У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ВВЕДЕНИЕ

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

НАЦІОНАЛЬНА МЕТАЛУРГІЙНА АКАДЕМІЯ УКРАЇНИ

РЕВА Тетяна Михайлівна

УДК У9(2)29:336.2

ЕКОНОМІКО - ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МЕХАНІЗМ
УПРАВЛІННЯ ПОДАТКАМИ НА ПРОМИСЛОВОМУ ПІДПРИЄМСТВІ

Спеціальність 08.06.02 – підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ
дисертації на здобуття наукового ступеня
кандидата економічних наук

Дніпропетровськ - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Національній металургійній академії України
Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник: доктор економічних наук, професор
Ковальчук Костянтин Федорович
Національна металургійна академія України
декан економічного факультету

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор
Фільштейн Леонід Михайлович
Кіровоградський державний технічний університет
декан економічного факультету,
завідувач кафедри економіки праці та менеджменту

кандидат економічних наук, доцент
Каламбет Світлана Валеріївна
Дніпропетровський національний університет
доцент кафедри фінансів

Провідна установа: Харківський державний економічний університет
Міністерства освіти і науки України,
кафедра економіки підприємства та менеджменту,
м. Харків.

Захист відбудеться “_31_”___січня____ 2001 року о __14-00 __ годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 08.084.04 при Національній металургійній академії України за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Національної металургійної академії України за адресою: 49600, м. Дніпропетровськ, пр. Гагаріна, 4.

Автореферат розісланий “_29_” __грудня___ 2000 року.

Вчений секретар
спеціалізованої вченої ради Ігнашкіна Т.Б.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Становлення і розвиток податкової системи України свідчать про її переважну роль у формуванні та розподілі фінансових ресурсів держави. Проте найбільш дієвий вплив система оподаткування має на функціонування і ділову активність підприємницьких структур, тобто на ту ланку господарської діяльності, де створюється фінансовий потенціал країни. Це потребує запровадження виваженої політики підтримки підприємств на основі збалансування фіскальної та стимулюючої функцій податків. Але посилення нестабільності умов господарювання у перехідний період, прагнення до поповнення бюджету при зменшенні реального валового внутрішнього продукту, недотримання принципу економічної обґрунтованості податкових реформ призвели до надмірного навантаження на виробників.

Такі обставини обумовлюють необхідність управління податками не тільки на макро-, але й на мікроекономічному рівні. Важливо, щоб у стратегії підприємства був присутній набір легальних чинників успіху, що дозволяють адекватно оцінити рівень податкової нестабільності і безпосередньо управляти ним при прийнятті рішень. Від того, наскільки ефективно підприємство вирішить податкові проблеми при формуванні стратегії свого розвитку, залежать можливості не тільки його економічного зростання, але й суспільного виробництва в цілому.

Адаптація підприємств до змін податкового середовища потребує системного урахування багатьох факторів: державних нормативів, ринкових механізмів перерозподілу податкового навантаження, кваліфікованої внутрішньої організації процесу регулювання оподаткування, впровадження оптимізаційних моделей і методів управління податками.

Актуальність теми. Проблеми оподаткування завжди привертали увагу вчених, які намагались зробити певний внесок у їх вирішення. Найбільш вагомими роботами в теорії податків є праці А. Сміта, Д. Рікардо, В. Петті, Дж. Кейнса, А.Лаффера.

Значний внесок у розвиток теоретичних основ фінансової системи, у тому числі податкової, зробили вітчизняні вчені Л.М.Бабич, І.О.Бланк, В.В.Буряковський, О.Д.Василик, О.С.Галушко, С.В.Каламбет, В.Я.Плаксієнко, А.М.Поддєрьогін, І.В.Радіонова, Н.І.Редіна, В.П.Савчук, В.М.Суторміна, Л.М.Фільштейн, В.М.Федосов та інші. В умовах переходу до ринкових відносин вітчизняні вчені здебільшого досліджують питання активної поведінки держави в регулюванні фінансів та оподаткування на макроекономічному рівні. Розглядаються також окремі питання формування податкової політики підприємств. Водночас у вітчизняних розробках відсутні дослідження ефективних механізмів адаптації підприємств у податковому середовищі. Мікроекономічні теорії оподаткування, подані в розробках закордонних вчених Дж.К.Гелбрейта, Дж.Е.Стигліца, Пола А.Семюелсона та ін., не адаптовані до вітчизняних умов господарювання. У певній мірі питання оптимізації податкового регулювання діяльності підприємств досліджені російськими вченими Є.В.Балацьким, С.М.Нікітіним, Л.Є.Соколовським, С.М.Мовшовичем, але їх роботи в основному містять лише вибірковий аналіз одного-двох податкових параметрів.

Розв’язання проблеми оптимізації виробничо-економічної стратегії підприємства у нестабільному податковому середовищі, вибір засобів її реалізації обумовили актуальність дисертаційного дослідження і його практичне значення для промислових підприємств в умовах переходу до ринкової економіки.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами.

Дисертаційне дослідження виконано у відповідності з планом науково-дослідної роботи “Методологія інтелектуальної підтримки прийняття економічних рішень” (номер державної реєстрації 0100U000553) Національної металургійної академії України, а також з планами науково-дослідних робіт Дніпропетровського державного фінансово-економічного інституту.

