У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський національний університет імені Тараса Шевченка

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

Марко Іван Юрійович

УДК 331.2:339.13 (477)

Військові фінанси в умовах ринкової

трансформації економіки України

08.01.01. ‘‘Економічна теорія‘‘

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана на кафедрі теоретичної та

прикладної економіки Київського національного

університету імені Тараса Шевченка

Науковий керівник: доктор економічних наук,

професор Шегда Анатолій Васильович

Київський національний університет

імені Тараса Шевченка

завідувач кафедрою теоретичної та

прикладної економіки

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор

Ковальчук Трохим Тихонович

заступник секретаря Ради національної

безпеки і оборони України

кандидат економічних наук, доцент

Малий Іван Йосипович

Київський національний економічний університет,

доцент кафедри політичної економії

Провідна установа: Інститут економіки НАН України, відділ

теоретичних проблем регулювання економіки, м.Київ

Захист відбудеться “ 22 ” вересня 2000 р. о 10 годині на засіданні

спеціалізованої вченої ради Д. 26.001.13 у Київському

національному університеті імені Тараса Шевченка за адресою:

м. Київ, вул Васильківська, 90-а, ауд. 704.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці

Київського національного університету

імені Тараса Шевченка за адресою:

м. Київ, вул. Володимирська, 58, кімн.10.

Автореферат розісланий “ 21 ” серпня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Солодовникова І.І.

Загальна характеристика

Вибір теми дисертаційної роботи та її актуальність. В умовах ринкової трансформації економіки України відбуваються значні зміни у фінансовій системі, зокрема в процесах утворення, розподілу і використання грошових коштів, розвитку традиційних і нових функцій фінансів. Все це вимагає глибокого аналізу нових явищ, що виникають у сфері економічних відносин військового сектору економіки. Запропоноване дослідження присвячене перш за все військовим фінансам, які займають важливе місце в системі загальнодержавних фінансів.

Військові фінанси уособлюють значні грошові ресурси. Наша країна змушена витрачати на оборону великі кошти, що значно більші витрат на освіту, у три рази перевищують витрати на охорону здоров'я, у десять разів - на культуру і мистецтво і більш ніж у двадцять разів - витрати на фізкультуру та спорт.

Перехід до ринкових відносин об’єктивно вимагає грунтовного дослідження сутності фінансів з позицій ринкових перетворень, особливостей та закономірностей їх функціонування, ролі та впливу на стан економіки, перспективи її розвитку. Подолання дефіциту грошових ресурсів для забезпечення обороноздатності країни, розширення функцій фінансів Збройних Сил, здійснення структурних зрушень у використанні коштів мають глобальне стратегічне значення для майбутнього України.

Світовий досвід дослідження взаємовпливу економіки і фінансів, накопичений головним чином в умовах розвиненої ринкової економіки, знайшов своє втілення в працях таких відомих вчених, як А.Вагнер, Д.Кейнс, К.Кемпебел, А.Маршал, П.Самуельсон, М.Фридмен та інші.

Стосовно країн, що розвиваються або трансформуються в ринкову систему світового господарства, є відомі праці Г.Алана, А.Аслунда, Л.Бальцеровича, Я.Корнаї, Д.Сакса, С.Фішера, Е.Хансена та інших.

Проблеми бюджету, фінансів, економічних перетворень активно досліджують вітчизняні вчені, зокрема В.Андрющенко, О.Василик, А.Гальчинський, В.Геєць, С.Мочерний, Г.П‘ятаченко, В. Федосов, А.Чухно, П.Єщенко та інші.

Характерним для вітчизняних досліджень є те, що більшість з них присвячені загальним питанням - економіці, бюджету, фінансам, ролі бюджету, фінансів в економіці або залежності фінансів, бюджету від стану економіки.

В дисертаційній роботі досліджуються найбільш важливі питання теорії і практики військової економіки. Зокрема теоретичні питання розглядаються з позиції формування та використання військових фінансів, з’ясування їх економічних основ. Аналізуються перш за все проблеми, що мають практичне значення і обумовлені сучасними потребами життєдіяльності Збройних Сил України.

