У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Автореферат ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ПЕДАГОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ІМЕНІ ВОЛОДИМИРА ГНАТЮКА

Пащенко Олександр Юхимович

УДК 331.7:351.74

ПІДГОТОВКА СТАРШОКЛАСНИКІВ
ДО ВИБОРУ МАЙБУТНЬОЇ ПРОФЕСІЇ
ПРАЦІВНИКА МІЛІЦІЇ

13.00.07 – теорія і методика виховання

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата педагогічних наук

Тернопіль – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Херсонському державному педагогічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник: | доктор педагогічних наук, професор,
член-кореспондент АПН України

Бутенко Володимир Григорович,

Херсонський державний педагогічний університет, кафедра педагогіки і психології, професор.

Офіційні опоненти: | доктор педагогічних наук, професор,
дійсний член АПН України

Синьов Віктор Миколайович,

Київський інститут внутрішніх справ України, кафедри соціальної педагогіки, завідувач;

кандидат педагогічних наук, старший науковий співробітник

Тименко Микола Петрович,

Інститут проблем виховання АПН України, лабораторія трудового виховання і профорієнтаційної роботи, завідувач.

Провідна установа: | Кіровоградський державний педагогічний університет імені Володимира Винниченка, кафедра педагогіки, Міністерство освіти і науки України, м. Кіровоград

Захист відбудеться 25 січня 2001 року о 1430 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К.58.053.01 у Тернопільському державному педагогічному університеті імені Володимира Гнатюка за адресою: 46027, м. Тернопіль, вул. Кривоноса, 2.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Терно-піль-ського державного педагогічного університету імені Володимира Гнатюка (46027, м. Тернопіль, вул. Кривоноса, 2).

Автореферат розісланий 25 грудня 2000 року.

Учений секретар

спеціалі-зованої вченої ради |

В.М. Чайка

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність дослідження. Соціально-економічний розвиток України передбачає послідовне й ефективне вирішення актуальних проблем виховання особистості, формування у молоді системи світоглядних, моральних, правових та естетичних цінностей. Вибір майбутньої професії є складним і відповідальним процесом у житті кожного випускника середньої загальноосвітньої школи. Він пов’я-заний із визначенням особистісних і соціальних пріоритетів, з оцінкою власних можливостей у набутті досвіду майбутньої професійної діяльності, зі здійсненням цілеспрямованих кроків у напрямку самовдосконалення та самовиховання.

З позиції соціальної значущості проблема вибору випускниками середньої загальноосвітньої школи майбутньої професії працівника міліції набуває особливого змісту. Адже її ефективне розв’язання сприяє реалізації потреби суспільства у спеціалістах у галузі правоохоронної діяльності. Для вирішення завдань, що стоять перед органами внутрішніх справ, необхідними є належний відбір, підготовка та підвищення кваліфікації кадрів. На це орієнтує освітньо-виховну практику Комплексна програма вдосконалення роботи з кадрами та підвищення авторитету міліції на 1999–2005 рр.

Вибираючи професію працівника міліції, випускник школи повинен виявляти свідоме ставлення до майбутньої правоохоронної діяльності, глибоко розуміти особисту відповідальність за рішення і дії, що пов’язані із захистом прав і свобод громадян, попередженням протиправних дій. Професійний вибір передбачає формування світоглядних орієнтацій, морально-правової свідомості, естетичного ідеалу, фізичної досконалості, а також об’єктивну оцінку тих якостей, які учні можуть потенційно розвивати, орієнтуючись на виконання у майбутньому правоохоронних функцій. Професійне самовизначення на основі усвідомленої системи критеріїв і показників дозволяє запобігти можливих помилок у процесі прийняття профорієнтаційних рішень, спрямувати емоційні, інтелектуальні, творчі зусилля учнів у професійному напрямку, який є найбільш характерним для їх індивідуальних можливостей.

Актуальність проблеми підготовки учнівської молоді до вибору майбутньої професії працівника міліції пов’язана з необхідністю подальшого розвитку теорії та практики виховання особистості, формування її ціннісного ставлення до життя і праці, забезпечення процесу професійного самовизначення.

Зазначена проблема перебу-ває у центрі уваги науковців, працівників освіти і правоохоронних органів. Над її розв’язанням працюють вчені у галузі філософії, пси-хології, правознавства, педагогіки. Здійснений у попередні роки науковий пошук дозволив розкрити соціально-ціннісну зумовленість процесу вибору професії працівника міліції, дослідити можливості професійного самовизначення молоді, прослідкувати престижність окремих професій в умовах переходу до ринкових відносин. Інтерес викликають дослідження психологічних аспектів формування професійних орієнтацій учнівської молоді, становлення системи особистісних цінностей старшокласників, застосування методів психологічного відбору майбутніх працівників міліції.

