У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНА ЮРИДИЧНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

імені ЯРОСЛАВА МУДРОГО

Крупа Лариса Володимирівна

УДК 341.9

СПЕЦІАЛЬНИЙ РЕЖИМ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У ВІЛЬНИХ ЕКОНОМІЧНИХ ЗОНАХ УКРАЇНИ

(КОМПЛЕКСНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ)

Спеціальність: 12.00.03 – цивільне право і цивільний процес; сімейне право; міжнародне приватне право

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата юридичних наук

Харків – 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі правових основ підприємництва і фінансового права Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого, Міністерство освіти України

Науковий керівник – кандидат юридичних наук, доцент Задихайло Дмитро Вітольдович, Національна юридична академія України імені Ярослава Мудрого, завідувач кафедри правових основ підприємництва та фінансового права

Офіційні опоненти: – доктор юридичних наук, професор, член кореспондент Академії правових наук України, заслужений діяч науки і техніки України Шевченко Ярославна Миколаївна, завідувач відділу цивільного, підприємницького і трудового права Інституту держави і права імені В.М. Корецького НАН України–

кандидат юридичних наук, професор Мусіяка Віктор Лаврентійович, професор кафедри цивільного права Національного університету “Києво-Могилянська академія”, заслужений юрист України, (м. Київ)

Провідна установа – юридичний факультет Київського національного

університету імені Тараса Шевченка, м. Київ

Захист відбудеться “30” жовтня 2000 р. о 1300 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.086.02 при Національній юридичній академії України імені Ярослава Мудрого за адресою:

61024, м. Харків, 24, вул. Пушкінська, 77

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого за адресою:

61024, м. Харків, 24, вул. Пушкінська, 77

Автореферат розіслано “25” вересня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради ________________________ | Гончаренко В.Д.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертаційного дослідження. Розвиток правового регулювання інвестиційних і підприємницьких відносин в Україні за останні десять років був і залишається певним полігоном, де держава випробовувала різноманітні правові засоби і форми залучення і регулювання. І сьогодні інвестиційну політику держави не можна назвати довершеною. Однак світовий досвід правового регулювання інвестиційних відносин взагалі сформував такий правовий механізм, як вільна економічна зона (далі ВЕЗ). Україна тільки-но зробила спробу застосування ВЕЗ як окремої форми й інструмента вирішення соціально-економічних завдань, і сьогодні ще немає необхідного досвіду функціонування українських ВЕЗ та відповідних економічних та геоекономічних досліджень, щоб робити обґрунтовані висновки щодо її загальної оцінки. Незважаючи на численні дискусії відносно доцільності і ефективності такого механізму, ВЕЗ є поширеною реальністю правового поля України, а тому повинні бути об'єктом детального наукового аналізу. ВЕЗ – комплексна категорія, що включає в себе не тільки різноманітне правове регулювання за галузевою ознакою, але і являє собою правовий феномен спеціального (по відношенню до загального в масштабах всієї країни) правового режиму, головним чином, інвестиційної і підприємницької діяльності.

Традиційні науково-практичні підходи до визначення правових режимів, їх класифікація і співвідношення між собою в міжнародному приватному праві засновувалися переважно на “суб’єктному” факторі. Власне, тому в міжнародному приватному і публічному праві режим найбільшого сприяння і спеціальний режим є категоріями, що застосовуються переважно до відносин з іноземцями й іноземними юридичними особами.

Створення ВЕЗ, а також територій пріоритетного розвитку, встановлення державою переваг для певних галузей економіки актуалізували поняття спеціального правового режиму як головного інструмента, спрямованого на стимулювання інвестиційних процесів в Україні. Однак спеціальний правовий режим у цих випадках встановлюється не за критерієм особистого закону суб'єктів права, а за змістом регульованих відносин і, зокрема, підприємницьких (інвестиційних), склад яких конкретизується і локалізується окремою територією, галузями економіки й іншими параметрами за наявності особливого публічного інтересу. Головним же об'єктом наукового дослідження є зміст спеціального правового режиму, оскільки він охоплює різноманітні юридичні засоби у вигляді гарантій, пільг, інших форм державної підтримки, додаткових підстав юридичної відповідальності і т.п. Потрібно також зазначити, що реалізація цього режиму опосередковується встановленими в законодавстві особливими юридичними фактами і актами застосування права.

Важливими елементами правового регулювання ВЕЗ виступають також питання порядку її утворення, управління і ліквідації. Наукових досліджень цих питань у літературі надто мало, а досліджень, спрямованих на аналіз спеціального правового режиму, що встановлений у численних ВЕЗ України, саме в аспекті механізму правового регулювання відносин, регульованих законодавством про ВЕЗ, взагалі немає.

У той же час концептуальне осмислення правового інструментарію, що застосовується сьогодні та інтегрується в механізм спеціального правового режиму регулювання ВЕЗ, є необхідним для вдосконалення чинного законодавства в напрямку його систематизації, а також пошуку найбільш раціональних правових форм, які дозволяли б ефективніше реалізувати задачі державної інвестиційної політики.

Переліченими вище обставинами і зумовлюється актуальність розробки дисертаційного дослідження “Спеціальний режим підприємницької діяльності у вільних економічних зонах України (комплексне дослідження)".

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами Національної юридичної академії України імені Ярослава Мудрого. Робота виконана згідно з планом науково-дослідних робіт

2

кафедри правових основ підприємництва і фінансового права в межах державної цільової комплексної програми "Удосконалення господарських відносин в умовах ринкової економіки (економіко-правовий аспект)" (номер державної реєстрації 0186.0.070869).

