У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ

ІНСТИТУТ РЕГІОНАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

ВИТВИЦЬКА Ольга Данилівна

УДК 331.5: 338.1

ВДОСКОНАЛЕННЯ МЕХАНІЗМІВ

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ МОТИВАЦІЙ

ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Спеціальність 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Львів – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті регіональних досліджень НАН України

Науковий керівник: | Доктор економічних наук, професор | Побурко Ярослав Олексійович, | Інститут регіональних досліджень НАН  України, завідувач відділу |

Офіційні опоненти: | доктор економічних наук, професор | Хміль Федір Іванович, | Львівська комерційна академія,

завідувач кафедри менеджменту

кандидат економічних наук | Семів Любов Казимирівна, | Інститут регіональних досліджень НАН України, старший науковий співробітник | Провідна установа: | Ужгородський Державний університет Міністерства освіти і науки України, м. Ужгород |

Захист дисертації відбудеться 30.01.2001 року о  год. на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 35.154.01 по захисту дисертацій на здобуття наукового ступеня доктора наук в Інституті регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Інституту регіональних досліджень НАН України за адресою: 79026, м. Львів, вул. Козельницька, 4.

Автореферат розісланий 27.122000 року.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

кандидат економічних наук |

Жовтанецький В.І.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми дослідження. Соціально-економічні категорії “підприємництво”, “мотивація” стали одними із ключових у науковому забезпеченні і практичному вирішенні як проблем становлення ринкової економіки в Україні взагалі, так і проблем розвитку масштабів та підвищення ефективності підприємницької діяльності, зокрема.

Широко вивчаються закономірності дії мотивацій і побудови методів та механізмів реалізації мотивації, щодо підвищення продуктивності праці зокрема в працях економістів-класиків М.І. Туган-Барановського, А. Сміта, Ф. Тейлора, Ф. Гілбрета, А. Фоуля, А. Маслоу, Ф. Герцберга, Л. Портера та  ін.

Проблеми розвитку мотиваційних механізмів як складової частини механізмів розвитку підприємництва, підвищення ефективності економіки, матеріального стимулювання продуктивності праці тощо розроблялись у працях українських вчених-економістів Б. Андрушківа, Л. Бесчастного, В. Беседіна, П. Бєлєнького, М. Долішнього, С. Вовканича, В. Гересимчука, В. Геєця, С. Злупка, М. Козоріз, А. Колота, М. Костючика, О. Кузьміна, В. Пили, Я. Побурка, Р. Пушкара, Л. Семів, Р. Семіва, В. Стец, І. Стец, Н. Тарнавської, І. Тивончука, Ф. Хміля, М. Чумаченка і багатьох інших.

На основі наукових розробок щодо підприємництва і мотивацій здійснено підготовку і прийняття “Закону України про підприємництво”, ряду Указів Президента України, зокрема “Про заходи щодо забезпечення підтримки та дальшого розвитку підприємницької діяльності”, “Про сприяння підготовці управлінських кадрів для сфери підприємництва”.

Разом з тим для сприяння розвитку економічних відносин в Україні необхідним є поглиблення наукових положень щодо розвитку методів і механізмів застосування мотивацій розгортання масштабів становлення і розвитку підприємництва в Україні їх ув’язки з ефективністю роботи підприємств. Нерозробленість цих і інших проблем зумовили вибір теми і зміст даного дисертаційного дослідження.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Виконання даної роботи здійснювалось у рамках науково-дослідних тем, що виконувались в Інституті регіональних досліджень НАН України. Матеріали дисертаційного дослідження використовувались: при розробці науково-дослідних тем: “Розробка концепції і методичних матеріалів удосконалення економіко-статистичного аналізу соціально-економічного розвитку регіонів” (номер держреєстрації 01970012078). Теоретичні засади регіональної політики (номер держреєстрації 019У012834).

Мета і завдання дослідження. Метою даного дисертаційного дослідження є розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо вдосконалення механізмів застосування соціально-економічних мотивацій в управлінні процесами становлення і розвитку підприємництва.

Для досягнення мети дослідження вирішувались наступні завдання:

-

визначення суті категорії “соціально-економічна мотивація підприємництва”;

-

класифікація соціально-економічних мотивацій підприємництва;

-

розробка методів реалізації соціально-економічних мотивацій на етапах становлення і розвитку підприємницьких структур;

-

розробка методів реалізації соціально-економічних мотивацій у  виборі напрямків підприємницької діяльності;

-

підвищення продуктивності роботи персоналу підприємств;

-

розробка рекомендацій щодо побудови механізмів реалізації соціальних і ін. мотивацій розвитку і функціонування підприємств і ін.

Об’єктом дослідження є соціально-економічні мотивації створення, функціонування та розвитку підприємницької діяльності.

