У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

СТЕПАНЕНКО НАТАЛІЯ ОЛЕКСІЇВНА

УДК .012.2

ВНУТРІШНЬОФІРМОВЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.02– підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана у Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник –  доктор економічних наук, професор

Українська Лариса Олегівна

Харківський державний економічний університет,

професор кафедри економічної теорії

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Шинкаренко Володимир Григорович

Харківський державний автомобільно-дорожній технічний університет, завідуючий кафедрою менеджменту

кандидат економічних наук, доцент

Коюда Павло Миколайович

Харківський  державний  технічний  університет радіоелектроніки,  завідуючий  кафедрою  економіки

і менеджменту

Провідна установа –   Харківський  національний  університет  ім. В.Н. Каразіна,

кафедра економіки та менеджменту, Міністерство освіти і науки України, м.Харків.

Захист відбудеться “25” січня 2001р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м.Харків, пр.Леніна, 9-а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м.Харків, пр.Леніна, 9-а.

Автореферат розісланий  “23” грудня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради           Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Планування як функція управління на підприємстві охоплює всі сторони його господарської діяльності, а саме: виробництво та реалізацію продукції, маркетинг, фінансове та ресурсне забезпечення й ін. Формування і використання науково обґрунтованої системи планування, розробка та виконання системи планів дозволяють забезпечити досягнення поставлених цілей підприємства, укріпити і поліпшити його становище на ринку. Від обґрунтованості визначення перспектив розвитку та самостійного вибору варіантів управлінських дій у процесі планової діяльності багато в чому залежить прибуток підприємства, добробут всіх його працівників, постачальників і споживачів.

Сучасні умови ринкової економіки характеризуються високим ступенем нестабільності та невизначеності зовнішнього середовища господарювання, збільшенням впливу його чинників на економіку й управління підприємством. Розвиток новітніх технологій, поява принципово нових товарів і ринків, різкі коливання ринкового попиту й кон’юнктури, зміни в державному регулюванні економіки визначають складність задачі розвитку сучасного виробництва. В ринковому оточенні, яке постійно ускладнюється, планова діяльність являє собою засіб скорочення ринкової невизначеності, забезпечення стабільності економічних процесів на підприємстві. Тому розширення сфер і об’єктів планування – об’єктивна необхідність і важлива умова стабільного соціально-економічного розвитку підприємства в трансформаційній економіці.

Теоретичні та методологічні основи планової діяльності розглядалися в роботах Р.Акоффа, І.Ансоффа, В.Г.Герасимчука, В.Горфінкеля, В.М.Гриньової, П.Друкера, Л.І.Євенка, Ю.Б.Іванова, Б.Карлоффa, У.Кінга, М.Д.Кондратьєва, П.М.Коюди, Е.Л.Лортикяна, А.Маршалла, Б.Мільнера, Г.С.Одінцової, В.С.Пономаренка, М.Портера, Т.Сааті, М.А.Сіроштана, Б.М.Сміхова, А.А.Томпсона, Л.О.Української, А.Файоля, В.Г.Шинкаренка та інших вітчизняних і зарубіжних економістів.

Актуальність теми. Необхідність наукового обґрунтування планової діяльності підприємства обумовлена прагненням до врахування та використання при складанні планів підприємства об’єктивних економічних законів і закономірностей. Задача пізнання цих законів, розробки і вдосконалювання на їх основі сучасної методології планування має особливу актуальність на етапі формування ринкових відносин, в ході зміни самих принципів господарювання на підприємствах України.

Різноманітність та мінливість об’єктів планування визначають складність і динамічність розвитку управлінського процесу. Зміни в стані ринкового оточення підприємства, постійне перетворення форм і методів управління знаходять відображення в зміні організації планової діяльності. Тому методичні й практичні основи планування вимагають постійного вдосконалювання та пристосовування до сучасної практики господарювання. Важливе значення має також адаптація зарубіжного досвіду планової діяльності до умов ринкового реформування економіки України.

Актуальність і значення цих питань для підприємств України зумовили вибір теми дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертаційне дослідження виконувалось згідно з планами наукових досліджень Харківського державного економічного університету за темою “Стратегія діяльності підприємства в ринковому середовищі”, №0198U007645.

Мета і задачі дослідження. Метою дисертаційної роботи є комплексне теоретичне обґрунтування та розробка методичних рекомендацій щодо формування та реалізації планів підприємства в умовах ринкового реформування економіки.

