У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Кримський державний аграрний університет

Кримський державний аграрний університет

Лехно Олександр Ілларіонович

УДК 338. 24:351. 713 (477. 75)

Удосконалення податкового менеджменту

(на прикладі сільськогосподарських

підприємств Криму)

Спеціальність 08.06.02 - Підприємництво,

менеджмент та маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Сімферополь - 2000

Дисертація є рукописом

Робота виконана на кафедрі агробізнесу і ЗЕД Кримського державного аграрного університету Міністерства аграрної політики України.

Науковий керівник: кандидат економічних наук, член-кореспондент Кримської АН Зинов’єв Фелікс Володимирович, професор, Кримський державний агарний університет, зав. кафедрою агробізнесу і ЗЕД.

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук Крамаренко Валентина Іллівна, Кримський інститут природоохоронного і курортного будівництва, зав. кафедрою менеджменту і маркетингу.

кандидат економічних наук, Воробйов Юрій Миколайович, доцент, Кримський інститут бізнесу, зав. кафедрою фінансів.

Провідна організація: Національний аграрний університет Кабінету Міністрів України, кафедра менеджменту і маркетингу, м. Київ.

Захист відбудеться «17» березня 2000 р. у 1400 годин на засіданні спеціалізованої вченої ради К.52.805.01 у Кримському державному аграрному університеті за адресою: 95492, м. Сімферополь, сел. Аграрне, корп. 1, ауд. 501.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Кримського державного аграрного університету.

Автореферат розісланий «7» лютого 2000 р.

Учений секретар

спеціалізованої вченої ради: Руденко В.Ю.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Податки являються одним з основних джерел поповнення бюджету країни. Проте в сформованій економічній ситуації зібрати їх не представляється можливим. В Україні немає єдиного податкового кодексу, постійно змінюється порядок розрахунку і сплати тих або інших податків, ставки податків сильно завищені. Податкове законодавство складне і суперечливе. Податкові органи застосовують штрафні санкції до винних не розбираючись, з чиєї провини відбуваються порушення. Все це призвело до масових ухилень від оподатковування, поширенню обсягів тіньової економіки, появі специфічних форм розрахунків між підприємствами.

Економічні й управлінські аспекти проблеми оподатковування розглядалися в роботах Макконелла К., Брю С., Бутакова Д. І., Василика О. Д., Павлюка К. В., Додуколо О. В., Карягіної Т. И., Коваленко С. А., Климчук С. В., Куніна В. А., Кучерявенко Н. П., Марцина В. С., Солдатенко О. В., Нікітіна С. В., Огонь Ц. Г., Скворцова Н. Н. і інших авторів.

Проте у роботах немає єдиного підходу до оцінки сучасної податкової системи, засобів її оптимізації і виходу сільського господарства з кризи. У цьому відношенні проблема податкового менеджменту представляється актуальною.

Зв’язок дисертаційної теми з планом наукових досліджень. Тема дослідження входить у план науково-дослідної роботи Кримського державного аграрного університету з проблеми «Науково обґрунтована система ведення господарства».

У якості предмета дослідження виступають механізми податкового менеджменту в період переходу до ринкової економіки. У якості об’єкта дослідження виступають сільськогосподарські підприємства Криму.

Ціль і задачі дослідження. Метою роботи є оптимізація механізмів керування оподатковуванням у сільському господарстві Криму.

Відповідно до цієї мети поставлені такі задачі:

- оцінити стан оподатковування сільськогосподарських підприємств;

- виявити причини і засоби ухилення від оподатковування;

- розкрити сутність діяльності податкових органів у відношенні сільськогосподарських підприємств з метою обґрунтування заходів подолання ухилень від оподатковування;

- вивчити вплив механізмів оподатковування сільськогосподарських підприємств на норму прибутків;

- обґрунтувати перспективи розвитку податкового менеджменту в сфері АПК.

В основі теоретичного і методичного підходу дослідження лежать труди вчених Росії, України, США та інших країн у сфері податкового менеджменту. Під час дослідження використовувалися різноманітні економіко-статистичні методи збору й обробки інформації: ланцюгових підстановок, багатофакторних моделей, засіб елімінування і розрахунково-конструктивний.

Як аналітичний матеріал використовувалися дані Державного комітету зі статистики Криму, Міністерства АПК Криму і прогнози Державної податкової адміністрації про надходження в бюджет. Були використані звіти про діяльність сільськогосподарських підприємств і розрахунки податкових надходжень за 1996-98 р.

Наукова новизна отриманих результатів: систематизовано функції податкової адміністрації; дана класифікація найбільш поширених порушень з оподатковування в агропромисловому комплексі Криму; розкрито легальні і нелегальні засоби ухилення від оподатковування; визначено ефективність різноманітних систем оподатковування; даний розрахунок фіксованого податку по сільськогосподарських підприємствах Криму; розроблено пропозиції по виявленню і попередженню ухилень від оподатковування.

