У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





kfiwghb

ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені Івана Франка

М А Л Я Р Ч У К

І Р И Н А І В А Н І В Н А

УДК 658.5:655+334.726

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА МЕХАНІЗМ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ З ІНОЗЕМНИМИ ІНВЕСТИЦІЯМИ

(на прикладі структур видавничо-поліграфічного комплексу (ВПК))

08.02.03. – Організація управління, планування і

регулювання економікою

Автореферат дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українській академії друкарства Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент Холод Зеновія Михайлівна, Українська академія друкарства, завідувач кафедри економіки, обліку і аудиту у структурах видавничо-поліграфічного комплексу.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Мних Євген Володимирович, Львівський національний університет імені Івана Франка, завідувач кафедри обліку і аудиту

кандидат економічних наук Горин Михайло Петрович, Інститут регіональних досліджень НАН України, старший науковий співробітник.

Провідна установа:

Національний університет “Львівська політехніка”, кафедра економіки підприємства та менеджменту (м.Львів).

Захист відбудеться 7 березня 2001 року о 12.00. годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.051.01 у Львівському національному університеті імені Івана Франка за адресою: 79008, м. Львів, проспект Свободи, 18.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Львівського національного університету імені Івана Франка за адресою: 79005, м. Львів, вул. Драгоманова, 5.

Автореферат розісланий 3 лютого 2001 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Вовк В.М.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В умовах інвестиційної кризи, коли виникає необхідність удосконалення підходів щодо реформування економіки та інституціональних структур, які обслуговують економічну сферу, одним з перспективних напрямків економічних перетворень в Україні виступає підприємництво з залученням іноземного капіталу. Організація та розвиток діяльності підприємств з іноземними інвестиціями є способом виходу держави з самоізоляції, засобом інтеграції її до світових систем господарювання і міжнародного розподілу праці. Підприємства за участю іноземного капіталу виступають найбільш прогресивною, конкурентоспроможною формою господарювання, інструментом формування ринкових відносин в економіці України. За сприятливих умов і при розширенні діяльності підприємства з іноземними інвестиціями можуть позитивно впливати на економічний розвиток, гальмування спаду виробництва, зростання національної економіки.

Підприємництво з залученням іноземного капіталу запобігає монополізації економіки, сприяє створенню прогресивної структури виробництва, реалізації потенціалу ринкових відносин, розвитку конкурентних відносин між суб’єктами підприємництва.

Спільні підприємства (СП) як різновид підприємств з іноземними інвестиціями – це одна з форм відображення певного економічного процесу, якою зараз є інтернаціоналізація виробництва і капіталу. Організація даної форми міжнародного співробітництва зумовлюється потребами розвитку продуктивних сил та рівнем їх розвитку, який існує в суспільстві.

Для більшості підприємницьких структур України створення спільного підприємства інколи виступає чи не єдиним можливим способом виходу на зовнішній ринок і закріплення на ньому. Утворення спільної з іноземним інвестором структури розкриває для вітчизняних виробників нові джерела ефективного зовнішнього фінансування, можливості по запозиченню новітніх технологій, набуттю професійних навичок і майстерності, управлінського досвіду, розвитку експортного потенціалу підприємства, виходу його на світовий ринок.

Не зважаючи на те, що кількість створених в Україні підприємств з іноземними інвестиціями є невеликою, їх діяльність уже позначилася на результатах зовнішньоекономічного співробітництва держави, потребує аналізу та обгрунтування напрямків стимулювання співпраці з іноземними суб’єктами господарювання. Виникає необхідність вивчення теоретичних та практичних аспектів організації та механізму функціонування спільних з іноземними інвесторами підприємств з акцентуванням уваги як на макроекономічних процесах регулювання міжнародного співробітництва, так і на поведінці окремих суб’єктів підприємництва в конкретних умовах інвестування та господарювання.

Поряд з тим, у процесі створення і функціонування спільних з іноземними інвесторами підприємницьких структур існують й інші проблеми економічного, фінансового та організаційного характеру, які потребують глибоких досліджень, розробки форм і методів організації таких підприємств для забезпечення високої ефективності їх діяльності, “безболісного” виходу на зовнішній ринок і утвердження на ньому. У зв’язку з цим вдосконалення організації та механізму функціонування підприємств з іноземними інвестиціями в Україні є актуальною проблемою, деякі напрямки якої представлено у дисертаційній роботі.

Мета й завдання дослідження. Головною метою дослідження є обгрунтування механізму функціонування підприємств з іноземними інвестиціями та розробка практичних рекомендацій з удосконалення процесу організації та функціонування таких підприємств в умовах ринкової трансформації економіки.

Для досягнення мети передбачається вирішити наступні основні завдання:

- встановити роль і місце підприємств з іноземними інвестиціями у формуванні ринкових відносин, обгрунтувати необхідність їх розвитку в національній економіці;

- розглянути організаційні форми підприємств з іноземними інвестиціями, згрупувати останні за типологічними ознаками;

- дослідити складові інвестиційного клімату в Україні і визначити можливості його поліпшення;

- проаналізувати механізм проектування та функціонування підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі (ВПК);

- дослідити проблеми зовнішньоекономічного співробітництва та організації підприємств з іноземними інвестиціями у ВПК;

- розробити практичні рекомендації щодо стимулювання зовнішньоекономічної діяльності підприємств книговидавничої галузі та розвитку підприємництва з залученням іноземного капіталу.

Предмет дослідження. Предметом дослідження є організація та механізм функціонування підприємств з іноземними інвестиціями в ринкових економічних умовах.

Об’єктом дослідження обрано видавничо-поліграфічний комплекс України, зокрема, підприємства з іноземними інвестиціями Львівщини та підприємства виробничого об’єднання “Поліграфкнига”.

