випромінювань.

1.

Сцинтиляційні матеріали. Кристали ГДМ є перспективними сцинтиляторами, які здатні скласти конкуренцію існуючим. Зокрема детектори Х-випромінювання, виготовлені з кристалів SrCl2-Eu2+, за своїми параметрами близькі, а за окремими параметрами переважають детектори NaJ-Tl.

2.

Термолюмінесцентні дозиметри. Деякі із легованих кристалів ГДМ, опромінені Х-радіацією при кімнатній температурі, мають потужні максимуми термічного висвічування в області 120-140оС, інтенсивність яких лінійно зростає із дозою опромінення, а, отже, можуть бути використані як термолюмінесцентні дозиметри.

3.

Матеріали для квантової електроніки. Кристали ГДМ, леговані одновалентними Ме+ -іонами (Ме+=Li+,Na+,К+,Rb+,Cs+,Tl+), після Х-опромінення містять домішково-вакансійні електронні центри забарвлення типу (F2+)А-, Мео(1)-, Мео(2)-центрів. Як відомо з літератури, кристали, що містять такі центри, є перспективними матеріалами для квантової електроніки. Перевага кристалів ГДМ над ЛГК очевидна: в кристалах ГДМ перелічені центри утворюються безпосередньо під час опромінення кристала, а концентрація самих центрів на один-два порядки вища порівнянно з ЛГК.

Особистий внесок автора полягає в розробці фізичних ідей, описаних в дисертації, постановці завдань досліджень та виборі методів їх вирішення, а також у інтерпретації та узагальненні наукових результатів, отриманих автором і співробітниками під його керівництвом. Всі статті, наведені у списку літератури, написані автором особисто. Основні наукові результати оригінальні, захищені авторськими свідоцтвами, надруковані провідними науковими журналами і доповідались особисто автором на міжнародних конференціях. У працях, виконаних разом із іншими співавторами, частка участі автора дисертаційної роботи рівноцінна частці інших авторів. У роботі узагальнені результати досліджень, які проводилися на кафедрі фізики Українського державного лісотехнічного університету в рамках держбюджентних та госпдоговірних тем, керівником яких був автор. Всі дослідження в області низьких температур (4,2-77 К) проведені в кріогенній лабораторії Львівського національного університету імені Івана Франка.

Апробація результатів дисертації.

Основні результати дисертаційної роботи доповідались на наступних семінарах, симпозіумах і конференціях: Всесоюзних нарадах по люмінесценції (м. Рига, 1980р.; м.Рівне, 1984р.; м.Іркутськ, 1968р.; м.Рига, 1970р.; м.Ставрополь, 1973р.; м.Кишинів, 1976р.; м.Львів, 1978р.); Всесоюзних конференціях по синтезу, виробництву та використанню сцинтиляторів (м.Харків, 1968р.; м.Харків, 1982р.); Всесоюзних нарадах з радіаційної фізики (м.Рига, 1978р., м. Рига, 1983р., м.Рига, 1986р.); Всесоюзних симпозіумах “Люмінесцентні приймачі та перетворювачі іонізуючих випромінювань ” (м.Іркутськ, 1982р.; м.Таллін, 1985р.; м.Львів, 1989р.); VIII Всесоюзному симпозіумі по спектроскопії кристалів (м.Свердловськ, 1985р.); Міжнародній конференції з екситонних процесів у конденсованому середовищі (Австралія, Дарвін, 1994); II Міжнародному симпозіумі по люмінесцентних детекторах та перетворювачах іонізуючого випромінювання (Естонія, Таллін, 1994); Міжнародній науковій конференції, присвяченій 150-річчю від дня народження Івана Пулюя (Україна, Львів, 1995); Міжнародній конференції з неорганічних сцинтиляторів і їх застосування (Нідерланди, 1995); IX Міжнародній конференції з радіаційної фізики і хімії неорганічних матеріалів (Росія, Томськ, 1996); IIІ Міжнародному симпозіумі по люмінесцентних детекторах та перетворювачах іонізуючого випромінювання (Польща, Устронь, 1997); X Міжнародній конференції з радіаційних ефектів у діелектриках (Німеччина, Джена, 1999); X Міжнародній конференції з радіаційної фізики і хімії неорганічних матеріалів (Росія,Томськ, 1999); IV Міжнародному симпозіумі по люмінесцентних детекторах та перетворювачах іонізуючого випромінювання (Рига, Латвія, 2000).

Публікації.

За матеріалами дисертаційної роботи опубліковано близько 108 наукових праць, з яких 57 основних наведені в кінці автореферату.

Структура і об’єм дисертації.

Дисертаційна робота включає вступ, шість розділів і висновки, які викладені на 192 сторінках машинописного тексту; 87 рисунків, 38 таблиць і список літературних джерел, який налічує 538 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обговорюється актуальність теми, коротко описується зміст роботи, сформульовані основні положення і висновки, що виносяться на захист, новизна, наукова і практична цінність задач, що розв’язані при виконанні дисертаційної роботи.

