У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Національна Академія наук України

Національна Академія наук України

Інститут теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова

Співак Володимир Юрійович

УДК 543:429.3

ВПЛИВ ЗОВНІШНІХ ЗМІННИХ МАГНІТНИХ ПОЛІВ НА ФОРМУ МЕСБАУЕРІВСЬКОГО СПЕКТРУ М'ЯКИХ ФЕРОМАГНЕТИКІВ

01.04.02-теоретична фізика

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата фізико-математичних наук

Київ-2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в НЦ Інститут Ядерних Досліджень НАН України.

Науковий керівник: доктор фізико-математичних наук, Дзюблик Олексій Ярославович, провідний науковий співробітник НЦ ІЯД НАН України.

 

Офіційні опоненти:

доктор фізико-математичних наук, професор Висоцький Володимир Іванович, професор кафедри теоретичної радіофізики радіофізичного факультету Київського національного університету ім. Т. Г. Шевченка.

доктор фізико-математичних наук, професор Петров Ельмар Григорович, зав. відділом квантової теорії молекул та кристалів Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України.

Провідна установа:

Одеський державний університет ім. І. І. Мечникова, фізичний факультет, кафедра теоретичної фізики.

Захист відбудеться " 23 " _листопада_ 2000 р. о _11_ год. на засіданні спеціалізованої вченої ради D26.191.01 в Інституті теоретичної фізики ім М. М. Боголюбова НАН України (03143, Київ – 143, вул. Метрологічна 14-Б.).

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту теоретичної фізики ім. М. М. Боголюбова НАН України (03143, Київ – 143, вул. Метрологічна 14-Б.).

Автореферат розісланий " 16 " _жовтня_ 2000р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради

доктор фіз. – мат. наук __________________ Кузьмичев В. Є.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дисертації. Методи месбауерівської спектроскопії, завдяки їх високій роздільній здатності, ефективні для вивчення особливостей і структури магнітно упорядкованої речовини. Застосування цих методів в умовах різних зовнішніх збурень, значно розширює коло задач, що можуть бути розв'язані цими методами, дозволяє одержувати інформацію про динамічні процеси, що відбуваються в речовині. Тому за останні десятиліття чимало робіт було присвячено вивченню впливів на форму месбауерівського спектру м'яких феромагнетиків ультразвуку та зовнішніх змінних радіочастотних магнітних полів. Такі дослідження дозволяють одержувати інформацію про магнітні властивості м'яких феромагнетиків (доменну структуру, час перемагнічування, механізми перемагнічування, залежність від часу магнітного поля на месбауерівських ядрах, магнітострикційні коливання). В результаті широких досліджень було виявлено, що прикладання до м'якого феромагнетика зовнішнього радіочастотного (РЧ) поля приводить до появи сателітів віддалених від центральної лінії на частоти кратні частоті зовнішнього РЧ поля (сателітний ефект), а при досить високочастотних і досить сильних магнітних полях спектр вироджується в одну лінію (дві лінії, коли суттєва квадрупольна взаємодія). Цей ефект носить назву РЧ колапсу надтонкої структури спектру.

