У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

національна юридиЧа академіЯ УКРАЇНИ

імені Ярослава мудрого

Горьова Світлана ЛеонідІвна

УДК: 342.922.343.353

норми адміністративного права

(проблеми теорІЇ та практики нормотвореннЯ)

Спеціальність 12.00.07 - теорія управління; адміністративне право і процес;

фінансове право

автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

ХАРКІВ - 2000

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження

Реалізація положень Конституції України, в якій сфокусовано весь спектр принципово нових суспільних відносин, вимагає прийняття низки нових законів, особливо в сфері функціонування владних структур, гарантування всіх форм власності, прав і свобод людини. Розвиток і зміна законодавства України неможливі без наукової обгрунтованості нормотворчих рішень, теоретичного доведення нових підходів до правових актів, оцінки джерел права, до яких вже прилучаються акти Конституційного Суду України.

У загальному руслі здійснення державно-правової реформи, потреби адміністративного нормотворення мають свою особливість і специфіку, оскільки суб'єкти адміністративної юрисдикції застосовують їх у всіх сферах суспільних відносин. Враховуючи своєчасність розробки процедури і методів правового регулювання державно-управлінських відносин, кодифікації правових норм в галузі адміністративного права для створення Адміністративного та адміністративного процесуального кодексів України, – постає необхідність вирішення питань адміністративного нормотворення. Нагальною є також проблема реформування та кодифікації адміністративно-деліктного законодавства та прийняття нового Кодексу України про адміністративну відповідальність. Проблеми практичного характеру вимагають невідкладного вирішення і це зумовлено в першу чергу завданнями адміністративно-правової реформи, концепція якої схвалена Президентом України. Ось чому теоретична розробка питань щодо природи виникнення та функціонування адміністративно-правових норм є об'єктивно необхідною, своєчасно корисною, а тому – особливо актуальною.

Актуальність дисертаційного дослідження підтверджується ще й тим, що проект Закону України "Про нормативно-правові акти України", який розглядається у Верховній раді України і має за мету забезпечення створення системи внутрішньо узгоджених нормативно-правових актів для реалізації всіх властивих правовій державі принципів та підвищення ефективності регулювання суспільних відносин, відображає одну з найважливіших умов нормотворчості. Вона полягає в науковій обгрунтованості нормотворчих рішень.

Враховуючи найближчу перспективу розробки нових Адміністративного, Адміністративного процесуального та Адміністративно-процедурального кодексів України, дисертант визнав за необхідне саме з науково-практичних потреб обрати предметом дослідження норми адміністративного права.

Теорія адміністративного права потребує досконалого наукового дослідження і грунтовних висновків, які повинні спрямовуватись на досягнення гармонійного співвідношення з іншими галузевими правовими науками та забезпечення ефективної реалізації нормативного регулювання у сфері публічних відносин.

Для створення повноцінної теорії нормативних актів в сфері діяльності центральних органів виконавчої влади нагальною проблемою є з'ясування правової природи адміністративно-правових норм. Це підтверджується довготривалим процесом розгляду у Верховній Раді України проекту Закону "Про нормативно-правові акти України", а також Закону "Про закони та законодавчу діяльність". Адміністративно-правове регулювання повинно відповідати сучасним суспільним відносинам та процесам, оскільки функціонування органів виконавчої (державної) влади безпосередньо пов'язано з реалізацією прав і свобод людини і громадянина в Україні.

Звичайно, форми та методи адміністративної юрисдикції можуть змінюватись, але при вирішенні практичних питань законодавець не може обминути розв'язання теоретичних та методологічних проблем. Отже, першочерговим завданням дисертаційного дослідження є комплексний науковий аналіз теоретичних і практичних проблем адміністративного нормотворення та розробка висновків і рекомендацій щодо вдосконалення системи норм адміністративного права. Цей процес потребує наукового висвітлення багатьох традиційних категорій науки і практики, а також розробки нових наукових і теоретичних підходів.

Ступінь наукового дослідження теми дисертації

Розгляд проблем теорії та практики нормотворення взагалі і в адміністративному праві зокрема, тією або іншою мірою був предметом уваги теоретиків права, державознавців, а також представників інших галузей правової науки за радянських часів.

Особово слід підкреслити внесок у розробку цієї проблеми представниками сучасного українського конституційного права: Шаповала В.М., Підопригори О., Коваля Л.В., Харитонова Є., Крупчан О.Д., Тищенко Н.М., Стефанюк В.С. та ін., які значною мірою сприяли розвитку законодавства в сфері адміністративного нормотворення. Разом з тим норми адміністративного права ще не стали предметом широкого дослідження. Слід зазначити, що остання наукова праця по вказаній темі була опублікована в Москві у 1978 році (Коренєв А.П. – "Нормы административного права и их применение"). Окремі аспекти теорії і практики нормотворення розглядались раніш науковцями в контексті радянського законодавства і насьогодні значною мірою втратили свою актуальність.

