У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





МІНІСТЕРСТВО АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ

ХАРКІВСЬКИЙ ЗООВЕТЕРИНАРНИЙ ІНСТИТУТ

Ревунець Анатолій Степанович

УДК 619:618.2/7:636.22/28:

612.014.482:553.611.5

ВПЛИВ АДСОРБЕНТІВ НА ПЕРЕБІГ ТІЛЬНОСТІ, ОТЕЛЕННЯ І ПІСЛЯОТЕЛЬНОГО ПЕРІОДУ У КОРІВ В ЗОНІ РАДІАЦІЙНОГО ЗАБРУДНЕННЯ

16.00.07 – ветеринарне акушерство

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата ветеринарних наук

Харків – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі акушерства, терапії і хірургії, в радіологічному центрі Державної агроекологічної академії України Міністерства аграрної політики України та в радіологічному відділі Народицької районної ветеринарної лабораторії.

Науковий керівник: доктор ветеринарних наук, професор,

завідувач кафедри акушерства, терапії і хірургії

Калиновський Григорій Миколайович

Офіційні опоненти: доктор ветеринарних наук, професор

Борисевич Володимир Борисович,

Національний аграрний університет,

професор кафедри хірургії

доктор ветеринарних наук , професор

Хомин Степан Петрович,

Львівська державна академія

ветеринарної медицини ім. С.З. Гжицького,

завідувач кафедри акушерства і

штучного осіменіння

Провідна установа: Державний науково – дослідний контрольний інститут ветеринарних препаратів та кормових добавок Міністерства аграрної політики України (м.Львів).

Захист дисертації відбудеться 19 жовтня 2000 року о 10 годині на засіданні спеціалізованої вченої Ради Д 64.070.01 при Харківському зооветеринарному інституті за адресою: 62341, Харківська обл., Дергачівський район п/в М.Данилівка, ХЗВІ.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Харківського зооветеринарного інституту.

Автореферат розісланий 14 вересня 2000 р.

Вчений секретар спеціалізованої

вченої Ради, доцент М.М. Савенко

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Проведення фундаментальних наукових досліджень, спрямованих на встановлення основних закономірностей виникнення та розвитку змін в організмі людей і тварин, які були піддані дії абіотичних факторів, у тому числі і радіації у результаті аварії на ЧАЕС та знаходяться тривалий час в таких умовах, є важливим і актуальним. Перш за все це стосується вивчення обміну речовин в організмі корів у період плодоношення оскільки тільність співпадає з періодом лактації і сухостою, які мають вплив на обмін речовин в організмі тварин.

Окремі аспекти даної проблеми висвітлені в наукових працях, розроблених рекомендаціях щодо ведення сільського господарства на забрудненій радіонуклідами території [К.Йохансон зі співавт., 1996; А.А.Можар, 1996; Б.С.Прістер зі співавт., 1991; Л.М.Романов, 1996; Л.К. Романова, Є.С.Жарова, 1994].

Використання адсорбентів з метою вивчення їх впливу на перебіг тільності, отелення і післяотельного періоду та стану новонароджених є надзвичайно актуальним і має вагоме практичне значення.

Серед природних адсорбентів найбільшого застосування набули високодисперсні шарувальні силікати (бентоніт, сапоніт, нонтроніт, гідрослюда) та шарувально-стрічковий силікат або палигорськіт [В.М.Кадошніков зі співавт., 1997].

У молочному скотарстві їх вплив вивчали здебільшого для отримання відносно чистої продукції [М.П.Високос зі співавт., 1996; Ю.І.Савченко зі співавт., 1996 ті інші].

В.П. Славов, М.П. Високос [1997] вказують, що гальмування процесу абсорбції і накопичення радіонуклідів в організмі тварин можливе при складанні спеціальних раціонів спрямованої дії шляхом введення до них сполук, що мають високі сорбційні властивості.

Виходячи з наведеного, ми вивчали вплив введених адсорбентів до складу раціону на перебіг тільності, отелень та післяотельного періоду у корів в умовах господарства, віднесеного за ступенем радіаційного забруднення до ІІІ зони.

Зв’язок роботи з науковими програмами. Дослідження виконані за темою “Акушерсько-гінекологічний прогноз і заходи щодо відтворення великої рогатої худоби в господарствах зони радіаційного забруднення”, що є окремим розділом загальноакадемічної тематики Державної агроекологічної академії України: “Оцінка природної резистентності та відтворювальної здатності і розробка методів корекції імунного статусу та функцій статевого апарату великої рогатої худоби в умовах довготривалого впливу іонізуючого випромінювання”, номер держреєстрації 019600118644.

Мета і завдання досліджень. Метою наших досліджень було вивчення впливу домішок до раціону сухостійних корів адсорбентів на перебіг тільності, отелення та післяотельного періоду в умовах радіоактивного забруднення зовнішнього середовища внаслідок аварії на ЧАЕС.

Для досягнення поставленої мети необхідно було вирішити наступні завдання:

-

визначити інтенсивність радіаційного забруднення корівників, вигульних двориків, пасовищ, води і кормів раціонів для корів;

-

враховуючи згодовування коровам адсорбентів, вивчити:

-

морфологічний і біохімічний склад крові до і після використання адсорбентів;

-

ознаки передвісників отелення та їх зміни;

-

особливості перебігу стадій отелення;

-

макроморфометричні показники фетальної частини плаценти у корів;

-

радіаційне забруднення навколоплодових оболонок та рідин і молозива;

-

визначити амінокислотний склад крові корів із забруднених радіонуклідами зон;

-

дослідити вплив дігітолу та комплексного вітамінного препарату на прояв статевого циклу корів дослідної та контрольної груп.

Наукова новизна. Уперше вивчено вплив домішок окремих адсорбентів – імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту та їх суміші у раціоні на склад крові корів, вираженість передвісників отелення, перебіг стадій отелення та післяотельного періоду, які тривалий час знаходяться в умовах третьої зони радіаційного забруднення.

