У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

КУРОЧКА Ігор Євгенович

УДК 616.342-002.44-089

ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ГІГАНТСЬКИХ ВИРАЗОК ДВАНАДЦЯТИПАЛОЇ КИШКИ

14.01.03 - хірургія

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук

Харків - 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Луганському державному медичному уні-вер----си-те-ті, відділі екологічної генетики та імунології Ук-раїн--сь-кого науко-во-го ге-нетичного центру МОЗ України

Науковий керівник: доктор медичних наук, професор

ШОР Наум Анатолійович,

Луганський державний медичний університет, за-ві-дуючий кафедрою хірургії, анестезіології та реанімації факультету післядипломної осві-ти

Офіційні опоненти: доктор медичних наук, професор

ВЕЛІГОЦЬКИЙ Микола Миколайович,

Харківська медична академія післядипломної овсіти, завідуючий кафедрою торакоабдомі-наль-ної хірургії, заслужений діяч науки Украї-ни

доктор медичних наук, професор

ДУДЕНКО Володимир Григорович,

Харківського державного медичного універ-си-тету, професор кафедри факультет-ської хирургії

Провідна установа: Донецький державний медичний університет, кафедра загальної хірургії

Захист дисертації відбудеться 26 червня 2000 р. о 14 го-ди-ні на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.600.01 при Хар-ків-сько-му державному медичному уні-верситеті (61022, м. Хар-ків, пр. Леніна, 4; т. 43-07-26)

З дисертацією можна ознайомитись у біб-ліотеці Харків-сь-ко-го державного медичного університету (61022, м. Харків, пр. Лені-на, 4)

Автореферат розісланий 20 травня 2000 року

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

кандидат медичних наук, доцент О.П. Танько

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Ак-ту-аль-ність про-б-ле-ми. Виразкова хвороба (ВХ) шлун--ка і дванадця-ти-па--лої кишки (ДПК) є одним з най--більш роз-пов-сюд-жених захворювань шлун-ково-киш-кового тракту. Частота її зуст-річаємості складає 40-50 на 10000 насе-лен-ня, при цьому відмічається тенденція до збільшен-ня частки хво-рих з дуо-денальними ви-раз-ками (Е.М. Ва-силенко та спів-авт., 1987, 1990; М.М. Ве-лі-гоцький та співавт., 1995, 1998; О.О. Шалі-мов та співавт., 1987).

Багато питань етіології, патогенезу, клініки та лі-куван-ня ВХ шлунка і ДПК добре розробле-ні. Зокрема, встанов-лено, що консервативне лікування приводить до доб-рих результатів у більшості хворих. Однак, біля 30% з таких па-цієнтів вима-гають оперативного ліку-ван-ня внаслідок роз-витку різних уск-лад-нень ВХ (пе-нет-рація, стеноз, кровотеча і перфорація). Ха-рактер опе-ративного втручання залежить від локалізації ви-раз-ки, виду ускладнень, загального стану хворого і на-яв-ності супутньої соматичної патології. При такому ди-ферен-цій-ному підході результати хірургічного лі-ку-вання ВХ в більшості випадків стають сприят-ли-ви-ми.

Резекція шлунка та різні варіанти ваготомії є в тепе-ріш-ній час основ-ними методами лікування хворих з ВХ. Однак, при резекції шлунка летальність досягає 1,1-5,7% при виконанні планових операцій, 2,7-13,1% - при оперу-ванні перфоративних виразок і дорівнює 13,3-27,0% - при опе-руванні виразкових кровотеч (В.Ф. Саєнко, 1996, 1998; Ю.Т. Комо-ров-ський та співавт., 1990; Н.І. Кузін і спів-авт., 1999; В.О. Хараберюш та спів-авт., 1991; О.О. Шалімов та співавт., 1987). За останні роки широкого застосування от-ри-мала ва-го-томія. Особ-ли-во добрі результати досягнуті при поєднанні ваготомії із висіченням вираз-ки (М.М. Ве-лігоцький та спів-авт., 1995, 1998; В.І. Оноп-рієв, 1990). Крім того, піс-ля виконання ваготомії число без-посе-редніх та віддаленних уск-ладнень (в тому числі хвороб оперованого шлунка) значно менше, ніж після резекції шлунка. Так, летальність після ваготомії не пере-вищує 0,1-0,3% в плановій хірургії, при опе-ру-ван-ні перфоративних виразок - 0,4-2,6%, при виразках, що кровоточать - 0,3-2,9% (М.М. Велі-гоць-кий та співавт., 1995, 1998; В.Т. Зай-цев та співавт., 1992, 1996; М.В. Ку--лига та співавт., 1990; В.Ф. Саєнко, 1996).

Одним з варіантів перебігу виразкової хвороби шлунка і ДПК є гігант-ські виразки (ГВ), при яких розмір вираз-ко-вого дефекту перевищує 2 см (В.А. Хараберюш та П.Г. Конд--ратенко, 1991; М.М. Ве--лі--гоцький та спів-авт., 1995, 1997; Л.В. Ду-дарь, 1994). ГВ ДПК уяв-ляють собою найбільш тяжкий і небезпечний ва-рі-ант пере-бігу виразкової хвороби. Причини їх ви-ник-нення до кінця не вивчені. Бага-то авторів (Е.М. Ва-силенко та спів-авт., 1987, 1990; М.М. Ве--лігоцький та співавт., 1995, 1998; В.І. Пок-ров-ський та співавт., 1995) пов’язують їх з трофічними змі-на-ми в стін-ці кишки, що обумовлено судинними пору-шен-нями. Сут-тєве значен-ня на--да-ється також кислотно-пеп-тичному фактору, пов’яза-ному з полігенним ти-пом спад-ку-вання. За останні роки опуб-лі-ко-вано багато робіт, що вка-зують на провідну роль у розвитку ви-раз-ко-вої хвороби ДПК спі-ра-ле-від--ного мік-ро-ба - Heli-pylori, а також пов'язаних з ним порушень іму-ні---те--ту як можливого фактору патогенезу виразкової хвороби (А.К. Ба--баліч, 1998; М.М. Велігоць-кий та співавт., 1997; А.А. Іль-ченко та співавт., 1990; Р.Я. Дутка та співавт., 1998).

Консервативне лікування ГВ ДПК малоефективне. Зви-чайно ці виразки підлягають оперативному ліку-ван-ню (Л.В. Ду---дарь, 1994; В.С. По-мєлов та співавт., 1997). Однак, вибір спо-собу опе-ра-тив-ного за-ходу в теперішній час до кінця не вирішений. Обу-мов-ле-но це тим, що гігантські ви-раз-ки ДПК є тяжкими для вида-лення, особ-ливо при пост-бульбарній локалізації, що пов’я-зане з розпов-сюд-жен-ням рубцово-спаєчного про-цесу на навколишні ткані і органи. Спро-би щодо резекції шлун-ка з вида-лен-ням виразки не-рід-ко суп-ро-воджуються тяж-кими ускладненнями під час опе-рації або виник-ненням не-спроможності кукси ДПК і гост-рого панкреатиту у ранньо-му після-опе-раційному пе-ріоді (Л.В. Дударь, 1994; К.М. Кур-банов, 1999; І.І. Мі-тюк та співавт., 1989; В.Ф. Са-єнко та співавт., 1995).

