У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна академія наук України

Національна академія наук України

Інститут регіональних досліджень

Піхоцький Володимир Федорович

УДК 331.5:336.2(477)

Менеджмент

справляння податків в процесі

розвитку підприємництва

Спеціальність: 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент і маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Львів-2000Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор, академік НАН України Долішній Мар'ян Іванович, Інститут регіональних досліджень НАН України, директор

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор Юрій Сергій Ілліч

Тернопільська академія народного господарства, завідувач кафедри

кандидат економічних наук, доцент Партин Галина Остапівна

Львівський банківський інститут, завідувач кафедри

Провідна установа: Науково-дослідний економічний інститут Міністерства економіки України, відділ проблем реформування відносин власності, антимонопольної політики і розвитку підприємництва, м. Київ

Захист відбудеться 26 грудня 2000р. о 11.00 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий 24 листопада 2000р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук В.І.Жовтанецький

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. В ринкових умовах господарювання податкова політика і податкова система представляє одну із головних складових формування і розвитку економіки. Вона визначає умови і рівень розвитку держави, її соціально-духовної сфери, обороноздатності країни, внутрішньої і зовнішньої політики.

Недостатність науково-обґрунтованих підходів до формування бюджетної системи, відсутність єдиної стратегії у податковій політиці, яка не тільки не заохочує виробництво, а й стримує розвиток підприємництва є основними причинами наявної економічної кризи. Акцент у податковій політиці зроблено на фіскальній функції, а її регулююча та стимулююча роль і функції фактично зведені нанівець.

Особливо гострою проблемою залишається перехід до суто економічних взаємовідносин товаровиробників з державою, подолання необґрунтованого втручання державних відомств у діяльність підприємств і організацій. Постійні зміни та доповнення до податкового законодавства призводять до унеможливлення виконання прогнозних показників виробничо-господарської діяльності підприємств та їх кінцевих результатів – прибутку, рентабельності, окупності капітальних вкладень та ін. Це створює фактор невизначеності в організації підприємницької діяльності.

Намагаючись зменшити вплив необґрунтованих податкових фіскальних важелів, надмірного адміністративного контролю, суб'єкти підприємництва приховують свої доходи в так званому тіньовому секторі економіки.

В зв'язку з цим, потрібні ефективні і конструктивні економічні важелі, направлені на подолання цих негативних тенденцій. Ось чому податкова система повинна будуватись з врахуванням багатьох факторів, які в тій чи іншій мірі можуть впливати на результати її функціонування. При всьому цьому податкова політика повинна забезпечити вирішення двоєдиного завдання:

·

з одного боку, встановлення оптимальних податків, які не будуть стримувати розвиток підприємництва;

· з другого боку, забезпечення надходження в бюджет коштів, достатніх для задоволення державних і соціальних потреб.

Сучасна система оподаткування України започаткувалась на теренах фінансової системи, коли ринкові відносини в економіці ще не стали домінуючими і переважна більшість підприємств знаходилась у державній власності.

З розвитком приватного підприємництва, зменшенням частки державних підприємств існуюча податкова система виявилась неадекватною до умов перехідної економіки, не спроможною вирішити проблеми економічних реформ. Пошук нових джерел податкових надходжень, підвищення ставок оподаткування, часті зміни законів, поправки до них спричинили посилення податкового тиску та поряд із зменшенням можливостей дієвого контролю за сплатою податків створило можливість для швидкого переходу капіталів до "тіньової" економіки.

За таких обставин, на порядок денний повстає проблема посилення контролю за діяльністю суб'єктів підприємницької діяльності, забезпечення своєчасного і повного надходження податків та обов'язкових платежів до казни держави.

Напрями оптимізації організаційних процесів справляння податків в Україні постійно перебувають в центрі уваги вітчизняної економічної науки. Однак, слід відзначити, що досі в економічній літературі, методичних розробках не достатньо висвітлені окремі напрямки побудови ефективної податкової системи. Нині в значній мірі в основу податкової системи взятий зарубіжний досвід, розробки видатних вчених А.Смітта, Д.Рікардо, Р.Мардсена, Р.Стічліца, А.Лаффера та інших.

Розроблена вітчизняними вченими і практиками "Концепція реформування податкової системи України" (Голос України, 14 березня 2000р. № 44) передбачає, що із запровадженням положень і принципів Податкового Кодексу України та введенням нормативно-правових актів з питань оподаткування повинна бути побудована стабільна та прозора податкова система, встановлені правові механізми взаємодії всіх її елементів у рамках єдиного податкового простору.

Однак, організаційної структури управління механізмом взаємовідносин між державою і суб'єктами підприємництва, які повинні будуватись на принципах паритетності і взаємовигідності, в проекті Податкового Кодексу не запропоновано. Ці та інші питання обумовили тему, мету, предмет, об'єкт, напрями та інструментарії дисертаційного дослідження.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертація має безпосередній зв'язок з планом науково-дослідних робіт Інституту регіональних досліджень НАН України, зокрема при розробці планової теми "Становлення фінансово-кредитних механізмів приватизованих об'єктів виробничої сфери на прикладі Західного регіону" (№ держреєстрації 0198u002190).

