У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Київський міжнародний університет цивільної авіації

КОНДРАТЮК ОЛЬГА ОЛЕКСІЇВНА

УДК 513.71.002.6:656.61.07

Інформаційне забезпечення прийняття

управлінських рішень в морських портах

Спеціальність 08.06.02 - підприємництво, менеджмент та

маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2000

Дисертація є рукопис.

Робота виконана на кафедрі "Менеджмент, маркетинг та економіка водного транспорту" Одеського державного морського університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник - доктор економічних наук, професор

Чекаловець Віктор Ігнатович, завідувач кафедрою "Менеджмент, маркетинг та економіка водного транспорту" Одеського державного морського університету.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук

Загорулько Валентин Миронович, професор кафедри маркетингу та ресурсозабезпечення Київського міжнародного університету цивільної авіації;

доктор економічних наук

Щелкунов Володимир Ігоревич, перший віце-прези- дент Українського союзу промисловців та підприємців.

Провідна установа - Інститут проблем ринку і економіко-екологічних дослі- джень НАН України (м. Одеса).

Захист дисертації відбудеться 27 жовтня 2000 року о 12 годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 при Київському міжнародному університеті цивільної авіації (03058, м. Київ, просп. Комарова, 1).

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Київського міжнародного університету цивільної авіації (03058, м. Київ, просп. Комарова, 1).

Відгуки на автореферат дисертації в двох екземплярах, засвідчені печаткою, просимо направляти за зазначеною адресою.

Автореферат розісланий 25 вересня 2000 року.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02,

кандидат економічних наук, професор В. В. Родченко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В даний час в Україні проводиться адміністративна реформа, основною метою якої є підвищення ефективності системи управління як народним господарством у цілому, так і його окремими галузями, виробничими комплексами, підприємствами.

Проведення цієї реформи вимагає формування й удосконалення нових процедур в управлінській діяльності, що повинні включати нові схеми і регламент прийняття управлінських рішень, розподілу відповідальності по управлінській вертикалі, підвищення рівня управлінської культури, обґрунтованої оцінки результатів роботи окремих керівників і підвідомчих їм колективів.

Морські торговельні порти є ведучими підприємствами морського транспорту України, що в умовах переходу до ринку працюють відносно стабільно. Однак, у порівнянні з діяльністю портового господарства ведучих морських держав світу, рівень ефективності їхньої діяльності ще недостатній.

Як свідчить світовий досвід, основним шляхом підвищення ефективності роботи морських портів у сучасних умовах є не техніко-технологічні фактори, а удосконалення системи менеджменту, в якій прийняття управлінських рішень є одним з головних єлементів. Це визначає актуальність даного дослідження.

Зв'язок з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконувалася в рамках досліджень, що проводяться на кафедрі "Менеджмент, маркетинг та економіка водного транспорту" Одеського державного морського університету за темами: "Розробити економіко-організаційну концепцію забезпечення конкурентоздатності національного флоту України на світовому фрахтовому ринку" (реєстраційний номер 0197 U014069, категорія 1, ГБ 37-97) і "Удосконалення системи управління морським транспортом на основі використання маркетингу", що проводяться за планами науково-дослідних робіт Міністерства освіти і науки України та ОДМУ.

Зазначені теми мають зв'язок з державною програмою "Стабілізація і розвиток морського і річкового транспорту України до 2005 року" і Цільовою комплексною програмою розвитку й удосконалення транспорту до 2005 року – "Транспорт".

Мета і основні задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є удосконалення процесу прийняття управлінських рішень у морських портах. Реалізація поставленої мети повинна забезпечити підвищення ефективності системи менеджменту торгових портів України і транспортної системи в цілому.

Для досягнення поставленої мети в дисертації сформульовані і вирішені наступні основні задачі:

· виявлено особливості процесу управління в морських портах;

· визначено роль процесу прийняття рішень в управлінській діяльності в морських портах;

· уточнено значення інформації в управлінні сучасними організаціями;

· досліджено особливості існуючої системи інформаційного забезпечення процесу управління в морських портах;

· розроблено пропозиції щодо удосконалення системи прийняття управлінських рішень керівним складом морських портів на засадах використання менеджерських звітів, що базуються на агрегованій інформації.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дослідження є процес управління морськими торговельними портами.

Предметом дослідження є система прийняття управлінських рішень з питань функціонування та розвитку морських торговельних портів.