Слід відзначити наукові праці, що дають відповіді на загальні питання організації профвідбору (Г. Запорожцева, М. Тименко, Б. Фе-до-ришин та ін.), розкривають зміст правової освіти майбутніх працівників міліції (А. Лігоцький, В. Синьов, С. Сливка та ін.), обґрунтовують можливості діагностики професійної спрямованості працівників міліції (В. Дяченко та ін.), визначають шляхи вдосконалення роботи з кадрами в органах внутрішніх справ (В. Мінаєв, А. Роша, Г. М’якішев та ін.), аналізують умови адаптації курсантів до навчання у вузах МВС (Л. Батліна, Г. Васильєв, О. Ситник та ін.).

Разом з тим, проблема виховання старшокласників і підготовки їх до вибору майбутньої професії працівника міліції ще не отримала достатнього теоретичного обґрунтування та методичного забезпечення. Вимагають подальшого осмислення такі питання, як сутність і особливості процесу вибору професії працівника міліції у старшому шкільному віці, критерії та показники готовності випускників середньої загальноосвітньої школи до професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності, педагогічні умови ефективної підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Актуальність проблеми, її недостатнє висвітлення у науково-педагогічній літературі, необхідність теоретичного та методичного обґрунтування цих питань обумовили вибір теми нашого дослідження – “Підготовка старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції”.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертації входить до тематичного плану науково-дослідної роботи кафедри педагогіки і психології Херсонського державного педагогічного університету, затверджена Вченою радою ХДПУ (протокол № від 19.01.1998 р.), узгоджена з Координаційною радою з педагогіки і психології АПН України, пов’язана з програмою підготовки профорієнтованої молоді на Херсонському факультеті Запорізького юридичного інституту МВС України.

Об’єктом дослідження є процес професійного самовизначення учнівської молоді, а предметом – педагогічні умови підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Мета дослідження полягає у теоретичному обґрунтуванні сутності процесу професійного самовизначення учнів у сфері правоохоронної діяльності, експериментальній перевірці педагогічних умов підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Актуальність теми дослідження, об’єкт, предмет і мета науково-педагогічного пошуку зумовили вирішення таких завдань:

1.

Обґрунтувати сутність і структуру процесу вибору старшокласниками майбутньої професії працівника міліції.

2.

Визначити критерії, показники та рівні готовності учнів старших класів до свідомого вибору майбутньої професії працівника міліції.

3.

Проаналізувати вплив сім’ї, школи і правоохоронних органів на вибір учнями професії працівника міліції.

4.

Розробити та експериментально перевірити ефективність орієнтовної програми підготовки учнів старшого шкільного віку до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Відповідно до поставлених завдань був використаний такий комплекс методів дослідження: теоретичний аналіз науково-педагогічної літератури, анкетування, тестування, педагогічні спостереження, бесіди, інтерв’ю, констатуючий і формуючий експеримент, кількісний та якісний аналіз результатів дослідно-експери-мен-таль-ної роботи.

Методологічною і теоретичною основою дослідження є Державна національна програма “Освіта” (Україна ХХІ століття), Комплексна програма вдосконалення роботи з кадрами та підвищення авторитету міліції на 1999–2005 рр., концепція національного виховання, положення філософської, психологічної та педагогічної науки про особистість, соціально-психологічну обумовленість розвитку її професійно-ціннісних орієнтацій, про роль освіти та виховання у підготовці молоді до вибору майбутньої професії.

У своєму дослідженні ми спиралися на теоретичні праці у галузі філософії (В. Кремень, С. Максимов та ін.), психології (І. Бех, Є. Клубов, В. Синьов та ін.), правознавства (О. Бандурка, І. Кири-ченко, Л. Колодкін, С. Сливка та ін), педагогіки (Л. Головін, А. Лі-годський, Є. Павлютенков, М. Тименко, Б. Федоришин, М. Фіцула та ін.).

Етапи та база дослідження. Дослідження здійснювалося протягом 1994–2000 рр. й охоплювало кілька етапів науково-педаго-гічного пошуку. На першому етапі був проведений аналіз теоретичних джерел та стану розробленості проблеми у науково-педагогічній літературі. На другому – проведено педагогічні спостереження, анкетування, опитування, збір даних, які характеризують ставлення учнів до майбутньої професії працівника міліції. На третьому етапі дослідження була здійснена експериментальна робота, пов’язана з перевіркою основних теоретичних положень і вирішенням завдань формуючого експерименту.

Дослідно-експериментальною роботою були охоплені учні стар-ших класів середньої загальноосвітньої школи № м. Херсона, № м. Миколаєва, Новодмитрівської середньої школи Херсонської області, Новопразької середньої школи Кіровоградської області, кур-санти та слухачі Херсонського факультету Запорізького юри-дич-ного інституту МВС України, працівники правоохоронних органів УМВС України в Херсонській області.

