У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ I НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКIВСЬКА ДЕРЖАВНА АКАДЕМIЯ МIСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

Карпушенко Марiя Юрiївна

УДК 658.14./17:624

УДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНIЗМУ ОЦIНКИ

ФIНАНСОВОГО СТАНУ БУДIВЕЛЬНИХ ПIДПРИЄМСТВ

Спецiальнicть 08.07.03- Економiка будiвництва

Автореферат дисертацiї на здобуття наукового ступеня

кандидата економiчних наук

Харкiв-2000

Дисертацiєю є рукопис.

Робота виконана в Харкiвськiй державнiй академiї мiського господарства.

Науковий керiвник - |

кандидат економiчних наук, доцент

Соловйов Олександр Васильович

Харкiвська державна академiя

мiського господарства, завiдувач

кафедрою економiки будiвельного

пiдприємства

Офiцiйнi опоненти - |

доктор економiчних наук, професор

Iванiлов Олександр Семенович

Харкiвський державний технiчний унiверситет

будiвництва i архiтектури,

завiдувач кафедрою економiки

кандидат економiчних наук, доцент

Кiзiлова Людмила Олександрiвна

Харкiвська державна академiя

мiського господарства, доцент

кафедри бухгалтерського облiку та аудiту

Провiдна установа - Приднiпровська державна академiя будiвництва

та архiтектури (м.Днiпропетровськ)

Захист вiдбудеться “04” жовтня 2000р. о 12 годинi на засiданнi

спецiалiзованої вченої ради, шифр К64.089.01 у Харкiвськiй державнiй академiї

мiського господарства за адресою: 61002, м.Харкiв, вул.Революцiї,12.

З дисертацiєю можна ознайомитись у бiблiотецi Харкiвської державної академiї мiського господарства за адресою: 61002, м.Харкiв, вул. Революцiї,12

Автореферат розiсланий “04” вересня 2000 року.

Вчений секретар

Спецiалiзованої вченої ради Лелюк Н.Є.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. У перiод переходу економіки України до ринкових вiдносин перед пiдприємствами постає ряд проблем, вирiшення яких не можливе без удосконалення механiзму оцiнки їх фiнансового стану. В умовах економiчної кризи для будiвельних пiдприємств першочерговою є проблема залучення фiнансових ресурсiв, для їх дiлових партнерiв особливого значення набуває вибiр будiвельного пiдприємства з достатньо стiйким фiнансовим станом. При цьому для забезпечення гарантованого довгострокового спiвробiтництва дiловим партнерам необхiдно здiйснювати оцiнку не тiльки поточного, але й майбутнього фiнансового стану, що є важливим iнструментом планування ринкової поведiнки.

В умовах невизначеностi та нестабiльностi економiчних умов господарювання прогнозування фiнансового стану за допомогою фiнансових показникiв не дає в повному обсязi iнформацiю щодо перспектив фiнансового розвитку пiдприємства. За таких обставин виникає необхiднiсть застосування механiзму комплексної оцiнки фiнансового стану з урахуванням впливу факторiв зовнішнього середовища.

Проблемам оцiнки фiнансового стану присвячено ряд робiт вiтчизняних та закордонних вчених, серед яких треба видiлити працi Бланка I.О., Олексюка О.С., Ковальова В.В., Стоянової Є.С., Шеремета А.Д., Крейнiної М., Альтмана Е., Хелферта Е., Рiшара Ж. та iнших.

Важливе теоретичне й практичне значення вказаних проблем та їх невирiшенiсть зумовили необхiднiсть проведення цього дослiдження та вибiр теми дисертацiйної роботи.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана в рамках плану дослідних робіт кафедри економіки будівельного підприємства Харківської державної академії міського господарства за темою ” Перехiд проектно-будiвельного комплексу на ринковi умови.

Мета та задачi дослiдження. Виходячи з актуальності й ступеня наукової розробки проблеми, метою дослідження є теоретичне та методологічне обгрунтування механізму комплексної оцінки фінансового стану будівельних пiдприємств з урахуванням впливу факторiв зовнішнього середовища для таких категорiй користувачів, як власники (реальні і потенційні) і кредитори.

Для досягнення поставленої мети в дисертацiї вирiшенi такi завдання:

- дослiдженi та класифiкованi основнi методи оцiнки фiнансового стану;

- видiленi й систематизовані основні фактори зовнішнього середовища, що впливають на фінансовий стан будівельних підприємств;

- дослiдженi cтруктурнi змiни у фiнансово-економiчному станi будiвельної галузi в перехiдний перiод економiки України;

- сформовано системи фінансових показників, що мiстять найбільш значущi коефіцієнти для таких категорій користувачів, як власники (реальні й потенційні) і кредитори;

- визначено механізм розрахунку інтегрального фінансового показника та класифікації будівельних підприємств у залежності від фінансового стану;

- розроблено регресiйнi моделі оцiнки фінансового стану будівельних підприємств;

- запропоновано процедуру кількісної оцінки впливу факторiв зовнішнього середовища та класифікації будівельних підприємств у залежностi вiд їх зовнiшнього оточення;

- розроблено механiзм комплексної оцiнки фiнансового стану будiвельних пiдприємств з урахуванням впливу зовнiшнiх факторiв за допомогою проектування матрицi фінансових перспектив.

