У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Гордієнко Олена Сергіївна

УДК 339.144:330.45(043.3)

МОДЕЛЮВАННЯ УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ

НА ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВАХ

Спеціальність 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Донецьк – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі комп’ютерних технологій Донецького державного університету економіки і торгівлі Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник - кандидат економічних наук, доцент

Оліфіров Олександр Васильович,

Донецький державний університет економіки і торгівлі, завідувач кафедри комп’ютерних технологій

(м. Донецьк)

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Клебанова Тамара Семенівна, завідувач кафедри економічної кібернетики Харківського державного економічного університету Міністерства освіти і науки України (м. Харків);

кандидат економічних наук, доцент Косюк Володимир Олексійович, доцент кафедри економічної кібернетики Донецького державного університету Міністерства освіти і науки України (м. Донецьк).

Провідна установа – Київський національний економічний університет Міністерства науки і освіти України, кафедра економіко-математичних методів (м. Київ).

Захист відбудеться 29 листопада 2000 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 11.051.01 у Донецькому державному університеті Міністерства освіти і науки України за адресою: 83015, м. Донецьк, вул. Челюскінців, 198-а, ауд. 101.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету за адресою: 83055, м. Донецьк, вул. Університетська, 24.

Автореферат розісланий 27 жовтня 2000 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Овечко Г. С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Сучасний етап розвитку економіки України характеризується зміною форм власності, розвитком сфери підприємництва, а також пошуком ефективних форм і методів управління. Торгівля, що представляє собою сферу обігу, є динамічною галуззю, для якої відповідність процесу економічних реформ є обов'язковою умовою успішного розвитку. У Концепції розвитку внутрішньої торгівлі України, що зараз реалізується, відзначається, що для удосконалення управління торгівлею необхідно підвищувати ефективність управління товарними запасами, покращувати інформаційне та математичне забезпечення управління торговими процесами. Таким чином, для підприємств, які ведуть торговельну діяльність, питання управління товарними запасами є в даний час одним із найбільш актуальних.

Сучасний ринок товарів народного споживання представляє собою складне економічне явище, що має деякі особливості, зокрема обумовлені споживчими властивостями різноманітних товарних груп. Специфічною товарною групою на ринку споживчих товарів є медикаменти, тому що вони відносяться до категорії життєво необхідних товарів. Соціальний аспект лікарських засобів як товару пред'являє посилені вимоги до відповідності пропозиції медикаментів попиту, а, отже, до ефективних стратегій і методів управління товарними запасами медикаментів, які можуть бути найбільш якісно розроблені шляхом використання економіко-математичного моделювання.

Дослідження і вирішення задач, пов'язаних із управлінням товарними запасами методами економіко-математичного моделювання, обумовили вибір теми, мету і задачі дисертаційної роботи.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію підготовлено у відповідності зі складовою частиною держбюджетної теми “Новий зміст та методика викладання економічних дисциплін у торговельних вищих навчальних закладах” (№ держреєстрації – 0195V020009) Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України, та держбюджетних тем кафедри комп'ютерних технологій “Розробка програмного забезпечення для навчальних потреб” (Д-97-14) і кафедри економіки підприємства “Розробка автоматизації робітничого місця економіста” (Д-98-3); участю у міжнародному проекті TEMPUS\TACIS T-JEP-10030-95 “Розробка навчального плану з життєздатної економіки” Донецького державного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського Міністерства освіти і науки України.

Предмет і об’єкт дослідження. Предметом дослідження є моделювання управління товарними запасами в умовах ринку, об’єктом дослідження – процес управління торговельною діяльністю підприємств на ринку фармацевтичних товарів.

Методи дослідження. При вирішенні задач, поставлених у дисертації, використовувалися методи і моделі економіко-математичного моделювання управління запасами для розробки узагальненої моделі управління товарними запасами в умовах випадкового попиту, теорія адаптивного управління для розробки адаптивних моделей управління товарними запасами в умовах невизначеності, імітаційне моделювання та методи математичної статистики для розробки імітаційних моделей управління товарними запасами за допомогою сучасного програмного забезпечення.

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження є розробка і реалізація інтегрованих економіко-математичних моделей управління товарними запасами з властивістю адаптації в умовах невизначеності, призначених для підвищення ефективності функціонування торговельних підприємств. Відповідно до мети в дисертації поставлено і вирішено такі задачі:

досліджено проблему організації управління товарними запасами на торговельних підприємствах в умовах становлення ринкових відносин;

проаналізовано стратегії управління, існуючі моделі управління товарними запасами;

сформульовано вимоги до інформаційного забезпечення процесу управління товарними запасами;

розроблено концепцію моделювання управління товарними запасами на торговельних підприємствах;

побудовано економіко-математичні моделі управління товарними запасами в умовах випадкового попиту та адаптивні моделі управління запасами в умовах невизначеності;

впроваджено моделі управління товарними запасами на базі використання сучасного програмного забезпечення на підприємствах, що здійснюють торгівлю фармацевтичними товарами.

