У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Київський Національний університет

Імені Тараса шевченка

Мокій Анатолій Іванович

УДК 332.135:339.9

Зовнішньоекономічна інтеграція регіонально-

галузевих комплексів як напрям системної

трансформації економіки

Спеціальність 08.05.01 — Світове господарство і міжнародні

економічні відносини

Автореферат

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Київ-2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана на кафедрі маркетингу і зовнішньоекономічної діяльності Львівської комерційної академії Центральної спілки споживчих товариств України

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Будкін Віктор Сергійович,

завідувач відділу проблем економічної трансформації

Росії Інституту світової економіки і міжнародних відносин

НАН України

доктор економічних наук, професор

Макогон Юрій Володимирович,

завідувач кафедри міжнародної економіки

Донецького державного університету

доктор економічних наук, професор

Супрун Володимир Олексійович,

завідувач кафедри економічної теорії Київського

державного університету технологій та дизайну.

 

Провідна установа: Українська академія зовнішньої торгівлі

Міністерства економіки України,

кафедра міжнародної економіки

Захист відбудеться " 19 " травня 2000 р. о 14 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.001.02 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою:

04119, м. Київ, вул. Мельникова, 36/1, зал засідань вченої ради.

З дисертацією можна ознайомитись у науковій бібліотеці Київського національного університету імені Тараса Шевченка за адресою: 01017, м. Київ, вул. Володимирська, 58, к.10.

Автореферат розісланий " 19 " квітня 2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Мазуренко В.П.

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми. Ознаки подолання економічної кризи та стабілізації, що спостерігаються у 1999 і на початку 2000 р., необхідність посилення позитивних тенденцій розвитку економіки обумовлюють потребу у поглиблених дослідженнях соціальних та економічних процесів і явищ, впливу на них заходів стартового етапу економічних реформ у нашій країні. Завдання забезпечити високі темпи економічного зростання в найближчій перспективі, поставлене у Посланні Президента України до Верховної Ради України, визначає потребу виявити як позитивні, так і негативні сторони у здійснених у 1992-99 рр. реформах.

Позитивні результати реформування економіки України як суверенної держави в частині зниження рівня інфляції, стабілізації цін, зміцнення курсу національної грошової одиниці поєднувалися з продовженням тенденцій кризового характеру – скороченням обсягів валового національного продукту, виробництва, зростанням внутрішньої та зовнішньої заборгованості, нарощуванням рівня фіксованого і прихованого безробіття тощо. Аналогічне поєднання позитивних і негативних процесів і явищ спостерігалося і в окремих сферах та галузях економіки, регіонах держави.

Особливо яскраво суперечливість ходу реформ та неоднозначний характер їх наслідків відображається в процесі інтеграції економіки України у світові господарські зв'язки (СГЗ). Розширення та інтенсифікація міжнародних економічних відносин України, з одного боку, є наслідком системної трансформації економіки, а, з іншого, - відіграє надзвичайно важливу роль в призупиненні кризових тенденцій та забезпеченні економічного зростання, тобто є вагомим фактором трансформаційного процесу.

Проте результати інтеграційного процесу не можуть бути визнані, як однозначно задовільні. В деяких випадках напрями, обсяги, форми і методи інтеграції до світового господарства не співпадали з інтересами економічної безпеки і розвитку держави, посилювали кризові процеси і явища в економіці.

Необхідність поглиблених досліджень процесу зовнішньоекономічної інтеграції та обгрунтування нової, раціональнішої її моделі обумовлюється і значними упущеннями і недоліками у проявах інтеграційного процесу - неістотними обсягами іноземних інвестицій, особливо портфельних, нелегальними формами експорту капіталів, передачі технологій, міграції робочої сили з України, потенційно загрозливими для безпеки економіки товарною структурою і географічною концентрацією зовнішньої торгівлі, недостатнім впливом на трансформацію суспільно-економічних відносин.

