У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Міністерство охорони здоров’я України

Національний медичний університет
ім. О.О. Богомольця

Оконський Ернест Іванович

УДК 616.314.17–008.1–08:615.814.1

Застосування рефлексотерапії
в комплексному лікуванні
хворих на генералізований пародонтит

14.01.22 – стоматологія

Автореферат
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата медичних наук

Київ–2000

Дисертацією є рукопис

Робота виконана в Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця

Науковий керівник:

доктор медичних наук, доцент

Політун Антоніна Михайлівна,

кафедра терапевтичної стоматології Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця, професор

Офіційні опоненти:

доктор медичних наук, професор Хоменко Лариса Олександрівна, Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, кафедра дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань, завідувач;

доктор медичних наук, професор Дичко Євген Никифорович, Дніпропетровська державна медична академія МОЗ України, кафедра дитячої стоматології, завідувач

Провідна установа

Українська медична стоматологічна академія МОЗ України, м. Полтава

Захист відбудеться 1 лютого 2001 р. о 13-30 год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.003.05 у Національному медичному університеті ім. О.О. Богомольця за адресою:

03057, м. Київ-57, вул. Зоологічна, 1, стоматологічний корпус.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця за адресою:

03057, м. Київ-57, вул. Зоологічна, 1.

Автореферат розіслано 28 грудня 2000 р.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради,
доктор медичних наук Маланчук В.О.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Пошук ефективних засобів лікування і профілактики захворювань пародонту є однією з важливих задач сучасної клінічної пародонтології (М.Ф. Данилевський, 1994, 1999; К.М. Косенко, 1994; Л.О. Хоменко, 1995, 1996; В.С. Иванов, 1998; Г.Н. Вишняк, 1999). Складність проблеми, перш за все, обумовлена неоднозначністю поглядів щодо механізмів розвитку. Поряд з місцевими чинниками важливу роль в патогенезі захворювань пародонту відіграють метаболічні зміни в тканинах пародонту (А.В. Борисенко, 1992, 1999), розлади гемомікро-циркуляції (Н.А. Колесова, 1985, 1990, 1995; Є.В. Ковальов, 1989, 1996; Н.К. Логинова, 1989, 1998; В.Г. Помойницкий, 1995), порушення коагу-ляційного гомеостазу (П.П. Беликов, 1990; Ю.І. Силенко, 1994, 2000), імунний дисбаланс (И.С. Мащенко, 1990, 1999; Т.Д. Заболотный, 1992). З’явились переконливі дані про порушення стану антиоксидантної сис-теми при генералізованому пародонтиті (Л.М. Тарасенко, 1985; Т.М. Ду-нязина, 1994; Н.В. Розколупа, В.П. Бобырев, Т.П. Скрипникова, 1994).

Провідним є вплив нейрогуморальних чинників (Н.Ф. Данилев-ский, 1962; Г.В. Алексеенко, 1986); стресу, порушення процесів адаптації
(Л.М. Тарасенко, Т.А. Петрушанко, 1999; С.П. Ярова, 1999). Саме тому, не дивлячись на постійне удосконалення фармакотерапії, чільне місце займають розробки, що базуються на використанні рефлекторних методів лікування. Рефлексотерапію як компонент комплексної терапії застосову-ють при лікуванні різних стоматологічних захворювань (Р.И. Михайлова, 1980; В.Г. Бургонский, 1979, 1983, 1988; Е.Н. Дичко, 1982; А.П. Грохоль-ский, Н.А. Кодола, В.Г. Бургонский, Ю.Б. Чайковский, 1995; Е.В. Порохина, Л.С. Персин, А.Ю. Порохин, 1996; П.С. Флис, С.И. Доро-шенко, Н.В. Ращенко, 1998; C. Grobli, 1997; E. Schafer, H. Finkensiep, 1998; М. Каuр, 2000). Ефективність рефлексотерапії пов’язують з широким діапазоном дії на організм: відновлення неспецифічної резистентності, імунного захисту, стимуляція репаративних процесів, адаптогенних механізмів (Д.М. Табеева, 1980; Г. Лувсан, 1988; Е.Л. Мачерет,
И.З. Самосюк, 1982; Е.Л. Мачерет, И.З. Самосюк, В.П. Лисенюк, 1989).

Проте питання застосування рефлексотерапії для лікування захворювань пародонту вивчене мало. Не досліджено її вплив на динаміку патологічного процесу в тканинах пародонту, стан систем неспецифічного захисту порожнини рота, потребують уточнення питання вибору точок впливу, показань до диференційованого використання голковколювання.

Викладене вище стало підставою для вибору теми даного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота виконана відповідно до плану науково-дослідних робіт Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця і є фрагментом комплексної теми кафедри терапевтичної стоматології “Клініко-експериментальне вивчення особливостей білкового, ліпідного та мінерального обміну в тканинах пародонту при генералізованому пародонтиті та розробка методів корегуючої терапії” (номер державної реєстрації №0197 F 006117, шифр ІН 30.00.0033.97).

Мета і задачі дослідження. Метою дослідження було підвищення ефективності лікування генералізованого пародонтиту шляхом диференційованого застосування рефлексотерапії для поліпшення реабілітації хворих.

Для досягнення мети поставлено такі задачі:

1. Обгрунтувати і розробити спосіб комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит з використанням голковколювання і фармакоакупунктури.

2. Вивчити електробіопотенціали шкіри в лицьових точках акупунктури і проаналізувати їх зміни в динаміці комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит.

3. Дослідити стан захисних чинників у хворих на генералізований пародонтит в динаміці лікування з використанням рефлексотерапії.

4. Оцінити за допомогою клініко-лабораторних показників ефективність застосування рефлексотерапії в комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит.

