У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

ХАРКІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Золотарьова Ірина Олександрівна

УДК 658.1

УПРАВЛІННЯ

ОРГАНІЗАЦІЙНО–ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ КОРПОРАЦІЇ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.02 підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Харківському державному економічному університеті, Міністерство освіти і науки України.

Науковий керівник кандидат технічних наук, доцент

Назарова Галина Валентинівна

Харківський державний економічний університет, проректор з міжнародних зв’язків

Офіційні опоненти: доктор економічних наук, професор

Клебанова Тамара Семенівна

Харківський державний економічний університет, завідуюча кафедрою економічної кібернетики

кандидат економічних наук, професор

Коюда Павло Миколайович

Харківський державний технічний університет радіоелектроніки, завідуючий кафедрою економіки та менеджменту

Провідна установа Одеський державний політехнічний університет, кафедра менеджменту, Міністерство освіти і науки України, м. Одеса.

Захист відбудеться “21” грудня 2000 р. о 13 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради, шифр Д 64.055.01, у Харківському державному економічному університеті за адресою: 61001, м. Харків, пр. Ле-ніна, а.

З дисертацією можна ознайомитись у бібліотеці Харківського державного економічного університету за адресою: 61001, м. Харків, пр. Леніна, 9а.

Автореферат розісланий “20” листопада 2000 р.

 

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради Дороніна М.С.

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Реформування економіки України передбачає вирішення таких найважливіших задач, як радикальні зміни в системі управління, створення нових організаційних форм господарювання, що відповідають умовам ринко-вих перетворень.

Досвід роботи великої кількості підприємств свідчить про труднощі, пов’яза-ні з адаптацією до нових умов функціонування, що змушує під-при-єм-ст-ва до об’єднання з метою сумісного вирішення спільних проблем. Це зумов-лює необхідність дослідження і вдосконалювання організаційно-еконо-міч-них та управлінських механізмів розвитку виробничо-господарських об’єд-нань, які, не обмежуючи самостійності підприємств у їхньому складі, надава-ли б їм допомогу з боку науково-технічної, інвестиційної, марке-тин-го-вої, фінан-сової діяльності і в той же час відстоювали б їх інтереси перед орга-нами державної влади. Тільки завдяки стратегічній спрямованості роз-вит-ку об’єд-нань можна добитися консолідації всіх складових діяльності під-при-ємств, що входять до них, та забезпечити одержання синергетичного ефекту.

Теоретична та практична розробка питань, пов’язаних з формуванням основних положень та механізмів стратегічного управління, а також із засто-суванням фінансового аналізу в прийнятті управлінських рішень, виконана у роботах багатьох вітчизняних та зарубіжних економістів: Акоф-фа Р., Ансоффа І., Баканова М.І., Геєця В.М., Гриньової В.М., Джонсона Д., Друке-ра П., Євенка Л.І., Клебанової Т.С., Коюди П.М., Луньова В.Л., Міль-нера Б.З., Моргана Г., Одінцової Г.С., Олексюка О.С., Пономаренка В.С., Портера М., Ревенка В.П., Ситника В.Ф., Томпсона А.А., Шеремета А.Д., Шершньової З.Є.

Актуальність теми. В умовах перехідної економіки виробничо-госпо-дар-ські об’єднання, наприклад корпорації, виступають в економічному житті структурами влади, які, по-перше, впливають на діяльність ринкових суб’єк-тів своїми обов’язковими розпорядженнями; по-друге, являють собою меха-нізм економічного регулювання, підтримки та стимулювання; по-третє, в свою чергу, постають власниками державного майна. На сьогоднішній день теорія управління для таких структур знаходиться на початковому етапі розроб-ки. Важливим її аспектом є необхідність адаптації підходів страте-гіч-ного управління до умов вітчизняної економіки, яка знаходиться на етапі трансформації. Відсутні роботи, які б комплексно розглядали питання роз-робки конкретних методик формування механізмів стратегічного управ-лін-ня такими структурами управління, як корпорації і рекомендацій з їхнього використання в управлінні підприємствами та галузями в складі корпорацій.

Актуальність проблеми управління організаційно-економічним розвит-ком корпорацій в умовах ринкових реформувань зумовила необхідність проведення дослідження і визначила тему дисертації.

Зв’язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисер-таційне дослідження виконувалось згідно з планами наукових досліджень кафедри інформаційних систем Харківського державного економічного університету за темою “Стратегія діяльності підприємства в ринковому середовищі”, №0198U007645 (розділ “Аналіз макро- та мікроринкового середовища діяльності виробничо-економічної системи”).

Мета і задачі дослідження. Мета дисертаційної роботи полягає в тео-ретичному обґрунтуванні нових засад управління організаційно-економіч-ним розвитком корпорацій, у визначенні напрямів ефективного функціону-ван-ня, а також у розробці науково-прикладних рекомендації щодо їх реалізації.

Для досягнення поставленої мети в дисертації вирішено такі задачі:

проаналізовано особливості та визначено необхідність державного регулювання, місце і функції у ньому корпорації в період ринкового рефор-мування економіки;

розкрито характерні ознаки процесу зміни форми власності підпри-ємств, що входять до складу корпорації;

визначено рівні управління та проаналізовано особливості взаємо-дії функціональних і структурних підрозділів у системі управління організа-ційно-економічним розвитком корпорації;

розроблено підходи до систематизації, оптимізації інформаційних джерел та потоків, які стають базою прийняття управлінських рішень;

виконано аналіз динаміки фінансового стану підприємств і галузей у складі корпорації, розроблено комплекс програмних засобів для проведення фінансового аналізу із застосуванням комп’ютерів;

обґрунтовано послідовність формування стратегії корпорації.