Методологія і методичні основи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є об'єктивні закони управління , на основі яких формується система управління організаціями в ринкових умовах, фундаментальні дослідження і положення вітчизняної і закордонної науки з питань управління виробничими системами.

У процесі дослідження використовувалися, як загальнонаукові методи: порівняння, аналіз, синтез, індукція, дедукція, аналогія, абстрагування, конкретизація, системний аналіз, так і специфічні, серед яких можна виділити теоретичні – формалізація, створення теорії й емпіричні – спостереження, анкетні обстеження.

Наукова новизна результатів дослідження. Наукова новизна результатів дисертаційного дослідження, які висуваються до захисту, полягає в наступному:

· одержали подальший розвиток принципи управління морськими портами на засадах агрегованої інформації;

· уперше, стосовно до специфічних транспортних підприємств – морських торговельних портів, розроблена система менеджерських звітів, спрямованих на виявлення ролі керівників вищої ланки управління в досягненні цілей портів, які надають агреговану інформацію, що необхідна для прийняття управлінських рішень;

· одержала подальший розвиток система критеріїв оцінки результатів діяльності керівників вищої ланки управління морськими портами;

· уперше, стосовно до морських портів, визначені поняття "сфера успіху" і "фактор успіху" керівника;

· удосконалено інформаційну структуру управлінського рішення керівників морських торговельних портів та їх підрозділів.

Практична цінність отриманих результатів. Основний науковий і практичний результат дисертаційної роботи полягає в тому, що було виконано комплексне дослідження важливої проблеми сучасного портового менеджменту – підвищення ефективності управлінських рішень.

Теоретичні результати дослідження, що опубліковані в наукових статтях здобувача і викладені в дисертації, застосовуються в навчальному процесі факультету економіки і управління Одеського державного морського університету в курсах: "Теорія управління і стратегічне управління", "Менеджмент підприємств морського транспорту", "Менеджмент портової діяльності".

На основі результатів дисертаційного дослідження розроблені методичні рекомендації з удосконалення інформаційного забезпечення процесу прийняття рішень для керівників морських торговельних портів. Зазначені рекомендації готові до практичного використання і направлені в морські торговельні порти України, а також застосовуються в системі підвищення кваліфікації і перепідготовки керівного складу морських торговельних портів.

Крім того, істотна частина розробок носить універсальний характер і може бути використана в роботі інших українських підприємств і організацій при удосконаленні системи управління.

Особистий внесок здобувача. Матеріали, наведені в дисертаційній роботі, і результати, що опубліковані в наукових працях за темою дисертації, отримані автором самостійно.

Апробація роботи і публікації. Основні результати дослідження доповідалися й одержали схвалення на наукових конференціях професорсько-викладацького складу Одеського державного морського університету в 1998 – 2000 роках, на наукових конференціях Одеського державного економічного університету і Харківського державного автомобільно-дорожнього технічного університету в 2000 році.

За результатами дисертації опубліковано 5 наукових статей і методичні рекомендації загальним обсягом відповідно 2,2 і 2,1 друкованих аркушів.

Обсяг і структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел з 126 найменувань і додатків (на 8 аркушах). Загальний обсяг роботи складає 187 аркушів комп'ютерного тексту, в тому складі 5 таблиць (4 на окремих аркушах – 5 сторінок), 34 рисунка (17 на окремих аркушах – 17 сторінок), список використаних джерел (10 сторінок), 3 додатки (8 сторінок).

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розглянута доцільність розробки наукової проблеми, обґрунтована її актуальність, зазначені мета і задачі дослідження, визначені положення наукової новизни, пред-

ставлене теоретичне і практичне значення отриманих результатів.

Перший розділ – "Морські порти та основи управління їх діяльністю" – присвячений концептуальним проблемам функціонування та управління специфічних підприємств морського транспорту – морських торговельних портів. Досліджено функції і процес управління в морських портах.

Глобальні зміни в сфері світової торгівлі викликали важливі організаційні, технологічні і комерційні зміни в системі міжнародних перевезень. Ці зміни створили нові економічні, технологічні і технічні умови функціонування портів, тому що саме торгівля і транспорт є джерелом діяльності портів. Сьогодні порт перетворився з підприємства по перевантаженню вантажів з водного виду транспорту на сухопутний і навпаки в основний фактор, що впливає на розвиток економіки і торгівлі як у прилеглих до нього регіонах, так і країни в цілому. Основні тенденції, що покликали ці зміни наведені у таблиці 1.

