У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





Загальна характеристика роботи

Міністерство освіти і науки України

Київський міжнародний університет цивільної авіації

Захаров Олександр Іванович

УДК 656. 7: 350. 115

РОзробка СТРАТЕГІЇ Функціонування

ПіДПРИЄМСТВА В УМОВАХ АКТИВНОГО ВПЛИВУ

ЗОВНІШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА

Спеціальність 08.06.02 - підприємництво,

менеджмент і маркетинг

Автореферат

дисертації на здобуття наукового

ступеня кандидата економічних наук

Київ 2000

Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Київському міжнародному університеті цивільної авіації Міністерства освіти і науки України.

Науковий керівник:

Офіційні опоненти:

Провідна установа :

Захист відбудеться "30" вересня 2000 р. о 12 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 26.062.02 Київського міжнародного університету цивільної авіації за адресою: 03058, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1, корпус 9, ауд. 308.

Відгуки на автореферат у двох примірниках, засвідчені печаткою установи, просимо надсилати за адресою: 03058, м. Київ-58, проспект Космонавта Комарова, 1, КМУЦА, вченому секретарю.

З дисертацією можна ознайомитися в бібліотеці Київського міжнародного університету цивільної авіації.

Автореферат розісланий “_27_”_серпня___2000 р.

Вчений секретар

спеціалізованої вченої ради,

к.е.н., професор В.В. Родченко

Загальна характеристика роботи

Актуальність теми При переході до ринкової економіки спостерігається значне зниження ефективності функціонування більшості підприємств України Це достатньо переконливо показує, що успішна діяльність підприємства на ринку залежить не тільки від поточного співвідношення попиту і пропозиції, але і значною мірою від рівня стратегічного управління.

Важливу роль при вирішенні задач стратегічного управління грає урахування взаємодії підприємства з зовнішнім середовищем. Результат такої взаємодії полягає у формуванні сильної ринкової позиції й успішній роботі підприємства в умовах непередбачених обставин, гострої конкуренції та наявності внутрішніх проблем.

Визначення ступеня впливу зовнішнього середовища підприємства завжди було непростою задачею для керівників. Проте оцінки впливу зовнішнього середовища на підприємство принципово відрізняються між собою в адміністративно-командній, ринковій і перехідній економічних системах.

У адміністративно-командній економіці підприємство функціонувало в умовах мінімальної невизначеності щодо впливу зовнішнього середовища. Це пояснюється тим, що в плановому порядку задавалися всі параметри взаємодії (обсяги поставок, постачальники, споживачі тощо). Якщо ж відбувалися зміни в зовнішньому середовищі, то це знаходило своє відображення у коректуванні планових показників для компенсації даних відхилень. Тому керівники підприємств не приділяли особливої уваги вивченню зовнішнього середовища, а основні зусилля спрямовували на компенсацію виникаючих деформацій. Відсутність у керівників досвіду роботи в умовах активного впливу зовнішнього середовища і стало однією з причин різкого зниження ефективності діяльності підприємств при переході до ринкової економіки. З іншого боку, неможливо перенести на вітчизняний грунт теоретичні основи і досвід управління підприємствами, що функціонують в умовах розвиненої ринкової економіки. Це пояснюється тим, що кількість факторів зовнішнього середовища, які мають вирішальний вплив значно відрізняється для підприємств передових західних країн і українських підприємств. Для підприємств, що функціонують в умовах розвиненої ринкової економіки, основними дестабілізуючими факторами є споживачі, ринки, конкуренти; інші фактори стабільні, або підприємство працює в умовах компенсації ступеня їхнього впливу (в умовах балансу).