У дисертації використовувались наукові висновки відомих
вчених-адміністративістів сучасної правової науки:
Алексєєва С.С., Авак'яна С.А., Авер'янова В.Б., Альохіна О.П.,
Бандурки О.М., Битяка Ю.П., Ківалова С.В., Воронова М.І.,
Голосніченка І.П., Козюбри М.І., Орхіза М.Ф., Рабиновича П.М.,
Селіванова А.О., Тихомірова Ю.А. та інших.

Мета і завдання дисертаційного дослідження –

комплексний науковий аналіз теоретичних і практичних проблем адміністративного нормотворення та розробка висновків і рекомендацій щодо вдосконалення системи норм сучасного адміністративного права. Цей процес потребує наукового осмислення багатьох традиційних категорій науки і управлінської практики, а також вироблення нових підходів і теоретичних розробок, з огляду на те, що адміністративно-правове нормотворення безпосередньо стосується законності – основної умови практичної реалізації норм інших галузей права.

Мета дослідження виявити, по-перше, яким чином адміністративно-правові норми формують основу законності; по-друге – шляхи забезпечення законності організаційно-правовим механізмом адміністративної юрисдикції. Тому теоретичною метою дисертаційного дослідження було з'ясування поєднання правовстановлення і правозастосування для неухильного додержання законності і правопорядку; вироблення рекомендацій щодо покращення роботи єдиного законодавчого органу шляхом наукового пошуку в галузі нормотворчої діяльності, яка повинна здійснюватись на принципах встановлення ієрархії матеріальних норм із відповідними процесуальними механізмами, що в результаті забезпечить гарантування державою всіх основних принципів правової держави, закріплених у Конституції України, і в першу чергу наукової обгрунтованості нормотворчих рішень.

Предмет дослідження – норми адміністративного матеріального та процесуального права, які є результатом адміністративної нормотворчості як комплексного виду державно-правової діяльності в сфері здійснення виконавчої влади та управління.

Об'єкт дослідження – пізнання та аналіз умов та чинників, які обгрунтовують необхідність адміністративного нормотворення, а також юридична природа адміністративно-правових регуляторів, які складають галузь публічного права.

Методологічна основа дослідження –

складається із способів наукового пізнання, а також конкретних методів всебічного аналізу процесів та явищ, пов'язаних з прийняттям нормативно-правових актів, які спрямовані на регулювання суспільних відносин при застосуванні державної влади уповноваженими органами. В дисертації широке застосування знайшов формально-догматичний метод, за допомогою якого була здійснена зовнішня юридична обробка правового матеріалу. Використовувались такі засоби вищезазначеного методу як опис та аналіз адміністративно-правових норм та відносин, надання їм класифікаційної характеристики, пошук характерних ознак нормативності в актах різної правової природи. Також у роботі застосовувався метод порівняльно-правового аналізу при дослідженні нормативних актів, який відображає не тільки ступінь розробки нормативної техніки у відповідних органах законодавчої та виконавчої влади, але й дозволяє шляхом апроксимації (гармонізації) використовувати на теоретичному рівні пізнання правових явищ кращі здобутки зарубіжної нормотворчості. Автором також використовувався порівняльно-історичний метод дослідження, за допомогою якого розглянуто адміністративні норми в їх історичному розвитку, та з цієї точки зору наводиться наукова оцінка сучасного стану досліджуваного об'єкту.

У процесі роботи над дисертацією використовувались загально-наукові методи системного аналізу та узагальнення нормативних і практичних матеріалів, діалектичний та історичний підходи до розгляду досліджуваних проблем – комплексне застосування всіх цих методів дало можливість для повного та об'єктивного дослідження проблем теорії і практики адміністративного нормотворення.

Нормативною та емпіричною базою дослідження стали Конституція України, законодавчі та інші нормативно-правові акти України, а також проекти законодавчих актів, що регулюють відносини в сфері адміністративного права та нормотворення, узагальнення практики застосування адміністративного законодавства як України, так і інших країн, публікації в періодичних виданнях, довідкова література.

Наукова новизна одержаних результатів виявляється в тому, що дисертаційне дослідження відображає пошук нових підходів, є теоретичним узагальненням практики адміністративно-правового нормотворення, що є першою роботою з цієї тематики в сучасній українській науці адміністративного права.