Наукова новизна роботи полягає в обгрунтуванні та розробці рішень та рекомендацій щодо удосконалення організації та механізму функціонування підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі та створенні передумов виходу підприємств на зовнішній ринок. Наукова новизна підтверджується такими одержаними результатами:

- обгрунтовано положення про необхідність, доцільність та ефективність організації підприємств з іноземними інвестиціями як важливого інструменту розвитку міжнародного співробітництва в Україні;

- розроблено класифікаційні ознаки типізації спільних підприємств з іноземними інвестиціями;

- введено в науковий обіг узагальнені висновки та статистичні дані про результати діяльності підприємств з іноземними інвестиціями у галузях економіки Львівщини;

- запропоновано методику вибору оптимального варіанту організації спільного підприємства з іноземними інвестиціями;

- розкрито особливості та основні напрямки механізму функціонування спільного підприємництва з залученням іноземних інвестицій у видавничо-поліграфічному комплексі України, розроблено конкретні шляхи його удосконалення, що базуються на правових, економічних та адміністративних методах впливу на розвиток даної форми зовнішньоекономічного співробітництва;

- запропоновано методичний підхід до формування стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємств книговидавничої галузі, організаційної структури служби маркетингу для видавництв з різними масштабами експортного виробництва;

- запропоновано матрицю оцінки видавничої продукції як товару;

- розроблено методику комплексного аналізу зовнішньоекономічної діяльності підприємницьких структур видавничо-поліграфічного комплексу, яка базується на оцінці рівня й якості виконання зобов’язань по контрактах з іноземними партнерами, показників їх ефективності; аналізі експортної частини виробничої програми та визначенні ефективності експортної продукції, раціональності використання коштів при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, узагальненні результатів зовнішньоекономічної діяльності;

- визначено критерії та систему показників оцінки конкурентоспроможності видавничої продукції;

- уперше здійснено економіко-математичне моделювання оцінки конкурентоспроможності видавничої продукції при наявності різної мети експортної діяльності.

Практичне значення і реалізація результатів дослідження. Теоретичне значення одержаних результатів дослідження полягає у поглибленні знань про сучасні тенденції розвитку зовнішньоекономічного співробітництва України, роль і місце функціонування підприємств з іноземними інвестиціями та формування мотиваційного механізму іноземного інвестування.

Проведені у дисертаційній роботі дослідження дають змогу об’єктивно оцінити переваги і недоліки механізму функціонування підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі України, формувати нові підходи до організації спільних підприємств з іноземним капіталом в галузі та розвитку зовнішньоекономічної діяльності, що піютверджує практичну цінність результатів досліджень.

Висновки і практичні рекомендації дисертаційної роботи можуть бути використані у процесі організації підприємств з іноземними інвестиціями у ВПК та зовнішньоекономічній діяльності інших організаційно-правових структур галузі, що сприятиме підвищенню ефективності їх міжнародного співробітництва в умовах ринкової економіки.

Окремі розробки, обгрунтовані в дисертації, частково реалізовані у практиці управлінської діяльності видавництва “Зоря” (Дніпропетровськ) (оцінка конкурентоспроможності видавничої продукції), ТзОВ “Пустомитівська друкарня” (методика комплексної оцінки зовнішньоекономічної діяльності). Ряд положень і матеріалів дисертаційної роботи використовується у навчальному процесі Української академії друкарства при викладанні курсів “Міжнародний маркетинг”, “Оподаткування підприємств”, “Економічний аналіз виробничо-господарської діяльності поліграфічних підприємств”.

Апробація результатів дослідження. Основні теоретичні положення та практичні результати роботи доповідались і обговорювались на звітних науково-технічних конференціях професорсько-викладацького складу, наукових працівників і аспірантів Української академії друкарства (Львів, 1994, 1996, 1997, 1999 р.р.).

Ряд рекомендацій та висновків, зроблених в дисертації, оприлюднено у формі доповідей, виголошених на V Міжнародному конгресі українських економістів (ІРД НАН України, Львів, 2000), Міжнародних конференціях Інституту регіональних досліджень НАН України “Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації” (Львів, 2000) та Української академії друкарства “Соціально-економічні проблеми видавничо-поліграфічного комплексу та його інфраструктур” (Львів, 1996), на Всеукраїнській науковій конференції Львівського державного університету ім. Ів.Франка “Становлення національної економіки” (Львів, 1995).

Публікації. Результати проведених досліджень знайшли відображення в 14 наукових публікаціях загальним обсягом 2,55 друкованих аркушів, з яких 2,2 друкованих аркушів належать особисто автору.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури. Основний зміст дисертації викладено на 183 сторінках машинописного тексту. Він містить 21 таблицю, 29 рисунків. Крім цього, в роботі вміщено список використаної літератури, який включає 180 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, визначено її мету та завдання, сформульовано методологічні й методичні основи, предмет і об’єкт дослідження, показано його наукову новизну та практичне значення.

У першому розділі дисертації - Організація підприємств у системі міжнародного співробітництва – висвітлено теоретичні засади організації та механізму функціонування підприємств з іноземними інвестиціями в сучасній економіці, розкрито суть і форми підприємств з іноземним капіталом, досліджено правове регулювання їх діяльності в Україні, теоретично обгрунтовано необхідність їх організації в економічному середовищі, зокрема у видавничо-поліграфічному комплексі.

Підприємства з іноземним капіталом є прогресивною, конкурентоспроможною формою господарювання, інструментом формування ринкових відносин в економіці України. Як одна з форм міжнародного співробітництва вони мають особливе значення для нової структури економіки країни завдяки потенційним можливостям позитивно впливати на ринкові орієнтації і сприяти інтеграції у світову систему господарювання.