Таблиця 1

Основні економічні показники, що впливають на діяльність морських портів

Показники Роки

1996 1997 1998 1999 1 кв. 2000

1. Індекс зростання реального ВВП України, % 94,0 100,0 96,3 99,2 106,2

2. Індекс зростання попиту на стивідорні послуги морських портів України, % 94,5 102,5 110,5 118,8 109.2

3. Індекс зростання обсягу транзитних вантажів, що перевантажені портами України, % 58,7 204,3 105,0 115,1 123,5

4. Індекс зростання обсягу експортних вантажів, що перевантажені портами України, % 84,5 155,2 125,2 123,5 92,0

Кардинально змінилися і принципи класифікації портів, вони ґрунтуються на трьох критеріях:

- політика, стратегія і загальна позиція в сфері портового господарства;

- масштаби діяльності порту, особливо в галузі інформації;

- диверсифікованість діяльності й організації порту.

Відповідно до цих ознак виділяють порти першого, другого і третього покоління.

Зі зміною ролі і значення портів у транспортному процесі відбулася і зміна функцій портової системи. Необхідно виділяти зовнішні функції, що виконуються для задоволення клієнтури порту, і внутрішні, що забезпечують діяльність портової системи і є інструментами управління.

Функціонування портів на регіональному ринку транспортних послуг пов'язано зі значною конкуренцією при освоєнні нових і перерозподілі існуючих вантажопотоків. Найважливішою проблемою в цих умовах є здатність апарату управління порту приймати оптимальні управлінські рішення, що забезпечували б стійкість виробничої діяльності порту і його фінансову стабільність.

У дисертаційній роботі досліджені загальні і специфічні функції управління морськими портами, етапи управлінської діяльності, значення і роль зворотного зв'язку в процесі управління, значення комунікацій у сучасних організаціях.

Аналіз наукової літератури дозволив зробити висновок, що етап прийняття управлінського рішення більшістю теоретиків і практиків в області управління визначається як центральна ланка діяльності керівника будь-якого рівня. Отже, від ефективності й оперативності процесу прийняття рішень багато в чому залежить якість процесу управління в цілому.

Основою процесу прийняття управлінських рішень є система інформації, що характеризує всі сторони діяльності об'єкту, що управляється. Виходячи з класифікації інформаційного забезпечення, в роботі уточнена інформаційна структура управлінського рішення, що враховує специфіку виробничої діяльності портів (рис. 1).

Рис. 1. Інформаційна структура управлінського рішення.

В цьому розділі досліджено повноваження керівників різних рівнів управління морських портів у процесі прийняття управлінських рішень, виявленні особливості процесу прийняття рішень, для чого проведені, оброблені й представлені в роботі результати анкетного обстеження 11 підприємств морського транспорту, у тому складі й найбільших портів Чорноморського регіону України.

Перелік факторів, необхідних для прийняття ефективних рішень, що складений з відповідей наших респондентів, має наступний вид:

- володіння достовірною інформацією щодо поточної обстановки і тенденціях її розвитку (65%);

- досвід, здатність до аналізу інформації, компетентність (25%);

- згуртована команда (6%);

- інтуїція (4%).

72 % керівників усіх рівнів управління відзначили недостатньо ефективну систему формування інформації на їхніх підприємствах для прийняття оптимальних управлінських рішень, що визначає необхідність її подальшого удосконалення.

У другому розділі – "Інформація в процесі управління морськими портами", виконано дослідження значення й ролі інформації в процесі управління, виявлені особливості і джерела формування управлінської інформації в морських торгових портах.

Значення інформації в процесі управління сучасним підприємством не можна недооцінювати. Без інформації неможливо виробити оптимальне рішення і, отже, нема можливості здійснити необхідні дії, що впливають на об'єкт, що управляється, і які спрямовані на досягнення поставлених перед системою задач.

Аналізуючи схему взаємодії даних та інформації в процесі прийняття рішень, було відмічено, що керівник як особа, що уповноважена приймати управлінські рішення, у своїй діяльності спирається на інформацію про стан об'єкту, що управляється, і створює управлінську інформацію як результат виконання покладених на нього функцій. Метою управлінської інформації є переведення управляємого об'єкту з фактичного стану в бажаний.