Практична цінність отриманих результатів полягає в обґрунтуванні напрямків розвитку податкової системи для агропромислового комплексу Криму, а також пропозиціях з виявлення і недопущення ухилень від оподатковування, оздоровлення фінансового становища сільськогосподарських підприємств Криму.

Особистий внесок здобувача складається у визначенні ефективності роботи податкових органів стосовно сільськогосподарських підприємств Криму, уточненні методів виявлення ухилення від оподатковування, визначенні критичного розміру рівня оподатковування для досягнення беззбитковості сільськогосподарського виробництва.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дослідження, висновки і пропозиції дисертації докладались і обговорювалися на науково-практичних конференціях Кримського державного аграрного університету (1997 р., 1998 р., 1999 р.).

Рекомендації автора передані Міністерству агропромислового комплексу Криму, Республіканській податковій адміністрації і МВС Криму для практичного використання.

Публікації. По темі дисертації опубліковано 6 друкарських робіт обсягом 4.25 друкованих аркушів.

Обсяг і структура роботи Дисертаційна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків і списку використаної літератури (113 джерел). Робота викладена на 144 сторінках машинописного тексту, містить 32 таблиці і 20 малюнків.

Основний зміст роботи

У першому розділі «Теоретичні основи податкової політики» розкрито сутність податкової політики в розвинутих країнах і узагальнено основні напрямки розвитку податкового менеджменту в період становлення ринкових відносин в Україні.

Потреба в ефективній податковій системі породила ідею створення типового податкового кодексу. Такий документ було створено і опубліковано у 1993 р. фахівцями Гарвардського університету з указівкою конкретних ставок податків. Таким чином, планувалося, що типовий Податковий кодекс стане основою для створення податкових кодексів розвинутих країн. При адаптації ідей податкового кодексу відповідно до політики уряду і національних особливостей з’явилися специфічні форми регіональної бюджетно-податкової системи (РБПС). Серед них можна виділити бюджетно-податковий плюралізм, державну регламентацію, примат централізації і бюджетно-податковий конфедералізм.

Податкова політика розвинутих країн тісно пов’язана з розвитком економіки і повинна забезпечувати достатність надходжень коштів у бюджет в оптимально короткі строки, не повинна перешкоджати підприємництву й економічному зростанню країни. Оподатковування повинно мати загальний характер, але в той же час забезпечувати відповідність неоподаткованого мінімуму прибутків громадян і прожиткового мінімуму. Норми податкового права повинні бути чіткими і непротирічними. Суворе дотримання даних принципів веде до поліпшення добробуту держав і відповідає вимогам соціальної справедливості.

На початковому етапі становлення податкової системи достатньо виконання тільки фіскальних функцій податків. Проте практично усі економісти відзначають, що для виходу економіки України з кризи необхідно, щоб крім наповнення бюджету податки стимулювали виробника, регулювали виробництво і споживання, контролювали діяльність підприємств.

Велика питома вага непрямих податків негативно позначається на діяльності підприємств. У світовій практиці непрямі податки не мають визначального впливу на економіку і займають не більш 20-30% у структурі податкових платежів. В Україні найбільший вплив на діяльність підприємств справляє податок на додаткову вартість. Крім багатократного обкладення цим податком, урахування і звітність по ньому займають велику питому вагу в структурі робочого часу бухгалтерів. Дія податку з додаткової вартості обумовила появу основних засобів ухилення від оподатковування.

У результаті плутанини в податковому законодавстві й в економіці в цілому на поверхню виплила «тіньова економіка», обсяги якої по оцінках фахівців досягають 65% легальної економіки. Серед причин її виникнення можна виділити: спад виробництва з одночасним збільшенням податкового навантаження на підприємства, що призвело до невиправданого відволікання оборотних коштів; нестабільність законодавства по оподатковуванню; велика кількість податкових пільг, що ведуть до необмеженого перерозподілу валового внутрішнього продукту, створенню неоднакових економічних умов для господарювання. У сільському господарстві елементи тіньової економіки виявляються при здійсненні бартерних операцій. Тому існує необхідність всебічного зміцнення податкових органів, щоб перебороти цю небезпеку. Апарат податкової служби повинно бути

Таблиця 1

Структура відділів податкової служби і їх функції

Відділ | Покладені функції

Податків | Облік надходжень, розробка форм податкових декларацій, вироблення стратегії по виявленню неплатників і сплаті недоїмок

Аудита | Підготовка національного плану аудита, визначення методів його проведення, моніторинг ефективності аудита

Розслідувань | Заходи для запобігання, розкриття і припинення порушень в оподатковуванні, забезпечення безпеки податкової служби і робітників

Роботи з платниками податків | Підготовка друкарських видань по податках та доведення їх до платників

Оперативної діяльності | Оцінка діючих систем і процедур, кількості робітників і функціонування кожного управління і відділу податкової служби

Внутрішнього адміністрування | Бюджет Податкової служби, кадрова політика, підвищення кваліфікації, зарплата, посібники, помешкання для служби, транспортні засоби

Комп'ютеризації | Вибір і придбання техніки і програмне забезпечення, ведення картотеки платників, статистика

Політики і законів | Допомога у розробці податкової політики, підготовка проектів законів і інструкцій, тлумачення нових законів.