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження виступають суспільні відносини, пов'язані із створенням, функціонуванням і ліквідацією вільних економічних зон, і відповідне правове регулювання цих відносин. Предметом же дослідження є власне спеціальний правовий режим регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності у вільних економічних зонах, який в інтересах дослідження аналізується під кутом зору інвестиційних, підприємницьких і зовнішньоекономічних відносин як правових категорій.

Мета і завдання дослідження. Мета дисертаційного дослідження – визначення особливостей функціонування спеціального правового режиму у вільних економічних зонах України і розробка рекомендацій щодо вдосконалення його механізму і, відповідно, чинного законодавства в даній сфері.

Згідно зі вказаною метою в роботі вирішуються такі завдання:

вивчення світової практики створення і функціонування вільних економічних зон;

проведення аналізу чинного законодавства в сфері вільних економічних зон в Україні і вироблення конкретних пропозицій щодо його вдосконалення;

розкриття змісту поняття правового режиму;

визначення механізму функціонування правового режиму, його елементів;

виділення видів правових режимів;

розкриття змісту спеціального правового режиму як комплексної правової категорії;

з'ясування правового інструментарію спеціального правового режиму;

визначення поняття вільної економічної зони;

обґрунтування порядку правового регулювання вільних економічних зон за допомогою спеціального правового режиму;

здійснення комплексного аналізу відносин, регульованих спеціальним правовим режимом у вільних економічних зонах;

розкриття спеціального правового режиму інвестиційної, підприємницької і зовнішньоекономічної діяльності через механізм правового регулювання вільної економічної зони.

Методологія і теоретична основа дослідження. Методологічну основу дисертаційного дослідження складає діалектичний метод пізнання суспільних явищ і процесів. У роботі використовуються також такі наукові методи, як формально-юридичний, системно-функціональний, порівняльно-правовий, історико-правовий, конкретно-соціологічний, статистичний.

Теоретичною базою для висновків дисертації послужили праці вчених-юристів України і Російської Федерації С.С. Алексєєва, М.М. Богуславського, Н.Т. Блатової, С.А. Войтовича, Л.Н. Галенської, В.П. Звекова, В.М. Коссака, О.Р. Кибенко, В.М. Корельського, Н.С. Кузнецової, О.А. Красавчикова, Л.А. Лунца, В.В. Луця, В.Л. Мусіяки, А.В. Малька, А.І. Мікульшина, Р.О. Халфіної, Я.М. Шевченко.

Наукова новизна дослідження полягає в тому, що воно є першим в Україні комплексним дослідженням, що стосується аналізу правового регулювання функціонування спеціального правового режиму на прикладі вільних економічних зон України.

У дисертації міститься ряд нових, а також таких, що мають елементи новизни, положень і висновків, а саме:

спеціальний правовий режим – це особливий порядок правового регулювання певних суспільних відносин, який встановлюється стосовно конкретного кола суб'єктів або сфери їх діяльності і відрізняється від загального режиму або пільговою, або обмежувальною спрямованістю регулювання, зумовленою особливим публічним інтересом, який виявляється в усіх елементах його ме

3

ханізму, головним чином, через гарантії, пільги, форми державної підтримки, обмеження, заборони і додаткові підстави юридичної відповідальності;

під вільною економічною зоною розуміється певна частина території держави (держав),що обмежена митним кордоном, на якій встановлюється і діє спеціальний правовий режим інвестиційної, підприємницької і зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів зони, що встановлюється спеціальним законодавством для досягнення прискореного розвитку відповідних суспільних відносин на даній території зокрема і в країні загалом;

ВЕЗ є однією з організаційно-правових форм існування спеціального правового режиму, який може встановлюватися також і в певних галузях економіки, на територіях з пріоритетним розвитком та в інших випадках;

спеціальний правовий режим ВЕЗ – це особливий порядок регулювання інвестиційних, підприємницьких і зовнішньоекономічних відносин (їх у широкому значенні слова можна назвати підприємницькими), що складаються в рамках певної території ВЕЗ, який встановлюється стосовно суб'єкта такої ВЕЗ і визначеної сфери його діяльності і який є відмінним від загального режиму саме пільговою спрямованістю регулювання, виявляючись у всіх елементах його механізму через закріплення гарантій, пільг, форм державної підтримки, обмежень, заборон і додаткових підстав юридичної відповідальності та інш.;

спеціальний правовий режим ВЕЗ реалізується через особливості всіх елементів механізму правового регулювання ВЕЗ. Так, спеціальними правовими нормами створюється особлива система нормативних актів, в основі якої стоїть Закон України “Про загальні принципи створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”, який є систематизованим нормативним актом, що поєднує у собі загальні норми регулювання правовідносин, що складаються у ВЕЗ. Зміст загальних норм конкретизується в законах про створення конкретних ВЕЗ, які в свою чергу передбачають існування підзаконних нормативних актів, спрямованих на регулювання окремих питань, пов'язаних з інвестуванням, оподаткуванням та ін. Юридичні факти, якими у ВЕЗ, як правило, виступають інвестиційні договори; в правовідносинах спеціальний правовий режим проявляється у спеціальному суб'єктові, а особливо в змісті правовідносин; акти застосування права, де спеціальний правовий режим знаходить відображення в різних рішеннях і розпорядженнях органів управління ВЕЗ, а так само в адміністративному договорі. Комплексний характер спеціального правового режиму однак передбачає, що деякі засоби правового регулювання є факультативними для певних організаційно-правових форм функціонування спеціального правового режиму;

встановлена система юридичних засобів, які складають зміст спеціального правового режиму, дозволяє конструювати спрямованість цього режиму у ВЕЗ, а так само і у інших організаційно-правових формах його вияву, виходячи із зумовленого публічного інтересу, тобто дозволяє конструювати його “модель”;

пропонується нова редакція Закону України “Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”.