Сьогодні, в умовах фінансових труднощів, теоретико-методологічний підхід до військових фінансів має винятково важливе значення. Вони займають особливе місце в системі суспільного відтворення як складова частина загальнодержавних фінансів. До галузевих фінансів їх віднести не можна, тому що по своїй суті вони є особливими функціональними фінансами загальнодержавного значення і охоплюють багато напрямків діяльності. Оборона країни є не галуззю народного господарства, а є специфічною, спеціальною, загальнодержавною потребою. Військові фінанси поєднують всі складові частини економіки Збройних Сил України в єдину військову цілісність, а їх головною функцією є економічні відносини з приводу формування, розподілу і використання грошових коштів для забезпечення оборони країни, захисту її суверенітету, територіальної цілісності та недоторканості.

Відомо, що формування фінансів на будь-якому рівні суспільного відтворення здійснюється за допомогою механізму фінансового планування та визначення потреби в коштах. Існуючий порядок фінансового планування в Збройних Силах потребує значного удосконалення. Останнім часом виникає багато проблем зі своєчасним надходженням грошових коштів для фінансування військ у зв’язку з переведенням Міністерства оборони на казначейське виконання бюджету. Також потребує удосконалення контролююча функція фінансів. Існують проблеми при проведенні ревізій фінансово-господарської діяльності, які пов’язані з якістю, терміном їх проведення та взаємодією інспекторів-ревізорів Міністерства оборони з органами контрольно-ревізійної служби України.

Господарська діяльність в Міністерстві оборони України дає змогу одержати додаткові фінансові ресурси. Крім того, виникає можливість покращення житлових умов військовослужбовців, поліпшення керування військами та створення кращої інфраструктури регіонів. Для участі Збройних Сил у здійсненні регіональних економічних програм слід розробити відповідні керівні документи, в яких повинен визначатись механізм фінансового стимулювання військових структур, що будуть брати участь у здійсненні цих програм

Актуальність теми дисертаційного дослідження зумовлена тим, що формування та використання системи грошових відносин у специфічній сфері військових фінансів відбувається в умовах ринкової трансформації економіки України, що становить матеріальну основу забезпечення економічної, політичної, національної безпеки і є малодослідженою проблемою. Саме політекономічні дослідження фінансових відносин у Збройних Силах України є теоретико-методичним підгрунтям організації ефективного процесу формування фондів грошових засобів на основі класифікації витрат згідно з розроблюваним кошторисом Міністерства оборони України. У процесі складання та виконання кошторису формуються і використовуються фонди грошових коштів, які необхідні для оплати озброєння, військової техніки і майна, роботи промислових підприємств і будівельних організацій, задоволення матеріальних потреб особового складу.

Останнім часом виникає багато фінансових проблем, пов’язаних з повсякденною діяльністю Збройних Сил України, які потребують негайного вирішення. Військові частини Міністерства оборони незважаючи ні на що повинні бути забезпечені необхідною кількістю зброї та військового майна. При цьому слід враховувати нестабільну політичну обстановку в світі. Важливість цих питань для теорії та практики фінансового забезпечення військ в умовах перехідного періоду до ринкової економіки визначили вибір теми дисертаційного дослідження. Важливість роботи полягає в тому, що деякі проблеми військових фінансів досліджені не досить повно, а в окремих випадках і зовсім не досліджені, при тому що вони мають теоретичне і практичне значення і можуть бути використані при підготовці військових фінансистів, крім того, матеріали дослідження можуть бути використані фахівцями у практичній роботі.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота є складовою частиною науково-дослідної роботи “Економіка” кафедри військової економіки Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Дане дисертаційне дослідження є також складовою частиною напряму НДР кафедри теоретичної та прикладної економіки економічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка на 1995 - 2000 роки "Пріоритети структурних зрушень в економіці України та їх фінансове забезпечення". Зміст дисертації тісно переплітається з учбовими планами кафедри військової економіки, її матеріали використовуються при підготовці нормативних курсів по дисциплінах “Військова економіка”, “Економіка військової промисловості”, “Економіка капітального будівництва в Збройних Силах України”, “Фінанси Збройних Сил України”.

