У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХЕРСОНСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КИЯНОВСЬКИЙ Артем Олександрович

УДК 371.034

ГУМАНІСТИЧНІ ЗАСАДИ

ФОРМУВАННЯ ОСОБИСТОСТІ УЧНЯ

ПОЧАТКОВИХ КЛАСІВ

13.00.07 – теорія та методика виховання

АВТОРЕФЕРАТ

дисертація на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Херсон – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі педагогіки Херсонського державного педагогічного університету.

Науковий керівник – кандидат педагогічних наук, професор

Кобиляцький Іван Іванович

Науковий консультант – доктор педагогічних наук, професор,

член-кореспондент АПН України, дійсний член

Академії педагогічних та соціальних наук

Голобородько Євдокія Петрівна,

Херсонський державний педагогічний університет,

завідувач кафедри лінгводидактики.

Офіційні опоненти – доктор педагогічних наук, професор,

Сметанський Микола Іванович,

Вінницький державний педагогічний університет,

завідувач кафедри педагогіки;

кандидат педагогічних наук,

старший науковий співробітник,

Киричок Віра Андріївна,

Інститут проблем виховання АПН України.

Провідна установа – Кіровоградський державний педагогічний університет ім.В.Винниченка,

кафедра педагогіки, м.Кіровоград

Захист відбудеться «____» ________________ 2000 р. о 14 годині на засіданні спеціазованої вченої ради К 26.454.01 в Інституті проблем виховання АПН України за адросою: 04060, м.Київ, вул.М.Берлинського, 9.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту проблем

виховання АПН України, 04060, м.Київ, вул. М.Берлинського, 9.

Автореферат розіслано «____» _______________ 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Г.П.Пустовіт

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. З початку 90-х років в Україні відбуваються широкомасштабні соціально-економічні зміни, які суттєво відбиваються на пріоритетах сучасного життя. Важливе місце серед сфер, які реформуються під їх впливом, посідає освіта. У Державній національній програмі «Освіта: Україна XXI століття» визначається, що діюча система освіти перебуває у стані, який не задовольняє вимогам, які постають перед суспільством в умовах формування української державності. Всі аспекти освіти – організація, методи, зміст навчання і виховання особистості потребують посиленої уваги з метою їх удосконалення і гармонізації з запитами сучасного суспільства.

Особливу значущість сьогодні набуває проблема виховання і розвитку особистості учня початкових класів на гуманістичних засадах, оскільки саме у цей період у неї інтенсивно формуються морально-психологічні якості (Г.Ващенко, Л.Виготський, Л.Занков, С.Русова, В.Сухомлинський).

Значний потенціал формування гуманістично орієнтованої особистості молодшого школяра мають навчальні заклади нового типу – ліцеї, коледжі, гімназії, авторські, асоційовані, приватні школи, експериментальні майданчики тощо.

Педагогічні технології альтернативних шкіл помітно відрізняються від принципів діяльності педагогів у традиційних загальноосвітніх школах. Їм властива практична увага до особистості учня, підтримка його індивідуальних здібностей, розвиток гуманістичного світогляду та гуманітарних нахилів школярів, надання учневі духовної незалежності, формування художніх та естетичних умінь, раннього виявлення особистісного “Я” вихованців (О.Біляченко, І.Бех, Ю.Войцеховський, Д.Дейкун, М.Поташник та ін.).

Актуальність даного дисертаційного дослідження обумовлена соціальною та педагогічною значущістю проблеми використання гуманістичних засад у процесі формування особистості молодшого школяра, необхідністю збагачення її гуманітарними знаннями; науковою потребою у визначенні ефективних шляхів гуманістичного впливу на особистість молодших школярів, в цілісній системі навчальної та виховної діяльності з учнями початкових класів; закономірністю загальної тенденції гуманізації та гуманітаризації суспільства.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційна робота входить до плану науково-дослідної роботи з теми “Актуальні проблеми підготовки вчителів середньої школи” Херсонського державного педагогічного університету, реєстр. номер 0198U002532.

Тема дослідження затверджена рішенням бюро Ради з координації наукових досліджень в галузі педагогіки та психології в Україні 23 травня 2000 р. Протокол № 4.

Об’єкт дослідження – навчально-виховний процес початкової школи.

Предмет дослідження - зміст, форми і методи формування гуманістичних рис особистості учнів молодших школярів у школах нового типу.

Мета дослідження полягає в науковому обґрунтуванні, розробці й експериментальній перевірці ефективності педагогічних засобів формування гуманістичних рис особистості молодших школярів у школах нового типу.

Врахування фундаментальних досліджень з проблем гуманізації шкільної освіти, а також аналіз досвіду роботи вчителів авторської школи гуманітарної праці та здобутих попередніх експериментальних даних дозволило сформулювати робочу гіпотезу: ефективне формування особистості учнів початкових класів на гуманістичних засадах можливо за умов:

1) врахування пріоритетів гуманістичних цінностей у процесі визначення провідних напрямів і завдань діяльності авторської школи;

2) внесення коректив у зміст навчально-виховного процесу школи нового типу з метою поглибленого розвитку інтелектуальних здібностей, художньо-естетичних інтересів учнів початкових класів;

3) забезпечення гармонійного поєднання емоційного та розумового розвитку учнів молодших класів школи гуманітарної праці зі зміцненням їх фізичного здоров’я як передумови адаптації до нових умов соціокультурного середовища;

4) впровадження гуманістичних засад діяльності педагогічних систем «вчитель-учень», «учень-учень», «вчитель-батьки», що сприяє творчому самовиявленню учнів молодших класів у різних видах навчально-виховної роботи.