Різні автори розглядають інформацію з різноманітних точок зору. Найбільш коректно в даному випадку використовувати визначення “економічна інформація”, оскільки дана категорія визначає суть відносин, що відбиваються. В роботі виявлено особливості економічної інформації, серед яких найважливішими є можливість агрегації і призначення бути основою для економічного аналізу і процесу управління в цілому.

Принцип ущільнення (агрегації) інформації визначає суть обміну інформацією в ієрархічних системах управління. У роботі досліджені напрямки, способи і методи агрегації інформації, визначені етапи, необхідні для здійснення агрегації інформації в морських портах.

На даний час основними інструментами формування інформації для процесу прийняття рішень є системи обліку й аналізу господарської діяльності. Однак, дані системи не в змозі надати в достатньому обсязі інформацію, необхідну для процесу прийняття управлінських рішень.

До деякої міри дану проблему вирішує управлінський облік, що є розвитком фінансового обліку. Управлінський облік застосовується насамперед у внутрішніх операціях підприємства, уявляючи собою основу комунікаційної системи підприємства. Основна його мета – забезпечити інформацією керівників і фахівців, які відповідають за досягнення конкретних виробничих цілей. Однак, при усій своїй прогресивності у поточному часі, управлінський облік не може задовольнити всіх потреб менеджерів в інформації, й основна причина цього так зване "старіння інформації". В умовах ринкових відносин оптимальне рішення можна сформувати тільки на основі інформації, наданої комплексом систем: управлінського, оперативного обліку й економічного аналізу.

В результаті дослідження зроблено висновок, що оперативний аналіз повинний охоплювати окремі взаємозалежні показники діяльності підприємства і його підрозділів, вибір яких залежить від цілей і задач системи управління, іншими словами, оперативний економічний аналіз повинний забезпечити систему управління об'єктивною інформацією про поточні результати діяльності підприємства і його структурних елементів для прийняття ефективних управлінських рішень.

Налагоджений оперативний економічний аналіз забезпечує своєчасне виявлення внутрішньогосподарських резервів. З його допомогою можна визначити прогнозні величини результатів діяльності морських портів і їх підрозділів, оперативно впливати на господарські процеси, раціонально використовувати матеріальні, трудові і фінансові ресурси, поліпшувати якість виробленої продукції і послуг.

Отже, у даний час назріла необхідність розробити методику організації оперативного обліку й аналізу, визначити склад інформації, яка повинна відображатися у формах оперативного обліку. Це дозволить вчасно реагувати і впливати на усі відхилення, що виникають у об'єкті, що управляється. Необхідно сформувати структуру і склад облікових документів для кожного рівня управління, визначити принципи побудови і функціонування системи. Особливу увагу необхідно приділити розробці форм звітних документів, що дозволяли б спростити процес аналізу облікових показників і на цій основі дозволили б підвищити ефективність і оперативність управлінських рішень.

У третьому розділі – "Методичні положення по удосконаленню управління морськими портами на засадах агрегованої інформації", розглянуті теоретичні положення управління на засадах агрегованої інформації і питання застосування розробленої в роботі системи менеджерських звітів в управлінні морськими портами.

Однією з найбільш прогресивних теорій сучасної управлінської науки є управління за цілями чи результатами, що недостатньо широко використовується в практиці управління сучасними морськими портами. Основною проблемою даної теорії є визначення критеріїв, що характеризують ступінь досягнення цілей, поставлених перед економічною системою, і внесок кожного керівника в досягнення даних цілей.

Результати проведеного анкетного дослідження показали, що на 70 % обстежених підприємств морського транспорту не використовуються інформаційно-управлінські системи для контролю процесу управління. У той же час, 65 % керівників відзначили, що вони не мають розроблених стандартів результатів управлінської діяльності, і 85 % опитаних визнали, що система контролю на їхніх підприємствах незадовільна і вимагає удосконалення.

Вирішити проблему визначення веріфікованих цілей і критеріїв досягнення мети дозволяє теорія "трьохсторінкового менеджменту", яка поки ще не одержала достатнього розвитку, а в діяльності портового господарства як за кордоном, так і в Україні ще не використовується. Спираючись на цю теорію, в роботі стосовно до діяльності морських портів розроблені принципи, основні положення й інструменти управління на основі агрегованої інформації. Під агрегованою інформацією необхідно розуміти не лише покрупнені й інтегровані кількісні показники, а, насамперед, якісні показники, що характеризують ефективність діяльності порту чи його підрозділу і мають властивість описувати більш широкі сфери діяльності організації з ростом ієрархії системи управління.