5. Надати рекомендації щодо використання голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 для лікування хворих на генера-лізований пародонтит.

Об’єкт дослідження – хворі на генералізований пародонтит.

Предмет дослідження – голковколювання і фармакоакупунктура в комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит.

Методи дослідження. Виходячи з мети й основних задач роботи проведено клініко-лабораторні дослідження з використанням клінічних, цитологічних, біохімічних, імунологічних та інструментальних методів.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше в комплекс-ному лікуванні хворих на генералізований пародонтит запропоновано рецептуру голковколювання в поєднанні з фармакоакупунктурою вітаміном В12 та визначено її терапевтичну ефективність. Вперше досліджено вплив голковколювання і фармакоакупунктури на неспецифічні чинники захисту порожнини рота, бар’єрну функцію тканин пародонту, динаміку електробіопотенціалів в точках акупунктури як показника енергетичного гомеостазу організму та його змін при пародонтиті.

Показано, що активація захисних механізмів та стимуляція відновних процесів в тканинах пародонту може бути досягнута в результаті опосередкованого впливу голковколювання і фармако-акупунктури.

Вперше показано, що проблема поліпшення реабілітації хворих на генералізований пародонтит вирішується шляхом диференційованого застосування голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12, які підвищують ефективність лікування, сприяють подовженню термінів та стійкості ремісії.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновано патогенетично обгрунтований спосіб комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит з використанням голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 в лицьові точки акупунктури (патент України №23746 А), що дозволило поліпшити ефективність лікування, підвищити стійкість ремісії та подовжити її терміни.

Запропоновано й апробовано прості інформативні об’єктивні способи оцінки впливу рефлексотерапії на перебіг генералізованого пародонтиту та організм хворого.

Розроблено практичні рекомендації щодо диференційованого застосування рефлексотерапії у комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит залежно від характеру перебігу та ступеня розвитку патологічного процесу.

Запропонований спосіб лікування генералізованого пародонтиту впроваджено в стоматологічній поліклініці МОЗ України при НМУ
ім. О.О. Богомольця, клініці кафедри реабілітаційної медицини НМУ
ім. О.О. Богомольця.

Матеріали дисертації використовуються в навчальному процесі на кафедрах терапевтичної стоматології НМУ ім. О.О. Богомольця, Івано-Франківської медичної академії.

Особистий внесок здобувача. Автором самостійно проведено інформаційний пошук та аналіз наукової літератури за обраною проблемою, визначено мету і задачі дослідження, проаналізовано та узагальнено отримані результати, обгрунтовано висновки і рекомендації. Здобувачеві належить проведення клінічних, цитологічних, функціональних досліджень, розробка програми і безпосереднє виконання акупунктурної рефлексотерапії.

Біохімічні та імунологічні дослідження проведено здобувачем спільно із співробітниками лабораторії типування тканин (зав., д.м.н. Дізик Г.М.) Інституту гематології і трансфузіології АМН України.

За темою дисертації опубліковано 3 роботи самостійно та 2 у співавторстві, із них 3 у фахових виданнях. У наукових працях, надрукованих у співавторстві з Данилевським М.Ф., Лещук Г.Ф. здобувачеві належить аналіз даних літератури, клініко-лабораторні дослідження, аналіз ефективності акупунктурної рефлексотерапії в комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит.

Апробація результатів дисертації. Результати досліджень, що включені до дисертації, доповідались на науково-практичній конференції “Актуальні проблеми стоматології” (Одеса, 1997), Українській науково-практичній конференції з міжнародною участю “Нетрадиційні методи діагностики і лікування в курортній практиці” (Київ, 1997), Міжнародному медичному конгресі студентів і молодих вчених (Тернопіль, 1998), науково-практичному семінарі “Актуальні проблеми пародонтології” (Київ, 1998), І (VIII) з’їзді асоціації стоматологів України (Київ, 1999).

Апробацію дисертації проведено на спільному засіданні апробаційної ради “Стоматологія” та кафедр стоматологічного профілю Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця.

Публікації. За темою дисертації опубліковано 5 наукових праць, в тому числі 3 у виданнях рекомендованих ВАК України (1 – одноосібна,
2 – у співавторстві). Інші публікації – у наукових матеріалах конференцій, з’їздів. Отримано патент України на винахід.

Структура дисертації. Дисертація складається із вступу, огляду літератури, 4 розділів власних досліджень, висновків, списку використаних джерел. Загальний обсяг дисертації складає 167 сторінок. Роботу ілюстровано 23 таблицями та 15 рисунками. Список використаних джерел містить 297 найменувань, в тому числі 105 іноземних авторів.

Основний зміст роботи

Матеріали і методи досліджень. Виходячи з мети й основних задач роботи проведено клініко-лабораторні, цитологічні, біохімічні, імунологічні та функціональні дослідження. З метою оцінки ефективності голковколювання і фармакоакупунктури в комплексній терапії генералізованого пародонтиту проведено клініко-лабораторне обстеження і лікування 162 хворих. Групи спостереження склали хворі на генералізований пародонтит віком від 21 до 63 років. Діагностику захворювань пародонту здійснювали за класифікацією М.Ф. Дани-левського (1994). Генералізований пародонтит хронічного перебігу діагностовано у 61 хворого, загостреного – у 101 особи.

Клінічний стан тканин пародонту оцінювали за загально визнаними критеріями (Н.Ф. Данилевский, 1998; В.С. Иванов, 1998; Г.Н. Вишняк, 1999). Клінічний перебіг генералізованого пародонтиту в динаміці комплексного лікування оцінювали за показниками пародонтальних індексів ПІ, КПІ, СРІТN та клінічними тестами: кровоточивістю ясен, глибиною пародонтальних кишень, патологічною рухомістю зубів, ступенем втрати кісткової тканини (Г.Ф. Білоклицька, 1996).