В умовах перехідної економіки кількість факторів зовнішнього середовища, спроможних мати вирішальний вплив на діяльність підприємства, значно більша. Це пояснюється тим, що в перехідній економіці ринкові процеси протікають не в чистому виді, а деформовано. Нормальні інститути ринку конкурентного середовища ще цілком не склалися не упорядковані права приватної власності і механізми їх захисту, недосконала система банків і інших фінансових організацій; немає стійкої системи ринкового типу, ненадійні договірні відносини між економічними агентами, відкритість економіки реалізується в примітивних і погано контрольованих формах. Недосконалість господарського середовища призводить до того, що практичне завершення переходу до економіки ринкового типу залежить більше від політичної волі влади, ніж від еволюції власне ринкових відносин. Зокрема, протягом досить тривалого періоду в економіці збережуться пережитки адміністративно-командної системи, а сама держава залишиться найкрупнішим суб'єктом економічних відносин. Вона буде контролювати значну частину виробничих і фінансових ресурсів та надавати підтримку реальному сектору економіки. У цих умовах керівники вітчизняних підприємств не набули значного досвіду взаємодії з нестабільним зовнішнім середовищем, яке має переважний вплив, а економічна наука не розробила відповідних інструментів. Тому основна наукова задача дисертаційної роботи виникла через протиріччя між потребами практики по забезпеченню ефективної взаємодії підприємства з зовнішнім середовищем і можливостями використання існуючих наукових методів.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Результати дисертаційного дослідження були використані при виконанні держбюджетних тем: № 756-ГБ97 «Розробити теоретичні основи та методи організації маркетингової діяльності з ефективного використання технічного потенціалу цивільної авіації України» (номер держреєстрації 0197U001276), №870-ГБ99 «Розробити теоретичні основи та методи стратегічного керування авіакомпанією в умовах перехідної економіки» (номер держреєстрації 0199U002697).

Мета і задачі дослідження. Мета роботи полягає в розробці теоретичних принципів і методів формування стратегії функціонування підприємства в умовах активного впливу зовнішнього середовища

Для досягнення поставлених цілей вирішені такі задачі:

- дослідження сутності зовнішнього середовища;

- аналіз методів оцінки зовнішнього середовища;

- дослідження взаємодії зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства;

- розробки методу виявлення стратегій зовнішнього середовища;

- розробки методу формування стратегій підприємства з урахуванням взаємодії з зовнішнім середовищем;

- формування складу інформаційного забезпечення для реалізації стратегій.

Об'єкт дослідження - процеси взаємодії підприємства і зовнішнього середовища.

Предмет дослідження - механізм формування активного свідомого впливу на фактори зовнішнього середовища та адаптації до зовнішнього середовища.

Методи дослідження. Для вирішення задач дослідження були використані методи таких наукових теорій макро-, і мікроекономіки, системного аналізу, експертних оцінок і статистичної обробки інформації.

Наукова новизна отриманих результатів. Автором вперше розроблені наступні такі положення

- методологічний підхід, у рамках якого вплив зовнішнього середовища оцінюється з позицій прийняття рішень на підприємстві;

- метод формування стратеги підприємства, який на відміну від існуючих, дає можливість сформувати обгрунтований план дій підприємства з урахуванням різноманітних можливостей його взаємодії з зовнішнім середовищем.

Отримали подальший розвиток такі наукові положення:

- запропоновано визначення зовнішнього середовища, що у порівнянні з існуючими, дозволяє більш повно розкрити його сутність і врахувати вплив на процеси прийняття рішень на підприємстві;

- методологічний підхід, заснований на використанні діагностичного методу, що дає можливість більш повного урахування впливу факторів зовнішнього середовища на підприємство.

Новий результат має прикладне значення і виходять із теоретичних досліджень автора. Отримана оцінка впливу факторів зовнішнього середовища на прийняття рішень на підприємстві і ступеня впливу підприємства на зовнішнє середовище.

Практична цінність дисертації. Практична цінність дисертації полягає в тому, що ії результати дозволяють керівникам підприємств будь-якої форми власності, що здійснюють свою діяльність в умовах перехідної економіки, більш повно враховувати вплив факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємства, а також формувати стратегію підприємства відносно зовнішнього середовища, засновану на урахуванні впливу факторів зовнішнього середовища на

процеси прийняття рішень на підприємстві і підприємства на зовнішнє середовище.

Практична цінність роботи підтверджується також тим, що результати дисертаційної роботи впроваджені на СП "Нефтон".

Особистий внесок здобувана. Одержані наукові та практичні результати дисертаційного дослідження були отримані автором самостійно.

Апробація результатів дисертації. Результати дисертації доповідалися на міжнародній науково-технічній конференції «Авіа-99» (Київ, 1999), XVIII звітній науково-технічній конференції Київського міжнародного університету цивільної авіації (Київ, 1998) і одержали позитивну оцінку.

Публікації. Основні положення дисертації опубліковані в шести друкованих працях і тезах доповідей на зазначених конференціях.