Наукова новизна одержаних результатів дослідження полягає в тому, що в ньому теоретично обґрунтовано сутність професійного вибору як духовно-практичної властивості особистості; виділено соціальний, психофізіологічний та саморегульований компоненти структури вибору професії працівника міліції; розкрито ознаки вибору майбутньої професії працівника міліції у старшому шкільному віці, зокрема його ціннісний характер, етапність і системність; визначено роль інформаційно-ціннісного та організаційно-діяльнісного факторів виховного впливу на вибір старшокласниками професії працівника міліції.

Практичне значення отриманих результатів дослідження полягає у розробці критеріїв, показників та в експериментальному визначенні основних рівнів готовності старшокласників до свідомого вибору професії працівника міліції, в аналізі впливу сім’ї, школи та правоохоронних органів на професійне самовизначення учнів, у підготовці орієнтовної програми та методичних рекомендацій щодо організації профорієнтаційної роботи, яка має правоохоронну спрямованість.

Результати дослідження впроваджено в навчально-виховному процесі у середніх загальноосвітніх шкіл Херсонської, Миколаївської, Кіровоградської областей; на Херсонському факультеті Запорізького юридичного інституту МВС України; в діяльності Управління МВС України в Херсонській області, спрямованій на підготовку учнівської молоді до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Особистий внесок здобувача полягає в обґрунтуванні теоретичних положень, які характеризують сутність та особливості процесу підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції; у визначенні ролі та функцій сім’ї, школи та правоохоронних органів у здійсненні профорієнтаційної роботи серед учнів; у розробці критеріїв та показників і визначенні рівнів готовності старших школярів до професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності; у теоретичному обґрунтуванні й експериментальній перевірці педагогічних умов підготовки випускників середньої загальноосвітньої школи до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Вірогідність результатів дослідження забезпечується методологічною обґрунтованістю вихідних позицій, використанням комплексу методів науково-педагогічного пошуку, адекватних меті та завданням дослідно-експериментальної діяльності, поєднанням кількісного та якісного аналізу отриманих результатів.

Апробація результатів дослідження. Основні положення дисертації обговорювались на Всеукраїнських науково-практичних конференціях “Актуальні проблеми педагогічної теорії та практики” (1997 р.), “Проблеми вдосконалення викладання гуманітарних дисциплін у вищому технічному навчальному закладі” (1998 р.), “Від творчого вчителя – до творчого учня” (1999 р.), “Гуманітарна освіта у контексті регіональних проблем: досвід і перспективи” (2000 р.); на Всеукраїнському науково-практичному семінарі “Практика гуманізації шкільної освіти і виховання” (1999 р.), регіональній науково-практичній конференції “Проблеми теорії і практики підготовки спеціалістів-юристів” (1998 р.); на регіональних нарадах працівників правоохоронних органів та закладів освіти МВС України (1994–2000 рр.); на науково-методичному семінарі “Інноваційні процеси в сучасній школі: досвід і перспективи” (1997 р.); на засіданнях кафедри педагогіки і психології Херсонського державного педагогічного університету.

Публікації. Результати дисертаційного дослідження опубліковано у 12 наукових і науково-методичних працях, а саме: у методичному посібнику, 6 наукових статтях у фахових виданнях із педагогіки, тезах і матеріалах науково-практичних конференцій.

Структура та обсяг дисертації. Робота складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Основний зміст дослідження викладено на 163 сторінках. Дисертація містить 7 таблиць і 18 рисунків. Список використаних джерел нараховує 225 найменувань.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовано актуальність теми, визначено об’єкт, предмет, методи наукового пошуку, сформульовано мету та завдання, викладено вихідні методологічні та теоретичні положення, етапи науково-дослідної роботи, розкрито наукову новизну та практичну значущість одержаних результатів, подано відомості про апробацію результатів дослідження.

У першому розділі – “Теоретичні основи дослідження” – зазначено, що професійний вибір є духовно-практичною властивістю особистості, в якій акумулюється вплив соціальної практики, визначаються ціннісні пріоритети, розкриваються потенційні психофізіологічні можливості і здібності особистості, конкретизується індивідуальна програма виховання і самовиховання.

Процес вибору професії працівника міліції складається з кількох структурних компонентів. Соціальний компонент забезпечує взаємозв’язок професійного вибору з потребами суспільства, завданнями правоохоронної діяльності. Психофізіологічний компонент у структурі вибору професії працівника міліції обумовлює необхідність виконання професійних функцій, які пов’язані зі значним фізичним і психічним навантаженням. Саморегульований компонент характеризує виявлення зворотнього зв’язку особистості відносно сприйнятих явищ професійно орієнованого змісту. Він впливає на характер сприймання професії, осмислення і оцінку її ціннісних параметрів. Якщо соціальний та психофізіологічний компоненти професійного вибору були достатньою мірою відображені у науковій літературі, то саморегульований компонент практично не досліджувався вченими, що зумовлює необхідність його вивчення.