Особистий внесок пошукувача. Дисертація є самостійною завершеною науковою роботою. Сформульовані в ній положення і наукові результати отримані на базі особистих досліджень, критичного осмислення біля ста двадцяти наукових і нормативних джерел.

Теоретичне і практичне значення дисертаційного дослідження.

Результати дослідження дозволяють визначити підходи до вирішення цілого ряду теоретичних і практичних проблем, пов'язаних із розробкою поняття спеціального правового режиму.

Основні положення роботи можуть бути використані при підготовці підручників, навчальних посібників і методичних рекомендацій для студентів юридичних вузів і юридичних факультетів, а також при викладанні курсу “Міжнародне приватне право”, “Правові основи підприємни

4

цької діяльності” і “Правові основи інвестиційної діяльності". Пропозиції і висновки, які знайшли своє систематизоване відображення в проекті нової редакції закону України “Про загальні засади створення і функціонування спеціальних (вільних) економічних зон”, можуть бути використані для вдосконалення законодавства України в цій галузі в напрямку надання йому систематизованого характеру. Деякі положення, сформульовані в дисертації, носять дискусійний характер і можуть служити базою для подальших наукових пошуків у цій галузі.

Апробація і впровадження результатів дослідження. Положення дисертації обговорювалися на засіданнях кафедри правових основ підприємництва і фінансового права Національної юридичної академії України ім. Ярослава Мудрого.

Рекомендації щодо вдосконалення законодавства України про вільні економічні зони планується представити для розгляду у Верховну Раду України.

Результати проведеного дослідження використовувалися в навчальному процесі при проведенні практичних занять зі студентами з курсів “Міжнародне приватне право”, “Правові основи підприємництва” і “Правові основи інвестиційної діяльності”.

Публікації. Основні висновки і положення дисертації знайшли своє відображення в шести статтях, вміщених у провідних наукових фахових виданнях.

Структура і обсяг дисертації. Структура роботи визначена метою і завданнями дослідження. Дисертація складається зі вступу, переліку умовних скорочень, трьох розділів, що включають сім підрозділів, висновків, списку літератури (119 найменувань) і одного додатку. Обсяг дисертації становить 181 сторінка машинописного тексту.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовуються актуальність та новизна обраної теми, визначаються мета та завдання роботи, розкриваються у загальному вигляді основні результати, які отримані внаслідок проведеного дослідження, висвітлюється теоретичне і практичне значення дисертаційної роботи.

Розділ перший “Вільні економічні зони: поняття, історія розвитку та сучасний стан ”, який складається з двох підрозділів, присвячено детальному аналізу світового досвіду створення та функціонування вільних економічних зон (ВЕЗ) та дослідженню правового регулювання створення вільних економічних зон в Україні.

У підрозділі першому “Світовий досвід у сфері створення та функціонування вільних економічних зон” аналізується всесвітня практика існування найбільш помітної інституційної інновації ХХ століття – вільної економічної зони.

Досліджується створення та функціонування ВЕЗ у країнах з різним типом економічного розвитку, а саме – у країнах з розвинутою ринковою економікою, таких, що розвиваються, та з перехідною економікою.

Зазначається, що в країнах розвинутої ринкової економіки найчастіше створюються зони вільної торгівлі і технопарки; в країнах з економікою, що розвивається, та перехідною економікою така тенденція спрямована на створення експортно-промислових та митних зон. Автор вказує, що ВЕЗ є універсальним інструментом інвестиційної політики, їх створення у розвинутих країнах зумовлюється, як правило, необхідністю протидії відтоку національного капіталу, розвитком малопрацезабезпечених регіонів та ін. У країнах, що розвиваються, спрямованість дещо протилежна, а саме: залучення іноземного капіталу, виведення національних коштів, що можуть бути інвестовані з тіньової економіки та інше.

У другому підрозділі “Правове регулювання вільних економічних зон в Україні” досліджується низка проблем, характерних для сучасного етапу правового регулювання створення ВЕЗ в Україні, пропонуються можливі шляхи та засоби їх вирішення.

Аналізуючи спеціальну літературу та міжнародні і національні джерела права, автор приходить до необхідності визначити поняття “вільна економічна зона” та її основні ознаки. По-перше,

5

слід зазначити, що ВЕЗ повинна сприяти інтеграції національної економіки у світове господарство. Держава може сприяти цьому шляхом встановлення власних зовнішньо та внутрішньоекономічних пріоритетів під час створення конкретних типів ВЕЗ, як наприклад: збільшення експортної частини економіки, імпорту товарів, залучення інвестицій – як національних, так і іноземних, мобілізація високих технологій, структурна перебудова економіки, підготовка кадрів та інше. По-друге, будь-яка ВЕЗ характеризується встановленням спеціального правового режиму, в інвестиційній, підприємницькій та зовнішньоекономічній діяльності суб’єктів цієї ВЕЗ. По-третє, наявність ознак, що характеризують певну юридично-організаційну відокремленість будь-якої ВЕЗ від решти території держави. Підставою для виділення цієї ознаки є не стільки встановлення митного кордону як такого, скільки встановлення меж розповсюдження пільгового режиму діяльності суб’єктів права. Однак зважаючи на вказане, ВЕЗ завжди залишається під юрисдикцією держави, що її створила, та ніколи не користуватиметься правом екстериторіальності. Тому дисертант схильний розглядати ВЕЗ як частину території держави, на яку “накладена сітка” гарантій, пільг, форм державної підтримки, обмежень та заборон, а також додаткових підстав юридичної відповідальності, що сприяють у свою чергу створенню певного циклу розвитку економічних і правових процесів, направлених на досягнення цілей та завдань, поставлених під час створення ВЕЗ, де, власне, і діє спеціальний правовий режим інвестиційної, підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності.

