У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МИНИСТЕРСТВО ОБРАЗОВАНИЯ И НАУКИ УКРАИНЫ МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський міжнародний університет цивільної авіації

Домінгуш Мпангу Лусілія

УДК 658:656.7:061.5(673)(043.3)

ОРГАНІЗАЦІЙНО – ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

ЕФЕКТИВНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ АВІАКОМПАНІЇ

(НА ПРИКЛАДІ ТААГ – АНГОЛА)

Спеціальність 08.07.04 – "Економіка транспорту і зв'язку"

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі економіки цивільної авіації Київського міжнародного університету цивільної авіації Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, доцент

Воронін Олександр Олександрович –
доцент кафедри економіки цивільної авіації

Київського міжнародного університету

цивільної авіації

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Коба В'ячеслав Григорович –

завідуючий кафедри економіки і менеджменту

Київської державної академії водного

транспорту

 

кандидат економічних наук

Бойко Володимир Іванович –

віце-президент авіакомпанії

"Міжнародні авіалінії України" (МАУ)

Провідна організація: Науково-дослідний економічний інститут
Міністерства економіки України

Захист відбудеться "29" вересня 2000 р. о 12-00 на засіданні спеціалізованої вченої ради Д .062.02 при Київському міжнародному університеті цивільної авіації.

Адреса: 03680, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1

З дисертацією можна ознайомиться у бібліотеці Київського міжнародного університету цивільної авіації

Автореферат розісланий "28" серпня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

к.е.н., професор Родченко В.В.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проблема економічної ефективності виробництва є вузловою для будь-якої економічної системи, особливо в країнах, які змінюють свою соціально-економічну орієнтацію – переходять від соціалістичного шляху розвитку до ринкової системи відношень.

Це повною мірою відноситься й до республіки Ангола, яка у 1990 році проголосила курс ринкових реформ. Становище ускладнюється військовими діями, які не припиняються в країні, між ворогуючими сторонами. У країні спостерігається різке падіння валового внутрішнього продукту та рівня життя населення. В цих умовах на державну авіакомпанію (а/к) ТААГ лягає найбільше, в авіатранспортній системі Анголи, навантаження, тому що вона є національним перевізником і виконує три чверті обсягу повітряних перевезень країни.

За останні роки економічні показники а/к різко погіршилися, збільшилися простої повітряних суден (ПС), знизилися показники їхнього використання.

Не можна визнати задовільною роботу економічних служб а/к – облік за багатьма статтями прямих витрат не здійснюється, річні баланси виробничо-господарської діяльності не складаються.

Для достовірності результатів досліджень і можливості їхньої практичної реалізації (зокрема, визначення індексів узагальнюючого показника економічної ефективності виробництва), необхідно спиратися лише на найбільш повні і комплексні дані. Найбільшою мірою вимогам повноти і достовірності відповідає інформація, відображена у річних звітах аудиторської фірми "Ernest Whinney Service Limiteds", яка у 1994 році склала орієнтовні баланси виробничо-господарської діяльності а/к за 1989-1992 рр. Дані за наступні роки в а/к закриті, як складова комерційної таємниці.

Найважливішими причинами погіршення діяльності а/к є незадовільна економічна політика, неефективне управління, слабка економічна дисципліна, незадовільна система обліку виробничо-господарської діяльності, вкрай слабка і нерозроблена нормативно-методична база.

Ці причини й обумовили вибір напрямку досліджень даної дисертаційної роботи, присвяченої питанням вдосконалювання організаційно-методичного забезпечення виробничо-господарської діяльності а/к, що дозволить підвищити ефективність її функціонування.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до програми уряду Анголи, яке направило автора, співробітника а/к ТААГ (м. Луанда) у Київський міжнародний університет цивільної авіації для навчання в аспірантурі.

Окремі методичні розробки автора можуть бути використані в інших авіаційних структурах Анголи.

Мета і задачі дослідження. Мета даної дисертаційної роботи складається в тому, щоб на основі дослідження факторів, які впливають на економічну ефективність діяльності а/к, розробити комплексний науковий підхід до методичного забезпечення і практичної реалізації управління цими факторами, з метою підвищення ефективності діяльності а/к ТААГ.

Для досягнення поставленої мети в роботі вирішується наступні задачі:

·

дослідити проблеми виміру економічної ефективності виробництва з метою визначення узагальнюючого показника, який найбільш об'єктивно відбиває зміну цієї ефективності;

·

вивчити фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, які впливають на досягнутий рівень ефективності виробництва в а/к;

·

встановити причини і характер зміни окремих показників економічної ефективності виробництва – фондовіддачі, віддачі оборотних фондів, продуктивністі праці – та узагальнюючого показника ефективності на фактичних матеріалах а/к ТААГ;

·

вивчити існуючі методи організаційного проектування об'єктів керування і розробити організаційну структуру а/к в цілому та найважливішого її підрозділу – авіаційно-технічної бази (АТБ);

·

обгрунтувати принципи побудови інформаційно-обчислювальної системи управління в а/к для вирішення задач керування, обліку і контролю;

·

розробити методичні положення з удосконалення системи обліку як найважливішої і найбільш слабкої ланки в системі управління а/к ТААГ;

·

обгрунтувати необхідність і методичні підходи з визначення вартості рейса і рівня пасажирських тарифів на внутрішніх повітряних лініях Анголи;

·

розробити систему мотивації працівників а/к як найважливішого компонента ефективної праці.