Установлено, що окреме згодовування адсорбентів стимулює розвиток симптомокомплексу передвісників отелення та сприяє укороченню послідової стадії: згодовування імпрегнованої глини – на 120 хв., фероцину – на 133 хв.,сапоніту – на 73 хв.; суміш адсорбентів обумовлює укорочення всіх стадій отелення: першої – на 91,5 хв., другої – на 33,2 хв., третьої – на 154,6 хв.

Доказано, що при згодовуванні коровам суміші адсорбентів рівень забруднення навколоплодових рідин радіонуклідами зменшується у 23 рази, а виділення радіонуклідів з сечею збільшується у 15 разів, з калом - у 20 разів.

Доведено, що під впливом імпрегнованої глини достовірно зростає лейкопоез і синтез гемоглобіну, при згодовуванні фероцину підвищується синтез гемоглобіну, при введенні в раціон суміші адсорбентів зростає лейкопоез, еритропоез та синтез гемоглобіну.

Установлено коригуючі властивості поєднаної дії дігітолу і тетравіту на терміни прояву стадій статевого циклу у корів після родів.

Практичне значення роботи полягає в тому, що вперше розроблено і запропоновано для впровадження у виробництво в зоні помірного радіаційного забруднення обгрунтоване застосування домішок окремих адсорбентів та їх сумішок для профілактики акушерської патології у корів.

Доказано, що введення дігітолу та дігітолу і тривітаміну є медикаментозним методом синхронізації охоти у корів у зоні радіаційного забруднення.

Особистий внесок здобувача полягає в тому, що він самостійно формував дослідні і контрольні групи корів, виконав весь об’єм експериментальних досліджень, зробив аналіз та узагальнення одержаних результатів.

Результати роботи впроваджував у КСП ім. Шевченка Народицького району та КСП ім. Мануїльського Житомирського району Житомирської області.

Матеріали дисертації використовуються при вивченні курсу “Акушерство, гінекологія і біотехнологія розмноження сільськогосподарських тварин” на факультетах зооінженерному, ветеринарної медицини та післядипломного навчання і підвищення кваліфікації керівників і спеціалістів ветеринарної медицини у Державній агроекологічній академії України.

Апробація роботи. Матеріали дисертації обговорені і схвалені на наукових конференціях “Проблеми сільськогосподарської радіоекології” (Житомир, 1996), “Наукові досягнення в галузі ветеринарної медицини” (Харків, 1997), “Сучасні проблеми ветеринарної медицини, зооінженерії та технології продуктів тваринництва” (Львів, 1997), “Екологія та проблеми зооінженерії і ветеринарної медицини” (Харків, 1997), “Актуальні проблеми ветеринарної фармакології і токсикології” (Київ, 1999) та щорічних наукових конференціях факультету ветеринарної медицини ДААУ (1996 – 1999 р.р.).

Публікації. Результати експериментальних досліджень опубліковано у чотирьох статтях, що вийшли в журналах “Тваринництво України” (1), “Ветеринарна медицина України” (1), “Вісник Білоцерківського Державного аграрного університету” (1), “Вісник Національного аграрного університету” (1).

Структура і обсяг дисертації. Дисертація викладена на 195 сторінках комп’ютерного тексту, ілюстрована 26 таблицями і 20 фотографіями. Робота складається зі вступу, огляду літератури, власних досліджень, аналізу і узагальнення результатів власних досліджень, висновків, пропозицій виробництву та списку літератури, який включає 399 джерел, у тому числі 48 зарубіжних.

Вибір напрямів досліджень, матеріал та методи виконання роботи.

Дослідження проводили в умовах Народицького району Житомирської області, який належить до зони Полісся, забрудненої радіонуклідами внаслідок аварії на ЧАЕС.

Досліди виконані впродовж 1995-1998 років на коровах віком від 3 до 9 років, середньої вгодованості, чорно-рябої породи, які належать КСП ім. Шевченка Народицького району, яке віднесене до третьої зони забруднення радіонуклідами (5-15 Кі/км2).

До складу раціонів для корів, згідно з існуючими нормами, входили доброякісні соковиті і грубі корми та комбікорм.

У зимово-стійловий період проведено 2 серії дослідів. За принципом аналогів для першої серії дослідів було сформовано 4 групи корів по 5 голів у кожній: 1-3 групи – дослідні, 4 група – контрольна; для 2 серії дослідів сформовано 2 групи корів: дослідна – 15 голів, контрольна – 5.

У першій серії досліду, крім основного раціону, коровам першої групи згодовували за добу 200 г імпрегнованої глини, другої групи – 3 г фероцину, третьої групи – 60 г сапоніту. Адсорбенти згодовували впродовж 45 днів сухостійного періоду. У другій серії дослідів тваринам першої групи впродовж 36 днів згодовували суміш адсорбентів у такому складі: імпрегнована глина – 100 г, фероцин – 1 г, сапоніт – 60 г. В літній період тварин випасали.

Загальне забруднення радіонуклідами кормів раціонів для дослідних і контрольних корів за час першої серії дослідів становило 200042,3 Бк/кг, за час другої серії дослідів – 1239,743,0 Бк/кг. При випиванні коровою за добу в середньому 50 л води в організм додатково поступало відповідно 75,015,0 та 65,010,0 Бк/кл радіонуклідів.

На пасовищах для корів за час першої серії дослідів радіаційне забруднення становило 1,0 10-128,2 10-10 Кл/кг/год, за час другої серії дослідів – 1,2 10-121,0 10-10 Кл/кг/год, на вигульних площадках відповідно – 4,3 10-112,3 10-10 та 4,8 10-113,1 10-10 Кл/кг/год, у корівниках – 2,5 10-111,9 10-10 та 2,8 10-111,5 10-10 Кл/кг/год

Перебіг тільності, отелень і післяотельного періоду вивчали за такими показниками: тривалість тільності, передвісники отелень, перебіг стадій отелень і післяотельного періоду, частота і види післяотельних ускладнень.