Предмет дослiдження. Предметом дослiдження є методи оцiнки фiнансового стану будiвельних пiдприємств.

Об’єкт дослiдження. Об’єктом дослiдження обрано механiзм оцiнки фiнансового стану пiдприємств.

Методи дослiдження. При вирiшеннi поставлених завдань застосовувалися такi методи, як метод експертних оцiнок, кореляцiйно-регресiйного аналiзу, економiчного аналiзу.

Наукова новизна результатiв, отриманих особисто здобувачем:

- удосконалено процедуру формування системи показників фiнансового стану, що містить необхідний мінімум найбільш значущих коефiцiєнтiв, за допомогою методiв експертних оцiнок та кореляцiйного аналiзу;

- визначено межі значень фiнансових показникiв та інтегрального показника фінансового стану, що дозволяють диференціювати будівельні підприємства на класи на галузевому фоні;

- для оцiнки перспективного фiнансового стану будiвельних пiдприємств розроблено регресiйнi моделі;

- видiлено основнi фактори зовнiшнього середовища, що впливають на фiнансовий стан будiвельних пiдприємств в Українi;

- запропоновано механізм кількісної оцінки впливу факторiв зовнішнього середовища на перспективний фiнансовий стан підприємств;

- вперше спроектовано матрицю фінансових перспектив, що дозволяє комплексно оцiнити майбутнiй фiнансовий стан будiвельних пiдприємств з урахуванням впливу факторiв зовнiшнього середовища.

Практичне значення одержаних результатiв. Сформований механізм оцінки фінансового стану забезпечує цiльовий комплексний пiдхiд до прийняття оптимальних управлiнських рiшень. Практична цiннiсть здобутих результатiв підтверджується їх упровадженням у дiяльнiсть підприємств АТЗТ “Макрокап Девелопмент Україна”, АТ “Житлобуд-1” та ТОВ “Бонус”. Упровадження результатiв роботи пiдтверджено документально.

Апробацiя результатiв дисертації. Результати досліджень, викладені в дисертації, доповiдалися на ХХVIII та ХХХ научно - технічних конференціях викладачів, аспірантів і співробітників Харкiвської державної академiї мicького господарства у 1996 та 2000роках, VII Міжнароднiй науково-технічнiй конференції Інформаційні технології: наука, техніка, технологія, утворення, здоров'я (Харькiв,1999).

Публікації. За темою дисертації опубліковано одна стаття у науковому журналi, чотири статтi у збiрниках наукових праць, а також три тези конференцiй.

Структура та обсяг роботи. Дисертацiя складається з вступу, трьох роздiлiв, висновкiв, списку використаних джерел iз 120 найменувань, викладеного на 9 сторiнках. Основний текст роботи займає 145 сторiнок машинописного тексту, 18 рисункiв, 18 таблиць. Робота включає 8 додаткiв на 58 сторiнках.

ОСНОВНИЙ ЗМIСТ

У вступi обґрунтовано актуальнiсть теми дисертацiї, охарактеризовано рiвень її розробки, сформульовано мету i задачi дослiдження, розкрито наукову новизну й практичну цiннiсть отриманих результатiв i висновкiв.

У першому розділі ”Концептуальні і методологічні пiдходи до оцінки фінансового стану будівельних пiдприємств” розкрито процес еволюції фінансового аналізу як наукового напрямку в Україні та закордоном; дослiджено та класифiковано методи оцiнки фiнансового стану; проаналізовано й систематизовано фактори зовнішнього середовища, що впливають на фінансовий стан будівельних підприємств у перехiдний перiод.

1.

У сучасних економiчних умовах оцiнка фiнансового стану пiдприємств здiйснюється шляхом використання рiзноманiтних методiв, розроблених як вiтчизняними, так i закордонними дослiдниками. На пiдставi аналiзу цих методiв запропоновано наступну класифiкацiю (рис.1).

Основнi методи оцiнки фiнансового стану пiдприємства

 

Горизонтальний аналiз:

- порiвняння звiтних показникiв iз показниками минулих перiодiв;

- визначення тренду. | Структур-

ний аналiз:

- активiв;

- капiталу;

- грошових потокiв. | Аналiз фiнансових коефiцiєнтiв:

- лiквiдностi;

- фiнансової стiйкостi;

- рентабельностi;

- дiлової активностi;

- ринкової активностi. | Прогностичнi методи:

- розрахунок критичного об’єму продажу;

- розрахунок прогностичних фiнансових звiтiв.

Методи iнтегральної оцiнки:

- бальний;

- - рейтинговий;

- аналiз стабiльного зростання пiдприємства;

- метод корпорацiї “Дюпон”. | Методи

прогнозування

банкрутства

Рис.1 Основнi методи оцiнки фiнансового стану пiдприємства

2. Аналіз методик, що застосовуються у вітчизняній практицi в сучасний період, розкрив ряд недолiкiв:

- для оцінки фінансового стану найчастіше використовується надлишкова кількість показників, ідентичних за економічним значенням, що спричиняє зайві розрахунки, ускладнює аналітичну роботу користувачів фінансової інформації;

- як критерiї оцінки використовуються еталони, що не враховують ні галузеві особливості підприємств, ні економічні умови господарювання в Україні;

- в умовах зростання змiн у зовнiшньому середовищi методи оцiнки перспективного фiнансового стану не враховують впливу зовнiшнiх факторiв.