У дисертації обгрунтовується низка понять, концептуальних у теоретичному плані і важливих для юридичної практики положень і висновків, одержаних здобувачем. Насамперед, до них відносяться наступні:–

в дисертації проведений аналіз адміністративно-правових категорій і понять стосовно нормотворення. Автором запропоновано нове бачення норм адміністративного права з точки зору реалізації владних повноважень органами виконавчої влади. Наукове обгрунтування знайшов авторський підхід до класифікації правових ознак нормативності, висвітлено принципово нові аспекти розуміння і використання нормативних регуляторів у процесі виконання Конституції і законів України;–

наведені теоретичні висновки щодо обов'язковості дотримання принципів об'єктивності та системності в адміністративному нормотворенні і стосовно розробки та застосування адміністративно-процесуальної форми як обов'язкової умови реального забезпечення нормативного регулювання;–

у комплексному дослідженні поняття "норма права" набуває реального втілення у формі акту волевиявлення органу законодавчої або виконавчої влади, а також уповноважених посадових осіб виключно з питань, визначених законом;–

визначені основні риси нормативності актів, які регулюють суспільні відносини у виконавчо-розпорядчій сфері;–

проведено дослідження визначальних принципів адміністративного права, усвідомлення яких необхідно для реального пізнання актів нормативно-правового змісту;–

сформульовані закономірності, які є результатом нормотворчого процесу органів виконавчої влади у зв'язку з реалізацією ними наданої компетенції;–

надається порівняльний аналіз нормативної і нормотворчої діяльності в галузі адміністративного права України та зарубіжних країн.

Теоретичне та практичне значення дисертації полягає в тому, що автор здійснив узагальнення питань правової природи та правових підстав, які обумовлюють виникнення норм адміністративного права, що має важливе наукове і практичне значення для поглибленого вивчення закономірностей функціонування та розвитку адміністративного права взагалі і його норм зокрема.

Практична значимість дисертації полягає у можливості використання її положень і висновків у практиці законотворення, нормативно-правовій діяльності органів виконавчої влади, у науково-дослідницькій роботі і при підготовці фахівців з правознавства і адміністративного права. Наукові положення, оцінки, висновки та пропозиції, отримані в результаті дисертаційного дослідження, можуть бути використані в учбовому процесі, практиці діяльності державних органів, на які покладено повноваження в сфері нормотворчості; при вдосконаленні чинного законодавства, а також можуть скласти основу для подальших наукових пошуків у галузі адміністративного та суміжних галузей права.

Положення, які виносяться на захист

Обгрунтування тези про правову природу норм адміністративного права як форму безпосередньої реалізації державно-владних повноважень органів виконавчої влади. Такий підхід дозволяє надати нормам адміністративного права ознак нормативних регуляторів, тобто зовнішньої форми виразу владних дій суб'єктів по відношенню до об'єктів управління.

Визначення змісту норм адміністративного права залежно від складу елементів адміністративно-правових відносин, оскільки саме правовий статус органів державної виконавчої влади, його місце і роль в системі органів державної виконавчої влади, обсяг його компетенції тощо, визначені Конституцією та законами України, закладають основу для встановлення кола його державно-владних повноважень.

Обгрунтування об'єктивного характеру норм адміністративного права в системі соціальних норм як зв'язуючої ланки, оскільки вони є продуктом діяльності держави і тому сприяють становленню і зміцненню норм саморегуляції в суспільстві, а також створюють умови для здійснення управління у всіх сферах життя.

Визначення динамічного характеру нормативно-правового встановлення статусу органів державної виконавчої влади, що обумовлюється необхідністю забезпечення ефективності реалізації, оптимізації і кореляції функцій державного управління на всіх етапах управлінського циклу та рівнях виконавчо-розпорядчої діяльності.

Обгрунтування необхідності розширення сфери адміністративно-процесуального нормотворення у відносинах, де стороною виступає особа і громадянин.

Апробація результатів дослідження

Основні положення і висновки дисертації обговорювались на засіданнях кафедри загально-правових наук факультету правничих наук Національного університету "Києво-Могилянська Академія" ім.Г.Сковороди та кафедри адміністративного права Національної юридичної академії України ім.Я.Мудрого, знайшли своє відображення у монографічній роботі та статтях, тезах доповідей на республіканських конференціях, зокрема щорічних конференціях "Людина. Суспільство. Природа" Національного університету "Києво-Могилянська Академія" та науково-практичних конференціях Інституту законодавства Верховної Ради України. Узагальнені висновки і пропозиції були сформульовані і подані автором для апробації до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики. Результати дисертаційного дослідження використовувались в навчальному процесі при проведенні занять зі студентами з курсу "Адміністративне право і процес", "Конституційне право України" в Національному університеті "Києво-Могилянська Академія" ім.Г.Сковороди.

Публікації

Основні результати дисертаційного дослідження опубліковані в окремій монографічній роботі та чотирьох індивідуальних статтях у наукових фахових збірниках та журналах.

Структура дисертації визначається змістом наукової проблеми та спрямована на досягнення мети, поставленої автором, і складається з вступу, двох розділів, які поділяються на параграфи; висновків, пропозицій, списку використаних 223 джерел. Загальний обсяг рукопису – 154 сторінки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У Вступі наводяться положення, які визначають вихідні засади дисертації – актуальність, необхідність і наукову новизну теми дослідження. Розкриваються також ступінь наукової розробки проблеми, мета, основні задачі та напрямки дослідження, його методологічна основа, практичне значення.