Вказані ознаки ВЕЗ дають можливість сформулювати визначення цього поняття так:

Під вільною економічною зоною розуміється певна частина території держави (держав), обмежена митним кордоном, на якій встановлюється і діє спеціальний правовий режим інвестиційної, підприємницької і зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів зони, що встановлюється спеціальним законодавством для досягнення прискореного розвитку відповідних суспільних відносин на даній території зокрема та у країні в цілому.

Механізм функціонування ВЕЗ тісно пов’язаний з її організаційно-структурною формою, тобто типом вільної економічної зони. Зазначається, що не існує чіткої узгодженості у підходах до цієї проблеми як у науці, так і в діючому законодавстві. Тому на питання, чи є необхідність класифікації ВЕЗ на певні типи, відповідь буде позитивною. Адже саме закріплення типів ВЕЗ разом з розкриттям їх змісту у законодавстві сприятиме вибору моделі управління, організаційно-правових форм суб’єктів, змісту спеціального правового режиму діяльності останніх, а також об’єктів інвестування і таке інше.

Виходячи з викладеного, запропонована нова редакція ст. 3 базового закону, що регулює типологію ВЕЗ: “На території України можуть створюватися ВЕЗ різних функціональних типів: експортні, імпортні, виробничі, технологічні парки, туристсько-рекреаційні, банківські, страхові, митні, транзитні. Окремі зони можуть поєднувати в собі функції, властиві різним типам ВЕЗ, вказаним у цій статті (комплексні ВЕЗ).

Тип кожної конкретної ВЕЗ визначається в законі про її створення.

Розділ другий “Теоретичні аспекти поняття “правовий режим”, що складається з двох підрозділів, присвячено дослідженню теоретичних основ категорії “правовий режим” та “спеціальний правовий режим” на прикладі вільної економічної зони зокрема.

У підрозділі першому “Поняття правового режиму” висвітлюється стан сучасних наукових досліджень по відношенню до вказаної категорії, аналізуються такі поняття, як національний режим, режим найбільшого сприяння, а також спеціальний режим, що традиційно виділяється в міжнародному приватному та публічному праві.

У роботі аналізуються різні наукові підходи до теорії правового режиму, на підставі цього автором пропонується власне визначення цієї правової категорії: правовий режим слід розуміти як особливий порядок регулювання, що виражений через застосування певної сукупності пра

6

вових засобів, які утворюють особливе поєднання велінь, дозволів та заборон і створюють особливу спрямованість правового регулювання, яка реалізується через специфіку елементів механізму регулювання вказаних відносин.

Виходячи з цього, правове регулювання певних суспільних відносин теоретично можна поділити на дві частини: а) статичну, що не змінюється залежно від виду правового режиму і б) динамічну – тобто свою, особливу сукупність способів правового регулювання, яка і створює притаманну тільки цьому правовому режиму направленість правового регулювання. Саме друга властивість і дозволяє нам відрізняти один правовий режим від іншого. Сукупність, взаємодія і співвідношення способів правового регулювання (велінь, дозволів та заборон) необхідно називати формулою правового режиму.

З загальної точки зору на систему права слід розрізняти два види правових режимів – загальнодозволювальний та зобов’язувальний, котрі отримали свій початок від типів правового регулювання. Однак суттєвою ознакою правового режиму є те, що в кожній з його формул переважає якийсь один спосіб. Якщо це зобов’язання чи заборони, то у цьому випадку мова йтиме про зобов’язувальний режим, якщо ж це дозволи, то про загальнодозволювальний.

Галузеві режими підпорядковуються тій самій класифікації, у свою чергу зазначається, що внутрішньогалузеві режими (які пропонується називати інституціональними) за типом регулювання збігаються з галузевим, однак їхня формула інша, тобто співвідношення способів реалізації відрізняється від галузевого. Це пояснює, чому в одній і тій самій галузі права можуть функціонувати різні режими, які відрізняються ступенем жорсткості регулювання.

Режим, який створюється державою по відношенню до тієї чи іншої сфери регулювання для національних суб’єктів права і який діє на усій території держави, пропонується називати загальним правовим режимом. Він охоплює загальнодозволювальний і зобов’язувальний режими в цілому, а суть його у тому, що встановлювальний ним порядок регулювання розповсюджується на всіх національних суб’єктів права.

Внаслідок аналізу змісту категорії “спеціальний правовий режим”, автор приходить до висновку, що спеціальний правовий режим бачиться як особливий порядок правового регулювання певних суспільних відносин, який встановлюється стосовно конкретного кола суб'єктів або сфери їх діяльності і який відрізняється від загального режиму або пільговою, або обмежувальною спрямованістю регулювання, зумовленою особливим публічним інтересом, який виявляється у всіх елементах його механізму головним чином через гарантії, пільги, форми державної підтримки, обмеження, заборони і додаткові підстави юридичної відповідальності.