Необхідно відзначити, що запропонована система не заміняє традиційні системи управління: інформаційного забезпечення, обліку й аналізу, стимулювання і відповідальності і т.п., а лише є ефективним засобом підвищення ефективності процесу прийняття управлінських рішень, виявлення і просування ефективних менеджерів.

Управління на основі агрегованої інформації спирається на систему взаємозалежних звітів, що відносяться до сфери діяльності конкретного менеджера, який відповідає за чітко визначене коло питань. Основне призначення звітів – відібрати найважливішу, необхідну інформацію для керівника і відкинути все зайве, звернути увагу керівника на позитивні і негативні зміни у виробничому процесі.

В цьому розділі запропонована й обґрунтована наступна система менеджерських звітів:

Звіт № 1 (фокус - звіт) містить інформацію, що характеризує діяльність керівника в сфері його компетенції і дозволяє визначити внесок в досягнення результатів діяльності підприємства.

Звіт № 2 (звіт зі зворотнім зв'язком) покликаний сконцентрувати увагу керівника на позитивних і негативних сторонах його діяльності, показуючи проблеми в тій або іншій сфері його діяльності і напрямок, у якому необхідно проводити ретельний економічний аналіз з метою виявлення причин, що викликали зазначені проблеми. Звіт № 2 повинен бути могутнім інструментом, що стимулює діяльність керівника, оскільки на його основі складається звіт № 3 – "Узагальнений звіт" керівника вищого рівня.

Звіт № 3 (узагальнений звіт) відбиває результати діяльності керівників підлеглих низчих рівнів (рис. 2) і дозволяє одержати об'єктивну оцінку їхньої діяльності без особистого контакту.

Звіт № 4 - матриця кількісної оцінки досягнення цілей використовується для характеристики загального стану підприємства або його підрозділу (табл. 2). Необхідність введення матриці кі

Узагальнений звіт

Керівник

(прізвище, ім'я, по батькові, посада)

(назва відділу, служби, підрозділу)

Дата складання звіту

Непрямі підлеглі декількох рівнів Прямі підлеглі одного рівня

Зона I. Видатні результати менеджерів декількох рівнів Зона II. Досягнення прямих підлеглих

Ф.И.О., посада Фактор успіху Ста- тут Задов. рівень Визн. рівень Ф.И.О., посада Фактор успіху Статут Здов. рівень Визн. рівень

1. 2. … 1. 2. …

Зона III Хронічні проблеми виконавців декількох рівнів Зона IV. Виконавські проблеми прямих підлеглих

Ф.И.О., посада Фактор успіху Статут Мін. рівень Ф.И.О., посада Фактор успіху Статут Мін. рівень

1. 2. … 1. 2. …

Рис. 2. Форма узагальненого звіту.

лькісної оцінки досягнення цілей покликана складною природою і неоднозначним характером протікання виробничих процесів в сучасних умовах. Кожна виробничо–господарська одиниця для успішного функціонування підприємства в цілому повинна тримати під контролем ряд параметрів. При цьому може виникнути ситуація, коли необхідно оцінити загальну ситуацію при погіршенні деяких показників. Названу проблему можна вирішити за допомогою зазначеної матриці. В дисертації розроблена матриця кількісної оцінки досягнення цілей для характеристики діяльності морського порту в цілому або його окремого виробничого підрозділу, а також обгрунтований склад показників, що використовуються в матриці, а саме:

ефективність використання основного капіталу

ЕОсК = Q / ОсК, (1)

де Q – обсяг вантажообороту порту (підрозділу), т.;

ОсК – вартість основного капіталу порту (підрозділу), грн;

ефективність використання оборотного капіталу

ЕобК = Q / ОбК, (2)

де ОбК – вартість оборотного капіталу порту (підрозділа), грн.;

Таблиця 2

Матриця кількісної оцінки досягнення цілей

КРОКИ Ефективність використання основного капіталу Ефективність використання оборотного капіталу Продуктивність праці персоналу комплексу Якість продукції (послуг) Витрати, що зв'яза- ні з невиконання зобов'язань Безпека праці Виробничі параметри

КРОК 1 Обсяг ван -тажообігу Основний капітал, т/гр. Обсяг ван- тажообігу Оборотний капітал, т/гр. Обсяг вантажо- обігу Кількість робітників ком- плексу, т/чіл. Утрати (ушкодження вантажу) Обсяг вантажообігу Демередж Диспач Кількість нещасливих випадків Кількість працівників Показники, що контролюються