Згідно з метою і гіпотезою визначено конкретні завдання дослідження:

?вивчити стан проблеми реалізації гуманістичних засад формування особистості учня початкових класів у педагогічній теорії та практиці сучасної української школи;

?обґрунтувати та розробити зміст, форми і методи формування гуманістичних якостей особистості молодших класів;

?визначити та експериментально перевірити ефективність педагогічних умов, що дозволяють ефективно розвивати гуманістичні якості особистості учнів початкових класів у школах нового типу;

?узагальнити концептуальні засади діяльності “Школи гуманітарної праці” (ШГП) м. Херсона як авторського навчального закладу з становлення гуманістично орієнтованої особистості учнів молодших класів;

Методологічну основу дисертаційної роботи становлять положення вітчизняних і зарубіжних педагогів про складний взаємозв’язок об’єктивних і суб’єктивних чинників у процесі формування особистості (Б.Грінченко, Я.Коменський, А.Макаренко, А.Маслоу, Й.Песталоцці, Е.Тейлор, Д.Фрезер), необхідність творчого саморозкриття особистості школяра (Ф.Дістервег, М.Драгоманов, Л.Толстой, В.Сухомлинський, І.Бех), важливість різноманітних видів праці для становлення особистісного «Я» учня ( А.Макаренко); вплив національного виховання на розвиток гуманістично орієнтованої особистості школярів (С.Русова, І.Огієнко, Г.Ващенко).

У процесі дослідження активно використовувались сучасні теорії та концепції з проблем соціально-виховної роботи з молодшими школярами (А.Богуш, В.Бочарова, І.Кобиляцький), аспектів соціалізації особистості (Т.Д’ячкова, А.Мудрик, М.Рожков,), специфіки навчально-освітньої діяльності з учнями різних рівней інтелектуального та емоційного розвитку (О.Бойко, Є.Голобородько, Г.Михайловська), оптимізації виховного процесу (Б.Андрієвський, Л.Новикова, Н.Таланчук).

З метою розв’язання визначених завдань дослідження було застосовано систему методів дослідження:

а) теоретичні: аналіз сучасної філософської літератури, методології наукового пізнання; вивчення психолого-дидактичних основ інноваційних процесів у навчанні; аналіз педагогічних досягнень у сфері організації та діяльності альтернативних недержавних шкіл; статистична обробка результатів традиційного та експериментального навчання;

б) емпіричні: корекція навчальних планів, змісту і форм виховного процесу з метою посилення їх інноваційної спрямованості; спрямований аналіз уроків, виховних заходів інноваційного характеру; бесіди з вчителями, учнями про зміст і форми предметних та виховних нововведень (індивідуальні, групові, класні); анкетування та інтерв’ювання учнів молодших класів та їх батьків; аналіз і оцінювання магнітофонних матеріалів і відеозапису відповідей учнів початкової школи на різних видах уроків;

в) педагогічний експеримент (констатуючий, пошуковий, формуючий, контрольний), кількісне і якісне узагальнення його результатів.

Дослідження проводилися в три етапи.

На першому етапі (1992-1993) вивчалась філософська, педагогічна і психологічна література з теми дисертації, узагальнювався досвід шкіл нового типу, визначалися концептуальні засади використання навчального і виховного потенціалу шкільної освіти в процесі формування особистості учнів початкових класів.

Другий етап (1993-1998) було присвячено проведенню формуючого експерименту, в ході якого активно використовувалася експериментальна методика, спрямована на стимулювання і закріплення в свідомості учнів початкових класів “Школи гуманітарної праці” м. Херсона орієнтації на гуманістичну культуру, художньо-естетичні види діяльності.

На третьому етапі (1998-1999) здійснювалась перевірка сформульованої гіпотези, методичних висновків, які були отримані протягом попередніх стадій дослідження, аналізувались і теоретично опрацьовувались експериментальні показники, апробувалися результати даного дослідження.

Наукова новизна дисертаційної роботи полягає в:

? науковому обґрунтуванні і визначенні гуманістичних засад формування особистості молодших школярів;

? аналізі сукупності педагогічних умов соціокультурного становлення особистості учнів початкових класів;

? виявленні конкретного навчально-виховного потенціалу шкільної освіти в процесі становлення гуманістично орієнтованої особистості, який притаманний школам нового типу;

?розробці методики гуманістичного розвитку особистості молодшого школяра.

Теоретична значущість дослідження полягає в уточненні понять «гуманізація», «гуманітаризація» і «авторська школа», теоретичній розробці педагогічних умов, необхідних для формування гуманістичних якостей особистості, обґрунтуванні концепції та пріоритетних напрямів формування гуманістично розвиненої особистості учнів молодших класів, визначенні ролі та функцій альтернативних шкіл у вихованні підростаючого покоління, узагальненні актуальних проблем діяльності авторських середніх навчальних закладів.