Об'єм та структура роботи. Дисертація складається з вступу, трьох розділів, списку використаних джерел (з 112 найменувань). Загальний обсяг робот становить 205 сторінок тексту, 15 рисунків, 35 таблиць.

Основний зміст роботи

Перший розділ дисертації присвячений питанням дослідження сутності підприємства і його основних задач, а також місця стратегічного менеджменту на сучасному етапі. Для цього, у першу чергу, розглянуті існуючі види підприємств, тому що в даний час немає однозначного визначення суті цього поняття. Проведений аналіз показав, що існує значна кількість таких видів, і це обумовлено тим, що умови функціонування підприємств і організацій на сучасному етапі розвитку економіки різко змінюються на мікро- і макроекономічних рівнях. Відзначається, що на сьогодні існує кілька «концепцій підприємства», але найбільш перспективною з них є концепція підприємства як «відкритої системи».

У дисертації також розглянуті основні задачі підприємства і відзначена головна - зміна концепції підприємства й управління їм як «основної ланки соціалістичного виробництва». Як відправний момент в дисертації приймається визначення підприємства, при якому, з одного боку, підприємство є цілісним щодо зовнішнього середовища, а з іншого, - активно взаємодіє з ним шляхом формування «тимчасових систем» і використання виникаючих при цьому емерджентних властивостей. Іншими словами, підприємство не повинно встановлювати межу своєї системи, а активно «проникати» і впливати на зовнішнє середовище. Головна перевага такого підходу полягає у виносі уваги за межі сфери діяльності в ті сфери, звідки звичайно впливають найбільш значні потенційні можливості і найбільші небезпеки.

У даному розділі також відзначено, що стратегічне мислення базується на усвідомленні керівниками і всім персоналом власної відповідальності за довгострокове існування і розвиток підприємства, необхідності відповідного управління цим процесом і забезпечення орієнтації усіх видів діяльності на створення і підвищення конкурентноздатності, фінансового успіху протягом тривалого періоду. Стратегічно орієнтованим можна вважати таке підприємство, де стратегічне мислення є основною, принциповою установкою в діяльності персоналу підприємства і, насамперед, вищого керівництва. При цьому поточна діяльність повинна бути підпорядкована досягненню стратегічних орієнтирів. Виходячи з цього сформульовані загальні принципи стратегічної діяльності підприємства. Реалізація зазначених принципів стратегічної діяльності на підприємстві надасть можливість побудувати обгрунтовану послідовність дій щодо реалізації концепції і формування системи стратегічного управління.

Основною ідеєю, що відображає сутність концепції стратегічного управління, є необхідність урахування взаємозв'язку і взаємовпливу зовнішнього і внутрішнього середовища при визначенні цілей підприємства. При цьому стратегії виступають як інструменти досягнення цілей, а для реалізації стратегій необхідно, щоб усе підприємство функціонувало в стратегічному режимі. Стратегічне управління - це реалізація концепції, у якій об'єднуються цільові і інтегральні підходи до діяльності підприємства, що дає можливість установлювати цілі розвитку, порівнювати їх із наявним потенціалом підприємства і приводити їх у відповідність за рахунок розробки і реалізації стратегії.

Другий розділ присвячений проблемам зовнішнього середовища та оцінці його впливу на підприємство. У першу чергу розглянуто поняття сутності зовнішнього середовища.

Аналіз існуючих визначень зовнішнього середовища дозволив зробити такі висновки: практично усі визначення, запропоновані вітчизняними авторами, є в тій або іншій мірі компілятивними; у даний момент не існує достатньо повного й у той же час конкретного визначення зовнішнього середовища; більшість визначень грішать формальним підходом до розмежування підприємства і зовнішнього середовища; жодне визначення на пряму не пов'язане з процесом прийняття рішень на підприємстві. Для того, щоб сформулювати власне визначення зовнішнього середовища, з урахуванням перерахованих вище недоліків, у роботі проведений аналіз не тільки вже існуючих визначень, але і факторів, моделей зовнішнього середовища. Відзначається, що складність зовнішнього середовища пояснюється взаємозалежністю його факторів, тобто рівнем впливу, з яким зміна одного фактора зв'язана з іншими. Для рішення проблеми визначення зовнішнього середовища були виділені його основні характеристики: взаємний зв'язок факторів зовнішнього середовища – це рівень впливу, з яким зміна одного фактора зв'язана з іншими; складність зовнішнього середовища – число факторів, на які організація повинна реагувати, а також рівень варіативності кожного фактора; рухливість зовнішнього середовища – це швидкість, з якою відбуваються зміни в зовнішньому оточенні організації; невизначеність зовнішнього середовища – функція кількості інформації, якою володіє організація з приводу фактора, а також функція впевненості в цій інформації.