Динаміку інволюції статевих органів визначали за тривалістю виділення і кількістю лохій, зміною стану зовнішніх статевих органів. У всіх корів реєстрували час прояву першої стадії збудження статевого циклу і результативного осіменіння.

Плодові оболонки, навколоплодові рідини, молозиво, сечу і фекалії для радіологічного дослідження клали в поліетиленові мішечки або скляні баночки і заморожували. Ступінь їх забруднення радіонуклідами вимірювали у радіологічному відділі Народицької районної ветеринарної лабораторії радіометром РУГ-91 “АДАНІ” та в радіологічному центрі ДААУ спектрометром на базі детектора з кристалом Na ІБДЕГ- 21-Р.

Радіологічні дослідження кормів і води проводились при кожній зміні раціону.

Рівень забруднення радіонуклідами тваринницьких об’єктів і травостою на пасовищах визначали за допомогою приладу СРП-88Н шляхом трикратного вимірювання в різних ділянках.

За 5 днів до проведення досліду, через 18-20 від початку і після його закінчення від корів кожної групи брали кров з яремної вени та аорти для біохімічних та гематологічних досліджень і для визначення вмісту амінокислот. Кров для гематологічних досліджень стабілізували гепарином. Загальний білок визначали за методикою Рейса, концентрацію загального кальцію - трилонометричним методом, неорганічного фосфору – за В.М.Коромисловою і Л.А.Кудрявцевою, каротину – за Карр-Прайсом в модифікації Юдкіна, резервну лужність – за Бєляєвою-Большаковим. Кількість еритроцитів і лейкоцитів підраховували в камері Горяєва. Вміст гемоглобіну визначали методом Салі, амінокислотний склад крові на амінокислотному аналізаторі С-5001. Масу телят визначали шляхом зважування через 2 години після народження. рН амніотичної рідини вимірювали універсальним іонометром ЕВ-74. Дитячу частину плаценти зважували, підраховували кількість котиледонів, визначали їх площу, кількість ворсин на 1 см2 та на всій площі котиледонів.

РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ

Вплив окремих адсорбентів та їх суміші на вміст у крові корів еритроцитів, лейкоцитів та гемоглобіну. Аналізуючи результати згодовування у раціоні коровам домішок окремо імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту, що мають виражену здатність до адсорбції, є всі підстави стверджувати, що імпрегнована глина сприяє достовірному зростанню кількості лейкоцитів (8,00,15 – 6,20,22 Тера/л, Р<0,001) і концентрації гемоглобіну (960,24 - 830,39 г/л, Р<0,02), що свідчить про її стимулюючий вплив на лейкопоез і синтез гемоглобіну; фероцин достовірно впливає на збільшення концентрації гемоглобіну,що вказує на його активізацію синтезу гемоглобіну; під впливом сапоніту зменшується кількість еритроцитів (4,80,06 – 5,20,08 Тера/л, Р<0,01) та посилюється лейкопоез і синтез гемоглобіну, оскільки достовірно зростає кількість лейкоцитів (7,60,36-6,20,22 Гіга/л, Р<0,01) і концентрація гемоглобіну (990,31-830,39 г/л, Р<0,01).

З наведених у таблиці 1 даних видно, що кількість еритроцитів і лейкоцитів у крові корів контрольної групи протягом всього досліду згодовування суміші адсорбентів змінювалась дуже мало (5,00,16 – 5,00,16 – 5,20,26 Тера/л – еритроцити; 7.40,20 – 7,40,20 – 7,50,22 Гіга/л – лейкоцити), а концентрація гемоглобіну (860,40 - 830,38 - 820,35 г/л) мала тенденцію до поступового зниження.

Таблиця 1

Динаміка гематологічних показників крові корів при згодовуванні суміші адсорбентів, (Мm)

Компоненти крові | Вихідні дані | Згодовування адсорбентів | Р

через

35 днів

18 днів | 35 днів

Групи корів

І група

дослідна (n=15) | ІІ група контрольна (n=5) | І група дослідна (n=15) | ІІ група контрольна (n=5)

Еритроцити (Тера/л) | 5,00,16 | 4,80,40 | 5,00,16 | 6,00,26 | 5,20,26 | Р<0,05

Лейкоцити (Гіга/л) | 7,40,20 | 8,00,14 | 7,40,20 | 8,60,18 | 7,50,22 | P<0,001

Гемоглобін (г/л) | 860,40 | 790,40 | 830,38 | 1030,56 | 820,35 | P<0,01

Примітка: Р – по відношенню до контрольної групи.

У корів дослідної групи ці зміни були більше виражені: число еритроцитів та концентрація гемоглобіну за перші 18 днів досліду зменшувались (5,00,16 – 4,80,40 Тера/л і 860,40 - 790,36 г/л), а з 18 до 35 дня достовірно збільшувалась кількість еритроцитів (4,80,40 - 6,00,27 Тера/л) і значно зростала (Р<0,01) концентрація гемоглобіну (790,36 - 1030,56 г/л). Кількість лейкоцитів (Р<0,001) відповідно становила - 7,40,20 – 8,00,14 – 8,60,18 Гіга/л.

Згодовування коровам домішок адсорбентів імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту окремо та їх суміші достовірно не впливало на біохімічні показники крові, за винятком фероцину, під дією якого збільшувалась концентрація каротину з 4,740,13 до 5,040,09 мкМ/л (Р<0,01).

Амінокислотний склад крові. Нами встановлено, що у чистій щодо забруднення радіонуклідами зоні концентрація незамінних амінокислот у венозній крові корів нижча (103,63,9 мг/л), ніж у третій зоні (113,65,9 мг/л) і вища, ніж у другій (95,54,2 мг/л). Вміст замінних амінокислот у венозній крові значно нижчий (74,56,3 – 174,95,8 мг/л), ніж в аортальній, тобто аортальна кров в 2,3 раза більше насичена замінними амінокислотами, ніж незамінними. У тільних (356,75,2мг/л) і неплідних (361,85,8 мг/л) корів за загальною сумою амінокислот аортальної крові достовірної різниці нами не виявлено.