Обрахунку месбауерівських спектрів поглинання, випромінювання, та розсіяння м'яким феромагнетиком в радіочастотних полях чи в умовах збудження в феромагнетику ультразвукових коливань присвячено ряд теоретичних робіт. Фізичний зміст РЧ колапсу полягає в тому, що при високих частотах ядро відчуває тільки усереднене нульове магнітне поле, в якому відсутнє розщеплення підрівнів ядра. Зокрема Балдохіним та ін. була запропонована модель східцеподібних реверсій ефективного магнітного поля на ядрі, яка, на жаль, погано описувала експериментальні месбауерівські спектри м'яких феромагнетиків в РЧ полях. Було запропоновано два механізми виникнення сателітів. Перший механізм – поява сателітів завдяки магнітострикційним коливанням, що генеруються у феромагнетику зовнішнім РЧ магнітним полем. Другий – обмін РЧ фотонами між квантовою системою та РЧ магнітним полем. Для пояснення чисельних експериментів треба було врахувати в теорії одночасно обидва ці механізми. Крім того, нез'ясованим залишалось спостережуване Копцевичем-Гонзером-Вагнером розщеплення ліній месбауерівського поглинання при прикладанні додатково, окрім РЧ поля, сталого магнітного поля. В зв'язку з цим актуальним є подальший розвиток теорії.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами: дисертація виконувалась в рамках бюджетної теми відділу теоретичної фізики НЦ ІЯД НАНУ "Теоретичне дослідження впливу ядерного і електромагнітного опромінення на нерівноважні та невпорядковані кристали та пошук радіаційно-чутливих ефектів в кристалах" N 01970016410 (1996-2000).

Мета і задачі дослідження:

-побудова загальної теорії месбауерівської спектроскопії м'яких феромагнетиків в РЧ магнітному полі, яка б враховувала одночасно вплив як періодичних реверсій намагніченості кристалу, так і вимушених магнітострикційних коливань.

-розрахунки форми спектрів поглинання месбауерівських променів м'якими феромагнетиками, які знаходяться під дією як РЧ поля, так і сталого магнітного поля, прикладеного паралельно РЧ полю.

-з'ясування ролі вимушених коливань, когерентних по відношенню до реверсуючого магнітного поля на ядрі.

-розвиток динамічної теорії проходження гамма-квантів крізь феромагнетик довільної товщини з намагніченістю, що реверсує .

Наукова новизна одержаних результатів дисертаційної роботи полягає в тому, що вперше:

-виведені загальні рівняння, які враховують як періодичні стрибки магнітного поля на ядрах м'яких феромагнетиків в РЧ полі, так і магнітострикційні коливання цих кристалів, що дозволило з великою точністю пояснити експерименти Пфайфер та інших.

-розвинуто модель асиметричних східце-подібних реверсій магнітного поля на ядрі та показано, що квазиенергії ядра в такому полі розщеплюються, що приводить до відповідного розщеплення ліній поглинання гамма-квантів.

-показано, що форма месбауерівського спектру суттєво змінюється, якщо вимушені коливання ядра когерентні по відношенню до реверсій магнітного поля.

-проаналізовано комбінаційне розсіяння гамма-квантів вперед з поглинанням фотонів РЧ поля в кристалі довільної товщини.

Практичнe значeння одержаних результатів:

Розвинута теорія може бути використана для інтерпретації месбауерівських спектрів м'яких феромагнетиків в РЧ полях та аналізу механізму перемагнічування феромагнетиків в змінних магнітних полях.

Особистий внесок пошукувача полягав у проведенні незалежних аналітичних і числових розрахунків, а також в інтерпретації отриманих результатів.

Апробація результатів дисертації. Основні результати роботи доповідались на щорічних наукових конференціях НЦ "ІЯД" НАН України (1997-1998 рр); міжнародних конференціях "7 чтения по квантовой оптике посвященные памяти проф. У. Х. Копвиллема" (Казань, 1996 р.); "Special problems in physics of liquids" (Одеса, 1999 р.).

Публікації: матеріали дисертації опубліковані в 9 друкованих роботах.

Структура і об'єм дисертації: дисертація складається із огляду літератури і 3 оригінaльних розділів, викладена на 110 сторінках, містить 12 рисунків і список використаних джерел із 84 позицій.

 

ЗМІСТ РОБОТИ

У вступі розглянуто актуальність, сформульовано мету, головні завдання, коротко викладено зміст роботи.