Мета і завдання дослідження. Основною метою дисертаційної роботи є менеджмент управління системою організаційних процесів справляння податків на базі формування інформаційно-аналітичної системи бази даних про суб'єкти підприємництва і на цій основі:

· проведення фінансового аналізу, який дає можливість оцінити реальний стан підприємницької структури, її платоспроможність;

· здійснення контролю за грошовими надходженнями і виплатами, дебіторською і кредиторською заборгованістю, інформованість про кошти на поточних рахунках в банках;

· забезпечення взаємовідносин з податковою службою, статистичними органами, антимонопольним комітетом, комісією по цінних паперах і іншими державними органами управління.

Крім внутрішньої інформації фінансового стану підприємницьких структур для формування бази даних необхідно володіти великим обсягом зовнішньої інформації: фінансові відносини підприємства з бюджетами усіх рівнів і позабюджетними фондами, з прямими учасниками і установами фінансового ринку (комерційними банками, фондовими і валютними біржами, страховими компаніями, інвестиційними фондами і компаніями); з партнерами по основній діяльності і установами інфраструктури товарного ринку (постачальниками сировини і матеріалів, продавцями основних засобів і нематеріальних активів, покупцями готової продукції); банківські процентні ставки, курси валют і цінних паперів та інші.

У відповідності з метою дослідження у роботі розв'язуються такі завдання:

· обґрунтування і створення комплексної системи управління за справлянням податків підприємницькими структурами;

· здійснення оперативного та дієвого контролю за щоденним наповненням казни при значному зменшенні втручання контролюючих органів у господарську діяльність суб'єктів господарювання;

· забезпечення ефективного обліку юридичних і фізичних осіб, які займаються будь-якою підприємницькою діяльністю і є платниками податку;

· розробка удосконаленої системи звітності та економічного аналізу, прогнозування, організації функціональної та інформаційної взаємодії податкових органів з іншими органами державної виконавчої влади;

· забезпечення відповідальності порушників сплати податків, що тим самим обумовить зменшення втручання в господарську діяльність суб'єктів господарювання.

Предметом дослідження, відповідно до поставленої мети та завдань, є система управління організаційними процесами при аналізі фінансового стану суб'єктів підприємництва та визначенні їх взаємовідносин із казною держави, теоретичні, методологічні та методичні положення, створення та формування інформаційно-аналітичної системи бази даних про підприємницькі структури, її використання при визначенні взаємовідносин підприємств із державою.

Об'єктом дослідження є підприємницькі структури різних форм власності Львівської області.

Методологічною основою дисертаційної роботи послужили системоаналітичні підходи до вирішення складних організаційно-економічних процесів, теоретичні положення та принципи організації податкової системи в умовах ринкової економіки, менеджменту управління системою організаційних процесів при справлянні податків, вдосконалення методології відбору суб'єктів підприємництва для здійснення контролю за їх фінансово-господарською діяльністю і взаємовідносин із бюджетами різних рівнів.

В процесі дослідження опрацьовані публікації зарубіжних авторів з питань податкової політики та податкової системи, менеджменту справляння податків, а також використана вітчизняна література та законодавчі акти і директивні документи Президента, Верховної Ради та Уряду України.

Наукова новизна дисертації полягає в поглибленні знань з питань методології і аналітично-інформаційної роботи на базі комп'ютеризації усієї податкової системи регіону і входу до єдиної інформативної системи України. Наукову новизну мають положення і висновки, які стосуються положень використання програмно-цільового підходу до створення єдиної інформаційно-аналітичної системи та бази даних про підприємницькі структури і їх використання при визначенні відносин із державою.

Суть нових підходів в управлінні справлянням податків, розроблених в дисертаційному дослідженні, полягає в слідуючому:

· створено комплексну систему контролю за фінансово-господарською діяльністю суб'єктів підприємництва, яка забезпечує можливість всебічного аналізу діяльності підприємств різних форм власності і їх ролі у формуванні доходів бюджету;

· класифіковано схеми внутрішніх і зовнішніх інформаційних зв'язків автоматизованих інформаційно-аналітичних систем, необхідних для забезпечення єдиної бази даних про суб'єкти підприємництва, завдяки якій спрощується система контролю за діяльністю підприємства.

· розроблено нову схему рівнів збору та обробки інформації та аналізу всіх її джерел на різних рівнях: державному, регіональному, обласному, районному, що в кінцевому результаті забезпечує необхідну інформацію про діяльність підприємницьких структур;

· вдосконалено методологію відбору суб'єктів господарювання до перевірки з використанням нетрадиційних алгоритмів. Запропонована методологія запроваджує систему відслідковування діяльності суб'єктів господарювання, які постійно працюють як в межах так і за межами правового поля;

· запропоновано нову систему організації контролю справляння податків в умовах ринкового середовища на основі використання автоматизованої інформаційно-аналітичної системи, яка забезпечує оперативність у здійсненні контролю за діяльністю підприємницьких структур, дозволяє своєчасно припиняти незаконні господарські операції, спрямовані на скриття чи заниження результатів діяльності і відповідних зобов'язань перед державою. Одночасно вона дає можливість зняти зайву опіку над законопослушними суб'єктами господарювання та зменшує втручання контролюючих органів в їх господарську діяльність;

· використання непрямих методів визначення податкових зобов'язань перед бюджетом дозволяє відтворити реальну картину діяльності підприємства і його дійсних доходів як задекларованих так і прихованих від оподаткування. Запровадження нових критеріїв при здійсненні повсякденного контролю за готівковими розрахунками із споживачами, форм і методів при здійсненні контролю за діяльністю суб'єктів господарювання, сприяє збільшенню надходжень до бюджету;

· використання інформаційно-аналітичної системи і бази даних про підприємницькі структури дає можливість проводити аналіз їх фінансово-господарської діяльності та взаємовідносин з державою і при необхідності своєчасно втручатись в діяльність тих суб'єктів господарювання, які ухиляються від сплати платежів державі.