Теоретичного узагальнення та об'єктивного аналізу потребують законодавча та методична база розробки інтеграційних проектів, а також результати функціонування спеціальних (вільних) економічних зон, запровадження спеціальних режимів господарської, у тому числі інвестиційної діяльності в окремих галузях та регіонах.

Проблеми інтеграції економіки нашої країни у світове господарство, у тому числі й регіональні аспекти, досліджувались у працях українських вчених Амоші О. І., Андрійчука В. Г., Бесчасного Л. К., Бєлєнького П. Ю., Білоруса О. Г., Будкіна В. С., Бураковського І. В., Вергуна В. А., Власюка О. С., Гончарука Я. А., Гейця В. М., Дзюбика С. Д., Долішнього М. І., Дорогунцова С. І., Дудченка М. А., Кістерського Л. Л., Климка Г. Н., Клочка В. П., Кредісова А. І., Лукінова І. І., Лук'яненка Д. Г., Макогона Ю. В., Онищенка В. П., Панченка Є. Г., Пахомова Ю. М., Пили В. І., Пирожкова С. І., Писаренко С. М., Поручника А. М., Рогача О. І., Рум'янцева А. П., Савельєва Є. В., Супруна В. О., Тивончука І. О., Тимчука М. Ф., Філіпенка А. С., Федосова В. М., Чумаченка М. Г., Чухна А. А., Школи І. М., Шниркова О. І.

Складним і суперечливим процесам трансформації постсоціалістичних країн Європи і нових незалежних держав присвячені праці таких зарубіжних науковців, як Бальцерович Л., Босс Г., Бункіна М., Гаврилишин Б., Гельб А., Корнаї Я., Леонтьєв В., Портер М., Раймент П., Сакс Дж., Стігліц Дж., а в частині інтеграції у світову економіку Баласса В., Бхагваті Дж. Г., Кочетов Є, Мацнєв Д., Сальваторе Д.

Проте, на нашу думку, в опублікованих працях українських та зарубіжних вчених не знайшли достатньо повного висвітлення явища і проблеми, пов'язані із взаємообумовленістю процесу економічної інтеграції у світове господарство та економічних і суспільних перетворень у перехідних економіках, особливо на регіональному рівні в сенсі формування глибинних соціально-економічних передумов інтеграції. Поряд з цим в світовій практиці нагромаджений досвід ефективної інтеграції перехідних економічних систем постсоціалістичних та деяких пострадянських країн у світову економіку. Використання міжнародної співпраці як фактора економічного зростання забезпечило позитивні результати також і у багатьох країнах, що розвиваються. Це обумовлює необхідність узагальнення подібного досвіду, його творчого застосування з урахуванням специфічних особливостей становлення економіки та утвердження державності України.

Не менше важливим є виявлення факторних переваг окремих регіонів країни та галузей економіки, спроможних забезпечити конкурентні позиції у процесі входження економіки у глобальні СГЗ. Модель горизонтальної інтеграції на регіональному чи галузевому рівні повинна забезпечити посилення цих переваг і, з іншого боку, мінімізацію вірогідних втрат економіки у висококонкурентному зовнішньому середовищі.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Тема дисертаційної роботи входить до плану науково-дослідних робіт Львівської комерційної академії, пов'язана з галузевою темою “Перспективи розвитку споживчої кооперації України у ринковому середовищі” підтема “Зовнішньоекономічні зв'язки споживчої кооперації” (керівник), а також плановими і госпдоговірними науково-дослідними темами Інституту регіональних досліджень НАН України, Української академії зовнішньої торгівлі, регіональними програмами соціально-економічного розвитку Львівської області, підтримки малого і середнього підприємництва, формування сприятливого інвестиційного клімату, створення спеціальних економічних зон, відповідальним виконавцем та виконавцем яких був автор.

Мета дослідження полягає у теоретичному узагальненні, обгрунтуванні методологічних і методичних засад та розробці практичних організаційно-економічних заходів щодо реалізації регіонально-секторальної моделі зовнішньоекономічної інтеграції як ефективного напряму системної трансформації економіки, забезпечення сталого економічного розвитку країни та регіонів.