Для аналізу ефективності комплексної терапії генералізованого пародонтиту із застосуванням рефлексотерапії використовували інструментальні, біохімічні й імунологічні дослідження. Об’єктивними критеріями результатів лікування слугували показники біопотенціалометрії, яку здійснювали за методикою Л.Д. Оконської,
Н.І. Динчевої (1987). Електричні потенціали вимірювали у симетричних точках Валле, а також точках рецепторних полів верхнього шийного, підщелепного та під’язичного вегетативних вузлів, каротидного синусу та скроневої артерії.

Вміст секреторного Ig A у змішаній слині досліджували за методом радіальної імунодифузії в агарі (Manchini G. et al., 1965).

Як показник активності запально-дистрофічного процесу вивчали активність лужної фосфатази в нейтрофільних гранулоцитах периферич-ної крові (А.А. Покровский, В.А. Тутельян, 1976; А.А. Тимофеев, 1981, 1982).

Активність ферменту визначали за методикою О.А. Ackerman (1962), враховуючи два параметри: індекс (оцінювали за інтенсивністю забарвлення цитоплазматичних гранул нейтрофілоцитів) та показник активності (сумарна кількість клітин з урахуванням ступеня інтенсивності забарвлення). Цитохімічні дослідження проведено в динаміці лікування 110 хворих на генералізований пародонтит та у 16 здорових осіб з інтактним пародонтом.

Об’єктивними критеріями бар’єрної функції тканин пародонту в динаміці лікування слугували показники реакції адсорбції мікроорганізмів
(Т.А. Беленчук, 1990) та цитограм вмісту пародонтальних кишень
(И.А. Бенюмова, 1962).

Голковколювання проводили як монометод і в поєднанні з фармакоакупунктурою. В основу рецептури голковколювання було покладено анатомо-фізіологічний принцип метамерної рефлексотерапії (Е.Л. Мачерет, И.З. Самосюк, В.П. Лисенюк, 1989), що забезпечує виражену рефлекторну реакцію в межах того метамеру або сегменту спинного мозку, з яким тісно пов’язана точка або зона акупунктури. Експериментальними та клінічними дослідженнями з’ясовано нейрогуморальні, мікроциркуляторні та метаболічні механізми метамерної рефлексотерапії з включенням обмеженої кількості точок. Виходячи з цих даних, для рефлексотерапії використовували місцеві сегментарні, віддалені корпоральні та аурикулярні точки, що мають спільну вегетативну іннервацію з ротовою порожниною. Рецептуру голковколювання розроблено й апробовано за консультативною допомогою проф. В.П. Лисенюка**Автор висловлює щиру подяку завідувачу кафедри реабілітаційної медицини
д.м.н. проф. Лисенюку В.П. за консультативну та практичну допомогу.. Голковколювання проводили за гальмівним типом протягом 20-25 хв. В один лікувальний сеанс постійно включали симетричні точки Валле, верхнього шийного, підщелепного та під’язикового вегетативних гангліїв, точок каротидного синусу, скроневої артерії, комбінуючи їх з корпоральними точками акупунктури за розробленою схемою. Перші три сеанси голковколювання проводили в точках Р7 – ле-цює, Р11 – шао-шан, Gi4 – хе-гу та Е36 – цзу-сань-лі. В наступні три сеанси включали точки Rp6 – сань-інь-цзяо, Ig3 – тай-сі, V60 – кунь-лунь. Останні 4 сеанси голковколювання проводили в корпоральні точки МС6 – ней-гуань, ТR5 – вай-гуань, VB20 – фен-чі, F2 – сін-цзянь. Аурикулярні точки верхньої та нижньої частин ротової порожнини, точку шень-мень включали в акупунктуру протягом кожного сеансу. Голковколювання здійснювали прямими голками з кінцевим діаметром 0,5-0,8 мм довжиною 5-10 см, для аурикулярних точок – 2,0-3,0 см.

На відміну від відомих схем рефлексотерапії нами запропоновано спосіб лікування генералізованого пародонтиту, який включає активний вплив на місцеві точки акупунктури шляхом введення в них вітаміну В12 (патент України на винахід, №23746-А). Експериментальними і клінічними дослідженнями доведено сприятливу дію вітаміну В12 на перебіг патологічного процесу в тканинах пародонту (А.И. Лагун, 1988). Фармакоакупунктуру проводили перед голковколюванням. В акупунктурні точки вводили 0,05% розчин вітаміну В12 в дозі 200-250 мкг в одну точку. Всього за один сеанс вводили 1000 мкг препарату. Курс лікування складав 6-8 сеансів.

Залежно від проведеного лікування, хворих на генералізований пародонтит розподілили на 2 групи: основну і контрольну. Комплексне лікування хворих контрольної групи проводили за загально визнаною схемою, яка включала усунення місцевих подразників, видалення назубних відкладень, місцеву протизапальну та антибактеріальну терапію, за показаннями хірургічні та ортопедичні втручання. Основна група складалась із 2-х підгруп: до комплексного лікування хворим 1-ої підгрупи включали рефлексотерапію за описаною схемою, у хворих 2-ої підгрупи голковколювання поєднували з фармакоакупунктурою вітаміном В12.

Результати дослідження. Проведений аналіз результатів клініко-лабораторних, імунологічних, біохімічних та інструментальних досліджень показав, що голковколювання як монометод, так і в комплексі з фармакоакупунктурою вітаміном В12 підвищують ефективність комплексного лікування хворих на генералізований пародонтит.