За оцінками західних економістів для розвитих країн зміни податкової політики відбиваються на прибутковості бюджету тільки через 2-3 роки. Що стосується країн, що розвиваються, і країн, що переживають перехідний період, то цей термін може складати від 5 до 10 років.

В другому розділі «Практичний податковий менеджмент» досліджено стан сучасної податкової системи України, виявлено види порушень в галузі оподатковування, характерні для сільськогосподарських підприємств, дана оцінка роботи податкової адміністрації стосовно агропромислового комплексу.

Серед більш 40 загальнодержавних і місцевих податків визначальний вплив на сільськогосподарські підприємства роблять: ПДВ, акцизи, прибутковий податок з громадян і нарахування на заробітну плату. Їхня частка в загальній сумі податкових платежів складає більш 80%. Нижче, на мал. 1, подана податкова база, розміри і структура податкових нарахувань у сільськогосподарських підприємствах.

Мал.1. База, розміри і структура податкових нарахувань сільськогосподарських підприємств Криму, 1998 р.

У сільському господарстві Криму продовжується криза. У порівнянні з 1996 р. у 1998 р. собівартість продукції сільськогосподарських підприємств Криму виросла на 30% (із 540 до 710 млн. грн.), а обсяги реалізації - тільки на 5 % (із 544 до 569 млн. грн.). Доля податків у товарній продукції в 1998 р. у порівнянні з 1996 р. зросла на 8% і склала 25%, аналогічно збільшилася доля податків у собівартості.

Непомірний податковий тягар не дозволяє сільському господарству повною мірою розраховуватися з бюджетом по податкових зобов’язаннях. Рівень погашення заборгованості в сільському господарстві Криму в 1996-1998 р. складає біля 50%.

Діюча нині податкова система України характеризується, по-перше, тим, що зростання обсягів нарахувань на фонд заробітної плати в умовах платіжної кризи, відсутність оборотних коштів і кредитних ресурсів активно підштовхує до переходу в тіньову економіку. По-друге, складність розуміння і виконання законодавчих актів призводить до серйозних помилок при їхньому застосуванні платниками, а самих налоговиків вони перетворили зі збирачів податків у збирачів паперів. І, по-третє, значна кількість підприємств схильна до утаювання податків, почуваючи нездатність держави створити систему ефективного виявлення і переслідування за такі правопорушення.

У 1998 р. податковими інспекторами на сільськогосподарські підприємства Криму було нараховано 26,7 млн. грн. штрафних санкцій (у середньому 29.3 тис. грн. на одного робітника), що склало 4.2% від обсягів валової продукції і 7.2% від обсягів товарної продукції. Якби підприємства не припускали порушення в оподатковуванні, то розмір збитків від діяльності сільського господарства реально міг би скоротитися з 158 млн. грн. до 131 млн. грн. або на 16,9%. Таким чином, правильне урахування - це один із засобів скорочення збитковості сільського господарства.

Діяльність агропромислового комплексу Криму контролюють в основному: відділ по стягуванню непрямих податків, документальні перевірки юридичних і фізичних осіб, відділ ресурсних платежів, на долю яких припадає відповідно 55%, 20%, 10% і 7% нарахованих податків у сільському господарстві. Для чіткого виконання поставлених задач у кожному відділі для кожної посади розробляються функціональні обов’язки. Можна виділити три групи функцій (табл. 2): стосовно робітників, стосовно платників податків і функції загального призначення. Діяльність податкових інспекторів, на жаль, обмежується пошуком порушень в оподатковуванні з боку платників і стягуванням штрафних санкцій. Водночас недостатньо продумано роботу з надання консультаційної допомоги платникам, проведенню роз’яснювальної роботи. Безкоштовну консультаційну допомогу щодо вивчення нових законів і постанов відповідно ведення податкового урахування організовано дуже слабко.