Практичне значення отриманих результатів. Теоретичне і практичне значення проведеного дослідження полягає у використанні нетрадиційних алгоритмів, відомчих і позавідомчих джерел інформації та сучасних комп'ютерних систем обробки баз даних для контролю за діяльністю суб'єктів підприємництва, що можливо на основі автоматизованої інформаційно-аналітичної системи.

Пропозиції дисертанта щодо створення єдиного інформаційного центру, де акумулюється вся наявна інформація про суб'єкт підприємницької діяльності дозволяє податковій службі оперативно використовувати її при аналізі фінансово-господарської діяльності підприємницьких структур і визначенні обсягів податкових надходжень. Ця система дозволяє ефективно і раціонально розприділяти наявні трудові ресурси податкової служби, позитивно впливає на ефективність і результативність їх роботи. Її доцільно впровадити в усіх регіонах України.

Реалізація результатів роботи. Теоретичні положення і висновки дисертаційного дослідження використані при розробці стратегічних напрямків розвитку податкової служби, структурних підрозділів податкових адміністрацій, які займаються контрольно-перевірочною роботою, адмініструванням податків до державного і місцевих бюджетів, проводять аналіз фінансово-господарської діяльності та прогнозування надходжень до казни держави.

На основі проведених досліджень, автором дисертації розроблена і впроваджена в дію автоматизована інформаційно-аналітична система обласного та районного рівня, де дані про діяльність підприємницьких структур накопичуються, аналізуються і зберігаються у вигляді архіву протягом 5 років. Згадана система використовується на території Львівської області. Практика впровадження її протягом 1997-2000 рр. доказує її ефективність, про що свідчать результати постійного зростання рівня сплати податків підприємницькими структурами у Львівській області. Зокрема, завдяки використанню запровадженої системи в області у 1999 році додатково мобілізовано в доход бюджету понад 160 млн. грн., що в тричі більше до наслідків роботи 1998 року.

Особистий внесок здобувача. Дисертація є самостійною, завершеною роботою, в якій викладено науковий підхід та практичні рекомендації у розв'язанні важливої організаційно-економічної проблеми – створення системи управління процесами контролю за фінансово-господарською діяльністю суб'єктів господарювання та справлянням податків в процесі розвитку підприємництва.

Апробація роботи. Основні положення дисертаційної роботи доповідались:

· на міжнародній науково-практичній конференції “Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації” (25-26 листопада 1999 року, м. Львів);

· на V міжнародному конгресі українських економістів “Україна в ХХІ столітті: концепції та моделі економічного розвитку” (22-26 травня 2000р. м. Львів).

Публікації. За результатами опубліковано 7 наукових робіт, загальним обсягом 2,0 друкованих аркушів, особисто автора 1,8 д.а.

Загальна структура і обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, чотирьох розділів, висновку, список використаних джерел містить 110 позицій, чотирьох додатків.

Загальний обсяг роботи 187 сторінок, включаючи 4 таблиці і 17 малюнків.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступній частині обґрунтовані актуальність теми, мета та завдання дослідження.

Перший розділ “Теоретико-методологічні основи системи оподаткування” присвячений визначенню критеріїв та схем створення інформаційно-аналітичної системи бази даних про суб'єкти підприємництва на основі аналізу організаційно-функціональної структури податкової системи і її завдань на різних ієрархічних рівнях управління. В цьому розділі розкрита сутність податків, їх класифікація за різними ознаками, які поділені на ступені: по відношенню до бюджетного устрою держави, по відношенню до системи ціноутворення, по характеру податкових ставок, по відношенню до суб'єкта оподаткування, в залежності від порядку використання та за способом стягнення.

Дається характеристика прямих, реальних, особистих, непрямих податків і їх значення в системі оподаткування. Дано формулювання акцизів, їх специфіку, значення податку на додану вартість, митного непрямого податку на імпортні, експортні і транзитні товари, спеціальне мито, як засіб захисту українського товаровиробника, які в послідуючому використані для визначення бази даних по суб'єктах підприємництва в залежності від виду діяльності.

Обґрунтовується, що сукупність всіх видів податків становить єдину систему, яка є важливим інструментом регулювання економіки держави.