Багато хірургів за останні роки в таких випадках ре-ко-мендують ви-ко-нувати резекцію шлунка на “вик-лю-чення” виразки (А.П. Доценко та співавт., 1989; А.А. Шалімов та співавт., 1989). Однак, така операція в по-даль--шо-му (майже в найближній час в після-опе-ра-цій-ному періоді) не гаран-тує відсут-нос-ті таких усклад-нень як кровотеча або перфорація та не при-во-дить до загоєння виразки (А.І. Гор-башко та спів-авт., 1999; Г.К. Жерлов та співавт., 1999; М.М. Во-ло-бу-єв, 1999; В.С. Помєлов та співавт., 1999; В.Г. Ус та співавт., 1992). Низка хірургів при наявності ГВ ДПК рекомендує ви-ко-ну-вати ваготомію з пілоропластикою (Я.В. Гоєр та співавт., 1988, 1995; А.П. Доценко та спів-авт., 1989; К.М. Кур---банов, 1999; В.О. Ха-раберюш та співавт., 1991) або опе-ра-тивні втручання, спрямовані на дре-ну-ван-ня шлун--ка. Однак, такі операції, як правило, не при-водять до загоєння вираз-ково-го дефекту або супро-вод--жу-ються реци-ди-вом захворю-ван-ня, а клінічні оз-на-ки ВХ, за даними літератури, збе-рі-га-ються у 15-22% прооперованих хворих (В.Т. Зайцев та спів--авт., 1992, 1995; В.С. Помєлов та спів-авт., 1995; А.А. Ша-лімов та співавт., 1987).

Тому вибір способу оперативного втручання при ГВ ДПК, в тому числі роз-робка надійного і раціо-наль-но-го ме-то-ду уши-вання кукси дванадцятипалої кишки при виконан-ні резекції шлунка у випадку постбульбарної локалізації ви-разки зали-шається одним з най-більш склад-них питань в хірургії вираз-кової хвороби ДПК (І.І. Мітюк та співавт., 1989; М.О. Ні-колаєв та співавт., 1988; В.Г. Ус та співавт., 1992).

Зв'я-зок ро-бо-ти з на-у-ко-ви-ми про-гра-ма-ми, пла-на-ми, те-ма-ми. Ди-сер--та-цій-на робота виконувалась від-по-відно з ос-новним пла--ном НДР Лу-ган-сь-кого держав-ного медичного уні-вер-си-тету і яв-ляє собою фрагмент те-ми "Клініко-па--то-ге-не-тична характеристика захво-рю-вань внутрішніх ор-га-нів та їх ко-рек-ція " (№ держ-реєстрації 01980002238).

Мета і задачі дослідження: покращання результатів хі-рур--гіч-ного лікування гігант-сь-ких виразок ДПК.

Виходячи з вказаної мети, були поставлені нас-туп-ні конкретні задачі:

1?

Встановити частоту гігантських виразок два-надця-ти-палої кишки і клінічні особливості їх перебігу.

2?

Визначити тактику лікування гігантських вира-зок ДПК і оцінити най-більш раціональний метод опе-ратив-ного лікування.

3?

Розробити нові методи обробки кукси ДПК і де--комп-ресії поза-пе-чін-ко-вих жовчних протоків при вико-нанні гастродуоде-наль-ної резекції.

4?

Вивчити стан клітинного і гуморального іму-ні-тету при гігантських ви-раз-ках дванадцятипалої кишки.

5?

Вивчити безпосередні та відда-лен-ні ре-зуль-тати хірур-гіч-но-го лікування при гіган-тсь-ких виразках ДПК.

На-у-ко-ва но-ви-з-на ро-бо-ти. Удосконалена класи-фікація ГВ ДПК в залежності від їх клінічного перебігу і локалізації. Вперше роз-роб--лені нові методи об-робки кукси ДПК з імп-лан-тацією вели-кого дуо-де-нального сосочка і протока під-шлун---кової залози, а також декомп-ре-сія по-запечінкових жов--ч---них протоків при виконанні гаст-родуоденальної ре-зек-ції у випадках білясосочкової локалізації ГВ. Отримано два па-тенти та три рацпропозиції на ці способи хірургіч-но-го лікування білясо-соч-кових виразок ДПК

Впер-ше вив-чено стан клі-тинного і гуморального іму-ні-тету при гігантських виразках ДПК у порівнянні із ви-раз-ка-ми розмірами від 0,5 до 1,0 см.

Пра-к-ти-ч-на зна-чу-щість отри-ма-них ре-зуль-та-тів. Вияв-лені особливості клі--нічного перебігу ГВ ДПК. Вста-нов-лено не-об-хідність обов’яз-ково-го хі-рур-гіч-ного ліку-вання та-ких ви-разок, бо вони часто супровод-жу-ють-ся розвитком таких уск-ладнень як пенетрація, кро--вотеча та перфорація. Ви--бір методу хі-рур-гіч-но-го лікування повинен бути ін-диві-ду-альним, але ж ра--ди-кальність опе----ративного втручан-ня по-вин-на поляга-ти у виконанні органозберігаючих методик при луковичній локалізації ГВ, а при постбульбарній та про-міжній – в гаст-ро-дуоденаль-ній резекції з видаленням виразки. Для прогно-зу-ван-ня ефективності проведеного опера-тив-ного лікування ГВ ДПК запропоновано проведення низки імунологічних тес-тів, в тому числі – визначення міг-ра-цій-но-го індексу РГМЛ з АС ДПК і АПШЗ, а також рівня се-ред-ньо-мо-ле-ку-ляр-ної фракції ЦІК. При цьому при значенні МІ РГМЛ з АС ДПК 0,82 і менше, з АПШЗ – 0,89 і нижче, рів-ні се-ред-ньомо-леку-ляр-них ЦІК в крові 38,7% і більше, через 1 мі-сяць після проведення операції з вірогідністю 80±5% прог-но-зується рецидив виразкової хвороби.

Основні результати проведених дослід-жень впро-вад-же-но до практики хі-рур--гічних відділень мм. Антрациту, Пе-ре-ва-ль-ську, 1-ї міської клінічної лікарні м. Луганська, ка-фед-ри фа-куль-тету після-дип-лом-ної освіти (ФПдО) Лу-ган--сь-кого дер-жавного медичного уні-вер-си-тету (ЛДМУ). Отри-мані но-ві дані включені до учбового процесу на ка-федрі ФПдО ЛДМУ.