Таблиця 2

Класифікація функцій, покладених на податкову адміністрацію

Функції стосовно робітників | Функції стосовно платників | Функції загального призначення

Навчання методам проведення перевірок | Оформлення результатів документальних перевірок | Відбір підприємств для перевірок

Аналіз ефективності й оцінка якості перевірок | Виявлення недійсних договорів і незаконних коштів | Планування документальних перевірок

Контроль за дотриманням відповідних методик, методів і процедур у роботі | Організація навчання і семінарів з бухгалтерського обліку для бухгалтерів підприємств і організацій. | Аналіз причин і оцінка фактів порушень законодавства про податки

Консультаційна і практична допомога робітникам | Розгляд зауважень, скарг платників податків | Контроль за виконанням планів перевірок

Забезпечення методичними, навчальними програмами | Організація документальних, зустрічних, перехресних і одночасних перевірок | Розробка пропозицій по запобіганню ухилень від податків.

У третьому розділі «Перспективи податкового менеджменту сільськогосподарських підприємств» проаналізовано вплив факторів на норму прибули сільськогосподарських підприємств Криму, дана оцінка ефективності застосування фіксованого сільськогосподарського податку, запропоновано засоби виявлення ухилень від оподатковування.

Система оподатковування, що мала місце до 1999 р. з великою кількістю податків і непомірно високими ставками, спад виробництва, викликаний негараздами в економіці України, відсутність державної підтримки сільськогосподарського виробника призвели до збільшення кризи в діяльності сільськогосподарських підприємств. З кожним роком у сільському господарстві зростає норма збитковості. При дослідженні впливу податків на цей показник у 1996-98 р. було встановлено, що для досягнення беззбиткового результату роботи при незмінних обсягах інших показників доля податків у собівартості реалізованої продукції сільськогосподарських підприємств Криму при обсягах 1998 р. не повинна перевищувати 0.42%, а це не більш 2.4 млн. грн. (мал.2). Рейтингове дослідження факторів показало, що найбільший вплив на показник норми прибутковості (збитковості) зробили матеріальні витрати і податки. Причому розмір податків у 1998 р. виріс у порівнянні з 1996 р. в 1.53 рази.

Мал. 2. Визначення точок беззбитковості сільськогосподарських підприємств Криму, 1996-98р.

Для стабілізації становища сільськогосподарських підприємств з 1999 р. вводиться фіксований сільськогосподарський податок (ФСГП), що заміняє собою 10 загальнодержавних податків. Їхня доля в структурі податкових платежів не перевищує 30%. Фіксований податок, зменшений на тридцять відсотків, буде розподілятися по двох каналах: 68% суми, що залишилася, піде на формування Пенсійного фонду, а 2% - у фонд соціального страхування. Крім фіксованого сільськогосподарського податку, залишаються податок із додаткової вартості (який до 2004 року сільськогосподарські виробники будуть нараховувати, але замість перерахування в бюджет будуть спрямовувати на придбання матеріальних ресурсів), акцизи, прибутковий податок з громадян і внесок у фонд сприяння зайнятості населення. Як показали наші дослідження, значного скорочення податкових платежів в сільському господарстві з застосуванням фіксованого податку (коли він вступить у законну дію з 1 січня 2001 р.) не очікується. Залишається сподіватися, що за два роки, поки впроваджено мораторій на новий податок, сільське господарство зможе перебороти спад виробництва, зробити його рентабельним.

Нестабільність економіки й інертність контролюючих органів призвела до виникнення фіктивних структур в усіх без винятку галузях народного господарства країни. Існує декілька засобів утворення фіктивних фірм, що межує з криміналом. Найбільш поширеним засобом утворення таких підприємств в сільському господарстві є реаніміювання непрацюючих підприємств (у 1998 році в сільському господарстві Криму було 253 збиткових підприємства, кожне з котрих потенційно може бути перетворене у фіктивну фірму). Послугами цих фірм частіше усього користуються при бартерних операціях. Бартер, як один із засобів ухилення від оподатковування, скорочує як мінімум удвічі надходження в бюджет.

Недосконалість податкового законодавства призвела до масового використання різноманітних засобів ухилення від оподатковування (табл. 3). Автором визначено і систематизовано засоби ухилення від податків і методи їхній виявлення. Легальними засобами ухилення від оподатковування користуються з метою зменшення розмірів податку з додаткової вартості (можна виділити 5 значних засобів), нарахувань на фонд заробітної плати (5 засобів), прибули (3 засоби). При більш детальному вивченні податкового законодавства можна знайти декілька десятків менше значних, але настільки ж ефективних засобів легального ухилення від оподатковування.

Основу нелегальних засобів складають ухилення від загальнодержавних податків і зборів: не декларування певних видів діяльності, заниження чисельності робітників і розмірів фонду оплати праці, використання в практиці послуг консультаційного характеру, обсяги котрих важко проконтролювати.