Отримані у процесі теоретичного аналізу дані дозволяють визначити, що у старшому шкільному віці вибір майбутньої професії працівника міліції має певні ознаки і відрізняється, насамперед ціннісним характером. Професійне визначення старшокласників може бути регламентоване формально життєвими обставинами. Проте, професійний вибір здійснюється безпосередньо учнями і пов’я-зу-ється з їх особистісним ставленням до майбутньої професії.

Порівняльний аналіз процесу становлення професійних інтересів, потреб, орієнтацій в учнів різних вікових груп дозволив нам констатувати, що вибір професії працівника міліції є динамічним і поетапним. На зміну мозаїчності та ієрархічності професійного вибору поступово приходить логічна побудова оцінних суджень, висновків, рішень щодо майбутньої професійної діяльності. Для старшокласників стає важливим включення в логічну схему прийняття рішення різних аспектів, які характеризують ставлення до майбутньої професії працівника міліції.

Професійний вибір належить до процесів, які охоплюють найсуттєвіші сили та можливості особистості. Саме тому особливої гостроти набуває вимога щодо забезпечення системності у професійному самовизначенні учнів старших класів, здійснення послідовного розвитку й збагачення усіх складових компонентів процесу вибору майбутньої професії працівника міліції.

Успішне педагогічне керівництво цим процесом стає можливим лише за умови ефективного використання основних факторів впливу на вибір старшокласниками майбутньої професії працівника міліції. До них віднесено, насамперед інформаційно-ціннісний фактор. В основу такого рішення покладено розуміння ролі інформації у формуванні особистості, її аксіологічної, гносеологічної та регуляторної функцій. У дисертації підкреслено необхідність передачі старшокласникам такої інформації, яка б сприяла самоорганізації професійного вибору, надавала б учням можливість системного охоплення основних параметрів професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності. Такою є соціальна, наукова та естетична інформація.

У дисертаційній роботі визначено місце та функції організаційно-діяльнісного фактору та його вплив на вибір старшокласниками майбутньої професії працівника міліції. Зазначено, що організаційно-діяльнісний фактор спонукає учнів до професійного самовизначення, допомагає ознайомити старшокласників з особливостями професії працівника міліції, залучає їх до виконання доручень правоохоронного змісту.

До основних видів діяльності, що можуть мати профорієнтаційну спрямованість, було віднесено спілкування учнів із батьками, вчителями, досвідченими правоохоронцями, цілеспрямоване пізнання ними майбутньої професії працівника міліції, а також залучення старшокласників до творчої діяльності під керівництвом майстрів педагогічної праці, працівників органів внутрішніх справ.

У другому розділі – “Особливості професійного самовизна-чення старшокласників у сфері правоохоронної діяльності” – зазначено, що ефективність профорієнтаційної роботи залежить, насамперед від об’єктивної оцінки реального стану підготовки старшокласників до свідомого вибору майбутньої професії працівника міліції. З цією метою було проаналізовано існуючі підходи (пасивний, вибірковий тощо) до проведення професійної діагностики учнів, підкреслено необхідність вирішення цього питання на системній основі.

У дисертації розміщено матеріал, в якому обґрунтовуються критерії готовності учнів до свідомого вибору професії правоохо-ронця. До них віднесено: ставлення учнів до професії працівника міліції, наявність у старшокласників досвіду ознайомлення з професією працівника міліції, участь випускників середньої загальноосвітньої школи у професійно орієнтованих видах діяльності. Кожний із зазначених вище критеріїв має розроблені конкретні показники.

На основі констатуючого експерименту та використання системи критеріїв і показників було визначено основні рівні готовності старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції. За підсумками проведеної роботи зазначено, що більшу частину учасників експерименту (61становили учні, які належали до групи з низьким рівнем готовності до професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності. Вони виявляли поверховий інтерес до професії, обмежуючись епізодичним досвідом сприймання праці правоохоронців і спілкування з ними.

До учнів, які відповідали середньому рівню готовності до професійного вибору, віднесено 28Ця група старшокласників виявляла вже послідовну орієнтацію на зазначену професію, прагнула самостійно оцінювати значущість цього виду діяльності шляхом порівняння та співставлення, брала участь у професійно орієнтованій пізнавальній діяльності.

Високий рівень готовності виявили лише 11учасників експерименту. Характерними ознаками їх були: усвідомлена потреба у здобутті професії працівника міліції, вміння творчо осмислювати ситуації правоохоронного змісту, активна участь у виконанні професійно орієнтованих видів практичної діяльності.

У дисертації було проаналізовано ряд причин виникнення існуючого стану профорієнтаційної підготовки випускників середньої загальноосвітньої школи. Окремі з них зумовлені особистісним ставленням до професії працівника міліції, особливостями її сприймання. Зазначено, що вибір професії має особистісне забарвлення, супроводжується переживаннями та роздумами щодо відповідності обраної спеціальності життєвому ідеалу, моральним, естетичним, духовним цінностям.