Формування системи управління організаційними процесами при здійсненні аналізу фінансово-господарської діяльності суб'єктів підприємництва, їх фінансового стану, платіжоспроможності, і виконання зобов'язань перед державою є неможливим без врахування законодавчих актів, які регламентують процеси створення, реєстрацію суб'єктів підприємництва, їх діяльність. В дисертації значна увага приділена аналізу дієвості Закону України "Про систему оподаткування", який регламентує взаємовідносини суб'єктів господарювання із державою, з врахуванням інтересів регіонів. В залежності від зміни суб'єктом господарювання видів діяльності, на основі інформаційно-аналітичної бази даних можливо відслідковувати динаміку тих чи інших платежів до бюджету, фінансового стану і реальної оцінки діяльності підприємницьких структур.

В дисертації підкреслюється, що одним з важливих елементів податкової системи в державі є компетенція органів влади в сфері податкового регулювання, яка залежить від типу господарства, особливостей адміністративно-територіального устрою, функцій державних податкових адміністрацій. З метою забезпечення належного виконання цих функцій законодавчо закріплені права державних податкових адміністрацій, які здійснюють на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності, та у громадян перевірки грошових документів, бухгалтерських книг, звітів, кошторисів, декларацій та інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків та платежів до бюджету.

Аналіз діяльності суб'єктів підприємництва свідчить про ще низьку свідомість та дисципліну багатьох з них щодо виконання свого зобов'язання перед державою, використовуючи різні шляхи і методи заниження (скриття) результатів своєї діяльності.

Розв'язання цих проблем повинно здійснюватися шляхом збору інформації, її систематизації, вивчення і аналізу з використанням набутого практичного досвіду та врахуванням діючих законодавчих та інших нормативних актів, що регламентують діяльність суб'єктів підприємництва.

У другому розділі "Менеджмент справляння податків в процесі розвитку підприємництва" розкрито основні проблеми підвищення ефективності аналітичної і контрольної роботи податкової служби і шляхи їх вирішення.

На основі проведеного аналізу автор приходить до висновку, що важливе значення має система відбору суб'єктів підприємництва для здійснення аналізу їх фінансово-господарської діяльності, фінансового стану та виконання зобов'язань перед державою. На протязі 1997-1999 рр. проведені дослідження щодо вдосконалення методології відбору суб'єктів господарювання з використанням нетрадиційних алгоритмів, позавідомчих і відомчих джерел інформації та сучасних комп'ютерних систем обробки даних. Ядром такої системи є автоматизована інформаційно-аналітична система, яка створена під безпосереднім керівництвом автора в державній податковій адміністрації області та експлуатується на районному та обласному рівнях в промисловому режимі. Вона дозволяє вводити, накопичувати, контролювати, аналізувати та передавати інформацію про фінансово-господарську діяльність суб'єктів господарювання, що перебувають на обліку в державній податковій адміністрації з метою подальшого автоматизованого комп'ютерного контролю та аналізу розрахунків з бюджетом суб'єктів підприємницької діяльності шляхом порівняння задекларованих об'єктів оподаткування і результатів фінансово-господарської діяльності. Для цього використовуються бази даних банківських установ, митних органів, державної статистики, інформації про рух товарів та промислової продукції від виробника до споживача. Тут враховується дислокація мережі роздрібної торгівлі, громадського харчування, побутового обслуговування, видачі ліцензій, реєстрації та виручки з контрольно-касових апаратів, автотранспорту, рекламних оголошень. Об'єднавши в єдине ціле всю інформацію структурних підрозділів, вдалось створити ефективну, надійну інформаційно-аналітичну систему. (рис.1).

Рис. 1. Схема внутрішніх інформаційних зв'язків ІАС.

Крім внутрішньої інформації, яка передбачена існуючою звітністю, для формування бази даних необхідно володіти і зовнішньою інформацією, яка дозволяє дати більш повну і точну характеристику діяльності суб'єкта господарювання.

Використовуючи додаткову інформацію про суб'єкти підприємництва, сформовано базу даних зовнішніх інформаційних зв'язків.(рис.2).

Рис. 2. Схема зовнішніх інформаційних зв'язків ІАС.

В дисертації розроблені запропоновано "Етапи розвитку та модернізації архітектури баз даних інформаційно-аналітичної системи" на прикладі регіону обласного рівня, яка використовується на практиці при відборі суб'єктів господарювання для аналізу їх діяльності та проведення перевірки повноти і правильності взаємовідносин із державою. Вона свідчить про високу ефективність її практичного застосування (табл.1).

Таблиця 1.

Результативність та ефективність перевірок з використанням

автоматизованої ІАС у Львівській області

Назва заходів (результати) Роки

1997 1998 1999

Проведено перевірок 10289 5811 4872

Встановлено порушень 4699 4650 4479

% порушень 47,5 80,0 92,0

Сума донарахованих платежів, тис. грн. 25865 55026 160933

В процесі досліджень розроблена класифікація основних джерел інформації, яка для зручності її використання поділена на 9 основних груп:

інформація у вигляді первинних документів від суб'єктів підприємництва;

1) інформація бази даних з державних податкових адміністрацій у районах і містах;

2) інформація з рай (міськ) облдержадміністрацій;

3) інформація з банківських установ;

4) інформація з органів державного митного комітету;

5) інформація органів статистики;

6) інформація з силових та контролюючих органів;

7) інформація фонду державного і комунального майна;

8) інші джерела інформації.