Мета і завдання дослідження. Метою дисертаційної роботи є дослідження механізму формування та використання військових фінансів в умовах переходу від адміністративної командної економіки до ринкової, відтворення оборонного потенціалу Збройних Сил України на якісно новому рівні.

Поставлена мета дослідження визначила необхідність розв’язання таких завдань:

- характеристика військових фінансів в період переходу до ринкової економіки;

- розроблення шляхів удосконалення традиційних функцій військових фінансів в сучасних умовах;

- розкриття особливостей становлення нових функцій військових фінансів в перехідний період до ринкової економіки;

- вивчення та аналіз зарубіжного досвіду, зокрема країн СНД, з проблем формування та використання військових фінансів;

- розроблення на основі всебічного аналізу й об’єктивної оцінки сучасних процесів і тенденцій в Збройних Силах України цілісної системи рекомендацій по подоланню проблем формування і використання фінансів виробничого сектору Міністерства оборони, бюджетних та позабюджетних фінансів.

Предмет і обєкт дисертаційного дослідження. Предметом дослідження є економічні відносини, що виникають між державою, Міністерством оборони та іншими суб’єктами господарювання в процесі формування та використання військових фінансів в умовах перехідної економіки. Об’єктом дослідження є військові фінанси в умовах ринкової трансформації економіки України.

Методологія та методика дослідження. Теоретично-методологічною основою дисертаційної роботи є положення та висновки класичної та сучасної економічної науки, загальнометодологічні та методичні принципи наукових досліджень, розробки вчених і практиків, фахівців західних країн, країн СНД з проблем фінансів, бюджету, економічної і бюджетної політики.

Наукова новизна одержаних результатів. Особистим внеском автора під час проведення дисертаційного дослідження є творче переосмислення формування та використання системи організаційно-економічних відносин, що виникають у процесі відтворення військового потенціалу в умовах ринкової трансформації економіки України.

Основні наукові результати дисертаційного дослідження:

визначені та проаналізовані причини, що породжують позитивні і негативні наслідки реформування відносин власності у військовому секторі економіки з точки зору їх впливу на виконання Збройними Силами України своєї головної функції. На новій концептуальній основі розроблений організаційний механізм розв’язання соціально-економічних суперечностей у сфері відносин “суспільство - збройні сили”;

розроблені конкретні заходи по підвищенню ефективності використання бюджетних коштів, що виділяються на потреби національної оборони, зокрема запропонована і впроваджена методика розрахунку вартості підготовки військових фахівців у військових та цивільних навчальних закладах, внесені пропозиції щодо розподілу функцій між ними;

вперше у вітчизняній економічній науці поставлено і всебічно обгрунтовано питання про те, що національна оборона є суспільною потребою, відтворення якої вимагає значних матеріальних, фінансових та інтелектуальних ресурсів, що здійснюється усім суспільством з метою досягнення зовнішньої безпеки країни;

запропоновано власне теоретичне визначення суті, соціально-економічного змісту військових фінансів як особливої відособленої частини державних фінансів. Зміст сучасних військових фінансів розкрито з врахуванням нових рис, зокрема оптимального поєднання бюджетних і позабюджетних джерел військових фінансів, їх використання на військові та невійськові потреби Міністерства оборони. Уточнені параметри сфери діяльності військових фінансів, розкрито організаційно-економічний механізм впливу ринкової економіки на військові фінанси шляхом використання фінансових ресурсів для зміцнення конкурентоспроможності військових підприємств, обгрунтовані шляхи удосконалення фінансового контролю їх господарської діяльності;

теоретично обгрунтована закономірність підвищення ролі регулюючої та стимулюючої функції військових фінансів в умовах ринкової трансформації економіки. Показано, що регулююча функція зв’язана з такими явищами, як розширення зони існування вільних цін, конкуренція, індексація доходів військовослужбовців та їх сімей. Становлення стимулюючої функції військових фінансів у сфері господарської діяльності структурних ланок Збройних Сил України відбувається в процесі створення регіональних виробничих об’єднань;