За даними опитування і тестування старшокласників можемо констатувати, що 62,5учнів пов’язують своє професійне майбутнє з реалізацією ідеалу життя, 21,6старшокласників вказують на те, що обрана ними професія працівника міліції не зовсім відповідає життєвій меті, 13,4– не знають, наскільки відповідає обрана ними професія визначеному в їх житті ідеалу, а 2,5випускників школи категорично заперечують цей зв’язок і дають негативну відповідь.

У процесі наукового пошуку було з’ясовано, що формування ціннісного ставлення до професії працівника міліції здійснюється в сім’ї та школі, починаючи з першого класу. Епізодичні приклади зацікавленого ставлення до праці правоохоронців виявляються в середніх класах, але найактивніше цей процес відбувається в 9–11 класах, охоплюючи від 21,3до 28,1учнів.

Результати опитування учнів старших класів засвідчують, що найбільш впливовими у профорієнтаційному процесі є такі навчальні дисципліни, як правознавство, історія, допризовна підготовка та фізична культура (від 20,8до 72,5учнів). Менш впливовими залишаються психологія, інформатика, географія, безпека життєдіяльності та ін.

У процесі дослідження встановлено, що на професійний вибір учнів впливають окремі члени сім’ї, а також працівники правоохоронних органів. Найбільш відчутною в цьому плані є роль батька (43,3матері (23,3На жаль, лише 4,2старшокласників відзначили реальну допомогу в цьому питанні з боку правоохоронних органів.

Під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів старшокласники привчаються сприймати професію працівника міліції, звертають ува-гу на моральні якості, фізичну підготовку, правову відпові-даль-ність. Разом з тим, вимоги щодо освіченості, культурності і твор-чості пра-ців-ників міліції ще не знаходять належного розуміння при оцін-ці учнями майбутньої професії правоохоронця. Все це вимагає при-ді-лен-ня значно більшої уваги до цих питань з боку сім’ї, школи, пра-во-охоронних органів, корегування профорієнтаційної роботи з ме-тою посилення уваги старшокласників до ролі духовних і творчих якос-тей працівника міліції.

У третьому розділі – “Педагогічне забезпечення процесу підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції” – висвітлено матеріали, що стосуються розробки та впровадження на практиці орієнтовної програми підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції. Вона передбачає передачу певного обсягу знань, що необхідні для прийняття професійно спрямованих рішень, а також залучення учнів до відповідних форм і напрямків діяльності правоохоронного змісту.

У дисертації обґрунтовано зміст основних розділів зазначеної програми, визначено шляхи й умови її практичної реалізації. Йдеться, насамперед про інформаційно-педагогічне забезпечення підготовки учнів старших класів до вибору професії працівника міліції, характеризуються чотири групи знань, які необхідні учням для самостійного сприймання та осмислення найважливіших рис і якостей працівника правоохоронних органів. До них віднесено знання про фізичні, психічні, духовні і творчі якості працівника міліції. Залучення старшокласників до розв’язання ситуацій, орієнтованих на відповідні дії працівників міліції, покликане сприяти підготовці їх до свідомого вибору цієї професії.

Запропонована нами орієнтовна програма підготовки старшокласників до вибору професії працівника міліції має особистісну спрямованість, зосереджена на розкритті найсуттєвіших рис і якостей правоохоронця та стимулюванні відповідної активності учнів.

У процесі дослідно-експериментальної роботи були апробовані умови інформаційного та організаційно-педагогічного забезпечення процесу професійного самовизначення старшокласників, перевірено ефективність орієнтовної програми, яка передбачала передачу учням знань професійних якостей працівника міліції, а також залучення їх до вирішення професійно орієнтованих ситуацій, завдань і видів діяльності.

Перед початком формуючого експерименту було виділено дві групи учнів старших класів – контрольну та експериментальну. У першій групі виховні заходи здійснювалися за традиційним змістом і технологією, у другій – впроваджувався новий підхід до педагогічного забезпечення процесу підготовки старшокласників до вибору професії працівника міліції.

Поетапне вирішення поставлених завдань формуючого експерименту дозволило отримати конкретні результати. Нами було здійснено вимірювання, вивчення рівнів підготовки учнів до професійного самовизначення. На основі опитування, анкетування учнів старших класів, педагогічних спостережень були отримані кількісні та якісні дані, що відобразили динаміку готовності випускників школи до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Динаміка готовності учнів старших класів
до вибору майбутньої професії працівника міліції
(Формуючий експеримент. Дані подано у відсотках)

Рівні
готовності | Початок експерименту | Кінець експерименту

Контрольна група | Експериментальна група | Контрольна група | Експериментальна група

Високий рівень | 10 | 10 | 12 | 42

Середній рівень | 22 | 24 | 22 | 46

Низький рівень | 68 | 66 | 66 | 12

На підставі аналізу отриманих даних можемо констатувати, що на кінець формуючого експерименту серед усіх груп учнів, які мали певний рівень готовності до професійного вибору, відбулися якісні й кількісні зміни. Експериментальна група учнів, віднесена до високого рівня підготовки, збільшилася з 10 до 42 відсотків. У контрольній групі аналогічного рівня динаміка готовності була мінімальною і свідчила про зміни лише з 10 до 12 відсотків.