Особливо дисертантом зазначається, що слід розмежовувати такі дії, як надання спеціального правового режиму і надання пільг. Подібність полягає у тому, що обов’язковою умовою їх функціонування є наявність суб’єкта отримання і об’єкта спрямованості регулювання, а відмінною особливістю є те, що спеціальний правовий режим – категорія комплексного порядку, а пільги є одним із інструментаріїв вказаної правової категорії поряд із гарантіями, державною підтримкою та юридичною відповідальністю.

У підрозділі другому “Правовий механізм спеціального режиму ВЕЗ” зазначається, що на сьогодні вільна економічна зона є однією з форм існування спеціального правового режиму поряд із територіями пріоритетного розвитку, на яких встановлюється і діє спеціальний правовий режим інвестиційної діяльності.

Дисертант приходить до висновку, що перенесення правової орієнтації спеціального правового режиму від суб’єкта (яким донедавна був іноземний інвестор) на його сферу діяльності є суттєвою ознакою спеціального режиму у ВЕЗ.

У роботі автором робиться умовний поділ усіх правовідносин, що складаються у ВЕЗ, на три

7

групи: інвестиційну, підприємницьку та зовнішньоекономічну. Перед дослідником не стояла задача остаточного дефінітивного розмежування та співвідношення вказаних категорій, однак їх виділення здійснюється (вельми умовно), виходячи з необхідності провести детальний аналіз змісту спеціального режиму ВЕЗ в умовах, коли сам законодавець не дає чіткої класифікації відносин, що складаються у ВЕЗ, за групами. Саме аналіз податкових пільг та інших преференцій, що містяться в Законах України про ВЕЗ, дозволяє виділити в першу чергу саме ці напрямки реалізації правової політики. Крім цього, сама динаміка відношень у ВЕЗ передбачає умовну стадійність: інвестування та причетні до нього правові процеси; здійснення діяльності по виробництву товарів, наданню послуг і окремо виконання зовнішньоекономічних операцій.

На підставі викладеного автор вказує, що в коло найбільш суттєвих правовідносин, пов’язаних із здійсненням саме інвестиційної діяльності, слід відносити: право на здійснення інвестування, вимогу до параметрів майнових цінностей, що інвестуються, правові форми інвестування і легалізації інвестиційних правовідносин, оподаткування прибутків інвестора. До підприємницької групи відносить реєстрацію суб'єктів підприємницької діяльності, особливий режим оренди земельних ділянок і розробки природних родовищ, спеціальний порядок найму працівників, їх соціальне забезпечення, а також особлива специфіка реалізації податкових зобов'язань (комплексність проблеми, що досліджується, не тільки передбачає але й диктує таке об'єднання різних за своєю правовою природою відносин). До зовнішньоекономічної групи в інтересах дослідження віднесено: порядок перетину митного кордону товарами та іншими предметами, а також валютні правовідносини.

Автор прийшов до висновку, що правовим інструментарієм спеціального правового режиму у ВЕЗ є: пільги, гарантії, різні форми державної підтримки, додаткові підстави юридичної відповідальності, комплекс обмежень та заборон.

Зокрема автор вказує, що гарантії як правова категорія недостатньо досліджені, хоча у цілому ряді праць можна знайти їх розробки, але вони не носять завершеного характеру. Тому під гарантіями автор розуміє підкріплену силою держави систему засобів та умов, що посилюють права і обов’язки суб’єктів правовідносин, забезпечуючи їх реалізацію через особливу процедуру. У свою чергу автор погоджується з думкою М.І. Байтіна, який розглядає пільгу як правомірне полегшення положення суб’єкта, яке дозволяє йому якнайповніше задовольнити свої інтереси, що проявляється як у наданні особливих прав (переваг), так і у звільненні від зобов’язань. Державна підтримка носить прикладний характер і, на наш погляд, є не окремою правовою категорією, а особливим проявом економічної функції держави. У ній найповніше виявляється сучасна роль держави у сфері господарювання. Форми державної підтримки можуть бути різними залежно від економічної кон’юнктури, сектора ринкової економіки, конкретних соціально-економічних завдань розвитку економіки перехідного періоду.

Дослідник доводить існування особливого виду спеціального правового режиму у ВЕЗ, даючи таке його визначення: під спеціальним правовим режимом ВЕЗ розуміється особливий порядок регулювання інвестиційних, підприємницьких і зовнішньоекономічних відносин, що складаються в ВЕЗ, який встановлюється стосовно її суб'єкта і певної сфери його діяльності і відрізняється від загального режиму пільговою спрямованістю регулювання, проявляючись у всіх елементах його механізму, зокрема через закріплення гарантій, пільг, форм державної підтримки, обмежень, заборон і додаткових підстав юридичної відповідальності.

Автором детально аналізується проявлення спеціального правового режиму у механізмі правового регулювання, а саме: нормі права, юридичному факті, правовідношенні та акті застосування права.

Аналізуючи правовідношення як елемент реалізації спеціального правового режиму, дослідник робить висновок, що суб’єкт ВЕЗ – це суб’єкт підприємницької діяльності, його філія чи

8

виробниче представництво (для іноземних суб’єктів), що здійснює діяльність на території ВЕЗ, яка відповідає її цілям, зареєстрований на її території як такий і на якого розповсюджується спеціальний правовий режим такої зони.