Осо-би-с-тий вне-сок здо-бу-ва-ча. Автором спос-те-рігались 73 хворих з ді-аг-но-зом гігантських виразок ДПК, з них у 42 спошукувачем безпо-середньо про-ве-дено хірургічне ліку-ван-ня; приймав участь у прове-денні рент-гено-ло-гіч-них ме-то-дів обстеження, езофаго-гаст-родуодено-скопії та ульт-ра-звуко-во-го дос-лідження внутріш-ніх органів; проведена також час-ти-на дослід-жень іму-но-логічних і біохімічних по-каз-ни-ків у обсте-же-них хво-рих. Автором зап-ро-по-но-вано і впроваджено до практики способи ушивання кукси ДПК з імп-лан-та-цією великого дуоденального сосочка.

Ап-ро-ба-ція ро-бо-ти. Матеріали дисер-тації докла-де-но і обговорено на юві-лейній конференції мо-лодих вче---них і спе-ціа-лістів ЛДМУ (Луганськ, 1996); науко-во-практичній кон-фе-ренції, прис--вяченій 15-річчю ка-фед-ри хірур-гічних хво-роб Харківського державного медич--ного університету (Хар---ків, 1998); за-сі--даннях обласної спілки хірургів (Лу-ганськ, 1995-1999); науковій кон-фе-рен-ції кафедр загальної гос-пі-тальної хірургії і хірургії ФПдО ЛДМУ (Луганськ, 1999); ре-гіо-наль---ній науковій кон-фе-рен-ції "Екологія промис-ло-во--го регіону Донба---су" (Лу-ганськ, 1995); науковій конференції "Ак-туальні пи-тання теоретичної та клі-ніч-ної медицини на сучас---ному рівні" (Полтава, 1996).

Пу-б-лі-ка-ції. Ре-зуль-та-ти ди-сер-та-ції опу-б-лі-ко-ва-ні в 10 на-у-ко-вих стат-тях у фа-хо-вих ви-дан-нях (в то-му чи-с-лі – 3 без співавторів), 2 те-зах до-по-ві-дей на-у-ко-вих кон-фе-ре-н-цій; є 2 свідоцтва на винахіди та 3 рацпропозиції.

Структура дисертації. Робота викладена на 132 сто-рін-ках машинопису. Дисер-тація склада-єть-ся із вве-ден-ня, ог-ля-ду літератури, 4 розділів влас-них дослід-жень, заключення і висновків. Бібліог-ра-фіч-ний покажчик включає 269 дже-рела, в тому числі 79 - зарубіжних. Дисертація включає 14 таблиць, 19 рисун-ків, 9 ви-писок з історій хвороби.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріали та методи дослідження. Під нашим наг-ля-дом знаходилось 772 хворих на ВХ ДПК віком від 18 до 70 років, яким виконано хірургічне лікування. У 73 (9,6%) з них вияв-лено ГВ (60 чо-ло-віків і 13 жінок). Середня три-ва-лість захворювання складала 6,8 років. В 52,1% спос-те-ре-жень ви-яв-лена супутня соматична пато-логія (іше-мічна хво-роба сер-ця, гіпертонічна хвороба, цук-ровий діабет, хроніч-ний бронхіт та інш.).

Методи дослідження включали вивчення загаль-но-прий-ня-тих клінічних показників, а також проведення інст-ру-мен-таль-них методів дослідження (рент--ге-нографію, рент-ге-но-ско-пію, езо-фагогастро-дуодено--ско---пію та ульт-разву-кове до-с--лід-жен-ня внут--ріш-ніх органів). У хворих, які були про-опе-ровані в плановому порядку, вивчався стан шлункової сек-реції та проводилась апоморфінова проба Borgstrom для виявлення схильності до демпінг-синдрому. Імуно-ло-гіч-ні тести проводились у відділі екологічної генетики та іму-но-логії Українського наукового генетичного центру МОЗ та НАН України. Воно заклю-чалось у вив-ченні кіль-кості ТВ- лім-фо-ци--тів та субпопуляцій Т-хелпе-рів/ін-дук--торів та Т-супресорів/кілерів в ци-то-ток--сич-ному тесті з моно--кло-наль-ними антитілами класів CD-3+, CD-22+, CD-4+, CD-8+ фір-ми Ortho Diagnostic Systems Inc (USA). Вира-ховували іму-норегулюючий індекс СD4/CD8 як спів-від-но-шен-ня Т_клі-тин з хелпер-ною та супресорною актив-ніс-тю; на-п-рав-лен--ня зсу-вів іму--но-логічних показ-ників оціню-ва-ли за-собом “іму--но--ло-гічного ком-пасу”. Функ-ціональна ак--тив-ність Т_клі----тин оцінювалась за допомогою ре-ак-ції бласт-транс-фор-ма-ції лімфоцитів (РБТЛ) у відповідь на дію фіто-гем-аг-лютиніну. З гу-моральних показників вивчали вміст іму-ногло-бу-лінів сиро-ват-ки крові, кон-цент-рацію цир-ку-лю-ючих імунних комплексів (ЦІК) та їх мо-ле-ку-лярний склад засо-бом диференційної преципітації у 2%, 3,5% і 6% роз-чи-нах полі-етилен-гліколя з молеку-лярною масою 6000 даль-тон. Вивчення фагоцитарної актив-ності мо-но--цитів (ФАМ) пе-ри-ферій-ної кро-ві про-во-дилось модифікованим чашеч-ко-вим методом. Для характеристики ау-то-іму-н-них по-каз-ників ви-ко--рис-то-ву-вали реакцію гальмування міграції лей-ко-ци-тів (РГМЛ) капілярним засобом з антигенами із слизової оболонки ДПК, шлун--ка, стінки жовчного міхура, тканини під-шлун-кової залози та ліпо-про-теї-дом печінки людини. Імуноло-гіч-ні показ-ни-ки у па-ці-єн-тів з ГВ порів-ню-ва-лись з групою хворих на ВХ з ви-раз--ками діаметром від 0,5 до 1,0 см віком від 30 до 50 років. За нор-му імуно-ло--гічних показ-ників узяті дані між-ка-фед--ральної ла-бо-ра-торії ЛДМУ. Ма-тема-тична обробка отриманих да-них здійс---ню-валась на ПЕОМ Celeron 300з вико-ристанням стан-дар--т-ного па-кету прик-лад-них про-грам.

