У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





РОЗВИТОК МЕНЕДЖМЕНТУ В КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМАХ НА ОСНОВІ ІНФОРМАЦІЙ НИХ ТЕХНОЛОГІЙ

НАЦІОНАЛЬНИЙ АГРАРНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ОСТАНІНА НАТАЛЯ ВАДИМІВНА

УДК 681.3:658.012.4

РОЗВИТОК МЕНЕДЖМЕНТУ В КОРПОРАТИВНИХ СИСТЕМАХ НА ОСНОВІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

08.06.02 - підприємництво, менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Українському науковому гігієнічному центрі МОЗ України та Національному аграрному університеті.

Науковий керівник - | Доктор економічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України Завадський Йосип Станіславович - Національний аграр-ний університет, завідувач кафедри менеджменту та маркетингу

Офіційні опоненти: | Доктор економічних наук., професор Кадієвський Володимир Андрійо-вич - Національний аграрний універ-ситет, завідувач кафедри економічної кібернетики

Доктор економічних наук., професор, лауреат премії ім. О.Г. Шліхтера (Україна) Костіна Ніна Іванівна - Національний університет ім. Т.Г. Шевченка, професор кафедри фінансів, грошового обігу та кредиту

Провідна установа - | Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, м. Київ

Захист відбудеться "25" cічня 2001 року о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К 26.004.01 у Національному аграрному університеті за адресою: 03041, м. Київ, вул. Героїв оборони, 11, навчальний корпус 10.

Автореферат розісланий " 23 " грудня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради В.В. Жебка

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. На рубежі XX та XXI століть інформаційні мережі та системи широко впроваджуються практично в усіх видах діяльності людини, колективів, організацій та держав. Вони виконують технічні, управлінські, економічні, соціальні, політичні функції, широко впроваджуються в підприємництві та бізнесі.

Україна, як і інші країни СНД, поки відстає у цьому питанні від цивілізованих країн. Але останнім часом роботи у цьому напрямку активізувалися. Нам належить за 5-10 років опанувати загальну ідеологію, технологію та практику сучасного менеджменту та застосування інформаційних технологій у ньому. І такий прорив уже намітився. Величезне значення для розвитку менеджменту на основі сучасних інформаційних технологій, окрім праць закордонних вчених та практиків, мали роботи Авдєєва Р.Ф., Архипова В.Є., Баланова І.Т., Вайсмана О., Войчака О.В., Євланова Л.Г., Завадського Й.С., Зайцева Н.Л., Кадієвського В.А., Ковальчука К.Ф., Коваленко Ю.С., Котляра Ф., Колесника П.П., Михайленко В.М., Мартиненко М.М., Писаревської Т.А., Попова А.В., Сердюка А.М., Сосніна О.С., Тимошенко І.І., Федулової Л.І., Шегди О.В., Червоньова Д.М., Хміля Ф.І., та ін. Але, на жаль, багато установ намагаються адаптувати зарубіжне комп’ютерне програмне забезпечення під нерозвинуту інформаційну інфраструктуру, що склалася в Україні.

В умовах інформатизації суспільства, що намітилася, величезне значення надається інформаційним системам, що обслуговують сфери з високим рівнем використання обчислювальної техніки. Відкриваються нові можливості повязані з динамічністю проведення економічних реформ і появою нових форм господарської діяльності (наприклад, створення інформаційних систем, що реагують на зміни стану ринку). З кожним днем все більша частка економічних і фінансових даних, що належать до виробничої сфери, банківських і комерційних розрахунків, соціально-побутового і транспортного обслуговування та охорони здоров’я, національної безпеки, особистого життя, стає довіреною корпоративним системам. Наприклад, у менеджменті, маркетинговій діяльності систем-на інформація дозволяє перейти до нових комплексних форм роботи: аналізу та прогнозу попиту споживачів, моделюванню розвитку суспільних потреб, автоматизації процесів складання угод на поставку продукції та контроль за їх виконанням. Багато комерційних структур, пов’язаних стабільними договірними відносинами, створюють інформаційні системи, що дозволяють замовнику контролювати хід виконання замовлення у підрядника. Створюються високоавтоматизовані системи ринкових взаємодій, котрі ставлять підвищені вимоги до інформаційного забезпечення економічних структур: наприклад, ті підприємства, котрі не матимуть розвинутих систем у сфері маркетингу, не зможуть нормально функціонувати на внутрішньому, а тим більше, на зовнішньому ринках. Наявність таких систем є необхідною передумовою ринкової інтеграції.

В умовах України розвиток менеджменту найбільш актуальний, насамперед, для таких корпоративних систем, як міністерства економіки, фінансів, АПК, МОЗ, МВС та ін., котрі в умовах ринкової економіки повинні кардинально змінити стилі та методи управлінської роботи, адаптувавши їх до нових соціально-економічних умов.

На жаль, наукового та практичного обгрунтування та забезпечення у створенні розвитку менеджменту в таких корпоративних системах на основі інформаційних технологій вкрай недостатньо.