У першому розділі розглянуто природу точкових дефектів кристалів із структурою флюориту і виникнення антифренкелівських аніонних вакансій у кристалах флюоритів при їх легуванні одновалентними металами Ме+ (Ме+= Li+, Na+, K+, Rb+, Cs+, Tl+) і киснем (О2--іонами). Методами струмів термостимульованої деполяризації (ТСД) та поляризації (ТСП) показано, що Ме+-іони входять у гратку кристалів зі структурою флюориту (а О2--іони в кристали фторидів лужних земель) як іони заміщення. Надлишковий негативний електричний заряд домішкових іонів компенсують позитивно заряджені аніонні вакансії. При ТТd (Тd – температура термодисоціації домішково-вакансійних диполів) компенсація електричного заряду має об’ємний характер: Меs+-іони і мобільні Va+-вакансії просторово розділені. При ТТd під дією кулонівської взаємодії компенсація заряду набуває локального характеру, в кристалі утворюються ізольовані ДВД - Ме+(1) і О2-(1)–центри. Доля агрегатних центрів навіть у високолегованих кристалах не перевищує 1-3% від загальної концентрації диполів. Моделі диполів і їх простіших агрегатів наведені на рис.1, а кількісні параметри, що характеризують реорієнтацію та термодисоціацією диполів і домішково-вакансійних асоціатів, наведені в табл.1-2.

Таблиця 1

Параметри дипольної релаксації кристалів SrCl2-Me+

Кристал | Tm, К | E, eB | 0,с-1

SrCl2-Li | 91,5 | 0,205 | 0,5341010

83,0 | 0,195 | 0,2181011

SrCl2-Na | 122,5 | 0,280 | 0,6881010

SrCl2-К | 112,5 | 0,250 | 0,3941010

SrCl2-Rb | 92,0 | 0,210 | 0,8821010

SrCl2-Cs | 80,0 | 0,185 | 0,1451011

Таблиця 2

Параметри термодисоціації ДВД у кристалах SrCl2-Me+

(Tm-температура, -енергія активації, E3B-енергія зв'язку)

Кристал | Tm, К | , eB | E3B, eB

SrCl2-Li+ | 228 | 0,52 | 0,64

SrCl2-Na+ | 230 | 0,52 | 0,46

SrCl2-K+ | 210 | 0,46 | 0,42

SrCl2-Rb+ | 238 | 0,54 | 0,66

SrCl2-Cs+ | 242 | 0,61 | 0,85

Рис.1. Моделі точкових дефектів у кристалах флюоритів, легованих неізовалентними домішками

В усіх досліджуваних кристалах енергія реорієнтаційного руху аніонної вакансії Er (енергія реорієнтації ДВД) менша за енергію просторової міграції Ео вільної аніонної вакансії (Ео=0,34-0,36 еВ у SrCl2 і Ео=0,50-0,55 еВ у CaF2). Вперше на кристалах флюоритів досліджено залежність енергії реорієнтації (Еr) і термодисоціації (Тd) ДВД від розмірів домішкового іона (рис.2): зі збільшенням величини різниці r розмірів радіуса катіона основи (r) і домішкового іона (rMe+), енергія реорієнтації Еr зменшується. Розроблена феноменологічна теорія, яка задовільно описує зміну величини енергії реорієнтації диполя Еr у залежності від різниці у величині іонних радіусів катіона основи і домішкового іона. Зменшення енергії реорієнтації ДВД (Er) зумовлене зміщенням Х__іонів у напрямку аніонної вакансії і локальними механічними напруженнями в кристалічній гратці в околі домішкового іона.

При Х-опроміненні кристалів, легованих неізовалентними домішками, синхронно з ростом концентрації центрів забарвлення зменшується концентрація ДВД. Радіаційне руйнування диполів є результатом локалізацій електронів і дірок на ДВД. У випадку кристалів, легованих Ме+- або О2- -іонами, зменшення концентрації відбувається внаслідок утворення FА - і VКD-центрів:

Ме+Va+ + e- Ме+Vaо FА, (1)

Ме+Va+ + e+ Ме+Va+еs+ VKD. (2)

Якщо кристал опромінювати при температурах, нижчих за температуру автолокалізації дірок, то руйнування диполів відбувається лише внаслідок протікання реакції (1), оскільки дірки автолокалізуються в гратці кристала:

е+ еs+ Х2- VK. (3)

За даних умов концентрація утворених радіацією FА-центрів співпадає з концентрацією зруйнованих радіацією диполів: nF =d. Ця рівність покладена в основу запропонованого нового методу визначення сил осциляторів смуг поглинання FА-центрів і МА+-центрів [nМ = 2nd], який базується на комплексному вимірюванні спектрів наведеного поглинання (формула Смакули) та струмів ТСД (формула Буччі) забарвлених кристалів.

