У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Актуальність теми

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Павлюк Олена Олександрівна

УДК 339.(477)

Організаційно-фінансове забезпечення

міжнародних торгових операцій України

Спеціальність 08.05.01- Світове господарство

і міжнародні економічні відносини.

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ- 2000

 

Дисертацією є рукопис.

 

 

Робота виконана на кафедрі міжнародної економіки Київського національного економічного університету Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор, академік НАН України Пахомов Юрій Миколайович,

Інститут світової економіки і міжнародних відносин НАН України, директор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Макогон Юрій Володимирович,

Донецький державний ніверситет, завідувач кафедри міжнародної економіки

Кандидат економічних наук, старший науковий співробітник Пузанов Ігор Іванович,

Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, завідувач відділу міжнародних економічних відносин

 

Провідна організація: Київський Національний університет імені Тараса Шевченка, Міністерство освіти і науки України, кафедра міжнародної економіки, м. Київ

Захист відбудеться “21” грудня 2000 року о 11-00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.006.03 Київського національного економічного університету за адресою: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1, аудиторія 317.

 

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського національного економічного університету: 03680, м. Київ, проспект Перемоги, 54/1

 

Автореферат розісланий “ 21 ” листопада 2000 року.

Виконуючий обов’язки

вченого секретаря спеціалізованої вченої ради,

доктор економічних наук, професор Лук’яненко Д. Г.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Суттєві особливості зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) України пов’язані з необхідністю ефективної реалізації наявного експортного потенціалу і його цілеспрямованим розвитком та раціоналізації імпорту в якісно нових умовах. З одного боку, централізована система організації зовнішньоторгових операцій через спеціалізовані організації сповна виявила свою неспроможність функціонувати на ринкових засадах, що потребувало реалізації масштабних лібералізаційних заходів. З другого боку, більшість учасників ЗЕД, отримавши право самостійно проводити експортно-імпортні операції, опинилися в скрутному становищі, оскільки не мали належного досвіду роботи на міжнародних ринках. Разом з іншими об’єктивними й суб’єктивними факторами це призвело до того, що загалом за позитивної динаміки міжнародної торгівлі України зберігаються: непомірна залежність від імпорту енергоносіїв та експорту переважно низькотехнологічної металургійної продукції; нераціональна географічна структура зі зростаючими втратами експортерів на традиційних ринках збуту і демпінговими проблемами на нових ринках; велика питома вага неефективних бартерних операцій; інші макро- та мікроекономічні дисбаланси.

Водночас із проблемою розробки й реалізації зовнішньоекономічної політики, адекватної сучасній стратегії розвитку України, актуалізувались питання організації та техніки проведення зовнішньоторгових операцій. На сьогодні підвищення їх ефективності можливе лише через оптимізацію організаційно-фінансового забезпечення експорту та імпорту. Шляхом опанування сучасних технологій міжнародної торгівлі на основі вивчення й адаптації прогресивного зарубіжного досвіду можливо значно активізувати експортно-імпортну діяльність, розширити її масштаби, диверсифікувати галузеву і географічну структуру. Це сприятиме як підвищенню конкурентоспроможності українських підприємств на міжнародних ринках, так і формуванню мікро- та макроекономічних передумов інтеграції України в сучасну світогосподарську систему.

Фундаментальні проблеми розвитку зовнішньоекономічної діяльності України, методологічні й методичні аспекти організаційно-фінансового забезпечення експорту та імпорту знайшли відображення в працях вітчизняних учених: В. Андрійчука, І. Бураковського, О. Білоруса, В. Будкіна, Б. Губського, Г. Климка, Д. Лук’яненка, Ю. Макогона, В. Новицького, Є. Панченка, А. Поручника, Ю. Пахомова, І. Пузанова, А. Рум’янцева, В. Сіденка, В. Савчука, А. Філіпенка, В. Черняка та багатьох інших. У контексті досліджуваної проблематики окремого методологічного та емпіричного значення набувають праці зарубіжних науковців, зокрема Г. Габерлера, Д. Денієлса, Ф. Котлера, Д. Лейка, М. Пебро, Ж. Перар, М. Портера, Х. Радеби, Т. Френкліна Рута, В. Хойера, К. Шміттгоффа. Значний внесок у дослідження міжнародних торгових операцій належить російським ученим І. Герчиковій, А. Киреєву, І. Платонову, Л. Стровському, І. Фамінському, Л. Феоновій, М. Шмельовій, Є. Четиркіну. Разом з тим, доцільним є дальше зосередження зусиль на теоретичних і практичних проблемах організаційно-фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій, що особливо актуально для країн, недостатньо інтегрованих у світовий ринок.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційна робота пов’язана з науково-дослідною темою кафедри міжнародної економіки “Міжнародна конкурентоспроможність національних економік в умовах глобалізації“ (державний реєстраційний № 0198V001576), яка є складовою комплексної наукової програми Київського національного економічного університету. Автором підготовлено окремий підрозділ, присвячений формуванню сучасної зовнішньоторгової політики, підвищенню ефективності міжнародних торгових операцій.