Розділ І "Теоретичні основи нормотворення в адміністративному праві" містить три параграфи, присвячені дослідженню загальнотеоретичних питань правової природи, місця і призначення норм в галузі адміністративного права, їх роль в правовій системі.

У Параграфі 1.1 "Правова природа, поняття та класифікація норм адміністративного права" розглядаються зміст і види адміністративно-правових норм в залежності від суб'єктів, на яких вони розповсюджуються, сфери регулювання, порядку реалізації. Увага звертається на функціональну роль норм адміністративного права, оскільки вони знаходяться в умовах спеціалізації їх застосування на практиці, що підкреслює особливість владного впливу держави, яка є обов'язковим суб'єктом адміністративно-правових відносин. Внутрішня структура відносин, які регулюються адміністративним правом, індивідуальне групування в ньому ідеологічних, політичних та організаційних складових, розкривають сутність змісту норми адміністративного права, оскільки саме на рівні складових частин формується її визначеність та спрямованість. З точки зору внутрішнього змісту адміністративного права, спрямованого на регулювання управлінських відносин, норми є безпосередніми регуляторами і утворюють систему цією галузі.

У цьому параграфі розглядаються ознаки нормотворення і їх характеристика, детально аналізуються акти підзаконного характеру за характером спрямованості, обов'язковістю, видами, суб'єктивністю, – з урахуванням та аналізом наукових підходів, які існують насьогодні. Підкреслюється особливе значення, роль і природа нормативно-правових актів Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Ради Міністрів Автономної Республіки Крим, актів голів місцевих держадміністрацій та органів місцевого самоврядування з точки зору адміністративного нормовстановлення та нормотворення.

Не менш значущим є дослідження правової природи адміністративно-процесуальних норм та норм матеріального адміністративного права. На підставі проведеного аналізу поняття, виникнення та класифікацій адміністративно-правових норм можна зробити висновок, що обсяг відносин, які ними повинні регулюватися, збільшується і стає більш різноманітним за рахунок збагачення інтересів і потреб в сфері державного управління. В цьому автор дисертації вбачає прояви феномену адміністративно-правового регулювання сучасних відносин, які набувають актуальності в світлі проведення Адміністративної реформи в Україні.

Увага також приділяється методологічному аспекту теорії норм та їх функціональній ролі, адже основним завданням роботи є комплексне дослідження поняття норми адміністративного права в контексті проблематики нормотворення.

У параграфі 1.2 "Норми адміністративного права в системі інших соціальних норм" містяться порівняльні характеристики адміністративно-правових та соціальних норм за ознаками, на основі висловлених в наукових джерелах відповідних положень обгрунтовується висновок про тісний взаємозв'язок всіх галузевих норм, в т. ч. і адміністративно-правових в системі соціальних норм.

Підкреслюється, що саме адміністративно-правова норма має характерну функціональну спрямованість, яка в системі соціальних норм виконує широкий спектр завдань. Серед соціальних норм адміністративно-правові норми виконують функцію зв'язуючої ланки, оскільки вони є продуктом діяльності держави і тому сприяють становленню і зміцненню норм саморегуляції в суспільстві, а також створюють умови для здійснення управління у всіх сферах життя і є об'єктивною категорією в системі соціальних норм.

Відповідно системі норм адміністративного права притаманна також функція взаємодії з неправовими соціальними нормами. Автор підкреслює, що в умовах побудови правової держави і демократичного суспільства зростає роль моральних принципів у формуванні суспільних відносин. У зв'язку з цим в процесі адміністративного нормотворення обов'язково повинні враховуватись загальновизнані норми моралі.

Таким чином, соціальна природа адміністративно-правових норм виявляється подвійною: з одного боку, вони відображають державну управлінську волю, і з іншого – постають засобом організованого впливу на управлінські відносини в сфері державної влади. Фактично, при всій своїй відносній самостійності норми адміністративного права, як і інші види соціальних норм, здійснюють свої специфічні регулятивні функції не ізольовано і відокремлено, а в єдиному комплексі та взаємодії з іншими соціальними регуляторами.

Таким чином, зрозуміти місце та роль адміністративного нормотворення в існуючій системі соціального регулювання можна лише за умови ретельного дослідження ефективності дії адміністративно-правових норм.

У параграфі зазначається, що лише врахування об'єктивної природи і своєрідності різновидів соціальних норм, їх специфічних якостей надає можливості ефективного впливу на процес соціальної регуляції. Відповідно великого значення набувають проблеми специфіки норм адміністративного права в генезисі з іншими видами соціальних норм для конкретизації їх місця і ролі в соціонормативній системі як регулятора особливого виду.