На основі цих даних розроблені схеми обласного та районного рівнів збору інформації, її обробки та аналізу всіх джерел інформації для подальшого інтегрування, узагальнення та використання.

Перевага автоматизованої інформаційно-аналітичної системи в тому, що по заданих параметрах працівнику податкового органу видається повна інформація про суб'єкта підприємницької діяльності, аналіз окремих показників його роботи, формується карта відбору платника до перевірки, яка спрощує процес підготовки до перевірки та дає можливість зосередити основну частину робочого часу на проведенні аналізу його діяльності та самої перевірки на місці, що було неможливим в минулому із-за відсутності такої бази даних.

Важливою науковою проблемою залишається організація системи контролю при справлянні податків в умовах ринкової економіки. В дисертації на основі проведених досліджень розроблена схема аналізу інформації та відбору суб'єктів підприємництва до перевірки. До цієї схеми ввійшли наступні моменти:

· вивчення реєстрів платників розділу "Аналітика розрахунків" з врахуванням заданих обсягів господарських, включно з зовнішньоекономічними операціями, оборотами по банківських рахунках, загальних надходжень платежів до бюджету, суми балансу майново-грошових залишків, наявності на банківських рахунках певної суми коштів, валового доходу або виручки, проведеної через електронні контрольно-касові апарати, продуктивності інвестованого капіталу, штрафних балів, дати останньої документальної перевірки;

· відбір на основі аналізу фінансово-господарської діяльності певної кількості конкретних суб'єктів підприємництва - ймовірних порушників податкового та валютного законодавства для подальшого детального аналізу їх діяльності протягом останніх 2-3 років;

· формування аналітичних висновків і пропозицій про доцільність та терміновість проведення аналізу фінансового стану суб'єкта господарювання, його платіжоспроможності і стану взаємовідносин із державою;

· проведення комплексної документальної перевірки суб'єкта підприємницької діяльності в разі невідповідності аналітичних розрахунків фактичному результату діяльності;

· поповнення бази даних ІАС інформацією по наслідках проведеної документальної перевірки суб'єктів підприємництва про взаємовідносини з іншими суб'єктами господарювання, товарно-грошові потоки, реальний фінансовий стан, наявність обігових коштів та інша інформація;

· використання зібраної інформації при аналізі діяльності інших суб'єктів господарювання.

По наслідках документальної перевірки робиться детальне викладення фактів виявлених порушень податкового законодавства, в тому числі у веденні обліку доходів, витрат, грошових операцій, складанні бухгалтерської звітності, податкових розрахунків, звітів, декларацій, а також фактів порушення порядку подання цих та інших документів податковим органам. В обов'язковому порядку робляться посилання на законодавчі та інструктивні документи, порядок дій яких порушено суб'єктом підприємницької діяльності.

Усунення виявлених порушень забезпечує своєчасне та повне надходження донарахованих платежів по акту перевірки. Одночасно формуються списки дебіторів, описується ліквідна продукція, основні її споживачі. Це дає можливість і в послідуючому контролювати платників щодо виконання пропозицій і вказівок податкової служби.

В третьому розділі "Організація контролю в системі справляння податків в умовах ринкової економіки" автором зроблено основний акцент на готівковий обіг. На думку автора для збільшення надходжень до бюджету винятково важливим є організація управління системою контролю за готівковим обігом в торгівлі, громадському харчуванні і сфері послуг. Дослідження показали, що електронний контрольно-касовий апарат є одним із головних компонентів державного контролю за товарно-грошовим обігом. Але із збільшенням кількості суб'єктів підприємницької діяльності збільшується кількість електронних контрольно-касових апаратів. Це в свою чергу викликає потребу у створенні системи організаційних заходів, які б забезпечували налагодження та проведення інформаційно-аналітичної роботи в цьому напрямку.

Для цього з метою ефективного збільшення доходів до бюджету автором створена база даних для цієї категорії суб'єктів підприємництва, що проводять розрахунки із споживачами за готівку у сфері торгівлі, громадського харчування і послуг. (рис.3).

Рис. 3. Загальна база даних про суб'єктів підприємницької діяльності, що здійснюють розрахунки за готівку.

Наявність сформованої бази сприяє аналізу здійснюваних готівкових оборотів і визначенню вірогідних суб'єктів для проведення контрольних перевірок.

Запропоновано 15 критеріїв, що визначають можливі варіанти для невідображення (скриття) виторгу суб'єктами підприємницької діяльності, тим самим заниження показників діяльності, що в кінцевому результаті призводить до скриття значних сум податкових надходжень (рис. 4). Крім цього, до бази даних про суб'єкти підприємницької діяльності заноситься інформація про видані торгові патенти, про площу торговельних приміщень, характеристику торгових об'єктів, інформацію про виручку, проведену через електронні контрольно-касові апарати, інформацію про видані ліцензії на право торгівлі алкогольними напоями, тютюновими виробами, продуктовими, не продуктовими товарами, інформацію про фінансовий стан суб'єктів підприємницької діяльності. Вся ця інформація відповідно систематизується з метою оперативності в роботі.

Рис. 4. Основні критерії відбору торгових об'єктів до перевірки.