Для досягнення поставленої мети було сформульовано й вирішено такі наукові та практичні задачі:

узагальнено теоретичні та методологічні основи планової діяльності підприємства в умовах ринкової економіки;

визначено склад і характер чинників, які в найбільшій мірі впливають на формування системи планів підприємства;

проведено аналіз існуючого методичного забезпечення стратегічного планування та оцінку досвіду розробки і реалізації стратегічних планів на підприємствах України;

визначено особливості розробки та реалізації стратегії підприємства в сучасних умовах;

розроблено методичні рекомендації щодо врахування й оцінки господарських ризиків у плануванні господарської діяльності підприємства.

Предмет дослідження – форми і методи внутрішньофірмового планування діяльності промислових підприємств.

Об’єкт дослідження – підприємства і об’єднання різних галузей промисловості України.

Методи дослідження. Теоретичною та методологічною базою дисертаційного дослідження стали сучасні економічні теорії, закони України, постанови й рішення Кабінету Міністрів України, укази Президента України. В процесі проведення досліджень, обґрунтування висновків і рекомендацій були використані методичні матеріали, наукова та довідкова література, роботи провідних вітчизняних і зарубіжних економістів, статистичні й звітні дані підприємств різних галузей промисловості України.

У процесі дисертаційного дослідження використовувались різні методи, зокрема: аналізу і синтезу – для деталізації об’єкта дослідження внаслідок розчленування його на окремі складові частини; логічного узагальнення – для обґрунтування необхідності застосування нових наукових понять принципів планової діяльності підприємства, стратегічного планування та стратегії розвитку підприємства, а також при розробці показників, за допомогою яких здійснюється внутрішньофірмове планування; порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного року з даними за попередні роки; монографічний – для вивчення зарубіжного та вітчизняного досвіду стратегічного планування економічного розвитку підприємства; графічний – для наочного зображення стадій внутрішньоорганізаційного розвитку підприємства; індексний аналіз – для оцінки ефективності витрат, пов’язаних із розробкою та прийняттям стратегічних рішень; статистичний аналіз – для вивчення, групування, порівняння, оцінки та інтерпретації фактичних даних про результати господарської діяльності підприємств з метою подальшого використання сформульованих висновків при внутрішньофірмовому плануванні.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

узагальнено принципи планової діяльності підприємства, визначено особливості й напрямки адаптації внутрішньовиробничого планування до умов ринкового реформування економіки;

дістали подальший розвиток методичні підходи до визначення економічної ефективності розробки та реалізації функціональних і ресурсних стратегій підприємства;

вперше розроблено методичні рекомендації щодо визначення пріоритетів планової діяльності підприємства в процесі внутрішньоорганізаційного розвитку;

удосконалено методичні підходи до організації інтерактивного планування господарської діяльності підприємства, заснованого на принципах участі і максимальної активізації творчих здібностей працівників;

уточнено вимоги до ефективності процесу автономного формування системи показників внутрішньофірмового планування, визначено основні напрямки та особливості її формування.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних висновків і пропозицій полягає в тому, що вони дозволяють комплексно використовувати сучасні форми та методи внутрішньофірмового планування в умовах ринкового реформування економіки. Реалізація наведених у роботі методичних і практичних рекомендацій сприятиме вдосконаленню науково обґрунтованої бази розробки стратегії економічного розвитку підприємств, плануванню їхньої поточної  господарської  діяльності.

Запропоновані в дисертації висновки й рекомендації щодо організації інтерактивного планування та розробки системи показників планової діяльності підприємства були прийняті до впровадження у ДП “Харківський електромеханічний завод” та АТЗТ  “СІТ”, що підтверджено актами впровадження.

Особистий внесок здобувача. Всі наукові статті виконані автором одноособово.

Апробація результатів дисертації. Основні результати досліджень, висновки і рекомендації, що включені до дисертації, оприлюднено на Міжнародній  науково-практичній конференції “Дослідження та оптимізація економічних процесів” (м. Харків, 1998 р.), Третій науково-практичній конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробниц-тва”м. Харків,  р.), Четвертій науково-практичній конференції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробництва” (м. Харків, 2000 р.).

Публікації. За темою дисертаційної роботи опубліковано 10 статей загальним обсягом 2,3 ум.-друк. арк.

Структура і обсяг роботи. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів і висновків. Робота містить 206 сторінок машинописного тексту, в тому числі: 20 таблиць – 15 сторінок, 29 рисунків – 17 сторінок, 7 додатків – 13 сторінок, бібліографічний список (178 найменувань) – 13 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації становить 148 сторінок.