Поряд з реакціями (1) та (2), які відображають механізм генерації центрів забарвлення, при Х-опроміненні кристалів паралельно проходять рекомбінаційні процеси (центрами рекомбінації виступають центри забарвлення), які зумовлюють знебарвлення кристала під дією Х-променів:

е- + VK е- + Х2- Х2=* 2Х- + h1, (4)

е- + VKD е- + Ме+Va+еs+ Ме+Vaoеs+ Ме+Va+ + 2Х- + h2, (5)

е+ + FА е+ + Ме+Vaо Ме+Vaоеs+ Ме+Va+ + 2Х- + h2. (6)

На стадії насичення забарвлення кристала встановлюється динамічна рівновага між процесом генерації центрів забарвлення (реакції (1))) та висвітлювальною дією Х-променів (реакції (4))). Вперше зроблено кількісну оцінку ефективності радіаційного руйнування диполів Х-променями. На стадії насичення забарвлення кристала доля диполів, зруйнованих радіацією (nd), складає 10_20 від загальної кількості диполів Nd у кристалі. При вмісті домішки 1019 см-3, концентрація центрів забарвлення складає приблизно 1018 см-3, що є граничною концентрацією для ЛГК.

У другому розділі наведені результати досліджень механізму генерації електронних центрів забарвлення (простих і агрегатних) у кристалах флюоритів, легованих лужними металами та киснем, просторової орієнтації електричних диполів у центрах забарвлення, реорієнтації, агрегації та термодисоціації асоційованих центрів забарвлення, механізму їх фото-, термо- та рентгеноіндукованих перетворень.

Вказано на вирішальну роль іонних процесів у формуванні структури ЦЗ. Встановлено, що структура електронних центрів забарвлення залежить від температури опроміннення радіацією зразка. Якщо кристал опромінювати при Т То (То - температура міграції вільних аніонних вакансій Va+), то в гратці кристала виникають FА-центри (реакція (1)). За наявності іонного переносу позитивно заряджені аніонні вакансії ефективно захоплюються FА-центрами, які мають негативний стосовно кристалічної гратки заряд. У результаті іонної релаксації в кристалі генеруються електронейтральні (F2+)А-центри (МА+-центри):

Va+ + FА Va+ + Ме+Vaо Ме+(Va+)2- (F2+)А МА+. (6)

У результаті проходження реакції (6) в інтервалі температур То Т Тd (То – температура міграції аніонної вакансії, Тd – температура дисоціації ДВД) основним електронним центром виступає МА+-центр.

При Т > Тd унаслідок термодисоціації ДВД у гратці кристала виникають вільні аніонні вакансії. Опромінення кристала за даних умов супроводжується виникненням “чистих” F-центрів. За наявності в кристалі термічно стабільних МА+-центрів мобільні F-центри локалізуються на них з утворенням RA+-центрів:

Ме+Va+ Ме+ + Va+ ; е- + Va+ Vaо F;

Vaо + Ме+(Va+)2- Ме+(Va+)3= RA+. (7)

Моделі електронних центрів у кристалах МеF2-Ме+ наведені на рис.3. Методом фотоіндукованого дихроїзму визначено просторову орієнтацію електричних диполів, що відповідають за смуги поглинання, сили їх осциляторів і просторову орієнтацію осі симетрії центрів забарвлення.

Термоактиваційні параметри МА+-центрів забарвлення в кристалах CaF2 визначені вперше (табл. 3 і 4; рис.2).

Аналогічні дослідження проведені на кристалах фторидів лужних земель, легованих киснем.

Таблиця 3

Параметри реорієнтації та дисоціації MA+-центрів в CaF2-Me+

Кристал | Реорієнтація | Дисоціація | r, нм

Tm, К | m, еВ | Td, К | d, eB

CaF2-Li+ | 184 | 0,56 | 382 | 1,19 | -0,036

CaF2-Na+ | 208 | 0,64 | 380 | 1,16 | -0,006

CaF2-K+ | 172 | 0,53 | 345 | 1,05 | +0,029

CaF2-Rb+ | 144 | 0,44 | 378 | 1,16 | +0,045

Рис.3. Моделі електронних центрів забарвлення в кристалах МеF2_Ме+

Таблиця 4

Параметри реорієнтації і дисоціації MA+-центрів в SrCl2-Me+

Кристал | Реорієнтація | Дисоціація | r, нм

Tm, К | m, eB | Td, К | d, eB

SrCl2-Li+ | 147 | 0,30 | 202 | 0,65 | -0,023

SrCl2-Na+ | 129 | 0,25 | 193 | 0,37 | -0,012

SrCl2-K+ | 118 | 0,22 | 199 | 0,43 | +0,028

SrCl2-Rb+ | 109 | 0,19 | 204 | 0,48 | -0,047

У кристалах МеF2-Ме+ створені радіацією при низьких температурах FА-центри (реакція)) при нагріванні кристала зазнають перетворень за схемою FА МА+RA+. Перетворення одновакансійного FА-центра у двовакансійний можуть відбуватися лише внаслідок просторової міграції аніонних вакансій (вакансійний механізм, реакція (6)) або за участю мобільних F–центрів (F-механізм):

FА Ме+Vaо Ме+ + Vaо; Vaо + Ме+Va+ Ме+(Va+)2- МА+. (8)

Детальні дослідження термоіндукованих перетворень в кристалах CaF2-Ме+ і SrCl2-Ме+ виявили, що вони відбуваються за участю рухливих аніонних вакансій, причому утворення МА+-центрів має декілька стадій наростання. Зокрема, в кристалах SrCl2_К+ перетворення проходять за наступною схемою:

-

перша - низькотемпературна стадія FАМА+-перетворень (Т=125135 К) пов’язана з наявністю в кристалі зарядово нескомпенсованих домішково-вакансійних центрів (Ме+(0)- і Ме+(2)-центрів, рис.1). При опроміненні кристала на цих центрах генеруються {VKА-FА(1)}-комплементарні пари. МА+-центри виникають внаслідок FА(1) МА+-перетворень:

hX е-,е+; е+ + Ме+ Ме+еs+ VKА-;

е- + Ме+(2) е- + Ме+(2Va+) Ме+VaоVa+ FА(1)[111];

FА(1)[111] (F2+)А МА+. (9)

Температура, при якій проходить реакція (9), співпадає з температурою реорієнтації Ме(2)-центрів. Вклад реакції (9) у сумарний вихід FАМА+ перетворення складає величину приблизно 5-10%.

-

друга (основна) стадія наростання МА+-центрів (Т=130145 К) зумовлена термодисоціацією VKD-центрів (рис.4). Термодисоціація VKD відбувається як за рахунок відщеплення дірки, так і аніонної вакансії.

При дірковому механізмі розпаду VKD-центра має місце знебарвлення кристала, яке супроводжується термолюмінесценцією:

VKD, FА: VKD Ме+Va+еs+ Ме+Va+ + е+;

FА + е+ Ме+Vaо + е+ Ме+Va+ + h. (10)

Рис.4. Моделі діркових центрів забарвлення в кристалах SrCl2-Ме+

При вакансійному механізмі розпаду VKD-центрів вивільнені вакансії захоплюються FА-центрами (реакція (6)) і зумовлюють виникнення іонних термострумів. У кристалах SrCl2-К+ діркова термодисоціація передує аніонній термодисоціації (зсув за шкалою температур складає Т=5-7 К).

-

третя (високотемпературна) стадія FАМА+-перетворень є наслідком проміжної локалізації аніонних вакансій біля ДВД:

Va+ + Ме+Va+ Ме+(2Va+); Ме+(2Va+) Ме+Va+ + Va+;

Va+ + FА МА+. (11)

Основний вклад в FАМА+-перетворення вносить реакція (6), вклад реакцій (10) і (11) складає 10-15від сумарної величини.

Зворотні МА+FА-перетворення в забарвлених кристалах можна здійснити шляхом підсвітки кристала при низьких температурах в МА2+- або МА3+-смугах. У науковій літературі загально прийнято вважати, що FА-центри, які виникають при МА+-знебарвленні, ідентичні FА-центрам, які створює в кристалі радіація. Така тотожність FА-центрів має місце при фотоіонізації МА+-центрів:

(F2+)А + h Ме+2Va+ + е-; е- + Ме+Va+ Ме+Vaо FА. (12)

Нами показано, що при фотозбудженні в області МА2+-смуги поглинання МА+-центри розпадаються внаслідок їх термодисоціації: одна з бівакансій внаслідок кулонівського відштовхування здійснює перескок у напрямі [100], а електрон локалізується на ДВД:

(F2+)А + h Ме+(Va+)2-* Ме+VaоVa+ FА(І). (13)

Модель FА(І)[100]-центра наведена на рис.3. При нагріванні кристала, що містить FА(І)-центри, аніонна вакансія, яка знаходиться в околі FА-центра, здійснює зворотний термоактиваційний перескок з утворенням МА+-центра:

FА(І) Ме+VaоVa+ Ме+(Va+)2- (F2+)А МА+. (14)

За умови протікання реакції (14) вклад низькотемпературної стадії (Т 135 К) досягає 90-95від сумарного виходу FА  МА+ термоіндукованих перетворень.

При знебарвленні кристала у високоенергетичній МА3+-смузі поглинання фотоіндуковане руйнування МА+-центрів відбувається як шляхом їх термодисоціації (реакція (13)), так і за рахунок фотоіонізації (реакція (12)).

Індуковані Х-радіацією МА+FА-перетворення проходять внаслідок самореабсорбції -люмінесценції МА+-центрів із наступною фотоіонізацією або термодисоціацією (реакції (12) і (13)).

В кристалах флюоритів утворення RA+-центрів відбувається при температурах, при яких F-центри стають мобільними та захоплюються МА+-центрами:

Vaо + Ме+(Va+)2- Ме+(Va+)32- (F3+)А RA+. (15)

У третьому розділі наведені результати досліджень електричних, оптичних і радіаційних властивостей кристалів галогенідів барію (просторова група D2h16, точкова симетрія аніонів Сs). Чисті кристали BaХ2 (Х=Cl-,Br-,J-) під дією Х-променів не забарвлюються. Подібно до кристалів флюоритів кристали BaХ2 радіаційно забарвлюються, якщо їх легувати іонами лужних металів. У Х-опромінених кристалах BaХ2-Ме+ генеруютьсяя FА-центри (Т 150 К) або F-центри (160 К Т  К). Утворення електронних центрів забарвлення є результатом локалізації електронів на дорадіаційних аніонних вакансіях, які компенсують надлишковий негативний заряд Меs+-іонів. При низьких температурах (Т 220 К) компенсація електричного заряду домішкових іонів має локальний характер: аніонні вакансії локалізуються біля домішкових іонів, утворюючи ДВД (Меs+(1)-центри). Про їх наявність у кристалах свідчить дослідження струмів ТСД.

