У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ ПРОБЛЕМ РИНКУ ТА ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

КУЗАНАШВІЛІ РОМАН КАРЛОВИЧ

УДК [664:663.241].003.13

ПЕРСПЕКТИВНІ НАПРЯМКИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ

(на прикладі підприємств вино- коньячногого виробництва).

Спеціальність 08.07.01 - Економіка промисловості

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Одеса - 2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор

Мардаровський Фелікс Зосімович,

Одеська державна академія харчових

технологій Міністерства освіти і науки України,

професор кафедри організації підприємств.

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Кузьмін Олег Євгенович,

Державний університет

“Львівська політехніка”,

завідувач кафедри менеджменту

і міжнародного підприємництва,

доктор економічних наук,

професор Продіус Іван Прокопович,

Одеський Державний політехнічний

Університет, завідувач кафедри

менеджменту

Провідна установа: Рада по вивченню продуктивних

сил України НАН України,

відділ регіональних проблем розвитку і

розміщення харчової

та переробної промисловості, м. Київ.

Захист відбудеться_____ ______________ 2000 року о _____ годині на засіданні Спеціалізованої вченої ради К41.177.01 в Інституті проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м. Одеса, Французький бульвар, 29.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України за адресою: 65044, м.Одеса, Французький бульвар, 29.

Автореферат розісланий____ _____________ 2000 р.

Вчений секретар

Спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Степанов В.М.

1

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проведення радикальної економічної реформи і перехід від адміністративно-командної системи до формування ринкових відносин між суб'єктами господарювання збільшили актуальність дослідження проблем підвищення ефективності виробництва і особливо у галузях харчової промисловості України.

Сьогодні як одна із особливостей розвитку харчової промисловості країни, ставиться проблема теоретичного осмислення і визначення перспективних напрямків підвищення ефективності виробництва, що забезпечують найбільш повне задоволення потреб суспільства. При цьому мова йде не просто про підвищення якості систем управління усіма ланками народного господарства і особливо підприємствами, а про нову якість нашого розвитку, швидкому просуванні вперед на стратегічно важливих напрямках, інтенсифікації виробництва в умовах переходу на ринкові відносини.

Перед суспільством стоять невідкладні проблеми по поліпшенню продовольчого постачання, збільшення виробництва товарів і послуг для народу, і, головне, виходу зі стану дефіцитної економіки.

Наявність помилок при переході на ринкові відносини призвело до спаду виробництва в Україні, про це свідчать цифри, що характеризують соціально-економічний рівень в Україні, який подано такими показниками: спад виробництва за останні п'ять років реформи - 55%, а з середини 1997 року досяг 61,1%; безробіття досягло рівня 40%; близько 70% населення знаходяться за межою бідності. Є заборгованість по заробітній платі, пенсіях, стипендіях. Відчутні втрати понесло сільське господарство і підприємства харчової промисловості: їхня продукція зменшилася на 17-40%. На 20-30% у середньому на рік знижується виробництво найцініших видів продовольства, що містять білки тваринного походження (молоко, м'ясо, олія, яйце). Скорочення їхнього споживання є прямою загрозою генофонду українського народу.

Практично був зруйнований агропромисловий комплекс України, порушені зв'язки між сільським господарством і переробними підприємствами. Це становище призвело до економічного спаду підприємств харчової промисловості. Особливо ці обставини вплинули на підприємства вино- коньячної галузі, що сильно залежать від розвитку виноградарської зони сільськогосподарського сектору АПК.

Необхідно приймати невідкладні заходи щодо виходу з кризи харчової промисловості, забезпечити розробку теоретичної бази реструктуризації галузі з метою підвищення ефективності її функціонування.

Харчові підприємства України в 1992 році, як і вся промисловість, розпочали процес ринкової трансформації економіки. Приватизація та акціонування призвели до змін форми власності підприємств, їх функцій, визначили появу нових інституційних груп і відношень. Нові форми господарювання обумовили необхідність реалізації їхніх переваг, що

2

забезпечують зростання ефективності виробництва, зміцнення ринкових позицій. Тому, вирішуючи проблеми спаду обсягів виробництва харчової

продукції, впровадження передових технологій, структурної перебудови виробництва, підприємства харчової промисловості усе більше уваги приділяють: економічній і технічній політиці, реструктуризації виробництва й управління, спрямованих на підвищення ефективності харчової промисловості.

У умовах переходу до ринкових відносин необхідно визначити перспективні напрямки підвищення ефективності функціонування харчової промисловості, які б враховували вплив множини зовнішніх і внутрішніх факторів.

Визначений внесок у розробку даної проблеми внесли праці таких українських учених: Борщевського П.П., Дорогунцова С.І., Орлова О.А., Саблука Г.Т., Мардаровського Ф.З. та ін. У процесі роботи над дисертацією автор використовував роботи російських і зарубіжних вчених: Абалкина Л.І., Павлюченко В.М., Вороніна В.Г. та ін.