Отримані результати та їх обговорення. В результаті про--веденого дослідження встановлено, що клі-нічна кар-тина ГВ ДПК у обстежених хво-рих харак-те-ри-зувалась знач--ною різно-ма-ніт-ніс-тю і залежала, в основному, від розташування виразкового про-цесу в ДПК, його про-тягу, а також від наявності таких уск-лад-нень як пенетрація, сте-ноз, крово-теча і перфорація. При хро-ніч-но-му пе-ребігу ви-раз-кового процесу у обстежених хворих основ-ним про-явом зах-во-рю-вання були болі у верхньому поверсі черевної по-рож-нини, які відмічались в 90,4% спостережень і лише в 9,6% випадках виразки були “німі”, а першими симп-то-ма-ми хво-ро-би явились кровотеча і перфорація. В ранніх тер--мінах зах-во-рювання болі характеризувались сезон-ністю; загост-рення виникали восени і весною. Консер-ва-тивна те-ра-пія но-сила стійкий ефект і “світлі” про-між-ки тривали від 3-5 мі-ся-ців до 1,5-2-х років. При тривалості зах-во-рю-ван-ня понад 5-7 років сезонні за-гост-рення ВХ не спос-терігались. За-гострення вини-кали без будь-яких при-чин, носили стій-кий харак-тер; була характерною відсут-ність світ-лих про-міжків. З об’єк-тив--них ознак у хворих зазначені болі при паль-пації в правому під-ре-бер’ї і епігас-трії, їх поси-лення при перкусії передньої черевної стін-ки, обкладеність язику, блі-дість шкі-ри та анемія при наявності кро-вотечі, пе-ри-тонеальні яви-ща при перфорації ви-разки. Ми виділяли такі форми клі-ніч--ного перебігу ВХ при ГВ ДПК: I. Типова форма з бо-льо--вим синд-ромом у епі-гаст-рії і наявністю клінічної кар-тини ВХ; II. Атипова форма з больо-вим синд-ромом в правому під-ребер’ї, правій попе-ре--ковій об-ласті та III. Без-больова фор-ма. При кожній з цих форм виділялась також ВХ а) уск-лад-не-на пенетрацією або пенетрацією і стено-зом; б) крово-те-чею; в) перфо-ра-цією.

Таблиця

Частота окремих форм та ускладнень ВХ при ГВ ДПК

Перебіг ВХ | Пенет-рація | Пенетра-ція і стеноз | Крово-теча | Перфо-рація | Всьо-го

Типо-вий | 6 | 13 | 7 | 3 | 29

Ати-повий | 5 | 16 | 11 | 5 | 37“

Немі” ГВ | - | 1 | 4 | 2 | 7

Всього | 41 / 56,2% | 22/30,1% | 10/13,7% | 73

В більшості випадків перебіг ВХ при ГВ ДПК харак-те-ри-зу-вався ати-повістю перебігу, яка виявлена в 50,7% спос-тере-жень, при цьому діагноз ВХ було вста-нов-лено лише при рент-ге-нологічному або фіброгаст-ро--ско-піч-ному обс-те-женні: у 21 (28,8%) пацієнта з хро-ніч-ним перебігом ВХ, у 11 (15,1%) - при уск-ладненому перебізі ВХ кровотечею, а у 5 (6,8%) - при пер-фо-ра-ції виразки. Частина хворих надійшла до хі-рур-гіч-ного стаціо-нару не маючи ви-раз-кового анам-незу, але з на-яв-ністю кро-вотечі із шлунково-кишкового трак-ту (4 па-ці-єнта) або пери-то-ніту внас-лідок перфо-рації вираз-ки (2 особи). Пенетрація виразки до суміжних органів від--мічена в 56,2% випадків, причому в 16,4% вона суп-ро-вод-жувалась піло-ро_або дуоденостенозом; в 30,1% спос--те-режень відміче-на кровотеча до шлунково-киш-ково-го трак-ту і в 13,7% - пер-фо--рація до вільної черевної порож-нини, причому час-тіше ці уск-лад-нення відмі-чались у хворих з тривалим терміном захворювання.

На підставі даних інструментального обстеження і знай-де-них під час операції змін в ДПК ми класи-фі-кує-мо ГВ на три види: 1) з локалізацією виразки в межах луковиці ДПК (буль-бар-ний тип); 2) з локалізацією виразки поза меж лу-ко-виці ДПК, коли нижній край її роз-та-шований нижче переходу поперечних складок у поздовжні (пост-буль--барний тип); 3) з утягненням до виразкового процесу як лу-ковиці ДПК, так і її пост-буль-барного відділу (проміжний тип).

При кожному з цих видів ми відмічали розта-шуван-ня ви-ра-зок від-носно кон-туру ДПК, виділяючи задні, задньо-бо-кові та циркулярні виразки. ГВ розта-шо-вувались в луко-ви-ці ДПК у 12 (16,4%), у 26 (36,6%) осіб - у пост-буль--бар-ному її відділі і у 35 (48,0%) мали проміжний характер. Встанов-лено, що у 64 хворих (87,7%) виразки локалізу-вались на задньо-боковій і задній стінках, а у 9 (2,3%) пацієнтів носили циркулярний характер.

При хронічному перебігу виразкового процесу пенет-рація ГВ ДПК визначалась в головку підшлункової залози у 32 хворих, в гепатодуоденальну зв’язку - у 6-ти, до жовч-ного міхура - у 2-х і у печінку - у одного пацієнта. Із 22 па-ці-єнтів, які були прооперовані з приводу ГВ ДПК, що кровоточать, у 17-ти з них виявлена пенетрація виразки в головку підшлункової залози, у 3_х - в гепатодуоденальну в’язку і у одного - до жовчного міхура. Інші 7 хворих із 10 про-оперованих з приводу перфорації ГВ ДПК мали пе-нет-ра-цію у головку підшлункової залози. У 7-ми хворих з кровотечею і у 5-ти - з перфорацією ГВ поряд з пенетрацією виразки мав місце і стеноз ДПК. У 17 (23,3%) хворих як з хронічним, так і ускладненим кровотечею і перфорацією перебігом ВХ ДПК відмічена одночасова пенетрація виразки у два і більше органів.