До організаційних форм підприємств з іноземними інвестиціями, які з правової точки зору можна вважати поширеними і відпрацьованими на сьогодні в Україні, належать: спільне українсько-іноземне підприємство; підприємство зі стовідсотковою участю іноземного капіталу у статутному фонді; виробнича кооперація без створення юридичної особи. Як свідчить практичний досвід, найефективнішим шляхом для залучення іноземних інвестицій в економіку України поки що залишається створення спільних з іноземним капіталом підприємств.

Для спільних підприємств з іноземними інвестиціями дисертантом виділено ряд відмінних від інших підприємницьких структур ознак, які включають: наявність угоди сторін про довгострокове співробітництво; об’єднання активів сторін; достовірна оцінка активів як капітальних вкладень сторін; реалізація поставленої мети через спільні органи управління; розподіл між сторонами результатів діяльності у відповідності з вкладеним ними капіталом.

У процесі становлення економіко-правового середовища регулювання організації діяльності підприємств з іноземними інвестиціями в Україні дисертантом виділено чотири етапи. Перший етап (1986 – 1989 р.р.) характеризується прийняттям законодавчих актів, які визначали порядок створення і функціонування підприємств з іноземними інвестиціями на території колишнього СРСР. Другий етап формування правової бази здійснення зовнішньоекономічної діяльності в Україні припадає на кінець 1989 – 1990 роки. Усі законодавчі акти цього періоду відображали особливості перехідного етапу і тому носили тимчасовий характер. Третій етап охоплює 1991 – 1992 роки, коли були прийняті правові документи, які закріпили нормативно-правові регулятори зовнішньоекономічної діяльності на території України. Четвертий етап формування українського законодавства про іноземні інвестиції бере початок з кінця 1992 року і триває до сьогодні. Цей період характеризується коригуванням раніше прийнятих законодавчих положень про режим іноземного інвестування в Україні стосовно основних умов інвестування, статусу підприємств з іноземними інвестиціями, особливостей їх реєстрації, оподаткування, можливостей і умов реінвестування, валютного та митного регулювання, державних гарантій захисту іноземних інвестицій.

Характер прийнятих на кожному етапі правових документів визначається особливостями економічного й політичного стану України, основними завданнями і напрямками його розвитку. Однак часті зміни законодавства, його громіздкість, дублювання окремих положеннь деяких правових документів, неузгодженість податкової сфери здійснили негативний вплив на розвиток даної форми підприємництва, сприяли скороченню інвестування і відтоку іноземних капіталовкладень. Такий стан справ вимагає стабільності у сфері правового регулювання підприємницької діяльності, стимулювання ділової активності іноземного капіталу на території України, зниження податкового тиску як на вітчизняних, так й зарубіжних суб’єктів підприємницької діяльності.

У зв’язку з різноманітністю економічних та правових умов організації та функціонування підприємств з іноземними інвестиціями різних, на основі вивчення зарубіжного досвіду, використовуючи розробки вітчизняних науковців та в результаті авторських досліджень, нами запропоновано класифікаційну схему типізації спільних підприємств з іноземними інвестиціями, яка представлена на рис. 1. Слід зазначити, що кожна форма, кожен тип спільного підприємства має своє цілеспрямування і при цьому може мати різні суспільні ефекти в різних сферах застосування.

Результати проведених досліджень у структурах видавничо-поліграфічного комплексу показали, що широкого розповсюдження набула організація спільних підприємств у видавничій сфері. За класифікаційними ознаками їх можна віднести до підприємств з тривалим строком діяльності, внутрішньою ринковою орієнтацією, середньою величиною статутного капіталу, створеного на паритетних умовах участі партнерів у ньому.

У другому розділі дисертаційного дослідження – Оцінка організації та функціонування підприємств з іноземними інвестиціями – детально розглянуто сучасні тенденції та особливості формування механізму діяльності підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі України, визначено етапи оцінки доцільності створення і діяльності таких суб’єктів господарювання, проаналізовано причини низької ефективності функціонування національних книговидавничих організацій на зовнішньому ринку, запропоновано та обгрунтовано організаційно-економічні передумови зовнішньоекономічного співробітництва структур ВПК.

Відображення основних тенденцій в організації та діяльності підприємств з іноземними інвестиціями дисертантом проведено на прикладі Львівської області. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку області на 01.01.1999р. становив 82665,89 тис. доларів США. Великий інтерес щодо вкладення капіталу в економіку Львівської області викликали у інвесторів промислові підприємства, загальний обсяг інвестицій у які протягом 1998 року склав 47843,49 тис. доларів США. Практично незмінною (на рівні 0,1%) протягом останніх років залишалась питома вага інвестицій у структури видавничо-поліграфічного комплексу, загальний обсяг іноземних капіталовкладень у які на кінець 1998 року склав 75,66 тис. доларів США.

Основна маса іноземних інвестицій залучалася через механізм спільного підприємництва. У 1998 році на розвиток спільної діяльності було спрямовано 74,4% загальної суми іноземних інвестицій області. У поліграфічній помисловості цей показник склав 89,3%.

Спільні підприємства видавничо-поліграфічного комплексу Львівщини створені за участю підприємців як з країн ближнього зарубіжжя, так і з індустріально розвинутих держав. Обсяг іноземних інвестицій, спрямованих на створення СП в поліграфії області, на початок 1999 року становив 67,56 тис. доларів США.