Проведені дослідження підтверджують ефективність такої системи організації аналітичної роботи і контролю за готівковим обігом. Вона дає можливість визначити потенційних порушників та здійснювати постійний контроль за їх діяльністю у вигляді оперативних перевірок, здійснення хронометражу щоденного виторгу, раптових перевірок реалізації тої чи іншої групи товарів без відповідних на це дозволів. Це сприяє зменшенню загальної кількості перевірок і тим самим забезпечує нормальну роботу законослухняних платників без втручання в їх господарську діяльність. Практична діяльність підтверджує, що із зменшенням кількості перевірок зростає їх ефективність (рис. 5).

Рис.5. Ефективність роботи по контролю за дотриманням чинного законодавства при розрахунках готівкою.

Результативність перевірок складає: 1997р. – 26,7%, 1998р. – 54,2%, 1999р. – 64,4%.

В четвертому розділі "Методи залучення до оподаткування "тіньових" доходів" обґрунтовано негативний вплив "тіньової"" економіки на надходження до бюджету. На думку автора найбільшою проблемою є боротьба з "тіньовою" економікою та залучення до оподаткування "тіньових" доходів. Нині понад 50 відсотків готівки обертається поза банками. Несплата податків такими суб'єктами підприємницької діяльності призводить до значних втрат коштів державного бюджету. Дисертант, досліджуючи шляхи зведення до мінімуму негативного впливу на економіку країни тіньового бізнесу, показує, що така діяльність однаковою мірою спричиняє збитки як державі, так і кожному легально працюючому підприємцеві. Відсутність достовірного обліку і звітності сприяє скороченню податкового поля, розвиткові тіньової економіки.

Для "тіньового" сектору характерним є перекручення звітності, не оформлення документально операцій або приховування документів про проведені господарські операції, невідображення їх в бухгалтерській звітності. Відсутність обліку таких об'єктів, або фальсифікація документів позбавляють можливості відновити дійсну картину діяльності суб'єкта підприємницької діяльності.

В дисертації проведено дослідження всіх основних можливих видів відтворювально-криміногенної тінізації суспільно-економічних відносин, які спрямовані на завуальовано-агресивний перерозподіл загальнодержавної власності, накопичення капіталів тіньовиками.

Накопичення і відмивання кримінальних капіталів призвели до такого стану, що державні структури не в змозі виконувати належним чином функції захисту населення від безробіття, деградації, яка переростає в геноцид основної, найбільш незахищеної частини населення, прогресуючу консервацію злиднів.

В дисертації автор розкриває форми і методи боротьби з "тіньовими" доходами в інших державах та напрямки існування тіньового бізнесу в Україні.

Подолання тіньової економіки автор бачить в наступному:

·

системно-комплексному підході щодо вирішення зазначених проблем на макро- і мікроекономічних рівнях;

· створенні на мікрорівнях правових і організаційно-економічних передумов детінізації економіки. Це створення інформаційно-аналітичних, облікових і пошуково-ідентифікаційних систем документообороту в країні, виявлення потенційних порушників податкового та валютного законодавства, які ухиляються від сплати податків;

· розробці ефективної протидії тінізації на основі активізації економічних важелів, мотивації підприємницької діяльності;

· створенні і впровадженні гнучкої системи управління кредитами, фінансовими, підприємницькими, страховими та іншими ризиками.

В результаті проведених досліджень обґрунтовується система основних завдань контролюючих, правоохоронних органів та галузевих міністерств і відомств.

Це в першу чергу:

·

проведення моніторингу обсягів, динаміки і структурних змін тіньової економіки, визначення її впливу на соціально-економічну ситуацію в кожному регіоні і країні в цілому;

· проведення довгострокового прогнозування та розробка організаційно-управлінських та правових рекомендацій щодо методів локалізації джерел тінізації суспільно-економічних відносин;

· розробка рекомендацій по впровадженню світового досвіду з питань обмеження псевдо легітимних шляхів легалізації тіньових капіталів;

· розробка та напрацювання методів виявлення тіньових доходів та залучення їх до оподаткування;

· зведення до мінімуму впливу тіньової економіки на діяльність держави;

· розробка системи економічних стимулів, мотиваційних механізмів за своєчасне і повне справляння податків.

ВИСНОВКИ

Дія і взаємодія економічних правових і адміністративних важелів сьогодні повинна бути узгоджена і спрямована в одному напрямку та охоплювати всі сторони і стадії кругообігу капіталу. Вони повинні виступати в якості єдиної системи регулювання економічних інтересів держави, регіонів, підприємницьких структур і громадян в процесі формування, розподілу і використання валового внутрішнього продукту.

Одним із основних моментів в цьому процесі є взаємовідносини суб'єктів підприємницької діяльності із державою через сплату податків і зборів у бюджет, система справляння яких сьогодні потребує докорінного вдосконалення.