Аналізуючи безпосередні результати лікування виявлено, що у хворих 2-ої підгрупи основної групи, яким в комплексній терапії застосовували голковколювання в поєднанні з фармакоакупунктурою вітаміном В12, клінічну ремісію запально-дистрофічного процесу в тканинах пародонту відмічено у 94,5%, у хворих 1-ої підгрупи основної групи, яким проводили лише голковколювання, у 86,2%. Разом з тим у хворих контрольної групи безпосередній позитивний клінічний ефект відмічено у 68,4%.

Аналіз отриманих результатів свідчить, що акупунктурна рефлексотерапія скорочує терміни появи клінічної ремісії патологічного процесу в тканинах пародонту. Слід відзначити найбільш ранню зворотню динаміку об’єктивних клінічних проявів захворювання у разі поєднаного застосування голковколювання і фармакоакупунктури. У хворих 2-ої підгрупи основної групи тривалість лікування до досягнення клінічної ремісії зменшувалась на 3,6±1,02 сеанси.

Висока клінічна ефективність застосування голковколювання і фармакоакупунктури підтверджена динамікою індексних та об’єктивних клінічних показників. Так, індекс ПІ у хворих основної групи 1-ої підгрупи знизився з 2,76±0,22 бала до 1,01±0,10 бала (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи – з 3,04±0,28 бала до лікування до 0,85±0,07 бала після лікування (p<0,001). У хворих контрольної групи цей показник після лікування складав 1,43±0,12 бала, вірогідно відрізняючись від отриманих результатів у хворих основної групи. Індекс КПІ у хворих 1-ої підгрупи основної групи після лікування складав 1,42±0,12 бала при 4,18±0,28 бала до лікування (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи основної групи – відповідно 0,72±0,06 бала при 4,42±0,38 бала до лікування (p<0,001). Порівняно з результатами, отриманими у хворих контрольної групи, індекс КПІ після комплексного лікування з використанням голковколювання і фармакоакупунктури нижче майже втроє. Подібно змінюється індекс СРІТN. Середня кількість уражених секстантів у хворих 1-ої підгрупи основної групи зменшується з 3,20±0,22 секстанта до лікування до 1,80±0,16 після лікування (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи – відповідно – 3,12±0,20 секстанта до лікування, 1,40±0,12 секстанта після лікування (p<0,001). Ці результати значно відрізняються від отриманих в контрольній групі (3,08±0,31 секстанта до лікування, 2,14±0,18 секстанта після лікування).

Зіставлення отриманих результатів у хворих основної і контрольної груп виявило виражений вплив фармакоакупунктури вітаміном В12 в комплексі з голковколюванням на один з найчастіших проявів генералізованого пародонтиту – кровоточивість ясен. У хворих контрольної групи індекс кровоточивості після лікування знизився з 1,62±0,14 бала до 1,36±0,12 бала (p>0,05); у хворих 1-ої підгрупи – відповідно з 1,56±0,12 бала до 0,18±0,01 бала (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи – з 1,64±0,12 бала до 0,06±0,009 бала (p<0,001).

Істотно зменшується глибина пародонтальних кишень, практично зникає гноєвиділення. У хворих 1-ої підгрупи цей показник до лікування складав 1,42±0,12 бала, після лікування 0,08±0,002 бала (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи – 1,52±0,14 бала і 0,04±0,002 бала (p<0,001).
У хворих контрольної групи також констатовано вірогідне зниження гноєвиділення після проведення комплексного лікування, проте його значення (0,62±0,04 бала) значно перевищує результати, отримані в основній групі у хворих обох підгруп.

Безпосередні результати комплексного лікування генералізованого пародонтиту з включенням голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 свідчать про ефективність методу як у разі загостреного, так і хронічного перебігу. Індекс ПІ у хворих основної групи 1-ої підгрупи із загостреним перебігом генералізованого пародонтиту знизився з 3,12±0,26 бала до 1,02±0,08 бала (p<0,001); у хворих 2-ої підгрупи – з 3,24±0,23 бала до 0,93±0,08 бала (p<0,001). Індекс КПІ після лікування знизився у хворих усіх груп, проте найкращий результат отримано у хворих 2-ої підгрупи (до – 4,24±0,34 бала, після лікування – 0,76±0,08 бала (p<0,001). Можна припустити, що включення голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 до комплексного лікування сприяє зменшенню генералізації запально-дистрофічного процесу, що підтверджується динамікою індексу СРІТN. Середня кількість уражених секстантів після лікування зменшується у всіх групах хворих, причому в 2-й підгрупі основної групи цей показник був найнижчим, вдвічі меншим за вихідні дані. Фармакоакупунктура вітаміном В12 у хворих з загостреним перебігом призводить до позитивної динаміки клінічних проявів хвороби, пов’язаних з порушеннями гемомікроциркуляції пародонту. Індекс кровоточивості після лікування у хворих основної групи 2-ої підгрупи становив 0,08±0,004 бала при 1,76±0,16 бала до лікування (p<0,001); у хворих 1-ої підгрупи – 0,27±0,04 бала при 1,60±0,14 бала до лікування (p<0,001). У хворих контрольної групи також спостерігали його вірогідне зниження після лікування, проте середнє значення залишалось високим (1,06±0,10 бала) і суттєво відрізнялось від результатів, отриманих в основній групі хворих (p<0,001).

Слід відзначити, що при лікуванні хворих на генералізований пародонтит загостреного перебігу важливе значення має анальгезуючий ефект, який відмічено у 96,6% хворих. Тривалість знечулення досягає 40-45 хв., що дозволяє безболісно провести необхідні місцеві маніпуляції: видалення зубних відкладень, кюретаж пародонтальних кишень.