Вивчення особливостей діяльності підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі Львівщини дало змогу виявити наступне:

- постійне зростання кількості підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі слід розглядати як позитивний процес, який вказує на розвиток ринкових відносин, трансформування форм власності у даній галузі народного господарства, сприяє розширенню зовнішньоекономічних зв’язків, свідчить про плавне входження національного книговидання у систему міжнародного співробітництва;

- підприємництво з залученням іноземного капіталу у видавничо-поліграфічному комплексі перебуває ще на стадії формування, оскільки лише 5 із 13 СП, зареєстрованих на кінець 1998 року, здійснюють виробничу діяльність;

- більшість діючих у поліграфії СП функціонує у сфері малого бізнесу, має внутрішню ринкову орієнтацію, слабо розвинуту експортну діяльність і добре налагоджений імпорт сировини й матеріалів, які використовуються для власних потреб.

У процесі дослідження дисертантом встановлено, що однією з основних причин низької результативності функціонування підприємств з іноземними інвестиціями у структурах ВПК є відсутність достовірної оцінки ефективності їх майбутньої діяльності. Документальним виразником доцільності організації підприємницької структури з іноземним капіталом є техніко-економічне обгрунтування, конкретна форма і зміст якого залежить від характеру діяльності підприємства. У дисертаційній роботі визначені і охарактеризовані етапи оцінки доцільності створення і діяльності спільних підприємств з іноземними інвестиціями: вивчення законодавчо-нормативної бази країн-учасниць (особливо приймаючої країни) і узгодження господарсько-комерційних процедур з вимогами законодавства; маркетингове дослідження ринку або окремого його сегменту; розрахунок мінімального розміру статутного фонду, виходячи з вартості основного та оборотного капіталу з метою забезпечення виробничого процесу; оцінка загальної суми виручки і прибутку від даної форми співробітництва; розрахунок межі беззбитковості діяльності, мінімального рівня рентабельності, грошового потоку та інших показників, які враховують вплив фактора часу та нерівномірність розподілу результатів діяльності по роках розрахункового періоду; характеристика передбачуваного порядку розподілу доходів і використання результатів діяльності СП.

Спільне підприємництво у видавничо-поліграфічному комплексі України найчастіше реалізується шляхом створення нової організаційно-правової структури. У практиці організації спільних з іноземним інвестором суб’єктів господарювання на базі об’єднання майна уже приватизованих поліграфічних підприємств, які згідно чинного законодавства не належать до підприємств малого бізнесу, найбільш показовим є українсько-німецьке СП ЗАТ “Графія України”. Створення такого підприємства дозволило спрямувати кошти для технічного переозброєння та залучення модернізованих технологій з метою забезпечення виробництва конкурентоспроможної продукції, розширити товарний асортимент та номенклатуру, збільшити обсяги виробництва відповідно до можливостей СП та вимог ринку, підвищити рівень кваліфікації персоналу, організувати маркетингові дослідження внутрішнього і зовнішнього ринків.

За результатами дослідження міжнародної діяльності поліграфічних підприємств виробничого об’єднання “Поліграфкнига” виявлено, що зовнішньоекономічне співробітництво великих структур видавничо-поліграфічного комплексу України обмежується експортно-імпортними операціями, при чому експортній діяльності характерні сповільнення або призупинення. Основними причинами низької ефективності функціонування більшості українських книговидавничих підприємств на зовнішньому ринку та повільного розвитку підприємництва з залученням іноземного капіталу дисертант вважає: недосконалість національного законодавства у галузі книговидання та тарифного регулювання експортно-імпортних операцій; низьку конкурентоспроможність друкованих видань, виготовлених на власній поліграфічній базі, що значною мірою визначається станом основного технологічного устаткування поліграфічних підприємств; відсутність маркетингових досліджень більшості структур видавничо-поліграфічного комплексу; стихійність книжкової торгівлі, відсутність системи дистрибуції книг.

Для стимулювання процесу організації нових і підтримки діючих підприємств з іноземними інвестиціями у ВПК запропоновано шляхи вдосконалення їх правового регулювання у сфері приватизації майна видавництв та поліграфічних підприємств загальнодержавного призначення, системи оподаткування книговидавничої справи та митно-тарифної політики, а також обгрунтовано організаційно-економічні передумови виходу структур ВПК на зовнішній ринок.

Власне, у третьому розділі дисертаційного досілдження - Організаційно-економічні передумови зовнішньоекономічної діяльності підприємств видавничо-поліграфічного комплексу – запропоновано стратегію виходу підприємств ВПК на зовнішній ринок і рекомендовано до використання механізм зовнішньоекономічного функціонування структур книговидавничої галузі.

Дослідження маркетингу в поліграфічній галузі показали, що більшість структур видавничо-поліграфічного комплексу України в своїй зовнішньоекономічній діяльності керуються традиційними методами управління, “ігноруючи” досягнення міжнародного маркетингу. Для підвищення ефективності міжнародного співробітництва підприємницькими структурами галузі запропоновано розробляти міжнародну маркетингову стратегію, основу якої повинні складати стратегічні рішення про доцільність виходу на зовнішній ринок, вибір іноземного ринку та його сегментування, основні методи здійснення зовнішньоекономічної діяльності та стратегію виходу на зовнішній ринок, формування маркетингових програм.

У дисертаційній роботі виділено основні критерії та параметри сегментації іноземного ринку видавничої продукції, серед яких одними з найвпливовіших і найвиразніших параметрів визначено психофізичний напрямок. У процесі дослідження поведінки читачів рекомендовано вивчати вплив на їх попит таких факторів, як стиль життя та особисті якості споживача. Крім параметрів, за якими можна оцінити чутливість споживачів (якість продукції, рівень обслуговування, форма реклами, дизайн продукції), слід враховувати відомості про автора, ім’я художника, особливості конструкції видання, актуальність змісту, місце і рік видання тощо.

