У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО - ДОСЛІДНИЙ ІНСТИТУТ

ТРАВМАТОЛОГІЇ ТА ОРТОПЕДІЇ

ШЕРЕМЕТ Оксана Борисівна

УДК 616. 71- 018.3 - 002 - 036.82 - 053.9

Особливості реабілітації хворих старших вікових груп

з остеохондрозом шийного відділу Хребта

14. 01. 21. - травматологія та ортопедія

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата медичних наук

Київ - 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті геронтології АМН України.

Науковий керівник: | доктор медичних наук, професор

ПОВОРОЗНЮК Владислав Володимирович

Інститут геронтології АМН України,

керівник відділу клінічної фізіології

та патології опорно - рухового апарату

Офіційні опоненти: | доктор медичних наук, професор

СКЛЯРЕНКО Євген Тимофійович,

Київський Національний медичний університет ім.О.О.Богомольця МОЗ України,

професор кафедри травматології та ортопедії

доктор медичних наук, професор

ГЕРЦЕН Генріх Іванович,

Київська медична академія післядипломної освіти ім.П.Л.Шупика МОЗ України,

професор кафедри травматології та ортопедії,

керівник клініки

Провідна установа: |

Харківський науково - дослідний інститут ортопедії та травматології ім. М. І. Ситенка МОЗ України, м. Харків

Захист дисертації відбудеться 29.12.2000 р. о 12..годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26. 606. 01 при Українському науково - дослідному інституті травматології та ортопедії за адресою: 01601, м. Київ,

вул. Воровського, 27.

З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Українського науково - дослідного інституту травматології та ортопедії за адресою: 01601, м. Київ,

вул. Воровського, 27.

Автореферат розісланий 28.11.2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор медичних наук Улещенко В. А.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Остеохондроз шийного відділу хребта - одне з найбільш поширених захворювань, що вражає людей вже в молодому віці. Доросле населення часто страж---дає від цієї недуги, а люди старшого віку - в 95 -100 % випадків (Попелянский Я.Ю., 1993). У пацієнтів середнього та літнього віку шийний остео--хондроз виступає фактором ризику щодо розвитку вікових порушень кровопостачання мозку та часто є причиною спонди---логенних дисциркуляторних енцефалопатій, вегетативних розладів (Вейн А.М., 1997; Морозова О.Г.,1987; Миртовская В.Н.,Середа О.М., 1992).

Лікувальна фізкультура займає одне з провідних місць в реабілітації хворих на остео--хон-дроз хребта. Відомі методики, що застосовуються для лікування цього захворювання в залеж--ності від характеру та вираженості його клінічних проявів (Кас--ванде З.В., 1976; Подрушняк Е.П., 1985; Девятова М.В., 1989; Левченко К.П., 1989; Фищенко В.Я. и соавт.,1989; Тихонова Н.Я., 1995). Проте в цих методиках не враховуються особливості реакції організму людини літнього віку на фізичне навантаження. Залишається не вивченим вплив різних комплексів лікувальної гімнастики на мозковий кровообіг, показники стану вегетативної нервової системи у хворих старших вікових груп з остеохондрозом шийного відділу хребта. Разом з тим, доцільність вивчення змін мозкового кровообігу при застосуванні лікувальної гімнастики диктується частими ускладненнями, які виникають при безконтрольному застосуванні рухів в шийному відділі хребта пацієнтами різного віку, що обумовлено неадекватною реакцією церебральної гемодинаміки, вегетативної нервової системи на даний вид лікування. В останнє десятиріччя в клінічній практиці все ширше застосовуються комплекси східних гімнастик (Schaller K.J.,1996; Lan C.,Lai J.S.1998; Chen S.Y.; Wong M.K.,1998; Farrel S.J., RossA.D.,1999; Cassileth B.R.,1999). Проте, у хворих старших вікових груп з остеохондрозом шийного відділу хребта до цього часу не проводилося вивчення ефективності застосування гімнастики бадуаньцзин в лікуванні захворювання. Відсутність досліджень щодо впливу різних комплексів лікувальної гімнастики (бадуаньцзин та ізометричної), диференційованого підходу до їх використання в лікуванні остеохондрозу шийного відділу хребта у хворих літнього віку обумовили необхідність виконання даної роботи, її актуальність та мету.

Зв’язок роботи з науковими програми, планами, темами. Матеріали дисертаційної роботи є фрагментом комплексних досліджень, які проводилися в Інституті геронтології АМН України в 1993-1999 роках. Це науково-дослідна робота (№ державної реєстрації 0193U035415) “Розробка системи профілактики передчасного старіння опорно-рухового апарату у працівників промислових підприємств” та науково-дослідна робота (№ державної реєстрації 0195U017123) “Розробка програм реабілітації захворювань опорно-рухового апарату у працівників різних професій”.

Мета і завдання дослідження. Мета роботи – підвищити ефективність реабілітації хворих середнього та літнього віку з клінічними проявами остеохондрозу шийного відділу хребта на підставі вивчення впливу різних комплексів вправ на стан серцево-судинної, вегетативної нервової системи, показники мозкового кровообігу, обгрунтування диференційованого підходу до застосування комплексів лікувальної гімнастики.

Завдання дослідження:

1.

Вивчити вікові особливості структурно - функціональних порушень шийного відділу хребта, стан вегетативної нервової системи, мозкового кровообігу у хворих середнього та літнього віку з остеохондрозом шийного відділу хребта.

2.

Вивчити реакцію вегетативної нервової системи та мозкового кровообігу (в залежності від їх початкового стану) на одноразове застосування різних комплексів вправ у хворих з остеохондрозом шийного відділу хребта.

3.

Оцінити вплив курсового лікування з застосуванням різних комплексів вправ на функціональний стан серцево-судинної та вегетативної нервової системи, мозкового кровообігу у хворих середнього та літнього віку з остеохондрозом шийного відділу хребта.

4.

Запропонувати та апробувати диференційований підхід до призначення різних комплексів вправ в реабілітації хворих старших вікових груп з клінічними проявами остеохондрозу шийного відділу хребта в залежності від вихідного стану показників мозкового кровотоку, вегетативного тонусу, стану серцево-судинної системи, віку хворих.