Наукова новизна отриманих результатів. У дисертації вирішено актуальну задачу розробки економіко-математичних моделей управління товарними запасами, діючих в діапазоні від визначеності до умов невизначеності. При цьому було отримано такі наукові результати:

концепцію моделювання управління товарними запасами на торговельних підприємствах, яку вперше розроблено для будь-якого рівня повноти інформації про попередній стан запасів, що дозволяє оптимізувати роботу торговельного підприємства;

модифіковану стратегію управління запасами з постійними розміром партії товару та періодом її замовлення в умовах випадкового попиту, що дозволяє мінімізувати витрати управління запасами на підприємстві;

економіко-математичні моделі управління товарними запасами, які є новим узагальненням статичної детермінованої моделі в умовах випадкового попиту, та підвищують ефективність торговельної діяльності підприємства;

адаптивні моделі управління запасами на базі градієнтного методу, які дозволяють управляти товарними запасами на торговельному підприємстві в умовах невизначеності.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність результатів роботи полягає у реалізації розроблених економіко-математичних моделей управління запасами на персональних комп’ютерах та впровадженні їх на торговельних підприємствах з метою підвищення ефективності управління торговими процесами. Запропоновані моделі мають високу універсальність і призначені для широкого класу підприємств сфери обігу. Апробація результатів дослідження на підприємствах, що торгують фармацевтичними товарами, дозволила одержати економію за рахунок упровадження моделей управління запасами - знизити витрати обігу підприємства. Економічний ефект від впровадження результатів дисертації склав 62 тис. грн.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на науково-практичних конференціях і семінарах:

Ярославського вищого військово-фінансового училища “Математичні методи в економіці” (м. Ярославль, 1997 р.),

Черкаського державного університету “Інформаційні технології в науці й освіті” (м. Черкаси, 1996 р.),

Донецького державного університету економіки і торгівлі “Торгівля і ринок України” (1996-2000 р.), “Маркетинг і захист прав споживачів” (м. Донецьк, 2000 р.);

кафедри комп'ютерних технологій Донецького державного університету економіки і торгівлі (1996 - 2000 р.).

Публікації. За результатами виконаного дослідження опубліковано 13 робіт загальним обсягом 3,43 д.а., з яких автору належать 3,1 д.а.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, 11 додатків, містить 16 таблиць і 26 рисунків. Вона викладена на 172 сторінках машинописного тексту, з яких таблиці займають 4, рисунки – 9, додатки - 11 сторінок. Список використаних літературних джерел включає 103 найменування і наведений на 9 сторінках.

ОСНОВНІ ПОЛОЖЕННЯ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У першому розділі дисертаційної роботи “Підходи до управління товарними запасами торговельних підприємств” досліджено проблему організації управління товарними запасами на торговельних підприємствах в умовах становлення ринкових відносин; проаналізовано стратегії управління, методи і моделі управління товарними запасами. Розроблено концепцію моделювання управління товарними запасами на торговельному підприємстві.

З початку 90-х років у системі торгівлі лікарськими засобами в Україні відбулися докорінні зміни, пов'язані передусім із заміною централізованої системи лікарського забезпечення на ринкову систему. У нинішній час процес основних перетворень у сфері фармацевтичного ринку перейшов у фазу, що характеризується жорсткою конкуренцією, яка примушує торговельні фармацевтичні підприємства змінювати підходи до управління торговельною діяльністю. Для підвищення ефективності торговельної діяльності фармацевтичного підприємства у сучасних умовах важливе значення має застосування економіко-математичних методів і моделей, що базуються на використанні оперативної інформації про стан товарних запасів.

Дослідження існуючих економіко-математичних методів і моделей управління товарними запасами та особливостей їх застосування показали, що статистична теорія рішень пов'язана зі складністю обчислень, зростаючих зі збільшенням кількості номенклатур товару. В цих умовах збільшення кількості номенклатурних позицій товару при високій частоті прийняття рішень знаходять своє застосування прості моделі управління запасами для детермінованого попиту. У дисертаційній роботі розроблено модифікацію стратегії управління запасами з постійними розміром і періодом замовлення, що враховує вплив випадкового попиту. Побудовано лінійний алгоритм розрахунку витрат на управління запасами при стратегії з постійними розміром замовлення та періодом замовлення в умовах випадкового попиту.

На практиці використання економіко–математичних моделей в багатьох випадках на час початку розрахунків відсутня вірогідна інформація, яка з достатнім ступенем точності дозволяла б встановлювати характеристики попиту на конкретний вид товару. Тому моделі, які функціонують в умовах випадкового попиту, повинні бути доповнені елементами адаптації, що дозволить враховувати поточну інформацію про зміни у системі управління запасами. Таким чином, діапазон повноти інформації про попит умовно розбивається на дві зони: для умов випадкового попиту (коли відомі статистичні характеристики попиту) і умов невизначеності.

