У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ДОНЕЦЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ

ПАВЛОВА Валентина Андріївна

УДК 339.1: 658.6

ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ

УПРАВЛІННЯ ТОРГІВЛЕЮ У РЕГІОНІ

Спеціальність 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг

Автореферат дисертації на здобуття

наукового ступеня кандидата економічних наук

Донецьк – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі Міністерства освіти і науки України

Науковий керівник:

кандидат економічних наук, доцент Бакунов Олександр Олексійович, Донецький державний університет економіки і торгівлі, завідувач кафедри економіки підприємства

Офіційні опоненти:

доктор економічних наук, професор Білопольський Микола Григорович, Макіївський економіко-гуманітарний інститут,

завідувач кафедри менеджменту

кандидат економічних наук Кавиршина Вікторія Олексіївна,

Інститут економіко-правових досліджень НАН України, м. Донецьк, старший науковий співробітник

Провідна установа:

Полтавський кооперативний інститут Укоопспілки, м. Полтава,

кафедра економіки підприємства

Захист відбудеться “ 4 ” жовтня 2000 р.  о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради К .055.01 у Донецькому державному університеті економіки і торгівлі за адресою: 83050, м. Донецьк, вул. Щорса, 31.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Донецького державного університету економіки і торгівлі за адресою: 83017, м. Донецьк, б-р Шевченка, 30.

Автореферат розісланий “ 4 ” вересня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради О. В. Виноградова

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Складні процеси становлення ринкових відносин в Україні мають певні особливості на рівні регіонів, роль яких у ринковій економіці докорінно змінюється в результаті зростання їхньої економічної самостійності. У той же час існуюча система регіонального управління доки не має обгрунтованої концепції, не повною мірою відповідає вимогам виведення національної економіки на траєкторію сталого розвитку, а також не забезпечує ефективного використання можливостей регіону в управлінні окремими галузями економіки, у тому числі торгівлею.

Рівень розвитку торгівлі завжди виступав індикатором суспільного від-творення і добробуту населення держави. За станом розвитку торгівлі визначаються результати реформування національної економіки, успіхи та невдачі проваджуваних реформ, оскільки ця галузь розвивається під впливом соціально-економічних факторів, що визначають ринкові перетворення, зокрема невизначеність та ризик. Відзначимо також, що через низький платоспроможний попит населення обмежується розширення діяльності торгівлі. Роздрібний товарооборот, на формування якого суттєво впливає висока питома вага імпортних товарів, не забезпечує пріоритету вітчизняних виробників, що поглиблює економічні проблеми. В управлінні торгівлею стали менш значущими роль і місце держави, їхній економічний зміст змінився на правовий, а тому постає проблема розробки гнучкої системи економічного регулювання торговельної діяльності.

У зв’язку з цим особливої актуальності набуває формування ринкової моделі управління торгівлею у регіоні, яка б обумовлювала стійке становище торговельних підприємств на споживчому ринку, їхню спроможність оперативно адаптуватися до змін конкурентного середовища та визначила стратегію підвищення ефективності механізму управління, що є одним з шляхів економічного піднесення на внутрі-шньому ринку. Вищеназвані проблеми вимагають застосування система- тизованих знань з економічної теорії, економіки підприємства, теорії управління та інших економічних дисциплін для вивчення і раціональної організації регіонального управління торгівлею.

Теоретичні аспекти проблем управління, необхідність його адаптації до динаміки зовнішнього середовища, пошуку дійових форм і методів забезпечення ефективного функціонування господарюючих на ринку суб’єктів досліджено у роботах зарубіжних економістів: К. Л. Боуві, П. Друкера, Ф. Котлера, Т. Коуленда, М. Мескона, С. Реппа, Дж. Ю. Стиглица, С. Фішера та ін. Проте досвід, який нако-пи-чено у світовій економічній науці та практиці розвинених держав не можна авто-ма-тично перенести на управління процесами у вітчизняній економіці. Деякі при-кладні аспекти сучасного управління та їхне пристосування до специфіки процесу формування ринкових відносин в Україні висвітлено у роботах вчених-економістів: М. І. Баканова, Л. В. Балабанової, М. Г. Білопольського, І. А. Бланка, М. І. Доліш-нього, А. А. Мазаракі, Л. О. Омелянович, А. Ф. Павленка, С. Ф. Покро-пив-ного, І. В. Сороки, В. П. Удовиченка, Н. М. Ушакової, Б. І. Холода, М. Г. Чумаченка та ін.

Разом з тим проблеми, пов’язані з обгрунтуванням стратегії підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні, методикою визначення ефективності управління, прогнозуванням розвитку регіональної торгівлі з урахуванням змін середовища її функціонування, потребують подальшого вивчення та розробки організаційно-економічних механізмів їхнього вирішення. Ця наукова проблематика визначає актуальність теми дисертації, її цільову спрямованість і структуру.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційну роботу виконано згідно з Концепцією розвитку внутрішньої торгівлі України, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 20.12.1997 р., № 1449, Програмою соціально-економічного розвитку Дніпропетровської області “Дніпро-пет-ровщина-2010”, затвердженою рішенням сесії Дніпропетровської обласної ради від 24.11.1999 р. № 179-9/, відповідно до плану науково-дослідних робіт Донецького державного університету економіки і торгівлі за темою: Г     “Розробка АРМ економіста” і плану науково-дослідних робіт Дніпропетровської ака-де-мії управління, бізнесу та права за темами: 01 –2000/ЕП – 09 (№ державної ре-єстра-ції 0100V000948) “Організаційно-економічні чинники розвитку технічного та методичного забезпечення систем управління промислових підприємств в умовах ринкових відносин”; 01 – /ЕП – № державної реєстрації 00V000947) “Еко-но-мічні засади розвитку підприємництва та підприємств малого і середнього бізнесу в Україні”.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є теоретичне і практичне дослідження ефективності функціонування існуючого механізму управ- ління торгівлею у регіоні та розробка стратегічних напрямків підвищення його ефективності.