Практичне значення дисертації обумовлено тим, що пропонована концепція формування гуманістичних якостей особистості учнів початкових класів дозволяє оптимізувати цей процес на засадах гуманної педагогіки, сприяє активізації експериментальної діяльності зі створення нових видів альтернативних шкіл, адаптації традиційної школи до інновацій у виховному процесі.

На захист виносяться:

- інноваційний зміст предметів гуманітарно-естетичного циклу та позакласних заходів гуманістичного спрямування форми і методи їх реалізації в початковій школі;

- критерії та показники сформованості гуманістично орієнтованої особистості учня молодших класів;

- науково обґрунтовані й експериментально перевірені педагогічні умови сформованості гуманістичних якостей рис особистостей учнів молодших класів у процесі реалізації навчально-виховного потенціалу шкіл нового типу;

- методика формування гуманістичних якостей учня початкових класів засобами навчальної та виховної роботи авторської школи.

Вірогідність педагогічних результатів і висновків забезпечено методологічним і теоретичним обґрунтуванням фундаментальних положень, узагальненням досвіду функціонування шкіл нового типу, використанням комплексу методів дослідження, адекватних його предмету, меті, завданням, експериментальною перевіркою методики використання навчального і виховного потенціалу шкільної освіти у формуванні гуманістично орієнтованої особис-тості учня молодших класів, співвідношенням результатів дослідження з практикою масової загальноосвітньої школи.

Особистий внесок автора полягає в теоретичному обґрунтуванні та практичному розвитку авторської школи, створенні такого її різновиду, як “Школа гуманітарної праці” м. Херсона, введенні у навчально-виховний процес конкретних інноваційних предметів, факультативів, розробці концепції використання навчально-виховного потенціалу шкільної освіти у формуванні гуманістичних якостей особистості учнів початкових класів.

Основні положення дисертаційного дослідження пройшли апробацію у формі доповідей і повідомлень на засіданнях кафедри педагогіки Херсонського державного педагогічного університету, міжвузівській науково-практичній конференції з питань удосконалення підготовки вчителя (м.Херсон, 1990), Міжнародній науково-практичній конференції «Питання наукової та професійної підготовки вчителя» (м.Херсон, 1997), Всеукраїнській науково-практичній конференції з проблем функціонування середніх загальноосвітніх навчальних закладів нового типу (м.Київ, 1994), міжнародній науково-практичній конференції з питань інтеграції наукових знань (м.Мінськ, 1994), Всеукраїнській науково-практичній конференції «Історія становлення педагогічної думки в Україні: витоки і реалії» (м.Кіровоград, 2000 ).

Публікації. Основні теоретичні положення і науково-методичні висновки дисертації знайшли відбиток у 9 публікаціях автора. Серед них – 1 монографія, 5 статей, 3 тез.

Структура дисертації. Дослідження складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку основної використаної літератури. Загальна кількість сторінок - 202, основного тексту - 168, таблиць - 9, діаграм - 1 .

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність наукової проблеми та вибір теми дисертаційного дослідження, окреслені його об’єкт і предмет, визначені мета, завдання, сформульовано гіпотезу, здійснено характеристику використаних методів, окреслено етапи проведення науково-дослідної роботи, сформульовано наукову новизну, розкрито теоретичне і практичне значення дисертації, осмислено особистий внесок здобувача, викладено основні результати здійсненого дослідження та особистий внесок здобувача.

У першому розділі дисертації - «Теоретико-методичні засади формування особистості молодшого школяра» - детально проаналізовано історико-педагогічні аспекти гуманістичного підходу до виховання особистості учня початкових класів, осмислено специфіку виховання особистості молодшого школяра, як важливу педагогічну проблему, досліджено стан проблеми в практиці сучасної початкової школи.

Проблема наукового обґрунтування і розробки гуманістичних засад у процесі формування особистості учня початкових класів традиційно перебувала в центрі уваги європейських, і вітчизняних науковців, педагогів - практиків. Це теоретичні дослідження і педагогічна діяльність Г.Ващенка, Б.Грінченка, Ф.Дістервега, Я.Коменського, А.Макаренка, Й.Пестолоцці, С.Русової, В.Сухомлинського, Л.Толстого, К.Ушинського, І.Франка Я.Чепіги та ін. Вони постійно підкреслювали значення молодшого шкільного віку для формування розумових і моральних якостей особистості.

Одним із перших до системного вивчення особистості учнів початкових класів звернувся К.Ушинський. У своїх теоретичних роботах «Общий взгляд на возникновение наших народных школ», «Что нам делать со своими детьми?», «Три элемента школы», «О народности в общественном воспитании» він виклав провідні положення, за якими повинні розвиватися вітчизняні освіта і виховання, зокрема в початковій школі. По - перше, відповідність характеру освіти і виховання гуманістичним засадам світогляду, ментальності народу. По - друге, своєчасність навчальних дій щодо розумових здібностей, гуманістичних якостей учителя для забезпечення наступної активізації особистісного потенціалу вихованців.

Важливе значення К.Ушинський відводив принципам організації початкової школи. Він був прихильником її заснування на гуманістичних засадах народної педагогіки, наголошував на тих модифікаціях навчально-освітніх закладів, що базуються на традиціях народної культури, етики. Головна вимога до навчання, на його погляд, полягала в урахуванні вікових й індивідуальних особливостей молодшого школяра. Значну увагу він приділяв виховній роботі з формування гуманістичних якостей особистості учня початкових класів.