Предметом дослідження є методологічні положення та методи застосування соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності.

Теоретичною та методологічною основою дослідження є класичні праці вітчизняних та зарубіжних вчених з теорії мотивацій. В якості законодавчо-нормативної бази дослідження використано Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України з питань організації і регулювання підприємницької діяльності. Інформаційною базою послужили статистичні матеріали Держкомстатту України, Тернопільського обласного управління статистики Держкомстату України, бухгалтерські звіти та нормативні положення підприємств Бучацького району Тернопільської області. В роботі використані методи системотехнічного та економічного аналізу.

Наукова новизна отриманих результатів дослідження полягає в  наступному:

-

запропоновано для використання в науковій і практичній діяльності термін “соціально-економічні мотивації підприємницької діяльності” як сукупності чинників, що спонукають людей до прийняття і здійснення рішень щодо певних видів діяльності;

-

запропоновано нове поняття “підприємницька діяльність”, згідно якого підприємницька діяльність – це діяльність із метою отримання матеріального, психологічного, соціального та інших видів задоволення;

-

розроблена класифікація соціально-економічних мотивацій утворення і функціонування підприємницьких структур, до основних з  яких віднесено такі мотивації як: можливість бути власником засобів виробництва; можливість отримання прибутку; можливість реалізації права на самостійну підприємницьку діяльність і ін.;

-

розроблена класифікація мотивацій ефективної роботи персоналу підприємства, що включають дві основних групи мотивацій забезпечення максимального прибутку для підприємства та забезпечення максимального прибутку для кожного працівника;

-

розроблена класифікація напрямків реалізації мотивацій прибуткової діяльності підприємства на етапі становлення ринкових відносин, яка включає три групи мотивацій – мотивації утворення і функціонування суб’єктів підприємницької діяльності; мотивації вибору напрямків підприємницької діяльності; мотивації ефективності підприємницької діяльності;

-

запропоновано метод визначення інтегральної оцінки соціально-економічної значимості підприємства в регіоні, який може бути використаний при визначенні рейтингу підприємств господарського комплексу району, області, галузі.

Практичне значення отриманих результатів. Практична значимість пропозицій автора підтверджується їх використанням в розробці “Положення по преміюванню працівників Бучацького сирзаводу” (довідка № від 18.08.2000 року), бізнес-плану агропромислового підприємства (довідка № від 02.08.2000 року), методики оцінки соціально-економічної значимості підприємства серед групи підприємств регіону (довідка № 01-281/01-105 від 04.08.2000 року).

Матеріали дисертації використовуються при підготовці фахівців з економіки в Бучацькому інституті менеджменту і аудиту, що підтверджується довідкою ректора інституту № від 03.08.2000 року.

Особистий внесок здобувача. Усі наукові результати, викладені в дисертації, отримані автором особисто. З наукових праць, опублікованих у співавторстві, в роботі використані лише ті ідеї та положення, що є результатом особистої роботи здобувача.

Апробація результатів дисертації. Основні результати дисертації доповідались на чотирьох науково-практичних конференціях, зокрема “Проблеми розвитку регіональної статистики в Україні”. Львів-Київ, 3-4 жовтня 1997 року.“

Соціально-економічний розвиток України. Проблеми статистики-98” (Львів, Шкло, 7-9 жовтня 1998 року).

Міжнародний конгрес економістів “Україна в XXI ст.: концепції та моделі економічного розвитку” (Львів 2000).

Міжрегіональна науково-практична конференція “Реформування земельних відносин як процес відродження українського села”. (Тернопіль 2000).

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані у 7-ми наукових статтях і матеріалах науково-практичних конференцій загальним обсягом у ,3 д. а., у тому числі з яких 1,8 д. а. належать особисто автору.

Структура і обсяг роботи. Дисертація викладена на 162 стор., включає 14 рисунків та 16 таблиць. Складається із вступу, трьох розділів та висновку. Список використаних джерел включає 160 позицій.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі обґрунтовані актуальність теми, мета та завдання дослідження. Сформульована наукова новизна та висновки щодо практичного значення одержаних результатів, описані форми їх апробації та використання.

Перший розділ “Теоретичні основи дослідження поняття “соціально-економічні мотивації” присвячений вивченню основних понять, що розкривають суть мотивацій. Формулюються означення поняття “соціально-економічна мотивація підприємництва” “підприємницька діяльність”, проводиться класифікація видів мотивацій підприємницької діяльності.

Основною теоретичною базою досліджень автора є класифікація мотивацій (потреб людей) видатного українського економіста М. Туган-Барановського, який виділив п’ять груп потреб: 1) фізіологічні потреби у безпосередній підтримці життя і почуття спадковості; 2) статеві потреби; 3) симптоматичні інстинкти і потреби; 4) альтруїстичні потреби; 5) потреби, не основані на практичних інтересах щодо підприємництва, а також змістовні та процесуальні теорії мотивацій з класифікацією мотиваційних факторів за людськими потребами.