КРОК 2 0,75 3,5 13500 0,04 0,3 0,1 Статут

КРОК 3 1 0,9 0,85 0,8 0,75 0,75 0,65 0,6 0,55 0,5 0,4 5 4,75 4,5 4,0 3,75 3,5 3,0 2,75 2,5 2,25 2,0 16000 15500 15000 14500 14000 13500 13000 12000 11000 10000 9000 0 0,01 0,02 0,03 0,04 0,05 0,06 0,07 0,08 0,09 0,1 0 0,1 0,2 0,3 0,5 0,75 1,0 1,25 1,5 2 2,5 0 0,03 0,05 0,1 0,12 0,15 0,17 0,2 0,25 0,3 0,4 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 Підсумкові дискретні бали

КРОК 4 6 5 5 6 7 7 Дискретні бали вихідного рівня показників

КРОК 5 20 20 25 10 15 10 Ваги значучесті контролюємих показників

КРОК 6 120 100 125 60 95 70 Індекс показників, що контролюються

КРОК 7 Підсумковий індекс показників, що контролюються 570 Оцінка підсумкового індексу

продуктивність праці персоналу

Пр = Q / Ч, (3)

де Ч – кількість працюючих в порту (підрозділі), чол.;

якість продукції (послуг)

ЯП = Збу / Д, (4)

де Збу – збитки порту (підрозділу), що обумовлені ушкодженням грузу, грн;

Д – доходи порту (підрозділу), грн.;

збитки, що пов'язані з невиконанням зобов'язань

Збз = Дем / Дис, (5)

де Дем – сума демереджу, сплаченого портом (підрозділом), грн.;

Дис – сума диспачу, одержаного портом (підрозділом), грн.;

безпека праці

БП = N / Ч, (6)

де N – кількість несчасних випадків, од.

Важливим етапом формування системи менеджерських звітів є визначення найважливіших зв'язків і сфер успіху керівника з точки зору різних суб'єктів, що взаємодіють з даним керівником, як у межах організації, так і за ними. Під сферами успіху потрібно розуміти ті результати, що очікують одержати від діяльності керівника різні суб'єкти економічної системи, тобто цілі, що поставлені перед керівником. Під фактором успіху – критерії, що характеризують діяльність керівника у визначеній сфері успіху.

При визначенні факторів успіху доцільно брати до уваги наступні обставини:

1. Оскільки виробнича діяльність безпосередньо пов'язана з використанням ресурсів, тому критерієм оцінки діяльності керівників повинна бути ефективність використання ресурсів виробництва.

2. При використанні виробничих нормативів в якості управлінських цілей варто звертати увагу на те, що окремий виробничий норматив може бути однобічним, особливо в короткостроковому плані. Тому бажано доповнювати його іншими нормативами, що стосуються якості, витрат і методів виробництва.

3. Такі виробничі нормативи, як кількість вантажів, що надходять до порту, чи тих, що вибувають з порту, число оброблених контейнерів чи витрати на навантаження – розвантаження, найчастіше пов'язані з факторами, що не залежать від порту.

4. Хоча абсолютні показники, такі як обсяг вантажообороту і суднообороту, можуть використовуватися у формулюванні управлінських цілей на основі виробничих нормативів, але їх варто застосовувати дуже обережно. Краще використовувати порівняльні чи відносні показники.

5. Управлінські цілі можуть формулюватися, виходячи з критеріїв конкуренції. При цьому як орієнтир слід використовувати показники, що досягнуті конкуруючим портом.

6. Критерії реалізації цілей економічних служб порту повинні бути позв'язані з узагальненням інформації, що створюється в центрах прийняття рішень і відповідальності, з методичним керівництвом у цій специфічній галузі оперативного управління.

В роботі обгрунтовано використання наступних характеристик факторів успіху:

- статут, тобто його фактична величина у визначений момент часу;

- мінімальний рівень – межа виконання;

- задовільний рівень, що визначається нормативом;

- видатний рівень – ціль діяльності;

- період, протягом якого відслідковується тенденція зміни показника;

- тенденція зміни фактичного рівня показника.

Впровадження вищеописаної системи звітів дозволить підвищити ефективність функціонування морських портів за рахунок:

1. Створення системи чіткого розподілу задач між підрозділами і виконавцями, прав і відповідальності керівників за прийняті ними рішення.