Поставлена мета зумовила необхідність вирішення наступних завдань:–

розкрити та обгрунтувати сутність понять регіонального управління торгівлею та конкурентного середовища; –

дослідити проблеми механізму управління та тенденції розвитку торгівлі у регіоні;–

обгрунтувати методику та здійснити комплексну оцінку ефективності управ-ління торгівлею у регіоні з урахуванням динаміки конкурентного середовища; –

подати рекомендації щодо удосконалення механізму управління регіональ- ною торгівлею; –

визначити пріоритетні напрямки та прогнозні показники розвитку торгівлі;–

обгрунтувати стратегію підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні.

Об’єктом дослідження виступають торговельні підприємства Дніпропетров- ського регіону та конкурентне середовище їхнього функціонування, а предметом дослідження – сукупність теоретичних, методичних та практичних проблем, що пов’язані з процесом підвищення ефективності управління регіональною торгівлею.

Теоретичною і методологічною основою дисертаційного дослідження є наукові розробки зарубіжних і вітчизняних вчених-економістів щодо теорії управління, методів її оцінки та засад підвищення ефективності управління торгівлею. У роботі використано законодавчі акти України, державні нормативні документи та офіційні матеріали регіональних структур управління з питань розвитку і регулювання споживчого ринку, статистична і фінансова звітність окремих підприємств. При розв’язанні досліджуваних питань застосовано: систем-ний підхід і комплексний аналіз проблем, методи техніко-економічного аналізу, математичного моделювання економічних процесів і теорії прийняття рішень.

Для обробки економічної інформації, побудови таблиць, діаграм, графіків, одержання статистичних характеристик використано сучасні технології фірми Microsoft. Математичну багатофакторну модель прогнозування обсягу роздрібного товарообороту створено за допомогою вбудованого апарату математичних і статистичних функцій табличного процесора Excel 97.

Наукова новизна одержаних результатів. Основний науковий результат дисертаційного дослідження полягає у тому, що автором вивчено і вирішено ряд досі недостатньо опрацьованих теоретичних та практичних проблем щодо подальшої розробки стратегії підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні в умовах змін конкурентного середовища, а саме:–

подано авторську оцінку поняття “регіональне управління торгівлею”, що дозволило обгрунтувати нові критерії ефективності розвитку механізму управління галуззю в окремих регіонах України;–

конкретизовано зміст та обгрунтовано поняття конкурентного середовища, вивчення тенденцій розвитку якого є реальною потребою для підвищення ефективності регіонального управління. Запропоновано показники оцінки стану та рівня розвитку конкурентного середовища;–

запропоновано і апробовано систему загальних, комплексних і специфічних показників оцінки ефективності управління торгівлею у регіоні, адаптованих до наявної статистичної інформації та змін конкурентного середовища;–

виявлено тенденції розвитку торгівлі регіону, що надало можливості визна-чити шляхи підвищення ефективності управління галуззю в ринкових умовах з урахуванням специфіки національної економіки;–

розроблено математичну багатофакторну модель прогнозування роздрібного товарообороту у регіоні, практична реалізація якої дозволяє розрахувати контрольні цифри для встановлення оптимальної пропорції між величиною продажу, попитом та пропозицією товарів і послуг, а також ресурсним потенціалом торгівлі на всіх рівнях управління; –

створено програму у середовищі табличного процесора Microsoft Excel, яка реалізує опрацьовану математичну модель; –

запропоновано структурний алгоритм, на основі якого розроблено модель стратегії підвищення ефективності управління торгівлею, яка може використо-вува-тися як в окремих регіонах України, так і на рівні управління галуззю.

Практичне значення одержаних результатів дисертаційного дослідження полягає у розробці пропозицій щодо підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні.

Сформульовані здобувачем поняття, висновки і рекомендації є внеском у розробку теоретичних і прикладних основ функціонування регіональної торгівлі як важливої ланки національної економіки.

Впровадження у практику виконаних досліджень і розробок щодо стану і рівня розвитку конкурентного середовища та його впливу на функціонування торгівлі, комплексної оцінки ефективності управління торгівлею у регіоні та сучасних тенденцій її розвитку сприятиме підвищенню ефективності управління цією галуззю.

Запропонована математична багатофакторна модель прогнозування роздріб-ного товарообороту у регіоні спрямована на встановлення обсягу товаро-обо-роту на коротко- і середньостроковий період, який може бути контроль-ною цифрою при збалансуванні обсягів реалізації, виробництва споживчих товарів та виявлення платоспроможного попиту населення регіону.

Рекомендації, що розроблені у дисертації, відносно уточнення сутності понять регіонального управління торгівлею і конкурентного середовища, методики оцінки стану конкурентного середовища та ефективності управління торгівлею у регіоні, удосконалення його механізму, визначення стратегії підвищення ефективності управління дозволять збагатити навчальну літературу з питань економічної теорії, економіки торгівлі понятійним апаратом, сучасними науковими положеннями і висновками та можуть бути корисними в практичній діяльності органів управління різних рівнів.