В результаті узагальнення досвіду багатьох дослідників і аналізу існуючих визначень зовнішнього середовища, основних його факторів, моделей і складових розроблена схема зовнішнього середовища підприємства, в якій використано традиційний підхід взаємодії підприємства і середовища (рис 1).

Розглянуто основні теоретичні моменти процесу прийняття рішень на підприємстві, виділені основні етапи такого процесу і охарактеризована ситуація, в якій виникає необхідність прийняття рішення. Проведено критичний аналіз існуючих визначень зовнішнього середовища з позицій їхнього зв'язку з процесом прийняття рішень.

В дисертації пропонується визначення зовнішнього середовища як сукупності всіх факторів зовнішнього оточення підприємства, що впливають або спроможні за певних умов вплинути на різноманітні етапи прийняття і реалізації рішень.

Проведений аналіз існуючих методів оцінки зовнішнього середовища показав, що в даний час не існує обгрунтованого підходу до оцінки впливу зовнішнього середовища, який би базувався на застосуванні системного підходу. Тому пропонується новий методологічний підхід до аналізу впливу зовнішнього середовища на підприємство, заснований на використанні діагностичного методу. Під діагностичним процесом визначення впливу зовнішнього середовища потрібно розуміти спостереження, логічне осмислювання одержуваних даних та перевірку своїх висновків у процесі практичної діяльності. Інакше кажучи, діагностика зовнішнього середовища містить у собі всі дії від первинного вивчення до реалізації місії підприємства на ринку. Безсумнівно, протягом цього періоду необхідно встановлювати окремі діагнози, щоб по їхній структурі судити про особливості процесів, які протікають у зовнішньому середовищі . Все це здійснюється з урахуванням існуючих наукових знань, можливостей та досвіду керівників. Проте ці діагнози будуть лише етапами цілого діагностичного процесу. Тому в методологічному плані під діагнозом зовнішнього середовища необхідно розуміти не окремий відбиток його стану, а загальне, що розкриває сутність. Тільки у цьому випадку діагноз відіб'є динаміку процесу і прогноз. Під діагнозом потрібно розуміти розпізнавання факторів зовнішнього середовища, під діагностикою – всі дії і міркування, якими користуються керівники при визначенні стану зовнішнього середовища.

У роботі відзначається, що проблема класифікації симптомів не менш актуальна для повної та об'єктивної діагностики впливу зовнішнього середовища Приступаючи до встановлення та оцінки факторів, які впливають або здатні за певних умов впливати на підприємство, необхідно відразу ж систематизувати їх, користуючись певною класифікацією. Логічно виправданою є класифікація існуючих симптомів на підставі ознаки достовірності. Достовірність симптомів обумовлена: засобами їхнього виявлення і, відповідно, – ступенем суб'єктивності досліджень; ступенем виразності ознак і, відповідно, – можливістю їхньої справжньої наявності; кваліфікацією спеціалістів, ступенем оволодіння ними об'єктивними методами дослідження зовнішнього середовища.

Запропонована класифікація симптомів, та діагностичний метод, який базується на цих симптомах, може успішно використовуватися на практиці. Застосування такого методу дозволить підприємствам більш повно вивчати зовнішнє середовище і враховувати його вплив на власну діяльність підприємства. У результаті цього, підприємство одержить можливість мінімізувати ризики та оптимізувати сприятливі можливості, що в свою чергу повинно призвести до підвищення ефективності його функціонування. Крім цього, на підставі симптомів можуть бути виявлені політика і стратегії, що використовуються складовими зовнішнього середовища.