На базі науково обґрунтованого підходу до стратегії управління запасами за критерієм оптимальності сумарних витрат на управління запасами розроблено концепцію моделювання управління товарними запасами, що представлена у вигляді схеми на рис. 1. Концепція інтегрує у собі два основних блока: інформаційну базу даних, до якої подаються вимоги оперативності, агрегованості та вірогідності, і комплексу моделей управління товарними запасами, діючих на діапазоні від визначеності до умов невизначеності. Мета економіко-математичних моделей, що реалізувалися в цій концепції, - мінімізувати загальні витрати на управління товарними запасами.

Для реалізації побудованої концепції у другому розділі “Моделювання процесів управління запасами“ розроблено економіко-математичні моделі управління товарними запасами в умовах випадкового попиту (на базі статичної детермінованої моделі) та в умовах невизначеності (адаптивні моделі).

У загальному випадку система постачань медикаментів може бути повністю описана у вигляді двох векторів:

= (q1,q2,..,qn), де qi - розмір i-ї поставки, ;

= (t1,t2,...,tn), де ti - проміжок часу між і-1-ю та і-ю поставками, .

Якщо характеристики системи і, насамперед, попит медикаментів не змінюється за достатньо великій інтервал часу, то може бути застосована статична детермінована модель, і для розрахунку розміру оптимального постачання використовується формула “економічного розміру замовлення”:

,

де Qu- оптимальний розмір постачання партії товару;

Zu- постійна інтенсивність попиту за період;

А –витрати на постачання партії товару;

В - витрати на збереження товару за період.

При цьому систему постачань медикаментів в аптеку може бути описано так: =(Qu,Qu,........,Qu), =(T,T,......T), тобто медикаменти поставляються партіями однакового розміру Qu через рівні проміжки часу T.

Але на практиці постійний попит існує тільки для порівняно невеликої групи медикаментів. Більша частина медикаментів має випадковий попит. У зв’язку з цим виникає задача дослідити статичну детерміновану модель в умовах випадкового попиту, коли є достатня статистична інформація про характеристики попиту.

Розглянемо вплив випадкового попиту на розрахунок оптимального розміру партії. Показниками ефективності графіка постачання медикаментів в умовах випадкового попиту приймемо:

Qs - середній запас медикаментів у період між постачаннями. Він характеризує, яким буде середній запас медикаментів, якщо порівняти постійну інтенсивність попиту у формулі “економічного розміру замовлення” та випадкову.

R - рівень обслуговування, що визначається як частина періоду між постачаннями, протягом якого відсутній дефіцит, тобто запас медикаментів більше нуля;

Ds - середній розмір дефіциту між постачаннями.

Середній запас обчислюється за такою формулою:

, якщо Z Zu, (1)

, якщо 0 Z Zu,

де =0,5*Qu - середній запас медикаментів при використанні оптимального розміру постачання Qu, розрахованого за формулою “економічного розміру замовлення”;

Zu - інтенсивність постійного попиту, по якій розраховувався економічний розмір замовлення;

Z – випадкова інтенсивність попиту.

Якщо Z - випадкова величина, то Qs , R , Ds - теж випадкові величини. У дисертаційній роботі були одержані аналітичні вирази для математичних сподівань цих показників, коли закон розподілу випадкової величини Z відомий.

Рівень обслуговування і середній дефіцит розраховуються по таких формулах:

, якщо Z Zu, (2)

1, якщо Z < Zu.

, якщо Z Zu, (3)

0, якщо 0 Z < Zu.

У результаті досліджень було з‘ясовано, що, незалежно від закону розподілу випадкового попиту, математичне сподівання середнього запасу та середнього дефіциту Ds пропорційне середньому запасу при використанні формули “економічного розміру замовлення” : M(Qs)=k1*, Ds=k2*, де k1 і k2 - коефіцієнти, які мають різний вигляд для різних видів законів розподілу попиту. Було доведено, що k1=1+k2, а також математичне сподівання середнього запасу Qs виражається через випадковий попит і математичне сподівання середнього дефіциту таким чином:

M[Qs] = M[Ds] + (2 - )*, (4)

де M[Qs] - математичне сподівання Qs;

M[Ds] - математичне сподівання Ds;

M[Z] - математичне сподівання Z.

З цих досліджень випливають наступні висновки:

1. Оскільки дефіцит - завжди величина позитивна, то k2>0, тоді k1>1. Це означає, що в умовах випадкового попиту середній запас Qs завжди більше запасу , розрахованого за формулою “економічного розміру замовлення”. Таким чином, використання формули “економічного розміру замовлення” в умовах випадкового попиту веде до додаткових витрат, пов'язаних зі зберіганням запасів, тому що збільшуються у середньому самі запаси.