Основна відмінність струмів ТСД в кристалах BaХ2-Ме+ від легованих кристалів флюоритів полягає в тому, що на термограмах струмів ТСД у кристалах BaХ2 замість одного максимуму ТСД, що характерно для флюоритів і ЛГК, спостерігається низка максимумів як дипольної, так і просторової іонної релаксації. Їх величина, температурне положення та енергія активації залежать від напрямку прикладання напруженості зовнішнього електричного поля. Виникнення декількох максимумів ТСД зумовлено нееквівалентністю позицій Х- іонів стосовно домішкового катіона. У кристалах BaХ2 іон Ba2+ оточений дев’ятьма аніонами. Конфігурація аніонів утворює дещо порушену D3h-симетрію: чотири аніони знаходяться в позиції ХІ-, а п’ять – в позиції ХІІ- -іонів. У випадку кристалів BaCl2 відстань між Ba2+ і Cl- -іонами змінюється в межах 2,863,58 Ао. Дослідження струмів ТСД і ТСП показали, що в іонному переносі беруть участь обидві аніонні підгратки кристала. Перескоки аніонних вакансій типу ХІ-ХІ-, ХІІ-ХІІ-, ХІ-ХІІ-, ХІІ_ХІ- є нееквівалентними і потребують різних енергій термічної активації, що і зумовлює виникнення цілої низки максимумів ТСД.

При Х-опроміненні кристалів концентрація ДВД (Ме+(1)-центрів) зменшується, спад Ме+(1)-центрів супроводжується забарвленням кристала. На стадії насичення забарвлення кристала концентрація ДВД у кристалах BaCl2-К+ зменшується на величину до 50від початкового значення. Зменшення концентрації диполів є результатом локалізації електронів на ДВД. Дірки автолокалізуються в непорушеній гратці кристала (Т 130 К) або локалізуються на ДВД (180 К Т  К):

Х-промені е-, е+:

е- + Ме+(Va+)І FА(І); е- + Ме+(Va+)ІІ FА(ІІ),

е+ еs+ (ХІ-ХІІ-)+ VK ; е+ + Ме+Va+ еs+Ме+Va+ VKD. (16)

Центри забарвлення, які генерує радіація при низьких температурах (реакції (16)), мають надлишковий стосовно гратки кристала електричний заряд і виступають центрами випромінювальної рекомбінації:

е- + еs+ (еsо)* ClІ- +ClІІ- + h300 нм;

е- + еs+Ме+Va+ еs+Ме+Vaо ClІ- +ClІІ- + Ме+Va+ + h440 нм;

е+ + Ме+Vaо еs+Ме+Vaо ClІ- +ClІІ- + Ме+Va+ + h440 нм. (17)

На стадії насичення забарвлення кристала встановлюється динамічна рівновага між генерацією центрів забарвлення (реакції (16)) і висвітлювальною дією Х-променів (реакції (17)). Перехід від електрично заряджених центрів забарвлення до центрів, що мають електронейтральну структуру, відмінний від флюоритів і проходить за відсутності агрегації електронних ЦЗ. Специфіка зумовлена тим, що в кристалах ВаХ2-Ме+ термодисоціація FА-центрів передує термічному розпаду VKD-центрів. Зокрема, в кристалах ВаСl2-К+ перетворення проходять за схемою:

FА Ме+Vaо Ме+ + Vaо Ме+ + F;

VKD Ме+Va+ + е+; е+ + Ме+ Ме+еs+ VKА-;

Ме+еs+ + Va+; Va+ + Ме+ Ме+Va+ Ме+(1). (18)

У результаті проходження реакцій (18) {FА-VKD}-пари перетворюються в {F-VKА-}-комплементарні пари.

Спектр поглинання F-центрів в радіаційно забарвлених кристалах ВаХ2 тотожний із F-спектром аддитивно забарвлених кристалів і містить чотири смуги (А-, В-, С- і D-смуги поглинання; рис.5).

Спектр поглинання FА-центрів теж складається із чотирьох смуг поглинання. При переході від FА- до F-центрів має місце лише зсув смуг поглинання в короткохвильову область спектра без зміни їх поляризаційних властивостей.

Виходячи з точкової симетрії FІ- і FІІ--центрів в кристалах ВаХ2 (Сs-симетрії), в спектрі поглинання повинні проявлятися шість смуг поглинання, так звані FІ[a]-, FІ[b]-, FІ[с]-, FІІ[a]-, FІІ[b]- і FІІ[с]- компоненти. Спектр поглинання, що спостерігається на експерименті, є результатом перекривання спектрів окремих F-компонент:

-

А-смуга – суперпозиція FІ[a] і FІ[с] – компонент;

-

В-смуга - FІІ[a] – компонента;

-

С-смуга - FІІ[с] – компонента;

-

D-смуга – суперпозиція FІ[b] і FІІ[b] – компонент.