В дисертації обґрунтовується необхідність вивчення впливу взаємодії зовнішнього і внутрішнього середовища; пропонується, на відміну від класичної класифікації складових зовнішнього середовища (див. рис.1), такий розподіл, при якому оцінюється ступінь впливу факторів зовнішнього середовища, як прямих, так і непрямих, на процес прийняття рішення на підприємстві. Вплив середовища на підприємство (і вплив підприємства на середовище) характеризується як слабкий, помірний, середній, сильний і переважний. Відзначається, що вплив підприємства на середовище є фактично каналом зворотного зв'язку, потрібним для забезпечення ефективного функціонування ринкової економіки (рис.2)

Для одержання чисельних значень взаємовпливу використаний метод експертних оцінок, причому оцінювати цей взаємовплив пропонується по окремих етапах прийняття рішень (необхідність вибору, пошук інформації, формування варіантів, оцінка кожного варіанта, аналіз наслідків, формування апарату переваги, визначення права на здійснення вибору, дії після прийняття рішення, оцінка наслідку прийняття рішення). Була розроблена спеціальна анкета, яку було запропоновано для заповнення керівникам фірм, підприємств, організацій різних розмірів і форм власності та керівникам їхніх структурних підрозділів. При цьому всі підприємства були розділені на значні, середні і дрібні.

В таблиці наведені отримані результати оцінки ступеня взаємодії з зовнішнім середовищем для великих підприємств. Сірим кольором виділена отримана на основі дослідження відповідна ступінь взаємодії.

У третьому розділі розглядаються питання формування стратегії підприємства в умовах активного впливу зовнішнього середовища.

Виділено специфічні особливості стратегічного управління: воно орієнтується на раціональну відповідність між минулим, даним і майбутнім з упором на перспективу; стратегічне управління не може бути стихійним, тому що в довгостроковій перспективі не можливо оцінити результати стихійного впливу на систему; базується на раціональному співвідношенні між створенням і реалізацією потенціалу; має спрямований, цільовий характер; в основу стратегічного управління повинні бути покладені конкретні, кількісно вимірні категорії - потенціал і цілі.

В результаті проведеного дослідження встановлені ознаки недостатньо обгрунтованої стратегії: орієнтація на вузьке коло питань, що не охоплюють усієї системи відношень підприємства та особливостей його діяльності; спрямованість на односторонній розвиток без резервних стратегій і запасних варіантів; ототожнення політики, стратегії і тактики діяльності; недостатнє урахування зовнішніх і внутрішніх факторів, використання необгрунтованих гіпотез і недостовірної інформації; відсутність навиків стратегічної діяльності і невміння керувати в умовах змін ринкового середовища.

Таблиця 1

Оцінка взаємодії зовнішнього середовища і великих підприємств

Фактори зовнішнього середовища | Вплив середовища на підприємство

середо

вища на

підпри

смство |

Вплив підприємства не середовище

і підпри

ємства

на серед

овище

Пере-важне |

Сильне |

Середнє |

Помірне |

Слабке |

Пере-важне |

Сильне |

Середнє |

Помірне |

Слабке

Органи державної влади

Законодавство

Конкуренти

Партнери

Споживачі

Постачальники матеріальних ресурсів

Трудові ресурси

Профспілки

Внутрішня політика

Стан вітчизняної економіки

Зовнішня політика

Стан світової економіки

НТР

Партії

і громадські організації

Міжнародний стан

Соціально-культурні фактори

Природні фактори

При цьому використовується така градація факторів Визначеність цілей як кількісно певних бажаних результатів діяльності, характеризується як низька, середня і висока Вплив середовища на підприємство (і вплив підприємства на середовище) подано в другому розділі.

На основі цих факторів були сформовані три початкові стратегії, що називаються відповідно стратегіями цілей і впливу середовища, цілей і впливу на середовище, впливу середовища і на середовище.

На основі цих трьох стратегій сформована загальна стратегія підприємства, виражена в такий спосіб

S = { S1, S2, S3},

де S - загальна стратегія;

S1 {S1ij}; S2 {S2ij}; S3 {S3kl};

i=1, … , 3; j=1, … ,5; k=1, … , 5; l=1, … , 5;

S1 – раціональна стратегія по цілях та впливу зовнішнього середовища,

S2 – раціональна стратегія по цілях та впливу на зовнішнє середовище,

S3 – раціональна стратегія впливу зовнішнього середовища та впливу на зовнішнє середовище;

S1ij, S2ij, S3kl - можливі стратегії кожного виду

Варіанти стратегій S1ij : S111 – стратегія максимальної свободи, S112 –стратепя урахування впливу ЗС; S113 – стратегія адаптації до середовища, S114 –стратегія проходження впливу ЗС; S115 – стратегія протиставлення домінуючому впливу середовища; S121 – стратегія переваження цілей; S122 – стратегія достатньої свободи; S123 – стратегія балансу; S124 – стратегія середньої визначеності цілей; S125 – стратегія переважного впливу; S131 – стратегія домінуючого положення підприємства; S132 – стратегія головного положення підприємства; S133 - стратегія обмежених можливостей; S134 – стратегія домінуючого положення ЗС; S135 – стратегія конфлікту із середовищем.