ОСНОВНИЙ  ЗМІСТ  РОБОТИ

У вступі обґрунтовано актуальність теми дисертації, визначено мету, предмет і об’єкт дослідження, сформульовано задачі дослідження, розкрито загальну методологію та методику вивчення проблеми, відображено наукову новизну та практичне значення одержаних результатів.

У першому розділі  – “Організаційно-економічні основи планової діяльності підприємства” –  розглянуто теоретичні підходи до організації планової діяльності, вивчено залежність між структурою та послідовністю формування планів і організаційно-правовою формою підприємства, досліджено організаційно-економічні аспекти проблеми адаптації внутрішньовиробничого планування до вимог ринку.

В умовах ринкового реформування економіки України перед підприємствами постають нові проблеми, зміст яких істотно відрізняється від господарської ситуації минулого. Зараз суб’єкти господарювання самостійно визначають пріоритети розвитку, формують плани своєї діяльності на довго- та короткострокову перспективу.

Таким чином, перед підприємством постають різноманітні за структурою та змістом економічні проблеми. Необхідність швидкого ефективного подолання цих труднощів вимагає обов’язкового планування всіх аспектів господарювання на підприємстві, приводить до необхідності формування нового підходу до методології та організації планової діяльності в сучасних умовах.

Призначення планування як функції управління полягає у встановленні впливу змін усіх чинників внутрішнього та зовнішнього середовища підприємства на підвищення ефективності організації виробничого процесу й забезпечення сприятливих умов для нормального функціонування і розвитку підприємства.

При прийнятті управлінських рішень планування є засобом подолання невизначеності в чотирьох основних областях, що визначають ефективність роботи підприємства. До їх складу автором віднесені: організаційно-економічна структура, стан внутрішнього середовища підприємства; поточний економічний стан, умови та результати господарської діяльності; пріоритетні напрямки соціально-економічного розвитку; методи та шляхи досягнення поставлених цілей.

Характер і зміст планової діяльності підприємства визначаються принципами планування, правильне й комплексне дотримання яких створює передумови для організації ефективної роботи підприємства, підвищує обґрунтованість планів.

У дисертації систематизовано та узагальнено принципи планування, що в найбільшій мірі відповідають сучасним умовам господарювання. Це – системність, цілепокладання, адекватність об’єкта і предмета планування, безперервність, гнучкість, точність, збалансованість, оптимальність використання ресурсів, партисипативність, підхід до економічних об’єктів як до відкритих систем.

Реалізація зазначених принципів планування є підґрунтям для розробки теоретичних основ і практичних рекомендацій щодо здійснення планової діяльності на підприємстві, створення сучасної методології планування. У дисертації запропоновано класифікацію методів планування, яка наведена на рис.1.

На думку автора, в процесі розробки й удосконалювання системи планів підприємства необхідно враховувати також вплив особливостей організації його господарської діяльності, таких, як галузева приналежність, розмір підприємства, форма власності та організаційна форма управління, тип виробництва, виробничий профіль.

Ринкове реформування економіки України пов’язане з перетворенням організаційно-правових форм суб’єктів господарювання; із зміною ступеня їхньої відкритості та сприйнятливості до змін зовнішнього середовища; із зростанням рівня використання товарно-грошових відносин у господарській діяльності. У зв’язку з існуванням і розвитком цих тенденцій виникає потреба в адаптації і вдосконалюванні методології планування, яка б відповідала вимогам і враховувала специфічні особливості сучасного етапу розвитку вітчизняних підприємств.

У другому розділі – “Стратегічне планування економічного розвитку підприємства в умовах формування ринкових відносин” – досліджено та розкрито особливості розробки, виконання та оцінки ефективності реалізації економічної стратегії підприємства, проведено аналіз методичного забезпечення формування економічної стратегії підприємства, запропоновано методичні підходи до врахування господарського ризику при стратегічному плануванні.

Складність та суперечливість задач планування в сучасних умовах визначаються необхідністю вибору на основі прогнозу можливого впливу різних зовнішніх і внутрішніх чинників одного з альтернативних варіантів управлінських дій. Ці дії мають бути спрямовані на досягнення цілей підприємства.

Рис.1. Класифікація методів розробки планів підприємства

В сучасних умовах фактори ринкового оточення та внутрішнього середовища вітчизняних підприємств знаходяться в постійному розвитку, швидко й непередбачувано змінюються. Характеристика основних показників стану середовища господарювання в Україні у 1991-1999рр. наведена в табл. .

У дисертації доведено, що можливості пристосування вітчизняних підприємств до постійного перетворення зовнішнього середовища в першу чергу пов’язані з удосконалюванням форм і методів планування.