Серед напрямків вдосконалення системи управління організаційними процесами справляння податків в процесі підприємництва провідними є:

·

створення на рівні держави і регіонів та використання ефективної автоматизованої інформаційно-аналітичної системи та бази даних про суб'єкти підприємництва;

· розробка рекомендацій, щодо використання програмно-цільових методів вдосконалення організаційних процесів і методологій відбору суб'єктів господарювання, для здійснення аналізу їх діяльності з використанням нетрадиційних алгоритмів, відомчих і позавідомчих джерел інформації та сучасних комп'ютерних систем обробки баз даних;

· запровадження дієвої системи управління організаційними процесами по вдосконаленню порядку справляння податків та зборів на основі розробки нових схем внутрішніх і зовнішніх інформаційних зв'язків автоматизованої інформаційно-аналітичної системи, збору, обробки, аналізу та узагальнення зібраної інформації;

· розробка єдиної інтегрованої податкової інформаційної системи;

· здійснення повного і якісного контролю за проведенням суб'єктами підприємницької діяльності готівкових розрахунків через створення загальної бази даних про суб'єкти підприємницької діяльності, що проводять розрахунки із споживачами за готівку;

· розробка системи виявлення та залучення до оподаткування доходів отриманих від тіньової діяльності;

· запровадження на основі використання бази даних про суб'єкти підприємництва щоденного контролю за надходженням платежів до бюджету;

· підвищення якості аналітичної і контрольної роботи податкових органів через побудову і використання автоматизованої інформаційно-аналітичної системи і на її основі бази даних про суб'єкти підприємництва.

Як пріоритетний напрямок вдосконалення системи управління організаційними процесами справляння податків в процесі розвитку підприємництва, автор пропонує створити у державній податковій службі повномасштабну телекомунікаційну систему управління та автоматизовану інформаційно – аналітичну систему.

Для підвищення ефективності використання автоматизованої інформаційно-аналітичної системи та бази даних про суб'єкти підприємницької діяльності, створеної в регіоні, автор пропонує створити на рівні держави в складі Державної податкової адміністрації України службу інформаційно – аналітичного управління.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ:

1. В.Піхоцький. Перспективи розвитку податкової системи. //Щорічник наукових праць. Регіональні аспекти розвитку підприємництва. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Випуск VII / НАН України. Інститут регіональних досліджень. Львів, 1998. – с.147-152.

2. В.Піхоцький. Вдосконалення оподаткування доходів громадян. //Щорічник наукових праць. Регіональні аспекти розвитку підприємництва. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Випуск VII / НАН України. Інститут регіональних досліджень. Львів, 1998. – с.361-364.

3. В.Піхоцький. Основні засади формування податкової політики в Україні на сучасному етапі. Щомісячний інформаційно-аналітичний бюлетень. Економіка, фінанси, право. Випуск 4. Київ, 2000р. – с.15-17.

4. В.Піхоцький. Вітчизняному товаровиробнику – стабільність податків. //Щорічник наукових праць. Становлення фінансової системи України та проблеми її стабілізації. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Випуск ХII, частина 1. / НАН України. Інститут регіональних досліджень. За матеріалами міжнародної науково-практичної конференції. Львів, 2000. – с.84-87.

5. В.Піхоцький. Непрямі методи розширення податкового поля та збільшення надходжень до бюджету. Щомісячний інформаційно-аналітичний бюлетень. Економіка, фінанси, право. Випуск 3. Київ, 2000р. – с.31-33.

6. В.Піхоцький. О.Піхоцька. Удосконалення системи оподаткування. //Щорічник наукових праць. Інвестиції і реструктуризація економіки регіону. Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Випуск ХI / НАН України. Інститут регіональних досліджень. Львів, 2000. – с.415-420. Особистий внесок автора: обґрунтовується необхідність вдосконалення системи оподаткування.

7. В.Піхоцький. Контроль готівкових розрахунків. Науково-теоретичний та інформаційно-практичний журнал Міністерства фінансів України. Фінанси України № 8, Київ, 2000р. – с. 144-150.

Піхоцький В.Ф. Менеджмент справляння податків в процесі розвитку підприємництва. – Рукопис.

Дисертація у вигляді рукопису на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02. – Підприємництво, менеджмент і маркетинг. – Інститут регіональних досліджень НАН України, Львів, 2000.

Містить теоретичні і практичні рекомендації щодо вдосконалення системи управління організаційними процесами справляння податків в процесі розвитку підприємництва. Особлива увага приділена створенню за допомогою зовнішніх і внутрішніх інформаційних зв'язків бази даних про суб'єкти підприємницької діяльності, використання програмно-цільового підходу до створення єдиної інформаційно-аналітичної системи. Визначено основні критерії оцінки фінансово-господарської діяльності підприємницьких структур і їх вплив на взаємовідносини із державою та напрямки вдосконалення системи управління організаційними процесами справляння податків в процесі розвитку підприємництва.

Здійснено впровадження запропонованих рекомендацій при розробці методології формування та використання автоматизованої інформаційно-аналітичної системи і на її основі бази даних про суб'єкти підприємництва Львівської області при аналізі їх діяльності і взаємовідносин із державою.

Ключові слова: автоматизована інформаційно-аналітична система, база даних про суб'єкти підприємництва, аналіз діяльності, система контролю, управління системою.

Pihoc'kyj V.F. Management of taxes collection in the process of business development. – Manuscript.

The dissertation in the form of manuscript for the candidate degree in economics on specialty 08.06.02. – Business, management and marketing. – The Institute for Regional Researches NAS of Ukraine, Lviv, 2000.