Юридичний підхід до проблеми співвідношення і взаємодії норм адміністративного права з іншими видами соціальних норм – з урахуванням правових вимог моралі, релігії тощо; адекватного правового засобу і форми задоволення цих вимог – забезпечує визначену системну врегульованість і єдність різноманітних механізмів соціального регулювання за правовим критерієм з точки зору принципу вільної дії усіх вищезазначених механізмів і видів соціальних норм за єдиним загальним правовим обгрунтуванням.

Саме з цієї методологічної позиції автором оцінюється ефективність адміністративно-правових норм, які розглядаються як важливий і необхідний фактор впливу держави на суспільні (соціальні) відносини, враховуючи імперативний характер згаданих норм.

На думку автора, лише врахування об'єктивної природи і своєрідності різновидів соціальних норм надає можливість ефективно впливати на процес соціальної регуляції.

Таким чином, теоретичне дослідження по цій проблематиці дає змогу знайти належні фактори, які об'єктивно обумовлюють адміністративне нормотворення як гарантію належного функціонування цілого комплексу методів соціального регулювання. Вирішальну роль виконує в цьому процесі держава, створюючи публічну організацію забезпечення керованості соціальними процесами, яка забезпечує правопорядок.

Параграф 1.3 "Функціональне призначення адміністративного нормотворення в системі права" присвячений детальному науковому аналізу функціонального спрямування адміністративного нормотворення, який свідчить про те, що формування правових механізмів ефективного забезпечення принципів правової держави є актуальним завданням науки адміністративного права. Такі механізми виступають як юридичні гарантії, що забезпечують, в першу чергу, охорону та захист прав та свобод громадян. Підкреслюється першочергове значення Конституції України у створенні засад та безпосередньому регулюванні управлінських відносин. Ця точка зору в науці адміністративного права викликає дискусію, але дисертант в своєму дослідженні наводить певну теоретичну аргументацію, адже завдяки Конституції створюються передумови для реформування сучасної системи адміністративного права, кодифікації адміністративного законодавства, його прогресу і розвитку. Основний закон розглядається в роботі з позицій характеру дії норм в сферах соціального, політичного та юридичного управління. Головні принципи Конституції визначають зміст виконавчої діяльності, відображають характер конституційного регулювання управлінських відносин та мають базове значення для адміністративного права взагалі та його норм зокрема. Багато норм адміністративного права міститься в Конституції, саме вони визначають основні параметри державно-управлінської діяльності та виникаючих в процесі її здійснення управлінських рішень, а також майже в кожному українському законі чимало адміністративно-правових норм. Це означає, що існує визначена ієрархія адміністративно-правових норм – конституційні норми, норми законів і норми, право на встановлення яких надається діючим законодавством безпосередньо суб'єктам виконавчої влади. Виникаючи як вторинна форма правовстановлення, адміністративно-правові норми, які встановлюються безпосередньо суб'єктами виконавчої влади, забезпечують дійсність передусім конституційних і законодавчих правових норм. Таким чином вони є одним з суттєвих юридичних засобів, які надають цим нормам характер реально "працюючих" правових утворень, а також деталізують і конкретизують загальні правила поведінки, які вони містять. В цьому відношенні дисертант поділяє точку зору професора А.О.Селіванова щодо процесуального порядку нормотворчості як умови його законності

Конституція України започаткувала новий етап відносин між владою і особою: сформульовані нові цілі, орієнтири діяльності та розвитку всього адміністративного механізму держави. Саме в цій сфері функції адміністративно-правової норми забезпечують необхідний механізм реалізації принципів демократичної правової держави, закріплених в Основному Законі. З позицій дослідження адміністративного
нормотворення автор пропонує встановити у законодавчому порядку механізми адміністративно-правового захисту законних прав і свобод громадян, передбачивши процедури гарантованої перевірки органами державної влади відповідності норм, які ними приймаються в сфері державного управління, встановленим у Конституції та законах України правам та свободам громадян. Існуючий на сьогодні механізм конституційного контролю, на думку автора, не в повній мірі забезпечує цей важливий конституційний принцип в сфері адміністративного нормотворення.

Отже, функціональне призначення адміністративного нормотворення визначається насамперед Конституцією України, яка дає можливість розбудови національної адміністративно-правової системи. Функціональне призначення формування адміністративних норм відображає об'єктивну потребу будь-якого суспільства в упорядкуванні дій і взаємовідносин його членів, у підпорядкуванні їх поведінки встановленим правилам. Застосовуючи метод порівняльного аналізу, автор прослідковує, яким чином відбувається процес розвитку галузі адміністративного права за її функціональним призначенням.

Розділ ІІ "Проблеми нормотворення та особливості функціонування норм в адміністративно-правовій сфері" присвячений аналізу правового регулювання діяльності органів державного управління, з'ясуванню особливостей нормотворення в українському адміністративному праві та адміністративному праві інших країн. Завдяки вивченню позитивного досвіду різних правових систем та урахуванню особливостей розвитку національної системи права, автор наводить в розділі висновки та пропозиції щодо конкретних питань адміністративного нормотворення і вдосконалення діючого законодавства в даній галузі права.