Таблиця 1

Основні показники стану середовища господарювання в Україні

Показник | Оди-ниця

виміру | Значення показника по роках | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999 | Валовий внутрішній продукт | млрд.

грн. | 3 | 50 | 1483 | 12038 | 54516 | 81519 | 93365 | 102593 | 127126 | Обсяг виробництва промислової продукції | млн.

грн./

міс. | 3,3 | 58 | 1601 | 12030 | 55889 | 67187 | 67183 | 75219 | 99135 | Грошові доходи населення | млн.

грн. | 2 | 24 | 628 | 5389 | 26498 | 40311 | 50069 | 54379 | 61776

Грошові витрати та заощадження | млн.

грн. | 1,9 | 19 | 513 | 4754 | 24784 | 38961 | 47933 | 53376 | 59710

Індекс інфляції | % | 111,1 | 139,3 | 149,1 | 115,7 | 109,2 | 102,9 | 100,8 | 101,6 | 101,5

Обсяг експорту товарів | млн.

дол. | дані відсутні | 8045 | 7817 | 16641 | 17090 | 20346 | 20355 | 17621 | 15940

Обсяг імпорту товарів | млн.

дол. | дані відсутні | 7099 | 9533 | 18007 | 18280 | 21468 | 21891 | 18828 | 15010 | Індекс цін споживчого ринку | % | 390 | 2100 | 10256 | 501 | 282 | 140 | 110 | 120 | 119 | Індекс цін виробників промислової продукції | % | 263 | 4229 | 9768 | 874 | 272 | 117 | 105 | 135 | 116 | Частка без-робітних у загальній кількості ро-бочої сили | % | 0,03 | 0,29 | 0,35 | 0,36 | 0,53 | 1,49 | 2,74 | 4,30 | 4,99

В цілому процес планування є замкненим циклом з прямим (від розробки стратегії до розробки оперативного планування, реалізації та контролю виконання планів) і зворотним (від урахування результатів реалізації плану до створення нової концепції плану) зв’язком (рис. ).

У дисертації обґрунтовано, що особливе місце в послідовності управлінського циклу планування займає розробка економічної стратегії підприємства.

Стратегія на основі оцінки потенціалу внутрішнього середовища та можливостей ринкового оточення визначає напрямки діяльності підприємства і всіх його підрозділів. Економічна стратегія є засобом формалізації обраного курсу, в межах якого відбуваються формування та узгодження всіх аспектів планової діяльності.

У роботі доведено, що розробка економічної стратегії підприємства обов’язково повинна здійснюватися на основі узгодження інтересів взаємопов’язаних зовнішніх груп впливу і стратегічних цілей, які відображають наявні внутрішні ресурси та взаємозалежні стратегічні чинники, за допомогою яких підприємство сподівається досягти стратегічної мети. Елементами економічної стратегії є: ступінь відповідальності перед суспільством, комерційна стратегія, конкурентна стратегія, стратегія комерційної діяльності та функціональна стратегія.

У дисертації проведено аналіз ефективності методичного забезпечення розробки економічної стратегії підприємства, виявлено переваги, вади й визначено сферу використання різних методик розробки стратегії. Крім того, доведено, що основними проблемами, з якими стикаються вітчизняні підприємства в процесі адаптації існуючого методичного забезпечення стратегічного планування до умов ринкового реформування економіки, є труднощі узгодження різних складових стратегічного плану у зв’язку з непередбачуваністю змін середовища господарювання .

В умовах нестабільності ринкового оточення підприємства, неоднозначності тенденцій економічного розвитку стратегія підприємства повинна включати в себе комплекс заходів, заснованих на оцінці економічного ризику та аналізі можливостей його скорочення. У дисертації запропоновано методичний підхід щодо врахування ризиків та управління ними в процесі розробки і реалізації стратегії.

Управління економічними ризиками в процесі розробки й реалізації економічної стратегії підприємства в роботі пропонується здійснювати шляхом інтегральної оцінки та ієрархіїзації ризиків, визначення їх ціни, методів контролю, тенденцій і перспектив розвитку фірми, використання методів ризику-менеджменту та інтерактивних методів планування. Автором розроблено методичні основи організації управління ризиками в процесі підготовки та реалізації стратегічних планів.

Стратегічне управління передбачає в межах однієї загальної стратегії розробку окремих видів стратегій, які визначають перспективи розвитку підприємства в певній сфері його діяльності. Виділяють дві групи стратегій, які розвивають і деталізують відповідні положення загальної стратегії розвитку підприємства: функціональні (інноваційна, інвестиційна, маркетингова, адаптаційна, стратегія розвитку виробництва) та ресурсні (їх реалізація дозволяє забезпечувати підприємство матеріальними, трудовими і фінансовими ресурсами).