Мета і задачі дослідження. Основною метою дисертаційного дослідження є розробка економіко-організаційного механізму адаптації промислових підприємств у нестабільному податковому середовищі з урахуванням ринкових механізмів розподілу податкового навантаження.

Цільова спрямованість дисертації обумовила необхідність постановки і рішення таких задач:

-

узагальнити просторово-часові трансформації податкових систем із позицій їх впливу на рівень і структуру оподаткування підприємницької діяльності;

-

дослідити механізм розподілу податкового навантаження між виробником і споживачем у ринкових умовах господарювання;

-

виконати аналіз системи оподаткування підприємств та її особливостей;

-

обґрунтувати необхідність управління податками на підприємстві, визначити критерій його економічної стратегії в нестабільних податкових умовах;

-

розробити мікроекономічну модель податкової оптимізації виробничих альтернатив;

-

запропонувати формальний спосіб агрегування податків промислового підприємства та методику бюджетування податкових витрат;

-

обґрунтувати зміст функцій, технологію і взаємозв'язки податкового менеджменту промислового підприємства.

Об'єкт і предмет дослідження. Об'єктом дисертаційного дослідження є діяльність промислових підприємств у нестабільному податковому середовищі. Предметом дослідження є методи управління податками і механізми податкової адаптації підприємств.

Методи дослідження. Методологічною основою досліджень є теоретичні положення економічної науки, зокрема теорії податків і фінансового менеджменту, закордонний і національний досвід оподаткування підприємницької діяльності.

У роботі використані методи: системного аналізу - при дослідженні просторово-часових трансформацій податкових систем, при бюджетуванні й агрегуванні податків; абстракції - при аналізі характеристик податкового середовища і формалізації податкових параметрів; економіко-математичного моделювання - при оптимізації виробничо-економічних альтернатив.

Інформаційною базою досліджень є законодавчі і нормативні документи, що регламентують питання оподаткування підприємств в Україні, різні варіанти проекту Податкового кодексу, а також офіційні статистичні матеріали і матеріали спеціальних обстежень промислових підприємств.

Наукова новизна одержаних результатів. Наукова новизна роботи полягає у подальшому розвитку теоретичних положень та методичних підходів щодо управління податками на мікроекономічному рівні. У дисертації обгрунтовані і виносяться на захист такі наукові положення:

-

формалізовано взаємний вплив податків, який необхідно враховувати у прогнозуванні податкових змін;

-

запропоновано спосіб агрегування податків промислового підприємства, що дозволяє визначити загальний рівень оподаткування та характер його зміни в залежності від прибутку підприємства;

-

розроблено оригінальну мікроекономічну модель оптимізації виробничо-економічних альтернатив на основі системного урахування еластичностей витрат, попиту на продукцію і податкових параметрів;

-

удосконалено методику бюджетування податкових витрат за місцем їх виникнення, яка дозволяє визначити економічно обгрунтований рівень агрегованого оподаткування окремих структурних підрозділів та виробничих альтернатив;

-

дістало подальший розвиток зміст функцій податкового менеджменту і організаційний механізм їх реалізації на промисловому підприємстві.

Практичне значення отриманих результатів. Практична цінність результатів дослідження полягає у розробці механізму адаптації промислових підприємств у нестабільному податковому середовищі.

Положення по взаємному впливу і агрегуванню податкових параметрів, методичні розробки щодо оптимізації виробничих альтернатив, бюджетування податкових витрат, організаційний механізм управління податками, які пристосовані до оподаткування промислових підприємств, можуть бути використані в практиці фінансового менеджменту.

Розроблений механізм податкової адаптації упроваджений в АТЗТ ПО “Дніпропетровський приладобудівний завод” (акт упровадження від 01.09.2000 р.).

Положення по агрегуванню та бюджетуванню податків промислових підприємств використовуються у навчальному процесі при проведенні ділової гри “Визначення собівартості та ціни продукції” і практичних занять з дисципліни “Економіка підприємства” (акт упровадження від 11.05.2000 р.).

Запропоновані варіанти розподілу консолідованого податку на прибуток між бюджетами регіонів можуть бути використані фінансовими органами місцевого самоврядування (у випадку надання їм відповідних повноважень) або включені в доповнення і зміни до проекту Податкового кодексу України.

Особистий внесок здобувача. Особистий внесок здобувача полягає в обгрунтуванні взаємного впливу податків; розробці мікроекономічної моделі оптимізації виробничих альтернатив на основі системного урахування еластичностей витрат, цін на продукцію і податкових параметрів; розробці методики бюджетування та способу агрегування податків; подальшому розвитку функцій та організаційного механізму управління податками на промисловому підприємстві. Здобувачем також виконана оптимізація виробничої програми АТЗТ ПО “Дніпропетровський приладобудівний завод” на основі мікроекономічної моделі, агрегування та бюджетування податків. Особистий внесок автора в кожній публікації відображено в списку опублікованих праць.