для розв’язання проблеми формування і використання позабюджетних фінансів запропоновано внести зміни до порядку визначення позабюджетних коштів з метою упорядкування та посилення стимулювання особового складу військових частин щодо активізації господарської діяльності, ввести кошторис доходів і видатків та посилити роботу по отриманню коштів від реалізації продукції підсобних господарств;

внесені пропозиції по створенню умов для посилення господарської самостійності військових підприємств в одержанні власних коштів. Акцентується увага на своєчасній модернізації та оновленні виробничих фондів підприємств, які зайняті капітальним ремонтом і реконструкцією військової техніки.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення результатів дослідження полягає в розробці нових підходів до вирішення проблем формування використання та обліку військових фінансів. Окремі розробки та положення дисертаційної роботи використовуються Головним фінансовим управлінням Міністерства оборони України, фінансовими управліннями оперативних командувань при розробці керівних документів по фінансуванню військ. Крім того, матеріали дисертації використовуються в процесі проведення лекцій, семінарських і практичних занять на кафедрах військової економіки та фінансів Збройних Сил Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Апробація результатів дисертації. Основні положення та результати дослідження пройшли апробацію на наукових конференціях у Міністерстві оборони України, Військовому інституті та на методологічному семінарі кафедри теоретичної та прикладної економіки Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Публікації. За результатами дослідження автором опубліковано 5 праць загальним обсягом 2 друкарські аркуші.

Обсяг і структура дисертаційної праці.

За своєю структурою дисертація складається з вступу, трьох розділів та висновків, списку використаних джерел, що нараховує 75 найменувань, додатку А. Повний текст дисертації викладений на 179 сторінках основного комп’ютерного тексту, в т.ч. 6 таблиць займають 3 сторінки, 8 малюнків – 8 сторінок, список використаних джерел – 6 сторінок, додатки - 1 сторінку.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтована актуальність дослідження, сформульовані його мета, завдання та методи його здійснення, відображені наукова новизна та практичне значення.

У першому розділі “Військові фінанси в системі загальнодержавних фінансів” досліджуються специфічні ознаки військових фінансів як складової частини державних фінансів. У контексті прийнятого Верховною радою України Закону “Про особливості приватизації підприємств, що належать до сфери управління Міністерства оборони України” обгрунтована необхідність розширення економічних основ військових фінансів. Характерним є те, що приватизація підприємств, що знаходяться у сфері управління Міністерства оборони України, не стосується основних підприємств, які пов’язані з військовим озброєнням. Вона проводиться з метою покращення фінансового стану шляхом залучення інвестицій та одержання додаткових коштів для технічного переоснащення та забезпечення необхідного рівня фінансування діяльності Збройних Сил України, підвищення їх бойового потенціалу.

Обєктом приватизації є акції, а не виробничі фонди підприємств. При цьому пятдесят один відсоток акцій знаходиться у державній власності, не допускається передача частини майна в оперативне управління приватних структур. Головними принципами приватизації є пріоритет державних інтересів, державне регулювання та контроль.

Особливість приватизації полягає в тому, що вона відбувається в межах корпоратизації підприємств Міністерства оборони України і здійснюється шляхом їх перетворення у відкриті акціонерні товариства. Дев’яносто вісім відсотків доходів, одержаних від продажу акцій відкритих акціонерних товариств, зараховуються до Державного бюджету України і використовуються виключно для потреб оборони відповідно до кошторису Міністерства оборони України. При цьому не менше тридцяти відсотків виділяється на фінансування технічного переоснащення підприємств, що приватизуються.

Основним джерелом фінансування Збройних Сил України залишаються державні бюджетні кошти. Військові фінанси і надалі будуть складовою частиною державних фінансів.