У роботі проведено певний аналіз управління вільною економічною зоною: аналізуються її органи управління, виводиться існування трирівневої системи управління, а саме: державна, місцева, зональна; досліджується їх компетенція, робляться пропозиції щодо внесення змін до базового закону та інших нормативних актів.

Особливої уваги приділено розробці моделі спеціального органу управління – Адміністрації ВЕЗ. Вказується на основні її функції, розмежування її компетенції з органами місцевого самоврядування та місцевими державними адміністраціями.

У розділі третьому “Зміст спеціального режиму діяльності суб’єктів у вільних економічних зонах”, що складається з трьох підрозділів, досліджуються особливості реалізації спеціального правового режиму в умовно виділених трьох групах правовідносин, що виникають у ВЕЗ: інвестиційних, підприємницьких та зовнішньоекономічних.

У підрозділі першому “Правовий режим інвестиційної діяльності у вільних економічних зонах” автор досліджує механізм реалізації інвестиційних процесів у ВЕЗ та принципи роботи спеціального правового режиму інвестиційної діяльності. Дисертант приходить до висновку, що під спеціальним режимом інвестиційної діяльності у ВЕЗ слід розуміти особливий порядок правового регулювання відносин по залученню цінностей, що мають ринкову вартість, у підприємницький обіг на території ВЕЗ, який встановлюється відносно до закріпленого законом кола суб’єктів та визначеної сфери їх діяльності і який відрізняється від загального режиму пільговою стимулюючою спрямованістю регулювання, виявляючись у всіх елементах механізму правового регулювання зокрема через гарантії, пільги, форми державної підтримки, обмеження, заборони і додаткові підстави юридичної відповідальності.

Зазначається, що дослідження питання спеціального правового режиму інвестиційної діяльності потребує уточнення самого поняття вказаної категорії, під якою слід розуміти залучення цінностей, що мають ринкову вартість у підприємницький обіг на підставі цивільно-правових угод суб’єктами права, що володіють відповідною правосуб’єктністю. Досліджуються особливості інвестування у ВЕЗ, виводяться його суттєві ознаки, на підставі чого робиться висновок, що інвестування у ВЕЗ – це залучення цінностей, які мають ринкову вартість у підприємницький обіг на території ВЕЗ на підставі цивільно-правових угод суб’єктами права, що наділені відповідною правосуб’єктністю, які у встановленому порядку визнані як суб’єкти ВЕЗ, за умови відповідності інвестиції встановленим вимогам законодавства про ВЕЗ та укладення адміністративного договору.

Пропонується поділ інвестиційної діяльності на етапи, де особлива увага приділяється такому способу утворення інвестиційної маси, як акумулювання цінностей для наступного інвестування. Він має особливе значення саме у ВЕЗ, оскільки тут можуть здійснювати інвестування три категорії осіб, що наділені спеціальною правосуб’єктністю: іноземні, національні, що мали місцезнаходження за територією ВЕЗ, та суб’єкти права, що знаходяться на території ВЕЗ, які проводять виділення цінностей, що мають ринкову вартість, з власних фондів для інвестування їх в економіку ВЕЗ на підставі окремого інвестиційного проекту.

Автор пропонує доповнити Закон України “Про загальні засади створення та функціонування спеціальних (вільних) економічних зон” окремою главою “Процедура реєстрації інвестиційних проектів, що реалізуються на території ВЕЗ”, яка направлена на правове регулювання процедури розгляду та схвалення інвестиційних проектів, порядку укладення адміністративного договору на реалізацію інвестиційного проекту, закріплюються державні гарантії інвесторам.

Досліджується спеціальний правовий режим регулювання правовідносин, що складаються під час інвестування, через призму механізму правового регулювання, при цьому виділяються

9

особливості інструментарію спеціального правового режиму саме інвестиційної діяльності. Слід зазначити, що вказаний інструментарій є збірним і не належить до певної конкретної ВЕЗ, автор підкреслює, що його комплексне застосування для правового регулювання інвестиційних відносин у ВЕЗ при її створенні дасть можливість законодавцю оперувати цим інструментарієм для досягнення поставленої мети. А саме вказується: специфічною гарантією у цьому режимі є право безперешкодного вивозу капіталу, отриманого від інвестиційної діяльності у ВЕЗ, за її межі. Особливістю цієї гарантії є те, що вона надається як іноземним, так і національним інвесторам; згідно з чинним законодавством існує дві форми державної підтримки як інструмент спеціального правового режиму інвестиційної діяльності: а) інвестиційні та інноваційні проекти, які реалізуються на території ВЕЗ є пріоритетними для залучення кредитів від іноземних кредиторів під державні гарантії; б) ці ж проекти є пріоритетними для залучення коштів Державного інноваційного фонду і його регіональних відділень (дана норма діяла до прийняття Указу Президента України від 15 грудня 1999 р., № 1573); інвестиційні правовідносини опосередковуються специфічною пільгою, суть якої полягає в тому, що у валовий прибуток підприємств, розташованих у ВЕЗ, з метою оподаткування не включається отримана відповідно до інвестиційного проекту сума інвестицій у вигляді коштів, матеріальних цінностей, нематеріальних активів, вартість яких у конвертованій валюті підтверджена відповідно до законів (процедур) країни інвестора або міжнародними торговими звичаями, а також експертною оцінкою в Україні, включаючи легалізовані на території України авторські права, права на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг, ноу-хау та ін.; найбільш активно в спеціальному правовому режимі інвестиційної діяльності застосовуються обмеження. Серед них процедура допуску суб'єкта підприємницької діяльності до вкладення цінностей на території ВЕЗ; встановлення мінімального розміру інвестицій; законодавством непрямо встановлюється обов'язок інвестора інвестувати в певні галузі економіки, адже саме функціональна спрямованість ВЕЗ, а також перелік тих підприємств, які можуть функціонувати у ВЕЗ, дає підставу Адміністрації приймати інвестиції тільки в ці галузі розвитку ВЕЗ; останнім обмеженням є те, що прибутки, отримані нерезидентами від джерел походження на території ВЕЗ від здійснення ними інвестицій в цінні папери, випущені за рішенням уповноваженого державного органу або органу місцевого самоврядування, а також прибутки визначені п. 13.6 Закону України “Про оподаткування прибутку підприємств”, підлягають оподаткуванню в загальному порядку; серед заборон слід назвати відмову в затвердженні інвестиційного проекту в разі, якщо є заборгованість перед бюджетом чи державним цільовим фондом; специфічною формою юридичної відповідальності для інвестора у ВЕЗ є відміна реєстрації суб’єкта ВЕЗ за невиконання умов адміністративного договору на реалізацію інвестиційного проекту.