Впровадження результатів дослідження відбувалося шляхом подання ре-ко-мен---дацій у державні органи управління (довідка з управління спожив-чо-го ринку Дніпропетровської облдержадміністрації №  від 30.06.2000 р.), керів-ницт-ву окремих торговельних підприємств Дніпропетровського регіону (довідки з колективних підприємств торговельно-виробничого центру “Кіровський” № 130 від 05.06 2000 р., “Центральний ринок” № 12/6-34 від 19.06 2000 р.).

Результати дисертаційного дослідження використовувались при виконанні госпдоговірних тем: “Розробка АРМ економіста” у розділі “Оцінка ефективності господарської діяльності підприємств”; “Організаційно-економічні чинники розвит-ку технічного та методичного забезпечення систем управління промислових під-при-ємств в умовах ринкових відносин”, “Економічні засади розвитку підприємництва та підприємств малого і середнього бізнесу в Україні” у розділі “Дослідження впливу конкурентного середовища на функціонування підприємств”.

Ряд теоретичних положень дисертації і матеріали досліджень використано при викладанні окремих економічних дисциплін та у науково-дослідних, випускних і курсових роботах студентів Дніпропетровської академії управління, бізнесу та права (довідка № 243 від 21.06.2000 р.).

Особистий внесок здобувача. Теоретичні обгрунтування, практичні розроб-ки, висновки та рекомендації, які містяться в роботі, одержано автором самостійно на основі вивчення, аналізу та узагальнення теоретичного і практичного матеріалу.

Апробація результатів дисертації. Основні положення і результати дисер-та-цій-ного дослідження, висновки і рекомендації доповідалися і одержали позитивну оцінку на міжнародних та всеукраїнських конференціях, конференціях викладачів і аспірантів: на Міжнародній науково-практичній конференції “Проблеми та перспек-ти-ви розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації” (м. Дніпро-пет-ровськ, Національна гірнича академія України, 1999 р.); конференції викладачів та аспірантів за підсумками науково-дослідної роботи за 1999 р. (Донецький держав-ний університет економіки і торгівлі, 2000 р.), Міжнародній науково-практичній конфе-ренції “Україна і її регіони у світовій глобалізованій системі” (Донецький еко-но-міко-гуманітарний інститут, 2000 р.), Всеукраїнській науково-практичній кон-фе-ренції “Маркетинг та захист прав споживачів” (Донецький державний університет економіки і торгівлі, 2000 р.), на V Міжнародній науково-практичній конференції “Маркетинг: теорія і практика” (м. Ялта, Східноукраїнський державний університет, 2000 р.)

Публікації. За результатами досліджень автором опубліковано 9 робіт загаль-ним обсягом 2,31 др. арк., з них 2,05 др. арк. належать особисто автору.

Структура і обсяг роботи. Дисертація загальним обсягом 162 сторінки машинописного тексту складається з вступу, трьох розділів, висновків, списку використаної літератури з 161 найменування, 16 таблиць, 25 рисунків на 22 сторінках, 10 додатків на 43 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обгрунтовано актуальність теми дисертації, рівень вивчення питань, що розглядаються, та наукову доцільність проведеного дослідження. Сформульовано мету, завдання, показано наукову новизну і практичну значущість виконаної роботи. Наведено результати апробації та впровадження в практику основних положень дисертації, розкрито зв’язок з науковими програмами та особистий внесок автора дисертаційного дослідження.

У першому розділі ”Теоретичні аспекти ефективності управління торгівлею у регіоні” розглянуто сутність та проблеми ефективності регіонального управління торгівлею, обгрунтовано теоретичне значення і зміст поняття конкурентного середовища, запропоновано систему показників для оцінки стану та рівня його розвитку, систематизовано методичний апарат для оцінки ефективності управління регіональною торгівлею в умовах змін конкурентного середовища. За результатами теоретичних досліджень зроблено такі висновки.

У сучасній економічній літературі питання щодо вказаних напрямів висвіт-лено недостатньо, їх необхідно вивчати і розв’язувати відповідно до специ-фіки національної економіки та чинного законодавства України.

Для систематизації та обгрунтування визначень, що відносяться до категорії регіональних, поняття “регіональне управління торгівлею”, за визначенням автора, слід трактувати як цілеспрямований процес, що забезпечує найбільш повне задо-волення різноманітних потреб населення та інших суб’єктів ринку регіону в товарах та послугах, підвищення їхньої якості, оптимальний рівень і структуру споживчого попиту на основі інтеграції специфічних функцій і методів управління з метою досягнення ефективності функціонування суб’єктів і об’єктів ринку у конку-рент-ному середовищі. Відмітною особливістю функціонування підприємств і галузей у ринковій економіці виступає посилення впливу факторів конкурентного середовища на результати їхньої діяльності та перспективи розвитку.

У зв’язку з вищесказаним важливим моментом регіонального управління є визначення методів та системи показників оцінки ефективності управління тор-гів-лею з урахуванням впливу змін конкурентного середовища, яке характе-ри-зується нестабільністю та невизначеністю на сучасному етапі ринкових перетворень в Україні.

На відміну від опрацьованих економічною наукою понять, таких як: кон-ку-рен-ція, ринкове, зовнішнє, мікро- і макросередовище, “конкурентне середо-вище” не одер-жало належного обгрунтування. Тому вивчення цього поняття у дисертації і проведена у цьому напрямі робота дозволили зробити певні теоретичні узагальнення.

Конкурентне середовище – це основний сегмент ринкового середовища, обмежений рухливими територіальними межами та сферою конкурентних відносин між окремими суб’єктами ринку, стан та розвиток якого характеризується сукуп-ніс-тю зовнішніх та внутрішніх факторів, що змінюють паритет, силу та пріоритетність впливу залежно від особливостей і тенденцій розвитку загально-еко-но-мічних процесів та специфіки діяльності конкуруючих суб’єктів.