Об'єктом дослідження є організаційно-методична база, яка забезпечує організацію і управління економічною ефективністю в конкретних умовах виробничо-господарської діяльності а/к.

Предметом дослідження є фактори, які впливають на економічну ефективність виробництва й окремі складові цієї ефективності в їхньому взаємозв'язку і взаємній обумовленості.

Теоретичною і методичною основою дослідження є методи наукових теорій – мікроекономіки, системного аналізу, експертних оцінок, статистичної обробки інформації, організаційного проектування; наукові праці в галузі економіки й експлуатації повітряного транспорту.

Наукова новизна отриманих результатів.

1.

Вперше проведене комплексне дослідження витрат, економічних ресурсів і результатів діяльності а/к ТААГ, спрямоване на підвищення економічної ефективності виробництва.

2.

Обгрунтовано методичний підхід до визначення ресурсно-витратного узагальнюючого показника економічної ефективності виробництва в умовах збиткової діяльності підприємства.

3.

Обгрунтовано доцільність використання блочно-цільового підходу при проектуванні організаційної структури управління а/к.

4.

Вперше в умовах Анголи виконані розрахунки вартості рейсу і визначені науково-обгрунтовані тарифи на пасажирські перевезення на найважливіших внутрішніх повітряних лініях, які враховують особливості виконання польотів на її території.

5.

Розроблені пропозиції з удосконалення методичного підходу до мотивації праці працівників за запропонованими автором факторами на основі бальної оцінки.

Практичне значення отриманих результатів. Запропоновані в дисертації методичні матеріали у вигляді – розробленої організаційної структури управління а/к (із детальним розглядом найважливішого її підрозділу – АТБ), принципів організації інформаційно-обчислювальної системи, методичних положень з вдосконалення обліку на основі розроблених автором первинних документів, методичного підходу до розрахунків собівартості рейса і пасажирських тарифів на внутрішніх повітряних лініях, а також більш досконала і придатна для практичного використання система мотивації працівників – є комплексним методичним матеріалом для практичної його реалізації з метою підвищення економічної ефективності діяльності а/к ТААГ.

Особистий внесок здобувача. Основні наукові положення і результати отримані здобувачем самостійно.

Апробація результатів дисертації. Апробація і реалізація досліджень були проведені на науково-технічній конференції "Методи керування системою ефективності функціонування електрофікованих і пілотажно-навігаційних комплексів" (Авіоніка-95, Київ, 1995); науково-технічній конференції наукових колективів КМУЦА за 1994 рік (Київ, 1995); Міжнародній науково-технічній конференції "АВІА-99" (Київ, 1999).

Публікації. За темою дисертації опубліковано три наукові статті та три тези доповіді.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел і 2 додатків. Обсяг роботи складає 193 сторінки, включаючи 41 рисунок, 35 таблиць, список використаних джерел із 133 найменувань на 10 сторінках, 2 додатків на 7 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтована актуальність теми, мета і задачі дослідження, виявлені його наукова новизна, а також теоретична і практична цінність роботи.

У першому розділі "Економічна ефективність виробництва і фактори зовнішнього і внутрішнього середовища діяльності а/к ТААГ" розглянуті теоретичні проблеми економічної ефективності виробництва і фактори зовнішнього і внутрішнього середовища, які здійснюють вплив на її рівень в а/к ТААГ.

Аналіз літературних джерел показав, що з численних пропозицій з визначення рівня економічної ефективності виробництва можна виділити два принципових підходи:

·

ресурсний, коли досягнутий економічний результат співвідноситься з вартістю виробничих ресурсів (середньорічною вартістю основних фондів, оборотних фондів, средньосписочною чисельністю персоналу);

·

витратний, коли економічний результат співвідноситься з поточними виробничими витратами.

Крім того, продовжується наукова дискусія про можливість виміру економічної ефективності виробництва одним узагальнюючим показником на різних рівнях народного господарства.

Автор прийшов до висновку, що економічну ефективність виробництва на рівні підприємства може характеризувати узагальнюючий показник, обчислений на основі ресурсно-витратного підходу. Для цього треба використовувати індексний метод, тому що кількісна оцінка сукупності різнорідних ресурсів пов'язана зі значними труднощами й умовностями (засоби і предмети праці мають вартісну оцінку, а трудові ресурси її не мають). Узагальнюючий показник економічної ефективності виробництва (JЕ) можна визначити, зважуючи окремі показники ефективності, за формулою:

,

де J, Jf, JПТ – відповідно індекси віддачі оборотних фондів, фондовіддачі і продуктивності праці (стосовно попереднього, 0-го року), од.; – відповідно питома вага вартості спожитої в першому році маси оборотних фондів (матеріальних витрат та інших грошових витрат), маси основних виробничих фондів (амортизації) у вартості продукції (доходах) першого року; – частка чистої продукції у вартості продукції (доходах) першого року.

При цьому .