Апробація результатів дисертації. За основними положеннями дисертації зроблені доповіді: на міжнародній конференції “Управління стратегічними змінами в місцевому самоврядуванні на шляху до громадянського суспільства” (м.Дніпропетровськ, 1999 р.), на VI всеукраїнській науково-методичній конференції з проблем економічної кібернетики (м.Харків, 2000 р.), на міжнародній конференції “Підвищення ефективності державного управління: стан, перспективи та світовий досвід ” (м.Київ, 2000 р.), на міжнародній науковій конференції ”Економіка третього тисячоліття“ (м.Донецьк, 2000 р.), на всеукраїнській науково-практичній конференції ”Регіоналізація економіки і здійснення адміністративної реформи в Україні“ (м.Дніпродзержинськ, 2000 р.), на IV міжнародній науково-практичній конференції ”Маркетинг: теорія і практика“ (м.Ялта-Луганськ, 2000 р.), на науково-практичній конференції ”Проблеми і перспективи розвитку фінансової системи України на рівні регіонів та шляхи її кадрового і професійного забезпечення”(м.Дніпропетровськ, 2000 р.), а також на наукових семінарах кафедри економічної інформатики та АСУ Національної металургійної академії України (1998-2000 рр.).

Публікації. За результатами дисертації опубліковано 10 робіт (1 монографія, 5 статей, 3 доповіді на наукових конференціях, 1 навчально-методичне видання) загальним обсягом 7,5 умовних друкованих аркушів, із них особисто автору належить 5,4 умовних друкованих аркушів.

Структура й обсяг роботи. Робота складається зі вступу, трьох розділів (”Аналіз податкового середовища підприємницької діяльності“, ”Економіко-організаційний механізм податкової адаптації промислового підприємства“, ”Управління податками на промисловому підприємстві“), висновків, списку використаних джерел, додатків.

Дисертація містить 145 сторінок друкованого тексту, у тому числі: 22 таблиці на 19 сторінках, 15 рисунків на 15 сторінках, список використаних джерел із 112 найменувань, 4 додатка на 10 сторінках.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ РОБОТИ

У першому розділі “Аналіз податкового середовища підприємницької діяльності” досліджуються просторово-часові трансформації систем оподаткування, принципи їхньої побудови, функції, структура й особливості функціонування, що у сукупності з ринковим механізмом розподілу податкового навантаження визначають податкові умови підприємницької діяльності.

Аналіз просторово-часових трансформацій податкових систем дозволив узагальнити принципові відмінності системи оподаткування підприємницької діяльності в Україні від податкових систем закордонних країн. Основне фіскальне навантаження прямого оподаткування в економічно розвинутих країнах припадає на фізичних осіб, в Україні - на юридичних осіб. Внаслідок особливостей податкового обліку фінансових результатів в Україні діє більш висока реальна ставка податку на прибуток у порівнянні з офіційно заявленою. Значну частину соціальних зборів сплачує роботодавець, істотно завищуючи тим самим "податок на трудові ресурси" у витратах і ціні продукції. Аналіз показує, що розходження в характеристиках податкового середовища підприємницької діяльності є наслідком принципових розбіжностей у макроекономічних умовах різних країн.

У дисертаційній роботі показано, що податкове середовище підприємницької діяльності залежить від природи ринку. З позицій мікроекономіки, в умовах конкурентних ринків не має значення, на яку сторону - виробника чи споживача - накладається податок. Показниками, що визначають співвідношення в розподілі податкового тягаря між різними сторонами ринку, є еластичність попиту і пропозиції . Чим більша еластичність попиту або чим менша еластичність пропозиції, тобто , тим більша вага податків для виробників: . І навпаки, чим більш еластична пропозиція і нееластичний попит, тобто , тим більшу частину витрат, що зросли в результаті підвищення податків, сплачують споживачі: . Кількісна оцінка розподілу рівня фіскального навантаження між виробником і споживачем виражається співвідношеннями:

і .

Чинник ринкового перерозподілу податкового навантаження необхідно враховувати в управлінні податками на підприємстві.

Дослідження показали, що характерною ознакою діючої податкової системи є наявність однакових елементів у базах нарахування різних податків, що обумовлює їх взаємний вплив. У такій ситуації маніпулювання окремими податковими параметрами "накладається" на зміну інших. Зміна параметрів по податках на землю, із власників транспортних засобів, місцевих податках, ресурсних платежах, соціальних нарахуваннях на заробітну плату призводить до зміни платежів з ПДВ, збору до інноваційного фонду, податку на прибуток. Так, при зменшенні ставки соціальних зборів на розмір , загальна сума зміни взаємозалежних податкових зобов'язань підприємства () складе:

, (1)

де - фонд оплати праці, грн.;

- ставка податку на додану вартість;

- ставка збору в інноваційний фонд;

- ставка податку на прибуток.

Уведемо у вираз (1) діючі податкові ставки у долях одиниці (= 0,2; = 0,01; = 0,3): = 0,91. Без урахування взаємного впливу податків загальна сума зміни платежів підприємства дорівнює (), що відрізняється від реального розміру (табл.1) і може призвести на практиці до прийняття помилкових управлінських рішень.