Варіанти стратегій S2ij: S211 – стратегія «вільного плавання»; S212 –стратегія слабкої визначеності; S213 – стратегія впливу, що корелірує; S214 –стратегія високої визначенності; S215 – стратегія невизначеного верховенства; S221 – стратегія конформізму; S222 – стратегія помірного впливу; S223 – стратегія

«золотої середини»; S224 – стратегія підпорядкованості цілей; S225 –стратегія домінантності цілей; S231 – стратегія використання внутрішніх ресурсів; S232 – стратегія початкового; S233 – стратегія визначального впливу; S234 – стратегія догмата цілей; S235 – стратегія безумовного досягнення цілей.

Варіанти стратегій S3ij: S311 – стратегія не впливу; S312 – стратегія

незначної переваги ЗС; S313 – стратегія «ЗС - визначальний фактор»; S314 – стратегія змушеного підпорядкування; S315 – стратегія проходження умовам ЗС; S321 – стратегія впливу підприємства, що корелірує; S322 – стратегія помірної взаємодії; S323 – стратегія малої переваги ВР; S324 – стратегія «підпорядкування сильному»; S325 – стратегія «партизанської війни»; S331 – стратегія ненав'язування; S332 – стратегія м'якого нав'язування; S333 – стратегія середнього взаємовпливу; S334 – стратегія «гідні супротивники»; S335 – стратегія опору; S341 – стратегія переваження; S342 –-стратегія «влада сильного»; S343 – стратегія малої переваги; S344 – стратегія сильної взаємодії; S345 – стратегія «гаряча точка»; S351 – стратегія домінування фірми; S352 – стратегія переваги фірми; S353 – стратегія впливу на середовище; S354 – стратегія протидії середовища; S355 – стратегія відкритої боротьби.

В дисертації розглянуті питання застосування розроблених підходів до підприємств, що працюють у сфері забезпечення енергією.

Для України, яка тільки на 12–13 % забезпечена нафтою за рахунок власних ресурсів, а 87–88% змушена імпортувати у вигляді нафти і нафтопродуктів, нестабільність і не адекватність у зовнішньому середовищі істотно впливають на положення справ у забезпеченні енергією.

При проведенні діагностики зовнішнього середовища підприємств України, які працюють на ринку енергоносіїв, були визначені і проаналізовані внутрішньодержавні і міжнародні фактори, що впливають або здатні вплинути на діяльність підприємства і прийняття рішень.

Проведено оцінку ступеня взаємодії зовнішнього середовища і конкретних підприємств, що функціонують на ринку нафтопродуктів, а також основна стратегія і її складові.

Висновки

1. Проведене дослідження сутності категорії підприємства дозволило зробити висновок про широку розмаїтість підходів і відсутність однозначного універсального визначення. Підприємство пропонується розглядати як відкриту економічну і виробничу систему з визначенням особливостей такої системи.

2. Проведений аналіз визначень зовнішнього середовища дозволив стверджувати, що в даний момент не існує достатньо повного, єдиного й універсального визначення. Більшість існуючих визначень грішать формальним підходом до розмежування підприємства і зовнішнього середовища, жодне на пряму не пов'язано з процесом прийняття рішень .

3. Запропоноване визначення зовнішнього середовища як сукупності усіх факторів зовнішнього оточення підприємства, що роблять або здатних за певних умов вплинути на різні етапи прийняття і реалізації рішень у порівнянні з існуючими, дозволяє більш повно розкрити його сутність.

4. Запропонований новий методологічний підхід, заснований на використанні діагностичного методу, дозволить підприємствам більш повно вивчати зовнішнє середовище і враховувати його вплив на власну діяльність.