Перший розділ містить огляд літератури пов'язаної з темою дисертації. В ньому розглянуто роботи присвячені впливу ультразвукових коливань, генерованих в феромагнетику за допомогою п'єзоелектрики або завдяки магнітострикційному механізму, на форму месбауерівського спектру поглинання. Дано також огляд робіт присвячених впливу на спектр поглинання зовнішніх радіочастотних магнітних полів. Коротко викладено метод розв`язку рівняння Шредингера із гамільтоніаном періодично залежним від часу, метод композитного гільбертового простору, розвинутий Самбе, Дзюбликом та іншими.

В другому розділі розраховується месбауерівський спектр поглинання м'якого феромагнетика в рамках моделі асиметричних східцеподібних реверсій ефективного магнітного поля на ядрі.

В моделі симетричних східцеподібних реверсій приймаються східцеподібні періодичні реверсії ефективного магнітного поля на ядрі між значеннями +h0 і –h0, обумовлені тим, що періодично перемагнічується м'який феромагнетик в РЧ полі. Тривалість перебування ядра в полі напрямленому "вверх" +h0, рівна тривалості перебування ядра в полі напрямленому "вниз" –h0. Месбауерівський спектр, обрахований в рамках цієї моделі, добре узгоджується із експериментально одержуваним спектром м'якого феромагнетика, що перебуває в сильному РЧ магнітному полі, при відсутності у феромагнетику будь-яких акустичних коливань. Вперше модель східцеподібих реверсій була запропонована Балдохіним та ін. (Балдохин Ю. В., Борщ С. А., Клингер Л. М., Повицкий В. А. // ЖЭТФ. – 1972. – Т. 63. – вып. 2. C. 708.). Реверсії можна пояснити, прийнявши кластерну структуру м'яких феромагнетиків. Намагніченість кластера може бути орієнтована здовж осі найлегшого намагнічення, чи в протилежному напрямку. Потенціальна енергія кластера, як функція кута між намагніченістю кластера та віссю найлегшого намагнічення має два мінімуми. В РЧ магнітному полі кластер одержує додаткову потенціальну енергію , що викликає осциляції глибин потенціальних ям. Ці осциляції викликають періодичні реверсії намагніченості і відповідно стрибки ефективного магнітного поля на ядрах .

При прикладанні додатково сталого магнітного поля здовж Копцевич та інші (Kopcewicz M. et. al. // J. Magn. Magn. Mater. – 1985. – Vol. 51. – N. 2. – P. 225.). спостерігали розщеплення колапсованої лінії. Ми пояснили це явище провівши розрахунки по моделі асиметричних східцеподібних реверсій. Головна ідея полягає в тому, що прикладання сталого поля здовж дає додатковий внесок до потенціальної енергії, поглиблюючи одну із потенціальних ям. В результаті кластер проводить більше часуm в потенціальній ямі із намагніченістю паралельною до , ніж в потенціальній ямі із намагніченістю антипаралельною до .

Для характеристики aсиметрії реверсій ми ввели параметр

. (1)

У випадку симетричих реверсій, коли , параметр . При прикладанні сталого магнітного поля паралельно до радіочастотного поля, як у експериментах Копцевича, і . Ми одержали вирази для квазиенергій та безфононного перерізу поглинання г-квантів месбауерівськими ядрами .Вираз для безфононного перерізу поглинання складається з рівновіддалених лоренцівських ліній при , які визначаються переходами між квазиенергетичними рівнями ядра з різними . При кожна така лінія розщеплюється в зеєманівський секстет, що відповідає взаємодії ядра із сталим полем . Розщеплені квазиенергії при збігаються із енергіями ядра, що перебуває в сталому магнітному полі величиною . Окрім обміну РЧ фотонами із осцилюючим полем, ядро також "відчуває" осцилююче магнітне поле як середнє за часом , де параметр асиметрії залежить від величини зовнішнього поля . В дисертації показано, що коли частота РЧ поля значно перевищує частоту ларморівської прецесії ядра в полі , суттєве значеня мають лише члени з . Тобто відбувається РЧ колапс. Але при спектр колапсує нe в одну лінію, а в секстет, тому що при великих частотах ядро "відчуває" усереднене поле . Цим пояснюється ефект розщеплення ліній колапсованого спектру при прикладанні додаткового сталого магнітного поля. Ми провели співставлення числових розрахунків по нашій моделі із експериментальними даними Копцевича-Гонзера-Вагнера. Наша теорія передбачила також розщеплення сателітів, а не лише центральної колапсованої лінії. Це передбачення ініціювало експериментальні дослідження Вагізова-Манапова. Наші розрахунки чудово узгоджуються з їхніми спостереженнями.. Спостережуване розщеплення центральної лінії і сателітів свідчить про справедливість моделі східцеподібних реверсій та кластерну структуру м'яких феромагнетиків.