Економічна сутність узагальнюючого показника економічної ефективності виробництва складається в тому, що в ньому ув'язуються воєдино рух окремих показників економічної ефективності виробництва, які мають різний характер і напрямки руху. Темпи зміни окремих показників економічної ефективності зважуються на їх значущість, яка визначається часткою участі відповідного типу виробничих ресурсів у формуванні вартості продукції. Це дозволяє встановити результуючу складову руху окремих показників.

Значення JЕ > 1 свідчить про відповідний темп підвищення ефективності виробництва, а значення JЕ < 1 – відповідному темпу її спаду.

На ефективність виробництва а/к ТААГ великий вплив мають фактори зовнішнього (макро) і внутрішнього (микро) середовища. У роботі зроблено аналіз впливу на результати діяльності компанії найважливіших факторів зовнішнього середовища – політичних, науково-технічних і економічних.

Фактори внутрішнього середовища згруповані у чотири укрупнені блоки, а саме:

F1 – науково-технічний (експлуатація ПС; будівництво і ремонт будинків і споруджень; монтаж, використання і ремонт наземного устаткування);

F2 – організаційно-управлінський (планування; організаційна структура керування; інформаційно-обчислювальна система; норми і нормативи керування; облік і контроль; маркетинг і авіатарифи; оплата і мотивація праці);

F3 – організаційно-виробничий (матеріально-технічне забезпечення; інвентаризація майна);

F4 – соціально-трудовий (використання трудового потенціалу і національних кадрів; охорона праці і техніка безпеки; соціальний розвиток колективу).

Аналіз впливу факторів внутрішнього середовища на ефективність функціонування а/к ТААГ показав, що найбільший негативний вплив на результати діяльності а/к здійснюють фактори організаційно-управлінського блоку F2.

Функція планування діяльності а/к виконується вкрай незадовільно через відсутність комплексного обліку виробничо-господарської діяльності, дані якого є вихідною базою для планування.

У а/к не сформована ефективна структура системи управління, немає чіткого розмежування повноважень і відповідальності між структурними підрозділами, які виконують управлінські функції. Слабка організація обліку на усіх рівнях керування а/к не дозволяє повною мірою реалізувати функції контролю.

Відсутня науково обгрунтована методика встановлення рівня тарифів на внутрішніх повітряних лініях .

Рівень оплати праці в а/к за період з 1975 р. (рік здобуття незалежності Анголою) по 1998 р. знизився більш ніж у 25 разів. Відсутній механізм заохочення працівників у залежності від результатів роботи структурних підрозділів і а/к у цілому.

Дослідження показало, що в а/к не створені економічні умови для підвищення ефективності її функціонування.

У другому розділі "Ресурсно-витратний підхід визначення економічної ефективності виробництва і його реалізація на матеріалах авіакомпанії ТААГ" досліджується ресурсний потенціал і фінансові результати а/к ТААГ, реалізується методичний підхід до визначення узагальнюючого показника економічної ефективності на матеріалах а/к з урахуванням особливостей її діяльності і стану обліку.

Ресурсний потенціал а/к характеризують основні фонди, оборотні фонди, чисельність персоналу, а ефективність його використання – відповідно показники фондовіддачі, віддачі оборотних фондів, продуктивності живої праці, що є окремими показниками ефективності виробництва.

Найбільша питома вага у вартості основних фондів а/к займають ПС - біля 68 %. У роботі проведено аналіз показників справності ПС, екстенсивного й інтенсивного використання за типами ПС на міжнародних і внутрішніх авіалініях для регулярних і чартерних рейсів. Деякі з цих показників наведені в табл.1.

Таблиця 1

Найважливіші показники використання парку ПС в а/к ТААГ у 1995 році

Тип ПС | Наліт годин у рік на одне середньо-облікове ПС | Продуктивність

польотів,

ткм/ч | Комерційне

заванта-

ження,

% | Зайнятість пасажирських крісел,

%

Приписні

B-707 | 859,9 | 5820 | 51,0 | 59,5

B-737 | 718,4 | 3807 | 50,2 | 56,0

F-27 | 193,3 | 1550 | 58,1 | 67,5

IL-62M | 479,2 | 3997 | 50,1 | 57,1

Арендовані

L-1011 | 3829,1 | 7969 | 36,1 | 46,2

B-727(C) | 747,0 | 8598 | 64,7 | 74,7

Ці дані свідчать про незадовільне використання парку ПС.

Багато найважливіших об'ємних і вартісних показників а/к закриті, а деякі – зовсім відсутні. Це утруднює проведення розрахунків з визначення JЕ за останні роки (1993-1998 рр.). Автор зробив спробу, використовуючи метод екстраполяції часових рядів, скласти прогнози обсягів перевезень на 1996-2000 рр., доходів і витрат на 1993-2000 рр., базуючись на звітних даних за попередній період. Результати прогнозу показують, що у найближчій перспективі а/к залишиться збитковою.

Прогнозовані показники недостатньо деталізовані, щоб провести необхідні розрахунки з визначення JЕ. Звітні ж дані по фінансовим показникам принципово відрізняються від розрахунків, проведених консалтинговою аудиторською компанією (на 30-60%). Більш 75% витрат а/к відносяться до "Інших витрат". Це утруднює використання даних а/к при визначенні JЕ. Тому для реалізації на практиці запропонованих автором методичних підходів з визначення ефективності виробництва використовується найбільш повна і достовірна інформація останнього комплексного аудита а/к за 1989-1992 рр.