У підрозділі другому “Правовий режим здійснення підприємницької діяльності у вільних економічних зонах” досліджуються особливості процедури легітимації підприємництва, його оподаткування, відведення та оренда земельних ділянок, а також порядок працевлаштування та соціального захисту працівників ВЕЗ.

Зазначається, що під спеціальним режимом підприємницької діяльності у ВЕЗ слід розуміти особливий порядок правового регулювання здійснення підприємницької діяльності, її ліцензування і оподаткування, а також залучення та використання фінансових, трудових, природних та інших видів ресурсів, який встановлюється стосовно суб'єктів таких ВЕЗ і сфери їх діяльності і який відрізняється від загального режиму пільговою спрямованістю регулювання, проявляючись у всіх елементах його механізму через закріплення гарантій, пільг, форм державної підтримки, обмежень, заборон і підстав юридичної відповідальності.

Проводиться аналіз спеціального правового режиму підприємницької діяльності через призму механізму правового регулювання, вказується інструментарій цього режиму, а саме: серед Гарантій автор називає стабільність правового режиму функціонування ВЕЗ на весь термін її існу

10

вання; збереження всіх майнових і немайнових прав суб'єктів ВЕЗ; гарантоване надання земельних ділянок в оренду суб'єктам ВЕЗ; серед пільг вказує на звільнення від сплати податку на прибуток; податку на додану вартість; збору на обов'язкове соціальне страхування на випадок безробіття; збору в Державний інноваційний фонд (відмінений); плати за землю; обмеженнями дисертант вважає те, що спеціальний правовий режим підприємницької діяльності розповсюджується тільки на суб'єктів ВЕЗ; суб'єкти ВЕЗ можуть займатися тільки тими видами підприємницької діяльності, які прямо передбачені в законодавстві про цю ВЕЗ; відносно процедури створення комерційних банків, їх філій, страхових фірм та ін.; існують заборони на створення філій, відділень і відособлених підрозділів за межами ВЕЗ; казино та інших об'єктів грального бізнесу; пільгове оподаткування не розповсюджується на бартерні операції; існує також і спеціальна юридична відповідальність: так, у разі порушення законодавства України, статутних документів, адміністративного договору на реалізацію інвестиційного проекту можливі скасування дозволів на користування земельною ділянкою або об'єктами інфраструктури; тимчасове припинення діяльності; скасування реєстрації суб'єкта ВЕЗ.

Аналізуючи комплекс правовідносин, що виникають у ВЕЗ, автор приділяє увагу ліцензуванню підприємницької діяльності, а саме зазначається, що ліцензійні умови не підлягають трансформації, однак їх процедура може бути спрощена. Напрямками такого спрощення є: зменшення строків проходження цієї процедури та/ або делегування повноважень з ліцензування місцевим державним адміністраціям і Адміністрації ВЕЗ. Автор вважає, що найбільш перспективним для ВЕЗ є другий спосіб, наводячи при цьому ґрунтовні докази. На підставі цього даються пропозиції про внесення змін у базовий закон стосовно здійснення ліцензування підприємницької діяльності у ВЕЗ.

У цьому підрозділі дисертантом досліджується система оподаткування прибутку, отриманого від здійснення підприємницької діяльності у ВЕЗ. Проводиться поділ ставок податків, що діють у ВЕЗ на дві групи: стабільні, що не змінюються з часом, і пільгово-прогресивні, коли розмір податку, що стягується, залежить від строку дії підприємства-суб’єкта ВЕЗ на її території. Пропонуються зміни до базового закону стосовно оподаткування прибутку суб’єктів ВЕЗ.

У підрозділі висвітлюється дія спеціального правового режиму у регулюванні банківських відносин. Автором не підтримується думка, висвітлена в літературі, стосовно створення у ВЕЗ особливої банківської системи, зазначається, що у ВЕЗ слід говорити не про окрему систему, а саме про порядок створення банківських установ, їх реєстрацію та ліцензування.

Вказується на можливість створення на території ВЕЗ комунального страхового фонду, основною метою діяльності якого повинно стати страхування інвестиційних ризиків.

У підрозділі приділена увага розгляду земельних правовідносин. Дисертант приходить до висновку, що регулювання земельних відносин ВЕЗ повинно здійснюватися через механізм можливої передачі земельних ділянок у користування Адміністрації ВЕЗ на праві оперативного управління з делегуванням цьому органу права передачі землі в оренду. Дається аналіз правовідносин, що складаються в процесі передачі в оренду земельних ділянок суб’єктам ВЕЗ.