Звязок дисертаційної роботи з науковими програмами, планами і темами визначається: комплексною темою НАУ "Розробка питань менеджменту та маркетингу на різних рівнях АПК в умовах ринкової економіки (№ 0193222U022571) та темою МОЗ України: “Розробка комплексних правових і організаційних основ діяльності відділень гігієни навколишнього середовища комунальної гігієни та шляхи удосконалення їх роботи” (№ 0198U007385).

Мета і завдання дисертаційного дослідження. Метою дослідження була розробка пропозицій, спрямованих на вирішення проблем становлення, розвитку та функціонування корпоративних систем в Україні на основі сучасного менеджменту. У відповідності з поставленою метою були поставлені такі завдання:

розробити концепцію формування і управління корпоративними системами в умовах реструктуризації галузей та підприємств;

виконати аналіз стану та розвитку менеджменту в корпоративних системах України;

розробити методи та моделі створення ефективних корпоративних інформаційно-керуючих систем на основі сучасного менеджменту;

створити і запропонувати моделі прийняття оптимальних рішень в корпоративних системах;

обгрунтувати структуру та взаємозвязки корпоративного Центру інформаційних ресурсів окремих галузей, що відповідають вимогам та практиці соціально-економічних ринкових реформ в Україні;

розробити алгоритм входження України до міжнародного інформаційного менеджменту з метою обміну науковою, професійною, технічною та ринковою інформацією.

Предмет та об’єкт дослідження. Предметом дослідження є сукупність теоретичних, методичних та організаційно-практичних проблем становлення та розвитку корпоративних систем в Україні у відповідності до вимог та умов ринкової економіки. Обєктами дослідження є результати діяльності окремих галузей і асоціацій у сфері АПК та підвідомчих закладів міністерства охорони здоровя України. Поглиблені дослідження проведені на матеріалах виробничої діяльності окремих регіональних систем та галузей АПК, а також підвідомчих закладів МОЗ України.

Методи досліджень. У роботі над дисертацією застосовувались такі методи та методики: вивчення та аналіз наукової, науково-технічної, управлінської та економічної літератури по досліджуваній проблемі (огляд літератури), маркетингові дослідження стану управління та інфраструктури інформаційного ринку, розвитку інформаційних технологій у менеджменті корпоративних інформаційно-керуючих систем. Конкретні соціологічні методи: спостереження, досліди, анкетування, опитування, інтерв’ювання, підготовка відеосюжетів та ін., методи статистики: складання таблиць, розрахунків. Математичні методи: кореляційний аналіз, математичне та аналогове моделю-вання. Запроваджувальний експеримент по створенню КЦІР при Українському науковому гігієнічному центрі МОЗ України.

Наукова новизна дисертаційного дослідження. У роботі застосовано системний підхід у теоретичному обгрунтуванні та розробці пропозицій з практичного використання принципів, методів та форм сучасного менеджменту в діяльності українських організацій та фірм незалежно від форми власності через активний розвиток інформаційних технологій: локальних мереж та корпоративних інформаційно-керуючих систем. Це дозволить успішно вирішити ряд завдань, що стоять перед корпораціями:

застосування методології стратегічного менеджменту в управлінні корпорацією;

розвиток інформаційного менеджменту як провідного ресурсу у ринковій економіці та найважливішої складової маркетингової діяльності будь-якої організації по вивченню ринків, запитів споживачів, прогнозуванню попиту , пропозицій тощо;

широке запровадження моделей та методів наукового менеджменту у побудову інформаційних систем, прийнятті рішень, фінансово-економічному аналізі та прогнозуванні їхньої ефективності тощо;

створення на основі сучасного менеджменту в компаніях, корпораціях гнучких, економічних, рентабельних інформаційно-управлінських структур, подібних до КЦІР МОЗ України, що здатні ефективно вирішувати соціально-економічні завдання в умовах ринкової економіки та інформаційного простору, що постійно змінюється.

Практичне значення одержаних результатів. Запропоновані моделі та методи побудови корпоративних інформаційно-керуючих систем, а також прийняття рішень в умовах невизначеності та ризику, вироблення стратегії фірми, проведення фінансово-економічного аналізу за допомогою КІКС, оцінка ефективності їх діяльності можуть бути успішно застосовані менеджерами, керівниками та фахівцями організацій як у розвитку сучасного менеджменту, так і у створенні інформаційних мереж та систем. Підготовлено пропозиції та рекомендації з розширення структури КЦІР та можливостей його діяльності, особливо у сфері інформаційного ринку. Це дозволило за період з 1996 по 1999 роки на базі госпрозрахункової діяльності значно розширити інформаційно-технічну базу КЦІР, обєднати в єдину мережу 28 локальних мереж структурних підрозділів МОЗ України, створити корпоративно-керуючу систему, не збільшуючи при цьому планових бюджетних асигнувань на його діяльність. На основі сучасного менеджменту КЦІР МОЗ України став авторитетним інформаційно-керуючим підрозділом, що має імідж та позитивну репутацію у міжнародних колах медицини та охорони здоровя. Його керівники, вчені та спеціалісти безпосередньо підтримують наукові та практичні контакти з 18 країнами. За останні 2 роки вони взяли участь у 12 міжнародних конференціях та семінарах з проблем менеджменту та діяльності інформаційно-керуючих систем, компютерної мережі ІНТЕРНЕТ.