Мета та задачі дослідження. Метою дисертаційного дослідження є розробка критеріїв оптимальності проведення міжнародних торгових операцій та ефективних механізмів їх організаційно-фінансового забезпечення в Україні.

Відповідно до поставленої мети дисертантом визначені такі завдання:

·

виявити ключові тенденції й особливості сучасної міжнародної торгівлі, напрямки розвитку її регулятивної інфраструктури;

·

показати місце торгових операцій у структурі зовнішньоекономічних зв’язків України, дослідити систему їх організаційно-регулятивного забезпечення;

·

проаналізувати технології проведення зовнішньоторгових операцій, механізми та інструментарій їх фінансування;

·

визначити критерії оптимальності для проведення зовнішньоторгових операцій, шляхи підвищення їх ефективності;

·

розробити рекомендації з раціоналізації масштабів та структури бартерної торгівлі в Україні.

Об’єктом дослідження є міжнародні торгові операції, які здійснюються на комерційній основі та пов’язані з товарним експортом/ імпортом України.

Предметом дослідження є специфічні відносини, що виникають між різними суб’єктами в процесі організації та фінансування міжнародних торгових операцій.

Методи дослідження. Теоретико-методологічною основою дослідження є фундаментальні положення економічної теорії, висвітлені у працях вітчизняних і зарубіжних учених провідних наукових шкіл у галузі міжнародної економіки і торгівлі.

У процесі дисертаційного дослідження використовувались методи історико-логічного, економіко-статистичного, порівняльно-економічного аналізу, експертних оцінок та графоаналітичні методи.

Наукова новизна одержаних і сформульованих автором результатів полягає у тому, що в ході дисертаційного дослідження розвинуто теоретичні підходи до системного аналізу проблеми ефективності зовнішньоторгових операцій з орієнтацією на оптимізацію їх організаційно-фінансового забезпечення. Конкретно новизна роботи полягає в такому:

·

виявлено й оцінено характерні риси сучасних міжнародних торгових операцій, зумовлені динамікою макрокон’юнктури світових товарних ринків та організаційно-економічними змінами мікрорівня (з одного боку, складність і композитивність унаслідок зростаючого взаємозв’язку із сегментами фінансового ринку та ринку послуг, а з другого - уніфікація на основі використання новітніх інформаційних технологій);

·

уточнено ознаки систематизації міжнародних торгових операцій з урахуванням їх багатофункціональності, технологічної суб’єктивності, галузевої, географічної та регулятивної специфіки;

·

розроблено критерії оптимізації експортно-імпортних операцій на основі їх якісного порівняльного аналізу, дотримання котрих забезпечить скорочення затрат ресурсів і часу за одночасної мінімізації ризику; для практичного застосування запропоновано відповідні набори організаційно-фінансових засобів;

·

запропоновано заходи з формування сприятливих внутрішніх макроекономічних умов розвитку зовнішньої торгівлі України (у межах ринкової інституалізації та державного регулювання), оцінено зовнішні фактори негативного впливу і можливості їх нейтралізації;

·

сформульовано основні засади раціоналізації масштабів і структури бартерної торгівлі з погляду її функціональної доцільності та ефективності, правового, організаційного, експертно-аналітичного забезпечення.

Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості використання окремих запропонованих автором положень для розробки та впровадження державних програм розвитку зовнішньої торгівлі України, а також застосування результатів дослідження безпосередньо в підприємницькій діяльності.

Авторські розробки щодо раціоналізації масштабів і структури бартерної торгівлі було використано підчас підготовки матеріалу “Регулювання ЗЕД у напрямку скорочення від’ємного сальдо зовнішньоторгового балансу” Інституту економіки НАН України на замовлення Міністерства економіки України. Практичні рекомендації щодо розвитку зовнішньоторгових маркетингових стратегій українських підприємств (фірм) відображено в аналітичному матеріалі “Дослідження кон’юнктури і прогноз світового і вітчизняного ринків до 2000 р. з метою активізації участі країни в міжнародному поділі праці” (довідка Науково-дослідного економічного інституту № ВР/437 від 13.06.2000).

Положення дисертації відносно стану, особливостей та перспектив розвитку міжнародної торгівлі використано відділом проблем зовнішньоекономічної діяльності ІСЕМВ у ході виконання теми №02U000577: “Проблеми багатостороннього регулювання міжнародної торгівлі в рамках ГАТТ/СОТТ, ЮНКТАД та інтеграційних угруповань” (довідка ІСЕМВ № 135 від 14.02.2000.).