Об’єкт дослідження – Українська державна корпорація “Укрбудмате-ріали” та підприємства промисловості будівельних матеріалів, що входять до її складу.

Предметом дослідження обрані механізми організаційно-економічного розвитку корпорації, їх удосконалювання в умовах реформування економіки України.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисер-та-ційної роботи є положення економічної теорії, наукові праці вітчизняних та зарубіжних вчених. Також вивчались нормативні та законодавчі акти України з питань становлення ринкових відносин, нових організаційних структур управління та форм підприємницької діяльності.

У процесі дослідження застосовувались методи статистико-еконо-міч-ного аналізу, зокрема: аналізу і синтезу для деталізації об’єкта дослідження та вивчення його функціональних і структурних складових; системний – для визначення місії, цілей, напрямків організаційно-економічного розвитку кор-по-рації; порівняння – для зіставлення фактичних даних звітного періоду з даними за попередні роки, для зіставлення показників фінансового стану окремих підприємств із середньогалузевим, для зіставлення показників фінансового стану підприємств різних форм власності у складі корпорації; середніх та відносних величин – для визначення середньогалузевих відносних показників фінансової діяльності за групами рентабельності, ліквід-ності, платоспроможності, ділової активності; графічний – для наоч-ного зображення структури корпорації та її підгалузей, динаміки розвитку форм власності, динаміки фінансового стану підприємств і галузей у складі корпорації; монографічний – для детального вивчення діючої системи управ-ління, структури та взаємодії підрозділів корпорації “Укрбудматеріали”; рядів динаміки – для характеристики зміни у часі показників фінансового стану підприємств і галузей у складі корпорації; групування – для визна-чення якості втілення управлінських рішень за рівнем та динамікою фінан-со-вих показників; структурно-матричний – для розробки механізму взаємодії підрозділів корпорації в процесі впровадження управлінських рішень.

Інформаційною базою дослідження є Статут Української державної корпорації “Укрбудматеріали”, реферати про підсумки роботи корпорації, положення про функціональні підрозділи, облікова та статистична звітність корпорації “Укрбудматеріали”, дані річних та квартальних звітів підприємств, що входять до складу корпорації.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в такому:

уточнено організаційно-економічний зміст поняття “корпорація” як нової організаційної форми, головною мета діяльності якої – управління часткою державної власності, що сприяє узгодженню інтересів держави та підприємств певної галузі;

визначено принципи управління, теоретично обґрунтовано функції апарату управління корпорації в нових умовах господарювання;

запропоновано класифікацію ключових факторів функціонування під-при-ємств певної галузі, що дозволяє визначити специфічні напрямки їх орга-нізаційно-економічного розвитку;

визначено систему місії, цілей і стратегії розвитку корпорації, що є підставою диференціації управлінських завдань на корпоративному, функ-ціональному та галузевому рівнях;

запропоновано методику регулювання структури корпорації на основі результатів спеціально розробленої оцінки динаміки фінансового стану підприємств у її складі, що дозволить забезпечити більш стале функціону-вання корпорації;

розроблено методику формування та прийняття управлінських рішень на корпоративному рівні з використанням запропонованої автором матриці функціональних повноважень, визначених рівнів управління та етапів упровадження управлінських дій.

Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що їх використання дозволить приймати ефективні управлінські рішення на різних рівнях управління, які будуть основою для стабілізації та подальшого розвитку виробничих об’єднань, створених за галузевою ознакою.

Застосування класифікації ключових факторів успіху корпорації дозво-лить визначити напрямки організаційно-економічного розвитку підприємств у її складі та врахувати галузеву специфіку.

Розроблені методичні рекомендації щодо оцінки динаміки фінансового стану підприємства дозволять об’єктивно оцінити його спроможність до ефективного впровадження управлінських дій та нададуть інформацію апа-ра-ту управління корпорації відносно можливості прийняття або виклю-чення підприємства зі складу корпорації.

Розроблена методика формування та прийняття управлінських рішень на корпоративному рівні сприятиме більш ефективному та раціональному управлінню виробничо-господарськими об’єднаннями.

Наукові результати дисертаційної роботи, які мають прикладний харак-тер, знайшли практичне застосування в Українській державній корпорації “Укрбудматеріали” та ЗАТ “Харківський плитковий завод”, що підтверджено актами впровадження.

Особистий внесок здобувача в роботах, які виконані у співавторст-ві№ 1, 2, 5, 6, 10, 12 стор. 15 автореферату) полягає в тому, що автором обґрунтовані підходи до впровадження процесів приватизації як механізмів реструктуризації галузей, запропоновані підходи до систематизації інформа-цій-них потоків, розроблена класифікація видів інформації відповідно до рівнів управління корпорації, розроблена методика оцінки управлінської ситуації на основі аналізу динаміки фінансового стану підприємств і галузей корпорації.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні положення і практичні результати дисертації оприлюднено на Другій міській науково-практичній конференції “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих вчених” (Харків, 1999), Другій міжнародній науково-практичній кон-фе-ренції молодих економістів “Сучасні проблеми розвитку виробницт-ва”Харків, 1997), Міжнародній науково-практичній конференції “Соціально-економічні проблеми перехідних процесів у народному господарстві” (Хар-ків, 1996), Другій міжнародній конференції “Теорія і техніка передачі, прийо-му та обробки інформації” (Харків – Туапсе, 1996), на нараді апарату управ-ління корпорації “Укрбудматеріали” та керівників підприємств, що входять до її складу.