У Параграфі 2.1 "Порівняльний аналіз адміністративного нормотворення за законодавством України та інших країн" досліджуються специфічні ознаки нормотворення в адміністративному праві США, Великобританії, Франції, Японії, Німеччини та України, що подає можливості з'ясувати головні напрямки формування масиву норм, які за своїм предметом є однорідні та їх прогрес. Отже, в процесі дослідження предмету адміністративного нормотворення, як для теорії, так і для законодавчої практики, постає проблема: яку систему права слід обрати Україні для орієнтації в правотворчості – континентальну, де норми творяться, головним чином, шляхом прийняття законів та підзаконних актів, чи англо-американську, де головну роль в нормотворенні відіграють судові установи? В параграфі наводяться конкретні приклади переваг і недоліків обох систем, завдяки чому автор формулює висновки і пропозиції щодо оптимізації процесу адміністративного нормотворення в Україні.

Наприклад, на відміну від України в США адміністративне право контролює адміністрацію, створену нею і застосовується для вирішення конфлікту інтересів держави та особи. Його норми майже виключно створені на основі звичаїв, джерелами даних норм є Конституція, закони штатів, прецеденти та рішення адміністративних установ.

Іншу специфіку можна побачити у Великобританії, де історично судова влада була основним джерелом нормотворення, на що слід звернути увагу в подальшому створенні адміністративної юрисдикції в Україні. Адже особливістю формування норм адміністративного права Великобританії є: верховенство парламенту, практика судів і "делеговане законодавство", яке дає можливість швидко приймати і змінювати акти без необхідності їх затвердження в парламенті. Якщо порівняти із законодавчою практикою України, слід згадати 1992-93 р.р., коли Верховна Рада делегувала Уряду право видавати декрети, які дорівнювались законом і суттєво вплинули на формування адміністративно-правових норм.

Для французького адміністративного права характерна розвинута централізація та наявність адміністративних судів. Цікавою особливістю адміністративного права Франції є те, що в ньому відсутній адміністративний кодекс, замість якого існують збірки нормативних актів. Це представляє інтерес і для українського адміністративного нормотворення, адже у Франції адміністративних актів набагато більше, ніж законів, їх формують як центральні органи влади, так і місцеві суб'єкти з делегованими повноваженнями.

Завдяки своїй специфіці японська система права, хоча й перейняла певні риси європейського права, формулюється особливим чином – її пронизує намагання уникати конфліктів, що зумовлено впливом традиційних вірувань: синтоїзму, буддизму, конфуціанства. Адміністративне управління в Японії характеризується широким застосуванням диспозитивного формулювання норм-регуляторів. Свобода адміністративного розсуду допускається майже в усіх сферах управління. Така практика представляє значний інтерес для адміністративного права України, де конкуренція і суперечливість норм стає дедалі болючим явищем.

Слід ще зазначити особливості формування норм адміністративного права Німеччини, де виконавча влада має право видавати нормативні акти, які мають силу закону. Не дивлячись на те, що Німеччина належить до континентальної системи права, адміністративні суди відіграють велику роль у формуванні норм права, вважається, що адміністративне право це публічне право, яке не є державним, конституційним чи процесуальним. З огляду на роль адміністративної юстиції в Україні автор підтримує наукові обгрунтування В.С.Стефанюка щодо невідкладного запровадження цього виду правосуддя в сфері взаємовідносин громадян і державного Управління в Україні.

Досліджуючи процес нормотворення в зарубіжних країнах не можна не згадати про поняття законодавчої ініціативи, яка дає можливість впливу учасників процесу нормотворення на якість цього процесу. Ця ініціатива широко застосовується в країнах, де судові установи не мають такого обсягу компетенції як в країнах англо-американської системи. Саме такий підхід використовується в практиці законодавчого органу в Україні.

В параграфі розглянуто також деякі аспекти проблеми конкуренції норм адміністративного права, адже норми повинні усувати протиріччя, а не створювати їх. В практиці нормотворення таких країн, як, наприклад, Японія і Німеччина, можна спостерігати прогресивні шляхи вирішення такої актуальної проблеми.

Параграф 2.2. "Особливості формування норм адміністративного права, які регулюють статус органів виконавчої влади". Як визначено науковою і практикою державного управління, серед важливих тенденцій у суспільно-політичному і державно-правовому розвитку країни, концентрація найголовніших повноважень в органах виконавчої влади відрізняється своїм динамізмом. Здійснюючи вплив на організаційно-структурні відносини, норми адміністративного права, як цілісна підсистема управлінської волі держави, забезпечують при визначенні статусу органів виконавчої влади ефективність реалізації, оптимізацію і кореляцію функцій державного управління – саме аналізу цих процесів присвячений параграф.