Важливе значення для функціонування регіональної торгівлі та вирішення питань підвищення ефективності управління нею має вивчення стану та змін конкурентного середовища. Для дослідження цієї проблеми автор пропонує систему показників, які можна класифікувати: з точки зору порівняння позицій суб’єктів на ринку; за ступенем конкурентоспроможності споживачів; за рівнем привабливості та мотивації для продавця; за ступенем демонополізації, якості, складності конкурентного середовища та на основі відслідковування індикаторів кон’юнктури ринку. За результатами дослідження стану конкурентного середовища визначається привабливий, сприятливий, несприятливий, ризиковий, криміногенний стан для розвитку торговельного підприємництва. Привабливий стан конкурентного середовища характеризується можливостями збільшення обсягів основної діяль-ності, що забезпечить достатню величину прибутку; сприятливим вважається стан, найгіршим наслідком впливу якого є зменшення прибутку; несприятливий Ї характеризується впливом факторів, що спричиняють збитки від поточної діяльності; ризиковий стан призводить до втрати частини власного капіталу або виникнення збитків, які перевищують власні кошти. Тому опрацювання стратегії підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні треба проводити з урахуванням досягнутого і прогнозного рівнів розвитку конкурентного середовища.

Однією з головних причин нестабільного розвитку економіки є відсутність дійового механізму оцінки результативності управління економічними процесами у регіонах. Зараз про розвиток галузей місцеві адміністрації роблять висновки в основному за рядом об’ємних показників без урахування змін якісних параметрів. Порівняння ж кінцевих результатів торговельної діяльності з витратами дозволяє виміряти соціально-економічну ефективність управління торгівлею у регіоні, сутність якої визначається головною метою функціонування торгівлі на ринку – одержання оптимального прибутку за допомогою задоволення попиту покупців, тобто постійного збільшення обсягу продажу у конкурентному середовищі.

Проведені теоретичні дослідження та вивчення практичного використання кількісного виміру ефективності дозволили узагальнити систему показників визначення соціально-економічної ефективності управління регіональною торгівлею. З метою удосконалення механізму управління цією галуззю запро-поно-вано систему загальних, комплексних і специфічних показників, адаптованих до наявної статистичної інформації, стану та змін конкурентного середовища, яка дозволяє проводити комплексну оцінку ефективності управління торгівлею у регіоні та слугує базою для обгрунтування стратегії її розвитку. У зв’язку з цим автор пропонує використовувати показники ефективності управління поточними витра-тами, капітальними інвестиціями, основними засобами, оборотними активами, поза-обо-ротними активами, трудовими ресурсами відносно величини товарообороту та прибутку, а також ряд комплексних і специфічних показників. Рекомендовані показники апробовано при аналізі ефективності управління торгівлею Дніпро-пет-ровського регіону, що свідчить про можливість її всебічної соціально-економічної оцінки.

У другому розділі “Дослідження ефективності функціонування торгівлі у регіоні” здійснено аналіз ефективності існуючого механізму управління, вивчено конкурентне середовище і його вплив на роботу торговельних підприємств, здійснено комплексну оцінку ефективності управління регіональною торгівлею на підставі даних про діяльність торговельних підприємств Дніпропетровської області, що дозволило дійти таких висновків.

Механізм регіонального управління торгівлею – це форма взаємодії і розвитку відносин управління, що виражається в цілях торгівлі, функціях, методах та структурі управління цією сферою економіки. Реалізація механізму досягається при певній структурі управління, яка в регіональній торгівлі являє собою сукупність і підпорядкованість різних елементів, ланок і рівнів управління, що функціонують для досягнення цілей торгівлі і визначаються місцевими органами влади.

У ринкових умовах прибутковість стає найважливішим критерієм діяльності не тільки конкретного суб’єкта ринку, а й в цілому механізму регіонального управління торгівлею. Результати дослідження підтверджують, що торгівля в останні роки є збитковою галуззю. Кількість збиткових торговельних підприємств відносно їхньої загальної кількості у Дніпропетровській області зросла від 50,8% у 1997 р. до 53% у 1999 р., сума збитків за цей час збільшилася у 30 разів. Обсяг товарообороту у порівнянних цінах за період 1991–1999 рр. постійно знижується. Починаючи з 1990 р., відзначається скорочення торговельної мережі, особливо в окремих районах області, де майже 30% підприємств торгівлі не функціонують. Виникли “альтернативні” щодо культури обслуговування і технології торгівлі стихійні, речові, продовольчі ринки та інші форми неорганізованої торгівлі, оборот яких не підлягає обліку, але за різними об’єктивними і суб’єктивними оцінками відзначається його зростання. Внаслідок ситуації, що склалася у регіональній торгівлі, зменшуються надходження до бюджету. Спостерігається тенденція до збільшення витрат домашніх господарств на купівлю продовольчих товарів, яка є свідченням того, що і надалі не передбачається підвищення платоспроможного попиту населення. Вказані тенденції функціонування торгівлі тією чи іншою мірою характерні для всіх регіонів України і визначаються, зокрема, зниженням рівня ефективності управління галуззю, що в основному є наслідком неадаптованості до ринкових умов організаційно-економічної структури існуючого механізму управління і недооцінювання впливу конкурентного середовища, оцінка стану якого визначає стратегічні напрями розвитку цієї сфери економіки.