У четвертому розділі розглянуто радіаційні властивості кристалів ГДМ з дефектами за Шотткі (кристали МеFХ і ВаХY; Ме=Sr,Ba, X,Y=Cl,Br). Ці кристали є радіаційно чутливими матеріалами і на відміну від чистих кристалів із структурою флюориту і кристалів ВаХ2 легко забарвлюються під дією Х-променів.

Температурна залежність ефективності нагромадження центрів забарвлення (ЕНЦЗ) в кристалах МеFCl (SrFCl, BaFCl, BaFBr) специфічна (рис.6, крива ). При Т   К кристали не забарвлюються. Радіаційне забарвлення виникає, якщо кристали опромінювати при Т   К, і зростає з підвищенням температури, досягаючи максимальної величини в області кімнатної температури. Наявність в кристалах МеFХ неізовалентних домішок (Ме+-іонів), а, відповідно, домішково-вакансійних диполів підвищує радіаційну чутливість кристалів при Т200 К і не впливає на ефективність забарвлення кристалів при Т200 К. З двох можливих типів F-центрів (F(Сl-)- і F(F-)-центрів) Х-промені генерують лише F(Сl-)-центри.

Дослідження струмів ТСД виявили (рис.6, крива 2), що в чистих кристалах МеFХ спостерігаються максимуми дипольної релаксації в області температур 200-250 К і потужний максимум просторової релаксації електричного заряду в області кімнатної температури, півширина якого Т100 К. В усіх кристалах МеFХ температурна залежність ЕНЦЗ відтворює криву релаксації просторового заряду, а виникнення F-центрів є результатом локалізації електронів на вільних аніонних вакансіях, які виникають у кристалі при термоактиваційному розпаді вакансійних асоціатів (дефектів за Шотткі):

;

hХ е-,е+: е- + F(Cl-)

е+ + Ме+ VF. (19)

Термічне знебарвлення кристалів МеFХ настає при Т   К і зумовлене рекомбінацією рухливих F(Сl-) – центрів з -центрами.

Визначені енергії реорієнтації вакансійних асоціатів і енергії їх термодисоціації, а також енергію міграції F(Сl-)-центрів в кристалах МеFCl та оцінено концентрацію вакансійних асоціатів (дефектів за Шотткі) в гратці кристала, яка складає величину приблизно 10191020 см-3. Вказані концентрації дефектів за Шоткі відображають їх рівноважну величину в кристалі при температурі, при якій заморожується іонний перенос в катіонній підгратці кристала.

В кристалах МеFХ зафіксований і досліджений ефект “радіаційної пам’яті”. Досліджена його температурна залежність (рис.6, крива 3) і пояснена природа.

Вперше досліджено центри забарвлення в кристалах ВаСlBr. На відміну від рідіаційно стійких кристалів ВаХ2, кристали ВаСlBr легко забарвлюються під дією Х-радіації. Механізм виникнення забарвлення проходить за тією ж схемою, що і в кристалх МеFХ. Із двох типів F-центрів у кристалах ВаСlBr радіація генерує лише F(Br_)-центри.

Результати досліджень діркових центрів забарвлення в кристалах ГДМ наведені в п’ятому розділі. Показано, що в кристалах ГДМ незалежно від температури опромінення зразка та типу легуючої домішки радіація генерує автолокалізовані або локалізовані дірки. В “чистому” вигляді автолокалізовані дірки (VK-центри) існують у гратці кристала лише при температурах, які нижчі за температуру міграції VK-центра (То). При Т  То дірки локалізуються на ДВД, домішкових іонах, домішково-вакансійних агрегатах.

У кристалах SrCl2-Ме+ при нагріванні зразка має місце перетворення діркових центрів за схемою:

VK VKD VKА-(V2)2А. (20)

Моделі діркових центрів ілюструє рис.4. Реакції (20) відображають термічне звільнення дірок з мілких пасток і заповнення ними глибших пасток. Паралельно з процесами, які описує реакція (20), відбувається випромінювальна рекомбінація дірок з електронними центрами забарвлення, що зумовлює виникнення діркових максимумів термічного висвічування, діркових термострумів та часткове знебарвлення кристала.

У кристалах із структурою флюориту VK-центри можуть рухатися двома способами: без зміни напрямку осі центра (0о_міграція) і, змінюючи напрямок осі на 90о (90о-міграція). При цьому 0о-міграція передує 90о-міграції. Зокрема, в кристалах SrCl2 0о-міграція настає при Т  К (=0,10 еВ), а 90о-міграція – при Т  К (=0,250,27 еВ).