2. В умовах випадкового попиту з’являється також дефіцит (k2>0). Це веде до додаткових витрат, пов’язаних зі дефіцитом медикаментів, які мають як грошове визначення (зменшення реалізації), так і соціальне (відсутність необхідних медикаментів для хворих людей).

3. Якщо у формулі (4) M(Z)=Zu, то одержуємо: M[Qs]-M[Ds]=. Тобто, якщо при розрахунку за формулою “економічного розміру замовлення” береться математичне сподівання інтенсивності випадкового попиту, то середній запас завжди більше запасу, розрахованого за цією формулою, на величину середнього дефіциту.

4.Значення коефіцієнтів k1 та k2 у кожному разі залежить від статистичних характеристик попиту. У дисертації було показане, що чим більше розкид значень попиту відносно свого математичного сподівання, тим більше значення k1 и k2, тобто тим більше зростає середній запас і дефіцит (у середньому), а також пов'язані з цим витрати.

Розглянемо статичну детерміновану модель за умови залежності витрат на постачання партії від розміру партії, що також завжди часто зустрічається на практиці. Поділимо діапазон значень розмірів поставок на n інтервалів, у кожному з яких витрати на постачання однієї партії товарів постійні. Аналітично ця залежність може бути представлена такою формулою:

, якщо Q Q1,

, якщо Q1 < Q Q2,

. . .

, якщо Qn-1 < Q Qn ,

де А0 - постійні витрати на постачання, що не залежать від розміру постачання;

Аt - витрати на постачання, що залежать від розміру постачання (наприклад, витрати, пов'язані з використанням транспортних засобів);

Q – розмір постачання;

Q1…Qn- граничні значення розмірів постачання, при яких відбувається стрибкоподібна зміна витрат на постачання, Q1 < Q2 < ... Qn-1 < Qn; 1...n - коефіцієнти пропорційності витрат на постачання при збільшенні розмірів постачання. У більшості практичних випадків i =i-1+1; 1=1 для .

Якщо відбувається одна зміна величини витрат на постачання, тобто n=2, то оптимальний розмір замовлення Qopt для n=2 :

Qu , якщо Qu Q1, (5)

Qopt = Q1 , якщо *Qu < Q1 Qu,

*Qu , якщо 0 Q1 *Qu,

де .

Використовуючи формулу (5) для розрахунку Qopt , у дисертації розроблено алгоритм пошуку оптимального розміру партії для довільного n.

Побудовані моделі дозволяють розрахувати оптимальний розмір постачань медикаментів в умовах випадкового попиту, коли відомі статистичні характеристики попиту. Але коли така інформація заздалегідь невідома, ці моделі непридатні. У цих випадках доцільна розробка таких стратегій управління запасами, в яких інформація про попит з попередніх періодів планування оперативно використовується для розрахунків оптимальних розмірів постачань у наступних періодах.

Розглянемо розрахунок оптимального розміру замовлення в умовах неповної інформації про попит і застосуємо до вирішення цієї задачі теорію адаптивних алгоритмів. Оберемо стратегію управління запасами з постійним розміром замовлення Q і постійним періодом замовлення T. Критерієм якості роботи системи управління оберемо мінімум середніх витрат на зберігання запасів: витрати в одиницю часу на постачання медикаментів, витрати на зберігання запасів і збитки, викликані дефіцитом медикаментів. Виходячи з формул, отриманих для середнього запасу в інтервалі і дефіциту при заданих умовах і в припущенні, що споживання медикаментів в інтервалі T змінюється лінійно, середні витрати в інтервалі T мають такий вигляд:

якщо x Q,

, якщо x > Q,

де x –попит в умовах невизначеності.

Адаптивний алгоритм, побудований на базі градієнтного методу, при стратегії управління запасами з постійним розміром замовлення Q і постійним періодом замовлення Т буде мати такий вигляд:

, якщо xі < Qі-1, (6)

, якщо xі Qі-1,

де і – номер ітерації, і = ;

Q0=0 .

Для збільшення швидкості збіжності алгоритму будемо використовувати метод релаксації, або якнайшвидшого спуска. Коефіцієнт підсилення на і-му кроку визначається з умови мінімуму такого функціонала:

, якщо xі Q_ ,

, якщо xі > Q+ ,

де ,

.

Вирішивши задачу мінімізації вказаного вище функціонала відносно , можна найти оптимальні значення для коефіцієнта підсилення на кожному кроку і :

, якщо xi Qi-1,

, якщо xi > Qi-1.

