У нас: 141825 рефератів
Щойно додані Реферати Тор 100
Скористайтеся пошуком, наприклад Реферат        Грубий пошук Точний пошук
Вхід в абонемент





НА ТЕМУ:

Філософські аспекти глобальних проблем сучасності

Зміст

Вступ

1. Глобальні проблеми сучасності і філософія

1.1 Суть, ознаки і класифікація глобальних проблем сучасності

1.2 Роль філософії в осмисленні глобальних проблем сучасності

2. Основні глобальні проблеми сучасності та їх взаємозв'язок

2.1. Проблема війни і миру

2.2. Глобальна екологічна проблема

2.3. Ріст народонаселення і проблеми відсталості країн, що розвиваються

2.4. Глобальна енергетично-сировинна проблема і проблема освоєння світового океану та космічного простору

3. Вирішення глобальних проблем сучасності: філософський аспект

Висновки

Список використаної літератури

ВСТУП

Нове століття повноправно вступило у свої права, тому природно оцінити те, що пережило людство протягом минулого XX століття. З одного боку швидка зміна техніки і технології завдяки систематичному застосуванню наукових знань, в результаті чого ми отримали блага, про які наші предки могли тільки мріяти: широко освоєно енергію електрики, створено нові речовини та матеріали, корінним чином перетворені засоби виробництва і предмети праці, триває освоєння Космосу і Світового океану. З появою автомобіля, авіації, радіо, телебачення, комп'ютера виникли небачені в минулому можливості спілкування людей, народів і країн. Але з другого боку, одночасно виникла і реальна загроза самознищення людства, оскільки перетворююча сила суспільного виробництва стала порівняльною з природними процесами XX століття. В своєму розвитку людство дійшло до того рівня, що здатне технічно знищити всю планету, покласти край існуванню не лише цивілізації, але і всьому життю на Землі.

Отже, XX століття увійде в історію як "століття попередження", пов'язане з виникненням глобальних проблем, від вирішення яких залежить майбутнє нашої планети.

Під глобальними проблемами розуміють ряд найбільш актуальних І проблем, пов'язаних із явищами і процесами, які зачіпають життєві ' інтереси всього людства, та вимагають для свого вирішення колективних зусиль всього світового співтовариства, а при несвоєчасному вирішенні загрожують його існуванню.

До найважливіших глобальних проблем сучасності належать: проблема війни і миру; демографічна; екологічна; енергетична; сировинна; продовольча; мирне освоєння Світового океану і Космосу; подолання еко-номічної відсталості країн, що розвиваються; ліквідація небезпечних хво-роб.

В 1968 році італійським економістом А.Печчеі була заснована міжнародна громадська організація Римський клуб, яка першими своїми доповідями викликала шок і розгубленість в громадській думці. Висновок їх зводився до того, що за умови збереження існуючих тенденцій науково-технічного, економічного і демографічного росту, на людство чекає гло-бальна катастрофа у вигляді економічного колапсу, ознаками якого ста-нуть вичерпання невідновлюваних природних ресурсів, виснаження обро-блюваних земель, граничне забруднення навколишнього середовища і т.д. Таким чином перед людством постає вибір: або розумне управління май-бутнім соціальним розвитком, направлене на вирішення глобальних проб-лем, або загибель усього живого. Оскільки філософія формує світогляд людини, в якому відбиваються ті цінності, що орієнтують її діяльність, а

глобальні проблеми сучасності є наслідком діяльності людей, то логічно виникає потреба у філософському осмисленні їх суті, причин виникнення та загострення і на цій основі формування нового світогляду, нових цінно-стей, які сприяли б вирішенню цих проблем.

ГЛОБАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОСТІ І ФІЛОСОФІЯ

1.1.Суть, ознаки і класифікація глобальних проблем сучасності

Що охоплюється поняттям "глобальні проблеми"? Які особливі ознаки дозволяють говорити про них, як про явище особливе, що сто-сується всього людства? Відповіді на ці запитання важливі як в теоретич-ному, так і в практичному плані, оскільки від цього залежать основні на-прямки пошуку шляхів їх вирішення.

Етимологічне термін "глобальний" походить, з французького "global", що означає цілий, весь, загальний. Звідси найбільш поширеним є визначення, відповідно до якого проблеми, які зачіпають інтереси людства в цілому і кожну людину в різних точках планети, тобто ті, що носять пла-нетарний загальнолюдський характер, прийнято називати глобальними.

Глобальні проблеми охоплюють всю земну кулю, причому не ли-ше ту її частину, де проживають люди, але й іншу її поверхню, надра, ат-мосферу і навіть космічний простір, що потрапляють в сферу діяльності людини. Важливо при цьому відзначити, що будь-яка проблема лише тоді може вважатися глобальною, коли вона є актуальною відносно будь-якого регіону, тобто проявляється в них.

Для більш строгого визначення глобальних проблем на відміну від усіх інших в науці і філософії, крім "географічного", вводяться додаткові критерії, котрі характеризують їх з боку суттєвих рис, якими вони володіють.

Більшість дослідників визначають такі особливі риси, які відріз-няють власне глобальні проблеми від будь-яких інших:

1. По своїй суті глобальні проблеми зачіпають інтереси не лише окремих людей, народів, держав чи груп держав, а всього людства, тобто носять планетарний, вселюдський характер.

2. Ці проблеми є об'єктивним фактором світового розвитку і не можуть бути проігноровані, а тому потребують негайних рішень.

3. Невирішеність глобальних проблем становить загрозу для існу-вання людства: може призвести до загибелі цивілізації як такої.

4. Глобальні проблеми не можуть бути вирішені зусиллями окре-мих держав, а потребують цілеспрямованої узгодженої дії, об'єднання зу-силь усіх народів, всього світового співтовариства.

Принциповою особливістю глобальних проблем є їх комплексність, тобто складна взаємозалежність, взаємообумовленість і тісний зв'язок між собою.

Актуалізація чи навпаки вирішення однієї з них безпосередньо або побічно відбивається на всій системі глобальних проблем сучасності. Тому вирішення однієї з глобальних проблем передбачає врахування на неї впливу інших проблем.

Характерною рисою глобальних проблем є їхній динамізм, тобто можливість збільшення кількості проблем, які відносяться до глобальних, чи навпаки зменшення по мірі їх вирішення. Яскравим прикладом є проблема тероризму, яка переростає в глобальну на наших очах.

Серед різноманітних підходів до класифікації глобальних проблем найбільше визнання в сучасній науці має поділ, який враховує об'єкти, які відчувають на собі дію цих проблем і діяльність суб'єктів, які викликають загострення їх.

Першу


Сторінки: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11