Проведена нами дослідно-екпериментальна робота із впровадження орієнтовної програми професійної орієнтації учнів підтвердила основні теоретичні положення про те, що підготовка старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції успішно реалізується за умови інформаційного та організаційного забезпечення цього процесу. Створивши зазначені умови, середня загальноосвітня школа стає спроможною послідовно й ефективно готувати випускників до свідомого самовизначення у сфері правоохоронної професії.

На основі узагальнених результатів дослідження зроблено такі висновки:

1.

Підготовка старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції є актуальним завданням сучасної теорії та практики національного виховання. Професійне самовизначення учнівської молоді у сфері правоохоронної діяльності має соціальну, особистісну та виховну значущість, заслуговує на особливу увагу і послідовне науково-педагогічне забезпечення.

2.

Професійний вибір є поняттям, яке свідчить про розвиток духовно-практичної властивості особистості, її здатність сприймати та розуміти зміст і особливості діяльності працівників міліції, адекватно оцінювати власні можливості у виконанні завдань правоохоронної спрямованості, створювати належні умови для професійного самовиховання.

3.

Теоретичний аналіз дозволив виділити особливості процесу вибору професії працівника міліції, обґрунтувати важливість соціального, психофізіологічного та саморегулюючого компонентів у структурі професійного самовизначення старшокласників.

4.

Встановлено, що вибір професії працівника міліції у старшому шкільному віці має ціннісну спрямованість, визначається етапністю та свідчить про системоутворюючий характер. На професійне самовизначення учнів у сфері правоохоронної діяльності впливають інформаційно-ціннісні та організаційно-діяльнісні фактори. Науково-теоретичний пошук дозволив визначити освітньо-виховні можливості окремих видів інформації, зокрема соціальної, наукової, естетичної, а також вплив на формування оцінного ставлення до майбутньої професії таких видів діяльності учнів, як спілкування, пізнання і творчість.

5.

У дисертації розроблено систему критеріїв і показників готовності учнів старших класів до вибору майбутньої професії працівника міліції. До основних критеріїв віднесено: ставлення учнів до професії, наявність у них досвіду ознайомлення з професією, участь старшокласників у професійно орієнтованих видах діяльності працівників міліції.

6.

У процесі констатуючого експерименту було визначено високий, середній та низький рівні готовності старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції, встановлено, що більша частина випускників середньої загальноосвітньої школи має низький рівень підготовки до професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності. Основними причинами неефективного виховного впливу сім’ї, школи, правоохоронних органів на вибір учнями майбутньої професії названо такі: недостатнє обґрунтування педагогічних умов вирішення цієї проблеми, відсутність програми та методичного забезпечення профорієнтаційної роботи, спрямованої на підготовку старшокласників до вибору професії працівника міліції.

7.

В роботі проаналізовано існуючий досвід вирішення зазначеної проблеми, теоретично обґрунтовано педагогічні умови, які необхідно створювати для підготовки учнів до професійного самовизначення у сфері правоохоронної діяльності. До таких умов віднесено:

- передачу учням необхідних знань про фізичні, психічні, духовні й творчі якості працівника міліції;

- залучення старшокласників до професійно-орієнтованих видів комунікативної, виконавської, пошукової та творчої діяльності у сфері правоохоронної роботи.

8.

Автором дослідження розроблено й апробовано орієнтовну програму підготовки старшокласників до вибору майбутньої професії працівника міліції, яка передбачає здійснення інформаційно-педагогічного та організаційно-педагогічного впливу на учнів за участю сім’ї, школи та правоохоронних органів.

9.

Аналіз результатів формуючого експерименту свідчить про динаміку готовності учнів старших класів до вибору майбутньої професії працівника міліції. В кінці експерименту більша частина його учасників відзначалася усвідомленою потребою у здобутті професії працівника міліції, вмінням творчо осмислювати ситуації правоохоронного змісту, брала участь у професійно-орієнтованій практичній діяльності, яка допомагає забезпечити правопорядок у громадських місцях, на вулиці, в школі.

Дослідження не вичерпує проблеми і передбачає подальший пошук, який пов’язаний з обґрунтуванням шляхів залучення старшокласників до освоєння майбутньої професії, в системі позашкільної роботи, а також у процесі самовиховання.

Основні результати дослідження висвітлено у таких публікаціях:

1.

Пащенко О.Ю. Педагогічне забезпечення процесу підготовки старшокласників до вибору юридичної професії // Вісник Запорізького юридичного інституту: Науково-практичний збірник. – Запоріжжя: Юридичний інститут МВС України, 1997. – Вип. . – С. .