Клінічна характеристика стану тканин пародонту у хворих на генералізований пародонтит хронічного перебігу також свідчить про ефективність голковколювання і фармакоакупунктури. Індекс ПІ у хворих основної групи 1-ої підгрупи після лікування знизився з 2,64±0,22 бала до 0,98±0,04 бала (p<0,001), у хворих 2-ої підгрупи – з 2,78±0,21 бала до 0,86±0,08 бала (p<0,001). У хворих контрольної групи цей показник складав 1,40±0,16 бала і суттєво відрізнявся від результатів, отриманих в основній групі. Аналіз інших індексних критеріїв виявив найбільш виражений клінічний результат у хворих основної групи 2-ої підгрупи. Індекс КПІ після лікування у хворих цієї підгрупи складав 0,68±0,02 бала, і був втричі нижчим порівняно з показниками в контрольній групі. Після лікування вірогідно знижується індекс СРІТN, але суттєву різницю отримано лише між показниками у хворих 2-ої підгрупи і контрольної групи. Виявлено покращання стану тканин пародонту і за іншими клінічними параметрами: індексом кровоточивості, глибиною пародонтальних кишень. У хворих контрольної групи при загальній позитивній динаміці індекс кровоточивості після лікування зберігається на високому рівні (1,14±0,08 бала) і вірогідно відрізняється від результатів, отриманих в основній групі. Показником, що підтверджує ефективність лікування, є також відсутність прогресування змін кісткової тканини пародонту. Після комплексної терапії виявлено несуттєве зниження цього показника у хворих основної і контрольної груп (p>0,05).

Отже, порівняльний аналіз безпосередніх результатів застосування голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 не виявив суттєвої різниці в динаміці клінічних даних залежно від характеру перебігу патологічного процесу в тканинах пародонту, проте за абсолютним значенням показників у разі хронічного перебігу захворювання виявлено більш виражену тенденцію до їх нормалізації.

Проведено аналіз безпосередніх результатів лікування із застосуванням рефлексотерапії у хворих на генералізований пародонтит залежно від ступеня розвитку патологічного процесу в тканинах пародонту. Результати наших спостережень показали, що у хворих основної групи незалежно від ступеня захворювання отримано позитивну клінічну динаміку, а за рівнем відновлення клінічного стану тканин пародонту найкращі результати комплексного лікування виявлено при початковому – І, І-ІІ ступені генералізованого пародонтиту. Так, індекс ПІ при початковому – І ступені у разі загостреного перебігу після лікування хворих 1-ої підгрупи становив 0,68±0,009 проти 2,12±0,21 бала до лікування (p<0,001); 2-ої підгрупи – 0,78±0,08 бала проти 2,20±0,18 до лікування (p<0,001). У хворих з І-ІІ ступенем генералізованого пародонтиту загостреного перебігу індекс ПІ після лікування в 1-ій підгрупі становив 1,66±0,08 бала проти 3,44±0,29 бала до лікування (p<0,05); у 2-ій підгрупі – відповідно 1,02±0,10 бала і 3,66±0,22 бала (p<0,05). Індекс кровоточивості у хворих з початковим – І ступенем загостреного перебігу в 1-ій підгрупі знизився з 1,52±0,12 бала до 0,11±0,006 бала (p<0,001); в 2-ій підгрупі – кровоточивості ясен після лікування не виявлено. У хворих з І-ІІ ступенем генералізованого пародонтиту середнє значення індексу кровоточивості після лікування в 1-ій підгрупі складало 0,28±0,002 бала проти 1,58±0,12 бала до лікування (p<0,001); в 2-ій підгрупі – 0,10±0,001 бала проти 1,78±0,14 бала до лікування (p<0,001). Подібна динаміка характерна для інших індексних і клінічних показників. Кількість уражених секстантів за індексом СРІТN також зменшується після лікування, що ми зв’язуємо з усуненням зубних відкладень, кровоточивості ясен, зменшенням глибини пародонтальних кишень. Проте в міру зростання глибини патологічного процесу лікувальний ефект знижується. У хворих 1-ої підгрупи з І-ІІ ступенем пародонтиту хронічного перебігу після лікування індекс СРІТN складав 2,14±0,21 секстанта, 2-ої – 1,42±0,12 секстанта. При ІІ ступені захворювання ці показники відповідно становили 2,54±0,22 секстанта і 1,86±0,18 секстанта.

Під впливом голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 змінюється цитологічна характеристика вмісту пародонтальних кишень у хворих на генералізований пародонтит. Отримані результати цитологічних досліджень виявили активацію регенеративних процесів в тканинах пародонту. Порівняльний аналіз цитограм у хворих 1-ої та 2-ої підгруп основної групи свідчить про більш суттєві зміни у пацієнтів 2-ої підгрупи. Кількість нейтрофільних гранулоцитів після лікування суттєво зменшується (51,3±4,3% проти 96,1±8,7%, p<0,05). Позитивним є зростання макрофагів в динаміці лікування 7,8±0,6% проти 0,8±0,07% до лікування (p<0,001). Лише у хворих 2-ої підгрупи констатовано появу полібластів та клітин фібробластичного ряду, що є ознакою активного репаративного процесу.

У цитограмах вмісту пародонтальних кишень хворих 1-ої та 2-ої підгруп в динаміці лікування зростає кількість молодих епітеліальних клітин. Характерним є підвищення захисної функції епітелію порожнини рота, що підтверджується динамікою реакції адсорбції мікроорганізмів. Серед хворих 2-ої підгрупи частка обстежених з позитивним значенням РАМ після лікування зростає у 2,1 рази.