В результаті проведення імунологічного дослід-жен-ня хворих з ГВ ДПК встанов-лено розвиток Т-лім-фопенії (зни-жен-ня числа CD3+-клі-тин - тотальної популяції Т-лім-фоцитів), дис-ба--лансу суб-популя-цій-ного складу Т_клі-тин за рахунок пере-важ-ного зниження кіль-кості CD4+-клі-тин (цир-кулюючі Т_хел-пери/індуктори). Це приводило в біль-шос-ті випадків до чітко вираженої тенденції до зниження іму-норе-гу--люючого індексу CD4/CD8, який відбиває спів-від--ношення хелперної і супресорної субпопуляції Т_лімфо-ци-тів. Поряд з цим відмічено істотне зменшення показників як спонтанної, так і індукованої ФГА РБТЛ, що вказувало на зниження функційної активності лімфоцитів. Індиві-ду-альний аналіз імунологічних показників у обстеже-них хво-рих з використанням методу “імунологічного компасу” доз-волив відмітити, що у більшості з них має місце вто-рин-на імунологічна недостатність, переважно за відносним супресорним варіантом. Це особливо стосується хворих на ГВ ДПК із ускладненим перебігом ВХ. Показово, що в низці випадків, як правило при наявності пенетрації ГВ до суміжних органів, поряд з хелперною відмічалась чітко виражена тенденція до зниження і супресорної субпопуляції Т-лім-фо-цитів (CD8+-клі-тини), що приводило до нез-нач-ного зменшення імунорегулюючого індексу, а інколи і до його зростання. При наявності ускладнених форм ГВ відносний супресор-ний ва-ріант вторинного імуноде-фі-циту як правило поєд-нувався з низьким рівнем В-лімфо-ци-тів, тобто у цих пацієнтів має місце чітко виражена В-лім-фо-цитопенія. Поряд з цим виявлено, що у хворих на ГВ ДПК був під-ви-ще-ний загальний рівень ЦІК в серед-ньо-му в 1,8 рази (3,340,25 г/л при нормі 1,88±0,04 г/л), пере-важно за раху-нок зростання кон-цент-рації найбільш пато-ген-них середньо- та дрібно-молекулярних імунних комп-лек-сів. Рівень сироваточ-них імуно-г-лобу-лінів А та М у хворих на ГВ ДПК мав тен-денцію до зниження. У переважної біль-шос-ті обсте-жених з ГВ ДПК виявлено зниження по-каз-ників ФАМ, особ--ливо характе-ри-зуючих фазу пе-рет--рав-лення. Вста--нов-лено також суттєве зни--ження показників міг-ра-цій-ного індексу в РГМЛ з аутоан--ти-генами, що вказувало на активацію аутоімун-них реакцій. Показово, що в після-опе-раційному періоді після операції на “виклю-чення” виразки, коли ГВ залишалась в ДПК, незважаючи на покращання за-галь--но-го стану хво-рих, низка імунологічних показників суттєво не поліпшувалась. Це підтверджувалось перш за все збере-женням високого рівня аутоімунних та імуно-комп--лексних реакцій, а в подальшому - тенденцією до подальшого знижен-ня показни-ків РГМЛ та зростання вміс-ту ЦІК, що в клінічному плані проявлялось рецидивом ВХ та розвитком ускладнень. Показово, що вира-же-ність імун-них зсувів в певному сту-пе-ні залежала від тяж-кості клі-ніч-ного перебігу ВХ та була мак-симальною при ускладне-них формах ГВ. Порів-няння вив-чених показників клі-тин-ного іму-нітету у хворих з ГВ та ви-раз-ками звичайних роз-мі--рів дозволило відмітити, що у пацієнтів з наявністю ГВ ДПК Т-лімфопенія вира-жена більш суттєво, а показ-ник РБТЛ знижу-вав-ся більш значно. Вста-новлена чітка тен-ден-ція до зростання показ-ника РБТЛ одночасно із зростанням вели-чини коефіцієнту CD4/CD8, що свідчило про наяв-ність пря-мого корелятив-ного взає-мозв’язку (r=+0,586).

Вивчення коре-ля--тив-них взає-мозв’язків між показ-ни-ками ФАМ та рівнем ЦІК показало наяв-ність зворотнього коре-ля--тив-ного зв’язку між індексом пе-ретравлення та рівнем серед-ньо-молекуляр-ної фрак-ції ЦІК (r=0,685). Отже, у хворих на ГВ ДПК формується вторинний іму-но--дефіцит пере-важно за відносним супресорним варіантом, із зни-жен-ням функціональної актив--нос-ті Т-лім-фоцитів, по-каз-ників ФАМ та зростанням рівня ауто---сенси-білізації, що повинно вра-хо-вуватись при проведенні лікувально-реабі-лі-таційних заходів.

Характер виконаних оперативних втручань при ГВ ДПК залежав від клінічного перебігу ВХ, локалі-зації виразки, наявності і вида ускладнень, а також супут-ньої па-тології і загального стану хворих. Основ-ним видом опера-тив-ного втручання при ГВ у обсте-жених хворих була резекція шлунка, яка здійснена у 57 (78,1%) з них за мето-дом Гоф-мейстера-Фінстерера. При постбульбарній та про-між-ній локалізації ГВ таку операцію ми визначаємо як гастро-дуо--де-нальну резекцію, оскільки вида-ляється не лише 2/3 шлунка, але ж і верхньо-горизонтальна частина ДПК.

Гастродуо-де-наль-на резекція була вико-нана у 2-х (2,7%) хворих з луко-вич--ною локалізацією ГВ та хронічним перебігом ВХ, у 23 (31,5%) - з пост-буль-барною (у 14 - з хро-ніч-ним пере-бі-гом і у 9 - з кровотечею) та у 32-х (43,8%) – з проміжною локалізацією ГВ (у 15 –з хронічним перебігом, 12 – з кровотечею та у 5 – з перфорацією ГВ). Резекція шлун--ка на “виключення” ви-раз-ки була вик-о-нана у 7-ми хво-рих з хронічним перебігом виразкової хво-роби в плано-во-му порядку. Не--обхід-ність такої операції ви-ник-ла у пацієнтів віком понад 60 років, які мали тяжкі супутні захворювання, коли вико-нання гаст-родуо-де-нальної ре-зек-ції збільшувало час і ризик опера-тивного втру-чан-ня та роз-та-шовувались виразки у цих хворих у перехідному та пост-буль-барному відділах ДПК. Органозберігаючі опе-ра-ції виконані у 9 (12,3%) хво--рих з луковичною ло-ка-лізацією ГВ. Екстеріоризація виразки з дуоденопластикою і стов-бу-ро-вою ва-го-томією виконана 2-м хворим з хронічним пе-ре-бігом виразкової хвороби; у 4-х па-цієн-тів здійснено висі-чен-ня перфоративних виразок з дуодено-плас-тикою і прок-симальною селективною ва--гото-мі-єю, а також 3-м хворих – ант--рум-ектомія з ваготомією (з хро-ніч-ним перебігом, кро-во-течею та з перфорацією ГВ).

При оперуванні хворих з постбульбарною ло-калізацією ГВ в ДПК у 13 (17,8%) з них було виявлено розташування їх безпо-середньо поблизу вели-кого дуо-денального сосочка (ВДС), а у 4-х хворих, поряд з цим, до вираз-ко-вого процесу був утягнений і малий дуоденальний сосочок. Хронічний пе-ребіг виразкового процесу мав місце у 10 пацієнтів і уск-лад-нений кро-во-течею - у 3-х осіб.

Нами розроблено і клінічно апробовано два спо-соби ушивання кукси ДПК при постбульбарній лока-лі-зації ви-раз-ки. Перший спосіб виконується при суміс-ному відкритті вірсунгової і санторі-ніє-вої протоків до просвіту ДПК у ВДС і полягає він в імплантації його до нижнього кутка кукси ДПК та ви-ко-ристанні ушитої частки кукси з над-лиш-ком перед-ньої стінки для тампону-ва-ння кратеру виразки на підшлунковій залозі. Другий спосіб викорис-то-вується при окремому впадінні вірсун-гової і санторі-ніє-вої протоків до прос--віту ДПК, які розташовані безпосередньо в кратері ви-разки, і полягає він в імп-лан-та-ції ВДС до кутка кукси ДПК та накла-дан-ням панкреато-дуоде-нос-томи між неу-ши-тою часткою кукси ДПК і підшлунковою залозою у місце відкриття у неї протоки підшлун-кової залози. Це дозволяло вивести ГВ поза просвіт ДПК, попередити сте-ноз великого і малого дуоденального сосочків, а також забезпечити нормаль-ний пасаж жовчі і панкреатичного соку.