Особистий внесок здобувача: доведено, що побудова корпоративних центрів інформаційних ресурсів є об’єктивною необхідністю; ця проблема має практичне вирішення в дисертації. Визначено, що наукова ідея про перехід системи управління корпорацією до сучасного менеджменту через активне впровадження інформаційних технологій є надзвичайно актуальною. Уперше здійснено розробку нового підходу до використання інформаційних технологій у менеджменті корпораціями на сучасній науковій та методологічній основі, що дозволить накопичити позитивний досвід і рекомендувати його для подальшого використання.

Апробація результатів дисертації. Апробацію результатів даної дисертації було проведено на вченій раді УНГЦ (1998-1999 рр.); на колегії МОЗ України (1998-1999 рр.); на вченій раді ЄУФІМБ (1998 р.); на 10 міжнародних конференціях та семінарах (1996-2000 рр.); на 5 Всеукраїнських конференціях та семінарах (1997-1999 рр.); на засіданні кафедри менеджменту та маркетингу НАУ (2000 р.).

Публікації. Основні результати дослідження опубліковані у монографії – 6,8 ДА, 6 статтях у журналах (1,2 ДА), збірниках матеріалів 10 міжнародних та всеукраїнських наукових та науково-практичних конференцій, семінарів, симпозіумів – 0,7 ДА. Усього 8,7 ДА.

Обсяг роботи. Робота складається із вступу, трьох розділів, висновків та додатків, списку використаних літературних джерел із 145 найменувань, містить 16 малюнків, 7 таблиць та 5 додатків. Повний обсяг дисертаційного дослідження – 193 с. (машинопису).

Структура роботи.

Вступ.

Розділ 1. Сучасний менеджмент та інформаційні технології в умовах ринкової економіки. 1.1. Роль та значення сучасного менеджменту в корпоративних системах ринкової економіки. 1.2 Управління корпоративними системами в умовах реструктуризації галузей та підприємств. 1.3 Розвиток менеджменту в корпоративних системах України.

Розділ 2. Моделі корпоративних інформаційно-керуючих систем в умовах ринкової економіки. 2.1. Основні передумови побудови інформаційно-керуючих систем. 2.2. Методи та моделі створення ефективних корпоративних інформаційно-керуючих систем (КІКС) на основі сучасного менеджменту. 2.2.1. Формалізація процесів управління в корпоративній системі (КС) як складній системі управління. 2.2.2. Моделюючі системні парадигми управління на основі методів сучасного менеджменту.

Розділ 3. Фактори та умови функціонування корпоративної інформаційно-керуючої системи. 3.1. Методика вироблення стратегії управління корпоративними інформаційно-керуючими системами. 3.2. Фактори і умови створення корпоративних центрів інформаційних ресурсів. 3.3. Оцінка результативності корпоративних центрів інформаційних ресурсів.

Висновки та пропозиції.

Список використаних джерел.

Додатки.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ

У вступі обгрунтовується актуальність теми дослідження, дано короткий аналіз стану розробки проблеми, сформульовано мету, завдання, предмет та обєкт дослідження, окреслено його наукову новизну, практичне значення отриманих результатів дослідження та особистий внесок здобувача у вирішення поставлених завдань.

У першому розділі “Сучасний менеджмент та інформаційні технології в умовах ринкової економіки” показано еволюцію та розвиток сучасного менеджменту в умовах ринкової економіки, роль інформаційних технологій в управлінській діяльності на початку XXI сторіччя. Особлива увага приділялася аналізу менеджменту корпоративних систем та інформаційним технологіям за кордоном та в Україні. У дисертації відмічено, що сучасний менеджмент сформувався та досяг величезних успіхів у тих країнах, де капіталістична економіка та демократія якнайефективніше сприяли розвитку ринкових відносин, особливо у підприємництві та бізнесі, підвищенню соціальної відповідальності держави перед особистістю. Тому принципи та технологія менеджменту ввібрали у себе ідеологію демократії та ринкових відносин. Менеджмент орієнтується на економічну, політичну свободу особистості, капіталу та конкуренції, на споживача та постійний розвиток його потреб, свободу підприємництва, професіоналізм керування. Менеджмент врахував досвід керування, накопичений попередніми поколіннями, сформувавши цивілізовану ефективну систему керування та розвитку виробництва, бізнесу, послуг тощо. Відповідно до своєї суті менеджмент є соціальним - і у сфері широкої участі в управлінні працівниками, і в забезпеченні державою соціальних гарантій особистості, колективу, персоналу, і в соціальній відповідальності їх перед суспільством та державою. Тому ця система управління найбільш динамічна та ефективна. Менеджмент - це універсальна наука та практика управління, оскільки включає в себе теорію і практику виробничої діяльності, економіки, фінансів, педагогіки, психології, соціології та ряду інших наук, враховуючи особливості культури народів, їх традиції, звичаї та менталітет. У ході досліджень було виявлено, що зміни умов виробничої діяльності в Україні, розвиток ринкової економіки, необхідність адекватного пристосування до неї системи управління відбиваються не лише на удосконаленні організації, а й на розподілі функцій управління по рівнях відповідальності, формах їх взаємодій і т.д. Тобто йдеться про систему керування (принципи, функції, методи, організаційні структури), породжену організаційною необхідністю та закономірністю господарювання, що повязана із задоволенням, у першу чергу, індивідуальних потреб, забезпеченням зацікавленості працівників у найвищих кінцевих результатах, зростаючими прибутками, регулюванням товарно-грошових відносин, широким застосуванням новітніх досягнень науково-технічної революції. Усе це потребує від фірм адаптації до нових умов, подолання протиріч, що виникають в економічному та науково-технічному процесах.