Таким чином, для реальної оцiнки дiловими партнерами фiнансового стану пiдприємств постає необхiднiсть удосконалення механiзму фiнансового стану в таких напрямках:

- використання потрiбного мiнiмуму найбiльш значущих для дiлових партнерiв показникiв;

- урахування впливу факторiв зовнiшнього середовища.

3. Шляхом дослiджень iснуючих розробок вiтчизняних i закордонних вчених та аналiзу економiчних умов функцiонування будiвельних пiдприємств виявлені й систематизованi основні фактори зовнiшнього середовища, що впливають на фінансовий стан будівельних підприємств (рис. 2).

Середовище непрямого впливу

Полiтичнi

фактори | Постачаль-ники | Конкуренти | Споживачi | Стан економiки

Демографiчнi

Фактори | Екологiчнi фактори

Будiвельне пiдприємство

Мiжнароднi подiї | Природне середовище

Науково-технiчний прогрес | Маркетин-говi посередники | Держава | Контактнi аудiторiї | Соцiокуль-турнi фактори

Середовище прямого впливу

 

Рис.2 Зовнiшнє середовище будiвельних пiдприємств

Урахування цих факторiв дає змогу визначити змiни у перспективному фiнансовому станi пiдприємств, що обумовленi зовнiшнiми обставинами.

У другому розділі - Структурнi зміни у фінансово-економічному стані будівельної галузі в перехiдний період - розглянуті основні тенденції і структурні зміни у фінансово-економічному станi будівельних підприємств на галузевому рівні, встановлено причинно-наслiдковий зв'язок економічних процесів перехідного періоду і фінансового стану підприємств.

1. Умови перехiдної економiки спричинили перетворення ряду державних підприємств у колективні, що, однак, не вирішило проблему фінансування господарської діяльності. Цей факт підтверджується значним скороченням обсягу капітальних вкладень у будівельну галузь (на 78% у 1998 р. у порівнянні з 1990 р.) (рис.3).

Рис.3 Динамiка капiтальних вкладень

2. Податковий тиск на підприємства обумовив процеси тіньової економіки, що виявляються у заниженні підприємствами розміру отриманого прибутку з метою ухилення від оподатковування. Про це свідчить зростання кiлькостi збиткових підприємств (до 43% від загальної чисельності будівельних підприємств у 1997 р.).

3.Аналіз динаміки показників фінансової стiйкостi та лiквiдностi будівельних підприємств на галузевому рівні виявив тенденцiю до рiзкого погiршення платоспроможності будiвельних пiдприємств з кiнця 1996р., що збереглася й у наступнi перiоди. Дефiцит грошової маси обумовлений як зростанням простроченої дебiторської заборгованостi (близько 52%), так i скороченням довгострокового кредитування.

4. Динаміка показників рентабельності та дiлової активностi в період переходу до ринкових вiдносин свідчить про зниження прибутковості та ефективностi використання засобiв на підприємствах будівельної галузі, викликане як скороченням обсягів будівельного виробництва, так і політикою цін на підприємствах і процесами тіньової економіки.

Проведений аналiз свiдчить, що в умовах економiчної кризи перехiдного перiоду змiни у фiнансовому станi будiвельних пiдприємств обумовленi, перш за все, впливом факторiв зовнiшнього середовища.

 

У третьому розділі - Формування механізму комплексної оцінки фінансового стану будівельних підприємств - розроблено методику комплексної оцінки фінансового стану будiвельних пiдприємств з урахуванням впливу факторiв зовнішнього середовища.

Формування механiзму комплексної оцiнки фiнансового стану пiдприємства здійснювалось таким чином (рис.4):

Аналiз кореляцiйних зв’язкiв мiж

фiнансовими показниками за їх групами | Визначення факторiв зовнiшнього середовища, що впливають на фiнансовий стан будiвельних пiдприємств

Аналiз економічної обумовленостi зв’язкiв мiж залежнимипоказниками i виявлення дублюючих показникiв

Метод часткових парних порiвнянь - вибiр найбiльш значущих показникiв

Метод ранжування

Формування систем фiнансових показникiв для власникiв та кредиторiв | Формування систем

факторiв зовнiшнього середовища для власникiв i кредиторiв

|

Визначення алгоритму розрахунку iнтегрального показника оцiнки фiнансового стану | Визначення алгоритму розрахунку iнтегрального показника оцiнки зовнiшнього середовища

|

Диференцiацiя пiдприємств за класами | Диференцiацiя пiдприємств за класами

Побудова регресiйних моделей оцiнки перспективного фiнансового стану

Матриця фiнансових перспектив

Рис.4 Формування механiзму комплексної оцiнки фiнансового стану

1. Виходячи з принципу мінімізації кiлькостi показників, а також орієнтації на інтереси ділових партнерів шляхом використання методiв кореляцiйного аналiзу та експертних оцiнок (методи часткових порiвнянь та ранжування), удосконалено процедуру формування системи показникiв оцiнки фiнансового стану. На пiдставi проведених дослiджень сформовано системи фiнансових показникiв, що мiстять найбiльш значущi коефiцiєнти для таких категорiй користувачiв, як власники (реальні й потенційні) i кредитори (табл.1).