Щодо цих двох способів радикального хірур-гіч-ного лі-ку-вання біля-сос-очкових виразок ДПК отримано патенти на ви-нахід № і №  від Федерального інс-ти-туту промислової особистості (Росія) від 10.02.2000 р.

Однією з важливих умов при виконанні гастро-дуо-де--наль-ної резекції у хво-рих на ГВ ДПК, особливо при лока-лі-зації виразки біля ВДС, є необ-хід-ність деком-пресії позапе-чінко-вих жовч-них протоків шля-хом дре-нування за-галь-ної жовч-ної протоки або нак-ла-дання мікрохолецистостоми з ме-тою по-передження ви--ник-нен-ня післяопера-цій-но-го панк-реа-титу і неспро-мож-нос-ті швів кукси ДПК. Мікрохо-лецис-тостомію до-цільно виконувати у тих ви-пад-ках, коли не-можливо дре-ну-вати загальний жовчний про-ток внаслідок наяв--ності за-пальної інфільтрації пе-чін-ково-дванад-цяти-па-лої зв’яз--ки або ж коли його пошук пов’язаний з небезпекою пора-нення печінкових судин. Здійснення дренування по-за-пе--чінкових жовчних про-то-ків також показано при проник-ненні виразкового кратеру у товщу підшлун-ко-вої залози глибше, ніж на 0,5 см, або якщо до операції у хворого з ви-раз-кою, яка пенетрує, при загос-тренні ВХ активність ді-ас-тази у сечі перевищує 256 одиниць.

У випадках розвитку гострих деструктивних про-цесів в ділянці жовчного міхура або повному утяг-нен-ні до за-паль-ного інфільтрату печін-ко-во-дванад-цяти-па-лої зв’язки, яка є часткою кратеру ГВ ДПК, і їх вери-фікація являє знач-ні тех-нічні труднощі, доцільно використовувати мікро-хо-ледо-хо--гепа-тікостомію. Де-ком--п-ресія позапечінкових жовч-них про-то-ків виконана у 21 (28,8%) хворого з ГВ ДПК. Крім того, всім хворим, якім була виконана гастродуоденальна ре-зекція, проводилась назогастральна декомпресія тонким зондом приводячої петлі гастроентероанастомоза.

З 73 прооперованих нами хворих видужали 72 і по-мер - 1 (1,4%) пацієнт. У 13 (17,8%) хворих в ран-ньому післяопе-ра-цій-ному періоді відмічено низку уск-ладнень. Од-ну групу з них складали ускладнення, що виникли в місці хі-рур--гіч-ного втручання (в 15,1% випадках); дру-гу - усклад-нення, які були обу-мовлені по-рушеннями функції інших органів і систем (2,7% спос-тережень). У 3-х хворих від-мічались два і більше уск--ладнень одночасово.

Кровотеча в ранньому після-опе-раційному періоді спос-тері-галась у 2 (2,7%) па-ці-єнтів. У одного з них вона носила внутрішньо-черев-ний харак--тер і була обумовлена інтра-опе-раційною трав-мою селезінки, що потре-бу-ва-ло виконання сплен-ек-томії. У іншому випадку у хворого з перфорацією ГВ в луковиці ДПК після гастродуоденальної резекції за Гофмейстер-Фінстерером виникла кро-вотеча з малої кри-виз-ни кукси шлун-ка, яка потребувала релапа-ро-томії і зупи-нен-ням кровотечі шляхом проши-ван-ня судини, яка кро-во-то-чить, після гастротомії. Післяопе-рацій-ний панкреа-тит розвинувся у 4 (5,5%) хворих, прооперованих в пла-новому порядку. У них від-мі-чалось порушення функції шлунково-кишко-во-го трак-ту протягом 5-7 днів, що було викли-кано парезом кишеч-ника, по-рушенням евакуації з кукси шлунка. На нашу думку, причиною розвитку даного ускладнення є травма під---шлункової залози під час операції. Не виключно, що має значення і розвиток гіпертензії в жовчовивідних шля-хах внас-лідок механічного здав-лен-ня дистального від-ділу холедоху запальним ін-фільт-ратом, що можна по-пере-дити дренуванням жов-човивідних протоків і вико-рис-тан-ням цитостатиків і сандостатину.

Неспроможність кукси ДПК мала місце у 4-х (5,5%) хво-рих з пост-буль-барною ло-калізацією вираз-ки; двом па-цієн-там була виконана гаст-родуо-де-нальна резекція за Го-фмейс-тер-Фінс-те-ре-ром з імп-лантацією ВДС і ушиванням кукси ДПК за на-шою методикою, яка була доповнена зовнішнім дре-ну-ванням жовчо-вивідних шляхів. Виконання пов-тор-ної лапаротомії у цих хворих не було потрібне, а дрену-вання черевної порожнини і кукси ДПК проводилось через контра-пертуру в правому під-ре--бір’ї. Хірургічне втру-чан-ня видалось ефек-тив-ним і дуо-де-нальні свищі у цих хворих загоїлись самостійно. Ще у двох хворих з постбуль-бар-ною локалізацією ви-разки ДПК була виконана резекція шлунка на “вик-лючення” виразки у зв’язку з наявністю у них тяжкої супутньої патології. Один пацієнт видужав, а другий помер від прогресуючого виснаження. Отже, ре-зекція шлунка на “вик-лючення” вираз-ки не гарантує від розвитку не-спро-мож-ності її кукси.

Нагноєння післяопераційної рани відмічено у 2-х хво-рих. У 4_х пацієнтів в післяопераційному періоді від---мічено розвиток гіпостатичної пнев-монії. Як пра-вило, ці уск-лад-нен-ня спостерігались у ослаблених хво-рих, які були про-оперовані за невідкладними ста-нами з приводу ви-ник-нення кро-вотеч і перфорацій ГВ ДПК. Всі випадки цих усклад-нень за-вер-ши-лись виду-жанням після проведення відпо-від-ної антибак-те-ріальної і симп-томатичної терапії.

Відмінні віддалені результати оперативного ліку-ван-ня хво-рих з ГВ ДПК при спостереженні протягом до одного року за класифікацією Visick визна-чено в 78,8% випадків, до трьох - в 78,3%, до п’яти років спостереження - в 86,7% і до 10 років - в 91,3% випадків; добрі віддаленні ре-зуль-тати - в 17,3%, 13,9% і в 6,7% випад-ків від-повідно про-тягом одного, трьох та п’яти років спостереження. Задовільні ре-зуль-тати опера-тив-ного лікування при тер-мі-ні спос-те-ре-жен-ня до 10 років було отримано у одного хворого, який страж--дав на демпінг-синдром легкого сту-пеня. Неза-до-віль-ний віддалений резуль-тат оперативного ліку-вання виз-на-чено лише у одного хворого, який мав рецидив виразки ДПК через 6 років піс-ля ви-сі-чен-ня ГВ ДПК.