Більш гнучкою стратегією в умовах випадкового попиту є стратегія , у якій поставки медикаментів відбуваються партіями одного розміру Q не через рівні інтервали часу, а при досягненні певного рівня запасів r, тобто стратегія управління з постійним розміром замовлення Q і постійною точкою замовлення r. Дослідимо застосування адаптивного підходу до цієї стратегії. Виразимо середній запас за період T через параметри Q і r, оптимальні значення яких слід визначити:

, якщо x2 r ,

, якщо x2 > r,

де x1 - попит на медикаменти від моменту замовлення до його надходження в проміжок часу від t0-L до t0 (L - час постачання замовлення);

x2 - попит на медикаменти від моменту замовлення до його надходження в проміжок часу від t0-L+T до t0+T;

Q - розмір партії;

t0 - початок періоду планування, що розглядається.

І x1, і x2 можна розглядати як реалізації однієї й тієї ж випадкової величини - попит на медикаменти від моменту замовлення до його фактичного надходження.

Дефіцит за період в одиницю часу:

x2 - r , якщо x2 > r,

0, якщо x2 r.

Дефіцит за загальну кількість періодів, число яких складає , дорівнює , де Z - середня інтенсивність попиту на медикаменти за достатньо великий проміжок часу, наприклад, рік. Будемо вважати цю величину стаціонарною, тобто не залежною від часу.

Виразимо середні річні витрати на управління запасами:

, якщо x2 r,

, якщо x2> r.

Адаптивний алгоритм, побудований на базі градієнтного методу, при стратегії управління запасами з постійним розміром замовлення Q і постійною точкою замовлення r буде мати такий вигляд:

, (7)

.

Отримані автором моделі призначені для управління товарами з випадковим попитом, коли відомі статистичні характеристики попиту (узагальнені моделі статичної детермінованої моделі в умовах випадкового попиту); та для управління товарами з невідомим попитом (адаптивні моделі). Розроблені моделі дозволяють знизити витрати на управління товарними запасами на торговельному підприємстві, завдяки чому покращуються результати фінансової діяльності підприємства.

Ефективність застосування розроблених моделей в аптекарській торговій мережі в умовах випадкового попиту і невизначеності проаналізовано у третьому розділі “Практичні аспекти використання комплексу моделей управління запасами медикаментів”. Також розроблена структура інформаційної бази даних для створення автоматизованої системи управління запасами медикаментів, зроблена оцінка ефективності використання побудованих моделей управління запасами на прикладі впровадження їх на торговельному фармацевтичному підприємстві.

На підставі даних, отриманих у ході дослідження роботи торговельних фармацевтичних підприємств, проаналізовано ефективність використання розроблених моделей в умовах випадкового попиту з застосуванням пакета MathCad 8.0. За результатами дослідження можна зробити висновок, що застосування статичної детермінованої моделі в умовах випадкового попиту може призводити до появи дефіциту і недостатнього рівня обслуговування. Розмір дефіциту і показник рівня обслуговування можуть бути обчислені по формулах, приведених для різних законів розподілу випадкового попиту. У тих випадках, коли очікуваний рівень обслуговування R виявляється недостатнім у порівнянні з прийнятим по даному виду або групі медикаментів, формули (1)-(3) дозволяють розрахувати, на скільки необхідно збільшити розмір постачання і зменшити інтервал між постачаннями, щоб рівень обслуговування досяг необхідного значення.

Аналізуючи роботу розроблених адаптивних моделей і порівнюючи точні значення оптимального запасу медикаментів на початок періоду з їхніми наближеними значеннями, отриманими за допомогою роботи адаптивних алгоритмів (6) і (7) за деяку кількість кроків, можна зробити висновок про те, що запропоновані адаптивні алгоритми (6) і (7) дозволяють за кінцеве число кроків із достатньою для досліджуваного об'єкта точністю (<8%) визначити оптимальне значення запасу в умовах невизначеності; алгоритм (7) також визначає оптимальне значення точки замовлення.

Для здійснення реального процесу управління запасами медикаментів розроблено комплекс основних послідовних операцій, а також укрупнена структура інформаційної бази даних, прийнятна для побудови автоматизованої технології вирішення задач оперативного управління товарними запасами.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДИСЕРТАЦІЙНОЇ РОБОТИ

У дисертації наведені теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі розробки моделей управління товарними запасами, діючих в діапазоні від визначеності до умов невизначеності, призначених для підвищення ефективності функціонування торговельних підприємств. Головні наукові та практичні результати роботи полягають у наступному:

1.

Досліджено проблему, пов'язану з особливостями організації управління товарними запасами в сучасних умовах, яка у зв’язку з переходом до ринкових відносин вимагає застосування адекватних економіко-математичних моделей. Аналіз існуючих моделей управління запасами показав, що в більшості випадків для їхнього функціонування подаються посилені вимоги до розміру задачі, структури та повноти вхідної інформації. У дисертаційній роботі розробка нових моделей орієнтована на ту інформаційну базу будь-якого рівня повноти, що є в наявності на торговельному підприємстві. Доведено, що моделі повинні мати властивість адаптації для допомоги управлінському персоналу в прийнятті рішень в умовах невизначеності

2.