Наукова новизна одержаних результатів. Вперше визначені особливості зміни тонусу вегетативної нервової системи під впливом різних комплексів вправ в залежності від її початкового стану та віку у хворих з остеохондрозом шийного відділу хребта. Вивчені особливості впливу комплексів лікувальної гімнастики на показники мозкового кровообігу в залежності від його початкового стану. Доведено можливість одноразового застосування гімнастики з дослідженням мозкового кровообігу методом реоенцефалографії та тонусу вегетативної нервової системи методом спектрального аналізу варіабельності серцевого ритму як діагностичного тесту для визначення адекватності вибраного комплексу вправ.Встановлено, що у хворих різного віку з остеохондрозом шийного відділу хребта частіше, ніж у хворих з остеохондрозом поперекового відділу виникають ортостатичні порушення кровообігу. Застосування комплексів ізометричної гімнастики та бадуаньцзин сприяє нормалізації показників активної ортостатичної проби.

Запропоновано диференційований підхід до призначення комплексів вправ, застосування якого підвищило ефективність реабілітації хворих середнього та похилого віку з остеохондрозом шийного відділу хребта, знизило частоту виникнення загострень захворювання у пацієнтів, що тривалий час виконували комплекси вправ.

Практичне значення одержаних результатів. Обгрунтовано можливість ефективного застосування гімнастики бадуаньцзин та ізометричної гімнастики в реабілітації хворих старших вікових груп з остеохондрозом шийного відділу хребта. Встановлено, що застосування запропонованих комплексів нормалізує показники артеріальної та венозної компонент мозкового кровообігу за даними реоенцефалографії, знижує частоту ортостатичних порушень кровообігу, диференційовано впливає на тонус вегетативної нервової системи. Розроблені діагностичні критерії для диференційованого призначення комплексів вправ в залежності від вираженості структурно - функціональних порушень шийного відділу хребта, початкового стану мозкового кровообігу, тонусу вегетативної нервової системи, реакції пульсу та артеріального тиску на активну ортопробу, віку пацієнтів.

Результати роботи впроваджені в учбовий процес курсів інформації та стажування "Геріатрична ортопедія з основами мануальної терапії", програма яких затверджена у співробітництві з Міжнародним центром реабілітації (Канада) та затверджена Європейським регіональним бюро ВООЗ; кафедри травматології та ортопедії Луганського медичного інституту, кафедри анатомії та фізіології людини Волинського державного університету ім.Лесі Українки . Результати проведених досліджень використовуються в клінічній практиці та впроваджені в Інституті геронтології АМН України (м.Київ), військово-медичному центрі військово - повітряних сил України (м.Вінниця), санаторії-профілакторії "Перлина" Черкаського ВАТ "Азот" (м. Черкаси). За результатами роботи видано інформаційний лист “Реабілітація хворих остеохондрозом шийно-грудного відділу хребта з нейросудинними проявами”, методичні рекомендації “Лікувальна фізкультура при остеохондрозі шийного відділу хребта у людей старших вікових груп”.

Особистий внесок здобувача. Автором виконані клінічні та інструментальні дослідження, проведений аналіз вітчизняної та зарубіжної літератури по темі дисертаційної роботи, статистичний аналіз отриманого первинного матеріалу, сформульовані основні положення та висновки роботи.

Апробація результатів дисертації. Основні положення дисертаційної роботи представлені на засіданнях клінічного сектора Інституту геронтології АМН України), II та III Національних конгресах геронтологів та геріатрів України (м. Київ, 1994 р., 2000р. ), науково-практичних конференціях “Актуальні проблеми геріатричної ортопедії” (м. Київ, 1996р., 1998р. м. Вінниця, 2000р.).

Публікації. Матеріали дисертації опубліковані в монографії, п’яти статтях, в фахових виданнях, 11 тезах, інформаційному листі та методичних рекомендаціях.

Обсяг і структура дисертації. Дисертація представлена на 157 сторінках, побудована за традиційним планом: складається з вступу, огляду літератури, опису матеріалів та методів, п’яти розділів власних досліджень, узагальнення результатів, висновків та списку використаних джерел, який містить 273 найменування (221 роботу вчених СНД і 52 роботи іноземних авторів).

ЗМІСТ РОБОТИ

Матеріал та методи дослідження. В клініці Інституту геронтології АМН України обстежено 269 пацієнтів. З них - 229 хворих з нейро-рефлекторними проявами остео-хон-дрозу шийного відділу хребта (ОХШВХ) та 40 хворих з остеохондрозом поперекового відділу хребта (ОХПВХ). Залежно від віку та статі обстежені були розподілені на групи: 45-59 років (65 жінок з ОХШВХ та 10 - з ОХПВХ, 58 чоловіків - з ОХШВХ та 10 - з ОХПВХ) та 60-74 років (58 жінок - з ОХШВХ та 10 - з ОХПВХ, 48 чоловіків - з ОХШВХ та 10 - з ОХПВХ). Основну групу складали 109 хворих з ОХШВХ. Контрольну групу складали 40 хворих ОХШВХ. Представники основної та контрольної групи отримували базисну терапію нестероїдними протизапальними препаратами та міорелаксантами на протязі тижня, вітаміни групи В, масаж вздовж хребта. Пацієнти основної групи після базисної терапії починали заняття з використанням призначених комплексів вправ. Загальна кількість процедур лікувальної гімнастики на кінець лікування сягала 15. Середній строк перебування пацієнтів в клініці становив 28 днів. Пацієнти контрольної групи отримували тільки медикаментозне лікування та не займались лікувальною гімнастикою. Решта хворих з ОХШВХ були обстежені при застосуванні одноразового комплексу лікувальної гімнастики. Хворі з ОХПВХ були обстежені при виконанні фрагменту роботи про вплив локалізації патологічного процесу на частоту виникнення ортостатичних розладів кровообігу.

Розподіл хворих на вікові групи проводили згідно з віковою класифікацією, прийнятою Міжнародним Європейським семінаром по охороні здоров’я людей похилого та старечого віку та попередженню передчасного старіння (м. Київ, 1963).