Аналіз виявлених тенденцій розвитку галузі, моніторинг конкурентного середовища функціонування торгівлі у Дніпропетровському регіоні дозволили визначити фактори, що справляють найбільш вагомий вплив на розвиток торгівлі, провести оцінку їхньої дії та зробити конкретні висновки щодо можливих шляхів підвищення ефективності торговельної діяльності з урахуванням трансформації конкурентного середовища. Найчастіше керівні органи сприймають конкурентне середовище, яке склалося, пасивно і не намагаються його змінити. Але нагальною стає проблема управління цим середовищем. Для цього слід аналізувати фактори, що формують середовище, опрацьовувати відповідну стратегію, яка допомагає уникнути загроз зміни конкурентного середовища та скористатися його сприят-ливими можливостями. Зокрема, для обгрунтування стратегії підвищення ефектив-ності управління торгівлею органам регіонального управління слід враховувати основні наслідки впливу змін найбільш вагомих факторів конкурентного середовища, визначених автором у процесі дослідження: місткості та кон’юнктури споживчого ринку; рівня купівельної спроможності споживачів; змін на ринку ресурсного забезпечення; рівня ринкової конкуренції; погіршення демографічної ситуації та інших. З цією метою ефективним є використання запропонованої автором у дисертації матриці можливостей та загроз впливу вказаних факторів і алгоритму дослідження конкурентного середовища (рис. ).

Рис. 1. Алгоритм дослідження конкурентного середовища

функціонування торгівлі регіону

Основою для вибору оптимальної стратегії підвищення рівня ефективності регіонального управління торгівлею є здійснена дисертантом комплексна аналітична оцін-ка функціонування механізму управління регіональною торгівлею (1996 - 1999 рр.) за допомогою якісних показників (деякі з них наведено у табл. 1), що дозволило обрахувати соціально-економічний результат її розвитку.

Таблиця 1

Комплексні та специфічні показники оцінки ефективності

регіонального управління торгівлею

Показники | Алгоритм розрахунку | 1996 | 1997 | 1998 | 1999

Комплексний показник ефективності поточних витрат (коефіцієнт) |

ЭВОТП = | 0,39 | 0,28 | - | -

Комплексний показник ефективності капітальних інвестицій (коефіцієнт) |

ЭКІТП = | 0,48 | 0,53 | - | -

Комплексний показник ефективності управління ресурсами (коефіцієнт) | ЭРТП = |

0,36 | 0,34 | - | -

Рівень задоволення потреб ринку, % | РЗ = Т / КФ | 55,2 | 54,3 | 55,4 | 52,6

Еластичність попиту від доходів (коефіцієнт) | ЕПД = КФ/КФД/Д | 0,52 | 0,69 | 0,24 | 0,54

Динаміка товарообороту в розрахунку на душу населення (% до попереднього року) | ІТН = ТН i / ТН0 | 149,5 | 117,8 | 107,6 | 122,5

Питома вага надходжень платежів до бюджету відносно:

товарообороту, %

прибутку, %

реального капіталу, %

чисельності працюючих, грн |

Пл. / Т

Пл. / П

Пл. / К

Пл. / ЧП |

1,34

56

0,02

310 |

1,1

64,8

0,40

361 |

1,29

-

0,51

420 |

1,05

-

0,03

464

Примітка. Т – товарооборот; П – прибуток; ЭВОТ; ЭВОП; ЭКІТ; ЭКІП – загальні показники ефективності управління поточними витратами та інвестиціями в основний капітал за товарооборотом і прибутком; ЭОЗТП; ЭОАТП; ЭПОАТП; ЭФОПТП – відповідно комплексні показники ефективності використання основних засобів, оборотних активів, позаоборотних активів, трудових ресурсів; КФ – купівельні фонди населення.

Результати розрахунків згруповано за ситуаціями згідно з якими обирається альтернативний варіант оцінки ефективності регіонального управління торгівлею. Основні ситуації з урахуванням динаміки показників діяльності торгівлі, на думку автора, можуть бути такі:–

поточні показники вище базових – припустимий варіант розвитку торгівлі, який свідчить про ефективність управління, однак можлива ситуація, коли при прогнозуванні і плануванні показники були занижені;–

поточні показники нижче базових – неприпустимий варіант розвитку тор-гів-лі, який свідчить про неспроможність управління забезпечити досягнення стратегіч-них цілей регіональної торгівлі, про зміни економічних умов функціонування, які не були враховані, або ж показники розвитку були завищені і такого рівня досягти неможливо; –

поточні показники дорівняють базовим – ризиковий варіант розвитку тор-гівлі, який викликає необхідність більш обгрунтованих напрямів розвитку і зміни стратегії діяльності.

На основі цього підходу і результатів розрахунків показників проведено ком-плек-сну оцінку ефективності існуючого механізму управління. Зроблено висновок, що функціонування регіональної торгівлі в останні роки обумовлено рядом проблем як об’єктивного, так і суб’єктивного характеру, які потребують нагального вирішен-ня з метою підвищення ефективності управління торгівлею.

У третьому розділі “Розробка стратегічних напрямків розвитку торгівлі у регіоні” за результатами теоретичного і практичного дослідження визначено заходи щодо удосконалення механізму управління торгівлею у регіоні, опрацьовано основ-ні напрямки її розвитку, здійснено прогнозування товарообороту з ураху-ванням трансформації конкурентного середовища та обгрунтовано стратегію підвищення ефективності управління регіональною торгівлею.

Вирішення економічних проблем розвитку торгівлі в регіоні можливе лише шляхом оптимальної перебудови механізму управління за рахунок організаційно-економічних факторів, які повинні бути використані оперативно, без істотних затрат. До основних заходів його удосконалення відносяться: формування пакетів регіональних контрактів і замовлень на державну закупівлю продукції; створення колегіальної структури управління якістю товарів і послуг та розвитком конкурен-ції; розробка основ цінової та фінансово-кредитної політики в межах компетенції органів регіонального управління; підвищення вимог до суб'єктів підприємницької діяльності; посилення дієвості регіональної статистики, контроль і планування та забезпечення доступності до необхідної інформації для всіх суб'єктів ринку.