Публікації. Результати досліджень опубліковано в 12 наукових роботах загальним обсягом ,13 ум.-друк. арк. Власне автору належить 1,65 ум.-друк. арк.

Структура та обсяг дисертації. Дисертація складається зі вступу, трьох розділів, списку використаних літературних джерел, чотирьох додат-ків. Дисертаційна робота викладена на 208 сторінках машинописного тексту, містить 14 таблиць – 11 сторінок, 29 рисунків – 19 сторінок, 4 додатки – 16 сторінок, бібліографічний список найменувань) – 12 сторінок. Обсяг основного тексту дисертації становить 150 сторінок.

ОСНОВНИЙ ЗМІСТ ДИСЕРТАЦІЇ

У вступі розкриваються актуальність та сутність наукової проблеми, її значимість; обґрунтовано необхідність проведення дослідження; сфор-мульо-вано мету і задачі дослідження, його методологію і методику, визна-чено наукову новизну, вказано напрямки практичної реалізації одержаних результатів.

У першому розділі – “Роль і місце корпорації в ринковій системі господарювання” – розглянуто особливості ринкового реформування та функції виробничо-економічних об’єднань в сучасних умовах, проаналі-зо-вано процеси роздержавлення та приватизації підприємств, визначено основ-ні принципи побудови корпорації як специфічної організаційної форми в перехідній економіці.

В роботі показано, що процес управління корпораціями, які були ство-рені на початковому етапі ринкових перетворень у ряді галузей народного господарства з метою управління майном організацій і підприємств, що знаходиться у загальнодержавній власності, в сучасних умовах потребує суттєвих змін. Це перш за все зумовлено структурними змінами у складі корпорації.

Здійснення процесів приватизації привело до створення приватного сектора за рахунок суб’єктів державної власності, проте ускладнення само-стійної діяльності підприємств через низку невирішених соціально-економіч-них проблем та відсутність розвиненої ринкової інфраструктури зумовили необхідність їхнього вступу до корпорації вже на договірних засадах. Зараз до складу корпорацій входять підприємства та організації різних форм власності. Питома вага підприємств, які входять до складу державної кор-по-рації “Укрбудматеріали”, за формою власності розподіляється таким чином: бюджетні підприємства – 28%; товариства з 100%-им державним капіталом – 3%; товариства з контрольним пакетом акцій, що знаходиться у державній власності, – 3%, з контрольним пакетом акцій, що не є державним, але має частку державного капіталу – 11%; приватні акціонерні товариства – 55%.

У роботі визначено, що головною метою функціонування корпорації в умовах перехідної економіки є забезпечення економічного зростання підпо-рядкованих підприємств і галузей, сприяння реалізації ринкових відносин, впровадження в дію ринкових механізмів шляхом здійснення управління за цілями: прискорення і комплексне впровадження науково-технічного прогре-су, сприяння підвищенню якості продукції та ефективності виробництва, проведення прогресивної науково-технічної, маркетингової, інвестиційної, економічної та соціальної політики.

Реалізація зазначених цілей та ефективне управління, на думку авто-ра, можливі, якщо корпоративна стратегія, організаційна структура, культу-ра, формальні процедури будуть знаходитися в гармонії та настроюватися на роботу у зовнішніх обставинах, що тільки окреслюються, а управлінські підрозділи матимуть певну свободу в межах визначеного “стратегічного простору”, безперервно акумулюватимуть, аналізуватимуть і використо-ву-ва-тимуть власний та чужий досвід. Це дозволило визначити базові принципи управління корпораціями: корпоративної конгруентності, проактивної пове-дінки, погодженої автономності підрозді-лів (підприємств та об’єднань), безпе-рерв-ного організаційного самонавчання, влади та відповідальності, концентрації, співвідношення централізації та децентралізації, наукової обґрунтованості управлінських рішень.

Процес роздержавлення в умовах корпорації можна розглядати як різноманітні дії функціональних підрозділів, що спрямовані на послаблення економічного тиску державних структур та адекватне посилення господарської самостійності всіх суб’єктів економіки.

Для надання конструктивності процесам реструктуризації в системі управління виробничо-економічними об’єднаннями в дисертації уточнено зміст поняття “корпорація”. На основі вивчення досвіду діяльності держав-них корпорацій в Україні автором визначено корпорацію як самостійне вироб-ничо-економічне об’єднання, що здійснює управління державним майном підприємств, об’єднань та організацій на основі спільності еконо-мічних, науко-вих та комерційних інтересів з делегуванням окремих повно-важень центра-лізованого регулювання кожного з учасників незалежно від їх форм власності.

В роботі показано, що реалізація ефективного функціонування корпо-рації може бути досягнута шляхом розробки механізмів управління орга-нізаційно-економічним розвитком корпорації, які потребують впровадження елементів стратегічного управління, розробки відповідної організаційної структури, розподілу повноважень, міри відповідальності, завдань, розробки технології їх виконання між різними управлінськими ланками, методики оцінки економічного становища кожного підприємства корпорації, незва-жаючи на особливості форми власності, галузеві ознаки.