2. Орієнтації діяльності кожного підрозділу, керівника і виконавця на досягнення загальних цілей підприємства.

3. Формування системи об'єктивної оцінки діяльності як підприємства в цілому, його окремих підрозділів, так і конкретних керівників.

4. Створення умов зацікавленості працівників у найкращому виконанні їхніх функціональних обов'язків.

ВИСНОВКИ

Проведене дисертаційіне дослідження дозволяє зробити слідуючі висновки:

1. В даний час у багатьох країнах, у тому числі й в Україні, зовнішня торгівля по темпах росту перевищує промисловий валовий національний продукт, що обумовлює зміну ролі морського торговельного порту, який перетворюється в стратегічний пункт в організації зовнішньої торгівлі, стає сполучною ланкою в інтегрованому транспортному процесі і центром економічного розвитку оточуючого регіону й економіки країни в цілому.

2. Нова роль портів вимагає реорганізації й удосконалення як організаційної й управлінської структури порту, так і методів й процедур управління.

3. В умовах ринкових відносин для досягнення необхідних підприємству результатів вирішальне значення належить оперативності управління, що можна досягнути за рахунок проведення ефективного економічного аналізу і прийняття оптимальних рішень, які є центральною ланкою процесу управління.

4. Для прийняття ефективного управлінського рішення необхідно мати чітке представлення про загальні цілі функціонування об'єкту управління, знати задачі, які треба розв'язати для реалізації поставлених цілей, реально уявляти стан об'єкту, що управляється, мати повну і достовірну інформацію про об'єкт управління.

5. Переважна більшість керівників усіх рівнів управління морськими портами вважають недостатнім інформаційне забезпечення процесу прийняття рішень на їх підприємствах.

6. В наш час основними системами, що формують інформацію про стан і розвиток господарської діяльності, є облік (бухгалтерський, статистичний і оперативний) і економічний аналіз, які ще не в змозі забезпечити необхідну оперативність процесу прийняття рішень і не виявляють роль діяльності керівників у досягненні цілей, які поставлені перед організацією.

7. В більшості морських торговельних портів не використовуються інформаційно-управлінські системи для контролю управління, значна кількість керівників не мають розроблених стандартів контролю управлінської діяльності і вважають, що система контролю на їхніх підприємствах незадовільна і вимагає удосконалення.

8. Вирішити проблему підвищення ефективності процесу прийняття управлінських рішень можна на основі використання агрегованої інформації.

9. Управління на основі агрегованої інформації повинне спиратися на систему взаємозалежних менеджерських звітів, що відносяться до сфери діяльності конкретного менеджера, який відповідає за чітко визначене коло питань. Основне призначення звітів – відібрати найважливішу, необхідну інформацію для керівника і відкинути все зайве, звернути увагу керівника на позитивні і негативні зміни у виробничому процесі.

10. Головним етапом формування системи звітів є виявлення найважливіших зв'язків і сфер успіху керівника з точок зору різних суб'єктів, що взаємодіють з даним керівником як у межах організації, так зовні, а так само факторів успіху – критеріїв, що характеризують діяльність керівника у визначеній сфері успіху.

11. Методи економічної оцінки управлінських перетворень є ще недостатньо розробленими в сучасній науці управління і вимагають подальших досліджень як теоретичного, так і практичного характеру. У той же час для рішення даної проблеми необхідно використовувати як зовнішні, так і внутрішні критерії.

ПЕРЕЛІК ПРАЦЬ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Кондратюк О.О. Удосконалення управління на підприємствах водного транспорту: методичні вказівки. – Одеса: ОІІМФ, 1994. – 36 с.

2. Кондратюк О.А. Агрегированная информация в системе обратной связи // Развитие методов управления и хозяйствования на морском транспорте: Сб. науч. трудов. Выпуск 2 – Одесса: ОГМУ, 1997. – С. 120 – 124.

3. Кондратюк О.А. Глобализация производства и формирование новых подходов к транспортному процессу // Вісник Одеського державного морського університету. – Одеса: ОДМУ, 1998. - №2. – С. 87 – 91.

4. Кондратюк О.А. Учётно-экономическая информация в системе управления производством // Розвиток методів управління та господарювання на морському транспорті. Зб. наук. праць. Випуск 3. – Одеса: ОДМУ, 1998. – С. 101 – 111.