Надавались також рекомендації щодо підвищення ефективності міжнародних торгових операцій шляхом оптимізації їх організаційно-фінансового забезпечення, впроваджені, зокрема, в комплексі структурованих зовнішньоторгових операцій УПФК “Славутич” (довідка УПФК “Славутич” № 15 від 20.06.2000).

Наукові розробки автора використані в навчальному процесі в Київському національному університеті для викладання дисциплін “Міжнародні комерційні контракти” та “Міжнародні фінанси” (довідка КНЕУ № 116 від 30.05.2000).

Апробація результатів дослідження.. Основні положення дисертаційної роботи доповідались та обговорювались на науково-практичних конференціях:

1. Міжнародна науково-практична конференція “Проблеми економічної політики у вільних економічних зонах” (м. Чернівці, 1995 р.)

2. Міжнародна науково-практична конференція “Сучасна інноваційно-промислова політика України: Інвестиційні пріоритети та інфраструктура” (м. Чернівці, 1999 р.).

Публікації результатів дослідження. Основні положення дисертаційного дослідження викладено в 6-х наукових статтях загальним обсягом 2,5 друк. арк., з них 3 - у наукових фахових виданнях, 2 - тези виступів на конференціях, 1 наукова праця опублікована в співавторстві.

Структура та обсяг роботи. Дисертація складається із вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури та додатків. Повний обсяг роботи становить 155 сторінок друкованого тексту. Робота містить 6 рисунків на 6 сторінках, 3 таблиці на 3 сторінках та 3 додатки, список використаних джерел налічує 152 найменування.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми роботи; проведено аналіз стану її наукової розробки, визначено мету, основні задачі, предмет, об’єкт, методологічну основу та методику дослідження; сформульовано наукову новизну основних положень, що виносяться на захист; розкрито теоретичну та практичну значущість одержаних результатів, наведено дані про апробацію та публікації результатів дослідження.

В розділі I “Міжнародні торгові операції в системі сучасних світогосподарських зв’язків” розглядаються загальні риси міжнародної торгівлі, аналізуються тенденції й особливості її розвитку. Незважаючи на випереджальне зростання торгівлі послугами внаслідок деіндустріалізації провідних економік, міжнародний обмін товарами посідає чільне місце у структурі світової торгівлі, домінує в експорті країн, що розвиваються, та країн з перехідними економіками.

Окрему увагу приділено проблемі бартеру в сучасній міжнародній торгівлі. Взагалі бартерні операції самі по собі є формою зустрічної міжнародної торгівлі, котра активно використовується не тільки країнами, що розвиваються, але й промислово розвинутими країнами. Показовою є еволюція підходів щодо її мотивації з виокремленням кількох аспектів: фінансового, коли країна-імпортер не має резерву вільно конвертованої валюти або не бажає його використовувати; технологічного, коли пріоритетною є можливість доступу до новітніх технологій; маркетингового, коли бартерні операції використовуються як спосіб виходу на зарубіжний ринок. Зустрічна міжнародна торгівля становить близько 20% її загального обсягу, а її активними учасниками є сьогодні 110 країн (у 1980-ті роки – 60 країн, у 1960-ті – 15). Окремі міжнародні операції здійснюються виключно методами зустрічної торгівлі (обмін високими технологіями, продукцією для військово-промислового комплексу, експорт високотехнологічних виробів (літаки, швидкісні поїзди, системні засоби зв’язку тощо).

Однак у багатьох країнах, у тому числі і в Україні, як показує аналіз, бартеризація зовнішньої торгівлі призводить до суттєвих відхилень від ефективних для держави умов обміну, приховування значної частини експортної виручки, інших негативних наслідків.

Виявлено, що масштаби, структура й динаміка міжнародної торгівлі, регулятивні інститути та механізми з 1990-х років потрапляють під безпосередній вплив факторів глобального характеру. Глобалізація охоплює практично всі сегменти сучасних факторних і товарних ринків. У цьому контексті автор досліджує вплив глобалізації на економіку України, у першу чергу, на її зовнішню торгівлю.