Для вибору видавництвами експортного ринку дисертантом запропоновано чотирьохрівневу модель, яка грунтується на швидкому та поверхневому вивченні ринків за попередньо визначеними критеріями, найбільш важливими для підприємства, та відсіянні менш привабливих з них. На наш погляд, при виборі країни чи регіону збуту книговидавничої продукції структурам ВПК слід, перш за все, орієнтуватись на інтереси української діаспори.

У процесі формування міжнародної маркетингової стратегії структури ВПК повинні розробляти довго- і короткострокові маркетингові плани, які визначатимуть діяльність усіх підрозділів видавництва на зовнішньому ринку. Планування випуску видавничої продукції на експорт пов’язано в першу чергу з глобальною видавничою програмою та профілем видавництва. Для оцінки книги як товару у процесі планування її випуску дисертантом запропонована матриця оцінки видавничої продукції за критеріями властивості книг, характеристики ринку, можливостей прискореного продажу та економічних характеристик видання.

Вивчення результатів зовнішньоекономічної діяльності підприємств розглядається як один із складових елементів комплексної оцінки їх функціонування. Дисертантом розроблено методику оцінки зовнішньоекономічного співробітництва підприємницьких структур видавничо-поліграфічного комплексу, яка охоплює аналіз рівня й якості виконання зобов’язань по контрактах з іноземними партнерами, характеристику показників їх ефективності, оцінку експортної частини виробничої програми, визначення ефективності експортної продукції та раціональності використання коштів при здійсненні зовнішньоекономічних операцій, аналіз фінансових результатів, фінансового стану та платоспроможності підприємства.

Важливою передумовою організації підприємств з іноземними інвестиціями у видавничо-поліграфічному комплексі та їх виходу на зовнішній ринок виступає конкурентоспроможність видавничої продукції. У практичній діяльності конкурентоспроможність видавничої продукції можна описати сукупністю економічних, класифікаційних, технологічних, організаційних та нормативних параметрів, які відображають особливості такої продукції з точки зору товару. Особливої уваги заслуговують нормативні, технологічні та економічні характеристики, оскільки вони використовуються для розрахунку показників конкурентоспроможності видавничої продукції.

У дисертаційній роботі запропоновано оцінювати конкурентоспроможність видавничої продукції та пов’язані з нею інші економічні показники з допомогою економіко-математичного моделювання. Розв’язок першої моделі дозволить видавничій організації знайти такий обсяг експортної продукції відповідної якості, реалізація якого на іноземному ринку забезпечить отримання максимальних валютних надходжень, а при умові сталого попиту дозволить здобути кількісні переваги над конкурентами. При цьому враховуються наявні дефіцитні ресурси видавництва та необхідний якісний рівень видавничої продукції, характерний даному іноземному ринку. Дана економіко-математична модель матиме наступний вигляд:

при збереженні таких умов:

де - індекси видів видавничої продукції, реалізовуваної на експорт; - обсяг -го виду експортної продукції в натуральному виразі, облікові одиниці; - ціна облікової одиниці -го виду продукції, виражена в національній валюті, грн.; - індекс видів дефіцитних виробничих ресурсів; - величина –го дефіцитного ресурсу, необхідного для виготовлення -го виду експортної продукції, грн.; - запас –го дефіцитного ресурсу, грн.; - індекс показників якості продукції; - характеристика –го показника якості для -го виду експортної продукції; - середній рівень –го показника якості на певному сегменті іноземного ринку; - сумарна характеристика –го показника якості по всіх видах експортної продукції.

Метою розв’язку другої економіко-математичної моделі є розрахунок мінімальної ціни експортної продукції, яка була б нижчою, ніж у конкурентів, і виражала незмінність якісного рівня продукції та беззбитковість експортного виробництва. Такі розрахунки є найбільш доцільними у випадку виходу структур ВПК на зовнішній ринок або з метою збереження ними досягнутих на ринку позицій та запобігання зниження попиту на друковану продукцію.

У даному випадку економіко-математична модель матиме наступний вигляд:

при обмеженнях:

де - індекс видів видавничої продукції; - обсяг -го виду експортної продукції в натуральному виразі, облікові одиниці; - ціна облікової одиниці -го виду продукції, виражена в національній валюті, грн.; - індекс видів виробничих ресурсів; - величина –го виробничого ресурсу, необхідного для виготовлення і-го виду експортної продукції, грн.; - індекс показників якості продукції; - характристика –го показника якості для -го виду продукції; - сумарна характеристика –го показника якості по всіх видах експортної продукції; - середня ціна одиниці -го виду експортної продукції на даному сегменті іноземного ринку, виражена в національній валюті, грн.

Слід зазначити, що такі розрахунки необхідно проводити перед кожним етапом “життєвого циклу” видавничої продукції.

Використання даних моделей сприятиме вибору оптимальних напрямів проведення зовнішньоекономічної діяльності структур ВПК та служитиме економічно обгрунтованою основою визначення конкурентоспроможності експортної видавничої продукції.

ВИСНОВКИ

Проведене дослідження дало змогу зробити такі узагальнення та висновки:

1. Підприємства з іноземними інвестиціями здатні виконувати різноманітні функції і проявляти себе в різних економічних сферах: як форма міжнародного співробітництва; як спосіб виходу на зовнішній ринок; як різновид прямого іноземного інвестування; як форма інтернаціоналізації капіталу; як одна з нових форм господарювання. Підприємництво з залученням іноземного капіталу має особливе значення для формування нової структури економіки України завдяки потенційним можливостям позитивно впливати на процеси ринкової орієнтації і сприяти інтеграції у світову систему господарювання.