Забезпечуючи кореляцію функцій управління, система норм адміністративного права регулює взаємозв'язок етапів управлінського циклу і рівнів виконавчо-розпорядчої діяльності. Норми адміністративного права, які регулюють діяльність органів державного управління, покликані забезпечити внутрішню узгодженість роботи цих органів, ефективність впливу на соціальні процеси, а також усунути можливість негативних впливів з боку будь-яких інших юридичних та фізичних осіб. На практиці це підтверджується Указом Президента України "Про заходи щодо впровадження Концепції адміністративної реформи в Україні", де прямо зазначається, що "пріоритетність законодавчої регламентації функцій, повноважень та порядку діяльності органів виконавчої влади" має ключове значення.

При розгляді проблем правового регулювання діяльності органів державного управління в юридичній літературі зустрічаються різні точки зору на те, якими нормами краще визначати правовий статус державних органів. Досвід минулих років щодо формування норм адміністративного права, як і досвід зарубіжних країн, наведений в попередньому параграфі, говорить про те, що там, де мова йде про державну владу, про використання її регулюючої сили, все повинно бути чітко юридично визначено, ясно і вичерпно сформульовано в нормі адміністративного права. Тут будь-які вільні дії необхідно робити на основі і в межах законів, за уповноваженням держави. Тому до форм визначення правового статусу органів державного управління висувається ряд вимог, дотримання яких сприяє кращій упорядкованості державно-управлінських явищ, процесів і відносин. Досвід показує, що затримка в своєчасному нормативному оформленні управлінських зв'язків призводить до того, що якісно нові явища доводиться штучно вміщати в застарілі правові рамки.

Це створює враження, наче правові норми взагалі заважають управлінню, стримують ініціативу. Разом з тим органи державної влади, місцевого самоврядування, їх посадові особи мають діяти виключно в межах, визначених відповідними адміністративно-правовими нормами. Ось чому форми правового регулювання діяльності органів державного управління повинні бути стабільними та чітко визначеними, з урахуванням взаємозв'язку і узгодженості між специфічними видами правової регуляції.

У параграфі 2.3 "Вплив нормотворчих відносин на адміністративно-правове нормотворення в сфері державного управління" підкреслюється важливе теоретичне і практичне значення з'ясування проблем правотворчих відносин, які пов'язані з адміністративним нормотворенням, адже до прийняття Конституції України цей процес відбувався без належної політико-правової орієнтації, без концептуально визначеного послідовного формування правової системи нормотворчого досягнення правопорядку в державі. У правотворчому процесі матеріальні і процесуальні відносини взаємопов'язані, їх динамізм визначається "технологією" видання норм адміністративного права. В даному параграфі цей взаємозв'язок досліджується шляхом наукового аналізу проекту Закону "Про нормативно-правові акти", при цьому підкреслюється, що динаміка нормотворчого процесу забезпечується за допомогою процесуальних правотворчих відносин, в силу цього і матеріальні відносини відповідають тій чи іншій стадії нормотворчого процесу, таким чином вони знаходяться в розвитку разом з процесуальними. Автор також зосереджує увагу на особливості встановлення адміністративно-правового регулювання, яке в юридичній літературі оцінюється по-різному, з чого випливає першочерговість значення нормотворчої діяльності в сфері державного управління, адже правовим регулюванням охоплюється через встановлення норм організація всіх процесів, пов'язаних з виконанням органами виконавчої влади своїх функцій. Таким чином, аналізуючи правовідносини нормотворення, автор відмічає, що завдання, визначені у дослідженні цієї проблеми, полягають не стільки у вивченні та витлумаченні діючих адміністративно-правових норм, скільки в дослідженні особливого порядку їх виникнення, існування і припинення. Саме цей завершений цикл охоплюється поняттям "нормотворення", а його зв'язок з правотворчими відносинами можна охарактеризувати як постійний, діалектично обумовлений потребами регулювання сфери державного управління.

У висновках, що завершують роботу, сформульовані та викладені загальні підсумки, визначені автором в процесі дослідження, зокрема такі, що стосуються

·

природи адміністративного нормотворення,

·

функціональної ролі адміністративно-правових норм, їх класифікації,

·

необхідності розширення сфери матеріального і процесуального
законотворення у відносинах, де стороною виступає особа і громадянин,

·

аналізу адміністративного нормотворення в порівняльному аспекті,

·

структури норми права, яка регулює статус органів виконавчої влади,

·

системної організації процесу адміністративного нормотворення та
впливу на цей процес правотворчих відносин,

·

особливого характеру норм адміністративного права, які мають
формуватися в системному порядку для регулювання більш широкого
обсягу суспільних відносин.

Основні положення дисертації викладені у наступних публікаціях:

(список опублікованих праць здобувача за темою дисертації)

1.