У другому розділі – “Аналіз та оцінка якості управління підпри-ємствами і галузями корпорації “Укрбудматеріали”” – запропоновано підходи до формування інформаційної бази оцінки фінансово-господарської діяльності підприємств і галузей у складі корпорації, визначено рівні управ-ління, обґрунтовано та розроблено методику обчислення системи показ-ників оцінки динаміки економічного стану підприємств у складі корпо-рації, запро-поновано методику аналізу якості управління підприємствами та галузями.

У роботі обґрунтовано, що процес управління корпорацією в першу чергу є інформаційним. Здійснено класифікацію управлінської інформації за озна-кою функції, яку вона виконує, за способами визначення потреби та шляхами отримання інформації, а також за її за видами. Показано, що в сучас-них умовах, коли спостерігаються тенденції до зростання обсягів і видів інформації, удосконалюються технології її обробки, зберігання, пере-дачі, подан-ня необхідно виділити цей аспект діяльності корпорації в окремий інфор--маційно-аналітичний функціональний підрозділ, що скоротить рівні прохо-джен-ня інформації; вхідні дані, минаючи проміжні етапи, будуть нако-пи-чу-ва-тись, класифікуватись та систематизуватись безпосередньо в місцях їх оброб-ки; масиви даних, які пройшли попередній контроль на вірогідність, пра-вильність складання, передаватимуться в функціональні підрозділи для вивчен-ня, підвищиться оперативність отримання необхідної довідкової, нор-ма-тивної і статистичної інформації. Все це сприятиме підвищенню якості управління.

На основі проведеного дослідження в роботі були визначені рівні управління корпорацією за ступенем відповідальності (а не функціональним призначенням) за втілення управлінських рішень: корпоративний, функціо-нальний, галузевий, лінійний. Це дозволить диференціювати цілі на всіх рівнях управління, сприятиме продуктивній взаємодії всіх ієрархічних ланок, створить основу для формування організаційної структури корпорації.

Важливим етапом здійснення ефективного управління, на думку авто-ра, є оцінка динаміки фінансового стану підпорядкованих підприємств і галу-зей. Складовими методики оцінки фінансового стану підприємств, що вхо-дять до складу корпорації, а також підгалузей пропонується вважати такі: визна-чення та класифікація системи показників; щоквартальний збір та аналі-тична обробка інформації; розрахунок середньогалузевих значень показ-ників, які використовуватимуться як база порівняння поточних результатів.

Успішне функціонування виробничої системи залежить від усіх сфер її діяльності, але в сучасних умовах на перший план висувається фінансова сторона діяльності, а реакція на всі управлінські дії мобільно відображується на показниках фінансового стану.

В роботі розроблена методика оцінки динаміки фінансового стану підприємств і галузей у складі корпорації на основі розвитку окремих підхо-дів до традиційного фінансового аналізу. Вона являє собою послідовність дій, відображену на рис. 1.

Рис. 1. Оцінка якості управління за рівнем та динамікою показника

На першому етапі здійснюється оцінка показників у поточному періоді відносно середньогалузевого, на другому етапі порівнюється коефіцієнт зростання показників за поточний та попередній періоди, на третьому етапі – темпи приросту показників. В результаті порівняння отримано 8 ситуа-цій, що характеризують управлінські дії як незадовільні (ситуації 3, 6, 7), недо-статньо задовільні (ситуації 2, 4, 8), задовільні (ситуації , 5).

Застосування запропонованої методики дозволить об’єктивно визна-чи-ти ефективність управлінських дій та при необхідності прийняти обґрун-то-ва-не рішення щодо подовження строкового договору з певним підприємством.

У третьому розділі – “Організаційно-економічне забезпечення розвитку корпорації” – здійснено класифікацію ключових факторів, що відображають основні напрямки підвищення ефективності функціонування корпорації, обґрунтовано підходи до формування організаційної структури, розроблено методику формування та прийняття управлінських рішень на основі матриці функціональних повноважень структурних підрозділів корпорації, рівнів управління та етапів упровадження управлінських дій.

В умовах трансформації економіки країни на перший план вису-ва-ються проблеми гнучкості та адаптації до постійних змін зовнішнього сере-до-вища у зв’язку з ускладненням загальної системи суспільних відносин (еко-номічних, політичних, соціальних). Це вимагає застосування доцільної та розум-ної інтеграції таких підходів: доповнення методів “жорсткого” управ-ління елементами “м’якого” керівництва в єдину, адекватну умовам середо-вища систему управління; системного підходу для визначення місії, цілей і напрямків організаційно-економічного розвитку; сполучення підходів теорії стратегічного управління для визначення завдань та програмно-цільового для їх реалізації.

У дисертації запропоновано здійснювати управління корпорацією як послідовну систему дій, що включає формулювання місії як основи для подальшого визначення цілей і завдань корпорації, погоджених на всіх рів-нях управління, формування загальнокорпоративних цілей, розробку та впро-вадження корпоративних, галузевих і функціональних стратегій. Важ-ли-вість визначення цілей пов’язана з тим, що вони стають фундаментом для процесу управління в цілому, визначають напрями підвищення ефективності організації, є базою для прийняття управлінського рішення на кожному рівні.