Аналіз показав, що ефективність використання основних, оборотних фондів і виробничого персоналу незадовільна (табл.2).

Таблиця 2

Динаміка окремих показників економічної ефективності
продуктивності виробництва в а/к ТААГ у 1990-1992 рр., % до 1989 р.

п/п | Показники | Роки

1990 | 1991 | 1992

1 | Фондовіддача, ткм/тис.кванз | 108,8 | 52,0 | 38,6

2 | Віддача оборотних фондів, ткм/тис.кванз | 107,2 | 48,9 | 17,7

3 | Продуктивність праці, ткм/люд | 112,7 | 68,6 | 70,2

При розрахунку узагальнюючого показника економічної ефективності виробництва мали місце певні труднощі.

1. Амортизація основних фондів на підприємстві за аналізуємий період взагалі не нараховувалася, а в звітному кошторисі витрат відбивалися тільки витрати на капітальний ремонт для груп основних фондів. Ці витрати прирівняні автором до суми амортизаційних відрахувань (I варіант розрахунку).

2. На протязі 1991-1992 рр. діяльність а/к була збитковою. Оскільки а/к ТААГ є державною, вона одержує фінансову підтримку уряду Анголи. В умовах збитковості чиста продукція нижче розміру коштів, які спрямовуються на оплату праці. Автор пропонує використовувати модифікацію розрахунку цього показника – визначати частку спожитої частини кожного ресурсу, що використовується, (матеріальної складової, амортизації й оплати праці) не стосовно доходів а/к, а стосовно загального розміру її витрат (II варіант розрахунку).

3. Для того, щоб врахувати фактичний знос основних фондів, представляється доцільним збільшити статтю "Амортизація" на розмір відрахувань, отриманих розрахунковим шляхом відповідно до чинних норм амортизаційних відрахувань. Тоді, витрати за статтею "Амортизація" будуть являти собою суму дійсних витрат, пов'язаних із капітальним ремонтом основних фондів і "умовних" амортизаційних відрахувань на їхнє повне відновлення, що фактично а/к не робила. Загальні витрати а/к також відповідно збільшаться. В іншому, розрахунки по ІІІ варіанту будуть аналогічні ІІ варіанту.

Результати розрахунків JЕ за трьома варіантами стосовно попереднього і базового (1989 р.) років наведені у табл.3.

Усі три варіанти розрахунків показують значне зниження ефективності діяльності а/к ТААГ (від 3 до 5,3 раз). Різке падіння ефективності діяльності а/к висуває задачу послаблення впливу тих негативних управлінських, організаційних і техніко-економічних факторів, які визначили цю тенденцію.

Таблиця 3

Динаміка узагальнюючого показника ефективності
виробництва (JЕ) за трьома варіантами розрахунків

Варіант розрахунку | Роки

1990 | 1991 | 1992

I варіант

·

по відношенню до попереднього | 1,100 | 0,471 | 0,385

·

по відношенню до базового року | 1,100 | 0,518 | 0,190

II варіант

·

по відношенню до попереднього | 1,086 | 0,557 | 0,538

·

по відношенню до базового року | 1,086 | 0,604 | 0,330

III варіант

·

по відношенню до попереднього | 1,088 | 0,490 | 0,507

·

по відношенню до базового року | 1,088 | 0,533 | 0,270

У третьому розділі "Організаційне і методичне забезпечення підвищення економічної ефективності діяльності авіакомпанії ТААГ" вирішується низка задач, які випливають з аналізу факторів, що входять в організаційно-управлінський блок. Вони зводяться до обгрунтування і розробки методичних положень і рекомендацій з удосконалювання структури управління а/к із використанням мережі персональних комп'ютерів, системи обліку і формування пасажирських тарифів, системи мотивації працівників.

Діюча зараз організаційна структура управління (ОСУ) а/к має ряд суттєвих недоліків (дублювання ряду функцій; відсутність у штабі генерального директора фахівців із різних напрямків виробничо-господарської діяльності а/к; жорстка централізація обліку на рівні а/к у цілому, тощо).

Для їхнього усунення автором проаналізовані існуючі методи організаційного проектування об'єктів керування – цільовий, інформаційний, аналітичний, блоковий, експертно-аналітичний, нормативний, параметричний, а також ряд методів організаційного, економіко-математичного й імітаційного моделювання. Для вирішення задачі удосконалювання ОСУ а/к найбільш прийнятним варто вважати блочно-цільовий метод.

Дослідження показало, що доцільно виділити вісім укрупнених блоків замість 12-ти, які використовуються у діючій ОСУ а/к (рис.1).

Склад і функції кожного з блоків докладно розглянуті в дисертації. У кожному управлінні а/к необхідно передбачити групу (сектор) обліку витрат. Всі первинні документи документообігу у відповідному управлінні (на вході і на виході) повинні обов'язково фіксуватися цією групою.

Рис.1 Укрупнена схема організаційної структури управління а/к ТААГ

У роботі особлива увага приділена проектуванню організаційної структури в самому значному блоці оргструктури а/к – "Управлінні інженерного забезпечення і технічного обслуговування ПС".