Таблиця 1

Зміни податкових платежів з урахуванням та без урахування взаємного впливу податків

Ставка
соціальних зборів, % | Зменшення ставки, % | Зміни податкових платежів з урахуванням взаємного впливу податків, грн | Без урахування взаємного впливу податків, всього

соціальні
збори | ПДВ | податок на прибуток | збір до інноваційного фонду | всього

SCЗ | SCЗ | SCЗФОП | SПДВЧSCЗФОП | SПЧSCЗФОП | SІФЧSCЗФОП | T= SCЗЧФОП
(1SПДВSІФSП) | T= SCЗЧФОП

51,0 | - | - | - | - | - | - | -

47,5 | 3,5 | 0,035ФОП | 0,007ФОП | +0,0105ФОП | 0,00035ФОП | 0,03185ФОП | 0,035ФОП

42,5 | 5,0 | 0,05ФОП | 0,01ФОП | +0,015ФОП | 0,0005ФОП | 0,0455ФОП | 0,05ФОП

37,5 | 5,0 | 0,05ФОП | 0,01ФОП | +0,015ФОП | 0,0005ФОП | 0,0455ФОП | 0,05ФОП

Всього за період | 13,5 | 0,135ФОП | 0,027ФОП | +0,0405ФОП | 0,00135ФОП | 0,12285ФОП | 0,135ФОП

Ефект взаємного впливу податків змінюється при регулюванні податкових баз або податкових ставок.

Аналіз чинників зовнішнього податкового середовища показав необхідність розробки ефективного механізму управління податками на промисловому підприємстві в ринкових умовах господарювання.

У другому розділі “Економіко-організаційний механізм податкової адаптації промислового підприємства” показано, що внутрішнім чинником, який визначає об'єктивну потребу в управлінні податками, є їх вплив на елементи фінансового потенціалу підприємства: доходи, витрати, прибуток, інвестиції. Стратегію своєї діяльності підприємство вибирає за умови дії не одного або декількох локальних податків, а їх фіксованого набору, жорстко заданого в плановому періоді. Тому в дисертаційній роботі запропоновано спосіб формального опису агрегованого показника податків. Він включає "набір" основних фіскальних параметрів, які задіяні промисловими підприємствами, з урахуванням їх взаємного впливу.

Вирішальним наслідком впливу податкових регуляторів на функціонування підприємницьких структур є відносний рівень оподаткування прибутку підприємства. Дослідження "поведінки" агрегованого показника податків показало, що з підвищенням прибутку загальна сума податкових зобов'язань також збільшується, але ставка агрегованого оподаткування, навпаки, "падає". У таких податкових умовах критерій максимізації прибутку для економічних стратегій розвитку підприємств є важливим не тільки з позиції інтересів власників, але й для зниження загального рівня фіскального навантаження.

При цьому під терміном "економічна стратегія" ("поведінка", "виробничо- економічна стратегія") розуміють заходи, рішення, плани щодо обсягів виробництва, цін, прибутків, витрат, податків, прибутку, прийняті на альтернативній основі, що характеризують способи реагування підприємства на динамічні зміни податкового середовища при досягненні поставлених цілей.

У дисертації запропонована мікроекономічна модель, яка передбачає деяку модифікацію класичної схеми оптимальної поведінки підприємства на основі максимізації чистого прибутку при даній системі податкових параметрів:

, (2)

де - обсяг продажу підприємства, обмежений ринковим попитом, який залежить від обсягу виробництва товарної продукції в натуральному вираженні та її ринкової ціни, тобто ;

- вартісний показник витрат, що включає матеріальні витрати (сировина і матеріали), заробітну плату персоналу, амортизаційні відрахування й інші витрати, що забезпечують нормальний процес виробництва (крім податків);

- загальна сума податкових зобов'язань, що виникають при виробництві певного виду й обсягу продукції. Агрегований показник включає не тільки податки і збори, але й інші обов'язкові платежі, як правило, ресурсні, що законодавчо прирівняні до податків.

Нестабільність податкових параметрів обумовила перевагу постановки тактичних цілей при виборі економічних стратегій, тобто часовою зоною цілі є короткостроковий період.

Розв’язання рівняння (2) відносно обсягу виробництва товарної продукції в заданих податкових умовах дозволяє оптимізувати окрему виробничу альтернативу. Як відомо, умова оптимуму досягається в точці, в якій похідна дорівнює нулю:

. (3)

Перетворимо (3) до вигляду:

(4)

Уведемо показники еластичності: - еластичність попиту по ціні; - еластичність загальних витрат за обсягом виробництва; - еластичність обсягу виробництва по податках.

Запишемо рівняння (4) з урахуванням уведених позначень:

. (5)

Звідси умова оптимальності має вигляд:

. (6)

Пакет оптимізованих виробничих альтернатив являє собою економічну стратегію підприємства в короткостроковому періоді для жорстко заданої системи діючих податкових ставок з урахуванням ринкового перерозподілу податкового навантаження. При цьому прибуток підприємства буде максимальним:

,

де - кількість номенклатурних позицій товарної продукції, включених у стратегію.

Пакет альтернатив повинен задовольняти умові достатності витрат, тому що бюджет підприємства обмежений.