2.

Пащенко О.Ю. Професійна орієнтація та підготовка учнів старших класів до вибору юридичної професії // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 1997. – Вип. . – С. .

3.

Пащенко О.Ю. Роль сучасної школи у підготовці учнівської молоді до вибору професії працівника міліції // Збірник наукових праць Херсонського державного педагогічного університету: Педагогічні науки. – Херсон: ХДПУ, 1998. – Вип. . – С. .

4.

Пащенко О.Ю. Вплив гуманітарних знань на професійну орієнтацію молоді // Збірник наукових праць Херсонського державного педагогічного університету: Педагогічні науки. – Херсон: ХДПУ, 1998. – Вип. . – С. .

5.

Пащенко О.Ю. Зміст і проблеми професійної інформації та професійної консультації в системі органів внутрішніх справ // Вісник Запорізького юридичного інституту: Науково-практич-ний збірник. – Запоріжжя: Юридичний інститут МВС України, 1998. – № . – С. .

6.

Пащенко О.Ю., Водотика С.Г. Перші кроки становлення правоохоронних органів на Півдні України // Вісник Одеського інституту внутрішніх справ. – 1998. – Вип. . – С. .

7.

Пащенко О.Ю. Вплив гуманітарних знань на професійну орієнтацію молоді // Проблеми вдосконалення викладання гуманітарних дисциплін у вищому технічному навчальному закладі: Збірник науково-методичних статей. – Херсон: ХДТУ, 1998. – С. .

8.

Проблеми теорії та практики підготовки спеціалістів-юристів: Збірник наукових статей / Відп. ред. Пащенко О.Ю. – Херсон: ХФ ЗЮІ МВС України, 1998. – 93 с.

9.

Пащенко О.Ю., Водотика С.Г. Система правоохоронних органів часів Нової Січі на Півдні України // Вісник Університету внутрішніх справ. – 1999. – Вип. . – С. .

10.

Пащенко О.Ю., Водотика С.Г. З історії правоохоронних органів Півдня України. – Херсон: АЙЛАНТ, 1999. – 74 с.

11.

Пащенко О.Ю., Водотика С.Г. Історія правоохоронних органів Південної України в період існування Запорізької Січі // Вісник Запорізького юридичного інституту: Науково-практичний збірник. – Запоріжжя: Юридичний інститут МВС України, 1999. – Вип. . – С. .

12.

Пащенко О.Ю. Вплив сім’ї, школи та правоохоронних органів на вибір старшокласниками майбутньої професії працівника міліції // Збірник наукових праць Херсонського державного педагогічного університету: Педагогічні науки. – Херсон: ХДПУ, 2000. – Вип. . – С. .

Анотація

Пащенко О.Ю. Підготовка старшокласників до вибору май-бут-ньої професії працівника міліції. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.07 – теорія і методика виховання. Тернопільський державний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка, Тернопіль, 2000 р.

Робота присвячена дослідженню процесу професійного самовизначення учнівської молоді. На основі теоретичного і дослідно-експериментального вивчення проблеми висвітлено сутність і структуру професійного вибору, фактори впливу на вибір старшокласниками професії працівника міліції, розкрито особливості професійного самовизначення учнів старшого шкільного віку у сфері правоохоронної діяльності, обґрунтовано і експериментально перевірено педагогічні умови підготовки учнів до вибору майбутньої професії працівника міліції.

Ключові слова: вибір професії працівника міліції, професійне самовизначення старшокласників, профорієнтаційна робота в школі, правоохоронна діяльність.

Аннотация

Пащенко А.Е. Подготовка старшеклассников к выбору будущей профессии работника милиции. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата педагогических наук по специальности 13.00.07 – теория и методика воспитания. Тернопольский государственный педагогический институт имени Владимира Гнатюка, Тернополь, 2000 г.

Диссертационное исследование посвящено актуальной проблеме педагогической теории и практики – подготовки старшеклассников к выбору будущей профессии работника милиции. В условиях демократизации общественной жизни в Украине средняя общеобразовательная школа призвана обеспечить формирование у молодежи системы духовных ценностей и ориентаций, подготовить учащихся к жизни и труду. Выбор будущей профессии является сложным и ответственным процессом для каждого выпускника школы, который стремится определить престижность отдельных видов профессиональной деятельности, оценить личные возможности относительно приобретения в будущем необходимых знаний, умений и навыков, обеспечить важные условия для продуктивного освоения профессионально ориентированного опыта.

На основе теоретического и опытно-экспериментального изучения проблемы определена сущность и структура профессионального выбора, выделены факторы влияния на выбор старшеклассниками профессии работника милиции, раскрыты особенности и условия профессионального самоопределения школьников в области будущей правоохранительной деятельности. Установлено, что профессиональный выбор является духовно-практическим качеством личности, в котором аккумулируется влияние общественной практики, определяются ценностные приоритеты и ориентации, развиваются потенциальные психофизические возможности и способности, конкретизируется индивидуальная программа самовоспитания.