Становленню особистості учня молодших класів ряд робіт присвятив Л.Толстой. У своїх педагогічних трактатах «О народном образовании», «Прогресс и определение образования», «Воспитание и образование», «Кому у кого учиться писать, крестьянским ребятам у нас или нам у крестьянских ребят ?» письменник виклав думки, які актуальні на сучасному етапі розвитку педагогічної науки. Л.Толстой обстоював вільний розвиток внутрішнього світу особистості молодших школярів, визнання непересічності й талановитості учнів молодшого шкільного віку, систематичний розвиток їх творчого, художньо - естетичного мислення.

У розділі підкреслюється, що особливе значення Л.Толстой та створена ним яснополянська школа надавали гуманітарній освіті, оскільки вона активно сприяє гармонізації та гуманізації особистості учня молодших класів. Він розробив оригінальну систему творчих завдань, які дозволяли формувати гуманістичні риси учнів молодших класів, пробуджували їх інтелектуальні та духовні здібності. Окремі з них знайшли своє практичне втілення в діяльності “Школи гуманітарної праці” м. Херсона.

Новий етап у розвитку концепції формування гуманістично орієнтованої особистості учнів молодших класів пов’язаний з педагогічною діяльністю Г.Ващенка, А.Макаренка, С.Русової, В.Сухомлинського, Я.Чепіги. Вони обстоювали необхідність розвитку духовного світу вихованця, нагальну потребу в формуванні національної свідомості учня молодших класів (Г.Ващенко, С.Русова, Я.Чепіга), трудових навичок дітей підлітків (А.Макаренко), естетичної спрямованості інтересів, умінь та навичок учнів початкових класів (В.Сухомлинський).

Важливе місце в першому розділі дисертаційного дослідження посідає аналіз сучасних концепцій щодо змісту гуманізації та гуманітаризації навчально-виховного процесу в українській школі і світовій педагогічній практиці.

Концепція реформи національної освіти, гуманітаризації та гуманізації свідомості учнів молодших класів перебуває в центрі уваги як вчених-теоретиків (Т.Брянська, Т.Воєцька, С.Гончаренко, Ю.Мальований), так і вчителів-практиків (Ю.Войцеховський, М.Зімін та ін.). Фундаментальними положеннями стосовно проблеми нашого дослідження є сформульована українськими науковцями С.Гончаренком і Ю.Мальованим теорія гуманітарної освіти і гуманістичного виховання. Вона синтезує попередній педагогічний досвід з формування гармонійної та гуманістично орієнтованої особистості, а саме: основні підходи щодо розробки змісту, форм і методики освіти й виховання на засадах гуманізму. Виокремлюється внесок, що зробили у розвиток гуманної педагогіки представники української педагогічної думки – С.Ващенко, М.Драгоманов, І.Огієнко, М.Смотрицький, В.Сухомлинський, Г.Сковорода, І.Франко, Я.Чепіга. Їх позиції з проблеми виховання особистості досить схожі, оскільки визнають знання рідної мови, іноземних мов і художньої літератури провідними у розвитку гуманістичних якостей вихованців.

На підставі розгляду наукових точок зору щодо гуманізації та гума-нітаризації, що висвітлювалися такими вченими, як Т.Болдуїн, Є.Бонда-ревська, О.Бутько, І.Зязюн, С.Карпенко, Е.Мирський, В.Троїцький, В.Стад-ни-ченко, формулюємо власне визначення понять «гуманітаризація» та «гуманізація».

Гуманітаризація - це педагогічний процес, що характеризується професійною організацією знань, умінь, навичок, спрямований на актуалізацію особистісного «Я» вихованця. Гуманізація - це педагогічний процес, який передбачає як провідну мету особистісний розвиток школяра і активну творчу позицію.

Результати нашого дослідження дозволяють зробити висновок, що одним із завдань сучасної початкової школи є формування гуманістично орієнтованої особистості, якій мають бути притаманні повнота предметних запитів, певний інтерес до технічних і природознавчих дисциплін, початкові вміння адаптуватися до складних життєвих ситуацій, настанова на самореалізацію у сфері гуманітарних, художньо-естетичних знань і напрямів, розвиненість громадянського обов’язку.

З метою вивчення рівня сформованості гуманістичних якостей особистості учнів початкових класів державних і альтернативних школах було проведено діагностичний експеримент. У ньому брали участь учні 1-3 класів загальноосвітніх шкіл №15, 46, 48, 59, а також учні початкових класів “Школи гуманітарної праці” м.Херсона. Таким чином було продіагностовано 524 учні молодших класів, застосовуючи такі методи, як анкетування, бесіда, тестування, спостереження, інтерв’ювання, творчі роботи, усереднення одержаних результатів, їх статистичний аналіз. За результатами усереднення здійснено їх статистичний аналіз.

У ході констатуючого експерименту визначено критерії сформованості гуманістично орієнтованої особистості учнів молодших класів та відповідні показники сформованості цієї якості. Дослідження сучасного стану сформованості гуманістичних рис особистості молодших школярів дозволило виділити чотири рівня сформованості гуманістично орієнтованої особистості учнів молодших класів: високий, достатній, середній і низький.