Обґрунтовано, що для ефективної реалізації механізму податкового менеджменту, оптимізації альтернативних варіантів виробничих стратегій необхідно використовувати коректні методи податкового планування, пов'язані з особливостями оподаткування конкретної операційної діяльності. У зв'язку з цим запропонована методика формування функціонального бюджету податкових витрат, як складової частини системи поточних бюджетів підприємства.

Показано, що основною метою бюджетування є встановлення економічно обґрунтованої суми прямих і непрямих податків у розрізі видів продукції, окремих структурних одиниць і по операційній діяльності в цілому, для чого необхідне урахування податкових витрат за місцями їх виникнення. При розбіжності рівня податкового навантаження по різних видах діяльності виробник, володіючи правом вибору операційної і маркетингової стратегії, має можливість впливати на обсяги, а в окремих випадках - і номенклатуру продукції, що виробляється. З введенням у дію податку на нерухоме майно підприємств, передбаченого проектом Податкового кодексу, роль бюджетування податкових витрат істотно зросте.

Методика оптимізації виробничих альтернатив є складовою частиною економіко-організаційного механізму податкової адаптації промислового підприємства - податкового менеджменту (рис.1).

Рис.1. Концептуальна схема податкового менеджменту підприємства.

Обґрунтовано, що податковий менеджмент підприємства, як складова частина фінансового менеджменту, передбачає розробку управлінських рішень, спрямованих на формування фінансового потенціалу і підвищення його ефективності. Основна ціль податкового менеджменту не зводиться до абсолютної мінімізації податкових платежів, вона полягає в активному впливі на максимізацію чистого прибутку підприємства при заданих параметрах податкового середовища і ринкової кон'юнктури. Об'єктом управління є виробничо-економічні стратегії і пов'язаний з ними податковий обіг.

У роботі визначені функції податкового менеджменту, що передбачають планування, організацію та контроль рішень по оподатковуванню діяльності підприємства. В умовах інтенсивного впливу податків на підприємницькі структури реалізація функцій сприятиме стійкому функціонуванню підприємств.

У третьому розділі “Управління податками на промисловому підприємстві” обґрунтовано, що ефективність самого податкового менеджменту підприємства значною мірою залежить від внутрішніх рішень по його організації.

Суб'єктами податкового менеджменту в залежності від розміру підприємств є департаменти, відділи або фінансові менеджери (рис.2).

Рис.2. Варіант організаційної структури підсистеми податкового менеджменту.

У дисертації визначені основні напрямки їх діяльності, що випливають із функцій управління податками на промисловому підприємстві:

1.

Аналіз зовнішнього податкового середовища, змін чинного податкового законодавства, міжнародних конвенцій із питань оподаткування. Правомірність управлінських рішень забезпечує їх захист і законність доходів, тому податкове законодавство лежить в основі реалізації всіх основних функцій податкового менеджменту.

2.

Прогнозування. Основу розробки податкової стратегії підприємства складають: загальна стратегія економічного розвитку підприємства, прогноз зовнішніх податкових та ринкових умов, пріоритетні задачі по окремих аспектах податкового менеджменту.

3.

Податкове планування. Розробка системи планів підприємства передбачає оптимізацію виробничих альтернатив з урахуванням податкового навантаження і його перерозподілу в ринковому середовищі за методикою, викладеною в (2)-(6). Бюджетування податкових витрат створює необхідні умови для такої оптимізації. Її результати передбачають формування рекомендацій для інших сфер управління з метою прийняття узгоджених планових рішень на альтернативній основі.

4.

Податковий моніторинг господарських операцій. Постійний оперативний аналіз джерел витрат, податкова експертиза проектів, договорів, а також розробка податкових схем проведення розрахунків дозволяють істотно вплинути на податкові бази, легально мінімізувати податкові зобов'язання підприємства в конкретних ситуаціях.

5.

Податковий облік та звітність. Вибір форм і методів податкового обліку, урахування його особливостей і взаємозв'язків з бухгалтерським обліком забезпечують інформаційну базу податкового менеджменту, повноту і достовірність податкової звітності.

6.

Контроль виконання рішень у сфері податкового управління. Координація взаємодії функціональних структур підприємства, оперативне реагування на правові нововведення і поточну внутрішню ситуацію, регулювання виробничих стратегій, податкових бюджетів спрямовані на досягнення поставлених цілей.

7. Оцінка результатів податкового менеджменту. Результати податкового менеджменту визначаються, насамперед, показниками чистого прибутку підприємства і відносного рівня агрегованого оподатковування.

Внутрішні комунікації податкового менеджменту реалізуються з функціональними підрозділами операційного і маркетингового менеджменту, менеджменту персоналу, бухгалтерією, юридичним відділом, фінансовим відділом. При реалізації окремих функцій (розрахунки з бюджетом, нерезидентами і т. ін.) виникає необхідність установлення зовнішніх зв'язків.

Розроблений у дисертації економіко-організаційний механізм податкової адаптації підприємства застосований для оптимізації збиткового проекту виробничої програми по 11 видах основної продукції та 4 видах іншої товарної продукції АТЗТ ПО “Дніпропетровський приладобудівний завод”. У результаті його реалізації був досягнутий не тільки кількісний, але і якісний ефект - перехід від збитків до прибутку при одночасному зниженні загального рівня оподаткування.