Методи дослідження. При проведенні досліджень проводили анкетування, загальноклінічне, нейро-ортопедичне, рентгенологічне обстеження, кількісну експрес-оцінку рівня фізичного здоров’я, спектральний аналіз варіабельності серцевого ритму, варіаційну пульсометрію, активну ортостатичну пробу, реоенцефалографію каротидного та вертебробазилярного басейнів.

Нейро - ортопедичне обстеження включало пальпацію остистих відростків, паравертебральних точок хребта з метою визначення їх болючості, визначення рухливості ший--ного відділу хребта (Юмашев Г.С., 1984; Попелянський Я.Ю., 1989; Поворознюк В.В., 1991; Подрушняк Є.П., 1994).

Рентгенографія хребта. Дослідження шийного відділу хребта проводили в положенні сидячи в двох проекціях: передньо-задній та боковій за допомогою рентгенологічного апарату “ТУР - 800 Д1”. Рентгенометричні дослідження включали визначення висоти міжхребцевої щілини по передній, середній та задній ділянках. Візуально оцінювали зміни в унковертебральних суглобах, наявність передніх та задніх крайових кісткових розростань.

Спектральний аналіз варіабельності серцевого ритму (САВСР) та варіаційна пульсометрія. Дослідження проводилося в положенні сидячи - до та після виконання комплексів вправ. Обстеження хворих проводилося з 10 до 12 години. Реєстрували 240 послідовних RR–інтервалів електрокардіограми. Аналізували потужність в діапазонах: високих частот (High Frequency HF) - 0, 15 - 0, 40 Гц; низьких частот (Low Frequency - LF) - 0, 04 - 0, 15 Гц; наднизьких частот (Very Low Frequency -VLF) - 0.03 - 0.04 Гц (Rodriguez M., 1996; Badilini F., 1998). Співвідношення активності симпатичного та парасимпатичного відділів ВНС визначали за процентним вкладом кожної з компонент у структуру загальної потужності спектру ритмограми (Шатило В.Б., 1990).

При проведенні варіаційної пульсометрії про--водили реєстрацію 100 послідовних серцевих цик-лів на одноканальному електрокардіографі при швидкості руху паперової стрічки 50 мм/сек. Ви---мірювали тривалість комплексів R-R та групували їх з інтервалом в 0,05 с. (Баевский Р.М., 1979). По числовому запису варіаційної пульсограми визначали показники, що в сукупності дозволяють дати якісну оцінку вегетативного тонусу: моду, варіаційний розмах, амплітуду моди, ін--декс вегетатив-ної рівноваги, вегетативний показник ритму, індекс напруження (Вейн А.М., 1998).

Активна ортостатична проба. Дослідження проводили до та після курсового застосування комплексів лікувальної гімнастики. У спокої, в горизонтальному положенні у пацієнта визначали частоту серцевих скорочень та артеріальний тиск. Після повільного вставання пацієнта відразу ж у вертикальному положенні вимірювали пульс та артеріальний тиск, а в подальшому - на п’ятій та десятій хвилинах ортостазу (Коркушко О.В., Шатило В.Б., 1989).Тип реакції серцево-судинної системи при вставанні (нормотонічний, гіпер-, гіпо- та асимпатикотонічний) визначали за Вейном (Вейн А.М.,1998).

Реоенцефалографічні дослідження (РЕГ). Реоенцефалограму записували за допомогою реографа РГ – 4 – 01, в подальшому кількісний аналіз здійснювали за допомогою комп’ютерної програми. Запис реограми проводили в окципіто-мастоідальному та фронто-мастоідальному відведеннях. При візуальній оцінці реографічної кривої звертали увагу на форму комплексу: наявність чи відсутність додаткових хвиль, форму її вершини, висхідної та низхідної ділянок. Аналізували загальноприйняті та найбільш розповсюджені показники: реографічний, дикротичний та діастолічний індекси (Яруллин Х.Х., 1983; Минц А.Я., 1981).

Анкетування дало змогу визначали звичну фізичну активність обсте--же--них, їх відношення до занять гімнастикою, вираженість скарг. Пацієнти оцінювали вира------женість скарг за 4-х бальною системою (1- скарга відсутня; 2-слабко виражена; 3-помірно виражена; 4-різко виражена).

На основі визначення антропометричних (зріст, маса тіла, життєва ємність легень, динамометрія кисті) та функціональних (артеріальний тиск, пульс, час відновлення пульсу після стандартного фізичного навантаження) показників для кожного обстеженого був встановлений рівень соматичного здоров’я (Апанасенко Г.Н., 1988).

Статистичний аналіз проводили з застосуванням параметричних (критерію Стьюдента) та непараметричних критеріїв (критерій Вілкоксона, критерій Фішера), а також складних методів математичної статистики: кореляційного та двофакторного дисперсійного (Anova) аналізів. Дані аналізували за допомогою комп’ютерних програм “Statistica 5,0” та “Microsoft Exel 97”. Відмінність між величинами, які порівнювалися, вважалася вірогідною при р 0,05.

Методи лікування. Використовували два комплекси лікувальної гімнастики: бадуаньцзин та ізометричну. Бадуаньцзин - один з популярних комплексів китайської гімнастики. Це старовинна, досить проста та водночас ефективно діюча система оздоровлення. “Ба” означає - вісім, “дуань” - шматок і “цзин” - парча. Рухи бадуаньцзин побудовані так, щоб внаслідок розтягування кінцівок та всього тіла позитивно діяти на біологічно активні точки організму.

В комплексі ізометричної гімнастики використовували ізометричні вправи для м’язів шиї та плечового пояса малої інтенсивності (20-30% від максимального зусилля) та малої тривалості

( -трива-лість періоду напруження до 5 с., розслаблення - 10 с.). Заняття лікувальною гімнастикою проводили в першій половині дня. Тривалість занять від 15 до 35 хвилин. Вихідні положення - сидячи та стоячи. Тривалість занять та вибір вихідного положення залежали від рівня фізичного здоров’я.