Розвиток інформаційних технологій - виклик часу, у тому числі і для України. Інформаційні технології, самі по собі є прогресивним явищем НТП, однак найбільш ефективними та прибутковими виявляються їх мережі та системи, побудовані на основі сучасного менеджменту і відповідно до ринкових механізмів. Належить, старанно вивчаючи закордонний досвід, інтенсивніше розробляти вітчизняні ПК, ЕОМ, програмне забезпечення, створювати ефективні інформаційно-керуючі локальні та корпоративні системи, за допомогою яких можливе керування багатьма факторами внутрішнього та зовнішнього середовища корпорації та організацій.

У другому розділі “Моделі корпоративних інформаційно-керуючих систем в умовах ринкової економіки” виявлено основні передумови необхідності побудови КІКС у великих установах, як, наприклад, мінфін, АПК, МОЗ та ін. Автором на основі вивчення наукового закордонного та вітчизняного досвіду в галузі сучасного менеджменту було застосовано на практиці ряд методів та моделей створення ефективних корпоративних інформаційно-керуючих систем. Було розроблено структурно-функціональну схему автоматизованої керованої системи, подано апарат функціонування стратегічного, інформаційного менеджменту та контролінгу, інформа-ційну модель КІКС.

Рис. 1. Структурно-функціональна схема автоматизованої керованої системи (КС)

У дисертації визначені основні типи показників для стратегічного і проблемного менеджменту (маркетингу, операційного, інноваційного та ін.).

·

для стратегічного менеджменту:

- результуючі показники (прибуток КС, частка контрольованого ринку, ступінь ризику, рентабельність);

- показники-фактори (ресурси - матеріальні, трудові, інформаційні, інтелектуальні, організаційні, ресурси часу);

·

для менеджменту маркетингу:

- вхідні показники (споживачі, посередники, конкуренти, постачальники), приведені згідно з єдиною шкалою вимірювань,

- вихідні показники (характеристики ефективності) маркетингової діяльності;

·

для фінансового менеджменту:

- вхідні показники (кількісні фінансові характеристики, бізнесові довідки),

Рис. 2. Інформаційно-логічна блок-схема роботи стратегічного менеджменту

- вихідні показники (аналітичні фінансові характеристики);

для менеджменту персоналу:

- вхідні показники (натуральні характеристики персоналу, мотивація його діяльності),

- вихідні показники (характеристики якісної діяльності персоналу, одержані у бальній шкалі вимірів);

для інноваційного менеджменту:

- вхідні показники (чисельні характеристики у ціновому вимірі) якісної оцінки потреби ринку в оновленні асортименту і якості продукції, оцінка існуючого та планованого (прогнозованого) технологічного та інтелектуального потенціалу КС,

- вихідні показники-оцінки (чисельні у ціновому вимірі) ефективності віддачі нововведень;

Рис. 3. Блок-схема роботи алгоритму контролінгу

для операційного менеджменту:

- вхідні показники-ресурси (трудові, фінансові, матеріальні, сировинні, інформаційні, енергетичні),

- вихідні показники-характеристики ефективності капіталовкладень і виробничих фондів (у кількісному ціновому вимірі);

для екологічного менеджменту:

- вхідні показники - стан навколишнього середовища (у кількісному вимірі по окремим шкідливим інгредієнтам), техногенний вплив КС на природне оточення (у кількісному вимірі по окремих шкідливих інгредієнтах, які є, як правило, наслідками виробничої діяльності), фінансові джерела природоохоронних заходів; вихідні показники-характеристики оптимального впливу на природне оточення (як правило, сумарні витрати на створення екологічно чистого просторового поля діяльності КС);

Рис. 4. Аналогова інформаційна модель КІКС

для інформаційного менеджменту:

- вхідні характеристики - характеристики, що визначаються векторами X, Y, Z до початку впливу на управління КІКС;

- вихідні змінні-характеристики ефективності функціонування інформаційного забезпечення КІКС, тобто характеристики, що визначають стан вектора Y у процесі впливу вектора U на обраному дискретному кроці управління.