Вплив домішок адсорбентів у раціоні корів в запуску на прояв і якість передвісників отелення. Згодовування коровам у раціоні домішок імпрегнованої глини стимулювало розслаблення шийки матки та прискорення виділення слизового корка тільності на 2 дні (14,00,3, Р<0,01) порівняно з контролем (12,00,5), а фероцину- на 1,6 дня (13,60,2, Р<0,05). У корів дослідних груп, яким окремо згодовували як домішки до раціону імпрегновану глину, фероцин і сапоніт, нами не встановлено достовірної різниці у порівнянні з контрольними тваринами початку розслаблення крижово-сідничої зв’язки. Після її повного розслаблення отелення, у порівнянні з контрольною групою (35,80,7 год.), наступало швидше: після згодовування сапоніту - через 26,40,6 год. (Р<0,001); при згодовуванні імпрегнованої глини - через 27,60,6 год. (Р<0,001) і після згодовуванні фероцину - через 29,00,4 год. (Р<0,001).

Згодовування коровам домішки суміші імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту достовірно прискорювало повне виділення слизовго корка тільності на 1,3 дня (Р<0,01), розкриття шийки матки на 1,2 дня, набряк статевих губ на 1,2 дня (Р<0,05) і початок отелення на 12,1 год. (Р<0,001).

Вплив адсорбентів на розвиток провізорних органів корів у період тільності. Згодовування коровам суміші адсорбентів супроводжується (табл.2) збільшенням площі фетальної частини плаценти (4110,36294,7 –2938,42325,9 см2, Р<0,02), кількості ворсин на 1 см2 (7,00 – 6,50,1, Р<0,001) і на всій площі хоріона (28903,22009,9 – 19099,71371,6, Р<0,01) та висоти ворсин (8,70,28 – 7,00,44 мм, Р<0,01).

Таблиця 2

Вплив суміші адсорбентів на розвиток провізорних органів корів, (Мm)

Показники | Групи корів | Р

1 група дослідна, n=15 | 2 група контрольна, n=5

Маса плодових оболонок, кг | 4,960,32 | 4,560,40 | >0,1

Кількість котиледонів, шт. | 75,81,5 | 78,43,5 | >0,1

Площа котиледонів, см2 | 4110,36294,7 | 2938,42325,9 | <0,02

Ворсин на 1 см2 котиледона, шт. | 7,00 | 6,50,1 | <0,001

Всього ворсин фетальної плаценти, шт. | 28903,22009,9 | 19099,71371,6 | <0,01

Висота ворсин, мм | 8,70,28 | 7,00,44 | <0,01

Товщина ворсин, мм | 0,270 | 0,240 | >0,1

рН навколоплідної рідини | 7,00 | 6,70,2 | >0,1

Примітка: 1 група – суміш адсорбентів: імпрегнована глина – 100 г, фероцин – 1г, сапоніт – 60 г, 2 група –контроль.

Застосування до раціону сапоніту супроводжувалось збільшенням маси плодових оболонок з 4,000,07 до 5,060,27 кг, площі котиледонів з 3080,6250,1 до 4552,4190,3 см2 (Р<0,01), кількості ворсин на 1 см2 котиледона з 6,40,1 до 7,20,3 штуки (Р<0,05), всього ворсин на фетальній частині плаценти з 20023,91846,2 до 32777,3263,5 штуки (Р<0,001), а також висота ворсин з 8,00,15 до 9,50,43 мм (Р<0,05).

Кількість ворсинок на 1 см2 достовірно збільшується після згодовування імпрегнованої глини з 6,40,1 до 6,90,1 штуки (Р<0,01), фероцину – з 6,40,1 до 6,80,1 штуки (Р<0,05), всього кількість ворсинок на фетальній частині плаценти збільшується з 20039,91846,2 до 26060,6145,3 штуки (Р<0,02) і з 20039,91846,2 до 27344,8609,1 штуки (Р<0,01) відповідно.

Вплив адсорбентів на перебіг тільності, отелення і післяотельного періоду. Нашими дослідженнями встановлено, що згодовування коровам окремих адсорбентів на перебіг тільності не впливає. Тривалість тільності не виходила за рамки фізіологічних меж (281,41,66 – 297,61,43 дня). Достовірна різниця за тривалістю тільності (Р<0,01) існує тільки між першою (291,41,16) і третьою (297,61,43) дослідними та третьою дослідною (297,61,43) і контрольною (281,41,66) (Р<0,02) групами корів. У корів контрольної і першої дослідної груп, яким згодовували імпрегновану глину, тривалість тільності однакова (291,41,16 – 291,41,66 дня) і найнижча у порівнянні з тваринами другої (295,01,38 дня) і третьої (297,61,43 дня) груп. Другій групі корів згодовували фероцин, третій – сапоніт.

Перебіг отелення достовірно відрізняється у окремих груп тварин тільки за тривалістю третьої стадії. У корів контрольної групи вона найдовша (396,028,6 хв.) і достовірно відрізняється у порівнянні з другою (253,0-15,5 хв.) і першою (266,024,3 хв.) групами (Р<0,01). З дослідних корів найкоротша послідова стадія у корів другої групи, яким згодовували фероцин (253,015,6 хв.), в порівнянні з послідовою стадією корів третьої групи (313,05,1), яким згодовували сапоніт (Р<0,01). Достовірна різниця у корів першої (266,024,3 хв.) групи, яким згодовували імпрегновану глину і третьої групи (Р<0,01). Таким чином, згодовування коровам за час експерименту адсорбентів сприяє скороченню у них послідової стадії отелення у порівнянні з контрольними тваринами. Найкоротша стадія отелення у корів другої експериментальної групи, яким згодовували фероцин.

Суміш адсорбентів достовірно (Р<0,02 – 0,01) стимулює перебіг першої, другої і третьої стадій (табл.3) отелення.