5. Обгрунтовано необхідність вивчення впливу взаємодії зовнішнього і внутрішнього середовища і запропоновано, на відміну від класичної класифікації складового зовнішнього середовища, такий розподіл, при якому оцінюється ступінь впливу факторів зовнішнього середовища, як прямих, так і непрямих, на процес прийняття рішення на підприємстві. При цьому вплив підприємства на середовище є фактично каналом зворотного зв'язку, необхідним для забезпечення ефективного функціонування ринкової економіки

6. Для більш обгрунтованої оцінки пропонується аналізувати взаємовплив підприємства і зовнішнього середовища по окремих етапах прийняття рішень. У результаті проведеного дослідження визначені фактори, які найбільш активно впливають на процес прийняття рішень на великих, середніх і малих підприємствах України, а також встановлені складові зовнішнього середовища, яким підприємство повинно приділяти особливу увагу.

7. Розроблений метод формування стратегії підприємства, на відміну від існуючих, вперше дає можливість сформувати обгрунтований план дій з урахуванням різноманітних можливостей взаємодії з зовнішнім середовищем і ступеня визначеності цілей підприємства.

8. Діагностика зовнішнього середовища підприємств України, що працюють на ринку енергоносіїв, дозволила визначити і проаналізувати внутрішньодержавні і міжнародні фактори, що впливають або здатні вплинути на діяльність підприємства і прийняття рішень. Отримана оцінка ступеня взаємодії зовнішнього середовища і конкретних підприємств, що функціонують на ринку нафтопродуктів, дозволила визначити основну стратегію і її складові.

9. Використання на практиці результатів дисертаційної роботи дозволяють керівникам підприємств будь-якої форми власності, які здійснюють свою діяльність в умовах перехідної економіки, більш повно враховувати вплив факторів зовнішнього середовища на діяльність підприємств, а також формувати стратегію підприємств відносно зовнішнього середовища, засновану на урахуванні впливу факторів зовнішнього середовища на процеси прийняття рішень на підприємстві і впливу підприємства на зовнішнє середовище.

Список опублікованих автором праць по темі дисертації

1. Захаров О. І. Україна в світовій (європейській) системі забезпечення енергоносіями. //Проблеми информатизации и управления. Вып.З. К.:

КМУГА, 1998.-С.99-100.

2. Захаров О. І. Зовнішні фактори та їх вплив на забезпечення України нафтопродуктами. //Проблеми информатизации и управления. Вып.З. К.:

КМУГА, 1998.-С.101-102.

3. Захаров О. І. Особливості управління підприємством з урахуванням факторів зовнішнього середовища підприємств-партнерів. //Проблеми системного подхода в зкономике. Вып.З. К.: КМУГА, 1999. - С.78-80.

4. Захаров O.I. Дослідження зовнішнього середовища в процесі стратегічного керування. //Проблемьі информатизации и управления. Вып.4. К.: КМУГА, 1999.-C.I 1-14.

5. Захаров O.I Класифікація симптомів при використанні діагностичного методу дослідження зовнішнього середовища. //Проблеми системного подхода в зкономике. Вып.4. К.: КМУГА, 2000. - С.25-28.

6. Захаров А.И. Метод формирования стратегий в условиях активного воздействия внешней среды. //Проблеми системного подхода в зкономике. Вып.4. К.: КМУГА, 2000. - С.29-32.

Анотація

Захаров О. І. Розробка стратегії функціонування підприємства в умовах активного впливу зовнішнього середовища. Дисертація на здобуття наукового ступеню кандидата економічних наук зі спеціальності 08.06.02 — підприємництво, менеджмент та маркетинг. -Київський міжнародний університет цивільної авіації.

Дисертація присвячена розробці теоретичних принципів і методів формування стратегії функціонування підприємства в умовах активного впливу зовнішнього середовища. В дисертації виконано дослідження сутності зовнішнього середовища, взаємодії зовнішнього і внутрішнього середовища підприємства, формування складу інформаційного забезпечення для реалізації стратегій, проаналізовані методи оцінки зовнішнього середовища, розроблено метод виявлення стратегій зовнішнього середовища, розроблено метод формування стратегій підприємства з урахуванням взаємодії з зовнішнім середовищем.

Автором вперше розроблено науковий підхід, у рамках якого вплив зовнішнього середовища оцінюється з позицій прийняття рішень на підприємстві та метод формування стратегії підприємства, що на відміну від існуючих, дає можливість сформувати обґрунтований план дій підприємства з урахуванням

різноманітних можливостей його взаємодії з зовнішнім середовищем.

Ключові слова: зовнішнє середовище, підприємство, методи оцінки, діагностика, стратегія, методи формування, інформаційне забезпечення.