Зараз а/к має великий обчислювальний центр (ОЦ) "Server", а в кожному лінійному і функціональному відділах (службах а/к і аеропорту Луанда) використовуються персональні комп'ютери (ПК). При цьому вся інформація для обробки в ОЦ передається вручну. У роботі розроблені принципи об'єднання усіх ПК а/к у єдину корпоративну обчислювальну мережу (КОМ).

Найбільш слабкою ланкою в а/к ТААГ є система обліку, яка не дозволяє скласти баланс виробничо-господарської діяльності за звітний період, визначити і контролювати витрати за її підрозділами, розрахувати собівартість виконуваних робіт на різних типах ПС, тощо. Відсутнє єдине угруповання аналітичних рахунків за статтями експлуатаційних витрат. При цьому кількість статей, що враховується, із року в рік постійно зменшується.

У роботі обгрунтовується необхідність використання розподіленої системи обробки даних, яка поєднує централізовану обробку облікової інформації з її децентралізацією. Реальний обліковий процес при цьому розподіляється по робочим місцям на території підприємства – секторам обліку, які передбачені в ОСУ а/к.

Автор пропонує використовувати автоматизований метод обробки облікової інформації із застосуванням ЕОМ з неавтоматизованим впровадженням первинної інформації на паперових бланках у традиційних (або розроблених для одержання необхідних облікових показників) документах. Виходячи з вимог, які пред'являються до первинних документів, автором розроблена "Відомість виконання робіт із технічного обслуговування ПС" і на прикладі однієї роботи розглянуті порядок заповнення і просування цього первинного документа в запропонованій організаційній структурі керування а/к. Цей документ дозволяє врахувати тип ПС, для якого проводиться техобслуговування, прямі витрати пов'язані з виконанням тієї або іншої форми техобслуговування (матеріальні витрати, заробітна плата виконавців, час використання усіх видів наземного устаткування), тощо, і дає можливість врахувати ці витрати у відповідних субрахунках національного плану рахунків.

Для складання балансу, на думку автора, варто використовувати угруповання статей витрат запропоновану аудиторською компанією "Ernest Whinney Service Limitecs", яка проводила аудит у а/к ТААГ для упорядкування балансів підприємства за минулі роки.

Створення раціональної системи побудови тарифів включає розробку взаємоузгоджених, гнучких і диференційованих пасажирських тарифів, які сприяли б зниженню витрат і підвищенню прибутковості авіаційного транспорту, раціональній і рівномірній його завантаженості, кращому розподілу пасажирських потоків, поліпшенню використання ПС і, у кінцевому рахунку, підвищенню ефективності діяльності а/к.

А/к ТААГ встановлює тарифи на міжнародні перевезення базуючись на рекомендаціях IATA. У той же час в а/к ТААГ відсутній будь який науково-обгрунтований методичний підхід до визначення рівня тарифів на авіаперевезення всередині країни.

У роботі досліджені існуючі методичні підходи формування тарифів на пасажирські перевезення (табл.4).

Таблиця 4

Методичні підходи до побудови транспортних тарифів

п/п | Методичні підходи | Методі реалізації
у запропонованій моделі

1. | Побудова тарифів на базі індивідуальних витрат | Розрахунок собівартості перевезень за окремими рейсами

2. | Облік факторів споживчої вартості | Введення в модель коефіцієнтів, які підвищують або понижують рівень тарифів

3. | Рівень попиту та пропозиції | Введення чіткої системи розрахунку тарифів за типами ПС, сезону року

4. | Економічна надійність тарифів | Зміна тарифів з урахуванням обгрунтування термінів їх дії

5. | Урахування економічної ситуації в країні | Введення у модель принципових факторів змін в економіці

6. | Вирішення соціальних проблем | Введення пільгових тарифів для соціально незахищеного населення

Провівши аналіз існуючих підходів до встановлення тарифної системи в умовах Анголи, автор прийшов до висновку, що базою для встановлення тарифів повинна бути собівартість перевезення з урахуванням комерційного завантаження рейса, що виконується. Такий підхід побудови тарифів використовується у ряді країн (Росії, Німеччини, Україні та інших) і лежить в основі розробленої в КМУЦА методики "Децентральний розрахунок вартості авіаційних перевезень", яка знайшла застосування в а/к "Авіалінії України" і "Трансаеро".

Для проведення розрахунків з визначення собівартості авіаційних перевезень на основних повітряних авіалініях автором зібрані і підготовлені для використання техніко-економічні характеристики приписних типів ПС (Іл-62М, Boeing 737-300, Fokker-50), а також ряду інших типів ПС; картографічна інформація аеропортів, проміжним пунктів маршруту; економічна інформація трас і зборів в аеропортах Анголи і оточуючих країн; економічні показники а/к ТААГ з експлуатації приписного парку ПС. Враховано особливості експлуатації ПС в умовах Анголи.