Здійснено аналіз придатності стратегії управління запасами з постійними розміром та періодом замовлення в умовах випадкового попиту за критерієм оптимальності сумарних витрат на управління запасами. Для оцінки придатності стратегії введені показники – середній запас (Qs) і середній дефіцит (Ds) Запропонований алгоритм на базі розрахунку цих показників дозволяє оцінити збільшення величини витрат на використання цієї стратегії в умовах випадкового попиту у порівнянні з умовами постійного попиту.

3.

Розроблено концепцію моделювання управління товарними запасами, яка включає два основних блока: 1) блок інформаційної бази даних; 2) блок економіко-математичних моделей. Перший блок виконує функції накопичення, обробки і формування інформації про поточний стан фінансової і господарської діяльності підприємства, а також формує необхідну інформацію про динаміку руху запасів. Другий блок реалізує моделі, кожна з яких починає функціонувати в залежності від повноти даних і доцільності її застосування, що в сукупності допомагає в прийнятті рішень з достатніми точністю та оперативністю.

4.

Розроблено економіко-математичні моделі, що є узагальненням статичної детермінованої моделі в умовах випадкового попиту. За результатами дослідження встановлено, що застосування статичної детермінованої моделі в умовах випадкового попиту може призводити до появи дефіциту і недостатнього рівня обслуговування. Якщо очікуваний рівень обслуговування (R) виявляється недостатнім у порівнянні з прийнятим по даній групі товарів, то побудовані моделі дозволяють розрахувати, на скільки необхідно збільшити розмір постачання і зменшити інтервал між постачаннями, щоб рівень обслуговування досяг необхідного значення. Розроблені моделі дозволяють оптимізувати процес управління товарними запасами підприємств та представляють собою складову частину системи управління торговельною діяльністю підприємства.

5.

Розроблено і реалізовано адаптивні моделі управління товарними запасами на основі двох стратегій управління запасами. Методику розв’язування моделей побудовано на базі застосування градієнтного методу пошуку екстремуму. Для збільшення швидкості збіжності алгоритму, для знаходження коефіцієнту підсилення на кожному кроку використовувався метод релаксації, де коефіцієнт підсилення визначався з умови мінімуму функціонала . Було вирішено задачу мінімізації функціонала відносно , та знайдені оптимальні значення для коефіцієнта підсилення на кожному кроку.

Запропоновані адаптивні алгоритми дозволяють за кінцеве число кроків із достатньою для досліджуваного об'єкта точністю (відносна похибка не перевіщує 8%) визначити оптимальне значення запасу, а в деяких випадках також і точку замовлення в умовах невизначеності.

6.

Використання розроблених та реалізованих на персональних комп’ютерах моделей управління запасами за допомогою сучасного програмного забезпечення на підприємствах, що здійснюють торгівлю фармацевтичними товарами, дає економічний ефект, який одержується за рахунок впровадження моделей. Ефективність використання розроблених моделей управління товарними запасами за рахунок моделювання й оптимізації рішень про управління запасами, склала 62000 грн., що підтверджується актами про впровадження.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИССЕРТАЦІЇ:

у наукових фахових виданнях

1.

Гордієнко О.С. Модель оптимізації запасів медикаментів в аптечній торговельній мережі //Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. – Донецьк, ДонДУЕТ, 1998. – с. 120-127 (0,44 д.а.).

2.

Гордиенко Е.С. Модель составления графика поставок медикаментов в торгующем фармацевтическом предприятии // Модели управления в рыночной экономике: Сб. научн.тр. – Донецк, ДонГУ, 1999 г.- Вып. 2. – с.230-238 (0,6 д. а.).

3.

Гордієнко О.С. Побудова узагальненої моделі управління товарними запасами медикаментів // Торгівля і ринок України: Зб. наук.пр. – Донецьк, ДонДУЕТ, 1999. – Вип. 8. - Том 1.– с. 245-252 (0,44 д.а.).

4.

Гордієнко О.С. Адаптивна модель управління запасами медикаментів в умовах випадкового попиту // Торгівля і ринок України: Зб. наук.пр. – Донецьк, ДонДУЕТ, 2000. –Вип.10. – Том 2. - с. 33-38 (0,3 д.а.).

5.

Гордиенко Е.С. Адаптивный алгоритм расчета размера партии и точки заказа для управления запасами медикаментов // Модели управления в рыночной экономике: Сб. научн.тр. – Донецк, ДонГУ, 2000.- Вып. 3. – с. 196-202 (0,38 д.а.).

6.