Хворих з нейро-рефлекторними та нейро-дистрофічними проявами остеохондрозу шийного відділу хребта було розподілено на 3 групи:

1-а група - пацієнти, комплексне лікування яких включало гімнастику бадуаньцзин;

2-а група - пацієнти, комплексне лікування яких включало ізометричну гімнастику;

3- а група - пацієнти, які складали контрольну групу.

Результати дослідження та їх обговорення. За результатами рентгенологічних досліджень встановлено, що у обстежених з остеохондрозом шийного відділу хребта спостерігається: зниження висоти міжхребцевої щілини на задній ділянці на рівні шийних хребцевих рухових сегментів, передньо-задні остеофіти, унковертебральний артроз та локальний кіфоз. Вираженість патологічних змін залежить від віку хворих. Так локальний кіфоз виявлявся у 8 % пацієнтів середнього віку та у 16 % пацієнтів літнього віку. Унковертебральний артроз виявлений у 45 % пацієнтів середнього віку та у 52 % літнього віку. Наявність передніх крайових кісткових розростань, функціональної нестабільності у обстежених свідчать про те, що при використанні в комплексі лікувальної гімнастики рухів в шийному відділі хребта можливі порушення кровообігу в системі хребетної та внутрішньої сонної артерій, поява вегетативних дисфункцій, клінічних вегетативних розладів. Отримані дані підтверджують необхідність застосування комплексів лікувальної гімнастики без використання рухів в шийному відділі хребта.

За даними анкетування тільки 18% обстежених регулярно займались гімнастикою. При проведенні експрес-оцінки рівня фізичного здоров’я виявлено, що серед обстежених нами пацієнтів переважна більшість мала низький та нижчий від середнього показники. Не відмічено впливу звичної фізичної активності на показники рівня фізичного здоров’я. Часто у пацієнтів, що постійно займались фізкультурою показники рівня фізичного здоров’ я були низькими, що може свідчити про неадекватність самостійно застосованих фізичних навантажень. Після лікування вірогідної динаміки рівня фізичного здоров’я у пацієнтів основної та контрольної груп не виявлено. У зв’язку з цим зроблено висновок про те, що дана методика не може використовуватися для динамічного спостереження за пацієнтами протягом курсу реабілітації в стаціонарі. Проте скринінг Апанасенко є достатньо інформативною, простою та зручною в виконанні методикою визначення рівня фізичного здоров’я, необхідною для призначення режиму рухової активності.

За результатами САВСР порушення вегетативного гомеостазу були виявлені у 86 % пацієнтів середнього віку, та у 95 % хворих з ОШВХ літнього віку. При аналізі показників потужностей спектру серцевого ритму відмічене зниження потужності середньочастотної компоненти у 67 % хворих на ОШВХ 45-59 років та у 40 % хворих віком 60-74 роки. Зниження потужності низькочастотної компоненти спостерігалось у 67 % хворих на ОХШВХ середнього віку, та у 40 % хворих похилого віку. Отримані результати узгоджуються з літературними даними (Киселев В.Б.,Волкова Л.П.,1981). Встановлена наявність кореляційних зв’язків між показниками варіаційної пульсометрії та САВРС (Поберская В.А., Дриневский Н.П.,1996), тому ці методики можуть доповнювати або ж заміняти одна одну. За даними варіаційної пульсометрії у 29 % обстежених виявлена виражена симпатикотонія або напру--ження механізмів адаптації; стан вегетативної рівноваги, або задовільної адаптації - у 34 %. У 4 % обстежених виявлено переважний вплив парасимпатичної нервової системи.

Одноразове та курсове застосування фізичних факторів за даними літератури однонаправлено впливає на організм (Васильева-Линецкая Л.Я., Галацан А.В., 1997). Тому проба з одноразовим застосуванням комплексу вправ може використовуватись для вибору більш ефективного оздоровчого засобу. Одноразове застосування комплексів лікувальної гімнастики під контролем показників САВСР виявило відмінності у впливі досліджуваних комплексів вправ на серцево-судинну та вегетативну нервову системи в залежності від віку та початкового рівня потужності тієї чи іншої компоненти серцевого ритму. Особливо важливим є вплив лікувальної гімнастики на потужність середньочастотної компоненти. За літературними даними її підвищення у осіб літнього віку необхідно розглядати як позитивну динаміку (Коркушко О.В., Шатило В.Б., Гирина О.М., 1994). Бадуаньцзин в більшій мірі сприяє підвищенню потужності середньочастотної, тобто “барорефлекторної” компоненти у хворих з ОШВХ зі зниженою її потужністю. Так у 90 % хворих з ОХШВХ 45-59 років та у 88 % хворих літнього віку зі зниженою початковою потужністю середньочастотної компоненти застосування бадуаньцзин призводить до її підвищення. Ізометрична гімнастика впливає подібно у 50 % та у 40 % хворих відповідно. У хворих ОШВХ з порушеннями потужності низькочастотної, симпатичної компоненти обидва комплекси вправ виявляють нормалізуючий вплив. Проте у хворих з ОШВХ та переважанням потужності низькочастотної компоненти ізометрична гімнастика може викликати її підвищення. Тому при її застосуванні у хворих літнього віку необхідний контроль за станом вегетативної нервової системи (проведення САВРС).

За даними РЕГ встановлено, що у 38 % обстежених спостерігалося погіршення венозного відтоку при достатньому пульсовому кровонаповненні, у 24 % - недостатній артеріальний приток крові, у 23 % порушення артеріальної та венозної компоненти. Лише у 15 % обстежених показники РЕГ були в нормі. При аналізі даних про вплив одноразового застосування комплексів лікувальної гімнастики на показники церебральної гемодинаміки не виявлено вікових особливостей реакції, тому пацієнти різного віку об’єднані в залежності від почат-кового показника артеріальної та венозної компонент. На основі проведеного дослідження встановлено, що ізометрична гімнастика і гімнастика бадуаньцзин сприяють нормалізації показників пульсового кровонаповнення та венозного відтоку у хворих з ОХШВХ та їх порушенням. Гімнастика бадуаньцзин покращує також венозний відтік у пацієнтів при достатньому пуль-совому кровонаповненні. В зв’язку з тим, що погіршення венозного відтоку займає провідне міс-це в структурі нейросудинних порушень при шийному остеохондрозі (Бердичевский М.Я.,1989, Поворознюк В.В. и соавт.,1992) гімнастика бадуаньцзин водночас з венотонізуючими медикаментозними засобами повинна знайти застосування в комплексній терапії цього захворювання.