Таким чином, хірургічне лі-кування гі-гант-ських виразок ДПК уяв-ля-ється важ-ким і потребує доброї орі-єн-тації хі-рур-га в топографо-ана-то-міч--но-му розта-шу-ван-ні виразки і нав-ко-лишніх тка-ни-нах. Вибір способу опе-рації за-лежить від ха-рак-те-ру уск-ладнень та за-гального стану хворого. При цьому основним видом оператив-ного лі-кування хворих з ГВ ДПК проміжної та постбульбарної локалізації, на нашу думку, є гастро-дуоденальна резекція з видаленням виразки, а при локалізації ГВ у луковиці ДПК необхідно виконувати різні види органозберігаючих операцій.

ВИСНОВКИ

1?

Гігантські виразки ДПК є одним з ва-рі-антів пе-ребігу виразкової хво-ро-би і зуст-рі-ча-ються в 9,6% випадків. Перебіг ГВ ДПК від-різ-няється ати-по-вістю і тяжкістю та в 43,8% випад-ках супро-вод-жу-єть-ся роз-вит-ком таких уск-ладнень як кровотеча і перфорація.

2?

Основним методом лікування ГВ ДПК повинен бути хірургічний. При бульбарній локалізації гігантської ви-раз-ки показано проведення ваготомії і органозберігаючої опе-рації; при проміжній та постбульбарній локалізації ра-ди-каль--ним методом є гастродуоденальна резекція з ви-да-ленням виразки.

3?

При виконанні гастродуоденальної резекції у хво-рих з ло-калізацією виразки в постбульбарному від-ділі ДПК ви-ни-кає необ-хід-ність в імп-лантації вели-кого дуоде-наль-ного со-соч-ка і накла-данні розванта-жу--валь-ної хо-ле-цис--тос-томи, які мо-жуть бути виконані за запро-по-но-ва-ни-ми на-ми ме-то-диками.

4?

У хво-рих на ГВ має місце розвиток вто-ринної іму--но-ло-гічної не-достат-нос-ті, переважно за відносним супре-сор-ним ва-ріантом, зростання рівня ауто-імун---них та іму-но-комп-лексних реакцій на фоні пригнічення ФАМ. Ці дані необ-хід-но враховувати при розробці реабілітаційних заходів в післяопераційному періоді.

5?

Безпосередні та віддаленні результати хірургічного ліку-вання ГВ ДПК при пра--вильному обранні методу лі-ку-ваня яв-ляються сприят-ли-ви-ми у пере-важ-ної більшості хворих.

СПИСОК ОПУБЛІКОВИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1?

Графов А.К., Курочка И.Е. Хирургическое лечение ги-гант-ской язвы двенадцатиперстной кишки // Клінічна хірургія. - 1996. - № 8. - С. 8-10

2?

Курочка И.Е. Особенности хирургического лечения "ги-гант-ских" язв две-надцатиперстной кишки // Украї-н-сь-кий медичний альманах. - 1998. - Т. 1, № 4. - С.94-96.

3?

Курочка И.Е. Осложнения и непосредственные ре-зу-ль---таты опе-ра-тив-ного лечения больных с "гигантскими" яз-вами двенадцатиперстной кишки // Український медич-ний аль-ма-нах. - 1999. - Т. 5, № 4. - С. 80-83.

4?

Курочка І.Є. Клініка і діагностика гігантських вира-зок дванад-ця-ти--па-лої кишки // Український медичний аль-манах. - 2000. - Т. 3, № 1. - С. 94-96.

5?

Шор Н.А., Фролов В.М., Курочка І.Є., Клокол Д.Є. Де-які показники клі-тинного імунітету у хворих з дуоде-на-ль--ними виразками // Ук-раїнський медичний альманах. - 2000. - Т.3, № .-С. 186-188.

6?

Курочка І.Є., Клокол Д.Є. Аутоімунні показники у хво-рих на виразкову хворобу та їх значущість у комплексі хірур-гіч-ного лікування // Проблеми екологічної та ме-дич-ної гене-тики і клінічної імунології: Зб. наукових праць. - Київ; Лу-ганськ; Харків, 1999. - Вип. (21). - С. 155-163.

7?

Курочка І.Є., Клокол Д.Є. Субпопуляційний склад та функ-ціональна активность лімфоцитів при гігантських та звичайних дуоденальних виразках: по-рівняльний аналіз // Проблеми екологічної та ме-дич-ної генетики і клі--нічної імунології: Зб. наукових праць. - Київ; Лу-ганськ; Харків, 1999. - Вип. (24).- С. 180-187.

8?

Курочка І.Є., Клокол Д.Є. Деякі показники гумо-раль-ного імунітету у хво-рих на дуоденальні виразки // Проб-леми екологічної та медичної гене-ти-ки і клінічної іму-но-логії: Зб. наукових праць. - Київ; Харків; Луганськ, 1998. - Вип. 4 (18). - С. 104-110.

9?

Курочка І.Є., Клокол Д.Є. Стан гуморального імунітету у хворих з дуоденальними виразками при наявністі або від-сут-ністі цукрового діабету // Проб-леми екологічної та ме-дичної гене-ти-ки і клінічної імунології: Зб. науко-вих праць. - Київ; Харків; Луганськ, 1998. - Вип. 5 (19). - С. 177-184.

10?

Шор Н.А., Курочка И.Е., Клокол Д.Е. Некоторые по--ка-за-тели гумо-раль-ного звена иммунитета у больных с “гигантскими” язвами двенад-цати-пер-стной кишки // Проб-ле-ми екологічної та медичної гене-ти-ки і клінічної імуно-логії: Зб. наукових праць. - Київ-Луганськ, 1996. - Вип. 4). - С. 187-194.

11?

Патент на изобретение № 2145191 "Способ хирурги-че-ско-го лечения околососочковых язв двенадцатиперстной кишки"; выдан 10.02.2000 г. Российским агентством по па-тен-там и товарным знакам.

12?

Патент на изобретение № 2145192 "Способ хирурги-че-ско-го лечения околососочковых язв двенадцатиперстной кишки"; выдан 10.02.2000 г. Российским агентством по па-тен-там и товарным знакам.

13?

Курочка И.Е. Из практического опыта лечения язв две--над--цати-перст-ной кишки //Актуальные вопросы неот-лож--ной хирургии органов брюшной полости: Тез. докл. на-уч.-практич. конф., посвящ. 15-летию кафедры хи-рур-ги-че-ских болезней. - Харьков, 1998. - С. 104.

14?