Багатоплановість і складність розробки проблеми визначення перспективних напрямків підвищення ефективності функціонування харчової промисловості ( на прикладі вино-коньячного виробництва) визначили необхідність системного підходу в проведенні досліджень, виборі теми, цілей і задачі дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Робота виконувалася у відповідності з тематичестим планом науково-дослідних робіт Інституту проблем ринку та економіко-екологічних досліджень Національної Академії наук України на 1997-1999 р.р. за темою ЕО-73 “Організаційно-економічний механізм управління підприємницької діяльності у регіоні” Автором розроблен проблемно-цільовій підхід до управління підприємницької діяльності у регіоні.

Мета і задачі досліджень. Мета роботи – розробити теоритичні і методичні підходи та перспективні напрямки підвищення ефективності функціонування вино коньячної галузі на базі реалізації процесів узгодження фаз відтворювального процесу і реструктуризації виробництва і управління.

У відповідності з метою у дисертаційній роботі вирішуються такі задачі:

· визначити роль і місце харчової промисловості України в вирішенні проблем розвитку економіки;

- сформулювати і обгрунтувати основні фактори підвищення ефективності виробництва підприємств харчової промисловості;

- визначити перспективні напрямки підвищення ефективності функціонування харчової промисловості;

- розробити методичні підходи до вирішення проблем узгодження у вино- коньячній галузі;

- розробити принципи і технологію реструктуризації виробництва і управління вино- коньячними підприємствами;

- обгрунтувати наявність передумов реструктуризації підприємств вино коньячного виробництва;

3

- розробити рекомендації щодо удосконалення організаційної структури управління корпоративної організації.

Мета і задачі роботи визначили основні напрямки досліджень і зміст дисертаційної роботи.

Об'єктом дослідження є економічні й організаційні результати діяльності підприємств харчової промисловості (вино коньячного виробництва), проблеми і протиріччя що впливають на ефективність їхнього функціонування.

Предмет дослідження складають теоретичні і методичні питання підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості, здійснення процесів узгодження фаз відтворення, реструктуризації виробництва й управління на підприємствах вино коньячного виробництва.

Методи дослідження. Методологічну основу дослідження склали теоретичні положення економічної науки, праці провідних вітчизняних і зарубіжних вчених з економіки промисловості, проблем підвищенння ефективності харчової промисловості, законодавчі акти Верховної Ради і постанови Кабінету Міністрів України.

Для рішення задач дослідження використовувался системний аналіз, проблемно-цільовий підхід, методи класифікації, експертних оцінок. Метод класифікації був використан для визначення загальних чинників підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості. Проблемно-цільовий підхід та експернтні оцінки використовані при розробці механізму реструктуризації.

Наукова новизна отриманих результатів досліджень полягає в наступному:

· вперше проведене групування підприємств харчової промисловості як об'єктів управління з використанням удосконаленого методу багатоаспектної класифікації;

· уточнені і сформульовані основні фактори підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості, що дозволили визначити перспективні напрямки в ринкових умовах;

- одержала подальший розвиток теорія узгодження фаз відтворювального процесу в харчовій промисловості, що дозволило визначити основні проблеми і протиріччя на підприємствах промисловості (вино-коньячного виробництва);

· розроблений методичний підхід, що забезпечує комплесне вирішення виробничих, науково-технічних, організаційних і соціальних проблем у вино- коньячному виробництві і підвищенні його ефективності;

- обгрунтовані наукові підхіди до реструктуризації виробництва і управління: сформульовані принципи реструктуризації виробництва і управління вино коньячних підприємств; запропонована технологія розробки програми реструктуризації для підприємств галузі; обгрунтована схема корпоративної організації у вино коньячному виробництві.

4

Практичне значення одержаних результатів. Розроблені в дисертації теоретичні положення і практичні рекомендації дають можливість:

- сформулювати стратегічні напрямки розвитку вино коньячного виробництва України і визначити пріоритет вирішення проблем і протиріч;

- розробити програми реструктуризації виробництва і управління для підприємств з урахуванням функціонування сільськогосподарської зони і, зокрема, виноградарства;

- комплексно вирішувати проблему підвищення ефективності підприємств вино коньячної галузі на базі реструктуризації «входу» і «виходу» підприємств.

Результати досліджень можуть бути використані при розробці програм розвитку харчової промисловості на всіх ієрархічних рівнях, а також при підготовці спеціалістів - менеджерів.

Розроблені автором рекомендації по реструктуризації виробництва і управління на підприємствах вино-коньячного виробництва прийняті до реалізації в АП «Одесавинпром» і на Одеському коньячному заводі, що підтверджено відповідними документами (акти використання результатів дисертаційних досліджень від 27.04. 2000 та від 22.05. 2000 рр.)

Особистий внесок дисертанта. Автор дисертації здійснив класифікацію підприємств харчової промисловості як об'єктів управління, сформулював основні фактори підвищення ефективності, застосував теорію узгодження для розробки методичного підходу до вирішення проблем і протиріч у вино коньячному виробництві, сформулював принципи реструктуризації виробництва й управління.