Безпосередньому дослідженню зовнішньоторгових операцій передує аналіз загальних макро- і мікроекономічних проблем розвитку експортно-імпортної діяльності загалом. Показано, що протягом 1990-х років Україна мала високий рівень залежності від зовнішніх ринків (обсяги зовнішньоторгового обороту становили до 90% ВВП). Однак показники інтеграції української економіки у світову, як справедливо вважають вітчизняні учені та експерти, віддзеркалюють не стільки міжнародну конкурентоспроможність українських підприємств у сучасних секторах економіки і виробництвах, позитивну динаміку експортно-імпортної діяльності, раціоналізацію взаємодії в рамках регіональних інтеграційних угруповань тощо, скільки негативну динаміку загальних макропоказників у період затяжної економічної кризи. На сьогодні, у період формування передумов для економічного зростання вкрай потрібне переосмислення досвіду десятирічного розвитку України в міжнародному економічному просторі, пошук своєї глобальної перспективи, об’єктивна оцінка факторів і критеріїв зовнішньоекономічної діяльності, особливо дво- і багатосторонніх торгових взаємозв’язків.

Принципово важливим є розуміння органічного взаємозв’язку між внутрішньо- і зовнішньоекономічною політиками держави, між національними і міжнародними компонентами середовища діяльності суб’єктів господарювання. Разом з тим, очевидним є й пріоритет державних регуляторів їх зовнішньоторгової діяльності. Так, в умовах жорсткої державної монополії (за часів командно-адміністративної системи) підприємства були позбавлені права прямого виходу на зовнішні ринки. Лібералізація ЗЕД дала їм таке право, але одночасно вітчизняні експортери та імпортери відчули безпосередній вплив досить жорстких умов ведення міжнародних торгових операцій. Більшість із вітчизняних підприємств виявились не готовими виробляти товари, які б відповідали параметрам якості товарів світового ринку, реалізувати сучасні маркетингові стратегії, використовувати новітні організаційно-фінансові інструменти у своїй зовнішньоторговій діяльності.

Сучасні міжнародні торгові операції характеризуються складністю і композитивністю.

По-перше, поряд із традиційним експортом та імпортом товарів, наданням стандартних транспортних та фінансових послуг важливого значення набувають міжнародна патентно-ліцензійна діяльність, універсальні та спеціалізовані маркетингові послуги.

По-друге, торгові операції набувають рис коопераційного характеру в межах міжнародних (транснаціональних) науково-технологічних, виробничих та збутових систем, у межах яких створюється, продукується і перерозподіляється левова частка товарів і послуг.

По-третє, підвищується вагомість інформаційного обміну, котрий охоплює всі сфери і сегменти світового ринку і становить найбільш конкурентний ресурс міжнародної торгової діяльності.

Водночас міжнародна регулятивна інфраструктура стає більш транспорентною і доступною, а сучасні комунікаційно-інформаційні системи сприяють уніфікації міжнародних торгових операцій, роблять їх більш “технологічними”.

На характері зовнішньоторгових операцій, здійснюваних українськими суб’єктами господарювання, відображаються як зростаючий вплив зовнішнього середовища, так і внутрішні умови їх реалізації – правові, інституційні, організаційно-фінансові. Диверсифікація зовнішньоекономічних зв’язків, поява нових каналів торгового співробітництва сприяють набуттю досвіду проведення експортно-імпортних операцій.

У розділі 2 “Аналіз організаційно-фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій українських підприємств” досліджуються фактори ефективності зовнішньоторгової діяльності: внутрішні й зовнішні; макро- і мікроекономічні; науково-технологічні, виробничі, сервісно-збутові, інформаційні. Окрему увагу приділено аналізу чинної системи державного регулювання зовнішньої торгівлі, котра характеризується непослідовністю (часті зміни періодів лібералізації та жорсткого протекціонізму з використанням індикативних цін, валютних обмежень тощо), інституційною невизначеністю (нерозвинутість ринкових інституцій і збереження головних важелів впливу органів державного управління, структура і функції котрих постійно змінюються). Значною є частка торгових операцій, здійснюваних державними підприємствами, особливо в товарному імпорті.

Автором окремо досліджується проблема організаційно-правового забезпечення зовнішньоторгових бартерних операцій. Виявлено, що регулювання на макрорівні носить ситуаційний характер, тобто держава застосовує засоби, які забороняють або дозволяють бартерні операції залежно від поточної економічної кон’юнктури, ситуації на тому чи іншому внутрішньому товарному ринку. Поза увагою дуже часто залишаються стратегічні орієнтири, критерії довгострокової ефективності.

Жорстка цінова й нецінова конкуренція на міжнародних товарних ринках, закритість більшості з них протекціоністськими бар’єрами впливають на міжнародну маркетингову стратегію українських підприємств (фірм), успішна реалізація котрої часто-густо неможлива без перебудови всієї системи управління на мікроекономічному рівні. Основою для ефективного проведення міжнародних торгових операцій стає постійний моніторинг міжнародних ринків за відповідною номенклатурою товарів та послуг, а інформація про кон’юнктуру ринків безпосередньо формує комплекс рішень організаційного та фінансового характеру. Швидкість та якість їх реалізації, у свою чергу, зумовлює можливість реалізації конкурентних переваг підприємства на тому чи іншому сегменті ринку.