Досягнення означеної мети передбачає розв'язання низки завдань, перелік, зміст та пріоритетність яких визначається, передусім, гостротою негативних явищ в економіці та зовнішньоекономічній сфері, впливом на призупинення кризових тенденцій у короткостроковій перспективі і закріплення позитивних – у довгостроковій. З урахуванням цього в дисертації поставлені і вирішуються такі завдання:

·

теоретично обгрунтувати концептуальні засади селективного входження економіки України у світове господарство, доповнити категоріальний апарат та класифікацію форм зовнішньоекономічної інтеграції (ЗЕІ);

·

виявити визначальні для побудови моделі зовнішньоекономічної інтеграції нашої країни особливості розвитку сучасного світового господарства, окреслити характерні риси і сутність застосовуваних країнами з перехідною економікою інтеграційних моделей з огляду на можливість і доцільність їх адаптації у нашій країні;

·

розкрити вплив інерційності соціально-економічних процесів на формування зовнішньоекономічної сфери України, проблеми та загрози її подальшого розвитку і, на цій основі, запропонувати регіонально-секторальну модель ЗЕІ та визначити основні форми і напрями її реалізації у сучасних умовах;

·

обгрунтувати методологічні та методичні засади застосування стратегічного менеджменту та міжнародного маркетингу в процесі зовнішньоекономічної інтеграції регіонально-галузевих комплексів, окреслити цілі, послідовність та зміст основних організаційно-економічних заходів щодо формування передумов ефективної інтеграції;

·

провести системний аналіз передумов застосування регіонально-секторальної моделі інтеграції господарського комплексу Львівської області та обгрунтувати концептуальні засади створення спеціальних економічних зон (СЕЗ) в області;

·

здійснити комплексну оцінку соціально-економічного розвитку територій розташування спеціальних економічних зон, виявити головні проблеми їх розвитку та обгрунтувати ієрархічну систему взаємопов'язаних стратегічних цілей, які передбачається досягнути в процесі функціонування СЕЗ, розробити конкретні проектні рішення, визначити основні параметри спеціальних режимів, типи і функціональне призначення, а також організаційні форми управління зональними утвореннями.

Методи дослідження. В дослідженні застосований логіко-діалектичний метод пізнання, методи системного аналізу, абстракції, синтетичних оцінок, визначення прямих та зворотних зв'язків між економічними явищами та процесами, методи регресійного, кореляційного та багатовимірного статистичного аналізу, групувань, вибірок тощо.

Предметом дисертаційного дослідження є процес участі регіонально-галузевих комплексів у зовнішньоекономічній інтеграції країни, специфічні особливості та передумови її входження у глобальну економіку на етапі трансформації суспільно-економічних відносин.

Об'єктом дослідження є зовнішньоекономічна сфера економіки нашої країни у порівнянні з іншими країнами з перехідною економікою, у тому числі на регіонально-ієрархічному рівні - господарські комплекси адміністративно-територіальних одиниць Західного регіону України.

Наукова новизна одержаних результатів полягає у теоретичному узагальненні та обгрунтуванні методологічних засад, методичних підходів і розробці прикладних рішень зовнішньоекономічної інтеграції регіонально-галузевих комплексів на основі побудови регіонально-секторальної моделі інтеграції, синхронізованої з формуванням національних соціально-економічних передумов входження у світові господарські зв'язки.

У процесі обгрунтування раціональної моделі зовнішньоекономічної інтеграції та концептуальних засад її реалізації на регіональному рівні окреслені і сформульовані теоретичні положення і висновки, сутність яких полягає в наступному:

- запропоновані нові елементи категоріального апарату процесу економічної інтеграції, зокрема: трактування зовнішньоекономічної інтеграції не лише як процесу взаємного пристосування національних економік, а й встановлення між ними сталих цілеорієнтованих довготривалих і юридично закріплених зв'язків з генеральною метою –