Апробація результатів роботи. Основні положення і результати дослідження докладались автором і обговорювалися на: Міжгалузевих науково-практичних конференціях «Перспективні напрямки розвитку екології, економіки, енергетики», (м. Одеса, 1998), «Шляхи підвищення ефективності зберігання і перероблення сільськогосподарської продукції» (м. Одеса, 1999), Міжнародній науково-практичній конференції «Утилізація відходів, організація і контроль полігонів» (м. Одеса, 1999), Міжнародної науково-практичної конференції «Перспективні напрямки розвитку екології, економіки, енергетики» ( м. Одеса, 1999).

Публікації. За темою дисертації в збірниках наукових праць і матеріалах конференцій опубліковано 10 наукових статей загальним обсягом 4,5 др. арк., із яких особисто автору належать 3,2 др.арк.

Структура й обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел. Основний зміст дисертації викладений на197 сторінках, із них 13 таблиць на 12 стор., 19 рисунків на 19 сторінках. Список використаних джерел містить 102 найменування.

5

Основний зміст дисертаційної роботи.

У вступі обгрунтована актуальність теми досліджень, сформульовані цілі і задачі роботи, визначені методика досліджень, практична цінність, нові наукові результати й апробація роботи.

У першому розділі «Фактори підвищення ефективності функціонування галузей харчової промисловості» визначені роль і місце харчової промисловості в народному господарстві України, досліджені специфічні умови функціонування підприємств харчової промисловості на сучасному етапі, сформульовані основні фактори підвищення ефективності виробництва.

Аналіз економічного і науково-технічного рівнів підприємств харчової промисловості України показав тенденцію спаду виробництва різних галузей харчової промисловості України. Так, за 1986-1999 р.м. виробництво продуктів харчування скоротилося у 2...5, а споживання у 1,5…3 рази. При цьому на 1/3 знизилася калорійність харчування людей.

Такий спад виробництва і споживання харчових продуктів, пов'язаний з багатьма різними факторами, у тому числі: зниження купівельної спроможності населення України; низька якість багатьох видів продукції, що виробляється, та її низька конкурентоспроможність; відсутність державного регулювання ринку. Це в основному пов'язане з тим, що адміністративно-командні важелі управління галуззю були втрачені, а до нових умов функціонування керівники підприємств виявилися непідготовленими. Проведені заходи щодо приватизації підприємств харчової промисловості, реформування колективних підприємств і земельних відносин своєї мети не досягли.

Відсутність належного державного регулювання призвело до дезорганізації господарського життя, і, як наслідок, до зниження обсягів виробництва, погіршення соціально-психологічного клімату на підприємствах.

У роботі наведені приклади з зарубіжної практики державного підходу до регулювання агропромисловим комплексом, заснованого на аграрному фундаменталізмі.

Виходячи з ролі харчової промисловості в економіці України, у роботі розкриті основні недоліки функціонування підприємств харчової промисловості.

Для того, щоб обгрунтувати основні фактори підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості в роботі проведена їхня класифікація як об'єктів управління. Використання багатоаспектної класифікації дозволило розбити сукупність підприємств харчової промисловості на групи по складності «входу», виробництва і «виходу». Виходячи з проведеного аналізу підприємств як об'єктів управління, у дисертації всі наступні дослідження присвячені підприємствам вино коньячного виробництва. Це пов'язане по-перше, з високим значенням цих підприємств у задоволенні населення України у виноградних винах і коньяках. По-друге, у виробництво «культурних» вин і коньяку завжди було вигідно

6

вкладати кошти, тому що був визначений достаток і доступність сировини для виробництва виноградних вин і коньяку, особливо на півдні України. По-третє, переробляти наявну сировину (виноград) у напій, що бадьорить і веселить, значно простіше і дешевше, ніж виробляти ті ж узвари і варення.

Дослідження тенденцій розвитку виноградарсько-виноробного комплексу Одеської області дозволили виявити причини зниження обсягів виробництва і закупівель винограду, вирощування культурного винограду технічних сортів, невідповідність науково-технічного рівня технологічного

обладнання сучасним вимогам, що забезпечують випуск якісної, конкурентоспроможної готової продукції.

На підставі результатів досліджень сформульовані основні фактори підвищення ефективності виробництва харчової промисловості, у тому числі вино-коньячного виробництва.

У роботі уся сукупність факторів підвищення ефективності функціонування підприємств харчової промисловості України, за ознаками впливу, розбита на 6 груп:

· соціальні фактори;

· фактори що впливають на економію витрат праці, матеріалізованої в засобах праці;

- фактори, що впливають на економію витрат праці, матеріалізованої у предметах праці;

- фактори, що впливають на економію живої праці;

- організаційні фактори, що впливають на якість з'єднання всіх елементів виробничого процесу;

- ринкові фактори, що впливають на забезпечення неперервності і ритмічності фаз відтворення й їхнього узгодження.

Другий розділ дисертації «Узгодження фаз відтворювального процесу як основа підвищення ефективності підприємств харчової промисловості» присвячений дослідженню підходів до підвищення ефективності функціонування підприємств вино коньячного виробництва.

Перехід економіки України на ринкові відносини вимагає перегляду підходів до забезпечення неперервності і ритмічності фаз відтворювального процесу. Особливо це важливо для підприємств харчової промисловості і, зокрема, для підприємств вино-коньячного виробництва.