Оліфіров О.В., Гордієнко О.С. Імітаційне моделювання управління товарними запасами медикаментів // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр.– Донецьк, ДонДУЕТ, 2000. – Випуск 11. – Том 2. – с.71-77 (0.38 д.а.). Особистий внесок автора: проведено загальний огляд ринка медикаментів України, встановлено взаємозв’язки між вхідними і вихідними показниками у вигляді математичних рівнянь для побудови імітаційної моделі управління товарними запасами медикаментів.

за матеріалами конференцій

1.

Подольская Е.С. Прізвище автора Подольська змінено на Гордієнко Выбор составляющих модели оптимального управления запасами // Математические методы в экономике. - Ярославль: ЯВВФУ. - 1997. с. 30-35 (0,3 д.а.).

2.

Подольская Е.С. Этапы моделирования управления товарными запасами // Інформаційні технології у науці та освіті. –Черкаси: ЧДУ,1996.– с.205 (0,05 д.а.).

інші

1.

Гордієнко О.С. Аналіз та класифікація чинників, які впливають на формування товарних запасів торговельних фармацевтичних підприємств // “Вісник ДонДУЕТ”. - 1999. –№ 3. - с. 121-125 (0,3 д.а.).

2.

Оліфіров О.В., Подольська О.С. Вибір варіанта моделі управління запасами // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр –Донецьк, ДДКІ, 1997. – с.136-137 (0,06 д.а.). Особистий внесок автора: запропоновано підстави вибору статичних моделей управління запасами та стратегій управління при детермінованому попиті.

3.

Подольська О.С. Деякі аспекти оптимального управління запасами // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. –Донецьк, ДДКІ, 1997. – с.146 (0,06 д.а.).

4.

Подольська О.С. Розрахунок оптимальної точки замовлення товару на фармацевтичному складі // Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. –Донецьк,ДДКІ, 1998. - Випуск 7. – с.203-204 (0,06 д. а.).

5.

Гордієнко О.С. Аналіз СКБД (систем керування базами даних) для розробки пакета автоматизації торговельного підприємства// Торгівля і ринок України: Зб.наук.пр. –Донецьк, ДДКІ, 1996. –с. 152-153 (0,06 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Гордієнко О. С. Моделювання управління товарними запасами на торговельних підприємствах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.03.02 – Економіко-математичне моделювання. Донецький національний університет, Донецьк, 2000 р.

У дисертаційній роботі на основі аналізу досвіду управління запасами, стратегій управління запасами, придатності існуючих розроблених моделей управління запасами на торговельних підприємствах побудовано концепцію моделювання управління товарними запасами на торговельних підприємствах, що інтегрує в собі базу даних, де збирається інформація про торговельну діяльність підприємства, та економіко-математичні моделі, які діють в діапазоні від визначеності до умов невизначеності.

На основі даної концепції розроблено економіко-математичні моделі управління запасами з властивістю адаптації в умовах невизначеності і методи їх реалізації з використанням сучасного програмного забезпечення, що підвищує ефективність торговельної діяльності підприємства.

Ключові слова: торгівля, модель, управління, товарні запаси, адаптивні алгоритми, автоматизація управління.

АННОТАЦИЯ

Гордиенко Е.С. Моделирование управления товарными запасами на торговых предприятиях. – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.03.02 – Экономико-математическое моделирование. Донецкий национальный университет, Донецк, 2000 г.

В диссертационной работе исследованы особенности организации управления товарными запасами, опыт управления запасами на торговых предприятиях. Проанализированы стратегии управления запасами, получены формулы для расчета среднего запаса, дефицита и уровня обслуживания в условиях случайного спроса; разработан алгоритм проверки применимости этой стратегии.

Осуществлен анализ стратегий управления запасами при неполной информации относительно параметров распределения спроса, обоснован выбор адаптивных алгоритмов для разработки моделей в условиях неопределенности. Проанализирована применимость существующих разработанных моделей управления запасами медикаментов в современных условиях. Были проанализированы и выделены количественно измеримые составляющие издержек управления товарными запасами (издержки на хранение товаров, издержки поставки товаров, издержки вследствие дефицита товаров).

На основе проведенных исследований разработана концепция моделирования управления товарными запасами на торговом предприятии для любого уровня полноты информации о состоянии запасов, которая включает в себя два основных блока: 1) блок информационной базы данных; 2) блок экономико-математических моделей. Первый блок выполняет функции накопления, обработки и формирования информации о текущем состоянии финансовой и хозяйственной деятельности предприятия, а также формирует необходимую информацию о динамике движения запасов. Второй блок реализует модели, каждая из которых начинает функционировать в зависимости от полноты данных и целесообразности ее применения, что в совокупности помогает в принятии решений с достаточными точностью и оперативностью. Цель каждой из моделей – минимизировать суммарные затраты на управление товарными запасами.