Аналіз сучасного стану проблеми в практиці початкової школи свідчить, що високому рівню відповідає гуманістичний розвиток 5,2%, достатньому - 9, 3%, середньому - 20,7%, низькому - 64,8% респондентів від усього числа продіагностованих учнів молодших класів.

Саме тому з метою підвищення ефективності використання навчально-виховного потенціалу шкільної освіти та формування гуманістичних рис учнів молодших класів, за безпосередню участю дисертанта було розроблено теоретичну модель і практичну систему спеціалізованої загальноосвітньої школи нового типу – “Школи гуманітарної праці”, що функціонує з 1992 року. Основою діяльності школи стало втілення у педагогічну практику інноваційних методик використання гуманістичних засад у процесі формування особистості учня молодших класів.

Її провідна мета полягає у реалізації навчального і виховного потенціалу шкільної освіти через формування гуманістично орієнтованої особистості, яка характеризується розвиненими гуманітарними інтересами й навичками, готова до активної соціальної, творчої самореалізації, адаптована до життя й поведінки в сучасних ринкових умовах.

Теоретичну концепцію діяльності “Школи гуманітарної праці” складають положення про пріоритетність системного і послідовного використання гуманістичних засад у процесі формування учнівської особистості. Педагогічним інструментарієм цього завдання виступають навчальний та виховний потенціал сучасної шкільної освіти. Під цим потенціалом у дослідженні розуміється вся сукупність навчально-виховного процесу, що має характерну гуманістичну й гуманітарну спрямованість. Його основними компонентами є гуманітарний зміст навчальних предметів, форми, методи і засоби освітньої діяльності в авторській школі, специфіка виховної роботи, спрямованої на формування особистості учня з гуманістичними рисами.

У другому розділі - «Організація експериментального дослідження гуманістичного виховання учнів в авторській школі» - висвітлюються організаційні та концептуальні засади діяльності “Школи гуманітарної праці” м. Херсона, аналізується експериментальна методика організації навчально-виховного процесу в початковій школі, осмислюються конкретні результати здійсненого педагогічного експерименту з формування гуманістично орієнтованої особистості учня початкових класів.

Провідним принципом діяльності школи гуманітарної праці виступає принцип гуманізму. З огляду на це учням молодших класів у авторській школі створено всі умови для всебічного розвитку їх здібностей, індивідуальних творчих нахилів. У ході формування концептуального базису ШГП враховувався досвід дореволюційних гімназій та шкіл в Україні, оскільки витоки гуманітарної освіти й гуманістичного виховання зароджувалися в шкільній практиці понад 150 років тому (С.Бабишин, Л.Вовк). Зокрема були використані гуманітарні традиції Київської першої, Київської другої, Житомирської, Полтавської, Ніжинської, Чернігівської, Новгород-Сіверської гімназій, які послідовно стверджували право учнівської особистості на самовираження, розвиток її творчих і художньо-естетичних здібностей, досконале вивчення мов і літератур (А.Лопухівська).

Головні напрями формуючого експерименту обумовлені основним завданням дослідження - вивченням впливу навчально-виховного потенціалу шкільної освіти на формування гуманістичних якостей особистості учнів молодших класів у авторській школі. До цих напрямів ми відносимо:

? гуманітарний вплив навчального процесу на особистість учнів предметами шкільного і державного компонентів;

? гуманістичне виховання особистості учнів засобами гуманітарної праці, духовними здобутками світової культури;

? фізичне виховання учнів початкової школи, зміцнення їх здоров’я.

Для ефективного використання навчально-виховного процесу в формуванні гуманістично орієнтованої особистості у “Школі гуманітарної праці” активно застосовувалась система інноваційних предметів. Вона спрямовувалась на розвиток гуманітарних інтересів особистості молодшого школяра, закладених у ній художніх, естетичних здібностей, формування наукових уявлень щодо ролі здоров’я в житті людини. До таких предметів належать “Міфи Давньої Греції та Риму”, “Природознавство”, “Рідний край”, “Театр”, “Хореографія”, “Культура спілкування” тощо.

Навчальна дисципліна “Міфи Давньої Греції та Риму” відрізняється історико-культурологічною спрямованістю. Проведений експеримент свідчить, що цей курс готує учнів початкових класів до вивчення всесвітньої історії, закладає засади історико-культурного мислення особистості молодших школярів, виховує в них інтерес до фактів, подій минулої та сучасної історії та формує засади образно-художнього сприйняття світу.

Навчальна дисципліна “Природознавство” позитивно впливає на формування наукової картини світу, розвиток гуманістичних рис особистості молодших класів, суттєво гуманізує їх поведінку, готує особистість молодших школярів до самореалізації у складних життєвих ситуаціях, сприяє реалізації гуманістичних засад у процесі формування особистості учня молодших класів у сучасному соціокультурному середовищі.

Курс “Рідний край” акумулює у своєму змісті, формах проведення світовий та західноєвропейський досвід з вивчення специфіки “малої батьківщини”. Ця дисципліна характеризується етичною спрямованістю і має важливе виховне значення. Її викладання в школі гуманітарної праці дозволило сформувати в особистості учнів початкових класів повагу до культури, природи, визначних людей Херсонщини, України в цілому. Цей предмет дозволяє реалізовувати національний компонент змісту освіти, що формує в особистості учнів початкових класів почуття національної самосвідомості, гідності й громадянської відповідальності.