Важливим є чітке визначення і дотримання організаційних принципів, які встановлюють обсяг та межі прав і відповідальності окремих підрозділів підприємства (фірми) та їх взаємодію в ході реалізації міжнародної торгової операції. Процес організації проведення таких операцій має включати: коротко-, середньо- та довгострокове прогнозування цільового ринку; переважне програмно-цільове управління зовнішньоторговими проектами; застосування дійових методів координації діяльності профільних відділів та служб підприємства.

Аналіз фінансового забезпечення зовнішньоторгових операцій дав змогу виявити коло проблем, пов’язаних з використанням фінансових інструментів, зокрема документарних акредитивів. Цільове дослідження, проведене в провідних банках Києва, показало, що багато операцій не здійснювалося або здійснювалося без очікуваного ефекту через невміле застосування сучасних форм розрахунків, коли потрібні знання як суто міжнародної торгової справи, так і розуміння фінансово-банківських аспектів проведення міжнародних торгових операцій. У результаті підприємства (фірми) втрачали не тільки час та чималі кошти, а й свої конкурентні позиції.

Автор акцентує увагу на особливостях фінансування складних комплексних торгових операцій, за реалізації котрих окрім продавця та покупця задіяно багато інших учасників. Разом з підтвердженими акредитивами та використанням інших класичних інструментів у цих операціях застосовуються різноманітні технологічні схеми, зокрема, з переведення ризику оплати в ризик виконання.

У розділі 3 “Умови і фактори оптимізації організаційно-фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій” аналізуються макроекономічні компоненти сприятливого клімату для розвитку зовнішньої торгівлі України. Національна економічна політика загалом та її зовнішньоекономічна складова зокрема мають орієнтуватися на відомі переваги відкритої економіки з вільним рухом товарів і послуг між країнами. У цьому контексті доцільно скорегувати низку нормативно-правових актів стосовно тарифного й нетарифного регулювання експортно-імпортної діяльності в напрямку їх відповідності міжнародним стандартам і традиціям, що особливо важливо для розв’язання комплексу питань зі вступу України до ГАТТ/СОТ. Належним чином потрібно оцінити й перспективи торгових взаємовідносин нашої держави в межах інтеграційних міждержавних угруповань (СНД, ГУАМ, ЧЕС, Євросоюз). Автор поділяє офіційний погляд щодо доцільності розвитку регіональної інтеграції згідно з теоретично обґрунтованою і практично апробованою логікою, тобто починаючи з реалізації принципів зони вільної торгівлі.

Водночас слід наголосити на необхідності дійового державного регулювання зовнішньої торгівлі, зміст, методи і форми якого мають бути синхронізованими з поетапною політикою лібералізації. Крім того, як показує світогосподарська практика, лише сильна держава здатна запобігати негативним впливам глобального характеру, реалізувати масштабні антикризові заходи.

Автором виявлено основні фактори впливу на зовнішньоторгову політику підприємства (фірми) – політико-правові, економічні, організаційні, інфраструктурні, соціальні. Основною мікроекономічною проблемою проведення міжнародних торгових операцій є пошук оптимального набору організаційно-фінансових засобів, котрий має відповідати:

1)

загальній стратегії підприємства та пріоритетам інтернаціоналізації його діяльності;

2)

параметрам внутрішнього і зовнішнього середовища;

3)

критеріям доцільності та ефективності з мінімізацією ризиків та скороченням терміну операції.

Загальна економічна і фінансова нестабільність, неплатоспроможність підприємств та неконкурентоспроможність вітчизняної продукції створюють умови для бартеризації зовнішньої торгівлі, що деформує її структуру і породжує низку негативних явищ. Зокрема, зростають ризики проведення зовнішньоторгових операцій через неможливість застосування ефективних фінансових розрахункових інструментів. У контексті актуальних питань правового, організаційного та експертно-аналітичного забезпечення, контролю та регламентації бартерних операцій сформульовано основні засади раціоналізації їх масштабів і структури.

Зважаючи на тенденцію до зменшення питомої ваги бартеру в зовнішньоторгових операціях (пік у 50-60% їх загального обсягу спостерігався в середині 1990-х років), основна проблема виникає в системі розрахунків за імпортом: через недостатню кредитоспроможність України розвиненими країнами застосовуються акредитиви та авансові платежі, а не документарні інкасо, тратти з оплатою за пред’явленням та відкриті рахунки, що значно здорожчує товарний імпорт через додаткові трансакційні витрати. Окремі українські підприємства і фірми зацікавлені в існуванні такого режиму розрахунків і активно використовують можливості, надані законодавством України щодо терміну повернення валютної виручки для невиправдано високих авансових платежів (які не відповідають характеру комерційних угод та вимогам зарубіжних країн), а по суті, для пільгового кредитування в такий спосіб партнерів із зарубіжних країн.