При вивченні впливу курсового застосування комплексів лікувальної гімнастики на вегетативний гомеостаз за допомогою варіаційної пульсометрії встановлено, що під час призначення комплексу лікувальної гімнастики необхідно враховувати вік пацієнта та початковий стан вегетативного тонусу. У хворих ОХШВХ середнього віку (45-59 років) з ейтонією застосування бадуаньцзин та ізометричної гімнастики призводить до підвищення тону-су симпатичного відділу вегетативної нервової системи, що потребує ретельного контролю за ста-ном цієї групи пацієнтів. У хворих літнього віку (60-74 роки) заняття бадуаньцзин не впли-вають на показники варіаційної пульсометрії, а ізометрична гімнастика, навпаки, підвищує на-пру-жен--ня механізмів адаптації. Таким чином ізометричне напруження м’язів викликає більш вира--же-ні зміни показників варіаційної пульсометрії, що відповідає літературним даним (Темкин И.Б.,1971). У пацієнтів середнього віку з помірною симпатикотонією обидва комплекси вправ не викликали вірогідних змін показників ВПМ. Застосування гімнастики бадуаньцзин та ізометричної гімнастики у хворих літнього віку з ОХШВХ з помірною симпатикотонією має нормалізуючий вплив на показники вегетативного тонусу, сприяє зниженню рівня напруження механізмів адаптації.

Активна ортостатична проба виявила, що серед хворих на ОХШВХ в порівнянні з хворими на остеохондроз поперекового відділу хребта частіше зустрічаються ортостатичні розлади кровообігу. Недостатнє гемодинамічне забезпечення ортопроби виявлене у 16 % хворих середнього та 26 % - літнього віку. Надлишкове гемодинамічне забезпечення виявлене відповідно у 6 % та 4 % обстежених. Після курсу лікувальної гімнастики спостерігалася вірогідна позитивна динаміка в структурі гемодинамічного забезпечення при ортопробі. Нормалізація гемодинамічного забезпечення при ортопробі спостерігалася у 100 % обстежених з його початковим порушенням.У хворих на ОХШВХ з нормальним гемодинамічним забезпеченням при ортопробі заняття бадуаньцзин не викликали вірогідних змін, тоді як після курсу ізометричної гімнастики спостерігались випадки недостатнього гемодинамічного забезпечення ортопроби. Отримані дані свідчать про те, що ізометричне навантаження, незважаючи на його низьку інтенсивність не завжди позитивно впливає на стан вегетативної нервової системи пацієнтів літнього віку та необхідність його контролю з використанням САВРС .

Вивчений вплив курсового застосування комплексів лікувальної гімнастики на показники РЕГ. У хворих з ОХШВХ з недостатнім рівнем кровообігу в басейні внутрішньої сонної артерії після курсу ізометричної гімнастики та гімнастики бадуаньцзин спостерігали вірогідне збільшення амплітуди основної хвилі (з 76,2 3,39 мОм до 96,2 5,13 мОм, p < 0,001 - ізометрична гімнастика; з 76,6 3,46 мОм до 93,8 6,52, p < 0,01 мОм - бадуаньцзин), зниження підвищених дикротичного та діастолічного індексів. У пацієнтів з достатнім рівнем кровообігу ізометрична гімнастика не викликала вірогідної динаміки показників РЕГ, а гімнастика бадуаньцзин вірогідно знижувала дикротичний індекс (з 73,4 2,22 % до 66,1 2,14 %, p < 0,01).

На підставі проведених досліджень з вивчення впливу ізометричної гімнастики та гімнастики бадуаньцзин розроблена схема диференційованого підходу до призначення цих комплексів залежно від віку пацієнтів, стану мозкового крообігу за даними РЕГ, показників САВРС (Таблиця1).

Віддалені результати довготривалого спостереження за пацієнтами основної групи свідчать про те, що диференційоване застосування лікувальної гім-настики підвищує ефективність реабілітації, знижує частоту загострення захворювання, про--довжує тривалість ремісії, покращує якість життя хворих старших вікових груп з ОХШВХ.

Таблиця 1

Схема диференційованого застосування ізометричної гімнастики та гімнастики бадуаньцзин у пацієнтів старших вікових груп з остеохондрозом шийного відділу хребта

Характеристика вегетативного тонусу | Вік, роки | Стан мозкового кровотоку

А | В

LF > VLF < HF

Ненапружений вегетативний баланс | 45-59 | Б (+) | І (+) | Б (+)

60-74 | Б | І(+) | Б

VLF > LF < HF

Напружений вегетативний баланс | 45-59 | Б (+) | Б (+)

60-74 | Б | Б

VLF > HF < LF

Симпатикотонія | 45-59 | Б | І | Б

60-74 | Б | І (+) | Б

LF < HF > VLF

Відносна ваготонія | 45-59 | Б( +) | І (+) | Б (+)

60-74 | Б (+) | І (+) | Б (+)

Примітки:

A - порушення венозного відтоку при зниженому рівні пульсового кровонаповнення;

B - порушення венозного відтоку , пульсове кровонаповнення достатнє.

Б - бадуаньцзин; І - ізометрична гімнастика .

(+) - необхідність контролю показників САВРС у процесі занять ЛФК.

ВИСНОВКИ

1.

Диференційований підхід до призначення комплексів ізометричної гімнастики та гімнастики бадуаньцзин з урахуванням віку хворих, особливостей мозкового кровообігу та тонусу вегетативної нервової системи, сприяє покращенню стану хворих, продовженню строків ремісії, підвищенню ефективності лікувальних заходів.

2.