5. Кондратюк О.А. Комплексная оценка деятельности транспортного предприятия // Проблемы системного подхода в экономике. Сб. науч. трудов. – К.: КМУГА, 1999. – С. 195 – 199.

6. Кондратюк О.А. Особенности процесса принятия решения на предприятиях морского транспорта // Розвиток методів управління і господарювання на транспорті. Зб. наук. праць. Випуск 5. - Одеса: ОДМУ, 1999. – С. 78 – 85.

АНОТАЦІЯ

Кондратюк О.О. Інформаційне забезпечення прийняття управлінських рішень в морських портах. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг. Одеський державний морський університет, Одеса, 2000.

Дисертація присвячена розвязанню проблеми підвищення єфективності процесу прийняття управлінських рішень в морських портах. В роботі розглянута система управління морськими портами, її особливості, дослідженно значення информаційного забезпечення процесу прийняття рішень, проаналізована існуюча система информаційного забезпечення управління в морських портах, виявлені її недоліки. Означене дослідження дозволило запропонувати систему менеджерських звітів, що покликана виявити значення діяльності окремих керівників у досягненні целей підприємства та надати необхідну информацію щодо прийняття ефективних управлінських рішень та виявлених проблем.

Ключові слова: морський порт, управління, управлінське рішення, інформаційне забезпечення, агрегована інформація, менеджерські звіти, ефективність.

Аннотация

КОНДРАТЮК О.А. Информационное обеспечение принятия управленческих решений в морских портах.

Диссертация на соискание учёной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг, Одесса, 2000.

Диссертация содержит результаты исследования по проблеме повышения эффективности процесса принятия управленческих решений в морских торговых портах. Исследование роли современных портов в транспортном процессе, в экономике страны в целом и системы управления данными предприятиями, позволило выявить структуру управления морскими портами и определить значение процесса принятия решений для эффективности функционирования портовой системы.

Анализ роли информации в формировании управленческого решения и существующей системы информационного обеспечения управления морскими портами позволил определить информационную структуру управленческого решения и сделать вывод о недостаточном уровне информационного обеспечения процесса принятия решений. Данный вывод в совокупности со значением процесса принятия решений в управлении современными организациями и особенностями управления морскими портами позволил обосновать необходимость совершенствования информационного обеспечения процесса принятия решений в морских портах.

Исследованы процессы принятия решений и использования агрегированной информации в управлении предприятиями, в результате чего получили дальнейшее развитие принципы управления экономическими процессами на основе агрегированной информации.

В диссертации разработана система менеджерских отчетов, позволяющая определить роль конкретного руководителя в достижении целей предприятия и предоставляющая необходимую информацию для принятия эффективных управленческих решений, направленных на совершенствование результатов деятельности руководителей всех уровней управления морскими портами. Определены понятия "сфера успеха" и "фактор успеха" руководителей морских портов, усовершенствованы критерии оценки результатов деятельности их управленческого персонала высшего уровня.

Применительно к морским портам разработана матрица количественной оценки достижения целей, дающая возможность комплексно оценить результаты функционирования морского порта в целом или его обособленного структурного подразделения.

По результатам диссертационного исследования разработаны методические рекомендации, практическое применение которых будет способствовать совершенствованию управления морскими портами, улучшению использования трудовых ресурсов и повышению их конкурентоспособности.

Ключевые слова: морской порт, управление, управленческое решение, информационное обеспечение, агрегированная информация, менеджерские отчеты, эффективность.

THE SUMMARY

Kondratyuk Olga. Information maintenance of acceptance of the administrative decisions in seaports. - Manuscript.

Thesis for a candidate's degree of economic sciences by speciality 08.06.02 - enterprising, management and marketing. The Odessa state sea university, Odessa, 2000.

The dissertation is devoted to the decision of a problem concerning to perfection of process on acceptance of the administrative decisions in seaports. In the work the control system of seaports and its feature is considered. The meaning of information maintenance of process on acceptance of the decisions is investigated. The existing system of information maintenance for management in seaports is analysed and its lacks are revealed. The specified research has allowed developing system of the reports, which called to reveal a role of the separate chiefs in achievement of the purposes of the enterprise. And also gives the necessary information for acceptance of the effective administrative decisions, concerning to the revealed problems.

Key words: seaport, management, administrative decision, information maintenance aggregated information, the manager's reports, efficiency.