Для підвищення ефективності вищенаведених заходів необхідно перебудувати структуру регіонального управління торгівлею. Підрозділи керівних органів управ-ління повинні здійснювати регулюючу, координаційну та методичну роботу на споживчому ринку регіону, прогнозувати можливий його обсяг відповідно до змін конкурентного середовища та проводити аналіз і оцінку одержаних результатів. При цьому головною метою управління повинно бути збільшення надходження коштів до місцевого і державного бюджетів у вигляді відрахувань від прибутку та обсягу продажу. Схема запропонованої у дисертації структури управління не передбачає її докорінної перебудови, більшість органів існуючого механізму управління зали-шаться необхідними. Головне перетворення полягає у коригуванні здійснюваних ними функцій і методів їх реалізації. Основними ланками управління є: обласні, міські, районні органи та беспосередньо торговельні підприємства. До складу організаційної структури управлінь пропонується включити основні відділи: з питань розвитку виробництва споживчих товарів; з питань розвитку торгівлі; маркетингових і економічних досліджень; інформаційно-аналітичний; обліково-господарський.

Удосконалення механізму управління торгівлею, систематичне вивчення стану конкурентного середовища та тенденцій розвитку галузі дозволяють здійснювати прогнозування економічних процесів у торгівлі, тобто передбачити граничні межі коливання основних характеристик її розвитку.

Найважливішим показником, за допомогою якого визначається ефективність управління торгівлі є товарооборот. Проблема його прогнозування внаслідок швидких, непередбачуваних змін конкурентного середовища пов’язана з великим числом факторів, що впливають на товарооборот. У дисертації використано ряд формул, які дозволяють дослідити взаємозв’язок процесів у минулому і з певною вірогідністю передбачити величину цього показника у майбутньому. За допомогою опрацьованої автором математичної багатофакторної моделі прогнозування роздрібного товарообороту у регіоні вивчено функціональний зв’язок його обсягу і найбільш значущих факторів конкурентного середовища та розраховано контрольні цифри для встановлення оптимальної пропорції між величиною продажу, попитом і пропозицією споживчих товарів на всіх рівнях управління. Математичну модель роздрібного товарообороту подано формулою:

Y = а0 + а1х1 + а2х2+ а3х3,

де Y – обсяг роздрібного товарообороту, х1 – виробництво товарів народного споживання; х2 – покупка товарів та оплата послуг, х3 – індекс споживчих цін на товари, а0, а1, а2, а3 – коефіцієнти апроксимації.

Через використання Майстер функцій Microsoft Excel знайдено узагальнюючі ха-рак-те-ристики для кожного з факторів, що входять у вибірку, та коефіцієнти вихідного рівняння. На основі встановленого зв’язку між досліджуваними факто-ра-ми розроблено математичну модель розвитку роздрібного товарообороту у Дніпропетровському регіоні у вигляді співвідношення:

Y = 439,14948 - 0,0685719х1 + 0,4752703х2 - 1,2994965 х3.

Створена програма у середовищі табличного процесора Microsoft Excel для реалізації математичної моделі дає можливість розрахувати вплив будь-якої кількості факторів, що залежить від замовника. Розрахунки прогнозного обсягу за наведеною математичною моделлю можна порівняти з прогнозними показниками, визначеними автором за допомогою лінійного тренду та показниками, наведеними у Програмі розвитку споживчого ринку Дніпропетровської області до 2010 р. (рис. 2), і на цій основі зробити певні узагальнення. Показники Програми розвитку спожив-чого ринку Дніпропетровської області до 2010 р розраховані від досягнутого рівня і виключають нелегальний оборот, що не дає змоги визначити оптимальну величину надходжень фінансових ресурсів до бюджетів всіх рівнів.

Рис. 2. Прогнозні показники роздрібного товарообороту

у Дніпропетровському регіоні

Результати дослідження особливостей торгівлі як галузі, проблем і тенденцій функціонування торгівлі в умовах трансформації національної економіки та змін конкурентного середовища показали, що вирішення цих питань в межах регіону значною мірою залежить від підвищення ефективності управління, чому й сприяє опрацювання обгрунтованої стратегії.

У дисертації стратегію підвищення ефективності регіонального управління торгівлею визначено автором як сукупність взаємообумовлених стратегій, що спрямовані на підвищення економічного ефекту функціонування галузі взагалі. Формування такої стратегії дозволяє визначити спосіб досягнення основної мети торгівлі з урахуванням умов конкурентного середовища та імовірного характеру його змін, встановити стратегічні конкурентні переваги, оптимальний розмір та склад залучених ресурсів. Тому ключовими факторами формування стратегії є: цілі управління торгівлею у регіоні і відповідні економічні стратегії; вихідний рівень і умови господарювання; ресурсний потенціал регіональної торгівлі; стан і рівень конкурентного середовища та його вплив на функціонування торгівлі; фактор часу; механізм управління. Розроблена модель стратегії підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні передбачає динамічний характер і можливість оперативного реагування на зміну цілей і середовища функціонування.

Загальний процес формування стратегії підвищення ефективності регіонального управління торгівлею охоплює ряд взаємопов’язаних процедур, кожна з яких має свій сенс і спрямованість (рис. 3).