2. Регулювання організації діяльності підприємств з іноземними інвестиціями в Україні потребує вдосконалення в напрямках стабілізації правових перетворень у сфері зовнішньоекономічної та інвестиційної діяльності, створення пільгових умов господарювання, врегулювання страхування ризиків в період інвестиційної діяльності, вступу України до системи ГАТТ/СОТ.

3. Світовий досвід створення спільних підприємств з іноземним інвестиціями свідчить про різноманітність їх організаційно-правових форм. Регулюючий з боку держави процес створення СП за певними класифікаційними ознаками сприятиме розвитку пріоритетних галузей народного господарства, зміцненню ринкових відносин, вирішенню стратегічно важливих завдань, укріпленню економічного потенціалу держави. На наш погляд, проведення класифікації спільних підприємств з іноземними інвесторами є особливо доцільним у випадку застосування пільгового режиму діяльності для суб’єктів даної форми господарювання.

4. Розвиток підприємництва з залученням іноземного капіталу у видавничо-поліграфічному комплексі України перебуває ще на стадії формування, однак збільшення кількості СП з іноземними інвестиціями у видавничій сфері свідчить про плавне її входження у систему міжнародного співробітництва. Більшість новостворених СП ВПК мають невисокі виробничі та фінансові можливості, що підтверджується незначними капіталовкладеннями у розвиток спільної діяльності. Таким структурам книговидавничої галузі характерні диверсифікація виробництва, діяльність у сфері малого бізнесу, спрямована на задоволення внутрішніх потреб країни, слабо розвинутий експорт та добре налагоджений імпорт матеріальних та нематеріальних активів, які використовуються для власних потреб і в якості засобу розрахунків при здійсненні бартерних операцій.

5. Підтвердженням здатності СП працювати з необхідним рівнем рентабельності та покривати усі свої валютні видатки повинно виступати техніко-економічне обгрунтування доцільності створення і діяльності даного суб’єкта господарювання, у якому поряд з традиційними показниками економічної ефективності слід розраховувати межу беззбитковості діяльності, мінімальний рівень рентабельності, норму рентабельності капітальних вкладень та внутрішню норму прибутковості, чисту сьогоднішню вартість майна, термін окупності капітальних вкладень. Застосування згаданих показників сприятиме вибіру найменш ризикових проектів створення спільного підприємства, дасть змогу більш точніше обчислювати ріст майна, врахувати вплив часу та нерівномірність розподілу результатів діяльності по роках.

6. Оцінка результатів діяльності СП ЗАТ “Графія України” засвідчує необхідність організації у національному видавничо-поліграфічному комплексі спільних з іноземними інвесторами підприємницьких структур як реально можливого шляху технічного переозброєння виробництва, підвищення конкурентоспроможності друкованої продукції, нарощування обсягів виробництва, розвитку зовнішньоекономічного співробітництва.

З метою активізації припливу іноземних інвестицій у видавничо-поліграфічний комплекс запропоновано: скасувати обмеження для іноземних інвесторів в участі у процесі приватизації державних видавництв та поліграфічних підприємств; відмінити у законодавчому порядку “квоти” щодо участі іноземних інвесторів у статутному капіталі видавництв; переглянути податкові норми щодо порядку нарахування і сплати податку на прибуток, враховуючи особливості функціонування книговидавничої сфери; розробити систему податкових пільг для структур ВПК у здійсненні ними певних видів діяльності; звільнити від сплати мита витратні матеріали (включаючи папір), які ввозяться на митну територію України поліграфічними підприємствами та видавництвами для виготовлення друкованої продукції.

7. Формуванню експортної спеціалізації та підвищенню експортного потенціалу різних організаційно-правових структур ВПК, розвитку підприємництва з залученням іноземного капіталу сприяють маркетингова стратегія та обгрунтований механізм їх діяльності на іноземному книжковому ринку. Розробка міжнародної маркетингової стратегії видавничих організацій базується на аналізі їх можливостей, проведенні маркетингового дослідження та сегментації ринку, виборі країни чи регіону, обгрунтуванні стратегії виходу на зовнішній ринок, розробці маркетингової стратегії та міжнародних маркетингових планів. Основою міжнародної маркетингової стратегії структур ВПК визначено планування маркетингу шляхом оптимального вибору продукції на експорт за матрицею, які поєднує економічні характеристики видання та властивості книговидавничої продукції.

8. Оцінку міжнародного співробітництва структур видавничо-поліграфічного комплексу необхідно проводити у комплексі з аналізом їх виробничо-господарської діяльності. Проведений аналіз зовнішньоекономічної діяльності за рекомендованою дисертантом методикою дасть змогу виявити недоліки в організації міжнародного співробітництва підприємницької структури ВПК, оцінити ефективність використання її виробничого потенціалу, дозволить обгрунтувати заходи по оптимізації результатів експортно-імпортних операцій. Важливим є те, що дана методика комплексного аналізу зовнішньоекономічної діяльності може бути використана організаційно-правовими структурами інших галузей народного господарства у процесі оцінки результатів діяльності на іноземних ринках.

9. Необхідною передумовою ефективного функціонування структур ВПК на зовнішньому ринку виступає конкурентоспроможність видавничої продукції. Конкурентоспроможність експортної продукції є складною, багатосторонньою характеристикою її властивостей, для відображення яких необхідно використати комплекс відносних показників. Домінуючими показниками виступають якість і ціна. Врахування цих економічних чинників повинно здійснюватися в залежності від етапів життєвого циклу та диференціюватися з врахуванням конкретних умов виробництва та реалізації друкованої продукції, що найбільш доцільно проводити з допомогою економіко-математичного моделювання.