Структурно - функціональні порушення шийного відділу хребта у пацієнтів середнього та літнього віку з ОХШВХ сприяють розвитку порушень мозкового кровотоку, зміні тонусу вегетативної нервової системи, виникненню ортостатичних розладів кровообігу.

3.

Гімнастика бадуаньцзин та комплекс ізометричних вправ істотно впливають на показники тонусу вегетативної нервової системи, мозкового кровообігу обстежених в залежності від віку та початкового стану цих показників. Застосування лікувальної гімнастики сприяє зменшенню кількості ортостатичних розладів кровообігу.

4.

Проба з одноразовим застосуванням комплексу гімнастичних вправ повинна використовуватися для оцінки адекватності застосованого методу лікування у хворих літнього віку з ОХШВХ.

5.

Гімнастика бадуаньцзин та комплекс ізометричних вправ у хворих на ОХШВХ середнього віку з нормальним тонусом вегетативної нервової системи - ейтонією сприяють підвищенню тонусу її симпатичного відділу, що є адекватною реакцією на фізичне навантаження.

6.

У пацієнтів літнього віку з ОХШВХ з ейтонією заняття гімнастикою бадуаньцзин не впливають на показники варіаційної пульсометрії. Комплекс ізометричних вправ у даного контингенту хворих викликає підвищення тонусу симпатичного відділу вегетативної нервової системи.

7.

У пацієнтів середнього віку з ОХШВХ та помірною симпатикотонією гімнастика бадуаньцзин та комплекс ізометричних вправ не викликають вірогідних змін тонусу вегетативної нервової системи. Застосування обох комплексів вправ у хворих на ОХШВХ похилого віку з помірною симпатикотонією сприяє нормалізації показників тонусу вегетативної нервової системи.

8.

При недостатньому рівні мозкового кровообігу у хворих середнього та похилого віку з ОХШВХ бадуаньцзин та комплекс ізометричних вправ сприяють підвищенню артеріального кровонаповнення при одночасному покращенні венозного відтоку. При достатньому початковому рівні мозкового кровообігу та погіршеному венозному відтоку використання бадуаньцзин призводить до покрашенная венозного відтоку.

ПЕРЕЛІК РОБІТ, ОПУБЛІКОВАНИХ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

Монографії:

1.

Поворознюк В.В., Зотов В.П., Коштура І.Д., Орлов М.С., Шеремет О.Б. Ра-ді--а-цій--ний фактор та кістково-м'язова система.- К.: "Медекол" УкрРНВФ "Медицина-Екологія".- 1997.- 90 с.

Особистий внесок полягає у проведенні відбору хворих, досліджень, аналізу первинного матеріалу.

Статті:

1.

Поворознюк В.В., Федько Г.П., Черкасская Е.А., Янковская Л.В., Бабушкина О.Б., Ду-шечкина Н.Б., Мартыненко В.И., Яловой В.Г. Диспансеризация и оздоровление работников различного возраста крупного промышленного предприятия.-Ежегодник “Геронтология и гериатрия” Превентивная геронтология и гери-атрия.-1991.- C.130-135.

Особистий внесок полягає у проведенні відбору хворих, досліджень та розрахунків.

2.

Шеремет О.Б. Диф-ферен-циро--ван-ный подход к назначению лечебной гимнастики у больных старших воз-раст--ных групп с шейным остеохондрозом в зависимости от исходного со-сто---яния мозгового кровообращения (по данным РЭГ) // Пробл. остеол.- 1998. - № 2-3.- C.126-129. Особистий внесок полягає у проведенні відбору хворих, досліджень та розрахунків.

3.

Зотов В.П., Поворознюк В.В., Коштура І.Д., Орлов М.С., Шеремет О.Б., Шиленко В.М., Ладуба Ю.М. Комплексна реабілітація хворих з патологією кістково-м’язової системи, які тривалий час перебували під впливом малих доз іонізуючого випромінювання, за умов спеціалізованих відділень клінік та санаторіїв. //Пробл. остеол. -1998.- №2-3.- С.129-134.

Особистий внесок полягає у проведенні відбору хворих, досліджень, аналізу первинного матеріалу.

4.

Поворознюк В.В., Шеремет О.Б., Шатило В.Б. Влияние лечебной гимнастики на состояние гемодинамики при активной ортопробе у больных остеохондрозом шейного отдела позвоночника старших возрастных групп //Проблемы старения и долголетия.-1999.- №2 .- С.163-168.

Особистий внесок полягає у проведенні, досліджень та розрахунків, аналізу отриманих результатів.

5.

Поворознюк В.В., Шеремет О.Б. Гимнастика бадуаньцзин и ее влияние на показатели вегетативного тонуса больных остеохондрозом шейного отдела позвоночника среднего и пожилого возраста (по данным вариационной пульсометрии) //Вестник курортологии и физиотерапии .-1999.-№4.-С.44-49

Особистий внесок полягає у проведенні розрахунків, аналізу первинного матеріалу.

Тези:

1.

Поворознюк В.В., Душечкина Н.Б., Бабушкина О.Б., Янковская Л.В., Писарук Л.В. Реабилитация больных остеохондрозом позвоночника в условиях санатория - профилактория. //Тезисы республиканской научно-практической конфе-рен-ции “Санаторно-курортное лечение больных с заболеваниями нервной системы, орга-нов опоры и движения (эффективность и качество)”.- Славянск, 12-14 сентября 1990.- С.69.

2.

Поворознюк В.В., Душечкина Н.Б., Бабушкина О.Б., Янковская Л.В. Современные аспекты реабилитации больных остеохондрозом позвоночника. //Тезисы докладов V съезда физиотерапевтов и курортологов Украинской ССР.- 1991.-Одесса.- С.104.

3.

Поворознюк В.В., Бабушкина О.Б. Применение дифференцированной лечебной физкультуры в лечении больных остеохондрозом шейно-грудного отдела позвоночника с нейрососудистыми и висцеральными проявлениями. //Материалы научно-практической конференции “Актуальные проблемы остеохондроза позво-ноч-ника”.- 1991.-Черкассы..- С.40.

4.