Теоретический анализ позволил выделить составные компоненты структуры профессионального выбора, а именно: социальный, психофизиологический и саморегулирующийся. Отмечено, что развитие каждого из выделенных компонентов создает необходимые условия для осуществления учащимися сознательного выбора профессии работника милиции.

В диссертации получили отражение ряд особенностей выбора будущей профессии работника милиции в старшем школьном возрасте, а именно: ценностный характер, этапность, системность профессионального самоопределения. Выделены также факторы влияния на выбор учащимися старших классов будущей профессии работника милиции. Отмечено, что системное использование в педагогическом процессе информационно-ценностных и организационно-деятельностных факторов может способствовать формированию готовности выпускников средней общеобразовательной школы к самостоятельному и сознательному выбору будущей профессии работника милиции.

В процессе научно-педагогичного исследования получили опытно-экспериментальную проверку педагогические условия, что обеспечивают результативность профориентационной работы. К таким условиям отнесено передачу учащимся необходимых знаний физических, психических, духовных и творческих качеств работника милиции, а также вовлечение их в профессионально ориентированные виды коммуникативной, исполнительной, поисковой и творческой деятельности.

Автором исследования разработана ориентировочная программа формирования готовности старшеклассников к выбору будущей профессии работника милиции, представлены материалы и методические рекомендации, способствующие эффективному решению указанной проблемы в процессе воспитательного влияния семьи, школы и правоохранительных органов.

Ключевые слова: выбор профессии работника милиции, профессиональное самоопределение старшеклассников, профориентационная работа в школе, правоохранительная деятельность.

Annotation

Pashchenko O.Ju. Preparation of senior pupils for the choice of the future profession of a militiaman. – Manuscript.

The thesis by the speciality 13.00.07 – theory and methodics of education for a pedagogical sciences candidate degree is presented. The Ternopil State Pedagogical university after Volodymyr Gnatiuk, Ternopil, 2000.

The thesis is devoted to the research of the process of professional self-determination of students. The essence and structure of professional choice, the factors of influence of the senior pupils choice of the profession of a militiaman have been determined on the basis of theoretical, researching and experimental studies of the problem; the peculiarities of professional self-determination of the pupils of senior school age in the sphere of law-protective activity have been discovered; pedagogical conditions of the pupils’ preparation for the choice of the future profession of a militiaman have been grounded and experimentally checked.

Key words: the choice of the profession of a militiaman, professional self-determination of senior pupils, vocational guidance at school, law-protective activity.

Здано до набору 15.12.2000. Підписано до друку 22.12.2000.
Формат 60х90 /16. Папір для КМА. Гарнітура Таймс.

Ум. друк. арк. 1,05. Тираж 100 прим. Вид. № 50.

Херсонський факультет Запорізького юридичного інституту МВС України,

м. Херсон, вул. Фонвізіна, 1, факс (055)53-19-93.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Визначення міцності залізобетонних деталей машин балочного типу з позицій теорії тріщин - Автореферат - 23 Стр.
Формування відчуття ритму у дітей молодшого шкільного віку - Автореферат - 20 Стр.
ТВОРЧІСТЬ Д.МАРКОВИЧА У КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ УКРАЇНСЬКОГО ЛІТЕРАТУРНОГО ПРОЦЕСУ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 25 Стр.
ПЕРЕБІГ ІШЕМІЧНОЇ ХВОРОБИ СЕРЦЯ НА Тлі ГЕРПЕСВІРУСНОЇ ІНФЕКЦІЇ - Автореферат - 17 Стр.
КОНСТРУЮВАННЯ ПОВЕРХОНЬ ТА ЇХ НЕПЕРЕРВНЕ ЗГИНАННЯ В КІНЦЕВІ ФОРМИ НА ОСНОВІ УПРАВЛІННЯ НАТУРАЛЬНИМИ ПАРАМЕТРАМИ - Автореферат - 42 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ КАПОТЕНУ, КАРДІЛУ ТА ТІОТРИАЗОЛІНУ У ХВОРИХ ІЗ ХРОНІЧНОЮ СЕРЦЕВОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ, ЩО ПЕРЕБІГАЄ НА ФОНІ ГІПЕРТОНІЧНОЇ ХВОРОБИ І СИМПТОМАТИЧНОЇ НИРКОВОЇ АРТЕРІАЛЬНОЇ ГІПЕРТЕНЗІЇ - Автореферат - 29 Стр.
АСИМПТОТИЧНА ПОВЕДІНКА ТА СТІЙКІСТЬ РОЗВ'ЯЗКІВ ДЕЯКИХ КЛАСІВ КУСКОВО-ЛІНІЙНИХ РІЗНИЦЕВИХ РІВНЯНЬ - Автореферат - 15 Стр.