Рис. 3. Структурний алгоритм процесу розробки стратегії

підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні

Вибір стратегії підвищення ефективності регіонального управління торгівлею обумовлений принципами та факторами, що визначають загальноекономічну стратегію розвитку регіону, яка передбачає максимізацію цільового прибутку та вирішення комплексу соціально-економічних питань, що входять до компетенції територіального управління відповідного рівня.

ВИСНОВКИ

У дисертації здійснено теоретичне узагальнення і практичне дослідження ефективності функціонування існуючого механізму управління торгівлею у регіоні та розробку стратегічних напрямків підвищення його ефективності. Основний науковий результат дисертаційного дослідження полягає у тому, що автором постав-лено і вирішено ряд досі недостатньо опрацьованих теоретичних проблем та прак-тич-них рекомендацій щодо розробки стратегії підвищення ефективності управ-лін-ня торгівлею у регіоні в умовах змін конкурентного середовища. Дослідження до-зво-ляють зробити такі висновки:

1.

Торгівля є однією з основних ланок національного господарського комп-лексу, індикатором суспільного відтворення і добробуту населення держави. Під-ви-щення ефективності управління торгівлею у регіоні, як підтверджує аналіз теоре-тичних і прикладних розробок важливий шлях економічного зростання та засіб розв’язання регіональних проблем.

2.

Якісно новим підходом до дослідження проблем підвищення ефективності еко-но-мічного механізму управління торгівлею у регіоні є їх розгляд у контексті розвитку конкурентного середовища, де цей механізм функціонує, розвивається і удосконалюється.

3.

Для оцінки ефективності управління торгівлею у регіоні з урахуванням змін конкурентного середовища необхідно використовувати адаптовану, гнучку систему показників, що дає можливість визначити найбільш значущі для торгівлі регіону фактори, передбачити можливості та ризики трансформації середовища функціонування торгівлі і дозволяє визначити дієвість існуючого механізму управління торгівлею та напрями його удосконалення.

4.

Запропоновано застосовувати такі заходи щодо удосконалення механізму управ-ління регіональною торгівлею: формування пакетів регіональних контрактів і замовлень на державну закупівлю продукції; створення колегіальної структури управління якістю товарів і послуг та розвитком конкуренції; розробка гнучкої цінової політики в межах компетенції органів регіонального управління; підви-щен-ня вимог до суб'єктів підприємницької діяльності; посилення дієвості регіональної статистики, контролю і планування та забезпечення доступності до необхідної інформації для всіх суб'єктів ринку.

5.

Прогнозування розвитку торгівлі у регіоні рекомендовано проводити з ура-ху-ванням трансформації найбільш вагомих факторів конкурентного середовища: зниження платоспроможного попиту населення, зміни ресурсного забезпечення, утверд-ження критичної маси ринкових перетворень, наявності тіньового обороту, недостатнього інформаційного забезпечення.

6.

Розробляти стратегію підвищення ефективності управління торгівлею слід на основі загальнодержавної стратегії економічної і соціальної політики з ураху-ванням тенденцій розвитку споживчого ринку та запропонованої дисертантом комп-лек-сної оцінки ефективності механізму управління регіональною торгівлею. Для прийняття ефективних управлінських рішень щодо збалансованості товарної пропозиції, платоспроможного попиту населення та обсягів продажу є важливим використання опрацьованої в дисертаційній роботі математичної багатофакторної моделі прогнозування роздрібного товарообороту у регіоні.

7.

Результати теоретичного дослідження ефективності управління торгівлею у регіоні рекомендовано для використання у вищих навчальних закладах еконо-міч-ного профілю при викладанні основних та спеціальних дисциплін.

Всі напрями досліджені в дисертаційній роботі науково обгрунтовано і максимально адаптовано до сучасних умов функціонування регіональної торгівлі.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ ЗДОБУВАЧА

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

Опубліковані у провідних фахових виданнях:

1. Павлова В. А. Аналіз стану регіонального споживчого ринку // Академічний огляд. 1999. №2. С. 52 56. 0,35 др. арк.

2. Павлова В. А. Прогнозування зовнішнього середовища найважливіший еле-мент стратегічного планування бізнесу // Економіка: проблеми теорії та прак-ти-ки. Вип. 12. Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. С. 71-76. 0,31 др. арк.

3. Павлова В. А. Прогнозування товарообороту в управлінні споживчим ринком України // Торгівля і ринок України: Тематичний збірник наукових праць з проблем торгівлі і громадського харчування. Вип. 10. Т.2. Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. С. 267 271. 0,34 др. арк

4. Павлова В. А. Вплив основних факторів макросередовища на функціону-ван-ня підприємства //Торгівля і ринок України. Вип. 11. Т.2. Донецьк: ДонДУЕТ, 2000. С. 77-82. 0,4 др. арк

5. Павлова В. А., Пикалов В. Л. Методы оценки эффективности управления в сфе-ре торгового предпринимательства // Академічний огляд. 2000. №1. С.95 98. 0,26 др. арк.

Особистий внесок здобувача: проведено аналіз існуючих методик оцінки ефек-тивності управління у сфері торговельного підприємництва 0,13 др. арк.

6. Бакунов О. О., Павлова В. А. Легалізація доходів як фактор підвищення ефек-тивності управління торгівлею: постановний аспект // Економіка: проблеми теорії та практики. Вип. 21. Дніпропетровськ: Наука і освіта, 2000. С. 94 98. 0,26 др. арк.

Особистий внесок здобувача: досліджено основні напрямки діяльності державних органів щодо запобігання тінізації економіки України, 0,13 др. арк.

Опубліковані за матеріалами конференцій:

7. Павлова В. А. Проблемы повышения эффективности управления торговым предприятием //Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Проблеми та перспективи розвитку економіки України в умовах ринкової трансформації”: Т. 2. Дні-пропетровськ: НГАУ, 1999 С. 29. 30. 0,1 др. арк.