У третьому розділі “Фактори та умови функціонування корпоративної інформаційно-керуючої системи” розроблено методику вироблення стратегії управління корпоративною інформаційно-керуючою системою за допомогою математичного апарату. При цьому корпоративна система (міністерство, главк, виробничий комплекс) розглядається як складна ієрархічна система управління з позицій стратегічного та проблемного менеджменту. Розділ включає розробку методики вироблення стратегії управління КІКС; практичну реалізацію оптимального стратегічного управління; створення корпоративного центру інформаційних ресурсів (КЦІР) на прикладі МОЗ України; оцінку ефективності КІКС та КЦІР. У розділі досліджується логічна схема методики у вигляді методики алгоритму, який включає блок статистичного моделювання процесів організаційно-технологічного управління, що реалізує прогнозовані стратегічні планові показники відносно кожної локальної мережі, які зано-сяться до бази даних.

При розробці корпоративного центру інформаційних ресурсів насамперед вивчалися основні його завдання, а саме: розвиток інформаційної бази МОЗ; забезпечення збору, обробка та розсилання статистичної, нормативної, законодавчої та науково-технічної інформації з питань охорони здоров’я на основі застосування сучасних технологій, телекомунікацій як на Україні, так і за її межами; об’єднання медичних закладів України в єдину інформаційну мережу і надання їм доступу до Іnternet; розробка та створення проектів локальних мереж і організація їхньої взаємодії; організація навчання фахівців різним новітнім технологіям (інформаційним, хіміко-аналітичним та ін.) для застосування їх у системі охорони здоров’я України; організація та проведення семінарів і конференцій спільно з представниками ВООЗ в Україні з питань і проблем інформатизації та інших напрямків діяльності КЦІР, УНГЦ, МОЗ; надання маркетингових та видавничих послуг установам МОЗ України у галузі державного та недержавного секторів економіки; створення корпоративної інформаційно-керуючої системи МОЗ на основі сучасного менеджменту.

Подано конкретні пропозиції щодо реалізації КЦІР. Оцінка ефективності КІКС та КЦІР розглядалася згідно з наступними показниками: ступінь ефективності впливу інформації на роботу МОЗ та його структур; виробничо-технічні показники розвитку КЦІР та його технологій; фінансово-економічні показники; наукові, управлінські показники. При вирішенні такого системного завдання використовувався метод статистичної обробки вимірювань. У дослідженні - анкетуванні, опитуванні тощо приймало участь більш ніж 400 чоловік, - представників трьох категорій працівників МОЗ: керівники підрозділів усіх рівнів, наукові співробітники, працівники, що займаються бізнесом у сфері медицини та охорони здоров’я. Вивчався стан роботи з основними видами інформації, їх типові характеристики, ступінь важливості, достатність наявності інформації, інтенсивність подачі та впливу. Статистичний аналіз результатів дослідження показує, що в цілому працівники досліджуваних категорій вельми відповідально розуміють та оцінюють стан інформації і роботи з нею, у середньому 6,0 - 6,5 балів із 10. Керівні працівники найвищий бал виставили управлінській інформації, низькі бали - директивній, а також внутрішній та зовнішній ринковій інформації в системі охорони здоровя. Працівники науки найкращі бали виставили директивній інформації, і незначні (4,1 та 3,6 бали) - ринковій. Працівники сфери бізнесу велике значення надають директивній законодавчій інформації і вважають вкрай недостатньою учбову інформацію, що повністю відповідає дійсності і підкреслює об’єктивність анкетування. Важливість інформації усі три категорії працівників оцінили приблизно однаково (приблизно 6,8 бали), що свідчить, з одного боку, про розуміння її значення у роботі, а з іншого, її недостатність як в управлінській, так і в професійній діяльності (табл.1).

Таблиця 1

Показники оцінки основних видів інформації

працівниками МОЗ (М+m)

Види інформації | Керівні працівники | Працівники науки | Працівни-ки підпри-ємництва та бізнесу | Середній показник

Директивна інформація державних органів МОЗ | 5,5 | 7,0 | 8,4 | 6,9

Управлінська та організаційна | 7,7 | 6,9 | 6,9 | 7,1

Поточний документообіг | 6,7 | 6,2 | 6,5 | 6,4

Учбова | 6,6 | 5,2 | 5,4 | 5,7

Нормативно-довідкова | 6,8 | 6,5 | 6,6 | 6,6

Звітно-статистична | 6,9 | 6,2 | 6,8 | 6,6

Професійна | 6,8 | 6,4 | 6,5 | 6,5

Наукова | 6,6 | 5,9 | 6,1 | 6,2

Інформація з українських ринків | 5,9 | 4,1 | 6,4 | 5,5

Інформація з міжнародних ринків | 5,4 | 3,6 | 6,8 | 5,3

Середній показник | 6,5 | 5,8 | 6,6 | 6,3

По вищевказаним показникам було проведено кореляційний аналіз результатів анкетування та опитування, наслідком якого було визначення статистичної залежності між показниками. Найвища тіснота кореляції відємного значення - у директивної інформації, у тому числі з інтегральним показником (0,09) і з усіма іншими видами. Тут також виразно можна побачити найбільш тісний зв’язок між інформацією міжнародних (0,94) та українських (1,00) ринків з інтегральним показником. Найвищі коефіцієнти кореляції - з науковою, а в останньої, окрім того, з нормативно-довідковою (табл.2).