Як показали дисертаційні дослідження, однією з теоретичних і практичних проблем підвищення ефективності підприємств є забезпечення узгодження діяльності всіх елементів, що беруть участь у забезпеченні вино коньячного виробництва як «по горизонталі», так і «по вертикалі».

Необхідно вирішити проблему узгодження фаз відтворення для підприємств галузі (матеріально-технічного забезпечення, виробництва, збуту і споживання), що відповідає вимогам найбільш повного задоволення потреб суспільства в готовій продукції в умовах дії ринкового простору.

7

Практично необхідно привести управління підприємствами вино коньячної галузі у відповідність з дією закономірності управління - «неперервність і ритмічність руху виробничих фондів, їхня неперервність і

ритмічність в обігу і кругообігу», тобто здійснити системний підхід до забезпечення ефективного функціонування підприємств і галузі у цілому.

У розділі розкрите поняття «узгодження», показана роль узгодження фаз відтворення, наведена структура системи узгодження.

Питання узгодження займають значне місце в керуванні соціально-економічними об'єктами, і, особливо, при вирішенні проблем підвищення ефективності підприємств.

Розглянуте «узгодження» як економічна категорія, проведені системні дослідження цієї категорії, що дозволили визначити зміст і структуру системи “узгодження”.

На підставі розробленої концепції узгодження в системах управління підприємств систему узгодження можна предствавити, як таку, що складається із п'ятьох взаємозалежних підсистем: функціонального, організаційного, економічного, соціального і техніко-технологічного узгодження.

Для того, щоб побудувати систему узгодження, необхідно в першу чергу дослідити об'єктивно діючи протиріччя, що виникли на підприємствах вино коньячної галузі при переході на ринкові відносини.

За своєю сутністю протиріччя носять об'єктивний характер, тому що є результатом дії об'єктивних законів і закономірностей. У той самий час виникнення протиріч пов'язане з діяльністю людей, що здійснюють управління об'єктом.

У роботі досліджені проблеми і протиріччя в управлінні підприємствами вино-коньячного виробництва.

З метою виявлення проблем і протиріч виробничого, науково-технічного, економічного, організаційного і соціального характеру, проведено аналіз низки основних економічних показників (обсяг продукції, що виробляється, стан основних виробничих фондів, реалізація готової продукції та ін.). На підставі проведеного аналізу, розроблені структури протиріч («потреби», науково-технічні, економічні і соціальні).

Аналіз протиріч дозволив визначити головні протиріччя, вирішення яких дозволить забезпечити підвищення ефективності підприємств вино коньячного виробництва. До них належать такі:

- невідповідність існуючої системи управління матеріально-технічним забезпеченням вимогам неперервності і ритмічності виробництва;

- невідповідність між фактичним обсягом виробництва і потребами у виноградних винах і коньяках;

- невідповідність структури продукції, що виробляється вимогам науково-обгрунтованої структури споживання виноградних вин і коньяку.

Саме вирішення цих протиріч “входу” і “виходу” підприємств забезпечує ефективність їхнього функціонування з урахуванням постійного прагнення вирішувати науково-технічні і соціальні протиріччя.

8

Вирішення зазначених протиріч пов'язане зі зміною підходів до узгодження таких фаз відтворення, як матеріально-технічне постачання - виробництво, виробництво - збут - споживання.

Успішний збут готової продукції - кінцева й основна ціль підприємства будь-якої форми власності. В остаточному підсумку вся діяльність підприємства знаходить своє концентроване вираження в позиції

покупця. Від нього залежить рішення: купити або не купити товар підприємства, відшкодує або не відшкодує підприємство свої витрати, чи одержить воно прибуток, що забезпечує процес розширеного відтворення.

Проведений у роботі аналіз виробництва і споживання вино коньячної продукції в Україні дозволив виявити такі тенденції:

- падають обсяги продажів винної продукції. У 1998 році було реалізовано 4,3 млн. дал., що на 5,4 % менше, ніж у 1997 році. Таке зниження обсягу продажів призвело до затоварення, а найчастіше і до зупинки підприємств;

- пропозиція виноградного вина за період з 1993-1998 рр. на вітчизняному ринку більше ніж у 1,7-2 рази перевищує попит, а на шампанське - в 2,2-3,5 разів. Таке становище створює жорстке конкурентне середовище між вітчизняними виробниками винопродукції. Якщо врахувати, що в Україні діють 47 підприємств по розливу виноградних і плодово-ягідних вин, 7 заводів по виробництву шампанського і 8 заводів по виробництву коньяку, то можливість установлення монопольно високих цін окремого виробника значно зменшується;

- відбувається зростання імпортної готової продукції: провина, шампанського, коньяку;

- відбувається зростання частки незареєстрованних напоїв у загальному споживанні вино- коньячної продукції (з 2,4 до 8…10%). Таке становище призводить до того, що виробники вина, що працюють у тіньовому обігу (за експертними оцінками їхня частка до 50%) не виділяють кошти для відновлення виноградників і виконання робіт по догляду за ними й удосконалювання первинного виноробства;

- підприємства вино коньячного виробництва, особливо Одеського регіону, стали закуповувати сировину для свого виробництва у зарубіжних постачальників, і, зокрема, у Франції. Цим пояснюється, що при загальному зниженні виробництва вина вУкраїні (до 45%), на підприємствах Одеської області виробництво вино коньячних виробів зросла на 2,8%.