Інноваційні предмети, серед яких переважають дисципліни гуманітарно-естетичного циклу, активно застосовуються в “Школі гуманітарної праці” у процесі формування гуманістично орієнтованої особистості учня молодших класів. Вони ефективно впливають на якість вивчення дисциплін державного компоненту, оскільки створюють широку гуманістичну і духовно-інтелектуальну базу для сприйняття як наукової, так і суто навчальної інформації. Завдяки цьому учні стають більш підготовленими до вивчення традиційних уроків (літератури, математики тощо), володіють більшим обсягом знань, значними можливостями для самостійної творчої та розумової праці, мають розвинену культуру гуманістичного ставлення до їх навколишнього середовища.

Концептуальними засадами організації виховного процесу в “Школі гуманітарної праці” м. Херсона виступає такий зміст і форми виховної роботи, які активно формують гармонійно розвинену особистість з широким спектром гуманістичних рис характеру.

Специфіка виховного процесу протягом формуючого експерименту в авторській “Школі гуманітарної праці” м.Херсона спрямовувалась на формування самоповаги в особистості учнів початкових класів, створення нових сприятливих умов для її духовного самоствердження, розвитку творчих та інтелектуальних здібностей, підготовку до поведінки в складних життєвих ситуаціях. У цьому аспекті особливу ефективність виявили такі виховні форми, як Клуб вихідного дня, інтелектуальний відпочинок молодших школярів, тематичні сімейні вечори, олімпіади приватних недержавних шкіл тощо.

Оскільки весь навчально-виховний процес в авторській школі гуманітарної праці будувався на гуманістичних засадах, тому підвищення його ефективності забезпечувалось використанням специфіки навчального потенціалу авторської школи, де взаємодія педагогів з учнівським колективом, так і з окремими особистостями учнів початкових класів, їх батьками спрямовувалась на безпосереднє стимулювання інтелектуальної творчо-естетичної діяльності школярів. Виховна робота в авторській “Школі гуманітарної праці” - це складова частина педагогічного експерименту з застосування розвиваючого потенціалу шкільних предметів у процесі формування гуманістично орієнтованої особистості учнів початкових класів.

Одержані результати педагогічного експерименту свідчать, що в авторській школі гуманітарної праці протягом 1995-1999 років досягнуто конкретних результатів у формуванні гуманістично орієнтованої особистості учнів початкових класів.

Підсумковий зріз засвідчив, що в учнів експериментальних класів школи гуманітарної праці основні показники гуманістично орієнтованої особистості на високому і достатньому рівнях вдалося розвинути в значно більшій кількості досліджуваних, ніж у контрольних групах загальноосвітніх шкіл.

Таблиця 1 відображає динаміку рівнів сформованості молодших школярів у експериментальних та контрольних класах.

Таблиця 1.

Динаміка рівнів сформованості гуманістично орієнтованої особистості учнів початкових класів

Класи | Високий | Достатній | Середній | Низький

Експериментальні | 41% | 44% | 12% | 3%

Контрольні | 17% | 24% | 38% | 21%

Аналіз даних таблиці дає підстави зробити висновок, що експериментальна робота в авторській “Школі гуманітарної праці” м.Херсона є ефективною тому, що забезпечує значно більш високий рівень сформованості гуманістичних якостей особистості учнів початкових класів порівняно з особистостями учнів молодших класів традиційних шкіл.

ОСНОВНІ ВИСНОВКИ ДОСЛІДЖЕННЯ

Проведене дослідження підтвердило основні положення гіпотези та дозволило зробити такі висновки.

1. Проблема формування особистості учнів початкових класів на гуманістичних засадах набуває особливої педагогічної та соціальної ваги в сучасних умовах. Виникла об’єктивна потреба у формуванні ефективної педагогічної методології та практичної технології, які підготують особистість до повноцінної самореалізації, інтелектуального розвитку, орієнтації на гуманістичні цінності.

2. У системі педагогічних умов використання навчального і виховного по-тенціалу шкільної освіти у формуванні гуманістично орієнтованої особистості учнів початкових класів важливе місце посідає авторська школа, різновидом якої виступає “Школа гуманітарної праці” м. Херсона. Педагогічна значущість авторської школи обумовлена необхідністю цілеспрямованого розвитку гуманістичних якостей молодшого школяра, його інтелектуального розвитку творчої ініціативи та здатності до творчої праці пошуку інноваційних методів, прийомів, засобів гуманізації навчання і виховання учнів.

3. Основні принципи гуманізації навчально-виховної діяльності з учнями молодших класів полягають у повазі до прав особистості школяра, створенні необхідних умов для її творчої самореалізації, підтримці її почуттів та думок, розвитку впевненості у власних силах, здібностях, адаптації до соціокультурного середовища.

4. Науково обґрунтовано зміст, форми і методику ефективного використання навчального і виховного потенціалу шкільної освіти, формування гуманістично орієнтованої особистості молодшого школяра протягом багатьох років ефективно застосовується у “Школі гуманітарної праці” м. Херсона.

5. Перевірено і підтверджено експериментальною практикою, що розроблені критерії і показники сформованості гуманістично орієнтованої особистості учня молодших класів дозволяють ефективно коригувати процес їх інтелектуального розвитку, набуття соціально-ціннісних особистісних рис характеру.