Поворознюк В.В., Бабушкина О.Б. ЛФК в реабилитации больных различного возраста с остеохондрозом шейно - грудного отдела позвоночника. //Тезисы докладов научно-практической конференции “Реабилитация больных старшего возраста с заболеваниями сердечно-сосудистой, нервной систем и опорно-двигательного аппарата”. Киев.- 1993.- С.103.

5.

Бабушкина О.Б. ЛФК в реабилитации больных старших возрастных групп с остеохондрозом шейно-грудного отдела позвоночника. //Тезисы докладов II Национального конгресса геронтологов и гериатров Украины.- Киев.- 1994.- С.32.

6.

Поворознюк В.В., Шеремет О.Б. ЛФК в реабилитации больных различного возраста с остеохондрозом шейного отдела позвоночника. // Материалы II Конгресса с международным участием “Паллиативная медицина и реабилитация в здравоохранении” Паллиативная медицина и реабилитация. .-1998.-№ 2-3.-С.49

7.

Поворознюк В.В., Шеремет О.Б. Дифференцированный подход к назначению лечебной гимнастики у больных старших возрастных групп с шейным остеохондрозом (по данным РЭГ). //Материалы Украинской научной конференции с международным участием “Микроциркуляция и ее возрастные изменения”.-Киев.- 1999.-С.97-98.

8.

Поворознюк В.В., Банникова Р.А., Шеремет О.Б. Терапия нейрососудистых проявлений остеохондроза шейного отдела позвоночника у больных среднего и пожилого возраста при помощи лечебной физкультуры. // Материалы IV Международного научного конгресса “Олимпийский спорт и спорт для всех: проблемы здоровья, рекреации, спортивной медицины и реабилитации”.-Киев.- 2000.-С.316.

9.

Povoroznyuk V. V, Mischenko V.M., Babushkina O.B., Khristoforova A.M. Rehabilitation of elderly patients with diseases of the locomotor apparatus. // First European cjngress disabiled closed to Europe.- Krakov.- 1993.-Poland.- P.9.

10.

Povoroznjuk V.V., Sirotinska G.I., Sheremet O.B., Melnik L.S. Oriental medicine in rehabilitation of elderly patients // International Congress on physical medicine and rehabilitation. - Ankara (Turkey). - 1997. - P. 110.

Інформаційний лист:

Поворознюк В.В., Бабушкина О.Б., Душечкина Н.Б., Волынец У.С., Чебанюк С. В. Реабилитация больных остеохондрозом шейно-грудного отдела позвоночника с нейрососудистыми проявлениями. -Киев.-1992-2с.

Методичні рекомендації:

Поворознюк В.В., Шеремет О.Б., Сиротинська Г.І. Лікувальна фізкультура при остеохондрозі шийного відділу хребта у людей старших вікових груп.// Методичні рекомендації.-Київ.-2000.-26с.

АНОТАЦІЇ.

Шеремет О.Б. Особливості реабілітації хворих старших вікових груп з остеохондрозом шийного відділу хребта. - Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук за спеціальністю 14.01.21 - травматологія та ортопедія. - Інститут геронтології АМН України, Київ, 2000.

Вивчені особливості комплексної реабілітації хворих на остеохондроз шийного відділу хребта середнього та літнього віку з використанням двох комплексів лікувальної гімнастики: ізометричної та бадуаньцзин. Розроблена схема диференційованого підходу до призначення вивчених комплексів залежно від віку пацієнтів, стану мозкового кровообігу (за даними реоенцефалографії), функціонального стану вегетативної нервової системи (за даними спектрального аналізу варіабельності серцевого ритму, варіаційної пульсометрії та активної ортостатичної проби).

Як діагностичний тест для вибору тієї, чи іншої гімнастики рекомендовано одноразове застосування комплексу з реєстрацією мозкового кровообігу методом реоенцефалографії та тонусу вегетативної нервової системи методом спектрального аналізу варіабельності серцевого ритму.

Виявлено, що у хворих з клінічними проявами остеохондрозу шийного відділу хребта ортостатичнні порушення кровообігу зустрічаються частіше ніж у пацієнтів, з патологією поперекового відділу хребта. Застосування комплексу ізометричних вправ та гімнастики бадуаньцзин призводить до нормалізації гемодинамічного забезпечення при активній ортостатичній пробі. Диференційований підхід до застосування лікувальної гімнастики сприяє покращенню стану хворих, продовженню строків ремісії, підвищує якість життя хворих середнього та літнього віку з остеохондрозом шийного відділу хребта.

Ключові слова: остеохондроз шийного відділу хребта, бадуаньцзин, ізометрична гімнастика, мозковий кровообіг, вегетативна нервова система, ортостатичні порушення кровообігу.

Шеремет О.Б. Особенности реабилитации больных старших возрастных групп с остеохондрозом шейного отдела позвоночника . - Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата медицинских наук по специальности 14.01.21 - травматология и ортопедия. - Институт геронтологии АМН Украины, Киев, 2000.

Изучены особенности влияния изометрической гимнастики и гимнастики бадуаньцзин на состояние вегетативной нервной системы, сердечно-сосудистой системы, показатели мозгового кровообращения больных остеохондрозом шейного отдела позвоночника среднего и пожилого возраста. Разработана схема дифференцированного подхода к назначению изученных комплексов в зависимости от возраста пациентов, исходного состояния показателей мозгового кровотока по данным реоэнцефалографии, показателей спектрального анализа вариабельности сердечного ритма и вариационной пульсометрии, данных активной ортостатической пробы. У пациентов среднего и пожилого возраста с ненапряженным вегетативным балансом и нарушением как артериальной, так и венозной компонент мозгового кровообращения можно применять оба комплекса лечебной гимнастики. Если пульсовое кровенаполнение достаточное, а страдает только венозный отток целесообразно применение гимнастики бадуаньцзин. У пациентов пожилого возраста с ненапряженным вегетативным балансом при применении изометрической гимнастики рекомендуется контролировать тонус вегетативной нервной системы при помощи метода спектрального анализа вариабельности ритма сердца. При , значительном повышении тонуса симпатической нервной системы после изометрической гимнастики необходимо дополнительное применение в комплексе лечебной гимнастики дыхательных упражнения. Также для пациентов, занимающихся изометрической гимнастикой рекомендован контроль показателей активной ортостатической пробы.