Таблиця 2.

Коваріаційні зв’язки показників (М+m) видів інформації

у працівників МОЗ

ВихідВихідні | Керівництво | 5,5 | 7,7 | 6,7 | 6,6 | 6,8 | 6,9 | 6,8 | 6,6 | 5,9 | 5,4 | 6,5

Дані | Наука | 7,0 | 6,9 | 6,2 | 5,2 | 6,5 | 6,2 | 6,4 | 5,9 | 4,1 | 3,6 | 5,8

БізнесБізнес | 8,4 | 6,9 | 6,5 | 5,4 | 6,6 | 6,8 | 6,5 | 6,1 | 6,4 | 6,8 | 6,6

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11

Директивна інформація державних органів МОЗ | *** | -0,88 | -0,42 | -0,80 | -0,67 | -0,15 | -0,73 | -0,71 | 0,19 | 0,42 | 0,09

Управлінська інформація організацій | *** | 0,80 | 0,99 | 0,94 | 0,61 | 0,97 | 0,96 | 0,31 | 0,07 | 0,40

Документообіг | *** | 0,87 | 0,95 | 0,96 | 0,92 | 0,94 | 0,82 | 0,65 | 0,87

Учбова інформація | *** | 0,98 | 0,71 | 0,99 | 0,99 | 0,43 | 0,20 | 0,52

Нормативно-довідкова інформація | *** | 0,84 | 1,00 | 1,00 | 0,60 | 0,39 | 0,68

Звітно-статистична інформація | *** | 0,78 | 0,81 | 0,94 | 0,83 | 0,97

Професійна інформація | *** | 1,00 | 0,53 | 0,31 | 0,61

Наукова інформація | *** | 0,56 | 0,35 | 0,64

Інформація українських ринків | *** | 0,97 | 1,00

Інформація міжнародних ринків | *** | 0,94

Середній показник | ***

У розділі викладено досвід побудови КІКС та створення корпоративного центру інформаційних ресурсів при МОЗ України, а також оцінку ефективності їх діяльності з позицій сучасного менеджменту та умов ринкової економіки на Україні. При цьому корпоративна система - МОЗ України, згідно –з загальновідомими уявленнями, є настільки глобальною, що, обслуговуючи усе населення країни, промисловість, АПК, соціальний сектор, підприємництво та ін., вона є найбільш показовою для проведення впроваджувального експерименту. У ході проведення експерименту було, по-перше, визначено ступінь ефективності діючого впливу інформації на роботу корпорації та її структур у різних регіонах, а також, у залежності від виду інформації, на діяльність окремих категорій працівників (табл. 1).

Статистичний аналіз цієї таблиці свідчить, що у цілому працівники досліджуваних категорій досить вимогливо оцінюють стан інформації і роботи з нею.

Найвища тіснота кореляції - у директивної інформації, у тому числі з інтегральним показником (0,09) та зо всіма іншими видами. Тут також видно високу тісноту звязків та чіткий взаємозвязок між інформацією міжнародних (0,94) та українських (1,00) ринків з інтегральним показником (табл.2). Найвищі показники коефіцієнту кореляції у професійної інформації з науковою, а у останньої, окрім того, і з нормативно-довідковою.

ВИСНОВКИ

1. Закордонний та вітчизняний досвід свідчать, що сучасний менеджмент, особливо у підприємництві та бізнесі, є найбільш ефективним за умови застосування і постійного розвитку інформаційних технологій, локальних та корпоративних мереж, вбудованих у корпоративну інформаційно-керуючу систему. При цьому спостерігається, як показали проведені дослідження, взаємопов’язаний процес: розвиваючи інформаційні технології, розвиваємо і менеджмент.

2. Найбільш ефективними у менеджменті компаній, корпорацій та міністерств є корпоративні інформаційно-керуючі системи, забезпечені набором програмних продуктів з виробничого та фінансового менеджменту, комерційної, банківської, біржової діяльності, за допомогою яких аналізуються та відслідковуються десятки тисяч факторів та показників внутрішнього та зовнішнього середовищ корпорації. Створення корпоративних інформаційних систем доцільно виконувати у три етапи:

створення серії локальних комп’ютерних мереж (ЛКМ) у розгалуженій структурі корпорації (міністерства) з відповідним програмним забезпеченням;

створення корпоративної інформаційної мережі, що об’єднує ЛКМ і технічно координує усі інформаційні потоки із внутрішнього та зовнішнього середовищ корпорації;

створення корпоративної інформаційно-керуючої системи на основі сучасного менеджменту і відповідного програмного забезпечення, оскільки саме за цих умов діяльність системи буде найбільш ефективною та економною.