Кожна з стратегій підприємства являє собою сукупність стратегічних рішень і послідовних дій з їх виконання для досягнення цілей стратегії.

Цілі кожної стратегії звичайно подаються у вигляді якісного опису, але можуть бути охарактеризовані і за допомогою економічних показників. Для оцінки ефективності стратегій може бути використаний один чи декілька показників. Для ресурсних стратегій автор пропонує використовувати як основний показник, що характеризує цілі і результат реалізації стратегії, обсяг ресурсів (в натуральній і вартісній оцінці). Ресурси можуть бути одержані для покриття потреб підприємства – ресурсні можливості. Для оцінки результатів реалізації функціональних стратегій запропоновано показник приросту прибутку підприємства, оскільки розробка і реалізація будь-якої функціональної стратегії орієнтована на досягнення цілей загальної стратегії розвитку підприємства. До складу таких цілей відноситься і збільшення прибутку.

У роботі розроблено методичні підходи до визначення економічної ефективності ресурсних та функціональних стратегій підприємства та їхнього узгодження в межах загальної стратегії підприємства. Для визначення ефективності ресурсної стратегії в дисертації запропоновано використовувати показники загальної та часткової економічності стратегії. Для ефективності функціональних стратегій, реалізація кожної з яких може розглядатись як окремий інвестиційний проект, запропоновано використовувати показники чистого приведеного ефекту. Він дозволяє отримати ймовірну оцінку приросту капіталу підприємства у разі реалізації функціональної стратегії.

У третьому розділі – “Методичні основи організації планової діяльності підприємства” - запропоновано методичні підходи до визначення пріоритетів планової діяльності підприємства на різних етапах організаційного розвитку, розроблено методику інтерактивного планування господарської діяльності підприємства, визначено умови та особливості формування системи показників внутрішньофірмового планування.

Підприємство як складна відкрита соціально-економічна система знаходиться в процесі постійних внутрішніх змін. Протікання процесу внутрішньоорганізаційного розвитку не є абсолютно непередбачуваним або хаотичним, а навпаки, він підвладний впливу комплексу соціальних, економічних, організаційних законів і закономірностей.

Еволюція внутрішнього середовища підприємства звичайно розглядається як його життєвий цикл, який включає послідовність певних етапів розвитку від виникнення до ліквідації. У дисертації доведено, що головною причиною зміни етапів цього циклу є зміна масштабів діяльності підприємства, яка призводить до зростання невизначеності умов роботи, накопичення внутрішньоорганізаційних проблем, до появи структурних конфліктів. Тому автор вважає, що зміни етапів життєвого циклу підприємства доцільно розглядати у тісному зв’язку з еволюцією організаційного розвитку. Виникнення нових задач, можливостей і обмежень вимагає проведення адекватних змін в організації виробництва, здійснення перебудови механізмів управління та координації, зміни пріоритетів і методів планування. У разі успішного реформування внутрішнього середовища підприємство продовжує зростати на поточній фазі або переходить на наступну фазу еволюційного розвитку.

Таким чином, життєвому циклу підприємства відповідає певна еволюція організаційного розвитку як послідовної передбачуваної зміни принципів, форм, методів організації та управління, яка складається з п’яти основних етапів внутрішньоорганізаційного розвитку: творчий, прямого управління, делегування відповідальності, координації, співпраці. В дисертації проведено розподіл етапів внутрішньоорганізаційного розвитку за стадіями життєвого циклу підприємства (табл. ).

Таблиця 2

Відповідність етапів життєвого циклу та внутрішньоорганізаційного розвитку підприємства (Х – відповідність між етапами)

Етап внутрішньо-організаційного розвитку | Етапи життєвого циклу підприємства | Створення | Становлення | Зростання | Зрілість | Спад | Ліквідація (антикризо-вий процес) | Творчий | х | х | Х | Прямого управління | х | Х | Х | х | Делегування відповідальності | х | х | х | Координації | х | х | Х | Співпраці | х | х

У роботі досліджено характеристики внутрішнього середовища підприємства в ході кожної стадії та доведено, що найістотніших змін у процесі організаційного розвитку зазнає функція планування. Планова діяльність підприємства здійснюється згідно з стратегічними цілями і тактичними задачами, внутрішніми й зовнішніми умовами його роботи. Тому разом із зміною цих характеристик змінюються послідовність, структура та критерії ефективності

процесу планування. Планова діяльність є ефективним засобом подолання невизначеності зовнішнього середовища, на кожній новій стадії життєвого циклу ця невизначеність збільшується, тобто ускладнюються й розширяються задачі планування. Таким чином, планування не є “застиглим” процесом, воно розвивається та вдосконалюється паралельно з еволюцією всієї організації.