Показники оцінки конкурентоспроможності друкованої продукції повинні відображати не лише параметри продукції, але й характеристики потреби іноземних споживачів, тобто виражати економічні оцінки інтересів виробника і споживача.

10. Обгрунтування вибору оптимальної економіко-математичної моделі оцінки діяльності підприємств ВПК на зовнішньому ринку повинно базуватися на економічних характеристиках конкурентоспроможності видавничої продукції з урахуванням мети зовнішньоекономічного співробітництва та можливостей її диверсифікації у процесі досягнення запланованих результатів. Використання структурами ВПК запропонованих у дисертації моделей оцінки конкурентоспроможності видавничої продукції дозволить оптимізувати обсяг продукції з врахуванням її якісних характеристик, сприятиме максимізації прибутків та підвищенню рівня рентабельності, служитиме головною складовою отримання кількісних переваг над конкурентами.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1. Малярчук І.І. Удосконалення економіко–правового регулювання спільного підприємництва в Україні. //Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації. Вип.12. Ч.2. – Львів: ІРД НАН України. - 2000. – С. 298 – 299 (0,1 д.а.).

2. Малярчук І.І. Ефективність управління зовнішньоекономічною діяльністю в структурах видавничо-поліграфічного комплексу. //Наукові записки. Вип.2. – Львів: УАД. – 2000. – С. 128 – 130 (0,4 д.а.).

3. Малярчук І. Конкурентоспроможність експортної продукції: поняття, оцінка та шляхи підвищення. //Економіст. – 2000. - № 4. – С. 56 – 58 (0,3 д.а.).

4. Холод З.М., Малярчук І.І. Маркетингова стратегія у зовнішньоекономічній діяльності структур видавничо-поліграфічного комплексу. //Матеріали доповідей V Міжнародного конгресу українських економістів “Україна в XXI столітті: концепції та моделі економічного розвитку”. – Львів: ІРД НАН України. – 2000. – С. 383 – 385 (0,2 д.а. Особистий внесок автора: розроблено і охарактеризовано етапи міжнародної маркетингової стратегії – 0,1 д.а.).

5. Малярчук І.І. Зовнішньоекономнічна діяльність структур видавничо-поліграфічного комплексу та шляхи її активізації. //Науковий вісник. Вип. 9.13. – Львів: Укр. ДЛТУ. – 1999. – С. 221 – 225 (0,25 д.а.).

6. Малярчук І.І. Удосконалення механізму прямого іноземного інвестування в структури видавничо-поліграфічного комплексу. //Наукові записки. Вип.1. – Львів: УАД. – 1999. – С. 98 – 100 (0,2 д.а.).

7. Малярчук І.І. Удосконалення механізму зовнішньоекономічних зв’язків. //Тези доповідей звітної науково-технічної конференції професорсько-викладацького складу, наукових працівників і аспірантів. – Львів: УАД. – 1999. – С. 165 (0,1 д.а.).

8. Холод З.М., Лотошинська (Малярчук) І.І. Значення валютних розрахунків у зовнішньоекономічній діяльності підприємств. //Тези доповідей звітної науково-технічної конференції професорсько-викладацького складу, наукових працівників і аспірантів. – Львів: УАД. – 1997. – С. 257 (0,1 д.а. Особистий внесок автора: вказані основні форми міжнародних розрахунків та фактори, які впливають на їх вибір – 0,05 д.а.).

9. Холод З.М., Лотошинська (Малярчук) І.І. Деякі соціальні та економічні аспекти системи оподаткування діяльності спільних підприємств. //Доповіді Міжнарод. конф. “Соціально-економічні проблеми видавничо-поліграфічного комплексу (ВПК) та його інфраструктур”. – Львів: УАД. – 1996. – С. 134 – 138 (0,2 д.а.. Особистий внесок автора: охарактеризовано вітчизняну систему оподаткування спільних підприємств та зарубіжний досвід в даній сфері державного регулювання – 0,1 д.а.)

10. Холод З.М., Лотошинська (Малярчук) І.І. Класифікаційні ознаки типізації підприємств із зовнішньоекономічною діяльністю в поліграфічній промисловості. //Сучасні економічні проблеми видавничо-поліграфічного комплексу України. – Львів: УАД. – 1996. – С. 17 – 19 (0,15 д.а. Особистий внесок автора: розроблено класифікаційні ознаки типізації спільних підприємств з іноземними інвестиціями – 0,1 д.а.).

11. Лотошинська (Малярчук) І.І. Роль маркетингових досліджень у зовнішньоекономічній діяльності підприємств //Менеджмент та підприємництво в Україні: етапи становлення і проблеми розвитку. – Львів: ЛДУ “Львівська політехніка”. – 1996. – С. 107 – 108 (0,15 д.а.).

12. Лотошинська (Малярчук) І.І. Практика оподаткування в сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств. //Становлення національної економіки України. – Львів: ЛДУ ім. Ів. Франка. – 1995. – С. 124 – 126 (0,15 д.а.).

13. Холод З., Лотошинська (Малярчук) І. Зовнішньоекономічні взаємини в структурах видавничо-поліграфічного комплексу України. //Палітра друку. – 1995. - №4. – С. 15 – 16 (0,25 д.а. Особистий внесок автора: охарактеризовано результати зовнішньоекономічної діяльності поліграфічних підприємств, виділено завдання і шляхи розвитку міжнародного співробітництва – 0,15 д.а.).

14. Лотошинська (Малярчук) І.І., Холод З.М. Деякі проблеми створення і функціонування СП. //Тези доповідей звітної науково-технічної конференції професорсько-викладацького складу, наукових працівників і аспірантів “Сучасні економічні проблеми видавничо-поліграфічного комплексу України”. – Львів: УПІ ім. Ів. Федорова. – 1994. – С. 3-4 (0,1 д.а. Особистий внесок автора: визначено проблеми організації та функціонування СП в національній економіці – 0,05 д.а.).