Зміна структури електронних і діркових центрів забарвлення при підвищенні температури кристала зумовлює залежність структури комплементарних пар, які генерує радіація, від температури опромінення зразків. Зокрема, в криталах SrCl2-Ме+ комплементарні пари центрів забарвлення мають наступний вигляд:

{FА-VK}(Т  К); {МА+-VKА-} (135 К Т  К);

{FА-VKD} (110 К Т  К); {F-(V2)2А} (Т  К). (21)

Аналогічні термоіндуковані перетворення комплементарних пар центрів забарвлення спостерігаються в кристалах CaF2-Ме+ і SrF2_Ме+. У зв’язку з тим, що у фторидах лужних земель (ФЛЗ) енергії активації міграції VK-центрів і аніонних вакансій мають більшу величину порівняно з кристалами SrCl2, зазначені перетворення проходять у ФЛЗ при вищих температурах. Крім того, на високотемпературній стадії (Т  К) замість [F-(V2)2А] пар у ФЛЗ радіація генерує [RA+-(V2)2А]-комплементарні пари.

В кристалах BaХ2 в утворенні VK-центрів беруть участь обидві аніонні підгратки кристала. Спектр поглинання VK-центрів має чітко виражену азимутальну залежність, яка відтворює його просторову орієнтацію. Термоіндуковані перетворення діркових центрів проходять за тією ж схемою, що і в кристалах із структурою флюориту (реакції (20)). Відмінність полягає в тому, що в кристалах BaХ2 термодисоціація FА-центрів передує термічному розпаду VKD-центрів. Як наслідок цього, при нагріванні забарвленого кристала перехід від просторового до локального способу компенсації електричних зарядів відбувається без агрегації електронних центрів забарвлення.

У шостому розділі наведені результати досліджень люмінесцентних процесів, які проходять в кристалах ГДМ під дією Х-радіації.

Власна люмінесценція кристалів ГДМ проявляється при низьких температурах і зумовлена випромінювальною анігіляцією автолокалізованих екситонів (АЛЕ).

Енергетичний вихід люмінесценції АЛЕ при температурі кипіння рідкого азоту в кристалах BaХ2 досягає 20-25і різко спадає при температурах, вищих за автолокалізацію дірок. Термічний спад виходу свічення АЛЕ супроводжується виникненням -люмінесценції. В кристалах із структурою флюориту вихід -люмінесценції досягає максимальної величини при температурі термодисоціації VKD-центрів, а в кристалах BaХ2 - при температурі термодисоціації FА-центрів. На відміну від ЛГК, у яких -люмінесценція проявляється лише при дірковому механізмі рекомбінації, в кристалах ГДМ -люмінесценція проявляється як при дірковому, так і при електронному механізмах рекомбінації:

е+ + FА еs+Ме+Vaо Ме+Va+ + h,

е- + VKD е- + еs+Ме+Va+ еs+Ме+Vaо Ме+Va+ + h. (22)

В кристалах ГДМ, легованих гомологічними аніонами, спостерігається люмінесценція (Х-Y-)* локалізованих екситонів із значним енергетичним виходом у області кімнатної температури.

Талій, який є класичним активатором для ЛГК, в кристалах ГДМ зумовлює виникнення активаторного свічення під дією Х-променів лише при температурах Т То (То-температура міграції вільних аніонних вакансій). У спектрах рентгенолюмінесценції кристалів МеХ2-Tl+ спостерігаються дві смуги люмінесценції: короткохвильова смуга виникає при верхньому, а довгохвильова – при нижньому механізмах рекомбінації:

е- + Tl2+(1) Tl+(1) + h1; е+ + Tlo(1) Tl+(1) + h2. (23)

При “розмороженні” іонних процесів (Т То) вихід талієвої рентгенолюмінесценції зменшується, що є наслідком термоіндукованих перетворень:

Tl2+(1) Tl2+Va+ Tl2+ + Va+;

Va+ + Tlo(1) Va+ + TloVa+ Tlo2Va+ Tlo(2). (24)

Реакція (24) описує механізм переходу заряджених ЦЗ в ЦЗ з електронейтральною стосовно гратки кристала структурою.

В кристалах МеХ-2-Pb при Х-збудженні спостерігаються дві смуги люмінесценції: короткохвильова смуга зумовлена випромінювальною анігіляцією локалізованих біля Pb2+-іонів екситонів, а довгохвильова – тунельною рекомбінацією {VK-Pb+}-комплементарних пар.

Проведений аналіз природи температурного гасіння виходу активаторної рентгенолюмінесценції в кристалах ГДМ. Спад виходу активаторної рентгенолюмінесценції в кристалах ГДМ (Т>150200К) зумовлений іонними процесами, внаслідок яких електрично заряджені активаторні ЦЗ, які виступають центрами випромінювальної рекомбінації, набувають електронейтральної структури. Високий вихід активаторного свічення в області кімнатної температури в кристалах ГДМ можуть забезпечити лише домішки, які створюють у гратці кристала глибокі безвакансійні пастки для дірок. До таких домішок належать гомологічні аніони і Eu2+-іони. В кристалах ГДМ, легованих європієм, енергетичний вихід рентгенолюмінесцентний в області температур 100-500 К практично не залежить від температури опромінення зразків, що робить їх перспективними матеріалами для створення нових радіолюмінофорів і сцинтиляторів. В свою чергу, кристали ГДМ, леговані лужними і ртутеподібними іонами, в яких радіація в області кімнатної температури генерує агрегатні центри забарвлення типу (F2+)А, Мео(1) і Мео(2)-центрів, є перспективними матеріалами для квантової електроніки.