2.Визначено алгоритм розрахунку інтегрального показника оцінки фінансового стану, що об'єднує оцінки за групами показників за допомогою методу відстаней:

___________________

Oи= Oр2+ Оф 2 +Oд2 +Oл2 , (1)

де Oи- інтегральна оцінка фінансового стану;

Oр - оцінка рентабельності;

Oф - оцінка фінансової стiйкості;

Oд - оцінка ділової активності;

Oл - оцінка ліквідності.

Оцінка за групою фінансових показників визначається таким чином:

__________________________________________________

a i1 a i2 a in

R1* (1- ------------ )2 + R2 * (1 - ----------- ) 2 +... +Rn*(1- -----------) 2,

Oi= max a1 maxa2 maxan (2)

де Oi- оцінка за i-ою групою фінансових показників;

a in - фактичне значення n-го показника;

max an - максимальне галузеве значення n-го показника;

Rn - відносна значущiсть n-го показника в груповій системі показників.

3.Здiйснено процедуру диференцiацiї підприємств за класами в залежності від значення інтегральної оцінки:

- до першого класу вiднесено підприємства iз стійким фінансовим станом на галузевому

фонi;

Таблиця 1

Iнтегральна оцiнка фiнансового стану

№ | Показники | Для власникiв | Для кредиторiв

Rn | Межi за класами | Rn | Межi за класами

1 | 2 | 3 | 4 | 1 | 2 | 3 | 4

1 | Рентабельнiсть всього капiталу | 0,24 | 0,16 | 0,03 | 0,005 | 0,005 | 0,28 | 0,16 | 0,03 | 0,005 | 0.005

2 | Рентабельнiсть власного капiталу | 0,25 | 0,58 | 0,10 | 0,01 | 0,01 | --- | --- | --- | --- | ---

3 | Коефiцiєнт чистого прибутку | 0,19 | 0,30 | 0,12 | 0,05 | 0,05 | 0,13 | 0,3 | 0,12 | 0,05 | 0,05

4 | Рентабельнiсть перманентного капiталу | --- | --- | --- | --- | --- | 0,27 | 0,57 | 0,10 | 0,01 | 0,01

5 | Показник концентрацiї власного капiталу | 0,55 | 0.81 | 0,55 | 0,38 | 0,38 | 0,48 | 0.81 | 0,55 | 0,38 | 0,38

6 | Показник маневреностi власного капiталу | 0,21 | 0,59 | 0,07 | 0,01 | 0,01 | --- | --- | --- | --- | ---

7 | Показник структури залученого капiталу | --- | --- | --- | --- | --- | 0,29 | 0,004 | 0,002 | 0,001 | 0,001

8 | Оборотнiсть активiв | 0, 31 | 0,97 | 0,33 | 0,11 | 0,11 | 0,3 | 0,97 | 0,33 | 0,11 | 0,11

9 | Оборотнiсть засобiв у розрахунках | 0,1 | 2,43 | 1,14 | 0,53 | 0,53 | 0,12 | 2,43 | 1,14 | 0,53 | 0,53

10 | Оборотнiсть власного капiталу | 0,3 | 3,16 | 0,81 | 0,21 | 0,21 | --- | --- | --- | --- | ---

11 | Оборотнiсть кредиторської заборгованостi | --- | --- | --- | --- | --- | 0,31 | 1,01 | 0,45 | 0,20 | 0,20

12 | Показник загального покриття | --- | --- | --- | --- | --- | 0,28 | 1,39 | 1 | 0,72 | 0,72

13 | Показник швидкої лiквiдностi | --- | --- | --- | --- | --- | 0,26 | 0,99 | 0,71 | 0,51 | 0,51

14 | Показник абсолютної лiквiдностi | --- | --- | --- | --- | --- | 0,1 | 0,16 | 0,06 | 0,02 | 0,02

15 | Частка власних оборотних засобiв у покриттi запасiв | --- | --- | --- | --- | --- | 0,19 | 0,97 | 0,1 | 0,01 | 0,01

16 | Oцiнка рентабельностi | 0 | 0,6 | 0,8 | 0,8 | 0 | 0,6 | 0,8 | 0,8

17 | Oцiнка фiнансової стiйкостi | 0 | 0,5 | 0,6 | 0,6 | 0 | 0,4 | 0,5 | 0,50

18 | Оцінка дiлової активностi | 0 | 0,6 | 0,7 | 0,7 | 0 | 0,5 | 0,7 | 0,7

19 | Oцiнка лiквiдностi | --- | --- | --- | --- | 0 | 0,5 | 0,6 | 0,6

20 | Iнтегральна оцiнка | 0 | 1 | 1,2 | 1,2 | 0 | 1 | 1,3 | 1,3

- до другого класу - підприємства, що мають відхилення від норми за окремими показниками;

- до третього класу - підприємства підвищеного ризику;

- до четвертого класу – підприємства, близькi до банкрутства.