АНОТАЦІЯ

Малярчук І.І. Організація та механізм функціонування підприємств з іноземними інвестиціями (на прикладі структур видавничо-поліграфічного комплексу (ВПК)). – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.02.03. – організація управління, планування і регулювання економікою. – Львівський державний університет імені Івана Франка, Львів, 2000.

Дисертація досліджує теоретичні та практичні питання процесу організації та функціонування підприємств з іноземними інвестиціями в економіці України. В роботі розглянуті проблеми, які мають місце в організації та діяльності організаційно-правових структур з іноземним капіталом, на прикладі структур видавничо-поліграфічного комплексу обгрунтовані рекомендації щодо стимулювання їх міжнародного співробітництва. Зокрема, розроблені стратегія та механізм діяльності підприємств на зовнішньому ринку, методичні підходи до комплексної оцінки результатів міжнародної діяльності, запропоновано алгоритм оцінки конкурентоспроможності експортної продукції.

Ключові слова: підприємства з іноземними інвестиціями, спільні підприємства, зовнішньоекономічна діяльність, техніко-економічне обгрунтування, іноземне інвестування, ефективність, стратегія, конкурентоспроможність продукції.

SUMMARY

Maliarchuk I. Organisation and functioning of forms with foreign investments (by example of publishing-printing complex). – Handwriting.

Dissertation for the degree of the candidate of scienct (economics) in speciality 08.02.03. – management organization, economy planning and regulation. – Lviv State University of Ivan Franko, Lviv, 2000.

Dissertation investigates theoretic and practical points of process of organisation and functioning of firms with foreign investments in Ukraine’s economic. Problems, facing us in organisation and activity of organizing-legal structures with foreing capitals are considered in the work; valid recommendations for stimulation of international cooperation are grounded by exampl of publishing and printing industry.

Besides this, strategy and plan of activity of firms at external market, methods of complex evaluation of results of international activity are worked out; algorithm of evaluation of competitive strendth of export commodities is suggested.

Basic words: forms with foreign investments, joint ventures, external economic activity, feasibility report, foreign investment, effectiveness, strategy, competitive advantage of goods.

АННОТАЦИЯ

Малярчук И.И. Организация и механизм функционирования предприятий с иностранными инвестициями (на примере структур издательско-полиграфического комплекса (ИПК)). – Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.02.03. – организация управления, планирования и регулирования экономикой. – Львовский национальный университет имени Ивана Франко, Львов, 2000.

Диссертация исследует теоретические и практические вопросы процесса организации и функционирования предприятий с иностранными инвестициями в экономике Украины. В работе рассмотрены проблемы, имеющиеся в организации и деятельности организационно-правовых структур с иностанным капиталом, на примере издательско-полиграфического кломплекса обоснованы рекомендации по стимулированию их международного сотрудничества.

Раскрыты содержание и формы предприятий с иностранными инвестициями, правовое регулирование деятельности та необходимость их организации в экономической среде Украины. Для совместных предприятий выделены отличительные от других субъектов предпринимательства признаки. Обоснованы положения об необходимости и эффективности организации предприятий с иностранными инвестициями как инструмента развития международного сотрудничества в Украине.

Автором предложена классификационная схема типизации совместных предприятий с иностранными инвестициями, основанная на изучении иностранного опыта, разработках отечественных ученых и вследствие собственных исследований.

Рассмотрены направления формирования механизма деятельности предприятий с иностранными инвестициями в издательско-полиграфическом комплексе Украины, отображены основные тенденции в организации таких предприятий на примере полиграфической отрасли Львовской области. Определены и охарактеризированы этапы оценки необходимости организации и деятельности совместных предприятий с иностранным капиталом. Предложена методика выбора оптимального варианта необходимости организации и деятельности совместных предприятий с иностранными инвестициями.

На основании результатов анализа деятельности предприятий


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

СІЛЬСЬКИЙ РИНОК ПРОДОВОЛЬЧИХ ТОВАРІВ, йОГО ЕФЕКТИВНІСТЬ ТА ШЛЯХИ СТАБІЛІЗАЦІЇ - Автореферат - 27 Стр.
КЛІНІКА, ДІАГНОСТИКА І ХІРУРГІЧНЕ ЛІКУВАННЯ ПРОГЕНІЇ ТА ВІДКРИТОГО ПРИКУСУ - Автореферат - 18 Стр.
УДОСКОНАЛЕННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИХ СТРУКТУР СУДНОПЛАВНИХ КОМПАНІЙ - Автореферат - 21 Стр.
УТВОРЕННЯ, ЕКСТРАКЦІЯ ТА АНАЛІТИЧНЕ ЗАСТОСУВАННЯ ІОННИХ АСОЦІАТІВ ХРОМУ (VI) З ОСНОВНИМИ БАРВНИКАМИ - Автореферат - 18 Стр.
РОЗРОБКА ВАРІАЦІЙНО-СТРУКТУРНОГО МЕТОДУ ДЛЯ РОЗВЯ’ЗАННЯ ЗАДАЧ НЕЛІНІЙНОЇ ТЕОРІЇ ПОЛОГИХ ОБОЛОНОК СКЛАДНОЇ ФОРМИ В ПЛАНІ - Автореферат - 25 Стр.
Творчість Карла Гінка Махи в контексті чеського і європейського романтизму 20-х – 40-х рр. ХІХ століття - Автореферат - 27 Стр.
Мінералого–генетична модель золотого зруденіння Саврансько–Синицівської площі (Український щит) - Автореферат - 29 Стр.