ВИСНОВКИ

Комплексні дослідження оптичних, електричних і радіаційних властивостей широкого класу кристалів ГДМ (чистих і легованих набором активаторів), які відрізняються між собою просторовою симетрією кристалічної гратки, типом власних дефектів, дозволили вивчити загальні закономірності механізму генерації ЦЗ в кристалах ГДМ, природу ЦЗ, роль іонних процесів у формуванні їх структури і в термо- та фотоіндукованих перетвореннях ЦЗ:

1.

Стабільні ЦЗ виникають у кристалі ГДМ у результаті локалізації носіїв заряду на дорадіаційних точкових дефектах.

2.

За своєю радіаційною чутливістю чисті кристали ГДМ поділяються на дві групи: кристали, які під дією Х-променів не забарвлюються (флюорити, BaХ2), і кристали, які легко забаhвлюються Х-променями в області температур 200300 К (МеFХ, BaХY). В основі такого поділу покладено природу власних точкових дефектів кристалічної гратки, яка визначає концентрацію дорадіаційних аніонних вакансій.

3.

Радіаційну чутливість кристалів ГДМ із точковими дефектами за Френкелем можна підвищити на два-три порядки за величиною шляхом легування кристалів іонами одновалентних металів Ме+ (Ме+=Li+, Na+, K+, Rb+, Cs+, Tl+) або киснем (О2- -іонами).

4.

Спосіб локалізації електронів і дірок на ДВД залежить від типу домішкового іона. В кристалах, легованих лужними металами, електрони локалізуються на аніонних вакансіях, а дірки – в околі ДВД, утворюючи {FА-VKD}-комплементарні пари. В кристалах ГДМ, легованих ртутеподібними іонами, носії заряду захоплюються домішковими іонами з утворенням {Мео(1)-Ме2+(1)}-пар.

5.

В неопромінених кристалах ГДМ електричні заряди точкових дефектів локально скомпенсовані. Радіація генерує в гратці кристала центри забарвлення, які володіють ефективним електричним зарядом і є просторово розділені. Зворотний перехід до локального способу компенсації електричного заряду в радіаційно забарвлених кристалах ГДМ відбувається шляхом іонної релаксації просторового заряду.

6.

У кристалах ГДМ із точковими дефектами за Шотткі (МеFХ i МеXY) радіаційне забарвлення виникає лише при тих температурах, при яких має місце часткова термодисоціація вакансійних комплексів і крива температурної залежності нагромадження ЦЗ відтворює термограму релаксації просторового електричного заряду.

7.

Досліджено та проаналізовано умови виникнення і співіснування електронних ЦЗ у кристалах ГДМ з двома аніонними підгратками (МеFХ, ВаХІХІІ, ВаХY).

8.

Вперше на кристалах ГДМ зафіксовано утворення двох типів FА(1)-центрів, F-,FА, VKD- і (V2-)2A-центрів, уточнено структуру FА(О2-), (F2+)А(О2-) і (F2+)А(Ме+)-центрів.

9.

Вперше радіаційним шляхом забарвлено кристали BaХ2, вивчено термоактиваційні та оптичні властивості ЦЗ, визначено їх структуру, дано інтерпретацію природи смуг поглинання FА- і F-центрів забарвлення.

10.

Встановлено, що високий вихід радіолюмінесценції при кімнатній температурі в кристалах ГДМ можуть забезпечити домішки, які створюють глибокі безвакансійні пастки для дірок. Таким умовам задовільняють Eu2+-іони та гомологічні аніони.

ОСНОВНІ РЕЗУЛЬТАТИ ДИСЕРТАЦІЇ ОПУБЛІКОВАНІ В ПРАЦЯХ:

1.

Krochuk A.S., Onufriv O.R., Chornyі Z.P. Characteristic properties of the Radiation Colouring Mechanism in MеFX Compounds ( Me = Sr, Ba; X = Cl, Br). // Phys. Stat. Sol. (b). - 1989. - v.154, N1. - Р.K9.

2.

Говор Н.В., Крочук А.С., Чорний З.П. Термоиндуцированные дырочные процессы в кристаллах SrCl2-Ме+ // ФТТ. – 1993. – т.35, №12. – С.3308-3310.

3.

Лыскович А.Б., Пенцак Г.М., Чорний З.П., Жеребецкий С.К. Оп-тические и люминесцентные свойства монокристаллов йодистого кальция, активи-рованных оловом и свинцом // Оптика и спектроскопия. – 1970. - т.28,№2. – 302-306.

4.

Белый М.У., Кушниренко И.Я., Чорний З.П., Жеребецкий С.К., Максимович Х.К. Люминесцентные свойства кристаллов CdCl2 и CdBr2 с примесью кислоро-да. // Изв. АН СССР, сер. физ. – 1974. – т.38, N6. - С.1257-1260.

5.

Лыскович А.Б., Жеребецкий С.К., Пенцак Г.М., Чорний З.П. Исследование центров захвата в кристаллах СdJ2 // Изв. АН СССР,
Сторінки: 1 2