Важливим інформативним тестом, що показує ефективність рефлекторних методів лікування, є динаміка електробіопотенціалів шкіри в точках акупунктури. Визначення електробіопотенціалів шкіри у лицьових точках акупунктури у хворих на генералізований пародонтит виявило зміну їх значень порівняно зі здоровими, а також відмінності показників в деяких точках акупунктури залежно від перебігу захворювання. Так, середнє значення величини електробіопотенціалів у
3-й точці Валле у хворих на генералізований пародонтит загостреного перебігу нижче від аналогічного показника у хворих з хронічним перебігом майже у 2,6 рази. Реєстрація біопотенціалів в інших точках акупунктури не виявила вірогідної різниці показників залежно від характеру перебігу та ступеня розвитку патологічного процесу в тканинах пародонту.

Комплексне лікування хворих на генералізований пародонтит із застосуванням голковколювання і фармакоакупунктури сприяє нормалізації показників електробіопотенціалів у точках акупунктури. Аналіз цифрових значень електробіопотенціалів у трьох точках Валле показав, що після лікування функціональні показники кожної симетричної точки Валле суттєво відрізнялись. У хворих основної групи 1-ої підгрупи величини електробіопотенціалів у 1-й та 2-й точках Валле зростають, а у 3-й точці Валле – знижуються, істотно не відрізняючись від показника у здорових (14,1±2,1 µ? і 10,5±1,3 µ?, p>0,05). У хворих 2-ої підгрупи основної групи після лікування також виявлено подібну динаміку електробіопотенціалів у точках Валле.

У хворих контрольної групи після лікування також спостерігається тенденція до вирівнювання різниці біопотенціалів. Проте слід відмітити, що позитивна динаміка величин електробіопотенціалів у точках акупунктури у хворих на генералізований пародонтит, що склали контрольну групу, виявлена лише в осіб, лікування яких завершилось клінічною ремісією. У випадках часткового ефекту лікування за наявності залишкових ознак запалення, незначної динаміки глибини пародонталь-них кишень та кількості ексудату показники електробіопотенціалів суттєво не змінювались, залишаючись достовірно відмінними від вихідного рівня та аналогічних даних у здорових.

Порівняння сумарних показників електробіопотенціалів у 7 точках акупунктури у хворих на генералізований пародонтит основної та контрольної груп виявило їх нормалізацію в 2-й підгрупі. У хворих 2-ої підгрупи у разі хронічного перебігу генералізованого пародонтиту сумарний показник після лікування зріс з 86,4±7,1 до 107,8±6,3 при 108,56±6,27 В у здорових (p>0,05). У хворих на генералізований пародонтит хронічного перебігу, що склали контрольну групу, величина сумарного значення електробіопотенціалів після лікування зросла з 89,4±5,16 В до 93,11±8,63 В (p>0,05).

У хворих 2-ої підгрупи основної групи у разі загостреного перебігу генералізованого пародонтиту сумарна величина електробіопотенціалів у 7 точках акупунктури після лікування зросла з 83,9±6,12 В до 117,1±11,3 В (p<0,05), що свідчить про позитивний вплив голковколювання і фармакоакупунктури і їх загальнооздоровчий ефект.

Дослідження активності лужної фосфатази в нейтрофільних гранулоцитах периферичної крові хворих на генералізований пародонтит виявило зниження її порівняно зі здоровими. У разі хронічного перебігу захворювання індекс фосфатазної активності нейтрофілоцитів (ФАН) знижується до 0,53±0,008 при середньому значенні у здорових 0,95±0,008 (p<0,001). Показник фосфатазної активності нейтрофілоцитів (ПФАН) у цієї групи хворих порівняно зі здоровими зростає у 2,6 рази. У хворих на генералізований пародонтит загостреного перебігу зберігається виявлена тенденція. Індекс ФАН знижується до 0,68±0,01, проте залишається вищим, ніж у хворих з хронічним перебігом, що може бути обумовлено активізацією захисних властивостей лейкоцитів. ПФАН у хворих із загостреним перебігом захворювання порівняно зі здоровими зростає майже вдвічі, в той же час показники активності ферменту суттєво не відрізняються у хворих з різним перебігом генералізованого пародонтиту (127,4±8,2 ум. од. при загостреному перебігу і 136,7±9,7 ум. од. при хронічному, p>0,05).

Проаналізовано зміну активності лужної фосфатази в нейтрофільних гранулоцитах периферичної крові в динаміці лікування хворих на генералізований пародонтит. У хворих контрольної групи у разі хронічного перебігу генералізованого пародонтиту початкового – І, І-ІІ ступеня після лікування виявили стійку тенденцію до нормалізації показників. ФАН після лікування зростає з 0,53±0,078 до 0,71±0,004, проте залишається достовірно відмінним від значення його у здорових. Порівняно з вихідним рівнем знижується ПФАН (136,7±9,7 ум. од. і 102,0±5,69 ум. од.), хоч і залишається статистично відмінним від показника у здорових (51,2±4,7 ум. од.; p<0,001). Найбільш виражену динаміку активності лужної фосфатази виявлено у хворих основної групи. Застосування голковколювання самостійно і в поєднанні з фармакоакупунк-турою вітаміном В12 призводить до нормалізації показників активності ферменту. У хворих 2-ої підгрупи основної групи з генералізованим пародонтитом початкового – І, І-ІІ ступеня хронічного перебігу після лікування ФАН зростає до 0,82±0,05 і наближається до значення показника у здорових (p>0,05). Суттєво знижується ПФАН (136,7±9,7 ум. од. і 74,6 ±7,4 ум. од. після лікування; p<0,001), достовірно не відрізняючись від даних у здорових (p>0,05). Подібні зміни активності лужної фосфатази в динаміці лікування виявлено у хворих цієї підгрупи із загостреним перебігом пародонтиту. Зіставлення результатів визначення лужної фосфатази в нейтрофілоцитах крові з динамікою клінічного перебігу генералізованого пародонтиту виявило кореляцію ознак загострення захворювання з низьким значенням індексу ФАН та високим ПФАН.