В роботі здійснено класифікацію ключових факторів успіху корпорації, за допомогою якої можна визначити напрями організаційно-економічного розвитку (табл. ).

Організаційна структура корпорації, що запропонована відповідно до визначених рівнів управління, є частиною її стратегічного потенціалу і повинна сприяти підвищенню конкурентних переваг. У роботі показано, що організаційну структуру управління слід визначити як логічні взаємо-від-но-сини між задачами управління, а також розподілу повноважень між рівнями управління та функціональними підрозділами в такій формі, яка форму-ва-тиме необхідну послідовність дій для досягнення цілей корпорації.

Таблиця 1

Класифікація ключових факторів успіху корпорації

Фактор | Зміст

Виробничий | Повне використання потужностей;

розвиток організаційно-технологічної структури вироб-ництва;

зниження матеріало- та енергоємності;

підвищення якості виробництва;

підвищення гнучкості виробничого потенціалу

Технологіч-ний | Підвищення якості технології та продукції;

підвищення науково-дослідного потенціалу;

впровадження прогресивних ресурсозберігаючих тех-нологій;

ефективна інноваційна діяльність

Маркетинго-вий | Допомога в реалізації готової продукції та сировини в межах внутрішнього ринку, країн СНД та зарубіжжя;

практична допомога по відвантаженню продукції;

розробка реклами продукції корпорації;

допомога в отриманні пільгових кредитів

Фінансовий | Можливість фінансування позабюджетними коштами;

систематичний високопрофесійний аналіз госпо-дар-ської діяльності підприємств;

участь у державних програмах;

надання кредитної підтримки підприємствам

Управлін-ський | Високий професійний рівень апарату управління кор-по-рацією;

впровадження потужної інформаційної системи;

удосконалювання контролю та координації;

удосконалювання управлінського та бухгалтерського обліку

Здійснення структурних змін зумовлює необхідність застосування організаційної структури корпорації, яка включає елементи функціональної, продуктової та регіональної структур (рис. 2). Така інтеграція різних видів структур забезпечить правами та сферами відповідальності різні підрозділи, сприятиме гнучкості, динамічності, децентралізації управління.

Рис. 2. Організаційна структура корпорації

Для реґламентації організаційної структури, розробки ефективного механізму досягнення цілей у роботі запропоновано використовувати функціональну матрицю повноважень та взаємодії рівнів управління корпо-рації, в стовпцях якої розміщуються назви функціональних підроз-ділів, а рядками є завдання, що знаходяться в компетенції відповідного підрозділу.

Таблиця 2

Фраґмент матриці функціональних повноважень підрозділів корпорації

Управління еконо-міки, роз-дер-жав-лення, фінан-су-вання та обліку | Управління коор-динації виробничої діяльності та перспективного розвитку галузей | Управління маркетингу та зовнішньоеко-но-мічної діяльності | Управління інновацій, координації науково-технічних програм та енергозбереження

Е | Г | М | І

1

Розробка прог-но-зів розвитку галузі з урахуванням потреби в буді-вель-них мате-ріалах і виробах | 1

Розробка кон-цепції розвитку на середньо- та довгострокову перспективу | 1

Проведення разом з начальниками галу-зе-вих управлінь орієнто-ваної на ринок збуту полі-ти-ки корпорації | 1

Комплексний ана-ліз стану і тенденцій розвитку науки, техніки і технологій

2

Розробка програм ринкових перетво-рень на підпри-єм-ствах галузі | 2

Розробка і коор-ди-нація вико-нан-ня програми реструктуризації підприємств | 2

Проведення роботи з реалізації продукції під-при-ємств корпорації | 2

Участь у складанні Галузевої програми структурної перебу-дови промисловості

… | … | … | …

10

Виконання посе-ред-ницьких функ-цій між підпри-єм-ст-вами корпорації з іншими відом-ст-вами та органами державного управ-ління–––– | 10

Розроблення комп-лексного прогнозу нау-ково-технічного і промислового роз-витку промисловості будівельних мате-рі-алів

Управління корпорацією можна розглядати як послідовність таких етапів: деталізація загальнокорпоративних (основних) та функціональних цілей; встановлення елементів функціональних підсистем, які повинні забезпечити інформаційну підтримку досягнення мети; встановлення еле-ментів функціональних підсистем, які мають забезпечити аналітичну роботу; встановлення елементів функціональних підсистем, які в єдності з попередніми та в постійному здійсненні зворотного зв’язку проводитимуть прогнозні дослідження; визначення рівня управління, на якому може бути прийняте відповідне управлінське рішення; визначення рівня відпові-дальності за реалізацію управлінського рішення (табл. 3).

Таблиця 3

Механізми цільового управління корпорацією

Шляхи досягнення цілей | Процес управління корпорацією

збір інформа-ції | прове-дення аналізу | складання плану (прогнозу) | прийняття рішення | здійснення контролю

рівень

А. Мета – підвищення конкурентоспроможності продукції | Корпоративний

1. Диверсифіка-

ція | Г5, Е4, І3 | Г1 | Е1, І8, Г2 | Галузевий | Г, І

2. Застосування новітніх техно-ло-гій | І1, М3 | Г1 | І6, І10 | Галузевий | Г, І

3. Організаційно-технічний роз-ви-ток виробництва | Е4, Г5 | Е10 | Е1 | Галузевий | Г

Б. Мета – завоювання ринків збуту | Корпоративний

1.