У роботі проведені розрахунки вартості рейса зі столиці у найважливіші аеропорти республіки на літаку Boeing 737-300, а також виконано порівняльний аналіз польотів за маршрутами для різних типів ПС. Так, в а/к виконуються рейси Луанда-Кабінда-Луанда, Луанада-Набібе-Луанда, Луанда-Набібе-Кабінда-Луанда на літаках Іл-62М і Boeing (довжина авіаліній – 400-1800 км). Порівняльний аналіз витрат при виконанні цих рейсів показав, що використання на цих коротких відстанях літака Іл_М економічно невигідно (витрати з використання цього типу ПС на 30_% перевищують витрати на рейс при використанні літака Boeing при будь-якій зайнятості крісел. Проте компанія виконує ці рейси і несе при цьому великі збитки.

Дану методику варто використовувати при визначенні стратегії відновлення парку літаків. З цією метою було виконано порівняльний аналіз витрат на рейс при використанні трьох типів ПС, які не експлуатуються в а/к ТААГ (Ту-134А, Ту-154Б, Як-42) і приписного Boeing 737-300 на маршрутах Луанда-Менонге-Луанда, Луанда-Маланже-Луанда.

У роботі проаналізовані сучасні теоретичні підходи і принципи мотивації праці. В умовах розвитку продуктивних сил Анголи, де оплата праці лише підтримує фізичне виживання більшої частини зайнятого населення, варто орієнтуватися на підходи до мотивації, які матеріально винагороджують більш ефективну працю. Варто було б розробити таку систему мотивації, яка б тісно зв'язувала винагороду (премію) працівників структурних підрозділів підприємства з підвищенням економічної ефективності виробництва підприємства. У цьому полягала одна із задач дисертаційного дослідження.

Проте, за останні роки намітилася достатньо стійка тенденція до падіння ефективності діяльності а/к. Тому зв'язувати мотивацію до більш ефективної праці працівників із підсумковими показниками економічної ефективності а/к на даному етапі є передчасним.

Автор прийшов до висновку про доцільність використання позитивних сторін частково застосовуваної в а/к системи оплати праці, заснованої на індивідуальній атестації трудової діяльності окремого працівника за період, що розглядається.

Головний недолік діючої в а/к ТААГ системи оплати праці полягає в громіздкості та великій трудомісткості проведення атестації. Тому на практиці вона не використовується. Систему атестації варто спростити і адаптувати до умов Анголи, зробити зрозумілою і доступною для виконавців.

Для проведення атестації кожного працівника а/к автором розроблена "Відомість оцінки виконання службових обов'язків" і відповідна шкала оцінок кожного фактора, що використовується при атестації відповідних груп працівників.

Середня кількість балів j-го працівника а/к () визначається шляхом розділення набраної суми балів по кожному фактору на число факторів, які використані при атестації відповідних фахових груп працівників (А):

,

де – сума балів j-го працівника за результатами атестації; – найменування факторів, які характеризують ділові і особисті якості кожного j-го працівника; – ідентифікаційний номер працівників а/к.

Для щомісячного преміювання у фонді оплати праці варто передбачити резерв у розмірі 15-20% від його загальної суми. Тоді суму надбавок до заробітної плати працівника (ПФОТj), який за результатами щомісячної атестації одержав добрі і відмінні оцінки і потрапив у число працівників, які преміюються, можна визначити за формулою:

,

де РФОТ – резерв фонду оплати праці а/к для щомісячного преміювання працівників а/к.

Розроблені автором пропозиції з удосконалювання системи мотивації працівників а/к ТААГ дозволяють більш ефективно використовувати трудовий потенціал, підвищити економічну ефективність діяльності авіакомпанії.

ВИСНОВКИ

1.Державна а/к ТААГ виявилася непідготовленою до ринкових перетворень, які почали проводитись у Анголі з 1990 року. У першу чергу, це відноситься до організаційно-методичного забезпечення тих сторін діяльності а/к, які визначають її економічне обличчя – об'єктивний відбиток справжніх, реальних результатів виробничо-господарської діяльності, економічної ефективності виробництва. Відсутність системи організаційно-методичного забезпечення економічних розрахунків і показників як на рівні а/к у цілому, так і в її структурних підрозділах, свідчить про проблематичність її ефективного функціонування в умовах ринкових відносин.

2.Економічна ефективність виробництва може характеризуватися як за допомогою системи показників, так і одним узагальнюючим показником на всіх рівнях суспільного виробництва. Автор притримується точки зору, що економічну ефективність виробництва характеризує не тільки рівень, але й зміна (динаміка) окремих показників ефективності, поданих у вигляді одного узагальнюючого показника. Обраний їм методичний підхід дозволяє врахувати не тільки ресурсний, але й витратний аспекти економічної ефективності виробництва.

3.Розроблено декілька варіантів визначення динаміки узагальнюючого показника ефективності виробництва в умовах підйому і спаду обсягу виробництва в а/к і виконані відповідні розрахунки на фактичних матеріалах а/к.

4.Фактори зовнішнього середовища (політичні, економічні, науково-технічні) чинять значний вплив на результати діяльності а/к. У практичній діяльності вплив цих факторів варто враховувати, але не має дійової можливості впливати та управляти ними.