Одночасно з цим аналіз результатів показав, що оптимізація економічної стратегії підприємства для заданих умов полягає у певному "згортанні" виробництва основної продукції: в оптимізованому варіанті знижуються обсяги її випуску, дохід і витрати, декілька збільшуються ціни на продукцію, що є наслідком несприятливого податкового середовища та бартерних розрахунків. У такій ситуації в рамках податкового менеджменту були вироблені відповідні рекомендації, спрямовані на координацію рішень взаємозв’язаних сфер управління.

Внаслідок оптимізації виробничих альтернатив по іншій товарній продукції максимізація прибутку досягнута на основі певного росту обсягів виробництва та зниження її ціни.

Таким чином, в умовах податкового середовища, що інтенсивно впливає на підприємницькі структури, реалізація економіко-організаційного механізму податкового менеджменту буде сприяти їх адаптації і стійкому функціонуванню.

ВИСНОВОК

У дисертації наведене теоретичне обгрунтування і нове вирішення наукової задачі управління податками на мікроекономічному рівні. На основі проведених досліджень розроблено економіко-організаційний механізм податкової адаптації промислових підприємств у нестабільному податковому середовищі з урахуванням ринкових чинників розподілу податкового навантаження.

Основні наукові і практичні результати роботи сформульовані в таких висновках:

1. Податкове середовище підприємницької діяльності обумовлено макроекономічними умовами, ринковим перерозподілом податкового навантаження, діючою системою оподаткування та її особливостями. Підприємницька діяльність, що не має досвіду податкового менеджменту, слабко адаптована до умов украй нестабільного, суперечливого податкового законодавства перехідного періоду. Характер впливу податків на результати господарської діяльності залежить від природи ринку. В управлінні перерозподілом податкового навантаження необхідно враховувати співвідношення між показниками еластичності ринкового попиту і пропозиції.

2. Аналіз податкової системи показав, що її характерною ознакою є наявність однакових елементів у базах нарахування різних податків, що обумовлює їх взаємний вплив. При прогнозуванні та формуванні управлінських рішень необхідно враховувати, що маніпулювання окремими податками “накладається” на зміну інших і призводить до різноспрямованого впливу на фінансовий результат.

3. Запропоновано спосіб агрегування податків, який дозволяє визначити загальний рівень оподатковування промислового підприємства з урахуванням взаємного впливу податкових параметрів. На підставі проведеного моделювання залежності рівня оподаткування від прибутку показано, що зниження прибутку підприємства призводить до зростання загального рівня його оподаткування. У таких умовах критерій максимізації чистого прибутку відповідає не тільки традиційним інтересам власників підприємства, але і вимогам ефективного управління податками на мікроекономічному рівні.

4. Розроблено мікроекономічну модель оптимізації виробничо-економічної стратегії підприємства, що дозволяє максимізувати чистий прибуток і системно об'єднує через показники еластичностей такі чинники, як витрати і ціна продукції, нестабільні податкові параметри і ринкові механізми розподілу податкового навантаження.

5. Запропоновано методику бюджетування податкових витрат за місцем їх виникнення, що дозволяє економічно обгрунтувати рівень оподаткування окремих структурних підрозділів та виробничих альтернатив.

6. Основною метою управління податками є не абсолютна мінімізація податків підприємства, а зростання його прибутку, і як наслідок цього - зниження загального рівня оподаткування. На цій основі доповнено і обгрунтовано зміст основних функцій податкового менеджменту: планування, організації та контролю рішень по оподаткуванню діяльності підприємства.

7. Розроблено організаційно-інформаційну структуру податкового менеджменту. Аналіз податкового середовища, прогнозування, податкова оптимізація виробничих альтернатив, бюджетування, облік та звітність, моніторинг, регулювання, контроль та оцінка результатів оподаткування підприємства складають зміст основних процесів технології податкового менеджменту. Внутрішні комунікації податкового менеджменту реалізуються як із підсистемами фінансового менеджменту при управлінні доходами, витратами, прибутком, інвестиціями, так і з іншими сферами управління: операційним, маркетинговим менеджментом, менеджментом персоналу - при узгодженні рішень. При реалізації окремих функцій податкового менеджменту (розрахунки з бюджетом, нерезидентами і т.ін.) виникає необхідність встановлення зовнішніх зв'язків

8. Методичні розробки щодо оптимізації виробничих альтернатив, положення по взаємному впливу і агрегуванню податкових параметрів, бюджетуванню податкових витрат, організаційний механізм управління податками, які пристосовані до оподаткування промислових підприємств, можуть бути використані в практиці фінансового менеджменту.

9. Розроблений механізм податкової адаптації промислових підприємств упроваджено в АТЗТ ПО “Дніпропетровський приладобудівний завод”, виконана оптимізація планів виробництва основної та іншої товарної продукції на основі мікроекономічної моделі, агрегування та бюджетування податків. У результаті його реалізації був досягнутий не тільки кількісний, але і якісний ефект - перехід від збитків до прибутку при одночасному зниженні загального рівня оподаткування.