В дисертації критично проаналізовані підходи до сучасного розуміння фінансів та їх загальноекономічних основ. Фінанси розглядаються як сукупність економічних відносин, що виникають у процесі формування, розподілу і використання фондів грошових коштів. Звертається увага на неоднозначне трактування в економічній літературі категорій “гроші” і “фінанси”, на недопустимість ототожнення цих понять. Дослідження військових фінансів здійснене на основі методологічного підходу, згідно з яким гроші - це загальний еквівалент, за допомогою якого вимірюються витрати виробництва, а фінанси - це той економічний інструмент, за допомогою якого відбувається розподіл і перерозподіл валового внутрішнього продукту. Гроші приймають форму фінансів лише тоді, коли вони включені до певних суспільних фондів використання коштів під контролем держави.

У дослідженні розглянуті сутність і структура військових фінансів. Доведено, що головна їх функція проявляється через систему економічних відносин в процесі формування, розподілу і використання грошових коштів для цілей забезпечення оборони країни, захисту її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканості. Проаналізовані проблеми фінансів в умовах ринкової трансформації економіки та показано, яким чином ринкова економіка впливає на військові фінанси (це - використання фінансових ресурсів для зміцнення конкурентоспроможності підприємств військового виробничого сектору, проведення ринкової цінової політики, виконання державних оборонних замовлень на основі принципів ринкової економіки, забезпечення соціального захисту військовослужбовців та членів їх сімей від негативних наслідків дії ринкових механізмів).

У другому розділі “Функціональне призначення військових фінансів в умовах ринкової економіки” проведено аналіз функціонального використання військових фінансів в умовах ринкової економіки. Показані шляхи удосконалення традиційних функцій військових фінансів. Запропонована процедура вдосконалення процесу планування грошових коштів (перенесено процес фінансового планування у військах з жовтня місяця на червень, для того щоб врахувати при складанні кошторису Міністерства оборони безпосередньо потреби військових частин). Визначені напрямки поліпшення фінансового контролю в Збройних Силах України (проведення ревізій та перевірок фінансово-господарської діяльності підприємств, установ і організацій щодо цільового та ефективного використання бюджетних коштів, поліпшення роботи по підбору і підготовці кадрів для контрольно-ревізійної роботи та забезпечення систематичного підвищення їх кваліфікації, удосконалення взаємодії Головного фінансового управління Міністерства оборони України, Головного контрольно-ревізійного управління Міністерства оборони України, військових прокуратур та органів контрольно-ревізійної служби України).

Значне місце в дисертації відведено аналізу функцій військових фінансів, зумовлених ринковою економікою, зокрема регулюючої і стимулюючої. Теоретично доведено, що ці функції набувають особливого значення у зв’язку з появою економічних процесів ринкових відносин, коли в системі господарського розвитку стали переважати економічні методи управління.

В механізмі регулюючої функції фінансів висвітлюються такі складові елементи: економічний процес, який вимагає певних господарських зрушень; регулятори, що зв’язані з рухом грошових ресурсів, спрямованих на встановлення певного порядку, налагодження нормального економічного розвитку.

В умовах ринку до економічних процесів, які вимагають фінансового регулювання з боку певних інститутів, відноситься перш за все рух цін під впливом попиту і пропозиції. Військові підприємства для придбання засобів і предметів праці все активніше інтегруються в ринкову систему господарювання, де панують вартісні та інші чинники, що впливають на формування ціни. Зміна цін веде до зміни витрат підприємства. Крім цього, до економічних процесів, які виникають у ринковій економіці і постійно викликають необхідність застосування регулюючої функції фінансів, відносяться конкуренція, яка вимагає від виробника відповідних заходів щодо зміцнення своєї конкурентноздатності, необхідність збереження умов пріоритетного розвитку оборонної промисловості, здійснення структурних зрушень під впливом науково-технічного прогресу у розвитку військових підприємств.

До фінансових регуляторів слід віднести: індексацію доходів військовослужбовців та їх сімей; переоцінку основних виробничих фондів під впливом їх морального зносу; фінансовий захист підприємств від несприятливих чинників господарювання; витрати додаткових грошових коштів для модернізації засобів праці, для усунення диспропорцій в усіх економічних ланках Міністерства оборони України.

В дисертації показано, що у здійсненні регулюючої функції фінансів провідна роль належить державі. Саме вона визначає порядок регулювання фінансів через державний бюджет, сплату податків, встановлення правил роботи фінансових і кредитних органів, здійснення справедливої конкуренції на ринку.