Для виявлення порушень в оподатковуванні можливе застосування прямих і непрямих засобів. Прямими засобами варто користуватися, в основному при планових перевірках діяльності підприємств, а також у випадках явного порушення законодавства, а непрямими в тих випадках, коли немає можливості використовувати прямі методи: коли не співвідносяться обсяги виробництва і реалізації, життєвий рівень керівника не відповідає масштабам підприємства, коли в наявності зв’язок підприємства з тіньовими структурами й ін. Застосування непрямих засобів дозволяє більш ефективно виявляти порушення, пов’язані з незаконною діяльністю платників податків.

Агропромисловий комплекс Криму потребує негайного оздоровлення. Автор пропонує виключити непрямі податки, поки сільське господарство не здолає кризу. Спростити умови оподатковування для платників, відмовитися від податкових пільг, замість котрих потрібно надавати кошти у вигляді безоплатної допомоги або субсидій. Безліч дорікань викликає відсутність елементарної консультаційної допомоги з боку робітників податкових адміністрацій. Розібратися в нашому законодавстві часом неможливо, тому одним із засобів запобігання ухилень від оподатковування автор бачить створення безкоштовних консультаційних центрів при податкових адміністраціях. Одним із факторів фінансової стабільності держави є підтримка нормального життєвого рівня населення. Для цього необхідно мати відповідний рівень заробітної плати, що буде підвищувати суспільний добробут з одного боку, підтримувати попит з другого боку і забезпечить зростання надходжень в бюджет у вигляді податку на прибутки громадян. При цьому можливе скорочення бюджетних засобів на соціальні цілі, котрі громадяни можуть оплачувати самостійно. Поки ж рівень зарплати в аграрному секторі знаходиться нижче рівня прожиткового мінімуму. Прожитковий мінімум повинен бути звільнений від усіх податків, як одна з умов соціальної справедливості. Прибутковий податок із громадян повинен враховувати особливі характеристики платників податків: розмір прибутку, склад сім’ї, утримування утриманців та інші. У цьому зв’язку необхідно також переглянути пріоритети платежів. На думку автора, повинні розширюватися неподаткові форми і методи мобілізації прибутків бюджету - оренда майна, реалізація державного майна. Необхідно, щоб держава повною мірою використовувала свої корпоративні права, тим самим маючи можливість контролювати діяльність підприємств і не припускати протизаконних дій. Проблема легалізації тіньового капіталу повинна базуватися на змінах право-господарських умов (податкова політика, приватизація, позаекономічна діяльність); чіткому розмежуванні капіталів кримінальних елементів і тіньовиків-господарників; встановленні суспільного контролю за діяльністю суб’єктів, що хазяюють, у межах правового поля; зміцненні довіри до влади, що припускає в якості однієї з мір демонстрацію ефективного захисту населення від фінансових шахрайств, захисти заощаджень, капіталів і самого інституту приватної власності.

Таблиця 3

Засоби ухилення і методи виявлення ухилень від оподатковування

Засоби ухилення від оподатковування

Легальні | Нелегальні

- Бартерні операції

- Маніпуляція термінами подачі декларації

- Застосування вексельної форми розрахунків

- Оформлення договорів комісії на товари для власних і виробничих потреб

- Лізингові платежі

- Труд інвалідів

- Добровільні пожертвування

- Заміна заробітної плати матеріальною допомогою

- Видача заробітної плати у виді натуроплати

- Використання банку в якості посередника для одночасних розрахунків із робітниками по зарплаті і покупцями

- Цивільна правова угода про поступку права вимоги

- Компенсаційні виплати

- Оформлення депозитів | - Не декларування видів діяльності, приховування об'єкта оподатковування

- Заниження обсягу виконаних робіт, зроблених послуг, завищення вартості придбання товарів

- Заниження розрахункових показників фонду оплати труда, чисельності робітників

- Непредставлення податкових декларацій, розрахунків податків і зборів, навмисне відображення виконаних операцій і розрахунків пізніше звітного періоду

- Оформлення фіктивних документів про повернення товарів, прийнятих на реалізацію, про передачу товару на збереження, про оплату послуг консультаційного й інформаційного характеру, пов'язаних із забезпеченням виробничого процесу

- Надання в податкову інспекцію зведень про тимчасове припинення діяльності

- Не оприбуткування отриманого виторгу і не відбиток у бухгалтерському обліку реалізації

Методи виявлення ухилень від оподатковування

Прямі | Непрямі

- Аналіз первинних документів

- Проведення ревізій і інвентаризацій у місцях зберігання матеріальних цінностей

- Аналіз даних синтетичного обліку

- Аналіз звітності

- Зустрічні перевірки | - Порівняння обсягів виробництва і реалізації продукції

- Перевірка руху продукції платника

- Визначення податкового прибутку керівників підприємств

- Порівняння показників діяльності кількох однотипних підприємств

- Виявлення операцій із фіктивними структурами

На підставі проведених досліджень можна зробити висновки:

1. Конкретні ідеї побудови податкових систем, об`єктів оподаткування та ставок податків запропоновано в 1993 р. та викладено в «Основах міжнародного податкового кодексу». Основні ідеї цього кодексу в розвинутих країнах було втілено в специфічних формах регіональної бюджетної податкової системи відповідно до їхньої політики і національних особливостей.