3. В управлінській діяльності доцільно використовувати такі моделі та схеми:

- структурно-функціональну, що дозволяє забезпечити єдиний процес прийняття та виконання управлінських рішень;

- структурну модель сучасного менеджменту для КІКС;

- таблицю наборів кризових моделей, що дозволяє вибрати оптимальну математичну модель кризової ситуації;

- модель стратегічного менеджменту, що дозволяє на основі методу аналізу ієрархій отримати оптимальне управлінське рішення;

- блок-схеми стратегічного планування та контролінгу, що дозволяють забезпечити оптимальний вибір управлінських рішень в умовах багатоальтернативних рішень;

- інформаційну модель КІКС, що дозволяє одержувати оптимальні управлінські рішення в рамках стратегічного планування або його корекції у рамках контролінгу стратегічного менеджменту;

- модель багатокритеріального вибору прийняття рішень в умовах невизначеності та ризику.

4. Для управління корпоративними системами, окрім закордонних та вітчизняних методів, рекомендуються наступні методики:

стратегічне управління корпоративною системою;

фінансово-економічний аналіз ефективності корпоративної системи;

розвиток корпоративної інформаційно-керуючої системи на основі сучасного менеджменту.

Для побудови інформаційної корпоративної мережі, а у наступному КІКС, необхідно серйозно підходити до підбору апаратного та програмного забезпечення. Бажано звертатися до сертифікованих фірм-інтеграторів та консультантів для складання та експертизи проектів.

5. Особливо актуальним у розвитку менеджменту організацій на базі інформаційних технологій є запровадження стратегічного управління. Для вирішення цієї проблеми пропонується застосувати інформаційну модель системної парадигми. У такій системі управління задіяні два основних взаємопов’язаних комплекси: це стратегічне планування як розробка та постановка перспективних, довгострокових цілей, що збалансовані між собою; контролінг (моніторинг та регулювання) як постійний контроль діяльності, оцінка результатів, збір альтернативних рішень, коригуючий вплив на всі види предметної діяльності та менеджменту. Згідно з досвідом КЦІР, можна переконатися, що такий підхід до керування на базі КІКС особливо своєчасний для підприємств України.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

1. Останина Н.В. Развитие менеджмента в корпоративных системах на базе информационных технологий // Монография. - К.: ЕУФИМБ, 2000. - 160 С.

2. Михайленко В.М., Останіна Н.В., Ральчук О.М. Системна парадигма стратегічного управління фірмою // Економіка і управління: Журн. - К.: УФІМБ, 1998. - № 1. - С. 28 - 34.

3. Останіна Н.В. Інформаційні системи в фінансовому менеджменті // Фінанси: Журн. - К.: 2000. - Лютий. - С. 34.

4. Останіна Н.В. Стратегічне управління на рівні системних економічних моделей // Науковий вісник НАУ. 1999. - Вип. - 19. - С. 285 – 290.

5. Останіна Н.В., Босих Ю.С., Череменко А.М. Особливості розробки і експлуатації Lotus Notes при функціонуванні територіально -розподільних і локальних мереж для організації електронного документообміну // Український журнал медичної техніки і технології. - 1998. - Вип. 4. - С. 91 - 93.

6. Останіна Н.В. Необхідність і особливості побудови корпоративної мережі МОЗ України // Український журнал медичної техніки і технології. -1998. - Вип. 4. - С. 88 - 90.

7. Останина Н.В. Менеджмент в работе Центра информационных ресурсов (ЦИР) Министерства здравоохранения Украины // Информационные базы данных в медицине. Мониторинг здоровья населения и окружающей среды: Материалы международного симпозиума. - М.: НПФ “Инфо-Тех”, 1999. - С. 52 - 53.

8. Савина Р.В., Останина Н.В, Босых Ю.С. Реализация сети Минздрава Украины и развитие корпоративной сети // Телемедицина-98: Материалы международного симпозиума. - М., 1998. - С. 17.

9. Сердюк А.М., Останина Н.В., Михайленко В.М. Модели и методы развития менеджмента корпоративных систем на базе информационных технологий // Информационные технологии и интеллектуальное обеспечение в здравоохранении и охране окружающей среды: Материалы международного симпозиума, М.: 1999. - С. 71 - 72.

10.

Останіна Н.В. Корпоративні інформаційно-керуючі системи у сучасному менеджменті України. // Сучасні технології у професійній підготовці спеціалістів в Україні: Збірник матеріалів міжнародної науково-практичної конференції. - К: ЄУФІМБ, 1999. - С. 112.

Останіна Н.В. Розвиток менеджменту в корпоративних системах на базі інформаційних технологій. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02. - підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Національний аграрний університет, Київ, 2000.