Виходячи з того, що основною метою створення ВЕЗ є ефективне використання трудових ресурсів, покращення соціально-економічного забезпечення населення, що в свою чергу тісно пов’язано із здійсненням підприємницької діяльності, у підрозділі висвітлюються питання правового регулювання за допомогою спеціального правового режиму підприємницької діяльності трудових правовідносин. Пропонується внесення ряду змін до діючого законодавства стосовно: а) контрактної форми трудового договору, а саме закріплення порядку його укладання з суб’єктами ВЕЗ; б) процедури працевлаштування іноземних громадян, для чого пропонується делегувати функцію Республіканського центру зайнятості Міністерства праці України в частині видачі дозволів на працевлаштування обласному відділенню центру зайнятості України.

11

У підрозділі третьому “Правовий режим зовнішньоекономічних відносин у вільних економічних зонах” зазначається, що, як правило, зовнішньоекономічні правовідносини прийнято розділяти на дві групи – приватноправові і публічно-правові: до перших автор відносить правове регулювання умов зовнішньоекономічного договору (контракту) у ВЕЗ; до категорії публічних правовідносин у ВЕЗ віднесено такі: квотування і ліцензування; митні – процедура стягування мита, акцизу і ПДВ; валютні – продаж валютної виручки від реалізації товарів, робіт, послуг, вироблених або виконаних на території ВЕЗ, її обмін.

Аналізуючи правовідносини, що складаються у ВЕЗ, зазначається, що під спеціальним режимом зовнішньоекономічної діяльності у ВЕЗ слід розуміти особливий порядок приватноправового і публічноправового регулювання зовнішньоекономічних договірних зобов'язань, включаючи виникаючі під час їх реалізації валютні і митні правовідносини, який встановлюється стосовно суб'єктів ВЕЗ або сфери їх діяльності і який відрізняється від загального режиму пільговою спрямованістю регулювання, виявляючись у всіх елементах його механізму через закріплення гарантій, пільг, форм державної підтримки, обмежень, заборон і додаткових підстав юридичної відповідальності.

На підставі досліджень робиться висновок про те, що в цілому законодавство про ВЕЗ, що стосується правового регулювання зовнішньоекономічної діяльності, являє собою уніфікований порядок регулювання, чого не можна сказати про групу відносин, що умовно виділені у дослідженні як інвестиційні та підприємницькі.

Автор вказує, що на рівні спеціального правового режиму зовнішньоекономічної діяльності проявляється такий специфічний інструментарій спеціального режиму: пільги, обмеження і підстави юридичної відповідальності. Інші інструменти, такі, як гарантії, форми державної підтримки і заборони, на нинішньому етапі свого розвитку в законодавстві не знайшли. Однак теоретична можливість їх залучення в спеціальному правовому режимі зовнішньоекономічної діяльності ВЕЗ є реальною.

Дисертант підкреслює, що існуючі пільги у зовнішньоекономічній діяльності ВЕЗ можна поділити на митні, власне зовнішньоекономічні та валютні, дається докладний їх опис.

У регулюванні зовнішньоекономічної діяльності у ВЕЗ застосовуються обмеження, а саме – на території ВЕЗ на товарообмінні (бартерні) операції розповсюджується загальний (національний) режим оподаткування.

Зазначається, що спеціальний правовий режим зовнішньоекономічної діяльності у ВЕЗ також передбачає і особливу підставу юридичної відповідальності: у разі нецільового використання обладнання і комплектуючих деталей до нього, ввезеного заздалегідь з-за меж митної території України, платник податку зобов'язаний збільшити податкові зобов'язання за результатами податкового періоду, в


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

ОДЕРЖАННЯ ПРЯЖІ ІЗ ЗМЕНШЕНИМ ОПОРОМ РУХУ БІГУНКА ПО КІЛЬЦЮ НА ПРЯДИЛЬНІЙ МАШИНІ - Автореферат - 22 Стр.
ПЕРЕБІГ ОТЕЛЕННЯ ТА ПІСЛЯОТЕЛЬНОГО ПЕРІОДУ У КОРІВ ПОЛІСЬКОЇ М’ЯСНОЇ ПОРОДИ ПІД ВПЛИВОМ МІКРОЕЛЕМЕНТІВ В УМОВАХ МАЛОІНТЕНСИВНОГО ІОНІЗУЮЧОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ - Автореферат - 23 Стр.
ПОПЕРЕДЖЕННЯ ЗЛОЧИНІВ, ЩО ВЧИНЮЮТЬСЯ У СФЕРІ СІМЕЙНО-ПОБУТОВИХ ВІДНОСИН - Автореферат - 32 Стр.
Порівняльний аналіз формування української політичної елітИ НА ЗЛАМНИХ ЕТАПАХ XX СТОЛІТТЯ (кіНець 10-х І 90-і роки) - Автореферат - 21 Стр.
Двозаломлення та гіротропія кристалів LiNbO3 та NaBi(MoO4)2 при аксіально-тензорних деформаціях - Автореферат - 16 Стр.
ПРОФІЛАКТИКА КАРІЄСУ ЗУБІВ У ШКОЛЯРІВ ЗІ СКОЛІОЗОМ - Автореферат - 22 Стр.
Модифікування поліуретанових загусток на основі побудови моделі зсувної течії - Автореферат - 22 Стр.