Согласно концепции, диапазон исследований был разделен на две зоны: исследование и разработка моделей в условиях случайного спроса, когда известны статистические характеристики спроса, и в условиях неопределенности, когда недостаточно или отсутствует априорная информация о спросе.

Для условий случайного спроса было проанализировано применение статической детерминированной модели для расчета оптимальной партии заказа, проведена оценка эффективности применения этой модели в условиях случайного спроса. Получены формулы для расчета среднего размера запаса, уровня обслуживания и среднего размера дефицита при случайном спросе. Построена модель расчета оптимального размера партии, минимизирующая суммарные издержки управления запасами, являющаяся обобщением статической детерминированной модели в условиях случайного спроса. Разработана модель и алгоритм расчета оптимального размера партии для тех случаев, когда издержки на поставку заказываемой партии зависят от величины заказываемой партии.

Разработаны адаптивные модели управления товарными запасами при стратегии управления запасами с постоянными размером и периодом заказа и при стратегии управления запасами с постоянным размером заказа и переменной точкой заказа в условиях неопределенности. Адаптивные модели построены на базе градиентного метода поиска экстремума, для более быстрой сходимости адаптивных алгоритмов коэффициент усиления рассчитывался методом наискорейшего спуска на каждом шаге.

Разработана укрупненная структура информационной базы данных для функционирования построенных моделей, включающая в себя блок оперативной информации: оперативный учет поступления товаров и оперативный учет реализации товаров, и блок нормативно-справочной информации: справочник поставщиков, справочник потребителей, справочник товаров и др.

На основе данных, собранных в результате анкетирования аптечных учреждений, была проанализирована эффективность применения разработанных моделей управления товарными запасами. Работа адаптивных моделей проверялась на имеющихся данных о спросе; результаты работы адаптивных моделей сравнивались с результатами, полученными точными методами.

Произведена оценка эффективности использования разработанных моделей на ряде предприятий, торгующих фармацевтическими товарами.

Ключевые слова: торговля, модель, управление, товарные запасы, адаптивные алгоритмы, автоматизация управления.

ANNOTATION

Gordienko E.S. Modeling the inventory management at trade enterprises. - Manuscript.

Thesis for Candidate of economic degree on speciality 08.03.02 – Economic and Mathematical Modeling. Donetsk National University, Donetsk, 2000.

On the basis of analyses of experience of inventory management, strategies of storekeeping, applicability of available designed models of storekeeping on trade enterprises the concept of modeling of inventory management on trade enterprises was designed. On the basis of the given concept the complex of Economic and Mathematical models of storekeeping including the property of adaptation in conditions of uncertainty and methods of its implementation with usage of new information technologies, which increase the efficiency of the trade activity of the enterprise were designed.

Keywords: trade, model, management, stores, adaptive models, automation of management.

Підписано до друку 24.10.2000 р. Формат 60x90/16. Папір типографський.

Різографічний друк. Умовн. друк. арк. 1.0 Тираж 100 прим. Замовлення № 55

РОЦ Донецького державного університету економіки і торгівлі

ім. Михайла Туган-Барановського,

83055, м. Донецьк, пр. Театральний, 28 (3-й навчальний корпус)






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПРОФІЛАКТИКА ГНІЙНИХ УСКЛАДНЕНЬ ПРИ ЛІКУВАННІ ХВОРИХ НА РАК ГОРТАНІ - Автореферат - 26 Стр.
Механіка формозмінювання крутозігнутих колін новим методом холодного пластичного деформування як основа оцінки якості деталей - Автореферат - 20 Стр.
КОМПЛЕКСОУТВОРЕННЯ ОРГАНІЧНИХ КРАУНВМІСНИХ ЛЮМІНОФОРІВ З ІОНАМИ ЛУЖНОЗЕМЕЛЬНИХ МЕТАЛІВ В ОСНОВНОМУ І ЗБУДЖЕНОМУ СТАНІ - Автореферат - 26 Стр.
ПРОЕКТУВАННЯ ТРАНСПОРТНИХ ЛІТАКІВ З ВРАХУВАННЯ МОЖЛИВОСТЕЙ РЕАЛІЗАЦІЇ СИЛОВИХ ПОСАДОК - Автореферат - 16 Стр.
МОВА ДИТЯЧОГО ФОЛЬКЛОРУ. СТРУКТУРНИЙ ТА ПРАГМАТИЧНИЙ АСПЕКТИ (віршовані жанри) - Автореферат - 18 Стр.
КАРІОТИПОВА РІЗНОМАНІТНІСТЬ ДЕЯКИХ ВИДІВ РОДУ CREPIS L - Автореферат - 17 Стр.
Методика обгрунтування техніко-економічних показників інвестиційних будівельних проектів по зведенню житлово-цивільних об'єктів на стадії передпроектного аналізу - Автореферат - 22 Стр.