У зовнішній торгівлі України використовуються також нераціональні толінгові схеми, коли зарубіжні партнери нав’язують умови, за якими більша частина вартості, створеної під час переробки давальницької сировини, привласнюється ними і вивозиться за межі країни. Такого роду нееквівалентний обмін є характерним для легкої промисловості, хоча українська практика має приклади і в інших галузях (наприклад Миколаївський глиноземний завод).

У цілому сучасні організаційно-фінансові засоби забезпечення міжнародних торгових операцій є, з одного боку, втіленням багаторічного досвіду світової торгівлі, а з другого – результатом впровадження сучасних інформаційних технологій. Актуальність їх застосування в Україні для ведення успішного міжнародного бізнесу є беззаперечною. Автор особливо підкреслює важливість реалізації концепції оптимізації організаційно-фінансового забезпечення в практиці зовнішньоторгових операцій.

ВИСНОВКИ

Дослідження організаційно-фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій України дозволило дійти таких загальних висновків.

1.

Необхідною передумовою економічного розвитку України, її інтеграції в сучасну світогосподарську систему є ефективна зовнішньоторгова діяльність з використанням її сучасних форм, методів та інструментарію організаційно-фінансового забезпечення.

2.

У сучасній міжнародній торгівлі під впливом факторів переважно глобального характеру відбуваються якісні зміни. Трансформується її видова та географічна структури, інтенсивно розвивається система регулювання, збагачується арсенал засобів організаційно-фінансового та інформаційного забезпечення міжнародних торгових операцій. Останні, у свою чергу, стають складнішими (композитивними), що відображає інтеграційні тенденції світового ринку.

3.

Торгові товарні операції займають чільне місце в структурі зовнішньоекономічних зв’язків України. Досягнута динаміка екпортно-імпортної діяльності, певна її географічна диверсифікація суттєво не вплинули на деформовану і нераціональну структуру зовнішньої торгівлі. Однією з головних причин цього була неготовність вітчизняних експортерів та імпортерів утримувати конкурентні позиції на традиційних зовнішніх ринках та успішно виходити на нові. Лібералізація зовнішньої торгівлі не супроводжувалась системними регулятивними заходами з боку держави, нерозвинутими залишились ринкові інституції ЗЕД. Бартеризація зовнішньої торгівлі була й залишається однією з проблем, від вирішення якої багато в чому залежить ефективність експортно-імпортної діяльності.

4.

Прогресивні зміни в структурі зовнішньої торгівлі України можливі, з одного боку, за сприятливих макроекономічних умов (зазначено основні напрямки їх формування), а з другого – у процесі реалізації українськими підприємствами (фірмами) сучасної концепції міжнародного маркетингу (запропоновано відповідні заходи активізації мікроекономічної політики інтернаціоналізації).

5.

Оптимізація організаційно-фінансового забезпечення зовнішньоторгових операцій на зазначених в дисертації принципах (функціональної доцільності та ефективності з мінімізацією термінів проведення і ризиків) досліджується не тільки як безперечно актуальна, а й практично значуща проблема у розвитку експортно-імпортної діяльності суб’єктів господарювання України. На основі порівняльного аналізу сучасних технологій здійснення різних видів зовнішньоторгових операцій пропонуються певні оптимальні набори сучасних засобів їх організаційно-фінансового забезпечення.

6.

Основні засади раціоналізації масштабів та структури бартерних операцій визначено з урахуванням: критеріїв їх порівняльної ефективності, виходячи з адаптивної світогосподарської практики; специфіки правового регулювання, передусім податкового; організаційного забезпечення (пропонуються певні структурні зміни в інституційній структурі ЗЕД); експертно-аналітичного супроводження (оцінка об’єктів і суб’єктів бартерних договорів; митного проходження товарів; страхових, претензійних та контрольних заходів тощо). Надано пропозиції і щодо сфер і форм застосування толінгових схем з орієнтацією на забезпечення реальної прибутковості задіяних у них підприємств та макроекономічної ефективності в цілому.

7.

Адаптована до сучасних умов функціонування міжнародних товарних ринків, орієнтована на використання новітніх інформаційно-комунікаційних технологій система організаційно-фінансового забезпечення зовнішньоторгових операцій дасть змогу вести успішний бізнес українським підприємствам, що у свою чергу сприятиме зростанню міжнародної конкурентоспроможності національної економіки.