Вивчено показники активності лужної фосфатази нейтрофілоцитів крові у різні терміни лікування. У хворих контрольної групи лише після
8-го сеансу значення ФАН достовірно не відрізняється від показника у здорових; ПФАН знижується, проте, залишається суттєво відмінним (p<0,001). У хворих основної групи, яким в комплексній терапії використовували голковколювання в поєднанні з фармакоакупунктурою, після 4-го сеансу лікування спостерігається стійка тенденція до нормалізації названих показників, а після 6 сеансів значення ФАН статистично не відрізняється від даних у здорових (0,89±0,07 і 0,95±0,089; p>0,05), ПФАН зменшується у 1,8 рази.

Сприятливий вплив рефлексотерапії на перебіг патологічного процесу у тканинах пародонту певною мірою обумовлений активацією чинників неспецифічного захисту, що підтверджується аналізом рівня
S ig A у змішаній слині хворих на генералізований пародонтит в динаміці лікування. У хворих обох груп спостерігається тенденція до нормалізації вмісту S ig A у змішаній слині в динаміці лікування. Проте у хворих контрольної групи середні значення S Ig A зростають, але не досягають межі норми і вірогідно не відрізняються від вихідного рівня незалежно від ступеня та характеру перебігу генералізованого пародонтиту. Найбільш вірогідну різницю показників у динаміці комплексного лікування отримано у хворих 2-ої підгрупи основної групи. У разі хронічного перебігу захворювання рівень S ig A зростав з 0,317±0,04 г/л (до лікуван-ня) до 0,425±0,05 г/л (після лікування, p<0,001). У хворих із загостреним перебігом генералізованого пародонтиту вміст S ig A у змішаній слині після лікування зростає, але його середнє значення менше (0,388±0,048 г/л), ніж при хронічному перебігу і не досягає меж контролю. Враховуючи індивідуальні коливання цього показника, проаналізовано його динаміку під впливом голковколювання і фармакоакупунктури залежно від ступеня його дефіциту. Найбільш значні позитивні зміни виявлено у разі вихідного наднизького (< 0,200 г/л) і середнього рівня (0,200-0,290 г/л).

Для оцінки ефективності комплексного лікування генералізованого пародонтиту з використанням голковколювання і фармакоакупунктури проведено клініко-лабораторні обстеження хворих у віддалені терміни (через 6, 12-18 місяців). Клініко-рентгенологічне та лабораторне обстеження хворих через 6 міс. виявило збереження стабілізації дистрофічно-запального процесу в тканинах пародонту у 86,2% хворих
1-ої підгрупи основної групи, у 92,6% хворих 2-ої підгрупи основної групи та у 76,6% хворих контрольної групи.

Через 12-18 міс. після лікування частка хворих зі збереженням ремісії у 2-й підгрупі порівняно з контрольною вища на 29,6%. Таким чином, отримані результати свідчать про ефективність комплексної терапії генералізованого пародонтиту з включенням голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 та стійкість клініко-рентгенологічної ремісії протягом року.

Висновки

1. Проблема підвищення ефективності комплексного лікування генералізованого пародонтиту є актуальною, оскільки загальноприйнята терапія не забезпечує стійких клініко-рентгенологічних результатів через появу рецидивів та ускладнень. Поставлені в роботі задачі вирішуються шляхом застосування голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 як компонентів комплексного лікування, що дає можливість на тлі обмеженої фармакотерапії подовжити терміни ремісії.

2. Обгрунтовано й запропоновано рецептуру ефективних точок акупунктури місцевого та загального впливу при лікуванні хворих на генералізований пародонтит. В місцеві лицьові точки здійснюють фармакоакупунктуру вітаміном В12 по 200-250 мкг в одну точку, потім проводять акупунктуру в місцеві і віддалені корпоральні і аурикулярні точки протягом 25-30 хв.

3. Комплексне лікування генералізованого пародонтиту з використанням голковколювання і фармакоакупунктури вітаміном В12 показано хворим з початковим – І ступенем та І-ІІ ступенем захворювання. Рефлексотерапію застосовують після видалення місцевих подразників незалежно від характеру перебігу захворювання.

4. Голковколювання в поєднанні з фармакоакупунктурою вітаміном В12 забезпечує посилення неспецифічних чинників захисту порожнини рота, стимулює трофічні й репаративні процеси в тканинах пародонту, що підтверджується підвищенням продукції секреторного Ig A як при хронічному, так і загостреному перебігу, активності нейтрофільних гранулоцитів, зростанням адсорбції мікроорганізмів клітинами епітелію, позитивною динамікою клінічних і цитологічних тестів.

5. Клініко-функціональними зіставленнями виявлено залежність показників електробіопотенціалів шкіри у симетричних точках Валле, рецепторному полі верхнього шийного вегетативного вузла, підщелепного і під’язикового вузла, каротидного синусу та скроневої артерії від характеру перебігу та ступеня розвитку патологічного процесу у хворих на генералізований пародонтит. Голковколювання з фармако-акупунктурою призводить до нормалізації значень електробіопотенціалів, які суттєво не змінюються при медикаментозному лікуванні.

6. Поліпшення результатів комплексної терапії генералізованого пародонтиту з використанням голковколювання і фармакоакупунктури досягається подовженням термінів ремісії, обумовленої відсутністю прогресування запально-дистрофічного процесу в тканинах пародонту у віддалені терміни, що підтверджується динамікою клініко-лабораторних показників.

7. Метод рефлексотерапії практично не викликає сторонніх ефектів, зменшує фармакологічне навантаження на організм, простий, доступний, не вимагає великих затрат і може бути рекомендований для широкого застосування в стоматології як один із компонентів комплексної терапії генералізованого пародонтиту.