Основною характеристикою планування, зміна якої відбувається при організаційному розвитку, є пріоритети планової діяльності, до складу яких автор відносить: обсяг, параметри, глибину та часові параметри планування, а також організаційну структуру управління.

У дисертації запропоновано методичні підходи та подано практичні рекомендації щодо визначення пріоритетів планової діяльності на кожному з етапів внутрішньоорганізаційного розвитку.

Зміна пріоритетів внутрішньофірмового планування в ході організаційного розвитку означає необхідність здійснення докорінних змін в організації планової діяльності. Пристосування внутрішнього середовища підприємства до перетворень умов господарювання (в тому числі до процесу внутрішньо організаційного розвитку) в дисертації запропоновано забезпечувати за допомогою використання методів інтерактивного планування господарської діяльності підприємства, заснованого на принципах участі і максимальної активізації творчих здібностей працівників.

Послідовність здійснення інтерактивного планування в рамках розробленої автором методики наведена на рис. .

Кожний з етапів загальної схеми інтерактивного планування в дисертації конкретизовано та доповнено практичними рекомендаціями.

Формування системи планів підприємства завершується розробкою системи показників планової діяльності, яка повинна враховувати сучасний стан і перспективи розвитку внутрішнього середовища та ринкового оточення підприємства.

У процесі формування системи показників внутрішньофірмового планування в сучасних умовах ринкового реформування економіки України потрібно враховувати такі вимоги: єдність і взаємозв’язок всіх стадій циклу відтворення, пріоритет показників ринкового попиту при розробці системи показників внутрішньофірмового планування, необхідність забезпечення фінансової стійкості фірми в процесі планування та реалізації планів.

Базою, на основі якої доцільно розробляти всю систему показників планування роботи та розвитку підприємства, в дисертації пропонується вважати попит на продукцію, який повинен вивчатися як на довгострокову перспективу в рамках стратегічного планування, так і на рівні поточної діяльності в рамках тактичного планування. У роботі розроблено методичні підходи до формування системи показників внутрішньофірмового планування.

Рис. . Укрупнена схема послідовності інтерактивного планування

висновки

В узагальненому вигляді результати дисертаційного дослідження полягають у вивченні теоретичних основ планової діяльності в умовах ринкової економіки; у визначенні принципів, змісту, позитивних та негативних ознак різних методів планування; в розробці методичних основ і практичних рекомендацій щодо організації планової діяльності на підприємстві в умовах високого ступеня невизначеності зовнішнього середовища.

Методологія планової діяльності в ринковій економіці кардинально відрізняється від форм і методів планування в умовах адміністративного регулювання господарської діяльності. Зараз в процесі організації планової діяльності зростає необхідність і значення її орієнтації на задоволення вимог споживачів; на врахування високого ступеня невизначеності ринкового середовища, системності, безперервності та спадкоємності планів; на взаємопов’язування за рівнями управління; на виділення пріоритетів розвитку; на використання методів планування, що адекватні сутності підприємства як відкритої соціально-економічної системи.

В умовах постійного зростання нестабільності зовнішнього середовища господарювання найбільшого значення для підвищення стабільності роботи підприємства набувають методи й методики адаптивного та інтерактивного планування, методичні підходи до використання яких запропоновані в роботі.

Підприємство як відкрита соціально-економічна система перебуває в процесі постійного внутрішньоорганізаційного розвитку. Планова діяльність являє собою ефективний засіб подолання невизначеності зовнішнього середовища, яка збільшується на кожному наступному етапі внутрішньо-організаційного розвитку. У зв’язку з цим ускладнюються й розширяються задачі планування, методологія якого розвивається та вдосконалюється паралельно з еволюцією всієї економічної організації. Розроблені методичні підходи до визначення пріоритетів планової діяльності в процесі організаційного розвитку для пристосування внутрішньофірмового планування діяльності підприємства до непередбачених змін умов господарювання.

Ключовою характеристикою планування в ринкових умовах є самостійність суб’єктів господарювання в плановій діяльності. Для забезпечення ефективності процесу автономного формування системи показників внутрішньофірмового планування обов’язковим є виконання таких вимог: єдність і взаємозв’язок всіх стадій циклу відтворення; пріоритет показників ринкового попиту при розробці системи показників внутрішньофірмового планування; необхідність забезпечення фінансової стійкості фірми в процесі планування і реалізації планів. У дисертації запропоновано методичні підходи до розробки системи показників внутрішньофірмового планування.