Проблему кількісної оцінки, що дозволяє встановити приналежність підприємства до того чи iншого класу, вирішено шляхом визначення за кожним елементним показником, що складає систему оцiнки, меж значень за класами, використовуючи галузевi фiнансовi показники за 1992-1997рр. (табл.1).

4.Для прогнозування фiнансового стану розроблено регресiйнi моделi, що являють собою сконцентрованi варiацiї формули iнтегральної оцiнки (1). Використовуючи прогнознi значення показникiв, цi моделi дозволяють надiйно встановити перспективний фiнансовий стан пiдприємств.

Шляхом експериментальних дослiджень, використовуючи методи кореляцiйно - регресiйного аналiзу та програмний пакет Microsoft Exel, для власникiв пiдприємств отримана така модель, значущiсть якої пiдтверджена статистичними характеристиками (табл.2):

y =1,319-0,187Оср -0,634Кчп -0,503Кмск, (3)

де y - інтегральна оцінка фінансового стану;

Оср - оборотнiсть засобів у розрахунках;

Кчп - коефіцієнт чистого прибутку;

Кмск - коефіцієнт маневреності власного капіталу.

Для кредиторів було отримано три регресiйнi моделі (4-6), значущiсть яких підтверджена статистичними характеристиками (табл.2). Відмітною рисою цих моделей є використання показників групи ліквідності, що мають найбільш важливе значення при прийнятті фінансових рішень кредиторами.

y =1,629-0,522 Оа-0,654 Кчп-0,419Кпо, (4)

y =1,642-0,112 Оср-2,535 Рвк-0,398 Кпо, (5)

y =1,415- 0,315Окз-2,531 Рвк -0,272Дсос, (6)

де Кпо -коефіцієнт загального покриття;

Оа- оборотність активів;

Рвк - рентабельність всього капіталу;

Окз- оборотність кредиторської заборгованості;

Дсос- частка власних оборотних коштів у покритті запасів.

Iнформацiйну базу для розрахунку моделей сформовано за галузевими фiнансовими показниками за 1993-1997 рр.(19 перiодiв).

Таблиця 2

Основнi статистичнi характеристики моделей

Статистичнi характеристики | Модель

3 | 4 | 5 | 6

Стандартна помилка | 0,06 | 0,07 | 0,05 | 0,04

t-статистика | 3 | 2 | 3 | 3

Коефiцiєнт детермiнацiї | 0,95 | 0,94 | 0,97 | 0,98

Необхiдно пiдкреслити, що рiзнi пiдприємства мають свої особливостi у структурi активiв та капiталу. З цього приводу для вибору вiдповiдної моделi для прогнозування треба, перш за все, проаналiзувати фiнансовi показники пiдприємства за минулi перiоди та виявити, яка з моделей дiйсно вiдбиває фiнансовий стан пiдприємства.

Можливiсть використання моделей для прогнозування фiнансового стану пiдприємств пiдтверджено не тiльки їх статистичними характеристиками, але й апробацiєю на будiвельних пiдприємствах АТ Житлобуд-1 та АТЗТ “Макрокап Девелопмент Україна”.

5. За допомогою методiв експертних оцiнок визначено найбiльш значущi з погляду власникiв та кредиторiв фактори зовнiшнього середовища, що впливають на фiнансовий стан будiвельних пiдприємств. Шляхом аналiзу цих факторiв як сукупностi складових параметрiв установлено основнi параметри, завдяки яким можна оцiнити вплив зовнiшнього середовища на фiнансовий стан. На цiй пiдставi сформовано системи факторiв оцiнки зовнiшнього середовища будiвельних пiдприємств:

В= Вр; Вk, (7)

де В- система факторiв зовнiшнього середовища;

Вр- система факторiв середовища прямого впливу;

Вк- система факторiв середовища непрямого впливу.

Вр={A{a1i; a2i}; R {r1;r2};C{c1;c2};D{d1;d2}}, (8)

где А- вплив постачальникiв;

a1i –своєчаснiсть постачань i-го постачальника;

a2i-якiсть продукцiї (робіт, послуг) i-го постачальника;

R-вплив споживачiв (замовникiв);

r1- стан платоспроможностi замовникiв;

r2 –ступiнь забезпеченостi портфелем замовлень;

С–вплив конкурентiв;

с1- кiлькiсть фiрм - конкурентiв;

с2- темпи зростання галузi;

D-вплив держави;

d1-рiвень податкiв;

d2-розмiр фiнансових дотацiй.

Вк ={H{h1;h2;h3 }; N{n1;n2;n3}; X{x}; Р{p}}, (9)

где H- вплив стану економiки;

h1 –рiвень iнфляцiї;

h2-рiвень зайнятостi населення;

h3-рiвень доходiв населення;

N-вплив НТП;

n1- рiвень машин та механiзмiв, що використовуються на пiдприємствi;

n2-рiвень матерiалiв та конструкцiй, що використовуються на пiдприємствi;

n3 –рiвень нематерiальних активiв, що використовуються на пiдприємствi;

Х- вплив природного середовища;

х- вплив екстремальних природних умов;.