Аннотация

Захаров А.И. Разработка стратегий функционирования предприятия в условиях активного влияния внешней среды.

Диссертация на соискание ученой степени кандидата экономических наук по специальности 08.06.02. - предпринимательство, менеджмент и маркетинг. - Киевский международный университет гражданской авиации.

Диссертация посвящена разработке теоретических принципов и метода формирования стратегий предприятия в условиях активного влияния внешней среды. В диссертации проведено исследование сути внешней среды предприятия, взаимодействия внешней и внутренней среды предприятия, формирования состава информационного обеспечения для реализации стратегий, проанализированы методы оценки внешней среды, разработан метод выявления стратегий внешней среды, разработан метод формирования стратегий предприятия с учетом взаимодействия с внешней средой.

Автором впервые разработан научный подход в рамках которого влияние внешней среды оценивается с позиций принятия решений на предприятии и метод формирования стратегий предприятия, который в отличие от существующих, дает возможность сформировать обоснованный план действий предприятия с учетом различных возможностей его взаимодействия с внешней средой.

Ключевые слова: внешняя среда, предприятие, методы оценки, диагностика, стратегия, методы формирования, информационное обеспечение.

Summary

Zakharov A. Enterprise functioning strategy elaboration in conditions of active dominance of external forces.

Dissertation on competition learned candidate degree of economic sciences on speciality 08.06.02. Enterprising, Management and Marketing. Kiev international university of civil aviation.

Dissertation sacred to elaboration of theoretical principles and enterprise strategy forming method in conditions of active dominance of external forces. In dissertation is seen out research of gist of external enterprise forces, interaction of external and inlaying forces of enterprise, forming of composition of information guaranteeing for realization of strategy, are analyzed the estimation methods of external forces, is worked up a strategies exposure method of external forces, is worked up an enterprise strategies forming method with interaction calculation with external forces.

By Author for the first time is worked up scientific approach within the frameworks which dominance of external forces values with decisions reception positions on enterprise and enterprise strategy forming method, which unlike being, enables to form a grounded enterprise acts plan with calculation of diverse possibilities of his interaction with external forces.

Seen out enterprise category essence research allowed to deduce about wide approaches and lack of simple universal determination. A Enterprise offers to consider as open economic and production system with determination of peculiarities of such system.

A Seen out determinations analysis of external environment allowed to affirm, that into given moment does not exist sufficiently full, of one universal determination. Majority of being determinations sin by formal approach to delimitation of enterprise and external environment, neither on straight not knitted with decisions reception process.

Offered determination of external environment as aggregate of all factors of external enterprise encirclement, that make or capable for some conditions influence on various reception stages and decisions realizations, in weighing with being allows more brim-full to bring his essence to light.

Offered new methodological approach, founded on use of diagnostic method, will allow enterprises more brim-full to learn external environment and to take into account his influence on own activity.

Grounded an interaction influence study necessity of external and internal environment and offered, unlike classic classification of composing external environment, such distribution, attached to which a factors influence degree values of external environment, both straight and indirect, on making process decision on enterprise. Under this enterprise influence on environment is factually by channel of feed-back, necessary for guaranteeing of effective functioning of market economy

For more substantiated estimation offers to analyze an enterprise and external environment on separate decisions reception stages. In result of seen out inquiring into are definite the factors making most influence on decisions reception process on middle and small enterprises big, of Ukraine, and also established composing external environment, which an enterprise one should to spare special attention.

A developed enterprise strategy forming method, unlike being, for the first time gives a possibility to form a substantiated actions plan with connection of various interaction possibilities with external environment and degree definition of enterprise aims.

A diagnostics of external Ukraine enterprises environment, that work on power market, allowed to define and to annualize the national and international factors influencing or capable to take enterprise activity on the rebound and reception of decisions. Got interaction degree estimation of external environment and concrete enterprises functioning on petrochemical market, allowed to define basic strategy and it composing.

Use in practice of results of dissertation work allow enterprises leaders of any property form, that realizes its activity in conditions of transitional economy, more brim-full to take into account factors influence of external environment on enterprise activity, and also to form enterprise strategy with respect to external environment, founded on take to the attention of factors influences of external environment on decisions reception processes on enterprise and enterprise on external environment.

Key words: environment forces, enterprise, estimation methods, diagnostics, strategy, forming methods, information guaranteeing.