Таблиця 3

Вплив сумішей адсорбентів на перебіг отелення, (Мm)

Показники | Групи корів | Р

1 група, n=15 суміш адсорбентів | 2 група , n=5 контроль

Перебіг пологів: І стадія, хв. | 161,39,8 | 252,831,8 | <0,02

ІІ стадія, хв. | 32,42,6 | 65,610,6 | <0,01

ІІІ стадія, хв. | 191,412,8 | 346,046,0 | <0,01

Маса теляти, кг | 32,51,7 | 30,61,9 | >0,1

Тривалість тільності, днів | 286,31,18 | 291,81,41 | < 0,01

Період від отелення до запліднення, днів | 95,824,3 | 137,238,0 | >0,1

Примітка: 1 група – суміш адсорбентів: імпрегнована глина – 100 г, фероцин – 1г, сапоніт – 60 г; 2 група – контроль.

Вивчаючи перебіг отелення протягом доби у корів, яким згодовували суміш адсорбентів, ми встановили, що перша стадія ранішнього отелення тривала 77 хв. у дослідних і 180 хв. у контрольних корів, вечірнього – 191 хв. у дослідних та 350 хв. у контрольних; друга стадія відповідно: ранішнього – 28 хв. та 50 хв., вечірнього – 20 хв. та 83 хв.; третя стадія: ранішнього отелення – 177 хв. та 305 хв., вечірнього – 276 хв. та 388 хв.

Вплив домішок адсорбентів до раціону тільних корів на рівень радіонуклідів у фетальній частині плаценти, навколоплодових рідинах і молозиві. Після згодовування коровам домішок окремих мінералів (табл.4) достовірно (Р<0,001) в 23 рази зменшувалось забруднення радіонуклідами навколоплодових рідин. Якщо у корів контрольної групи їх забруднення коливалась у межах 239,55,0 Бк/л, то при введенні до раціону домішок імпрегнованої глини воно становило 10,52,6 Бк/л, фероцину – 10,01,8 Бк/л, сапоніту – 10,72,4 Бк/л. Отже, застосовані нами як домішки до раціону адсорбенти імпрегнована глина, сапоніт і фероцин мають високу сорбційну здатність щодо радіонуклідів і достовірно зменшують радіаційне забруднення амніотичної рідини. Забруднення радіонуклідами фетальної плаценти при згодовуванні коровам адсорбентів теж зменшувалось у порівнянні з контрольними тваринами: після згодовування імпрегнованої глини – у 3,6 раза (Р<0,05), сапоніту – у 2,6 раза (Р>0,05), фероцину - у 4,4 рази (Р<0,05). Ці дані показують, що згодовування тільним коровам домішки до раціону фероцину є найбільш ефективним, бо рівень радіонуклідів у фетальній частині плаценти зменшувався у 4,4 рази (Р<0,05).

Таблиця 4

Вплив адсорбентів на радіоактивне забруднення цезієм-137 навколоплідної рідини, фетальної плаценти, молозива, калу, сечі, (Мm, n=5)

Група | Назва адсорбентів | Активність забруднення

Навколоплід-на рідина, Бк/л | Фетальна плацента, Бк/кг | Молозиво, Бк/л | Кал, Бк/кг | Сеча, Бк/л

1 | Імпрегнована глина 200 г | 10,51,8 | 11,01,5 | 2,00,01 | 367,214,3 | 219,316,3

2 | Фероцин 3 г | 10,01,8 | 9,01,8 | 1,00 | 387,514,5 | 202,514,2

3 | Сапоніт 60 г | 10,72,4 | 16,02,2 | 1,00 | 346,019,7 | 237,018,6

4 | Контроль | 239,55,0 | 40,013,1 | 290,030,5 | 17,23,9 | 17,23,6

Р 1-4 група | Р<0,001 | Р>0,05 | P<0,001 | P<0,001 | P<0,001

Р 2-4 група | Р<0,001 | Р>0,05 | P<0,001 | P<0,001 | P<0,001

Р 3-4 група | Р<0,001 | Р>0,05 | P<0,001 | P<0,001 | P<0,001

Концентрація радіонуклідів у молозиві після згодовування тільним коровам адсорбентів також достовірно зменшувалась у 145 – 290 разів (Р<0,001).

Таким чином, отримані нами дані свідчать , що з метою зменшення забруднення радіонуклідами навколоплідних рідин, фетальної частини плаценти і молозива високо ефективним є включення до раціону домішок фероцину, сапоніту або імпрегнованої глини. Підрахунки показали, що з калом і сечею виводилось при згодовуванні імпрегнованої глини 586,530,6 Бк радіонуклідів, фероцину – 590,028,7 Бк радіонуклідів, сапоніту – 583,038,3 Бк радіонуклідів. Оскільки ці показники є достовірними (Р<0,05), то можна стверджувати, що застосовані нами в експерименті мінерали мають порівняно однакову здатність до адсорбції радіонуклідів у шлунково-кишковому тракті.

Результати досліджень щодо ефективності згодовування суміші домішок адсорбентів свідчать (табл.5), що різниця рівнів забруднення фетальної частини плаценти корів дослідної і контрольної груп недостовірна (Р>0,05). Забруднення молозива зменшилось у дослідних корів в 22,4 раза (Р<0,001), а навколоплідної рідини в 17,2 раза (Р<0,001). Одночасно збільшилось радіоактивне забруднення калових мас у 3,5 і сечі в 4,1 раза (Р<0,001).

Таблиця 5

Вплив суміші адсорбентів на радіоактивне забруднення цезієм-137 навколоплідної рідини, фетальної частини плаценти, молозива, калу, сечі, (Мm)

Група | Назва адсорбентів | Активність забруднення

Навколоплід-на рідина, Бк/л | Фетальна плацента, Бк/кг | Молозиво, Бк/л | Кал, Бк/кг | Сеча, Бк/л

1 | Суміш (n=15) | 18,03,1 | 23,02,8 | 13,02,2 | 312,012,8 | 108,89,8

2 | Контроль (n=5) | 310,05,6 | 40,012,8 | 290,024,3 | 89,15,8 | 26,62,4

Р 1-2 група | Р<0,001 | Р>0,05 | P<0,001 | P<0,001 | P<0,001

Примітка: до складу суміші входили: імпрегнована глина – 100г, фероцин – 1г, сапоніт – 60 г.