Одночасно з цим аналіз результатів показав, що оптимізація економічної стратегії підприємства у заданих умовах припускає певне "згортання" виробництва основної продукції: в оптимізованому варіанті знижуються обсяги її випуску, дохід і витрати, декілька збільшуються ціни на продукцію, що є наслідком несприятливого податкового середовища та бартерних розрахунків. Внаслідок оптимізації виробничих альтернатив по іншій товарній продукції максимізація прибутку досягнута на основі певного росту обсягів виробництва та зниження її ціни.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ ПРАЦЬ

Статті у наукових виданнях

1.

Ковальчук К.Ф., Рева Т.М. Налоговый менеджмент промышленного предприятия. Монография. - Днепропетровск: Институт технологии, 2000. - 122 с.

Особистий внесок автора: виконано аналіз характеристик податкового середовища підприємницької діяльності, розроблено мікроекономічну модель оптимізації виробничих стратегій на основі агрегування і бюджетування податкових витрат, доповнено зміст функцій податкового менеджменту і технологія їх реалізації.

2.

Ковальчук К.Ф., Рева Т.М. Влияние налоговых параметров на ценовую стратегию предприятия // Маркетинг: теорія і практика: Збірник наукових праць Східноукраїнського державного університету / Ред. кол.: І.Л.Решетнікова (гол.ред.). – Луганськ: вид-во Східноукр. держ.ун-ту,2000.- 172 с.

Особистий внесок автора: запропоновано модель оптимізації цінової стратегії підприємства з урахуванням податкового навантаження і ринкових механізмів її розподілу.

3.

Ковальчук К., Рева Т. Модель оптимальной производственной стратегии с учетом налоговых изменений // Технічний прогрес та ефективність виробництва: Вісник Харківського державного політехнічного університету. Зб. наукових праць. – Випуск 92. - Харків: ХДПУ, 2000. - С. 25-28.

Особистий внесок автора: розроблено мікроекономічну модель оптимізації виробничих стратегій у нестабільному податковому середовищі.

4.

Ковальчук К., Рева Т. Стратегічні зміни у формуванні доходів міських бюджетів із податку на прибуток // Актуальні проблеми державного управління: Зб. наукових праць. - Вип.2(2). –Д.: ДФ УАДУ, 2000. - С. 184-187.

Особистий внесок автора: запропоновано варіанти розподілу консолідованого податку на прибуток підприємств між бюджетами різних рівнів.

5.

Ковальчук К., Рева Т. Особенности влияния налогов на финансовые результаты деятельности предприятий // Теория и практика металлургии. - 1999. - №5. - С. 55-56.

Особистий внесок автора: виконано аналіз регресивного характеру оподаткування прибутку підприємств.

6.

Ковальчук К., Рева Т. Оценка взаимосвязи уровня налогообложения и прибыльности предприятий // Вісник ДДФЕІ. - 1999. - №2. - С.65-68.

Особистий внесок автора: виконано аналіз залежності загального рівня оподатковування від рівня прибутку підприємства.

Тези доповідей на наукових конференціях

1. Ковальчук К., Рева Т. Модель выбора ценовой стратегии предприятия в условиях варьирования налоговых параметров // Зб. тез доповідей на IV міжнародній науково-практичній конференції ”Маркетинг: теорія і практика”, том 1. - Ялта-Луганськ, 2000. - С.119-121.

Особистий внесок автора: розроблено мікроекономічну модель оптимізації цінової стратегії підприємства з урахуванням податкових параметрів.

2. Ковальчук К., Рева Т. Проблемы формирования доходов местных бюджетов за счет поступлений налога на прибыль предприятий // Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції “Регіоналізація економіки і здійснення адміністративної реформи в Україні”, ч.2. - Дніпродзержинськ, 2000. - С.153-155.

Особистий внесок автора: запропоновано варіанти формування прибутків місцевих бюджетів за рахунок надходжень консолідованого податку на прибуток підприємств.

3. Ковальчук К.Ф., Рева Т.М., Сокоренко А.Л. Проблемы налогообложения доходов предприятий и перспективы их решения // Материалы III международной конференции молодых ученых-экономистов “Экономика третьего тысячелетия. – Том 2 ”Микроэкономика : проблемы, тенденции, перспективы”. - Донецк, 2000. - С.101-102.

Особистий внесок автора: виконано аналіз рівня оподаткування при зміні прибутку підприємства.

Навчально - методичні видання

1.

Рева Т.М. Економіка підприємства: Проспект ділової гри “Визначення ціни та собівартості продукції“. - Дніпропетровськ: ДДФЕІ, 2000. - 20 с.

АНОТАЦІЯ

Рева Т.М. Економіко-організаційний механізм управління податками на промисловому підприємстві. Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 - Підприємництво, менеджмент та маркетинг. - Національна металургійна академія України, Дніпропетровськ, 2000.

У дисертаційній роботі виконано аналіз податкового середовища підприємницької діяльності, розроблено мікроекономічну модель оптимізації виробничої стратегії, визначені функції податкового менеджменту, запропоновано технологію їх реалізації на промисловому підприємстві.