В економічній літературі в якості об’єкта мотивацій, як правило, вивчається праця людини, а також трудова діяльність. В дисертації запропоновано більш широке поняття об’єкту мотивацій – підприємницька діяльність (рис. ). Якщо праця – це цілеспрямована діяльність людини задля задоволення своїх потреб, а трудова діяльність – це діяльність в умовах суспільного поділу праці, наявності партнерів і конкурентів то підприємницька діяльність – це діяльність, що має за мету не тільки задоволення потреб людини в умовах поділу праці і ринку, але і досягнення певних суспільних цінностей.

Рис. . Підприємницька діяльність як синтез понять мотивацій “

трудова діяльність” та “праця”

В дисертації розглянуто суть трудової, матеріальної та статусної мотивації праці. Як узагальнення цих мотивацій пропонується поняття “соціально-економічна мотивація підприємницької діяльності”. Якщо трудова мотивація має за мету забезпечення змістовної, цікавої і результативної праці, матеріальна мотивація – це узагальнення достатку, певного рівня добробуту, статусна мотивація – це прагнення певного соціального статусу працюючого, то соціально-економічна мотивація підприємницької діяльності, окрім перерахованих, має за мету досягнення цілей суспільного значення забезпечення життєдіяльності держави, регіону чи колективу (рис. 2).

Рис. 2. Взаємопов’язаність соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності

Для характеристики суті поняття “соціально-економічні мотивації підприємництва” в дисертації розроблено методологічний підхід до їх класифікації (рис. 3).

Рис. 3. Основні ознаки класифікації соціально-економічних мотивацій

Підприємницька діяльність, очевидно, є одним із найважливіших видів діяльності людини, стан і розвиток якої постійно підпорядковуються дії соціально-економічних мотивацій. Механізми і методи реалізації цих мотивацій, без перебільшення, перебувають у центрі внутрішньої і зовнішньої соціально-економічної політики будь-якої держави, оскільки в сучасних умовах саме підприємницька діяльність є основою її існування.

В дисертації розроблена класифікація соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності за рівнем структуризації суспільства. Запропоновано розділяти соціально-економічні мотивації: національні; регіональні; особисті (найманого працівника); особисті (підприємця).

До національних соціально-економічних мотивацій розвитку підприємництва слід віднести такі як:

-

створення умов для гармонійної життєдіяльності населення;

-

задоволення потреб населення в товарах і послугах;

-

забезпечення зайнятості населення;

-

забезпечення економічної безпеки держави;

-

збалансування функціонування і розвитку галузей господарського комплексу та ін.

До соціально-економічних мотивацій розвитку підприємництва з точки зору інтересів регіону належать, передусім, такі як:

-

забезпечення зайнятості населення;

-

забезпечення задоволення потреб населення в товарах і послугах та ін.;

-

забезпечення ощадливого використання місцевих ресурсів;

-

забезпечення кооперації виробництва;

-

застосування прогресивних технологій, що мінімізують шкоду для довкілля;

-

задоволення потреб населення в товарах і послугах та ін.

До соціально-економічних мотивацій розвитку підприємництва з точки зору власників слід віднести такі як:

-

забезпечення одержання прибутку;

-

забезпечення соціально-економічного престижу в громаді та ін.

До соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності з точки зору найманих працівників відносяться мотивації:

-

отримання заробітної плати за виконання завдання;

-

отримання премій за високу якість виконання завдання;

-

отримання складнішого завдання;

-

отримання спеціальних винагород та ін.

У дисертації обґрунтовується поняття “суб’єкт мотивацій підприємницької діяльності”. Суб’єктом соціально-економічної мотивації підприємницької діяльності названо юридичні і фізичні особи, громадські організації тощо, дії яких зумовлюють способи реалізації цих мотивацій, через певні механізми. Класифікація суб’єктів підприємницької діяльності приведена на рис. .

У загальній концепції механізм мотивації підприємницької діяльності можна представити як сукупність засобів, важелів, інших чинників, що спонукають розвиток підприємництва у напрямках вирішення найважливіших проблем даного регіону (держави), а також певних правил їх взаємодії, які реалізуються суб’єктом мотивацій підприємницької діяльності щодо підприємця.

Рис. . Основні суб’єкти соціально-економічних мотивацій

У дисертації з позицій системного підходу обґрунтовується доцільність вивчення закономірностей дії соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності за стадіями процесу “утворення підприємства – функціонування підприємства”.