В роботі запропоновано методичні підходи до вирішення виробничих, нуково-технічних, економічних та соціальних протирічь, які впливають на ефективність функціонування вино-коньячного виробництва.

В якості основного запропоновано проблемно-цільовий підхід, який формується згідно з наступними системними ознаками: проблемної орієнтацієї, кінцево-цільової спрямованності, комплексності, багатоваріантності та максимальної економічної ефективності проблемних рішень.

9

Запропоновано концепцію проблемно-цільового підходу до розробки програми соціального та економічного розвитку підприємств галузі, які відображають стратегію розвтку підприємств з врахуванням формування

вихідних умов зміни етапів і напрямків розвитку споживання, інвестиційної політики та критеріїв ефективності.

Виходячи зі спеціфічних особливостей функціонування підприємств вино- коньячного виробництва сформульовані фактори, які впливають на побудову систем управління, забезпечують функціональне, організаційне і економічне узгодження та високу ефективність виробництва.

До них слід віднести: необхідність перегляду вимог до систем управління, критеріїв їх еффективності; чіткість формулювання стратегії розвитку підприємства, структуру об'єктивних та реальних цілей; правільну оцінку можливих шляхів розвитку об'єкту та ін.

Для вирішення досліджуваних проблем і протиріч і забезпечення підвищення ефективності вино- коньячних підприємств визначені перспективні напрямки: реструктуризація виробництва й управління та удосконалювання системи управління.

Третій розділ «Реструктуризація як процес вирішення проблем і протиріч у галузі, підвищення її ефективності», присвячен розробці принципів реструктуризації виробництва й управління вино- коньячними підприємствами та рекомендацій щодо удосконалювання системи управління.

У розділі сформульовані основні принципи реструктуризації виробництва і управління підприємствами. Суть основних принципів полягає в наступному:

- технологічна, економічна, організаційна і соціальна структурна перебудова підприємств галузі повинна базуватися на функціональному, організаційному, економічному і соціальному узгодженні в системах управління;

- методичною основою реструктуризації є проблемно-цільовий підхід, що базується на методології системного аналізу;

- цільова спрямованість дій управляючих у зміні виробничої й організаційної структур підприємств;

· реструктуризація виробничої структури повинна здійснюватися на базі аналізу неперервності і ритмічності фаз відтворювального процесу, із здійсненням напрямку, пов'язаного з «просуванням» готової продукції на споживчий ринок;

- реструктуризація повинна грунтуватися на найбільше ефективному, комплексному використанні наявних матеріальних, науково-технічних і соціальних ресурсів, як вино коньячних підприємств, так і сільськогосподарської зони, на базі створення у коньячному виробництві корпоративної організації;

реструктуризація повинна здійснюватися відповідно до прийнятого стратегією економічного і соціального розвитку галузі в цілому і підприємств. Вибір стратегії, та її реалізація є основною частиною діяльності

10

по стратегічному управлінню. Неможна здійснювати заходи, спрямовані лище на отримання короткотермінових результатів.

Вибір стратегії для підприємств вино-коньячного виробництва пов'язаний з вирішенням проблем: “входу”, підвищення науково- технічного

рівня виробництва, “виходу”, пов'язаних з завоюванням споживчого ринку. В роботі запропоновано блок – схему алгоритму стратегії в наступних напрямках: перетворення виробничої структури, розвиток ринку сировини, посилення (укріплення) позицій на споживчому ринку, скорочення витрат; концентрованного росту підприємства.

На основі розроблених принципів запропонована технологія розробки програми реструктуризації виробництва та управління підприємств вино-коньячного виробництва, яка практично реалізована на Одеському вино-коньячному заводі.

Відповідно до моделі технології розробки програми реструктуризації (рис.1), визначені основні напрямки реалізації кожного блока. Поряд із блоками

1, 2, особлива увага приділена блоку 3 «Аналіз можливих засобів і способів вирішування проблем і протиріч».

Сьогодні найбільш складними також є проблеми, що пов'язані з реалізацією готової продукції.

Проведений аналіз споживчого ринку вино- коньячної продукції дозволив сформулювати основні напрямки діяльності підприємств галузі. До них відносяться:

- переважне використання однорівневого і дворівневого каналів просування готової продукції на споживчий ринок;

- збільшення обсягу реалізації готової продукції у ближнє і дальнє зарубіжжя;

- підвищення конкурентоспроможності готової продукції;

- підвищення рівня стимулювання збуту;

- формування економічного, організаційного і соціального механізмів управління, адаптованих до ринкової економіки.

Відомо, що інструментом організаційного узгодження є організаційна структура управління корпоративної організації. У роботі запропоновані методичні підходи до формування нової організаційної структури, стосовно до підприємств вино-коньячного виробництва.

Здобувач вважає, що в сучасних умовах найбільш перспективним є метод структуризації цілей і задач управління.