Регулююча функція фінансів відіграє велику роль у забезпеченні обороноздатності країни. Сучасний науково-технічний прогрес постійно вимагає удосконалення озброєння, відповідних змін у фінансуванні Збройних Сил України. Спираючись на регулюючу функцію фінансів, можна забезпечити раціональне фінансування і вносити помітні корективи до структури грошових витрат з метою підвищення обороноздатності країни.

В сучасних умовах відбувається становлення стимулюючої функції фінансів. Визнання цієї функції пов’язане з появою фінансових стимулів як мотивів, що спонукають до господарської діяльності на основі встановлення за специфічними показниками залежності отримання грошових коштів від необхідності матеріального заохочення підприємств Міністерства оборони України.

Об’єктами фінансового стимулювання виступають економічна діяльність господарських суб’єктів Міністерства оборони України, яка спрямована на збільшення виробництва валового внутрішнього продукту, визначення пріоритетних напрямів господарської діяльності, дотримання договірної дисципліни між суб’єктами господарювання, забезпечення розвитку господарської ініціативи учасників виробництва.

Сучасна практика ведення господарства показує, що існує три основні форми фінансових стимулів: фінансові стимули у системі податкової політики та фінансові стимули у системі бюджетних і регіональних відносин.

У процесі оподаткування фінансове заохочення здійснюється шляхом встановлення розміру ставок податку, звільнення від податку, звуження бази оподаткування.

В дисертаційному дослідженні показано, що об’єктом фінансових стимулів є договірна дисципліна, а формами фінансового стимулювання виступають економічні санкції, тобто заходи, що передбачені державним законодавством, господарським договором проти порушників договірних умов. У галузі господарської фінансової діяльності економічні санкції набувають форми штрафів, пені, неустойки тощо, які використовують за невиконання певних економічних зобов’язань.

У системі підприємств Міністерства оборони України існує фінансова винагорода за виконання особливих вимог замовника. Це обумовлюється тим, що до військової продукції пред‘являються досить високі вимоги, які пов’язані з залученням працівників високої кваліфікації, з більш суворими вимогами до дотримання технологічної дисципліни, своєчасним виконанням замовлень. Високі вимоги замовника вимагають, як правило, додаткових фінансових витрат.

На нашу думку, для економічного розвитку виробництва значні перспективи мають фінансові стимули у системі регіональних відносин. Такі стимули пов’язані з формуванням місцевих бюджетів. На сьогодні доходна частина таких бюджетів не має достатньої залежності від рівня господарювання регіону. У більшості регіонів отримання бюджетних коштів залежить від отримання дотацій з державного бюджету.

В дисертації показано, що однією з проблем формування фінансових стимулів є створення регіональних місцевих програм економічного розвитку, в яких можуть взяти участь військові ремонтні підприємства, будівельні організації, військові частини, що розташовані в регіоні. Верховною Радою України прийняті закони, які дозволяють військовим структурам активно здійснювати господарську діяльність. Важливу роль у співробітництві місцевої влади і Міністерства оборони України можуть відіграти заходи по корпоратизації підприємств. Створенням відкритих акціонерних товариств відповідно до постанови Верховної Ради України від 18 травня 2000 року можуть залучатися інвестиції до створення регіональних обєднань. Військові організації будуть сприяти збільшенню доходної частини місцевого бюджету, а це дає можливість покращити культурно-побутову інфраструктуру регіону, а також поліпшити житлові умови військовослужбовців.

В дисертації розглянуті та обгрунтовані пропозиції відносно стимулювання місцевої ініціативи у збільшенні бюджетних доходів, заохочення учасників регіональних програм, серед яких є і військові частини.

Для того щоб стимулююча функція фінансів більш активно стимулювала господарську діяльність Збройних Сил України, її слід пов’язати не тільки з отриманням фінансових ресурсів для потреб Збройних Сил України, але і з особистим стимулюванням тих, хто виявляє ініціативу в досягненні помітних успіхів у господарській діяльності Збройних Сил України.