У другому розділі “Механізми соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності” формується структура і розглядається взаємозв’язок механізмів соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності на стадіях утворення підприємства, його функціонування, а також в системі його організаційно-технічного та інфраструктурного забезпечення через прийняття Законів України, Указів Президента України, Програм діяльності уряду та інших документів.

Виходячи з засади, що розвиток підприємництва є одним із основних напрямків і засобів створення міцної економічної системи, в Україні за останні роки прийнято ряд законів України, Указів Президента України, розпорядчих документів Кабінету Міністрів України, в яких обумовлюються чинники, що становлять мотивації підприємницької діяльності. До основних з таких чинників, на наш погляд, належать: можливість реалізації права на самостійну підприємницьку діяльність, можливість бути власником майна і засобів виробництва, можливість отримання прибутку (доходу) (рис. 5).

Рис. 5. Структура мотивацій утворення і функціонування підприємницьких структур

Реалізація мотивацій щодо можливості бути власником засобів виробництва і підприємства та права на самостійну підприємницьку діяльність здійснюються методами, що передбачені Законами України “Про приватизацію державного майна”, “Про господарські товариства”, “Про комунальне майно”, “Про приватизацію об’єктів соціальної сфери”, “Про особливості приватизації майна підприємств цивільної авіації” та ін., нормативними актами Кабінету Міністрів України (зокрема, Постановою Кабінету Міністрів України “Про заходи щодо підтримки приватизованих підприємств за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги” та ін.), нормативними актами Фонду державного майна України, Положенням про порядок продажу пакетів акцій на аукціоні за грошові кошти, Положення про порядок підготовки до приватизації та продажу часток (паїв, акцій), що належать державі в майні підприємств з іноземними інвестиціями та господарських товариств та ін.).

В Україні в останні роки мотиваційні механізми інтенсивно розвиваються передусім щодо заохочення залучення іноземних інвестицій в розвиток підприємництва, оскільки, як показує світовий досвід, підприємці, що акумулюють власний, державний та іноземний капітали, порівняно більш інтенсивно забезпечують доступ до сучасних технологій.

Одним із засобів мотивування підприємницької діяльності в найбільш доцільних соціально-економічних напрямках в державах розвиненої економіки є застосування механізмів оподаткування доданої вартості.

У дисертації досліджено практику застосування механізмів оподаткування доданої вартості у країнах розвиненої економіки і в Україні. Якщо в Україні ставка податку на додану вартість, є однаковою – 20% відносно усіх видів підприємницької діяльності, за винятком діяльності, що змінюється у спеціальних (вільних) економічних зонах і на територіях пільгового інвестування, то у країнах розвиненої економіки вона є більш диференційованою і відповідно більш стимулюючою для певних видів підприємницької діяльності (табл. 1).

Таблиця 1

Ставки податку на додану вартість

Країна | Вид підприємницької діяльності | Ставка | оподаткована,% | 1 | 2 | 3 | Україна | Всі види підприємницької діяльності | 20 | Франція | Діяльність із виробництва продуктів харчування,

ліків

сільського господарства | 5,5 | Діяльність із послуг публічного транспорту, театральних і циркових закладів, музеїв, зоопарків, готелей (за винятком чотиризіркових), кемпінгів, будинків престарілих | 5,5 | Діяльність із видання книжок

проведення концертів і фільмів, випуск газет | 7

2,1 | Діяльність з освоєння забудованих територій | 13 | Італія | Діяльність із виробництва продукції сільського господарства, продуктів харчування | 4 | Діяльність із надання газетних, радіо, телепослуг, будівельних послуг, послуг їдалень | Діяльність із виробництва деяких продуктів харчування (напоїв, кави), текстильних виробів, ліків, тютюну | 9 | Діяльність із надання гастрономічних, готельних послуг, кінопослуг | 9 | Діяльність із постачання газу і струму для домашніх господарств і переробної промисловості | Діяльність із виробництва продуктів харчування (спеціального приготування), кіноапаратів, відеомагнітофонів | 13 | Діяльність із надання телефонних послуг | 13 | Діяльність з виробництва предметів розкоші, автомобілів ємкістю вище 200 куб. см, мотоциклів ємкістю вище 350 куб. см, моторних човнів, біжутерії з дорогоцінного каміння, хутра | 38 |

На основі аналізу табл. у дисертації обґрунтовується необхідність диференційованого підходу до оподаткування доданої вартості підприємницької діяльності в Україні. При цьому пропонується стосовно предметів першої необхідності застосовувати ставку оподаткування у три рази меншу, ніж стосовно предметів розкоші.

У третьому розділі “Вдосконалення механізмів використання соціально-економічних мотивацій в управлінні розвитком підприємства” розглядаються напрямки реалізації мотивацій прибуткової діяльності підприємств, метод оцінки рівня соціально-економічного престижу підприємства у регіоні, напрямки стимулювання ефективності роботи персоналу підприємства.