Contains theoretical and practical recommendations concerning the improvement of the organizational processes management system for the collection of taxes in the process of business development. Special attention is paid to the creation of databases containing subjects of business activity, with the help of external and internal information links, using the program-target approach to the creation of the common information-analytic system. The main criteria for evaluation of the financial-economic activity of business structures and there influence on relations with the state and also the directions for improvement of the organizational processes management system for taxes collection in the process of business development are defined.

The implementation of proposed recommendations during development of the methodology for the formation and using of the automatic information-analytic system and databases containing subjects of business activity of Lviv region, compiled on its base, during analyses of there activity and relations with the state are realized.

Key words: automatic information-analytic system, databases containing subjects of business activity, analyses of activity, system of control, system management.

Пихоцкий В.Ф. Менеджмент взимания налогов в процессе предпринимательства. – Рукопись.

Диссертация в виде рукописи на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02. – Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Институт региональных исследований НАН Украины, Львов, 2000.

Содержит теоретические и практические рекомендации по совершенствованию системы управления организационными процессами взимания налогов в процессе развития предпринимательства.

Первый раздел "Теоретико-методологические основы системы налогообложения" посвящен организационно-функциональной структуре налоговой системы и ее заданиям на различных иерархических уровнях для последующего определения критериев и схем формирования информационно-аналитической системы базы данных о субъектах предпринимательства.

Во втором разделе "Менеджмент взимания налогов в процессе развития предпринимательства" раскрыты основные проблемы повышения эффективности аналитической и контрольной работы налоговой службы и пути их решения. Особое внимание уделено созданию с помощью внешних и внутренних информационных связей базы данных о субъектах предпринимательской деятельности, использования програмно-целевых походов к созданию единой информационно-аналитической системы. Определены основные критерии оценки финансово-хозяйственной деятельности предпринимательских структур и их влияние на взаимоотношения с государством и направления усовершенствования системы управления организационными процессами взимания налогов в процессе развития предпринимательства. Для этого создано автоматизированную информационно-аналитическую систему и с ее помощью базу данных о субъектах предпринимательства Львовской области. Сделан вывод о необходимости и целесообразности их использования при анализе деятельности субъектов предпринимательства и их взаимоотношениях с государством.

Показаны схемы, уровни сбора, обработки информации их использования.

В третьем разделе "Организация контроля в системе взимания налогов в условиях рыночной экономики" сформировано организационно-методические подходы к созданию и использованию базы данных о субъектах предпринимательства, осуществляющих расчеты с потребителями наличностью, а также основные направления совершенствования организационных процессов контроля. Создано базу данных таких субъектов Львовской области и определены 15 основных критериев, используемых в повседневной работе для контроля за наличными расчетами и деятельностью субъектов предпринимательства.

В четвертом разделе "Методы привлечения к налогообложению "теневых" доходов" дана оценка негативного влияния "теневой" экономики на поступления бюджета. Проведены исследования всевозможных видов деятельности субъектов предпринимательства по сокрытию результатов своей деятельности, предложены пути, методы восстановления реальных результатов деятельности субъектов предпринимательства и увеличения доходов государства.

Для обеспечения эффективности управления системой организационных процессов взимания налогов предложено создание автоматизированной информационно-аналитической системы и на ее основании базы данных о субъектах предпринимательства на уровне государства, определены основные направления усовершенствования этой работы.

Ключевые слова: автоматизированная информационно-аналитическая система, база данных о субъектах предпринимательства, анализ деятельности, система контроля, управление системой.

 






Наступні 7 робіт по вашій темі:

ПОНЯТТЯ І ПРИНЦИПИ АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРОЦЕСУ: ПИТАННЯ ТЕОРІЇ - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБКА ТА ОБРУНТУВАННЯ ПАРАМЕТРІВ НОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ПРОХОДКИ ВИРОБОК ВЕЛИКОГО ПЕРЕРІЗУ В СКЛАДНИХ ІНЖЕНЕРНО–ГЕОЛОГІЧНИХ УМОВАХ ПРИ БУДІВНИЦТВІ КИЇВСЬКОГО МЕТРОПОЛІТЕНУ - Автореферат - 21 Стр.
ФУНКЦІОНАЛЬНО-СЕМАНТИЧНА СТРУКТУРА НЕЗАКІНЧЕНИХ РЕЧЕНЬ У СУЧАСНІЙ УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ - Автореферат - 22 Стр.
ТЕХНОЛОГІЯ БЕЗПЕРЕРВНОГО ФОРМУВАННЯ КОМПОЗИТНИХ ПРОФІЛЬНИХ ЕЛЕМЕНТІВ КОНСТРУКЦІЙ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - Автореферат - 17 Стр.
РОЗРОБКА ТЕХНОЛОГІЇ НОВИХ ВИДІВ МОРОЗИВА З СОЛОДОВИМИ ЕКСТРАКТАМИ - Автореферат - 24 Стр.
УКРАЇНСЬКИЙ СУСПІЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ РУХ У ХАРКОВІ В КІНЦІ ХІХ – НА ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ - Автореферат - 29 Стр.
ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ ВИЛИВКІВ У ФОРМАХ ІЗ СТРУКТУРОЧУТЛИВИХ ФОРМУВАЛЬНИХ СУМІШЕЙ - Автореферат - 25 Стр.