У третьому розділі “Вдосконалення процесу фінансового забезпечення відтворення військового потенціалу України” досліджуються проблеми формування та використання бюджетних засобів, розвитку позабюджетних джерел фінансування військових потреб, підвищення ефективності використання виробничого сектору економіки. Для розв’язання проблем формування та використання бюджетних фінансів слід посилити фінансовий контроль; надати права командирам військових частин самостійно приймати рішення щодо виплати грошового забезпечення офіцерському складу; припинити видачу премій у військових частинах та військових навчальних закладах, які за результатами перевірок отримали незадовільні оцінки; покращити стан економічної роботи у військах, здійснювати режим економії; звернути увагу на перегляд штатів і штатних розписів; скоротити посади, без яких можна обійтися.

Особлива увага приділяється формуванню та використанню позабюджетних фінансів, запропоновані зміни до порядку визначення позабюджетних коштів цільового призначення Міністерства оборони України, визначені шляхи посилення стимулювання особового складу військових частин для активізації та покращення господарської діяльності у Збройних Силах України. В роботі пропонується вдосконалений порядок визначення сум позабюджетних коштів, які надходять на потреби військової частин від господарської діяльності.

Розв’язання проблем формування та використання фінансів виробничого сектору Міністерства оборони України пропонується здійснювати шляхом створення соціально-економічних умов для більшої господарської самостійності військових підприємств в одержані фінансових коштів; підвищення контролю за стимулюванням праці головним чином за кінцеві показники розвитку виробництва; модернізації основних виробничих фондів підприємств, які зайняті капітальним ремонтом і реконструкцією військової техніки; розвитку ремонтних підприємств, які зорієнтовані на виконання замовлень зарубіжних країн і отримання валютних надходжень.

Висновки. На основі проведеного дослідження військових фінансів з врахуванням ринкових трансформацій, нових умов господарювання зроблені такі висновки:

1. Внесені уточнення відносно сфери дії фінансів. В сучасних умовах фінанси – це сукупність економічних відносин, що виникають у процесі формування, розподілу та використання грошових коштів. Але до фінансів не включаються грошові відносини, які виникають у тіньовій економіці, суб’єкти яких ухиляються від сплати податків.

2. В дисертації зроблені висновки щодо удосконалення традиційних функцій військових фінансів, тобто тих функцій, які вже тривалий час визнаються нашими економістами (розподільча і контролююча). Розподільча функція фінансів дозволяє впливати на зміцнення фінансової дисципліни, краще використання фінансових ресурсів для забезпечення потреб Збройних Сил України. На наш погляд, процес фінансового планування у військових частинах, військово-навчальних закладах, підприємствах і організаціях потрібно перенести на червень поточного року, щоб суми розрахунків, які подаються Головним фінансовим управлінням Міністерства оборони України, враховували безпосередньо потреби військ, структурних ланок Збройних Сил України.

3. Важливим висновком дисертаційного дослідження є визнання нових функцій фінансів, зумовлених ринковою економікою: регулюючої і стимулюючої.

4. Для розв’язання проблем формування та використання бюджетних фінансів слід посилити фінансовий контроль; надати права командирам військових частин самостійно приймати рішення щодо виплати грошового забезпечення офіцерському складу; припинити видачу премій у військових частинах та військових навчальних закладах, які за результатами перевірок отримали незадовільні оцінки; покращити стан економічної роботи у військах; здійснювати режим економії; звернути увагу на перегляд штатів і штатних розписів; скоротити посади, без яких можна обійтися.

5. Для розв’язання проблем формування та використання позабюджетних фінансів слід внести зміни до порядку визначення позабюджетних коштів цільового призначення Міністерства оборони України; посилити стимулювання особистого складу військових частин щодо активізації господарської діяльності у Збройних Силах України.

6. Для розв’язання проблем формування та використання фінансів виробничого сектору Міністерства оборони України створити умови для більшої господарської самостійності військових підприємств в одержанні коштів; підвищувати контроль за стимулюванням праці.