Список опублікованих праць здобувача за темою дисертації

в наукових фахових виданнях:

1. Павлюк О. О. Вплив економічного середовища на формування та розвиток механізму зовнішньоекономічної діяльності фірми // Зб. Наук. праць. - Вип. 25. – К.: Ін-т світової економіки та міжнар. відносин НАНУ.- 2000. – С.65-70 (0,5 друк. арк.).

2. Павлюк О. О. Міжнародна торгівля в системі світових господарських зв’язків // Зб. праць молодих учених. – Вип.22. – К.: Ін-т світової економіки та міжнар. відносин НАНУ. - 1999. – С.21-27 (0,5 друк. арк.).

3. Павлюк О. О. Макроекономічні умови розвитку зовнішньої торгівлі України // Економіка: проблеми теорії та практики. – Дніпропетровськ, 2000. №17.– С.227-233 (0,5 друк. арк.).

В інших виданнях:

4. Павлюк О. О. “Інфраструктурні умови проведення міжнародних операцій у вільних економічних зонах” // Матеріали міжнар. наук.-практ. конференції “Проблеми економічної політики у вільних економічних зонах”. – Чернівці, 1995. - С. 127-128 (0,1 друк. арк.).

5. Павлюк О. О. “Особливості акредитивної форми розрахунків при проведен-ні зовнішньоекономічних операцій” // Матеріали міжнар. наук.-практ. конференції “Сучасна інноваційно-промислова політика України: інвестиційні пріоритети та інфраструктура”. – Чернівці: Рута, 1999. - С. 75-80 (0,2 друк. арк.).

6. Павлюк О. О. та ін. Заснування та зріст нової форми. – К., 1996. – С. 9 . Деп. в ГНТБ Украины 01.02.96, № 421-УК-96 (0,4 друк. арк.). і проанатована в “Экономика” ИНИОН РАН №113р-96 от 22.04.96 . Авторові належать розробки стосовно підвищення ефективності проведення зовнішньоторгових операцій – 0,1 д.а.

АНОТАЦІЯ

Павлюк О. О. Організаційно-фінансове забезпечення міжнародних торгових операцій України.- Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.05.01 – Світове господарство і міжнародні економічні відносини. Київський національний економічний університет. Київ-2000.

Дисертація містить теоретичні узагальнення, нові методологічні та практичні підходи щодо оптимізації організаційно-фінансового забезпечення міжнародних торгових операцій.

Виявлено суттєві риси обміну товарами у структурі світової торгівлі, тенденції її розвитку і регулювання з урахуванням факторів глобального впливу.

На основі аналітичної оцінки внутрішніх та зовнішніх, макро- та мікроекономічних умов здійснення зовнішньоторгових операцій суб’єктів господарювання України визначено критерії оптимальності їх організації і розрахунково-фінансового супроводження.

Ключові слова: відкрита економіка, міжнародна торгівля, зовнішньоторгові операції, міжнародний маркетинг, регулювання міжнародної торгівлі, фінансування міжнародної торгівлі.

АННОТАЦИЯ

Павлюк Е. А. Организационно-финансовое обеспечение международ-ных торговых операций Украины. - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.05.01. – Мировое хозяйство и международные экономические отношения –Киевский национальный экономический университет. Киев, 2000.

Диссертация содержит теоретические обобщения, новые методологические и практические подходы к оптимизации организационно-финансового обеспечения международных торговых операций.

Выявлены сущностные признаки обмена товарами в структуре мировой торговли, тенденции её развития и регулирования с учетом факторов глобального влияния. Проанализированы общие макро- и микроэкономические проблемы развития экспортно-импортной деятельности в целом.

Показано, что международные торговые операции стали приобретать комплексный (композитивный) характер, что отражает процесс интеграции товарных рынков с финансовыми рынками, рынками инновационных и маркетинговых услуг в современной информационной среде.

Даётся характеристика международных торговых операций в структуре внешнеэкономических связей Украины. Отмечено, что в результате рыночной трансформации экономики в международной торговле произошли существенные позитивные изменения: (сравнительно высокая динамика, географическая диверсификация), что, однако, существенно не повлияло на её нерациональную структуру (критическая зависимость в импорте энергоносителей, большой удельный вес в экспорте продукции первоначальных стадий обработки, бартерный характер ключевых торговых потоков). На характере внешнеторговых операций, которые осуществляются украинскими субъектами хозяйствования отражаются как растущее влияние внешней среды, так и внутренние условия их реализации (правовые, институциональные, организационно-финансовые). Деверсификация внешнеэкономических связей, появление новых каналов сотрудничества, содействует приобретению опыта проведения экспортно-импортных операций.