Підвищення

якості продукції | Е3 | Е4, Е6 | Е1 | Галузевий | Г

2.

Збільшення

частки ринку | Г1 | М3, М6 | Е1, М1 | Функціо-нальний | М, Г

В. Мета – підвищення прибутковості | Корпоративний

1.

Посилення

фінансової ста-біль-ності | Г3 | Е5 | Е3 | Галузевий | Е, Г

2. Досягнення

ресурсної ста-біль-ності | Е1 | І1 | І9 | Функціо-нальний | Г, І

3. Розвиток систе-ми управління | Е2 | Е3, І8 | Г1 | Корпора-тивний | Е, Г

4. Здійснення

реструктуризації | Е2, І3 |

Е3 | І2, Г2 | Корпора-тивний | Е, Г

5. Підвищення продуктивності | Е5 | Г3, Е3 | Е6, Е3, Е1 | Функціо-нальний | Е, Г

З одного боку, така послідовність дій може бути використана для впро-вадження всіх управлінських рішень, встановлюючи необхідні зв’язки між існуючими функціональними та галузевими управліннями, не обмежуючи їх самостійність, що забезпечить безперервний функ-ціональний розвиток корпорації. З іншого боку, даний підхід забезпечить кооперацію всіх підроз-ділів, ефективність взаємодії, можливість сполучення формальних та нефор-мальних відносин між підрозділами.

ВИСНОВКИ

В умовах структурних перетворень економіки України, загального приско-рення процесу роздержавлення та дерегулювання економіки важливу роль відіграють виробничо-господарські структури (наприклад корпорації), які, не обмежуючи самостійності суб’єктів господарювання, повинні сприяти вирі-шенню проблем трансформаційного періоду розвитку та виконувати роль ринкових інститутів.

Процес здійснення організаційно-економічного розвитку корпорації можна визначити як спосіб стратегічного управління такими аспектами діяльності корпорації, як фінанси, маркетинг, впровадження інновацій та науково-технічних розробок, управління персоналом, що включає множину функцій управління, взаємозв’язки, рівні повноважень та методи реалізації цих функцій, а також організаційну структуру управління.

Особливістю запропонованого підходу до ефективного управління формуванням та реалізацією стратегії корпорації є виділення організа-ційної структури в самостійний механізм стратегічного управління. Широка номенк-латура продукції, яку випускають підприємства корпорації, зумов-лює необ-хідність органічно сполучати елементи функціональних структур з дією про-дук-тової структури впродовж лінії ієрархії, що поєднає виконання вузько-спе-ціалізованих функцій з системою підпорядкованості та відпові-дальності за безпосереднє виконання завдань щодо виробництва продук-ції, її продажу, розширення номенклатури, впровадження нових технологій. При цьому процес децентралізації, що має місце в рамках функціонально-продуктової структури, не повинен виключати жорсткого централізованого управління.

Важливою складовою процесу управління корпорацією є структу-рування та побудова інформаційних потоків. Отриману та система-тизовану інформацію використовують для обґрунтованого прийняття управлінських рішень у вигляді даних та управлінських дій на всіх рівнях управління.

Фінансовий аспект діяльності підприємств пов’язаний з усіма сферами їхньої діяльності, тому процес оцінки фінансового стану підприємств і галу-зей можна розглядати як результат діяльності управлінського механізму кор-по-рації, сформованого з використанням положень стратегічного управління. Застосування запропонованої в роботі методики оцінки фінансового стану надасть можливість поглибити й обґрунтувати цей процес; впровадження сучас--них інформаційних технологій дозволить суттєво покращити якість, досто-вірність, динамічність інформаційних потоків, зробить можливим авто-ма-тизацію процесу формування добре структурованих управлінських проблем; сприятиме горизонтальній інтеграції, децентралізації та скоро-чен-ню рів-нів управління. Для ефективної реалізації цих дій доцільним є виділення інфор-маційних служб корпорації в окремий інформаційно-аналітичний підрозділ.

Рекомендації і методики впровадження принципів управління корпора-цією можуть будуватись на основі визначених у роботі напрямків із засто-суванням структурно-матричного підходу до класифікації та формулювання базових і функціональних цілей, визначення рівнів управління корпорацією, вдосконалювання принципів їх взаємодії, класифікації ключових факторів успіху, побудови матриці функціональних повноважень, етапів формування і реалізації управлінських рішень.

СПИСОК ОПУБЛІКОВАНИХ РОБІТ ЗА ТЕМОЮ ДИСЕРТАЦІЇ

1.

Назарова Г., Золотарева И. Типы деловых предприятий: что выбрать? //Бизнес Информ. – 1997. – №21. – С.50-51.

2.

Назарова Г.В., Золотарева И.А. Особенности организационно-пра-во-вого статуса предприятий в переходной экономике //Вісник ХДЕУ. – 1997. – №3. – С.63-66.

3.

Золотарьова І.О. Деякі передумови забезпечення господарської самостійності підприємств //Вісник ХДЕУ. – 1997. – №4. – С.41-42.

4.

Золотарьова І.О. Трансформування структури державної корпорації в умовах ринку //Вісник ХДЕУ. – 1998. – №3(7). – С.18-19.

5.

Назарова Г.В., Золотарьова І.О. Інформаційний аспект прийняття управ-лінських рішень //Вісник Харківського університету. – 2000. – №456. – С.105-108.

6.