8. Павлова В. А. Особливості структури зовнішньої торгівлі у Дніпро-пет-ров-сько-му регіоні //Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Україна і її регіони у світовій глобалізованій системі” Т. .  Донецьк: ДЕГІ, 2000 С.212 216 0,19 др. арк.

9. Павлова В. А. Оценка эффективности управления предприятием на основе стоимости целостного имущественного комплекса //Матеріали міжнародної науково-практичної конференції “Маркетинг: теорія і практика”. Т. 2. Луганськ: СУДУ, 2000 С. 45. 0,1 др. арк.

АНОТАЦІЯ

Павлова В. А. Підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.07.05 – Економіка торгівлі та послуг. – Донецький державний університет економіки і торгівлі, Донецьк, 2000.

Дисертацію присвячено теоретичному і практичному дослідженню ефектив-ності функціонування існуючого механізму управління торгівлею у регіоні та розробці стратегічних напрямків підвищення її ефективності.

У роботі обгрунтовано підходи до розуміння сутності регіонального управ-ління торгівлею, конкурентного середовища як відправного моменту у дослідженні проблем управління торгівлею, узагальнено методику оцінки його ефективності.

У дисертації проведено дослідження ефективності функціонування торгівлі у регіоні в умовах змін конкурентного середовища споживчого ринку, комплексну оцінку ефективності управління регіональною торгівлею.

Розроблено рекомендації щодо удосконалення механізму управління торгівлею. Обгрунтовано основні напрями розвитку торгівлі у регіоні та її прогно-зування з урахуванням змін середовища функціонування. Запропоновано стратегію підвищення ефективності управління торгівлею у регіоні.

Ключові слова: управління, регіон, ефективність торгівлі, конкурентне середовище, стратегія розвитку.

АННОТАЦИЯ

Павлова В. А. Повышение эффективности управления торговлей в регионе. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.07.05 Экономика торговли и услуг, Донецкий государственный университет экономики и торговли, Донецк, 2000.

Диссертация посвящена теоретическому и практическому исследованию эффективности функционирования действующего механизма управления торговлей в регионе и разработке стратегических направлений повышения его эффективности.

В работе обоснованы подходы к пониманию сущности регионального управления торговлей, конкурентной среды как исходного момента в исследовании проблем управления торговлей, обобщена методика оценки его эффективности.

В диссертации проведено исследование эффективности функционирования торговли в регионе в условиях изменений конкурентной среды потребительского рынка, комплексная оценка эффективности управления региональной торговлей.

Разработаны рекомендации по совершенствованию механизма управления торговлей. Обоснованы основные направления развития торговли в регионе и ее про-гнозирование с учетом изменения среды функционирования. Предложена стра-те-гия повышения эффективности управления торговлей в регионе.

Ключевые слова: управление, регион, эффективность торговли, конкурентная среда, стратегия развития.

SUMMARY

Pavlova V. Improvement in trade management effectiveness in the region. Ma

Candidate of science dissertation (Economics), speciality 08.07.05 – economics of trade and services Donetsk State University of Economics and Trade, Donetsk, 2000.

The aim of the thesis is theoretical and practical investigation of current mechanism in trade management in the region as well as the development of strategic directions for the improvement in its effectiveness.

The present investigation contains the grounding of theoretical aspects of trade management effectiveness in the region, the results of the investigation of the effectiveness of trade functioning, as well as the elaboration of main directions of trade development.

The thesis also sums up the main approaches for understanding modern regional management, defines the place of trade as the important section in national economy and as the subject of regional management, estimates the notion of regional trade management.

The author studies definitions of management effectiveness under the market economy presented by different scholars.

The investigator comes to the conclusion that regional trade management is to be tackled as a component in regional economic complex and proposes the model for the detection of trade management effectiveness.

The essence of competitive environment as the starting point in the investigation of trade management problems was grounded and concretised. The system of indexes for the estimation of state and level of competitive environment and the role and effectiveness of trade in it was presented.

The method for estimation of trade management effectiveness in the region was also proposed. The system of common, complex and specific indexes for the effectiveness evaluation was elaborated.

Using statistic and official information provided by managerial bodies the current mechanism of trade management in Dniepropetrovsk region was investigated. The main point for the investigation was trade management structure. If was founded that it is complicated, has duplicated functions besides, there are no definite organs responsible for the development of regional trade and thus it is


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Розробка технологічних р1ішень, що підвищують ефективність ремонту та відновлення будівельних конструкцій теплових мереж - Автореферат - 16 Стр.
Менеджмент справляння податків в процесі розвитку підприємництва - Автореферат - 24 Стр.
ПОНЯТТЯ І ПРИНЦИПИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУ: ПИТАННЯ ТЕОРІЇ - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБКА ТА ОБРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОХОДКИ ВИРОБОК ВЕЛИКОГО ПЕРЕРІЗУ В СКЛАДНИХ ІНЖЕНЕРНО–ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВАХ ПРИ БУДІВНИЦТВІ КИЇВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ - Автореферат - 21 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНО-СЕМАНТИЧНА СТРУКТУРА НЕЗАКІНЧЕНИХ РЕЧЕНЬ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 22 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ БЕЗПЕРЕРВНОГО ФОРМУВАННЯ КОМПОЗИТНИХ ПРОФІЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Автореферат - 17 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ НОВИХ ВИДІВ МОРОЗИВА З СОЛОДОВИМИ ЕКСТРАКТАМИ - Автореферат - 24 Стр.