Відповідно до діючого законодавства в Україні на сьогодні має місце широкий (практично необмежений) спектр можливостей здійснення прибуткової діяльності. Цей спектр можливостей реалізовується в залежності від регіональних і галузевих особливостей господарського комплексу, від особисто-інтелектуальних інтересів підприємця тощо. Разом з тим можна виділити як найбільш типовий напрям цих можливостей – це адаптація діяльності підприємства, по-перше, до потреб ринку у продукції і послугах, по-друге, до умов ринкового господарювання (конкуренції товарів та послуг), по-третє, – до заповнення потреб ринку привезеними товарами та послугами.

Кожен з виділених напрямків має свої переваги і недоліки. Але, очевидно, що першочерговим і найбільш доцільним напрямком реалізації мотивацій прибуткової діяльності є адаптація підприємств до ринкових умов господарювання, підвищення конкурентоспроможності продукції та послуг і зміцнення на цій основі свого місця на ринку збуту. Аналіз діяльності підприємств Бучацького району Тернопільської області показав, що ряд із них на протязі 1993-1999 років у певній мірі адаптувалися до ринкових умов господарювання через впровадження нових технологій, підвищення якості продукції, освоєння нових видів продукції тощо. Прикладом такого підприємства є Бучацький сирзавод. В останні роки тут, запроваджено 5 видів нової продукції, суттєво підвищена якість товарного представлення традиційної продукції.

Важливим напрямком реалізації мотивації прибуткової діяльності є формування підприємств з виробництва нових видів продукції відповідно до потреб ринку. Як показує аналіз статистичних даних і публікаційних матеріалів, аналіз інвестиційних бізнес-планів, який зроблено в дисертації на матеріалах підприємств Бучацького району Тернопільської області, велику перспективу у цьому відношенні має розвиток сервісних техніко-технологічних і інших послуг зокрема для підприємств сільськогосподарського профілю.

Вагомим стимулом утворення підприємств сфери агросервісу, на думку автора, було б запровадження системи пільгового оподаткування прибутку при умові, що відповідні кошти направлялись би на реконструкцію, модернізацію обладнання. Тобто підприємства, які здійснюють заходи по розширенню виробництва, закупівлі нової техніки не повинні сплачувати цей податок. Це буде суттєвим стимулом для розвитку підприємства.

Основна організаційно-економічна засада вдосконалення механізму мотивацій організації персоналу підприємства, на наш погляд, може бути сформульована наступним чином: для кожного працівника найвищий матеріальний достаток можливий лише в тому разі, коли цей працівник досягне найдоступнішого для нього рівня продуктивності праці.

До основних напрямків вдосконалення механізму мотивацій діяльності персоналу підприємства, на думку автора, слід віднести такі:

-

підвищення конкретності показників преміювання. Замість вимог “виконання виробничих завдань у нормо-годинах” доцільно вимагати “дотримання технологічних процесів та якості продукції”.

-

підвищення ролі кінцевих результатів господарювання у преміюванні працівників. Доцільно здійснювати преміювання щомісячно із фонду споживання за кінцевими результатами.

-

підвищення ролі такого об’єкту преміювання як “дотримання норм розходу сировини і матеріалів”. Доцільно запровадити вимогу, щоб показник преміювання “дотримання норм витрачання сировини” застосовувався для усіх працівників підприємства.

-

підвищення ставки преміювання за дотримання технологічних процесів щодо забезпечення якості продукції та норм витрат сировини.

Через систему преміювання доцільно підвищити зацікавленість працівників підприємства у суміщенні професій, розширення зони обслуговування тощо.

Слід конкретизувати вимоги до завдань, за виконання яких преміюються інженерно-технічні працівники. Умови преміювання доцільно конкретизувати стосовно кожної посади.

З метою посилення індивідуальної (персональної) зацікавленості кожного працівника у економічному благополуччі підприємства, ліквідації кадрової міграції слід посилити роль преміювання за вислугу років.

З метою закріплення висококваліфікованих робітників на виробництві здійснювати матеріальне заохочення за довголітню працю на одному виробництві до ювілейних дат.

З метою підвищення зацікавленості працівників підприємства у  високих результатах колективу, у зміцненні престижу підприємства посилити роль компенсації затрат на оздоровлення та ін.

Важливою складовою системи соціально-економічних мотивацій підприємництва є мотивації завоювання соціального престижу у суспільстві, у громаді. Останніми роками в Україні цей вид мотивацій широко використовується практично на всіх рівнях державного і громадсько-політичного управління. Проводяться різноманітні конкурси на здобуття звання “краща людина року”, “кращий підприємець року, “кращий меценат року” тощо. Зокрема одним із таких конкурсів є Всеукраїнський конкурс на звання “Кращий роботодавець року”.