Досліджено взаємний вплив податкових параметрів. Розроблена мікроекономічна модель оптимізації економічної стратегії підприємства. Запропоновано методику бюджетування податкових витрат, що встановлює економічно обґрунтовані суми прямих і непрямих податкових витрат у розрізі структурних підрозділів та видів продукції. Доповнено основні функції і технологію податкового менеджменту, обґрунтовані його взаємозв'язки й ефективність.

Ключові слова: податкове середовище, оптимізація, економічна стратегія, бюджетування, агрегування, функції, податковий менеджмент.

АННОТАЦИЯ

Рева Т.М. Экономико-организационный механизм управления налогами на промышленном предприятии. Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Национальная металлургическая академия Украины, Днепропетровск, 2000.

В диссертационной работе рассмотрен комплекс вопросов, связанных с адаптацией промышленных предприятий в нестабильных налоговых условиях. С этой целью выполнен анализ налоговых условий предпринимательской деятельности, разработана микроэкономическая модель оптимизации производственной стратегии в нестабильной налоговой среде, обоснованы функции налогового менеджмента, предложена технология их реализации на промышленном предприятии.

Отмечено, что налоговая среда предпринимательской деятельности обусловлена действующей в государстве системой налогообложения. Установлены принципиальные отличия системы налогообложения предпринимательской деятельности в Украине от налоговых систем зарубежных стран. Основная фискальная нагрузка прямого налогообложения в экономически развитых странах приходится на физических лиц, в Украине – на юридических лиц. Характер воздействия налогов на результаты хозяйственной деятельности зависит от природы рынка. В управлении перераспределением налоговой нагрузки необходимо учитывать соотношение между показателями эластичности рыночного спроса и предложения.

Исследовано наличие одинаковых элементов в базах начисления различных налогов, что обуславливает их взаимное влияние и приводит к разнонаправленному воздействию на финансовый результат. При формировании управленческих решений необходимо учитывать, что манипулирование одними налоговыми параметрами "накладывается" на изменение других. Предложен формальный способ агрегирования налоговых параметров. Стратегию своей деятельности предприятие выбирает при условии влияния не одного или нескольких локальных налогов, а их фиксированного набора, жестко заданного в плановом периоде. Агре-гированный показатель налогов включает "набор" основных фискальных параметров, задействованных промышленными предприятиями, и наиболее полно характеризует их влияние на конечный финансовый результат.

Показано, что рост общего уровня налогообложения предприятия при снижении прибыли наиболее актуален для промышленных предприятий. В таких условиях критерий максимизации чистой прибыли отвечает не только традиционным интересам собственников предприятия, но и требованиям эффективного управления налогами на микроэкономическом уровне.

Разработана микроэкономическая модель оптимизации экономической стратегии предприятия, позволяющая максимизировать чистую прибыль и системно объединяющая через показатели эластичности такие факторы, как издержки и цена продукции, нестабильные налоговые параметры и рыночные механизмы распределения налоговой нагрузки. Модификации модели позволяют использовать ее для формирования не только производственной, но и ценовой стратегии предприятия.

Предложена методика бюджетирования налоговых затрат, которая предполагает корректный дифференцированный подход к определению уровня агрегированного налогообложения различных производственных альтернатив. Основной целью бюджетирования является установление экономически обоснованной суммы прямых и непрямых налоговых издержек в разрезе видов продукции, отдельных структурных единиц и по операционной деятельности в целом. При несовпадении уровня налоговой нагрузки по различным видам деятельности производитель, обладая правом выбора операционной и маркетинговой стратегии, имеет возможность влиять на объемы и номенклатуру производимой продукции.

Разработана технология налогового менеджмента и обоснованы его основные функции, которые включают планирование, организацию и контроль решений по налогообложению деятельности предприятий.

Определены взаимосвязи налогового менеджмента. Показано, что внутренние взаимосвязи реализуются с подсистемами финансового менеджмента, а также с другими сферами управления: операционным, маркетинговым менеджментом, менеджментом персонала, юридическим отделом при согласовании решений. При реализации отдельных функций налогового менеджмента (расчеты с бюджетом, нерезидентами и др.) возникает необходимость установления внешних связей.

Критерием эффективного управления налогами является не абсолютная минимизация налоговых издержек, а рост чистой прибыли, и как следствие этого - снижение общего уровня налогообложения промышленного предприятия.

Ключевые слова: налоговая среда, оптимизация, экономическая стратегия, бюджетирование, агрегирование, функции, налоговый менеджмент.

THE SUMMARY

Reva T.М. The economic-organizational mechanism of management of the taxes at the industrial enterprise. The manuscript.

The dissertation on competition of a scientific degree of the candidate of economic sciences on a speciality 08.06.02 - Business, management and marketing. - National metallurgical academy of Ukraine, Dnepropetrovsk, 2000.

In dissertation the complex of questions connected to adaptation of the industrial enterprises in astable tax conditions is considered. With this purpose the analysis of tax conditions of enterprise activity is executed, microeconomic model of optimization of economic strategy of the enterprise allowing to maximize clean profit and systemly uniting such factors, as costs and price of let out production, astable tax parameters and market mechanisms of their redistribution is developed. The mutual influence of tax parameters is investigated. The technique budgeting of tax expenses is offered. The basic functions and technology of tax management are determined.

Key words: tax environment, optimization, economic strategy, budgeting, united, functions, tax management.