P-вплив полiтичної ситуацiї.

6. Вплив зовнiшнього середовища на перспективний фiнансовий стан визначається менеджерами будiвельних пiдприємств шляхом оцiнки кожного параметра за п’ятибальною шкалою. Погляди експертiв синтезуються та визначаються усередненi оцiнки кожного фактора за формулою:

m

Pij

i =1

Y j= ----------,

m

де Y j – усереднена експертна оцiнка j-го фактора;

m - кiлькiсть параметрiв j-го фактора;

Pij- усереднена оцiнка експертами i-го параметра j-го фактора.

7. Шляхом дослiджень розроблено формулу iнтегральної оцiнки стану зовнiшнього середовища будiвельних пiдприємств:

n n

Gp RpjYpj +Gk Rkj Ykj

j=1 j=1

Z = ---------------------------------------

n n (5)

Gp Rpj + Gk Rkj

j=1 j=1

де Z - інтегральна оцінка стану зовнішнього середовища ;

Gp-групова значущiсть зовнішнього середовища прямого впливу;

G k - групова значущiсть зовнішнього середовища непрямого впливу;

Rрj – значущiсть j-го фактора середовища прямого впливу;

Rкj - значущiсть j-го фактора середовища непрямого впливу.

8. Відповідно до отриманих інтегральних оцінок зовнішнього середовища запропоновано таку класифiкацiю будiвельних пiдприємств:

- до першого класу вiднесено підприємства, зовнішнє середовище яких сприяє їх перспективнiй фінансової та господарської діяльності. Значення інтегральної оцінки для таких підприємств змінюється в діапазоні від 5 до 4;

- до другого класу - підприємства, що відчувають незначні труднощі у відношеннях iз зовнішнім оточенням. Значення інтегральної оцінки для них змінюється в діапазоні від 4 до 3 ;

- до третього класу - підприємства, зовнішнє середовище яких створює перешкоди для їх нормального функціонування. Значення інтегральної оцінки для них змінюється в діапазоні від 3 до 2;

- до четвертого класу -підприємства, зовнішнє середовище яких ставить їх в екстремальнi умови. Значення інтегральної оцінки для них змінюється в діапазоні від 2 до 1.

9. Для комплексного вiдображення результатiв оцiнок перспективного фiнансового стану, визначених за допомогою моделей (3)-(6) та зовнiшнього середовища пiдприємства ( формула (11)), розроблено матрицю фiнансових перспектив, яка подiляється на шiстнадцять квадратiв та чотири зони (рис.5).

Позицiя безумовного успiху: пiдприємства з прогнозованим стiйким фiнансовим станом та сприятливим зовнiшнiм оточенням (к вадрат 1.1).

Позицiя рiвноваги: пiдприємства iз стiйким фiнансовим станом, зовнiшнє оточення яких не перешкоджує фiнансовiй дiяльностi (квадрат 1.2); пiдприємства, що мають вiдхилення вiд норми за окремими показниками та сприятливе чи нейтральне зовнiшнє оточення (квадрати 2.1, 2.2).

Критичний стан: пiдприємства з прогнозованим стiйким фiнансовим станом i пiдприємства, що мають вiдхилення вiд норми за окремими показниками, зовнiшнє оточення яких перешкоджує або негативно впливає на перспективний фiнансовий стан ( квадрати 1.3, 2.3, 1.4, 2.4); пiдприємства, прогнозований фiнансовий стан яких вiдноситься до категорiї “пiдвищеного ризику“, але зовнiшнє оточення сприятливо чи нейтрально впливає на нього (квадрати 3.1, 3.2); пiдприємства з прогнозованим напруженим фiнансовим станом та несприятливим зовнiшнiм оточенням (квадрат 3.3).

Кризисна зона: пiдприємства з прогнозованим напруженим фiнансовим станом та несприятливим зовнiшнiм оточенням (квадрат 3.4); пiдприємства iз прогнозованим незадовiльним фiнансовим станом та сприятливим чи нейтральним зовнiшнiм оточенням (квадрат 4.1, 4.2). Пiдприємства iз прогнозованим незадовiльним фiнансовим станом та несприятливим зовнiшнiм оточенням, що не мають перспектив подальшої стабiлiзацiї (квадрати 4.3, 4.4).

Лiнiя стратегiї успiху |

4.1 |

4.2 |

4.3 |

4.4

Фiнансовий стан |

3.1 |

3.2 |

3.3 |

3.4

2.1 |

2.2 |

2.3 |

2.4

1.1 |

1.2 |

1.3 |

 

1.4

Зовнiшнє середовище

Рис.5 Матриця фінансових перспектив

Застосування матрицi фiнансових перспектив дозволяє спрогнозувати “критичний шлях” на перспективу i виявити порiг можливостей пiдприємства. Для кожного квадрату в матрицi визначено стратегiчнi (позначенi стрелкою) й тактичнi рiшення , завдяки яким можна полiпшити фiнансовий стан пiдприємства.