B третьому розділі в рамках моделі асиметричних стрибкоподібних реверсій враховуються акустичні коливання. Відомо, що РЧ магнітне поле збуджує у феромагнетику магнітострикційні коливання. В результаті, окрім фотонного каналу обміну енергією між системою та РЧ полем, з'являється фононний канал. Завдяки фононному каналу інтенсивність сателітів із зростанням номеру сателітів спадає повільніше, тому в рамках моделі східцеподібних реверсій важливо врахувати коливання. Ми приймали, що магнітострикційні коливання збуджуються у феромагнетику на частоті і розглядали зміщення месбауерівських атомів, спричинене цими коливаннями, як , де та відповідно амплітуда та початкова фаза вимушених коливань. Ми одержали усереднений по енергії падаючих - квантів, хаотично розподіленій фазі та по розподілу амплітуд переріз поглинання - квантів. Розподіл амплітуд ми брали у вигляді розподілу Релея з середнім значенням амплітуди коливань . Наші числові розрахунки чудово узгоджуються із експериментальними даними Пфайфер [Pfeiffer L. // J. Appl. Phys. – 1971. – V. 42. – P. 1725]. На жаль більшість месбауерівських експериментів не фіксує моментів реверсій магнітного поля на ядрах. Ми вважаємо, що інформація про розподіл таких моментів може бути одержана в експерименті, де один і той самий РЧ генератор спричиняє коливання кварцового кристалу з прилаштованою поглинаючою плівкою, яка є м'яким феромагнетиком, та живить котушку Гельмгольца, що створює РЧ поле. Поглинач, таким чином, здійснює вимушені коливання із частотою і перебуває в РЧ полі із тією ж частотою. І коливання і РЧ поле когерентні. Фазовий зсув між ними можна регулювати за допомогою лінії затримки. Ми показали, що месбауерівський переріз поглинання істотно залежить від фазового зсуву .

Четвертий розділ дисертації присвячено динамічній теорії розсіяння месбауерівського випромінювання м'яким феромагнетиками в РЧ полі. Досі подібні об'єкти розглядались лише в кінематичному наближенні, тобто нехтуючи перерозсіянням -квантів між aтомами (ядрами) розсіювача. Подібний підхід справедливий лише для дуже тонких плівок. Для реальних кристалів може бути суттєве багатократне розсіяння -квантів в мішені, яке можна описати рівняннями динамічної теорії розсіяння. В дисертації розвивається динамічна теорія розсіяння.

 

Основні результати та висновки полягають в наступному

1 - Доведено, що прикладання до м'якого феромагнетика додаткового сталого магнітного поля здовж РЧ поля приводить до асиметрії реверсій намагніченості кристалу та відповідної асиметрії реверсій магнітного поля на месбауерівському ядрі. Це проявляється в розщепленні квазiенергій ядра, яке спостерігалося експериментально, як розщеплення ліній поглинання.

2 - Величина цього розщеплення квазiенергій ядра по магнітному квантовому числу в усередненому за часом магнітному полі співпадає із звичайним зеєманівським розщепленням ядерних підрівнів в сталому магнітному полі такої ж величини.