Таким чином, проведене нами дослідження показало, що суміш адсорбентів, за вказаним вище рецептом, доцільно згодовувати коровам як домішку до раціону з метою зменшення радіоактивного забруднення молозива і навколоплідної рідини.

Вплив адсорбентів на перебіг післяотельного періоду. За нашими

Таблиця 6

Перебіг післяотельного періоду у корів при введенні у раціон адсорбентів (Мm, n=5)

Показники перебігу післяотельного періоду | Адсорбенти | Р

1 група, імпрегно-вана глина | 2 група, фероцин | 3 група, сапоніт | 4 група, контроль | 1-4 | 2-4 | 3-4

Тривалість виділення лохій, днів | 15,00,6 | 16,2

0,7 | 14,7

0,4 | 25,5

1,4 | <

0,01 | <

0,01 | <

0,001

Лізис жовтого тіла, днів | 12,70,9 | 13,2

0,7 | 14,0

0,7 | 18,21,2 | <

0,05 | <

0,05 | >

0,10

Завершення інволюції матки, днів | 31,11,4 | 33,2

1,8 | 34,7

1,4 | 36,11,0 | >

0,10 | >

0,10 | >

0,10

Гіпофункція яєчників і матки, днів | 1 | 1 | 1 | 1

Час від отелення до першого осіменіння, днів | 6512,0 | 8523,1 | 5823,2

8626,0 | 76

9717,8

Запліднилось в охоту, гол/%:

першу

наступні |

100% |

100% |

60%

40% |

20%

80%

спостерженнями (табл.6), тривалість виділення лохій у корів дослідних груп, яким згодовували окремі адсорбенти, неоднакова (Р>0,10), але є достовірно коротшою (15,00,6; 16,20,7; 14,80,4 дня - дослідні тварини і 25,51,4 – контрольні) у порівнянні з контрольними тваринами (Р<0,01; Р<0,001). Враховуючи умови експерименту, можна впевнено стверджувати про позитивний вплив згодовуваних адсорбентів на перебіг періоду виділення лохій. Лізис жовтого тіла у корів дослідних груп завершувався також швидше, ніж у контрольної. У дослідних тварин час інволюції жовтого тіла достовірно коротший, ніж у тварин контрольної групи. Завершення інволюції матки, за даними клінічного дослідження, включаючи ректальне і вагінальне, не супроводжувалось ні в однієї корови як контрольної, так і дослідних груп проявленням стадії збудження статевого циклу. У всіх корів першої дослідної групи стадія збудження статевого циклу наступала в середньому через 6512,0 днів після отелення і завершилась заплідненням. Корови другої дослідної групи прийшли перший раз в охоту і запліднились в середньому через 8523,1 днів після отелення. Стадія збудження статевого циклу у корів третьої дослідної групи проявилася у трьох корів у середньому через 5823,2 днів, у двох – через 8626,0 днів. Корови четвертої, контрольної групи, теж мали неоднаковий період від отелення до першого плодотворного осіменіння: одна корова – 76,0 дні, чотири корови – 97,017,8 днів. У корів, які прийшли в охоту через 97,017,8 днів спостерігались розлади циклічної функції яєчників і матки.

Корекція статевого циклу неплідних корів в умовах тривалого радіаційного забруднення. За нашими спостереженнями (табл. 7) дія дігітолу в умовах утримання корів на забрудненій радіонуклідами території і у чистій щодо забруднення проявляється неоднаково. При цьому встановлено, що дігітол впливає на гормональний статус і стимулює інтенсивність післяотельної інволюції статевого апарату більш активно у корів

Таблиця 7

Вплив дігітолу і тривітаміну на синхронізацію охоти у корів

Показники | КСП ім.Шевченка, Народицький р-н,

забруднена зона | КСП ім.Мануільського,

Житомирський р-н,

чиста зона

Дослідні | Контрольні

1 група | 2 група | 3 група | 4 група

дігітол | Дігітол +

тривітамін | дігітол | тривітамін

Час від отелення до введення препарату, (днів) |

30 |

30 |

30 |

30

Прийшли в охоту після введення препарату,

(через днів) |

6,8 |

4,0 |

13,2 |

18,2

Час прояву першої охоти після отелення, (днів) * | 66,83,8 | 34,0 0,3 | 43,2 0,6 | 48,2 0,9

Запліднилося після осіменіння: голів - %

першого

наступних |

80%

20% |

60%

40% |

40%

60% |

60%

40%

Неплідність на корову, (днів) | 93,8 | 56,2 | 84,6 | 62,8

Примітка: * 1-3 групи – Р <0,001

чистої щодо радіонуклідів зони (43,20,6 дня - післяотельний період), ніж у тварин із забрудненої радіонуклідами зони (66,83,8 дня - післяотельний період). Застосування дігітолу у поєднанні з комплексним вітамінним препаратом має значно вищий стимулюючий вплив на інволюцію статевого апарату корів (34,00,3 дня - післяотельний період, забруднена зона), ніж окремо дігітол (66,83,8 дня післяотельний період, забруднена зона) і тривітамін (48,20,9 дня, чиста зона).