5.Фактори внутрішнього середовища, які здійснюють вирішальний вплив на ефективність роботи а/к, згруповані в чотирьох блоки: науково-технічний; організаційно-управлінський; організаційно-виробничий; соціально-трудовий. Найбільший негативний вплив на діяльність а/к здійснюють фактори організаційно-управлінського блока: організаційна структура керування; інформаційно-обчислювальна система; облік і контроль виробничо-економічної діяльності; рівень авіаційних тарифів; оплата і мотивація праці працівників. Послаблення негативного впливу цих факторів дозволить більш ефективно керувати діяльністю а/к.

6.При проектуванні організаційної структури управління а/к автор використовував блочно-цільовий підхід, спрямований на досягнення цілей організації. Це дозволило врахувати багатомірність потреб, умов та інших факторів функціонування а/к, виділити типові блоки її цілей і задач. Аналогічні принципи були використані при проектуванні організаційної структури управління найважливішого підрозділу а/к – АТБ.

7.Організація обліку в а/к повинна базуватися на поєднанні централізованої обробки облікової інформації з її децентралізацією на робочих місцях (у секторах обліку в запропонованій організаційній структурі керування а/к). Для цього варто використовувати автоматизований метод обробки облікової інформації із застосуванням ЕОМ з неавтоматизованим вводом інформації у секторах обліку. Методичні рекомендації з розробки первинних документів, які дозволяють враховувати розмір витрат підрозділів, представлені автором на прикладі "Відомість про виконання робіт з технічного обслуговування ПС в АТБ".

8.У а/к не використовується будь який науково-обгрунтований методичний підхід до визначення тарифів на авіаперевезення всередині країни. Автор прийшов до висновку, що базою для встановлення тарифів на авіаперевезення повинна бути собівартість останніх з урахуванням комерційної завантаженості рейса, що виконується. Проведені розрахунки з визначення вартості рейсів на внутрішніх повітряних лініях Анголи, що виконуються на різних типах ПС, підтверджують доцільність такого методичного підходу.

9.У основу системи мотивації ефективної праці працівників в умовах падіння економічної ефективності виробництва в а/к ТААГ варто покласти бальну оцінку праці кожного окремо працівника, що атестується. З цією метою автором розроблені методичні рекомендації з удосконалення системи оплати праці, зрозумілу й доступну для виконавців "Відомість оцінки виконання службових обов'язків". Використання останньої дозволяє обгрунтувати преміювання і переведення працівників у більш високу групу за оплатою праці.

10.Практичні результати виконаного дослідження складаються в тому, що автор розробив комплекс методичних рекомендацій, які треба розглядати як першочерговий етап вдосконалення економічної роботи в а/к ТААГ. У процесі виконання роботи автор підтримував постійні ділові зв'язки з урядом Анголи і керівництвом а/к. Основні рекомендації одержали схвалення і будуть впроваджені в практичній роботі автора в а/к ТААГ.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ

1.

Домингуш Мпангу Лусилия. Совершенствование организационной структуры авиакомпании ТААГ (Ангола) с использованием сети персональных компьютеров. //Зб.наук.праць. "Проблеми підвищення ефективності інфраструктури". – К.: КМУЦА, 1998. – С.185-187

2.

Домингуш Мпангу Лусилия. Использование трудового потенциала ангольской авиакомпании ТААГ (Ангола). //Зб.науч.тр. "Проблемы информатизации и управления". – К.: КМУЦА, 1999. – С.184-187

3.

Домингуш Мпангу Лусилия. Совершенствование организационной структуры управления авиакомпанией ТААГ (Ангола). //Зб.науч.тр. "Проблемы системного подхода в экономике". – К.: КМУЦА, 2000. – С.120-124

АНОТАЦІЯ

Домінгуш Мпангу Лусілія. Організаційно-економічне забезпечення ефективного функціонування авіакомпанії (на прикладі ТААГ – Ангола). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.04 – "Економіка транспорту і зв'язку". – Київський міжнародний університет цивільної авіації, Україна, Київ, 2000.

У дисертації досліджувані витратний і ресурсний підходи до визначення економічної ефективності виробництва підприємств, обгрунтована доцільність використання ресурсно-витратного узагальнюючого показника ефективності виробництва і проведені відповідні розрахунки на матеріалах а/к ТААГ.

Досліджено вплив факторів зовнішнього і внутрішнього середовища на ефективність діяльності а/к.

На основі блочно-цільового підходу розроблена організаційна структура управління а/к в цілому і зокрема АТБ. Обгрунтовано принципи побудови інформаційно-обчислювальної мережі в системі керування а/к ТААГ на базі її обчислювального центру.

Розроблено методичні рекомендації з удосконалювання системи обліку в а/к на основі розподіленої системи обробки даних і запропонованих автором форм документів первинного обліку.

Обгрунтовано доцільність використання в умовах Анголи методичного підходу до встановлення пасажирських тарифів на внутрішніх повітряних лініях на основі собівартості виконання рейса за певним маршрутом і виконані відповідні розрахунки для 13-ти повітряних ліній Анголи.

Адаптована до умов Анголи система мотивації працівників а/к ТААГ на основі розробленої автором анкети та індивідуальної бальної оцінки їхньої праці.

Ключові слова: авіакомпанія, економічна ефективність, фактори, ресурси, структура, витрати, тарифи, облік, мотивація.