Золотарьова І.О., Назарова Г.В. Методика підтримки прийняття фінан-сових рішень на галузевому рівні //Банківська справа. – 2000. – №2. – С.25-27.

7.

Золотарьова І.О. Організаційно-економічне забезпечення розвит-ку державної корпорації //Регіональні перспективи. – 2000. – №4(11). – С.29-31.

8.

Золотарьова І.О. Використання фінансового аналізу для оцінки робо-ти державної корпорації //Зб. наук. праць “Актуальні проблеми сучасної науки в дослідженнях молодих учених”. – Вип. 5. – Харків: Унів. внутр. справ, 1999. – С.123-130.

9.

Золотарева И.А. Усовершенствование системы показателей рабо-ты государственной корпорации //“Проблемы функционирования предприя-тий в условиях переходной экономики” ХГЭУ. – Харьков, 1997. – С.95-100. – Деп. в ВИНИТИ РАН 07 – 04.97, №313-Уі 97.

10.

Назарова Г.В., Золотарева И.А. Финансово-экономический анализ в современной программной реализации //Сб. докл. Второй междунар. науч.-практ. конф. молодых экономистов “Современные проблемы развития производства” 27-28 мая 1997 г. – Харьков: АО “Бизнес Информ”, 1997. – С.140-142.

11.

Золотарева И.А. О финансовом анализе в условиях стабильной эко-номики //Тез. докл. Междунар. науч.-практ. конф. “Социально-экономи-че-ские проблемы переходных процессов в народном хозяйстве” 28-29 ноября 1996 г. – Харьков: Харьк. инст. соц. прогресса, 1996. – С.16.

12.

Золотарева И.А., Назарова Г.В. Инженерия знаний в экспертной систе-ме экономического анализа //Тез. докл. Второй междунар. конф. “Теория и техника передачи, приема и обработки информации”. Харьков – Туапсе: ХГТУРЭ, 1996. – С. 321.

Золотарьова І.О. Управління організаційно-економічним розвит-ком корпорації в умовах реформування економіки. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук за спеціальністю 08.06.02 – підприємництво, менеджмент і марке-тинг. – Харківський державний економічний університет, Харків, 2000.

Дисертація містить теоретичні положення, методичні рекомендації щодо вдосконалювання управління організаційно-економічним розвитком корпо-рації в умовах трансформаційної економіки (на прикладі галузі буді-вельних матеріалів).

У роботі проаналізовано особливості державного регулювання, місце та функції корпорації в сучасних умовах господарювання; розкрито харак-тер-ні ознаки процесів роздержавлення та приватизації підприємств, що входять до складу корпорації. Сформульовано принципи побудови корпо-ра--ції та визначено функції, за допомогою яких корпорація виконуватиме свої повноваження. Здійснено побудову рівнів управління, розроблено меха-нізми взаємодії структурних і функціональних підрозділів корпорації та підприємств у її складі; розроблено підходи до систематизації та опти-мізації інформаційних джерел і потоків, які стають основою для прийняття управ-лінських рішень. Запропоновано методику регулювання складу корпорації на основі оцінки якості управління та аналізу динаміки фінан-сового стану підприємств. Сформульовано підходи до вдосконалювання організаційної структури корпорації; розроблено методику формування і прийняття управлінських рішень на корпоративному рівні з використанням структурно-матричного підходу та розробленої матриці функціональних повноважень, визначених рівнів управління та етапів впровадження управлінських дій.

Ключові слова: корпорація, рівні управління, інформаційні потоки, місія, мета, фінансовий аналіз, ключові фактори успіху, управлінське рішен-ня, функціональні повноваження, стратегічне управління.

Золотарева И.А. Управление организационно-экономическим разви-тием корпорации в условиях реформирования экономики. – Рукопись.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02 – предпринимательство, менеджмент и маркетинг. – Харьковский государственный экономический университет, Харьков, 2000.

В работе рассмотрены проблемы управления объединениями пред-приятий, созданных по отраслевому признаку; проанализированы особен-ности и обоснована необходимость государственного регулирования; раскры-ты место и функции корпорации в период рыночного реформиро-вания экономики. В диссертации исследованы процессы разгосударств-ления и приватизации предприятий в составе корпорации, выявлены характерные признаки этих процессов.

На основании изучения и анализа отечественных и зарубежных раз-ра-боток и накопленного опыта уточнен организационно-экономический смысл понятия “корпорация”; показано, что главной целью функциони-ро-вания кор-по-рации в условиях переходной экономики является управление частью государственной собственности, а также обеспечение экономи-ческого роста подчиненных предприятий и отраслей путем управления по таким направ-ле-ниям, как ускорение и комплексное внедрение достижений научно-тех-нического прогресса, содействие повышению качества продук-ции и эффек-тивности производства, проведение прогрессивной научно-техни-че-ской, маркетинговой, инвестиционной, экономической и социаль-ной политики.

Проведенные исследования позволили обосновать основные группы регуляторов и базовые принципы, опираясь на которые будет возможно эффективное управление корпорациями.

В работе показано, что процесс управления корпорацией является, прежде всего, информационным, управленческие решения вырабаты-ва-ются в виде данных и в виде решений; сформулированы подходы к систе-матизации и оптимизации информационных источников и потоков, которые являются основой для принятия управленческих решений и базой оценки финансово-хозяйственной деятельности предприятий и отраслей в составе корпорации.