2. Податкова система буде ефективною при дотриманні чотирьох груп принципів оподатковування: фіскально-бюджетних, політико-економічних, соціально-етичних і принципів правового і технічного характеру.

3. У розвинутих країнах оптимальним вважається рівень оподатковування, що не перевищує 30% від прибутків підприємств, при рівні більш 30% - частина прибутків укривається від оподатковування, а якщо рівень оподатковування перевищує позначку в 50%, то розмір прибутків, запропонованих до оподатковування, різко скорочується.

4. Безкарність і вседозволеність підприємців у період «хаосу» призвели до створення неофіційного сектора економіки, ухилень від оподатковування і затримок податкових надходжень. В даний час непомірно високе оподатковування штовхає підприємців на пошук обхідних шляхів для підтримки виробництва.

5. Кількість збиткових сільськогосподарських підприємств у Криму в 1998 р. зросло в порівнянні з 1996 р. на 25% і склало 253 господарства, і це при тому, що до прибуткових відносять підприємства, що мають нульову рентабельність. Відповідно, зростає собівартість продукції і знижуються обсяги реалізації, катастрофічно швидко губиться накопичений десятиліттями потенціал. Тільки 50-55% належних від сільськогосподарських підприємств податків перераховується в бюджет.

6. В структурі податків по сільському господарству Криму найбільшу питому вагу займає податок із додаткової вартості - 76,4 млн. грн. або 53,1%. З тієї умові, що 70% усієї реалізації здійснювалося з застосуванням бартерних операцій, а бартер є одним із найбільше поширених засобів ухилення від податку з додаткової вартості, можна припустити, що розмір цього податку міг би складати обсяг у 2,3 рази більшим або 178,3 млн. грн. При цьому розмір податків по сільському господарству виріс би до 245,9 млн. грн, а питома вага податку на додаткову вартість склала 72,5%.

7. Серед усіх відділів податкових адміністрацій найбільше навантаження припадає на відділ стягування непрямих податків - 55% усіх податкових нарахувань по сільськогосподарських підприємствах. На документальні перевірки юридичних осіб припадає біля 20% нарахувань. Доля податкових нарахувань, що залишилися, припадає на документальні перевірки фізичних осіб у сільському господарстві - 10%, відділ ресурсних платежів - більш 7%. Інша частина нарахувань розподілена між відділами по стягуванню місцевих податків, ресурсних платежів і прямих податків.

8. Сума стягнутих штрафів перевищує заробітну плату податкових інспекторів у 5,3 рази. Розмір порушень, виявлених у ході перевірок сільськогосподарських підприємств, складає 16,9% від суми збитків. У розрахунку на середнє підприємство збитки від порушень складають більш 500 тис. грн. Тим самим, недопущення податкових порушень є одним із заходів для подолання збитковості сільського господарства.

9. Одними з важливих недоліків, виявлених у діяльності податкової адміністрації, є упереджене відношення до платників податків і відсутність практичної консультаційної помочі платникам податків.

На основі проведених досліджень пропонується:

1. Методика оцінки впливу рівня оподатковування на діяльність сільськогосподарських підприємств, що включає визначення розмірів податків у структурі собівартості реалізованої продукції для досягнення беззбиткового результату і визначення рейтингу факторів, що впливають на норму прибутку (збитковості).

2. Прогноз розміру сільськогосподарського фіксованого податку, що враховує площі відповідних земель, вартість 1 гектара землі в залежності від району Криму і коефіцієнта, щознижує. Прогноз переданий у Міністерство агропромислового комплексу Криму.

3. Методика виявлення фіктивних підприємств, що передбачає засоби їхнього виявлення в залежності від засобу утворення даної структури. Засоби виявлення ухилень від оподатковування, що можна розділити на прямі, або використовувані при планових перевірках і в поточній роботі, і непрямі, до яких відносяться: перевірка руху продукції, визначення прибутку керівника, порівняння з однотипними підприємствами, виявлення операцій із фіктивними структурами, порівняння обсягів виробництва і реалізації продукції. Зміна відношень до коштів із «тіньового» бізнесу, що є потенційними інвесторами сільського господарства, чіткий поділ капіталів кримінальних елементів і тіньовиків-господарників і врахування даного поділу в законодавчих актах по боротьбі з організованою злочинністю і корупцією.