Горьова С.Л. Класифікація норм адміністративного права: проблеми методології // Право України. – К., 1998. - № 12. С.43-47.

2.

Горьова С.Л. Деякі проблеми гармонізації нормативно-правових актів центральних органів виконавчої влади України з міжнародними нормами // Матеріали науково-практичної конференції "Проблеми гармонізації законодавства України з міжнародним правом". – К.: Інститут законодавства Верховної Ради України, 1998. – С. 373-375.

3.

Горьова С.Л. Нормотворча діяльність в умовах побудови в Україні правової держави // Право України. – К., 2000. - № 4. С. 103-106.

4.

Горьова С.Л. Норми адміністративного права (питання теорії) // За ред. проф. А.О.Селіванова. – К.: Парламентське вид-во, 2000. – 48 с.

Анотація

Горьова С.Л. Норми Адміністративного права (проблеми теорії і практики нормотворення) – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук за спеціальністю 12.00.07. – Теорія управління; адміністративне право і процес; фінансове право. – Національна юридична Академія України імені Ярослава Мудрого, Харків, 2000.

У дисертації досліджуються теоретичні основи нормотворення в адміністративному праві, особливості функціонування норм в адміністративно-правовій сфері, наводиться порівняльний аналіз адміністративного нормотворення за законодавством України та інших країн.

Особливу увагу в дослідженні приділено функціональному призначенню адміністративного нормотворення в системі права; особливостям формування норм адміністративного права, які регулюють статус органів виконавчої влади; впливу нормотворчих відносин на адміністративно-правове нормотворення в сфері державного управління, а також правовій природі, поняттю та класифікації норм адміністративного права, їх місцю і ролі в системі інших соціальних норм.

Ключові слова: адміністративно-правова норма, нормотворення, правотворчість, нормативно-правовий акт, система законодавства, законність.

Аннотация

Горевая С.Л. Нормы административного права (проблемы теории и практики нормотворчества) – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата юридических наук по специальности 12.00.07. – теория управления; административное право и процесс; финансовое право. – Национальная юридическая Академия Украины имени Ярослава Мудрого, Харьков, 2000.

В диссертации исследуются теоретические основы нормотворчества в отрасли административного права Украины, особенности функционирования норм в административно-правовой сфере с учетом реализации заданий административно-правовой реформы. Автор осуществил обобщение вопросов правовой природы и правовых оснований, которые обусловливают возникновение норм административного права для углубленного изучения закономерностей функционирования и развития административного права в целом и его норм в частности. В работе приводится сравнительный анализ административного нормотворчества по законодательству Украины и других стран, таких как США, Великобритания, Франция, Япония, Германия, что дало возможность выяснить основные направления формирования массива норм, которые по своему предмету регулирования являются однородными и их прогресс. Разработаны рекомендации относительно улучшения работы законодательного органа путем научного поиска в отрасли нормотворческой деятельности, которая должна осуществляться на принципах установления иерархии материальных норм с соответствующими процессуальными механизмами, что в результате обеспечит реальное гарантирование основных принципов правового государства и, в первую очередь, научную обоснованность нормотворческих решений.

Особенное внимание в работе уделяется особенностям формирования тех норм административного права, которые регулируют статус органов исполнительной власти; влиянию нормотворческих отношений на административно-правовое нормотворчество в сфере государственного управления, а также правовой природе, понятию и классификации норм современного административного права, их мету и роли в системе других социальных норм.

Сформулированы и аргументированы выводы и рекомендации относительно оптимизации работы органов законодательной и исполнительной власти в сфере административно-правового нормотворчества путем расширения сферы материального и процессуального законотворчества в области отношений, где одной из сторон является физическое лицо.

Ключевые слова: административно-правовая норм, нормотворчество, правотворчество, нормативно-правовой акт, система законодательства, законность.

ANNOTATION

Ms.GORYOVA, S.L. Norms of Administrative Law (problems of the theory and practice of norm-setting)

A dissertation for the scientific degree of the Candidate of Law in Speciality No. 12. 00. 07. – Management theory; administrative law and process; financial law. – The Yaroslav Mudry National Law Academy of Ukraine, Kharkiv, 2000.

The dissertation studies theoretical foundations of norm setting in administrative law and peculiarities of the functioning of norms in the administrative and legal fields; it also provides a comparative analysis of administrative norm setting in the legislation of Ukraine and that of other countries.

The research pays a particular attention to the functional purpose of administrative norm-creation within the legal system; particular features of forming administrative law norms, which regulate the status of executive governance bodies; influence of norm-creation relationships on administrative and legal norm-setting in the field of public governance; and the legal nature, notion and classification of administrative law norms, their place and role within the system of other social norms.

Key words: administrative and legal norm, norm-setting, law elaboration, normative and legal act, legislative system, legality.