Список опублікованих праць
за темою дисертації

1. Оконський Е.І. Застосування акупунктури в лікуванні генералізованого пародонтиту // Вісник стоматології. – 1997. – № 3. – С. 347–348.

2. Данилевский Н.Ф., Оконская Л.Д., Лещук Г.Ф., Оконский Э.И. Рефлексотерапия болезней пародонта // Вісник стоматології. – 1998. – №3. – С. 49–51.

3. Оконський Е.І., Оконська Л.Д. Генералізований пародонтит і досвід лікування методом рефлексотерапії // Вісник проблем біології і медицини. – Полтава, 1999. – №15. – С. 82–85.

4. Оконский Э.И. Электропунктурная диагностика эффективности лечения генерализованного пародонтита // Нетрадиційні методи діагностики і лікування в курортній практиці. Матеріали Української науково-практичної конференції з міжнародною участю (9-11 жовтня 1997 р.). – Ч. ІІ. – К., 1997. – С. 64–66.

5. Оконський Е.І. Використання рефлексотерапії в комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту // Матеріали І (VIII) з’їзду Асоціації стоматологів України (30 листопада – 2 грудня 1999 р.). – К.: ТОВ “Книга Плюс”, 1999. – С. 227–228.

Патент

Оконський Е.І. Спосіб лікування генералізованого пародонтиту // Патент України №23746-А. Заявка 27.03.97. Опубл. 31.08.98 р. Пром. власність. Бюл. №4. – С. 36.

Анотація

Оконський Е.І. Застосування рефлексотерапії в комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.22 – стоматологія. – Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця, Київ, 2000.

Дисертацію присвячено питанням обгрунтування й оцінки ефективності рефлексотерапії в комплексному лікуванні генералізованого пародонтиту. Запропоновано рецептуру ефективних точок акупунктури місцевого й загального впливу при комплексному лікуванні хворих на генералізований пародонтит. Досліджено вплив рефлексотерапії на неспецифічні чинники захисту порожнини рота, бар’єрну функцію тканин пародонту, динаміку електробіопотенціалів шкіри в точках акупунктури. Встановлено, що застосування рефлексотерапії доцільно включати в комплексне лікування хворих на генералізований пародонтит хронічного і загостреного перебігу початкового – І, І-ІІ ступеня. Показано, що голковколювання в поєднанні з фармакоакупунктурою вітаміном В12 сприяє активації захисних механізмів порожнини рота, стимулює трофічні й репаративні процеси в тканинах пародонту. Виявлено, що рефлексотерапія поліпшує результати комплексного лікування генералізованого пародонтиту, що підтверджується динамікою,
клініко-лабораторних і функціональних показників, подовженням термінів ремісії, що зменшує можливість прогресування захворювання.

Ключові слова: генералізований пародонтит, лікування, рефлексотерапія, голковколювання, фармакоакупунктура, електробіо-потенціали, імунітет.

Аннотация

Оконский Э.И. Применение рефлексотерапии в комплексном лечении больных генерализованным пародонтитом. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.22 – стоматология. – Национальный медицинский университет им. А.А. Богомольца, Киев, 2000.

Диссертация посвящена вопросам обоснования и оценки эффек-тивности рефлексотерапии в комплексном лечении генерализованного пародонтита.

Предложено рецептуру эффективных точек акупунктуры местного и общего воздействия при комплексном лечении больных генерализо-ванным пародонтитом, используя принцип метамерной рефлексотерапии с включением ограниченного количества точек. Разработанный способ лечения включает активное воздействие на местные точки акупунктуры путем введения в них витамина В12.

Исследовано влияние иглоукалывания и фармакоакупунктуры на неспецифические защитные факторы полости рта, барьерную функцию тканей пародонта, динамику электробиопотенциалов кожи в точках акупунктуры.

Установлено, что рефлексотерапию целесообразно включать в комплексное лечение генерализованного пародонтита хронического и обострившегося течения начальной – І, I-II степени.

Анализ клинико-лабораторных данных в динамике лечения показал, что применение рефлексотерапии ускоряет устранение воспалительных явлений в тканях пародонта, что сопровождается исчезновением кровоточивости десен, уменьшением глубины пародонтальных карманов и ликвидацией гноевыделения, уменьшением патологической подвижности зубов. В костной ткани альвеолярных отростков уменьшаются очаги остеопороза, отмечается тенденция к приостановке и стабилизации деструктивного процесса.

При лечении больных с обострившимся течением генерали-зованного пародонтита существенным является обезболивающий эффект акупунктуры, отмеченный у 96,6% больных, что позволяет безболезненно провести необходимые местные вмешательства: удаление зубных отложений, кюретаж пародонтальных карманов.

Определение электробиопотенциалов кожи в лицевых точках акупунктуры у больных генерализованным пародонтитом выявило изменения их значений в сравнении со здоровыми, а также отличие показателей в зависимости от характера течения заболевания. Среднее значение электропотенциалов в 3-ей точке Валле у больных генерализованным пародонтитом обострившегося течения в 2,6 раза ниже аналогичного показателя при хроническом течении заболевания. комплексное лечение с применением иглоукалывания и фармакоакупунк-туры приводит к нормализации показателей электробиопотенциалометрии в точках акупунктуры. Благоприятную динамику величин электробиопотенциалов в точках акупунктуры у больных контрольной группы выявлено только у лиц с достигнутой клинической ремиссией.

Сопоставление результатов динамических клинико-лабораторных исследований показало, что иглоукалывание в сочетании с фармако-акупунктурой витамином В12 способствует активизации защитных механизмов полости рта, стимулирует репаративные процессы в тканях пародонта. Комплексное лечение повышает содержание секреторного IgA в слюне, причем наиболее выраженные изменения выявлено у больных с исходным низким уровнем.

Проанализировано изменение активности щелочной


Сторінки: 1 2