ВИСНОВКИ

1. Обґрунтовано необхідність формування механізму комплексної оцінки фінансового стану і зовнішнього середовища будівельних підприємств, виходячи з рiвня наукової розробки проблеми, а також реального фінансового стану підприємств галузі в умовах безперервної змiни зовнішнього середовища.

2. Сформовано системи показникiв фiнансового стану будiвельних пiдприємств, орiєнтованi на власникiв (реальних та потенцiйних) i кредиторiв, визначено механiзм розрахунку iнтегрального показника, розрахованi кiлькiснi критерiї, що дозволяють класифiкувати будiвельнi пiдприємства в залежностi вiд їх фiнансового стану.

3. Дослiджено, виявлено i систематизовано основнi фактори зовнiшнього середовища та їх елементи, що впливають на фiнансовий стан будiвельних пiдприємств.

4.Шляхом застосування методу експертних оцінок розроблено процедуру кількісної оцінки зовнішнього середовища і класифікації будівельних підприємств у залежності від зовнішнього оточення .

5. Розроблено регресiйнi моделі оцiнки перспективного фінансового cтану будівельних підприємств.

6. Запропоновано механізм комплексної оцінки фінансового стану з урахуванням впливу факторiв зовнішнього середовища на основі проектування матриці фінансових перспектив.

 

СПИСОК РОБIТ, ОПУБЛIКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦIЇ

1. Кочегарова М.Ю. Моделирование системы оценки финансовой устойчивости предприятия// Вестник ХГУ.-1999.-№419.-с.197-199.

2.Кочегарова М.Ю. Комплексный анализ финансового состояния строительных предприятий // Бизнес Информ.- 1998.- №21-22.-с.93-96.

3.Кочегарова М.Ю. Оценка влияния факторов внешней среды на функционирование строительных предприятий// Сборник научных трудов ХГПУ. Вып. 7. Информационные технологии: наука, техника. Технология, образование, здоровье. Часть 4.-с. 219-221.

4.Кочегарова М.Ю. Обоснование системы финансовых показателей в строительных фирмах посредством применения метода корреляционного анализа // Коммунальное хозяйство городов . Науч.-техн. сб. – 1998.-№15.-с.169-170.

5. Соловьев А.В., Кочегарова М.Ю. Оценка финансового состояния строительного предприятия в условиях рынка// Коммунальное хозяйство городов. Науч.-техн. сб.-1997.-Вып.7.-с.76-78

6.Кочегарова М.Ю. Разработка системы анализа финансовых отчетов на предприятии Энергоспецремонт // ХХVIII научно-техн.конф. ХГАГХ: Тез. докл.- Харьков: ХГАГХ, 1996.-с. 25.

7.Соловьев А.В., Кочегарова М.Ю. К оценке финансового состояния предприятия // ХХVIII научно-техн.конф. ХГАГХ: Тез. докл.- Харьков: ХГАГХ, 1996.-с. 24.

8. Соловьев А.В., Карпушенко М.Ю. Механизм оценки перспективного финансового положения строительных предприятий // ХХХ научно-техн.конф. ХГАГХ: Тез.докл.-Харьков, 2000.-с.35-36.

АНОТАЦIЇ

Карпушенко М.Ю. Удосконалення механiзму оцiнки фiнансового стану будiвельних пiдприємств. –Рукопис.

Дисертацiя на здобуття наукового ступеня кандидата економiчних наук за спецiальнiстю 08.07.03- Економiка будiвництва.- Харкiвська державна академiя мiського господарства, Харкiв, 2000.

Дисертацiю присвячено питанням формування механiзму комплексної оцiнки фiнансового стану будiвельних пiдприємств в умовах перехiдної економiки.

Удосконалено процедуру формування системи фiнансових показникiв шляхом використання методiв кореляцiйного аналiзу та експертних оцiнок, запропоновано механiзм диференцiацiї пiдприємств на класи в залежностi вiд фiнансового стану, розроблено регресiйнi моделi оцiнки перспективного фiнансового стану будiвельних пiдприємств. Визначено фактори зовнiшнього середовиша, що впливають на фiнансовий стан пiдприємств в умовах перехiдного перiоду, запропоновано процедуру кiлькicної оцiнки факторiв. Розроблено механiзм комплексної оцiнки фiнансового стану з урахуванням впливу факторiв зовнiшнього середовища шляхом проектування матрицi фiнансових перспектив.

Ключовi слова: фiнансовий стан, механiзм комплексної оцiнки фiнансового стану, диференцiацiя на класи, регресiйнi моделi, зовнiшнє середовище, матриця фiнансових перспектив.

Карпушенко М.Ю. Совершенствование механизма оценки финансового положения строительных предприятий. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.03 – Экономика строительства” –Харьковская государственная академия городского хозяйства, Харьков, 2000.

Диссертация посвящена вопросам формирования механизма комплексной оценки финансового положения строительных предприятий в условиях переходной экономики Украины.

Исследованы и классифицированы методы оценки финансового положения предприятий, критически проанализированы методики и коэффициенты, применяемые в практике финансового анализа.