4. Система заходів, щодо удосконалення податкового менеджменту, до якої належить: скорочення кількості та розмірів податків, розширення податкової бази, виключення з оподатковування ПДВ, захист вітчизняного товаровиробника шляхом збільшення мит і податків з імпортерів сільськогосподарської продукції; відмова від податкових пільг, замість котрих потрібно надавати кошти у виді безоплатної допомоги або субсидій. Звільнення прожиткового мінімуму від усіх податків, як одна з умов соціальної справедливості. Перегляд пріоритетів платежів: у першу чергу необхідно розрахуватися з робітниками по заробітній платні. Правовий захист платників від сваволі податкових інспекторів. Для стабілізації податкової системи необхідно списати суми заборгованості, що виникла до 1996 р., у зв’язку з закінченням терміна позовної давнини, і надати розстрочку заборгованості за періоди, що залишилися, терміном на 5-10 років у залежності від сум і умов господарювання рівними частками. Створення консультаційних центрів у допомогу платникам податків.

Список робіт, опублікованих автором по темі дисертації

1. Бойко А. В., Лехно А. И. Уклонение от акцизного сбора в операциях с давальческим сырьем. // Экономика и управление. – 1997. - №5 – С. 18-19 (особистий внесок автора у визначенні об`єкта оподаткування на кожній стадії виробничого процесу).

2. Буценко И. Н, Лехно А. И., Методы снижения налогового бремени. // Экономика и управление. – 1999. - №1. - C. 10-12 (особистий внесок є у виділенні методів ухилення від нарахувань на заробітну плату).

3. Зиновьев Ф.В., Бойко А.В., Лехно А.И. Структура и функции налоговой службы. // Школа - ПТУ – Производство. - 1996. - №3-4. - C. 17-19 (особистий внесок у розробленні схеми управління податкової служби )

4. Коба Е., Лехно А. Сокращение платежей в бюджет без нарушения законодательства. // Экономика и управление. – 1996. - №1. - C. 17-18 (особистий внесок - підбір розділів законодавчої бази, що дозволяють зменшити податковий тягар).

5. Лехно А. И., Логвина Е. В. Влияние уровня налогообложения предприятий АПК на их безубыточность. // Экономика и управление. – 1999. - №2. – C. 45-47 (особистий внесок є у проведенні аналізу впливу чинників на норму прибутку сільськогосподарських підприємств).

6. Лехно А. И. Способы уклонения и методы выявления уклонений от налогообложения. // Экономика и управление. - 1999. - №4. – C. 34-36

7. Зиновьев Ф.В., Лехно А.И. Легальные и нелегальные способы уклонения от налогообложения. Способы их выявления и предотвращения. Брошюра. – Симферополь: Таврия, 1999. – 32 с. (особистий внесок є у систематизації засобів ухилення від оподаткування).

Лехно Олександр Ілларіонович. Удосконалення податкового менеджменту (на прикладі сільськогосподарських підприємств Криму). Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за фахом 08.06.02-“Підприємництво, менеджмент і маркетинг”, Кримський державний аграрний університет, Сімферополь, 2000.

У дисертаційній роботі розглянуто досвід розвитих країн у створенні оптимальних податкових систем, дана оцінка сучасного стану податкової системи України, визначено вплив рівня оподатковування на норму прибутку сільськогосподарських підприємств Криму, уточнено методика виявлення ухилень від оподатковування.

На кризу в сільському господарстві України вплинула податкова політика. Її фіскальна спрямованість призвела до створення громіздкої, нестабільної податкової системи, підірвала фінансове становище підприємств. Визначальний вплив на діяльність підприємств надають непрямі податки: ПДВ і акцизи, а також нарахування на фонд заробітної плати. Їхня доля в структурі податкових платежів складає більш 80%.

Податкові органи проводять ефективну роботу в сільських районах Криму. Але ця робота спрямована на виявлення порушень в оподатковуванні і покаранні винних. Часті перевірки і контроль із боку податкових інспекцій у деякій мірі стимулюють підприємства до чесної роботи і своєчасного погашення податкових зобов’язань. Для більш дійових кроків автор пропонує підсилити консультаційну роботу з боку податкових адміністрацій.

Для стабілізації становища агропромислового комплексу урядом був введений фіксований податок, що заміняє собою більше 10 загальнодержавних податків. На жаль, поява цього податку реально дозволить зменшити податковий тягар тільки на 14%. Лише завдяки мораторію на ПДВ, що діє до 2004 року, і мораторію на фіксований податок до 2001 року сільське господарство може перебороти «податкову» кризу.

Велику увагу автор приділив засобам ухилення від оподатковування, частина засобів зв’язані з тіньовою економікою, але суперечливість податкового законодавства визначила і появу цілком легальних засобів зменшення податкового тягаря.