Дисертацію присвячено дослідженню теоретичних, методичних та практичних питань і проблем розвитку в умовах України сучасного менеджменту в корпоративних (відомчих) системах. Викладено методи, моделі та способи створення корпоративних інформаційно-керуючих систем, центрів інформаційних ресурсів на основі запровадження стратегічного та інформаційного менеджменту в їх діяльності, обгрунтовується їх ефективність.

Ключові слова: менеджмент, корпорація, системи, стратегія, інформація, методи, моделі, кореляція, ефективність, прийняття рішень.

Останина Н.В. Развитие менеджмента в корпоративных системах на базе информационных технологий. - Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 - предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Национальный аграрный университет, Киев, 2000.

Диссертация посвящена исследованию теоретических, методических и практических вопросов и проблем развития в условиях Украины современного менеджмента в корпоративных (ведомственных) системах. Излагаются методы, модели и способы создания корпоративных информационно-управленческих систем (КИУС), центров информационных ресурсов на основе внедрения стратегического и информационного менеджмента в их деятельности, обосновывается их эффективность.

В диссертации проанализирована эволюция и теоретические аспекты развития современного менеджмента и информационных технологий за рубежом и в Украине. Раскрыты актуальность и практическая значимость исследуемой проблемы, определены и использованы научные и практические методы исследования и практического эксперимента. На примере министерства здравоохранения Украины и агропромышленного комплекса создана корпоративная информационно-управляющая система и центр информационных ресурсов, деятельность которых осуществляется на основе стратегического и информационного менеджмента. Определены и разработаны основные типы показателей для стратегического менеджмента. Разработаны и предложены методы и математические модели принятия управленческих решений на стратегическом и инновационном уровне с помощью КИУС. Выявлены показатели оценки основных видов информации в деятельности различных категорий работников агропромышленного комплекса и министерства здравоохранения. Проанализирована корреляционная зависимость видов информации у категорий работников и межкорреляционные связи между ними в оценке видов информации, ее значимости в их деятельности. Предоставлены финансово-экономические, управленческие, производственные, технические показатели эффективности КИУС и центра информа-ционных ресурсов. Предложены перечни информационных технологий и ресурсов для поэтапного создания КИУС в различных корпорациях и компаниях Украины, деятельность которых будет переведена на стратегический и информационный менеджмент. При МЗ был создан корпоративный центр информационных ресурсов (КЦИР), работающий по моделям и методам стратегического и предметного менеджмента, создана современная, оснащенная по последнему слову техники корпоративная информационная сеть, состоящая из большой группы локальных сетей, и обеспечивающая единое информационное пространство для организации и аппарата МЗ.

Ключевые слова: менеджмент, корпорация, системы, стратегия, информация, методы, модели, корреляция, эффективность, принятие решений.

N.V. Ostanina. Management Development for IT-Based Corporate Systems. - Manuscript.

Candidate Sciences (Economics) Thesis. Speciality 08.06.02: Entrepreneurship, Management and Marketing. National Agrarian University, Kiev, 2000.

This Thesis deals with the research of theoretical, methodical and practical issues and problems of modern corporate (ministry departmental) system management development under current conditions of Ukraine. The methods, models and techniques are depicted for creation of corporate management information systems (CMIS) and information resource centers on the basis of strategic and information management implementation; the efficiency of those is substantiated.

Key words: management, corporation, systems, strategy, information, methods, models, correlation, efficiency, decision-making.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИСТЕМНО-КВАНТИТАТИВНІ АСПЕКТИ ПОЛІСЕМІЇ В НІМЕЦЬКІЙ МОВІ (СИНХРОНІЯ, ДІАХРОНІЯ ТА ПАНХРОНІЯ) - Автореферат - 55 Стр.
Ураження кишечника при ревматоїдному артриті у дітей і застосування пробіотиків у комплексному санаторно-курортому лікуванні - Автореферат - 23 Стр.
ВПЛИВ СПОСОБІВ СІВБИ І ГУСТОТИ СТОЯННЯ РОСЛИН НА УРОЖАЙНІСТЬ ГІБРИДІВ СОНЯШНИКА В ПІВНІЧНІЙ ЧАСТИНІ СТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 18 Стр.
зниження викидів канцерогенних речовин з відпрацьованими газами автомобільних бензинових двигунів - Автореферат - 18 Стр.
ДОСЛІДЖЕННЯ АКУСТО-ФОТО-ЕЛЕКТРИЧНОЇ ВЗАЄМОДІЇ В НАПІВПРОВІДНИКОВИХ СТРУКТУРАХ GaAs і Si - Автореферат - 20 Стр.
Енергозберігаючі режими роботи установок ІНФРaЧЕРВОНОГО локального обігріву сільськогосподарських тварин - Автореферат - 21 Стр.
Взаємозв’язок селекційних ознак з інтер’єрними показниками коней російської рисистої породи - Автореферат - 24 Стр.