Список опублікованих робіт за темою дисертації

1. Степаненко Н.А. Принципы формирования экономической стратегии предприятия // Вісник ХДЕУ. – 2000. – №1(13). – С.51-52.

2. Степаненко Н.А. Подходы к анализу финансового состояния предприятия // Вісник ХДЕУ. – 1999. – №3(11). – С.69-70.

3. Степаненко Н.А. Планирование деятельности предприятий в условиях перехода к рынку // Вісник ХДЕУ. – 1999. – №1(9). – С.90-91.

4. Степаненко Н.А. Роль стратегического планирования на предприятиях Украины в условиях перехода к рынку // Вісник ХДЕУ. – 1998. – №4(8). – С.51-52.

5. Степаненко Н.А. Проблемы учета финансовых рисков при разработке стратегии долгосрочного развития предприятия // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. – 1998. – Вып. . – С.91-93.

6. Степаненко Н.А. Дифференциация внутрифирменных планов в зависимости от формы организации предприятия // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. Сер. “Технический прогресс и эффективность производства”. – 1999. – Вып.86. – С.46-49.

7. Степаненко Н.А. Определение экономической эффективности разработки и реализации функциональных и ресурсных стратегий предприятия // Сучасні проблеми розвитку виробництва: Зб. матеріалів Четвертої науково-практичної конференції молодих економістів. Харків: Модель Всесвіту. – 2000. – С.93-95.

8. Степаненко Н.А. Внутрифирменное планирование: бизнес-план предприятия в неустойчивой экономике Украины // Зб. наук. статей “Економіка”. – 1998. – №1. – С.64-66.

9. Степаненко Н.А. Роль планирования в управлении производством на предприятиях Украины // Вестник Харьковского государственного политехнического университета. – №1 “Исследование и оптимизация экономических процессов”. – 1998. – Вып.19 – Ч. 3. – С.122-124.

10. Степаненко Н.А. Экономическая стратегия промышленного предприятия и особенности ее  определения в трансформационной экономике. // Деп. ДНТБ України, №207 - Ук99.

Степаненко Н.О.  Внутрішньофірмове планування діяльності промислових підприємств.  Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 підприємництво, менеджмент і маркетинг. Харківський державний економічний університет, Харків, 2000.

У дисертації досліджено теоретичні та методологічні основи організації планування, узагальнено та систематизовано принципи планової діяльності в сучасних умовах. Вивчено залежність між структурою і послідовністю формування планів та організаційно-правовою формою підприємства, розкрито зміст організаційно-економічних аспектів проблеми адаптації внутрішньовиробничого планування до ринкових умов. Проаналізовано особливості розробки, виконання та оцінки економічної ефективності реалізації економічної стратегії підприємства. Досліджено сучасний стан методичного забезпечення формування економічної стратегії підприємства, подано методичні підходи до врахування господарського ризику при стратегічному плануванні. Запропоновано методичні підходи до визначення пріоритетів планової діяльності підприємства з урахуванням внутрішньоорганізаційного розвитку. Розроблено методику інтерактивного планування господарської діяльності підприємства. Визначено умови та особливості формування системи показників внутрішньофірмового планування.

Ключові слова: внутрішньофірмове планування, інтерактивне планування, методи планування, організаційний розвиток, принципи планування, стратегічне планування, стратегія.

Степаненко Н.А.  Внутрифирменное планирование деятельности промышленных предприятий.  Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 предпринимательство, менеджмент и маркетинг. Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2000.

Диссертационная работа посвящена изучению теоретических и методологических основ плановой деятельности и разработке на их базе методических рекомендаций по организации внутрифирменного планирования работы предприятия. Систематизированы и обобщены принципы плановой деятельности, предложены методические подходы к определению приоритетов плановой деятельности предприятия в связи с внутриорганизационным развитием и методические подходы к организации интерактивного планирования, определены основные направления и особенности формирования системы показателей внутрифирменного планирования.

Назначение планирования как функции управления состоит в необходимости учета влияния изменений факторов внутренней и внешней среды предприятия для обеспечения благоприятных условий для нормального функционирования и развития предприятия. Принципами планирования, которые в наибольшей степени отвечают современным условиям развития рыночной экономики, являются: системность, целеполагание, адекватность объекта и предмета планирования, непрерывность, гибкость, точность, сбалансированность, оптимальность использования ресурсов, участие, подход к экономическим объектам как к открытым системам.