3 - Показано, що асиметрія реверсій магнітного поля призводить до того, що месбауерівський спектр у випадку високих частот РЧ поля колапсує не в ізольовану лінію, а в секстет, що й спостерігалося Копцевичем та ін.

4 - Показано, що поява еквідистантних сателітів в спектрах поглинання обумовлена як періодичними реверсіями магнітного поля, так і магнітострикційними коливаннями в феромагнетику в РЧ полі.

5 - Виведені загальні рівняння для перерізу поглинання месбауерівського випромінювання, в яких враховано як асиметричні реверсії магнітного поля, так і вимушені коливання атомів.

6. – Одержано чудове узгодження результатів з даними Пфайфер, враховуючи хаотичність фаз магнітострикційних коливань та релеївський розподіл їх амплітуд.

7 – Знайдено, що у випадку когерентності коливань та реверсій форма звичайного спектру поглинання та миттєвого спектру, який залежить від часу, дуже суттєво залежить від відносної фази коливань та реверсій. Так, при певних фазах висота центрального піку стає меншою за висоту сателітів.

8 - Побудовано динамічну теорію проходження гамма-променів крізь феромагнетик. Показано, що спектр випромінювання, яке пройшло крізь такий поглинач, містить сателіти, пов'язані з комбінаційним розсіянням ? – квантів. При високих частотах спектр колапсує в ізольовану лінію. Подібна ж поведінка має місце із зменшенням товщини поглинача.

Публікації по темі дисертаційної роботи

Матеріали дисертації опубліковані в 3 – х статтях

1. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mossbauer absorption by soft ferromagnets in radio-frequency magnetic field // 1997. - ЖЭТФ. - Т. 111. – С. 1438-1448.

2. Дзюблик А. Я., Спивак В. Ю., Манапов Р. А., Вагизов Ф. Г. Мессбауэровские сателлиты в пермаллое индуцированные радиочастотными фотонами // 1997. - Письма в ЖЭТФ. – Т. 67. - С. 57-61.

3. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mossbauer spectra of vibrating soft ferromagnets in reversing magnetic field // 1998. - Phys. Stat. Sol. (b). - V. 209. - P. 127-133.

1 - му препринті

4. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mossbauer absorption by thick ferromagnets in radio-frequency magnetic field // 2000. - Київ. - Preprint KINR-00-1.

5-ти тезах доповідей наукових фахових конференцій

5. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mossbauer absorption by soft ferromagnets in radio-frequency magnetic field // 1997. - Матеріали щорічної наукової конференції ІЯД. - С. 213.

6. Dzyublik A. Ya., Manapov R. A., Spivak V. Yu., Vagizov F. G. Splitting of Mossbauer lines in asymmetrically reversing magnetic field // 1997. - Матеріали щорічної наукової конференції ІЯД. - С. 218.

7. Дзюблик О. Я., Співак В. Ю. Вплив когеретних коливань і реверсій магнітногно поля на месбауерівське погшлинання феремагнітної плівки // 1998. - Mатеріали щорічної наукової конференнції ІЯД. - С. 202.

8. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mцssbauer effect in amorphous metals subject to alternating magnetic field // Special problems in physics of liquids. Thesis. - Odessa. - 1999. - P. 65-66.

9. Dzyublik A. Ya., Spivak V. Yu. Mossbauer effect in soft ferromagnets subject to alternating magnetic field // ICAME 99. Abstracts. – Garmisch-Partenkirchen. Germany. – August 29 – September 03, 1999. - C. T7/13.

Анотації

Співак В. Ю. Вплив зовнішніх змінних магнітних полів на форму месбауерівського спектру м'яких феромагнетиків.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук за спеціальністю 01.04.02 – теоретична фізика. НЦ Інститут Ядерних Досліджень НАН України, Київ, 2000.