В результате проведенного исследования были определены уровни управления корпорацией, что позволит дифференцировать цели на всех уровнях управления, создаст условия для продуктивного взаимодействия всех иерархических звеньев, станет основой для усовершенствования организационной структуры корпорации.

На основе дальнейшего развития отдельных подходов к финансовому анализу в работе разработана методика оценки динамики финансового состояния предприятий и отраслей корпорации как важного этапа осуще-ствления эффективного управления. Принципиальной является комплекс-ная оценка показателя, включающая анализ его коэффициента роста и темпа прироста.

В диссертации с позиций системного подхода предложено рас-смат-ривать управление корпорацией как последовательную систему действий, которая включает формулирование миссии как основы для дальнейшего определения целей и задач корпорации, разработку и осуществление корпоративных, отраслевых и функциональных стратегий.

На основе принятых теоретических положений и методических подхо-дов в работе разработана методика формирования и принятия управлен-ческих решений на корпоративном уровне на основании разработанной матрицы функциональных полномочий подразде-лений, предложенной клас-сификации ключевых факторов успеха корпо-рации, уровней управле-ния и этапов осуществления управленческих действий.

Ключевые слова: корпорация, уровни управления, информационные потоки, миссия, цель, финансовый анализ, ключевые факторы успеха, управленческое решение, функциональные полномочия, стратегическое управление.

Zolotaryova I.A. Management of the organizational and economical development of corporation in condition of transition economy. – Manuscript.

The dissertation for the degree of the Candidate of Economic Sciences under speciality 08.06.02 – concern, management and marketing. – Kharkiv State University of Economics, Kharkiv, 2000.

Thesis contains theoretical concepts, methodical recommendations as to improvement of management of organizational and economic development of corporation under conditions of transitional economy (by the example of branch of building materials).

In the work particularities of state regulation, place and functions of corporation under modern conditions of managing are analyzed; distinctive signs of privatization processes of enterprises, which are included in corporation are defined. The principles of building of corporation and its functions are determined, as well as group of regulators, by means of which corporation will realize their own authorities are worded. The levels and designed mechanisms of interaction of structural and functional subdivisions of corporation and enterprises in its composition are built; approaches to systematization and optimization of the information sources and flows which become central for taking management decisions are designed. The strategy of regulation of composition of corporation on the base of evaluation of quality of management and analysis of financial state dynamics. Worded approaches to the improvement of organizing structure to corporation are offered; the strategy of shaping and making the management deciding on the corporate level with use of structured-matrix approach, developed matrix of functional authorities, definite management levels and stages of introducing the management actions are designed.

Key words: corporation, management levels, information flows, mission, goals, financial analysis, key factors of success, making decision, functional authorities, strategic management.

Золотарьова Ірина Олександрівна

УПРАВЛІННЯ ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИМ РОЗВИТКОМ КОРПОРАЦІЇ В УМОВАХ РЕФОРМУВАННЯ ЕКОНОМІКИ

Спеціальність 08.06.02 — підприємництво, менеджмент і маркетинг

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Відповідальний за випуск Чубук В.В.

Підписано до друку Формат 60х90 1/16.

Папір TATRA. Друк офсетний. Обсяг 0,9 ум.-друк.арк.

Тираж 100 прим. Зам. № . Безкоштовно.–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

61166, ХДТУРЕ, м. Харків, пр. Леніна, 14






Наступні 7 робіт по вашій темі:

СИНТЕЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ ПОДВІЙНИХ ФОСФАТІВ ТИТАНУ (ІІІ) ТА ВАНАДІЮ (ІІІ) - Автореферат - 19 Стр.
СОЦІАЛЬНА СТРУКТУРА РОБІТНИКІВ ВАЖКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ У 1960-1985 РР. - Автореферат - 27 Стр.
ОСОБЛИВОСТІ МОРФОГЕНЕЗУ ДОБРОЯКІСНОЇ ГІПЕРПЛАЗІЇ ТА ПЕРЕДРАКУ ПЕРЕДМІХУРОВОЇ ЗАЛОЗИ У ОСІБ, ЩО ПРОЖИВАЮТЬ У ЗАБРУДНЕНИХ РАДІОНУКЛІДАМИ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ - Автореферат - 28 Стр.
РОЗВ'ЯЗАННЯ ЗАДАЧІ СТАТИКИ НЕКРУГОВИХ ЦИЛІНДРИЧНИХ ОБОЛОНОК ЗМІННОЇ ТОВЩИНИ НА ОСНОВІ СПЛАЙН-АПРОКСИМАЦІЇ - Автореферат - 16 Стр.
НАЦІОНАЛЬНО-КУЛЬТУРНІ КОННОТАЦІЇ ІМЕНУВАНЬ НАЙВИЩИХ ДЕРЖАВНИХ ПРАВИТЕЛІВ (на матеріалі творів О.С.Пушкіна) - Автореферат - 21 Стр.
ІДЕЇ ПЕДАГОГІЧНОЇ МАЙСТЕРНОСТІ В ДІЯЛЬНОСТІ ГЛУХІВСЬКОГО ВЧИТЕЛЬСЬКОГО ІНСТИТУТУ ( 1874-1917 РР.) - Автореферат - 24 Стр.
ГЕОГРАФО-ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ФУНКЦІОНУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА ОБЛАСНОГО РЕГІОНУ - Автореферат - 21 Стр.