Курочка И.Е. Особенности хирургического лечения “ги-гант-ских” язв двенадцатиперстной кишки //Акту-альные вопросы неотложной хирургии органов брюш-ной по-лости: Тез. докл. науч.-практич. конф., посвящ. 15-летию кафедры хи-рур-гических болезней. - Харьков, 1998. - С. 104-105.

АНОТАЦІЯ

Курочка І.Є. Хірургічне лікування гігантських ви-ра-зок два-надцятипалої кишки. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за фахом 14.01.03 - хірургія. - Харьківський державний ме-дич-ний уні-вер-ситет. - Харьків, 2000.

Дисертація включає результати комплексного кліні-ко_інст--румен-таль-ного та імуно-логіч-но-го обстеження 73 хво--рих з гігантськими виразками (ГВ) дванадцятипалої кишки (ДПК). Вста-новлено, що ГВ ДПК є одним з варіан-тів перебігу виразкової хвороби і зуст-річаються в 9,6% випадків. Їх харак-теризує ати-по-вість і тяжкість клінічного пере-бігу. В 43,8% випадках відмі-чено розвиток кровотечі і перфорації виразки. У хво-рих на ГВ має місце роз-виток вто-ринної імуно-ло-гічної не-дос-тат-ності, переважно за відносним супре-сор-ним ва-ріантом, зростання рівня ауто-імун---них та іму-но-комп-лексних реакцій. Радикальним мето-дом лі-ку-вання постбульбарних та проміжних ГВ ДПК є гастродуоденальна резек-ція з видаленням ви-разки; при цьому при локалізації виразки в пост-буль-барному відділі ви-никає необхідність в імп-лан--тації вели-кого дуоденального со-соч-ка і накладанні розванта-жу-валь-ної хо-ле-цистостоми. Близь-кі та від-да-лені результати опе-рації при пра-вильному об-ранні мето-ду лікуваня є сприят-ли-ви-ми у переважній біль-шості хворих із ГВ

Ключові слова: гігантські виразки, дванадця-ти-па-ла кишка, імунітет, гастродуоденальна резекція, ваго-то-мія

АННОТАЦИЯ

Курочка И.Е. Хирургическое лечение гигантских язв двенадцатиперстой кишки. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кан-ди-да-та медицинских наук по специальности 14.01.03 – хи-рур-гия. – Харьковский государственный ме-ди-цин-ский уни-вер-ситет. - Харьков, 2000.

Диссертация включает результаты комплексного клини-ко_инст-румен-таль-ного и иммуно-логического обсле-дования 73 больных с гигантскими язвами (ГЯ) двенад-ца-типерстной кишки (ДПК). Установлено, что ГЯ ДПК яв-ля-ются одним из ва-ри-ан-тов течения яз-вен-ной болезни и встречаются в 9,6% наблюдений. Кли-ни-ческая картина ГЯ ДПК у обследованных больных харак--те--ри-зовалась раз-нообразием проявлений и опре-де-лялась местом распо-ложения язвенного процесса в киш-ке, его протя-жен-ностью, а также наличием ослож-не-ний (пенетрация, стеноз, крово-те-чение и перфо-ра-ция). Язвенный процесс с локализацией в области луко-вицы (бульбарный тип) имел место в 16,4% наблю-де-ний, вне луковицы ДПК, когда нижний ее край рас-положен ниже перехода поперечных складок в про-дольные (пост-буль--барный тип) – в 36,6% случаев и в 48,0% ГЯ располагались как в луковице, так и в пост-буль-барном отделе (промежуточный тип). У 64 больных язвы локализовались на зад-не--боковой и зад-ней стен-ках кишки, а у 9 пациентов носили цирку-лярный характер. При хро-ническом течении язвен-ного процесса основ-ным прояв-лением заболе-ва-ния были боли в верхнем этаже брюшной полости и лишь в 10% случаев язвы были “немые”, а первыми симп-томами забо-левания явились кровотечение и перфо-ра-ция. В 51% наблюдений течение ГЯ ДПК бы-ло атипич-ным, а диагноз уста-новлен при рентгено-логи-ческом и фиб-ро--гастро--ско-пич-еском обследовании (в 29% случаев при хро-ни-чес-ком течении язвенной бо-лез-ни, в 15% - при ослож-ненном течении кро-во--те-чением и в 7% - при перфорации язвы). Пенетрация ГЯ ДПК отмечена в 56% наб-лю-дений, причем в 16% случаев она соче-талась с пило-ро_или дуо-де-но--сте-но-зом; в 30% наблю-дений отмечено желудочно-кишеч-ное кровоте-че-ние и в 14% - пер-фо--рация в свободную брюшную полость.

У больных с ГЯ ДПК имело место развитие вторичной иммуноло-гической недостаточности, пре-и-му-щественного по относительному супрес-сор-ному ва-ри-анту, возростание уровня аутоиммунных и им-му-но-комп-лекс-ных реакций на фоне снижения функцио-нальной активности лимфоцитов.

Основным видом опера-тив-ного вмешательства бы-ла резекция желудка, которая осуществлена в 78% слу-чаев по мето-ду Гоффмейстер-Финстерера. Резек-ция желудка на “выключение” язвы была выполнена у 7_ми больных с хро-ни-ческим течением язвенной болез-ни, преимущест-вен-но у пациентов в возрасте бо-лее 60 лет, которые имели со-путст-вующую со-ма-тическую пато-логию. Органосох-раняю-щие ме-тодики оперирования применены у 9-ти (12,3%) боль-ных с луковичной локализацией ГЯ. При постбульбарной ло-ка-ли--за-ции ГЯ ДПК в 18% наблюдений (13 боль-ных) выя-в-лено их рас-поло-жение в области боль-шого дуоде-нального сосочка (БДС), а у 4-х боль-ных в язвенный процесс наряду с этим был также вов-ле-чен и малый дуоденальный сосочек (МДС). Нами разработаны и апроби-рова-ны два способа ушивания культи ДПК при постбульбарной лока-ли-зации язвы. Первый способ выполняется при совмест-ном откры-тии вирсунгова и сан-то-ри-ние-вого протоков в просвет ДПК, и заклю-чается в имплантации БДС в угол культи ДПК и использовании ушитой части культи с из-лишком перед-ней стенки для тампониро-ва-ния кратера язвы на под-желудочной железе. Второй способ применяется при раз-дель-ном впадении вирсун-гова и сантори-ние-вого прото-ков в просвет ДПК, ко-то-рые рас-по-лагаются непосредст-венно в кратере язвы, и заключается он в имп-лан--та-ции БДС в ниж-ний угол культи ДПК и наложении панкреато-дуо-де--нос-томы меж-ду неуши-той частью культи ДПК и поджелу-доч-ной железой в месте открытия в ней протока подже-лудочной железы.

Из 73 прооперированных больных выздоровели 72 и один умер. В 18% случаев в ран-нем послеопера-цион-ном периоде отмечено ряд осложнений: 15% из них сос-тавили состояния, которые возникли в месте хи-рур--гического


Сторінки: 1 2