При формуванні нової організаційної структури автор керувався такими принципами: вибір стратегії й груповання робіт у відповідності з цілями; визначення складу задач управління і змісту функцій апарату управління; формування структурних підрозділів з урахуванням однорідності кінцевих результатів, застосовуваної технології робіт, самостійності етапів у корпоративному розподілі відповідальності по фазах відтворювального процесу і досягнення цілей.

11

Рис 1. Модель технології розробки програми реструктуризації підприємств вино коньячної галузі

12

Висновки

У дисертації наведене теоретичне узагальнення і нове вирішення наукової задачі підвищення ефективності функціонування харчової промисловості (на прикладі вино-коньячного виробництва).

Виконане дисертаційне дослідження дозволяє сформулювати такі висновки і рекомендації:

1. Ефективність підприємств вино коньячної галузі залежить від ефективності функціонування двох взаємозалежних секторів - сільськогосподарського (виноградарство) і переробних підприємств. Тому вирішення проблем підвищення ефективності підприємств галузі залежить у першу чергу від рівня управління комплексом у цілому і його секторами.

2. Урахування змін, що відбуваються у економіці України у період з 1992 по 1999 рр. дозволив виявити нові фактори, які впливають на ефективність вино-коньячного виробництва.

Серед них важливе місце займають управлінські і соціальні фактори, що впливають на економію витрат праці. Ринкові фактори пред'являють особливі вимоги до систем управління відповідності з орієнтацією на споживчий ринок.

3. Дослідження проблем підвищення ефективності функціонування підприємств галузі, дозволили вибрати один із найважливіших методичних підходів - здійснення функціонального, організаційного, економічного і техніко-технологічного узгодження фаз відтворювального процесу.

4. Пізнання узгодження як економічної категорії дозволило розробити систему узгоджень, її структуру, виявити проблеми функціонального, організаційного, економічного і техніко-технологічного узгодження, що впливають на ефективне функціонування підприємств по виробництву виноградного вина і коньяку.

5. Дослідження проблем і протиріч на підприємствах галузі і необхідність їхнього рішення призвели до обгрунтування доцільності використання проблемно-цільового підходу - методичного підходу до узгодження матеріально-технічного забезпечення - виробництва - збуту - споживання в сучасних ринкових умовах. У роботі запропонована концепція, що може бути використана при вирішенні проблем, що виникають у різних галузях харчової промисловості України.

6. У роботі обгрунтована необхідність реструктуризації виробництва і управління вино коньячних підприємств, уперше сформульовані принципи реструктуризації. Відповідно до розроблених принципів, запропоновані різні варіанти структурної перебудови вино коньячного виробництва, спрямовані на узгодження агрозони перероблювального підприємства і споживчого ринку.

13

7. Запропоноване й обгрунтоване створення корпоративної організації, що в основному пов'язане з відсутністю регулюючого впливу з боку держави, з відсутністю ефективних економічних важелів впливу на сільськогосподарську зону і перероблювальні підприємства. Корпорація забезпечує об'єднання ресурсів, надає і забезпечує можливість для узгодження сільськогосподарської зони, перероблювального підприємства і споживчого ринку.

8. У роботі обгрунтовується необхідність проведення реструктуризації виробництва й управління, відповідно до прийнятої стратегії економічного, науково-технічного і соціального розвитку підприємств. Запропонован алгоритм розробки стратегії.

9. У роботі запропонована технологія розробки програми реструктуризації виробництва й управління підприємств галузі, що може бути використана і на підприємствах інших галузей народного господарства України.

10. Поряд з реструктуризацією виробництва і формуванням корпоративної організації, у роботі розроблені рекомендації щодо удосконалювання структури управління.

11. Результати проведених досліджень по підвищенню ефективності вино- коньячних підприємств у сучасний період можуть бути використані в практиці розробки заходів щодо вирішення економічних, організаційних і соціальних проблем і протиріч на підприємствах харчової промисловості України, а також у процесі підготовки і перепідготовки управлінських працівників.

Публікації за темою дисертації

11. Кузанашвили Р.К. Принципы реструктуризации производства и управления вино- коньячными предприятиями. // Праці Одеського політехнічного університету. Вып. 2(8), 1999. - Одеса, «ТЭС», 1999, - с.292-297.

22. Кузанашвили Р.К., Карпинская А.В. Модель разработки программы реструктуризации предприятий пищевой промышленности. // Праці Одеського політехнічного університету. Вып. 3(9), 1999. - Одеса, «ТЭС», 1999, - с.273-277.Особисто автора – основні блоки моделі реструктуризації (0,3 др. арк.)

33. Ерохина Т.В., Кузанашвили Р.К. Проблемы и противоречия в управлении предприятиями вино-коньячной отрасли. // Праці Одеського політехнічного університету. Вып. 4(10), 2000. - Одеса, «ТЭС», 2000 р. , с. 278-283. Особисто автора – структура виробничих і економичних протиріч (0,3 др. арк.)

14

44. Мардаровский Ф.З., Кузанашвили Р.К. Основные факторы повышения эффективности винодельческой отрасли в современный период. // Сб. научных статей научно-практической конференции «Перспективные направления развития экологии, экономики, энергетики», Одеиса, ОЦНТЭИ, 1998. - с. 102-109. Особисто автора – класифікація факторів підвищення ефективності вино-коньячного виробництва (0,2 др. арк.)