Зроблені висновки свідчать про те, що результати дослідження мають теоретичне і практичне значення і будуть сприяти раціональному та ефективному використанню коштів, що функціонують у Збройних Силах України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ АВТОРОМ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Марко І.Ю. Стимулююча функція фінансів. // Банківська справа .- 2000.- № 2.- С. 30-33.

Марко І.Ю. Деякі проблеми військових фінансів в умовах ринкової економіки.// Економіка фінанси право .- 1999.- № 4.- С. 8-11.

Марко І.Ю. Сутність фінансових відносин в сучасних умовах.// Вісник Академії муніципального управління .- 1999.- С.76-81.

Марко І.Ю. Про сучасну структуру військових фінансів.// Наука і оборона .- 1999.- № 3.- С. 20-22.

Марко І.Ю. Грошове забезпечення військовослужбовців та шляхи його удосконалення. Соціальний захист військових пенсіонерів.// Військо України. - 1999.- № 7-8 .- С.10- 11.

АНОТАЦІЯ

Марко І. Ю. Військові фінанси в умовах ринкової трансформації економіки України. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.01.01- економічна теорія. - Київський університет імені Тараса Шевченка, Київ, 2000 р.

Дисертація присвячена питанням утворення, розподілу і використання військових фінансів, що займають важливе місце в системі фінансів України.

У роботі висвітлені, важливі питання теорії і практики військової економіки, що пов'язана з практикою формування і використання військових фінансів та їх економічними основами. Піддані аналізу проблеми, що мають практичну актуальність і обумовлені сучасними вимогами життєдіяльності Збройних Сил України. Обгрунтована необхідність нового підходу до сутності фінансів, до подолання дефіциту грошових ресурсів для забезпечення обороноздатності країни, розширення функцій фінансів Збройних Сил, здійснення структурних зрушень у використанні коштів.

Запропоновані напрямки розвязання проблем формування і використання військових фінансів будуть сприяти їх ефективному використанню в Збройних Силах України.

Ключові слова: перехідна економіка, військові фінанси, функції фінансів, бюджет, фінансування.

 

АННОТАЦИЯ

Марко И. Ю. Военные финансы в условиях рыночной трансформации экономики Украины. Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.01.01- экономическая теория. - Киевский университет имени Тараса Шевченко, Киев, 2000 г.

Диссертация посвящена вопросам образования, распределения и использования военных финансов, которые занимают важное место в системе финансов Украины.

В работе освещены важные вопросы теории и практики военной экономики, которые связаны с практикой формирования и использования военных финансов, с их экономическими основами. Подвергались анализу проблемы, которые имеют практическую актуальность и обусловлены современными требованиями жизнедеятельности Вооруженных Сил Украины. Обоснована необходимость нового подхода к сущности финансов, которая будет способствовать преодолению дефицита денежных ресурсов для обеспечения обороноспособности страны, расширению функций финансов Вооруженных Сил, осуществлению структурных сдвигов в использовании средств.

Предложенные направления решения проблем формирования и использования военных финансов будут оказывать содействие экономному и эффективному их использованию в Вооруженных Силах Украины.

Ключевые слова: переходная экономика, военные финансы, функции финансов, бюджет, финансирование.

ANNOTATION

Marko I.Y. The military finance under the market transformation of economy in Ukraine.Thesis.

A dissertation for the scientific degree of the Candidate of Economic Sciences in speciality 08.01.01-Economic Theory. - Taras Shevchenko National University, Kyiv, 2000.

The dissertation is devoted to the matters of formation, distribution and use of military finance which occupy a significant place in finance system in Ukraine.

The paper illustrates the important problems in theory and problems integrated with practical formation and use of military finance and its economic foundation. The author analysed the problems of practical significance which are determined the modern requirements of operation the Armed Forces of Ukraine. The need for a new approach to the essence of finance which will be able to overcome the fiscal deficit for the insurance of the defence capability of the country, the nessary of broadening function of finance agencies of the Armed Forces and structural changes for the use of means is analysed.

The author proposed the ways of the decision of formation and use problems of military finance which will favour its economical and effective use in the Armed Forces of Ukraine.

Key words: transition economics, defenсe budget, finance operation (function), the budget, financing (budgeting).