Проте як в забрудненій радіонуклідами, так і в чистій щодо забруднення зонах у кожній групі були корови, які не прийшли в охоту, тобто застосовані препарати не нормалізували їх статевої функції. У першій групі (забруднена зона – дігітол) одна корова була неплідною 328,6 дня , що й обумовило високу середню неплідність на одну корову. У другій групі (забруднена зона – дігітол і тривітамін) двох корів осіменяли декілька разів і вони запліднились через 134,5 дня. Двох корів третьої групи (відносно чиста зона – дігітол) осіменяли два рази, одну – три рази і разом всі вони були неплідними 396 днів. У четвертій групі (відносно чиста зона – тривітамін) двох корів осіменяли два рази і вони були неплідними 258,4 дня. Отже, поєднане застосування дігітолу і тривітаміну є ефективним методом лікування неплідних корів з гіпофункцією яєчників і матки та коригування статевого циклу у них. Крім вказаного, привертає увагу час виникнення стадії збудження статевого циклу у корів після введення їм препаратів. Застосування дігітолу в забрудненій радіонуклідами зоні і в чистій щодо забруднення проявилось в різний період – через 6,8 і 13,2 дня, тобто в чистій зоні дігітол проявив свою дію пізніше. Беручи до уваги те, що умови утримання і годівлі корів суттєво не відрізнялись, можемо стверджувати про існування в їх організмі у зоні радіаційного забруднення речовин, які у поєднанні з дігітолом ефективно впливають на статевий апарат або клітини, що мають підвищену чутливість до нього.

ВИСНОВКИ

1.

Результати досліджень, представлені в дисертаційній роботі, отримані в умовах радіаційного забруднення, що становило на пасовищах для корів за час першої серії дослідів 1,010-128,210-10 Кл/кг/год, за час другої серії дослідів - 1,210-121,010-10 Кл/кг/год , на вигульних площадках відповідно – 4,310-112,310-10 та 4,810-113,110-10 Кл/кг/год, у корівниках – 2,510-111,910-10 та 2,810-111,510-10 Кл/кг/год.

Загальне забруднення радіонуклідами кормів раціонів для дослідних і контрольних корів за час першої серії дослідів становило 200042,3 Бк, за час другої серії дослідів – 1239,743,0 Бк. При випиванні коровою за добу в середньому 50 л води в організм додатково поступало відповідно 75,015,0 та 65,010,0 Бк радіонуклідів.

2.

Згодовування коровам адсорбентів супроводжується змінами цитологічного складу крові:

а) імпрегнована глина обумовлює збільшення кількості лейкоцитів на 29,0% (Р<0,001), концентрації гемоглобіну на 15,6% (Р<0,02);

б) використання фероцину супроводжується зростанням концентрації гемоглобіну на 19,8% (Р<0,01);

в) під впливом сапоніту зменшується кількість еритроцитів на 7,6% (Р<0,01) та збільшується кількість лейкоцитів на 22,5% (Р<0,01) і концентрація гемоглобіну на 19,2% (Р<0,01);

г) загальне згодовування коровам суміші адсорбентів сприяє збільшенню кількості еритроцитів на 15,3% (Р<0,05), лейкоцитів на 14,6% (Р<0,001) і концентрації гемоглобіну - на 25,6% (Р<0,01).

3.

У корів у забрудненій радіонуклідами зоні з наростанням інтенсивності забруднення виражена тенденція до зниження загальної концентрації амінокислот (272,613,6 мг/л – чиста зона, 278,617,2 мг/л – третя зона, 261,212,2 мг/л – друга зона) і замінних амінокислот (відповідно 94,07,2 мг/л, 74,56,3 мг/л, 63,97,8 мг/л).

Концентрація незамінних амінокислот в крові корів у чистій зоні нижча (103,63,9 мг/л), ніж в третій (113,65,9 мг/л) і вища, ніж у другій (95,54,2 мг/л).

4.

Згодовування коровам окремих адсорбентів та їх суміші, за винятком фероцину, не впливає на зміни в крові концентрації загального кальцію, неорганічного фосфору, загального білка, резервного лугу і каротину.

Концентрація каротину достовірно (P<0,01) збільшувалась через 45 днів після згодовування фероцину (5,130,37 – 4,740,13 – 5,040,09 мкМ/л) і залишалась незмінною у контрольних твраин (4,550,18 – 4,550,16 мкМ/л).

5.

Згодовування коровам окремо імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту, у порівнянні з контролем (3,00,2 дня), обумовлює швидше повне виділення слизового корка вагітності (відповідно 5,00,1, 4,80,07, 4,60,2 дня, Р<0,001), максимальний набряк статевих губ (контроль – 1,60,04 дня, дослід - 3,00,03, 2,60,04, 2,80,03 дня, Р<0,001) та перебіг отелення після повного розслаблення сідничо-крижових зв’язок (контроль - 35,80,7 год., дослід - 27,60,6, 29,00,4, 26,40,6 год., Р<0,001).

Імпрегнована глина на 2 дні прискорює початок виділення слизового корка шийки матки (P<0,01) та набряк статевих губ на 1,4 дня (P<0,05), фероцин - початок виділення слизового корка шийки матки на 1,6 дня (P<0,05), сапоніт - початок набряку статевих губ на 1,2 дня (P<0,05), вим’я на 2,5 дня (P<0,01) та повний набряк вим’я на 1,5 дня (P<0,01).

Суміш адсорбентів прискорює початок виділення слизового корка тільності з шийки матки та набряк статевих губ на 1,2 дня (P<0,05), повне відходження слизового корка шийки матки - на 1,3 дня (P<0,01), максимальний набряк статевих губ - на 1,1 дня (P<0,001), набряк вим’я - на 1,4 дня (P<0,05), появу молозива - на 1,1 дня (P<0,01) та отелення після повного розслаблення крижово-сідничих зв’язок - на 12,1 год. (P<0,001).

6.

Включення сапоніту до раціону тільних корів супроводжується збільшенням маси навколоплодових оболонок на 26,5% (P<0,01), загальної площі фетальної частини плаценти на 47,8% (P<0,01), кількості ворсинок на 1 см2 на 12,5% (P<0,05) та на всій площі фетальної плаценти на 63,9% (P<0,001), їх висоти на 18,5% (P<0,05).

Фероцин сприяє збільшенню кількості ворсин на 1 см2 на 6,25% (P<0,05), а на всій фетальній частині плаценти на 36,5% (P<0,01).

Під впливом імпрегнованої глини збільшується кількість ворсин на 1 см2 на 7,8% (P<0,01), а на всій її площі на 30,1% (P<0,02).