У дисертації на основі методології розрахунку інтегральних оцінок соціально-економічного стану регіону, що розроблена у міжвідомчому відділі методології регіональної та транскордонної статистики ІРД НАН України та НДІ статистики Держкомстату України, пропонується методика, яка дозволяє розрахувати інтегральний індекс ефективності роботи підприємства серед сукупності підприємств, і на цій основі, однозначно визначити переможців конкурсу.

Запропоновано систему показників, первинних показників яка включає показники: обсяг виробництва; чисельність зайнятих; заробітна плата; кошти на благоустрій території підприємства; кошти на соціальну допомогу; інвестиції в основний капітал підприємства, кошти на навчання персоналу.

Інтегральний індекс визначається методом розрахунку середньогеометричного з добутку значень індивідуальних індексів за  формулою (1): |

(1) | де:  –  номер підприємства ; –  

номер показника ;

– індивідуальний індекс; –  

значення первинного показника.

У дисертації приводяться результати розрахунків, які здійснені на замовлення Бучацької райдержадміністрації з метою визначення кращого підприємства серед чотирьох: ВАТ “Сирзавод”; ВАТ “Агропромтехніка”; Бучацький держлісгосп; Цукровий завод (табл. 2).

Таблиця 2

Індивідуальні індекси та інтегральний індекс соціально-економічної значимості підприємств Бучацького району Тернопільської області у 1999 році

Індивідуальний індекс | Підприємства | Разом | інтегральний індекс | ВАТ | ВАТ | Держ- | Цукровий | “

Сир

завод”“ | Агропром-техніка” | лісгосп | завод

(філія) | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | Обсяг виробництва,

тис. грн.0,34 | 0,06 | 0,16 | 0,44 | 1,00 | Середньоспискова чисельність працівників,

осіб0,19 | 0,17 | 0,36 | 0,27 | 1,00 | Середня зарплата на 1  працівника, грн.0,29 | 0,14 | 0,15 | 0,41 | 1,00 | Кошти на благоустрій підприємства і прилеглої території, грн.0,07 | 0,31 | 0,26 | 0,36 | 1,00 | Кошти на благодійну діяльність (спонсорство),

грн.0,34 | 0,21 | 0,18 | 0,26 | 1,00 | Кошти на соціальну допомогу, грн.0,21 | 0,031 | 0,53 | 0,23 | 1,00 | Інвестиції в основний капітал підприємства,

тис. грн. | 0,96 | 0,04 | 0,00 | 0,00 | 1,00 | Кошти на навчання персоналу, грн.0,12 | 0,14 | 0,74 | 0,00 | 1,00 | Інтегральний індекс | 0,29 | 0,13 | 0,28 | 0,23 |

Порівняння значень інтегральних індексів соціально-економічної значимості групи підприємств Бучацького району дозволяє зробити висновок, що найбільше значення серед них має індекс соціально-економічної значимості Бучацького сирзаводу. Отже, саме цей завод є переможцем.

Таким чином запропонована методика дозволяє визначати соціально-економічну значимість підприємства серед іншої кількості підприємств.

ВИСНОВКИ

1.

В дисертації розширено понятійний ряд об’єктів мотивацій. До традиційних об’єктів мотивацій – “праця” і “трудова діяльність” додано “об’єкт мотивації”, “підприємницька діяльність”. Обґрунтовано, що підприємницьку діяльність слід трактувати не тільки як таку, що має за мету одержання прибутку і задоволення потреб людини, але і задоволення потреб суспільства, колективу, регіону, нації. Відповідно узагальнено понятійний ряд видів мотивацій (трудові, матеріальні, статусні) поняттям соціально-економічні мотивації.

2.

Соціально-економічні мотивації підприємницької діяльності – це сукупність чинників, що спонукають власників, керівників, менеджерів, персонал підприємств до підприємницької діяльності з метою отримання прибутку і ефективної праці.

3.

Реалізація соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності здійснюється через сукупність організаційних методів: норм і правил, механізмів на рівнях держави, регіону, підприємства. В Україні на сьогодні створена певна система механізмів реалізації мотивацій підприємницької діяльності.

4.

Подальший розвиток методів і механізмів соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності пропонується здійснювати:

на рівні держави – через запровадження диференційованих ставок оподаткування податків на додану вартість та зниження ставок оподаткування на додану вартість діяльності з виробництва продукції першої необхідності, складної побутової техніки та одночасного збільшення ставки оподаткування доданої вартості предметів розкоші; через зниження ставок оподаткування прибутку підприємств, що займаються наданням сервісних послуг у сфері агропромислового виробництва і зобов’язання підприємств використовувати зекономлені кошти на розширення агропослуг та підвищення їх якості;

на рівні регіону – через вдосконалення механізмів економічного стимулювання підприємців, що займаються діяльністю, яка є малоприбутковою, та шляхом громадської відзнаки підприємців, що зробили найбільший вклад у розвиток соціально-економічних проблем регіону та ін.;

на рівні підприємства – через конкретизацію показників преміювання, пов’язаних із забезпеченням економії витрат на виготовлення продукції, забезпеченням високої якості тощо.