В дисертації розвивається загальна теорія месбауерівського поглинання м'якими феромагнетиками, що перебувають в радіочастотному (РЧ) магнітному полі, з врахуванням східцеподібних реверсій магнітного поля на ядрах та вимушених коливань ядер. Особлива увага надавалась випадку вимушених коливань когерентних періодичним реверсіям поля. Теорію також розширено на випадок м'якого феромагнетика, що перебуває як в РЧ полі, так і в сталому полі, прикладеному паралельно РЧ полю. Для пояснення таких експериментів введено модель асиметричних реверсій. Будується динамічна теорія розсіяння для проходження - променів крізь м'який феромагнетик в РЧ полі. Показано, що частотний спектр випромінювання, що пройшло, складається з рівновіддалених ліній розділених на подвійну частоту РЧ поля.

Ключові слова: месбауерівський спектр, м'який феромагнетик, реверсії, магнітне поле, магнітострикційні коливання, розщеплення.

Spivak V. Yu. Influence of external variable magnetic field on the shape of Mцssbauer spectrum of soft ferromagnets.

Thesis for a candidate's degree in physics and mathematics by speciality 01.04.02 – theoretical physics. Institute for Nuclear Research of the Ukrainian Academy of Sciences, Kyiv, 2000.

In the thesis a general theory is developed for Mцssbauer absorption by soft ferromagnets exposed to fadio-frequency (rf) magnetic field, taking into account both step-wise reversals of the magnetic field at the nuclei and their forced vibrations. Special attention has been paid to the case, when periodic reversals of the rf field and forced vibrations are coherent to each other. Theory has been extended also to the case, when both a rf field and a constant one, being parallel, are applied to soft ferromagnet. We suggested an asymmetric step-wise reversals model to describe such experiments. The dynamical scattering theory has been build for transmitting of -rays through a soft ferromagnet in rf field. The frequency spectrum of transmitted radiation is found to consist of equidistant lines spaced by twice the rf frequency.

Key words: Mцssbauer spectrum, soft ferromagnet, reversal, magnetic field, magneto-strictive vibrations, splitting.

Спивак В. Ю. Влияние внешних переменных магнитных полей на форму мессбауэровского спектра мягких ферромагнетиков.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата физико-математических наук по специальности 01.04.02 – теоретическая физика. НЦ Институт Ядерных Исследований НАН Украины, Киев, 2000.

Диссертация посвящена теоретическому исследованию мессбауэровских спектров поглощения мягкими ферромагнетиками, находящимися в радиочастотном (РЧ) магнитном поле. Считается, что такой ферромагнетик состоит из слабо взаимодействующих кластеров, внутри каждого из которых спины атомов параллельны. Кроме того, предполагается, что имеется лишь одна ось легчайшего намагничивания, вдоль которой ориентируется намагниченность кластера. Такими кластерами могут являться, в частности, отдельные кристаллики ферромагнитных нанокристаллов, интенсивно исследуемых в последние годы. Под действием РЧ магнитного поля намагниченность кластеров периодически скачком меняет свое направление на противоположное, что приводит к соответствующим периодическим ступенчатоподобным реверсиям магнитного поля на мессбауэровском ядре между двумя значениями и . Такая ситуация реализовывалась в огромном количестве мессбауэровских экспериментов, в которых поглотитель - квантов помещается в интенсивное РЧ магнитное поле.

Типичный спектр состоит из эквидистантных линий, обусловленных как обменом РЧ фотонами ядра с переменным магнитным полем, так и вынужденными магнитострикционными колебаниями. В диссертации получено общее выражение для сечения поглощения мессбауэровского излучения ядрами с учетом как периодических ступенчатоподобных реверсий магнитного поля на ядре, происходящих с циклической частотой РЧ поля , так и магнитострикционных колебаний ферромагнетика, происходящих с удвоенной частотой . Сечение усредняется по хаотическому распределению фаз этих колебаний, а также по релеевскому распределению их амплитуд. Получено хорошее согласие расчетов с экспериментальными данными Пфайффер. При этом подгоночным параметром служил модуляционный индекс , где - среднее значение амплитуды колебаний вдоль волнового вектора падающих - квантов . Кроме того, наши расчеты прекрасно описали эксперимент Вагизова-Манапова с подавленными магнитострикционными колеба-ниями.