55. Кузанашвили Р.К., Демидова О.В. Проблемы функционального и організационного согласования в системах управленния предприятий вторичного виноделия. // Сб. научных статей научно-практической конференции «Перспективные направления развития экологии, экономики, энергетики».- Одесса: ОЦНТЭИ, 1998.-с 74-80. Особисто автора – сутностні сторони функціонального та організаційного узгодження в системах управління (0,25 др. арк.)

6. Кузанашвили Р.К. Концепция реструктуризации предприятий по производству виноградных вин и коньяка // Сб. научных статей «Пути повышения эффективности хранения и переработки сельскохозяйственной продукции». - Одесса, 1999. - с.89-95.

7. Мардаровский Ф.З., Кузанашвили Р.К. Целевое управленние социально-экономическими объектами как основа научного управления. // Научные труды Украинской академии экономической кибернетики, Одесса, ОПУ, 1999 г. , вып. 1, с.71-79. Особисто автора – розкриття сутностної сторони управління виробництвом (узгодження субєктивної діяльності з дією обєктивних законів) . (0,25 др.арк.)

78. Мардаровский Ф.З., Кузанашвили Р.К. Экологическая культура и целевое управление. // Научные труды международной научно-практической конференции «Утилизация отходов, организация и контроль полигонов», Одеса, ОЦНТЭИ, 1999 р. , с.54-57. Особисто автора – формування структури цілей.

99. Кузанашвили Р.К., Демидова О.В. Внутриотраслевая кооперация и стратегия предприятий по производству коньяка // Сб. научных статей научно-практической конференции «Пути повышения эффективности хранения и переработки сельскохозяйственной продукции»// Одесса. ОЦНТЭИ.-1999._С.96-101. Особисто автора –розробка блок – схеми алгоритму розробки стратегії економічного та соціального розвитку підприємств по виробництву коньяка (0,3 др.арк.)

110. Кузанашвили Р.К Реструктуризация как основное направление разрешений противоречий в АПК Украины // Сб. Научных статей научно-практической конференции «Перспективные направления развития экологии, экономики, энергетики». ОЦНТЭИ.- Одесса,1998.-С.68-74. (0,45 дрк.арк).

 

 

15

Кузанашвілі Р.К. Перспективні напрямки підвищення ефективності функціонування харчової промисловості (на прикладі підприємств вино-коньячного виробництва). - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.01 - Економіка промисловості. - Інститут проблем ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України. Одеса, 2000.

Дисертація присвячена питанням підвищення ефективності функціонування харчової промисловості України на прикладі вино- коньячної

галузі. Аналіз стана харчової промисловості показав наявність великих хиб, що призвели до зниження ефективності підприємств харчової промисловості, у тому числі і вино коньячного виробництва. У роботі на базі класифікації підприємств харчової промисловості як об'єктів управління визначені основні фактори і перспективні напрямки підвищення їхньої ефективності. Визначено

методичні підходи до підвищення ефективності функціонування харчової промисловості з використанням теорії узгодження фаз відтворювального процесу. Виявлено проблеми і протиріччя в керуванні підприємствами вино-коньячного виробництва. Визначено методичні підхіди до вирішення проблем і протиріч підвищення ефективності функціонування вино коньячних підприємств. Розроблено принципи реструктуризації виробництва і управління і рекомендації по удосконалюванню структури корпоративної організації.

Ключові слова: фактори, класифікація, ефективність, узгодження, проблеми і протиріччя, управління, реструктуризація, корпоративна організація.

Кузанашвили Р.К. Перспективные направления повышения эффективности функционирования пищевой промышленности (на примере предприятий вино коньячного производства).- Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.01 - Экономика промышленности. - Институт проблем рынка и экономико-экологических исследований НАН Украины. Одесса, 2000.

Диссертация посвящена вопросам повышения эффективности функционирования пищевой промышленности Украины на примере вино коньячной отрасли. Анализ состояния пищевой промышленности показал наличие множества факторов, влияющих на эффективность предприятий. С 1992 года число убыточных предприятий в промышленности увеличилось в 11 раз, рентабельность промышленной продукции снизилась с 30,3% до 5,7%, имеется тенденция к росту дебиторской и кредиторской задолженности. В работе на базе классификаций предприятий как объектов управления определены основные факторы и перспективные направления повышения эффективности в пищевой промышленности. Исследования позволили определить, что одним из перспективных направлений повышения эффективности предприятий промышленности является обеспечение

16

согласования всех элементов деятельности, участвующих в воспроизводственном процессе (материально-техническое обеспечение, производство, сбыт и потребление) В работе разработана концепция согласования и система в составе подсистем: функционального, организационного, экономического, социального и технико- технологического согласования.

Выявлены проблемы и противоречия в управлении вино- коньячными предприятиями, определены методические подходы к их решению. В качестве одного из перспективных направлений повышения эффективностии вино -коньячного производства определена реструктуризация производства и управления. Разработаны принципы реструктуризации, технология разработки прграмм и рекомендации по совершенствованию структуры корпоративной организации.