Список публікацій за темою дисертації:

1. | Витвицька О. Реалізація мотивацій підприємницької діяльності (вітчизняний та зарубіжний досвід): Регіональна економіка. Львів, №1. – 2000. – С.127-132. | 2. | Витвицька  О.Д. Статистика цін і мотивація розвитку підприємництва в регіоні / Соціально-економічні дослідження в перехідний період. Застосування статистичних методів (регіональний аспект) Щорічник наукових праць. Випуск X / НАН  України, Інститут регіональних досліджень. – Львів, 1999. – С. . | 3. | Побурко Я.О., Полевська О.С., Андел І.В., Витвицька О.Д., Панкевич Л.В., Слободян Л.В. Статистичне порівняння життєдіяльності в сільських районах Західного регіону України // Регіональна економіка. Додаток “Інвестиційно-статистичний вісник”.– 1999. – №2. – С. .

Особистий внесок: сформульовано критерії і показники оцінки стану розвитку, підприємницької діяльності в регіоні. | 4. | Витвицька О., Побурко Я., Сарахман О. Соціально-економічні мотивації розвитку підприємства: Українсько-польський науково-практичний семінар “Підприємництво та розвиток співробітництва в Єврорегіоні Карпати”, Тернопіль-Жешув, 2000 р. – С.75-84.

Особистий внесок: пропозиції щодо структури мотивацій розвитку підприємницької діяльності в інтересах регіонального соціально-економічного комплексу. | 5. | Витвицька О.Д. Мотивації розвитку сервісних послуг для сільськогосподарських підприємств. Матеріали доповідей Міжнародного конгресу економістів “Україна в XXI ст.: концепції та моделі економічного розвитку” Ч. II. ІРД НАН України. Львів 2000. | 6. | Витвицька О., Полевська О., Панкевич Л. Про систему показників статистичного моніторингу рівня життя населення. Доповіді міжнародної науково-практичної конференції “Соціально-економічний розвиток України”, Київ – 1999 р. С.193-200.

Особистий внесок: пропозиції щодо структури показників оцінки доходів працюючого населення. | 7. | Витвицька О., Карпінський Б. Статистична оцінка діяльності територіально-виробничих комплексів: науково-практичний семінар “Проблеми розвитку регіональної статистики в Україні”. Львів-Київ, 1997 р. – С.69-70.

Особистий внесок: пропозиції щодо критеріїв оцінки діяльності підприємств в системі територіально-виробничих комплексів. |

Витвицька О.Д. Вдосконалення механізмів соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – Підприємництво, менеджмент та маркетинг. – Інститут регіональних досліджень НАН України, Львів, 2000.

В дисертації розглядаються питання вдосконалення соціально-економічних мотивацій підприємницької діяльності на стадіях процесу “організація – функціонування”. Формулюється визначення поняття “підприємницька діяльність” як такого, що інтегрує такі поняття як праця і трудова діяльність. Дається визначення поняття “соціально-економічна мотивація підприємницької діяльності”. Обґрунтовуються шляхи вдосконалення механізмів застосування соціально-економічних мотивацій утворення нових підприємницьких структур, вибору видів підприємницької діяльності, ефективної роботи персоналу. Розроблено методику оцінки соціально-економічної значимості підприємств у соціально-економічному житті регіону.

Ключові слова: мотивація, винагорода, підприємницька діяльність, механізм, соціально-економічна мотивація, прибуток, потреба.

Vytvyts’ka О.The improvement of mechanisms of social and economical motivations of enterprising activity – manuscript.

Thesis for scientific degree of Candidate of Economical Sciences, the specialty 08.06.02 – business, management and marketing. – The Institute of Regional Research of NAS of Ukraine, Lviv, 2001.

The improvement of social and economical motivations of enterprising activity on the stages of “organization – functioning” process are considerate in thesis. The definition of “enterprising activity” conception as one, which integrate the “work” and “work activity” conceptions is formed. The conceptual definition of “social and economical motivations of enterprising activity” is given. The ways of improvement of the mechanisms of usage of social and economical motivation in forming a new business structures, choosing the types of enterprising activity, effective stuff work are proven. The methodology of social and economical importance of enterprise in social and economical assessment of regional life is worked out.

Key words: motivation, recompense, enterprising activity, mechanisms, social and economical progress, profit, necessity.

Витвицкая О.Д. Усовершенствование механизмов социально-экономических мотиваций предпринимательской деятельности. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 –Предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Институт региональных исследований НАН Украины, Львов, 2001.