Ключове слово: податковий менеджмент, податкова система, принципи оподатковування, функції податків, фіксований податок, ефективність податкової системи, ухилення від оподатковування.

Лехно Александр Илларионович. Совершенствование налогового менеджмента (на примере сельскохозяйственных предприятий Крыма). Рукопись.

Диссертация на соискание научной степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02-»Предпринимательство, менеджмент и маркетинг», Крымский государственный аграрный университет, Симферополь, 2000.

В диссертационной работе рассмотрен опыт развитых стран в создании оптимальных налоговых систем, дана оценка современного состояния налоговой системы Украины, определено влияние уровня налогообложения на норму дохода сельскохозяйственных предприятий Крыма, уточнена методика выявления отклонений от налогообложения.

На кризис в сельском хозяйстве Украины повлияла налоговая политика. Больше 40 общегосударственных и местных налогов легли трудным бременем на плечи сельскохозяйственного производителя.

Налоговые органы проводят эффективную работу в сельскохозяйственных районах Крыма. Но эта работа направлена на выявление нарушений в налогообложении и наказании виновных. Автор предлагает распространять консультационную работу со стороны налоговых администраций.

Для стабилизации положения агропромышленного комплекса правительством был введен фиксированный налог, который заменил собой больше 10 общегосударственных налогов. Анализ разнообразных налоговых систем показал, что только лишь благодаря мораторию на НДС, действующему до 2004 года и мораторию на фиксированный налог до 2001 года сельское хозяйство может преодолеть «налоговый» кризис.

Большое внимание автором уделено способам уклонения от налогообложения, часть способов связана с теневой экономикой, но противоречивость налогового законодательства определила и появление целиком легальных способов уменьшения налогового бремени.

Ключевые слова: налоговый менеджмент, налоговая система, принципы налогообложения, функции налогов, фиксированный налог, эффективность налоговой системы, уклонение от налогообложения.

Lekhno Alexander Illarionovich. Perfecting of tax management on an example of the agricultural enterprises of Crimea. The manuscript.

Thesis on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.02 - «Business, management and marketing», Crimean state agrarian university, Simferopol, 2000.

In the thesis the experience of developed countries in creation of optimum tax systems is considered, the evaluation of the modern of Ukrainian tax system is given, the influence of a level of the taxation to rate of profit of the agricultural enterprises of Crimea is determined, the technique of revealing of evasion from the taxation is updated.

Key word: the tax management, tax system, principles of the taxation, function of the taxes, fixed tax, efficiency of a tax system, evasion from the taxation.

Відповідальний за випуск: Кононов М. О.

Підписано до друку 04.02.2000. Формат 60х84/16

Тираж 100 прим. Обсяг 1 друк. лист.

Типографський відділ КДАУ






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УДОСКОНАЛЕННЯ ЗМІСТУ ТА МЕТОДІВ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ДЕРЖАВНИХ СЛУЖБОВЦІВ В УМОВАХ АДМІНІСТРАТИВНОЇ РЕФОРМИ В УКРАЇНІ - Автореферат - 24 Стр.
Інтенсифікація роботи очисних споруд каналізації прикріпленими мікроорганізмами - Автореферат - 22 Стр.
ЕВОЛЮЦІЯ НІМЕЦЬКОЇ ВІРШОВАНОЇ БАЙКИ (XIII-XX ст.): ЖАНРОВО-СТИЛІСТИЧНІ АСПЕКТИ - Автореферат - 65 Стр.
ЛЕКСИКА ВОГНЮ В ГОВІРКАХ РОСІЙСЬКОЇ МОВИ - Автореферат - 27 Стр.
БІОЛОГІЧНА ДІЯ ОЦТОВОКИСЛИХ КАЛЬЦІЮ, КОБАЛЬТУ І ЦИНКУ ТА ЇХ ГІГІЄНІЧНЕ НОРМУВАННЯ В АТМОСФЕРНОМУ ПОВІТРІ НАСЕЛЕНИХ МІСЦЬ - Автореферат - 25 Стр.
КАТЕГОРІЯ ПОРІВНЯННЯ ТА ЇЇ ВИРАЖЕННЯ В СТРУКТУРІ ПРОСТОГО РЕЧЕННЯ - Автореферат - 24 Стр.
МАТЕМАТИЧНІ МОДЕЛІ, МЕТОДИ Й АЛГОРИТМИ ПРОСТОРОВО ЧАСОВОГО АНАЛІЗУ МАГНІТНИХ ПОЛІВ ТА ЇХ ЗАСТОСУВАННЯ В СИСТЕМАХ ДІАГНОСТИКИ І ВИЯВЛЕННЯ - Автореферат - 49 Стр.