6. Досліджено і виділено рівні сформованості гуманістичних якостей особистості учнів молодших класів у процесі реалізації навчального і виховного потенціалу школи нового типу.

7. Зміст індивідуальної педагогічно-корекційної роботи зі школярами, спрямованої на піднесення рівня особистісного самовизначення, необхідно здійснювати відповідно до знань про його тип. Умовою формування особистісного самовизначення в діяльності творчого об’єднання школярів за інтересами є приведення у відповідності до запропонованих та обґрунтованих у дослідженні вимог змісту та структурної побудови навчальних програм.

8. Потребує оновлення комплекс форм та методів діяльності сучасної школи. В основі кожного заняття гуртка має бути покладено стратегічну ціль: шляхом добору та комбінації педагогічних методів, прийомів забезпечити формування ціннісно-смислової сфери школяра, стимулювати його активність, вивести вихованців на рівень усвідомлення перспективи його життя, його особистісних цінностей-цілей. Це можливо завдяки реалізації запропонованих у дослідженні комплексу форм та методів. Усі методи та прийоми роботи зі школярами, спрямовані на формування особистісного самовизначення, повинні бути максимально індивідуалізовані.

9. З метою ефективного використання гуманістичних засад у процесі формування особистості учня початкових класів у “Школі гуманітарної праці” (м.Херсон) активно застосовуються методи і прийоми педагогіки співпраці вчителя з учнями молодших класів. Серед них: а) наповнення уроків розвивальним, науково-гуманітарним і художньо-естетичним матеріалом; б) введення учнів початкових класів у спільний процес розв’язання навчальних завдань і гуманістично орієнтованих проблем; в) використання сучасних ігрових форм проведення занять, інтелектуальних ігор, відпочинку, розваг у позаурочний час; г) здійснення екскурсій, мандрівок, навчальних прогулянок; д) функціонування Клубу вихідного дня та інших форм позанавчальної роботи з особистостями учнів початкових класів.

Основні положення та результати дисертаційного дослідження відображені у таких публікаціях:

1. Кияновский А.А. Мы созидаем общество: Монография. -Херсон, Персей, 1999. – С.74.

2. Кияновський А.О. Роль середовища як фонду виховання гуманістично орієнтованої індивідуальності// Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Ушинського.- Одеса, 1998.- Вип.4-5.- С.64-66.

3. Кияновський А.О. На шляху до гуманного суспільства // Науковий вісник Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К.Ушинського.- Одеса, 1997.- Вип.1-2.- С.91-98.

4. Кияновський А.О. Вивчення інноваційних дисциплін у Херсонській школі гуманітарної праці // Наука і освіта.-1998.-№3.- С.37-39.

5. Кияновский А.А. Восток или Запад: Какой путь выбрать? // Наука і освіта.- 1999.-№ №1, 2.- С.80-82.

6. Кияновский А.А. Из опыта гуманизации учебно-воспитательного процесса// Наукові записки Кіровоградського державного педагогічного університету. - Кіровоград, 2000.-Вип.24. - С.11-15.

7. Кияновский А.А. Профессиональная направленность частной школы // Проблемы развития науки и образования в современных условиях международных связей ученых: Матеріали міжнародної наукової конференції.-Мінськ, 1994.- С.25-27.

8. Кияновський А.О. Професійна спрямованість гуманітарної приватної школи // Матеріали всеукраїнської науково-практичної конференції з проблем роботи середніх загальноосвітніх навчальних закладів нового типу.-Київ, 1994.- С.12-14.

9. Кияновський А.О. Питання професійної орієнтації у приватній школі // Молодь, праця, професія: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції.-Херсон, 1997.- С.56-60.

Кияновський Артем Олександрович. Гуманістичні засади формування особистості учня початкових класів. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 - теорія та методика виховання. - Херсонський державний педагогічний університет, Херсон, 2000 р.

У дисертації на історичному та сучасному матеріалі досліджено проблему використання гуманістичних засад у процесі формування особистості учня початкових класів. Проаналізовано внесок провідних мислителів і педагогів різних культурно-історичних епох у розробку цієї методи формування гуманістично орієнтованої особистості засобами навчального і виховного потенціалу шкільної освіти.

Визначено нові напрями, етапи реалізації цього процесу в середніх навчальних закладах нового типу.

Доведено, що ефективність експериментальної методики формування гуманістично орієнтованої особистості учня початкових класів у авторській школі забезпечується пріоритетністю парадигми гуманістичних цінностей в реалізації навчально-виховного процесу, стимулюванні художньо-естетичних інтересів, умінь та навичок учнів молодших класів, гармонійним поєднанням інтелектуального розвитку школярів зі зміцненням їх фізичного здоров’я як передумови адаптації до нової якості соціокультурного середовища.

Ключові слова: гуманізація і гуманітаризація, гуманістично орієнтована особистість, навчальний і виховний потенціал шкільної освіти, школа гуманітарної праці, методика формування гуманістичної культури.

Кияновский Артем Александрович. Гуманистические основы формирования личности ученика начальных классов. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 - теория и методика воспитания. - Херсонский государственный педагогический университет, Херсон, 2000 г.

В диссертации исследована проблема использования гуманистических основ в процессе формирования личности ученика начальных классов. Произведен обстоятельный анализ вклада ведущих мыслителей и педагогов различных культурно-исторических эпох в последовательную разработку данной проблемы.