Суміш адсорбентів стимулює збільшення площі фетальної частини плаценти на 39,8% (P<0,02), кількості ворсин на 1 см2 на 7,6% (P<0,001) та всій фетальній плаценті на 51,3% (P<0,01), а їх висоти на 10% (P<0,01).

7.

Згодовування адсорбентів не впливає негативно на фізіологічний статус тільних корів.

Додавання до раціону сапоніту супроводжується, у порівнянні з контролем, подовженням періоду тільності на 6,2 дня (P<0,02). Під впливом адсорбентів змінюється також перебіг третьої стадії отелення: при згодовуванні фероцину вона коротша, ніж у контролі, на 143 хв. (253,015,5 – 396,028,6 хв.), імпрегнованої глини - на 130 хв. (266,024,3 – 396,028,6 хв., P<0,01).

Згодовування суміші адсорбентів сприяє інтенсивному перебігу отелення: перша стадія, в порівнянні з контролем, коротша – на 91,5 хв. (P<0,02), друга – на 33,2 хв. (P<0,01), третя – на 154,6 хв. (P<0,01).

8. Завдяки додаванню до раціону імпрегнованої глини, фероцину і сапоніту знижується рівень радіонуклідів у навколоплодових рідинах (з 239,530,5 у контролі відповідно до 10,51,8 – 10,01,8 і 10,72,4 Бк/л, P<0,001). Під впливом фероцину знижується концентрація радіонуклідів в фетальній частині плаценти з 40,013,1 до 9,01,8 Бк/кг. Згодовування окремих адсорбентів супроводжується одночасно збільшенням виділення радіонуклідів з калом (із 17,23,9 Бк/кг у контролі до 367,214,3, 387,514,5, 346,019,7 Бк/кг відповідно) і з сечею (із 17,83,6 Бк/л у контролі до 219,316,3, 202,514,2 і 287,017,6 Бк/л відповідно, P<0,001) .

9. Застосовані нами адсорбенти обумовлюють скорочення терміну виділення лохій: імпрегнована глина – на 10,5 дня (P<0,01), фероцин – на 9,3 дня (P<0,01), сапоніт 10,8 дня (P<0,001) та розсмоктування жовтого тіла відповідно на 5,5 дні (P<0,05), на 5 днів (P<0,05) та на 4,2 дні (P<0,10).

Після використання суміші адсорбентів період виділення лохій скорочувався на 7,7 дня (P<0,02).

ПРОПОЗИЦІЇ ВИРОБНИЦТВУ

З метою зменшення забруднення навколоплодових рідин і молозива радіонуклідами та профілактики акушерської і гінекологічної патології у корів в господарствах зони радіаційного забруднення пропонуємо:

1.

До складу раціонів вводити домішки окремих адсорбентів в таких дозах: імпрегнованої глини – 200г, фероцину – 3г, сапоніту – 60г або їх суміші , що складається з імпрегнованої глини – 100г, фероцину - 1г та сапоніту - 60г.

2.

Для лікування корів з гіпофункцією яєчників і матки та корекції статевого циклу застосовувати поєднане однократне введення внутрішньом’язово 4 мл дігітолу і 7мл тривітаміну.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Калиновський Г.М., Ревунець А.С., Омеляненко Л.Г., Омеляненко М. Гомеостаз амінокислот крові корів у зоні радіоактивного забруднення // Тваринництво України.- 1997.- №2.- С. 15-16.

Автор визначав амінокислотний склад крові корів та рівень забрудненості радіонуклідами кормів, молока, калу в різних радіаційних зонах, оброблені результати досліджень.

2.

Калиновський Г.М., Ревунець А.С., Корейба Л.В., Карпюк В.В., Жерноклєєва О.А., Жиліхівський А.С. Акушерсько-гінекологічний прогноз відтворення великої рогатої худоби в господарствах зони радіоактивного забруднення // Ветеринарна медицина України.- 1998.- № 1. - С. 16-17.

Автором проводилась акушерсько-гінекологічна диспансеризація, дослідження на вміст цезію-137 і калію-40 у навколоплідних рідинах, фетальній частині плаценти, обробка і узагальнення результатів дослідження.

3.

Ревунець А.С. Вплив адсорбентів на роди, післяродовий період та відтворювальну здатність тварин у зоні радіаційного опромінення // Вісник Білоцерків.держ.аграр.ун-ту.- Вип.5.-Ч.2.-Біла Церква, 1998.- С. 90-93.

4.

Ревунець А.С. Вплив домішок сорбентів до раціону тільних корів на забруднення радіонуклідами фетальної плаценти, навколоплодових рідин і молозива // Вісник Національного аграр. ун-ту. – Вип.22.-Київ, 2000.- С. 221-224.

5.

Калиновский Г.М., Ревунец А.С. Влияние условий содержания коров в зоне Чернобыльской аварии на течение беременности, родов и состояние новорожденных// Тезисы
Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

Ртуть в геохімічних ландшафтах Криму. - Автореферат - 21 Стр.
Автоматизація управління розвитком виробництва вантажних автомобілів - Автореферат - 24 Стр.
Розробка ресурсозберігаючих меліорацій земель для приватизованих господарств гумідної зони лівобережного лісостепу - Автореферат - 18 Стр.
СТАТУС ДЕРЖАВНОГО СЛУЖБОВЦЯ В УКРАЇНІ: ТЕОРЕТИКО-ПРАВОВИЙ АСПЕКТ - Автореферат - 29 Стр.
Нітрогліцерин і анаприлін у комплексному лікуванні та профілактиці кровотеч із варикозно розширених вен стравоходу і шлунка у хворих на цироз печінки - Автореферат - 19 Стр.
МОДЕЛІ, АЛГОРИТМИ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПІДСИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ В АСУ ПІДПРИЄМСТВА - Автореферат - 17 Стр.
Розробка технології виготовлення листових ошипованих деталей літака з високоміцних алюмінієвих сплавів із застосуванням наплавлення - Автореферат - 22 Стр.