У пациентов с напряженным вегетативным балансом, преобладанием симпатических влияний независимо от возраста и состояния мозгового кровообращения рекомендуется применение бадуаньцзин .

У пациентов с симпатикотонией оба комплекса лечебной гимнастики оказывают нормализующее влияние на показатели тонуса вегетативной нервной системы. Назначение комплекса лечебной гимнастики проводится на основании показателей мозгового кровотока. При нарушении венозного оттока на фоне нормального пульсового кровенаполнения предпочтение отдается бадуаньцзин, а при нарушении и артериальной и венозной компонент эффективны оба комплекса лечебной гимнастики.

Однократное применение изучаемых комплексов лечебной гимнастики с исследованием мозгового кровообращения методом реоэнцефалографии и тонуса вегетативной нервной системы методом спектрального анализа вариабельности сердечного ритма может быть использована для оценки правильности выбора того или иного комплекса упражнений.

Установлено, что локализация остеохондроза существенно влияет на частоту развития ортостатических расстройств кровообращения. Ортостатические расстройства кровообращения чаще встречаются у больных с клиническими проявлениями остеохондроза шейного отдела позвоночника по сравнению с пациентами, у которых преобладает патология поясничного отдела позвоночника. После проведения активной ортостатической пробы было выявлено, что с возрастом у больных остеохондрозом шейного отдела позвоночника наблюдается нарастание недостаточности гемодинамического обеспечения ортопробы. После курса лечебной гимнастики с использованием комплексов изометрических упражнений и гимнастики бадуаньцзин произошло достоверное изменение структуры гемодинамического обеспечения при ортопробе: увеличилось число случаев нормального гемодинамического обеспечения, значительно снизилось количество пациентов с недостаточным гемодинамическим обеспечением, случаев избыточного гемодинамического обеспечения при ортопробе, проведенной после курса лечебной гимнастики выявлено не было. Нормализация гемодинамического обеспечения при ортопробе наблюдалась всех испытуемых с его исходным нарушением. Изменения гемодинамического обеспечения ортопробы под влиянием изометрической гимнастики и гимнастики бадуаньцзин имеет свои особенности. У некоторых пациентов с нормальным исходным гемодинамическим обеспечением при ортопробе после курсового применения изометрической гимнастики наблюдалась недостаточность гемодинамического обеспечения. Полученные данные свидетельствуют о том, что изометрическая нагрузка не всегда положительно влияет на состояние сердечно-сосудистой системы пожилых пациентов с остеохондрозом шейного отдела позвоночника.

Ключевые слова: остеохондроз шейного отдела позвоночника, бадуаньцзин, изометрическая гимнастика, мозговое кровообращение, вегетативная нервная система, ортостатические расстройства кровообращения.

Sheremet O.B. Rehabilitation peculiarities of the elderly aged patients with cervical osteochondrosis. Manuscript.

The dissertation for a Candidate of Medical Science degree in speciality 14.01.21- traumatology and orthopedics. - Institute of Gerontology AMS Ukraine, Kiev, 2000.

This thesis presents a study on the cervical osteochondrosis in patients of middle and elderly ages and their rehabilitation with the use of two gymnastic sets: isometric and baduantzyn. The merit of this work is in developing a differential approach to prescribing the above sets of exercises to patients, with an account being taken of their age, cerebral blood flow (based on REG data), autonomic nervous system (spectral analysis of cardiac rhythm variability, variational pulsometry and active orthostatic test). For proper choice of the proposed gymnastic sets, it is recommended that each of these sets of exercises be single-tested for diagnostic purposes, with a simultaneous registration of the cerebral blood flow and autonomic nervous system tone.

It has been found that the blood flow orthostatic disturbances occurred more often in the patients with cervical versus lumbar osteochondrosis. The use of the gymnastic sets of exercises has led to


Сторінки: 1 2





Наступні 7 робіт по вашій темі:

МЕТОДИЧНО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ВИКОРИСТАННЯ МАРКЕТИНГОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ ВИРОБНИЧИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Автореферат - 27 Стр.
АМІОДАРОН ТА ЙОГО КОМБІНАЦІЯ З МІЛДРОНАТОМ В ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНІЙ І КЛІНІЧНІЙ ФАРМАКОТЕРАПІЇ ДИЛЯТАЦІЙНОЇ КАРДІОМІОПАТІЇ - Автореферат - 23 Стр.
МЕТОДОЛОГІЯ ІСТОРІЇ ТА ІСТОРІОГРАФІЯ У НАУКОВІЙ СПАДЩИНІ ВЧЕНИХ НІЖИНСЬКОЇ ВИЩОЇ ШКОЛИ (ДРУГА ПОЛ. ХІХ-ПОЧ.ХХСТ.) - Автореферат - 31 Стр.
ВПЛИВ ТРИВАЛОГО ЗАСТОСУВАННЯ ДОБРИВ У ПОЛЬОВІЙ СІВОЗМІНІ НА ФОСФАТНИЙ ФОНД ТА БАЛАНС ФОСФОРУ ЧОРНОЗЕМУ ОПІДЗОЛЕНОГО ПРАВОБЕРЕЖНОГО ЛІСОСТЕПУ УКРАЇНИ - Автореферат - 13 Стр.
ОХОТНИЦЬКЕ ВІЙСЬКО ЛІВОБЕРЕЖНОЇ ГЕТЬМАНЩИНИ 1669-1726 рр. - Автореферат - 28 Стр.
ХУДОЖНЄ ЖИТТЯ В ГАЛИЧИНІ КІНЦЯ ХІХ – ПОЧАТКУ ХХ ст. ( Особливості мистецького процесу ) - Автореферат - 25 Стр.
РОЗРОБКА ПРИНЦИПІВ ТА ЗАСОБІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗБАЛАНСОВАНОСТІ КОНСТРУКЦІЙ ОДЯГУ - Автореферат - 21 Стр.