Выявлены основные тенденции и структурные изменения в финансово-экономическом положении строительных предприятий на отраслевом уровне, установлена причинно-следственная связь экономических процессов переходного периода и финансового состояния предприятий.

Усовершенствована процедура формирования системы финансовых показателей посредством использования методов корреляционного анализа и экспертных оценок. Сформированы системы показателей для интегральной оценки финансового положения строительных предприятий, содержащие необходимый минимум наиболее значимых показателей для таких категорий пользователей, как кредиторы и собственники, определен алгоритм расчета интегрального показателя. Предложен механизм дифференциации предприятий на классы в зависимости от финансового положения. Посредством применения регрессионного анализа разработаны модели, позволяющие оценить перспективное положение предприятия на основе прогнозных значений ключевых финансовых показателей.

Выявлены факторы внешней среды, оказывающие воздействие на финансовое положение строительных предприятий в условиях переходного периода, а также параметры, посредством которых оценивается их влияние. Сформирован механизм количественной оценки воздействия факторов на перспективное финансовое положение предприятий. Определена процедура дифференциации предприятий на классы в зависимости от внешнего окружения.

Разработан механизм комплексной оценки финансового положения строительных предприятий на основе проектирования матрицы финансовых перспектив. Синтезируя результаты оценок прогнозируемого финансового положения и оценок воздействия факторов внешней среды, матрица финансовых перспектив позволяет получить представление о будущем финансовом положении с учетом воздействия факторов внешней среды. Для каждого положения в матрице разработаны стратегические и тактические решения, направленные на повышение деловой привлекательности предприятия.

Ключевые слова: финансовое положение, механизм комплексной оценки финансового положения, дифференциация на классы, регрессионные модели, внешняя среда, матрица финансовых перспектив.

Karpouchenko M. Yu. Improvement of the mechanism of evaluating of the financial statement of building enterprises. – Manuscript.

This dissertation submitted for a Candidate of Sciences (Economics), speciality 08.07.03.- Economics of Construction.- Kharkiv State Academy of Municipal Economy, Kharkiv, 2000/

The thesis is devoted to the problems of forming the mechanism of complex evaluation of financial state of building enterprises during the transition period. The procedure of forming of financial indicators’ system is improved by means of application the methods of correlation analysis and expert evaluation. The mechanism of differentiation of enterprises on classes depending from their financial state is proposed. The regression models of evaluation of the long-term financial state of building enterprises are developed. The factors of the external economic environment that influence on the financial state of enterprises in transition period are defined and the procedure of the their quantity evaluation is developed. The mechanism of the complex evaluation of the financial state of enterprise taking into account the influence of external factors by means of matrix of financial perspectives designing is proposed.

Key words: Financial state, the mechanism of complex evaluation of financial state, differentiation on classes, regression models, external economic environment, matrix of the financial perspectives.

Вiдповiдальний за випуск Пасiчний В.О.

Пiдписано до друку 26.07.2000 Формат 60х84 1/16

Папiр друкарський №1. Друк на рiзографi. Обсяг 1,0 ум.-друк.арк.

Тираж 100 прим. Зам.№ Безкоштовно.

ХДАМГ,61002, Харкiв, вул. Революцiї, 12






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ВПЛИВ САНАТОРНОГО БАЛЬНЕОЛІКУВАННЯ СУЛЬФІДНИМИ ТА ІОДОБРОМНИМИ ВАННАМИ НА КАНАЛЬЦЕВІ ФУНКЦІЇ НИРОК ХВОРИХ НА ГІПЕРТОНІЧНУ ХВОРОБУ - Автореферат - 22 Стр.
ОБЛІК І АНАЛІЗ КОРПОРАТИВНИХ ЦІННИХ ПАПЕРІВ - Автореферат - 22 Стр.
Просторова робота залізобетонних монолітних ребристих перекрить - Автореферат - 16 Стр.
ТВОРЧИЙ ПРОЦЕС В АРХІТЕКТУРІ (ЛОГІЧНІ ТА ІНТУЇТИВНІ АСПЕКТИ)   - Автореферат - 23 Стр.
УКРАЇНСЬКА ТЕРМІНОЛОГІЯ МЕТАЛУРГІЙНОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Автореферат - 26 Стр.
ЗМІНИ ЦИТОКІНОВОГО ТА ЕЙКОЗАНОІДНОГО ІМУНОРЕГУЛЯТОРНИХ ПОТЕНЦІАЛІВ КРОВІ У ХВОРИХ НА БРОНХІАЛЬНУ АСТМУ, ЇХ РОЛЬ В ІМУНОЛОГІЧНОМУ КОНФЛІКТІ НА РІВНІ НИРОК ТА СПОСІБ КОРЕКЦІЇ ВИЯВЛЕНИХ ПОРУШЕНЬ - Автореферат - 29 Стр.
ФАЗОВІ РІВНОВАГИ, КРИСТАЛІЧНІ СТРУКТУРИ ТА ДЕЯКІ ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ СПОЛУК В СИСТЕМАХ {Ti,Zr,Hf}-Cu-{Sn,Sb} - Автореферат - 19 Стр.