Рассмотрена также ситуация, когда к поглотителю приложено дополнительное постоянное магнитное поле вдоль РЧ поля. Показано, что это приводит к асимметрии реверсий магнитного поля на ядре. Иными словами, период реверсирующего магнитного поля на ядре можно записать как , где - время, в течение которого и - время, в течение которого . В отсутствие постоянного магнитного поля , а при его наложении . Для описания асимметрии реверсий поля нами введен параметр асимметрии , изменяющийся в пределах . Анализ показал, что асимметрия реверсий приводит к расщеплению квазиэнергий ядра и соответствующему расщеплению линий поглощения - лучей. Причем это расщепление совпадает с зеемановским расщеплением в постоянном магнитном поле, равном усредненному по времени полю . В результате нам удалось объяснить эксперимент Копцевича и др., в котором наблюдалось расщепление коллапсированной линии в секстет при наложении дополнительного постоянного поля .

Наши численные расчеты, в которых использовался один подгоночный параметр и в которых предполагалось отсутствие магнито-стрикционных колебаний, отлично согласуются с их данными.

Рассмотрен также случай, когда вынужденные колебания когерентны относительно реверсий одного кластера. Показано, что форма мессбауэровских спектров, как стандартного усредненного по времени, так и зависящего от времени, существенно зависит от относительной фазы реверсий и колебаний. Предложена схема эксперимента, в котором можно было бы, исходя из этой зависимости, определить моменты, при которых происходит реверсия поля, а также распределение этих моментов для разных кластеров.

Развита динамическая теория для прохождения - квантов сквозь ферромагнетик с периодически реверсирующей намагниченностью. Записана система алгебраических уравнений, определяющих амплитуды и волновые векторы электромагнитных волн, распространяющихся в таком кристалле. Проведены численные расчеты для частотного спектра прошедших - квантов. Показано, что этот спектр состоит из эквидистантных линий, отстоящих друг от друга на . Спектр коллапсирует в одну линию при высоких частотах, а также если толщина поглотителя мала.

Ключевые слова: мессбауэровский спектр, мягкий ферромагнетик, реверсии, магнитное поле, магнитострикционные колебания, расщепление.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

Вплив загальної вертикальної вібрації на морфологію серця інтактних і вагітних щурів та їх потомства - Автореферат - 26 Стр.
РОЗРОБКА РЕСУРСОЗБЕРІГАЮЧОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ НИЗЬКОСОРТНОГО КОРОТКОГО ЛЬНЯНОГО ВОЛОКНА - Автореферат - 29 Стр.
Розподіл вуглецю по фазах і станах у гартованих, підданих термоциклуванню і відпущених сталях - Автореферат - 26 Стр.
МЕТОДИКА ФОРМУВАННЯ РАЦІОНАЛЬНОЇ СТРУКТУРИ ПІДПРИЄМСТВ РІЗНОЇ ПОТУЖНОСТІ У СИСТЕМІ АВТОСЕРВІСУ - Автореферат - 20 Стр.
Зовнішньоекономічна діяльність агропромислового комплексу та механізм її захисту від світових кризових шоків - Автореферат - 26 Стр.
НЕЛІНІЙНІ МОДУЛЬОВАНІ СТАНИ ПАРАМЕТРА ПОРЯДКУ У ПОЛЯРИЗОВАНИХ СЕРЕДОВИЩАХ - Автореферат - 24 Стр.
ПОДВІЙНА ТРАНСФОРМАЦІЯ ЯК ЕФЕКТИВНИЙ ЗАСІБ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ТРАНСГЕННИХ РОСЛИН ГОРОХУ ПОСІВНОГО (PISUM SATIVUM L.) - Автореферат - 32 Стр.