В диссертационном исследовании значительное место уделено теоретическому осмыслению и практическому обоснованию инновационного содержания, форм и методов формирования гуманистически ориентированной личности с помощью учебного и воспитательного потенциала современного школьного образования, который на протяжении длительного времени активно применяется в Херсонской школе гуманитарного труда - негосударственном среднем учебном заведении. Определены основные направления, этапы реализации этого процесса в школах нового типа.

Основные выводы диссертации:

1. Проблема формирования личности учащихся начальных классов на основе гуманистических принципов обретает особую социальную и педагогическую значимость, так как ее успешное решение обусловливает историческую, государственную и культурную перспективу Украины.

2. В системе педагогических условий использования учебного и воспитательного потенциала школьного образования по формированию гуманистически ориентированной личности учащихся начальных классов важное место занимает авторская школа, которая ставит своей целью развитие гуманистической культуры младшего школьника, интеллектуальной инициативы, умений и навыков художественного, а также образно-практического творчества, поиск инновационных методов, приемов, средств гуманизации учебного и воспитательного процессов.

3. Основополагающие принципы гуманизации учебно-воспитательной работы по формированию личности младших школьников в авторской школе состоят в уважении прав личности ученика на духовную свободу, создании необходимых условий для ее творческой самореализации, поддержке ее стремлений и желаний, адаптации в социокультурной среде.

4. Исследовано и выделено уровни сформированности гуманистических качеств личности учеников младших классов в процессе реализации учебного и воспитательного потенциала школы нового типа.

5. Доказано экспериментальной практикой, что разработанные критерии и показатели сформированности гуманистически ориентированной личности учащихся младших классов позволяют эффективнее корректировать процесс их интеллектуального развития и формирования социально-ценностных качеств характера.

6. Исследовано и выделено уровни сформированности гуманистических качеств личности учащихся младших классов в процессе реализации учебного и воспитательного потенциала школы нового типа.

7. Содержание индивидуальной педагогически – коррекционной работы со школьниками, направленной на повышение уровня личностного самоопределения, необходимо осуществлять в соответствии со знаниями о его типе. Условием формирования личностного самоопределения в деятельности творческого объединения школьников по интересам является приведение в соответствие к предложенным и обоснованным в исследовании требованиям содержания и структурного устройства учебных программ.

8. Требует обновления комплекс форм и методов деятельности современной школы. В основу каждого занятия кружка должна быть положена стратегическая цель: путем подбора и комбинации педагогических методов, приемов обеспечить формирование ценностно-смысловой сферы школьника, стимулировать его активность, вывести воспитанников на уровень понимания перспективы их жизни, их личностных ценностей-целей. Это возможно благодаря реализации предложенных в исследовании комплекса форм и методов. Все методы и приемы работы со школьниками, направленные на формирование личностного самоопределения, должны быть максимально индивидуализированы.

9. С целью эффективного использования гуманистических позиций в процессе формирования личности ученика начальных классов в «Школе гуманитарного труда» ( г.Херсон) активно используются методы и приемы педагогики сотрудничества учителя с учениками младших классов. Среди них: а) наполнение уроков развивающим, научно-гуманитарным и художественно-эстетическим материалом; б) введение учащихся начальных классов в совместный процесс решения учебных заданий и гуманистически-ориентированных проблем; в) использование современных игровых форм проведения занятий, интеллектуальных игр, отдыха, развлечений во внеурочное время; г) осуществление экскурсий, путешествий, учебных прогулок; д) функционирование Клуба выходного дня и других форм внеклассной работы с учениками начальных классов.

Ключевые слова: гуманизация и гуманитаризация, гуманистически ориентированная личность, учебный и воспитательный процесс школьного образования, школа гуманитарного труда, методика формирования гуманистической культуры.

 

Kiyanovsky Artyom Alexandrovich. Humanistic Means of Elementary School Pupils’ Personality Formation. - Manuscript.

Thesis for Scientific Degree of Candidate of Pedagogical Sciences Appeal on Speciality 13.00.07. - Theory and Methods of Personality Formation. Kherson State Pedagogical University, Kherson, 2000.

In this thesis the problem of humanistic means’ usage in the process of elementary pupils’ up-bringing has been researched, taking into account the historical and periodical levels.

Then also has been made an analysis of the prominent philosophers and representatives of pedagogic science of different historical and cultural epochs’ contribution into the development of the problem under consideration. Forms and methods of the humanistic - based personality’s development by means of the educational and personality formation of school education’s potential have been theoretically evaluated and practically based.

The main directions and the stages of this process’ realization in the secondary educational establishments of a new type have been determined.

It has been proved that the effectiveness of the experimental methodology of the humanistically - directed personality of the elementary pupils in the school founded by Kiyanovsky is provided by the priorities of the paradigms of humanic values in the realization of the educational upbringing process.

Stimulation of the artistic-aesthetic interest skills and habit of the elementary school, pupils’ harmonic assimilation of the intellective development of pupils with their physical health strengthening is the basis for their adaptation on the new social- cultural environment.

The clue words: humanism, humanitarian human-directed personality, educational and upbringing potential of school education, School of Liberal Arts, methods of humanistic cultures’ formation.