Формирование оптимальной методологии планирования на предприятии определяется следующими индивидуальными характеристиками плановой деятельности: тенденции и предпосылки планирования; степень определенности в планировании; временная ориентация идей планирования; горизонт планирования. Дифференциация этих характеристик плановой деятельности является основой определенных методов и методик планирования.

В диссертации доказано, что при разработке системы планов предприятия необходимо учитывать влияние его величины и отраслевой принадлежности; формы собственности и организации управления; тип производства и производственный профиль.

Определено место и значение стратегических планов в системе планов предприятия, проведен анализ эффективности существующего методического обеспечения стратегического планирования. Проведен анализ комплекса факторов, которые оказывают наибольшее влияние на формирование стратегии, определена последовательность разработки и структура экономической стратегии предприятия. Доказано, что в условиях неопределенности и нестабильности рыночного окружения предприятия, неоднозначности тенденций экономического развития экономическая стратегия предприятия должна включать в себя комплекс мероприятий, основанных на оценке экономического риска и анализе возможности его сокращения. Управление экономическими рисками в процессе разработки и реализации стратегии предложено проводить путем интегральной оценки и иерархизации рисков, определения цены рисков, контроля рисков, определения тенденций и перспектив развития фирмы, использования методов риск-менеджмента и интерактивных методов планирования.

В диссертации предложены методические подходы к определению приоритетов плановой деятельности в связи с внутриорганизационным развитием. Доказано, что течение процесса внутриорганизационного развития не является хаотичным и непредсказуемым, а подчиняется действию комплекса социальных, экономических, организационных законов и закономерностей, а планирование подвергается существенным изменениям в процессе внутриорганизационного развития. Основными характеристиками планирования, изменение которых происходит при организационном развитии, являются приоритеты плановой деятельности. Эти приоритеты включают в себя: объем планирования, параметры планирования, глубину планирования, временные параметры планирования, организационную структуру планирования.

Приспособление внутренней среды предприятия к изменению условий хозяйствования (в том числе к течению процесса внутриорганизационного развития) обеспечивается с помощью использования методов интерактивного планирования. Последовательность осуществления интерактивного планирования включает в себя следующие этапы: анализ исходной позиции, разработка стратегических планов, бизнес-планирование, среднесрочное планирование, краткосрочное планирование, текущее планирование.

В процессе формирования системы показателей внутрифирменного планирования в современных условиях рыночного реформирования экономики Украины следует учитывать следующие требования: единство и взаимосвязь всех стадий воспроизводственного цикла, приоритет показателей рыночного спроса при разработке системы показателей внутрифирменного планирования; необходимость обеспечения финансовую устойчивость фирмы в процессе планирования и реализации планов.

Ключевые слова: внутрифирменное планирование, интерактивное планирование, методы планирования, организационное развитие, принципы планирования, стратегическое планирование, стратегия.

Stepanenko N.A. Intra-firm planning of the activity of the industrial enterprises. – Manuscript.

Dissertation for the scientific degree of Candidate of Sciences Economics on speciality 08.06.02 – business, management and marketing. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2000.

In the dissertation the theoretical and methodological elements of the organization of planning have been investigated, the rules of the planning activity in modern conditions have been generalized and classified, the dependence between the structure and the sequence of the formation of plans and legal organization form of enterprise has been studied, the sense of the economical aspects of the problem of adaptation of the industrial planning to the market-conditions has been explained. The features of the development, implementation and evaluation of economical effectiveness of the realization of the economical strategy of an enterprise have been analyzed. The modern position of the methodical provision of the formation of economical strategy of an enterprise has been examined, the methodical approaches to the registration of the economic risk in the strategical planning have been given. Some methodical approaches to the determination of the priorities of planning activity of an enterprise with the registration of the intra-organization development have been suggested. The method of interactive planning of the economic activity of an enterprise has been worked out. The conditions and peculiarities of the formation of the system of indexes of the intra-firm planning have been defined.

Key words: intra-firm planning, inter-active planning, methods of planning, organization development, rules of planning, strategical planning, strategy.

Степаненко Наталія Олексіївна

ВНУТРІШНЬОФІРМОВЕ ПЛАНУВАННЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ

Спеціальність 08.06.02 – підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Кривобок В.Ю.

Підписано до друку 12.2000. Формат 60?841/16.

Папір TATRA. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк. арк.

Тираж 100 прим. Зам. № 2-961. Безкоштовно.

61166, ХТУРЕ, м. Харків, пр. Леніна, 14.

Надруковано в учбово-виробничому видавничо-поліграфічному центрі ХТУРЕ.

61166, ХТУРЕ, м. Харків, пр. Леніна, 14