Суть основных принципов реструктуризации заключается в следующем:

· технологическая, экономическая, организационная и социальная структурная перестройка предпрятий отрасли должна базироваться на функциональном, организционном, экономическом и социальном согласовании в ситемах управления;

· методической основой реструктуризации является проблемно-целевой подход, базирующийся на методологии системного анализа;

· целевая направленность действий управляющих по изменению производственной и организационной структур предприятий;

· реструктуризация производственной структури должна осуществляться на базе анализа непрерывности и ритмичности фаз воспроизводственного процесса, с осуществлением направления, связанного с “продвижением” готовой продукции на потребительский рынок;

· реструктуризация должна осуществляться в соответствии с принятой стратегией экономического и социального развития отрасли в целом и предприятий. Выбор стратегии, и ее реализация является основной частью деятельности по стратегическому управлению.

В работе предложена блок-схема алгоритма выработки стратегии со следующими направлениями: преобразования производственной структуры; развитие рынка сырья; усиление позиций на потребительском рынке; сокращение расходов на производство.

В соответствии с принципами реструктуризации предложена технология, включающая в себя логическую последовательность разработки этапов, обеспечивающих создание эффективной программы реструктуризации производства и управления на предприятиях вино-коньячной отрасли.

Технология разработки программы реструктуризации содержит 15 блоков, реализация которой позволит повысить экономическую эффективность предприятия. В качестве основных необходимо выделить следующие блоки: выявление и анализ проблем и противоречий; определение приорететов разрешение проблем и противоречий; анализ возможных средств и способов

17

разрешение проблем; структуризация целей управления; распределение функций и задач управления; формирование механизма управления.

На основании принятой технологии в работе разработаны методические подходы совершенствования структуры управления корпоративной организации и рекомендации по совершенствованию организационных структур управления.

Ключевые слова: факторы, классификация, эффективность, согласование, проблемы, управление, реструктуризация, корпоратвная организация, организационная структура.

Kuzanashvili R.K. Perspective orientations of efficiency increase of food industry functioning (basing on the example of enterprises the wine cognac production). – A manuscript.

The dissertation on the application of a scientific degree of the candidate of economic sciences on the specialty 08.07.01 – Economics of Industry. The Institute of the problems of market and Economic – Ecological Research of NAS of Ukraine. Odessa, 2000.

The dissertation is devoted to the problems of the efficiency increase in functioning of the food industry of Ukraine, basing on the example of the wine

cognac branch. The analysis of the state of affairs in the food industry has shown a number of drawbacks, which have led to the efficiency decrease of the food industry enterprises including wine cognac production.

In the paper basing on the classification of the food industry enterprises as management objects the major factors and perspective, orientations of there efficiency increase have been determined, methods of approaches to the food industry functioning myth the ure of the theory of reproduction process pharer correlation have been stated.

The problems and contradictions in the wine – cognac production branch enterprises management have been, pointed out.

The methods of approaches to the solving the problems and contradictions in the efficiency increase of the wine – cognac enterprises functioning have been determined. The principles of the restructurization of production and management as well as recommendation of there improvement of the corporative structure organization how been worked out.

Key words: factors, classification, efficiency, correlation, problems and contradictions, management, restructurisation, corporative organisation.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

НАПРУЖЕНИЙ СТАН КУСКОВО–ОДНОРІДНИХ ТІЛ З ТЕПЛОВИМИ ТА ЗАЛИШКОВИМИ ДЕФОРМАЦІЯМИ І ДЕФЕКТАМИ СТРУКТУРИ - Автореферат - 44 Стр.
ПРОГНОЗУВАННЯ МІЦНОСТІ ТА ОБГРУНТУВАННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ПРЕСУВАННЯ ДЕРЕВИННОСТРУЖКОВИХ ПЛИТ - Автореферат - 20 Стр.
ТЕРМОАКТИВАЦІЙНИЙ АНАЛІЗ РУЙНУВАННЯ МАТЕРІАЛІВ В УМОВАХ НЕСТАЦІОНАРНОГО ДЕФОРМУВАННЯ (ШИЙКОУТВОРЕННЯ) - Автореферат - 18 Стр.
Вплив внутрішніх меж наногетеросистем на електронні та екситонні стани - Автореферат - 16 Стр.
ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ НеЛТР АНАЛІЗУ ДЛЯ ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ЛЕГКИХ ЕЛЕМЕНТІВ У ЗОРЯНИХ АТМОСФЕРАХ - Автореферат - 17 Стр.
КОМПЛЕКСНЕ ЛІКУВАННЯ ХВОРИХ НА РАК СТРАВОХОДУ ТА НА РАК ШЛУНКА З ПЕРЕХОДОМ НА СТРАВОХІД - Автореферат - 42 Стр.
ЕЛЕКРООПТИЧНІ ЕФЕКТИ В СТРУКТУРАХ МДН - РІДКИЙ КРИСТАЛ, ЗУМОВЛЕНІ ПЕРЕНЕСЕННЯМ І НАКОПИЧЕННЯМ ЗАРЯДУ - Автореферат - 22 Стр.