Проведена аналитическая оценка внутренних и внешних макроэкономических условий осуществления внешнеторговых операций отечественными субъектами хозяйствования. Политика развития экспорта и рационализации импорта должна ориентироваться на последовательное открытие национального рынка, учитывать особенности взаимоотношений с международными организациями, текущую специфику и перспективы участия Украины в региональных интеграционных процессах. Соответствующей коррекции требует система тарифного и нетарифного регулирования внешнеторговых операций. В связи с этим, предложены соответствующие мероприятия активизации микроэкономической политики фирмы.

Исследуется организационно-финансовое обеспечение коммерческих внешнеторговых операций в контексте современной концепции международного маркетинга. Такой подход ставит в основу принятия решений профессиональный мониторинг целевых товарных рынков, постоянный информационный поиск, что при использовании современных форм международных расчетов позволяет реализовывать конкурентные преимущества украинских предприятий (фирм). На основе сравнительного анализа современных технологий осуществления различных видов международных торговых операций предлагается определённые оптимальные наборы современных средств их организационно-финансового обеспечения.

Сформулированы критерии оптимальности организации, проведения и финансово-рассчетного сопровождения внешнеторговых операций на основе принципов функциональной целесообразности и эффективности с минимизацией затрат и рисков.

На основе углубленного анализа сущности бартерных операций в современной встречной торговле и с учетом специфики экспортно-импортной деятельности в Украине разработаны рекомендации по рационализации их масштабов и структуры.

В диссертации обозначены предложения относительно сфер и форм применения толлинговых схем с ориентацией на обеспечение реальной прибыльности участвующих в них предприятий и макроэкономической эффективности в целом.

Реализация комплекса содержащихся в диссертации предложений и рекомендаций обеспечит повышение эффективности внешнеторговых операций Украины, что в свою очередь, будет способствовать её интеграции в современную систему мирохозяйственных связей.

Ключевые слова: открытая экономика, международная торговля, внешнеторговые операции, международный маркетинг, регулирование международной торговли, финансирование международной торговли.

ANNOTATION

Pavlyuk O.O. Organization and financial security for international trade operations of Ukraine.- Manuscript.

The thesis is submitted for a candidate of economic sciences; specialization 08.05.01. – World Economy and International Economic Relations. – Kyiv national economic university 2000.

The thesis contains both theoretical generalizations and new methodical and practical approaches in respect of organize and finance optimization of international trade operations.

The substantive features of commodity exchange in world trade structure are found, as well as the trends of its development and regulation considering factors of global impact.

Basing on the analytical estimation of internal and external, macro- and microeconomic condition for foreign trade operations to be fulfilled by Ukrainians economic subjects, the optimal criteria of their organization and calculated financial accompaniment are defined.

Key words: open economy, international trade, international trade operations, international marketing, regulation of international trade, financing of international trade.

Підписано до друку 20.11.2000р. Формат 60х90/16.

Ум.друк.арк.0,9. Обл.-вид.арк.0,9.

Тираж 100. Зам.318.

Видавництво “Науковий світ”

03150, м.Київ-150, вул.Горького, 51, оф.1211.

227-01-89, 294-71-27, 419-38-44






Наступні 7 робіт по вашій темі:

УДОСКОНАЛЕННЯ РОЗПОДІЛЬЧОЇ ЕКОНОМІЧНОЇ СИСТЕМИ РЕГІОНУ В УМОВАХ РИНКОВИХ ПЕРЕТВОРЕНЬ - Автореферат - 28 Стр.
ОРГАНІЗАЦІЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕФЕКТИВНОЇ РОБОТИ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УМОВАХ РИНКОВИХ ВІДНОСИН - Автореферат - 26 Стр.
ШЛЯХИ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ДІАГНОСТИКИ ТА ПРОФІЛАКТИКИ РАКУ ЯЄЧНИКІВ І ЕНДОМЕТРІЯ - Автореферат - 38 Стр.
ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТЕСТОВОГО КОНТРОЛЮ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНЦІЇ УЧНІВ СЕРЕДНЬОЇ ЗАГАЛЬНООСВІТНЬОЇ ШКОЛИ (на матеріалі англійської мови) - Автореферат - 50 Стр.
ПОРІВНЯЛЬНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ, ПЕРЕБІГУ РІЗНИХ ФОРМ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ ТА ОПТИМІЗАЦІЯ ЇХ ЛІКУВАННЯ - Автореферат - 43 Стр.
МЕТОДИ ТА ЗАСОБИ МОДЕЛЮВАННЯ КОГНІТИВНОЇ ПОВЕДІНКИ КОРИСТУВАЧА В АДАПТИВНИХ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ - Автореферат - 19 Стр.
Імпліцитні типології політичних лідерів у свідомості електорату України - Автореферат - 31 Стр.