АННОТАЦИЯ

Домингуш Мпангу Лусилия. Организационно-экономическое обеспечение эффективного функционирования авиакомпании (на примере ТААГ – Ангола). – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата економических наук по специальности 08.07.04 – "Экономика транспорта и связи". – Киевский международный университет гражданской авиации, Украина, киев, 2000.

В диссертации исследованы затратный и ресурсный подходы к определению экономической эффективности производства предприятий, обосновывается целесообразность использования обобщающего ресурсно-затратного показателя эффективности производства и проведены соответствующие расчеты на материалах а/к ТААГ.

Исследовано влияние факторов внешней и внутренней среды на эффективность деятельности а/к.

На основе блочно-целевого подхода разработана организационная структура управления а/к в целом и, в частности, АТБ. Обоснованы принципы построения информационно-вычислительной сети в системе управления а/к ТААГ на базе ее вычислительного центра.

Разработаны методические рекомендации по совершенствованию системы учета в а/к на основе распределенной системы обработки данных и предлагаемых автором форм документов первичного учета.

Обоснована целесообразность использования в условиях Анголы методического подхода к установлению пассажирских тарифов на внутренних воздушных линиях на основе себестоимости выполнения рейса по определенному маршруту и выполнены соответствующие расчеты по 13-ти воздушным линиям Анголы.

Адаптирована к условиям Анголы система мотивации работников а/к ТААГ на основе разработанной автором анкеты и индивидуальной бальной оценки их труда.

Ключевые слова: авиакомпания, экономическая эффективность, факторы, ресурсы, структура, расходы, тарифы, учет, мотивация.

ANNOTATION

Domingos Mpangu Lucilia. Organizational and economical provision of the effective functioning of airlines company (on the example TAAG – Angola). – Manuscript.

Thesis of the candidate for the scientific degree of candidate of economic sciences on the speciality 08.07.04 - “Transport and Communication Economy”. - Kyiv International Institute of Civil Aviation, Ukraine, Kyiv, 2000.

The thesis object is a study of the expenditures and resources to determine the enterprises production economic efficiency, a ground of the suitable use of generalized index of the productivity efficiency resources and expenses and the conform calculations were been executed, based on the airlines company TAAG documents.

Study of the influence of external and internal environment factors on the airlines company efficiency was made. The organization and administration block expenses (planning, administration organisation structure, accounting and control, marketing and airlines tariffs, labour payment and motivation) have the most negative influence on the airlines company activities.

Based on the block-objective approach, the company’s administration organisation structure and maintenance and engineering basis were developed. The principles of the information and computer network were grounded for the airlines company TAAG administration system on the basis of it computer station.

The necessity of the distributed data base processing system use is grounded. It combines both the centralized processing of the accounting information with its decentralization. The real accounting process is distributed by the work posts on the enterprise territory as the accounting sectors which are envisaged for the enterprise administration organisation structure.

Issuing from the requirements to the primary documentation, the “Register of the aircraft technical maintenance works” was made and on the one work example the order of this primary document filling out and its movement in this proposed airlines company organisation structure was studied.

Was grounded the suitability of use at Angola’s conditions of the method approach to the passengers tariffs for internal airlines on the basis of the transportation prime cost taking into account the commercial charge of executed flight and the necessary calculations for 13 Angola airlines were made.

The airlines company TAAG operators motivation was adapted on the basis of author’s questionnaire and individual rating of their work appreciation. To attest each operator the “Register of the service functions execution appreciation” was developed and the appropriate grades scale for each factor to characterize the each operator’s personal and business qualities was made.

Key words: airlines company, economic efficiency, factors, resources, structure, expenses, tariffs, accounting, motivation






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ЗЕРНА В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ТА РОЗВИТКУ РИНКОВИХ ВІДНОСИН (на матеріалах Донецької області) - Автореферат - 23 Стр.
ЕЛЕКТРИЧНІ ТА ФОТОЕЛЕКТРИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ ДІОДНИХ СТРУКТУР НА БАЗІ МОНОКРИСТАЛІЧНОГО ТЕЛУРИДУ КАДМІЮ - Автореферат - 8 Стр.
Класифікація способів приховування злочинів у криміналістиці - Автореферат - 26 Стр.
СИНТЕЗ ПОТЕНЦІЙНИХ ПРОТИТУБЕРКУЛЬОЗНИХ ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ ГІДРАЗИДІВ 1-R-2-ОКСО-4-ГІДРОКСИХІНОЛІН-3-КАРБОНОВИХ КИСЛОТ - Автореферат - 19 Стр.
Гепатодистрофія у собак службових порід (етіологія, патогенез, діагностика, лікування та профілактика) - Автореферат - 23 Стр.
ОЦІНКА І ОПТИМІЗАЦІЯ РОЗУМОВОЇ І ФІЗИЧНОЇ ПРАЦЕЗДАТНОСТІ СТУДЕНТОК ЗАСОБАМИ РИТМІЧНОЇ ГІМНАСТИКИ - Автореферат - 26 Стр.
ТЕРМОДИНАМІКА ДВОПІДГРАТКОВОЇ ПСЕВДОСПІН-ЕЛЕКТРОННОЇ МОДЕЛІ В ТЕОРІЇ СИЛЬНОКОРЕЛЬОВАНИХ ЕЛЕКТРОННИХ СИСТЕМ - Автореферат - 19 Стр.