Содержит теоретические положения и практические рекомендации по совершенствованию механизмов использования социально-экономических мотиваций в управлении процессами становления, развития и функционирования предпринимательской деятельности.

В первом разделе “Теоретические основы исследования понятия “социально-экономические мотивации” исследуется сущность понятия “мотивация”, исходя из его классических толкований. Предлагается понятие “объекта мотиваций”, “субъект мотиваций”. Предложено определение понятия “предпринимательская деятельность”, которое является обобщением таких объектов мотиваций как “труд” и “трудовая деятельность”.

В качестве понятия, обобщающего понятия “трудовая мотивация”, “материальная мотивация”, “статусная мотивация” предлагается термин “социально-экономическая мотивация”.

Приведена классификация социально-экономических мотиваций за уровнем обобществления труда: личностные, коллективные, региональные, национальные.

Во втором разделе “Механизмы социально-экономических мотиваций предпринимательской деятельности” формируется структура, рассматривается сущность и взаимосвязь механизмов социально-экономических мотиваций предпринимательской деятельности в системе “создание предприятий”, его функционирование, а также в системе его организационно-технического и инфраструктурного обеспечения. Описывается реализация этих механизмов в Законах Украины, Указах Президента Украины, в Программах деятельности Кабинета Министров Украины. Рассмотрены механизмы обеспечения социально-экономи-ческих мотиваций предпринимательской деятельности через реализацию права на самостоятельную деятельность, возможность быть собственником имущества и средств производства, возможность получения прибыли. С целью реализации предпринимательской деятельности в приоритетных направлениях предложено дифференцировать ставки налога на добавленную стоимость.

В третьем разделе “Усовершенствование механизмов использо-вания социально-экономических мотиваций в управлении развитием предприятия” рассматриваются направления реализации мотиваций прибыльной деятельности предприятий. Предлагается метод оценки уровня социально-экономического престижа предприятия в регионе, направления стимулирования эффективности работы персонала предприятия.

В частности такие как: удовлетворение потребностей рынка привозными товарами и услугами; формирование новых видов продукции и услуг соответственно потребностям рынка; адаптация предприятия к рыночным условиям хозяйствования и повышение конкурентоспособности продукции и услуг.

Ключевые слова: мотивация, вознаграждение, предпринима-тельская деятельность, механизм, социально-экономическая мотивация, потребность, прибыль.






Наступні 7 робіт по вашій темі:

МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО УКРАЇНИ У ГАЛУЗІ БОРОТЬБИ ЗІ ЗЛОЧИННІСТЮ (кримінально-процесуальний аспект) - Автореферат - 29 Стр.
НАУКОВІ ОСНОВИ ГІГІЄНІЧНОЇ ОЦІНКИ ДІЇ ХІМІЧНИХ ТА БІОЛОГІЧНИХ ФАКТОРІВ СЕРЕДОВИЩА ПРИ ЇХ СПІЛЬНОМУ НАДХОДЖЕННІ В ОРГАНІЗМ НА ОСНОВІ ІМУНОЛОГІЧНОГО КРИТЕРІЮ ШКІДЛИВОСТІ - Автореферат - 43 Стр.
ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ МІЖНАРОДНИХ СТАНДАРТІВ ПРАВ ДИТИНИ В НАЦІОНАЛЬНОМУ ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ - Автореферат - 35 Стр.
ФІЗІОЛОГО-ГІГІЄНІЧНІ КРИТЕРІЇ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ НАДІЙНОСТІ ЛЬОТЧИКІВ З УРАХУВАННЯМ ПОКАЗНИКІВ ЦЕРЕБРАЛЬНОЇ ГЕМОДИНАМІКИ - Автореферат - 33 Стр.
ІНТЕНСИФІКАЦІЯ ТЕПЛООБМІНУ В ОПАЛЮВАЛЬНИХ КОНВЕКТОРАХ В УМОВАХ ТЕРМОГРАВІТАЦІЙНОЇ КОНВЕКЦІЇ - Автореферат - 22 Стр.
ЕНАНТИОМОРФНА ГЕТЕРОФАЗНО-ПОЛІДОМЕННА СТРУКТУРА ТА ОПТИЧНА АКТИВНІСТЬ ТВЕРДИХ РОЗЧИНІВ K2Cd2xMn2(1-x)(SO4)3 (0 х 1) - Автореферат - 23 Стр.
СИНТЕЗ І РЕЦИКЛІЗАЦІЯ З АЦИЛЮЮЧИМИ РЕАГЕНТАМИ ГІДРАЗОНІВ 2-АЦИЛМЕТИЛ-1Н-БЕНЗІМІДАЗОЛІВ - Автореферат - 14 Стр.